הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 407
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ה בסיון התשע"ז (19 ביוני 2017), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/06/2017
חוק סמכויות לשם מניעת ביצוע עבירות באמצעות אתר אינטרנט, התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הגבלת גישה לאתר אינטרנט לשם מניעת ביצוע עבירות, התשע"ה–2014 (מ/839).
מוזמנים
¶
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אוסנת חיטרון
מתמחה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אליה רחל אסיג
משרד ראש הממשלה - א'
ראש אגף אכיפה וחקיקה, רשות למלחמה בסמים, המשרד לביטחון הפנים - אתי כהנא
ע' יועמ"ש בט"פ, המשרד לביטחון הפנים - רעיה שטנר וויכנסקי
יועץ השר, המשרד לביטחון הפנים - ליאור חיימוביץ
עוזרת ליועמ"ש, משטרת ישראל - רפ"ק דנה צ'רנובלסקי
ר' חוליית סייבר חקירות, משטרת ישראל - רפ"ק ירון שטרן
מנהלת מדיניות ציבורית, Google - נועה אלפנט לפלר
מנחה משפטית, הקליניקה למשפט וטכנולוגיה, אוניברסיטת חיפה - דלית קן-דרור פלדמן
סמנכ"לית קשרי קהילה ורגולציה, איגוד האינטרנט הישראלי - מי-טל גרייבר שורץ
האגודה לזכויות האזרח בישראל - אורי סבח
מתמחה, שבלת ושות' - שי גליק
שדלן/ית (עצמאי/ת), מייצג/ת את ארגון חברות הסרטים MPA - תמיר אפורי
שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את Google, פרטנר (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: סלקום) - תמר אברמוביץ
שדלן/ית - מתן אלקלעי
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צהרים טובים לחברי חברי הכנסת, אנשי הממלכה, נציגים שונים, אנחנו ממשיכים. הצעת חוק הגבלת גישה לאתר האינטרנט לשם מניעת ביצוע עבירות, התשע"ז–2017, זה החלק שפוצל. התקיימו כמה וכמה דיונים ולכן אנחנו ננסה להמשיך. הנושא הוא מאוד מרכזי, הוא מהווה כלי מרכזי בידי המשטרה לכשהחוק יחוקק כדי לאפשר לה לפעול ולעצור כי אם עד היום נניח הצליחו לאתר את המקומות הפיזיים שבהם התבצעו אותם דברים – אם זה בסמים או בזנות ודברים אחרים – עכשיו הכול עבר לאינטרנט, ואם שם לא נצליח לחסום את זה אז למעשה לא עשינו כלום. זה כמו – באסוציאציה, אני לא יודע אם זה נכון – היה פקק, פתרו אותו והעבירו אותו לצומת הבא, אז לא עשינו כלום. לכן, החוק הזה יש לו חשיבות גדולה מאוד. גור, בבקשה.
גור בליי
¶
בסעיפים שדיברנו עליהם כבר בישיבה הקודמת היו כמה נקודות שנותרו פתוחות. חשבתי שנתחיל לנסות לראות אם אפשר לסגור אותן ואז להתקדם הלאה מהסעיף שבו נעצרנו. הסעיף שבו עצרנו זה הסעיף שעוסק במה שמכנים "צו מתגלגל". עצרנו בסעיף 2(ו) שעוסק באפשרות של המשטרה להוציא צווים נוספים בעקבות הצו של בית-משפט, אבל לפני כן היו כמה נקודות שעוד נותרו פתוחות וחשבתי שאולי ננסה לסגור אותן.
קודם כול, בסעיף 2(א)(2) דובר על העילות לסגירה, אני מזכיר. אחת העילות: הגבלת גישה לאתר חיונית למניעת גישה/חשיפה של המשתמש בישראל לפעילות שאילו נעברה בישראל, הייתה עבירה, והתוספת הייתה: ויש לפעילות האתר זיקה לישראל. פה הייתה קצת התלבטות בוועדה לגבי מה רמת הזיקה והאם לקבוע חלופות מפורשות או חלופות כאלה ואחרות, ובעצה אחת עם נציגי משרד המשפטים, לפחות אנחנו סברנו - - -
גור בליי
¶
להשאיר את זה ללא הפירוט, זאת אומרת להשאיר לבתי-המשפט לפרש את זה בהתאם למקרים הספציפיים – ואני רואה את ההנהונים של הממשלה – אם זה מקובל על חברי הוועדה, אני חושב שנשאיר את זה כך, פשוט נעצור בזיקה לישראל בלי להיכנס, בעצם בהתאם לנסיבות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, כי כל פירוט בסוף יביא לכך שלא יכולת לכלול את הכול, ואז אנחנו מפסידים. בית-במשפט בשיקול הדעת שלו יוכל לעשות את זה לנושא הזה.
תמיר אפורי
¶
שמי עו"ד תמיר אפורי, אני מייצג את איגוד חברות הסרטים MPA. אני חושב שהתנאי של זיקה לישראל הוא שגוי ואני מציע לוועדה לשקול להשמיט אותו. אני חושב שאין סיבה להניח שאתר שיש בו פדופיליה קשה ויש אליו גישה גם מישראל וגם ממדינות אחרות, אין בו מילה בעברית אבל התוכן שלו הוא עדיין פדופיליה קשה, ואני לא רואה סיבה.
גור בליי
¶
דברים שהם עבירה מבחינת ישראל, כמו פדופיליה קשה, ייכנסו בחלופה הראשונה ממילא. יש חלופה ראשונה שאומרת, למניעת המשך ביצוע העבירה – משהו שהוא גם עבירה בישראל, אין בעיה, זה ייכנס ב-(1).
תמיר אפורי
¶
אני מצטער, אבל בוא נקרא את הנוסח: "הגבלת גישה לאתר חיונית למניעת המשך ביצוע העבירה". החסימה של האתר לא תמנע את ביצוע העבירה. העבירה מתבצעת בארץ אחרת, החסימה לא תמנע אותה, היא תמשיך להתקיים.
תמיר אפורי
¶
יש מספיק דוגמאות שבהן התוכן האסור הוא אסור מאוד, ועדיין אתה לא מונע את ביצוע העבירה בזה שאתה חוסם את האתר, אתה מונע את הגישה של אזרחים ישראלים והתנאי של הזיקה לישראל לא תורם שום דבר, אתה מכביד על הרשות בעוד תנאי שאין בו תועלת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כלומר, 2(א)(2), התנאי ש"אילו היא נעברה בישראל ויש לה זיקה לישראל", זה מצטבר, זה גם וגם.
גור בליי
¶
נכון. ההבחנה בין (1) ל-(2) זה בין דברים שהם משני הצדדים לא חוקיים, כמו פדופיליה או סמים קשים או דברים מהסוג הזה, לבין דברים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא חוקי במקום אחד, כך שיש לנו בעיה בישראל, אבל נניח במקום שממנו הוא מגיע הוא חוקי, אז לכן אנחנו צריכים להסתכל.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אם ככה אז אני רגע מצטרפת להערה של עו"ד אפורי. נניח שבחסימת האתר אין כדי למנוע את ביצוע העבירה, אבל היא עבירה במקום שבו היא מתבצעת, ואנחנו רוצים לחסום את הגישה לאזרחי ישראל, למשל פדופיליה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא, בוא נדבר רגע על פדופיליה. פדופיליה זה אסור בארצות הברית ואסור גם בישראל. יש אתר שמציע תוכן פדופילי, ולמרות האיסור בארצות הברית הוא עדיין פעיל בארצות הברית. ואנחנו רוצים, החוק הזה רוצה לחסום את הגישה לאזרחי ישראל לאתר הזה. לאיזה סעיף זה ייכנס? (1) או (2)?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל אתה לא תמנע את המשך ביצוע העבירה כי האתר הזה ימשיך לפעול בצורה לא חוקית בחו"ל.
גור בליי
¶
בסעיף קטן (3) הייתה עוד מחלוקת לגבי השאלה – אתר האינטרנט הוא של ארגון טרור – האם להוסיף את המילה מוכרז או לא מוכרז.
גור בליי
¶
בהקשר הזה, חלק מהדיון היה – זה עלה גם בישיבה הקודמת ואני חושב שלא הושגה הסכמה בעניין הזה – בעצם תוך כדי הצו הזה, השאלה אם במסגרת הדיון פה צריך להיכנס, כל הדיון בשאלה האם ארגון טרור הוא בעצם ארגון טרור או לא. כלומר, ההנחה שלנו הייתה בהקשר הזה שאם ארגון טרור הוא מוכרז, אין מחלוקת לגבי הנקודה הזאת ואז בוודאי שאפשר להוציא צו על הנושא הזה.
השאלה אם זה המקום, במסגרת דיון בצו פרטני על אתר פרטני, לקיים את כל הדיון בשאלה הזאת שבעצם אמורה להידון בצורה מסודרת במסגרת הליכים של חוק המאבק בטרור לגבי הכרזה או היעדר הכרזה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
קודם כול, לגבי ארגון מוכרז או לא, אנחנו ניקח לדוגמה את "דאעש". לקח זמן עד ששר הביטחון הכריז על "דאעש" כארגון טרור. אם אתם זוכרים את התהליך, היה צריך להכריז עליו כדי בכלל להתייחס אליו כאל ארגון טרור. יחד עם זה, התכנים באינטרנט של עריפות ראשים, של שריפת אנשים - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נדמה לי – אם אני זוכר טוב – שכל ארגון שהוגדר בחו"ל כבר כארגון טרור, אז גם אנחנו כבר מאמצים את זה. נדמה לי, לא היינו צריכים להכריז עליו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
בבקשה, היועצים המשפטיים יגידו לך. לכן לדעתי צריך להוריד את המילה "מוכרז" וצריך להתייחס לא רק לארגון טרור כי יש הרבה מאוד חוליות טרור, טרור יחידים, שהם יכולים להעלות היום ולעשות אתר שהוא כולו שנאה, טרור והנעה לטרור, כולל איך להכין חומרי נפץ, כולל מרשמים לפיגועים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בזה היא צודקת. ראינו גם בחוק-היסוד. ברגע שכתוב ארגון זה מגביל אותנו שזה צריך להיות ארגון. ואם זה אדם בודד שעושה?
גור בליי
¶
החוק הזה, המטרה העיקרית שלו הורדה של אתרים שהאתר עצמו משמש לביצוע עבירות. אני חושב שמה שחברת הכנסת ברקו מתייחסת אליו זה יותר נוגע להצעת חוק שאנחנו נדון בה אחרי הצעת החוק הזאת, זו הצעת חוק להסרת תוכן שפרסומו מהווה עבירה מרשת האינטרנט, שזו הצעת חוק שמכוונת בעצם להסרת תכנים ספציפיים שהם בעייתיים.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
גור, אבל אתה מצמצם את היכולת להתמודד עם התופעה כי היום כל הנושא של ארגון טרור זה לא ממש ארגון. בהרבה מאוד מקרים יש חוליות, התארגנות מקומית, כל מיני דברים כאלה, חמולות של טרור.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
מה זה בעיה לעשות אתר אינטרנט? כל אחד יכול לעשות אתר אינטרנט, והם עושים אתרי אינטרנט.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה אתם מציעים לעשות? החוק הזה מתייחס לעבירות. הוא מתייחס לחמש או שש, או ארבע עבירות. מה אתם מציעים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח אם מישהו מלמד איך להכין פצצות או מטיף לזה, והוא לא ארגון טרור, הוא אדם בודד. מה מפריע לנו במקום ארגון טרור, שיהיה טרור. זאת אומרת שזה לא דווקא ארגון, גם אם זה בודד.
גור בליי
¶
עבירות לפי חוק המאבק בטרור כוללות מגוון מאוד רחב של עבירות, כאשר לא כל אחת מהעבירות, היא מצדיקה פה כניסה לתוך החוק. פה, בגלל שזה חוק חדשני בהיבט הזה, מה שבעצם הממשלה עשתה, היא הכניסה עבירות מסוימות שמבחינת אופי הפעילות שלהן זה פעילות שהיא רלוונטית לתווך האינטרנטי. בחוק הטרור יש לך עבירות ממגוון שונה.
