פרוטוקול של ישיבת ועדה
פרוטוקול של ישיבת ועדה
×?×•×ž× ×™×˜×§
2017-11-05OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 488
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, י"א בחשון התשע"ח (31 באוקטובר 2017), שעה 8:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/10/2017
משטרת ישראל - דו"ח חצי שנתי תכנון מול ביצוע תקציבי
פרוטוקול
סדר היום
משטרת ישראל - דו"ח חצי שנתי תכנון מול ביצוע תקציבי
מוזמנים
¶
רוני אלשייך - מפכ"ל המשטרה, המשרד לביטחון פנים
אליעזר רוזנבאום - משנה למנכ"ל, המשרד לביטחון פנים
דני קריבו - סמנכ"ל תכנון, תקצוב ובקרה, המשרד לביטחון פנים
מירב לפידות - דוברת המשטרה, המשרד לביטחון פנים
יואל הדר - יועץ משפטי, המשרד לביטחון פנים
תמר ליברטי - רל"שית מפכ"ל, המשרד לביטחון פנים
ירון ישראלי - חשב המשטרה, המשרד לביטחון פנים
הילה אוחיון - ע' דוברות המשטרה, המשרד לביטחון פנים
ליאור נוריאל - ר' תחום תכנון כלכלי, המשרד לביטחון פנים
ודים גודון - המשרד לביטחון פנים
עמיחי דוד - רפרנט בטחון פנים באגף תקציבים, משרד האוצר
סיגל שהב - עו"ד, המרכז האקדמי למשפט ועסקים - הקליניקה לזכויות עצורי
חיים שמולביץ - נשיא קרנות הסוהרים
דפנה כהן-איוניר - שדלן/ית (כהן-רימון-כהן), מייצג/ת את הארגון הארצי לקידום מעמד השוטר והסוהר
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא: דוח חצי שנתי תכנון מול ביצוע תקציבי בהשתתפות מפכ"ל המשטרה. אדוני המפכ"ל, אני מודה לך על ההשתתפות שלך בדיון הזה. ברשותכם אני אגיד לכם מה הקונספט שלי מכאן ולהבא. כל עוד אני יושב-ראש ועדת הפנים אני הנהגתי נוהג שכל משרד ויחידה בכל משרד שקשורה לוועדת הפנים, אנחנו נעשה להם מעקב תכנית חצי שנתית ושנתית של תכנון מול ביצוע תקציבי, קרי, אנחנו נעבור על סעיפי התקציב. ככה אנחנו נלמד לעומק את עבודת הארגון, נראה איך הפעילות שלו מתבצעת דרך הכסף, מה שנקרא - זה יותר נוח לי - אם יש פערים, מדוע ולמה, ואם אנחנו צריכים לעזור בנושאים כאלה ואחרים שנמצאים בחסר, זה הזמן להציג אותם. אדוני המפכ"ל, לפני שאני אתן לך את רשות הדיבור להוביל את כל הנושא, ממלא מקום משרד הפנים ביקש כמה מילים.
אליעזר רוזנבאום
¶
אנחנו כחלק מסדרת דיונים נמצאים כאן. אנחנו נציג בסוף את התמונה הכוללת והמסכמת של המשרד על גופיו. תודה רבה על כך שמתאפשר לנו. המפכ"ל יתחיל, לאחר מכן - לפי הלו"ז שקבעתם - נציג את הגופים האחרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בדיוק. אני רק אתן הבהרה. היום זה כל הבט"פ. אנחנו נתחיל עם משטרת ישראל. הבאים בתור זה שירות בתי הסוהר, כב"א והמשרד עצמו. בקשה, אדוני המפכ"ל.
רוני אלשייך
¶
בוקר טוב. אני מציע שניגש ישר לעניין, הזמן מאוד מאוד קצר. נמצאים איתנו גם נציגים של אגף התכנון שלנו, גם נציגים של השירות.
ודים גודון
¶
המצגת מורכבת ממספר חלקים. בשלב ראשון נציג מקורות, נבין את תקציב המשטרה על פני שנים, אחרי זה נציג את השימושים, מה אנחנו עושים עם התקציב הזה. אנחנו נציג את תכנית עבודה מגדלור, זאת תכנית עבודה לשנה הזאת ולשנה הבאה. אנחנו נתעכב על השנה הזאת. אנחנו נציג את האתגרים שלנו - וסיכום. כמובן שבתוך השימושים אנחנו נציג את הביצועים.
ברמה של מקורות. מקורות תקציב משטרת ישראל לשנת 2017, אנחנו מדברים שמתוך 12.3 מיליארד שקל כמיליארד שקל זה תקציב עקיף, זה תקציב שאנחנו את חלקו מקבלים ממשרדי ממשלה אחרים שמתוקצבים, את חלקו אנחנו מקבלים מגופים חיצוניים מחוץ לתקציב המדינה.
ודים גודון
¶
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מתקצבת חלק מניידות ליסינג. אנחנו עכשיו מסיימים את ההתקשרות הזאת, אנחנו עוברים לתקצוב מלא. מג"ב תחתי צה"ל - יותר מ-200 מיליון שקל אנחנו נותנים שירותים לצבא בשטחי יהודה ושומרון, שירותי שיטור. אנחנו מקבלים על זה תקציבים.
רוני אלשייך
¶
הפלוגות של מג"ב איו"ש, אנחנו משלמים להן. היות וצה"ל קובע כמה פלוגות הוא רוצה שיהיו לו במג"ב איו"ש, הוא בעצם משלם על זה שהפלוגות מופעלות שם, כאשר אנחנו משלמים את שכרן, את ההוצאות שלהן וכו'.
ודים גודון
¶
ועוד מספר דברים אחרים. אנחנו פחות אוהבים את התקצוב הזה, כי התקצוב הזה חיצוני, הוא לא בא ישירות ממשרד האוצר.
רוני אלשייך
¶
כי אני מניח שבמקומות שבהם יש חיכוך עם אזרחים הם מעדיפים שוטר. אתה לא יכול להעמיד חייל שלא מכיר את המקצוע, שאין לו סמכויות שוטר. אנחנו את שיטת התקצוב הזאת אף פעם לא אוהבים, זה כל פעם לרדוף אחרי בני אדם.
ודים גודון
¶
ומשרד התחבורה. כל מיני יחידות של הרכבת הקלה בתל אביב, יחידות שממומנות על ידי נת"ע, על ידי משרד התחבורה, על ידי אתגר, על ידי חברות הביטוח. גם את זה אנחנו פחות אוהבים. אנחנו רוצים להעביר את כל המימונים האלה למימון ישיר, אבל צריך לראות איך עושים את זה בלי לפגוע ביחידות וגם לראות את העוגה הכוללת של משרד האוצר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
האם בדרך כלל זה משהו קבוע או שזה משתנה? האם יכול להיות שהמשרד המתקצב יכול להגיד: רבותי, השנה אני מוריד את התקציב, תפטרו את השוטרים האלה?
רוני אלשייך
¶
כך הגענו להקטנה של מערך התנועה בשני שליש לאורך השנים ובלי משים לב. התעקשתי עם כניסתי לתפקיד להפסיק את הדבר הזה. העברנו את התקציב שהיה במשרד התחבורה אלינו. לא הכל נגמר, יש לנו עוד סיפור עם - -
רוני אלשייך
¶
כמעט הכל נגמר. בסוף צריכים להשית עלינו את האחריות לוויסותים ולסדרי העדיפויות. ככל שזה נקבע במקום אחר, אתה פתאום פוגש שמישהו קם בבוקר כשזה כרגע לא בסדר העדיפות שלו, ופתאום נושא מסוים מטופל שלא על פי מה שהמשטרה חושבת או יש לה אחריות כלפי הציבור.
ודים גודון
¶
התקציב הישיר מתוקצב ישירות בבסיס התקציב. עכשיו אני אכנס לעיקרי רכיבי ההוצאה. פה אני אדבר אך ורק על התקציב הישיר, לא על התקציב העקיף. אנחנו רואים 11.5 מיליארד שקל, לא 12.5 מיליארד שקל. כמעט 80% מתקציב משטרת ישראל זה תקציב שכר וגמלאות. זה מאוד מקשיח את התנהלות התקציב של משטרת ישראל, כי קודם כל לפי החוק אני מחויב לשלם לגמלאים ולפעילים את השכר, את מה שמגיע להם לפי חוק, רק אחר כך אני יכול לתקצב כל פעילות אחרת של המשטרה. אם פתאום יש לי איזה שהוא גירעון בתקציב השכר, אם פתאום יש איזה שהוא הסכם הסתדרותי כזה או אחר, או אם פתאום יש חקיקה כזאת או אחרת בכנסת שטרם קיבלתי תקציבים כדי לכסות את זה, אני משלם מהקניות עד שאני אקבל את השיפוי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
כן, אבל בדרך כלל, אני מניח, משפים אותך בעניין הזה. זה לא רק נוגע אליך. אני מניח שהסכם כזה או אחר נוגע לעוד ארגונים במדינה.
רוני אלשייך
¶
אם משפים אותך בשלבים מאוד מאוחרים של השנה, המשמעות היא שאתה לא יכול להוציא את התקציב בזמן ולבצע אותו. בסוף אתה בתת ביצוע. כדי לבצע תקציב, בוודאי בפרויקטים שלוקחים זמן שצריך להתניע אותם מספיק מוקדם, אז אם זה דו שנתי זה פחות קריטי, אם זה שנתי זו קטסטרופה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
קודם כל, אנחנו לא נסכים לזה באופן כללי. אני לא מסכים לתפיסה הזאת. אם יש איזו שהיא השפעה על השכר ממערכת אקסוגנית שבעצם מקבלת את ההחלטה, אני מניח שאתה לא צריך את זה מהקניות. אם יש בעיה עם זה, אני מוכן לדון עם האוצר שזו תהיה, מה שנקרא, התחייבות מידית. גם אם הוא מתדלק אותך בעוד חודש-חודשיים, אתה מתנהג כאילו הכסף אצלך. זה לא הגיוני שבינתיים אתה לא קונה כמה ניידות בגלל שעדיין הוא לא העביר לך את הכסף.
ודים גודון
¶
בתקציב קניות ופיתוח אנחנו מחויבים, שזה לפי משרד האוצר, לחלק את התקציב לתקציב קניות ולתקציב פיתוח. קניות זה יותר תחזוקות שוטפות כמו ארנונה, שכר דירה.
רוני אלשייך
¶
זו לא הפרופורציה של הצבא. זו גם לא פרופורציה של גורמי ביטחון אחרים. 3% תקציב פיתוח - -
ירון ישראלי
¶
זה לפי גודל ארגון. אני חושב שבסופו של דבר תקציב הגמלאות שלנו קטן יותר מאשר האחוז של צה"ל בשכר מול גמלאות. זה תלוי, כמובן, בגודל הארגון, כמה פרשו לגמלאות, איך הארגון מתפתח.
ודים גודון
¶
על תקציב הקניות אין לנו כל כך שליטה. ברגע שאנחנו מתעצמים אנחנו צריכים לכלכל, לשלם ארנונה, שכר דירה.
ודים גודון
¶
תקציב הפיתוח מורכב בעיקר משני חלקים: טכנולוגיות ובינוי. אלה שני החלקים של תקציב הפיתוח. אנחנו אחר כך נפרט את זה יותר לעומק. זה תקציב מאוד קטן. לפי הערכת המפכ"ל אנחנו מנסים להגדיל אותו לכ-14% כדי שהארגון יוכל להתעצם. אנחנו טיפה עלינו במעבר ל-2018. אנחנו מתקדמים מאוד. אנחנו מאוד רוצים לעלות ב-2019 והלאה.
פה אנחנו מציגים התפתחות שיא ומצבה במשטרת ישראל. אנחנו מדברים על שיא ישיר, שיא שמתוקצב על ידי משרד האוצר. אין פה חיילי חובה, אין פה עקיף. אם אני מקבל מימון ממשרד התחבורה או מימון מבחוץ, זה לא מופיע פה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה שאתה אומר זה בסיס שיא כוח האדם של המשטרה בלי קשר כרגע לתקצוב חיצוני, שגם אותו אתה מגייס אבל יש לך את המקורות שלו שם.
ודים גודון
¶
זה הולך ונהיה יותר לכיוון קבע, כי היכולת של גיוס חיילי קבע הולכת וקטנה. המעבר מצבא למשטרת ישראל נהייה יותר ויותר - -
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
בעניין תקציב הפיתוח וכל התכנית שהייתה אמורה להתבצע במגזר הערבי. איפה זה קיבל ביטוי?
