הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 753
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"א בתמוז התשע"ז (05 ביולי 2017), שעה 9:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/07/2017
חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35) (מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי כתנאי להגשתה) התשע"ז-2017 (פ/1162/20)(כ/709), של חברי הכנסת אורי מקלב ומשה גפני
מוזמנים
¶
עו"ד לירון בנית - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד הילה דוידוביץ' - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ליאת שטרק - מנהלת מחלקת שירות ותיווך בביטוח, רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון
עו"ד ירון גולן - הלשכה המשפטית, רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון
חדוה קולפניצקי - רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון
גיל סלומון - מנכ"ל, איגוד חברות הביטוח
אריאל מונין - חבר לשכה, לשכת סוכני הביטוח
טל אלוביץ' - שדלן/ית, (פוליסי בע''מ), מייצג/ת את איגוד חברות הביטוח
גילי ברנר - שדלן/ית, קונטקטי, מייצג/ת את איגוד חברות הביטוח
ענת אלון - שדלן/ית (עו''ד גויסקי-קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה) מייצג/ת את לשכת סוכני ביטוח בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35) (מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי כתנאי להגשתה) התשע"ז-2017 (פ/1162/20)(כ/709)
היו"ר משה גפני
¶
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35) (מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי כתנאי להגשתה) התשע"ז-2017.
חבר הכנסת אורי מקלב, היה לכם דיון עם הממשלה לגבי ההצעה הזאת. אנחנו דיברנו בישיבה בקריאה הראשונה, והיו לנו כמה הסתייגויות לגבי העניין הזה. מה סיכמתם?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בעצם, הסתייגויות שהוועדה ברשותך לא הסכימה להסכמות שלנו, האם יש אפשרות? החוק בא ואומר שלפני שאנחנו נתבעים או אחרי שתובעים מישהו לבית משפט, צריך להודיע לו שאנחנו עומדים לתבוע אותך, ואם אתה רוצה להתדיין איתנו, אנחנו מוכנים להתדיין וזו הכתובת שלנו. אנחנו יכולים להתדיין כדי שלא יהיה המפגש הראשון שלהם בבתי משפט, שזה מטיל על הנתבע הוצאות גדולות וגם מטיל עומס על בית המשפט. וכמו שצריך להיות דרך העולם. דרך המלך היא כזו שכשאתה בא לתבוע מישהו, אתה אומר לו: אני תובע אותך - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
מתריע, התרעה, אני - - - להתדיין. - - - דרך המלך. דרך המלך זה לא בית המשפט. בית המשפט זה כשלא מגיעים להבנות בעניין הזה. ולכן אנחנו באנו עם תכניות שגם מטילות על הנתבע עכשיו הוצאות מיותרות, שיכול להיות שהוא מסכים או לא מסכים או יכול להיות שהוא יכול להעביר להם העברה, כשהוא בכלל לא קשור לעניין ועוד דברים וכדומה.
אתה, בהצעת החוק הראשונה, דיברנו שלפני, במקום - - - לפני פנייה לבית המשפט. ההסכמות שאנחנו הגענו, שזה לא יהיה. שיש אפשרות, אבל צריך לעשות את - - -. אפשר לפנות לבית משפט. לא רוצים לסגור דלת בפני כל תובע בבית המשפט, לא רוצים להתנות שום משום התניה. ואתם כחברי ועדת הכספים חשבתם ואתה כיושב ראש חשבתם: לא, אי אפשר. מה פתאום ללכת לבית משפט, על אף שיש סנקציה.
זה נשאר פתוח בחלק הזה. אני לא חושב שייגמר באותו, והממשלה לא מסכימה להרחבה שהוועדה ביקשה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש עוד תוספת שדווקא מצד הממשלה. החוק בא ומדבר רק על אדם פרטי. דהיינו, חברה – לא אדם פרטי. אדם פרטי יכול ללכת מיד לבית המשפט. אין לנו היום מניעה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
זה לא חוק. זה חוק שאתם תעשו, חדש. תאגיד. גם לא תאגיד מול תאגיד. מול אדם פרטי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בהנחה שאדם פרטי, אין לו את היכולות המשפטיות.
אני מבין שהממשלה ראתה שזה טוב, והיא אומרת: לא. גם היום החברות הולכות מיד לבית המשפט. למה להרתיע? אנחנו יכולים גם את החברות לחייב קודם.
