הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 23
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת החוקה, חוק ומשפט, לוועדת הפנים והגנת הסביבה ולוועדת המדע והטכנולוגיה בהתאם לחוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגרי מידע, התש"ע-2009
יום ראשון, ח' בתמוז התשע"ז (02 ביולי 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/07/2017
ביקור הוועדה המשותפת בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה בני ברק
פרוטוקול
סדר היום
ביקור הוועדה המשותפת בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה בני ברק
מוזמנים
¶
עצמון מינס - ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי
עמוס ארבל - הרשות לניהול המאגר הביומטרי
עמיר אריתן - הרשות לניהול המאגר הביומטרי
אמנון שמואלי - ממלא מקום המנכ"ל, רשות האוכלוסין וההגירה
בנו נאייף - סמנכ"ל למנהל ומשאבי אנוש, רשות האוכלוסין וההגירה
ארז מלמד - מנהל לשכת בני ברק, רשות האוכלוסין וההגירה
עירית וייסבלום - רשות האוכלוסין וההגירה
רפאלה רוייכמן - דה מרקר
אתי דהן - מוזמן/ת
נילי ברוש - מוזמן/ת
רובי שמש - מוזמן/ת
אמי לקח - מוזמן/ת
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב, אנחנו פותחים את ישיבת ועדת החוקה והנושא שלנו זה מעקב על הנושא הביומטרי. הוועדה היא ועדה משותפת לנושא. בוקר טוב לכולם, גם לאנשי הממלכה, אנשי המקום, חבריי, כל אלה שהצטרפו אלינו ואני מתנצל לאלה שאני יושב עם הגב אליהם.
בכל אופן הנושא הביומטרי, זה לא סוד שהוא נושא לא פשוט משני היבטים כשההיבט המרכזי שלו זה הנושא של המאגר. מאגר של כל האינפורמציה שרק אפשר הכוונה טביעת אצבע בעיקר טמונה במאגר אחד ואם הוא לא מספיק שמור ואפשר לפרוץ אותו יכול לגרום לנזקים גדולים מאוד. לכן ההתלבטויות היו גדולות מאוד בעיקר בנושא של המאגר וכפשרה בכל הנושא הזה אז בסופו של דבר השר הלך על פשרה מסוימת ואנחנו החלטנו בהתאם לזה גם שצורת המאגר הביומטרי תהייה כך שכל אדם חייב כשהוא מחדש את תעודת הזהות שלו חייב שתהיה תמונת פנים ואם הוא רוצה יכול גם טביעת אצבע.
נגיד ככה, זה יכול להיות מצד אחד הסוכריה שנותנים כדי שמישהו ישים טביעת אצבע אבל זה לא סוכריה, אני אסביר עוד מעט למה, זה שאם הוא הולך רק על תמונת פנים אז הוא צריך לחדש את התעודה שלו כל חמש שנים לעומת זאת אם הוא הולך גם על טביעת אצבע אז הוא יכול לחדש את זה כל 10 שנים.
אז אני אומר שמצד אחד זה סוכריה כדי לתת לאנשים את החשק אולי לשים גם טביעת אצבע ואז הם יחסכו להם חמש שנים כל פעם שהם יצטרכו להגיע לפה וההסבר המלומד זה שבפנים אדם משתנה. כל אחד רואה איך שזה משתנה ולכן הם לא יכולים לשמר רמה מסויימת שנקבעה שבה צריכים לשמר, לא יודע כמה 90 ומשהו אחוז. הם לא יכולים לשמר תמונת פנים יותר מחמש שנים כדי לזהות את אותו אדם. כי אחרי חמש שנים זה כבר לא ב-100% ואז דומה לזה יכול להיות עוד הרבה אנשים וזה מתחיל להיות מסובך. לעומת זאת, טביעת אצבע היא אמינה הרבה יותר והיא משתנה פחות, ולכן 10 שנים.
לשאלתי למה עם טביעת אצבע אז למה עשר שנים ולא כבר לתמיד, לכל החיים והתשובה של המלומדים היתה שגם טביעת אצבע למרות שאנחנו חושבים שהיא נשארת לעד והיא לא משתנה, היא כן משתנה במשך הזמן משתנה, ולכן אחרי 10 שנים אם אנחנו רוצים שהזיהוי יהיה עדיין ברמה שנקבע אז צריך אחרי 10 שנים לבוא שוב ולחדש. אז זה היה סיכום ועל זה הלכנו. ואני אומר שוב שכל אחד בליבו פנימה הוא מאוד מגמגם בעיקר בנושא של המאגר.
רצינו שלאדם תהיה בחירה חופשית ושכל אחד יידע במדוייק שהוא לא חייב לתת טביעת אצבע אלא שזה רשות ושיידע את הכל, ולכן היה חשוב לנו מאוד שהדבר הזה יפורסם. הדבר הטבעי ביותר שזה יקרה זה היה שכשכל אדם שמגיע לפקיד שהוא רוצה הפקיד צריך להגיד לו תמונה חייבים, טביעת אצבע זה רשות אם אתה רוצה. ואז כל אדם, בשפתו, אם הוא מדבר עברית בעברית, אם הוא מדבר רוסית זה יהיה ברוסית, שיגידו לו ואז כל אדם יודע, מבין ויכול להחליט. זה הדבר הכי פשוט וכך חשבנו.
משרד הפנים הסביר לנו בטוב טעם שזה נראה משפט אחד או שניים אבל עשו לנו חשבון כמה זמן זה לוקח והכפילו את זה בכל הדברים והמשמעות היא שמשפט כזה ואמירה כזאת וכניסה לדיבור בעניין תגרום לעיכובים גדולים מאוד ולתורים ארוכים וכו' וכו'. היה על זה דיון לא פשוט ובסופו של דבר הסכמנו להתפשר ובתנאי שזה יהיה ברור וזה יהיה מפורסם בכל דרך שרק אפשר בגדול ובשש שפות כדי שכל אחד יקרא מראש ויידע מראש לקראת מה הוא הולך שזה אמור לכסות את זה שהפקיד לא יגיד לו.
אז זו המסגרת ומה שאנחנו רוצים לבדוק היום זה : א) אם בכלל משרד הפנים ערוך לזה. ערוך הכוונה לקבל מסות כאלה של אנשים או לא. ב) האם כל מה שדובר בסיכום, יש לי כאן את החוק שאושר, בחוק נכנסנו לפרטים ולפרטי פרטים, מה שבדרך כלל בחוק לא עושים. פה נכנסנו כדי שלא יהיו אי הבנות או טעויות. אז אנחנו רוצים לראות שבאמת כל הדברים האלה מתממשים וכל אדם שיגיע לו ושפתו תהיה רוסית או צרפתית או אריתראית שיידע מה הוא חייב ומה הוא רשאי והוא יחליט אם הוא רוצה או לא רוצה, זה הדבר השני. והדבר השלישי זה לראות ולשמוע מכם בנושא של המאגר.
בדרך כלל ועדה צריכה לעשות את המעקב. אנחנו הזדרזנו לעשות את זה בגלל השמועות שהגיעו אלינו. היו מתוכנו חברת כנסת אחת וכמה מכרים שהיו ולא היו בצורה כמו שאנחנו הורגלנו, בגלל שהודענו אז יכול להיות שהביאו אותנו למקום הכי מסודר וסידרו את הכל באופן מתאים, זה גם יכול להיות. - - - בכל מיני לשכות והתברר שהמשרד לא ערוך לזה. ככה נמסר. אמרו לנו שהטיעון היה שחסרים הרבה מאוד תקנים וכדי שזה יעמוד בדרישות, בכל הלשכות, לא רק במקום שאולי נבחר, אלא בכל הלשכות אז צריכים עוד הרבה מאוד תקנים ועדיין התקנים האלה לא נמצאים ואמרו לנו שיש תור ארוך, בלאגן קצת ולא תמיד יש את כל השפות וכל הדברים. אז אמרנו בואו נעשה סיור.
הייתה לנו אפשרות אחת לעשות סיור פתע, לקחת איזה לשכה באיזה מקום ולהגיע לשם. לא יודע, יכול להיות שאז אולי היינו רואים את הדברים יותר, אבל העדפנו לעשות את זה באופן מכובד, להודיע לכם, תתארגנו תגידו לנו לאן לבוא. בסדר אנחנו יודעים שפה בטוח שיהיה הכל מסודר אבל אני מקווה מאוד שנשמע מכם, בכל אופן זו ישיבת ועדה וכל אחד יודע שבישיבת ועדה הוא חייב לדווח דיווח אמת, זה לא - - - ושנשמע מכם גם מה קורה בלשכות האחרות האם יש חוסר באמת במשרד הפנים, האם חוסר בתקנים, חוסר באמצעי הסברה, חוסר בכל הדברים האלו ואחר כך נרצה לשמוע על המאגר.
אני רוצה רק לציין דבר אחד שאנחנו מאוד הזדרזנו בעניין, עשינו ישיבות רצופות בגלל שמשרד הפנים, השר דרך אנשיו, אמרו לנו שהקיץ מתקרב ואנשים נוסעים ויהיה ביקוש גדול, לכן רצו שניתן להם את הזמן להתארגן לקראת המפץ הגדול, מה שנקרא, הקיץ. אז עשינו את זה ואחר כך שמענו, ולכן באנו לראות, שחלק גדול מהלשכות לא בהכרח מוכן לזה, לא התכונן לזה, כאילו לא ידע שהקיץ מגיע וכו'. אז אמרנו נבוא לפה, נדבר איתכם, נשמע ונראה ואחר כך נתקדם. אז עד כאן הפתיחה ואם חבריי רוצים עוד להוסיף אז לשלב הזה יכולים להוסיף. אם לא, אחרי שאתם תדברו תוכלו לשאול שאלות ולומר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני רוצה להגיד שתיים-שלוש נקודות שבאמת כמו שציינת, אדוני היושב ראש, הגיעו אלינו בתקופה האחרונה מאז שהחוק או המאגר נכנס לתוקף חובה סטטוטורי זה בעצם שלוש נקודות. אחת, זה התורים והבלאגן שציינת. ככה גם פורסם בהרבה מקומות שנוצרה איזה תחושה ונוצרה אווירה בלשכות האוכלוסין שאני לא יודעת אם זה בגלל שאנשים התרשמו והבינו מהקמפיין שהגיע אליהם כולל השר ששלח להם מסרונים כאילו שהוא חבר שלהם והקמפיין שהיה כאילו שמפרסמים איזה יוגורט ביו וזה, אז אנשים הבינו שהם צריכים ללכת ולהחליף את הדרכון שלהם כי אולי לקראת הקיץ הדרכון הרגיל שהוא בתוקף וכו' לא יהיה בתוקף. אז בעצם אנחנו כמדינה יצרנו איזשהי בוקה ומבולקה כששלחנו את הציבור ללשכות האוכלוסין למרות שלא היה בזה שום צורך. לא הייתה סיבה שתהיה תנועה מעבר לרגיל אם אכן אותו מספר אנשים יחדש. זה אחד.
