הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 762
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, כ"ב בתמוז התשע"ז (16 ביולי 2017), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/07/2017
חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום, חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום, חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום
פרוטוקול
סדר היום
חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום
מוזמנים
¶
מנכ"ל משרד האוצר - שי באבד
היועץ המשפטי, משרד האוצר - אסי מסינג
מנהלת תחום מפקח ארצי, תכנון ומדיניות, משרד האוצר - רחל גדסי
עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר - עמיהוד שמלצר
יועמ"ש, בנק ישראל - ניצה נעמי שמיר
עו"ד במחלקה המשפטית, משרד האוצר - ברוך לוברט
היועצת המשפטית בפועל, משרד הכלכלה והתעשייה - איילת זלדין
מנהל אגף מחצבות ומכרות, משרד האנרגיה והמים - שארבל שחאדה
רפרנטית, משרד המשפטים - שרית פלבר
מנכ"לית "ערבה מיינס" - קרלה גרסיה גרנדוס
יועץ, "ערבה מיינס" - יוסי שניר
כלכלן, "ערבה מיינס" - דרור פרופר
מוזמן/ת - מגי בראום
שדלן/ית - עידית שבתאי סידיס
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
1. חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום, של ח"כ מיקי לוי (מס' 5327).
2. חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום, של ח"כ דוד ביטן (מס' 5338).
3. חשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום, של ח"כ אראל מרגלית (מס' 5344).
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מקדמים בברכה את מנכל משרד האוצר, מר שי באבד, שאני לא יודע לגבי הזכויות שלך, אבל זכות אבות יש לך.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו דנים בחשש מהעברת מיזם תמנע לירדן ופיטורי מאות עובדים בדרום. הנושא הזה מאוד מעיב על הרמה השלטונית של מדינת ישראל. מבלי להתייחס לעניין האם זו הייתה טענה צודקת או לא, אנחנו סבורים שהטענה צודקת, יש פה דבר הרבה יותר חמור.
בוועדה כאן העברנו את "ששינסקי 2", את הנושא של מפעלי ים המלח וכל מה שנלווה לעניין הזה. העברנו את זה מכיוון שזו הייתה בקשה של הממשלה שחשבנו שהיא גם צודקת. אז עלתה השאלה מה עושים עם תמנע, עם מפעל "ערבה מיינס". אמרנו שכדי שלא יפלו בבג"ץ, אנחנו מכניסים את מפעל תמנע בתוך "ששינסקי 2", אבל יש התחייבות של הממשלה לפצות את המפעל הזה מכיוון שיש שם גם עובדים והם גם לא קשורים לנושא של "ששינסקי 2" וכל מה שעשינו זה כדי שהממשלה לא תיפול בבג"ץ.
ככל שנקפו הימים ועבר הזמן, התברר שהממשלה לא מעבירה למפעל את מה שהיא התחייבה להעביר. המשמעות של העניין היא שיש חשש שהמפעל יעבור לירדן והעובדים בדרום יפוטרו. קיבלנו הרבה פניות בעניין הזה.
אם יש בעיות משפטיות, אז תכף נשמע מה הן. בכל מקרה, היה צריך להגיד את זה אז בגלל שלא היינו מאשרים את "ששינסקי 2" בצור הזאת. היינו מאשרים את זה עם חקיקה בנושא של "ערבה מיינס". אנחנו מרגישים מרומים. אנחנו, אני מדבר על הוועדה ואני בראשה, מרגישים מרומים שכאילו הוליכו אותנו שולל בעניין הזה.
אם יש ויכוח לגבי "ערבה מיינס", הוא היה צריך להתקיים אז. אם אין ויכוח, אז צריך לעמוד בהתחייבות השלטונית שהייתה פה באופן ברור וחד משמעי. אם יש בעיות משפטיות, היה צריך להגיד אותן בשעת מעשה. אז או שהיינו מתקנים אז את החוק או שלא היינו מאשרים את "ששינסקי 2" במתכונת שבה אישרנו אותה, כדי לעזור לממשלה לעמוד בבג"ץ מול מפעלי ים המלח.
לכל התהליך הזה אנחנו מבקשים היום הסבר ונראה איך מתקנים את זה בגלל שאנחנו לא יכולים להשאיר את המצב כמות שהוא. דוד, אתה רוצה לדבר? אחריך – מיקי. בבקשה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הייתה עוד התפתחות מאז. הנושא הזה נבדק על ידי משרד ראש הממשלה יחד עם משרד האוצר, אמרו להם שיתנו להם סכום מסוים, נדמה לי קרוב ל-80 מיליון שקל. על סמך ההתחייבות הזאת הם המשיכו להשקיע במפעל כדיש הוא יוכל להתחיל לפעול. שוב, אחרי זה בא משרד האוצר, כמובן, והוריד את זה ל-35 מיליון ואחר כך באו ואמרו בישיבה האחרונה שזה אפס בגלל שהיועצים המשפטים של רשות ההשקעות ושל משרד הכלכלה לא מסכימים.
זו התנהלות שלא מקובלת עלי. זה משהו לא הגיוני. אפשר להתווכח על הסכום. זה ויכוח לגיטימי אם מגיע להם 90 או 80 או 70 או 30. אני מוכן להתווכח על זה. אבל לא לבוא עם יועצים משפטיים כאלה ואחרים שהם בעייתיים.
צודק היושב-ראש, הייתם צריכים להגיד לנו את זה אז. אמרתם לי במפורש שאם "ערבה מיינס" לא היו בפנים, יוצא שכל החוק הוא חוק על מפעלי ים המלח ואז זה בעייתי. קיבלתי את הטענה, לא רציתי לעשות נזק לאף אחד והסרתי את ההסתייגות. הייתה הבטחה.
אני מבקש, ביחסים בינינו לבינכם, מה שמבטיחים יש לקיים. גם אנחנו מקיימים את מה שאנחנו מבטיחים. גם אם אני לפעמים לא מסכים למה שאתם מביאים, אני הולך אתכם כי הבטחתי שאני אלך אתכם וזו גם המחויבות שלי הקואליציונית.
אבל תשמעו, יש גבול. עכשיו מחליפים יועץ משפטי, מביאים יועץ משפטי חדש או אני לא יודע מה ואז אנחנו מתחילים את הכול מאפס. זה לא הולך בצורה הזו. זה לא יכול להימשך כך.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לכן אני גם מכין הצעת חוק מסודרת שאם פה הדברים לא יסתדרו, אנחנו נגיש אותה השבוע על מנת לקדם את העניין באמצעות חקיקה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
היא רעה. מלכתחילה היא רעה כי היא קובעת מוסכמות ועוגנים. ראוי שלא נלך לכיוון הזה. אני לא רוצה להוסיף על דברי דוד. בזבזנו כאן כל כך הרבה שעות וכל פעם מחדש יש התחייבות – תעמדו בה. אנחנו מרגישים, לא רוצה להגיד נבגדים, אבל זו התחושה.