ודים גודון
¶
הגרף למטה מציג את המצבה. לפי חוק התקציב אנחנו לא יכולים לעבור את השיא במצבה שלנו, כלומר, אנחנו מגייסים עד שאנחנו נושקים לשיא. בשנים האחרונות, בשנתיים האחרונות היה מבצע גיוס מאוד גדול במשטרת ישראל מבלי לפגוע באיכות השוטרים. אפשר לראות שבשנתיים האחרונות יעדי הגיוס עלו מאוד משמעותית. במעבר משנת 2013 ל-2014 אנחנו רואים תוספת של כ-2% לסד"כ. בשנים האחרונות אנחנו רואים תוספות של כ-4%,6%, כאשר הצפי ל-5% בשנת 2018. כמעט הכפלנו את קצב הגידול.
רוני אלשייך
¶
בשנה שעברה גייסנו 2,032 שוטרים, אחרי שמ-2002 לא - - זה קשור גם לביטחון ירושלים ומזרח ירושלים, גם למגזר הערבי, גם לשיטור רגיל, גם לשיטור עירוני, לכל הדברים שהיו הלבנים המרכזיות, אבל גם לסגירת הפערים. במשך שנים משטרת ישראל לא הצליחה לגייס את התקינה שלה. השנה, אני מניח, אנחנו נעמוד ביעד הגיוס, אנחנו בוודאות נעמוד ביעד הגיוס של 2,200 שוטרים. צריך לומר שמ-2002 לא הצלחנו להגיע למספרים האלה. ב-2002 עשו איזה שהוא מבצע שהוריד את הרף. אנחנו התעקשנו לא להוריד את הרף.
רוני אלשייך
¶
היום יש פחות בעיה, כי טופל השכר של השוטר המתחיל ושכר הנגדים בהסכם הנגדים ובהקבלה למה שהיה בצה"ל.
דני קריבו
¶
הוא מתחיל בסדר גודל של 7,000, 7,500 כשהוא נכנס לקורס הבסיסי. כשהוא יוצא מהקורס, כשהוא מתחיל לעבוד בשטח הוא עולה, כמו שהמפכ"ל אמר, לסדר גודל של 9,000,9,500, תלוי מה הוא עושה.
רוני אלשייך
¶
כרגע התקציב הוא דו שנתי, ל-2017-2018. יש החלטות ממשלה שחורגות מ-2017-2018 שלא תוקצבו. התקציב הוא דו-שנתי. אם אכן יתוקצב על פי החלטות הממשלה, נצטרך להמשיך ולגדול בקצב הזה כדי לממש את כל מה שמתרחש במגזר הערבי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כל התכנית של המאבק בפשיעה בחברה הערבית שהיעד של חלק ממנו הוא גיוס שוטרים בתחנות.
רוני אלשייך
¶
זה בהמשך השקף. אתה תקבל תמונה מלאה. כל מה שאתה בונה פרוס, לצערנו, על פני כמה שנים. אנחנו לא מקבלים את כל המשאבים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
עיסאווי, אני אעשה דיון על הנושא הזה. עשיתי כבר 2 דיונים, אני לא רוצה לערב את זה עם הנושא הזה. זה לא הנושא שלי כרגע.
רוני אלשייך
¶
החלטת הממשלה בנושא רמת ביטחון ירושלים והמגזר הערבי זו החלטת ממשלה שחורגת, היא פרוסה על פני 5,6 שנים. תוקצבנו לשנתיים. ככל שאכן נתוקצב על פי החלטות הממשלה, זה יהיה קצב הגידול.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אדוני המפכ"ל, בהנחת עבודה שאין לנו משימות חריגות וחדשות של הממשלה, מה עקומת הגידול שאתם חושבים? הרי סך הכל האוכלוסייה גדלה. מטבע הדברים, בלי קשר לכלום, גם השירות צריך לגדול. מה עקומת הגידול?
רוני אלשייך
¶
אנחנו חושבים שהשמירה ואפילו החיזוק של שיטור לאלף נפש - זה מה שמקובל בעולם - צריכה להישמר, אפילו קצת להתחזק. יש לנו גידול באזורים רבים. בבאר שבע שכונות חדשות, פארקים. ברור לחלוטין שאנחנו לא רוצים להגיע למצב שקודם מתחילה הפשיעה, יש זעקות שבר, ואז מקצים שוטרים חדשים. מצד שני, התכניות האסטרטגיות, למשל מגזר ערבי, בסופו של דבר הן חלק מהעניין הזה, זאת אומרת, האוכלוסייה גדלה, מקימים עוד תחנה למגזר הערבי, היא עושה - - למגזר היהודי, ואז אתה מקבל את הפיצוי בשיטור לאלף נפש. יש פה משהו שכל הזמן צריך להסתכל עליו, לראות מה הלבנים המרכזיות. אם אתה שואל אותי, הלבנה המוזנחת כרגע, בהנחה שנממש את כל התכנית במגזר הזה, זה המגזר החרדי שגדל בצורה מאוד מאוד משמעותית. יש לנו פערי שיטור חמורים שם. נצטרך לבוא ב-2019 ולהגיד, אוקי, זאת הלבנה. ככל ששמים את כל הלבנים האלו צריך לראות שהשיטור לאלף נפש מקבל התייחסות רלוונטית. אני מניח שברגע שנממש זה בסך הכל נותן את האיזונים הנדרשים. אותה תחנה טיפלה גם וגם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ברור. אדוני המפכ"ל, הבנתי. אחד לאלף נפש זה המפתח, כל השאר זה עניין של תזוזות מפה לשם, לפי דגשים כאלה ואחרים.
ודים גודון
¶
פה אנחנו מציגים התפתחות מבחינת כלי רכב במשטרת ישראל. התפתחות כלי הרכב היא סוג של תמונת ראי של התפתחות סדרי הכוחות במשטרת ישראל. הטנקים של משטרת ישראל זה רכב. גם פה אנחנו נמצאים באיזה שהוא גידול שהוא פחות או יותר זהה לכמות כוח האדם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ברור, זו התאמה. אני לא נכנס לזה. מה שחשוב זה שאתה אומר שיש את ההתאמה, זאת אומרת, אם נניח כל 10 שוטרים, לא משנה למה, צריכים רכב, זה קיים.
ודים גודון
¶
בכל תכנית תקציבית שאנחנו עובדים מול המשרד אנחנו מקבלים את המענה לפי מפתחות, לפי צרכים. בילוש זה בילוש, סיור זה סיור.
ודים גודון
¶
פה אנחנו רואים התפתחות תקציב המשטרה בשנים האחרונות, כולל שנת 2018, כי כמו שאמר המפכ"ל, אנחנו יודעים מה זו שנת 2018. אפשר לראות גידול מאוד גדול בתקציב הגמלאות במעבר מ-2012 ל-2013, שזו הייתה חקיקה בכל הקשור לניתוק הגמלאים מהפעילים והצמדתם למדד המחירים לצרכן. אז קיבלנו איזה שהוא מענה חד-פעמי לתקציב הגמלאות כדי לתת את המענה.
תקציב הקניות כמעט ולא גדל בשנים האלו. בשנים האחרונות חל גם גידול בתקציב הקניות בזכות אותם לבנים, מה שהמפכ"ל דיבר עליהם - שיטור רגלי, מגזר ערבי, תנועה ,מערך מאור, שיטור עירוני וכך הלאה. פה הם מקבלים ביטוי.
פה אנחנו מתחילים להיכנס לתקציב מול ביצוע.
ודים גודון
¶
בתקציב מול ביצוע אנחנו מדברים על 4 השנים האחרונות. ב-2017 נתמקד בהמשך. אפשר לראות שהגרף הסגול זה ביצוע בפועל של תקציב המשטרה בכל אחת ואחת מהשנים. הגרף החום זה תקציב, מה שאנחנו מקבלים בתחילת השנה, תקציב בבסיס התקציב. ב-2016 זה 11.5 מיליארד שקל, ב-2015 זה כמעט 11. הגרף התכלת זה תקציב שאנחנו מקבלים על שינויו במהלך השנה - פניות תקציביות. כל הדברים האלה זה הרבה פעמים בסיכומים שחלק מהכסף נכנס בבסיס תקציב, חלק מהתקציב מתקבל במהלך השנה. אם יש חקיקה במהלך השנה, אנחנו מקבלים איזה שהוא מענה כזה או אחר במהלך השנה. יש סיכומים. אם יש הקמת יחידה חדשה תוך כדי השנה, אנחנו מקבלים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
סמוך עלי שאני מבין, אבל יש הבדל בין ההתחייבות, מה שנקרא, ואז אתה מוציא אותה מכלל התקציב, לבין הפער בתקציב. אני חושב שמי שלא מנצל את התקציב שלו, בוודאי לא נותנים לו לגרור. אם ככה, למה יהיו לו מאמצים לעמוד ביעדי התקציב? נניח, כמו שאתה אומר, שאנחנו קנינו כלי רכב ופרסנו אותם לשנתיים או לשנה ,לא חשוב, ולא נתנו לנו, אז אתה בכל מקרה שם את זה כהתחייבות.
רוני אלשייך
¶
על זה מדובר. בתכנית מחויבת מדובר בפרויקט שיש בהמשך אבני דרך. אם יש אבן דרך שתצא ב-15 בינואר, אתה לא תשלם אותה - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אומר באופן בסיסי שאני מניח שאחוז מסוים מתקציבי הממשלה לא ממומש רק בגלל שהוא לא ממומש, בלי קשר לשום התחייבות כזאת או אחרת.
ודים גודון
¶
המשטרה - אפשר לראות דוח עודפים של חשב כללי - נמצאת באחוז ביצוע מאוד גבוה לעומת משרדים. יש משרדי ממשלה, בעיקר תשתיתיים, שיכולת הביצוע יותר נמוכה בגלל רגולטוריקה. דרך אגב, זה שאנחנו מקבלים חלק מהתקציב על שינויו זה בסדר, כי יש החלטות להקים יחידה במהלך השנה. יש עכשיו החלטה להקים יחידה מסוימת. אני מתחיל להקים יחידה מתקציב כלי רכב שמגיע בפברואר. אני לא יכול לשלם לספק עכשיו, אני מחויב לפי חוקים לשלם רק כאשר אני מקבל את הכלי.
ודים גודון
¶
פה אנחנו מדברים על סטטוס ביצועים במהלך שנת 2017. הנתונים האחרונים לאוקטובר 2017 הם לפי סעיפי הוצאה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם בשנה הבאה אני אעשה דוח כזה, אז נצטרך להתייחס לחצי שנתי. אנחנו מתייחסים לאותה נקודה, ל-31.6, 1 ביולי, בגלל שאנחנו מתייחסים תקופה מול תקופה. אני לא חושב שאני אעשה בדצמבר את הדיון, אבל אנחנו מתייחסים לאותן חטיבות זמן.
ודים גודון
¶
פה אפשר לראות שתקציב השכר הוא בביצוע מאוד גבוה. תקציב הקניות הוא בביצוע עוד יותר גבוה. אנחנו מתייחסים פה - זה כפי שמתייחסים בדוח עודפים - לתקציב המקורי, כאשר בסוף שנה אפשר גם להשוות שהתקציב עלה מול ביצועים.
ברכישת שירותי כוח אדם אנחנו נמצאים אפילו ב-110% ביצוע.
דני קריבו
¶
ב-1995 החליטה הממשלה להעביר את האחריות התקציבית לאבטחת מוסדות חינוך ממשרד החינוך למשטרת ישראל. אנחנו שנים רבות מנסים להחזיר את הדבר הזה למשרד החינוך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה תפקידכם בנושא הזה חוץ מלהעביר את הכסף? אתם מגייסים את האנשים? אתם אחראים על האנשים?
היו"ר דוד אמסלם
¶
כן, אבל הוא גוף מנחה לא רק אותם. משטרת ישראל מנחה גם את השוטרים בכותל. היא לא מעבירה את הכסף שם.
דני קריבו
¶
יתירה מזאת, כשמשרד החינוך מתכנן את מערכת החינוך, הוא לא מסתכל על האבטחה, זאת בעיה של מישהו אחר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו נרשום את זה לפנינו. גם אני אעשה בסוף דיון עם האוצר על הנקודות האלו. אני אזמין אתכם כדי לסגור את הפינות האלו.
ודים גודון
¶
פה זה סעיפים מרכזיים במערך הקניות. יש לנו גם עוגה של מערך הקניות. הסעיף הגדול ביותר זה מאבטחים ושומרים.
