הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 572
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ז בתמוז התשע"ז (11 ביולי 2017), שעה 10:31
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/07/2017
תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע״ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז - 2017
מוזמנים
¶
מנהל היחידה לתכניות משלימות למידה, משרד החינוך - חיים הלפרין
מנהל שירות המזון הארצי, משרד הבריאות - אלי גורדון
סגנית מנהל רשות המזון הארצי, משרד הבריאות - פנינה אורן שנידור
דיאטנית אחראית על הבקרות, משרד הבריאות - אורית זילברברג
שירות המזון הארצי, משרד הבריאות - מרינה אוסטפלד
אגף תזונה, משרד הבריאות - חוה אלטמן
עו"ד-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - שי גלברג-סומך
מנהלת תחום בכיר מסגרות יום פיקוח, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים - נרדה שלום
רפרנט בריאות באג"ת, משרד האוצר - אורן גבע
מנהלת מחלקת חברה, מ.שלטון מקומי - רות דיין מדר
יו"ר הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות - אבי צרפתי
מוזמן/ת - סירין שחברי
מוזמן/ת - נחמה שפירא
שדלן/ית (פרילוג בע"מ), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה - רות פרמינגר
שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את varcode (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: איגוד לשכות המסחר, ההסתדרות הרפואית בישראל) - יובל אלגד
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב, חברים וחברות. היום 11 ביולי 2017, י"ז בתמוז תשע"ז. השעה 10:36 דקות. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז – 2017. אמנם כל הזכויות מגיעות לרחל, אבל אני אגנוב בזכות הסמכות כיושב-ראש לפתוח בכמה מילים. לדעתי, זה אחד המהלכים המרכזיים בגידול ילדינו בצורה נכונה. הלוואי שהיינו מצליחים לקבוע שחוק החינוך מתחיל מגיל לידה עד אין-סוף. לצערנו, עוד לא הצלחנו לעשות את זה למרות כל המאמצים הפוליטיים והטכניים למרות שמבחינת המהות זה באמת צורה נכונה לגדל ילדים שלא נאבד את תקופת הגיל הרך. במקומות מסוימים זה עד גיל 9, אבל בהצעת החוק שלנו בנושא המועצה לגיל הרך זה עד גיל 6. אסור שיהיה יום לא מנוצל לטובת התפתחות הילד. התפתחותו כוללת את המסגרות החינוכיות הלא מוכרות או הלא רשמיות, בוודאי בנושא הזנה של ילדים. אני יודע שלמשרד החינוך יש מפעל הזנה שמתחיל עכשיו מגיל 6. יש, חיים? תעדכן אותי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
גם גן ילדים, נכון. יופי. לכן החוק הזה מאוד חשוב כדי שב-1 בספטמבר – וזה מועד שלא משתנה – תמיד 1 בספטמבר – סליחה על האמירה הפשטנית – זה גם ב-1 בספטמבר. זה לא רק תחילת הלימודים, אלא יום שצריך להיות מוכנים לתת שירות אופטימלי כמו בסוף החודש או כמו בכל יום אחר של השנה. פה דרושה היערכות. לכן אני מבקש מכל הגורמים, ובמיוחד פה הנטל הגדול הוא על משרד הבריאות – יש לכם תפקיד מאוד מרכזי לעמוד בלוח הזמנים הנדרש לזה, ואחר כך למשרד הרווחה עם הפיקוח והאישורים שהוא נותן לסמל מעון זה או אחר. מי שמפעיל את זה נכנס עכשיו. כל עוד לא היה פה פיני קבלו לא אמרתי, אבל עכשיו הוא הגיע אז אני אומר כי הרשויות המקומיות הן בעצם הגורם המרכזי בהפעלה. אם תרצו שנלך לשרשרת המזון פה זה ודאי גם כולל הספקים ומכיני המזון למיניהם. אז יש לנו הרבה עבודה, ואחרי שעשינו אתמול שיעורי בית אני בעיקר נלחץ מ-1 בספטמבר. לעמוד בלוח הזמנים כדי שב-1 בספטמבר זה יפעל.
בבקשה, רחל, את רוצה להוסיף משהו?