שתיים, זה באמת ההערכות שם, בלשכות עצמן, למעבר הזה, שכמו שאתם יודעים אנחנו אחרי כמה שנים של דיונים עם חששות מאוד גדולים ועם סכנות שדרך אגב גם תומכי המאגר עשו את זה לשיטתם, למרות הסכנות, כולל חברי הכנסת שהצביעו בעד ועם חשש גדול ועם צורך שברגע שעושים את המאגר הזה הציבור יקבל את מלוא המידע לרבות, למשל, האפשרות שבסוף זה הגיע לזה, האפשרות שלו שלא לתת את טביעת האצבע. אז אנחנו רוצים לדעת האם נוכח העומס והבלאגן שנוצר האם ההסבר לציבור נעשה כמו שצריך והאם הציבור קיבל את כל המידע וקיבל את הזכות שלו, למעשה, שלא לתת את טביעת האצבע על ההשלכות. האם אנשים הבינו מה זה אומר נותנים או לא נותנים. זה שתיים.
הדבר השלישי זה לא בלשכות עצמן אבל זה יענו פה, אני לא יודעת מי נמצא, אולי רשות שדות התעופה, אנחנו גם קיבלנו דיווחים על כך שבעצם בשדה התעופה העמדות שנותרו לדרכון הרגיל, דרכון הנייר הישן שעדיין בתוקף צומצמו מאוד ונשאר שם תור ארוך בניגוד לעמדות הביומטריות וזה עוד סוג של עידוד, דחיפה, איך שלא נקרא לזה, להגיד לאנשים שהדרכון הרגיל בתוקף שעוד נותר לו ואני אומרת, יש על זה עדיין מאבק ציבורי ומאבק פוליטי, הוא לא שווה וצריך למהר ולהזדרז וללכת ולהוציא את הדרכון החדש מה שבמעגל חוזר ישוב, גם ילבה את הסכנות, אבל גם את העומס על הלשכות.
אז אלה שלושת הנקודות. תודה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. קודם כל אני מברך אותך על עצם קיום הדיון והסיור המשולב. לא הנחת הרבה זמן ללשכות למרשם רשות האוכלוסין להטמיע או להתחיל ליישם את ההנחיות אתה כבר יוצא לשטח כדי ללמוד ולראות ולהתרשם. אני לא יודע בדיוק למה בחרו בסניף הזה אבל מבחינתי זה בסדר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כן. לא ראיתי שהם - - - בסך הכל להגיע היה קשה אמרתי למה צריך- - - ראשון לציון, רחובות - - - אני מכיר את הדרך אבל כשנכנסתי בכניסה ועדיין לא לקחתם לשכה פשוטה, לקחתם לשכה פעילה ותוססת להתרשם באופן אמיתי וטוב שנעבוד בשיתוף פעולה ולא לטאטא את הדברים מתחת לשולחן.
כשליווינו את כל הנושא של הביומטרי שני דברים או שתי הנחות עבודה גילו את פנינו. הראשונה רצינו שתהיה תעודה מזהה שתהיה אמינה - - - מסמכים, רצינו שלא תנתן לזיוף. בזה בעצם שכנעתם אותנו שכדי שיהיה מסמך אמין אנחנו צריכים לעשות את הפעולות האלה, אחת, שתיים, שלוש. מהדברים האלה חששנו משני דברים שעמדו לנגד עינינו: הדבר הראשון היה באמת מה המשמעות. מה עם שמירה על המאגרים וכו' וכו'. דבר שני, רצינו שאנשים יידעו, יהיה ברור מאוד, שיידעו את הזכויות שלהם, שלא יתעלו אותם לכיוון אחד. שזכות הבחירה תנתן באופן אמיתי לאנשים. אז אמרנו שאנחנו צריכים את המידע הנכון שיהיה שילוט ושיידעו ושיסבירו להם ושלא ימנעו מהם את המידע ואת הזכויות שלהם.
אבל אני ככה בתוך הדיונים - - - אני ככה אמרתי שאני מקווה שלא תעשו פעולות כאלה שיהיו תורים ארוכים מאוד ושאדם יחליט - - - מה כדאי יותר, חמש שנים בלי טביעת אצבע או עשר שנים בלי טביעת אצבע אז הוא יהיה מותש והוא יהיה כל כך מפוחד מהתורים. אז הוא אומר, אני צריך לעבור את הסיוט הזה עוד פעם אני אעשה מייד עשר שנים. לא ידעתי שהתחכום, אני אומר את זה במרכאות, לא רק שיהיה כאן תורים אלא בכלל ההתשה תהיה הרבה יותר שלא יהיה לו את הכוח סבל כדי להסכים בכלל לחשוב שהוא ילך לעבור את זה בעוד חמש שנים.
אנחנו בסך הכל נמצאים לא הרבה זמן, לא הרבה ימים מאז הנפקת של חיוב תעודת זהות ביומטרית וכבר הכנסת דנה בשאילתה דחופה, אני הגשתי אותה, בכנסת כבר הייתה ועדת הפנים שדנה בשמונה בבוקר שבוע שעבר. הנה אנחנו נמצאים פה, אמנם פגישת עבודה אבל שבוע שעבר שזה לא סתם גם הדחיפות בעניין הייתה גם לאור הפניות. ואנחנו מקבלים מאנשים פניות שהתורים מאוד מאוד ארוכים. אנשים - - - הדלתות נסגרות עוד לפני סיום זמן קבלת הקהל ב-11:00 וגם ב-10:30. - - - חבר כנסת שבא עם הבן שלו ללשכה בנתניה ואמרו לו כן, זה בערך יהיה ב-15:00 אחר הצהריים אבל אל תצא מהבניין מכוון שאנחנו לא ניתן לחזור. אתה לא יכול לחזור עד 12:00 מכוון שיכול להיות שנסגור קודם. אתה צריך להשאר פה בבניין את כל השעות האלה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כן. אבל בחירות עוד יש לך את האפשרות לבוא יותר מוקדם, מקבלים אותך עם רצון. וכאן אנחנו מקווים שהשירות יהיה יותר טוב מיום אחד מהבחירות. אני גם בהזדמנות הזאת רוצה לברך את מנהל רשות האוכלוסין החדש, שיהיה לך בהצלחה. אנחנו גם בסך הכל, אנשים ביקרו אותנו וביקרו אותנו על - - - אנחנו הגנו על מה שאנחנו החלטנו בסופו של דבר, הגנו על הדבר הזה. אנחנו מקווים גם שהצד השני יישם את כל מה שאנחנו אמרנו שהבטיח לאנשים ואנחנו, אני חושב שבסופו של דבר, שהיום באים ולא מקבלים את השירות אני חושב שזאת פגיעה אמיתית.
זה נפל לתקופה אמנם סוערת של הקיץ, הרבה אנשים זקוקים לשירותים האלה, אבל גם בלי זה, אני לא חושב שהיינו צריכים. אני מאוכזב. אני חייב להגיד לכם שאני מאוכזב מאוד מהקבלת פנים הזו בחוק החדש. לא היה צריך להיות ככה. זה מקום מסודר. יש תקנים, היו צריכים להיות תקנים. לא חשבנו שניפול על הטכני או על השירות, על הדברים הבסיסיים. הבנו שאנחנו יכולים שאנשים כן יקבלו את ההסבר, לא יקבלו את ההסבר, אנשים יהיו להם תהיות. אנחנו מאוד מקווים שלא תהיה הכוונה לכיוון הזה מחוסר מודעות אבל שאנשים יעמדו היום במצב שמזכיר תקופות של פעם לא בעידן שלנו היום וכל ההזמנות האלה, כן הזמנות ולא הזמנות דרך - - - אפשר ואי אפשר.
אני ברשותך, אדוני היושב ראש, אקריא לך מכתב שקיבלתי ביום רביעי האחרון קצר מבחורה בת 17 והיא כותבת לי: "שלום, קוראים לי מרים", כותבת גם את המשפחה, "ואני בת 17. אני אמורה לטוב ב-16 ביולי לניו יורק", כשהיא כתבה לי את זה זה היה בערך 20 בקודם, "ועכשיו כדי לחדש דרכון יש מתכונת חדשה כלומר דרכון ביומטרי וניסיתי לפני שבועיים לקבוע תור דרך האתר של משרד הפנים ולא עובד. התקשרתי לנציגת שירות והיא אמרה לי לא לדאוג, נצליח לחדש לך את הדרכון לפני מועד הטיסה ושיחזרו אליי תוך 48 שעות והכל יהיה בסדר", מרגיעים והכל בסדר, "אבל לא חזרו", אמרו לה תוך 48, "וניסיתי שוב ושוב לשלוח מיילים ואף אחד לא חזר אליי. לפני יומיים התקשרתי שוב והנציג אמר לי שאין לו איך לעזור לי ושנשלח מייל שוב. וגם הוא אמר שזה סיכון והגיוני מאוד שאני לא אקבל את הדרכון עד מועד הטיסה. אתמול פנינו טלפונית", תראה מה שבחורה בת 17 צריכה לעשות, "אתמול פנינו טלפונית למנכ"לית של משרד הפנים והיא אמרה לנו לנסות להגיע היום ולהכנס בין התורים. אך כשהגענו לא נתנו לנו להכנס ואמרו לנו שחייבים תור והם קבעו לי תור ב-9 ביולי", אנחנו מדברים על ה-28 ביוני, "אך לוקח לדרכון מינימום 10 ימי עבודה להגיע והתאריך שקבעו לי זה שבוע אחד קודם. כלומר שעד אחרי מועד הטיסה לא יהיה לי דרכון. לכן בלשכה ראינו שלחלק מהאנשים האחראית כן נתנה אישור לעשות באותו יום אבל לחלק סירבה. אז הנה בבקשה יש בבקשתך לעזור לי או לייעץ לי מה לעשות בנידון, אני אשמח מאוד. תודה רבה ויום טוב".
זה מכתב אחד שמשקף מכתבים רבים ופניות רבות. ואני שואל, למה, מדוע. אני חושב שנעזוב עכשיו ביומטרי, נעזוב הכל, אנחנו צריכים דבר ראשון את השירות. אנחנו לא יכולים ככה לפגוע בשירות הזה, בשירות לאנשים. חברת הכנסת מלינובסקי גם נכנסה, בדרך היא דיברה איתי שהיא מבקשת שנעשה דיון מהיר, היא הגישה דיון מהיר בעניין - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - התחלתם להעסיק אותנו בביומטרי, בהשמה, בהטמעה של הדברים, בשילוט או שהחלטתם להעסיק אותנו עכשיו במתן השירות הבסיסי. אני באמת מבין על מה אנחנו מדברים. דבר כזה שאנחנו צריכים להחזיר אותנו 20 שנים אחורנית במתן השירות. על זה אני תוהה. אנחנו היינו בוועדת הפנים ב- - - לשנות את התוצאות. אני לא חושב שהתקדמנו מאז. אדוני היושב הראש, אני חושב, ביומטרי לא ביומטרי, שירות זה דבר ראשון ולהחזיר את האמון לאנשים ואחרי זה להתחיל לדבר על ביומטרי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני מצטערת נתקענו בפקקים כמו רבים פה. ככה, כל מילה שחבר הכנסת מקלב אמר למקום אני גם מקבלת כאלה פניות וזה מטורף. אנשים לא צריכים לסבול מחוסר הזכות שלנו במדינה. אנשים לא צריכים לסבול מזה. הבעיות של הפקידות, של המנהל ושל המשרד הן לא הבעיות של האזרחים. צריך למצוא עכשיו פתרונות במיידית. אחד מהם זה לפתוח לשכות בשעות נוספות. אתם צריכים להסתדר עם ועד העובדים על זה בתקופת הקיץ. זה לדעתי. הכל דעתי כמובן. לנסות לחשוב איך לתת כמה שיותר פתרונות. לנסות לפתוח שעות, להוסיף עוד ימים, לחשוב על התקופה עכשיו. צריך לחפש על זה חוקים. האם יש איזשהו מצב לתת כרגע תעודות מעבר זמניות כדי - - - כי מה הבעיה עם הדרכון הביומטרי שאתה בא לפקיד, קודם כל לוקח הרבה יותר זמן כל ההליך. חמש שאלות, אם משהו לא בסדר את האימות, אחר כך זה הולך להנפקה, אחר כך זה הולך לדואר, בקיצור שבועיים. זה לא משהו שאנחנו - - - פעם זה היה תוך יומיים אתה מקבל דרכון.
