הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 537
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ה בסיון התשע"ז (19 ביוני 2017), שעה 13:06
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/06/2017
הצגת תכנית "נטו משפחה", יישום דוח העוני - סיכום ביניים
פרוטוקול
סדר היום
1. הצגת תכנית "נטו משפחה"
2. יישום דוח העוני - סיכום ביניים
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
עבדאללה אבו מערוף
ישראל אייכלר
מירב בן ארי
אילן גילאון
עבד אל חכים חאג' יחיא
מאיר כהן
שולי מועלם-רפאלי
יוליה מלינובסקי
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
יעקב אשר
יואב בן צור
חנין זועבי
ג'מאל זחאלקה
מנואל טרכטנברג
אורלי לוי-אבקסיס
משולם נהרי
רחל עזריה
רועי פולקמן
מוזמנים
¶
שר האוצר משה כחלון
שי באב"ד – מנכ"ל משרד האוצר
חיים הלפרין - מנהל היחידה לתכניות משלימות למידה, משרד החינוך
רויטל בר - סגנית מנהל אגף שירותי חינוך ורווחה, משרד החינוך
שרה כהן - מנהלת שירות הרווחה, משרד העלייה והקליטה
אייל מדן - רפרנט ביטוח לאומי באגף תקציבים, משרד האוצר
שאול קירשנבום - רפרנט חינוך באגף תקציבים, משרד האוצר
רות מנע - סגנית מנהל מינהל לסיוע בדיור, משרד הבינוי והשיכון
נורית ויסברג נקאש - מפקחת ארצית עו"ס משפחה, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
ד"ר מירי אנדבלד - מנהלת אגף מחקר כלכלי, המוסד לביטוח לאומי
יפית אלפנדרי - מנהלת תחום בכיר צריכה וכספים, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
נתי ביאליסטוק כהן - מנכ"ל המרכז לעיוור בישראל
אמיל לוגסי - חיפה כימיקלים
בקי קשת - עורכת דין, רבנים לזכויות אדם
ילנה פפל - דוברת המפלגה למגזר הרוסי, ס. כולנו
אירק חיים מסיקה - דובר בן לאומי וצרפתית, ס. כולנו
לילי ויינשטיין - מוזמנת
היו"ר אלי אלאלוף
¶
צהריים טובים חברים. היום ה-19 ביוני 2017, כ"ב בסיוון תשע"ז והשעה 13:06 דקות. אנחנו היום דנים בשני נושאים, אחד הצגת תכנית "נטו משפחה" או "משפחה נטו" ויישום דו"ח העוני. אנחנו נראה בדו"ח על העוני כמה "נטו משפחה" הוא חלק אינטגראלי.
אני במיוחד רוצה להודות לשר האוצר שלנו, על הנכונות שלו לבוא יחד עם כל הצוות, עם המנכ"ל שלו והצוות שלו כדי לדון בנושאים האלה.
אני רוצה להגיד לכם ש"משפחה נטו" היא בעצם חלק אינטגראלי של כל התכניות הקשורות לדו"ח העוני. דו"ח העוני מצא את מקומו אחרי שנולד אצל חברי מאיר כהן, כשר הרווחה הקודם והוא חלק אינטגראלי אלף של ההסכם הקואליציוני שנחתם בין כל המפלגות בהקמת הממשלה הזאת, והפך להחלטת ממשלה כבר באוגוסט 2015.
במטרות של דו"ח העוני אנחנו ניסינו להתמודד עם שני אתגרים: הוצאת המשפחות מהעוני והדבר השני השקעות המדינה בתכניות במשרדים החברתיים. ב-OECD הנושא של החינוך הוא נפרד משאר המשרדים והמטרה שלנו זה להיות בשנת 2025 - 10 שנים אחרי הגשת דו"ח העוני והאימוץ שלו על ידי הממשלה – שנוכל להיות בממוצע של ה-OECD. ואני לא אקדים כשאני אגיד שאנחנו דרך לא רעה.
הדבר השני המאד חשוב מבחינת העבודה, זה השקעות פרטניות באמצעות קצבאות או תכניות מיוחדות, שאמורות לבוא ולשרת את האוכלוסיות שנמצאות בעוני, במטרה אחת מרכזית: הוצאתן ממצב העוני. זה הכי חשוב. שלא נתיימר לשמור אותם בעוני במצב טוב. המטרה היא להוציא מהעוני.
דבר נוסף, "משפחה נטו" זו גם תכנית שמוכיחה שצריך גם למנוע התדרדרות לעוני וזה לא קל. סליחה, הפוך, זה קל להתדרדר לעוני, אם לא שומרים על האוכלוסייה שנמצאת ברובד התחתון של המעמד החברתי, הביניים.
אני רוצה לציין שמצב העוני לא נולד בבת אחת. זה התדרדרות של עשרות שנים, שהנושא הזה לא טופל. לכן גם הפתרונות שלו, אני מקווה, לא באותה פרופורציה של זמן, אנחנו נצליח לצמצם את העוני בצורה שאמרנו, כדי שנראה מתאימים גם כלפי האזרחים שלנו וזה הכי חשוב, אבל גם במעמד הבינלאומי, מול הגוף הכי חשוב מבחינה כלכלית היום, ה-OECD.
אני רוצה גם לציין שלמרות שהמרכיבים לא כוללים את משרד החינוך, אנחנו כללנו בדו"ח העוני את משרד החינוך כחלק אינטגראלי שאני יכולה להגיד בסיסמה, אבל מבוססת מאד: מה שיוציא את האנשים מהעוני זה רק חינוך. כל השאר יתקן. יתקן קצת, יתקן יותר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
החינוך. החינוך הוא המרכיב המרכזי ואכן ההשקעה היא לטווח ארוך. היא לא מיידית. והתקצוב שהתחיל בשנתיים האחרונות, שהוא צעד אדיר - ואני חייב לציין שזו גם יוזמה שהייתה של חברי שי פירון - זה ההדרגתיות בתקצוב. רואים את זה היום. רואים את זה גם כשאנחנו מסתכלים על ההחלטה האחרונה של עלות הצהרונים, זה לתקצב בהתאם למצב הסוציו אקונומי.
אני שוב מודה לאדוני שר האוצר, ידידי ומותר לי להגיד ראש מפלגתי, שהסכים לבוא איתנו ועם הצוות. אתה יכול לפתוח, או המנכ"ל שלך יציג, לפי נוחיותך. אתה מחליט.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני אגיד כמה מילים. צהריים טובים אלי, ידידי וחבר מפלגתי, יושב ראש הוועדה. תודה רבה על ההזמנה. אמנם בדרך כלל שר האוצר מציג בוועדת כספים, אבל בבקשה שלך וכמובן עם הרבה כבוד לוועדה, אני מגיע לכאן.
כמה מילים רק לחברי הכנסת. בשנת 2003 – ואני אומר את זה מתוך חברות, לא חלילה מתוך פטרונות או משהו – בשנת 2003 נבחרתי לכנסת פעם ראשונה. אריאל שרון היה ראש מפלגתי. פעם הייתי בליכוד. ואז קוראים לכל חברי הכנסת שנבחרו - לאיזו ועדה אתה רוצה. אני אמרתי לו ועדת העבודה והרווחה. אז הוא אמר – איזו ועדה? אמרתי לו ועדת העבודה והרווחה. כולם באים, סגן שר, יש כאלה יש להם קצת תעוזה, גם מבקשים להיות שרים. ושלוש פעמים הוא לא האמין לי.