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני מאוד שמחה שהצלחנו לעשות את זה. זה מהלך שהורים מתחילים להבין כמה הוא חשוב. אתה יודע, אלי, אתה שליח ציבור במהותך. לפוליטיקאי תמיד עדיף לפתור בעיות שכבר כולם מבינים שהן בעיה. לשליח ציבור עדיף לפתור דברים עוד לפני שהם בעיה אמיתית. אנחנו עבדנו פה קשה מאוד לפתור בעיה שהרבה מהציבור עוד לא מבין עד כמה זה בעיה. אבל כיוון שאכפת לנו מהציבור אנחנו מבינים את הבעיה הגדולה שמחכה לנו כשיום יבוא אם הילדים שלנו לא יאכלו אוכל בריא – מה מחכה לכל ילד בפני עצמו, מה מחכה למשפחה, מה מחכה למערכת הבריאות, מה מחכה לנו כמדינה. לכן זה מהלך מאוד חשוב.
אני רוצה להודות לכולם. זה היה מאמץ מאוד גדול, ואני יודעת שהייתה פה הירתמות גם של משרד הבריאות – שזה לא מובן מאליו – וגם של מרכז השלטון המקומי שלא הגיעו - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
נכון. עכשיו אני גם מזהה.
נרתמתם למהלך למרות שלא הייתם חייבים, אבל זה חשוב ומשמעותי; משרד המשפטים שכשהחוק עבר גיליתם שיש בעיה, ועדיין התאמצתם כדי שזה יקרה; ומשרד האוצר. אפילו משרד החינוך ידע להיות שם ברגע האמת - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
כי זה לא חל על הילדים שתחת אחריותך, ועדיין ידעת ללוות. הייתה פה עבודה משותפת של הרבה אנשים, ויום אחד יהיו הרבה ילדים שלא יידעו שהם צריכים להודות לנו, אבל המצב הרפואי והבריאותי של הרבה מאזרחי מדינת ישראל יהיה הודות לעניין הזה. אז תודה לכל השותפים, תודה לך, כבוד היושב-ראש.
ורד קירו זילברמן
¶
אני אקריא את נוסח התקנות. כשנגיע לתוספות אני אבקש התייחסות. אנחנו לא נקריא את כל האותיות הקטנות בתוספות, אבל אני אבקש ממרינה שתתייחס לכל תוספת ותסבירי מה המשמעות או אגף התזונה יסביר. אני רק אגיד שהנוסח שמונח לפניכם הוא נוסח אחרי דין ודברים ארוך בין הייעוץ המשפטי של הוועדה לבין אגפיו השונים של משרד הבריאות, משרד המשפטים. אנחנו גם הזמנו את כל הגורמים להגיש הערות, ולא קיבלנו הערות. אז מה שאני מקריאה הוא נוסח שאפשר לומר שמוסכם על רוב הנוכחים.
ורד קירו זילברמן
¶
תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז - 2017
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 4, 5 ו- 25 לחוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז–2016 (להלן – החוק) וסעיפים 3, 137 ו-138 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו–2015 (להלן – חוק המזון), ולאחר התייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
1.
בתקנות אלה –
"ארוחת מנחה" – ארוחה המוגשת משעה 16.00 ואילך ומתקיים בה האמור בתקנה 3(5);
"גיל גן" – גילאי 3 עד 5 שנים;
"גיל בית ספר" – גילאי 6 עד 10 שנים;
"בשר" - כהגדרתו בסעיף 9 לחוק המזון;
"בשר מעובד" - בשר מוכן לאכילה שאיננו מנתח שלם ושעבר תהליכי עישון, תסיסה, כבישה או תהליכים אחרים שנועדו לשפר את הטעם או המרקם או בשר שהוספו לו חומרים כדי לשפר אותו לאורך זמן או לעצבו;
"גודל מנה" – משקל או נפח של פריט מזון בארוחה;
"כוס" – כוס מדידה בנפח 240 מ"ל;
"מזון" – מזון המיועד להספקה או למכירה לצהרון;
"מזון אסור" – מזון המפורט בטור א' בתוספת השנייה;
"מזון ייעודי" – מזון המותאם לצרכים בריאותיים או תזונתיים מיוחדים בהתאם לגיל, מין ומצב תחלואה
"מזון מותר" – מזון המפורט בטור ב' בתוספת השנייה;
"מנה עשירה בחלבון" – מנה המכילה חלבון וברזל בכמות המפורטת בתוספת השישית, לפחות, ותכולת הנתרן והשומן בה אינה עולה על הכמות שבתוספת השישית;
"מפקח" – מפקח כמשמעותו בסעיף 23 לחוק;
"פרי העונה" ו"מנה" לעניין פרי – הפירות וגודל המנה לגבי כל פרי, שבתוספת השביעית;
"תפריט" – רשימת המזונות המוגשים כארוחה.