אנחנו מוכנים לדבר הזה. יש בזה גם הרבה היגיון שגם החברות. אנחנו לא העזנו ללכת עד שם, אבל אם גם היום אנחנו אומרים לחברות: אל תלכו אחת מול השנייה. קודם כל, תודיעו אחת לשנייה, תדברו אחת עם השנייה – אנחנו כמציעים שמחים על ההרחבה הזאת. ואני מבין שזאת הצעה של הממשלה להרחיב. הממשלה היום רוצה להציע להרחיב לא רק כשזה מדובר על תאגיד מול אדם פרטי, אלא גם תאגיד מול תאגיד. קודם כל, תדברו.
גיל סלומון
¶
- - - לפי ההרחבה שלהם אני צריך להודיע 30 יום לפני לעירייה או למדינה שאני תובע אותן בצד ג'? נו, זה לא סביר.
גיל סלומון
¶
אז אנחנו צריכים להבהיר את זה, כי יש פה איזו בעיה בהבנה שלנו את הסעיף הזה. - - - שגם יש פה איזה רציונל שהוא קצת תלוש.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי רוזנטל, שנייה, אני התנתקתי.
אם אפשר עוד פעם. אז מה הוויכוח עם הממשלה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אין ויכוח. בקריאה ראשונה הוחלט שזה לא צריך. דהיינו, לפני שניגשים לבית המשפט, אין ברירת מחדל או שיש גם וגם זה, גם את האפשרות הזאת, אלא אי אפשר לגשת לבית המשפט - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה הוא אומר, עוד לפני שאתה מקריא? אתה יכול להסביר לנו? אני לא מכיר את זה.
אייל לב ארי
¶
הנוסח בעצם חוזר לחובה להתריע על כוונה להגיש תביעה 30 יום לפחות לפני הגשתה, כדי שבעצם יתקיים הרציונל של חבר הכנסת אורי מקלב, שהצדדים הפוטנציאליים להתדיינות יוכלו להתדיין ביניהם לפני שתוגש תביעה. ככל שתוגש תביעה שלא בהתאם לכלל שאנחנו רוצים לקבוע, לבית המשפט יש סמכות לפסוק הוצאות לאותו - - - שלא עמד.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בוודאי שיש לו. היא סמכות קיימת לבית משפט. מה, אתם רוצים ללמד אותי? נו, באמת.
אייל לב ארי
¶
הסמכות שחבר הכנסת מיקי רוזנטל מציין היא סמכות כללית. לפסוק הוצאות בכל עניין שבעצם - - -
אייל לב ארי
¶
אנחנו מציעים פה לקבוע במפורש את הסמכות של בית המשפט כדבר שהוא יכול לבוא ולראות אם הוא מבחינת ההתנהלות. זאת אומרת, זה לא דבר בסמכות הכללית שלו.
אייל לב ארי
¶
אלא לבוא ולהתייחס ספציפית להתנהלות הצדדים – האם בעצם הם התנהלו לפי הוראת החוק. שהם בעצם ניסו. לפני שהם ניגשו לבית המשפט, לפני שהוגשה התביעה הם ניסו בעצם לפתור ביניהם את העניין. וככל שלא, ככל שהוא בעצם הגיש את התביעה בלי מכתב התרעה או בפחות מ-30 ימים, בית המשפט יגיד: אתם לכאורה בעצם הטרחתם אותי, כנראה לחינם. אני - - - את זה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל היושב ראש וגם חבר הכנסת מיקי רוזנטל אמרו שהאזרח בכלל לא יודע את זה. מאיפה הם - - -? הם אמרו שהוא בכלל לא ידע שיש לו זכות לתבוע את זה בגלל שהוא לא ידע שהם היו צריכים לקבל מכתב. ומה הביא אותם למחשבה? מכיוון שהאזרח לא ידע. מתי בית המשפט יפסוק? אם אותו אחד יאמר: למה לא - - -? והוא בכלל לא ידע את זה שהוא היה צריך קודם. הוא לא מודע, לכן אמרתם לו: אסור. אי אפשר ללכת לבית המשפט. ועל זה עוד אין תשובה גם בתיקון שלך.
אין שום - - - מה שאדם לא יודע בכלל - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אדם לא היה - - - לא קיבל שום התרעה, הוא לא ידע שהוא נתבע, הוא לא ידע שחברת הביטוח - - -. עכשיו הוא פתאום מקבל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להסביר למה ההצעה הזאת - - -. אדוני, אני רוצה להסביר לך למה ההצעה הזאת לא טובה. ואני מבקש מכם גם להקשיב, כי זה חשוב מאוד.
אישית, זה לא מקל על העומס של בתי המשפט. אתם יודעים כמה תביעות יש של חברות הביטוח במערכת המשפט בשנה? אתם יכולים להגיד את זה פה, לוועדה?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
עשרות אלפים. יפה.