ולמה אני מספר את זה, כי אמרו לי – אתה תעבוד כמו חמור, תתעסק בדברים הכי רגישים, הכי חשובים לציבור, ואנחנו יודעים שיש קשיים ולא תמיד הכל אפשר, והתמורה היא אפס. הציבור לא שם, לא בנושאים החברתיים. ולמרות כל זאת אמרתי אני אהיה בוועדה ואפשר לבדוק את זה. המקום היחידי שהייתי חבר קבוע בשנים 2003-2006 זה חבר ועדת העבודה והרווחה. בכלכלה הייתי ברוטציה. כל פעם שלחו אותנו לוועדה אחרת, אבל חבר במקום היחידי שהייתי זה היה בוועדה הזאת.
שר האוצר משה כחלון
¶
אז התגמול שקיבלתי, אמרו לי לא יכירו אותך, אתה תעשה עבודה, הציבור לא נמצא בנושאים החברתיים. התגמול שקיבלתי היה המקום הראשון בפריימריז של שנת 2006. אז יש תגמול ואני אומר את זה מתוך הערכה ומתוך ניסיון.
לעצם העניין, באמת המנכ"ל יציג פה את כל הפעולות שלנו, כמובן נישאל שאלות, נענה, נשיב על מה שרק אפשר ועל כל מה שיש לנו תשובות. מה שחשוב באמת זה הנושא של ועדת אלאלוף, ועדה ליציאה מהעוני. כפי שאמר אלי, השר מאיר כהן הקים את הוועדה כשהיה שר הרווחה בממשלה הקודמת וזה טבעם של דברים. יש שר שמתחיל, יוזם, שר אחריו מיישם וכך אני מניח שגם הדברים שאנחנו יוזמים, שרים אחרינו יישמו. זה טבע העולם וזה בסדר גמור.
אני חושב שהוועדה הזאת היא אחת מהחשובות של השנים האחרונות ואני פשוט שמח שנפל בחלקי, כמובן משרד העבודה והרווחה, ביטוח לאומי, הוועדה שעוקבת אחרי הפעילות ליישם את זה.
התכנית השנייה זה "נטו משפחה", שאני חושב שיש לה גם משמעות ואנחנו מדברים על השכבות החלשות וצריכים לדבר גם על מעמד הביניים. כי אחת המשימות החשובות שלנו היא לא להוריד את מעמד הביניים להיות בשכבות החלשות אלא להיפך, את החלשות לאחוז ולהחזיק אותן למעלה.
זה למעשה שתי המטרות המרכזיות – להקל על הזוגות הצעירים, על המשפחות הצעירות, עם הילדים הקטנים וכמובן על השכבות החלשות.
מספר משפטים – למרות שזה לא הנושא – על הנכים. לפחות אני מהסטאטוס שלי מבקש לדווח לוועדה באותה הזדמנות שעלה הנושא, הגיע אלינו. נעשתה ועדה. עמד בראשותה פרופסור זליכה. משנת 2003 למעשה הטענה נכונה, לא עודכנו באופן רציני הקצבאות של הנכים. הקצנו לצורך העניין הזה - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
כי זאת הייתה הסחת דעת. עכשיו הבאתם את שמחון כדי להיות המייסר - סלח לי - המייסר בעקרבים מול המייסר בשוטים. למה זה? איך זה קרה משה?
אילן גילאון (מרצ)
¶
הוועדה היחידה, הסטטוטורית, שהייתה צריכה לדון בזה זה ועדת העבודה והרווחה ברשות אדם שאתה סומך עליו ואני סומך עליו, כולם מאמינים בו. ולא שתשכיר פרופסורים לכל דבר ועניין.
אילן גילאון (מרצ)
¶
עם כל הכבוד לך על ה-230 שקלים – אני לא מזלזל בזה – שאתה נותן למשפחה. אינך מסוגל. אני אומר, הכוונות שלך טובות, אינך מסוגל להתמודד עם הקושי.
אילן גילאון (מרצ)
¶
למה אלי אלאלוף לא צריך לטפל בקצבת הנכות, שזה יושב אצלו חצי שנה? חצי שנה זה יושב אצלו.
שר האוצר משה כחלון
¶
אילן, יש לי הרבה כבוד אליך, אבל כל החיים היה צד שמדבר וצד שעושה. אלוהים אהב אותך, אתה בצד שמדבר כל הזמן וזה בסדר גמור.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אחד שעושה ואחד שמדבר. תפסיק להיות דמגוג. תעשה את העבודה שלך. זאת החלוקה. אתה שר האוצר.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אני לא רוצה שום דבר. זה לא - - - חצי שנה ההוצאה הזאת מחכה ואתה מגיע עם קמפיין של בחירות. "משפחה נטו"? אני לא מזלזל בזה. למה? כי אין להם פה. כי הוא מקים לך עוד ועדה על ידך, להראות מי מכם יותר גדול. קחו את הקרדיט, תובילו את זה. תנו לנכים מה שמגיע להם.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אתה יודע, ב-OECD יש משהו שנקרא Basic income. אתה יודע מה זה? בתור שר האוצר אתה יודע מה זה Basic income? זה הכנסה בסיסית, שאנשים לא יהיה להם מפלס חרדה. שיידעו שלא יהיה להם יותר מדי קר בחורף וחם בקיץ. אתם דואגים לזה?
אילן גילאון (מרצ)
¶
2,342 שקלים. זו המציאות ואתה מדבר לי על אותם 200 שקלים שאתה רוצה להוסיף. כל הכבוד לך. אין בעיה. אבל לאנשים יש זכות גם אם הם לבד ולא עם משפחות ולא בזוגות. מה לעשות? יש גם אנשים לבד. ולכן קח את הנושא הזה, תפוס אותו בקרניו. אתה ואלי אלאלוף האנשים שיכולים להוביל את זה, שיש לכם את הכוח הפוליטי לעשות את זה, לא אני. לא כל האחרים. קחו את הקרדיט, אבל תעשו את המעשה הנכון.
אני לא חושד בכוונות הלא טובות שלך. לך יש כוונות טובות וזה חשוב מאד, כי למי שאין כוונות טובות גם לא יהיו לו מעשים טובים.
אילן גילאון (מרצ)
¶
תסלח לי אדוני יושב הראש. אני מחכה חצי שנה. אני הנחתי על השולחן שלך לפני חצי שנה - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
בוועדת הכנסת תהיה הצעת חוק, למה היא לא נדונה? למה היא לא נדונה בוועדה של האדם שמוסמך על כולם, שמקובל על כולם, שהוא אדם ישר דרך ומתאים למשימה הזאת והוא יעשה רק אתה הדבר הטוב, גם בעיניך. למה? למה היית צריך פרופסור, כדי שיביאו לך עוד פרופסור? כל אחד יש לו את הפרופסור שלו? זאת השאלה.
עם כל הכבוד לקמפיין הגדול של מה שאתה שעושה ועיני לא צרה ועל הכיפאק, אבל תאחוז את הקור בקרניו כי יש לך את הכוח. כי אתה יכול לעשות את זה.
