הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 82
מישיבת הוועדה המיוחדת לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי
יום שלישי, כ"ד בתמוז התשע"ז (18 ביולי 2017), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/07/2017
היישוב הבדואי "ח'ואלד", היישוב הבדואי "ח'ואלד", היישוב הבדואי "ח'ואלד"
פרוטוקול
סדר היום
1. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ חמד עמאר – דיון מהיר.
2. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ ענת ברקו.
3. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ אוסאמה סעדי.
מוזמנים
¶
פאיז חנא - ממונה מחוז חיפה, משרד הפנים
ורד קונסטיניני - יועצת מנכ"ל, משרד הפנים
בני טמים - מנהל תחום מרקם ותיק, משרד הבינוי והשיכון
יוסי חדד - מנהל מינהל מרקם ותיק, משרד הבינוי והשיכון
פיליפ פארן - מהנדס אגף תשתיות ופיתוח, משרד התחבורה
יהונתן דובנוב - סגן רופא מחוז דרום, משרד הבריאות
דפנה דקל - ממונה בכירה אגף הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
הלל פרימן - מנהל אגף בכיר מעקב ובקרה, רשות מקרקעי ישראל
איתמר שורקי - מ"מ וסגן ראש המועצה, מועצה אזורית זבולון
שריף קוזלי - ראש וועד מקומי חוואלד, מועצה אזורית זבולון
שלמה כפיר - עוזר ראש המועצה, מועצה אזורית זבולון
ארז ארד - מזכיר המועצה, מועצה אזורית זבולון
חמודי חאלדי - נציג ח'ואלד במליאת המועצה, ח'ואלד
איסמעיל חאלדי - ראש ועד פעולה, ח'ואלד
מייסם חאלדי - תושבת ח'ואלד
אדם קוזלי - תושב ח'ואלד
אדם קוזלי - תושב ח'ואלד
בנימין לינפילד - כתב, עיתונות ותקשורת
סזאר יהודקין - מתכנן ערים, ארגון במקום
רישום פרלמנטרי
¶
עדי כהן, חבר תרגומים
1. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ חמד עמאר – דיון מהיר.
2. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ ענת ברקו.
3. היישוב הבדואי ח'ואלד, של חה"כ אוסאמה סעדי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שלום וברכה. אני מתכבד לפתוח את הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי. הנושא היום זה דיון מהיר ביוזמת שלושת חברי הכנסת הנכבדים, חבר הכנסת עאמר חמד, חברת הכנסת ענת ברקו וחבר הכנסת סעדי אוסאמה. הנושא שלנו היום הוא היישוב הבדואי ח'ואלד , כן? ח'ואלד .
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הרבים של חאלד. אז קודם כל אנחנו מברכים על זה שהוועדה הזו מקבלת על עצמה גם דיונים מהירים וגם עוסקת בחקיקה, ואנחנו מברכים על כך וננסה לקיים פה דיון פורה ורציני כמה שרק אפשר. ראשון הדוברים, בהתאם לסדר המציעים, חה"כ חמד עמאר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
צהריים טובים לכולם. קודם כל אני באמת, אני כיושב בנשיאות וגם יושב ראש הכנסת, רציתי להעביר את הדיון הזה אצלך - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כי אני יודע שאתה מקיים את הדיונים, כשמבקשים ממך דיון מהיר באמת מהר, ואתה מלווה את הנושא שאנחנו מגיעים איתו אליך. אני מאמין שאנחנו נלווה כאן כוועדה ואני מאמין, אין וועדה יותר מתאימה מצדק חלוקתי.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כי הוועדה הזאת אמורה לתת את הליווי המתאים ליישוב הזה. ואני אגיד לך, פנה אליי חברי איסמעיל ממשרד החוץ, הוא עובד משרד החוץ, בחור שאני מכיר אותו שנים רבות. סיפר לי על הבעיה שיש לו ביישוב. יישוב שהוכר ב- 1993, אנחנו מדברים כמעט 24 שנים. אושרה לו תכנית מתאר ב- 97', והדבר המינימלי, ברגע שאתה מכיר ביישוב ומאשר לו תכנית מתאר, שתהיה לו דרך גישה. אין לו דרך גישה. אני אישית מכיר את היישוב הזה, ביקרתי יותר מפעם שם, יש לי חברים שם. דרך גישה, שאתה יודע שאני נכנס מכאן, כמו שאני יודע איפה אני נכנס לשפרעם, כמו שאתה יודע איך אתה נכנס ליישוב שלך, אין לו את זה. צריך לאלתר בשביל להגיע ליישוב הזה. זה אחת.
יישוב חקלאי, שמסתמך על צאן, הם אומרים לך 'אנחנו יישוב חקלאי, הכרתם בנו כיישוב', אין להם מכלאות, אין להם כלום. לא הסדירו את הנושא של החקלאות שלהם בכלל, כאילו שהם עב"ם, באנו אמרנו, אישרנו להם תכנית מתאר, אנחנו לא מתחשבים בייחודיות של היישוב, יישוב חקלאי, יישוב בדואי, אנחנו יודעים מה הם צריכים ואנחנו צריכים לתכנן לפי הצרכים שלהם אחרי שאנחנו מאשרים להם יישוב, אחרי שאנחנו מאשרים להם תכנית מתאר. את הדבר הפשוט הזה אין להם, שימשיך את החיים הנורמאלים שלהם כיישוב בדואי עם צורת חיים מיוחדת שלהם. הם חיים ככה, הם יוצאים לרעות צאן. זה המקצוע שלהם וזה הדברים שמכניסים להם את הפרנסה שלהם ואת הביטחון הכלכלי שלהם. את זה אפילו אין להם.
היישוב הזה, יש לו הרבה חיילים משוחררים, הרבה חיילים משוחררים ביישוב הזה - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני מכיר אותם, חלק מהם הכרתי אותם בצבא. יש פה אנשים למופת ביישוב הזה. וכשמינהל מקרקעי ישראל משווק קרקע, הוא אפילו לא מתחשב בזה שיש חייל משוחרר שצריך לתת לו את העדיפות, ואם אין לך כסף אתה לא יכול לקנות קרקע של מינהל מקרקעי ישראל. אני חושב, בנקודה הזאת, של העדפה של יוצאי צבא, בנקודה הזאת אנחנו חייבים שתהיה לנו אמירה ברורה, ואני אומר את זה בכל מקום, לא יכול להיות שאני אתן למישהו שלא שירת בצבא מול מישהו ששירת בצבא, מישהו שתרם אפילו את כל הזמן שיש לו, את השלוש שנים הכי טובות והכי יפות בחיים שלו - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לפעמים את החיים שלו. אנחנו מקווים שאף אחד לא יאבד את החיים שלו. אבל לפעמים את החיים שלו, לפעמים חלק מהגוף שלו מאבד אותו בצבא. אותם אנשים אפילו אין להם העדפה במגרש שמחלקים להם. הם צריכים להתחרות עם אנשים שיש להם כסף, ובטח הם לא יקבלו. גם את הנקודה הזאת אנחנו חייבים לפתור.
ולפני שנתיים היו, מישהו ביקר, שנתיים, שלוש, ארבע, אני לא יודע כמה זמן, אני לא יודע איך נקרא היישוב, כפר ח'ואלד או שבט ח'ואלד. הלכו וחילקו את היישוב לשניים. אמרו כפר ח'ואלד שייך למחוז X, שבט ח'ואלד שייך למחוז Y. יישוב של 700 תושבים, במקום שיהיה יישוב אחד, מחולק, שייך למועצה אזורית עמק ישראל או זבולון? בזבולון, שייך למועצה האזורית זבולון, שכל היישוב יהיה יישוב, או שבט ח'ואלד או כפר ח'ואלד. אבל כל היישוב יהיה. יהיה מחולק לשניים. שוועדת תכנון ובנייה של מחוז חיפה תעשה משהו, מחוז צפון יעשה משהו. לכן גם את הנקודה הזאת, גם את הנקודה הזו - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
- - - בפעם הקודמת שהבטחת לקצר? אני לא מאמינה לאף מילה שלו. קצר, עמוק, כל מילה שלו צריך לבדוק. אם רואים שמש צריך לבדוק אם זה לילה או שמש, או יום. אף מילה אני לא מאמינה לו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מוכנה לתת לך, אני מסתכלת על השעון, אתה יודע, הייתי מ"כית בצבא, פותחת לך שעון ומסתכלת.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
תאמין לי, אתה זוכר, אני הייתי מ"כ ואני זוכר את המ"כ יותר טוב מכל תפקיד אחר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הטרמינולוגיה, טרמינולוגיה צבאית אנחנו לא מכירים. המ"כ היחיד זה ה - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אז חבר'ה, בנקודה הזאת אני רוצה לשמוע תשובות, למה חולק היישוב לשניים, חלק שייך למחוז חיפה וחלק שייך למחוז צפון. אני רוצה לקבל למה חלק נקרא כפר ח'ואלד , למה חלק נקרא שבט ח'ואלד. אנחנו חייבים לאחד את זה, שיהיה לו שם אחד, כי הם גרים באותו יישוב.