דבר נוסף, ותחשבו על זה, זה פותח פתח לשחיתות. כי מה קורה? היום אני אזרח מן השורה, אני צריכה דרכון, אני מתחילה לחפש מכרים או מאכרים שיכולים לנסות ולעזור ולקדם לי תור. אנחנו לא רוצים להיות שם. תבינו, אני באתי ממדינה שאנחנו יודעים מה זה מצוקה. כל פעם שהמדינה יוצרת מצוקה במשהו, תמיד אבל תמיד נכנס לשם גורם כלשהו או על ידי פקיד או על ידי מאכר שפותר את המצוקות. שיהיה ברור. טבע בני האדם הוא אותו טבע. מה שהיה פעם זה נשאר אותו דבר. הכל עובד כאשר אין מצוקות. כשיש מצוקות זה תמיד מתפוצץ. אז זה המצב.
אני הגשתי דיון מהיר לוועדה הביומטרית. חמשה חברי כנסת חתמו. אני מקווה מאוד שמחר נשיאות הכנסת תאשר את זה ושם זה כבר יהיה דיון- - - פה אנחנו לדעתי אנחנו שואלים שאלות ואז נקבל גם תשובות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ישיבה לכל דבר אבל גם יהיה המשך. אני לא רוצה לשמוע שוועד העובדים לא מוכן. אם יש צורך - - - גם את יושב ראש ההסתדרות. יכול להיות שצריך עכשיו לעשות הקפאה. אתה יודע, שעשינו את ה- - - אתם במשרד הפנים דרשתם מהר, מהר, מהר ודרשתם שזה יהיה עכשיו נכון? היינו יכולים לעשות את זה לחודשי החורף אז לא היינו היום עדים לכל המצוקה הזאת. אבל דרשתם, קיבלתם, עכשיו האחריות היא שלכם, של הפקידות ושל המשרד, לדעתי, לא רק לדעתי, של כולם. תודה רבה.
נירה למאל רנלבסקי
¶
נירה למאל, היועצת המשפטית של הוועדה. למיטב הבנתי יש אפשרות להנפיק משהו זמני הבעיה שזה אז מחייב אחרי פרק זמן קצר מאוד לשלם שוב ול- - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ועוד דבר אחרון. אתם מבקשים עכשיו מיילים. סליחה, לא כל אחד מסוגל לשלוח מייל הזה ויתרה מזאת אתם לא עונים. גם יש לי פנייה ששלחו מייל תוך שבועיים כל יום, אין תשובות. אז אני לא רואה שכל אחד בגיל מסויים יכול לעשות את הסיפור הזה עם המיילים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שוב מזכיר לכל הדוברים שאנחנו בישיבת ועדה זה לא פגישה. ישיבת ועדה המשמעות היא שבאמת חובה על כל אחד שמופיע לומר את האמת, את כל האמת ורק את האמת גם אם האמת לא נעימה. א' - זו אחריות וזו החובה להגיד בוועדה וב' המטרה שלנו זה כרגע למצוא, אנחנו שומעים מהקהל, להבין את הבעיות, לנסות לפתור אותן ואם יש צורך אנחנו גם יודעים ללחוץ כדי לקדם. לכן, תהיו פתוחים, גלויים.
אמנון שמואלי
¶
אני מגיע לפה אחרי ארבע הערכות מצב אצל השר לגבי איך אנחנו מתרגלים את שיפור השירות. אנחנו נותנים דיווח שוטף- - - כבר בפתיח אני רוצה לומר שכל מי שמגיע לפי זימון התורים תוך רבע שעה הוא מקבל שירות. אז בוא נגיד שהאסטרטגיה חייבת להיות זימון תורים. זה ברור לכולנו. מה שקורה אצלנו כרגע, הזמן טיפול בתיעוד ביומטרי הוא רבע שעה. זה בערך פי שלוש או פי ארבע ממה שהיה בעבר. יתירה מכך, אם פעם יכולת לחדש את זה בדואר או באמצעות תחנות שירות שהיה לנו 108 תחנות שירות, כיום אי אפשר. כיום זה מחייב אותנו להגיע ללשכה.
מתחילת החודש הנפקנו 107 אלף דרכונים ו-65 אלף תעודות זהות. כלומר, אם אנחנו מסתכלים מבחינת התוצרים - - -
אמנון שמואלי
¶
ביחס לשנים קודמות זה פחות אבל ביחס, מכוון שעשינו הערכות מקדימה, אנחנו בערך ב-8% יותר משנים קודמות מתחילת השנה עד היום. היה לנו פרסומי חורף וביקשנו לאנשים להגיע ואנשים נשמעו והגיעו וכל אלה שלא הגיעו בדקה ה-90 נוצר מצב טוב. לגבי המיילים - - -
אמנון שמואלי
¶
כולם טביעות אצבע. מה נשמע במאגר ומה לא נשמר זה אופרה אחרת. אבל בואו נתחיל מזה שלכולנו ברור שצריך דרכון ביומטרי עם טביעות אצבע ועם זה חייבים, זה הכל. אנחנו מדברים על המאגר, יש פה את אלוף העולם בנושא המאגר, הוא יטפל, אני לא יודע להשיב, הוא ישיב מהפן המקצועי.
מרגע שעלינו לאוויר עשינו כמה חלופות. במקרה שאכן יהיה כזה עומס כבד ולצערי הימים הראשונים היו מטורפים. כולם צבאו על הלשכות שלנו. עברנו מייד לזימון תורים - - -
אמנון שמואלי
¶
הרעיון הוא שאנחנו מעוניינים שאנשים יגיעו במועד, מתי שצריך, והרבה מהאנשים כמעט 17% הגיעו שלא במועד. יש להם דרכונים בתוקף, הכל בתוקף. הם באו והם יצרו עומס נוסף. לכן הפעלנו את החלופה של הזימון תורים ונכנסנו מה-8 בחודש נכנסנו לזימון תורים. אבל מה, עם ישראל כמו עם ישראל הוא זימן תורים בכל הארץ. מי שיענה לי ראשון הוא יזכה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, רבותיי, כרגע הוא מדבר אז נשמע אותו אם יהיו שאלות נרשום ואחר כך נעשה את זה.
אמנון שמואלי
¶
היינו אמורים ב-20.3 לעלות עם תוכנת זימון תורים עצמאית, מה שנקרא My Visit, רצינו לעלות, בגלל בעיות של אבטחת מידע לקחת זמן. הצלחנו לעלות רק בתחילת החודש. היום כבר שלוש לשכות עובדות, וכנראה מחר הלשכה הרביעית. וככה תוך שבועיים שלושה כל הארץ תהיה עם זימון תורים אוטומטי למעט מי שלא יכול. מוגבלים, אלה עם הטלפונים האלה שלא יכולים להכנס לאפליקציות, לאלה נפתח מרכז מידע לזימון תורים שאני מקווה שעד סוף השבוע הוא יעבוד ואז יהיה מוקד לזימון תורים בלבד ויהיה מוקד - - -
אמנון שמואלי
¶
הוא יהיה בכל השפות, כן. לכן, מבחינת הערכות אנחנו נתקלים בבעיה. המצב נרגע רבותיי. המצב נרגע. הפאניקה שהייתה כבר חלפה לה. מרבית הלשכות מקבלים ואמרתי עוד פעם, מי שמגיע בזימון תורים, רבע שעה עד שעה הוא גמר, הוא סיים. אלה שמגיעים ללא זימון תורים אותם אנחנו מקבלים עד קצה גבול היכולת. תזכרו שזה דורש הסברים, זה דורש ריכוז של הבנאדם. להגיד להרחיב את שעות הפעילות, מה אתם רוצים, לחזור לימי העבדות? אנחנו לא - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כשאתה אומר זימון תורים אנחנו צריכים להבין, אוטומטי או לא אוטומטי, השאלה אם המערכת תקבל הודעה שאחרי כך וכך תורים היא תזרוק את האנשים, לא תענה לאנשים, הרי זה כבר יכול להיות אוטומטי בתוך הגדרות. מאשר אם אנשים יקבלו את המענה - - - אתה אומר, מי שזימן תורים קיבל תוך רבע שעה, נכון, את הסלקציה עשיתם כבר הרבה קודם. אנשים פשוט לא הצליחו להזמין תורים דרך מערכת זימון תורים. אז מה זה משנה אם פה זרקתם אותם או שדרך המערכת.
השאלה היא אנשים מקבלים - - - הנושא המרכזי הוא לקבל את האמון חזרה של אנשים. כי עבדתם הרבה שנים על שיפור השירות. איבדתם בחזרה, הלכתם רוורס. אנשים היום, משרד הפנים שוב לשכות הפכו לסיוט. כל כך הרבה השקעתם, כל כך הרבה אנחנו השקענו, כל כך הרבה סידרתם. למה זה היה צריך להיות? וזה שאתה אומר לי היום מערכות לזימון תורים זה לא אומר לנו שום דבר. בגלל שאם המערכות יהיו סתומות, יהיו זרוקות ויהיו סגורות אז מה הועילו בעניין הזה? זה הכל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
השאלה גם אם אתם עובדים עד 12 באמת או שעובדים הרבה יותר. כלומר, אם אתם מקציבים עד 12 אז בטוח שלא תספיקו. אוקיי, אני אתן לך לענות אחר כך אנחנו נשאל.
אמנון שמואלי
¶
אני אענה על הכל. ראשית, ב-12 סוגרים את הדלתות אבל הלשכות מלאות עד אפס מקום בשעה הזאת, צריך לסיים אותם, צריך לסיים אותם בקו הראשון, צריך לסיים אותם בקו השני כדי שזה יעבור למאגר לבדיקה. אז לא שב-12 אנחנו הפסקנו לתת את השירות. ב-12 - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפי איך שהסברת זה לא יכול להיות מצב שב-12 הן מפוצצות כי הרי לפי מה שאתה אומר זה מגיע בזימון תורים וכל אחד יש לו את הרבע שעה שלו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם לא קובעים לאחרי 12 אז כלומר מבחינתכם זה אם אתם עובדים נכון ולפי מה שאתה אומר לא יכול להיות מצב שב-12 הכל מפוצץ. ב-12 היה צריך להיות כמעט ריק. דבר אחד. דבר שני, אם ב-12 אז למה לא להאריך את זה ל-13, ל-14 אני לא יודע אם מישהו כאן מכל אלה אנשים שנמצאים פה עובד עד 12 וזהו, זה נראה - - -
אמנון שמואלי
¶
אני מבקש רק להיות צמודים לעובדות. אנחנו לא צמודים פה לעובדות וזה הבעיה. אז אני אומר, יש שני סוגים של מקבלי שירות. המקבלי שירות של התיעוד הביומטרי ויתר מקבלי השירות. יתר מקבלי השירות בכל תנאי תמיד נכנסים גם אם אנחנו עמוסים. הם מקבלים את זה בעמדות ייעודיות אז אין בעיה.