הסרנו את ההסתייגויות של דוד, היינו שותפים לה בגלל שבאמת רצינו להוליך את החוק קדימה ולא רצינו לתקוע את "ששינסקי 2", בנפשנו היה הדבר, היה גורם נזק לכלכלת מדינת ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, רק שלא יבינו אותך לא נכון. לא שלא היינו מחוקקים את "ששינסקי 2", היינו מחוקקים אותו אחרת. אם היו אומרים לנו את זה, היינו מוסיפים סעיף.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
נכון. אני באמת מבקש בשמי ובשם הוועדה: תמצאו פתרון. זה לא מכבד, לא אתכם ולא אותנו. חבל על כל מילה שאני אוסיף.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא רק זה. הנה אני מודיע לך שגם אם ועדת שרים לחקיקה תתנגד להצעת חוק שאנחנו נגיש עכשיו בשם הוועדה - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
- - גם אם היא תתנגד אנחנו נעביר את החוק הזה על אפה וחמתה של ועדת שרים לחקיקה. שיהיה ברור העניין, שלא תגידו שלא אמרתי לכם. אני בכלל לא אתחשב בהחלטת ועדת שרים.
שי באבד
¶
להעביר חוק? אז תעבירו את זה בהצעה פרטית בכנסת שאין יועצים משפטיים של הממשלה שיכולים לעשות לכם מניעות משפטית.
רחל עזריה (כולנו)
¶
ביטן, אני רוצה עוד שבוע כי זה לא מספיק לתת שבוע אחד לאימהות לילדים קטנים. בוא עכשיו נעביר עוד שבוע.
רחל עזריה (כולנו)
¶
מה אתה אומר, שי, אתה בטח גם בעד עוד שבוע, לא? אמרת לי כל הזמן שאתה בעד. בוא נדאג לזה, לעוד שבוע.
רחל עזריה (כולנו)
¶
איזה כסף ייחודי? זה לא כסף ייחודי. ייחודי בשבילי ובשביל כל הנשים בישראל שיולדות.
רחל עזריה (כולנו)
¶
בסדר, בסדר. אני כבר ילדתי 4 ילדים. אלא אם כן יהיו פה המלצות, אני לא יודעת אם אלד שוב, אז אני לא בטוחה שזה ייחודי.
שי באבד
¶
הוועדה נהיית מעניינת. מתחילים לקיים את מצוות פרו ורבו ומלאו את הארץ. כי לתוהו בראה, לשבת יצרה.
שי באבד
¶
קודם כל, אני רוצה להגיד שאני מקבל את כל מה שאמרו פה חברי הכנסת לפני, גם חבר הכנסת מיקי לוי וגם חבר הכנסת דוד ביטן. הסיטואציה שנוצרה כתוצאה מ"ששינסקי 2", בראש ובראשונה, לא הייתה כוונה, לא שלנו באוצר – מאחר ואני הייתי נוכח בדיונים האלה והבאתי את זה לחקיקה – ואני משער שגם לא של הוועדה, ככל שזכור לי, להביא את "ששינסקי 2" בשביל "ערבה מיינס".
מצד שני, במסגרת החוק שעבר חלו הסתייגויות מסוימות על "ערבה מיינס", הם קיבלו הנחות ממס וקיבלו כל מיני מקדמים כאלה ואחרים, אבל עדיין המצב שלהם על פי תחשיבים שלנו הוא לא כמו טרום ערב "ששינסקי 2".
ניהלתי באופן אישי, אחרי שאדוני היו"ד ביקש ממני להתערב בזה, מספר דיונים אצלי במטרה ובניסיון למצוא את הדרך כדי לתקן את מה שאני חושב. אין פה עיוות חוקי כי במסגרת החוק תכף נדון, אבל יש עיוות מהותי כלכלי בעיני כלפי משקיעים שבאים להשקיע בישראל. ההבטחות שניתנות להם, תמונת המצב שמראים להם וכתוצאה למה שהם נגררים בסופו של יום אחרי שהכנסת ומשרדי הממשלה עושים את השינויים שהם עושים.
לכן, ניסיתי במספר דיונים לראות מה ניתן לעשות. קודם כל, הגענו להסכמה מקצועית שהסכום שיעמיד אותם טרום ששינסקי עומד על כ-35 מיליון ₪. כשבאנו להגיד שיש 35 מיליון ₪, שיש הסכמה וגם יש תקציב – הנה אני אומר, יש תקציב לעשות את זה – וכשבאנו לחלק את ה-35 מיליון ₪, התחלנו להיתקל בבעיות שהעלו הן ממשרד הכלכלה, היועצים המשפטיים של משרד הכלכלה, וגם מהיועץ המשפטי של משרד האוצר שיושב פה, שבעצם אין ערוץ שבו אפשר לחלק כסף סתם.
זאת אומרת, זה גוף פרטי. כשאתה רוצה לחלק כסף לגוף פרטי, אתה צריך לעשות את זה או על ידי מבחני תמיכה כאלה ואחרים או מכרזים או כל מיני תהליכים שוויוניים כאלה ואחרים. מאחר - - -
שי באבד
¶
אבל אתה לא יכול לחלק את זה רק למפעל נחושת. אתה לא יכול לעשות מכרז למפעל נחושת שקוראים לו "ערבה מ" או "ע מיינס". זה לא עובד. צריך לעשות כל מיני מבחנים שוויוניים כאלה ואחרים.
ניסיתי לעשות עוד ישיבה ועוד ישיבה על הנושא הזה במטרה למצוא כי הרי יש 115 מיליון ₪ שהם קיבלו הארכה עליהם. אמרנו שאולי לתוך הסכום הזה נוסיף את ה-35 מיליון - - -
שי באבד
¶
עד היום. לא על ה-115. כנגד ה-115 מיליון עדיין לא נעשתה השקעה. אבל זה לא משנה, באמת "ערבה מיינס", אין לי ויכוח אתכם. הנקודה שהגענו אליה היא שניסינו בהתחלה לראות אם אפשר להגדיל את הסכום, ניסינו לראות אם אפשר לעשות ערוץ אחר.