הנושא של טיפת חלב. אני מעלה את זה, ואני יודע שמי שאחראי על זה אלה קופות חולים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו ככנסת, כמחוקקים, נכון צריך להקפיד, ואנחנו אומרים, נותנים לקופת חולים, אבל עובדתית קופת חולים החליטה שבשבט ח'ואלד לא יהיה טיפת חלב, לא משתלם לה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
משרד הבריאות החליט, לא משתלם למישהו שם כספית, אז אותה אמא עם תינוק צריכה לנסוע או לשפרעם, שזה מרחק כמה קילומטרים, ואם אין לה אוטו ואין לה תחבורה ציבורית לשם היא תחכה עד שבעלה יגיע, ואפילו במונית לבד היא לא יכולה לנסוע. זו משימה כמעט בלתי אפשרית לאותה אמא בבוקר שקמה, במקום שתשים את התינוק שלה בעגלה ותלך כמה מטרים להגיע לטיפת חלב, כמו שאנחנו נמצאים בכל יישוב ויישוב, ככה עושים, גם ביישוב ח'ואלד צריך להיות דבר כזה. וחייבים לפתור את הנושא של טיפת חלב ביישוב ח'ואלד .
אני גם פונה כאן, מי נציג של המועצה האזורים זבולון? תיירות כפרית. זה יישוב שיושב במקום אסטרטגי, מקום מאוד יפה. תפתחו את התיירות הכפרית, תעזרו ליישוב הזה להתקיים ולהוביל. ואני אומר לכם, אני, לפני שהיו"ר אומר, אני אבקש ממנו שנעשה דיון המשך, נבדוק מה שעשינו, ומה שהעלינו ונקיים דיון המשך, ואם יש צורך לקיים סיור של הוועדה אנחנו נקיים סיור של הוועדה, ואני מאמין שמיקי יסכים איתי שגם נקיים סיור של הוועדה ונגיע ליישוב ונבדוק כל דבר ודבר,
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז רגע, בעניין דיון ההמשך, אדוני, אני רוצה לומר שמאחר וזה דיון מהיר אז אנחנו צריכים להגיש מסקנות למליאה. אם אנחנו נרצה לייצר דיון המשך לא נוכל להגיש מסקנות. לכן אנחנו צריכים לקבל החלטה, האם אנחנו ממתינים עם המסקנות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אגב, לא, לא, אוקיי, אפשר לדון בנושא, אני יכול לעשות דיון נוסף בנושא ביוזמה פרטית שלי - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יש צעירים שם, שבאמת תורמים ונותנים ומוכנים לתרום את החיים שלהם למען מדינת ישראל, אנחנו גם צריכים לתת להם, תודה רבה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
קודם כל, אני חייב לציין ימים כתיקונם, את מגישה דיון מהיר יחד עם חברי כנסת מהרשימה המשותפת.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
יש לי כאן חיילים, אני מגישה לטובת החיילים, למי אני מגישה? לתנועה האסלאמית אני מגישה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הדבר השני, דבר שני, דבר שני, מהרגע שאת גם מסכימה שמישהו מהרשימה המשותפת ידבר לפנייך - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היו"ר, אני מאוד מודה לך שבאמת קיימת את הדיון המהיר הזה באמת בדחיפות ובמהירות. יש דיונים מהירים שנמשכים חודשים, אבל אצלך זה באמת דיון מהיר, כשמו הוא. זו הזדמנות קודם כל לברך את כל תושבי ערב אל ח'ואלד , אהלן וסהאלן ביקום. אנחנו משתפים פעולה גם עם חברת הכנסת ברקו, גם עם היוזם חמד עמאר - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
גם עם יו"ר הוועדה מיקי זוהר, כי הנושא הוא חשוב, וחשוב לנו באמת שאנחנו נשמע, ואנחנו יודעים את הבעיות של ערב אל ח'ואלד וגם של ראס עלי השכנים. מדובר ב-1,400 תושבים, 1,500? אז 1,500 - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אז אני מדבר על ערב אל ח'ואלד , על היישוב ח'ואלד , שהוא חשוב לנו, וכל הנושאים וכל הבעיות התכנוניות ומה שהזכיר חברי חמד עמאר, שבאמת חשוב לנו להעלות את כל הנושאים ולשמוע אתכם. אנחנו פה עושים את הדיון המהיר הזה על מנת לתת לכם להשמיע את הכאב שלכם, את הבעיות שלכם, גם מבחינת בנייה, גם מבחינה תכנונית, גם מבחינת הכבישים והתחבורה, וכמובן שהנושא הכאוב עכשיו שעלה על הפרק, נושא סגירת טיפת חלב באל ח'ואלד והפנייתם לשפרעם, לכפר חסידים, לקריית אתא. אנחנו יודעים שיש בעיות תחבורה קשות מאוד, תחבורה ציבורית שהיא כמעט שלא מגיעה, ואז כמובן שכל האימהות והתינוקות צריכים לסבול עקב ההחלטה הזאת של משרד הבריאות.
אני לא ארחיב כאן, כי חברי מסעוד גנאים פנה בעניין הזה למשרד הבריאות, ואני נותן לו אחרי זה לפרט. אהלן וסהלאן ביקום, ואנחנו נמשיך ללוות, ואני כן תומך שנעשה סיור לראות מקרוב את הבעיות שיש. עמדתי בשתי הדקות?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
תודה, אדוני יושב הראש. תודה באמת על הדיון המהיר באמת, תודה לחברי חמד עמאר, תודה לחברי מסעוד גנאים ולאוסאמה. תראו שבסך הכל שכשיש דברים שהם חשובים לנו אנחנו יודעים לאחד כוחות.
אני חושבת שבני שבט ח'ואלד פשוט מגיע להם. כמו שאני תמיד אומרת, וזה מתחבר מאוד לדברים שחמד אמר כאן, מי שעושה יותר מגיע לו יותר, נקודה. חבר'ה משרתים בצבא, צריכים לצאת מהצבא עם משהו ואם יש מגרשים שמחלקים או אפשר לקנות אותם האופציה הראשונה חייבת להיות ליוצאי צבא. ויושב כאן חברי גם יוסי, מפקד - - - הבדואי. ואנחנו יודעים את זה. כי אם לא, התנועה האסלאמית תהיה שם. תראו מה קרה בדרום. היה מצב אחר לגמרי. אנחנו שירתנו בפיקוד הדרום, אנחנו יודעים את זה.
אז אני יודעת שיש התקדמות עם המועצה האזורית זבולון והמצב הוא יותר טוב ויש רצון טוב, אבל צריך לקחת את היישוב הקטן הזה, לשמור על האופי שלו, על הטוב שיש בו, לתת לו את הדרך, לא שהם יעשו 18 קילומטר עיקוף כדי לצאת מהכפר שלהם. זה יישוב כפרי, חקלאי, אומנם הרבה מאוד אנשים עובדים גם בקריית אתא, בקריות, במקומות אחרים, אבל אם הם צריכים מקום לרפתות או לדירים שיהיה להם, שיוכלו לעשות, לקיים את החיים שלהם, ולשמור על האופי של החיים שלהם.
עכשיו. מה שקורה, הבנתי שהיו תכניות מתאר, הגישו למשרד התחבורה לפני שנתיים, וכרגע מחכים רק לתקציב, ואמרו 2.4 מיליון,
ענת ברקו (הליכוד)
¶
שקל. 2.4 מיליון שקל. תאמין לי, תיתנו לתושבי הכפר לסלול את הכביש הזה זה יעלה הרבה פחות. תחשבו על זה. זה המון כסף.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
זה לא הרבה כסף, תאמיני לי, אני עבדתי במשרד התחבורה , גם עבדתי במע"צ ואני יודע מה הכביש צריך, וזה כסף קטן.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
רגע, איסמעיל, יש לכם הזדמנות שיש עכשיו, ובאמת אני ישבתי לפני כן עם איסמעיל על הנושא הזה, שהוא בשירות הדיפלומטי של משרד החוץ הישראלי, מגן עלינו בכל מקום בעולם, וצריך להגיד את זה, וזה הזמן שאנחנו נגן עליו ועל בני משפחתו ועל בני השבט שלו ונדאג להם. כי אם לא אנחנו נדאג להם אז התנועה האסלאמית תיכנס לשם. קחו את זה בחשבון, אנחנו רואים את זה. עכשיו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אבל יש הרבה מאוד מקומות, סליחה, יש הרבה מאוד מקומות, שכולנו אזרחים ואנחנו רואים שעד שמגיעים אליהם לוקח זמן. אז זה, גם אמרנו, דרך גישה. גם שיווק קרקעות, גם אני שומעת פעם ראשונה על הנושא של טיפות חלב, ואני אומרת את זה כאמא לילדים, לא יכול להיות שאימהות, אפילו אבות, אבל בדרך כלל זה האימהות לצערנו, ייקחו תינוקות בני יומם ויטלטלו אותם בתחבורה ציבורית כדי לקבל חיסונים או כדי לקבל טיפול מעקב התפתחות.
מייסם חאלדי
¶
אני רוצה לתקן אותך, סליחה, אני מדברת בשם של אנשים, זה ללכת ברגל עד האוטובוס 3 קילומטר ברגל.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
זה יהיה? תגידו לי אני פונה לשר הבריאות, שמעתם? ואני אפנה גם לליצמן, אם יש צורך, לא מקובל עליי שאמא תלך עם עגלה 3 קילומטרים כדי להגיע לאוטובוס עם תינוק שרק נולד. זה לא נראה לי העניין הזה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
תעדכנו אותי. אנחנו, תאמינו לי, אני עובדת עם שר הבריאות. עכשיו, המון פעמים לפערים האלה, שהמדינה לא עושה את מה שהיא צריכה לעשות, מה קורה? לפערים האלה נכנסים מדינות שמממנות טרור, כמו קטאר למשל, התנועה האסלאמית, שהכספים שלה, אין סוף כספים מגיעים מכל מיני מקומות כאלה, ולכן אני מבקשת שאנחנו ניקח אחריות ואנחנו נדאג לחיילים המשוחררים שלנו ואנחנו נדאג לתינוקות שיקבלו טיפת חלב במרחק סביר, שאמא תוכל ללכת עם תינוק בעגלה ולקבל את הטיפול הזה. ואנחנו נדאג ליישוב שהוא יישוב ישראלי, שחפץ חיים טובים, נוחים, כמו כל עם ישראל, שמשרת בצבא, ולכן צריך גם לאפשר לו את כל ההטבות.
