הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 765
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ג בתמוז התשע"ז (17 ביולי 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/07/2017
קריסת מערכת הבריאות בצפון, קריסת מערכת הבריאות בצפון, קריסת מערכת הבריאות בצפון , קריסת מערכת הבריאות בצפון, קריסת מערכת הבריאות בצפון, קריסת מערכת הבריאות בצפון
פרוטוקול
סדר היום
1. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ יעל גרמן (7187).
2. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ עבדאללה אבו מערוף (7188).
3. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ איל בן ראובן (7194).
4. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ אורן אסף חזן (7222).
5. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ שולי מועלם-רפאלי (7242).
6. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ חמד עמאר (7279).
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
איתן ברושי
אחמד טיבי
מנואל טרכטנברג
רועי פולקמן
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
רפרנט בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר - אלעד מסאסא
הלשכה המשפטית, משרד האוצר - אפרת פרוקציה
הלשכה המשפטית, משרד האוצר - עפרי גופר
מנהלת תחום בכיר תקצוב ותמחור, משרד הבריאות - ענת אילוז
מנהל תחום תמחור חטיבת בתי-החולים, משרד הבריאות - מיראל סטליאן
מנהל תחום כלכלת אשפוז, משרד הבריאות - נדב בן יוסף
קשרי כנסת שלטון מקומי, מרכז השלטון המקומי - פנחס קבלו
מנהלת רפואית מחוז צפון, שירותי בריאות כללית - ד"ר אפרת הרלב-ברון
סגנית מנהלת מרחב חיפה וגליל מערבי, שירותי בריאות כללית - ד"ר לילך צולר
מנהל תפעול, קופת חולים מאוחדת - מאיר בן חיים
מתנדבת, מעורבות - ציפורה רוזנברג
ארגון שתי"ל , מייסודה של הקרן החדשה לישראל - חובב ינאי
מוזמן/ת - עודד בן ארצי
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
1. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ יעל גרמן (7187)
2. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ עבדאללה אבו מערוף (7188)
3. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ איל בן ראובן (7194)
4. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ אורן אסף חזן (7222)
5. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ שולי מועלם-רפאלי (7242)
6. דיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון, של חה"כ חמד עמאר (7279)
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו מתחילים בדיון מהיר בנושא: קריסת מערכת הבריאות בצפון.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק אכתוב צ'ק. יעל גרמן, עבדאללה אבו מערוף, איל בן ראובן, אורן אסף חזן, שולי מועלם-רפאלי וחמד עמאר. אנחנו מתחילים עם יעל גרמן. אנחנו כבר קיימנו כמה דיונים על העניין הזה, הבעיה לא נפתרה, אני אמרתי לך שאני אעלה את העניין הזה בתחילת סדר-היום ואני מעלה את זה. בבקשה, הבמה לרשותך, יעל גרמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ממש כמו שיושבים סביב השולחן הזה רבים מחברי הכנסת שמייצגים לדעתי כמעט את כל סיעות הבית, אם אנחנו כוללים גם אותך, אז אני בטוחה שגם לך זה אכפת.
כבר באמת הרבינו במילים. אנחנו יודעים שמחוז הצפון פשוט סובל מאפליה. אני רק אציין מספר נתונים וממש במהירות, אבל שיעור התמותה של התינוקות במחוז הצפון הוא מהגבוהים בארץ. אם במרכז הארץ זה שניים ל-1,000, הרי שבצפון זה 3.9, כמעט כפול.
אנחנו מדברים על שיעור חולי הסוכרת, הוא הגבוה ביותר במחוז; אנחנו מדברים על כוח-אדם; אנחנו מדברים על מספר מיטות. בכל פרמטר שלא נדבר אנחנו רואים שהצפון מקופח, ומקופח בגדול.
כשכיהנתי כשרת הבריאות אני הקמתי בראשותו של איתמר גרוטו את הוועדה לבדיקת מצב מערכת הבריאות בצפון. הוועדה סיימה את תפקידה והגישה למעשה את המסקנות שלה בספטמבר, ממש לפני שנה, 2016. יש מסקנות מאוד מפורטות שמדברות ממש מה צריך לעשות, קודם כול בבתי-החולים, לאחר מכן בקופות-החולים ומה צריך לעשות בבריאות הציבור ומה צריך לעשות בגריאטריה ובשיקום, בהתפתחות הילד, בכל אחד ואחד מן התחומים.
כל מה שצריך לעשות – ולכן אנחנו ביקשנו את הדיון אצלך בוועדת כספים – כל מה שצריך לעשות זה לבוא ולדרוש מהמדינה שתקציב את התקציב שיאפשר למעשה את מימוש התוכנית הזאת. תוכנית ישנה, כסף אין.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני מסכימה אתך. הוא אינו מיועד לצפון. יש כסף להרבה מטרות ויש הרבה מאוד רזרבות, אתה בוודאי יודע יותר ממני כמה רזרבות נמצאות ומתחבאות בתוך התקציב הקיים.
אין שום סיבה שממשלת ישראל לא תקבל החלטה, ממש כמו שהיא קיבלה לגבי הדרום, שהיא מקצה להערכתי 600 מיליון, אם זה יהיה בשנה או בשנתיים זה לא חשוב, והיא מתחילה להפעיל את התוכנית כדי לצמצם את הפערים ולהשוות את מחוז הצפון ואת התושבים שם לכלל הארץ.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, כבוד היושב-ראש, בוקר טוב לכולם. אפשר באמת לסיים את הדיון הזה מהר. אני לא אחזור על הנתונים שישנם, דנו עליהם גם במליאה, גם כאן כמה פעמים.