הסדרת התקשרות של מפעיל עם ספק מזון מורשה
2.
(א) לא יתקשר מפעיל עם ספק מזון מורשה אלא אם כן התקיימו כל אלה:
ספק המזון המורשה הציג בפני המפעיל את הרישיון התקף שבידו המוכיח כי הוא ספק מזון מורשה ומסר למפעיל עותק ממנו; לעניין זה, רישיון ההובלה יכול שיהיה של מוביל בעל רישיון הובלה שאינו הספק המורשה בעל רישיון הייצור, ובלבד שספק המזון המורשה התקשר עמו לביצוע ההובלה;
הספק הגיש הצהרה כאמור בסעיף 2 לחוק, לפי הטופס שבתוספת הראשונה.
(ב) בלי לגרוע מכל חובה אחרת לפי חוק המזון, המפעיל, כעוסק במזון, המקבל ומעביר את המזון, ישמור את המסמכים המפורטים בתקנת משנה (א) שקיבל מידי ספק המזון המורשה, לתקופה של שנה מסיום תקופת ההתקשרות עם הספק המורשה; לעניין זה, "עוסק במזון" – כהגדרתו בסעיף 2 לחוק המזון.
הרכב המזון ערכו התזונתי וכמותו
3.
בכפוף לאמור בתקנה 4 לא יספק ספק מזון מורשה מזון לצהרןן אלא אם כן התקיימו כל אלה:
(1) הארוחות יהיו מגוונות בתפריטים שונים בכל יום מימות השבוע; בכל שבוע עוקב יהיה סדר התפריטים שונה;
(2) המזון שממנו הוכנה הארוחה הוא מזון מותר;
(3) ארוחת צהריים המוגשת לילדים בצהרון תכלול את מרכיביה המפורטים בתוספות השלישית והרביעית לפי הרכב, תדירות וגודל המנה, ובהתאם לגילאי הילדים כלהלן:
(א) ארוחת הצהריים לילדים בגיל גן תהיה לפי המפורט בטבלה 1 או בטבלה 2 בתוספת השלישית, לפי העניין;
(ב) ארוחת הצהריים לילדים בגיל בית ספר תהיה לפי המפורט בטבלה 1 או בטבלה 2 בתוספת הרביעית, לפי העניין;
(4) ארוחת מנחה תכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק, כמפורט בתוספת החמישית.
איסור אספקת מזון אסור
4.
ספק מזון מורשה לא יספק ולא ימכור למפעיל הצהרון מזון אסור.
מזון ייעודי
5.
(א) מסר הורה של ילד למפעיל הצהרון הודעה בכתב כי על ילדו להימנע מצריכת מזונות מסוימים, יספק המפעיל לאותו ילד ארוחות שהרכבן מזון ייעודי המותאם לילד לפי ההודעה שמסר ההורה כאמור.
ורד קירו זילברמן
¶
אני מתעלמת מהסיומת. פשוט היינו צריכים למחוק אותה.
(ב) ארוחה הכוללת מזון ייעודי תסומן באותיות בצבע בולט לעין הנוגד את רקע האריזה, הניתנות לקריאה בנקל וזהות בהדגשתן, והמזהות את הרכב המזון הייעודי המיועד לילד.
חיים הלפרין
¶
ברשותכם, אני מציע להוסיף מניסיון שכדאי שזה יהיה בהמלצת רופא, ולאו דווקא אמירה של הורה. היא לא מספיקה.
ורד קירו זילברמן
¶
פרסום הרכב המזון המסופק בצהרון
6.
(א) מפעיל יציג את תפריטי הארוחות המסופקות בצהרון, בהתאם לפעילות הצהרון, במקום בולט לעין ונגיש לתלמידים ולהוריהם.
(ב) דרשו זאת התלמיד או הוריו – יספק להם המפעיל עותקים של התפריטים כאמור בתקנת משנה (א).
(ג) מפעיל יפרסם את התפריטים כאמור בתקנת משנה (א) באתר האינטרנט שלו, אם קיים.
(ד) מפעיל יפרסם את רשימת ספקי המזון המורשים המספקים מזון לצהרון, לרבות ספק כאמור של מזון ייעודי, כלל שישנו
תחילה
8.