רוני אלשייך
¶
במשמרת שלו הוא אוכל את הארוחה הרלוונטית במשטרה. אם הוא מתגבר, הוא מתכלכל 24/7, כי הוא לא נמצא בבית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הצבא זה משהו אחר. אני לא שאלתי על לוחמי השטח. אני לא שואל על השוטרים בשטח שעושים את הפעולה. אני שאלתי מבחינת המטה. למה בכנסת אין דברים כאלה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני לא יודע מה החלק היחסי, אבל החלק היחסי של אנשי המינהלה הוא קטן. יהיה מצב שהחוקרים והסיירים ייכנסו, הפקידה של - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה לא קשור. אני מניח שהחלוקה צריכה להיות כך שעובד שבא למשמרת מ-8:00 עד 16:00 או עד 17:00 צריך להיות כמו כל עובד שמביא סנדביצ'ים מהבית. אם הוא עובד בשטח, אם יש לו מה שנקרא פעילות שהיא כמו צבא, רק אז צריך להביא לו.
רוני אלשייך
¶
אין 08:00 עד 16:00 במשטרה, כולם עובדים גלובאלי. הם יישארו מתי שצריך, הם יבואו לדיונים מתי שצריך, הם יציגו מצגות מתי שצריך, הם ירדו כאנשי מינהל כשיש פריסה. הלילה היינו כל עובדי המנהלה באחד המבצעים. זה מסביב לשעון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אדוני המפכ"ל, זה קורה כמעט בכל ארגון שנותן שירות, איפה שצריך נשארים, אבל לרוב, מה שנקרא סטנדרט, יש משמרת. בן אדם מסודר בעל משפחה יוצא ב-07:00, אם הוא מתחיל, חוזר הביתה ב-16:00, 17:00 בשוטף. אם יש תקלה, הוא נשאר. אני העסקתי מאות עובדים שאם היו צריכים אותם, היינו משאירים אותם. לא חשוב, הבנתי, בואו נתקדם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בטח עניין אחר. בוא נתקדם. תרשמי, לאה, שזה דורש עיון. אני אזמין את האוצר, את המשטרה ואת הממונה על השכר כדי לשים זום על הנושא הזה.
ודים גודון
¶
שוטרים במשטרת ישראל לא מאוגדים דרך חוק. יש איגודים מקצועיים במשרדי ממשלה אחרים כמו משרד החוץ ועוד משרדי ממשלה אחרים, שהשתתפות העובדים הרבה יותר נמוכה מאשר השתתפות משטרת ישראל. זה הכל בגלל הכוח של הוועדים. צריך לראות את כלל משרדי הממשלה האחרים, לראות מה קורה. נכון שמשרד האוצר משלמים יותר, אבל יש משרדים שמשלמים הרבה פחות.
ודים גודון
¶
ציוד משקי, ציוד משרדי, כל הדברים האלה נמצאים בסעיף הזה. תפעול כלי רכב. פה אנחנו מדברים על דלק.
ודים גודון
¶
לעבוד מול חברות דלק בניידות האלו במשטרת ישראל זה מן הסתם הרבה יותר קל. יש גופים פרטיים שעושים את זה בצורה הרבה יותר יעילה ויותר זולה, אבל לצורכי חירום אנחנו גם פותחים - -
רוני אלשייך
¶
עדיין אנחנו מוטרדים מאוד מהמצב בחירום, מפני שלא ברור שנקבל את השירות בסדר העדיפות הרלוונטי.
רוני אלשייך
¶
כאשר יש מצב חירום, סביר להניח שדלק לטנקים יגיע לפני דלק לניידות. האם נצטרך פחות את הניידות מאשר את הטנקים? נדמה לי שכשהעורף הופך לחזית המצב קצת משתנה. אנחנו לא לגמרי מסודרים בעניין הזה. אנחנו עובדים על כל סיפורי החירום, מה משטרת ישראל צריכה, לעשות את התיקונים הנדרשים בסיוע המשרד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להציע לכם הצעה. אני לא נכנס למערך החירום, כי בסופו של דבר אתם מכירים את היעדים המבצעיים שלכם, מה אתם צריכים, כמה ליטרים את צריכים, מה צורת האחסון. אני חושב שלהחזיק תחנת דלק כתחנה תפעולית רגילה זה דבר לא כלכלי ולא הגיוני בכלל, עזוב חירום. תשקלו לעשות עבודת מטה אצלכם כדי להעלים אותם גם על ציר הזמן. זה לא שמחר נפטר את האדם, אבל אם מישהו יצא לפנסיה, אז לפחות - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מכיר את זה. מישהו מנהל את זה. יש שם לפחות שני אנשים, שני שוטרים עם כובע שיושבים ומטפלים בעניין. כשהוא בא לתחנה מישהו רושם אותו. אני הפעלתי תחנת דלק פה. אחרת ייעלם הדלק, אף אחד לא יודע לאן הלך הדלק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מציע לכם לעשות עבודת מטה, להשאיר רק את מה שאתם צריכים לצרכי חירום. מה שלא, יושב לכם, לדעתי, כגיבנת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הכוונה בתחזוקה זה תיקונים, טיפול 5,000, כל זה? אתם עושים את זה דרך ענבל בגלל שיש לה הסכם, זאת אומרת, אתם נשענים על מכרז שלה שיש לו יתרון לגודל?
ודים גודון
¶
נכון. סעיף אחר הוא סעיף גדול, הוא כולל בתוכו נלוות כוח אדם של כחצי מיליארד שקל. זה כל התפעול של משטרת ישראל - מדים, ציוד אישי, משאבי אנוש, מכללה, תפעול המכללה. כל הדברים האלה נמצאים באחר.
ודים גודון
¶
כמו שאמרתי, זה התפעול של המשטרה, התפעול הרגיל. לקנות גדרות, גדרות לחץ, כל הדברים הייעודיים של אג"ם ואח"ם - מצלמות, אזיקים, כלי נשק. כל הנושא של מדים וציוד אישי זה הרבה מאוד כסף. יש את כל הנושא של משאבי אנוש. מכללה לאומית עולה לנו כ-170 מיליון שקל בשנה.
ודים גודון
¶
אין בעיה, אני אשלח. רוב הכסף במאבטחים ושומרים. טיפה יותר מ-300 מיליון שקל זה לאבטחת מוסדות חינוך.
ודים גודון
¶
זה מאבטחים. בעיקר בקווי עימות, בעוטף ירושלים, בכל מיני מקומות שאנחנו נעזרים בשירותים חיצוניים. תקציב חיצוני של חברות אבטחה עולה הרבה מאוד כסף.
רוני אלשייך
¶
את מה שחוסך לנו שוטרים שהם יותר יקרים אנחנו רוצים להשאיר. מה שאנחנו עושים עבור גורם אחר - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מבין ששירותי כוח אדם זה שירותי כוח אדם שאתם הולכים לתת לגורמים אחרים. הרכבת הקלה יושבת פה?
ודים גודון
¶
יושב פה גם אבטחת תחנות משטרה. ברוב תחנות המשטרה האבטחה היא אזרחית. זה יותר זול משוטר ייעודי.
ודים גודון
¶
אנחנו עושים עבודה למג"ב, האם במקום פלוגות סדירות שיאבטחו יותר זול למשטרת ישראל בראייה כוללת, רוחבית ומקרו לשים - - ?
רוני אלשייך
¶
לא. אני לא חושב שצריך לשים שוטר עם הכשרה של שוטר ועלותה – אני לא מדבר על ציוד השוטר - כדי להיות ש"ג בוטק'ה. יש קב"ט, יש טכנולוגיה, יש הנחיית אבטחה, יש מאבטח. זה יותר זול. אין לנו ברירה אלא לחשוב כלכלית, כי אחרת אני שם שוטר עם הכשרה מאוד מורכבת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא חשבתי על שוטר, אני חשבתי שמישהו בתחנה כמו בצבא יעשה משמרות. כמו בצבא, כמו בכל מקום.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רואה את זה כדבר יותר ערכי. המשטרה בוודאי אמורה לשמור על עצמה ועל הציבור. אנחנו לא מביאים איזה ש"ג מאיזה שהוא מקום שישמור על עצמנו, אבל לא חשוב.
רוני אלשייך
¶
זה כולל, לצערי, גם את נקודת הכותל, וזה נדמה לי כולל עדיין את המאבטחים של מירון. זה דברים שאנחנו מנסים להיפטר מהם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מסכים. לאה, תרשמי שגם נדבר עם האוצר על הנושא הזה. אני חושב שהכל צריך לבוא בוקטור קצר ומהיר, לא דרך המשטרה שלא קשורה לעניין בכלל. זה גם מנפח לה את התקציב בדבר שלא קשור אליה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
כל מה שלא קשור אליכם, כל מה שלא פר אקסלנס משטרה חבל שיעבור דרככם. אתם לא איזה שאטל שמעביר סחורות. דרך אגב, אתם גובים על זה תקורה או שזה חינם?
ודים גודון
¶
בסעיף האחרון של סעיף אחר אנחנו מדברים על בית תוכנה של משטרת ישראל. זה פיתוח טכנולוגיות, כל הנושא של טכנולוגיות. מדובר על 128 מיליון שקל. זה כל התקציב של מפתחים, מטמיעים, מיישמים שמועסקים דרך חברות כוח אדם.
ודים גודון
¶
חלקם אנחנו מאוד רוצים שיהיו שוטרים, אנחנו מאוד רוצים לגייס אותם, אבל אנחנו לא יכולים בגלל פערי שכר אדירים שיכולים להגיע לפי שניים, פי שלושה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז למה שלא תסדירו את זה? איך אתם משוכנעים שהידע נשמר אצל אותם אנשים? אני מניח שחלק מהדברים מסווגים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
נניח שנתתם לכמה אנשים לפתח שם איזו תוכנה שאתם הגדרתם אותה, היא תוכנה שלכם. אתם מגדירים את הצרכים. אני אגיד לך מה יקרה. אותו אחד לא הולך הביתה, הוא אומר לך: אדוני, אם עד היום שילמת לי מיליון שקל, עכשיו אני רוצה 10 מיליון שקל. אם לא, אני הולך. מה אתה עושה?
רוני אלשייך
¶
בעיה קשה. יש לנו פער בזה שאין לנו כרגע את הפתרונות של הארגונים האחרים של חוזים אישיים. אני מקווה מאוד שאנחנו נפרוץ שם, מפני שאי אפשר להחזיק את הטכנולוגיה ללא חוזים אישיים. חוזה אישי זה תמיד משחק עם השוק.
רוני אלשייך
¶
זו צורת העסקה שאין לנו. בכל הארגונים הביטחוניים יש את היכולת הזאת. אי אפשר להחזיק כוח אדם טכנולוגי כאשר הפער הולך ונפתח.
ירון ישראלי
¶
כל משרדי הממשלה מעסיקים עובדי טכנולוגיה באמצעות השיטה הזאת. המכרז הוא מכרז של החשב הכללי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להציע לך הצעה כחומר למחשבה, לא חובה. ירון, תחליט מה שאתה רוצה לעשות. אני אספר לך מה קרה לי, לשם אני מושך. לנו בזמנו בעיריית ירושלים היה את "אוטומציה". "אוטומציה" הייתה חברה שעסקה במחשוב של כל העיריות. היו משלמים איזה שהוא מחיר פיקס, מתנהלים איתם כאילו הם עובדים כמונו. יום אחד העירייה הלכה, יצא מכרז ובאה "מלם". הוא זכה במכרז, לקח את כל ה-sourcing אליו. אחרי שנתיים מצאנו שאנחנו גם עובדים אצלו וגם משלמים פי 10 כמעט. עכשיו, זה מידע שנמצא אצל מספר אנשים מאוד מצומצם. אתה לא יכול להגיד לו: שמע, לך הביתה, נביא מישהו חדש. אתה לקוח שבוי במערכת מאוד רגישה שחלק גדול מהארגון נשען עליה, אתה לא יכול בלעדיה. אתה מוצא את עצמך שמישהו כמעט באופן מעשי מבקש ממך כל מחיר, אתה משלם בגלל שאין לך ברירה. אני חושב ששווה לחשוב, דווקא במערכת הזאת שהיא מערכת משטרתית, רגישה, שמאפיינת את הצרכים שלה. זו לא מערכת ממשלתית שאתה יכול לקטלג את זה לתכנת מדף כזו או אחרת. אני חושב ששווה לכם לבוא ולבנות משהו ייעודי, שאתם תעסיקו את האנשים באופן ישיר. תמצאו את המנגנון איך אתם משלמים להם את השכר הראוי. אז אתה יודע שהוא עובד אצלך, שאתה לא צריך טובות מאף אחד, שאתה לא מפחד שמחר הוא יברח לך לחברה ההיא כי הוא עובד חברה. כל החברה יכולה פתאום להחליט שהיא מעלה לך את המחיר בגלל שבא לה, גם אם עשית איתה חוזה ל-3,4,5 שנים?
