הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 88
מישיבת הוועדה המיוחדת לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי
יום שלישי, ב' באב התשע"ז (25 ביולי 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/07/2017
בחינת הטענות לקיפוח והפקעת מחירי טיסות לחסידי ברסלב הנוסעים לאומן
פרוטוקול
סדר היום
בחינת הטענות לקיפוח והפקעת מחירי טיסות לחסידי ברסלב הנוסעים לאומן
מוזמנים
¶
בתיה גוטלה - כלכלנית, הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, משרד הכלכלה
דני מורג - קשרי תעופה, רשות תעופה אזרחית
ישי דון יחיא - ראש אגף כלכלה ויחסים בינלאומיים, רשות תעופה אזרחית
שי ירדני - מנהל חטיבת שירות לנוסע, רשות שדות התעופה
אילנה מזרחי - מנהלת מחלקה בכירה, הרשות הגנת הצרכן ולסחר הוגן
עופר מעוז - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
ליאור דגן סנדז'יבסקי - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
נתן בן שעיה - יו"ר המזכירות הארצית, חסידי ברסלב
נחמן הרמן - הלשכה לפניות הציבור, חסידי ברסלב
שלמה כהן - ברסלב, חסידי ברסלב
בצלאל עמואל - עו"ד, חסידי ברסלב
ברוך קנפלר - ברסלב, חסידי ברסלב
שלומי זעפרני - מנהל מכירות ישראל, אל-על
אלי פרנקל - עו"ד בלשכה המשפטית, אל-על
יצחק משה גבאי - מנכ"ל, דרך צדיקים
סרגי סניטקו - חברת פייכאלה, דרך צדיקים
חיים ישראל רוט - יח"צ, דרך צדיקים
אליהו רביבו - רביבוס תעופה ותיירות
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי, נושא בחינת טענות קיפוח והפקעת מחירי טיסות לחסידי ברסלב הנוסעים לאומן. זה דיון שני, המשך דיון.
אני רוצה לומר שלצערי הרב עד כה לא הייתה התקדמות, ובטרם אני עובר לסנקציות חקיקתיות באופן שאצטרך להגיש הצעות חוק בנושא, ויש דרך להגיש הצעות חוק בנושא, גם עשיתי בדיקה משפטית מה עומד לרשותי ואכן עומד לרשותי, אז אני מקווה שעדיין חברות התעופה, ואני מדגיש חברות התעופה, ימצאו את הדרך לפתור את הבעיה, יחד עם משרד התחבורה, שיכול בסופו של דבר לפתוח את השמים לעוד חברות תעופה, למרות אותו סיכום עם האוקראינים שאני עדיין לא מבין אותו. הסיכום עם האוקראינים, שיש סוג כזה של בלעדיות או סוג כזה של מונופול עם האוקראינים בכל מה שקשור לטיסות לאומן, זה דבר שהוא בסופו של דבר גם, אל"ף, הוא מונופול, בי"ת, הוא גם לא נותן שום יתרון לתושבים, לאזרחים הישראלים.
עכשיו, מדיניות שר התחבורה, שאני מכיר אותה היטב מתוך חברות וידידות עמוקה איתו, היא לפתוח את השמים לכל מי שמעוניין ולייצר מצב בו המחירים כל הזמן יורדים. זה לא המצב בנושא ראש השנה ואומן. כרגע יש הגבלה של חברות תעופה שיכולות לבוא לעבוד בתחום הזה, עם האוקראינים בעיקר, הם מקבלים כמות גדולה של טיסות, וכל השאר מתחלקים בין חברות מאוד מאוד קטנות, ופה בישראל כמובן אלו שרוצות מקבלות, אבל מחוץ לעניין הזה לא הרחבנו את היריעה וזה דבר שהוא, לדעתי, לא נכון.
אז אני ראשית, קודם כל רוצה לשמוע את החסידים שהגיעו לפה, שיספרו מה קורה עם המחירים, האם חל שינוי משנה שעברה או שמא אפילו יכול להיות שהמצב החמיר. עו"ד בצלאל עמואל, בבקשה.
בצלאל עמואל
¶
כן, שלום לאדוני. ראשית כל אני מאוד מודה לך על כל הקידום של הנושא של הטיסות לאומן בראש השנה.