גור בליי
¶
הצעת החוק הזאת מדברת על ביצוע של עבירות, ובחוק המאבק בטרור יש עבירות שונות. השאלה אם רוצים להכניס עבירה X או עבירה Y היא מבחינה זאת דיון אחר. אפשר לבוא ולהגיד, אנחנו רוצים להכניס את עבירה א' או את עבירה ב'. החוק לא מדבר, בשונה אגב מהחוק השני שאמרתי, חוק הסרת התכנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה החוק אומר פה? כמו שהוא מדבר על סמים, הוא מדבר גם על טרור. נכון? הוא לא מדבר דווקא על ארגון טרור, הוא מדבר על טרור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח לאחרונה, כל דקירות הסכינים היו על-ידי פרטים – ילדים, נוער, נשים – לא היה ארגון אלא יוזמה פרטית. ויש להם אתר וככה הם מעודדים אחד את השני ללכת לדקור, נניח, למלא את המצווה וללכת לדקור יהודים. את זה אתה לא תרצה לחסום?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
ואם יש לך בלוגר של טרור? בלוגר שמנהל בלוג שהוא עצמו לא עושה אבל הוא יחיד, הוא לא ארגון טרור.
גור בליי
¶
הן מפורטות בהגדרה, בעמוד 2. עד כמה שאני גם מבין מהממשלה, הדברים האלה שחברת הכנסת ברקו הזכירה, כמו בלוגרים או פרסומים מהסוג הזה, הם בדיוק חלק מהדיון בנושא של הסרת תוכן שפרסומו מהווה עבירה מרשת האינטרנט. כי על מה החוק שעוד לא הגענו אליו מדבר? הוא מדבר על זה שיש אתר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתה אומר שהנושא הזה מכוסה, זה בסדר מבחינתי, אבל אני רוצה שהנושא הזה גם יהיה מכוסה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלומר, אני רוצה שזה יהיה מכוסה, שגם אם זה טרור של יחידים, לא ארגון, ושם פתחו אתר שהם קוראים לצעירים ללכת – נניח, אני מחר הולכת לדקור את זה ואני קוראת לזה וכו' – טרור של יחידים. זה מה שדרך אגב באחרונה קורה. ודאי שאנחנו רוצים לחסום את זה.
גור בליי
¶
לא. השאלה פה – ולזה אני חושב תתייחס אוסנת ממשרד המשפטים, להקשר הזה – עד כמה שאני מבין מהעמדה שלהם לגבי הצעת החוק האחרת, יש פה הבחנה בין סוגים שונים של דברים. חלק מהפעילות היא בכלל פעילות שלא נעשית באינטרנט. הפעילות העיקרית שהיושב-ראש מדבר עליה, פעילות של הסתה או דברים מהסוג הזה של תכנים שמעודדים טרור, הם מכוסים במסגרת הצעת החוק האחרת. לגבי פעילות טרוריסטית אחרת, זו כבר שאלה אחרת שאני לא יודע אם הם נתנו עליה את הדעת.
אוסנת חיטרון
¶
כמו שציין גור, כל הנושא של תכנים שמהווים הסתה לפעילות טרור או שעלולים לגרום נזק ממשי אחר במסגרת כזאת, הם עתידים להיות מכוסים בחוק הסרת תוכן שמהווה עבירה, שהוא נועד להתמודד עם הדברים האלה, עם ביטויים שונים שבעצם החוק יאפשר – לכשיעבור, אם יעבור – להוציא צו להסרת אותו תוכן.
החוק שלנו מדבר על הגבלת גישה לאתרים, הסרת אתרים שלמים, ואנחנו מכסים פה דברים אחרים. אנחנו מאפשרים כאן להגביל גישה לאתר שהוא שייך לארגון טרור. כל הנושא של ביטויים, ניתן להם מענה במסגרת החוק השני. אני כן אבקש גם מהנציג פה להתייחס.
א'
¶
צהרים טובים, אביתר, יועץ משפטי, שב"כ. קודם כול, אנחנו בהחלט חושבים שקיימת נחיצות שיהיה מדובר על ארגון טרור ככלל ולא רק על ארגון טרור מוכרז, ודיברנו על זה שיכול בהחלט להיות מצב שבו אנחנו מזהים חבר אנשים שמתאגדים, שכבר אפשר לאפיין אותם כארגון טרור, שאנחנו אפילו מתחילים לכוון מהלכים של לפעול להכרזה שלהם, אבל הם כבר מפעילים אתר, עושים בו שימוש לטובת העברת מסרים, לטובת הודעה, לטובת - - -
א'
¶
לטובת הסתה, למרות שזה מכוסה, וקיים צורך ממשי ומידי להוריד את האתר כבר עכשיו עוד לפני שהלכנו לכל מהלך ההכרזה הארוך והממושך לפי החוק.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקיי. זה אנחנו מסכימים. להוריד את המילה "מוכרז" מסכימים. הלאה, לשאלה השנייה, ארגון או לא ארגון.
א'
¶
לשאלה השנייה, אנחנו כמובן רוצים גם לראות הסרות תכנים של מעשי טרור, לצורך העניין. מדובר במעשי טרור אבל פה זה דברים שמכוסים בהצעת החוק השנייה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
כן, אבל למה בעצם שהפרשנות שלנו לא תהיה מרחיבה? למה להגיד, אוקיי, זה יהיה בחוק השני? אבל פה אפשר להכניס את זה גם.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
כן, אבל אי אפשר לבוא היום לדבר על ארגונים כשאנחנו לא רואים ארגונים בחלק מהמקרים.
אוסנת חיטרון
¶
החוק השני, מכיוון שהוא מדבר על ביטויים והוא בעצם מדבר על חופש הביטוי, מנגד הוא עוסק בביטויים, ויכול להיכנס לשם כל ביטוי ככל שהוא מהווה עבירה. והחוק כולל עוד תנאים כמו חשש לנזק ממשי ומידי לשלום הציבור, וכדומה, כשהדרישות האלה נועדו ליצור איזון עם החשש לפגיעה בחופש הביטוי כי כשאנחנו מאפשרים בעצם באופן גורף להסיר תוכן כלשהו, גם של בן-אדם יחיד שהוא לא מקושר לכל ארגון, אז יש לנו כאן חשש לאיזשהו מדרון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה סיפור נפרד אבל מהרגע שזה יהיה טרור, ולא על-ידי ארגון - על-ידי יחידים – למה שזה לא ייכנס פה כדי שנהיה בטוחים שגם דבר כזה אפשר לחסום?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
על מה מדובר? בחוק הזה מדובר על חסימת אתרים, וזה לא אתרים, אני מניחה זה לא יוטיוב לצורך העניין שהוא אתר, למרות שיש בו אולי תכנים שמלמדים איך להכין פצצות ולערוף ראשים וכל מיני דברים כאלה. אני באמת לא מכירה את התחום. על איזה אתרים מדובר שאם יהיה כתוב ארגון אז הם כן ייחסמו? שוב, אנחנו מזכירים, מדובר כאן על חסימת אתרים, זה דבר מרחיק לכת. לא יוטיוב, פייסבוק, דברים מן הסוג הזה, זה באמת אני מניחה נוגע יותר לנושא של הסרת תכנים, שגם שם אנחנו יודעים מניסיון שההתמודדות עם הסרת תכנים היא בעייתית, אם זה אתר חדשות שהראה הוצאה להורג של "דאעש", אבל את זה אני שמה רגע בצד.
ממה זה מורכב? האם יש אתרים כאלה – אולי כן, אולי יש אתרים שהעלה מישהו והוא מלמד שם איך מכינים, וכן צודקים פה חברי הכנסת שצריך לחסום אותם וכדאי, ואולי האנשים הבודדים האלה הם נמצאים ביוטיוב וכו'. זאת אומרת, מה החומר? מי מכיר את המטריה שיכול להגיד לנו?
א'
¶
לא הייתי מוכן לשאלה הזאת אבל אני אנסה כמיטב היכרותי. אנחנו בהחלט רואים ומכירים גם תופעות של הסתה, זה בוודאי היה מאוד בולט בכל השנתיים האחרונות – הסתה למעשי טרור, הסתה לפיגועים של בודדים ברשתות, בצורה של תמונות - - -
א'
¶
נכון. ואנחנו כן מכירים אנשים שמקימים אתרים, בלוגים. אנחנו מכירים שימוש של ארגוני הטרור הגדולים באתרים שלהם לטובת עשיית - - -
א'
¶
כן. עוד פעם, אנחנו מכירים שימושים של ארגוני הטרור. אתם שואלים אם אני מכיר שימוש של אדם מסוים שהקים אתר שהוא אתר שמטרתו לעודד אנשים לעשות טרור?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כן. מעשי טרור ושהוא לא של ארגון טרור. כלומר, האם בזה שלא נכתוב ארגון טרור ניצור כאן איזושהי לקונה שמדינת ישראל תוצף טרור כתוצאה מהאתרים האלה ולא ידענו על זה בזמן חקיקת החוק?
תמיר אפורי
¶
יש הסרת תכנים וחסימת תכנים, זה שתי קונספציות שונות. אני חושב שיש פה ערבוב מושגים שהוא לא נכון.
תמיר אפורי
¶
צו של בית-משפט ישראלי או של רשות ישראלית לא יכול להסיר תוכן שנמצא על שרת בארץ אחרת על מישהו שהקים שם אתר. החוק בישראל לא יכול לעשות שום דבר בקשר לאתר. מה שהחוק בישראל כן יכול לעשות – אם החוק יסמיך לעשות – זה לחסום את הגישה אליו.
ולכן, אם המסקנה של חברי הכנסת היא שיש אתרים – גם אם של אדם בודד – שהאתרים האלה, אדם קם בבוקר והקים אתר, זה לא בעיה, זה לוקח שתי דקות, ובאתר הזה יש דברים איומים ונוראים ורוצים שהדברים האלה לא יגיעו לעיני הציבור בישראל אז הכלי הוא חסימה ולא הסרה כי אי-אפשר להסיר אתר שבארץ אחרת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה ידוע לנו. אנחנו דנים פה בחוק. הצד השני של מה שאתה אומר, שחסימה זה חסימה, זה בעצם צנזורה. זה כאילו הממשלה קובעת לאיזה אתרים לא תהיה גישה לאזרחי ישראל, שזה כלי חזק מאוד, נשאלת השאלה, לעומת הסרת תכנים שזה בפינצטה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אנחנו מדברים על חוק אחר. החוק הזה הוא חוק חסימה גורפת, ושוב, עלה כאן בדיונים הקודמים איזה אתרים אנחנו נחסום – בהקשר של הימורים, בהקשר של כל מיני דברים, בהקשר של סמים אפילו.
תמיר אפורי
¶
לא חייבת להיות חסימה גורפת. אפשר לחסום קטע מאתר, וזה גם עובד – גם טכנולוגית וגם יש דוגמאות בעולם. אפשר לחסום חלקים מאתרים.
גור בליי
¶
יש מחלוקת על העניין הזה ואנחנו שמענו עמדות אחרות גם מנציגי הממשלה, אבל אני רוצה פה לחדד קצת את הדיון בעניין הזה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
העובדה שבמדינת ישראל לאזרחים לא תהיה גישה לאתר באינטרנט זה דבר דרמטי, צריך להשתמש בו במשורה.
גור בליי
¶
אני רוצה לחדד את העניין הזה גם עבור חברי הכנסת. אני חושב שגם מה שהניע, עד כמה שאני מבין, את העמדה של הממשלה, החוק הזה בא בעצם להתמודד עם עבירות שבאופן טיפוסי מתבצעות בתווך האינטרנטי באמצעות אתרי אינטרנט, כלומר הממשלה אומרת, זה סוג האתרים שאני רוצה למנוע.