עכשיו, חלקן אולי לא היו מוגשות אם היינו עושים את הסייג הזה ומקלים על מערכת המשפט, שזאת מטרה קודם כל שלכם. של כלל האזרחים, אבל של משרד המשפטים.
למה זה קורה? למה זה קורה? ולמה ההצעה שלכם היא לא טובה? כי זה לא כוחות. התאגיד או חברת הביטוח מגישה את התביעה ואומרת: אוקיי, אז יפסקו לי הוצאות 2,000 שקל. אדם פרטי קיבל מכתב כזה בלי שהוא קיבל התרעה – הוא לוקח עורך דין כי הוא לא מבין מהחיים שלו, וכבר נגרם לו נזק. הנזק נגרם לו. ואת זה אנחנו רוצים למנוע.
אם אני משית עוד 2,000 שקל על חברת ביטוח בגין זה שהיא לא נתנה התרעה או שהשופט ישית עליה כמו שאתם מציעים, זה לא יעזור לאזרח הקטן שכבר כספו יצא על עורך דין.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, לא, זה לא שייך.
תקשיב רגע, ידידי היקר, תקשיב עד הסוף. אחר כך תענה לי.
הרי זה לא שייך אם התביעה צודקת או לא. יכול להיות שבסוף האזרח הזה יפסיד את התביעה והוא ישלם לעורך הדין כי הוא שילם לעורך הדין. זה לא הוצאות עורך דין. מה שאתם מבקשים להשית זה הוצאות על העובדה שהם לא הגישו התרעה טרם תביעה. זה מה שאתם מציעים. ואני אומר לכם: אתם לא מועילים בשום דבר. אחד, אתם לא מועילים בלצמצם את מספר התביעות בבתי המשפט שמתנהלות. שזה אינטרס של כולם פה, אני חושב. שחברות הביטוח עושות את זה בקלות. כי אזרח שמקבל תביעה הוא בסיטואציה אחרת. והן עושות את זה באופן שיטתי בשיטת מצליח הידועה של חברות הביטוח. אחד.
שניים, זה לא שני גופים שמעמדם שווה. האזרח הזה - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא הבנתי. אני לא מבין את הממשלה לחלוטין. אני לא מבין מה בדיוק הבעיה. לא הבנתי את זה בקריאה הראשונה, אני לא מבין את זה עכשיו. אני רוצה רק להגיד מה אני לא מבין. אולי תוכלי להסביר לי.
מה העסק שלכם עם כל העניין הזה? אני בכלל אדם פרטי. פתאום אני מקבל תביעה מבית המשפט. לא ידעתי עליה כלום מראש. אז קודם כל אני הולך לרופא לבדוק לחץ דם, אני מקבל הודעה מבית המשפט. אני לא יודע מה. אולי מאשימים אותי בריגול. הרי אני לא יודע כלום.
בא חבר הכנסת אורי מקלב, ואני הצטרפתי אליו, ואנחנו אומרים: תודיעו 30 יום קודם שהולכת להיות מוגשת תביעה נגד האיש הזה, שהוא בכלל לא צד בעניין. הוא צד שלישי. הוא לא יודע את הדין ודברים. תודיעו לו. אל תלכו לבית המשפט לפני שאתם לא מודיעים לו שיש תביעה נגדך כצד שלישי. או שתשלם או שנגיש תביעה לבית המשפט.
לא הבנתי אז, אני לא מבין היום מה אתם מתערבים בזה בכלל. אנחנו המחוקקים. אני לא מדבר פה על זה, אני מדבר סתם. זה שירות לאזרח - - -
היו"ר משה גפני
¶
עכשיו, מוסיף חבר הכנסת מיקי רוזנטל. אני דווקא בעד עומס על בתי המשפט, אבל אני מסכים איתו: יש עומס על בתי המשפט בתביעות אזרחיות של חברות הביטוח.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אתם אוהבים לתבוע. הרי יש לכם יועצים משפטיים בריטיינר, וזה עוד מכתב. עוד מכתב - - -
היו"ר משה גפני
¶
אתן, חברות הביטוח – היחיד ליד השולחן הזה שאני מבין אותו זה אותך. אותך אני מבין. אתה צריך עומס בבתי המשפט.
היו"ר משה גפני
¶
אתה כן צריך. תאמין לי. אתה צריך בגלל שהפקיד אצלכם יקרא לאותו אחד, יגיד לו: תשמע, בית המשפט שמע וזה. אתה חייב 1,000 שקל. תיתן 2,500 שקל וגומרים עניין. זה בסדר. אני בעד סוכני הביטוח. ממילא אני גם בעד חברות הביטוח.