רציתי לספר לכבודו שבאמת הלכתי ובדקתי אתמול, אמרתי אולי באמת המחירים ירדו, עשיתי חיפוש פשוט בגוגל במנועי חיפוש, ולדעתי המחירים רק עלו. לא מצאתי משהו פחות מ- 800 דולר, אבל טוב, אני לא עומד על המילה שלי, אולי גם 750 יש. אנחנו מצפים באמת, אני הבנתי שיש מונופול, שבאמת אתם, המשרדים פה מכירים שיש מונופול בראש השנה, וסך הכל אנחנו לא מבקשים תקציבים, לא מבקשים שום דבר, אנחנו מבקשים שיפתחו את השמים ויאפשרו לנו את הזכות שלנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כדי לציין את העובדות, חברות התעופה טוענות שבימים האלו הטיסות יוצאות מלאות וחוזרות ריקות. זו טענה לגיטימית, אני לא פוסל אותה. העניין הוא רק שמחיר רגיל במשך השנה הוא בסדר גודל של בין 200 ל-300 דולר, בוא נניח ממוצע 250 דולר טיסה, ואם אנחנו רוצים לעשות חשבון הגיוני אז אני נניח שהטיסה הייתה צריכה להאמיר כפליים כדי שעדיין חברת התעופה לא תצא בהפסד מהעניין הזה, וזה היה צריך לעלות 500 דולר, זה היה משהו שאף אחד לא היה מתווכח איתו. אבל המחירים לא מגיעים לאזור הזה, הם מגיעים להרבה יותר.
הבנתי שחברות התעופה מספקות את הכרטיסים במחיר הרבה יותר גבוה, סדר גודל של 750 דולר בערך, אולי קצת פחות, לכרטיס, לסוכנים. זה אומר שגם הסוכנים צריכים להרוויח משהו. עשיתי בירור מעמיק עם כל הסוכנים ללא יוצא מן הכלל, אין סוכן שלא דיברתי איתו, כולם מרוויחים בסביבות 10% על כל כרטיס שחברת התעופה מוכרת להם. הווה אומר שאין לי טענות לסוכנים. הסוכנים קונים במחיר, מרוויחים 10% באופן לגיטימי, הם מן הסתם לא עושים את זה לשם שמים, הם צריכים להתפרנס. חברות התעופה גוזרות את כל הקופון, על חשבון מי? על חשבון ציבור שכמה להגיע לרבי נחמן מברסלב מתוך אמונה שאם הוא לא יהיה שם זה יפגע בהמשך חייו. הוא מאמין שיש לזה ברכה, כמוני אגב, גם אני מגיע כל ראש חודש אלול, לא בראש השנה, זה לגיטימי ולא צריך לנצל את הלגיטימיות ואת החדווה הזו.
חברות התעופה, הבנתי שאל-על פה, בואו תסבירו לנו מדוע אתם מתעקשים להרוויח הרבה מאוד כסף בראש השנה, יותר מהרגיל, למרות שיש לכם את האפשרות למכור את זה במחיר הרבה יותר מוזל?
שלומי זעפרני
¶
בוקר טוב. שתי התייחסויות לדברים שנאמרו לפני כן. שתי התייחסויות לדברים שנאמרו, אחד בהקשר למונופול, אני מזכיר, אין מונופול, גם בראש השנה הקרוב אל-על תטיס לא יותר מ- 20% מכלל הנוסעים בפעילות לאוקראינה. אלה מספרים דומים לשנים קודמות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כי אני אגיד לך משהו, אני יודע שחברות התעופה, כשהן רוצות למכור כרטיס טיסה הן בעצם עושות חשבון כמה עולה להן הטיסה, כמה עולה להן הטייס, כמה עולה להן הדלק ומכניסים איזשהו קוסט פלוס 20-30% בהתאם לצורך ולרצון של החברה ומוכרים. פה ראש השנה מגיע עושים את כל התחשיב ועושים קוסט 300%. למה?
שלומי זעפרני
¶
אז אני שוב מתייחס רגע לאמירה הקודמת ואז אני אענה לשאלה הזאת, ספציפית לראש השנה. המחיר המינימלי שלנו לאורך השנה לקייב, שכולל מזוודה וצ'ק אין, כי אני מזכיר שזה קו שמופעל במתכונת לואו קוסט, הוא 280 דולר. זה מחיר המינימום שלנו. אם נדבר על איך מתומחר תעופה זה המחיר שמפורסם עם מספר מקומות מאוד מצומצם,
שלומי זעפרני
¶
הוא מקבל מתוך זה עמלה. זה, אני מדבר על טיסות קו ולא על טיסות מיוחדות לטובת פעילות ראש השנה. צריך לקחת בחשבון שכמות המושבים שמוקצית על כל מחיר היא מאוד מוגבלת. אחרי שנגמרים מספר מושבים של 280 עולים לרמת המחיר הבאה וממשיכים צפונה, כך שלטעון ש-250 דולר הוא המחיר הממוצע לאורך השנה זה נתון שהוא לא מדויק.