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוא תראה, אני אספר לך מה יקרה. אתה מוצא אותו כספק יחיד כי אין לך ברירה, אתה כבר התחתנת איתו מזמן, ואז הוא אומר לך: אין בעיה, בוא תשלם לי כך. תראה, אלה אנשים מתוחכמים שכשהם נכנסים פנימה הם נכנסים במחיר נמוך, הם סופגים את ה-3,4 שנים, אבל אחרי זה אתה תלוי בהם, הגלגל מתהפך, עכשיו אתה עובד אצלו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא כתוב בעשרת הדיברות שאסור לעשות חוזים. אנחנו צריכים לחשוב לכל נקודה את הפתרון הנקודתי שלה, כדי להביא את המקסימום תועלת. אנחנו נרשום את זה. אני אזמין אתכם, את האוצר ואת משרד המשפטים, נראה איך פותרים את הבעיה הזאת.
דני קריבו
¶
אדוני היו"ר, צריכים לזכור גם בצד השני את קצב ההתחדשות הטכנולוגית. הבן אדם שאתה עכשיו מעסיק לא יהיה בעוד 5 שנים עם הידע של הטכנולוגיה שבינתיים התקדמה. צריכים למצוא את האיזונים.
רוני אלשייך
¶
זה נכון, אבל נכון להיום הפער שלנו הוא הפוך, אנשים רוצים ללכת, מוצעים להם הצעות אטרקטיביות בחוץ. זה הפער שלנו. קשה להחזיק אותם. הם הולכים עם הקניין הרוחני של המשטרה, זו הבעיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
ירון, אני אעשה דיון בנושא. דרך אגב, זה לא חשוב מה קורה בצה"ל, כן ולא. אני מאמין בסוף שזה הכיוון, שאתם צריכים שיהיו לכם אנשים in-house, בוודאי בנושאים האלה אצל אלה שמחזיקים את כל המפתחות. עדיין צריך לתת לו את השכר המתאים. זו כבר שאלה אחרת.
ודים גודון
¶
אנחנו ממשיכים לשקף הבא. פה יש לנו תכניות בינוי עיקריות. אפשר לדלג, כי זה למעשה תקציב הפיתוח שאנחנו מדברים על מה הולך הכסף. יש בינוי מאוד נרחב בשנים האחרונות.
ודים גודון
¶
אחרי החלטת ממשלה מלפני שנה וחצי על ביטחון ירושלים והמגזר הערבי אנחנו נמצאים בהתעצמות מאוד נרחבת בשני התחומים האלה. אפשר לראות גם בירושלים וגם במגזר הערבי - -
ודים גודון
¶
תכנית ביטחון ירושלים היא תכנית רב שנתית. אנחנו מדברים על תוספת 5 שנתית של 2,500 תקנים למשטרת ישראל. 2,500 תקנים מתחלקים כך: 1,360 ו-1,220. 1,220 לירושלים ו-1,360 למגזר הערבי, בחלוקה ל-5 שנים לפי החלטת ממשלה.
ודים גודון
¶
לא. עשינו תכנית תקציבית יחד עם המשרד מול משרד האוצר, כאשר המטרה פה היא להתחיל בינוי תחנות רוחבי, לא לאורך, בגלל בעיות סטטוטוריקה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, בגלל שבשנה החמישית אם תתחיל לבנות אז אולי תקבל את זה בשנה העשירית. הרעיון הוא להתחיל מהתחלה.
ודים גודון
¶
להתחיל עם הכל עכשיו. כל התכנית עכשיו, אפילו מעבר לדברים שאנחנו מתוקצבים, היא בשאיפה שאנחנו נקבל גם בסיכום תקציבי את התקציבים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דוד, אני דיברתי איתכם על זה בסיפור של המגזר הערבי. אני ביקשתי שתשבו איתם. אין להם איזה מימון ביניים, אין להם איזה בנק. הוא רוצה להתחיל לבנות תחנות, שזה נשמע הגיוני מאוד. אם הוא מגייס את השוטרים באופן רציף במשך 5 שנים, הוא צריך לשים את השוטר באיזה שהוא מקום. איפה הוא שם את השוטר בשנה החמישית? מה, הוא יגיד לו: לך הביתה עד שאני אבנה את התחנה בעוד 3,4 שנים? הרעיון הוא קודם כל שבונים מהשנה הראשונה את המבנים, מתחילים לרוץ איתם, כאשר הגיוס הוא בהתאם לזה. אתה צריך לתת לו את המימון, לעשות את קידום המימון של הדברים האלה. לא יכול להיות שהוא לוקח את זה מהשוטף של עצמו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוא נסכם שבכל מה שיש זמינות תכנונית, זאת אומרת, סטטוטוריקה מסודרת, בעלות וכו', תשב איתו. זה בסך הכל יעלה לך יותר זול, תאמין לי. הרי בקצה, בסוף נעבור עוד שנתיים, עוד ייקורים, עוד התייקרויות וכו'. זה רק יעלה לך יותר.
רוני אלשייך
¶
היות וקצב הצמיחה של המשטרה הוא לעולם נמצא יותר מהיר מאשר קצב הפריסה של המשטרה ובניית מתקנים, אנחנו עובדים הרבה מאוד על שכירויות כדי לתת מענה זריז. עדיין המענה הזה מסורבל ביותר בנושא השכירויות. אנחנו עוברים דרך הדיור הממשלתי. יש לנו שיח מול החשב הכללי כדי לראות איך פותרים את הבעיה. אנחנו בסרבול עצום. חלק מהסרבול זה המו"מ והתקדים שאנחנו עלולים לייצר למשרדי הממשלה. מצד שני, אם אני מתחייב לבניית יחידה, אני לא יכול להתחייב לבניית יחידה ולתת לה את הפריסה בעוד שנתיים וחצי.
ודים גודון
¶
בג'סר א-זרקא אנחנו בונים מבנה קבע. בינתיים נכנסנו למבנה זמני שעולה יותר כסף. אנחנו לא יכולים לחכות עוד שנתיים עד שזה ייבנה. ככה בכל מקום.
רוני אלשייך
¶
הסרבול של שכירות הוא עניין גדול. אנחנו בשיח עם חשכ"ל בעניין הזה. אני מקווה שנפקיע, כדי - -
ודים גודון
¶
בינתיים זה עובד בגלל אותה סטטוטוריקה וחוקתיות ובגלל שאנחנו שמים תחנות שבהן תחנות לא היו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה הבנת את זה, דוד? הרי בסוף אתה גם משלם את השכירות שלו. הרי בסוף אתם משלמים את הכל, שלא תתבלבל, רק השאלה אם אתה משלם את זה על השכירות או אתה משלם את זה על עוד שוטר. עם ישראל משלם את זה. בוא תשב איתו, תעשה איתו זום. המפכ"ל אומר שיש בעיה גם בנושא של השכירויות, שבסך הכל זה לא אני, זה הדיור הממשלתי. בסוף אני חושב שכדאי שתשב איתם, תיתן להם קדימות כך שאיפה שבניתם לא שכרתם, במקום שלא שכרתם הם קיבלו את השירות המתאים וחסכת את השכירות ואת ההתייקרויות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
את זה אני מבין. איפה אנחנו עומדים? דווקא פה אני רוצה לעזור לאוצר, לגבי מה יש לממן לפני שגמרתי סטטוטוריקה או התקרבתי לסיום.
רוני אלשייך
¶
חלק מהמגבלות היו שהמועצה של הרשות הייתה צריכה לאשר את הפריסה של המשטרה. זה הזוי. פער נוסף זה שהרבה פעמים אין בכלל בתכנון, בתב"עות, משטרה, שזה שוב פער הזוי. בסוף עושים הסכמי גג. כשאתה שואל איפה הסטטוטוריקה של המשטרה, היא לא קיימת. הנושאים האלה מטופלים כרגע. יש הרבה מאוד ראשי רשויות במגזר הערבי שהיו רוצים שנאכוף עליהם לשים תחנת משטרה, אבל הם לא יכולים להעביר את ההחלטה הזאת בתוך מליאת המועצה. יש המון התנגדויות. אנחנו בתהליך, אני מקווה, של הפקעה, כי יש לנו התחלות בנייה. אבל שוב, יש פה חסמים שהם לא חסמים פשוטים. ככה זה עובד במדינת ישראל.
יואל הדר
¶
בעניין הזה שהמפכ"ל העלה עכשיו, בעניין של החסמים של המועצות הערביות, יש תזכיר חוק שהוציא משרד הפנים, לפי בקשה שלנו, כדי לאפשר לשר הפנים לקחת את הסמכות מהמועצה יחד עם ראש העיר על-מנת לאפשר את הבנייה של תחנות המשטרה. יצא תזכיר. אני מקווה שהטיוטה תגיע בימים הקרובים לוועדת שרים לחקיקה. אז זה יגיע אליך. שאלת מה אתה יכול לעזור. בנושא הזה בהחלט אפשר לעזור כדי לקדם את הנושא הזה שאני מניח שיגיע לוועדה הזאת.
ודים גודון
¶
פה צריך להדגיש, אנחנו מדברים על 15 תחנות חדשות בירושלים ו-12 תחנות חדשות במגזר הערבי. זה מכפיל כוח גדול מאוד למשטרת ישראל. במשטרת ישראל קיימות כ-73 תחנות. תחשבו על סדר גודל של תוספת, מה משטרת ישראל צריכה לעשות בשנים הקרובות, איך היא צריכה להיערך, גם ברמת הפריסה, גם ברמת הסד"כים.
רוני אלשייך
¶
כאן מדובר על בינוי. חלק מהתחנות הן תחנות, חלק מהתחנות הן נקודות שהפכו לתחנות, תחנות מוגדלות או משמים. משמים זה מין מכלול ממשלתי שהמשטרה ב-front שלו ואנחנו מנגישים את שירותי המשטרה.
רוני אלשייך
¶
נכון. מה שמתפקד כרגע זה שועפט, הוא כבר בנוי. התלבשנו על המעבר, עשינו שם התאמות, התיישבנו וזה זז. כל השאר זו פעילות רוחבית, סטטוטורית, כדי להבין את כל - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
כמה זמן לדעתכם, או לפחות לפי התכנון שלכם, אתם חושבים שתהיו פרוסים בתחנות האלו באופן אופרטיבי?
רוני אלשייך
¶
אני חושב שבחלק מהמקומות הפריסה עדיין תהיה זמנית. אנחנו לא נשברים. בג'סר א-זרקא התחלנו להפעיל את הנקודה עוד לפני שהייתה פריסה. אין ברירה, צריך להתחיל.
ודים גודון
¶
הייתה שם קואופרטיביות של הרשות המקומית. זה גם מאוד תלוי בקואופרטיביות של הרשויות המקומיות.
רוני אלשייך
¶
כנא, טמרה. בג'סר א-זרקא כבר עובדים בשטח. זה אמנם זמני, אבל ירגישו כבר תחנה בתוך השטח. בכפר כנא אותו דבר. בטמרה אנחנו בשלבים של סיום הפרוצדורות. יש עוד אחד שכרגע נשמט לי - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אעשה זום על העניין הזה, רק על זה. זה לא יהיה בדיון הזה. אני הבנתי פחות או יותר את המגמה.
ודים גודון
¶
שאר התכניות. כפי שניתן לראות, האבנים הגדולות הן: שיטור רגלי, מערך מאור, התעצמות התנועה ושיטור עירוני. מתבצע לפי התכנית - אני שם שנייה את מערך מאור והתעצמות התנועה בצד – השיטור הרגלי ושיטור העירוני, כשהתוספות הן תוספות קטנות למקומות אורגניים גדולים. יותר קל לתת פתרונות פריסה למקומות האלה.
רוני אלשייך
¶
זה חלק מהעניין. חיזקנו את התנועה ביהודה ושומרון, זה היה מוזנח, את התנועה בעירוני, כלומר, את מה שבאחריות המרחבים והתחנות, וגם את הבינעירוני. כולנו מכירים את האתגרים בצירים המשותפים. אנחנו כבר רואים תוצאות.
רוני אלשייך
¶
קודם כל, יש עלייה עצומה באכיפה כבר בשלב הזה. אנחנו מסתכלים על התנועה במרחב הישראלי, לא משנה איפה, מגן הילדים. זאת האחריות שלנו. אנחנו נכנסים לגן הילדים, משמרות זה"ב, כל מה שאתם מכירים. את כל זה אין לנו במגזר הפלסטיני. אנחנו לא אחראים על נורמות הציות לחוק במגזר הפלסטיני. אנחנו פוגשים אותו על הכביש, כאשר שם חוץ מאכיפה אין לנו משהו אחר לעשות.
