הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 767
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ג בתמוז התשע"ז (17 ביולי 2017), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/07/2017
חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה), התשע"ז-2017
פרוטוקול
הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס), התשע"ז-2017 (פ/4317/20) (כ/723)
של חה"כ משה גפני, חה"כ איל בן ראובן, חה"כ אורי מקלב, חה"כ מיקי רוזנטל, חה"כ זהבה גלאון, חה"כ יצחק וקנין, חה"כ עודד פורר, חה"כ מיקי לוי, חה"כ איתן ברושי.
עוזר ראשי, מחלקה משפטית, משרד האוצר - ישי צבי פרלמן
רפרנט מקרו, אגף תקציבים, משרד האוצר - כפיר יהודה בטט
תקציבאית, משרד האוצר - אפרת תבור שני
משפטנית, משרד המשפטים - שרית פלבר
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - שי גלברג-סומך
יועץ מנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי - אלעד אליהו זכות
מנהלת אגף בכיר, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - קדון לואיזה בורק
ראש מועצה מקומית כפר ורדים - סיון יחיאלי
נציגת שדולת הנשים בישראל - מרים זלקינד
מנהלת מחלקת ייעוץ וחקיקה, נעמ"ת - גלי עציון קוחול
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ ), מייצג/ת את מועצה מקומית כפר ורדים - יהושע שלמה זוהר
שדלן/ית
משה ביבי
טלי רם
הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס), התשע"ז-2017, (פ/4317/20) (כ/723)
של חה"כ משה גפני, חה"כ איל בן ראובן, חה"כ אורי מקלב, חה"כ מיקי רוזנטל, חה"כ זהבה גלאון, חה"כ יצחק וקנין, חה"כ עודד פורר, חה"כ מיקי לוי, חה"כ איתן ברושי
אני מחדש את הישיבה. אני מקדים את הצעת חוק הטבות במס - האמת היא ששני הנושאים דומים ושניהם נמצאים באותה חוברת – אני מקדים את הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס). בחוק הזה יש כמה תיקונים שעניינם הארכת הוראת השעה בשנה.
אנחנו מדברים על כמה דברים. בחוק הראשי של הטבות המס אנחנו קבענו את המדד החברתי-כלכלי, את המדד הפריפריאלי, והקרבה לגבול. נכון? מה היו שלושת הפרמטרים?
והכול נמצא במפה שעל-פי החלטת ממשלה וקריטריונים מדויקים לכל המקומות. דא עקא, שאנחנו קבענו בחקיקה שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תיתן את המדד הפריפריאלי פר יישוב. תמיד אני מביא את הדוגמה של מטה אשר, שהצפון הוא קרוב לגדר, ליישובי גדר – העלו את זה כמה חברים כאן, גם איל בן ראובן העלה את זה ב"דיון מהיר" – והיישוב הדרומי במטה אשר נמצא בכלל בעמק יזרעאל, רחוק מהגבול מרחק רב, כמעט מרכז הארץ.
אנחנו קבענו שהיישובים שנמצאים קרוב או צמודי-גדר, יקבלו מדד שונה מאשר אלה שרחוקים מהגבול. היו צריכים להביא את המדד הזה ב-1 בינואר, ולא הביאו. היה פה דיון על זה, הייתה פה נציגת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והיא אמרה, אנחנו לא יכולים להספיק – על-אף שזה היה בחוק, אבל לא עשינו מעבר לעניין הזה דבר.
היה אפשר לעשות דברים אחרים. היה אפשר לעשות, אז היה אפשר לעשות את זה קודם. זה נוגע לדברים ערכיים. אנשים שנמצאים צמודי-גדר בעידן שבו אנחנו נמצאים עם גבול הצפון, היה צריך כן לעשות את זה אבל אני לא מעביר ביקורת.
ואז החלטנו שאנחנו נעשה את הוראת השעה, אנחנו נשנה את הסכומים משום שאם הם היו מקבלים את המדד הפריפריאלי בינואר כפי שקבענו בחוק ולזה התכוונו, הם היו מקבלים סכומים יותר גבוהים. אז אנחנו קובעים בהוראת שעה – עד שיבוא המדד הפריפריאלי – שזה יעלה מ-6,000 שקלים חדשים ל-24,000 שקלים חדשים.
היה לנו סיפור שהוא הפך להיות הכותרת הראשית בעניין, וזה לא נכון – כפר ורדים. הנושא הוא כפר ורדים, על זה מדברים כל הזמן. אני מאוד מכבד את כפר ורדים ואני חושב – וגם חשבנו כך כולנו בוועדה – שצריך לתת להם, הם יוצאים מהחוק של הטבות המס בגלל שהם רחוקים מהמדד, בעצם מכל המדדים, אז אנחנו קבענו ששנתיים הם יקבלו את הטבות המס כי צריך בלב הגליל – נדמה לי, יפעת, שאת הסברת את זה - -
- - בלב הגליל נמצא יישוב מבוסס, צריך לאפשר לו את הקיום ושיבואו אנשים חדשים, והם היו באמצע בנייה.
נכון. ואני קיבלתי את זה, ואמרתי, אנחנו ניתן להם שנתיים את אותן הטבות המס שהם קיבלו כל הזמן.
שוב, אנחנו סברנו שרשות המסים הייתה יכולה בהחלטה מינהלית להוסיף להם עוד שנה. למה צריך להוסיף להם עוד שנה? מכיוון שיש אנשים שהגיעו לשם, הם זכאים להטבות המס, אבל זה לא שנה, אין לנו את השנה.