יש עבירות מאוד חמורות, כמו רצח למשל, שלא מופיעות פה כאחת העבירות כי לא מצאו שיש בעיה שרצח מתבצע כשהתווך האינטרנטי הוא הבסיס לביצוע הרצח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל בין טרור לארגון טרור, איך זה עונה? כי טרור יכול להתבצע באתר הזה גם אם זה לא ארגון טרור. כמו שהוא אמר ואנחנו יודעים, בשנתיים האחרונות זה היה טרור של יחידים, לא של ארגון. אם היה להם אתר היינו רוצים באמת - - -
גור בליי
¶
זה העניין. אני חושב שכשמסתכלים על הבעיה אז אומרים, מה הבעיה עם טרור יחידים. כמובן שהסכינאי הבודד, הוא לא עושה את זה באינטרנט, לצערנו הוא עושה את זה בעולם הפיזי. ההסתה, שאולי מביאה אותו לזה, היא מטופלת במסגרת הצעת החוק הנפרדת.
אז שוב, עד כמה שאני מבין מנציגי הממשלה, אין איזושהי חוליה פה שמתבצעת באינטרנט באופן טיפוסי ושלא מקבלת מענה.
דלית קן-דרור פלדמן
¶
דלית-קן-דרור פלדמן, הקליניקה למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה. רק רציתי להעיר משהו שהערנו בדיונים הקודמים לגבי ה"מוכרז". חלילה שלא יתפרש מדברי שאנחנו בעד טרור, אנחנו נגד טרור ואנחנו רוצים שהטרור ייאכף ושלא יהיה טרור פה.
עם זאת, אנחנו מפחדים שברגע שאין את המילה "מוכרז", ייכנסו לכאן אתרים שהם לאו דווקא בבחינת טרור, על-פי פיקוח בית-המשפט לאחר מכן שיהיה, ואנחנו ביקשנו להכניס את המילה "מוכרז" על מנת באמת לאפשר לחסום את אותם האתרים הבעייתיים, ועם זאת להשאיר את האיזון לחופש הביטוי וכן לגישה לאזרחים.
דלית קן-דרור פלדמן
¶
חוק המאבק בטרור מאפשר לשר הביטחון להכריז הכרזה זמנית. הכרזה זמנית, זאת אומרת שלא צריך ללכת את כל התהליכים המפרכים על מנת להכריז על ארגון כטרור. אשר על כן, מכיוון שיש הליך מקוצר בסעיף 4 לחוק המאבק בטרור, אמרנו – אם יימצא ארגון שהוא טרור, שעדיין לא הוכרז כארגון טרור מוכרז, ילכו ויכריזו עליו כארגון טרור מוכרז בהליך המקוצר. ההליך המקוצר, הוא לא אמור להיות ארוך כל כך ואמורים לשקול.
דלית קן-דרור פלדמן
¶
ארגון טרור מוכרז זה ארגון טרור שהוכרז על-פי חוק המאבק בטרור. ארגון טרור באופן כללי, אני לא יודעת מה זה. יכול להיות שמחר בבוקר יחליטו שאתר X הוא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הרבה פעמים ההבדל הוא שבמוכרז, את רוצה לפני כן לתפוס את כל הרכוש שלהם, לתפוס כל מיני דברים. ברגע שהכרזת הם יכולים - - -
א'
¶
רק הערה. ההכרזה הזמנית היא לא הליך מזורז, היא בעצם ההליך הרגיל שנקבע, ואחריה באה הכרזה קבועה. זה לא הליך מזורז.
אורי סבח
¶
אורי סבח, מהאגודה לזכויות האזרח. מה שזה אומר זה שבתי-המשפט המחוזיים, הם אלה שיצטרכו להחליט האם זה ארגון טרור או לא. הרי לא יהיה מצב ששר הביטחון החליט, אלא יבוא בית-המשפט ויצטרך להחליט האם זה ארגון טרור או לא. אם זה יהיה ארגון טרור של "דאעש", אם "דאעש" הוכרז, אז לא יצטרך להחליט בנושא הזה.
אורי סבח
¶
אז אם יש ראיות מינהליות כאלה, את רוצה להגיד לי שיחסמו את אתר האינטרנט ושר הביטחון לא יפעל נגד ארגון הטרור הזה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד לפני שהוא מכריז עליו. אני אומר שוב, לפני שהוא מכריז עושים עוד הרבה פעולות עד שמכריזים. למה? כי אחרי שאתה מכריז, חלק מהדברים אתה כבר לא יכול לעשות. הם ברחו, הבריחו את הכסף, הבריחו את הרכוש, אתה לא יכול לחלט. יש המון דברים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לכן אני אומר שיש זמן בין הרגע שאתה יודע שזה ארגון טרור לבין שאתה מכריז, יש דברים שקורים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כלומר, ההבדל הוא האם בית-המשפט קובע או שר הביטחון קובע? אם שר הביטחון קבע, הוא הכריז, זה חזקה שזה ארגון טרור באמת, ואם לא אז זה לדיון בית-המשפט? זה ההבדל?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
יש בזה משהו. כלומר, מה שאתה אומר בעצם, שבבואה של התביעה לבקש את החסימה לפי החוק הזה, במקום רק דיון בחסימה, יתנהל שלב שלם של הוכחה האם - - -
גור בליי
¶
נקודה נוספת. יש את סעיף 2(ב) שעסק בשיקולים השונים. פה אני כבר אומר, אנחנו רוצים אולי לעשות איזשהו שינוי בנוסח יחסית לנוסח שהופץ, שהוא לא משמעותי אבל אנחנו נציג נוסח מעודכן לקראת הישיבה הבאה.
הנושא המהותי שאנחנו קיבלנו לגביו הערות ואנחנו חושבים שכדאי להסיר אותו במקרה הזה זה את הנושא של מה שמופיע כרגע כתוספת ב-(ה): מידת הפגיעה בפרטיות של משתמשי האינטרנט ככל שישנה.
ההערה שקיבלנו בהקשר הזה ושלנו גם נראתה מקובלת היא שלפחות בנוסח שכרגע מוצע לא אמורה להיות פגיעה בפרטיות, ודווקא הוספת שיקול מסוג זה עלולה בעצם לשדר שצריך לשקול מה מידת הפגיעה בפרטיות שצריכה להיעשות, ולכן אנחנו חושבים שכדאי להוריד את השיקול הזה, את (ה), מתוך הנחה שבשיטות שעליהן מדובר לא אמורה להיות פגיעה בפרטיות.
תמיר אפורי
¶
הנקודה הזו היא נקודה מאוד מרכזית בחוק. הייתי בקשר וגם העברתי חומרים כתובים. אני חושב שפסקה (2), שהיא הצד השני של המטבע של הפגיעה בפרטיות, פסקה (2) היא טעות מאוד קשה שיכולה לגרום לזה שהחוק יהיה לא אפקטיבי ובעצם יחמיץ את מטרתו.
יש שיטות שונות להפעיל חסימת אתרים, והביטוי בחינה או סריקה של תוכן גולשים הוא ביטוי מאוד עמום אבל אם המשמעות שלו שהכוונה – וזה נראה שזו הכוונה – לשלול את הטכניקה היעילה ביותר שהיא זאת שמופעלת באנגליה, שמשתמשת ברובד מסוים של DPI לחסימת אתרים, אני חושב שהפסקה הזאת פשוט הורגת את החוק ושוללת ממנו את היכולת להיות אפקטיבי על פני שנים. חוק מן הסוג לא מחוקקים כל יום.
תמיר אפורי
¶
כן, בשמחה. כבוד היושב-ראש, הנושא הזה הוא נושא שנדון בצורה מאוד מעמיקה ומרחיבה בפסקי הדין באנגליה, ושלחתי את החומר לוועדה עוד בסיבוב הקודם כבר לפני שלוש שנים ואחר כך לפני שנתיים, ואחר כך בשבוע שעבר.
תמיר אפורי
¶
באנגליה, הפסיקה בנושא חסימת אתרים התפתחה בעיקר סביב זכויות יוצרים. יש שם פסיקה מאוד ענפה על חסימת אתרים פירטיים. החסימה של אתרים פירטיים באנגליה התבססה על טכנולוגיה שהתפתחה על-ידי ספקי הגישה ששיתפו ביניהם פעולה במטרה להילחם בפדופיליה. הייתה יוזמה וולונטרית באנגליה של ספקי הגישה בקשר למלחמה בפדופיליה והם גיבשו איזושהי טכנולוגיה - הטכנולוגיה הזו גם עלתה להם כסף – שנקראת Cleanfeed והיא משלבת. יש שם שיתוף פעולה של איזשהו ארגון וולונטרי של מלחמה בפדופיליה וטכנולוגיה שמשלבת רמה מסוימת של DPI.
DPI זה מושג מעולם האינטרנט והוא מושג קצת מבלבל ואני בטח לא מספיק מומחה כדי להסביר אותו בפני הוועדה, שיבואו מהנדסים, אבל DPI זה קיצור של Deep Packet Inspection ויש רמה מסוימת של כניסה לתוכן שעובר בין הצדדים בתעבורה ברשת כדי לזהות את האתרים הפירטיים, עוד לפני כן הפדופילים, גם כאשר הם משנים את שמם ומדלגים ממקום למקום, והאתרים האלה משנים את שמם ומדלגים ממקום למקום בתדירות מאוד גבוהה.
גור, אני מדבר גם אליך, אני מקווה שאני תופס את תשומת לבך.
תמיר אפורי
¶
זה ברור לגמרי. אני הפניתי את תשומת לבכם ואני אשמח לתת לך את פסק הדין עכשיו, את פסק הדין האנגלי המפורט בנושא BT , בריטיש טלקום מ-2011.
תמיר אפורי
¶
הוא ארוך ומייגע אבל יש בו סעיף אחד – אני אתן לך את זה עכשיו בשמחה - יש בו סעיף 70 לפסק הדין שמתאר בהרחבה את הטכנולוגיה של חסימה.
תמיר אפורי
¶
אם בקרוב יהיה חוק ובזה נדון, שש שנים זה לא נורא, אבל העיקר שנתקדם. בכל אופן, מה שאני בא לומר זה את האמירה הכללית הבאה. ניסיון לנחש איזה טכנולוגיות מתאימות לחסימת אתרים וניסיון עכשיו – סליחה, אבל באיזה מין אלתור ניסוחי כזה – להצביע על שיטה מסוימת שאתה לא רוצה שתהיה ולמנוע אותה באיזה נוסח, זאת ממש טעות משום שהשיטות של חסימת אתרים מתקדמות, בצד השיטות של בעלי האתרים לחמוק מהחסימות. זה חתול ועכבר, רודפים אחד אחרי השני וצריך להשאיר חופש פעולה וגמישות גם לבתי-המשפט וגם לרשויות.
אני חושב שהשיקול הזה של מידת הפגיעה בפרטיות הוא בהחלט שיקול נכון ולגיטימי שבית-משפט ישקול, לדעתי טוב שהוא הוכנס והייתי משאיר אותו, וצריך לתת לבית-משפט לראות את כל התמונה ביחד עם ספקי הגישה ולתפור את הפתרון הנכון לפי העניין.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא אומר שהוא מתמחה בזה. יש מישהו מאתנו שמתמחה, שיכול להגיד זה בסדר או לא? כי אי-אפשר לצפות מאתנו שאנחנו נהיה מומחים עד לפרט האחרון בעניין, אז אנחנו סומכים עליכם.
אוסנת חיטרון
¶
ברור. אז אני אבהיר את העמדה של הממשלה. אנחנו קודם כול בכל התהליך הזה התייעצנו עם כמה שיותר מומחים וגם אחד המומחים המרכזיים שהיה פה בדיון הקודם קודם, פרופ' יובל שביט, הוא המומחה הגדול לעניין הזה באוניברסיטת תל-אביב, וניסינו באמת להבין את הדבר הזה שהוא מורכב מבחינה טכנולוגית.