אם נתייחס פרטנית לראש השנה, אז זה הרבה יותר מורכב ממטוס שחוזר ריק, זאת אומרת מטוס שחוזר ריק אלה טיסות - - -
שלומי זעפרני
¶
הם חוזרים ריקים. אל"ף, הם חוזרים ריקים ובי"ת, אנחנו מבטלים טיסות בקווים אחרים. אני מזכיר, אל-על, אני מתייחס - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שמעתי על נתון שהובא לפניי, שאל-על היא, טוב, מה לעשות יהודים הם יותר חכמים מכולם, זו עובדה, שהם בראש השנה לא מחזירים את המטוס, הם משאירים את הצוות עם המטוס באוקראינה ל- 3 ימים וחוזרים רק בצאת החג.
ברוך קנפלר
¶
על אל-על אני יכול להגיד את זה, סליחה שאני מתערב, אל-על בשנה אחרונה בוודאות השאירו לפחות 80% מהטיסות שלהם, יצאו, ראש השנה היה ביום שני ושלישי, הם הגיעו מוצאי שבת וחזרו ביום שלישי בלילה הם כבר חזרו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
העניין הוא רק שהם לא עשו טיסת חזרה ריקה, הם השאירו את המטוס שם, זאת אומרת שהם גבו פשוט רווח נקי, הם לא חזרו, הם עשו את הפעולה הזאת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אין כאן חזרה ריקה. הטיעון הזה של חזרה ריקה הוא לא טיעון נכון, הוא טיעון שהוא לא אמת.
ברוך קנפלר
¶
80% מהטיסות שלהם טסו במוצאי שבת והמתינו עד מוצאי החג לחזור. יום ראשון בלילה היה החג - - -
שלומי זעפרני
¶
המטוסים שלנו עושים יותר מסבב אחד סביב החג. הטיסה האחרונה נשארת באוקראינה והיא הראשונה לצאת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רוב הטיסות האחרונות, רוב הטיסות מגיעות ביחד לקראת סמוך לחג ורוב המטוסים נשארים שם. יש מטוס או שניים שעושים הלוך ושוב.
שלומי זעפרני
¶
בוא ניקח את ראש השנה הקודם, היה סבב של טיסות בשבת בלילה אור לראשון, המטוסים האלה לא יכלו לחזור כי זה חג. כל הטיסות שיצאו בשישי, חמישי ורביעי חזרו ארצה ריקים.
קריאה
¶
סמוך עליי שאני גם מכיר. תעלה לי את ה- schedule של השנה ותראה שאנחנו צודקים. לא יכול להיות - - -
שלומי זעפרני
¶
אם נסתכל על ה- schedule השנה אנחנו יורדים בסדר גודל של 70% בכמות המושבים שלנו סביב ראש השנה. כמו שאמרתי, זו פעילות שהיא בעייתית תפעולית, ציינתי את זה גם פעם קודמת, זה משפיע על יתר הקווים שלנו, ועם מגבלת המטוסים וההפעלה הקיימת זו הכמות שאנחנו מפעילים. אין ניסיון לגזור רווחים באחוזים שאתה מדבר עליהם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתה, מה שאתה עושה כרגע אתה מגן על החברה כי זה תפקידך שלא בצדק. החברה מנצלת, קודם כל אל-על באופן כללי מנצלת את מעמדה כחברה ישראלית ותמיד מעלה את המחירים והיא יודעת שאנחנו לקוח שבוי. זו עובדה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתם חברה ישראלית ואנחנו הישראלים גאים לטוס בחברה ישראלית ורוצים תמיד לטוס בחברה ישראלית ומעריכים את העובדה הזאת, ויש לנו גם את הלאומיות שלנו ואנחנו רוצים לטוס בחברה ישראלית. אל-על לא רואה את זה בעיין טובה. היא מנצלת את זה לרעה. היא גובה מחירים - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, רגע, רגע, נסיים, היא מנצלת את זה לרעה מתוך רצון מה שנקרא להרוויח הרבה כסף על הגב של הציבור הישראלי. אני אף פעם לא הסתכלתי על אל-על כמטרה לטיפול. אף פעם לא ראיתי באל-על חברה שפוגעת בציבור הישראלי, ההיפך, דווקא חשוב שיהיה לנו חברת תעופה ישראלית, אבל אם זו הגישה שלה אז אולי מוטב לנו באמת לעשות פעולות שישנו קצת את המבנה הארגוני שם. עכשיו, עם כל הכבוד לכל הגורמים העוסקים בדבר אני לא מרוצה, ויש לי את הכלים הפרלמנטריים שלי ואני אפעל במסגרת שלהם.