ולכן, היות והם אמרו תעשו את זה בחקיקה, אז אנחנו מכניסים את זה גם כסעיף בחוק ואנחנו קובעים שכפר ורדים, תהיה לו שנה נוספת, והכול שנה נוספת. היו הצעות להוסיף לשנתיים, לשלוש, לאו דווקא לכפר ורדים אבל לכל האחרים, ואנחנו לא הסכמנו כי אם היינו מאריכים את זה ליותר משנה זה כבר היה שינוי בחוק עצמו, ושינוי בחוק עצמו לא רצינו לעשות.
לכן, אנחנו מבקשים, אני שוב מודה לשר האוצר – כבר אמרתי את זה בתחילת הישיבה – אני מודה לשר האוצר על התמיכה בוועדת שרים ואני אבקש מהוועדה לאשר את זה לקריאה שנייה ושלישית, וזה יהיה רק לשנה.
אני כל הזמן מביא דוגמה מכפר ורדים, אני אומר – עשיתי את החוק הזה באופן ממלכתי. אפילו כפר ורדים נלחמתי בשבילו, אין שם אף אחד שמצביע ג'.
גם בואו נודה. שם זה לא עניין אלקטורלי בכלל, עם כל הכבוד ואני אוהבת מאוד את היישוב, אבל זה נטו ציונות ואידיאולוגיה.
על כל פנים, אני מדבר מינואר 2017 עד סוף 2018, שזה הארכת המועד של שנה. הארכת המועד בשנה לא משנה מהותית את החוק, אין שום עילה שאפשר על דבר כזה להגיד, יש פה משהו שהוא אנטי קריטריוני. הוא קריטריוני לחלוטין, בחנו את העניין הזה יחד עם הלשכה המשפטית אצלנו ובחנו האם אפשר ליפול בעניין הזה מבחינה משפטית.
זה חוק של הוועדה, הוועדה תשמור עליו שהוא לא ייפול בשום מקום, לא בבג"ץ ולא במקום אחר, ואנחנו גאים להגיד שאפילו עתירה לבג"ץ לא הוגשה, כשזה נושא מורכב, כולם יודעים על מה מדובר.
אני חושבת שזה רק למען ההבהרה והדיוק. התחילה מ-2017 נדרשת גם בגלל הכלל של היחסיות, שלעמדתכם פירשו אותו לא נכון. כלומר, מי שהיה רק חלק מהזמן תושב לא היה זכאי להטבות המס - -
- - ועל מנת שזה לא יחול רק ב-18' אלא יחול גם ב-17', יש את ההוראה לשנת 2017. כלומר, יש לה גם משמעות אופרטיבית.
"הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס), התשע"ז–2017*
תיקון סעיף 3
1.
בחוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה), התשע"ו–2015 בסעיף 3 –
(1) בסעיף קטן (ב), במקום "בשנות המס 2016 ו-2017" יבוא "בשנות המס 2016, 2017 ו-2018", ובמקום הסיפה החל במילים "או שנת המס 2017" יבוא "שנת המס 2017 או שנת המס 2018, לפי העניין.";"
זו הפסקה שעוסקת בכפר ורדים ועושה שני דברים. אחד, הארכה; הדבר השני, משמיטה את העניין שמאפשר אי יחסיות ביחס לתושבים חדשים שמגיעים ליישוב.
"(2) בסעיף קטן (ג), במקום "בשנות המס 2016 ו-2017" יבוא "בשנות המס 2016, 2017 ו-2018";"
זו הארכה של הוראת שעה נוספת ביחס ליישובים שירדו למסלול נמוך יותר ומקבלים איזושהי תוספת. התוספת הזאת תמשיך להם גם בשנת 2018.
"(3) בסעיף קטן (ד), במקום "בשנות המס 2016 ו-2017" יבוא "בשנות המס 2016, 2017 ו-2018", ובמקום הסיפה החל במילים "או שנת המס 2017" יבוא "שנת המס 2017 או שנת המס 2018, לפי העניין."."
זה מתייחס למועצות אזוריות שמחצית היישוב זכאי למסלול גבוה יותר ובעצם זה מתאים לכל היישובים באותה מועצה אזורית, וגם כאן זה יוארך ל-2018.
"תיקון פקודת מס הכנסה – הוראת שעה
22.
פקודת מס הכנסה תיקרא לגבי שנות המס 2017 ו-2018 כך שבסעיף 11(ב)(3א)(ב), במקום "6,000 שקלים חדשים" יבוא "24,000 שקלים חדשים"."
זה ביחס ליישובים שנמצאים שני קילומטרים מקו העימות, וזו הגדלת התקרה שלהם מ-6,000, בתוספת נוספת שהייתה – הייתה תוספת של 6,000 שקלים – וההגדלה של התוספת היא ל-24,000 שקלים.
הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס), התשע"ז–2017. מי בעד אישור הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הטבות במס וייעוץ במס (תיקוני חקיקה) (תיקון והוראת שעה) (הרחבת הזכאות לזיכוי ממס), התשע"ז–2017, נתקבלה לקריאה שנייה ושלישית.
הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית, וכל החברים שנמצאים כאן וכל חברי הוועדה יהיו זכאים לרשות דיבור, הסתייגות דיבור.