שר האוצר משה כחלון
¶
לא נורא, אני רגיל לזה ואני עדיין מתעקש שאנחנו הקצנו, הוועדה הקצתה ואני כמובן תומך בוועדת זליכה, בירון, עם כל ההסתייגויות וכל המחלוקות. זו פעם ראשונה שמוקצה סכום כזה. כל פעם הוקצו 100 מיליון, 200 מיליון שקלים. כשהתחלתי להיות שר רווחה הוקצו 200 מיליון. הקצנו מעל 4 מיליארד שקלים. תקציב הנכים הוא 9 מיליארד והולך להתווסף לו - - -
שר האוצר משה כחלון
¶
אילן, אני לצערי - - - אילן, תקשיב. אני מכבד אותך. נתתי לך לדבר. אני לא מסכים עם שום מילה שלך.
שר האוצר משה כחלון
¶
אילן, אילן, אני לא רוצה להביך אותך ואני לא רוצה לדבר. אמרת, התפרצת, תקפת. הכל בסדר.
שר האוצר משה כחלון
¶
לעצם העניין. הסכום הזה הוא סכום שהוקצה, מקובל על אגף התקציבים באוצר, הוכרז עליו, הוא יוצא לדרך. 4 מיליארד - - -
שר האוצר משה כחלון
¶
אני תומך בתכנית של זליכה. כרגע זה נמצא אצל ראש הממשלה. סליחה, בסוף בסוף, חברים - - - יש תכניות - - -
אילן גילאון (מרצ)
¶
שמחון הוא אדריכל הכפלת מחירי הדירות בתקופה של שטייניץ. לא מבין כלום בכלכלה. בבני אדם ודאי שלא מבין כלום.
שר האוצר משה כחלון
¶
טוב, אני הבנתי. אני מאד מודה לכם על זה שאפשרתם לי להציג את הדברים. אני ממשיך לשי, בבקשה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חברים, יש לי בקשה, כיושב ראש. אני מכבד את יושב ראש המפלגה שלי ואכן נתתי לו עד עכשיו לנהל את הדיון. אני מבקש שנחזור לדיון מתורבת. אילן, כולם. חברים, כולם. הרשימה היא ארוכה. מה שעשית כרגע, אילן, לקחת את הזמן של ארבעה חברי כנסת שבאו גם כן להביע דעה. אז אני מבקש מכולם – נא לכבד את לוח הזמנים שלנו ואת הסדר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חד משמעית אילן. למרות שאנחנו לא חברים, אנחנו אחים, אבל יש גבול. גם לאחי אני אומר דברים קשים. בבקשה אדוני המנכ"ל.
שי באב"ד
¶
לפני שאני מתחיל אני רק רוצה לחזק את מה ששר האוצר אמר. אני לא נכנס לויכוח מה עשו עם הכסף הזה, אבל במשרד האוצר, כפי ששר האוצר אמר וכמנכ"ל המשרד אני אומר את זה גם לפרוטוקול, הוקצה סכום של 4 מיליארד שקלים לטובת הנכים, תוספת של 50%. הויכוח הוא לא על הסכום. סכום יש, הסכום יוקצה והסכום יגיע לנכים. הוויכוח כולו כרגע הוא איך מיישמים ואיך נותנים. האם נותנים את זה בשירותים, האם נותנים הכל לקצבה, האם נותנים את זה במבחני הכשירות, באלף ואחת תצורות.
אנחנו לא המשרד האמון ולא מבינים בנושא הזה מספיק לעומק כדי לדעת מה נכון ואיפה לתת נכון לנכים. לכן משרד האוצר הקצה את הסכום. שר האוצר הורה להקצות את הסכום וכך המשרד עשה. עכשיו כל הדברים נמצאים מטבע הדברים איך לחלק את זה נכון. ובאמת אני לא רוצה להתפרץ לויכוח איך מחלקים נכון, כי אנחנו לא מבינים בזה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
להעביר את החשבון לבנק. איך לחלק? זה מאד קל. להעביר את החשבון לבנק.
אילן גילאון (מרצ)
¶
אתה באופן פרוצדוראלי, באופן אדמיניסטרטיבי רוצה לדרוך על הדמוקרטיה? זה מקובל עליך?
שי באב"ד
¶
טוב, בעצם מה שאני אציג לכם במצגת הקצרה היום זה שני דברים מרכזיים. אחד זה את המענה לדו"ח העוני שנעשה, כפי שהשר ויושב ראש הוועדה ציינו קודם והצעדים שנעשו בשנתיים האחרונות; ואת תכנית "נטו משפחה" והשילוב שלה כמובן בצמצום הפערים ובמענה העתידי להמשך צמצום הפערים ומדד ג'יני. בואו נתחיל לרוץ.
שי באב"ד
¶
כל צעד שעושים. אני חוזר, חבר הכנסת מאיר כהן, השר לשעבר, כל צעד בכל שנוגעים בבריאות, בתעסוקה, בביטוח לאומי, בכל אחד מהנושאים האלה, בעצם מטפלים בעוני ולכן אני אראה את זה, כמו שציינת.
כאן אנחנו בעצם רואים את שיעור ההשתתפות והאבטלה בשנים האחרונות. אנחנו רואים ששיעור ההשתתפות עלה בצורה משמעותית. תיכף אני אראה, יש קורלציה מלאה בין השתתפות בעבודה ותעסוקה להימצאות בעוני. אנחנו רואים שבשנת 2016 כבר הגענו לסדר גודל של 64% בשיעור ההשתתפות בשוק התעסוקה, עם אחוז אבטלה, שכבר בתחילת שנת 2017 כבר יש נתון יותר עדכני של 4.2%, מראה צמצום ניכר והמשרד עושה כל היום, לילות כימים פעולות, על מנת לצמצם את האבטלה ולהכניס כמה שיותר זוגות לשוק התעסוקה. אני גם אתייחס לזה בהמשך, ב"נטו משפחה".
כאן אנחנו רואים קורלציה ישירה בין פרנסה לבין יציאה מהעוני. ברגע שמדובר על זוג או משק בית ללא מפרנסים בכלל, השיעור של זוגות לא מפרנסים שנמצאים בקו העוני עומד על 75%. כאשר אנחנו רואים שכאשר במשק הבית שני הזוגות מפרנסים, שיעור העוני עומד על פחות מ-1%. קורלציה ישירה ככל שאנחנו מצליחים להביא לשוק התעסוקה. ככל שאנחנו מצליחים לייצר יותר פרנסה, ככה בעצם יש ירידה בעוני.
פה אנחנו רואים אותו דבר. ככל ששיעור התעסוקה עולה בקרב האוכלוסייה, ככה תוחלת העוני יורדת. אנחנו רואים גם שהצעדים שהממשלה עשתה בשנים האחרונות ואין פה את הגרף עוד על נתוני 2016-2017 וכשזה יגיע בשנים הבאות אתם תראו את המשך הצמצום. זה אומר שאחרי תשלומי ההעברה ומסים ישירים, אחרי כל הסובסידיות והמענה והקצבאות שהממשלה נותנת, אתם רואים ירידה חדה במדד האי שוויון, במדד הג'יני ובעצם התחלה של צמצום הפערים, שזה אחד הנושאים המרכזיים ששר האוצר הנחה את הנהלת האוצר ואת המשרד לעבוד עליו.
יש שלושה דברים מרכזיים שאנחנו עובדים עליהם: צמחיה ופריון, יוקר מחייה וצמצום פערים; כאשר הדגל המרכזי שהשר נושא ומדגיש לנו כל הזמן זה להמשיך ולצמצם את הפערים.