כל סיטואציה שהגענו אליה, לא הצלחנו מאחר והיועצים המשפטיים אמרו שבפרשנות החוק הקיים ולאור החקיקה הקיימת, אין שום דרך שבה ניתן להעביר את הסכום. לכן, אני דווקא מקבל מאוד את ההמלצה של חבר הכנסת ביטן, אני חושב שהיא גם נכונה, תחת המצב הנוכחי לא יכולה להיות סיטואציה שבה הגוף הזה שלפי הנחות מסוימות בא והשקיע פה ורוצה גם להשקיע קדימה ונאמר לו מה שנאמר לו ב"ששינסקי 2", והתנהל אתו משא ומתן, הוא לא מקבל את המענה.
מצד שני, אנחנו מחויבים לקיים את החוק במדינת ישראל, אין לנו ברירה. ומי שמפרש לנו את ביצוע החוק הם היועצים המשפטיים, ולכן אנחנו מבינים שבמסלול הנוכחי אנחנו לא יכולים ואני קורא לחבר הכנסת ביטן לייצר את החוק כמה שיותר מהר כדי לפתור את - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני מודה לך, אדוני המנכ"ל, על גילוי הלב.
בבקשה, היועצים המשפטיים. קודם היועץ המשפטי של משרד האוצר ולאחר מכן ממשרד הכלכלה. מי נמצא? את סגנית היועץ המשפטי?
אסי מסינג
¶
ביום חמישי האחרון העברתי את העמדה שלי לבא כוח "ערבה מיינס" שאת תמציתה הסברתי בדיון הקודם, שלא כל כך רצו להקשיב לי מכיוון ששי לא היה פה, לכן אני אחזור על התמצית. אני אעשה את זה ממש בקיצור ואני אסביר את הקשיים הקיימים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה להסביר לך את מה שהיה קודם. אנחנו לא נוהגים לעשות כך, אנחנו נותנים לאורחים, בוודאי לפקידי משרדי הממשלה, לומר את דברם. דא עקא, במקרה הזה של "ערבה מיינס", היות והייתה שבת, אז נפגענו כולם. את מה שאתם אומרים היום, הייתם צריכים להגיד כשהעברנו את החוק, לא השאיר אותנו ככה ולבוא אחרי חודשים ארוכים ולהגיד שמה שאמרתם זה לא חוקי.
היו"ר משה גפני
¶
הרי החלטנו את זה. היה צריך מישהו לקום ולומר – אני לא יודע אם זה היועץ המשפטי של משרד הכלכלה, היועץ המשפטי של משרד אוצר – אבל מישהו היה צריך להגיד לנו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הם לא מנהלים את המדינה. אני לא מדבר על המקרה הספציפי הזה. יושבים לך אנשים בוועדת שרים ובגלל כל מיני אינטרסים הם יועצים משפטיים - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא מונע. אני אמרתי מונע? אמרתי על מקרים. היועצים המשפטיים לא מנהלים את המדינה. הם נותנים ייעוץ משפטי ואנחנו מקבלים החלטות, אחרת שהם ירוצו לבחירות. נראה אותם עוברים פריימריז בליכוד או אצלנו.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר, תאמין לי, אבל צריך לעבוד קשה. חבל על הזמן.
בסדר, לא חשוב. אסי, לא קשור לעניין, תדבר בבקשה.
אסי מסינג
¶
מבלי רצון לנהל את המדינה, אני אגיד בכל זאת את עמדתי. תמצית העמדה היא שיש מניעה משפטית להעביר כסף ל"ערבה מיינס" ואני אסביר. חקיקה לטעמי לא תפתור את העניין ואני אסביר את הבעיות הקיימות.
במסגרת מסלול מחוללי שינוי שפרסם משרד הכלכלה בשנת 2009 לפי הוראת נהל מרכז ההשקעות, נקבע כי לחברות אשר יגישו בקשה להקמת מפעל בהתאם לתנאי המסלול שפורסם, יינתן מענק בשיעור שלא יעלה על 20% מסכום ההשקעה.
באותו מועד, למיטב ידיעתי לפחות, הגישו שתי חברות בקשה לקבלת מענק, ושתיהן אושרו. כמובן שהיו יכולות להיות חברות אחרות נוספות פוטנציאליות שבין אם שקלו להגיש או בין אם הגישו בפועל, זה לא כל כך חשוב.
בסופו של דבר, אושר בשנת 2009 ועל בסיס תקציב 2010 ל"ערבה מיינס" מענק שלא יעלה על 115 מיליון ₪ שהוא כאמור עומד על 20% מההשקעה. על פי הוראת המנהל, תקופת ההקמה הייתה אמורה להסתיים ב-26 ביולי 2013, היינו, תקופת ההקמה הייתה אמורה להסתיים לפני 4 שנים.
משיקולים שונים של "ערבה מיינס" וטענות שונות בשל בעיות מול רשות מקרקעי ישראל ועוד עניינים נוספים, הוקפא כתב האישור של "ערבה מיינס". משמעות ההקפאה היא הארכת תקופת ההקמה בפועל.
אסי מסינג
¶
לדעתי, ההקפאה האחרונה הרלוונטית לענייננו הייתה סביב יולי 2013. לאחר מכן, הקפאות כבר נעשו משיקולים אחרים, אני אשים אותם רגע בצד.
בסופו של דבר, אני מזכיר שוועדת "ששינסקי2" קמה אחרי המועד האחרון שהיה להקמה המקורית והיא המליצה את המלצותיה לאחר שימוע ארוך. במסגרת השימוע שנערך, בין היתר, גם ל"ערבה מיינס", תוקן מנגנון התמלוגים. זה התיקון הראשון שנעשה על בסיס טענות שונות של "ערבה מיינס".
הדבר השני הוא שלאחר מכן, לקראת תקציב 2015 ו-2016 החליטה הממשלה במסגרת חקיקה של התקציב להעביר את חוק "ששינסקי 2" בכנסת. במסגרת הדיונים שהיו בוועדת השרים לענייני חקיקה עלו טענות שונות סביב המודלים שאושרו, לא רק ביחס ל"ערבה מיינס", גם ביחס למנגנון שנקבע ביחד לכי"ל.
אני מזכיר שהמשמעות שלאחר חקיקת "ששינסקי 2", היא להטיל מס רווחים על כל משאבי הטבע שמוענקים על ידי מדינת ישראל לזכיינים שונים בצורות שונות. תחילה החלו בגז טבעי והמשיכו למחצבים השונים שמרביתם מופקים היום על יד כי"ל, אבל בקונסטלציות שונות.