לגבי אל-על ספציפית אמרתי, הם מנצלים לרעה את ראש השנה, הם מנצלים לרעה גם הרבה פעולות במהלך השנה, וזו עובדה. אתה יכול לחלוק עליי וזה בסדר, אבל זו דעתי. ועד שלא תשנו את הגישה הזו אז אתם עלולים להפסיד מזה לדעתי.
שלומי זעפרני
¶
אבל נכון יהיה להיצמד לעובדות, לעובדות מאקרו, אנחנו 30% בנתב"ג בשנה, 15% סביב ראש השנה. לטעון שהמחירים שלנו הם אלה שמובילים את הפעילות זו טענה שהיא פשוט לא נכונה, היא לא מחוברת למציאות. זה אחת. שתיים כחברה ישראלית - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתה שייך למדינת ישראל. אתה לא איזה, שייך לאיזה טייקון שבסופו של דבר הוא צריך לראות את הקובץ אקסל בסוף. אתה תחת רשות החברות הממשלתיות, אתה שייך - - -
אלי פרנקל
¶
כבוד היו"ר, אני מהלשכה המשפטית, אנחנו חברה ציבורית שמונפקת בבורסה. הממשלה, המדינה, יש לה אומנם מניית זהב במקרים ביטחוניים, אבל החברה היא של הציבור, של בעלי מניות. אנחנו חברה ציבורית מונפקת, אנחנו לא חברה ממשלתית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הבנתי, הבנתי את זה, רק העניין שעדיין, עדיין, עדיין למדינה יש איזשהו סיי קטן בחברה הזו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, לא, לא רק שם, לא רק שם. לא רק שם. אל-על ידעה לכבד אינטרסים של מדינת ישראל - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
והחברה הזו, בסופו של דבר, החברה הזאת בסופו של דבר, אם אנחנו לא ניתן את המינימום הנדרש - - - תודה רבה ליו"ר הקואליציה שהצטרף לדיון החשוב הזה. אני אגיד לכם את האמת, עד עכשיו שמעתם אותי אסרטיבי וכועס, כשתשמעו את יו"ר הקואליציה בכלל אתם עלולים להיתקל בבעיה. הוא הצטרף לדיון כי הוא חושב שהדיון הזה חשוב, ואני מודה לו על כך.
בדיוק שוחחנו על העובדה שבחברות התעופה ובמיוחד באל-על בראש השנה מקפיצים את המחירים בצורה משמעותית לאומן, באופן לא פרופורציונלי ביחס לכל השנה, מתוך, אתה יודע, ניצול של הרצון העז של הרבה מאוד ישראלים לנסוע לשם, ואנחנו מנסים לתקן את העניין הזה. עכשיו בדיוק אנחנו שומעים את חברת אל-על מנסה להסביר למה הם, למה הם לא מעלים את המחירים, למרות שבפועל הם כן מעלים את המחירים וכן מרוויחים הרבה יותר בתקופה הזאת, אבל אנחנו מקווים שתבינו את הטעות שלכם. ונמשיך כמובן בדיון, תכף גם יושב ראש הקואליציה יתייחס. אני רוצה לשמוע את רשות שדות התעופה, מה, אתם רוצים לומר בעניין הזה?
שי ירדני
¶
שלום. שי ירדני, מנהל חטיבת שירות לנוסע. לנו אין שום עניין עם החלק הכספי. העסקה זה בין הקונה לבין או חברת התעופה או הסוכן, לכן אנחנו לא מדברים בכלל על מחירים.
ישי דון יחיא
¶
מה אנחנו עושים בנדון. משטר הטיסות בין ישראל לאוקראינה הוא משטר יחסית פתוח, עם כמות מאוד משמעותית של היצע בקווים. רק השנה אנחנו חתמנו איתם על הסכם חדש שמגדיל בצורה משמעותית את הקווים, את התדירויות בקווים בין ישראל לבין אוקראינה. הטיסות מתחלקות לשניים, הטיסות הרגילות, טיסות הקו הרגילות שפועלות כל השנה, בטיסות האלה יש עודף קיבולת מאוד מאוד משמעותי, ובמידה ומזהים שהמחירים גבוהים כל חברה יכולה לבוא ולהיכנס ולהשתתף בתחרות כדי לבוא ולהציע מוצר יותר אטרקטיבי לצרכן הסופי שלה. רק נאמר, בשנה שעברה היו שבע חברות תעופה סך הכל שהפעילו קווים בתקופת מה שאנחנו קוראים לו מבצע חסידים. השנה, לפי הנתונים שלנו, מתעדות 11 חברות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתה יודע אבל מה העניין? העניין הוא שאתם מגדילים רק בהתאם לביקוש, אתם לא יוצרים איזשהו עודף.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כדי ליצור עודף צריך להכניס הרבה יותר חברות, כדי שיהיה מצב שיהיו חברות יצטרכו להפחית את המחירים.