רוני אלשייך
¶
בגלל שיש תפיסה לוחמתית – זה המעמד המשפטי – ביהודה ושומרון, אז צה"ל הוא הריבון המשפטי ביהודה ושומרון. משטרת ש"י עובדת תחת הריבון הזה. זה מבחינה משפטית. זה לא אומר שתכנית העבודה מושתתת על ידי הצבא, אבל זה אומר שמבחינה משפטית ככה זה עובד. יש לדבר הזה משמעויות. כל מה שקשור במג"ב תחתי צה"ל - -
רוני אלשייך
¶
אנחנו מטפלים באזרחים הישראלים על כל המשתמע. צה"ל איננו מטפל באזרחים הישראלים. אני אומר במובן של אכיפת החוק, לא כי הם אזרחים ישראלים. אנחנו מטפלים בתחומים מסוימים של אכיפת החוק שמשפיעים על האזרחים הישראלים. כלומר, אם יש דבר פשיעה פלסטיני שנכנס, אנחנו נתעסק עם זה, אין לנו ברירה. אנחנו לא מטפלים בנורמות הציות לחוק. אנחנו לא עושים תכניות לנוער בסיכון. אנחנו לא עושים מה שאנחנו עושים בחברה הישראלית, אבל אנחנו כן אוכפים את החוק. יש פה בעיה. אני לצורך העניין לא אוכף שבאמת מכוני הרישוי עושים את עבודתם ואין שם הונאה. ברכב הפלסטיני שעולה על הכביש אני לא יכול לטפל. אני אוכף את החוק על הכביש.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את זה הבנתי. אני רוצה לחדד את השאלה שמעניינת אותי. ביהודה ושומרון יש כמעט חצי מיליון אזרחים ישראלים שמשלמים מיסים, שעושים מילואים. איך משטרת ישראל מתייחסת אליהם, כמו אל כל אזרח?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ביישוב שלי בקדומים אנחנו מרוצים מאוד, יש לנו שוטר קהילתי נפלא. בכבישים זו סכנת חיים. יש לכם כלים לאכוף? איך אתה גובה דוחות שם? אם נתת דוח לפלסטיני, מי גובה ממנו את הכסף? זה מרתיע, לא מרתיע?
רוני אלשייך
¶
קודם כל, בסוף אפשר להוריד רכב מהכביש. אנחנו עושים דברים הרבה יותר אגרסיביים מאשר בעבר. צה"ל משתף פעולה בעניין הזה. שוב, מול האזרחים הפלסטיניים זה בסוף החוק הצבאי. צה"ל גם עוזר לנו לעשות כל מיני תיקוני חקיקה בצו אלוף. למשל, יש רכבים שיורדים מהכביש בישראל אבל נוסעים באיו"ש על ימין ועל שמאל, מה שמכונה בעגה "משטובה", רכב מחוק. צה"ל עוזר לנו בעניין הזה. אנחנו מסמנים את ה"משטובות". בסוף בסוף צריכים לזכור, אנחנו את האזרח הפלסטיני פוגשים על הכביש. יש לזה מחיר. אנחנו יכולים לעשות אכיפה, אנחנו לא יכולים לחנך אותו, להדריך אותו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, רק עוד שאלה קטנה, אדוני המפכ"ל. מבחינת הסד"כ של הפיזור של השוטרים ביהודה ושומרון, הוא לפי המפתחות של כל מדינת ישראל?
רוני אלשייך
¶
חיזקנו לאחרונה גם את זה כי היו שם פערים. אנחנו מבינים שיש מורכבויות שאנחנו צריכים לתת להן דגש בתוך יהודה ושומרון. אנחנו גם מבינים שאם לא נטיל על מחוז ש"י לטפל בפשיעה הפלסטינית בתוך ישראל, נזיק לאזרח ישראלי, לכן אנחנו מחזקים. האם זה מושלם? לא.
רוני אלשייך
¶
אם אתה מסתכל פר תושב, זה בסדר, אבל האתגרים הם כאלה שמחייבים אותנו לעשות גם דברים אחרים. שם אנחנו מחזקים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
היחס ביהודה ושומרון צריך להשתנות, את זה אני אומר כמפקד מחוז ש"י לשעבר. כמפקד מחוז ישבתי אצל המפכ"ל וגם אצל אלוף הפיקוד, כי צה"ל הוא הריבון. קיבלתי ממנו הוראות לא אחת. בגלל המורכבות שהמפכ"ל דיבר עליה והקושי להשתלט על האוכלוסייה הפלסטינית ועל העבירות שהם עושים, היחס מתאים למדינת ישראל, לא ליהודה ושומרון.
רוני אלשייך
¶
5.6, תלוי איך סופרים. זה תלוי אם סופרים מטה, לא סופרים מטה, כן סופרים את מג"ב, לא סופרים את מג"ב.
רוני אלשייך
¶
הרעיון הוא שיש יחידות פיתוח בתוך משטרת ישראל שמפתחות טכנולוגיה עבור משטרת ישראל. כמובן שהן קונות מנועים וכל מיני דברים בחוץ, אבל בעיקרון - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אסביר את השאלה. יכול להיות שבגלל זה פירקתם. הרי בסך הכל יש לך סעיף קניות של מיליארד שקל. אם קנית את המנוע, הוא יושב בסעיף קניות. למה הוא פה?
ודים גודון
¶
במוקדי 100 אנחנו משפרים בתקופה האחרונה, משנים את כל התפיסה הטכנולוגית. זה התקציב שמוקצה לשם.
רוני אלשייך
¶
המעבר לדיגיטציה במוקדי 100 זה המון כסף. על זה מתחיל להתאפשר כל מה שאנחנו חולמים עליו. יש פה אתגרים שכל העולם מתמודד. היום הילדים שלנו כבר לא יחייגו בטלפון לשום מקום, צריך לתקשר איתם גם בצורה אחרת. זו חתיכת אירוע מורכב. כבר היום יש לנו כל שבוע בין 2 ל-3 אירועים שבהם משטרת ישראל הולכת להציל מישהו שעומד להתאבד וזועק ברשת. אם לא נהיה שם, אנחנו לא ניתן לדבר הזה מענה. לא פעם אנחנו דופקים בדלת של משפחה שההורים יושבים בסלון והבת שלהם חותכת ורידים בקומה למעלה בלי שיש להם מושג שזה קורה. אנחנו נכנסים ועוצרים את זה בדקה האחרונה, כי הזעקה ברשת הייתה. אנחנו חייבים להיות במצב שאפשר לתקשר עם האזרחים בכל הצורות, בין אם הם שיתפו את המשטרה, בין אם זו קריאה עקיפה שמגיעה למשטרה בדרך אחרת.
ודים גודון
¶
הנושא הבא זה נושא של דנ"א. אנחנו כל הזמן בפיתוחים של דנ"א. זה עולה הרבה מאוד כסף. זה בעיקר הגדלת המאגרים בהתאם לחקיקה. נושא של זי"ט זה נושא חדש של משטרת ישראל.
ודים גודון
¶
זירות טכנולוגיות בתחנה. המשטרה מאוד טכנולוגית בימ"רים, ביחידות מרכזיות, במחוזות, במטה הארצי.
ודים גודון
¶
לכל תחנה קטנה, לתחנת מודיעין, לתחנה בערים יש יכולות טכנולוגיות לתקשר, לראות מצלמות במרחב הציבורי, לתקשר עם האזרח ברמה טכנולוגית, להיות באינטרנט.
רוני אלשייך
¶
נניח שיש עכשיו ניצולת שואה שהולכת פעם בחודש להוציא את המזומן שלה מהבנק ויש חבורה של הונאות כאלו שעוקבת אחריה ובאיזה שהוא תרגיל תיקח ממנה את המעטפה בלי שהיא תשים לב. אם בסוף התחנה לא יכולה לטפל בעניין הזה, להוריד מצלמות, להגיע בסוף אל החבורה ולהחזיר לה את הכסף, שום יחידה ארצית לא תתפנה לדבר הזה. זה לא רצח. לא יכול להיות שלתחנה בשכבת הפשיעה הזאת, שהיא רלוונטית לתחנת המשטרה שעוסקת בשירות לאזרח, לא יהיו יכולות טכנולוגיות לעשות את זה in-house. אחרת פשוט לא יגיעו לזה. מה שעשינו זה הורדנו עד למטה את הטכנולוגיות כדי לייצר את היכולת של תחנה לסגור מעגל מקצה לקצה. התחלנו בתחנות האורבניות. עד סוף 2018 לכל התחנות תהיה יכולת מלאה כזאת.
סאלח סעד (המחנה הציוני)
¶
זה דברים מאוד חשובים שחשוב שהאזרח ירגיש אותם. יש הרבה מקומות, גם אצלנו בכפרים הדרוזים, שרואים דברים שתחנות קרובות לא מטפלות בהם כמו שצריך.
רוני אלשייך
¶
חלק מהפער הוא אם יש מצלמות במרחב הציבורי של הרשות. אם לא מצלמים, אין מה להוריד. זה חלק מהפער. חלק מהפערים קשורים בתקציבי "עיר ללא אלימות" שאנחנו דוחפים מול המשרד.
סאלח סעד (המחנה הציוני)
¶
אדוני המפכ"ל, היו הרבה צילומים, הרבה מקרים שלא טופלו כמו שצריך. יש אוזלת יד של המשטרה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק להיבט הזה אני אעיר הערה. אני מניח שתגידו לי שזה בסדר, אני רק רוצה לשמוע את זה. כשאנחנו מורידים את הטכנולוגיות, אז יש בזה יתרונות בכך שאנחנו רוצים לטפל בפשיעה, אבל יש גם דברים אחרים שהם נגזרת של הדברים האלה ברמת הסיווג. בסך הכל מדובר באזרחים. אנחנו יכולים להיכנס להם לצנעת הפרט. כשזה במקום יותר מסודר ומלמעלה אני פחות מוטרד, בגלל שאני יודע שיש את מנגנוני הבקרה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
כשמורידים למטה, מטבע הדברים צריך לעשות פיקוח יותר. אני לא רוצה שהמצלמה תיכנס לאיזו שהיא מכונית. אם מדובר בשודד, זה בסדר, אבל אם מישהו נמצא בתוך המכונית של עצמו ויש לו שם איזה שהוא משהו שהוא בצנעת הפרט שלו, אף אחד לא צריך לראות את זה.
רוני אלשייך
¶
קודם כל, רמת הפיקוח בכל הנושאים האח"מים היא סופר גבוהה. שתיים, הכל בעבודה ברשת. מהכיסא של כל גורם בקרה במשטרת ישראל אפשר לראות מה עושים בכל תחנה. שלוש, כולם עוברים הכשרה. ארבע, הכל דורש צו של שופט, זה מתנהל דרך בית משפט. זה לא אומר שאם התחנה יכולה לעשות את זה, היא יכולה לקבל את החומר בלי צו בית משפט. יש סדר ופיקוח בעניין הזה. הכל מנוהל רשתית, זה לא איזה משהו שמישהו עושה בחושך. יש יכולת לגורמי הבקרה, לחטיבת החקירות שעושה בקרה על הדבר הזה לראות בכל רגע נתון מה עושים בכל אחת מהתחנות. זה עומד בסטנדרטים. הם גם מוכשרים על ידי אח"ם.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
יש פה נקודה בדברים שאומר חבר הכנסת אמסלם. אתה מכיר את זה גם מחייך הקודמים. בסוף כשאתה עוקב אחרי משהו, המון דברים שהם רעשי רקע נכנסים פנימה. כשזה שירות או צבא זה בסדר, זה קלטות שעושים לחבר'ה. במשטרה יכולות להיות לזה משמעויות. נשאלת השאלה - מה היכולת שלכם לפקח על זה. זה חינוך של ארגון הדבר הזה.