לגבי התיעוד הביומטרי אנחנו מזמנים בזימון תורים ויש לנו גם את המזדמנים. כאשר לזימון תורים מוקצות עמדות מסויימות ולמזדמנים עמדות אחרות. בשעה 12 כשהלשכה מפוצצת, אין מקומות ישיבה, סוגרים את הדלתות וכל אלה שבפנים, כולם מקבלים שירות עד לסוף - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה, אז איך זה יכול להיות. בנאדם שמגיע ב-8:00 לוקח לו שלוש-ארבע שעות, רק ב-12:00 הוא התקבל וזה שהגיע ב-12:00 עד 15:00?
אמנון שמואלי
¶
גם אחרי הצהריים. ביום שני ורביעי מה שאנחנו עושים ב-12 סוגרים את הדלתות וב-14:30 פותחים אותן עוד פעם. האנשים בשעה 14:00 מסיימים את הקבלת קהל, אפילו לא נושמים, ועוד פעם נכנסת קבלת קהל ומסיימים בערך בין 18:00 ל-19:00 בערב.
אמנון שמואלי
¶
בימים אחרים כמו ביום ראשון, שלישי וחמישי מה שאנחנו עושים זה מכניסים עד שעה 12, צריכים לסיים עד שעה 16:00, בשעה 12:00 הלשכה כולל המזדמנים, כולל כולם, נמצאים בפנים, בתוך הלשכה נותנים להם שירות עד הסוף. אף אחד לא סוגרים בפניו את הדלת. הנקודה היא שיש לשכות שהן קטנות שאי אפשר להושיב שם אפילו אנשים אז הם הולכים ללשכות אחרות או ללשכות האם. לדוגמה, אני לוקח את הלשכה שנמצאת פה ברמת גן. הלשכה ברמת גן שאומרים שהיא סגורה. הלשכה ברמת גן מקבלת את כל המוזמנים, את כל המזדמנים עד שהיא יכולה. היא יכולה עד מקום X. כל היתר נשלחים לרמת גן או לבני ברק או לתל אביב ושם נותנים להם מענה. אז זה לא שאנחנו לא מקבלים את ה- - -, מקבלים אותם.
בד בבד, אם אתם שואלים אותנו, זה לא יעזור לנו אם נרצה או לא נרצה אנחנו נהייה חייבים ללכת לנושא של זימון תורים כדי שאנשים לא ימתינו וגם אני לא רוצה בשעה 8:00 בבוקר 200 איש שנמצאים בלשכה בכפר סבא כי יש עכשיו חג עיד אל פיטר אז כולם מגיעים, אין מקום. הלשכה יכולה להכיל 30-40 איש. מעבר ל-30-40 איש אי אפשר להכניס פיזית אנשים לשם. זה אחד הפתרונות - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אדוני אתה לא נצמד לעובדות. אני הייתי בלשכה בחולון, אני ראיתי מה קורה שם. הדלת בשמונה בבוקר סגורה ולא נותנים להכנס לאף אחד. אתה פשוט מספר דברים שהם לא נכונים.
אמנון שמואלי
¶
אני לא יודע איך הנפקנו 107 אלף דרכונים אם לא קיבלנו אנשים. אמרנו שזה פי שלוש, אוקיי. אין ספק שאנחנו נצטרך לעשות, אנחנו עושים הפקת לקחים, עושים תהליכים, צריך יותר כוח אדם, צריך יותר לשכות, צריך יותר הנגשה, יותר שטח רצפה כדי להכיל את האנשים. לכן, השאלה היא איך עושים את זה הכי טוב מבלי לבזבז כספי ציבור. אמרתי, זימון תורים זה אחד הפתרונות שיתן. אנחנו מיד בספטמבר נצא לכולם בקריאה, לכל האזרחים בקריאה שעליהם לחדש את הדרכונים, שיבואו בתקופת השפל, שיבואו באוקטובר, בנובמבר - - -
אמנון שמואלי
¶
חברות התעופה דורשות חצי שנה תוקף. והבנאדם הגיע חצי שנה, הוא הגיע בדיוק לדקה ה-90 והוא אומר, אני חייב כרגע לחדש. זה נתון שהוא לא יודע אותו והוא מגיע - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
- - - את הביומטרי- - - אבל אנשים הבינו או שהם צריכים לרוץ לסופר לקנות יוגורט ביו או שהם חייבים ללכת ללשכה כי יכול להיות שדרכון הנייר לא בתוקף למרות שכן בתוקף.
אמנון שמואלי
¶
- - ולכן הדרכונים אנחנו רוצים לווסת ובאמת להתחיל לתת לאנשים שלא יגיעו ליולי אוגוסט שתמיד כולם פתאום נזכרים. מה שנצליח לקחת אז ולצורך העניין גם בוועדת הכספים להוזיל את האגרות של החורף על מנת שבאמת יבואו בזמנים האלה כדי לווסת. נצטרך למצוא את הנקודה האופטימלית בין כמות לשכות שנפתח לבין כמות עובדים שנהיה כדי לעשות ניצול מירבי של הכל. אין ספק שאנחנו צריכים עוד כוח אדם, אין ספק שצריכים עוד לשכות, ולכן אנחנו הולכים בשני מישורים בנושא הזה. אחד זה פתיחת לשכות שלנו שאנחנו על חשבון התקציב שלנו ופתיחת לשכות משנה באמצעות המועצות האזוריות והעיריות.
אנחנו כבר במשא ומתן עם 15 כאלה כאשר האוריינטציה היא ללכת לכיוון הפריפריה ששם המצב קצת יותר קשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה אומר אנחנו צריכים וצריכים, אבל בגלל זה אנחנו בוועדה הזדרזנו כל כך, אני אומר שוב, לא על חשבון דיונים לעומק אבל הזדרזנו מאוד כי כל הזמן, ובצדק, משרד הפנים וכל - - - אמרו, חבר'ה הקיץ מתקרב, תמרור אדום עצום. אז כל מה שאתה אומר עכשיו, צריכים וצריכים וצריכים, הרי היה צריך לעשות קודם כדי שכשנגיע למקום - - - אנחנו את שלנו עשינו. אתם הייתם צריכים לעשות את כל זה לפני כן כדי שהיום שנשב פה תגיד לנו לא היינו צריכים אלא עשינו את זה, עשינו את זה עשינו, עשינו ועשינו.
עכשיו אני שומע ממך שאתם עכשיו מודעים אולי ואתם מתכוונים לעשות ולעשות.
אמנון שמואלי
¶
אז אני אומר עוד פעם, אנחנו עולים ואנחנו מאוד זהירים, אנחנו עולים עקב בצד אגודל ולא יצאנו לא בפרסום ולא כלום. עכשיו כל מי שנכנס למערכות שלנו מגיע אוטומטית לזימון תורים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אנחנו לא אמורים לקבל את זה עוד פעם עכשיו. אנחנו לא אמורים לקבל היום כנבחרי ציבור - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
תגיד, היום אנחנו נקבל תלונות על ה- - - או שתגיד לי עוד שבוע, עוד עשרה ימים - - -
אמנון שמואלי
¶
אמרתי, עוד שבוע וחצי נעלה את מרבית הארץ תהיה למעלה. זה אנחנו הולכים עקב בצד אגודל שלא יהיה מצב - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל כשהתוכנה תעבוד של הזימון תורים, זה דבר חשוב ומסודר אבל אז יכול להיות שיתברר לכם שאתם מסוגלים, בכוח אדם שיש לכם, רק לענות על חצי ואתם תקבעו לחצי מהמבקשים תורים והחצי האחר יתגלגל ויתגלגל ויתגלגל. אז השאלה, זה שתהיה תוכנה, מצד אחד זה מכובד ומצד שני זה מייעל ועכשיו אתם תצטרכו לתת פתרון בצד השני. תקבעו להם תורים אבל שלא יהיה מצב שחצי מהמבקשים לא תקבעו להם תורים. ואז עוד פעם מגיעים לאותה סיטואציה שרק התור לא יהיה פה התור יהיה בזה שחצי מהאנשים פה מקבלים מענה.
אמנון שמואלי
¶
אנחנו מעריכים שאנחנו ניתן מענה ללמעלה מ-95% מהאנשים. זה הערכה שלנו וה-5% נמצא להם פתרונות אחרים. אנחנו ניתן בסוף לכולם מענה בדרך כזו או אחרת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הלשכות שלכם, אני לא מכיר אותן, כאן אני רואה לשכה מכובדת, גדולה, רחבה. בשאר המקומות הן גם כאלה או שיש לכם חדרים פצפונים ששני אנשים עובדים שם - - -
אמנון שמואלי
¶
עשינו חלוקת עומסים על לשכות. הלשכה בתל אביב היא לשכה גדולה מאוד, ולכן הרחבנו אותה ב- - - שלצערנו בגלל אישורים כאלה ואחרים עלינו ממש בתחילת יוני. הצלחנו לעלות בתחילת יוני אבל מרגע שפתחנו את העמדות הנוספות בלשכה בתל אביב יש כוח אדם לתת מענה לאזור תל אביב, מענה מצויין, הוא גם סופח אליו את גבעתיים - - -
אמנון שמואלי
¶
היא נמצאת מול עזריאלי, קריית הממשלה. היא לשכה גדולה עם יכולות גדולות. בהתחלה בגלל שהיינו רק עם 13 עמדות נוצר לחץ, לא הצלחנו, אנחנו לא עבריינים, לא ניכנס אם אין אישור מכיבוי אש או אישור כזה או אחר, אנחנו ניכנס רק אחרי שעמדנו בכל דרישות החוק. אז זה התעכב קצת ונכנסנו. פתחנו, עובד, מאז אתם לא שומעים בעיות על תל אביב. גם לא מחזירים אף אחד.
אמנון שמואלי
¶
במקומות אחרים, בלשכת פתח תקווה עשינו שיפוצים. עשינו ב-10-15 לשכות שיפוצים. אנחנו מזהים באזור הצפון, באזור טבריה, באזור קריית שמונה, ששם אנחנו כבר במשא ומתן, אתם יודעים איך לוקחים דיור, לוקח זמן והכיוון שם שזה יתן את המענה לאזור הצפון. באזור הדרום אנחנו למעשה היינו צריכים לפתוח בקריית גת שזה היה נותן לנו מענה לאזור באר שבע. ברהט שכנענו את ראש העיר להרחיב לנו את העמדות כדי לתת לפזורה שם מענה. ואנחנו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מישהו אחר רוצה עוד לומר משהו בהקשר של השירות. את המצוקה אתם מרגישים מאתנו. אתם מרגישים מה אנחנו שומעים ואנחנו הרי מצד אחד אנחנו שומעים את הציבור, מצד שני אנחנו גם רוצים שהממלכה תצליח כי הרי אנחנו גם אנשי ממלכה. אנחנו נמצאים בתווך, ששומעים מצד אחד, מצד שני שומעים אתכם ורוצים לעזור. אז אם יש מישהו מכם שרוצה להוסיף משהו לנושא של השירות - - -
בנו נאייף
¶
אני רוצה להוסיף, שמי בנו נאייף, אני סמנכ"ל למנהל ומשאבי אנוש. אני רוצה להגיד שרשות האוכלוסין וההגירה חתומה על הסכם תקציבי כמו כל משרד ממשלתי אחר. אנחנו ביצענו 100% ניצול תקציבי. היו לנו 100 תקנים, ניצלנו אותם עד ה-1.6. קיבלנו כרגע עוד 60 תקנים נוספים מהאוצר לגיוס מיידי. אנחנו אמורים לקבל בתחילת 2018 עוד 31 תקנים אחרי מדידה. בנוסף אנחנו גם בהסכם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, 60 שקיבלתי - - - אם הם לא יהיו כרגע יעילים - - - יהיה מחסור ועד שזה, הקיץ הזה כבר עבר - - -
בנו נאייף
¶
יצאנו ועשינו מכרזים, בלי שום קשר שיהיה לנו בסיכום התקציבי אנחנו קיבלנו אותם כרגע מהאוצר. אני רוצה גם להוסיף שכבר פתחנו עוד יום נוסף לחלק מהלשכות. בימי שלישי גם בזימון תורים. ההסכם מאפשר לנו לפתוח במקום יומיים אחר הצהריים, ארבעה ימים אחר הצהריים, בהסכם החדש שנוצר. הרי גם צריך להבין שרשות האוכלוסין לא אחראית על ההסכם. ההסכם הזה מנוהל על ידי אוצר המדינה ועל ידי הסתדרות עובדי המדינה. כרגע הוא נמצא בניסוחים אחרונים. יש הסכם, עובדתית אנחנו מבצעים את ההסכם. מה שיש בהסכם מבוצע הלכה למעשה, גם העובדים קיבלו מקדמות. ואנחנו כבר פתחנו ביום שלישי שעבר, ארבע לשכות פתחו אחר הצהריים אנחנו עתידים לפתוח עוד יותר לשכות ולהוסיף את זה במקום יומיים אחר הצהריים לשלושה או ארבעה ימים אחר הצהריים. ההסכם הזה מאפשר כך שנרחיב את השירות ניתן עוד שירות לעוד אוכלוסיות.