היו"ר משה גפני
¶
נפריד בין שני הדברים. אנחנו קיימנו דיון על מערכת הבריאות בצפון אבל התמקדנו בבית-החולים בנהריה, עם הפצועים מסוריה. הדיון היום הוא דיון על מערכת הבריאות בכלל בצפון.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. בצפון, כמובן. דווקא אתמול היה סיור מוצלח מאוד בבית-חולים נהריה עם יושב-ראש ועדת הבריאות, אלי אלאלוף, היו דיווחים וראינו מה יש שם. הייתה לנו ישיבה בעיריית מעלות תרשיחא, היה דיון, היה משרד הבריאות, הייתה מנכ"לית המחוז.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא, לא. הבעיות לא נפתרו. אני אומר, דווקא טוב שהיום יש הדיון הזה על מערכת הבריאות בכלל בצפון.
היו נתונים לפי ועדת גרוטו שצריך אכן להעביר כסף. ויש תוכנית איפה להעביר את הכסף. צריך להעביר את הכסף, בבקשה. צריך להחליט להעביר את הכסף ולתאם עם קופות חולים. הבעיה היא לא בקהילה, גם בית-חולים.
אתמול היה משהו קטן ביותר, מזערי. PET-CT למשל עושים בבית-חולים צפת ואמרו שזהו, גמרנו את כל העניין, פתרנו את כל הבעיות. עוד שנתיים יחכה משרד הבריאות, יראה אם יש צמצום בתורים, הוא יחליט אם יעשה PET-CT בבית-חולים. זה הזוי לחלוטין. סך הכול שני מיליון שקלים.
ויש ועדה, בעיני בית-חולים זה עניין ספציפי אבל גם לפתח בבית חולים נהריה שהוא עכשיו זקוק SOS, לא הרבה כסף, צריך להעביר אליו גם מבחינת המיטות.
ולעניין רפואת הקהילה, זה עם קופות-חולים. היו שם גם נציגים של קופות-חולים והביאו דוח – צריך להעביר כסף, זה הכול. כסף יש אבל משרד האוצר לא מעביר. זה כל העניין.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. איל בן ראובן לא נוכח. אורן חזן לא נוכח. שולי מועלם-רפאלי לא נוכחת. חמד עמאר. חבר הכנסת ברושי, אם אפשר בקצרה, זה דיון מהיר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
בקצרה. אדוני היושב-ראש, אני אגיד שהדיון הזה משקף שני מצבים, את חולשת הבריאות ואת חולשת הכנסת. אנחנו עדים – מאז שאני פה, לא הרבה אבל חברים בכנסות קודמות, בוודאי אתה – שהנושא הזה הוא לא חדש. מצד שני, הוא גם מעיד על רמת היכולת של הכנסת. הכנסת מדברת, ולא קורה שום דבר.
כלומר, אנחנו רואים פה מחלה של הכנסת וחוסר יכולת להתגבר על בעיית הבריאות. עם כל הכבוד לשר, ואני ליוויתי אותו גם בביקורים בבתי-חולים, אין תוכנית לאומית לבריאות, אין מפת עדיפות לבריאות, אין שום דבר, גם אם יהיה כסף לא ברור מה עושים אתו.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
יעל, אולי גם בזמן שלך נוצרה הבעיה. מה שצריך לבוא ולומר, כאיש הצפון, כמי שמלווה את בתי-החולים בצפון גם בתוקף היותי ראש רשות - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, בהסכמים הקואליציוניים לא היה זכר לבריאות, והשר שהוא שר שנחשב לשר טוב ואני מברך אותו, הוא לא יכול להצביע על התקדמות ולא על מפת עדיפות ולא על תוכנית לאומית, ובשביל לסכם את לוח הזמנים הקצר, אפילו בעניין הפצועים הסורים לא השלמנו את הטיפול.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא הבעיה של מערכת הבריאות בצפון. עם כל הכבוד, תפסיקו לדבר על העניין הזה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
הערת ביניים, קיבלתי אותה. לסיכום אני רוצה לומר שיותר ממצב הבריאות, מדאיג מצב הכנסת. הנה, נציגות זוטרה שאסור להעיר להם הערות כי הם שליחי השרים. השרים לא באים. לתקוף את השרים אי אפשר, על הפקידים אסור לכעוס, זה גם לא מועיל.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לכן אני רוצה לומר שמדובר פה על דיון מהיר אבל דיון שרובו דיון סרק. אתם לא משפיעים, גם אנחנו לא, מי שסובל זה האזרחים שאני בא משם. ולכן אני חושב, אדוני היושב-ראש, שזה יהיה נכון שתקבע דיון מסודר אחרי הפגרה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
רגע, אבל לקבוע דיון שתוצג תוכנית הבריאות. אין פה שר ואין פה מנכ"ל ויש משבר בריאותי, וכמי שבא מהצפון, אני אומר לכם, זו תחושה קשה. אתה עומד מול האנשים שאתה יודע שהם אזרחים לכל דבר, מקבלים פחות ומתים יותר. תודה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
ביטן, זה חשוב כי לך יש כספים קואליציוניים, אולי תוכל לסייע בעניין הזה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אנחנו לא קיבלנו שקל. זה הכול רק בדיבורים, בהתקפות ברדיו. שקל לא מקבלים, רק מורחים אותנו.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
חבר הכנסת ביטן, נטפל בזה אחרי כן. נטפל בטענות של חברי הכנסת מהליכוד אחרי זה. קודם כול נטפל בטענות של אנשי הצפון.