אנחנו רואים כאן ששיעור הגידול בתקציבים החברתיים, בעצם נוצרה כאן מהפכה. בפעם הראשונה בתקציבים 2015-2016-2017-2018, במקום שהגידול המרכזי יהיה בהוצאות הביטחון, מה שהיה עד כה, יש פה Shift. הוצאות הביטחון יישארו די קבועות. יש סיכום ביטחון שהשר הוביל, שהוא סיכום לחמש שנים עם מערכת הביטחון עד שנת 2020, שבו בעצם מספר הביטחון קבוע וכל הגידולים או מרבית הגידולים, ניתנים במשרדים האזרחיים.
אתם רואים, בשנת 2015 זה עמד על 6% לעומת השיעור בגידול בתמ"ג של 5%. אתם רואים בשנת 2016 שזה בעצם היה התקציב המלא הראשון שנעשה, שזה עמד על 13.3%. בשנת 2015, חשוב לציין, התקציב היה תקציב של חודש וחצי שעבר בדיעבד, כי בעצם רצנו על שנת תקציב. עד שהממשלה נכנסה והעבירה תקציב, רצנו על שנת תקציב של שנת בחירות, של שנה קודמת.
בגרף הקודם אנחנו רואים בשנת 2017 שהגידול במשרדים החברתיים - והחברתיים זה בריאות, זה חינוך, זה רווחה ואני אתייחס לזה בהמשך – עומד על 10% ובשנת 2018 עומד על 6% ואתם רואים לעומת מה קורה בגידול בתוצר בכל אחת מהשנים. זאת אומרת התחלנו לצמצם את הפערים ולדחוף את הכסף לתוך התקציבים החברתיים.
קצת להיכנס לתכניות ש - - -
שי באב"ד
¶
מאד מרכזית. נכון. דרך אגב השר היה בכנס OECD וגם על התכנית "נטו משפחה" שאני אדבר עליה בהמשך וגם על התוספת למשרדים החברתיים, אנחנו מקבלים הרבה מאד ביקורת – לא ביקורת אלא תשבחות.
שי באב"ד
¶
פרגון, בדיוק, זו המילה שחיפשתי. פרגון על הצעדים האלה שנעשים, כי זאת הייתה הביקורת שקיבלנו לפני שעשינו את התכניות האלה.
אני אגע טיפה במה שנעשה בכל אחד ואחד מהמקומות. בביטוח לאומי קודם כל תכנית חיסכון לכל ילד. כל משפחה בישראל מקבל 50 שקלים מופרש רטרואקטיבי משנת 2016 עבור כל אחד מהילדים שנולדים בישראל עד גיל 18. יש אופציה להשלים עם עוד 50 שקלים שהמשפחה נותנת. העלות התקציבית של התכנית הזאת היא 1.7 מיליארד שקלים. במידה והמשפחות עושות את ההשלמה, הסכום שאיתו ייצא נער בגיל 18, ואם הוא ממשיך עד גיל 21, מגיע לעשות אלפי שקלים. זה יכול לעזור בהשכלה, זה יכול לעזור בפתיחת עסק או להתחיל את החיים כזוג נשוי ואנחנו חושבים שהדבר הזה בהחלט עוזר ומצמצם פערים.
הגדלת הקצבה לקשישים – הגדלות הקצבאות ל-230,000 קשישים ב-300 שקלים, עלות שנתית של מיליארד שקלים והגדלת הקצבה. בעבר בעצם קצבאות הזקנה היו מחושבות בצורה כזאת שהיית צריך לצבור 10 שנים של ותק לפני שהיו מתחילים לספור לך. ואז עבור כל שנה היית מקבל 2% - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
חילקת את זה לארבע פעימות, אז צריך עוד להתבגר ב-4 שנים כדי לקבל את זה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
היה אפשר לעשות את זה בשתי פעימות ואנשים היו מקבלים הרבה יותר את הכסף ואת היכולת - - -
שי באב"ד
¶
סליחה גברתי, אפשר לעשות הכל. אם התקציב לא היה מוגבל ולא היו עשרות צרכים, היינו עושים הרבה יותר, כי צריך גם לעשות פה הרבה יותר. אבל כן עשינו ארבע פעימות וכן צמצמנו את העשר שנים האלה ונעשו צעדים. זה שהצעדים לא מושלמים, אני לרגע גם לא טוען פה שנעשה הכל והצעדים מושלמים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אדוני המנכ"ל, אם אפשר התייחסות קטנה דווקא לביטול תקופת ההכשרה לתוספת ותק לקצבת זקנה. ביחד עם אלי אלאלוף ראינו שנוצר שם עיוות, שבסופו של דבר מבטל הטבות שוות כסף, ומה שאומר שאותם קשישים נאלצים להוציא מהכיס שלהם בגלל שהם נופלים בין הכיסאות.
ביקשנו מכם לתקן תיקון שבעצם יש לו השפעה על אותם קשישים עניים והנושא פה לדעתי היה חוסר תשומת לב. אבל ברגע שאמרנו והצבענו על זה, ראוי היה שמשרד האוצר היה עושה עם זה משהו. אלה שנפגעים בתווך.
שי באב"ד
¶
אוקיי אורלי, אז אני לא מכיר את זה, אבל מה שכן אני מתחייב בפנייך, אלישבע תרשום את זה, אני אחזור אלייך עם תשובה רשמית שלי איפה זה עומד, מה נעשה עם העיוות ומה עם התיקון.
שי באב"ד
¶
בסדר, יכול להיות. אני לא מכיר את זה. אני אבדוק את הבעיה שהעלית, אני אנסה לראות. בוודאי לא עשינו את זה כדי ליצור עיוות חדש.
שי באב"ד
¶
לא עכשיו. ניתן לה תשובה מסודרת בהמשך. בואו נמשיך. במסגרת שיכון, אז כמובן תכנית הדגל של מחיר למשתכן, שמסייעת לזוגות צעירים ברכישת דירה, כאשר בפריפריה יש דגש מיוחד מעבר לקרקע גם על הוצאות פיתוח ורכישה בפריפריה, על מנת באמת לסייע לזוגות צעירים לצמצם את הפער. ברור שכאשר זוג צעיר מצליח להגיע לדירה במחיר הרבה יותר זול, הכסף שמתפנה הולך פה אחר כך לצריכה – במיוחד באוכלוסיות המוחלשות – לדברים הבסיסיים של ביגוד, חינוך ובריאות. חלק מזה זה גם ההגרלה הגדולה שיצאה לאחרונה, ששר האוצר הכריז עליה לאחרונה, שתיתן לעוד 15,000 זוגות צעירים את האופציה לרכוש דירה במחירים מופחתים של 20%-30% מהשוק; וזה כמובן מיועד לכל אלה שאין להם, בראש ובראשונה.
הדיור הציבורי – השקעה מאסיבית ב - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אלכס, ברשותך, השר התייחס ואם יישאר לנו זמן נחזור לזה בצורה מסודרת. כרגע תאפשר לנו להמשיך את הדיון. חצי מהזמן הפסדנו על ההערות הלא מסודרות.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
בדיוק. אז אולי כדאי לדון בוועדה הרלבנטית ולא בוועדה שעושה פוליטיקה - - -
שי באב"ד
¶
אלכס, אנחנו מכירים לא מהיום ולא מאתמול. אתה לא היית פה בהתחלה, אז אני אחזור על מה שנאמר פה בהתחלה. תן לי רגע. סכום של 4 מיליארד שקלים – והוצהר פה גם לפרוטוקול ושר האוצר כבר אמר – הוקצה על ידי משרד האוצר. הדבר המרכזי שעכשיו דנים בו - ואני לא רוצה לפתוח עוד פעם ויכוח - זה איך נכון להקצות אותו. האם לתת את הכל בקצבה, האם לתת את זה בשירותים הנוספים, האם לתת את זה במבחנים?