אני אגיד שהעמדה – גם שמיושמת היום במשטרה – היום המשטרה, כשהיא רוצה לבצע את המהלך הזה ספציפית, היא צריכה לבקש צו לפי חוק האזנת סתר.
אוסנת חיטרון
¶
זו העמדה. כשמדובר בתוכן, DPI מחייב את הספקיות לסרוק תוכן שהוא תוכן שנמצא בשורת ה-URL, אחרי ה-slash-ים, מה שנקרא. כל מה שנמצא בשורת ה-URL אחרי ה-slash-ים נחשב תוכן. סריקה של תוכן, היא נחשבת לפגיעה קשה בפרטיות שעולה כדי האזנת סתר, והעמדה של הממשלה היא שהכלי הזה, מבחינת הפגיעה בפרטיות שגלומה בו, היום היא נחשבת לפגיעה חמורה ביותר גם מבחינת עצם המידע שגלום בחלק הזה של הכתובת, כלומר גם מילות חיפוש נכנסות לשם. כשאתה מחייב ספקית גישה לאינטרנט לסרוק את החומר הזה, את התוכן הזה, אתה מחייב אותה לאסוף מידע שכולל את כל מילות החיפוש של מי שגולש היום דרכה באינטרנט – מילות חיפוש, אנחנו יכולים לתאר לעצמנו כמה מידע גלום בתוכן הזה – וזה נחשב היום תוכן ונחשב היום מידע שבשביל להשיג אותו צריך לקבל צו לפי חוק האזנת סתר וזה מידע שהוא מהווה פגיעה חמורה בפרטיות. ולכן, אנחנו מבקשים לא לאפשר אגב החוק כאן בעצם לסרוק מידע מהסוג הזה.
באנגליה, כפי שתואר כאן, אנחנו יודעים שיכול להיעשות שימוש בשיטות כאלה אבל הרבה פעמים מדובר בשירות שספקית האינטרנט מציעה בהסכמה ללקוחות שלה. זה לא המצב שאנחנו מדברים עליו בחוק הזה. כאן אנחנו מדברים על מצב שאנחנו מוציאים צו שמחייב את הספקית, שהיא בעצם מין ידה הארוכה של המדינה, שזה דבר מאוד מאוד חריג. ידה הארוכה של המדינה, ובצו כזה לבקש מגוף שלישי בעצם לסרוק תוכן שהוא תוכן מאוד רגיש על כלל הגולשים, זה דבר שיש לנו התנגדות נחרצת אליו.
תמיר אפורי
¶
אני מצטער אבל פשוט אין שום דמיון למציאות. סליחה על השפה, אבל הדברים שנאמרו עכשיו, אפילו מילה אחת לא נכונה. אני יכול להביא חומר כתוב בשמחה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר, אנחנו לא נוכל להתקדם כך בחוק אם כל פעם נניח הוא אומר שהוא מומחה והוא מייצג כך, אם לא יהיה מומחה מצד שני שיגיד לו – אדוני, תודה רבה, אתה לא המבין, אני מבין – שאנחנו יכולים לסמוך, אחרת על כל שורה, על כל מילה יכול להיות כזה דבר. אנחנו לא מתמצאים, לא מומחים בזה, גם לא נדרש מאתנו שנהיה סופר מומחים. נדרש מאתנו להסתמך עליכם כשאתם, יש לכם מומחים. אם את אומרת שעל הנקודה הזאת - - -
אוסנת חיטרון
¶
- - היא שהדבר הזה נחשב תוכן. תוכן נחשב הפגיעה הכי קשה שיש בפרטיות. אם אתם רוצים שאנחנו נדחה את הדיון הזה - - -
מי-טל גרייבר שורץ
¶
מי-טל גרייבר שורץ, איגוד האינטרנט הישראלי. אני מסכימה עם כל מה שהיא אמרה. אין לי מה להוסיף.
רפ"ק ירון שטרן
¶
רפ"ק ירון שטרן, ראש חוליית סייבר במשטרה. מה שרציתי להגיד לגבי הנושא הזה, עמדת משרד המשפטים היא שיש פה ירידה לתוכן וכדומה. אני רק רוצה להסביר מבחינה טכנית את הנושא הזה.
ברגע שאנחנו מבצעים את החיפוש הזה בתוך התוכן, זה אומר שספקית התקשורת לצורך העניין לא מסתפקת רק בשורה שהאתר מפנה אליה אלא היא חייבת לבדוק גם את התוכן יותר פנימה פיזית.
רפ"ק ירון שטרן
¶
הכוונה היא שאני גולש לאיזשהו מקום, נקודה מסוימת. לא מספיק שאני אדע לאיפה אני גולש כי בתוך תעבורת הרשת אפשר להעביר באתר הזה שאני מכוון אליו גם תעבורה לגיטימית וגם לא לגיטימית. כדי לסנן את התכנים הלא לגיטימיים אני חייב לבצע עוד סינון לגבי התוכן שמועבר שם.
אם אני מבין נכון מה שמבוצע בבריטניה, שבית-המשפט אומר – בתוך הסינון הנוסף הזה שמבוצע אני רוצה לבדוק מילה מסוימת שהיא בעייתית ואת זה אני מתיר. זה אני מניח מה שנעשה בבריטניה, כשפה בארץ הרעיון הזה של לעשות עוד סינון פנימה לתוך התכנים שמועברים ולא לעצור את זה רק בחסימה הראשונית, הוא לא מקובל כרגע על-ידי משרד המשפטים.
גור בליי
¶
אם לחזור לנקודה שבה עצרנו, בישיבה הקודמת היינו ב-2(ו). יש פה את הנוסח המוצע, שלא הושלם הדיון בו. השאלה שעלתה פה זה מה קורה אם אחרי שיוצא צו לחסימת הגישה לאתר מסוים, להגבלת הגישה לאתר מסוים, אותו אתר עובר למשל לכתובת אחרת.
גור בליי
¶
בדיוק. הנוסח המוצע פה שלנו, ויש עוד שינויים מסוימים ניסוחיים, אבל הנוסח הוא כך: "הוצא צו לפי חוק זה לגבי אתר אינטרנט, ונוכח קצין משטרה שהוא מפקד מחוז או מפקד יחידה ארצית במשטרת ישראל שהוא בדרגת תת-ניצב ומעלה, כי אתר האינטרנט לגביו הוצא צו ממשיך לפעול באמצעות כתובת אחרת, רשאי הוא לקבוע כי הצו יחול גם לגבי אתר האינטרנט האחר (להלן – הצו המתוקן), ובלבד שמצא שאין בהוצאת הצו המתוקן כדי לפגוע באתרי אינטרנט נוספים", זאת אומרת שאין פגיעה נוספת על מה שהיה בצו המקורי של בית-משפט. וזה הנוסח שהועבר אלינו ממשרד המשפטים: "קצין משטרה כאמור יגיש בקשה לאישור הצו המתוקן לבית המשפט; הצו המתוקן יפקע תוך 30 ימים מיום הוצאתו, אלא אם אושר בידי בית המשפט."
זאת אומרת, ברגע שקצין המשטרה רוצה לעקוב אחרי האתר, השם החדש שלו, הוא יכול להוציא צו בעצם בלי בית-משפט, הוא מקבל הארכה אוטומטית של 30 יום. ב-30 יום האלה הוא צריך לפנות לבית-משפט, שבית-משפט יאשר בעצם את הצו המתגלגל, את ההעברה של הצו מהאתר המקורי לאתר אחר.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני שואלת שאלה אחרת. בוא נלך על הצד הטוב של זה. מצד אחד, ברור, אנחנו לא רוצים עבריינות מתגלגלת ושיעשו צחוק מאתנו, ופדופיל ככה ואז יעביר אחר וזה בעצם יהיה אותו דבר והוא ישנה מאדום לכחול ופתאום זה משהו אחר. מנגד, נניח יש אתר שהוא היה לא לגיטימי והוא באופן אמיתי רוצה לעבור להיות לגיטימי.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לכן אני שואלת, מי יקבע אם זה אותו אתר או לא אותו אתר. שאלה אם לא צריך כאן, סתם לדוגמה, ביקורת שיפוטית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אחרת הוא יתגלגל הלאה. ברגע שאת הולכת לשופט, הוא יתגלגל הלאה כבר. את לא תוכלי להשיג אותו. הוא ישנה, אחר כך תבואי עוד פעם לשופט. את צריכה הכל מראש. אם את סוגרת, הוא סגור.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
נכון, אבל שוב, מדובר כאן בכלי חזק של חסימת אתר, ואנחנו מצד שני לא רוצים שייחסם אתר באופן יותר מדי גורף, ואנחנו רוצים להאמין ולתת את ה-benefit of the doubt שיכול להיות אדם שפלרטט או עבר את האסור אבל הוא רוצה לתקן משהו. יכול להיות שחלק מהדברים ייראו אותו דבר אבל הם יעברו כמו שאת אומרת לתחום של ביטוי ולא לתחום של ביצוע עבירה, והדברים שבהם יש ביצוע עבירה שאנחנו לא רוצים שיהיו, זה כאילו הולבן.
יכול להיות שלעיניים של אותו קצין משטרה, ואפשר להבין אותו, יכול להיות שאפשר להבין אותו, זה מאוד דומה, אבל שאלה אם לא צריך בחינה שיפוטית.
אוסנת חיטרון
¶
- - שיבחן ויראה. ואם הוא רואה שהתוכן הפך להיות תוכן לגיטימי, אז הוא לא עונה על התנאי אותו אתר, אם התוכן השתנה והתוכן הפך להיות לגיטימי.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
שוב, יש כאן מקרים שהם גבוליים, זה לא שחור ולבן. הקצין, העיניים שלו, ובצדק, הן עיניים של אכיפה, לא עיניים של איזון זכויות.
אוסנת חיטרון
¶
נכון, אבל כדי שהחוק הזה לא יהפוך להיות אות מתה לחלוטין, יש כאן עניין משמעותי של עקיפה של הצווים האלה. השכם והערב אפשר לעבור ולהחליף כתובת ויש כאן קושי בעצם לעמוד בקצב.
אוסנת חיטרון
¶
ואנחנו כן נותנים פה סמכות לקצין המשטרה כדי להתמודד עם הדבר הזה. מנגד, כדי להתמודד עם הקשיים שאת מעלה, אנחנו נותנים כאן סמכות לבית-המשפט ובעצם מחייבים אישור בדיעבד של אותו צו תוך 30 יום, אחרת הצו פוקע.
אוסנת חיטרון
¶
אחרת הוא פוקע אוטומטית. יש כאן תקופה, בתקופה הזאת זו תקופה שאנחנו כבר קיבלנו התחייבות.
אוסנת חיטרון
¶
בית-משפט מחוזי. התחייבות של הנהלת בתי-המשפט שהדבר הזה יטופל באופן דחוף, כלומר זה גם יגיע לדיון, תוך תקופה של מספר ימים זה ייכנס לנוהל טיפול דחוף, יועבר מידית לשופט, ותוך 30 ימים כבר תהיה ביקורת שיפוטית על הדבר הזה והשופט ייתן את דעתו. זה ההסדר שאנחנו יכולים לאזן בצורה הטובה ביותר.
תמיר אפורי
¶
אני רוצה לומר שצווים מתגלגלים יש בכל מדינות אירופה, בלי אישור שיפוטי. שוב, שלחתי את כל הפסיקה בצורה מסודרת ומרוכזת לוועדה.
צריך להבין שאתרים שמבצעים פעילות עבריינית מדלגים בתדירות מאוד גבוהה. זה לא שפעם אחת הוא יעבור. יכול להיות שהאתר ידלג כל יום, גם יותר מכל יום.
גור בליי
¶
הפסיקה שאתה שלחת מתייחסת לזכויות יוצרים, זה לא אותו דבר. פה, מה שאתה אומר לגבי אתרים פליליים זה ספקולציות שלך. כל הפסיקה ששלחת עוסקת בזכויות יוצרים.