ואני מבקשת, אדוני היושב ראש, שבכל מקרה הקדימות לרכישת קרקעות היא לא תהיה לסוחרי קרקעות משפרעם, היא תהיה לחבר'ה האלה שמשרתים, לאלה שתורמים למדינה שלהם. זה מאוד מאוד חשוב לי, וכמובן לפתור את העניין של כביש הגישה וכל הבעיות בצורה מערכתית, ביחד עם המועצה, שאני יודעת שהגישה שלכם היא חיובית והרצון הוא טוב.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. אני מצטרף לאלה שחושבים שהוועדה שלך של הצדק החברתי והחלוקתי היא מפלטם של החלשים, שכולם בסוף רוצים צדק, ואולי בגלל שכאשר מגישים את הנושאים שלהם ואת הבעיות בוועדות אחרות הם מוכרחים לעמוד בתור לא יודע כמה זמן.
שנית, אני מברך את אנשי ערב אל ח'ואלד , אהלן וסהלאן ביקום יא ג'מאעה. שלחו אליי האנשים מאל ח'ואלד בקשר - - -
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אז שלחו אליי בקשר לטיפת חלב. אני שלחתי לשר הבריאות בדחיפות שהוא חייב לעצור ולהקפיא את ההחלטה לסגור את טיפת חלב בח'ואלד, מכל הסיבות שהזכרתם. היא משרתת את האימהות, את התינוקות בערב אל ח'ואלד וגם בכפרים שסובבים, כמו ראס עלי. וגם הטענה של משרד הבריאות בצפון, שיש תחבורה ציבורית ושיכולים לפנות לחיפה, זו טענה מופרכת, משום שאין תחבורה ציבורית כראוי ושנית, מגיע להם כתושבים, כאזרחים, כאימהות, שתהיה להם טיפת חלב ביישוב שלהם.
אני ביקרתי בערב אל ח'ואלד כמה פעמים. פעם ביקרתי ב- 2014, כאשר הייתה בעיית הכניסה מכביש 70, אני חושב שעדיין הבעיה היא - - -
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אז אני מקווה שנשמע בשורה ממשרד הבריאות. אני מציע שכולנו נשלב ידיים בלקרוא מיידית למשרד הבריאות להיענות לבקשה להקפיא את ההחלטה של לסגור את טיפת חלב. ואני גם מציע שבמסקנות של הוועדה תצא גם הקריאה הזו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, אדוני. מה אתה אומר, ממשרד הבריאות, על הטענה שטיפת חלב היא נחוצה שם, ואנחנו מבקשים - - -
יהונתן דובנוב
¶
דוקטור דובנוב, סגן רופא המחוז, משרד הבריאות חיפה, נציג משרד הבריאות. תודה רבה על הזימון לוועדה, אדוני היושב ראש, חברי הכנסת.
קודם כל לא צריך לראות בנו, במשרד הבריאות, כאויבים. אנחנו בעד מתן שירות כוללני, איכותי, והשירות שיינתן, היום למשל, בכפר אבטין, במרחק של 10 דקות נסיעה באוטובוס, הוא שירות שניתן כל יום, עם כל המעטפת הגבוהה, אחות, רופא, פסיכולוגים, דיאטנים - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו חברי הכנסת יכולים לקטוע אותך. חשוב לי מאוד שתגיד לי כמה אוטובוסים בח'ואלד - - -
יהונתן דובנוב
¶
קו 73א' נכנס שש פעמים ביום לכפר ח'ואלד והוא נוסע, הנסיעה בין כפר ח'ואלד לאבטין 10 דקות-12 דקות, בדוק. דיברתי היום, דיברתי היום עם אגד, וכרגע דרך אגב אין לי מידע - - -
מייסם חאלדי
¶
אני מייסם, תושבת כפר ח'ואלד , נעים מאוד. אז כנראה אתה לא מעודכן. אין, אין תחבורה ציבורית - - -
מייסם חאלדי
¶
אחת. שנית, טיפת החלב משרתת גם את ראס עלי וגם את ח'ואלד. נשים מראס עלי באות ברגל לח'ואלד, אני אישית הקפצתי אותן לח'ואלד, 2.5 קילומטר מח'ואלד לראס עלי, אתה לא מעודכן, סליחה, זה לא נכון. ואני באה מהיישוב ואני מדברת על כאב של הנשים ושל הילדים. אני אישית הצטרכתי להקפיץ אותם באוטו שלי, אז תבוא ותבקר. זה טענות שהן בלתי הגיוניות וזה לא נכון.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, סליחה, שנייה, הנה אתם רואים למה אני צריך פטיש? שנייה. אדוני, נכבדי, ד"ר דובנוב קיבל עכשיו הבהרה שאין דרך להגיע מהיישוב ליישוב הסמוך, לאבטין. מאחר וזה המצב, האם אדוני יכול להצהיר לוועדה שטיפת החלב לא תיסגר עד שתהיה הסדרה מוחלטת לגבי תחבורה נוחה וסבירה לתושבי היישוב הזה כדי להגיע לטיפת חלב אחרת באזור קרוב?
יהונתן דובנוב
¶
לפני 3 שנים אנחנו דנו בנושא הזה, גם כן צמצום וסגירת התחנה, ולא סגרנו אותה, מכיוון שלא היה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, אז אדוני אמר לוועדה, גבירתי, שאם אין דרך להגיע התחנה לא תיסגר. אבל אני שואל שאלה אחרת, אם תהיה תחבורה טובה ונגישה קבועה, על בסיס קבוע, שהיא באמת נוחה גם לציבור שחי ביישוב כדי להגיע ליישוב הסמוך, והתחנה באבטין היא באמת תחנה טובה, איכותית, רצינית ומכובדת, יכול להיות שאין מניעה לעשות את זה. כן אדוני, מה שמך?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ד"ר דובנוב טוען שכל אחד רשאי לקבל שירות בתחנה זו, ולא משנה אם הוא שייך לקופת חולים כזו או אחרת.
יהונתן דובנוב
¶
אנשים הולכים לאבטין. 29 ילדים נולדו בשנת 2016, 29 ילדים, מתוכם רק 11 נרשמו מטופלים כרגע בתחנה. הרוב הלכו לאבטין.
שריף קוזלי
¶
אני אגיד לך למה, יש לי את התשובות בשבילך. אני מלווה את טיפת חלב מ-2013. קוראים לי שריף, יו"ר ועד הכפר ח'ואלד, אני ישבתי בכל הישיבות עם ד"ר סוניה חביב, הטענה הראשונה שהייתה ב-2013 זה היה מבנה לא ראוי, שיפצנו את הבניין, צבענו, עברה שנה, דחו לשנה. ב-2014 באו בטענה שאין אינטרנט וטלפון, עשינו אינטרנט וטלפון, סידרנו גם את העניין הזה. ב-2016 באו מספר ילדים ירוד, שהגברת שיושבת שמה, אחות, שאומרת, באה לה אמא לרשום את הבן שלה לטיפת חלב ואומרת לה 'אני סוגרת', אז האמא, לא הייתה לה שום ברירה אלא לעבור לאבטין. למי שיש אוטו הוא יעבור, מי שאין לו אוטו הוא לא יכול לעבור לשום מקום. אין לו איך לצאת מהיישוב. והטענה שלכם זה לא הייתה תחבורה ציבורית, הטענה שלכם זה לתת יותר שירות, זה מה שאמרה דוקטור חביב, לתת שירות יותר טוב, לא לסגור. אתה נותן לי סך הכול 5 שעות בשבועי, לא מדבר איתי על כל השבוע.
יהונתן דובנוב
¶
אתה השתתפת בכל הדיונים האלה. כי זמינות השירות תיקבע על ידי מספר התינוקות. אם מספר התינוקות - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היו"ר, לא כל הדיון כאן על טיפת חלב. אנחנו ניקח את הדיון של טיפת חלב - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה להתקדם. נושא טיפת חלב, הנושא ברור, כל עוד אין תחבורה ציבורית התחנה לא נסגרת. ואם תהיה תחבורה, ואנחנו נדבר על זה עכשיו, אם תהיה תחבורה הולמת וראויה במרחק של 10 דקות נסיעה, גם כשמישהו יוצא מהעיר שלו, משכונה מסוימת, לטיפת חלב בקצה העיר השני, זה לוקח לו יותר מ-10 דקות, ואם יש טיפת חלב ראויה ובמקום טוב, במרחק 10 דקות, זה סביר. אבל אם אין תחבורה אז אי אפשר לסגור את טיפת החלב. זו המסקנה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, ברשותכם אנחנו נעבור לנושא דרכי הגישה, שאנחנו מבינים שזו בעיקר המצוקה המרכזית שיש היום ביישוב, דרכי גישה מינימליות. מהרגע שאנחנו החלטנו להסדיר את היישוב הזה אז מן הסתם אנחנו גם צריכים להסדיר את דרכי הגישה. מה משרד התחבורה רוצה לומר בנושא?