אתה לא צד בעניין הזה. ממש לא צד. אנחנו רוצים להימנע מהתביעות האלה. אנחנו רוצים להגיד: תדע לך שתוגש נגדך תביעה בעוד 30 יום. תשלם עכשיו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה העניין שמטריד אתכם. שאתה אומר: אתה בעצם מרחיק אדם או חברה או תאגיד מהזכות לפנות לבית המשפט. אז אנחנו מוכנים להציע לכם ניסוח. ניסוח שלא ייפגע בעיקרון הזה, והניסוח יהיה כדלקמן.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הרי מה שמפריע להם זה העניין של זכות העמידה והפנייה לבית המשפט, שהיא זכות יסוד בדינה דמוקרטית, וזה בסדר גמור.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
וההצעה שלי היא כדלקמן: הגיש תאגיד גדול נגד אדם פרטי – אנחנו מדברים רק על המצב הזה – תביעה ללא התרעה, כן? יפסוק השופט – ותקשיב טוב עכשיו, וזו ההצעה – הוצאות לנתבע בסך של בין 1,000 שקלים ל-5,000 שקלים. הוא חייב מינימום 1,000 שקלים, מקסימום 5,000 שקלים. עכשיו בואו נראה אתכם גיבורים. זה לא מונע ממנו את זכות העמידה, אבל יש קנס קבוע בחוק. עכשיו, תגידו למה זה לא בסדר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הזמינו אותו למשפט. השופט חייב לפסוק לו על אי התרעה. על אי ההתרעה – בין 1,000 שקל ל-5,000 שקל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - - הוא יכול ללכת. הוא יודע שהקנס מונח, אבל הוא אומר: לא אכפת לי. ואז אנחנו קונסים אותם. בואו נראה עכשיו אם זה טוב או לא טוב.
לירון בנית
¶
יש חלופה נוספת שאפשר לשקול אותה וזה לאפשר לבית המשפט למחוק את אותה תביעה, כשהמשמעות היא בעצם שהוא הצליח לשלם אגרה מחדש ולחזור בעצם לתחילת התור.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זאת אפשרות פחות טובה. אני אסביר לך למה: כדי למחוק תביעה אתה צריך להוכיח אחד משלושה דברים: אחד, שזה לא נעשה בתום; שניים, הגנה מן הצדק. נכון? אבל אתה צריך לשכור עורך דין בשביל זה. אזרח פשוט לא יודע להגיד את הדברים האלה. הוא לא יודע להגיד את זה בבית המשפט.
לירון בנית
¶
כי זה פחות מקובל. זה רק יכול להגביל את שיקול הדעת של בית המשפט, כי אתה בעצם כופה עליו בחוק מה הוא צריך לפסוק. בדרך כלל, לא נהוג. בדרך כלל, נהוג להותיר את זה לשיקול דעת מלא של בית המשפט, גם את - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אוקיי. את יודעת מה? יש לנו פשרה על הפשרה – זה גם וגם. יש אופציה לשופט לבחור או לבטל - - - – הנה פסק הדין – או להשית קנס וזהו.
עכשיו-עכשיו גמרנו. בואו תסכימו ונלך הלאה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
ואני יוצא מנקודת הנחה, ככה הנתבע היה, מה שהנתבע לא יודע, אבל כבר כשהוא מגיע לבית המשפט כבר יש לו עורך דין.
אייל לב ארי
¶
לגבי ההוצאות, חבר הכנסת מיקי רוזנטל מציע בין 1,000 שקלים ל-5,000 שקלים. האם אופציה אחרת – במקום 5,000-1,000 שקל, הוצאות לדוגמה? זאת אומרת, בלי לקבוע. זאת אומרת, זה יהיה בשיקול דעת של זה, אבל ההוצאות לדוגמה הן בדרך כלל הוצאות שהן נחשבות כמעין - - -
אייל לב ארי
¶
- - - דוגמה עם פיצוי עונשין לנתבע, ואז בלי להגביל את שיקול הדעת של בית המשפט בין 1,000 שקל ל-5,000 שקל. זה פתוח. זה יכול להיות זה או זה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל זה לא הוצאות. זה לא הוצאות רגילות. אנחנו אומרים: זו ההתעלמות מכוונת המחוקק שיישלחו מכתב התרעה. יתעלמו? ישלמו.
היו"ר משה גפני
¶
היועץ המשפטי אייל לב ארי, אני רוצה להגיד לך משהו: המטרה שלנו בחוק הזה זה שיישלחו מכתב התרעה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו רוצים שיהיה ברקע, שיהיה עונש כזה שיביא אותם לשלוח מכתב התרעה לצד שלישי. את זה אנחנו רוצים להשיג.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל מה זה משנה? מה זה משנה? אני מעריך שאם החוק הזה יתקבל עם ההצעות האלה: גם מה שאמר חבר הכנסת מיקי רוזנטל וגם מה שהוסיפה הממשלה;
מה השם שלך?