תמיר אפורי
¶
לא, משום שהפסיקה מתייחסת גם לפדופיליה, וכל המודל מבוסס על פדופיליה. התיאור שמונח בידיך, שנתתי לך, מתאר שיטה שפותחה עבור פדופיליה ויושמה על זכויות יוצרים אחר כך. אם אתה רוצה לומר לי שזכויות יוצרים זה עניין יותר חשוב מאשר כל העבירות האלה, אני לא בטוח.
תמיר אפורי
¶
אני רוצה להפנות את תשומת הלב. בסך הכול כולם רוצים, אני מניח, שיהיה חוק אפקטיבי שאפשר לעבוד אתו. ואם יש אתר שמבוצעות בו עבירות שהן ברשימה של העבירות לפי החוק הזה, זה מדי יום מדלג. אז עכשיו יוציאו צווים מתקנים כאלה, יוציאו הוראות מתקנות בתדירות מאוד גבוהה, ויכולים להיות גם הרבה אתרים שיוצאו הרבה צווים.
איך זה אמור להתנהל? באיזושהי נקודה בזמן צריכים ללכת לבית-משפט ולהכשיר, אבל בינתיים זה ממשיך להתגלגל.
ליאור חיימוביץ
¶
אדוני, העמדה הזו היא חד-משמעית נכונה. אנחנו בעצם יוצרים פה מצב שאנחנו שולחים את גורמי אכיפת החוק לרוץ אחרי הבן-אדם שמפר וכל פעם משנה את הכתובת של האתר, במקום לעשות ההיפך, לשלוח אותו לעתור נגד גורמי אכיפת החוק. פשוט לא הגיוני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לאור מה שקורה, ליאור, מה שאני מבקש, הדיון הזה לא מכובד שיהיה כאן בוועדה. כל זה אתם צריכים לעשות הרבה לפני כן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לפחות תביאו לנו הצעה אחת של הממשלה. אז תעשו את כל הדיונים, גם בסעיפים קדימה אם יש עוד דברים, שלא יהיה לנו מצב כזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז א. כנראה שיש צורך, אני רואה מפניו של ליאור; ב. תתקדמו גם בדברים קדימה, שלא יהיה לנו כאן כזה דבר. אנחנו בינתיים נקבל את זה כהצעה, אלא אם כן תחזרו בישיבה הבאה.
ליאור חיימוביץ
¶
למען הסר ספק, זו עמדתו של השר כמובן, לא עמדתי שלי, וכמובן שהוא מבקש להבהיר את הדברים שאמרתי.
אורי סבח
¶
הערה טכנית, אם אפשר – זאת אומרת, לא טכנית, בהקשר הזה. הרי לרדוף אחרי אנשים בכל מקרה נצטרך. פה, זה רק אם זה אותו אתר. בכל מקרה, הרי אנשים יעשו שכפולים של אתרים דומים, יחליפו את הצבע, את הכותרת, ישנו את הטקסט, ועדיין נצטרך להמשיך לרדוף אחריהם ועדיין נצטרך ללכת לבית-המשפט להוציא צו. זאת אומרת, צריך ביקורת שיפוטית, אי אפשר לעשות את זה בלי ביקורת שיפוטית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הוא שומע מהמומחים. אני לא מבין, אנחנו לפעמים איבדנו את הכל. מה, כל מי שיש לו סמכות מינהלתית - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא על כל דבר. שופט במדינה דמוקרטית זאת אינסטנציה ששומעת צדדים, היא שומעת מומחים -כמו שאתה רואה פה, יש מומחים משני צדדים – ומקבלת החלטה. קצין, במהות, בכיר ככל שיהיה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם יעשו סדר בבית. אנחנו מתייחסים לנוסח שקיים, ואמרתי את זה, הם יעשו סדר בבית. הלאה.
גור בליי
¶
"סדרי דין
3.
(א) לדיון בבקשת תובע להוצאת צו לפי חוק זה יזומנו הבעלים או המפעיל של אתר האינטרנט אם ניתן לאתרם בשקידה סבירה, וכן ספק הגישה לאינטרנט או ספק שירות האיתור האינטרנטי הנוגעים בדבר והבעלים או המפעיל של השרת שבו מאוחסן האתר נושא הבקשה, ככל שהשרת נמצא בישראל."
גור בליי
¶
זה שאלה שאולי רצוי שגורמים שאמורים ליישם את זה יתייחסו. "שקידה סבירה" זה מושג שסתום שמתפרש בהתאם לסוג - - -
רפ"ק ירון שטרן
¶
ההנחה מאחורי החוק, שאנחנו לא יודעים מי עומד מאחורי זה. בכל מקרה אנחנו מפעילים את היכולות שלנו לאתר אדם כזה, ככל שיהיה.
אוסנת חיטרון
¶
כאן ייעשה ניסיון. אם יש כתובת שאפשר לפנות אליה, אם יש מספר טלפון שמפורסם, כמובן שייעשה ניסיון. אנחנו יודעים שהרבה פעמים במקרים האלה כשמדובר באתרים עברייניים, הניסיון הזה לא נושא פירות ואנחנו אומרים את זה באופן גלוי.
אוסנת חיטרון
¶
יש אתרים שבהם יש מספרי טלפון וכמובן שיהיה ניסיון לפנות, אבל במרבית האתרים – כמו שגם בדקנו עם המשטרה – כשזה באמת אתרים של עבירות מסוג העבירות שנכנסו כאן, אין לך איזושהי דרך התקשרות פשוטה. אם תהיה דרך התקשרות פשוטה במסגרת הדרישה לשקידה סבירה אז ייעשה ניסיון לפנות בדרך ההתקשרות הזאת שקיימת.
דלית קן-דרור פלדמן
¶
אם יורשה להוסיף, מהקליניקה בחיפה. רצינו להפנות את תשומת לב הוועדה למסמך ששלחנו ובו הצענו מודל של משולש - שקיפות, ביקורת ציבורית והליך הוגן - ובמקרה הזה הצענו להכניס בסעיף 3 שאם לא ניתן לאתר את הבעלים או את המפעיל כאמור, ויוכח באמת לבית-המשפט שנעשה ניסיון לאתר אותם, להזמין עותר ציבורי שייצג את הציבור הרחב לאותם שיקולים שהציבור הרחב הוא הנפגע.
הצענו כאן – אני לא יודעת אם איגוד האינטרנט יסכים להרים את הכפפה – שאותו עותר ציבורי יהיה איגוד האינטרנט שיוזמן בצורה אקטיבית לדיון, לא רק שיודיעו איפשהו באתר אינטרנט על הדיון אלא שיוזמן לדיון בצורה אקטיבית על מנת להגן על אותם אינטרסים שלא מיוצגים באותו דיון.
גור בליי
¶
אני חושב שאנחנו מבקשים לתת מענה מסוים לעניין הזה בסעיף הבא, בסעיף 3(ב), כי ב-3(א) בעצם מדובר על הזימון של הגורמים הנוגעים לעניין בצורה ישירה.
דלית קן-דרור פלדמן
¶
אבל כאן יש לו בעיה. במקרה שלא איתרנו את אותם גורמים, אין מי שייצג את הציבור הרחב. ולכן, בסעיף השני – ואני קראתי את הסעיף השני והוא מצוין והייתי משאירה אותו כך, גם את התאגיד הרשום שיכול לייצג – אבל שם הוא לא מוזמן אקטיבית. ועל כן, כל היום אותו נציג ארגון יצטרך להושיב אדם שיעשה refresh לעמוד האינטרנט על מנת לראות האם הוסף דיון לרשימה או לא, ולא יוזמן בצורה אקטיבית לדיון.
גור בליי
¶
אולי אני אקריא קודם את 3(ב) כי אני חושב שהדיון בהם הוא משותף ופה יש איזושהי מחלוקת, גם עם הממשלה, אז אני אקריא את (ב) ואולי נמשיך מפה.
"(ב) הודעה בדבר הגשת בקשה למתן צו, הנימוקים לבקשה, ומועד הדיון בו יפורסמו באתרי האינטרנט של משרד המשפטים ומשטרת ישראל; כל הרואה עצמו נפגע ממתן הצו", אנחנו מציעים פה להוסיף: "ובכלל זה תאגיד רשום שעוסק בהגנה על אינטרס ציבור המשתמשים באינטרנט, רשאי להתנגד לו בכתב, בפירוט נימוקיו", - פה עוד יש מחלוקת לגבי הימים – "בתוךX ימים ממועד פרסום ההודעה, ובית המשפט רשאי להזמינו לדיון."
גור בליי
¶
כן, אני רק רוצה להסביר. הרציונל פה בעצם שמה שאנחנו מדברים עליו, ההיגיון של הדבר הזה, זה בעצם מתחבר למה שהועלה פה. הבעיה האינהרנטית כפי שאנחנו רואים אותה בהליכים לפי החוק הזה, שלא יהיה צד שני. הליך משפטי, שופט רגיל ששומע מחד, ומאידך, זה הליך אדוורסרי.
פה במצב הרגיל, כפי שציינו נציגי המשטרה, המפעיל של אותו אתר בלתי חוקי, מן הסתם לא יגיע לארץ להתייצב לבית-משפט, ולכן אנחנו חושבים שבהקשר הזה ראוי לאפשר לגורמים שעוסקים בנושא הזה, כמו איגוד האינטרנט הישראלי או גורמים כאלה, שיוכלו להתייצב – גם אם לא להתייצב, לפחות לשלוח בכתב את נימוקיהם – בשביל להציג את הצד השני לצד שמוצג על-ידי נציגי המשטרה בפני בית-המשפט, שבית-משפט יוכל לשקול.
גור בליי
¶
בדיוק. עיצבנו משהו שהוא אני חושב איזושהי עמדת ביניים בין העמדה שהוצגה פה לבין העמדה של הממשלה, לא לזמן אותם באופן אקטיבי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, לא יוכלו להגיד להם – אתם לא צד בעניין – וישמעו אותם. מצד שני, לא יחכו ולא יתחילו לחפש, כי אחרת לעולם החוק הזה לא יתממש. חבל על הזמן.
אוסנת חיטרון
¶
אני רוצה רק להסביר. הממשלה מתנגדת לכל הסעיף שבעצם מורה על פרסום לפני מתן הצו. העמדה של הממשלה בעניין הזה היא שיש כאן בעצם אפשרות להגיש עיון חוזר. כל מי שרואה את עצמו נפגע ממתן הצו יכול להגיש בקשה לעיון חוזר. העיון חוזר מתקיים בכל העילות כמו הדיון הראשון. אנחנו לא מדברים פה על צו שהוא בלתי הפיך, מייצר איזשהו נזק בלתי הפיך. כל הטענות, גם של איגוד האינטרנט וגם של גורמים אחרים שרואים את עצמם נפגעים כתוצאה מהצו הזה, יכולות לעלות בשלב הזה, אחרי שכבר הוצא הצו, וזאת כדי בעצם למנוע אפשרות של גורמים שונים לסכל מבעוד מועד את ההוצאה של הצו הזה. אני כן אבקש מהמשטרה גם להבהיר את זה.
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
קודם כול, צריך לזכור שהצווים האלה, מטרתם להפסיק ביצוע עבירה. בפרסום כזה מראש - -
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
- - טמונה אינהרנטית דרישה להקפאה, בעצם לפרסום, להמתנה של מספר ימים, ורק אז להפסיק את ביצוע העבירה כשבזמן הזה אנחנו למעשה צריכים לפרסם לציבור ולכל מי שמעוניין – הנה אתר עברייני שמתבצעות בו עבירות, שזה העבירות הספציפיות שבחרנו בקפידה, שלדעתנו צריך להפסיק את ביצוען ברשת.
ולכן עמדתנו היא שצריך את הצו להוציא ללא פרסום מראש אלא באופן מידי ככל הניתן, כשבדיעבד כל הרואה עצמו נפגע יכול לפנות ולבקש את הסרת החסימה, שכאמור מדובר בחסימה האתר ממשיך להתנהל ולכן אין כאן פגיעה בלתי אכיפה.