אסי מסינג
¶
לאחר מכן, במסגרת דיון בוועדת השרים, מאחר ונוצרו קשיים שונים שחלקם העלה ראש הממשלה וחלקם העלה שר הכלכלה, חלקם העלו שרים אחרים, הוחלט בסופו של דבר להקים ועדת ארבעה שמורכבת מנציגים של: משרד רוה"מ, משרד האוצר, משרד הכלכלה והיועץ המשפטי לממשלה. התפקיד של ועדת ההרבעה היה לפי הסכמות שלה, להציע פתרונות לקשיים השונים שהועלו - -
אסי מסינג
¶
במסגרת הדיונים בוועדה עלו שוב הטענות השונות. הוסף מגן מס שהמשמעות שלו היא 670 מיליון שקל. משמעותו היא אפשרות להתחשב בהפסדים שצברה החברה עוד לפני הקמת המפעל המאושר, ואת ההפסדים הללו אפשר יהיה לנכות לצורך הטבות המס.
כך חוקק החוק. למיטב ידיעתי, יכול להיות שהיו דיונים מאחורי הקלעים, לא נאמר לפרוטוקול בשום שלב שהוא במסגרת מערך החקיקה שהמדינה מתחייבת ליתן סכום נוסף ל"ערבה מיינס". זה למיטב ידיעתי לפחות, לרמת הפרוטוקול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם היינו מעירים לפרוטוקול את זה, אז היינו צריכים להתייחס לבג"ץ. הרי לא רצינו לקלקל לכם בבג"ץ ולכן לא נכנס לפרוטוקול.
אסי מסינג
¶
נדמה לי שהליך חקיקה כזה או אחר בכנסת ישראל לא מתנהל לפי השאלה מה עובר בבג"ץ ומה לא עובר בבג"ץ אלא במגבלות החוקיות הקיימות - - -
אסי מסינג
¶
- - - כך נדמה לי, סדר הדברים. ולכן אני לא בטוח שהסיפור של כן רצינו לעבור, לא רצינו לעבור - - -
אסי מסינג
¶
אני אגיע עכשיו למניעות. עלתה בקשה במהלך התקופות לתת מענק נוסף ל"ערבה מיינס". המענק הזה, ההצדקה שלו, בין המשפטית ובין הכלכלית, יכולה להיות משתי אפשרויות: אפשרות ראשונה היא לחזור ולהגיד שכל מי שקיבל כתב אישור, יהיה זכאי ל-35 מיליון שקל נוספים.
דא עקא, מה שמבוקש כאן זה לתת 35 מיליון שקל רק ל"ערבה מיינס". להזכירכם, לחברה נוספת אושר מענק והיא קיבלה את המענק.
אסי מסינג
¶
אני מבקש כרגע לא להפריע לי. אם אדוני היושב-ראש יקשיב, אמרתי שיש שתי אפשריות, אני באפשרות הראשונה. האפשרות הראשונה היא שאנחנו מדברים על כך שחוזרים למקורות ואומרים שהמסלול שיצא בשנת 2009, הייתה אתו בעיה ויש צורך להוסיף לו כסף. אלא מה שמבוקש כאן זה לא להוסיף כסף לכלל הזוכים ולכלל - - - הפוטנציאליים, אלא מבקשים לתת כסף ל"ערבה מיינס", שהיא כזכור - - -
אסי מסינג
¶
כאן יש בוודאי פגיעה בשוויון שאינה יכולה לעמוד מכל טעם שהוא ומדובר בהגדלת מענק שאינו סביר. זה הראשון.
האופציה השנייה היא מה שעלה כאן בין הדברים: לפצות את "ערבה מיינס" בגלל חקיקה. למיטב ידיעתי, במדינת ישראל עד היום אף גורם לא קיבל פיצוי כספי בשל הליך חקיקה שהתבצע. יש לכך משמעויות גדולות, גם ברמת הפגיעה בשוויון ובוודאי ובוודאי גם ברמת המינהל התקין.
ככל שיש טענה, היא יכולה להיות במסגרת שתי טענות אפשריות לצורך פיצוי כתוצאה מהליך חקיקה: הראשונה היא, הייתה הסתמכות וציפייה שמדינת ישראל לא תשנה את הסדרי המס שלה. כידוע, זה שונה מהעמדה הבסיסית של מדינת ישראל כפי שהיא מובאת וכפי שקבעה הפסיקה בשורה של פסקי דין, שמדיניות מס יכולה להשתנות ואין לאף אחד, לרבות הפרטים והגורמים השונים, יכולת להסתמך על מדיניות מס - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע, דוד. תן לו לסיים. אני לא רוצה שיגידו – בגלל שאם יהיה בג"ץ בעניין הזה שלא יגידו שלא עשינו כל מה שנדרש.
אסי מסינג
¶
הדבר השני, האפשרות השנייה היא לטעון, חלילה וחס, שהייתה כאן עוולה חוקתית במסגרת החקיקה. נדמה לי שכנסת ישראל לא תסכים עם הטענות שהייתה עוולה חוקתית, שהתבצעה עוולה חוקתית בעת חקיקת הכנסת. נדמה לי שהיא לא תעשה כן.
אסי מסינג
¶
לאור הפתרון שמייחד בחקיקה מענק נוסף ל"ערבה מיינס" הוא דומה למתן מענק כרגע למישהו שהשם שלו מתחיל ב-עי"ן ונגמר ב-ה"א. זה כשלעצמו לא פותר אה העניין. לכן - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא אמרתי. לא אמרתי. אתם מעמידים היום את הכנסת במצב שאנחנו אתכם לא נעשה דברים. אתם תגידו מה שאתם רוצים עד הסוף, ואנחנו נעשה עד הסוף. זה בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא דואג לחברה. זה לא עסק שלי. אני דואג לעצמי. אמרתי מילה על סמך הדיבורים שלכם ואני רוצה לקיים אותה. ולכן גם אין אז בפרוטוקול.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, בסדר. גם במיסוי דירה שלישית אני אגיד את מה שלא אמרתי פה. אתם רוצים ככה להתנהל? נתנהל.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הטענה שלך שלא הייתה התחייבות בפרוטוקול, זה "הרצחת וגם ירשת". מדוע? מכיוון שהטענה שלכם שהתקבלה על ידי ועל ידי היושב-ראש וגם על ידיד חברי הכנסת האחרים הייתה שהדבר פוגע בסיכויים שלכם לזכות בבג"ץ - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
- - בגלל שאי אפשר לעשות חוק רק על ים המלח ולכן הלכנו אתכם. בנושא הזה גילינו אחריות והלכנו אתכם. אי אפשר היה להכריז על זה בפרוטוקול ולכן אי אפשר היה להכריז. אתה לא יכול לנצל את זה שוב פעם עכשיו.