רוני אלשייך
¶
בכל מה שיש לו משמעות מודיעינית, לא רק חקירתית, האנשים הם בכלל, למרות שהם ישבו בתחנה, העובדים של אגף חקירות ומודיעין, כדי שלא ייוצר מצב שמישהו עושה משהו ויראו כאילו הוא מחויב לזירה הגיאוגרפית. פה אנחנו מדברים על חקירות. הכל פוסט. אם היה משהו, אני מוריד את החומר הרלוונטי, חוקר אותו, כדי לבנות תיק בעניין. לא מדובר פה על פיקוח. כל מה שקשור בפיקוח אלה עובדים שהם חלק מאגף חקירות ומודיעין, כדי לייצר את השליטה הזאת שלא מישהו עושה משהו שהוא לא במסגרת החוק בצורה מלאה. לנושאים האלה יש רמת בקרה. גם אני רואה אותם, גם דיווחים ליועץ המשפטי לממשלה, גם דיווח על תוצאות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד לך מה מפריע לי, אדוני המפכ"ל. אני מתייחס למה שעפר אמר. המשטרה אוספת המון אינפורמציות. חלקן לא רלוונטיות לעניין. בקצה יושב שוטר. רובם הם אנשים טובים, בסדר, אבל יש אנשים שמשתמשים לרעה, אנחנו מכירים את זה בכל המערכות. היות והם מקבלים בסמכות וברשות, צריך לעשות שם פיקוח עצום. זה לא שאני רואה או שאתה רואה במסך מהבוקר ויש לך שני שוטרים שאתה עוקב אחריהם. יש אלפי, אם לא מיליוני אינפורמציות. אתה לא יכול, זה גל. אתה לא מסוגל, רק אם אתה נובר. כשאתה כבר רואה את התקלה בוודאי שאתה יכול ללכת אחורה, אבל על כל תקלה אחת אתה לא יודע על עוד 5,000 תקלות. צריך, לדעתי, לשים זום. מצד שני, אני מסכים שצריך את הטכנולוגיות. אני אעשה דיון על העניין הזה באופן יותר ממוקד, כדי לוודא שהמשטרה עושה את ההגנות הנכונות במובן זה שהיא לוקחת את האינפורמציה שהיא צריכה, ומה שלא, זה באמת נשאר מוגן ולא לשימוש.
רוני אלשייך
¶
ההגדרות המשפטיות בעניין הזה מאוד חדות. הפיקוח של השופטים, אחרי שהם נתנו צו, מאוד הדוק על מה מותר לשמור. יש דברים שלפעמים השופט רואה לפני שמותר לי לפתוח אותם, עד כדי כך. אני לא רוצה להיכנס לנושאים האלה פה, הם רגישים. רמת הפיקוח גבוהה ביותר בנושאים האלה, גם בצמתי החלטה, כלומר, כאשר אנחנו בודקים מישהו בצומת החלטה, קידום וכו', אנחנו עושים סדרת בדיקות שאין לה אח ורע בשום ארגון אחר - אני אומר את זה באחריות - כדי לוודא שאנשים לא עושים שימוש לרעה בסמכויות שלהם ואין "לא ראינו", "לא שמענו" או "לא ידענו". אנחנו עושים סדרה של בדיקות, טכנולוגיות ואחרות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי. אני אעשה, כפי שאמרתי, דיון בנושא הזה. בדיון אני רוצה לשמוע מכם איזה מערכות אחרות אתם רוצים לנטר, זאת אומרת, איזה מערכות אזרחיות אתם רוצים להיכנס פנימה ולנטר.
ודים גודון
¶
הנושא הבא הוא נושא LPR. פה אנחנו מדברים יותר על מפלי פשיעה. LPR יכול לפתור לנו הרבה מאוד בעיות של כלי רכב לא חוקיים.
ודים גודון
¶
זה קיים בצבא, זה לא קיים במשטרת ישראל. אנחנו עושים את זה, כדי שיתפוס מספרים במהירויות גבוהות, לא באיטיות, גם מרחוק. זה על כל הנתיבים, לא על נתיב ספציפי. יש פה הרבה מאוד אפשרויות. זה תחום מאוד חשוב שמפתחים אותו.
נושא לימס זה כל הנושא של מחשוב. במעבדות מז"פיות של משטרת ישראל המחשוב נמצא מהעשור הקודם, מלפני הרבה מאוד שנים. אנחנו רוצים להתקדם גם בתחום הספציפי הזה. מימד חמישי. זה תקציב אחד שהוקצה עד עכשיו. התכנית תהיה עם תקציבים הרבה יותר גדולים ברגע שנדע יותר מה אנחנו רוצים.
רוני אלשייך
¶
במשטרה הפשיעה היא לא פשיעה שהיא מקומית. כנופיות שעושות פריצות, עושות את זה בכל רחבי הארץ. כנופיות שגונבות רכב – בכל רחבי הארץ. יש עשרות תחנות משטרה, כל אחת מטפלת בקטע שלה. כדי לוודא שהמידע מתחבר אחד לשני - -
רוני אלשייך
¶
הצלבה של מידע. זה תמיד מוגבל, מפני שמצד אחד יש מידור, יש דברים שאתה לא רוצה שיראו מכל מקום. מצד שני, אתה רוצה שיהיה אפקטיבי מול הפשיעה שפוגעת בכל רחבי הארץ. הכנופיות הן חוצות. הבנייה של התוכנות של המשטרה לאורך השנים הייתה מותאמת לסוג מסוים של פשיעה. ככל שהפשיעה הופכת להיות רוחבית, כך צריך להתאים את המערכות שלנו, עם כל האילוצים של לשמור על המידור, של לשמור על הדברים שהחוק מאפשר לנו או לא מאפשר לנו. יש פה הרבה מאוד מורכבות.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
זה לא קשור למחשוב. המחשוב מאפשר את זה. זה קשור לזה שתהיה יחידה מסוימת או קבוצה מסוימת שתהיה חשופה לכל החומר שמגיע.
רוני אלשייך
¶
לא, זה קשור ממש ליכולת של היתוך מידע בתוך המשטרה לכל אחד ואחד מהגורמים שהמידע הזה רלוונטי אליהם. לצורך העניין אני אסביר. אם עכשיו יש גניבת קלנועית, יש לנו את כבר את התמונה של האיש, אנחנו יודעים איפה הוא. האיש הזה נמצא כרגע בתוך שכם. הסיכוי שאנחנו נעשה עכשיו מבצע בשביל להביא אותו בגלל קלנועית הוא לא גדול. מצד שני, אנחנו פוגשים את האיש הזה בהרבה מאוד מקומות אחרים. הוא ממשיך להיכנס לארץ כשוהה בלתי חוקי, הוא עושה כל מיני עבירות בכל מיני מקומות. היכולת של כל נגיעה רלוונטית לאיש הזה על ידי שוטר באיזה שהוא מקום שתתחבר למקום אחד כדי שנוכל להיות אפקטיביים מול האוכלוסייה הרלוונטית, הרצידיביסטית, היא לא פשוטה, היא תהליך מאוד מאוד מסובך. צריכים לזכור, התנועה פוגשת אותו, השיטור בכל מקום פוגש אותו.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
מה שאתם אומרים זה שאין לכם את המחשוב המתאים כדי לעשות את כל ההצלבות. אתם עדיין בדור ישן של מחשוב?
רוני אלשייך
¶
לא. זה אומר שהיתוך של כל כך הרבה סוגים של מידע מחייב היום - יש היום כל מיני סוגים של מידע - היתוך מסוג אחר. אגב, האתגרים האלה - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני כבר אמרתי קודם, אני אקיים דיון בנושא הזה בוועדת המשנה, כדי להיכנס לרזולוציה, מה שעשינו בזמנו. עשינו כבר דיון אחד כזה.
ודים גודון
¶
נושא של מצלמות גוף. אנחנו השקענו עד עכשיו - זה לא רק מיליון שקל - בתשתיות, כדי לדעת ולהעביר סרטים, קבצי ויזונט בתוך משטרת ישראל. לא חוכמה לצלם ולשים מצלמה בתחנה שאחר אתה לא יכול להעביר את זה לבית משפט, אתה לא יכול להעביר את זה לאגף חקירות, אתה לא יכול להעביר את זה לשום מקום. בנינו מערכת עם אוטוסטרדת מידע, שיכולה לעביר קבצי וידאו מתחנות אל המטה וחזרה. הן נשמרות במקום מסוים. בשלב הבא אנחנו יכולים לעשות הכל עם סרטי וידיאו. מצלמות גוף, אנחנו התחלנו עם הפרויקט של לרשת את כל את מי שנפגש עם האזרח.
רוני אלשייך
¶
יש נושאים שאנחנו עוד לא החלטנו עליהם, כמו אם באירועים ציבוריים השוטרים יהיו מצוידים. אני מניח שבסוף כן.
רוני אלשייך
¶
שוטרי תנועה כן. המטרה היא שהממשק, המגע עם האזרח יהיה מגע מצולם. מה זה עושה? אחד, זה מרסן את האזרח. שתיים, זה מרסן את השוטר. שלוש, זה מקל אחר כך כשמבררים מה היה , מי היה, דיונים בבית משפט.
רוני אלשייך
¶
רק מה, האתגר הוא אתגר עצום, מפני שאתה לא רוצה, כמו שחלק מהמשטרות ברחבי העולם עשו, שזה יישב באיזה ענן כך שכל תחנה מנהלת את הגיבוי שלה.
רוני אלשייך
¶
אין לאף אחד פרויקט כזה כמו שאנחנו עושים. משמעותו בעצם זה שמצד אחד השוטר לא יכול לגעת בקובץ, הוא לא יכול לשנות אותו, הוא לא יכול למחוק אותו. חוץ מלקשר אותו לדוח פעולה הוא לא יכול לעשות שום דבר. מצד שני, אתה רוצה שהחוקר יוכל לראות את הקובץ, שרק השוטר שהיה מעורב יוכל לראות את הקובץ, את כל ההקשרים האלה, כדי שיישמר התהליך המשפטי. אתה רוצה שלא ייעלם לך הקובץ, שלא כשמורידים חומר לפרקליטות זה יהיה שם, או אם הולכים לתביעה המשפטית זה יהיה שם. בקיצור, לנהל את הביזנס הזה בצורה נשלטת, כדי שבכל רגע נתון תוכל לראות איפה נמצאים הקבצים, מה קושר לאותו אירוע וכו'. אף אחד לא עשה פרויקט כזה, כולם עושים אותו stand-alone. אנחנו עשינו אותו מערכתי, כלומר, זה נשמר בתחנה. כשנבדקת התקינות, זה עובר לחוות השרתים של המשטרה. אין מצב שאני בא ואומר, אני לא יודע איפה הקובץ, נעלם הקובץ. בסוף מדובר פה בעשרות אלפים, במאות אלפים של אירועים, לכן זו חתיכת אתגר. אנחנו לקחנו אותו big-time. אני חושב שזה נכון על כל המשטרה.
ודים גודון
¶
פה אנחנו יכולים לראות את עיקרי ההוצאה של משטרת ישראל. אפשר לחזור על זה, אפשר לדלג. כמו שדיברנו, רוב ההוצאה של משטרת ישראל זה תקציב הקניות והפיתוח. מוסדות חינוך – 347 מיליון שקל . אני מדבר על בסיס תקציב. קרן בלאי של משטרת ישראל. לפני כעשור, ב-2007, מוסדר קרן הבלאי של משטרת ישראל. הקרן יושבת במשרד. הניהול הוא משולב - משרד האוצר, המשרד לביטחון פנים - -
ודים גודון
¶
להחלפת כלי רכב. עד אז כלי רכב פעם הוחלפו, פעם לא הוחלפו. כשיש flat בממשלה,flat בזה, הדבר הראשון, לא מחליפים כלי רכב, ואז כלי רכב הגיעו - -
ודים גודון
¶
בנושא של דלק אנחנו מגיעים כמעט ל-200 מיליון שקל. דרך אגב, למשטרת ישראל יש התייעלות מאוד גדולה בכלי רכב. יש לנו מערכות, יש לנו ביזור משאבים לכל גוף, לכל מחוז, לכל תחנה. כל ניידת מקבלת מכסת דלק. אנחנו יודעים בדיוק כמה ליטרים צורכת אותה ניידת או אותו רכב. אנחנו מעודדים התייעלות. ההתייעלות נשארת בשטח. מפקדים מכירים ויודעים את זה. כולם מנסים לחסוך בדלק, כמובן שבלי לפגוע במבצעיות. יש פה את האיזון הזה. נושא כלכלה, הרחבנו על זה.
ודים גודון
¶
יש תקציב כיבודים, הוא מאוד קטן, הוא זניח. הוא הרבה פחות משירותי ניקיון, לכן הוא לא פה. הכיבודים - אני לא יכול להוציא את זה בשלוף - זה כסף מאוד קטן. זה סביב מיליון שקל, אולי פחות. אפשר לבדוק ולהעביר נתון לוועדה. זה מאוד נמוך. דרך אגב, פה אנחנו רואים 169 מיליון שקל לכלכלה, כאשר שם ראינו 182. שם דיברנו על הוצאה, פה אני מדבר על בסיס תקציב. אפשר לראות את הכותרת. את שאר התקציב אני מקבל - -
מכללה לאומית לשוטרים - זה התקציב שאני מעביר לזכיין ברמה שנתית.