גיל סלומון
¶
- - גם כמובן להתריע בפני הפרט, בפני האזרח הפשוט בפני תביעת צד ג', שזה אומר לתת לו התרעה של 30 יום כדי לאפשר לו את היכולת להתדיין ולא להגיע לבית המשפט. זה דבר אחד. הדבר השני, זה כמובן להקל על העומס בבתי המשפט. אלא שסעיף 1(ב) בהצעה מדבר על "מבטח יודיע בכתב לצד שלישי שאינו מבוטח - - -". זאת אומרת, לא מדובר על פרט. אנחנו צריכים פה לשים לב. הרי אם אתם רוצים מול האזרח הקטן – אוקיי, מאה אחוז. אבל כשזה מבטח שהוא לא מבוטח, זה יכול להיות המדינה. זה אומר שאם אני תובע את המדינה, אני אצטרך לשלוח לה 30 יום התרעה. זו יכולה להיות עירייה, זה יכול להיות חברות ליסינג, חברות השכרה. אתם פותחים פה. וכמובן שאין הדדיות, כי הן לא צריכות לשלוח לי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל אנחנו אמרנו שנתקן. הייתה הסכמה שנתקן: לא תאגיד נגד תאגיד ולא שום דבר. תאגיד נגד אדם פרטי בלבד.
ירון גולן
¶
זאת אומרת, אם יש רופא שיניים ויש לו תביעה עכשיו. הוא רופא. יש לו רק אותו. הוא בעסק. זה - - -
היו"ר משה גפני
¶
יש לנו את החלק השלישי, שזה חברות גדולות ומדינה ורשויות מקומיות וכדומה. עליהן אין לנו שום עניין.
היו"ר משה גפני
¶
יש את היחיד שהוא בעצם רשום כחברה, כמו רופא שיניים, ועליו אנחנו כן רוצים להגן. ואני רוצה לדעת בניסוח, איך עושים את זה.
גיל סלומון
¶
דווקא זו דוגמה לא טובה, חבר הכנסת מיקי רוזנטל, כי לרוב הרופאים יש את החסינות המקצועית שלהם, וזו הייתה דווקא דוגמה לא טובה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
לגבי חוק האשראי – אנחנו כרגע בדיון על חוקים, חוק האשראי, למי לתת, ילך לתאגידים - - -. ידעו להגדיר באיזו הגדרה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל אתכם: האם יש הגדרה לעסק קטן, שאיש אחד שם מנהל אותו, שני אנשים, ועליהם אנחנו רוצים להגן? תודה. גם בחברה.
ירון גולן
¶
למיטב ידיעתי, יש הגדרות לעסק קטן בחוק חובת המכרזים, ויש בהצעת חוק שנידונה בוועדת הכלכלה, הצעת חוק שמתעסקת בעסקים קטנים ובינוניים. אפשר לבחון אפשרות - - -
הילה דוידוביץ'
¶
כן, אבל עסק קטן הרבה פעמים מוגדר לצרכי אותו חוק והתכליות שלו. אם אתה רוצה – אני לא יכולה עכשיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו רוצים להגן על העסק הקטן של איש אחד או שניים, שהם נמצאים בעסק קטן, והתביעה נגד העסק הקטן - - -. עליהם אנחנו רוצים להגן.
גיל סלומון
¶
רק בנושא אחד, הנושא של ההתיישנות שדיברנו עליו בסיבוב הקודם, זה נפתר, נכון? אנחנו אחרי האירוע הזה? בתוך התדיינות משפטית. זאת אומרת שזה הנוסח. מה שמופיע לנו זה הנוסח, כדי שנהיה סגורים על - - -
אריאל מונין
¶
אז קודם כל, אנחנו מצטרפים כמובן לחוק החשוב הזה, הוא ברור. במיוחד לאזרח הקטן וגם לאזרח הקטן-בינוני. אבל כיוון שאני כבר פה, אני רוצה - - - למרות שזה לא בדיוק חשוב שתבינו. פה אנחנו מדברים על צד שלישי. אוקיי? חברה רוצה לתבוע צד שלישי. מפורש פה שזה לא מדובר על המבוטח עצמו. יש עוד בעיה אחת, שזה כנראה לא יהיה בחוק הזה. צריך לחשוב. אפילו אם תצא קריאה לחברת הביטוח, זה גם - - -
אריאל מונין
¶
אנשים שחייבים כסף לחברת ביטוח, מקבלים מכתב ראשון, מכתב שני. נגיד גובה הפרמיה 500 שקלים. ישר חברת הביטוח מעבירה לעורך דין חיצוני, ואז המבוטח שלנו מקבל 500 שקל פרמיה ועוד חוב של עוד 500 שקל – המכתב של עורך דין.