דבר שני, יש עוד שיטה. נכון, אפשר באמת להגדיל את המענק למי שנפגע מששינסקי והחוק הוא חוק. אני לא מאמין שבית המשפט יבטל אותו. בסך הכול יש לזה סיבות למה - - - את זה. אבל יש עוד שיטה: פשוט לתקן את חוק "ששינסקי 2" כך ש"ערבה מיינס" לא תהיה בפנים. אין שום בעיה עם החוק הזה ואז הם לא ייפגעו.
זאת אומרת, כל הפגיעות שעליהן הם דורשים פיצוי, ברגע שאני מוציא אותם החוצה, אז גם לא יהיו פגיעות והם לא יהיו זכאים לשקל אחד אפילו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני לא הולך להגיש תוספת כספית ולו לשקל אחד. תקבל את כל מה שאמרת. אבל אני אבטל את הנושא הזה ב"ששינסקי 2" על כל המשמעויות של זה.
היו"ר משה גפני
¶
ותתמודדו בבג"ץ. תודה רבה.
היועצת המשפטית בפועל של משרד הכלכלה והתעשייה, איילת זלדין. בבקשה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתם לא צריכים לדאוג להשקעות או שאתם דואגים רק לחוק? החוק מיועד – אתם צריכים להשקיע - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
- - - אתם צריכים לדאוג שהמשקיעים ישקיעו במדינת ישראל, לא רק לדאוג לכל מיני סעיפים - - -
איילת זלדין
¶
אני רוצה לציין שכתב האישור ניתן מכוח תכנית שהתפרסמה כבר בשנת 2009. היה הליך תחרותי וזכו בו שני מפעלים. החברה הייתה צריכה למעשה לסיים כבר את ההקמה ביולי 2013, הרבה לפני כל ההתרחשויות של ששינסקי.
בגלל הקשיים האובייקטיביים שהיו לחברה ובגלל שמשרד הכלכלה רוצה מאוד לעודד השקעות, הקפאנו את כתב האישור הרבה מאוד פעמים. בגלל נסיבות שראינו שלא היו בשליטת החברה, כל מיני קשיים שהיו מול רמ"י ומול - - - היינו כל הזמן בדיאלוג עם החברה וכך הגענו למצב שכתב האישור הוארך והוארך והגענו לתאריכים של ששינסקי.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. לפני שאתה הולך, אני עוד לא אמרתי את דעתי, אבל אנחנו נעשה חקיקה, יכול להיות שבשתי ורסיות. יכול להיות שנכניס את זה כהסתייגות ביום רביעי בחוק לעידוד השקעות הון כדי שנגמור את זה מיד.
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא. אבל בסדר. אנחנו נכניס את זה כהסתייגות והיועצים המשפטיים יגידו שזה לא בסדר ואז אנחנו נשנה את חוק ששינסקי.
איילת זלדין
¶
לחברה יש כתב אישור על 115 מיליון ₪ שהחזקנו חי במשך הרבה מאוד שנים בדרך של הקפאות והארכות. המשרד פנה לחברה בבקשה לדעת אם הוא מתכוונת - - -
היו"ר משה גפני
¶
שמעת מה שהוא הציע? לקחת את כולם לרבי שמעון בר יוחאי. אם הם נוסעים, גם את נוסעת.
בבקשה, סליחה שהפרענו לך.
איילת זלדין
¶
יש לנו כתב אישור שאנחנו מחזיקים חי משנת 2009 ואנחנו נמצאים היום ב-2017, בגלל שרצינו לאפשר את הקמת המפעל. בניגוד למה שאומרים פה, התשלום של כתב האישור מותנה בביצוע. לא בוצע שום דבר - - -
איילת זלדין
¶
לא בוצעה עד היום שום השקעה במפעל. אני לא מדברת על המכרה, כתב האישור שלנו נוגע למפעל. למעשה, אנחנו מחזיקים כתב אישור חי בצורה מאוד יוצאת דופן הרבה מאוד שנים בדרך של הקפאות והקפאות והארכות.
אבל הגענו כבר לשלב שבו צריך, או שהמפעל יקום או שאנחנו מבטלים את כתב האישור. אנחנו לא יכולים להחזיק את זה חי לנצח. ממה שאני מבינה מכל הדיון פה זה שבעצם הטענה היא שמגיע איזשהו פיצוי בגלל ששינסקי.
זה אירוע שבכלל לא קשור למסלול, לכתב האישור. ולכן אנחנו אומרים שאנחנו לא יכולים לתת את הפיצוי הזה. אנחנו מסכימים עם כל מה שאסי כתב בחוות הדעת, זה גם תואם עם משרד המשפטים. אין לנו אפשרות לתת סתם תוספות לכתבי אישור שבאו מתכנית מסוימת, על פי השקעות שאושרו, על פי ועדה שבדקה ונתנה 20% מההשקעה.
שרית פלבר
¶
אני לא ארחיב. הדברים נאמרו בעיקר על ידי היועץ המשפטי של האוצר והיועצת המשפטית של הכלכלה.
שרית פלבר
¶
מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי (כלכלי), ראה את העמדה של היועץ המשפטי של האוצר וגם הוא סבור שיש מניעה משפטית להעביר בתנאים שנאמרו כאן.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו הולכים לתהליך מסובך. תהליך שאנחנו לא מתכוונים להשאיר אתכם לבד. אני מבקש, אם אתה יכול להגיד כמה משפטים לגבי המפעל עצמו. כמה עובדים יש לכם ואיפה הם גרים.
יוסי שניר
¶
יש לנו כיום 200 עובדים. חלקם מהפזורה הבדואית, חלקם מהגליל, חלקם עובדים מאילת, עולים חדשים. בקיצור, מי שיבוא פעם לראות את מה שקורה שם בתמנע מתחת לאדמה, יראה מפעל שעובד. מכרה שעובד.
יוסי שניר
¶
אנחנו הולכים לקלוט עוד 250 עובדים. בסך הכול 450 עובדים ישירים. החישוב שלנו מראה שזה ייתן עוד 1,700 מקומות תעסוקה בסביבת אילת. אלה החישובים של משרד התעשייה.
יוסי שניר
¶
450 עובדים בסך הכול. כתב האישור מדבר על סך הכול 450 עובדים. אני מכיר את כתב האישור. כתבתי אותו.