פיליפ פארן
¶
פיליפ פארן, ראש אגף תשתיות עירוניות. לח'ואלד לאחרונה הוסדר, כחלק מעבודות על כביש 6, חוצה ישראל, את קטע הכביש מהכיכר, שהיא דרומית לכביש 70 מזרחה, לכיוון היישוב. לפני כמה חודשים הוסדר הקטע הזה. בנוסף, בתכנית העבודה של המיעוטים נמצא היישוב ח'ואלד בתוך תכנית העבודה, כאשר יש לו עוד פרויקט של כניסה נוספת לח'ואלד .
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוועדה מבקשת את לוחות הזמנים המדויקים ומבקשת לוודא שלוחות הזמנים אינם חורגים מהשנה הנוכחית, 2017.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
רק דקה, אני כבר נתקלתי בוועדה הקודמת, אנחנו מבקשים, וגם אני מבקש מיושבי ראש של הוועדות, כשמגיעים אלינו ממשרדי ממשלה, והם יודעים באופן ברור שאנחנו דנים על יישוב ח'ואלד, כל משרד צריך להגיע עם כל הנתונים של היישוב.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא יכול להיות שאתם תגידו לנו 'נשלח לכם', 'נבדוק', אין דבר כזה. הרי אתם יודעים חודש מראש, שבועיים מראש, שבוע מראש שיש דיון על ח'ואלד, אתה צריך להגיע מוכן על כל שאלה, על תקציב, על תאריכים, על לו"ז. אנחנו כאן, כחברי כנסת, אנחנו צריכים לקבל את הכל מכם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני אבקש מכל נציגי משרדי הממשלה וזה מה שאני עושה את זה בוועדת משנה, מי שהוא אומר לי 'אני אשלח לך' אני אגיד לו 'תודה רבה, אני לא רוצה לשמוע את הסקירה שלך יותר'. אני רוצה לקבל את הכל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מקבל את העמדה הזאת. אז אתה אומר לוחות זמנים, האם לוחות הזמנים, לפי הערכתך הגסה, הם חורגים משנת 2017?
פיליפ פארן
¶
הכביש לחוות הצופים, הגישו אותו מועצה האזורית זבולון, הגיע ראש המועצה למשרד התחבורה בירושלים, הסדיר את הכביש, הוא נכנס לתכנית העבודה של 2017, אנחנו ממתינים לאישור אגף תקציבים - - -
פיליפ פארן
¶
לא, לא, לא, לא, פשוט משרד התחבורה עובד בהתאם לקריטריונים. אם הפרויקט עומד בקריטריונים ומהווה כביש כניסה, שזה אחד מהקריטריונים, אז הוא מקבל מענה. עכשיו הזמינות התקציבית - - -
פיליפ פארן
¶
במובן הזה, בטיחות, אם יש כביש שיש עליו תאונות עם נפגעים, בהתאם להגדרת המשטרה, אז הוא מקבל מענה של מוקד סיכון עירוני והוא לא נכנס - - -
איסמעיל חאלדי
¶
מה זה נוסף? לא נכון. לא יכול להיות נוסף. למה אתה בורח? מה זה נוסף? מה זה נוסף? יש כביש שקיים מימי העות'מאנים, האפשרות הכי פשוטה הייתה לסלול אותו, זה הכל. יש פה מועצה, יש ועדה מקומית לתכנון ובנייה, הגישו לך תכנית, נכון?
איסמעיל חאלדי
¶
אתה בעצמך נתת להם 100,000 שקל, 'חברים, קחו, תשברו את הראש, תנו לי. אתם צריכים עוד כסף? קחו כסף'. עשיתם את זה? לא עשיתם את זה.
פיליפ פארן
¶
לגבי הכביש, בסוף האחריות של ביצוע הכבישים בתוך היישוב זה משרד התחבורה מבצע באמצעות חברות מנהלות, בגלל זה אין לי את כל ה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני, אנחנו רוצים אותך בדיון לא רק בשביל לענות, אנחנו רוצים אותך בדיון בשביל להביא לפה בשורה ולהביא לפה פתרון.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אם אתה באת כדי לעשות לי סקירה, ואני מכבד מאוד את זה שהגעת, אני לא צריך פה את שר התחבורה כדי להביא פתרון, כי אני יכול גם לעשות זימון לשר התחבורה ולדרוש ממנו להגיע לפה לדיונים, שהוא ייתן לי את הפתרון, אבל אתם, הפקידות במשרד, צריכה לתת את המענה, כי שר התחבורה, גם המדיניות שלו היא מדיניות ברורה, שלא זונחים את הפריפריה ולא זונחים אוכלוסיות של מיעוטים ואוכלוסיות מוחלשות. ואתם, כרגע, לא הבאתם את הפתרון. מה שאני שומע כרגע זה סקירה, אבל אני לא שומע פתרון. אני צריך פתרון, מתי נבנה הכביש הזה.
פיליפ פארן
¶
אדוני, הכביש והאחראי לביצוע הכביש זו המועצה האזורית זבולון. השנה הם הגישו אותו לביצוע, הוא נכנס לתכנית העבודה. אנחנו ממתינים לקבלת תקציב.
פיליפ פארן
¶
2017, הגישו אותו ל-2017, מכיוון שזה חשוב להם ל- 2017. ראש המועצה האזורית עלה לירושלים, ישב איתנו, הוא הסביר לנו מה הוא אותו הכביש והדגיש עד כמה הוא חשוב שייכנס לתקציב של 2017.
פיליפ פארן
¶
הגישו אותו ב- 2.4 מיליון שקל לתכנית העבודה. עכשיו אני שומע שזה 2.4 קבלני, מדברים כל סביבות 2.7 תקציבי.
איסמעיל חאלדי
¶
2 קילומטר, קיימים מימי העות'מאנים, הכל מוכן, אין לי מושג מה אתם עושים עם 2.7 מיליון שקל. לא יודע, קשה לי, אין לי מושג.
פיליפ פארן
¶
את השאלה הזאת תשאל את בעלי המקצוע. בסוף מי שאחראי לביצוע הכביש זו מועצה אזורית זבולון, שהם הגישו את הבקשה והם גם כן הדגישו שצריך לבצע את הכביש. אנחנו משתתפים במימון הכביש.
איסמעיל חאלדי
¶
אם אני הולך, מביא כסף, אני עושה שנור מניצולי שואה, כן? שמתקשרים אליך ושולחים לך אימיילים? תתבייש לך, כן? אנחנו ניצולי שואה, מיעוטים במדינות שלנו, מוכנים לעשות את זה ואתה לא עושה להם את זה. אוכלוסייה חלשה כמו שאתה רואה, רוצה ללכת לאכול את לחם יומה, זה הכל. אם אני מביא מהם מיליון שקל אתה מוכן להשלים? אין לך 2.7. אם אני הולך ומביא אתה מוכן לעשות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן. אז תכף אדוני יוכל גם לדבר ארוכות. רק אני רוצה לומר כך, תראה, המצב הוא ברור. יש הנחייה של משרד התחבורה לבצע, יש כבר הסכמה, המועצה האזורית העבירה כבר את הרעיון לפעולה. כרגע מה שחסר כדי שזה יקרה זה כסף ממשרד האוצר. מעכשיו זה הפך להיות יותר פשוט לכולנו. תפקידנו כולנו, חברי הכנסת ואני יו"ר הוועדה, לדאוג שמשרד האוצר יעביר את הכסף למשרד התחבורה אתמול, לא היום, אתמול, מהרגע שהכסף עבר הכביש יוצא לביצוע באופן מיידי. זהו. בואו נמשיך.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן, חלקות חיילים משוחררים, בואו נדבר עם מינהל מקרקעי ישראל, רשות מקרקעי ישראל, הלל פרימן.
הלל פרימן
¶
צהריים טובים. אז ככה, אתמול פנינו לוועדה בשביל לדעת בדיוק מה מצופה מאיתנו לדיון הזה, ורק אתמול קיבלנו את התשובה, והשאלה שנתבקשנו לענות עליה לעניין אזורי עדיפות לאומית. יש החלטות, נגדיר ככה, המדיניות של רשות מקרקעי ישראל נקבעת על ידי מועצת מקרקעי ישראל שהרכבה נקבע בחוק. זה לא הנהלת הרשות קובעת. החלטות המועצה האלה, שיש להן מעמד של הסדר ראשוני, הן קובעות את המדיניות הקרקעית שעל בסיסה רשות מקרקעי ישראל פועלת.
יש החלטת מועצה מפורשת, שמספרה 1454, שכותרתה 'תנאי הקצאת קרקע למגורים למשרתי כוחות הביטחון שהינם בני מיעוטים ויישובי מיעוטים'. מבחינת רשות מקרקעי ישראל ההחלטה הזאת נותנת 90% הנחה בקרקע. יש פה, אתה צריך להביא אישור שאתה חייל וכו', זו החלטה ישנה, היא מפורסמת באתר האינטרנט, זה לא 'בוא נגלה מה רשות מקרקעי ישראל', כי זה מפורסם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
היה סיכום, כשאני הגעתי עוד לא - - - בכנסת הקודמת, עם שר האוצר, מינהל מקרקעי ישראל ו - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז רגע, יש לי שאלה, ככה באותה הזדמנות, סתם כדי לדעת. יש איזושהי הטבה ברכישת קרקע לחיילים משוחררים בכלל, שהם לא בני מיעוטים? בכלל? משהו? הם מקבלים משהו מהמדינה? ממינהל מקרקעי ישראל?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
השאלה אליך, נטען על ידי התושבים שם ששוכרי קרקע נכנסו לתמונה של חליפין בח'ואלד. שהם מבצעים חליפין דרך קרקע של ח'ואלד שהיא צמודת דופן. הבעיה הזאת, אני מכיר אותה מהיישובים הדרוזיים, כמעט ולא השארתם לנו מטר אחד של קרקע מדינה בשביל לבנות מבנה ציבור. הכל עשיתם החלפה עם אנשי העסקים שיש להם כסף, קנו באיזה שהוא מקום קרקע - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני מדבר על חליפין עם אנשי העסקים, אנשים שיש להם כסף. באים ליישוב ח'ואלד וקונים מאותו תושב קרקע ולוקחים את הקרקע של המדינה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
בני מקום, והעדפה, מכרזים שיוצאים, יש העדפה ליוצאי צבא במכרזים. זכות קדימה ליוצאי צבא. אין לך את זה אפילו בח'ואלד.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
הוא הפתיע אותי שהוא אמר שש פעמים. אני גר בשפרעם, אנחנו עיר עם 50,000 תושבים ואין אוטובוס שש פעמים. אז שש פעמים לח'ואלד?