רגע, שנייה, אלכס, אני לא רוצה להיגרר לוויכוח הזה כי זה לא ייפתר פה עכשיו ואני גם לא יודע לתת לך תשובות עכשיו. אז בוא ניקח את זה אחרי. אני אשמח גם לשבת איתך אחרי זה יותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חוזר ואומר זאת הוועדה הכי רצינית כלפי אוכלוסיית הנכים. אני חושב שאנחנו מתייחסים ועובדים יד ביד אתכם. אני מבקש לאפשר גם דיון על נושאים נוספים, שבחלקם גם נוגעים לכם. אז אני מבקש אלכס, אל תפריע לנו בשלב זה, תקשיב - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, אנחנו לא נתייחס להערה שלך. אני מצטער להגיד לך, אלכס. אני מכיר אותך בדיונים יותר רציניים שאתה מתנהג אחרת, אז בבקשה. תן לנו להגיע לנושאים שאנחנו רוצים כרגע. בבקשה, אל תפריע. חד משמעי אל תפריע.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
יותר מכולם הוא מקשיב. אם יש יושב ראש ועדה שפעיל, זה אלי אלאלוף. אז הוא מקשיב ואתה יודע את זה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
את יודעת שיושבים פה אנשים בעיקר שנמצאים בצד שלהם, אז לא צריך להפוך את זה כאילו יש עכשיו - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
זליכה אומר שהתכנית של שמחון שווה 1.5 מיליארד שקלים. השאלה היא אם עשו לנו מניפולציה במספרים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בערבית שלי הייתי אומר לך איזו אמירה. כל קרח אני אחפש את הראש שלו? זה לא מעניין אותי כרגע. כן, ככה אומרים בערבית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אם אומרים 4 מיליארד והתכנית של שמחון עולה 1.5 מיליארד שקלים, מישהו עושה עלינו מניפולציה. לא אתם. צריך לבדוק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עזוב אותנו מזה. אני מבקש, אדוני המנכ"ל, חברה, אם אנחנו נמשיך ככה, אז בואו נודה שטעינו. נסגור את הדיון. עוד לא קרה דיון כזה בוועדה.
המנכ"ל ישלים בבקשה. שי, תשלים.
שי באב"ד
¶
טוב, אני אמשיך. אז דיברנו על תכנית מחיר למשתכן. מעבר לזה לדיור ציבורי הוקצו לא מעט כספים בשנתיים האחרונות מ-1.1 מיליארד שקלים שהוקצו לרכישות של דיור ציבורי, התווספו לזה עוד 300 מיליון שקלים שהוקצו לזה כבר בשנת 2017 ועוד מיליארד שקלים שהשר הנחה שיוקצו דרך חברת עמידר. אנחנו נעשה את זה באמצעות איגוח, אבל סך הכל הסכומים עלו בצורה משמעותית.
אלה שעדיין ממתינים, יש השתתפות בשכר הדירה לממתינים שנע בין גובה של 3,000 ל-3,700 שקלים. אחר כך אני אראה סכימה של כמה כל התקציבים האלה. בואו נרוץ.
בתעסוקה - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
רגע, רגע, שנייה. דיור ציבורי. כשאתם אומרים אגרות חוב, מה הערבויות שאנחנו נותנים? האם בסופו של דבר אנחנו מסכנים ואנחנו עושים את ההפרדה בין הדירות של הדיור הציבורי - - -
שי באב"ד
¶
התשובה היא לא. התשובה היא שפשוט נוח לנו לפרוש את זה תקציבית על פני 10 שנים. המדינה מממנת את זה.
שי באב"ד
¶
אני לא אמרתי דרך עמידר. אנחנו אמרנו נגייס אג"ח. בואו לא נכנס לדיון הפיננסי פה. את הדיון הפיננסי נפתור.
שי באב"ד
¶
הלאה. אבל הרעיון הוא להקצות סכומים משמעותיים לדיור הציבורי.
הבינוי במעונות יום, בעיקר באזורי הפריפריה לאוכלוסייה הערבית והחרדית, גם לזה הוקצו כספים. הכשרות מקצועיות. יש במסגרת ניסיונות ההכוונה לשוק התעסוקה הכשרות מקצועיות שניתנות במימון המדינה. זה בעיקר וואוצ'רים שניתנים לאנשים למקצועות כמו חשמאלים, טכנאים ועוד, על מנת באמת לעודד.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
שי, סליחה, דבר אחד, אני לא מפריע. שקף קודם. הגיעה השעה שהנושא של מעונות יום לא יהיה תחת הכותרת של תעסוקה. נגמר הסיפור. זה לא רק תעסוקת נשים. זה מכיוון שאנחנו צריכים - - -
שי באב"ד
¶
אני מסכים. בואו נעבור הלאה. בריאות. במסגרת הבריאות נעשו שני צעדים מרכזיים. אחד זה הנושא של הרחבת ביטוח השיניים ההדרגתי לילדים, כדי להגיע עד גיל 18 ולהרחיב את ביטוחי השיניים בבריאות הציבור; ופיתוח שירותי בריאות בפריפריה, שזה תגבור מערך מוקדי הלילה, שיפוץ ושדרוג של טיפות חלב ומרכזים משודרגים לגיל הרך, שזה טיפות חלב משודרגות. לכל הדברים האלה ניתנים תקציבים - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אדוני, אחרי הכישלון הטוטאלי בהעברה של אחיות בריאות התלמיד למערך מופרט, אז בואו לא נעשה את אותו טעות על טיפות החלב. אני יודעת שמונחת עכשיו תכנית כזאת ואחרת. בואו נשמור על טיפות החלב בתוך מערכת הבריאות הממלכתית. בואו. אסור לעשות את הטעות הזאת עוד פעם, של הפרטה של אירוע כל כך דרמטי.
שי באב"ד
¶
טוב. ניקח לתשומת הלב. במסגרת החינוך, חלק מהדברים שנעשים, אז תקציב חינוך דיפרנציאלי. התוספות התקציביות ניתנו בצורה דיפרנציאלית, ככה שבתי ספר ברשויות בסוציו אקונומי נמוך קיבלו יותר, כדי שכל תלמיד פר תלמיד, הכסף שהמדינה מקצה - סך העזרה שהוא מקבל מהרשויות ומהמדינה – יהיה יותר.
בחינוך הבלתי פורמאלי, בעיקר בפריפריה, זה חלק מתכנית צפון וגם בדרום, ניתנו חוגים לילדים בכיתות ד' ו-ה'; וואוצ'רים שניתנים לחרדים במטרה לעודד אותם לעשות השלמת בגרויות, כחלק מהעידוד להיכנס לשוק התעסוקה.
בנושא של רווחה, יש את תכנית נושמים לרווחה – תכנית ממוקדת ליווי והתאמת תכנית אישית ליציאה מעוני. זה ממש ליווי של משפחות דרך עמותות ושיתוף פעולה עם הג'וינט ורש"י - אני חושב שאתה מכיר את זה, אדוני יושב הראש - על מנת באמת לעודד משפחות.
שי באב"ד
¶
איך מנהלים תקציב, איך מנהלים את המשפחה, איך מעודדים אותם לתעסוקה וכו' והקמת מרכזי עוצמה מורחבים, שזה מרכזים שמחולקים בקרוב ל-100 רשויות בעיקר למיצוי זכויות ועוד פעילויות קהילתיות שנעשות בנושא של הכוונת תעסוקה לאוכלוסייה קשה, שלא עבדה מימיה ולא הייתה חלק מזה.