אתה יודע שבאופן עקבי בדיון הזה אני משתדלת להימצא משום ששוב הביאו את ראשי הרשויות של הצפון, הביאו אותם שוב לשבות בעניין מהותי וקריטי כמו מערכת הבריאות בצפון.
ובסופו של דבר אנחנו יודעים, חברת הכנסת גרמן, עבדאללה, בין אם אנחנו מדברים על הפליטים הסורים ועל המצב של בית-החולים בנהריה ובין אם אנחנו לא מדברים על זה, אנחנו יודעים שמצב הבריאות בצפון הוא בכי רע, וזה לא רק הנתונים על תוחלת החיים. אנחנו יודעים שהם סובלים ממשאבים פחותים ובעיקר מנגישות לקויה מאוד לרפואה. חבר הכנסת גפני, אני רוצה להמחיש לך.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
חבר הכנסת גפני, אני אחזור על משפט אחד חשוב ואז אני אגיע לנקודה. רמת הנגישות לרפואה בצפון היא מאוד מאוד ירודה, ואני רוצה להמחיש לכם דוגמה.
אני זכיתי במידה מסוימת ללוות את ההורים של ילדי המחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה. אני לא רוצה להיכנס לעניין הזה כי זה עניין מאוד מאוד כבד אבל אני רוצה להגיד לכם שהדבר שאליו אתה נחשף בצורה הכי ברורה זה שילד בקרית שמונה שהוא חס וחלילה חולה סרטן, הוא צריך להגיע עד רמב"ם. אנחנו צריכים להבין עד כמה הרמה של הנגישות ירודה ונמוכה, ובדברים האלה, אדוני חבר הכנסת גפני, אנחנו חייבים לטפל דרך משאבים מוגברים מוגברים מוגברים כי אין דרך אחרת להתגבר על הפער.
אם אתה יודע שבנהריה מתקשים להגיע אם יש פקק, אמבולנס לא יכול להגיע לבית-חולים הקרוב בגלל שלא מפתחים את הכביש, אז אתה מבין שרמת הנגישות הזאת בסופו של דבר גורמת למותם של אנשים. ולכן, אני במידה מסוימת מתחברת לברושי שבא היום קצת עצבני.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
זה נכון, יש מדרג, אבל אני רוצה להגיד לך, בסופו של דבר זה לא העניין של הכנסת. כמעט בשום דבר, אדוני חבר הכנסת גפני, אנחנו לא מוצאים מדיניות. אנחנו לא מוצאים את זה שהמדינה מסתכלת חמש, עשר שנים קדימה ואומרת מה אנחנו רוצים, איזה תוצר אנחנו רוצים לראות, כמה מיטות אנחנו רוצים בצפון ואיזו רמת נגישות לרפואה איכותית. תודה רבה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
טיבי, אולי תביא חוק בעניין הזה של הרפואה בצפון, ביטן יעביר לנו אותו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מביא חוק שחבר כנסת שגדל בראשון והוא חבר כנסת שנתיים, יכול לקבל דוקטורט. זה לא אישי, זה משהו כללי.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אדוני היושב-ראש, אם יש נושאים שמאחדים את כולנו זה אחד הנושאים האלה - מערכת הבריאות בצפון, שנותנת שירותים לכלל האזרחים.
בית-החולים בנהריה - שם היית, עבדאללה – נותן שירותים ל-600,000 אזרחים, יהודים וערבים כאחד, אבל בואו נדבר על מספרים. מספר המיטות עומד על מיטה אחת ל-1,000 נפש כאשר במרכז זה 2.04 מיטות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מספר הרופאים זה 2.8 רופאים ל-1,000 נפש בצפון מול 5.5 במרכז. דיברת, חברת הכנסת גרמן, גם על שיעורי התמותה, שניים לעומת 3.9, זה אומר הכול.
הנושא הוא העברה תקציבית. ועדת הכספים היא הוועדה הכי חזקה, בגלל שתי סיבות: א. היא היסטורית הכי חזקה בגלל הסמכויות; ב. מי שעומד בראשה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
שתי סיבות. לכן, הכדור במגרש שלך, במגרש שלנו, חברי ועדת הכספים, אנחנו יכולים לתת מזור למערכת הבריאות בצפון ואנחנו צריכים לעשות את זה כחברי כנסת. תודה, אדוני.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
מעבר לדברים שנאמרו אני רוצה להתמקד בנקודה אחת, וזה מספר הרופאים ל-1,000 נפש בצפון, שעומד על 2.8 לעומת 5.5 במרכז.
אדוני היושב-ראש, אנחנו ב-2015 העברנו כאן בוועדת הכספים במסגרת אישור תקציב 2016, תמריצים ומענקים לרופאים צעירים לצפון – אתה זוכר.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
כן. ככל שידוע לי, המהלך הזה היה מוצלח אבל כמובן לא מספיק, ודומני שזה נפסק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אגב, זה חלק מהעניין. זה חלק בדיוק ממה שמדברים. יש החלטות, והן לא מבוצעות.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד כך. תראו, הבעיה היא גדולה, היא עצומה – תוחלת חיים, תמותת תינוקות, סכרת – ואז אתה אומר, אוקיי, מה אתה עושה לנוכח הבעיה העצומה הזאת.