ישי דון יחיא
¶
אין מגבלה על כמות החברות שיכולות להפעיל את הטיסות, קודם כל. המגבלה היחידה שיש זה על מספר תדירויות או על מספר מושבים. אנחנו, מעבר לתדירויות הרגילות שהגדלנו אותן, למעשה הכפלנו את התדירויות במשך כל השנה בטיסות הרגילות, בטיסות הקו. אז יש חוץ מזה סיכום על מכסה מיוחדת של טיסות, זה בדרך כלל אותן טיסות שנמכרות, טיסות שכר שנמכרות למארגנים לטור אופרייטורס , לסיטונאים. החברה לא מוכרת אותם באופן ישיר. יש מארגן ששוכר קיבולת בכלי טיס ואותו מארגן, החברה מבחינתה היא כמו נהג מונית, החברה מוכרת לו את זה במחיר מסוים ואותו מארגן הוא אחראי לנפק את כרטיס הטיסה ולמכור את הטיסה.
מעבר לזה יש מספר של 25,000 מושבים שמוצעים, 12,500 לכל צד, ואנחנו בהחלט נשקול, אם יש צורך בכך, לבוא ולהגדיל עוד את מספר המושבים על מנת ליצור עודף של קיבולת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
איך אתה מסביר את זה שהמחיר פה הוא אסטרונומי? אתם לא עושים כלום בעניין הזה. אז מה התפקיד שלכם? מה? רק לפתוח קווים? מה?
ישי דון יחיא
¶
אנחנו לא קובעים, אנחנו לא פותחים קווים גם ואנחנו לא קובעים את מחירי הטיסות. מה שאנחנו עושים זה שאנחנו מאפשרים למי שרוצה לבוא ולפעול בקו, אנחנו מאפשרים למי שיש לו עניין מסחרי לבוא ולפעול בקו. מי שקובע את המחיר זו חברת התעופה או אותו מארגן שרכש קיבולת בכלי הטיס.
ישי דון יחיא
¶
אני גם לא חשוף לנתונים של הרווח האישי, כמו שאמר פה נציג אל-על, הם חברה ציבורית בבעלות פרטית, הם לא בבעלות של המדינה. היא חברה עסקית, היא מתנהלת כחברה עסקית, היא לא עושה שום דבר, אף אחד מכל מי שמעורב פה, גם לא מארגנים וגם לא חברות התעופה לא עושה שום דבר לשם שמים, הם רוצים להרוויח. בענף התעופה יש - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זה שהם רוצים להרוויח אני יודע, אבל עדיין היא חברה ישראלית, יש לה ערכים מסוימים. היא נבנתה על ידי מדינת ישראל - - -
ישי דון יחיא
¶
תראה, אני יכול להגיד לך שבעינינו אין פה אפליית מחירים ביחס למקרים אחרים. כשאני בא וקונה כרטיס טיסה בשבוע האחרון של אוגוסט אני משלם מחיר שהוא כפול מהמחיר אם אני הייתי קונה את זה בעונת השפל. חברות התעופה, המחירים בחברות התעופה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זו הבעיה. הבעיה היא שהמחיר עולה בצורה שהיא לא פרופורציונאלית, זה ניצול, ניצול לרעה.
ישי דון יחיא
¶
כמו שציינו פה, המבצע הזה, שוב, אני לא קובע את המחירים ואני לא בא להגן על חברות התעופה, אתה שואל אותי כאיש מקצוע האם אני חושב שיש פה איזה משהו שהוא חריג והזוי ברמה של מישהו השתגע, התשובה היא לא. העלויות של החברות לגבי המבצע הזה עלויות כפולות.