יוסי שניר
¶
עובדי ניקיון, שמירה, מורים, נותני שירותים, נהגים – 40 נהגים – כל אלה עוד ייצרו בסביבות 1,700 מקומות תעסוקה. בסך הכול אנחנו נספק 2,000 מקומות תעסוקה לנגב באזור אילת. אזור אילת הוא אזור, כפי שאתם יודעים, הוא מבוסס על מלונאות. אלה מקומות עבודה יציבים.
אנחנו השקענו עד היום 250 מילון דולר. אנחנו עומדים להשקיע עוד 350 מיליון דולר בהקמת המפעל. מה שכאן דובר.
יוסי שניר
¶
חוץ מהמכרה. המכרה הוא מכרה. לפתח מכרה לוקח לפחות 9-8 שנים ופיתחנו את המכרה ויש לנו 40 קילומטרים של מנהרות מתחת לאדמה עם - - -
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
אני המנכ"לית של החברה. פה במדינת ישראל החליטו שיש מפעל ויש מכרה. בעולם לא עובדים ככה. בעולם יש לנו מכרה ומפעל – זו תעשייה. פה, בגלל כל החוקים האלה אמרו שיש מפעל שמגיע לו מענק, למכרה לא מגיע מענק.
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
אבל בסופו של דב ראתה לא יכול שיהיה לך – היא אומרת שאי אפשר שיהיה לך מפעל בלי שיהיה לך מכרה ואין אפשרות שיהיה לך מכרה בלי שיהיה לך מפעל. בנינו ורצינו לבנות פה מכרה ומפעל שיכול גם לספק את הנחושת פה בארץ וגם כן בירדן.
זה אומר שלמפעל הייתה אפשרות לעבוד בשתי מדינות, בירדן ופה, ומכרה נפרד. אחרי העניין של ששינסקי אנחנו נמצאים במצב שיש לנו מפעל שאנחנו רוצים לבנות פה ואנחנו צריכים לראות אם זה כדאי לבנות את המפעל גם כן בשביל ירדן. למה? בגלל שבחוק שינו את היכולת של החברה להביא את - - -
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
זה שאנחנו לא הולכים לבנות את המפעל פה גם לשני הפרויקטים. אם יש אפשרות לבנות את המפעל פה, אז נבנה. אבל אם אין אפשרות לבנות את המפעל פה, אז אנחנו הולכים רק לפרויקט של ירדן.
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
תראה, בסופו של דבר אנחנו השקענו ציוד שאנחנו שולחים אותו לירדן. השקענו בהמון סקרים, וזו בדיוק אותה עופרה. המבנה הגיאולוגי של ישראל ושל ירדן הוא בדיוק אותו דבר. אז כל הסקרים שעשינו פה הם בדיוק אותם סקרים שאנחנו צריכים לירדן.
המפעל זה פוטוקופי, אז כל התכנון שעשינו פה, אנחנו בונים אותו מפעל, פוטוקופי, בירדן. זו אותה עופרה בשתי המדינות.
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
הרויאלטיס עלו מ-2 ל-5 ויש את מס רווחי יתר שבאמת פוגע בחברה בלי שהחברה יש לה את הרווחיות בגלל שהניסוי לא בנוי בשביל החברה - - -
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
זה שכולם אומרים שאנחנו קיבלנו 115 מיליון, כן, יש כתב אישור בשבילנו כדי שנוכל לקבל 115 מיליון - - -
קרלה גרסיה גרנדוס
¶
בגלל שכתב האישור אומר שאנחנו צריכים לבנות את המפעל וצריך להיות מפעל שלם לפני שאנחנו יכולים לקבל את הכסף. בסופו של דבר, למה לא בנינו עד 2014-2013? בגלל שלא קיבלנו את כל האישורים. אם אנחנו יכולים לבנות בלי אישורים, אז אין לנו בעיה. אבל אם הממשלה תוקפת אותנו עם האישורים - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה, תודה. אני לא חוזר על הדיון הזה. כבר אמרתם את הדברים האלה, כבר שמענו אותם. מיקי, אתה רוצה להגיד משהו? אני רוצה - - -
רחל גדסי
¶
מה שהיועץ המשפטי אמר כאן, זה היום האחרון שהייתה החקיקה, שהייתה הצבעה. הכנסנו את הסעיף שנותן להם מגן מס של 680 מיליון שקל על "ששינסקי 2". זאת אומרת - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא חייב לעשות שום דבר. אני לא אחזור על זה. פשוט כבר מתחיל לעצבן. אני רוצה לספר לחברים וליועצים המשפטיים מה שהיה כאן. הגיע לפה "ששינסקי 2" אחרי שבקדנציה הקודמת העברתי את "ששינסקי 1", הייתי אז היושב-ראש. העברתי את "ששינסקי 2". קיבלנו את העובדה הזאת שמי שמקבל פה משהו שבאופן טבעי שייך לאזרחים, הוא ישלם מס יתר ואת כל מה שנלווה.
אז הם העלו את העניין "ערבה מיינס" לא קשורים לעניין. לא את זה אתם רוצים לעשות. אתם רוצים למסות את מפעלי ים המלח על הדברים האלה.
היו"ר משה גפני
¶
שאלנו בוועדה האם "ערבה מיינס" צריכה להיות בתוך העניין. נאמר לנו, אני לא יודע אם בוועדה או מחוץ לוועדה, אבל לי זה נאמר - -
היו"ר משה גפני
¶
- - ש"ערבה מיינס" לא בעניין הזה. הכול מפעלי ים המלח. אלא מה, אם יגישו בג"ץ, מה שאמר קודם דוד ביטן, ויטענו שזה חוק שנעשה למפעלי ים המלח, המשמעות של העניין היא שהם עלולים לזכות בבג"ץ ולכן לא דיברנו על "ערבה מיינס", רק סיכמנו שהם יקבלו פיצוי על העניין הזה.
אני לא למדתי משפטים. אני למדתי בישיבה ולכן אתם, כמובן, יכולים לטעון כל הזמן משפטי, ומשפטי זה יותר מישיבה במדינת ישראל. המצב הוא שמדינת ישראל קבעה כללים ב-2007 והכללים בסדר, הם משפטיים והכול בסדר.