אריאל מונין
¶
אז זה עדיין לא - - - לפה. יכול להיות שזה משהו לחברי הכנסת להבא או לקריאה לחברת הביטוח. כל החובות הקטנים של האזרח הפשוט מוכפלים ומושלשים סתם - - -
היו"ר משה גפני
¶
- - אבל צריך לחשוב בדיוק. אז לכן, הבקשה שלי שתעביר לחבר הכנסת אורי מקלב נייר עם מה שהעלית פה.
הילה דוידוביץ'
¶
אבל איך בית המשפט ידע? דיברנו על מחיקה. בית המשפט, כשהוא מקבל כתב תביעה והוא אמור אולי לשקול למחוק. איך הוא יודע אם זה עסק קטן? אם הנתבע הוא עסק קטן?
גיל סלומון
¶
אבל הצד השני יצהיר על עצמו שהוא עומד בקריטריון של העסקים הקטנים לפי לשון החוק, נכון? אז בית המשפט יפסוק אם זה באמת - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הרי הצד הנתבע צריך לטעון ולטעון שהוא לא קיבל התרעה, וזה יכול להיות רק בהליכים מקדימים או זה, ואז הוא צריך לצרף את האסמכתא שהוא עסק קטן או whatever. אחרת, בית המשפט לא יידע בכלל שהוא לא קיבל.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
בשלב הזה כבר יש לו גם עורך דין. אז הוא כבר יידע - - -, אז הוא יגיד: מגיע לי. הוא יגיד: לא, אני עסק גדול. הוא אומר: לא, אני עסק קטן.
אייל לב ארי
¶
ברגע שהוא שולח לחברה הוא צריך עכשיו לבדוק, וזה פוגע בכם. הוא צריך לבדוק אם החברה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה פשוט מאוד. בוא, אני אגיד לך איך זה פשוט: אתה נכנס לאתר של רשם החברות, כתוב בדיוק: עוסק זעיר, עוסק מורשה. כתוב. כתוב איך החברה מוגדרת ברשם החברות.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נגמור עם החקיקה הזאת. התהליך הוא כזה: התהליך הוא קודם כל מה שאנחנו אומרים. אנחנו אומרים שביחיד צריך לשלוח התרעה.
היו"ר משה גפני
¶
אם מדובר על חברה וכל מה שנלווה לעניין הזה, החוק לא מדבר עליו. שם בחברה יוכלו להתמודד עם זה. אם מדובר בעוסק זעיר כהגדרתו בחוקים האחרים, אז ההוא יכול לחזור לחברת הביטוח ולהגיד: נכון שזה רשום, התביעה הזאת רשומה על שם החברה, אבל החברה הזאת היא עוסק זעיר ואתם צריכים לשלוח קודם התרעה ולא בית משפט.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל אם זו לא חברה, קודם כל אם זו לא חברה, אז היא יודעת, חברת הביטוח, שזו לא חברה. הרי החברות רשומות. איך היא תובעת חברה שזה רשום כחברה?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יפה. עוד לא. לא רק אדם יחיד – גם עוסק זעיר. אם אתם אומרים שהיא לא רושמת עוסק זעיר, הוא לא רשום בתוך רשם החברות, אז זה מילא אם הוא לא רשום ברשם החברות, אז - - - למישהו – תודיע לו קודם.
גיל סלומון
¶
אני תובע חברות ליסינג, אני צריך להודיע להם 30 יום? חבר'ה, אתם מבינים את המשמעות של הדבר הזה? אני תובע חברת השכרה כחברת ביטוח, אני תובע חברת השכרה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, מן ההגינות והיושר. עזוב, זה לא שייך לבתי משפט ושום דבר. כל אדם שמתכוון לתבוע אדם אחר, על אחת כמה וכמה חברה – שתתריע. מה קרה? אז יאללה.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
הרי מה שקורה בפועל, אתם מגיעים אחרי זה להסדרים במסדרונות בתי המשפט גם עם החברות - - -
גיל סלומון
¶
חבר הכנסת אורי מקלב, המשמעות של החוק. באמת, אני רוצה להסביר לכם את המשמעות של החוק הזה. אם אתם מעבירים פה את החוק, אני רוצה להסביר לכם את המשמעות. חברות ליסינג, שזה 60%; 60% מהרכבים במדינה זה מחברות ליסינג. אני צריך להודיע להן והן לא צריכות להודיע לי – 30 יום.