ודים גודון
¶
אנחנו בנינו את המכללה בשיטת ppp. הזכיין בנה, מתפעל ומעביר חלק למשטרת ישראל. אנחנו מעבירים לו תשלום קבוע של כמעט מאה מיליון שקל, ותשלום שוטף בגין ההדרכות והכלכלה במכללה. זה התקציב פחות או יותר.
ודים גודון
¶
מצד שני, המשטרה ניסתה לבנות את זה ב-1998 אבל לא הצליחה. שמנו אבן פינה מ-1994. לא הצלחנו לבנות, כי זה עולה הרבה מאוד כסף חד פעמי. האוצר הציע ללכת לכיוון הזה ב-2005-2006. הוא התחיל לבנות הסכם זיכיון. בשיטה הזאת מענק ההקמה הוא מאוד נמוך. את רוב התקציב החד-פעמי הזכיין מעביר, הוא מגלגל את זה לתקציב השוטף, ולכן מבחינת המשטרה, מבחינה מימונית היה יותר קל למדינה. זה לא רק למשטרת ישראל. יש פה מימון משותף של כלל המשרד לביטחון פנים. זה היה יותר נכון. גם הזכיין, כנראה הוא יותר יעיל בחלק גדול מהתחומים, בעיקר אזרחיים.
ודים גודון
¶
ה-800 אלף שקל זה תקציב הפרסום, הוא בבסיס תקציב משטרת ישראל . כמובן שיש תקציב על שינויו. בתקציב שקיבלנו לטובת ירושלים שמנו חלק מהכסף, קצת פחות ממיליון, לטובת גיוס השוטרים. במגזר הערבי אנחנו עושים פליירים. יש לנו מינהלת למגזר הערבי. אנחנו משקיעים הרבה מאוד כספים לגיוס האוכלוסייה, להסברה באוכלוסייה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש לי שאלה לך ולדוד. אני מחלק את זה לשני חלקים. אל"ף, את הנושא של הבינוי. הרבה פעמים המדינה נכנסת למכרזים האלה, היא אומרת לזכיין: תקשיב, בוא תבנה, תשכיר לי את זה ל-30 שנה, ל-40 שנה, כאשר אני אשלם לך עכשיו מחיר פיקס, בעוד 40 שנה זה חוזר אלי. זו שיטה אחת. זה לגבי המבנה עצמו. לגבי התפעול, זה דבר שהוא משתנה, זאת אומרת, זו לא חבילה. אני חושב שהגיוני יותר לבוא ולבנות פרויקט שאתה לוקח הצעה על המבנה בקומפלט, כשהתפעול זה משהו אחר. הוא לא צריך להגיש לך את האוכל, האוכל זה זכיין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא הבנת. אני אסביר גם מדוע. תראה, למשל בבתי הספר משרד החינוך יצא וביקש הצעה. הם יצאו לבניית בתי ספר. הזכיין לא הגיש שם ארוחות לילדים. זה משהו אחר. למה? תראה, מי שמתמחה בבינוי, מתמחה בבינוי. אם הא מעמיס גם את האוכל, אז הוא על האוכל נותן לך מחיר חבל על הזמן כי זה לא מעניין אותו. מה הקשר בין זה לבין האוכל? אני חושב שזה רעיון המכרזים. אתה יכול לצאת למכרז אחד להכל. אתה יכול להגיד בכנסת: אני רוצה הצעת מחיר מבן אדם שנותן לי הכל – דלק , חשמל, ניקיון, אוכל, מים, שכר. הרעיון לפצל את המכרזים הוא בכך שאתה לוקח את ההתמחות במכרז הספציפי. אתה גם מקבל את המחיר הנכון.
רוני אלשייך
¶
אני אסביר, למרות אני לא כלכלן ולא מייצג את האוצר. בסוף האוצר מחליט פה. זה גם לא המכרז שלי. אני בכל זאת אסביר, כי יש לי קצת ניסיונות בלבחון פרויקטים כאלה בעבר. מה שקרה זה ככה: קודם כל, יש שיקול שאם אתה בונה ולא עושה את האחזקה, הבנייה שלך תהיה פחות איכותית. אם אתה עושה ppp, הוא צריך לעשות את האחזקה.
רוני אלשייך
¶
אז קודם כל הסיפור של האחזקה. הדבר השני, בסוף זה צריך להשתלם לזכיין, כי אחרת הוא לא יתמודד במכרז. כדי שזה ישתלם לו, צריך שהתקציב השנתי יהיה מספיק גדול שיהיה לו משתלם להשקיע. כדי להגיע למספרים האלה, האוצר בודק האם יש מספיק מרכיבים תפעוליים שמגיעים לאיזה שהוא מספר שהדבר הזה כלכלי. בלי זה אף אחד לא יקפוץ על המכרז.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, גם אסור לחשוב ככה. הוא מקבל תג מחיר לגבי הבנייה פלוס האחזקה. שיבקש עוד 10%. זה לא קשור לאוכל. לא משלמים לו דרך האוכל.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
דודי, אתה צודק, רק הבעיה היא שהתזה היא לא של המשטרה, זו התזה של האוצר. האוצר הכניס את כולם לסיפור הזה. אתה הולך לבן אדם הלא נכון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא קשור. אנחנו חושבים ביחד. הרי ברור לי שמי שיצא לזה זה האוצר, גם מתוך כוונות טובות. אני חושב שכאן זה לא נכון החיבור הזה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
מכיוון שגם בכנסת לא היה כסף, מגרש החנייה שאנחנו חונים בו הוא בדיוק אותו דבר ל-25 שנה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה בסדר. דרך אגב, זה חלק, לדעתי, מהדיון שאני אעשה. המטרה היא שגם נשוחח בינינו, שזה יצוף ויביא חומר למחשבה למי שצריך. בקשה, בוא נתקדם.
ודים גודון
¶
על טכנולוגיות, על בינוי תחנות דיברנו. שוב, אלה תקציבים שנמצאים בבסיס תקציב. אח"ם ואג"ם זה 141 מיליון שקל.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אחד עם תתי סעיפים, כדי שאם אני רוצה לדעת מה הרכישה, אז לא אח"ם פה 130, שם 700. אני רוצה תמונה אחת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש תתי סעיפים בפנימיים. דרך אגב, ברכישות צריך להיות סעיף לכל דבר. אם יש לך 20 אלף סוגי רכישות, יש לך 20 אלף תתי סעיפים. ככל שאתה תעשה תת סעיף יותר מדויק, יותר למטה, ככה אתה שולט יותר, הבקרה היא גם יותר נכונה.
ודים גודון
¶
תחבורה ציבורית זה תשלום שאני מעביר דרך משרד התחבורה לחברות תחבורה ציבוריות על זה ששוטרים נוסעים חינם בתחבורה ציבורית. לפי החוק אני מחויב לתת תשלום. משרדי ממשלה אחרים, דרך אגב, נותנים אחזקת רכב.
ודים גודון
¶
עשינו סקרים. אנחנו חושבים שאנחנו משלמים פה יותר כסף לחברות חיצוניות. אנחנו בשיח מול משרד האוצר ומשרד התחבורה.
ודים גודון
¶
או להוריד את זה, להעביר לבסיס תקציב ושהם יטפלו בזה, כי אנחנו פשוט לא משתמשים בזה, או יש עכשיו לכל שוטר כרטיס חכם שאנחנו נשלם בהתאם לתשלום בפועל ונקבל הנחות כמו שכל אזרח מקבל. לדעתנו נשלם פחות. על מאבטחים דיברנו. שוב, זה בסיס תקציב. בפועל זה 99 מיליון שקל.
ודים גודון
¶
זה לא אתגרים של משטרת ישראל, זה אתגרים של ביצועים, התקציבים של משטרת ישראל. המצגת מותוות לטובת הביצוע. קודם כל, אנחנו מדברים על התכנית האסטרטגית. על מנת לראות שאנחנו יודעים לחבר בין מקורות ושימושים ולהיות רלוונטיים, אנחנו צריכים לבנות תכנית אסטרטגית. אנחנו צריכים לטפל בצווארי בקבוק, לראות איפה צווארי הבקבוק. גילינו בשנתיים האחרונות בכל ההתעצמות של משטרת ישראל שאנחנו עוברים במגזר הערבי ובירושלים, אם זה בשיטור רגלי, בשיטור עירוני, שדווקא תחום הפיתוח הטכנולוגי לוקח הרבה מאוד זמן. תחום הבינוי שדיברנו עליו לוקח הרבה מאוד זמן. אז התחלנו, פשוט מאוד לקחנו את התהליך של בינוי מהתחלה. מרגע של אישור הכסף על ידי משרד האוצר עד לרגע שיש לי תחנה לקחנו את התהליך. באיפה שזיהינו שיש צווארי בקבוק אנחנו מטפלים. דרך אגב, אחד מצווארי הבקבוק המרכזיים, כמו שהמפכ"ל דיבר עליהם, זה חוזים אישיים שלא קיימים במשטרת ישראל, רק שוטרים אפשר להעסיק.
ודים גודון
¶
על תהליכי רכש בארגון אנחנו עובדים. יחד עם אט"ל ועם מחלקת רכישות אנחנו עושים איזה שהוא תהליך מאוד סדור. אנחנו עושים תכנית עבודה לרכש. אנחנו לא קונים מה שדחוף, אנחנו קונים לפי תכנית העבודה, כאשר בסופו של דבר אנחנו קונים יותר דברים דחופים, יותר חשובים. אנחנו מצליחים לעשות את זה יותר. מאוד חשוב לנו שחרור תקציבים עקיפים בשלב מוקדם של השנה, שזה מה שדיברנו, על הבעיות המימוניות של משטרת ישראל.
ודים גודון
¶
שימוש בסעיפי הרשאה להתחייב, אדוני היושב-ראש דיבר על זה. אנחנו בבינוי תחנות משתמשים בזה, אין לנו את רוב התקציב.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע שמדיניות מתורגמת לתקציב, תקציב מגדיר מדיניות. האם בתוך האסטרטגיה ובתוך היעדים אנחנו שמים תקציב לפיתוח, למשל, של תכנית למיגור אלימות בנשים שאתם לא כל כך יודעים להתמודד עם זה?
רוני אלשייך
¶
יש תכניות רב שנתיות. הבעיה היא שאין לנו תכנית רב שנתית מתוקצבת, כלומר, אין סיכום אוצרי למה יהיה התקציב שלנו ב-2019,2020. אין סיכום אוצרי.
רוני אלשייך
¶
אנחנו רוצים להתחיל החל מ-2019 להיכנס לתכנית רב-שנתית. אני מקווה שאנחנו נצליח מול האוצר לסכם תכנית רב-שנתית מתוקצבת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זו נקודה חשובה. אני חושב שהמשטרה חייבת להכין תכנית עבודה רב-שנתית, מינימום ל-5 שנים. אני לא מדבר על עשור. אם הייתי מפכ"ל המשטרה, זה מה שהייתי מבקש מכם להציג, קודם כל תכנית עבודה. עזוב כסף. אני כמפכ"ל רוצה לדעת לאן אני הולך, לא שנה הבאה. אני חושב שאתם צריכים להכין לעצמכם תכנית רב שנתית, לפחות 5 שנתית, כמו שהצבא מכין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם הייתי מפכ"ל המשטרה וזה מה שהיית מציג, אני מניח שאם הייתי השר הייתי מפטר אותך על זה. הוא צריך להכין תכנית רב שנתית מה לדעתו היעדים של משטרת ישראל והצרכים.