הלל פרימן
¶
אני אלך שנייה טיפה אחורה לעניין אזורי עדיפות לאומית, כי ההקצאות של האחוזים שמקצים לבני מקום קשורות לאזורי העדיפות. מאז שבג"ץ פסל את השיטה הישנה של אזורי העדיפות לאומית, שבמסגרתה הממשלה דירגה את היישובים א' ו-ב' והיו טענות לאפליה וכו', נחקק חוק בכנסת, בחוק הסדרים של 2009-10, ושינה את המנגנון, כשהממשלה מכריזה, בעצם לוקחת קריטריונים, עושה רשימה שוויונית של יישובים, שכל היישובים ברשימת סל הזאת הם בעלי אותו מעמד, והיא שולחת את משרדי הממשלה, לא את כולם, כי למשל משרד הכלכלה ומשרד החקלאות עובדים על חוק עידוד, אבל היא שולחת משרדים כמו משרד השיכון והמשרד להגנת הסביבה וכל מיני משרדים לדרג על פי השיקולים המקצועיים שרלוונטיים לאותו משרד את היישובים. אז רשימת הסל העדכנית של הממשלה היא 667, שאמורה להתחלף בימים הקרובים, כי היא כבר בת 4 שנים והחוק מגביל אותו.
איסמעיל חאלדי
¶
אבל שני שליש לדעתי מתושבי ח'ואלד הם בני כפר ח'ואלד. גם זו סוגיה שצריך לתת עליה את הדעת.
הלל פרימן
¶
שם לפחות הם עובדים לפי סמל יישוב. הם היו גם בקודמת, בהחלטה שהחליפה, רשימת הסל הקודמת, הראשונה מאז החוק, 1060, גם שבט ח'ואלד - - -
איסמעיל חאלדי
¶
תגיד לי, שאלה לי אליך, בדרך כלל משרדי ממשלה גוזרים את רשימת העדיפות הלאומית כמו שמשרד התיירות עשה כלפי ח'ואלד , אתם,
הלל פרימן
¶
לא, משרד התיירות עובד לפי חוק. אני תכף אסביר. קודם כל משרד התיירות עובד לפי חוק ולא לפי החלטת הממשלה 667 ,הוא עובד לפי חוק עידוד השקעות הון.
הלל פרימן
¶
אני מסביר, אני מסביר, אני מסביר. עכשיו, איך אנחנו מדרגים? זה מתחיל בזה שמשרד השיכון הלך, הפעיל את הקריטריונים הרלוונטיים לתחום השיכון על רשימת הסל ויצר, בעירוני אני לא נוגע בו כי זה לא רלוונטי לדיון שלנו, אבל לקח את כל היישובים הכפריים בהחלטה 667, הפעיל עליו קריטריונים שמנויים בהחלטת הממשלה שלו, ששיכון זה מספר 1527 מה-19.06.16, ויצר דירוג, א'1, א'2 ו-ב', ו-2. מה מועצת מקרקעי ישראל עשתה? אנחנו המלצנו לה, אני כתבתי את ההצעה והגשתי, אמרנו שלא הגיוני, אם מדינת ישראל כמדינה יוצרת קריטריונים מתחום השיכון הגיוני שאנחנו נבוא כחטיבה אחת, ואיפה שמשרד השיכון נותן סבסוד פיתוח תיתן גם רשות מקרקעי ישראל את ההנחה בקרקע. כלומר, שלא ייווצר מצב שהוא מקבל הנחה ממשרד השיכון אבל משלם לי במקום אחר.
הלל פרימן
¶
ולכן מה שעשתה מועצת מקרקעי ישראל זה אימצה את הדירוג של משרד השיכון. כל יישוב שנמצא ב- א' 1 או א'2 בסבסוד פיתוח של שיכון נמצא אצלנו ב-א'. כל יישוב שנמצא ב-2 של משרד השיכון נמצא אצלנו ב- ב'. יש מספר יישובים, ביניהם ח'ואלד, שבט ח'ואלד, שמשום מה, ולי אין הסבר אני פניתי כמה פעמים ולא קיבלתי תשובה, ויוסי הוא לא הכתובת בעניין הזה - - -
הלל פרימן
¶
מי שמתעסק בזה - - - ח'ואלד , למרות שהוא נמצא ברשימת הסל, לא הופעלו עליו, הוא לא קיבל דירוג ב-1527, ומשהוא לא קיבל דירוג ב-1527 הוא לא קיבל דירוג אצלי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי. צריך לרשום את זה במסקנות הוועדה. יש שם איזשהו מחדל. יש פה או לאקונה או מחדל, לא יודע איך תגדיר אותו, צריך לתקן אותו.
הלל פרימן
¶
יכול להיות שהיה יוצא בקריטריונים א', למה אתה ישר אומר ב'? יכול להיות שהיה יוצא, יכול להיות שהיה יוצא לך א', אני לא יודע.
איסמעיל חאלדי
¶
לא נכון. איתמר, זה לא נכון. אני, אני גר בזבולון, משלם מיסים לזבולון, המחדל הוא גם אתם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא חשוב, אבל יישוב קטן כזה של 700 תושבים, חלק גר בעמק יזרעאל, חלק גר בזבולון, חלק במחוז צפון?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז תענה לשאלה, אבל משרד הפנים, אתם צריכים לתת פתרון לזה. תכף נשמע את התשובה.
הלל פרימן
¶
בסופו של יום, במדיניות המקרקעין של מועצת מקרקעי ישראל, בכל מה שקשור לבני מקום, בני יישוב, הרשמה והגרלה, הרי פה אין, אין יהיה טעם שאני עושה בזה מכרז. זה בדרך כלל סגור להרשמה והגרלה לבני מקום.
הלל פרימן
¶
בסדר, בני יישוב, אנחנו מדברים על אותו דבר. אכן ההחלטה הקיימת אומרת שבאזורי עדיפות לאומית, שהיא מגדירה את אזורי העדיפות הלאומית, רשימת הסל, כל רשימת הסל, והם בפנים, אז אפשר לתת ביישובי מיעוטים עד 75% לבני מקום. שזה בני מקום, לצורך העניין, כולל גם את החיילים המשוחררים.
הלל פרימן
¶
אני מקריא את הסעיף 6.1 להחלטת המועצה. 1506, שאומר, סעיף 6.1, 'ביישובי מיעוטים באזורי עדיפות לאומית, ניתן יהיה להקצות לבני היישוב עד 75% מתוך סך המגרשים המוצעים לציבור באותו המועד באותו היישוב בסמכות הנהלת רשות מקרקעי ישראל', כלומר אני לא צריך לחזור למועצה, 'להגדיל את מכסת המגרשים שיוקצו לבני היישוב עד 100% וכן לקבוע כי בן יישוב מתייחס לכל יישוב ויישוב ביישובים המאוחדים'.
הלל פרימן
¶
אבל אני אומר לך שמבחינת ההגדרה של הדבר אתה בעדיפות לאומית, כי ההגדרה של המועצה לעדיפות לאומית זה כל היישובים בהתאם להחלטה 1060, זו הקודמת של 667, וח'ואלד בפנים. אנחנו אתמול לראשונה ראינו מה הוועדה אכן רוצה - - -
הלל פרימן
¶
אנחנו נביא, אני אישית אכתוב הצעה להנהלת הרשות, להבטיח שהנהלת הרשות תאשר, אני לא יכול להבטיח כאן, אני יכול להבטיח שאני אניח הצעה להעלות את זה ל- 100%.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
טוב, תודה. זה כבר בשורה טובה. יופי. תודה רבה אדוני. משרד הפנים, בואו תסבירו לנו היכן החלמאות נגמרת. האם היא נגמרת היום בדיון או שמא היא מתמשכת לעוד שנים ארוכות בכל מה שקשור למבנה המוניציפלי של שבט ח'ואלד וכפר ח'ואלד?
פאיז חנא
¶
לי קוראים פאיז. צהריים טובים. אני ממונה על המחוז ואני מייצג את משרד הפנים. בשביל לפתוח בכל הנושא של כפר ח'ואלד ושבט ח'ואלד תרשו לי לחזור צעד אחד אחורה, על המבנה הדו רבדי של השלטון המוניציפלי במועצות אזוריות, ולמה זה חשוב. חלק מהבעיות, האחד, אני רואה את כולם, כולם בניי, איך שאומרים. כולם תושבי היישוב ולשכתי פתוחה לכולם, וככה אני נפגש עם אחד אחד, תושבי המקום, ללא קשר איפה הם עובדים ומה הם עושים בחיים. זה תפקידנו וככה אנחנו תופסים את התפקיד שלנו.