ישי דון יחיא
¶
לא, הן כן, הן עלויות כפולות. הם טסים, הם לוקחים כמות מאוד מאוד גדולה של ציוד שטס רק בכיוון אחד וכל התנועה היא בכיוון אחד ואחרי זה כל התנועה חוזרת - - -
ישי דון יחיא
¶
בעונת שיא מכפילים את המחיר. חברות תעופה מפסידות כל השנה, בכל הרבעונים שלהם, וחיות על רבעון השיא הזה, שזה מה שמספק להן את הרווחים. זה מה שמאפשר להן לעשות כרטיס טיסה של 300 דולר במשך כל השנה בקווים לאוקראינה, כי עם 300 דולר בקווים לאוקראינה החברה הייתה פושטת רגל.
ישי דון יחיא
¶
זה מתחת לעלויות המשתנות. זה לא ייחודי לאל-על ולא ייחודי לאוקראינה, ככה זה בתעופה, ככה זה עובד.
אלי פרנקל
¶
סליחה שאני אומר, אבל זאת בדיוק הטענה, זאת בדיוק הטענה, שאנחנו אלה שמממנים את אל-על במשך כל השנה, אתה מצטרף לטענה שלנו.
ישי דון יחיא
¶
אני רק חייב משהו. אנחנו כל פעם מזכירים את אל-על פה, אנחנו שוב פעם מזכירים, אנחנו - - -
אלי פרנקל
¶
אנחנו, אם היה לנו, אנחנו היינו שמחים אם היה לנו כוח גדול, אבל אין לנו אנחנו חלק קטן - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה זה משנה? אתם הכי יקרים. אתם חברה ישראלית ואתם הכי יקרים מכולם, יותר יקרים מהאוקראינים, יותר יקרים מהפולנים, יותר יקרים מכולם. מה זה הדבר הזה? תגיד לי, איזה מן כבוד מינימלי לישראלים, שהם המפרנסים העיקריים שלכם?
שלומי זעפרני
¶
רגע אחר, היושב ראש, אנחנו דואגים לצוותים של גברים בלבד, שזו אופרציה בפני עצמה, אנחנו דואגים להטסת אנשי ביטחון מכל תחנות אל-על באירופה כדי לקיים את האופרציה הזו, אנחנו דואגים להפעיל את הקו לקייב ולהטיס אלפי מאמינים לאורך כל השנה ולא רק סביב ראש השנה. אי אפשר להסתכל על השבוע הזה כ- stand alone.
שלומי זעפרני
¶
אבל בדיוק כמו שהוסבר כרגע, משלמים במשך השנה מחירים יותר לא ריאליים, מחירים שהם לא רווחיים. אני לא - - -
ישי דון יחיא
¶
אתה מעדיף , אתם רוצים תוצאות, מה הולך להיות, אני יכול להגיד לכם דבר כזה. אל"ף, שוב פעם, אל-על אגב, הוא צודק, ההתנפלות על אל-על פה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז בסדר, אז אני אומר, אתם מפרים אמון כי אתם, במקום לדאוג לאנשים אתם דואגים, לא יודע למי אתם דואגים.
ישי דון יחיא
¶
אנחנו ממש לא דואגים לאל-על. אל-על אגב החליטה מסיבות מסחריות שלה, היא מפעילה שליש מכמות המושבים שהיא הפעילה שנה שעברה. אם זה היה כזה עסק מדהים וכזה בוננזה אדירה למה היא עושה את זה? היא עושה את זה כי יש לה את השיקולים שלה, היא יכולה להרוויח יותר במקומות אחרים.
ישי דון יחיא
¶
אוקיי, אני בא ואומר דבר כזה, שנה, השנה הקרובה, במקום שבע חברות הולכות להפעיל את הטיסות האלה, נכון לרגע זה, שוב אנחנו עדיין בשלב - - -
ישי דון יחיא
¶
במחיר שהם יקבעו. אני לא יודע איזה מחיר. אין לנו סמכות, וראינו את המכתב שכבודו שלח לנו למנהל רשות תעופה אזרחית, אנחנו אין לנו סמכות לבטל עסקאות בין חברת תעופה לבין לקוחות. ההתערבות במעמד המחירים היא גם כן סמכות שהיא - - -
קריאה
¶
הבעיה העיקרית זה שאין שמים פתוחים, כמו שיש בכל זה, ה-11 חברות שהזכרת עכשיו חלקן קשורות אחת לשנייה.
קריאה
¶
אני לא יודע אם מה שאל- אל הציגה זה כולל את סאן-דור או לא כולל, אני לא יודע, אבל ה-11, ישראייר, החברות, ה-11 חברות, הייתי אומר אפילו שחצי מהחברות האלה, אפילו חצי מהחברות האלה קשורות אחת לשנייה.
ישי דון יחיא
¶
סליחה, אבל עובדתית זה לא נכון. אפשר להגיד את זה עד מחר, אבל זה 11 חברות. אל"ף, סאן דור השנה לא מפעילה בכלל, היא עזבה את העניין הזה, אוקיי?