עפר שלח (יש עתיד)
¶
אני אומר לך כיו"ר ועדת משנה לתפיסה ובניין הכוח בוועדת חו"ב שבזה אנחנו מתעסקים המון, שהתהליך האמיתי צריך להיות שיש הגדרת יעדים למשטרה. מהגדרת היעדים האלה נוצרים שני דברים: התכנית הרב שנתית, כשבצידה מתווה תקציבי תואם. בלי זה אחד לא שייך לשני. לצבא לא הייתה תכנית רב שנתית במשך 6 שנים, מ-2010 ועד 2016, בין השאר מפני שלא היה מתווה תקציבי. זה הצבא, שהוא כביכול יותר מסודר.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
כיושב-ראש לשעבר של אותה ועדת משנה מלפני 20 שנה, אני יכול להעיד שהיו תכניות רב שנתיות בצבא שלא התכנסו תקציבית. לעיתים מוטב שלא תהיה תכנית מאשר שאתה תבנה ופתאום תעמוד מול שוקת שבורה. צריך את התיאום הזה לארגן מלכתחילה באינטראקציות, בתהליכים חוזרים ונשנים עם משרד האוצר.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני חושב שהמשטרה צריכה לבנות תכנית רב שנתית. אני מסכים עם מה שעפר אומר. בוודאי שיש יעדים שמגדירים למשטרה. מזה אתה גוזר תכנית רב-שנתית שאתה מחבר אותה לתקציב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מצוין. אני חושב, דרך אגב, שמוטלת על המשטרה להכין את התכנית ולהציג אותה גם בפני הכנסת. יש פה כנסת ויש ממשלה. הרעיון הוא לחבר תכנית עם כסף, אחרת לא עשינו כלום. בוודאי ובוודאי אני רוצה לדעת מה המשטרה חושבת בתכנית שלה, מה היא צריכה. אני לא חושב שזה נכון להגיד: חבר'ה, קחו 11 מיליון שקל, עזבו אותנו, תעשו מה שאתם רוצים. הוא צריך להגיד לו: אדוני, לא מספיק לי 11, לפי התכנית שלי אני צריך 17. בוא אני אראה לך, זה, זה וזה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני עושה את ההפרדה. אני חושב שהמשטרה צריכה לבנות את התכנית. אם היא תציג את זה כאן עוד לפני דיוני התקציב, אני מניח שיהיה יותר קל גם לחבר לזה תקציב. תחשבו על זה.
ודים גודון
¶
כמו שאמר חבר הכנסת שלח, אני חושב שלראשונה המשטרה בנתה תכנית דו שנתית ל-2017-2018, שמצד אחד יש את השימושים, את כל הצרכים של המשטרה, ומצד שני יש את המקורות, את כל התקציבים, את כל המשאבים שעוזרים לצרכים האלה לקרות. היא מתוקצבת וסגורה תקציבית. לפני זה לא היה קיים. עכשיו אנחנו נמצאים במסגרת תכנית שהיא אמנם דו שנתית, אבל אנחנו רוצים להרחיב אתה לתכנית 4 שנתית לפחות, ל-2019 והלאה. כמו שנאמר פה, יצאנו מיעדי ארגון שהוגדרו על ידי המפכ"ל ועל ידי השר. עשינו איזו שהיא הערכת מצב. בנינו כיווני פעולה מרכזיים. כנגזרת מכיווני הפעולה בנינו משימות. המשימות האלו הרכיבו תכנית מגדלור לשנים האלו.
רוני אלשייך
¶
המשטרה מסתכלת על השיטור כשיטור דו-כיווני: שיטור מהתופעות, מה שאנחנו קוראים לו שיטור קלאסי - האוריינטציה שלו במשטרת ישראל הוא שיטור קהילתי – ושיטור מהיעדים, שזה כנופיות, ארגוני פשיעה וכו', שזה בא מהמודיעין. זה נקרא שיטור גבוה, זה נקרא שיטור קלאסי. בשיטור הקלאסי המיקוד שלנו זה רפורמת האמון שהצגנו בתוך הוועדה. עם הזמן אפשר להראות את הישגיה. זה שינוי תפיסת התפקיד של המשטרה במובן של מכוונות ללקוח. כל השיטור הקלאסי הוא מוכוון לקוח, מוכוון קהילה. התכנית נבנית כך מלמטה, bottom-up. בתוכה נכנסים כל פערי השיטור שאנחנו סוגרים - מזרח ירושלים, מגזר ערבי, נגיעה בחרדים, שבזה הפער עדיין עצום. כל הדברים האלה נכנסים לשיטור הקלאסי. הלבנה השנייה זה כל מה שקשור בשיטור הגבוה, הרצף המודיעיני, שזה התכניות המודיעיניות. ייעודן הוא: לחבר את איי המודיעין בתוך משטרת ישראל בצורה טובה יותר כדי להגדיל את האפקטיביות, לתת רצף טכנולוגי ומודיעיני לאורך משטרת ישראל, ולייצר בידול בין חומר החקירה וחומר המודיעין. העברנו גם חוק בעניין הזה בהצלחה. אנחנו עכשיו עסוקים ביישומו, כדי לעשות אותו מה שנקרא by the book , לפי החוק.
רוני אלשייך
¶
לא. עד שעבר החוק מה שקרה זה שהפסיקה הפכה את כל המודיעין שלנו לחומר חקירה, נאלצנו לבנות את תמונת המודיעין על פי ארגון הפשיעה, כלומר, לא יכולנו להגיד: זה חומר שלא עובר לצד השני כי אין שום ערך להגנת הרשות. העברנו את זה. אני חושב שוועדת חוקה, חוק ומשפט הלכה איתנו פה כברת דרך חשובה, זאת מבלי לפגוע ביכולת של העבריין להתגונן, כי גם לעבריין מותר להתגונן. יש לזה המון התאמות תהליכיות בתוך המשטרה.
רוני אלשייך
¶
כל החומר הרלוונטי להגנתו של החשוד, כל החומר הרלוונטי העוסק בחשוד שאולי יהיה - זה יהיה שלו. נניח שאספתי על ארגון פשיעה והיה מישהו בתוך ארגון הפשיעה שכרגע אנחנו עוסקים בעבירה שהוא הוביל. נניח שהוא הוביל איזה שהוא ארגון משנה כזה שעוסק בהימורים לא חוקיים. בסופו של דבר, מה שעד החוק הזה היינו צריכים להעביר זה את כל מה שאספנו על ארגון הפשיעה, כאשר בסוף ארגון הפשיעה יושב ומקבל בצורה מסודרת את מה שמשטרת ישראל יודעת עליו. זה בלתי נסבל.
רוני אלשייך
¶
זה כיוון פעולה. הוא מאוד מאוד משמעותי. הוא רב-שנתי. לא הכל ייגמר ב-2017-2018. יש לו תכנית מאוד מוגדרת. חלקו מתוקצב ב-2017-2018. 2017-2018 כבר מהפכני - שיטור חכם, הטכנולוגיה. הרצף הטכנולוגי של משטרת ישראל זה שהסייר שנמצא בשטח לא יהיה שוטר נפרד, שמשטרת ישראל גם ב-02:30 בלילה תעמוד אחריו עם כל הידע שלה. זו חתיכת עבודה. זה כיוון פעולה. משטרה מאורגנת זה לסדר את המטות של משטרת ישראל. היו המון שינויים במשטרה. מטבע הדברים זה טלאי על טלאי על טלאי על טלאי כמענה לכל מיני אתגרים. לסדר את המטות, כדי להתייעל וכדי לאפשר את המקצועיות והמקצוענות של השטח. האחרון שם זה משטרה ערכית, כל הסיפור של ההון האנושי, כל הסיפור של הנורמות של משטרת ישראל, של התאמה תעסוקתית שאדוני היה מעורב באירוע הזה. כל מה שארוז בעניין הזה של ההון האנושי, ערכיה והנורמות של משטרת ישראל, הרבה מאוד משימות מופיעות שם. זה לא הרבה כסף, אבל זה הרבה מאוד משימות. זה חלק מתכנית עבודה בצורה משמעותית.
סאלח סעד (המחנה הציוני)
¶
דיברתם על כוח אדם, על גיוס שוטרים, הכל בסדר, מצוין, רק אם אפשר לדעת נתונים לגבי גיוס של שוטרים דרוזים, כי לאחרונה הבנתי שיש האטה מסוימת. המפכ"ל יודע שהשוטרים הדרוזים הם פייטרים במשטרה אחד אחד. האם יש כזה דבר? אני רוצה להודות לך על זה שמינית שני מת"חים דרוזים לאחרונה. זה מצוין, אבל זה לא מספיק, כי אנחנו רוצים לראות - -
רוני אלשייך
¶
במשך כמה שנים הדרוזים נשארו במג"ב. מטבע הדברים הם גם התפתחו על פי הסטטיסטיקה של מג"ב. פתחנו את העניין הזה. הדרוזים הם בכל משטרת ישראל. זו הייתה החלטה של הדרוזים, לא שלנו. אנחנו מקדמים עכשיו בתוך המשטרה הכחולה, כמו שאתה מכיר - -
חיים שמולביץ
¶
כשדנים בנושא של תקציב המשטרה והשב"ס, יש מקום לקחת בחשבון לעניין תקציב 2018 נושא תשלומי תוספת ביטחון תעסוקתי, אותה תוספת ששולמה החל מ-2006 למשרתי הקבע בצה"ל ולגמלאים ולא הוחלה על השוטרים, הסוהרים והגמלאים, וזאת לאור החלטה שניתנה על ידי בית הדין לעבודה לאחר מאבק משפטי של כ-7 שנים שיש מקום למתן התוספת וליישומה. יש ציפייה של כלל השוטרים, הסוהרים והגמלאים שהכנסת כרשות מחוקקת שמפקחת על פעולות הממשלה תשים קץ להלנת השכר המתמשכת הזאת של השוטרים, הסוהרים והגמלאים. יש מקום שתשלומי תוספת זו לזכאים השוטרים, הסוהרים והגמלאים יתוקצבו במסגרת התקציב של 2018.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני כבר ישבתי איתם, מכיר את הנושא לעומק. אני חושב שאתם צודקים. אני איתכם בעניין הזה ובמאבק הזה. כולם שווים. אם חיברו את צה"ל והמשטרה פחות או יותר לאותו מכנה משותף, לא צריך לעשות דיפרנציאציה בעניין. אני מגויס למשימה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה לא נושא הדיון, הנושא פה הוא נושא תקציבי. כמובן הערכה גדולה מאוד למשטרה על פועלה. תמיד משטרה מתמודדת עם סיטואציות לא פשוטות. זה לא הגוף שמטפל במיינסטרים אלא בתופעות היותר מורכבות. אני בכל זאת רוצה להאיר - אני מודע לזה שאני מכיר צד אחד ורואה מהתקשורת - לגבי סוגיית האלימות המשטרתית. אני יודע שאתה כמפכ"ל שם כיעד גדול את העניין של חינוך השוטרים, אבל עדיין, נדמה לי - שוב, ממה שאני רואה בתקשורת, ויכול להיות שאני רואה דברים חד צדדיים, אולי זה מישהו שמוציא סרטונים ערוכים - שיש מעת לעת תופעות, תמונות, שלנו נראות כאזרחים לא טובות. אני מחזק את ידיך להמשיך בשינוי בתוך המשטרה לצד הנחישות של אכיפת חוק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה, אדוני המפכ"ל, אני רוצה להודות לכם על המצגת. באמת, ודים, הייתה מצגת יפה, מקצועית.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אנחנו שומעים דברים סותרים לגבי מה המשטרה עושה ומה המשטרה לא עושה. האם יוכל המפכ"ל להגיד לנו על מה אתם ממליצים ועל מה אתם לא ממליצים. האם אתם ממליצים על הגשת כתבי אישום, או אתם רק ממליצים על סיכום חומר חקירה ותשתית ראיתית? אולי פעם אחת ולתמיד נוכל להבין.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
לא, אבל זה דבר שאנחנו שומעים דברים סותרים. אנחנו נשמח לשמוע מהמפכ"ל על מה בדיוק הם ממליצים, על מה הם לא ממליצים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רויטל, החלטתי לא. נקודה.
אני רוצה להודות לכם. כשאני לפעמים רוצה לשנות דברים במשטרת ישראל, אז מציירים אותי באופן אישי בתקשורת נגד המשטרה. לא אתה, כל מיני אנשים. אני רוצה לומר לך, אדוני המפכ"ל, אני אוהב את משטרת ישראל. אני חושב שאין לנו חברה, לא יכולה להיות חברה בלי שהמשטרה תהיה משטרה חזקה, אחרת יהיה פה עולם של גיהינום. אין חברה בלי משטרה. אני מחזק את ידי השוטרים, אני חושב שהם עושים עבודת קודש, עבודה קשה, הרבה פעמים גם לא מוערכת מספיק. בצידה, כשאנחנו רוצים לתקן מערכות, תהיו פתוחים לשמוע גם את הביקורת ולתקן איפה שצריך. זה לא קודם כל "לא, אחרי זה נחשוב". אני באופן אישי, מה שמעניין אותי זה עם ישראל ומדינת ישראל, לחזק את משטרת ישראל לפי מה שאני מאמין שצריך להיות. אז שוב פעם, אני מודה לכם. תמסרו בשמי איפה שזה אפשרי את הערכתי הרבה לכל שוטרי משטרת ישראל, עד האחרון שבהם. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:10.