גיל סלומון
¶
והמדינה? אני צריך להודיע למדינה 30 יום והמדינה לא מודיעה לי 30 יום? איזה מין היגיון יש בחוק הזה? אנחנו מגנים על הפרט ופתאום - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה מצוין. יהיה פחות עומס על בתי המשפט. התביעות האוטומטיות האלה שעפות לבתי המשפט. זה מצוין. נהדר.
אייל לב ארי
¶
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35) (מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי כתנאי להגשתה) התשע"ז-2017
הוספת סעיף 108א1 – בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א-1981 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 108 יבוא:
"מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי
108א(א). בסעיף זה, "תביעה" – תביעה לפיצוי או לשיפוי או תחלוף, בקשר לתגמולי ביטוח ששילם מבטח למבוטח.
(ב) מבטח יודיע בכתב לצד שלישי על כוונתו להגיש תביעה נגד אותו צד שלישי, 30 ימים לפחות לפני הגשת התביעה; נטל ההוכחה שהצד השלישי קיבל את ההודעה, מוטל על המבטח.
(ג) הודעה כאמור בסעיף קטן (ב) תכלול את שם המבטח ודרכי ההתקשרות עמו, וכן פירוט של עילת התביעה ויצורפו לה המסמכים המהותיים הנוגעים לתביעה שבכוונת המבטח להגיש.
(ג1) הגיש מבטח תביעה נגד צד שלישי מבלי שהודיע לו על כך בכתב או שהודיע שלא במניין הימים, כאמור בסעיף קטן (ב), רשאי בית המשפט שדן בתביעה לפסוק הוצאות לטובת הצד השלישי בשיעור שבין 1,000 ל-5,000 שקלים שיימצא לנכון בנסיבות העניין או רשאי הוא למחוק את התביעה, אלא אם כן המבטח יוכיח שאם היה מודיע לצד השלישי, תביעתו הייתה מתיישנת.
(ד) הוראות סעיף קטן (ב) לא יחולו אם צורף נתבע נוסף להליך בכל שלב משלבי הדיון;
תחולה – 2. הוראות סעיף 108א לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה, יחולו על הודעה כמשמעותה בסעיף האמור שנשלחה ביום פרסומו של חוק זה ואילך ועל תביעה כהגדרתה באותו סעיף שהוגשה לבית המשפט ביום פרסומו של חוק זה ואילך".
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להגיד, אני רוצה להגיד גם לך: לא מוטלת פה איזו חובה מי יודע מה. מדובר על זה שחברת הביטוח תשלח מכתב התרעה. על זה מדובר. לא מדובר שאנחנו הולכים לצד זה או לצד אחר. לא מדובר על זה שאנחנו עושים איזה פעולות שכתוצאה מהן ייפגעו חברות הביטוח. לא, לא ייפגע אף אחד. להיפך. אתם תתרגלו לעניין הזה.
גיל סלומון
¶
לא, לא. יש רק נושא אחד. אני לא יודע, משום מה אתם מתעקשים. קחו את חברות הליסינג וההשכרה. זה שוק שמבטח את עצמו, שכבר לפעמים הוא יותר גדול מחברות הביטוח.
היו"ר משה גפני
¶
מה שזה אומר זה שחברת הביטוח שולחת לחברת הליסינג הודעה שאם את לא משלמת ואת חייבת לחברת הביטוח מיליון שקל, מיליון וחצי שקל; אם את לא משלמת את זה בתוך 30 יום, יש תביעה בבית המשפט. זה הכול.