מגיע חוק, והחוק פוגע. החוק שאנחנו עושים פוגע במפעל הזה ללא הצדקה. אי אפשר עכשיו לבוא ולומר: יש לנו כללים קודם. אין מציאות משפטית כזאת. אלה משפטים של סדום ועמורה. הם נפגעו מאתנו, אנחנו עשינו חוק. אילולא החוק הם לא היו משלמים מס יתר. הם גם לא צריכים לשלם מס יתר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הם לא הרוויחו. כי"ל הרוויחו, עשו עליכם קופה 30 שנה, בחייך. איפה הייתם כל השנים? עכשיו אתם באים לפגוע - - -
היו"ר משה גפני
¶
מבחינה משפטית, מדינת ישראל באמצעות ועדת הכספים ולאחר מכן מליאת הכנסת פגעה ב"ערבה מיינס" בחקיקה שהיא עשתה, לא קשורה למה שהיה קודם. באו ועשו עכשיו חוק ש"ערבה מיינס" לא צריכה לספוג אותו. היא ספגה אותו בגלל שעשינו את זה על פי בקשה שלכם. אני מעיד על זה: זה על פי בקשה שלכם ושיהיה רשום בפרוטוקול. אתם ביקשתם את זה.
ביקשתם בגלל שלא רציתם שמפעלי ים המלח יזכו בבג"ץ ואנחנו היינו אתכם, אנחנו חושבים שאם יש מקום שהוא מבחינה טבעית הקדוש ברוך הוא נתן אותו לכלל האזרחים, לא יכול להיות שתיקח את זה רק קבוצה קטנה.
לכן הגיע "ששינסקי 2". "ערבה מיינס" הייתה בחוץ. לבוא היום ולטעון טענות משפטיות – אלה משפטי סדום ועמורה. הייתם צריכים להגיד את זה אז היינו מוציאים אותם בחוק והייתם מתמודדים עם בג"ץ. עזרנו לכם כדי שתתמודדו בבג"ץ בגלל שאנחנו אתכם. פתאום אתם באים ואומרים שאי אפשר להעביר להם כסף כי הם מחוץ לעניין?
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. עם כל הכבוד יש גם היגיון ויש גם טיעון משפטי, ואם אתם תעמדו על זה, אז זה בסדר גמור, אנחנו נעשה חוק שיעשה תיקון ל"ששינסקי 2" והוא יעבור פה אחד. "ששינסקי 2" לא יחול על "ערבה מיינס". אם זה מה שאתם אומרים – את זה נעשה.
לא רק נעשה את זה, יש פה חוק שהכין דוד ביטן, אנחנ ניקח את החוק הזה, לא נעביר אותו את כל הקריאות, אני לא צריך אישור של ועדת שרים. אנחנו נעשה תיקון עקיף באחד החוקים שיש לנו עכשיו עלך השולחן.
אם אתם אומרים שלא מגיע להם – בסדר, לא מגיע להם. אנחנו פשוט נחזור חזרה. אם זה טוב בשבילכם, תפסידו את המיליארדים של מפעלי ים המלח בגלל שהם יזכו בבג"ץ כי יתברר שהחקיקה הזאת היא חקיקה שמכוונת נגד גוף מסוים.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אז, מעבר לעניין הזה שמשפטית זה לא נכון – אני חולק על הטיעונים המשפטיים שלכם – פשוט לא נכון. זה היה פעם בהיסטוריה. בסדום ועמורה היו טיעונים משפטיים כאלה, לא היום. עשינו חוק, המדינה עשתה חוק שפגע בהם ואני אומר במפורש למה: בגלל שרצינו לעזור לכם.
אבל יש פה עוד דבר. אני מציע לכולכם, גם למשרד האוצר, גם למשרד הכלכלה וגם משרד המשפטים, לשקול מחדש את מה שאתם אומרים עכשיו. אם אתם צודקים ואנחנו לא נוכל לתקן את זה – מה שאני לא מעריך – אבל נניח שזה מה שיקרה, לא יהיו יותר דיבורים בין הממשלה לבין ועדת הכספים.
זאת אומרת, אם אתם תבואו אלי לחדר ואתם תגידו: גפני, תשמע, צריך לעשות שינויים וצריך לעשות אל"ף, בי"ת, גימ"ל – אני לא מאמין לכם לשום דבר. אתם אמרתם לי לא להביא את זה. אני סמכתי על הנאמנות שלכם. מי מאתנו חשב שאתם תבואו פתאום אחרי כמה חודשים עם חוות דעת משפטית?
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע כך: אם אתם רוצים להישאר עם חוות הדעת שלכם ולקחת את הכול בחשבון, בסדר. נראה מי יותר חזק. נלך בכיפוף ידיים ונראה מי מחוקק - - -
היו"ר משה גפני
¶
דבר נוסף, אני מבקש מכם, לפני שאנחנו מתקדמים – אנחנו נתקדם – תעשו חשבון מחדש: האם אתם נשארים בעמדה שלכם. זו עמדת המשרדים? בגלל שהמנכ"ל אומר אחרת, מנכ"ל משרד ראש הממשלה אומר אחרת. האנשים שקובעים, שמעליהם עומדים שרים שנבחרים על ידי הציבור, אומרים אחרת.
אם אתם מתעקשים על זה, זאת נקודת שבר בין הלשכות המשפטיות של הממשלה לבין ועדת הכספים. שיקרתם לנו, אמרתם לנו דברים שאתם לא יכולים לעמוד בהם. עכשיו אתם באים, כשהכול נגמר? אנחנו נדע לחזור חזרה.
בבקשה, אסי.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אתה לא עכשיו. אני היושב-ראש. זמני, אבל אני היושב-ראש. אני חוזר בי מהדברים הקשים. אני רק חוזר ואומר על השיטה. ביקשתם מאתנו משהו, עשינו על פי הבקשה שלכם. עכשיו אתם באים ומפירים את מה שדיברנו אז.
אסי מסינג
¶
- - אני לא מכיר דבר שהלשכה המשפטית במשרד האוצר חוותה את הדעה במהלך תיקוני ששינסקי שניתן לתת מענק מתחת לשולחן ל"ערבה מיינס".
אסי מסינג
¶
- - שנתון למשא ומתן אם אני אחזור בי או לא אחזור בי. או שיש מניעה משפטית או שאין מניעה משפטית. אני לא נוטה בדרך כלל - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אסי, אני מציע לך – אני לא מכיר אותך – אל תגיד את המשפט הזה "מתחת לשולחן". תחזור בך, אני אומר לך לטובתך לטובת כולם.