יש צעדים קונקרטיים בעלויות לא מטורפות, שזה בידינו כן לקדם, ואני - אתה יודע - מעדיף ציפור ביד מאשר כמה על העץ.
אני מציע לך, אדוני היושב-ראש, אנחנו עכשיו כאן בתהליך של אישור כל מיני העברות תקציביות. אני חושב שאנחנו צריכים לדרוש 100 מיליון שקלים לטובת העניין הזה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה משהו שהוא אפשרי מחר, לא עוד שנתיים בתקציב 2019 כי המצב ילך ויחמיר, צריך להבין את זה. הרופאים הם הקו הראשון.
אני מציע לך, בוא נקדם בהידברות עם האוצר, עם משרד הבריאות, העברה תקציבית של 100 מיליון שקלים לטובת תמריצים לרופאים לצפון.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זה כן, אבל הם אומרים שזה כבר קיים ב-17'–18', אז יגידו לנו אוקיי והם ייקחו משהו שכבר קיים.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
כן. לטובת העניין הזה. אם אנחנו נעשה את זה, נוכל להשיג הישג מסוים, מצומצם, אבל כאמור מוטב הישג ביד.
נדב בן יוסף
¶
נדב בן יוסף, מנהל תחום כלכלת אשפוז באגף תקציבים, משרד הבריאות. לגבי ההשקעה שהייתה בשנים האחרונות.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא בשיעור היסטוריה. רבותי, אנחנו נמצאים עכשיו במצב נתון. המצב הנתון, שיש קושי במערכת הבריאות בצפון, אני אומר בלשון נקיה והמעטה. מה הולכים לעשות כדי לפתור את זה? אני חושב שהרב ליצמן הוא שר בריאות מעולה ואני חושב שמשרד הבריאות הוא מצוין, אני רוצה לדעת מה הולכים לעשות היום כשמערכת הבריאות בצפון נמצאת בבעיה אובייקטיבית. היא לא בבעיה כתוצאה ממשהו שקרה שם. מרחוק אנחנו רואים שמספר המיטות הוא נמוך. מה הולכים לעשות? אתה יכול להגיד שאין לכם כסף. תגיד. תמקדו את הבעיה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
ה- PET-CT זה לא למטרות הרגילות. ה-Positron Emission Tomography זה למטרות מאוד מיוחדות.
נדב בן יוסף
¶
זה משהו אחר אבל זה נוסף בצפון. דבר נוסף, במסגרת כל הנושא של קיצור התורים, ניתן כבר איזשהו מקדם שייתן יתרון לפריפריה, גם ברכש של בתי-החולים וגם מה שניתן לקופות כדי לקנות שירותים, לרכוש שירותי רכש בצפון ובדרום ובכל נושא הפריפריה.
יש גם תקציב שניתן עבור בנייה של מבנים בצפון, תהליכי מבנים בכל בתי-החולים בצפון, אנחנו כבר עוסקים בזה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אתה יכול להגיד מה זה עוסקים? עוסקים, גם אנחנו עוסקים בזה פה בוועדה. מה זה עוסקים?
נדב בן יוסף
¶
כל הצעדים נעשים גם במסגרת החלטת ממשלה 2262 לפיתוח הצפון, גם בעקבות הדוח שהוגש על הצפון. מתקיימים דיונים בתוך המשרד - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לדעת כמה דברים. דבר אחד, הייתה החלטה לגבי הרופאים לצפון. יש כסף לתוכנית הזאת כמו שהיה בפעם הקודמת?
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע. אגף התקציבים, שמור לו מקום כבוד בדיון הזה. אתה לא יכול ככה להיכנס פתאום. אני רוצה לדעת ממשרד הבריאות.
היו"ר משה גפני
¶
אתה באמת כן מנהל, אבל לפחות פה בוועדה לא. אני מבקש לדעת. למה 35 מיליון, לא 75 מיליון? דיברתי גם עם השר, דיברתי גם עם המנכ"ל, והיה מדובר שהתוכנית שהייתה בעבר, תימשך. אם אתה לא יודע לתת תשובות, אני אשאל אותו, את אגף התקציבים.
נדב בן יוסף
¶
יש תקציב שהועבר גם לטובת נושא ה"פולטיימרים" שהם יהיו גם בצפון, זאת אומרת 75 מיליוני שקלים זה כולל בתוכו גם את ה"פולטיימרים" וגם תמריצים.
היו"ר משה גפני
¶
תכף נגיע למשרד האוצר. אני שואל לגבי התוכנית בצפון. המציאות היא שמערכת הבריאות נמצאת שם במצב נחות מאשר הרפואה במרכז הארץ. יש את כל הנתונים ודיברנו עליהם בעבר. האם יש תוספת של תקציב לנושא הרפואה בצפון?