דיברנו רק לפני כמה דקות על הסיפור של הצו המתגלגל ועד כמה בעולם האינטרנטי האכיפה הזאת קשה וההתחמקות היא קלה, וככל שאנחנו נדרשים ליותר ביורוקרטיות מראש זה מסרבל את ההליך והחוק הזה יהיה בלתי ישים ויהפוך לאות מתה כי עוד לפני שנגיע לדיון בבית-משפט הם כבר יעברו דירה, האתר כבר יעבור לכתובת אחרת עוד לפני שבכלל הוצאנו צו ואנחנו עוד לא רואים - - -
גור בליי
¶
אבל העמדה הזאת שלכם היא לא קונסיסטנטית עם מה שכתוב ב-3(א). אם אתם רציניים לגבי זה שבשקידה סבירה אתם אומרים לפנות לאותו אתר פלילי בעצמו, אתם כן אומרים – אנחנו מוכנים לפנות לאותו אתר בעצמו, אבל אי אפשר לפרסם? הרי אם אתה פונה אליו באופן ישיר, הוא גם יכול לעשות את אותה פעולה.
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
אם אני יכולה להגיע אליו אז אני אוכל גם לזמן אותו לחקירה ואני אוכל לעשות פעולות אחרות.
גור בליי
¶
לא, הוא נמצא בחו"ל, אתה לא תוכל לזמן אותו לחקירה. אתה פשוט תודיע לו והוא יעשה את כל הפעולות שאתם מדברים מכוח 3(א), אני לא מצליח להבין את העמדה שלכם.
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
אם יש לי בן-אדם להגיע אליו אז אני אוכל להגיע אליו. אם אין לי בן-אדם להגיע אליו, אני לא צריכה לפרסם.
גור בליי
¶
את תודיעי לו שיש דיון, הוא מן הסתם לא יגיע ולא תוכלי לעשות שום דבר מולו, אבל את הפעולות שאת מודאגת שהוא יעשה אם תפרסמי סתם באינטרנט, פה את לא מפרסמת, את שולחת לו מייל – אדוני, דע לך שאני הולכת לעשות הליך נגד האתר שלך. אז את אומרת, אם אני שולחת לו מייל ואומרת אני הולכת לעשות, הוא לא יעשה שום דבר.
תמיר אפורי
¶
אז תורידו את הדרישה של להודיע לו. מה שאומר היועץ המשפטי, בצדק – אם כבר מצאתם אותו והודעתם לו – כדי שהוא יכין את עצמו ויברח?
רפ"ק ירון שטרן
¶
הגישה שלנו בתור משטרה – עוד פעם, אמרתי, אנחנו מעדיפים בעבירות הללו שמפורסמות פה, ברגע שיש עבירה בישראל - - -
רפ"ק ירון שטרן
¶
לא להפסיק את העבירה. לחקור את העבריין. אבל מה לעשות, שבאתרים הללו מי שמפרסם, מעלים את התכנים הללו לא באתרים בישראל, מעלים אותם באתרים בחו"ל, כשאתה לא יודע בכלל מי בעל המקום הזה. כדי לחקור היום מי בעל המקום אני צריך לפנות בהליך שיפוטי של בקשת חיקור דין בין-לאומית, שיכולה לקחת מספר חודשים בשביל לדעת בכלל מי השרת שנמצא בחו"ל.
ולכן אני אומר, כל סעיף 3(א), הוא מדבר בהנחה ומדובר באתר בישראל, אז אנחנו נעשה את כל הפעולות. לפני שאנחנו באמת נוריד את הדברים האלה אנחנו נחפש מי הבעלים ונגיע אליו ונזמין אותו.
רפ"ק ירון שטרן
¶
חבר'ה, אם זה אתר מסודר, הסבירות שיעלו שם עבירות היא מאוד נמוכה, אלא אם כן כמובן מדובר שם בפעילות חוקית ופה בישראל היא בעבירה, ואז זה לא רלוונטי בכלל להביא אותו. אני יכול לשלוח לו מיילים, הוא יגיד אני בכלל לא בשוק הישראלי.
אוסנת חיטרון
¶
כן, שנכנס לעילות הקבועות בחוק והמשטרה מעוניינת להוציא צו להגבלת הגישה. מוטלת עליה חובה לפעול בשקידה סבירה לאתר את הגורם הרלוונטי.
כמו שאמרנו קודם, ברוב המצבים כנראה שהגורם הרלוונטי הזה, יהיה קושי לאתר אותו. אם זה מצבים אחרים, ואמרתי, אז כן, אז מוטלת גם אם זה בחו"ל וגם אם זה בארץ, מוטלת על המשטרה חובה לפעול בשביל לאתר אותו. עדיין יש הבדל בין הפעולה הזאת שמוטלת על המשטרה לבצע לבין חובה אקטיבית לפרסם את כל הפרטים האלה באתר האינטרנט ולתת איזושהי שהות לכל מי שרואה את עצמו נפגע לפנות, לבקש להצטרף, צריכה להיות החלטה האם לאפשר להצטרף, האם לא לאפשר להצטרף.
גור בליי
¶
אני חייב להגיד, יש איזשהו חוסר היגיון פנימי פה בעמדה הזאת, בשני מובנים. א. אם אתם בשקידה סבירה הולכים לפנות אליו, גם אם הוא בחו"ל, וזה ברור שזה החובה מכוח החוק, אז אי אפשר לבוא ולהגיד שלפרסם באינטרנט יזהיר אותו אבל לפנות אליו ישירות לא יזהיר אותו. אני לא מבין. זה דבר אחד.
דבר שני, בגלל שאנחנו הצענו את זה ב-(ב), בניגוד להצעה פה הייתה לעכב את זה ולשים את זה ב-(א), אז אין סיבה שזה יעכב שום דבר אלא אתם תפרסמו באינטרנט במקביל לזה שאתם עושים את הצו ומי שרוצה יגיש עמדה, מי שלא – לא, ואין בזה כדי להשפיע על מועד הדיון.
דבר שלישי, אם יש באמת מקרים שמצדיקים, יש פחד מהסוג הזה של באמת איזשהן פעולות מנע, אז לכן אנחנו הצענו – אם אתם רואים למטה – להוסיף אפשרות לקיים דיון ללא הזמנת משיבים, ללא הודעה לציבור, במקרים דחופים כשעצם הדיון יפגע ביעילות החסימה. זאת אומרת, להציג כמו שקיים בהרבה סיטואציות במשפט – יש סיטואציות שהמצב הרגיל הוא שאתה עושה משהו במעמד שני הצדדים, אבל כשיש איזושהי דחיפות אתה עושה את זה אקס פרטה, ואחרי זה נותן לצד השני אפשרות לעיון מחדש.
אז אנחנו כן מבינים את הצורך שקיים, שעלה מהשיחות שלנו גם בין הישיבות, במקרים מסוימים לתת מענה בלי לפנות לאף אחד, לא שקידה סבירה ולא שום דבר.
גור בליי
¶
לא. ההבדל הוא שפה זה הצו המקורי. בצו המקורי הרעיון הוא שבית-משפט במצב הרגיל צריך לקיים דיון ולהחליט. הצו המתגלגל זה כבר כשהוא קיבל החלטה עקרונית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה לא? רק לקבוע את התאריך אצל השופט. הוא עומד לרשותך כל הזמן אתה חושב? אם אתה צריך, ועד שתחפש את האיש ועד שתשלח לו ועד שתקבל. אני הבנתי שאנחנו רוצים קודם כול לחסום.
אוסנת חיטרון
¶
נכון. בתגובה למה שנאמר, אם אנחנו מאפשרים לכל הרואה עצמו נפגע כבר בשלב הראשוני הזה, למרות שיש זכות לעיון חוזר, לפנות בבקשה אז אני לא חושבת - -
אוסנת חיטרון
¶
- - שאין בזה כדי לדחות או לגרום לסרבול ולדחייה במועד מתן הצו. אני חושבת שזה כן משהו שבסבירות גבוהה יוביל לדחיות של דיונים, לטענות נוספות, וכל הרעיון הוא שיש צורך במרבית המקרים שהדבר הזה יקרה באופן מהיר. וככל שיש מי שרואה עצמו נפגע, לא מדובר בצו שהוא בלתי הפיך, הוא יכול לפנות אחר כך בבקשה לעיון חוזר ויתקיים דיון. הדיון יתקיים. יש את הזכות הזאת לכל מי שמעוניין – איגוד האינטרנט או אם זה עמותה אחרת – לפנות ולבקש לקיים את הדיון ויהיה לו את יומו בבית-המשפט.
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
אנחנו חושבים שכשמדובר במניעת ביצוע עבירות, נקודת האיזון צריכה להיות כזו שקודם כול מאפשרים לנו למנוע.
גור בליי
¶
צריך להבין, אנחנו פה עשינו הרבה מאוד סיעור עם הדבר הזה. צריך להבין שיש פה מורכבות שהיא מחייבת את הביקורת השיפוטית בצורה רצינית בגלל שהחשש הוא – וזה חשש שקיים במקרים האלה בחלק משיטות החסימה – לפגיעה באתרים תמימים.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אתה יודע מה החשש? החשש הוא שהאינטרנט עובד בקצב מהיר מאוד, והרשויות הרבה יותר איטיות, ואז העבירה תמשיך להתקיים ואנשים ייפגעו. זאת אומרת, אנחנו גם צריכים להגן על הציבור. זה כמו שאתה רואה עבירה מול העיניים, אתה לא הולך ומחכה לאיזשהו צו. אתה עוצר אותה בו במקום.
אותו דבר פה. האיזון הוא בזה שבן-אדם יכול לבוא ולהתלונן, והאתר, אם הוא כזה תמים אני לא מאמינה - - -
גור בליי
¶
יש אתרים לגמרי לא קשורים, שיכולים להיות למשל על אותה כתובת. זאת אומרת, לצורך העניין אם אתה רוצה להוציא צו לדירה מסוימת בבניין, יכולה להיות סיטואציה – ניקח מקרה פיזי, יש בניין שיש בו הרבה מאוד דירות, ויש דירה אחת שמתבצעת בה פעילות עבריינית. לפחות בחלק משיטות החסימה, אתה חוסם את הגישה לבניין. אם אתה חוסם את הגישה לבניין, יש דירות שלא קשורות בכלל לפשיעה והן ייחסמו כתוצאה מכך.
רפ"ק דנה צרנובלסקי
¶
אבל בית-המשפט מונחה לשקול את זה. זה יכול להיות שיקול לבית-המשפט לא לתת לי את הצו. אם הוא יחשוב שנקודת האיזון היא כזו שהחסימה העודפת היא כל כך משמעותית, אז הוא לא ייתן לי את זה.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
מי-טל גרייבר שורץ, איגוד האינטרנט הישראלי. אני חושבת שמעמדנו פה הוכנס כעותר ציבורי. המטרה שלנו היא בעצם להביע את העמדה של הציבור, לא של אחד הצדדים בתוך ההליך הזה אלא לבדוק אם בציבור אין עיקרון שנפגע ושפוגע בציבור.
אנחנו לא חייבים שזה יפורסם באתר אינטרנט, שזה החשש – אני מבינה את החשש שלכם מפרסום כללי כזה – אבל אם תגיע הודעה מסודרת, זימון לדיון, ואנחנו נוכל להביע את עמדתנו, המטרה שלנו היא כמובן שלא ימשיכו להתקיים עבירות באינטרנט, בטח לא העבירות שמתוארות בחוק הזה, אבל המטרה שלנו מהצד השני היא למנוע את אותו דבר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. אליכם יגיעו רק אחרי שצריכים לברר שלא מצליחים להגיע לבעלים. כל המהלך הזה יכול לקחת חודש. ובינתיים האתר עובד?