אם אני נוגע רגע בשיעור הגידול בתקציבים, אז יש לך פה את כולם – את חינוך, רווחה, או רק רווחה? אז אני רגע רוצה רק לגעת, בהמשך למי שאלי אלאלוף אמר קודם, יש לי פה פשוט את הנתונים אז אני אגע בהם.
במסגרת הגידול בתקציב, נתחיל בבריאות – אז בשנת 2015 תקציב הבריאות עלה ב-14%, בשנת 2016 קרוב ל-8%, בשנת 2017 שוב, סדר גודל של 13% גידול, כאשר בכל השנים האלה הראיתי לכם בכמה התוצר גדל.
במסגרת עלייה בתקציב החינוך, זה ממש לפרוט איך היה שינוי כשהתקציב הולך למשרדים האזרחיים. במסגרת השינויים בתקציב בחינוך, אז בשנת 2015 הוא גדל ב-12%. בשנת 2016 הוא גדל בסדר גודל של 4%, בשנת 2017 ב-6%. תקציב החינוך הוא אחד מהתקציבים הגדולים ביותר. יש שאלה, תלוי איך מחשבים איזה תקציב יותר גדול, אם ביטחון או חינוך והתוספות כאן הן מיליארדים והן משמעותיות.
בתקציב גידול הרווחה, אתם רואים את זה פה, בשנת 2015 קרוב ל-7%, בשנת 2016 - - -
שי באב"ד
¶
תקציב הרווחה עלה מעל 6% בשנת 2015, קרוב ל-9% בשנת 2016, מעל ל-6% בשנת 2017 ו-6.5% - 7% בשנת 2018, ואתם רואים כמובן מה קרה לתוצר בשנים האלה. אלה התוספות.
אתם רואים את הטבלה המסכמת, סך הכל אפשר לראות את התוספות התקציביות שניתנו לכל אחד מהדברים – ביטוח לאומי, שיכון, תעסוקה, בריאות, חינוך ורווחה. כאשר בתקציב 2015-2016 הוקצבו כ-6.5 מיליארד שקלים ובתקציבים 2017-2018 הוקצבו כ-9.4 מיליארד שקלים. סך הכל כ-16 מיליארד שקלים בשנים 2015-2018, שהוקצו כתוספות לתקציב.
שי באב"ד
¶
בבסיס התקציב. כל הדברים האלה נעשו בבסיס התקציב, כתוצאה מדו"ח אלאלוף וחלק מנושא צמצום העוני.
שי באב"ד
¶
הטייס האוטומטי היה מביא אולי ל-15%-20% מהגידול שנעשה, אם היה רק טייס אוטומטי. רוב התוספות-. זה 2% בדרך כלל, 2.5% הטייס האוטומטי. 1.8% הגידול באוכלוסייה, לא 12% או 10% כמו שהראינו פה קודם הגידולים במשרדים השונים, ככה שזה ממש לא טייס אוטומטי. ועוד יותר על ההערה הזאת - בעבר הטייס האוטומטי, שהיה חל על המשרדים החברתיים, היה מביא את זה שבקושי הייתה תוספת במשרדים החברתיים, אבל במשרד הביטחון הייתה תוספת משמעותית ועכשיו המגמה התהפכה. כל התוספות או רוב התוספות ניתנות באמת במשרדים החברתיים ולמערכת הביטחון יש תקציב קבוע.
בואו נעבור לתכנית "נטו משפחה".
היו"ר אלי אלאלוף
¶
וגם בתקציב הביטחון – אני רוצה לציין – יש סעיפים חברתיים. אתם יושבים איתנו ומחר למשל כל נושא הפיקדון לחיילים המשוחררים ולתשמ"ש וכו'. יש הרבה מאד תקציבים חברתיים שלא נגעו בהם ולא יגעו בהם בזכותנו.
שי באב"ד
¶
דרך אגב, מה שגם לא מופיע פה והיינו צריכים לציין, זה ה-50% תוספת לשכר החיילים שניתנה לכל המשפחות ובעיקר עוזרת כמובן למשפחות - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה לציין, יש דברים שלא כללנו במכוון כדי לא להטעות. יש הסכם עם עמיגור על תוספת של 3,500 יחידות דיור לדיור הציבורי. את זה לא ראיתם, כי זה נעשה בהסכם אחר, לא כלול בהמלצות של הדו"ח. אז אפשר היה למלא את זה במשבצות שלא היו שייכות - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
סליחה, אני רוצה גם להגיד נקודה אחת. אני מסתכל על חנין ועל חברי חאג' יחיא ועל זחאלקה כמובן. אני רוצה להגיד לכם שכל ההחלטות שהתקבלו בתקציבים האלה היו תקציבים אוניברסאליים ולא תקציבים עם סלקציה כזו או אחרת. כל ההמלצות. כל התקציבים האלה הלכו שווה בשווה לתקן עיוות נוראי שהיה בעבר, אבל לא מספיק. אני רוצה לציין את זה בנוכחותכם. זה לא מספיק לאוכלוסייה הכי חלשה במדינה, שיהיה ברור - לאוכלוסייה הערבית - ואנחנו חייבים להשלים את הפער הזה בקצב הרבה יותר מהיר, גם אם אנחנו יודעים שהכל יהיה הדרגתי.
אבל תבינו, כשאנחנו מתקצבים, כשהמשרד מתקצב בהדרגה, משרד החינוך למשל, זה אמור גם לתקן את העיוות הנורא שקיים עד עכשיו במערכת. וזה שתבינו בוועדה. ועבדאללה, שעוקב אחרינו צעד-צעד והוא רואה את זה, הוא אמור להזהיר אותנו מטעויות שנעשה כמו שנעשו בעבר. נקודה מאד מאד חשובה אם אנחנו רוצים חברה צודקת, שוויונית, שהיא של כל אזרי מדינת ישראל.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רוצה להגיד משהו, היות ואנחנו צריכים ללכת. אלף אני מברך אותך אדוני שר האוצר, באמת. גם תכנית "נטו למשפחה", גם הנתונים האלה הם נתונים מצוינים ואני שמח בלי שום שייכות פוליטית. יש משהו מאד מבטיח בכך שבנושאים כאלה, של צמצום העוני, כולם מתלכדים, כנסת שלמה מתלכדת אחרי שר אוצר בכל תכנית שלו ואני בהחלט מברך. לקח לנו זמן, גם לי וגם לאלי, לשכנע בנחיצות הדו"ח הזה.
ולכששמנו אותו על השולחן, גם אז היו אנשים, לרבות ראש הממשלה, שלא הבין למה אנחנו צריכים את הדו"ח הזה. ובין אם הקצב הוא לשביעות רצון כולם או פחות, זה שיש היום דו"ח כזה, שהופך להיות לאבני הבוחן של כל ממשלה, ולא משנה מי יהיה שר האוצר, זה דבר שאני חושב הוא מצוין ואני מברך אותך על זה. ואני מודה לאלי. אני כל כך שמח שאלי הוא יושב ראש הוועדה הזאת, כי אין אדם יותר מתאים ממנו לשים בידיו את הדו"ח הזה ולהגיד לו – רוץ קדימה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אשר, היות ואתה תפקידך לקפוץ כל פעם, אז אני אומר לך שהדו"ח נכתב אחרי קיצוץ הקצבאות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני יודע, אבל לא החזרתם את זה. לא החזרתם. אני זוכר את הנאומים שלך וגם של - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אילו זה היה תלוי גם עכשיו הייתי עושה רביזיה בקצבאות, אבל זה בסדר גמור. זה לא תלוי בי. כשזה יהיה תלוי בי נעשה את זה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשאול אותך, אדוני השר, כי יש נושא מאד חשוב. במוצאי שבת שר החינוך אמר שהוא פנה אליך לתקצב את קיצור החופשות של משרד החינוך. האם אתה מתכוון כבר השנה לתקצב את זה, כאחד שבאמת דואג למשפחה הישראלית.