אחד הדברים המאוד מאוד חשובים לנו זה הערך הדמוקרטי של ייצוג הולם לכל התושבים. שמעתי פה כמה דברים, אז אני אציג בדיוק מה קורה בפועל. גם שבט ח'ואלד, שמיוצג כאן על ידי חלק מהאנשים, גם כפר ח'ואלד, זה מה שרשום בתעודת הזהות, שניהם גרים באותו מקום, במועצה אזורית זבולון.
פאיז חנא
¶
רבותיי, אל תפריעו. זו עובדה. שתיים, ההבדל הוא, כי הוראות החוק שחלים בתקופת הבחירות מבדילות בין יישוב שנספר כיישוב לצורך הבחירות בתוך המועצה האזורית, כך שבמקרה הזה זה כפר ח'ואלד עם סמל לכפר ח'ואלד, והם יכולים להיות מיוצגים באמצעות ועד מקומי, באמצעות נציג במליאה, באמצעות בחירה ישירה לראש המועצה האזורית הכללית. לעומת זאת, שבט ח'ואלד, אנחנו אומרים בשפה שלנו מתחת לקו, אין לו ישות לצורך הבחירות, משכך הם משתתפים אך ורק בבחירות ליו"ר המועצה האזורית. אין להם ועד.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רשות מקרקעי ישראל רואה בהם, רק חלק מהם ששייכים לרשות זבולון וחלק ששייכים לרשות אחרת, כי אתם לא מכלילים את כולם בתוך מה שמגיע להם.
הלל פרימן
¶
אני לא יודע לענות על הדבר הזה. אני מסתכל בסוף על רשימת יישובים שהממשלה נותנת לי עם סמלי יישוב.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בסדר, אבל אני מבין את השרירות המחשבתית במשרדי הממשלה, אנחנו חיים אותה יום יום, אבל בוא ננסה קצת להגדיל ראש. אם יש פה אנשים ומשרד פנים שמצהיר קבל עם ועולם, גם במסגרת וועדה בכנסת, שכל תושבי ח'ואלד שייכים למועצה האזורית זבולון, למה אין לנו השוואת תנאים בין כל תושבי ח'ואלד ולמה חלק מקופחים לעומת תושבים אחרים למרות שכולם שייכים?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אומר, זה נראה לי אבסורד, צריך לתקן את העיוות הזה, הגיע הזמן. גם משרד הפנים וגם רשות מקרקעי ישראל.
פאיז חנא
¶
לא סתם התחלתי צעד אחד אחורה, בשביל להסביר את החשיבות של הדבר הזה שנקרא ייצוג. חלק ממה שאתם שומעים כאן, מהאמירות ששומעים כאן כתושבי המקום. למה זה 2.7 מיליון שקל? איפה הכביש הזה עובר? מה קורה עם ההרשאה הזאת אחרת, הכל היה פתיר לו היינו הולכים על יישוב אחד, עם סמל אחד, מפני שיש להם ייצוג, והחוק מאפשר להם שאילתה לראש המועצה וכו'.
פאיז חנא
¶
התבקשנו לבוא עם פתרונות ולכן קיימתי ישיבה עם ראש המועצה האזורית לפני כשבועיים, לפי בקשת תושבי המקום השתתף בה גם מר איסמעיל, והנחיתי שם בדיוק מה צריך לעשות. החוק קובע, שבשביל לכנס מה שנקרא ועדת שינוי גבולות או שיפוט או ועדה גיאוגרפית - - -
פאיז חנא
¶
זה הזמן. צריך להגיש את הבקשה. על פי דין, מי שמגיש בקשה מסוג זה, או שר הפנים או הרשות המקומית. אין תושב שמגיש בקשה. ומשכך, בסיכום שאני כבר העליתי ואמרתי אותו גם למר איסמעיל, גם לרשות המקומית, מתבקשים אחד משתיים, או שנציג כפר ח'ואלד - - - כי הבקשה שלהם, שתבינו, הבקשה שלהם, אני כעובד ציבור, כולנו פה כנציגי ציבור לא יכולים לקבוע מה צריך להיות השם, כפר ח'ואלד או שבט ח'ואלד, אלא צריכים לבחון מה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ואחד שירצה להגיד שזה כפר יגיד כפר, אחד שירצה להגיד שבט יגיד שבט, העיקר שיהיה ח'ואלד .
פאיז חנא
¶
היות שהנושא של השבט חשוב מאוד, כי יש גם רעיון שמעלים כל הזמן, על סוגיה של התיישבות בדואית ושבטית, סוגיה אחרת לגמרי, אז אני מבין את החשיבות לאוכלוסייה. משכך, אחד מתוך שלושה צריך להיות, או שנציג כפר ח'ואלד, שהוא נציג במליאת המועצה, מעלה לסדר היום, וזה רשום אצלי בכתב, מעלה לסדר היום במליאת המועצה, מבקש דיון של מליאת המועצה לפנות למשרד הפנים לשנות את השם, מה שנקרא ועדה קבועה לשם שבט ח'ואלד, מה שיבחרו, או נציגי הוועד המקומי כפר ח'ואלד יפנו לראש הרשות באופן ישיר, כי הם ועד אצלו, ואז הוא מעלה את זה להצבעה, או אם רוצים תושבי שבט ח'ואלד, שהם לא מיוצגים, לא פה ולא שם, להחתים מספר תושבים, אמרתם אם זה 30% מהתושבים, שמ-700 זה 200 חתימות, ייראה בעיניי, כנציג משרד הפנים, בקשה הוגנת והולמת. משכך אפשר להתחיל גם את הדיון הזה. זה הפתרון האמיתי והצודק והקצר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יכול גם ראש המועצה, בלי אפילו אף אחד, להעלות את זה על סדר היום ולהביא את זה להצבעה ולהעביר את זה.
פאיז חנא
¶
אנחנו מכבדים. רק אם יורשה לי להוסיף, למה זה צריך לעבור את הוועדה? כי יש השלכות על סוגיית הסמל וההחלטות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חברים, אני רוצה להגיד לכם, תושבי ח'ואלד ונציגי ציבור של ח'ואלד, עכשיו זו העת. למה? כי שר הפנים החליט על ועדת גבולות, שהולכת ומתרחבת בימים אלו, וגם יוצאת אל הפועל. אם אתם תפספסו את הרכבת הזו לא יהיה לא רק אוטובוס לטיפת חלב, כנראה גם לא תהיה רכבת למשרד הפנים. אני לא רוצה שתפספסו את ההזדמנות הזו. לכן, זוהי עת רצון ואני באמת מבקש מכם לבצע את הפעולות המתבקשות כדי להיכנס לוועדת הגבולות הקיימת, שכבר כנראה כבר קמה ועומדת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ודרך אגב חייב לציין, שמעתי שזו ועדה יעילה שעובדת, ישבה אצלנו שירי שניצר ועדכנה אותנו, אנחנו מקבלים דיווח שוטף בוועדה הזו על התקדמות של ועדות גבולות ושמעתי שאתם עובדים יפה ועובדים מהר, ואני משבח אתכם על כך. לכן אני אומר, עשו את הפעולה הנדרשת, תעבירו לוועדה את הדברים יחד עם המועצה, ויבוא פתרון כולל לכל, גם ליכולת ההצבעה שלכם, גם לזכויות שלכם במינהל מקרקעי ישראל. כל הדברים נפתרים בסוגיה אחת שאנחנו יכולים עכשיו לעשות אותה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
באמת אני רוצה להודות לך על הדיון ואני רוצה להודות לשבט ח'ואלד שהגיעו לכאן, לכל משרדי הממשלה, אני יודע שאתם במשרד השיכון עושים עבודה טובה, היום הייתם אצלי בוועדה, אז תודה רבה לכולם.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני רק רוצה לשאול, אדוני, אפשר לקבל ממשרד הפנים את הפעילות שלכם בנושא שינוי גבולות? את התכנית?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
איסמעיל, מספר מילים, וגם אתה אדוני, ואחרי זה נשמע את המועצה האזורית כמובן, המועצה האזורית תאמר כמה דברים, ולאחר מכן נסכם, משרד השיכון גם כן.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אולי התייחסות, מיקי, יש עוד נקודה שאני רואה אותה במכתב של ועד אל ח'ואלד בעניין של החינוך גם. שמישהו יתייחס, משום שהיא נקודה ראשונה בקשר לאלה שמסיימים כיתה ח', וחלק, אחוז גדול מהם, לא יודעים את שפת האם שלהם.
חמודי חאלדי
¶
סליחה, משפט קצר. שמי חאלדי חמודי ואני נציג היישוב במועצה, אני חבר מועצה, ואני גם מתכוון, אחרי שייתנו לי את הרשות, לדבר על הנושא של החינוך, זה אצלי, אבל משפט אחד. אני כבר מבקש ממזכיר המועצה שיעלה בהקדם את הנושא של יישוב ושבט ח'ואלד למליאת המועצה על מנת לדון בו וזה. כבר מעכשיו, ותיתן לנו לו"ז מתי זה יעלה אם אפשר.
איסמעיל חאלדי
¶
כן, כבוד היושב ראש, חברי כנסת הנכבדים, אני חייב להגיד דבר אחד. עצם העובדה שאנחנו מתכנסים כאן זה אומר משהו, שיש בעיה, יש חוסר צדק, יש חוסר שוויון ויש הרבה עבודה שצריך לעשות.