אלעד מסאסא
¶
אלעד מסאסא, אגף תקציבים במשרד האוצר. כמה דברים. קודם כול, מבחינת תוספת משאבים לצפון, זה משהו שהממשלה קיימה כבר לפני חצי שנה. במסגרת תקציבים חדשים, בתקציב 17'–18' הוחלט על ייעוד של משאבים תוספתיים חדשים לצפון.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני מרגע זה ואילך מפסיק לקבל שמות שאני לא מבין אותם בעברית. משאבים. כסף, כמה? אל תדבר איתי בעברית מצוחצחת.
היו"ר משה גפני
¶
תסתכל עלי, תסבול כמה דקות. אני מבקש לדעת – אל תגיד לי החלטות ממשלה – תגיד לי כמה כסף עובר לצפון עכשיו.
אלעד מסאסא
¶
אז אני אומר, אני נותן את הרקע לדברים. הדיון על תוספת משאבים לצפון, הוא נעשה לפני חצי שנה, אמרו שרוצים לתת תוספת משאבים לצפון ואז התקבלה החלטת ממשלה 2262, שבמסגרתה פורטו משאבים, תקציבים, כסף.
אלעד מסאסא
¶
מה שמציינים כאן זה רק כספים חדשים, ואני אפרט. א. ישנה תוספת של 1,500 מיטות בשש שנים הקרובות, מתוכן 250 מיטות מיועדות רק לצפון. זה אמור לשפר את יחס המיטות לצפון.
אלעד מסאסא
¶
בנוסף, הושקעו מאות מיליונים של שקלים בפרויקטי פיתוח חדשים, בין היתר יהיה אגף שיקום ב"פוריה" של 150 מיליון, יהיה מיגון של מבנה הדיאליזה, תהיה פתיחה נוספת של PET-CT בבית-חולים זיו כמו שמשרד הבריאות ציין כאן. אני יודע שיש עבודה על תוספת של מכשיר PET-CT נוסף לצפון שמשרד הבריאות מגבש בימים אלה, עדיין לא הוחלט. יש מבנה רדיותרפיה חדש בזיו שנפתח, יש את התוכנית הכוללת למשיכת רופאים לפריפריה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה שהדיון יתקדם. רוצים לדעת את הנתונים. גם בשביל לתקוף את הממשלה, צריך שנדע את הנתונים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה בדיחה, והוא אמר פרויקטים במאות מיליונים, ואני רוצה לדעת כמה כסף ל-2017.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה אכפת לנו מהחלטת הממשלה? אנחנו רוצים לדעת ביצוע. נמאס לנו מהדיבורים. מה זה החלטת ממשלה? אתה יודע כמה החלטות ממשלה לא בוצעו?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יכול ככה לנהל את הדיון. אני רוצה לאפשר לו. הזמנו בן-אדם. גם אם הוא אומר נתונים שלא מוצאים חן בעינינו, צריך לאפשר לו את זה. אי אפשר להתנהל כך. בבקשה, הלאה.
אלעד מסאסא
¶
אני אומר, כל הנתונים שאני מציין מופיעים במספרים מדויקים בהחלטת הממשלה, כ-400 מיליון שקלים רק לפיתוח בארבע שנים הקרובות.
אלעד מסאסא
¶
בנוגע למשיכת רופאים לפריפריה נעשו כמה מהלכים, בין היתר תמריצים למשיכת רופאים מומחים, יש את הנושא של "פולטיימרים".
אלעד מסאסא
¶
בין היתר, בתוכנית למשיכת רופאים לפריפריה יש את הנושא של תמריצים לרופאים מומחים, עשינו מודל חדש שבו מנהל בית החולים מחליט.
אלעד מסאסא
¶
מחליט איזה תחומים ספציפיים הוא רוצה ומשייך את המענקים לשם. יהיה "פולטיימרים", קצ"תים וכדומה. בנוסף, בניסיון לתת מענה לתקנים לרופאים, רק בשנתיים הקרובות יינתנו 150 תקנים נוספים של רופאים מעבר לתקנים שנגזרים מתוספת המיטות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע, זה מזכיר לי את אל-בגדדי. כל יום מדווחים שהוא מת, והוא חי. כל יום הם אומרים שמעבירים כסף לצפון והם לא מעבירים, זה הכול.
אלעד מסאסא
¶
בנוסף, נוסחת הקפיטציה היום שמקצים את המקורות לקופות-החולים, מתעדפת את הקופות לתת שירותים לתושבי הצפון.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כן, אבל יש לי הערה לזה, אדוני היושב-ראש, חשוב מאוד. יש את העניין של הקפיטציה עם קופות-החולים. אומרים להם, יקבלו תמריצים לי שיפתח באמת שירותים בפריפריה. אף אחד לא בודק איזה שירותים נפתחו.
אורלי לוי אבקסיס
¶
ואני אומרת את זה שנה אחרי שנה. לא ייתכן שאני משלמת מושלמים והילדים שלי לא יכולים ליהנות מזה, אלא אם כן הם נוסעים. תגיד לי, אוכלוסייה שאין לה רכב פרטי, תיסע בארבעה אוטובוסים כדי לקבל שיעור בהתפתחות הילד? זה נראה לכם הגיוני?
היו"ר משה גפני
¶
לא, אתה יכול לתת נתונים כמה שאתה רוצה. אתה לא יכול להגיד שיש תוספת של מאות רופאים בכל הארץ. מה שהעלו פה החברים, שהרפואה בצפון לעומת מרכז הארץ נמצאת בשפל גדול.