ארז מלמד
¶
ארז מלמד, מנהל הלשכה פה בבני ברק. אני רוצה לגעת רגע בנושא של השירות. קודם כל בנושא של הזימון תורים נגעתם וחשוב להדגיש, אנחנו לא מוציאים אף אזרח מהלשכה. כולם כולל כולם מתקבלים. אנחנו עובדים בכמה ערוצים. מי שהזמין תורים הוא בסדר עדיפות ראשונית, מקבל את השירות מזמן ההגעה שלו סדר גודל של בממוצע רבע שעה-עשרים דקות הוא לא בלשכה עם שביעות רצון מעל ומעבר, הוא הזמין תור.
מי שהגיע ללשכה כמזדמן כי הוא לא ידע, כי הוא שכח, כי יש לו טיסה בעוד שבועיים והוא לא הספיק הוא שלח ארבעה או חמשה מיילים לאותה לשכה, אתם יכולים לראות את זה, מאותם אזרחים חמשה ששה מיילים יום אחרי יום. אז להגיע לתלוליות ה- - - האלה של - - - גם קשה לנו. אנחנו מגיעים לאנשים, עוזרים לאנשים. אם מגיע לפה כמזדמן אנחנו בשום שכל יושבים עם האזרח, ועומדים פה בכניסה נציגים שלנו, ומראים לו את האופציות שיש.
ואם הטיסה שלו היא בראש השנה לאומן, ויש הרבה כאלה, והם הגיעו היום, אנחנו ממליצים לו, יש טבלה, שבץ את עצמך בתאריך ושעה, תגיע באותו יום, באותו תאריך, באותה שעה, לא תצטרך להמתין. ואם הטיסה שלך היא בעוד שבועיים וחצי ואתה לחוץ, שב בלשכה, תמתין, תקבל מענה. נכון, זה יקח יותר זמן, זה יקח שעה וחצי לעתים המתנה, לפעמים קצת יותר, אבל כולם כולל כולם מקבלים שירות. אנחנו לא סוגרים דלתות, לא שולחים אנשים הביתה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קברים של תנאים אז אתה נוסע, לא חשוב, דווקא אומן או מישהו אחר. אבל בסדר זה משהו אחר זה בהזדמנות אחרת.
ארז מלמד
¶
הלשכה נותנת שירות לא רק לאזרחי בני ברק, גם משמשת כלשכה אזורית כמו יתר הלשכות בארץ. אנחנו לא ממוקדים נטו לאזרחים של בני ברק או ל- - - כל האזור, כולל כל האזור, כל מי שעובד, כל אזור המרכז מגיעים אלינו. שיטת הזימון תורים עובדת יפה, עובדת יפה מאוד. אנשים מאוד מאוד מרוצים. אפשר לצאת החוצה, לשאול את הבנות, לעשות סיבוב, לראות, הן עושות את הטלפונים. יש לנו - -- שתי פקידות שיושבות אך ורק על הנושא של זימון תורים. ברגע שיכנס ה-My Visit ויכנסו האפליקציות יהיה הרבה הרבה יותר קל גם בנושא הזה.
בנושא ההסבר והמידע על הביומטרי. קיימים פה שילוט גדול מאיר עיניים. דבר נוסף זה הדפי מידע שבכניסה. כבר כשנכנסים מקבלים מהמאבטח, מהבחורות שנותנות את המספרים ומסבירות לאזרחים ונותנות להם את הדפי מידע כך שבזמן שהוא ממתין הוא כבר מגיע מוכן אל הפקידה עם ידע. שאלות שיש - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמה אחוזים משתמשים בלשכה של בני ברק? - - - לשכה של בני ברק נותנת רק לבני ברק או נותנת לאזור?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כמה משתמשים בזימון תורים, כמה מתוך האוכלוסייה, כמה באחוזים פה השתמשו בזימון תורים, תוך רבע שעה יצאו. כמה מתוך ההנפקות שלך היו דרך המיילים בזימון תורים.
ארז מלמד
¶
אין לנו נתונים סטטיסטיים באחוזים. אני מדגיש דבר נוסף, היום אפשר להתקשר גם ל-*3450 ויש שם נציג ייעודי שדרכו הם שולחים לנו את המייל. זאת אומרת, אותו אזרח בני ברק שאין לו מייל ואין לו אינטרנט ואין לו איך ליצור קשר איתנו כי אין לו מייל, כי אין לו אינטרנט, אם הוא יתקשר 3450* יקבל שם מענה מהמרכז מידע, יענה לו בחור והוא זה שישלח אלינו את המייל ואנחנו בהתאם לזה נשדך לו. אני חוזר ואומר, כל מי שמגיע ללשכה מקבל מענה. או שהוא מזמן לעצמו תור בשעה ייעודית או שהוא מקבל פה מענה בלשכה עצמה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה. חבריי, חברי הכנסת, אם מישהו עוד רוצה לשאול על החלק הראשון עוד שאלות. אבל קצר כי אני רוצה שנעבור לחלק השני ואז נעשה סיור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל מה שאתם מספרים זה לא מדוייק. אני מקבלת הרבה פניות ובדקנו את זה. לשכה סגורה ורק מי שהזמין תורים יכול להכנס, אין מזדמנים שיכולים להכנס. אנשים שבועיים שולחים מייל ולא מקבלים מענה. אז יכול להיות שיש מציאות מקבילה אבל זו לא המציאות שלנו. לגבי הסכמים קיבוציים, כשיש מצב חירום אז פותחים אותם ומגיעים להסכמות. ואתם דרשתם לכנס את כל העניין הזה בתקופת הקיץ עכשיו לתוקף. היה אפשרות לעשות בשום שכר התחלה מחודשי החורף אחרי סוף השנה. אתם דרשתם את זה, אם דרשתם, הייתם צריכים להערך. הפיילוט היה ארבע שנים קודם ואז כל ההסברים עכשיו הם הסברי סרק.
הנושא של זימון תורים, אני לא מצליחה להבין את זה. בצורה כזאת גם מחר ביטוח לאומי יעשה זימון תורים וגם כבאות יעשה זימון תורים. אתם לשכות שפתוחות לציבור השיטת זימון תורים בעיניי לא מקובלת. בנאדם צריך להגיע ללשכה ממשלתית ולקבל שירות. עכשיו אני שואלת שאלה, אני ניסיתי שבועיים לזמן תור, לא ענו לי ולא חזרו אליי, באתי ללשכה, לא פתחו לי ולא הכניסו אותי. מה אתם משאירים לי כאופציה? יש לי טיסה עוד שבועיים. אתם יודעים מה אתם משאירים לי אופציה יחידה? זה להגיע לנתב"ג ולעשות שם ב-800 ₪ - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
- - ואגב, שתבינו, שאנשים פונים אליי זה מה שאני ממליצה להם לעשות אלא אם כן אני מתחילה להתקשר לכל מיני מכרים וזה הופך להיות לשוחד או לשחיתות ואנחנו לא רוצים להיות שם.
בנו נאייף
¶
אנחנו נמצאים בשידור חי בלשכה אז אפשר ללכת לכניסה של הלשכה לראות אם בכלל מוציאים אזרחים מוזמנים או מזדמנים ומכאן להסיק לשאר הלשכות בארץ. אני לא יכול להגיד לאזרחים כן לבוא או לא לבוא כרגע כי אין לי שליטה על האזרחים ובטח לא על כל האזור של המרכז, יש כאן לשכה, היא נסגרת ב-12, אפשר לראות את זה בחי.
לגבי ההסכם, יש הסכם, ההסכם הוא קיים. גם שר האוצר וגם שר הפנים לוחצים על החתימה של ההסכם, זה נמצא בניסוחים משפטיים. אני יכול לעמוד על הראש, זה מה שיש לגבי זה.
בנו נאייף
¶
נכון, אתה צודק, ואני אגיד למה. יש כאן ביטחון ציבור. הלשכות האלה נסגרו לסירוגין, לא נסגרו ונחסמו. ברגע שיש פחות אנשים הכניסו ונסגרו לסירוגין- - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בנאדם עוזב את העבודה, אנשים פנו אליי, עוזבים צריך לדבר עם המעביד, נוסע באוטובוס, היה סגור, הוא גם לא יודע מה יקרה מחר, מחר אולי אותו דבר, בא בעשר וחצי גם היה סגור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שמענו את הדברים. אתם שמעתם אותנו. להגיד לכם שאנחנו יוצאים רגועים, לא יוצאים רגועים. אנחנו מקבלים מה שאתה אומר אנחנו גם רואים את הכוונה הטובה והרצון ואני מניח שבעוד חודש או חודשיים זה יהיה יותר טוב. חבל לנו שהחודש-חודשיים לא התחיל בזמן שהיה צריך להתחיל ואז תקופה הבוערת לא היינו עומדים בפני הדברים האלה. אבל שוב, מאחר וזה רק פעם ראשונה שאנחנו מגיעים, אנחנו נגיע שוב ונעשה ביקורת שוטפת, אז יהיה לכם את ההזדמנות גם לשפר את זה ולא להגיד, אם ירצה השם, אלא להגיד כבר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא להגיד רק אם ירצה השם גם ברוך השם, אצלנו אומרים, ברוך השם זה על העבר, אם ירצה השם בעתיד. להגיד הנה, כבר פתחנו את זה ופתחנו את זה, הוספנו את זה, עשינו את זה. חתמו הסכמי עבודה, זה עובד כך וכך וכך. וגם אנחנו נפסיק לשמוע מהקהל ומהציבור איך רואים את הדברים האלה. כך אני מקווה שיהיה.