לפני שנה וחצי אני עזבתי את לונדון, כמו שאמרה חברת הכנסת ברקו, טיפול ב-BDS כדי לטפל בח'ואלד. לא יכולתי לסבול יותר שהמשפחה שלי - - - אני נלחם ואני חוזר הביתה ולמשפחה שלי אין דרך גישה. מבחינתי, איתמר, מבחינתי, אדוני נציג משרד התחבורה, תעשה שדה תעופה לכיוון אבטין. דרך הגישה שלי היא 2 קילומטר מח'ואלד עד לקיבוץ. לעובדה שזה לא נסלל 25 שנים מאז שהיישוב הוכר זה כשל, זו בושה, זה עוול, אותו צריך לתקן. מבחינתי תעשה מה שאתה רוצה. זה פשוט לא רלוונטי מה שאתה מדבר, בכלל. זו דרך גישה, זה שער, לנו, בני היישוב, בני שבט ח'ואלד, להתערות בחברה הישראלית. חייל משוחרר, כשהוא חוזר ממוצב דלעת בלבנון, יבוא לקריית אתא עם אוטובוס ואז 2.5, גם אם אין אוטובוס, גם אם אין תחבורה, יוכל להגיע ברגל.
אני, כשהתחלתי לטפל בכפר, פתאום באתי לדרך הגישה הזאת, התחלתי שם, ואז התחילו להתגלות כל מיני דברים אחרים. אישורים לרפתות אין, תכנית מתאר שלא כוללת למשל אזור לתעשייה קלה ועוד רשימה ארוכה של דברים. אני חושב שיש בנושא כשל. ב- 93' כשהכירו ביישוב, ב- 97' כשהכינו תכנית מתאר, מן הראוי, הכי הגיוני היה לבוא, להביא את כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, משרד השיכון, אפילו משרד התיירות, קופת חולים, כל מי שרלוונטי, לבוא, להסתכל מה יש לנו, איזה סוג אוכלוסייה, אוכלוסייה נחשלת, בדואים, רועי צאן, חקלאים, מה הצרכים שלהם. כמובן לשתף אותם איך בונים תפקיד, איך אנחנו עוזרים לכם להשתלב בחברה הישראלית, כמובן לראות אתכם חלק ממנה. זה לא נעשה. לדעתי זה לא נעשה, בגלל זה היום 20 ומשהו שנים אנחנו עם כל הכשלים. אני הכנתי הצעה, התרוצצתי כמעט בכל משרד ממשלתי, הכנו הצעה, הצעת מחליטים להחלטת ממשלה, לדעתי זו הדרך שצריכה להיעשות.
אני כן חייב להגיד משהו לגבי המועצה. המועצה צריכה, אני תמיד קיוויתי שהיא תעשה את העבודה, היום מתגלים עוד פעם, אנחנו התחלנו, באמת עלינו על דרך המלך, רבע, אבל אתם בקושי ובכח מנסים להוכיח לי שהיא אחרת. אנחנו נעשה, בסופו של דבר נעשה מה שטוב לנו. זו גישה מתנשאת, זו גישה פטרונית, אתה לא תחליט לי, אני רוצה להיות שותף במה שמגיע לי, נקודה. נשאיר את זה בצד, אנחנו - - -
איסמעיל חאלדי
¶
אתה כמועצה, סיכמנו, כן, שאנחנו מתחילים לדבר, מתחילים לגבש תכנית, נכון? ליישוב אין ועד, פתאום אתה זורק אותי לחצר האחורית, כאילו שיש, זה הכל. בא נשאיר את זה בצד. אנחנו התחלנו גם כן עם פאיז, אתה לא יודע. אוקי.
יוסי חדד
¶
טוב. יוסי חדד, מנהל אוכלוסיות ומרקם ותיק במשרד הבינוי והשיכון. בנוסף גם מנהל אגף מיעוטים. אני מברך על הפגישה הזאת, על הדיון הזה בוועדה. אני חושב שכאחד שמכיר את כפר ח'ואלד מקרוב, לשמחתי הרבה יצא לי לבלות הרבה בכפר ח'ואלד, כי הנהג שלי, כשהייתי בשירות צבאי, היה מכפר ח'ואלד. אני יודע להגיד בכובע השני שלי כמנהל אוכלוסיות מרקם ותיק, לפני כחודש וחצי-חודשיים התארחנו בכפר ח'ואלד, היה גם איסמעיל, ישבנו אצלם במועדון, שמשרד הבינוי והשיכון בנה, והציפו את כל הנושאים. אני אופטימי, איסמעיל. אני הכרתי את הכפר לפני עשרות שנים והיום אני רואה אותו, יש התקדמות נכבדת ומכובדת מבחינת העשייה שם.
נאמרו פה הרבה מאוד דברים. אני חושב שבאמת צריך לקדם, שתהיה אחידות לכפר, איך שהכפר ייקרא ויהיה איזשהו סמל, ואני מעריך שמשרד הפנים יקדם את זה. הדבר הכי חשוב בעיניי, ונאמר פה על ידי חברת הכנסת ענת, יש פה נושא מאוד מאוד חשוב, הוא מתן פתרונות ומענה לחיילים משוחררים ולחיילים בכלל, לשיווקים ולדיור. מה שהכי חשוב, זה עלה גם שבוע שעבר באיזושהי ישיבה שמנכ"ל רמ"י ניהל, אנחנו רוצים להגדיל, אמר פה הלל, מ- 75% ל- 100%, אני אשמח מאוד שזה יקרה. אם זה יקרה זה יהיה פתרון עצום ליישוב כמו כפר ח'ואלד.
יוסי חדד
¶
ואני אומר עוד פעם, יש פה רצון רב, גם מצד רמי, אני יכול להגיד לך בפה מלא, על ידי המנכ"ל עדיאל, ומשרד הבינוי והשיכון לקדם את הנושא הזה. כמובן שזה יושב בפתחה של איזושהי החלטה שהיא תבוא לסופה בהקדם בעזרת השם.
איתמר שורקי
¶
איתמר שורקי, ממלא מקום ראש המועצה, ראש המועצה נמצא בחו"ל. ראשית אני רוצה לומר שאני רואה פה זהות אינטרסים מלאה בין כל היושבים כאן. כולם רוצים שתושבי ח'ואלד, בין אם זה כפר ובין אם זה שבט, יהיו תושבים מרוצים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני חייב להצטרף לדבריך. אני מרגיש שיש דווקא רצון טוב. אני לא יודע עדיין מה יהיה במעשים. אבל רצון יש.
איתמר שורקי
¶
נשים רגע בצד את השיוך המוניציפאלי, ח'ואלד, שבט, כפר, הבעיות המרכזיות הן הבעיה של הכביש. אני מסכים עם מה שנאמר כאן, שקצב הפיתוח מאז ההכרה בכפר אינו תואם קצב פיתוח במקומות אחרים, ואין פה עניין של להסביר או לתרץ את הדברים. כל מי שיושב כאן ויושב על תקציב או אחראי לתקציב שיגיע אלינו לביצוע צריך לוודא שזה קורה וקורה מהר. אני מסכים גם עם הגישה שנאמרה כאן בנושא פיתוח התיירות. זה כפר שיושב במקום יוצא מן הכלל, בתוך נחל ציפורי, וצריך לפתח את זה. הכל נכון.
איתמר שורקי
¶
צריך להבין שהסוגיה הזאת או הרעה החולה הזאת של אותו מקום שיש לו שני סמלי יישוב הוא לא רק אצל הבדואים. אני תושב כפר חסידים, יש כפר חסידים א' וכפר חסידים ב', זה אותו יישוב, אותו יישוב. השכן שלי הוא מ-א' ואני מ-ב'. לכן מבחינת הטיפול בתושבים והפיתוח, אותם תושבים, בין אם הם בשבט ובין אם הם בכפר, יקבלו את אותו דבר. הבעיה היא הנושא של הבחירות לרשות המקומית או לוועד המקומי. אז איסמעיל, כתושב השבט, לא זכאי לבחור לוועד המקומי, אבל הוא גר ליד אח שלו, חמודי, שהוא תושב הכפר והוא נציג המליאה והם גרים 10 מטרים אחד מהשני, אוקיי? אז את זה צריך להסדיר. וזאת הסדרה רישומית. אין בזה שום דבר. לא צריך להזיז אף אחד משום מקום.
איתמר שורקי
¶
אתה מחר בבוקר יכול לשנות את הכתובת שלך בתעודת הזהות מבלי לזוז סנטימטר ממקום המגורים שלך.
איתמר שורקי
¶
לא משנה, אחד מכם. משבט לכפר או מכפר לשבט, מבלי שאף אחד מכם יזוז סנטימטר מהמקום שלו. אז נשים את הדברים נוכחה על השולחן.
חמודי חאלדי
¶
אז למה, למה נתתם יד לזה שיהיה שם שני יישובים? אם כבר אתה אומר לי, שולח את זה אליי בחזרה. למה נתת יד?
איתמר שורקי
¶
לא אנחנו קבענו את זה. המיקום הגיאוגרפי של השבט, שנמצא מול תחנת הנזירים, זה הנ"צ שלו, הוא בשטח מועצה אזורית יזרעאל, הוא לא בשטח מועצה אזורית זבולון.
חמודי חאלדי
¶
אבל אני מדבר על ח'ואלד בגליל המערבי, שהוא בשטח מוניציפאלי של מועצה אזורית זבולון. ועל זה המועצה נתנה יד, והיא יודעת מזה.