אז אם אתה מספר לנו עכשיו שמעלים 400 תקני רופאים למרכז הארץ או על כל פנים בוודאי לא בטוח לצפון כי עדיין לא גובשה התוכנית, זה מעצבן.
אלעד מסאסא
¶
ספציפית לגבי בית החולים נהריה, הושקעו בו הרבה מאוד משאבים בשנים האחרונות, מאות מיליונים בבינוי וכן הגדלנו את התמיכה השוטפת בתקציב שלו, הגירעון השוטף, בכ-100 מיליון שקלים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
החזרי כספים. גפני, יש פה מניפולציה בנתונים. הם סופרים כספים שזה בגלל הטיפול בכלל לא באזרחים.
היו"ר משה גפני
¶
אגב, זה גם כן נתון קצת מעצבן כיוון שהתוספת שקיבל בית-החולים נהריה, לפחות חלק – זה מה שהיה כאן בדיונים – זה היה בעקבות הטיפול במטופלים הסורים.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. ד"ר אפרת הרלב, שירותי בריאות כללית, אם אפשר לעשות את זה טלגרפית. אני רוצה לסכם את הדיון כי הדיון לא הועיל עדיין.
ד"ר אפרת הרלב-ברון
¶
ד"ר אפרת הרלב, אני המנהלת הרפואית של מחוז צפון בכללית, רופאת ילדים וטיפול נמרץ בהתמחות שלי. אני רוצה לחלק את הדברים שלי לשניים: אחד המטפלים ושנית המטופלים, 550,000 מבוטחי שירותי בריאות כללית בצפון, מבחינתי הם קרובי משפחה שלי.
לגבי המטפלים, אנחנו מתמודדים אכן – ואני בכוונה אומרת מטפלים ולא רק רופאים – אנחנו מתמודדים, הייתי אומרת, עם שלושה סוגי אוכלוסיות של רופאים, שיש גם פתרונות לגבי הבאתם לצפון.
אחד, הנושא של מענקי פריפריה. מענקי הפריפריה השנה השתנו. כך לדוגמה, עמק הירדן לא נחשב יותר פריפריה. להביא היום רופא לעמק הירדן, מבלי שהוא מקבל מענק פריפריה, מתמחה חדש ברפואת משפחה, לא משנה מאיזה חבל ארץ בארץ תביא אותו, יהיה קשה מאוד.
טבריה, מעולם לא נחשבה פריפריה במענקי הפריפריה. אני מעריכה שאתה יודע כמה מסובך להביא רופאים טובים למקום כמו טבריה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אבל היושב-ראש, מה שהיא אומרת זה שהשתנה לגבי עמק הירדן. מי הורה לשנות את זה?
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אבל זה קריטי שאנחנו נבין את זה. הרי זה שינוי לרעה וצריך לראות מה קורה.
ד"ר אפרת הרלב-ברון
¶
נקודה שנייה היא רופאים עולים. רופאים עולים, לדוגמת אלה שנמצאים במרכז הקליטה בקיבוץ מרחביה בצפון, מגיעים ממדינות כמו אוקראינה, רוסיה. כולנו יודעים מה הייתה המשמעות של הרופאים האלה בשנות התשעים, כמה הם עיבו את מערכת הבריאות לטובה. היום רובם ככולם כבר יוצאים לפנסיה.
למעשה, אנחנו כקופה מתקשים מאוד לקלוט אותם מכיוון שבעבר היו תקני משרד הקליטה, עם איזושהי שותפות תקציבית בין משרד הקליטה לבין הקופה בנושא של מתן השכר עבורם. כיום, התקינה הזאת לא קיימת, לנו אין עודף תקינה כידוע, הלוואי ויהיה לנו, והיינו מצפים שמשרד הקליטה יאפשר לנו ויעזור לנו ויהיה שותף שלנו בקליטת הרופאים האלה.
אתמול פגשתי 12 מהם, אני מוכנה לקלוט את כולם למחוז צפון אם רק תהיה לי את האפשרות הזאת, ואני דווקא לא מדברת על כסף, אני בעיקר מדברת על תקנים. הם לא רופאים יקרים, אבל הם מאוד מאוד יקרים מבחינת היכולת שלהם במערכת.
ד"ר אפרת הרלב-ברון
¶
תקנים זה לא רק תקציב. תקנים זה גם שורות בתקציב. אתם יודעים טוב כמוני שיש שורות בתקציב.
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שאנחנו לא יודעים. שירותי בריאות כללית, יש לה תקציב. אושר לה גם ב"קאפ" עכשיו.
ד"ר אפרת הרלב-ברון
¶
אני רק רוצה להזכיר בכל זאת שהרופאים האלה, בניגוד לרופאים שהם בוגרי הארץ דוברי עברית, עוברים תהליך ממושך של קליטה. חלק מהתהליך הזה צריך להתקיים במערכת הבריאות, וכמו שבעבר הייתה הבנה שהתהליך הזה צריך להיות משותף - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל אין לי את הזמן לזה. אז תגידי משפט. את נכנסת פה לנושאים, אנחנו לא מטפלים עכשיו במערכת הבריאות.