תחילתן של תקנות אלה ביום תחילתו של החוק.
מרינה אוסטפלד
¶
בוקר טוב לכולם. אני מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות, שירות המזון הארצית. ההצעה הזאת מתייחסת לחובה מכוח סעיף 2 לחוק המזון אשר לפיו ספק המזון המורשה צריך להציג מסמכים מסוימים, וביניהם ההצעה. אנחנו מצאנו לנכון לפרט באופן ברור בתקנות האלה מה יהיה נוסח ההצהרה אם זה ליחיד שזה מפעיל יחיד. יכול להיות שזה תאגיד אז גם האופציה הזאת קיימת. נוסח ההצהרה נבדק על-ידי - - - ואושר. מכוח הנוסח הספק צריך לעמוד בדרישת הוראות חקיקת המזון, לרבות חוק המזון. כמובן, התקנות האלה והחוק המסמיך, חוק הפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים. ברשותכם הערה קטנה אחת. מכיוון שהתאמתי את נוסח ההצהרה לנוסח התקנות האחרון וכתוב: "בעל רישיון תקף", אז אם אפשר לשנות את " בעל רישיון הובלה בעל רישיון הייצור" ל"בעל רישיון תקף מכיוון שבנוסח התקנה מס' 2 מופיע "בעל רישיון תקף".
מרינה אוסטפלד
¶
בתוספת השנייה באופן אישי נעזרתי מאוד בגורמים המקצועיים הרלוונטיים למשרדנו שסייעו לי מאוד בהכנת נוסח התקנות הללו. התוספת השנייה כוללת את המזונות האסורים והמותרים שיכול אותו ספק מורשה להשתמש בהם לצורך הכנת הארוחות שאמורות להיות מסופקות בצהרונים. ההתייחסות כאן היא לשתייה, למאפה, למזונות כשרים במלח, לתיבול. לכל אחד מהפריטים האלה ניתנה הוראה והכוונה מאוד ברורה על-ידי המחלקה לתזונה.
מרינה אוסטפלד
¶
כמובן.
התוספות השלישית והרביעית מפרטות את תפריט ארוחות הצהריים בגילאים השונים. התוספת השלישית בגילאים 5-3 שזה גיל הגן כמו שמוגדר בתקנות; היא מתייחסת למנת החלבון שכוללת את המנה הבשרית ואת המנה הצמחונית כאופציה כדי לאפשר לילדים גם גיוון מקסימלי וגם לחשוף אותם לטעמים חדשים – מה שהייתה אחת התכליות של התקנות והחוק האלה. התוספת הרביעית מתייחסת לגילאי בית-הספר ומפרטת בדיוק את המרכיבים של תפריט ארוחת הצהריים. התוספת החמישית חשובה מאוד כי היא מפרטת את ארוחת מנחה. קיימים צהרונים שעובדים עד שעות מאוחרות יותר ביום, וכדי לאפשר לילדים לקבל ארוחה נוספת מעבר לארוחת הצהריים שניתנת בשעות הצהריים המוקדמות יותר, גם פה ניתנה חשיבות רבה להרכבי הארוחה הזאת. היא בריאה יותר, כוללת ממרחים בריאים: טחינה, חומוס, ירקות. התוספת השביעית מתייחסת בצורה ברורה ומפורטת מאוד לפירות העונה וגודל בהתייחסות לערך התזונתי של הפירות. גם התוספת השישית כי היא מתייחסת למדדים הנדרשים למנה עשירה בחלבון – הכול לפי חוות הדעת שקיבלנו ממחלקת התזונה שמן הסתם מבוססת על דרישות בין-לאומיות וגם של ארגון הבריאות העולמית. אם יש לגורמים המקצועיים להוסיף משהו אני אשמח.
חיים הלפרין
¶
הניסיון שלנו הוא שכשהורים פונים ואומרים שיש בעיה כזאת או אחרת זה לא מספיק. זה שהורה פונה זה לא מספיק. זה צריך להיות מגובה במסמך של אלרגולוג שיגדיר גם את רמת הסיכון ולא רק את הצורך כי לפעמים לילד אין חשק אז ההורים הופכים את זה למשהו רפואי.