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
זה שאתה בעצם עונה להם 'זה מחיר ריאלי, תמשיכו לשלם, זה בסדר גמור, אנחנו סתם מקטרים'.
ישי דון יחיא
¶
מה שאני אומר להם זה ככה, במקום שבו, זה כללי העולם, מה לעשות, במקום שבו יש לך ביקוש מאוד גדול בתקופת שיא שכולם רוצים לטוס המחירים תמיד יעלו, אף פעם לא יהיו מחירים שיש בכל השנה.
ישי דון יחיא
¶
עכשיו, שאלתם מה אנחנו עושים בשביל, אני אומר, הגדלנו בצורה מאוד משמעותית את הקיבולת בקו הזה, ואני יכול להתחייב פה בפני הוועדה, אתה מדבר על שמים פתוחים, הנה אני אומר פה לפרוטוקול, אנחנו לא נגביל, חברת תעופה שרוצה לטוס ולהוסיף קיבולת בקו, לפי התנאים של הסכם התעופה, אנחנו לא נגביל אותה. אנחנו נאפשר אותה, אנחנו נאפשר הזרמה של - - -
אליהו רביבו
¶
כן, אבל יש לי מה להעיר, ברשותכם. קודם כל שלום, כבוד היושב ראש, אליהו רביבו, אני סוכן נסיעות. לא מתייחסים לעובדה שהצד הישראלי, שלפי הסכם התעופה מגיע לו עד 12,500 מקומות להפעיל, השנה כמה הוא מפעיל, יש לך נתונים?
אליהו רביבו
¶
כמה? כמה, בערך 9? ארקיע 4,000, ישראייר עד 3,000 ואל-על השנה, לפי הנתונים של אל-על 2,000. זאת אומרת שצריכים לשים לב לעובדה החשובה - - -
ישי דון יחיא
¶
אני לא יכול להגיד לך כמה הם ביקשו, אני יכול להגיד לך שהם השחקן, מבין הישראלים, הכי קטן בשוק.
אליהו רביבו
¶
יפה מאוד. זאת אומרת לפי שלוש החברות הישראליות, ישראייר, ארקיע ואל-על חברות התעופה בצד הישראלי יכולות להוציא השנה, מתוך מה שמותר להן סך הכול באזור ה-9,000 מקומות, וזה לוקה בחסר. צריך לשים לב לעובדה, לא קשור לחברות התעופה. אני אומר ליושב ראש הוועדה שלפי ההסכם בין ישראל לאוקראינה אנחנו בעצם לא יכולים לנצל את המושבים שאפשר. אם מגיע לצד הישראלי 12,500 מקומות אנחנו לא יכולים להגיע לזה כדי להקל על המחירים.
אליהו רביבו
¶
נכון. אני מציין את העובדה שבעצם הנקודה העיקרית שהיא פה בעייתית, שיש הסכם בין ישראל לאוקראינה שרק שני צדדים יכולים להפעיל פה את התנועה, לא יכולים להביא מטוסים מחברות אחרות בעולם, לא יכולים להפעיל - - -
ישי דון יחיא
¶
החברות הישראליות, חלק מאוד משמעותי מהאופרציה שלהן בשנים האחרונות וגם השנה זה באמצעות חכירות. הם לוקחים, אין להם כזאת כמות של ציוד, זו בעיה לרכז כמות כזאת, כמות של ציוד בשבוע.
ישי דון יחיא
¶
דבר ראשון, החסידים שיטוסו השנה בעזרת השם ימצאו את עצמם על מטוסים שרשומים בהרבה מאוד מדינות אחרות כחברות ישראליות - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מציע תלכו ברגל, תשמעו לי, באמת, קחו ספינה, כמו בעבר, ברגל, תלכו ברגל, ואולי משרד התחבורה יעזור לכם. ככה תעשו.
אליהו רביבו
¶
צריכים לפתוח את ההסכם בין ישראל לאוקראינה שגם חברות אחרות יוכלו להפעיל פה מטוסים, לא רק מטוסים ישראלים או מטוסים אוקראינים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הדיון, המסקנות שלו יהיו מאוד נחרצות לגבי התנהלות משרד התחבורה, שלא עושה את עבודתו לעניות דעתי, ואנחנו גם - - -
ברוך קנפלר
¶
הגלגל שזה מייצר, זה מייצר הרבה בעיות נוספות שיש בעניין, שאין בכלל עם מי לדבר. זאת אומרת, כל שנה נעלמות 1,000 מזוודות לכל הפחות לאנשים בראש השנה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
יכול להיות שאת רשות שדות התעופה האזרחי, אנחנו צריכים להוציא את זה ממשרד התחבורה ולהעביר את זה למשרד ראש הממשלה, שזה יהיה בטיפול אישי של ראש הממשלה. יכול להיות ששם ההתנהלות תהיה אחרת ממה שההתנהלות כרגע במשרד התחבורה.