ד"ר אפרת הרלב-ברון
¶
צריך לציין שהפערים הם בין היתר פערים מגזריים, ואין מה לעשות, כשמסתכלים על המגזר הערבי, הוא המגזר בצפון שתוחלת החיים שלו נמוכה בהרבה מאשר של המגזר היהודי, ולשם צריכות להגיע התשומות שקשורות גם באיכות. דיברה קודם חברת הכנסת לוי על הנושא של התפתחות הילד. למצוא מטפלים דוברי השפה הערבית – פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, שהם דוברי השפה הערבית – צריך למצוא אותם איפשהו וגם להם צריך לתת איזשהו מענק בשביל שיגיעו לצפון.
גם כאן יש עניין כלכלי, שמטפל שמרוויח 4,000 או 5,000 שקלים לחודש, אין לו שום אינסנטיב להגיע לצפון, כך שהעניין הוא מעבר.
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה, אני אתן לך משפט אבל אנחנו צריכים לסיים, זה כבר גולש לדיון שלא יצא ממנו שום דבר.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
ראשית, אנחנו באים מהשטח. אנחנו באים מבתי-החולים והמצב הוא קטסטרופלי. התשובות שניתנו כאן עד עכשיו בעצם מבטיחות את הדיון בעוד חמש שנים כשהמצב רק יותר גרוע כי צריך לזכור, אני מקווה שהאוכלוסייה תמשיך לעלות, המצב פה לא משפר. זה רק מבטיח שאנחנו נצטרך להמשיך ולדון בעניין.
מתוכנית הצפון, שאני מאוד מאוד בקי בה, משרד הבריאות – אני אומר לכם מהשטח – משרד הבריאות נמצא מאחור. משרד הכלכלה עובד, יש כל מיני דברים שקורים. בבריאות לא קורה כמעט, לא מרגישים שום דבר.
הדבר האחרון, גם כשאומרים שיקום ב"פוריה", כמו שהוצג עכשיו, אז למשל בשיקום ב"פוריה" אין תקנים לרופאים ואחיות שצריך היום להכשיר אותם לשיקום בעניין הזה, כלומר עבודת מטה אין בעניין הזה.
המשפט האחרון, אני חושב שאנחנו מפה צריכים לדרוש תוכנית חירום לשיקום הבריאות בצפון, ושיביאו הנה ויציגו תוכנית - -
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
- - ל-17'–18' לשיקום הבריאות בצפון כי אנשים מתים שם ללא הצדקה. זה לא ייתכן.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני חייבת לומר, כאימא לילדים בפריפריה הצפונית אני מאוד חרדה. מי שלא יודע, ואני בכוונה רציתי להשלים את הדברים שנאמרו פה לגבי טיפול נמרץ ילדים. אני לא שמעתי מילה מנציג האוצר מה קורה עם מחלקת טיפול נמרץ ילדים ב"פוריה", שמנסים לשנורר מאנשים נדבנים, ואין בדיוק הרבה כאלה שקופצים על המציאה בפריפריה – תסלחו לי, אין מה לעשות, הם רובם ילכו ויתרמו במרכז כי שם הם מקבלים את הטיפול.
ומה שקורה זה שהמדינה מאפשרת מצב אבסורדי, שבבית-חולים "פוריה" אין מחלקת טיפול נמרץ ילדים. ילד טובע בכינרת, צריך להטיס אותו לרמב"ם, הזמן הזה הוא קריטי כי כדי לקבל ילד לטיפול, שחלילה וחס הוא צריך גם את המערכת התומכת, הם לא יכולים להתחיל בו בכלל את הטיפול. זה אבסורד אחד גדול.
ואני באמת רוצה לשאול האם שמתם כסף, יהיה כסף לטיפול נמרץ לילדים בפריפריה בבית-חולים "פוריה".
עכשיו בנושא פסיכיאטריית ילדים. זו בעיה כלל-ארצית אבל בפריפריה היא זועקת. ואם אנחנו מדברים על כך שאין מענים וילדים צריכים לחכות בתור, גם כאשר המצב הנפשי שלהם יכול להוות סכנת חיים ברורה ומידית אין טיפול, אין מערך ואין רופאים. איך אתם אותם מעודדים גם? אני הייתי רוצה לשמוע ואל תביא נתונים כלל-ארציים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
יש תוכנית. אני אומרת את זה לחברי שאמרו פה שאין תוכניות. יש תוכנית – תוכנית מפורטת - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
- - ליווי משפחות, שירותי אשפוז, תיירות מרפא, גריאטריה, שיקום, חירום והצלה, בריאות הנפש, בריאות השן, מחקר, והכול. זו תוכנית מסודרת, שיושבת ומונחת אצל משרד הבריאות מאז ספטמבר 2016. כל מה שצריך זה שמשרד הבריאות ייקח את התוכנית הזו, יתרגם אותה לנקודות ואבני דרך, מה שנקרא למעשה ולביצוע, אבל צריך תקציב. כי מה ששמענו זה הכול מה שהיה, אין פה אפילו שקל אחד נוסף.
פנחס קבלו
¶
אני באמת מצטרף לכל הדברים, אני גם איש צפון, אבל עד שיכניסו מיטות או יקימו מחלקות אני חושב שיש את הדברים המינימליים שצריך לטפל בהם, זה הנושא של רפואה מקצועית. כשאתה צריך לקבל תור לאורתופד או לקבל בדיקת אוזניים או לקבל פיזיותרפיה, אתה ממתין שישה ושבעה חודשים, דבר שאתה לא מבין אותו.