חיים הלפרין
¶
רופאי משפחה לא לוקחים סיכון בדברים האלה. מה שהם עושים בדרך כלל הם פשוט כותבים: "האמא אמרה לי ש", וחותמים. הנגזרת היא שמחייבים עכשיו מישהו להכין מנה ייעודית. הוא צריך לדעת מה הוא צריך להכין אני לא מדבר על זה שיש מנות ייעודיות שאי אפשר להכין אותן. זה בגבולות המשחק שאנחנו יודעים שלא לכל דבר יש פתרון. אבל אם אין מסמך שמאפשר למישהו לקחת אליו אחריות זה לא יעבוד.
מרינה אוסטפלד
¶
ברצוני לענות למר הלפרין. שימו לב, בבקשה, להגדרה של מזון ייעודי שזה מזון שמותאם לצרכים בריאותיים ותזונתיים. באופן מיוחד לא תחמנו את העניין הזה רק לעניין בריאותי. ממה שאני יודעת ולמדתי במהלך הכנת התקנות האלה ההפניה יכולה להיות גם על-ידי התזונאית ולא רק הוראה רפואית. אני חוששת שאם נעביר - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל ההתייחסות של חיים היא לכך שהורה אומר שהילד שלו אלרגי ל-. זה מספיק? אני הייתי מסתפק, אם לומר את האמת. אם הורה אומר שהילד שלו לא צריך לבלוע את זה, זה בשבילי הכי חשוב גם אם זה משחק שהוא לא אוהב את זה. האחריות הגדולה היא על ההורה. אחר כך אם יש לזה השלכה, והרופא צריך לתת המלצה זה משהו אחר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
הבעיה היא שזה מייקר מאוד עלויות. אם הורים אומרים שבטח המנה בלי גלוטן היא מנה יותר נחמדה כי מכינים למספר מצומצם יותר של ילדים אז בואו ננסה – אני מכירה את החשיבה הזאת. אני לא בטוחה שבתקנות אנחנו צריכים לומר שברגע שהורה אומר אז המערכת חייבת לתת את המענה. ילדים שרגישים לגלוטן – בוודאי שצריך לתת לזה מענה וגם ילדים שרגישים לבוטנים. כל הרגישויות והאלרגיות בוודאי ובוודאי. אבל אני לא בטוחה, כלומר אני נוטה להסכים עם חיים שיביאו אישור רפואי.
משרד האוצר יש לכם עמדה?
אלי גורדון
¶
אני אלי גורדון, מנהל שירות המזון במשרד הבריאות. חיים, מניסיונך, עד כמה התופעה הזאת שכיחה? אתם מתמודדים עם זה יום-יום כמה שנים טובות?
חיים הלפרין
¶
ירד דרמטית ב-30%. בזמנו גילינו שלמשל במגזר הבדואי התאהבו בעונה הזאת, ופתאום כל הילדים היו אלרגנים.
פנינה אורן שנידור
¶
אני משירות המזון במשרד הבריאות. לדעתי, אפשר להגביל או להציע את ההצעה דרך המכרזים שהספק יודיע למפעיל שהוא יספק לפי הורה, אבל הוא מבקש שאם עובר חודש- -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
דיאטנית יודעת את ההתנהגות של הילד? היא תפתח תיק על המצב הרפואי של הילד? תשאירו את זה ברמת רופא משפחה. יש לנו מספיק רופאי משפחה, זה בטוח.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה הכי טוב. נעשה הודעה ראשונה על-ידי הורה, וגיבוי תוך שבועיים של רופא.
יש הערות? אתם רוצים לראות מה זה הצבעה פה-אחד?
אלי גורדון
¶
אדוני היושב-ראש, הייתה הערה נוספת של חיים שבחלק מהמקרים – כולנו צריכים להבין שלא לכל סוג אלרגיה – יש פתרון. הניסיון של הספק לספק מזון הוא כמה שיותר קרוב לצרכים של אותו ילד. מניסיון של שיתופי פעולה של חיים ושלנו אנחנו יודעים שיש סוגיה כזאת, ובחלק מהמקרים - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היית בפגישה עם אריק שרון ז"ל? בפגישה הזאת אמרנו שאין לנו פיקוח של משרד הבריאות. השר אז היה דני נווה, והוא אמר שאין לו פיקוח עליהם, אין לי כסף.
אתה זוכר את הפגישה? היית שם?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז אמר לו אריק שרון, אוי ואבוי לך, הילד הראשון שייפגע אני תולה אותך, ואתה לא תהיה יותר שר. תדעו שהאחריות נשארת. גם אם אין הבנה יפה כמו היום. היום אני מקנא באיחור של כמה שנים. זה פשוט נפלא שהגעתם לסיכום. זה לא הבנות. זה סופר אחריות שלקחתם, וכך זה צריך להיות.