שר האוצר משה כחלון
¶
כן, אכן הוא פנה אלי. זה נמצא בדיונים. הכיוון הוא חיובי, אני לא יכול להתחייב כרגע.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד יושב הראש, כבוד השר. יש לי שתי הערות. הראשונה, הייתי רוצה לשמוע, אם מדברים על פריפריה, לקחת בחשבון גם פריפריה סוציו אקונומית. כי יש לנו גם יישובים, במיוחד יישובים ערביים שנמצאים באזור המרכז והם במצב סוציו אקונומי 3 ו-2. אז כשעושים תכנית ומדברים על פריפריה, לקחת אותם בחשבון, גם אם זה בשיכון, גם בעניין של הסבסוד ואם זה בכל המרכיבים של התקציב. לקחת את זה בחשבון, כי בסופו של דבר אתה רוצה לטפל בעוני ולא לטפל באזורים הגיאוגרפיים.
אתה הולך לאזורים הגיאוגרפים כי שם יש עוני, אבל אם יש עוני גם במקומות אחרים, צריך למצוא את הדרך איך זה יהיה בתוך החוק, שאז זה חשוב מאד. למשל בסובסידיה לפיתוח בשיכון. אזור המרכז לא מקבל סבסוד, כי זה מרכז, אבל המרכז זה גם טייבה וקלנסווה וזה גם תל אביב וזה גם מקומות אחרים. בקלנסווה המצב הסוציו אקונומי 2, בטייבה 3. אז אם לא יקבלו את המענקים שם, גם זה לא יעזור להם ולא יטפל בעוני. זה אחד.
שנית, הנושא של "נטו משפחה". ואם אני כבר מדבר אז אני אומר משפט אחד. הבעיה של היישובים ערבים והאחוז הגבוה של העוני, שזה מעל 52%, אני אומר לך אני קושר 90% ממנו לעניין של התעסוקה, כי אחוז האבטלה הוא אחוז הבלתי מועסקים. כי כשמדברים על אבטלה זה שונה מבלתי מועסקים. אפילו שר הכלכלה דאז, דרעי, אחרי שאילתה - - -, התשובה שלו הייתה יש תכנית לשנת 2020 שנגיע למצב של תעסוקת גברים -79% ותעסוקת נשים 41% באוכלוסייה הערבית. שזה אומר בסך הכל שאנחנו נהיה כ-60% בסך כל המועסקים.
מצב כזה, ברור שקשה לנו להיכנס תחת הכותרת של "משפחה נטו", שהחוק הזה בא לכנסת ואני דיברתי על זה. אז אני מציע תכנית לאוכלוסייה הערבית שתהיה – אם לאחד מבני הזוג לא תמצא עבודה, למרות כל המאמצים – הגיע ללשכת התעסוקה, ביקש, שלחו אותו, ביקש ולא מקבל, שבן הזוג הרי בגלל שיש משכורת אחת הוא עני. אז לבדוק את האפשרות איך להטיב איתו בנושא של "נטו משפחה".
יואב בן צור (ש"ס)
¶
תודה רבה אדוני. אני חושב שהדיון הזה הוא דיון חשוב. אדוני שר האוצר, אני רוצה לברך אלף את מאיר כהן שלא נמצא פה, שהקים את ועדת אלאלוף ונחשפנו לאלי אלאלוף כשהוא הציג את דו"ח העוני. אני רוצה לומר לך אדוני שעשית בחירה טובה ויושב ראש ועדת העבודה והרווחה הוא באמת איש ראוי, שחיבר דו"ח שאני חושב שהוא אבן בוחן להרבה חוקים שיעברו.
אני רק רוצה לציין נקודה אחת אישית. אני הגשתי חוק בנושא של אבחון ילדים לקויי למידה ממשפחות מעוטות יכולות, שהוא נגזר מהדו"ח של אלי אלאלוף. הדו"ח עבר בקריאה טרומית ועוזרך, נדב, בתפקידו הקודם, הפגיש אותי עם הממונים על התקציבים, על האגף הזה באוצר, והם אמרו שהם כולם הסכימו שזה חוק חשוב וכו', אבל יש סדרי עדיפויות.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
נכון. אני גם חושב ככה. הם הגזימו. גם הסכמנו לרדת בטווח הגילאים. אני חושב שאתה כשר אוצר חברתי, שמוביל מדיניות חברתית בממשלה הזאת, בממשלה בכלל שעשתה דברים מאד גדולים שלא עשו בעבר בנושאים חברתיים. גם בנושא קצבאות הנכים, אף אחד בעבר לא נגע בזה ולא הסכים לנגוע ולהתחיל עם הדברים האלה והממשלה הזאת באמת עושה ותעשה דברים נוספים.
אני חושב שזה המקום אולי, באמת, דברים כאלה זה דברים שמונעים נשירה לתלמידים כאלה ומשפחות כאלה נמנעות לעשות אבחונים בגלל העלויות הגבוהות שלהם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בין 100 ל-150 מיליון שקלים. אני חושב שבהדרגה אפשר לעשות, כי זה דורש היערכות חדשה במשרד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
במקרה נמצא פה נציג המשרד בדו"ח העוני, החבר חיים הלפרין, שיודע להפעיל את זה בצ'יק. סליחה שאני - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אין לו את המספר. אם זה יאושר, זה יופעל שם, ביחידה שלו. הוא יודע להפעיל את זה היטב, אבל זו בעיה של היערכות. לכן אני לא מאמין שאפשר יהיה להוציא בשנה ראשונה את כל הסכום. בהדרגה צריך לעשות את זה, אבל זה בהחלט דבר - - -
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. עלו כאן נושאים רבים שהם חשובים, כולם חשובים והעוני זה החיים ואיכות החיים של האנשים. אני רוצה להתמקד בנושא של תעסוקת נשים ערביות, אחרי זה באג'נדה של הממשלה וגם של הממשלה הקודמת. אנחנו לא מתווכחים על המטרה ואם תשימו לב, הנקודה הזאת היא כבר חלק מתכנית העבודה. אנחנו מתווכחים על ה-איך. על הקונפליקט של איך להעלות את אחוז תעסוקת הנשים הערביות, כאשר רוב המאמצים ורוב התקציב מוקצה לעניין של הכשרה, הכשרה וזה תמיד הכשרה ולא למצוא מקומות עבודה ולא להגביר את מקומות העבודה.