מי-טל גרייבר שורץ
¶
אז אני לא מחליפה את העבריין. לעבריין צריך לפנות לפי הסעיף בתנאים שמופיעים פה בסעיף בלי שום קשר אלינו. במקביל, אנחנו – אני לא קיבלתי עוד אישור מהוועד המנהל שלי בשביל שזה יהיה, אבל בהנחה שיתקבל אישור מהוועד המנהל – אנחנו נשמח לייצג את הציבור בדיונים האלה ואז כל מה שנצטרך זה איזושהי הודעה על כך שמתנהל דיון כזה. אנחנו לא צריכים שזה יתפרסם באתר אינטרנט, בטח לא רוצה לשבת ו"לרפרש", לגלות.
גור בליי
¶
העלתה פה משהו מי-טל מאיגוד האינטרנט. אם באמת החשש שלכם זה מאזהרה של גורמים עבריינים ושהם יעשו פעולות, אז מה אם אנחנו באמת מוותרים על הפרסום הכללי ועושים זימון ספציפי אליהם? כלומר, אז לכאורה זה חוסך את החשש שלכם שהם יוזהרו, הגורמים העבריינים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה במקביל? נניח, אם אתה מחליט שאתה חייב לחפש את הבעלים ואתה לפני כן לא מפעיל את הצו, אז כל הסיפור – עד שתגיע אליהם והכול – יכול לקחת חודש.
דרך אגב, אנחנו רוצים לברך את החיילים מחיל הים שנמצאים פה. Welcome. באתם לבית המחוקקים, תשמעו פעם דיון ככה בדקויות שבדקויות, מה שנקרא.
אני אומר, מתבצעת עבירה. טרור נגיד, לכאורה. יש שתי אפשרויות. יש אפשרות אחת לחפש מי שמפעיל את זה כדי לזמן אותו. אתכם אני מזמן לבדוק שאולי לא נפגעים אחרים אבל קודם כול אני צריך לחפש את ההוא. כל התהליך הזה ועד שאנחנו מחפשים יכול לקחת חודש, בינתיים האתר הזה עובד. ולא רק זה, אם הוא עובד, גם הבעלים, אם הוא חכם הרי לא נאתר אותו כי הוא לא טיפש. אני חושב שאנחנו צריכים קודם כול לחסום את האתר הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דקה. לחסום. עכשיו יש לנו תהליך, ואני מציע שמה שעשינו לגבי מה שמתגלגל, נעשה גם לגבי זה. לגבי הצו הראשוני. תוך חודש צריך להתקיים התהליך הזה אצל שופט, שהוא יבדוק, ואם השופט לא יאשר, מורידים. אם לא תביאו את זה תוך חודש לשופט, גם כן אוטומטית החסימה מתבטלת. כלומר, אתם תצטרכו לעשות את זה תוך חודש, אבל בינתיים, עד שבודקים את הבעלים - - -
אוסנת חיטרון
¶
בית-משפט. בעניין הזה, אדוני הציע שתהיה איזושהי פקיעה אוטומטית לתקופת זמן שתיקבע בחוק. ההצעה של הממשלה היא שבית-המשפט, הוא יקבע את התקופה. אם יש מי שרואה עצמו נפגע – איגוד האינטרנט או גורם אחר – הוא יכול לפנות בעצמו, אנחנו לא חושבים שהצו צריך לפקוע באופן אוטומטי אלא אם יש מי שרואה עצמו נפגע, יכול להיות שאין.
אוסנת חיטרון
¶
לא. החובה על הרשות המינהלית פה, על המשטרה, היא לפעול בשקידה סבירה כדי ליידע את הגורם הרלוונטי.
אוסנת חיטרון
¶
כי או שאפשר למצוא מי הגורם ולראות, וכמו שאמרנו במרבית המקרים גם לא יהיה אפשר למצוא אותו, ואם אי אפשר, אז אי אפשר לאתר אותו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, בעוד שבועיים, ובינתיים בשבועיים האלה האתר עובד. אתר שהם הגדירו אותו כטרור, ממשיך לעבוד. זה מה שאתה אומר. אני אומר, אני לא מצליח להבין. אני אומר, אני מוכן שיחסמו אותו ואז ייקחו את הזמן הזה כדי לראות אם אכן זה כך.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא הבנתי, לפי מה יחסמו אותו? ואם פתאום מישהו יחליט לחסום את האתר של מרצ? יחסמו. קודם יחסמו ואחרי כן נראה. אין דבר כזה, מה זאת אומרת. זה צריך לבוא לפני שופט, צריך לאתר את האדם הרלוונטי, לתת לו את ההזדמנות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע, אני הבנתי שהחוק הזה – יושבת כאן משטרת ישראל והיא בודקת. כמו שהיא עוצרת גם אנשים, היא גם עושה את הדברים האלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן, אבל עוד לפני. להוציא צו מעצר, לפני שמדברים אתו, לפני הכול, נכון היא עושה את זה? קודם כול לעצור.
גור בליי
¶
לא, אבל הסיטואציה היא סיטואציה שונה. במצב שבו אתה עוצר אדם שמבצע עבירה, זה משהו אחר. אתה עוצר אותו בשעת ביצוע.
גור בליי
¶
לא. אבל בשביל לעצור אותו אתה תצטרך ללכת לבית-משפט לקבל צו מעצר, אז זה אותו דבר. אבל מעבר לזה יש גם עניין שמוסיף פה מורכבות שלא קיימת בסיטואציה של לפעול מול עבריין ספציפי, וזה העניין של האיזון שבין אותו אתר לבין אתרים שלא קשורים בכלל לביצוע עבירות.
יש פה סיטואציה שהיא מיוחדת לסיטואציה האינטרנטית, שלכן בעצם הנוסח שנדון הוא שהולכים לבית-משפט ומקבלים ממנו את הצו הזה, אחרי שהוא איזן בין כל הגורמים האלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואז? ואז השופט יגיד: אדוני, אני לא מוכן לדון במעמד צד אחד, אני רוצה שיהיה צד שני. אתה לא תגמור עם זה בחיים אם אתה תרצה ללכת ולדקדק כמו כל הדברים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל בשביל זה יש את השקידה הסבירה. הם צריכים להוכיח לבית-משפט שהם עשו מאמצים סבירים להשיג את הבן-אדם.
אוסנת חיטרון
¶
כן, ואנחנו מדברים כאן על עבירות חמורות. אנחנו הכנסנו לכאן עבירות חמורות במיוחד שמתבצעות באופן תדיר באינטרנט. במצב הזה, אנחנו חושבים שחשוב שהצו הזה יוצא באופן מהיר.
אוסנת חיטרון
¶
וככל שיש מי שיימצא נפגע, הוא יוכל לפנות והוא יוכל לבקש לדון שוב. אבל אנחנו כן מטילים על הרשות את החובה לפנות ולחפש, בית-המשפט בחוק מוטל עליו לשקול את כלל האיזונים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוסנת, יש לנו כאן שני נושאים ואנחנו כל הזמן מתבלבלים בין אחד לשני. נושא אחד זה לגבי החסימה של האתר עצמו. יש נושא שני האם בחסימה הזו אנחנו לא פוגעים גם באחרים. אפילו אם החסימה הזו היא בסדר, אבל יכול להיות שכתוצאה מזה נפגעים אחרים שאותם צריכים להוציא. אלה שני נושאים, ובואו נדבר אחד לאחד כי אנחנו כל הזמן מתבלבלים.
קודם כול, לגבי הנושא הראשון. יש אתר שאתם חושבים – אני בכוונה לוקח איזשהו אתר של ארגון טרור, שהוא מסוכן, נקודה. מה עושים עכשיו? המומחים שלכם, עשיתם דיון פנימי. מה עושים עכשיו? נותנים לו לעבוד?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ומה מסבירים לו? שאנחנו הזמנו את אבו כך וכך והוא עדיין לא הגיע או לא נתן לנו תשובה.
אוסנת חיטרון
¶
אנחנו מבקשים שייקבע דיון בגלל שיש כאן צורך מידי להגביל את הגישה ואנחנו מראים שכן נעשו מאמצים בשקידה סבירה ליידע את אותו גורם רלוונטי.
אוסנת חיטרון
¶
אנחנו מבקשים שייקבע דיון באופן מידי ואנחנו מודעים לזה שבחלק גדול מהמקרים אותו גורם לא יאותר. הדיון יתקיים באופן מידי ויוצא צו, ולאחר שיוצא הצו, אם יהיה אותו גורם – ואני כאן קופצת לנושא השני – או גורם אחר שמייצג את האינטרס הציבורי ירצה, אז הוא יפנה ויתקיים דיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. אינטרס ציבורי זה לראות אם לא פוגעים באתרים אחרים, אבל זה לא עניינם בכלל אם זה טרור או לא טרור. אנחנו לא דנים עכשיו איתם על זה. חוץ מזה, אני לא בטוח שהם הגוף שיכול לייצג את הציבור דווקא, אני לא יודע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר, זה סיפור נפרד. אבל קודם כול אותי מדאיג, דבר ראשון, שהאתר – אם הוא אתר שהוגדר על-ידי מי שמוסמך לזה אצלכם נניח, כאתר טרור, של ארגון טרור או איך שנקרא לזה, ואנחנו ממשיכים עכשיו לראות איך אנחנו, קודם כול צריך לחסום אותו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה מה שאני מבין. ואחר כך, אם יתברר – נניח יבוא בעלים של זה או יבוא מישהו ויגיד, חבר'ה, זה לא טרור בכלל, מה פירוש, זה קפצונים ושיחקנו, זה משהו אחר, אז ישחררו את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מצד שני, גם יהיה זמן שאם יבוא מי שיוחלט שיבוא, לבדוק שכאן אתרים אחרים לא נפגעו, זה גם כן, אבל קודם כול את האתר עצמו שהוא ארגון טרור, צריכים לחסום.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
אבל ברגע שהורדת את האתר, ואם הורדת אתרים נוספים ביחד עם אותו אתר, כי שוב, הורדת את החשמל לכל הבניין ולא רק לדירה ספציפית, זה כבר - - -
מי-טל גרייבר שורץ
¶
לא משנה. אם חסמת את הגישה לכל הבניין ולא רק לדירה ספציפית שאותה אתה רוצה לחסום, אחרי שהורידו זה כבר too late.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מכיר תמיד שכשיש חשוד בבית, קודם כול סוגרים את כל המתחם, לא נותנים לאף אחד לצאת ולהיכנס, למרות שהרוב, 90% זה אזרחים תמימים. לא נותנים לאף אחד לצאת, לאף אחד להיכנס כי אתה מחפש את החשוד ואתה לא רוצה שהוא יברח לך.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
הייתה סיבה למה הפרידו את הצעת החוק הזאת מהצעת החוק המקורית שדיברה על מקום פיזי, וזה בדיוק ההבדל בין התייחסות למקום פיזי – שאתה יודע ששם מתבצעת עבירה – לבין ההתייחסות לאתר אינטרנט שהפגיעה עלולה להיות גדולה יותר ובאתרים תמימים. המטרה היא לא למנוע מהציבור דברים שלא צריכים להימנע ממנו, להשאיר את חופש הביטוי וכן לטפל בעבירות שצריך לטפל בהן. זו בדיוק המטרה של החוק הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז השאלה היא כזאת. אם קודם כול למנוע את הטרור ואז לחפש אם מישהו אחר נפגע, או הפוך. אנחנו צריכים להחריג בין זה לזה.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
אני לא רואה סיבה למה שני הדברים לא יכולים להיעשות באותו דיון. אני לא רואה סתירה. אני מבינה את הבעיה שיש לכם לפעמים לזמן את העבריין לדיון, שבמקרים מסוימים אי אפשר להגיע אליו, לא רוצים להגיע אליו מסיבות כאלה ואחרות, את זה אני שמה בצד, זה דיון שצריך לנהל אבל הוא דיון אחד.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
הדיון השני שאתה מדבר על זכות הציבור, חופש הביטוי לוודא שהציבור לא נפגע ולא נחסמים אתרים שהם אתרים תמימים, זה דיון שיכול להתנהל ביחד עם הדיון הראשי, אני לא מבינה למה הוא צריך להתנהל אחר כך – קודם לחסום את האתר ולפעמים לחסום אתרים תמימים, ואחר כך לחזור ולנהל את הדיון הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק תגידו לי מי מומחה לדעת שרק האתר הזה ואחרים לא נפגעים, או אתרים תמימים נפגעים. אתם, גם יש לכם מומחיות לזה?