מאחר שאני נמצא במרכז, כשאני מרים טלפון ואני מבקש באזור שלי לקבל את הטיפול, אז תחכה שבעה, שמונה חודשים. כשאתה מתקשר ואתה אומר אז תפני אותי למרכז, אתה מקבל מיום חמישי ליום ראשון או ליום שני. היה לי מקרה עכשיו שעברתי תאונת דרכים, ביקשתי פיזיותרפיה, אמרו לי תחכה שבעה שמונה חודשים. הרמתי טלפון למרכז, למחרת נתנו לי.
זאת אומרת, יש פה דברים שאפשר לטפל בהם מידית. המחלקות קיימות, צריך להאריך את שעות העבודה שם ולתת פתרונות לאנשים.
היו"ר משה גפני
¶
בשירותי בריאות כללית. אבל היא כבר דיברה על שירותי בריאות כללית. אני אמשיך את הדיון הזה, אני אאפשר לך, לא עכשיו. יש דברים ששירותי בריאות כללית צריכים לטפל בעצמם. אנחנו התפרסנו פה לדברים נוספים.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
לא, משהו מאוד ספציפי. יש אם אינני טועה, 1,680 רופאים בצפון. כדי לחתוך בחצי את הפער במספר הרופאים לנפש בין הצפון למרכז, צריך תוספת של 810 רופאים. איפה התוכנית והתקציב כדי לחתוך בחצי את הפער? לא כדי לסגור את הפער. במה שציינת אין כלום.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אנשי משרד הבריאות ומשרד האוצר. אני גם אדבר עם השרים, אבל אני מבקש מכם, אתם נשלחתם על-ידי המשרדים לכאן לוועדה. הדיון לא מוצה, אין לו גם תכלית לדיון הזה. מה שידענו לפני הישיבה אנחנו יודעים אחרי הישיבה.
אני מבקש נייר מוסמך ממשרד הבריאות ונייר מוסמך ממשרד האוצר, אני גם אדבר עם השרים. זה לא התחיל היום וזה ככל הנראה לא הולך להסתיים מחר. הסיפור הזה של הזנחת הצפון בבריאות זה סיפור של הרבה שנים. אל תטייחו את העניין הזה, אין גם צורך, אנחנו הבנו את המסר.
המסר הוא מאוד ברור, מה שהעלו פה החברים וגם מה שלא העלו. אני מבקש נייר מסודר רק על דבר אחד. אל תיתנו לי הרצאות ציוניות על מערך הרפואה במדינת ישראל, שאתם כל הזמן משפרים אותו. הוא באמת כל הזמן משתפר, אבל לא זה הדיון – אגב, אני אומר את זה בציניות מוחלטת, אבל נעזוב רגע את העניין זה.
אנחנו מדברים רק על הצפון. אנחנו מדברים על נהריה ואנחנו מדברים על טבריה ואנחנו מדברים על כל המקומות האלה. אלה פריפריה. אנחנו מתייחסים, הממשלה התייחסה אליהם כפריפריה, אנחנו התייחסנו אליהם בחקיקה כפריפריה, לא המצאנו את זה.
אנחנו מבקשים נייר מה הולכים לעשות בשנים הקרובות בבריאות בצפון. רק בצפון. אל תגידו 400 מיטות פה ו-400 תקנים שם, לא מעניין אותנו. מעניין אותנו בדיון הזה רק הצפון.
תנו נייר. אנחנו נמשיך את הדיון הזה. אני אדבר גם עם השר ליצמן, אני אדבר גם עם השר כחלון. המצב הזה לא יכול להימשך, זה הופך אותנו למדינת עולם שלישי.
יש אזרחים – ולא חשוב, יהודים, ערבים, לא רלוונטי – יש אזרחים בחבל ארץ במדינה שאנחנו מעוניינים שהאוכלוסייה שם תלך ותגדל, ואין לנו שום פתרון. אין לנו פתרון, ואין לנו פתרון – אפילו ה-75 רופאים שסיכמנו עליהם בחוק ההסדרים - - -
היו"ר משה גפני
¶
75 מיליון, הולך ונעלם. למה? למה 35 מיליון? יש לכם תשובה לדבר הזה, תכתבו בנייר, אני מבקש לדעת על הצפון מה עם התקנים של הרופאים, מה עם התקנים של המיטות, מה הולך להיות מבחינה תקציבית לכל בתי-החולים, לשירותי הרפואה בצפון. אני רוצה נייר, אני רוצה את הנייר בתוך שבועיים.
היו"ר משה גפני
¶
כמה כסף הולך להיות בשנים הקרובות על כל מה שמניתי, והדברים האלה אנחנו נקיים עליהם דיון. אני אומר שוב, אני אדבר גם עם השרים כי מה שעולה מתוך הדיון היום, עולה מצב נתון שהוא רע מאוד. הוא רע מאוד. רבותי, אנחנו מתקרבים לדיון שהולך להיות בנושא של התקציב. הרי על-פי החוק של התקציב הדו-שנתי, אנחנו נצטרך לקיים פה דיון.
היו"ר משה גפני
¶
לקראת הדיון הזה אני ארצה לדעת האם אתם משנים משהו, כספית. אני לא יודע על הבריאות. על הבריאות דנים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. כאן מדברים רק על כסף. אני רוצה את הניירות האלה גם ממשרד הבריאות, בנפרד, וגם ממשרד האוצר, אני מבקש את זה בתוך שבועיים.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.