אסי מסינג
¶
- - עדכון החרגה של "ערבה מיינס", אז הדך היא לעשות את זה בדרך המלך ולא להגיד שזה יפגע בחקיקה ולעשות את זה בצורה - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
זה באמת סגנון שאני לא רגיל אליו. אני רגיל שהכול נעשה על השולחן והולכים מכות, זה בסדר גמור. אבל כשאתה אומר "מתחת לשולחן", זה כאילו שעברת דרך המנהרות בתמנע שם ובדקת מה יש מתחת לאדמה. אני לא אוהב את זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתה היית בחוץ יחד עם פקידי האוצר, יחד עם המנכ"ל. אתה יודע את זה. מילה לא אמרת שזה לא חוקי. מילה לא אמרת.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני יודע אלו מאמצים נעשים בשביל להעביר כספים ולפתח את הנגב וגם את הגליל. אני יודע. ולכן, אני מציע, כבוד היושב-ראש, יש לנו משרד - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
- - משרד שקוראים לו נגב גליל, יש לנו את רשות הנגב. אנחנו דרך רשות הנגב יודעים להעביר כספים ולתמוך במפעלים. בואו ותיקחו את הסכום הזה, תעבירו אותו דרך נגב, דרך רשות הנגב. עקפנו את כל המערכת, חוקי לחלוטין. הם יקבלו את מה שהם צריכים. חוקי לחלוטין, מעל פני השטח ושמעת את זה ממני. לא פעם אחת עשינו את זה, גם פעמיים וגם שלוש.
אסי מסינג
¶
אבל אני אגיד מה האפשרות השנייה שהיא בכל זאת מתחברת למה שעלה כאן. האפשרות הראשונה היא האפשרות של לעמוד על כתב האישור ולבצע אותו.
אסי מסינג
¶
ואז הם לא יקבלו שקל נוסף.
האפשרות השנייה היא שייקחו את הסכום שהתפנה מהמענק, ה-115 מיליון שקל, ואם יש סכומים נוספים שהממשלה רוצה להקצות אותם, ויקצו אותם בהליך תחרותי. במסגרת ההליך התחרותי הזה "ערבה מיינס" יוכלו להגיש בקשות.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
- - - להשפעת רוחב. אם תגיד לי עכשיו איפה יש מפעל בתמנע שהוא מתחרה עם מפעל אחר, בוא תגיד לי איפה? אין. אין השלכת רוחב.
היו"ר משה גפני
¶
חיים, אני מתנצל, אני לא מקבל את ההצעה שלך. ההצעה שלך לא ישימה. היא הצעה טובה, היא לא ישימה. אני מבין - - - שכולכם דחיתם את ההצעה שלי לפנות לממונים עלים לבדוק האם יש אפשרות לשנות את ההחלטה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נראה לי שלפי מה שאני שומע חבל על הזמן. ביום רביעי נביא את זה כתיקון עקיף. שתיים, אני חוזר לפרוטוקול מפני שהדברים נאמרו. לפי מה שאני זוכר, אתה היית בחוץ יחד עם המנכ"ל, יחד עם נציג האוצר – אני לא רואה אותו פה באמת – אבל יחד עם אנשי האוצר וגם נציב מס הכנסה היה בחוץ. גם נציב מס הכנסה. שיסביר לי למה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גם הוא היה בחוץ ואתה היית בחוץ, ולבוא ולהגיד שנעשה מחתחת לשולחן, זה לא בסדר. אתה לא הערת הערה. שמעת את הכול ולא אמרת: רבותי, רק רגע, זה לא חוקי, כן חוקי, אי אפשר לעשות את זה - - -
אסי מסינג
¶
אז לא היה שום - - - שנמצא על השולחן. אני רק - - - עניין ההסתייגות, נדמה לי שהליך של הכנסת הסתייגות כרגע בתיקון כזה, לתיקון חקיקה שאינו - - - הוא - - - לטעמי, מבזה את הכנסת - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אמרתי. אני לא אמרתי. אני לא שואל אותך. אני לא מבקש ממך רשות. לא אמרתי. הייעוץ המשפטי של הממשלה לא מחייב אותנו, מהיועץ המשפטי ועד אחרון היועצים המשפטיים. לא מחייב אותנו.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכם כדלהלן: אני מבקש לקחת את החוק שהכין דוד ביטן, אני חושב שאולי נצטרך להוסיף איזו ורסיה, יכול להיות שניתקל בעניין של "ששינסקי 2". אנחנו נשמור על כבודנו. אנחנו נשמור על העובדים בנגב. אנחנו נשמור על זה שהבעיה הזאת תיפתר. הבעיה הזאת תיפתר כפי שהיה פה כל הזמן.
מה שאמר דוד, אני חוזר על הדברים האלה, אני מקבל את זה. אנחנו עמדנו עם אנשי משרד האוצר בדרגים הבכירים ביותר, כולל היועץ המשפטי של משרד האוצר, נדמה אז היית ממלא מקום יועץ משפטי. כולם היו בעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו אמרנו להכניס את זה לחוק. אני לא חושב שהאמירה הזאת "מתחת לשולחן" היא אמירה שמתאימה לנו. נדמה לי שאין לי שום אינטרס ב"ערבה מיינס", אני לא מכיר אותם בכלל. אני לא חושב שיש שם אחד שמצביע למפלגה שלי. אין לי שם פריימריז. לא רלוונטי כל העניין הזה, להגיד עלי "מתחת לשולחן" - - -
היו"ר משה גפני
¶
ככה. בגלל שאתה יועץ משפטי בממשלה ואנחנו כנסת. אנחנו, עם כל הכבוד, לא חייבים לקבל את מה שאתה אומר. אנחנו נתנהג כמו שצריך להתנהג במשטר דמוקרטי כשהכנסת מקבלת החלטה והיא עומדת מאחורי העניין הזה לאחר שהתייעצה עם הממשלה.
לא יכול להיות דבר כזה. אתם צריכים לצאת מהקונכייה הזאת של להגיד "מבחינה משפטית". פעם אחת אתה תהיה יועץ משפטי של "ערבה מיינס", תדבר אחרת. נתקלתי בתופעות כאלה כל הזמן.
אני לא משנה את דעתי. אני אמרתי שאני בעד "ערבה מיינס" מפני שאני רוצה שתהיה תעסוקה לעובדים בנגב. אנחנו נלחמים על זה כמו אני לא יודע מה. אנחנו נלחמים על מפעלים שעומדים להיסגר על 5 מיליון שקלים. לא חשוב, מה זה משנה.
זו דעתי, בשביל זה נבחרתי
¶
בשביל לדאוג לעובדים ולא שאנשים יעמדו אחרי זה ולא יהיה להם לחם לאכול בגלל שאין להם מקום עבודה. הממשלה לא נותנת להם מקומות עבודה באזורים האלה. לכן אנחנו נלך בכיוון הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נלך בדרך הזאת, אלא אם כן אתם תבואו אלינו בשלב מסוים ותגידו: התייעצנו עם הממונים עלינו, אנחנו חושבים שאפשר ללכת לאיזשהו מסלול נורמלי. אנחנו לא רוצים שום דבר מתחת לשולחן.