אוסנת חיטרון
¶
כן. הנטל, הוא מוטל על הרשות, על המשטרה, להביא את כל הנתונים האלה בפני בית-המשפט, ובית-המשפט מונחה באופן מפורש בחוק לבחון את כל השיקולים האלה ולהתחשב – גם בפגיעה באתרים נוספים, גם בפגיעה בתוכן לגיטימי בתוך אותו אתר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, זה לא שכאן נעשה משהו שלא יודעים. כלומר, אם אתם כבר באים לשופט ואומרים, על אחריותנו, נניח האתר הזה הוא רק טרור ונניח אף אחד אחר לא נפגע, אז זו אחריות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יכול להיות שאחר כך יבואו מומחים יותר גדולים ויראו אולי שמישהו נפגע אבל קודם כול לא הולכים כאן "על עיוור", סתם.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
באמת, עיקרון בסיסי, בלי קשר לתוכן עצמו, מה זאת אומרת על אחריותנו? ואם תבוא במשפט פלילי הפרקליטות ותגיד – על אחריותנו, הוא רצח הבן-אדם הזה – מה, זה מבטל?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ברור שיש שופט, אבל השופט שופט בין שני צדדים. אין לנו דבר כזה שבאה המדינה, מכובדת ככל שתהיה, באמצעות הפרקליטות ואומרת, על אחריותנו, האדם הזה פושע, בלי שלאדם יש הגנה. אני לא מצליחה להבין את הדיון.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה משל. זה לא קשור. איך אתה מקיים דיון לפני שופט כשצד אחד, שהוא גם יהא המדינה, אומר, על אחריותנו?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה על אחריותנו? הם מאתרים אתר נניח של ארגון טרור. המומחים שלהם מסתכלים וגם רואים שבזה שנחסום אותו אנחנו לא פוגעים בשום אתר תמים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כי אתה לא הזמנת אותם, הם לא יודעים על קיומו של הדיון, אז איך הם ידעו? איך הם יטענו?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני אומר, קודם כול אנחנו נחסום את הטרור שישנו כאן, ועכשיו יהיה את הזמן אם מישהו נפגע, שיכול לבוא ולעשות את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה זה יש כאן טרור? בעמוד הפייסבוק שלי הרבה כותבים לי שמה שאני עושה זה טרור. נניח שיעלה מישהו אחר לשלטון והוא יחליט שמה שתמר זנדברג עושה זה טרור, אז יבואו המומחים ויגידו, וזהו?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה בסדר? סליחה, לא. בוא תראה מה קורה אצלי באתר ואתה תראה שאולי זה לא כזה רחוק. כן, צריך פה מישהו שיקבע האם זה טרור או לא טרור, והמישהו הזה הוא שופט, והשופט הזה ישפוט אחרי שהוא ישמע צדדים. לא כי יש מומחים מצד אחד שיגידו לו.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
באמת, אני לא מצליחה להבין, על מה אתם טוענים? על הזכות של המשטרה להחליט לבד בלי שופט?
ליאור חיימוביץ
¶
לא על זה מדובר. אבל רק לפרוטוקול, המשטרה היום מחליטה מתי מתבצעת עבירה גם בלי שופט. אחר כך כשהיא רוצה לעצור בן-אדם, היא מביאה אותו לבית-משפט.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
על בסיס החשד הזה עושים הרבה דברים, ויש הליך במדינת ישראל, לא שופט קובע האם העבירה הזו בוצעה בלי שהוא שומע את העבריין. אני לא מצליחה להבין על מה הדיון פה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
לא, לא מדובר פה על ביקורת שיפוטית. לא. לפני הביקורת השיפוטית יש את ההליך עצמו, את ההליך השיפוטי ששופט קובע, ושופט קובע אחרי שהוא שומע. אם לא נתנו לאף אחד – ושוב, צוין כאן, יכול להיות שלעבריין עצמו, לטרוריסט, למחבל, לפדופיל, למפעיל הימורים, אנחנו לא יכולים או אולי אפילו לא רוצים לתת את הזכות מכל מיני סיבות מוצדקות. כאן נאמר דבר אחר. יש עוד שנפגעים.
ליאור חיימוביץ
¶
מה זה לא מייצג? המשטרה תצטרך לתת לו ראיות, לבית-המשפט לספק ראיות שאומרות האם יש פגיעה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מאה אחוז, ולמה הצו הזה צריך להינתן במעמד צד אחד? למה לא נשמע איגוד האינטרנט? למה לא נשמע איגוד לא יודעת, מישהו רלוונטי?
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל לא מדובר כאן על האתר הפדופילי, מדובר כאן על פגיעה באתרים אחרים שאולי הם תמימים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אני לא מבינה. זה מושכלות יסוד. באמת, יש כאן אנשים עם השכלה משפטית. אני לא עורכת-דין, זה דברים כל כך בסיסיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אני רוצה קודם כול להבין. משרד המשפטים והמשטרה, אתם מייצגים פה עמדה אחת עכשיו או לא?
אוסנת חיטרון
¶
המשטרה פונה, היא מנסה לאתר את בעלים האתר, את המפעיל, בשקידה סבירה, היא מבקשת שייקבע דיון תוך זמן מהיר ככל האפשר, דיון דחוף, והדיון הזה יתקיים. אם יש מי שנענה לניסיון האיתור הזה ומגיע לדיון, הוא מוזמן לדיון, והוא, יש לו את יומו בבית-המשפט. אם לא, הצו יינתן בלי שאותו גורם יהיה שם, בלי שיש שם גורם נוסף, וכל הגורמים שמוצאים את עצמם נפגעים כתוצאה ממתן הצו הזה יכולים ביום מתן הצו, לאחר שיש פרסום – לאחר מתן הצו יש פרסום – לפנות ולבקש עיון מחדש, ויתקיים דיון גם בנוהל דחוף. כל הדיונים לפי התיק הזה יתנהלו במסגרת זמן דחופה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הגורמים השניים זה אותם אלה שלא באים להגיד שהאתר הזה לא אתר טרור, אלא באים להגיד שכתוצאה מזה שסגרו את אתר הטרור, נסגרו גם אתרים תמימים?
גור בליי
¶
אני רוצה להבין בעמדה שלכם, שוב למקד את הדיון שנוכל להתקדם בעניין הזה. הרי אין לכם אינטרס שההליך יהיה לא הליך אדוורסרי. הרי אתם רוצים, בסופו של דבר בשיטה שלנו אנחנו בשיטה שבה רוצים שבפני בית-משפט יהיו שני צדדים.
גור בליי
¶
אני מבין שיש שיקולים מסוימים שאתם אומרים – אנחנו לא רוצים לשים את זה באינטרנט בשביל להזהיר גורמים, אוקיי; אנחנו לא רוצים לעכב, בסדר. אבל אם הדברים האלה נפתרים, למשל על-ידי זה שאתה אומר, אתה לא מפרסם באינטרנט, אתה פונה לגורמים שמייצגים את הציבור הרחב, או אין בכך כדי לעכב או דברים כאלה, הרי אין לכם אינטרס שההליך יהיה במעמד צד אחד. יש אינטרס שהוא יהיה מהיר, שיהיה יעיל. לכן אני לא מבין את ההתנגדות לאפשר לגורמים לטעון בשם הציבור בהקשר הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קודם כול, הם בכלל לא רלוונטיים לצד הזה אם האתר הזה הוא אתר של ארגון טרור או לא. זה לא העניין שלהם, נקודה. הם כאילו צריכים רק לבוא ולהגיד האם כשהוחלט שזה אתר טרור וסוגרים אותו, חוסמים אותו, האם כתוצאה מזה גם נפגעים אתרים תמימים שלא קשורים בכל העניין הזה. זו הנקודה. אז שלא נתבלבל.
גור בליי
¶
אבל הדבר הזה הוא לא דו-שלבי. בשלב שעשית את החסימה יכולים כבר להיפגע האתרים התמימים. לכן, בהקשר הזה אני חושב שיש אינטרס מובהק למדינה לדאוג אם אפשר שיהיה את הצד שיציג את הצד הזה, שהוא יהיה בדיון.
מי-טל גרייבר שורץ
¶
ארגון כזה גם יכול לבוא ולהגיד שהפעולה הטכנולוגית שמציעים לבצע היא לא הפעולה הטכנולוגית המתאימה.
ליאור חיימוביץ
¶
אולי נעביר לפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, הם בטח יודעים מצוין. אפשר לחשוב על המון גורמים שיש להם מומחיות בנושא אבל אין לזה סוף.
אוסנת חיטרון
¶
אנחנו מודעים לקושי הזה אבל אנחנו חוששים ממצב שבו כל התכלית של החוק הזה תסוכל כתוצאה מפרסום לפני.
אוסנת חיטרון
¶
בגלל שאנחנו יודעים שאפשר מאוד בקלות לעקוף את הצווים האלה, אפשר מאוד בקלות לדעת מראש ולכתוב הודעה לכל ציבור הגולשים שלך, ממחר אני עובר לכתובת אחרת. אנחנו יודעים שאפשר בקלות לסרבל את ההליכים האלה ולהפוך אותם לאיטיים יותר. אנחנו מודעים לקושי הזה ואנחנו מציעים שלאחר מתן הצו יהיה פרסום, לא לפני, וכל מי שרואה עצמו נפגע, שזה כולם, יוכל לראות את הפרסום הזה ולפנות בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה לא הגיוני. המדינה תבוא, אנחנו נחסום אתרים בלי שאף אחד שמע מזה, בלי שאף אחד ידע מזה, בלי שזה פורסם לאף אחד, לא לאף נציג ציבור, אולי יהיו עוד אתרים. זה לא הגיוני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תמר, אבל ב-99% מהמקרים, הרי להם יש מומחים לפחות כמו האחרים, והמומחים שלהם, אם הם יודעים שזה פוגע במשהו אחר הם פועלים אחרת לגמרי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סליחה. מדובר פה שהמומחים שלהם – שהם מומחים לפחות טובים כמו המומחים האחרים ואולי יותר, אני לא יודע – הגיעו למסקנה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה זאת אומרת? אנחנו הרי יושבים פה בכנסת, לכל דבר יש מומחים. לכל צד יש מומחים, לכל אחד יש הסטטיסטיקות שלו, לכל אחד יש מחקרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רוצה לצמצם, שנבין על מה הדיון, על מה הוויכוח. אני רוצה רק לצמצם את זה כי אני צריך לסגור.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
באמת שאלה טובה. אנחנו דנים פה על הליך משפטי במעמד צד אחד, שחוסם אתרים בלי שאף אחד ידע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותי, אנחנו כבר גלשנו 20 דקות אחרי תום הישיבה אז אנחנו סוגרים את הישיבה.
אני מבקש שוב מהמשטרה ומהפרקליטות, משרד המשפטים. תעברו על הדברים, תבואו אלינו עם דעה ברורה, מה שנקרא. אני מציע גם לקיים דיונים מהסוג שקיימנו גם עם הארגונים האחרים, זה בהחלט יכול להוסיף ולהעשיר – בוודאי עם גור – ככל שנבוא לכאן עם דעות יותר ברורות ומסודרות יהיה לנו יותר קל להתקדם, אחרת אנחנו מסתובבים-מסתובבים ולא מתקדמים. בכלל אני חושב שאולי חזרנו אפילו אחורה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, אבל בהתקדמות הזאת אל תבואו אלי אחר כך בטענות.
לכן אני אומר, את כל הדברים האלה תעשו לפני כן. באמת, יש לכם כאן ארגונים, דברו גם איתם, דברו עם גור, תסכמו את הכול, אז כאן נוכל לרוץ הרבה יותר מהר.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:20.