בתיה גוטל
¶
אפשר להגיד שהרשות בעיקרון מוגדרת כרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. עכשיו במובן הקלאסי של הגנת הצרכן זה לא נכנס, אין פה את ההטעיה, ניצול מצוקה, הדברים הקלאסיים. עם זאת הרשות יצקה תוכן, מנסה ליצוק תוכן לנושא של סחר הוגן, ובזה אנחנו נתנו רשימת אינדיקטורים שמאפיינים תופעות שעלולות להיחשב כסחר לא הוגן, ואז אינדיקטורים כלכליים שבודקים את זה. עכשיו, בין האינדיקטורים שלנו יש שני דברים שהם רלוונטיים פה, שזה קיום מחאה ציבורית, ואנחנו מתייחסים לדיון הזה לגמרי כקיום מחאה ציבורית, אבל הדבר השני הוא תופעה שהיא ייחודית בשוק, כלומר מה שאתה לא רואה באופן רחב, ולפי הנתונים שאנחנו קיבלנו מרת"א אז באמת התרשמנו שעליית מחירים בקו אוקראינה, בקווים לאומן סביב ראש השנה, לא שונות מעליות המחירים באוגוסט או בעונות שיא בחברות אחרות, ולכן לא מצאנו הצדקה לפי ההגדרות שלנו להתערב ספציפית בשוק הזה, אלא אם נראה נתונים - - -
ברוך קנפלר
¶
רשות התעופה עוזרת לחברות התעופה, בין באישורים בין בקרטל ובמונופול, שלא יוכלו לעשות את הטיסה.
בצלאל עמואל
¶
אבל סליחה, אני רוצה להעיר שכן מדובר בניצול מצוקה, כי אנשים שנוסעים לאומן הם לא נוסעים לחופש, הם נוסעים והם ייסעו לשם גם אם כרטיס יעלה 4,000 דולר. את צריכה להבין את זה, זה ניצול מצוקה חד משמעית.
אילנה מזרחי
¶
ניצול המצוקה שהרשות להגנת הצרכן מדברת עליו נבחן בפרמטרים של השוואות מול טיסות אחרות בקווים אחרים, ביעדים אחרים, בעונות אחרות, התנהלות שונה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
טוב, מסקנות הדיון: אחת, לאחר שני דיונים שקיימה הוועדה בנושא קיפוח והפקעת מחירי הטיסות לחסידי ברסלב הנוסעים לאומן הוועדה קובעת כי חברת אל-על בוחרת להקפיץ את מחירי הטיסות באופן משמעותי דווקא בראש השנה. זהו ניצול לרעה של אוכלוסיית חסידי ברסלב ועל גבם למנף - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לממן את אל-על להמשך השנה. כמובן שחברות התעופה הנוספות והאחרות מסתכלות על חברת אל-על כדוגמא ומיישמות בהתאם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
סליחה חברים, שקט. זה מסקנות הוועדה, תתמודדו איתן. שתיים, הוועדה תפנה לראש הממשלה ולשר התחבורה בסוגיה הזו ותדרוש להעביר סוגיית הטיפול - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע, רגע, תוסיף שההתרשמות שלנו שמשרד התחבורה לא מטפל כיאות בסוגיה הזאת ואנחנו מבקשים להעביר את הטיפול בסוגיה למשרד ראש הממשלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
על מנת שיבדוק את העניין ויסיק מסקנות. בנוסף לזה אנחנו, הוועדה תפנה לממונה על ההגבלים לבדוק את הקרטל של המחירים בעניין הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אומר את זה בעל פה, אני לא צריך לקרוא, ותביא את המסקנות לפני הוועדה בישיבה הבאה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ואם צריך לפעול בהתאם לסמכותה של הרשות להגבלים תפעל. בנוסף לזה, אנחנו לא מוצאים לנכון, אנחנו רואים בחומרה רבה את ההתנהגות של איך, איך, הרשות - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא, שלכם, רבותיי, הרשות להגנת הצרכן שלא טיפלה בזה מזה זמן רב ועכשיו מביאה מסקנות שגויות שאין להן שום קשר למציאות. תודה רבה.