החלק השני - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני לא קיבלתי תשובה מה אתם ממליצים לבנאדם שלא שלח מייל, מגיע ללשכה ובסוף הוא מגיע לשדה תעופה - - -
אמנון שמואלי
¶
הוא יכול לקבל שירות בכל הארץ, רבותיי, אנחנו לא הסכמנו לסגור את זה. בוא ניגע רק דקה על נושא שירות. מנהלי הלשכות פנו אליי, ביקשו להגביל את הנפקת הדרכונים לאזור. אם היו מנפיקים היו יכולים להתמודד בלא מעט לשכות. אנחנו הסכמנו כ- - - סירבנו כהנהלה להגביל את זה אזורית ואמרנו שזה פתוח לכל הארץ. אז הנה אומר לך ארז שכל מי שמגיע אליו מקבל את השירות. לשכה בחולון גם אם אני אוסיף לה עוד 10 אנשים אני לא יכול מכוון שאני צריך להעביר אותה מבנה והעברה שלה למבנה אחר מחייבת מכרז. עד היום כל המכרזים לא צלחו. זה לא אנחנו עושים את המכרזים זה האוצר עושה את הדיור הממשלתי. לכן הם מקבלים מענה בתל אביב. נכון שהלשכה בחולון היא קטנה להיקף הפעילות שלה ואם את שואלת מה מתכננים אנחנו מקווים ששנה הבאה בבת ים תהיה לשכה אז חולון תהיה הלשכה הכי טובה בארץ.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני מנסה כבר כמה דקות טובות להגיע ל- 3450*, אני יכול ל- - - בשידור חי מה אני מקבל. בכלל לא מגיע למוזיקה, לא מצליח ואז אומר הרשת פתוחה. הוא לא מצליח אפילו להתקשר. שמעתם? ניתוקים ניתוקים. אני מנסה, חשבתי שאולי טעיתי, ב-10 דקות האחרונות זה מה שאני - - - שאלתי את העוזר שלי, מה אתה קיבלת?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
3450* בשידור חי זה מה שמקבלים ניתוקים - - - לא באים לבקר - - - נתנו כאן ביקורת בונה, אנחנו משקפים את מה שהציבור אומר, מנסים לגשר - - - אתם מקבלים חלק שאתם לא מקבלים באים אלינו.
אמנון שמואלי
¶
היום בשעה 14:00 יש דיון אצלי. אנחנו מקווים שהיום בשעה 14:00 אנחנו נוכל לפתוח את מרכז המידע המורחב שלנו עם עוד 20 עמדות נוספות. זה יחייב פטורים כאלה ואחרים ש- - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני לא רוצה להנחות אתכם, אבל - - - בעיה בקליטה של 60 תקנים או עוד 31 תקנים אז יכול להיות שבזמן הזה באים לאוצר ומבקשים עובדים על חשבון התקנים, הוא כבר משלם לכם עכשיו, אם הבעיה זה כסף, לוקחים סטודנטים, נכון לא עובדים קבועים, מגבים, עובדים לשעבר, מביאים אותם עם תשלום מסויים. זה ציר חירום, התקופה הזאת זה ציר חירום. אני אומר את זה מבחינת האזרחים. באמת, בחורה בת 17 שאמורה לטוס, כל אחד עם הסיפור שלו. תחשוב, זה לא רק שהיא הלכה הביתה וזה סודר. זה כל היום מסביב לעניין הזה, המצוקה, זה מעיק עליה, אנחנו - - -
נירה למאלי רנלבסקי
¶
צריך לחשוש מתביעות עתידיות של אנשים שיפסידו טיסות טיפה יותר חשובות או טיסות עסקים או טיסות רפואיות זה יכול להיות יותר - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
למצוא פתרונות יצירתיים. 60 עובדים, בעוד כמה, חצי שנה, בינתיים זמניים, חודשיים האלה, החודש הזה, לתגבר, כמו שהמערכת יודעת לצאת - - -
אמנון שמואלי
¶
אני חייב לענות לו על זה. קודם כל תגברנו ב-30 עובדים נוספים יחידות אחרות שיהיה ברור. גם את המרכז מידע. לגבי סטודנטים אני מוכן היום לקחת 30 סטודנטים כל עוד שהסטודנטים האלה שתביאו לי אותם אני מתחייב שתוך 24 שעות הם עובדים. הסטודנטים זה אוכלוסייה שכל המשק מתחרה עליה. אין סטודנטים, אנחנו לא מצליחים לגייס סטודנטים.
ארז מלמד
¶
רק עוד נתון אחד מעכשיו. היום בבוקר לשכת בני ברק היו עד עכשיו 77 מוזמנים. 90 איש לקחו מספרים שהם לא מוזמנים שהם מזדמנים וקיבלו שירות. יש כרגע בהמתנה 25 אנשים. זאת אומרת, עד לרגע זה קיבלו כמות עצומה של מזדמנים אני לא מדבר על מוזמנים. מוזמנים 77 אנשים, יש ארבעה שממתינים שהזמינו תור. מעבר לזה 90 איש, זה נכון לרגע זה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב, לפני שנעבור לחלק הזה אני ארשה לכם אם אתם רוצים לשאול. זה חריג מאוד בוועדה שאנחנו נותנים אבל רק שוב מהסוג הזה שאם צברתם אתם מאגר של דוגמאות שיכולות לעזור לנו אז ניתן לכם לשאול קצר. אם אתם רוצים.
רפאלה רוייכמן
¶
רפאלה רוייכמן מדה מרקר. ניתנו פה כל מיני דוגמאות שגם הצפתי את זה אתמול בסרטון שהעלנו בדה מרקר. אנשים פשוט לא מקבלים מענה קולי, זה לא הגיוני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי, זה דיברנו על זה באמת ונראה, מחר מחרתיים, אחרי שהם יפתחו את המענה, כך הם אומרים, היום אחרי הצהריים - - -
רפאלה רוייכמן
¶
זה מרגיש שעושים ניסוי על חשבון הציבור. אוקיי, הלכנו, ראינו, נתקלנו בבעיה, עכשיו אנחנו פותרים אותה. אי אפשר פשוט עכשיו לקבוע פה. אני לא שומע שיש רצון להגיד אוקיי אנחנו מפסיקים הכל, את השביתות ואת ה- - -
רפאלה רוייכמן
¶
לא יודעת, עיכובים ולשכות שנסגרות לפני הזמן ולהגיד עכשיו בשבועיים הקרובים אנחנו פותחים את הלשכות - - - לציבור. יש אנשים שטסים עוד מעט. ופעם, אם עד לפני החוק, אפשר היה להגיע, בסדר ישראלים נזכרים ברגע האחרון, הם יכלו לגשת, להפסיד יום עבודה, ללכת ללשכה ולהוציא תוך 10 ימים דרכון. עכשיו זה לא הולך ככה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני יצאתי ללשכה ושאלתי אנשים. אלף כל כנראה שהלשכה הזאת מיוחדת, היא לא עובדת לפי זימון תורים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשאת יצאת הוא נתן מספרים של 77 אנשים שהם בזימון תורים ועוד 90 מזדמנים שהלשכה עד עכשיו ועוד כ-20 ומשהו - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אבל אני הייתי עכשיו בחוץ, אני דיברתי עם האנשים. קודם כל, רק בחורה אחת ידעה שצריך לשלוח מייל. שלחו מייל אף אחד לא חזר אליה. היא עכשיו באה כמזדמן נכנסה. שאר האנשים בכלל לא יודעים שצריך לשלוח מייל ולא שלחו מייל והכניסו אותם ככה. כנראה שהלשכה בבני ברק היא לא מאפיינת בנושא של מייל וזימון תורים. אני דיברתי עם אנשים, סליחה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא דיבר שרק ארבעה מאלה שהזמינו תורים של הזימון עדיין נמצאים פה. כל האחרים כבר גמרו והלכו בנושא זה. על זה הוא נתן את הדיווח, כנראה שהיית בחוץ.
טוב רבותיי, בואו נאמר ככה, אתם שומעים את הדברים, אתם שומעים את התחושות, אתם שומעים יותר מתחושות. אנחנו רוצים שתעשו, כל מה שאתה אומר שתעשו. תעשו את זה בזריזות הרבה יותר גדולה ותגבירו את זה כי זה להערכתי גם זה לא יספיק. אנחנו ניפגש עוד פעם בנושא הזה כדי לוודא שמה שאמרת שנעשה כבר עשיתם ואז תגיד אנחנו עומדים לעשות עוד וכל הזמן נעשה את זה.
נעבור לחלק השני- - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אבל מה עכשיו? פתרונות עכשיו, עכשיו. מה שהם יעשו זה יהיה בעוד חודש, חודשיים, שלושה. כי זה לוקח זמן. עכשיו, היום, אנשים ישלמו בנתב"ג פי שלושה ממה שצריך כי לא תהיה להם ברירה, אתה מבין את זה?
ארז מלמד
¶
הנה סליחה, הנה הרשימת מוזמנים של היום. כל אלה שממורקרים זה אנשים שהגיעו היום לפי שעות כמו שאמרתי עד עכשיו 77 אנשים מוזמנים בצורה מסודרת. גם בבני ברק דרך המייל. זה נכון שאנחנו לא מצליחים לחזור לאלה שאולי ביקשו תורים בשישי שבת. נכון יכול להיות שיש לי רשימה של 400-500 ממתינים שנחזור אליהם. יש גם את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב, רבותיי, המאגר או הדרך למאגר. זו נקודה שמאוד מטרידה אותנו ואני אומר שוב, גם אלה שתמכו בחוק ותמכו בנושא של המאגר עשו את זה מאוד בדחילו ורחימו וזה עשינו תחת מעטה התחייבות שהמאגר הזה נשמר ברמה הכי הכי גבוהה. נדמה לי שאביתר - - - ישבתי אישית הרבה זמן כדי באמת לוודא שאכן המאגר הזה נמצא ברמה של לפחות המאגרים הכי של מדינת ישראל, לא רוצה להגיד שמות, ואני רוצה לדעת אם אכן זה כך. כי החשש הגדול שלנו ברגע שיש התפרצות של כל כך הרבה נתונים של כל כך הרבה אזרחים, אם מישהו מצליח לפרוץ ולחדור יכולים להיות הרבה מאוד דברים לא נעימים, לא רוצה להגיד אסונות אבל גם זה יכול לקרות.
אז גם קצת אינפורמציה כמה מתוך אלה שהיו כן הסכימו גם לטביעת אצבע וכמה לא הסכימה.
עצמון מינס
¶
שמי עצמו מינס, ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי. אכן המאגר אנחנו מודעים למאגר שהוא רגיש, שהוא חשוב, שיש בו נתונים שצריך לשמור עליהם ולהגן עליהם גם מבחינת אבטחת מידע וגם מבחינת הגנת הפרטיות של האזרחים שזה נקודה מאוד מאוד חשובה ולצורך כך גם הרשות בנויה. אני רוצה רק לומר דברים שכדאי שאנשים יידעו כי אני חושב שהבלבול הוא גדול.
אילו נתונים היום יש במאגר - יש את תמונת הפנים, אולי, אם הבנאדם הסכים, את טביעת האצבע, שתי טביעות מורות, שטוחות, לא מגולגלות ולא עשר כמו שאתה הולך בארצות הברית. שתיים שטוחות שזה רמה קצת נמוכה. ומספר מזהה חד חד ערכי כדי שנוכל לקשר את זה לרשות האוכלוסין, לא תעודת זהות. אלו הנתונים. אולי עוד משהו קטן אם זכר או נקבה. אבל אלו הנתונים שיש היום במאגר. כלומר אין שם נתונים פיננסיים - - -
שוב, בעיקר מה שיש שם כמו שאמרנו זה את טביעת הפנים, את טביעת האצבע אם הבנאדם הסכים ומספר מזהה חד חד ערכי. אין שם נתונים דמוגרפיים, אין שם נתונים כספיים, רפואיים, צבאיים, שום, אין. כי אנשים חושבים שזה נתונים כמו שיש, אין שם, אלה הנתונים שיש במאגר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חוץ מתמונת פנים, טביעת האצבע והמספר, שהמספר הוא מספר - - - , יש עוד משהו? כי אמרת בעיקר.