בני טמים
¶
כן. אני בני ממשרד הבינוי והשיכון, בני טמים, אני מלווה את הכפר הזה מהיום שהכירו בו, שהייתה לו תכנית מתאר ב- 97' ואת הפיתוח שלו משנת 2000, כאשר עדיין ללא היה מים, לא היה חשמל. אנחנו מלווים את זה גם בפן החברתי וגם בפן הפיזי עם המועצה האזורית, כולל סלילה של כבישים והקמת מוסדות ציבור.
בני טמים
¶
אני לא חושב שזה לוקח כל כך הרבה זמן. צריך לראות את הכפר ולהבין מה יש שם, לא היה שם כלום והיום יש כפר שהוא מפותח ברמה די גבוהה. יש איזה כביש אחד שחסום על ידי התושבים, אבל כל השאר מפותח ברמה מאוד מאוד גבוהה, כולל תקציבים אחרונים שנתנו, בתוך הכפר, אני לא מדבר על כביש הגישה, כולל תקציבים אחרונים שהיישוב תוקצב כדי להשלים מדרכות במקום שגמרו לבנות. צריך לזכור שלפני 13 שנה לא היה שם אפילו בית אחד. היום יש בתים בנויים, יש מועדון נוער שמתפקד, מועדון שמתפקד בצורה מצוינת, בוקר, צהריים וערב, ועכשיו הם תוקצבו להרחבה של המועדון, כי המועדון מתפקד בצורה טובה מאוד,
בני טמים
¶
היו צריפים, היום יש מבני אבן ויש כבישים ויש מדרכות. סליחה, סליחה, תנו לי להמשיך. אחת הבעיות הכי, אחת הבעיות, שאני רואה, הכי קשות במקום הזה זה הנושא של שיווק מגרשים לאנשים שלא גרים במקום, כשהתכנית הזאת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אם משרד הפנים יגדיר את המבנה המוניציפאלי הנכון, וכל התושבים יהיו תחת סמל יישוב אחד, כל תושבי המקום יקבלו זכאות שווה, סמל היישוב, שהוא כבר קיים, שאנחנו מקווים שהוא יעלה מ-75% ל-100%.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אומר, אנחנו רוצים שהכל יהיה תחת סמל יישוב אחד, וכולם ביחד יהיו בפנים. וזה פעולות שאנחנו צריכים לעשות.
בני טמים
¶
זה משהו טכני שהוא בעייתי ואני חושב שצריך לטפל בזה, כי נכנסו לשם - - - סך הכול המגרשים שיש בתכנית המתאר הזאת, היא מאוד מאוד קטנה, וכשהקימו את תכנית המתאר שם לקחו בחשבון שזה יהיה מקום לתושבי השבט. נכון להיום, כאשר משווקים את זה לאנשים מבחוץ נוצר מצב שלתושבי השבט לא יהיו מגרשים לגור שם. אני חושב שמאוד מאוד חשוב לשווק את זה לתושבי המקום.
אנחנו כמשרד הבינוי והשיכון מוכנים להיות שותפים בהכנת תכנית מתאר חדשה ליישוב הזה כדי לטפל גם בדברים האחרים. אנחנו עושים הכל כדי שהיישוב הזה יתפתח, יחד, בשיתוף פעולה מלא עם המועצה ועם השבט ועם התושבים ועם הוועד, כדי לפתח את היישוב הזה, כולל תכניות חברתיות.
איתמר שורקי
¶
אדוני היו"ר, מילה אחת, אני מבקש להזמין את הוועדה, את חברי הוועדה הנכבדים וחברי הכנסת לסיור במועצה ובכפר ובשבט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הנה הוא רוצה לומר את הדברים, הוא רצה לומר את הדברים בהקשר לחינוך. הוא יאמר אותם, ואם תרצי להוסיף על דברים אז תוסיפי, בסדר? כי הוא עדיין לא דיבר.
חמודי חאלדי
¶
שני נושאים שאני רוצה לדבר עליהם, זה אחד, עוד איזה משהו שלא נזכר פה ולא נאמר, שאין בית עלמין ליישוב. יש איזה בית עלמין שמקימים אותו וכבר לקח, לוקח יותר מידיי זמן, ואנחנו רוצים שזה יטופל.
חמודי חאלדי
¶
בנושא החינוך, נושא החינוך אצלנו בח'ואלד הוא מתחת לכל ביקורת. באמת מתחת לכל ביקורת. ואני חושב שמי שמנהל את הנושא הזה במועצה הוא כשל בנושא הזה.
חמודי חאלדי
¶
אני אתן בדוגמאות. אני אתן את הדוגמאות. כי בבית הספר קיים שם, אני אתן דוגמאות שהם לא לזה, אני מבקר המון בבית הספר. בנו שם בית ספר יפה, על הכיפאק, הכל, הכל טוב ויפה, אבל הצוות שם, הצוות, נגיד מורה לעברית מלמד מתימטיקה, מורה למתמטיקה מלמד אותך אנגלית, המורה לאנגלית מלמד אותך ספורט, המורה לספורט פתאום נהיה מנהל בית ספר. בלגאן שלם שם. ואנחנו מבקשים - - -
חמודי חאלדי
¶
אנחנו מבקשים להסדיר את הדבר הזה, להכניס חינוך מורשת של המורשת הבדואית, לפחות את המורשת שלי. אני רוצה שהילד שלי יידע מאיפה באתי, מאיפה בא אבא שלי, מאיפה בא סבא שלי ואיפה אנחנו היום.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בהחלט. אנחנו רוצים שילמדו על כל התרבויות ויידעו את הכל, מכל הסוגים ומכל המינים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן, את תשלימי את דברייך. אני רק רוצה לומר, שלצערי משרד החינוך לא הגיע היום לדיון, ואנחנו נדרוש ממנו תשובות בעניין. כן, גברתי.
מייסם חאלדי
¶
אני רק רוצה להוסיף שמורשת זה מאוד חשוב. אני בת של חקלאי, אבל מה שחשוב זה האקדמיה. אנחנו רוצים ממש להגביר את המספר של האקדמאים, ובחמש שנים האחרונות כמעט ואין אקדמאים ביישוב. אנשים מסיימים 8 כיתות לימוד, לא קרוא ולא כתוב, לא בערבית ולא בעברית.
איסמעיל חאלדי
¶
בדיון הבא. יהיה עוד דיון. אנחנו מבקשים עוד דיון, כי משרד האוצר לא פה, מינהל התכנון לא פה.
ארז ארד
¶
אין בעיה. מה שרציתי להגיד בעניין היישוב, כי אני חושב שיש פה איזושהי אי הבנה מסוימת. היסטורית היה ח'ואלד שבט, הוא קיבל מספר 98 משהו. הנקודה הגיאוגרפית שמציינת אותו, ולא הוזזה עד היום, נמצאת בתוך, כמו שאמר איתמר, מול חוות הנזירים, בתוך השטח של המועצה האזורית עמק יזרעאל. הנקודה המציינת איפה היישוב הזה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
עושים את זה. נעשה את זה, כדי שכל מי שיש לו את ההקשר לח'ואלד יהיה באחריותכם המלאה.
איסמעיל חאלדי
¶
אני אגיד לך למה, ארז, כי היה, עד לפני שמונה שנים ראש מועצה שקרא לאנשים בואו תחליפו לכפר ח'ואלד כדי שנשתייך לחיפה.
יוסי חדד
¶
איסמעיל, הצעה לסדר, אני אומר עוד פעם, אמר פה היו"ר, יש פה נכונות מצד כולם, מצד נציגי משרדי הממשלה לטובת ח'ואלד. בואו נתקדם, אני חושב שזה הפתרון הכי טוב. ואני חושב שאנחנו בכיוון הנכון.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אחת, הוועדה תפנה לשר האוצר בדרישה להעביר תקציב מיידית בסך 2.7 מיליון ₪ למועצה האזורית זבולון לטובת הסדרת כביש הגישה לכניסה ליישוב ח'ואלד, שישרת את תושבי היישוב במשך שנים, במשך השנים הבאות.
שתיים, הוועדה רשמה לפניה את הודעת נציג משרד הבריאות, ד"ר דובנוב, למנוע סגירת תחנת טיפת החלב ביישוב הבדואי ח'ואלד עד אשר תוסדר באופן מלא ומוחלט. נושא הנסיעה, כשהיא נוחה ובטוחה ומהירה לטיפת החלב ביישוב הסמוך אבטין. הוועדה תפנה בסוגיה זו לשר הבריאות, שיוודא ויפקח על החלטה זו של הוועדה.
שלוש, הוועדה רשמה לפניה הודעת הממונה על מחוז חיפה בדיון, כי על מנת למנוע הבחנה בין שבט ח'ואלד ליישוב בדואי ח'ואלד, ואת כלל ההשלכות הנגרמות מכך כפי שתיארנו בדיון, הסיכום שנקבע עם ראש המועצה כי נציג היישוב ח'ואלד, שהוא יהיה נציג במליאת המועצה, יבקש דיון במליאת המועצה, שבאמצעותה תועבר בקשה לוועדת גבולות במשרד הפנים לשינוי מוסכם על כלל התושבים של, יחד עם שינוי מוסכם על כלל התושבים של שם היישוב.
ארבע, הוועדה תפנה לשר הפנים שיפקח על ביצוע בקשה זו, שתוגש על ידי היישוב, ולפעול להסדרת הסוגיה המוניציפאלית בהקדם האפשרי, יחד עם תכניות מתאר, יחד עם הגדרת סמל היישוב, מה שיאפשר גם שיווק קרקעות הוגן לבני היישוב.
חמש. הוועדה תפנה לשר החינוך ותדרוש התייחסותו להכללת המורשת הבדואית של שבט ח'ואלד בתכנית הלימודים.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:20.