אלי גורדון
¶
במקרים מסוימים לגבי ילדים אלרגים מסוימים יש אלטרנטיבות, אבל זה לא אחד לאחד. לא תמיד יש. זה מה שחיים רצה לומר. זה ברור לכולם.
אבי צרפתי
¶
רק לגבי הנושא של הפיקוח רציתי לציין שבמסגרת הזאת ברשויות המקומיות מרבית הווטרינרים, לפי היכולת שלהם, כמובן, מבצעים את הפיקוח כמעט באותו סגנון של ההשראה של חוק המזון בנושא של נקודות הקצה. זה לא מעט. בערים גדולות יכולים להיות מאות ואלפים כאלה. לפי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך מאפריל 2016, הווטרינר הוא חלק מהותי ברשות המקומית בנושא של בחירת הספק, הצגת הבדיקה ואפילו בדיקות משנה כמעט.
שי סומך
¶
שלום. הייתה הערה שיש מצבים שאי אפשר לספק מזון ייעודי כי האלרגיה היא מורכבת. אישית אני מכיר מקרה כזה. אבל לפי הנוסח, צריך לספק בכל מקרה. אז יש פער בין מה שנאמר כאן לבין הנוסח. איך אתם, למשל במשרד החינוך, מתמודדים?
אלי גורדון
¶
אלה הסוגיות הקשות. הסוגיות הקשות הן במקרים של אלרגיה לאגוזים למיניהם. זה אמנם בשוליים, אבל ממה שאני יודע. חיים, תתקן אותי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שזה בהחלט נכון מה ששי סומך אמר לנו פה. צריך למצוא את זה בנוסח ולתקן. אין סיבה לספק מנה שלא ניתנת לאכילה על-ידי הילד. זה גם לחייב הוצאה בלי שום תועלת. צריך למצוא את הניסוח – ככל שניתן לתת מנה כזאת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם אומרים שלא, לא כדאי להסתבך. אנחנו לא קבלנים. אנחנו דואגים בעיקר לבריאות הציבור. זה קשור לחוק בריאות הציבור.
ורד קירו זילברמן
¶
ככל האפשר בהתאם להתוויה הרפואית או משהו כזה. להתייחס למקרה הרפואי שאם אין לו מענה. אנחנו ננסח את זה, אבל העיקרון מוסכם.
ורד קירו זילברמן
¶
הערה קטנה. קיבלנו עוד כמה הערות קטנות ממחלקת תזונה לגבי אחוזי המשקל. ההערות מקובלות עלינו. זה ממש עניינים של דקדוקי נוסח אז אני רק מציגה את זה.
ורד קירו זילברמן
¶
נכון. לנו אין התנגדות, כמובן.
לגבי ההערות של שי ומרינה, יכול להיות שנשקול להוסיף הגדרה של רישיון. היות שאנחנו מדברים על רישיון תקף אז שנפנה לחוק המסמיך כדי שיהיה ברור מה כולל רישיון. אלה שתי ההערות היחידות שלי, אבל זה רק עניין ניסוחי.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רציתי לפני ההצבעה לומר תודה רבה לורד קירו היועצת המשפטית שליוותה את הצעת החוק מהרגע הראשון.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כשהתחלנו את הדבר הזה כולם בכנסת אמרו, מה את מתעסקת בצהרונים. עכשיו כולם מתעסקים בזה. אבל לפני שנתיים אמרו, מה את מתעסקת בזה? מה זה הדברים האלה? רוצה שנעשה חוקי מוצצים? כל מיני דברים כאלה. הרגשתי שכשדברים צריכים לעבור בוועדת שרים אף אחד לא מבין, אבל ברגע שזה מגיע לוועדות עצמן אז כולן אימהות לילדים קטנים, כולן מבינות. אם הן לא אימהות היום הן היו לפני כמה שנים ומתקתקים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אנחנו מאחלים לך. ואז ורד לקחה את זה ותקתקה ואמרה לי כמה פעמים, זה חוק הכי חשוב, אני אלחם על זה באש ובמים, החוק הזה יעבור, הכול יעבור בזמן. אז תודה רבה על השותפות ועל העשייה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נעבור להצבעה ברשותכם. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד התקנות – פה-אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז – 2017 אושרו.