עמיר אריתן
¶
נתונים תפעוליים לדוגמה: יום הבקשה, אם זו בקשה חדשה או חידוש. אלה נתונים תפעוליים לנו אין שם שום נתון מזהה לגבי האדם.
עצמון מינס
¶
ראשית שנדע, אלו הנתונים שנמצאים במאגר. עכשיו לשאלתך למה מקבלים בין 7000 ל-10000 בקשות ביום אצל - - - מטפלים בזה תוך 24 מקסימום 36 שעות ונותנים את המשוב לרשות האוכלוסין - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הנתונים התפעוליים האלה שאתה אומר הם נמצאים במאגר בצמוד לתמונה ולמספר? כלומר בנאדם מבחינת המאגר זה תמונה או תמונה וטביעה זה מספר שאמור לקשר ב- - -
עמיר אריתן
¶
זה גם מספר שהוא חד חד ערכי שהוא בעצם מחולל ההצפנה, מה שאת ציינת, וגם הנתונים עצמם והמאגר עצמו מוצפנים.
עמיר אריתן
¶
אם זה בקשה למשל או אם זה פעם ראשונה או פעם אחרי זה. הסיבה היא תפעולית כרגע, לבוא ולראות אם אני בנאדם שהגיע ומצאתי את התווים הביומטריים קודם, אבל אם - - - בקשה חדשה יש לי פה סימן לבעיה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אוקיי זה בעצם מידע שאתם אוספים כדי לעזור על זיהוי אולי אם יש התחזות או משהו מהסוג הזה. אז זה רק תאריך והבקשה?
עמיר אריתן
¶
בגדול זה מה שאני זוכר. בעיקרון אני אגיד ככה, פרטים מזהים יש רק מה שראש הרשות ציין כרגע שזה טביעות האצבע, תווי פנים ומספר מזהה חד חד ערכי שהוא לא תעודת הזהות ונתונים תפעוליים לא מזהים זה בגדול מה שאת אמרת, יכול להיות שיש עוד אחד שאני לא זוכר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
סליחה. הנתונים האלה שאמרת, המחשבה היא שאלה נתונים שסטטיסטית עוזרים לעלות על איזשהי בעיה, מישהו חשב על זה או שזה סתם מה שאפשר לעשות, זאת אומרת זה עם מחשבה תחילה?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא, לא אסיפה. השאלה האם הידיעה מה התאריך והאם זו בקשה חדשה והלשכה, בעצם אלה נתונים שאתם חשבתם עליהם שהם יעזרו לגלות איזשהם מגמות אבל הם לא מזהים?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני מבינה. אבל היה אפשר לחשוב נניח, אני לא יודעת, אם זה בחורף או בקיץ. האם הייתה כאן מחשבה כי אלה דברים שידועים לנו מהעבר שסטטיסטית אפשר בעזרתם לגלות דברים או שזה המקסימום שיכלנו לשאול בלי נתונים מזהים או מה.
עמיר אריתן
¶
הנתונים האלה גם הוצגו בפני הוועדה מספר פעמים בדיונים הקודמים, הם לא נתונים חדשים שאנחנו לוקחים, הם היו גם בפיילוט. הם נועדו, כמו שציינו פה, לעזור גם בפן עצמו של התפעולי וגם בפן התפעולי הכללי של הפרויקט. ניתן דוגמה, אם אני מקבל טביעות אצבע שבבירור הן מושחתות, יכול להיות שיש תקלה בסורק מסויים. אם אני לא יודע מאיפה זה מגיע אני לא יכול להצביע, לא יכול להגיד, חבר'ה תזהרו, יש שם בעיה באחד הסורקים, זה נתונים תפעוליים. אין בנתונים האלה שום דבר מזהה שיכול לעזור בהליך הזיהוי- - -
עצמון מינס
¶
לשאלתך, זה - - - מקבלים - - - מאוד מאוד מהיר כי נערכנו גם מבחינת תוכנה וגם מבחינת איוש התקנים ושל ה- - - שבודקים. והאחוז שבוחרים שטביעות האצבע לא יישמרו במאגר זה בין 10%-15%. זה אמנון יוכל להגיד - - - משהו כמו בין 10%-15% מבין ה-100 וכמה שהוגשו ביוני שביקשו לא לשמור את טביעות האצבעות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בפיילוט היו כמיליון ומשהו אנשים שהיו. אצלם היו גם טביעות אצבע נכון? עכשיו כל זה עבר למאגר אוטומטית, צריך להודיע אנא תמחקו אני לא רוצה שהטביעות אצבע שלי יהיו? איך זה הולך, איזה הפרוצדורה של אלה שהיו בפיילוט.
עירית וייסבלום
¶
החל מה-1.9 אפשר להגיש בקשה ללשכת רשות האוכלוסין למחיקת טביעות אצבע. זה אגב בקשה להנפקה חוזרת משום שלפי החוק - - -
עירית וייסבלום
¶
בו זמנית מבקשים בקשה להנפקה חדשה, מבטלים את ה - - - מדביקים חדשים, זה לפי החוק בתקנון.
עירית וייסבלום
¶
אנחנו ביקשנו שהפילוחים יהיו מי מסכים מעל גיל 16 כדי שזה לא יעוות את הנתונים. הנתונים מראים שכ-84% מסכימים לשמירת טביעות האצבע ואצל הקטינים פחות מזה, אצל הקטינים 59%- - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הם קיבלו את כל המידע שסיכמנו עליו, אתם יכולים להגיד לנו כאן שהם קיבלו את כל המידע והאתגר, מה שאמרנו - - -
עירית וייסבלום
¶
אנחנו לא שואלים. אני רוצה להגיד שאנחנו לא מכריחים את האנשים לקרוא. יש את המייל - - -
אמנון שמואלי
¶
כל אחד אומר אם הוא רוצה או לא רוצה לשמור במאגר וכל אחד - - - מסכים לא מסכים אז אין בעיה. אבל אני - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל לפי המספרים שפה, נכון שזה מספרים רגעיים וכו', אבל לפי הנתונים שפה אז האחוזים הם לא, זה לא נראה לי ש-852 מול 1931 זה 84% - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הסתכלתי על בני ברק, רגע, יכול להיות שזה רגעי יכול להיות שזה אבל זה אחוזים שונים לגמרי מהאחוזים - - -
אמנון שמואלי
¶
ברמה הארצית אנחנו רואים 13 אלף מתוך 75. סך הכל נניח שאלה שפוטנציאל לשמירה זה 88550. זה הפוטנציאל לשמירה. מתוכם 13277 אי הסכמה.
עירית וייסבלום
¶
הדוח האחרון שהסתכלתי עליו יש 88,598 הרכשות מעל גיל 16 ומתוכם 75,168 הסכימו לשמירת טביעת אצבע שזה כ- 84%. זה בפריסה הארצית, זה לא לפי לשכות.
עמיר אריתן
¶
עדיין לא. שלושה חודשים, עדיין לא, רצינו קודם לייצב את הלשכות אבל נעשית מחיקה על פי חוק בהתאם לכל הבקשות של אי שמירת טביעת אצבע.
עמיר אריתן
¶
אני מפריד. 13,269 נמחק להם על פי חוק. בהתאם להגדרות שהוגדרו בחוק. כל אחד שמגיע ומבקש לא לשמור את טביעות האצבע - - -
עמיר אריתן
¶
לגבי הקטינים יש לנו שלושה חודשים, עדיין לא ביצענו את המחיקה, אנחנו קודם מחכים שהמערכות יהיו ערוכות ומוכנות להכל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד שאלה, יש מצבים שאיתרתם שבאמת יש ניסיון לגישה כפולה, מה שנקרא, זהות כפולה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, מנסים זה רק 15 לזהות כפולה והמאגר כולו נועד כדי למנוע מצב של זהות כפולה. השאלה היא האם בשביל 15 אנחנו עושים מאגר כזה או שהפוך בגלל שיש כל המערכת הזאת אז יש רק 15 ולא יותר. והתשובה היא בוודאי תמיד עדיף - - - תרנגולת בנושא הזה.
עצמון מינס
¶
יש נתונים מהעולם, אמיר יוכל להרחיב על זה, שיראו שבמקום שהקשחת והבטחת את התיעוד ואותו לא ניתן וכמעט לא ניתן לזייף אז הנוכלים שהם לעולם לא חוזקים אז במקום לנסות להשיב מאמצים ולזייף הם עושים תעודה כשרה אבל ברמאות, כלומר לגנוב זהות. ואת זה המאגר, אם ירצה השם, אמור למנוע.
עצמון מינס
¶
האבטחות הן ברמה - - - אני מעל 35 שנה בתחום אני יכול לומר שאני פשוט מתרשם. לשבח לכל מי שהגדיר ומימש את כל האבטחות וההגנות על המאגר. אני אגיד רק באמת את עיקרי הדברים.
ראשית המאגר הוא לא ברשת. בשום רשת, לא מחובר לשום דבר, מנותק לגמרי, בסדר? אין אליו שום גישה דרך רשת לכן האקר מבחוץ לא יכול - - -
עצמון מינס
¶
אני מדבר כרגע כמה משקיעים כדי למנוע מצבים כאלה בסדר? אז ראשית הוא לא מחובר לרשת. דבר שני, יש הרבה מעגלי אבטחה. פיזיים, טכנולוגיים, נהלים, בקרות, מידור אצלנו. גם אצלנו בתוך הרשות יש מידור. נעשו המון המון מעגלי אבטחה כדי להבטיח את זה שהמאגר לא יזלוג החוצה, חס וחלילה, ומצד שני יש לי גם תפקיד מאוד בכיר שאחראי רק על הגנת הפרטיות של האזרח. כלומר, למרות שהחוק התיר שימושים נוספים כדי - - - ביטחון, משטרה, זה לתועלת, לוודא שלא עושים שימוש יתר או אין יד קלה על ההדק ולא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זו נקודה מאוד מאוד רגישה כמה אנחנו נאפשר את השימושים. האם כל שוטר שיעצור מישהו בגין מהירות מופרזת יוכל לקבל את כל האינפורמציות מהמאגר או לא. צריך עוד לעשות עבודה גדולה. בינתיים, זה אסור.
עמיר אריתן
¶
נכון להיום בדומה לתקופת המבחן אין גישה לאף גורם חיצוני למערכת אלא אם כן הכנסת תחוקק אחרת.
עצמון מינס
¶
וכאשר יחוקק ויותר להם על פי חוק הדברים גם אז אנחנו שנינו אנשים מאוד בכירים ברשות שאמורים לוודא שהם באמת עומדים בזה ולא פרשנות שונה ולא יד קלה על ההדק כי אנחנו מבינים את הרגישות, את הפרטיות של האזרח כמה זה חשוב.
עצמון מינס
¶
אני יכול לומר לך שאנחנו מודעים לנושא הרגיש של הפרטיות של האזרח, ולכן ההנחיה החד משמעית שהיא גם לאנשים וגם מבינים את זה אבל הדגשתי את זה עוד הדגש והתר פשוט אנחנו השומרים של האזרחים פה, ממש ככה. וכאשר יותר על פי חוק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלה נוספת, יש קשר בין המאגר הזה למאגרים אחרים שישנם במדינת ישראל? נניח לצה"ל יש מאגר, האם מישהו יודע אם המאגר ההוא שמור בכלל. יש לו מאגר, האם הוא שמור?