אנחנו דרשנו ועדה. אני אקפוץ לשורה התחתונה. דרשנו ועדה שתחקור כמה נושא ההכשרה הוא נושא יעיל. כמה הוא העלה באמת את אחוז הנשים העובדות בחמש או שש השנים האחרונות. למה? כי גם מהשטח אנחנו מוצאים שיש קשר חלש בין נושאי ההכשרה לבין שוק התעסוקה – הוואוצ'רים, הסדנאות, התכנית של הכשרת שנה – לא מותאמת לשוק התעסוקה. היא לא מוקצית או לא מכוונת למקצועות איכותיים אלא למקצועות של טיפוח יופי או מקצועות אחרים ונעשה על זה מחקר. 65% מהקורסים של הכשרה ביישובים הערבים לנשים ערביות זה על טיפוח ויופי.
אנחנו אומרים שההקצאה והתקציב אין לו תפוקה. האינפוט שנעשה, גם המאמץ, גם התקציב, אין לו את האוט-פוט המתאים. אנחנו דרשנו לשקול את הנושא הזה לפי ועדות של ערבים מומחים בנושאי תעסוקת נשים, שיחקרו את הנושא ושיקלו מחדש את הנושא של הוואוצ'רים וההכשרות. וחלק מהמאמץ ומהקונספט קצת יטה גם לכיוון יצירת מקומות עבודה ולא רק הכשרה ויבחנו את הנושא השני. נשים מוכשרות שהן מובטלות. אקדמאיות שהן מובטלות. מורות. לא מאות, אלפי מורות ערביות שהן מובטלות.
כלומר שלא נמקד את הסוגיה רק בהעלאת ההכשרה, כי יש מוכשרות מובטלות.
שר האוצר משה כחלון
¶
טוב, חברת הכנסת זועבי, קודם כל הנושא של ההכשרה – הדברים שאמרת כמובן ייבדקו, כי את יודעת, זה קל לבדוק השמה, הכשרה מול השמה. אם הן לא יושמו, אז רואים שזה לא בסדר, אבל להכשרה יש משמעות חברתית מאד מאד גדולה ואני אגיד לך גם למה.
אני באופן אישי לא יכול לשמוע את המילה הזאת שכר מינימום. כשאת אומרת על בן אדם, אגב שזה שכר מינימום, אני לא אוהב את המילה הזאת. כאילו את מדברת חס וחלילה על אנשים שהם מינימום. שזה המינימום. לכן כשיש הכשרה את מוציאה את הנשים ואת הגברים האלה מהעניין של שכר המינימום. אנשים בלי הכשרה לצערי מקבלים את השכר הכי נמוך.
שר האוצר משה כחלון
¶
אני קודם כל מסכים איך, שימי בצד. עכשיו אני רוצה גם לדעת למה אנחנו לוחצים על הכשרה מקצועית גם במגזר הערבי, גם במגזר היהודי, גם במגזר החרדי, בכל המגזרים. אנחנו רוצים שנשים וגברים תהיה להם הכשרה, יהיו להם כישורים, שיוכלו לקבל שכר יותר גבוה. לקבל 7,000 שקלים, 8,000 שקלים ו-9,000 שקלים ו-10,000 שקלים. זאת הכוונה של הלחץ שלנו על הכשרה.
מה שאמרת, אפשר לבדוק את זה. זה עושה שכל. את יודעת, אם 100 נשים הלכו להכשרות ורק 20 הושמו, אז כנראה שמשהו שם לא בסדר. הדברים האלה ייבדקו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד השר, צריך להבדיל בין הכשרה ובין הסבה מקצועית. יש גם מוכשרות שצריך לדאוג ל - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אם מורות בוגרות בתי ספר להכשרת מורים, 5,6, ו-10 שנים לא נקלטו - - -
שר האוצר משה כחלון
¶
הדברים ייבדקו, אבל כשמדינה מכווינה לכיוון מסוים ואחר כך אין לזה המשכיות, כנראה שזה לא בסדר. אז נבדוק את זה. אבל רק שתבינו למה אנחנו רוצים הכשרות. אנחנו רוצים אנשים עם הכשרה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי. בבקשה, אני פוגע במיוחד במשפחה שלי, אז חברי הכנסת של כולנו לא קיבלו את רשות הדיבור.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
טוב, אדוני יושב הראש ואדוני השר, קודם כל באמת מילה. לא יכולתי להתאפק כשדיבר מאיר כהן, ידידי, כי אני חושב שאם זה היה תלוי בו באמת לא היו מורידים את הקצבאות. אין ספק שהקדנציה הזאת היא קדנציה עם חמלה. אין ספק שהקדנציה הזאת מסתכלת על השכבות החלשות מכל הגוונים וכמובן כשלא עושים אז גם לא טועים וביקורת יכולה להיות. כשיש 4 מיליארד שקלים ולא יודעים איך זה עוד ילך, אז יש ביקורת. אם היה אפס, אז כנראה שגם לא הייתה ביקורת.
אני רוצה לומר בשתי נקודות קטנות. יש את נושא המשפחתונים. המשפחתונים הם בעצם הזרוע שמשלימה את המעונות, את החסר במעונות. יש מקומות במיוחד במגזר הערבי ובמגזר החרדי וביישובים צפופים, שלא מצליחים לבנות עדיין מעונות בקצב הראוי והמתאים, כי יש בעיה של מחסור בקרקע, או אצל הערבים זה הנושא של תכניות מתאר שהן לא מוכנות.
המשפחתונים הם בעצם הכלי שבו המשפחה יכולה לשים את הילד במקום שהוא מוסדר. יש בעיה אחרת בתנאים שלהם ולא נדבר על זה כרגע. במשך 4-5 שנים לא העלו את המספר, לא עשו את הגידול הטבעי של מספר התלמידים.
היום התברר לי בוועדה שנציגת האוצר, כשדיברו על מעקב הבנייה של המעונות, אדוני השר, כדאי שתשמע את זה, כי אני בטוח שאתה תתקן את זה, התברר שמתוך תקציב של 900 מיליון שקלים של בניית מעונות, בתקופה האחרונה השר כץ הכניס את זה ללחץ מאד חזק, אבל יש עדיין 100 מיליון שקלים שלא נוצלו וחזרו לאוצר.
אנחנו כבר חודשים – כל העוזרים שלך יודעים את הנושא – משפחתונים – חסר 30-40 מיליון שקלים כדי לפתוח מאות משפחתונים שזה אלפי ילדים, שזה הזרוע המשלימה שנותנת לאמא אפשרות לצאת לעבודה ולא לשלוח למעון כי אין מעון ליד הבית שלה. כי אין קרקע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
תכנית "נטו למשפחה" לא הוצגה כאן, אז לכן יש לנו הערות והסתייגויות. אנחנו נאמר אותן כשהתכנית תוצג. לא ראינו גם נוסח.
שר האוצר משה כחלון
¶
אז אני קודם כל מודה לכם, אני פשוט חייב לצאת, בשעה שתיים ורבע אני צריך להיות אצל ראש הממשלה. בדיון אמרו לי מאחת עד שתיים. לא ידעתי שאני צריך לתת גם במות ל-. אבל זה חלק מהעבודה שלנו.
קודם כל תודה רבה לכם. שי פה ודברים שצריכים להיבדק כמובן נבדוק אותם. מי שהתחייבנו לו לתשובות גם יקבל.
תודה רבה לכם על ההזמנה ועל ההקשבה. אלי, תודה על הכל.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה לך. ברשותכם, מי שרוצה, אני ברשותך לא רוצה-. "נטו משפחה" זה תכנית יותר מדי יקרה ש - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אני מעדיף לסיים את הישיבה ברגע זה. אנחנו נקיים דיון נוסף על "נטו משפחה" ועל עוד נקודות נוספות שלא הספקנו לדון בהן היום.
אני מודה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15.