גיל סלומון
¶
אבל חברת הליסינג, שלעיתים היא יותר גדולה, לא עושה את זה. אין פה הדדיות. היא לפי החוק - - -
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אבל גם חברת הליסינג - - - אתה שולח לה רק אם היא מצד שלישי, אבל אם היא לא צד שלישי, אתה לא שולח - - -
היו"ר משה גפני
¶
החלק הזה, שאנחנו השתכנענו שצריך לתקן את החוק, אנחנו ניקח גם בחשבון חברות גדולות שעומדות מול סוכני הביטוח, שגם הן יחויבו. בחוק הזה נכניס גם את התיקון הזה. חברת ליסינג שתובעת את חברת הביטוח – נמצא את ההגדרה, שיצטרכו גם להתריע. אנחנו רוצים להוריד את זה מבתי המשפט. זה הנושא שעומד בחוק, ואנחנו לא הולכים על - - -
לירון בנית
¶
רק לגבי מחיקת התביעה, צריך לקבוע שזה לא יעצור את מרוץ ההתיישנות. כי יכול להיות מצב שאם בית המשפט ימחק את התביעה, אז בעצם תקופת ההתיישנות תסתיים ואז בעצם אי אפשר יהיה להגיש תביעה חדשה. אז לכן זה צריך להיות כפוף - - - שזה לא עוצר את - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בדיוק. הרי זה חלק מהשיקולים שבית המשפט שוקל האם למחוק את התביעה הזאת על הסף בגין העילה של אי ההתרעה. אז הוא אומר: רגע, אבל יבוא עורך הדין של חברת הביטוח לבית המשפט ויגיד לו: תקשיב, אנחנו טעינו, פישלנו, לא שלחנו מכתב התרעה, אבל אם אדוני מוחק את זה עכשיו, אז כל התביעה ירדה לטמיון וזה לא הגון. אז תקנוס אותנו ונמשיך הלאה את התהליך.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שזה השיקולים של בית המשפט. הרי בשביל זה אנחנו נותנים לו את שיקול הדעת – לבית המשפט.
גיל סלומון
¶
תראה, אני מבקש בקשה: באמת, אנחנו חושבים שהחוק הזה באמת לא מידתי. אנחנו עוברים פה הרבה חקיקה ורגולציה, חברות הביטוח, אבל זה באמת קצת שובר את השיאים מבחינתנו. יש פה מצב שחברות הביטוח הן הגורם היחיד שבא בפני בית המשפט שהוא צריך לתת התרעה לתביעת צד ג' אפילו למדינה, לחברות ליסינג, לתאגידים - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תראה, עכשיו שלחו לי את הנתונים. שלחו לי את הנתונים, תקשיב לנתונים. אין לי נתונים אלא לשנת 2014. 47 אלף תביעות של חברות ביטוח.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
חברות הליסינג לא תבעו אפילו לא עשירית - - - ולכן אתם שונים בעניין הזה. אתם תובעים הרבה ומעסיקים את בתי המשפט - - -
גיל סלומון
¶
חבר הכנסת מיקי רוזנטל, אני לא - - -. מה שמעסיק את בתי המשפט זה תביעות פח בין חברות, לא תביעות צד ג'.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכם את הדיון כדלהלן: אנחנו הגענו למסקנה במהלך הדיונים. אנחנו הגענו למסקנה שאין דרך לבודד חברות או פרטים, אף על פי שבמקורו הנושא היה חברות ביטוח נגד אנשים פרטיים או עוסקים זעירים כאלה שזו תמונת המצב. אין דרך לבודד את החברות האחרות, ולכן אנחנו עושים את החוק הזה, שזה חל על כולם. כל מה שקורה בחוק הזה מביא את חברות הביטוח לשלוח מכתב התרעה. יכול להיות שבסוף חברות הביטוח ירוויחו מזה, לא יצטרכו להתדיין בבתי המשפט, לא יצטרכו לתת כל כך הרבה כסף לעורכי דין שמייצגים את החברות בבתי המשפט, העומס על בתי המשפט ירד – כולם ירוויחו מהעניין הזה.
העלה נציג חברות הביטוח והעלה נציג סוכני הביטוח שני נושאים שאנחנו לוקחים אותם ברצינות. האחד, זה הנושא שהעלה סוכן הביטוח, מר אריאל מונין, וסיכמנו שאתה נותן נייר, אנחנו נחתום על הצעת החוק הזאת, אנחנו הולכים לקדם אותה. במהלך הצעת החוק הזאת אנחנו נביא גם את הנושא הזה שמר גיל סלומון העלה: כאשר יש חברות, שהחברות האלה הן לא חברות הביטוח, הן נתבעות על ידי חברות הביטוח והן לא נמצאות בהדדיות מעצם העובדה שהן לא צריכות לשלוח מכתבי התרעה. בהן לא טיפלנו. הן לא צריכות לשלוח מכתבי התרעה ללקוחות שלהן והן יכולות ללכת ישר לבתי המשפט.
אנחנו מתחייבים, בעזרת השם ובלי נדר, בחוק הזה שעליו מדובר, להכניס את שני הפרמטרים האלה. החקיקה הזאת היא חקיקה שהיא שלב ראשון בעניין הזה של מכתבי ההתרעה, של הורדת העומס מבתי המשפט. בסוף זה יחול גם על מה שאתה העלית ועל מה שאתה העלית.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הצעת החוק, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (תיקון מס' 35) (מתן הודעה בדבר הכוונה להגיש תביעה נגד צד שלישי כתנאי להגשתה) התשע"ז-2017 (פ/1162/20)(כ/709), נתקבלה.