עצמון מינס
¶
אני לא אחראי על המאגרים האחרים, אני יכול רק לומר לך, אגב, שבמאגרים אחרים יש הרבה יותר נתונים ומאוד מעניינים את הגנבים מאשר אצלנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שם יש נתונים מטורפים על כל הדברים. טוב, זה לא אצלי בוועדה אז אני לא יודע אבל לא שמעתי שנותנים לזה אבטחה מהסוג שאנחנו מדברים עליה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מצד שני ישנם מאגרים במדינה - - - בצה"ל שהם - - - דברים שאין לי מושג אם הם נמצאים ברמת אבטחה כזאת או לא, להערכתי לא, וזה מדאיג מאוד שלא לדבר על ארצות הברית שכל אחד שמגיע לשם נותן את הכל. יש יותר ממיליון ומשהו שם הוא נותן, לא יודע כמה - - - שם עכשיו, אין לי מושג- - -
עצמון מינס
¶
אצלנו הכל הוקשח לפי דרישות מאוד מחמירות של השב"כ ושירותי הביטחון, הכל מוצפן, כולם עוברים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי, רבותיי, שאלה אחרונה כי אנחנו רוצים לעשות סיור וסוגרים עוד 20 דקות את הלשכה אז אנחנו רוצים לעשות סיור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני יצאתי ושאלתי את האנשים מה קורה, אם הם יודעים את ההבדל בין דרכון כזה לדרכון כזה. אף אחד לא יודע שום דבר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש שעה מסויימת שלא מתאים למשרד הפנים. כנראה שהאינטלגנציה שלך לא - - - כנראה שיש פה חוסר - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
בין דרכון עם הפנים והטביעות אצבע, מה ההשלכות של העניין, מה הזכויות שלהם, איך זה עובד. אז כנראה שזה לא מספיק ואני זוכרת שגם משרד הפנים הבטיח לעשות קמפיין מאוד רחב, להסביר בשפה פשוטה ומונגשת לאנשים את כל ההשלכות כי המספרים כבר מדברים בעד עצמם. למה אנשים לא מבקשים כי הם לא יודעים שיש להם אפשרות כזאת. זאת אומרת, עכשיו הכל מתחת לרדאר.
ובנוסף, אדוני היושב ראש, עם כל הדברים היפים ששמענו פה, וכולם עשו את העבודה. אני לא הבנתי את התשובות. מה קורה עכשיו ולא בעוד חצי שנה כשהכל יסתדר. אתם ידעתם שזה דדליין ואתם ביקשתם אותו בוועדה ועשיתם הכל שם היסטרית בלי שזה ייכנס עכשיו. מה עושים עכשיו כדי לעזור לאנשים לקבל מה שמגיע להם מטעם המדינה.
עירית וייסבלום
¶
אנחנו התחייבנו בחוק תקנות להקים מערך הסברה שכולל כמה האמצעים שיכולים להיות וגם להשלים זה את זה. החומר הבסיסי והתחייבנו לסופו, הסכמנו גם בתקנות להוסיף אותו ב- - - של חברת הכנסת מלינובסקי שפה נוספת והוספנו את הצרפתית. יש את העלונים האלה, הם מנוסחים בשפה פשוטה ובהירה. אני גם ביקשתי ממשרד המשפטים שיאשרו, שמקובל עליהם, שגם קטינים בגיל 16 יכולים להבין את זה. הם שלחו הערות ועדכנו. אנחנו דבר אחד לא יכולים לעשות, אנחנו לא יכולים להכריח את הציבור. ומכוון שאנחנו מניחים שיש אנשים שלא יקראו את המידע המרחב פרסמנו גם כרזות שנותנות מידע יותר תמציתי והן תלויות בלשכות בכל ששת השפות. להכריח את האנשים לקרוא אנחנו לא יכולים ולא צריכים.
עירית וייסבלום
¶
אנחנו את העלונים האלה הוצאנו, כאמור, בשש שפות וגם את הכרזות. אני רוצה להגיד שניתנה הנחיה שלשכה שנגמרות בה השפות כי נגמרו אלה שהגיעו מהדפוס להוציא מהמחשב בשחור לבן עד שיגיעו חדשות. לא יודעת מה היה בחולון, קשה להתמודד עם טענות. חברת הכנסת מלינובסקי גם יצאה קודם ואמרה, אין - - - קשה להתווכח - - -
עירית וייסבלום
¶
בסדר אבל הראו רשימה. אז יש פה ויכוח על העובדות. אני יכולה להגיד שנעשה מאמץ לתת גם מידע מורחב, גם מידע תמציתי ומי שלא קורא אותו - - -
עירית וייסבלום
¶
- - זה בין היתר. זה לא שאנחנו חייבים את הכל בבת אחת. העלנו את כל הדברים הבסיסיים. לכל תושב שרוצה את המידע יש את המידע. אם הוא רוצה לקרוא מורחב, אם הוא רוצה לקרוא תמציתי אלא מקוצר יש את הכל באינטרנט - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, אנחנו רוצים לעשות סיור גם. בואו נעצור פה. איך אומרים, זו טעימה ראשונה רק שתרגישו מה מרגישים ולפעם הבאה, כמו שאמרתי, שהתשובות תהיינה - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אז אני אומרת לך, כנראה ש - - - לא מתאים לך אז תנסי לחשוב מה לא בסדר פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה רבה לאנשי הממלכה. תודה לחבריי, אנחנו נמשיך יחד - - - לסיור. אני רוצה רק לומר שמצד אחד אנחנו מרוצים מחלק מהתשובות ומצד שני עדיין יש עוד הרבה הרבה מה לעשות כדי שנגיע לאותו אופטימום שקיווינו שכבר יהיה אבל עדיין לא ואנחנו מקווים מאוד שכן.
נירה למאלי רנלבסקי
¶
החשיבות של ההסברה בנקודה הזאת היא מאוד חשובה, ולכן סרטוני הדרכה היו אמורים להחליף את הפקיד בעל פה, זה היה הרעיון.
(סיור)
קריאה
¶
באנו כמזדמנים, הכניסו אותנו, השירות מצויין, הכל תקין, תודה רבה, תודה רבה למנהל. אולי אפשר לעזור לנכים, אולי קצת תהיה הנחה כי זה קצת מחיר מאוד יקר 250 ₪.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אותו בעל ש- - - הנישואים הגיע לאשתו עם כמה מגשים עם כוס קפה חם, כוס קפה קר, הפוך, כוס תה, כוס חלב והרבה סוגי עוגיות ועוגת גבינה הוא אמר לה, את רואה, ככה אני רוצה כל יום. אתם מביאים אותנו לפה ללשכה מאוד יפה ומאוד מכובדת. ככה אנחנו רוצים בכל הלשכות.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
צריך לציין את הדבר הזה שהשירות הוא הכי חשוב וגם שאנשים יהיו מודעים לנושא הביומטרי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שאלתי את הזוג הזה והוא אמר מיוזמתו, אנחנו מודעים, אמרו לנו, אנחנו מודעים אם רק תמונה או גם טביעת אצבע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה סיפור נפרד. בעיקרו יודעים, חלק גדול, הרוב יודעים שאפשר לעשות תור ועושים תור. ומי שלא נותנים לו גם להכנס. אז זה בסדר מהבחינה הזאת. אז פה ההסברים כתובים ופה יש לכם הסבר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. זאת אומרת שאת גם בעל פה מסבירה כמעט לכל אחד את האופציות האלה. יפה מאוד. זה אפילו מעל מה שהחוק דורש נגיד כך. אבל זה יפה.
בנו נאייף
¶
זה מה שאני אמרתי, 12 זה לא שאני סוגר, יאללה בואו נלך הביתה. נסגרת הדלת וכל מי שבפנים מקבל שירות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
90 באים מזדמנים, רק 77 הם עם תור. אז יש לנו הרבה מאוד אנשים שכאן הם אומרים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל הזמן הסברתם שהפקיד אין לו את הזמן. אני רואה שפה גם הפקיד מסביר, גם מישהי שבכניסה. וואו זה יפה מאוד.
ארז מלמד
¶
אשרות. ויזות לאנשים זרים. כל אחת מהעמדות - - - עובדות שיושבות במודיעין עושות זימון תורים ותור מהיר. זימון תורים, יושבות על הרשימות של - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. לפחות אני אומר, מה שעשיתי עכשיו, שאלתי כאן באקראי הרבה מאוד אנשים. אנשים אומרים, באנו, לא הזמנו תור, הכניסו אותנו ואנחנו לא הרבה זמן קיבלנו מספר. אחד אומר אפילו, הלכתי קצת, חזרתי, מסדרים. שאלתי אתה יודע מה, אז הוא אומר ככה, הבחורה שם שעומדת מסבירה לי שאני יכול או רק תמונת פנים או גם טביעת אצבע - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, זו שמחלקת את המספרים. ב' שאלתי אנשים, אז הוא אומר, כן גם הפקיד אמר לי את זה. אנשים שאני מכיר. אני מכיר את הזוג הזה. בלי קשר אני מכיר. הם אומרים שגם הפקיד, מה שמשרד הפנים בזמנו אמר שלא, גם הפקיד מסביר להם שיש אפשרות כזו ואפשרות כזאת. מהבחינה הזאת אני אומר, לפחות פה - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני אקח אותך לאיזשהו סיור אקראי שאנחנו לא נודיע אז בואו נראה את התוצאות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יכול להיות. אמרתי מראש בישיבה שהודענו, החלטנו להודיע, לא לבוא בהפתעה הפעם ולראות. בסדר, לפחות זה נראה טוב. ואני מבין שזו לשכה שהיא יפה והיא לא הלשכה הגדולה. יש להם 15 לשכות יותר גדולות, יותר מכובדות ממה שזו אפילו. יפה, אז יש דברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה מה שביקשנו שיעשו. שלפגישה הבאה הוא לא יגיד יש לנו פתרונות אלא כבר עשינו אותם. עשינו את זה ועשינו את זה. נקווה שיהיה בסדר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אוקיי, אז אתה כיו"ר ועדה משותפת לביומטרי מחר אתה תקבל החלטת הנשיאות על כינוס חירום של דיון מהיר ואז בכנסת כבר נעשה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא. כי אני לא שמעתי מה עושים שבנאדם לא הצליח להכנס כשבנאדם לא קיבל תור ולא - - - בסוף מה שהם אומרים, האופציה היחידה שנשארת לו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כאן לא ראיתי את זה. לא ראיתי מישהו שלא הצליח. כל אלה שיושבים פה אין להם זימון והם נכנסו ויושבים. מה שכן - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני ביקשתי פתרון. אני שלחתי מיילים לא חזרו אליי, באתי, לא הכניסו אותי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אנשים אומרים שהם מגיעים ומקבלים אותם. ועובדה, רוב אלה שפה עכשיו, כל אלה שהיה להם זימון כבר סידרו והלכו הבייתה. כל אלה הם מזדמנים ומטפלים בהם - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני אוציא עכשיו קול קורא בפייסבוק, אנשים יספרו את הסיפורים ואנחנו נשמע אותם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תגידו לו שאני - - - הוא צלצל אליי, חזרתי אליו כמה פעמים, הוא כנראה אולי לא קיבל את זה שחזרתי - - -