ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/06/2017

חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון מס' 17), התשע"ז-2017

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 394

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט

יום שלישי, י"ב בסיון התשע"ז (06 ביוני 2017), שעה 12:30
סדר היום
הצעת חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון – הגנה על ילדים נפגעי עבירות מין או אלימות בעת מתן עדות בבתי המשפט), התשע"ו-2016 (פ/3015/20), של חה"כ יפעת שאשא ביטון, דוד ביטן יעקב מרגי, אחמד טיבי, קארין אלהרר, מיכל רוזין, טלי פלוסקוב – הכנה לקריאה ראשונה.
נכחו
חברי הוועדה: יעל גרמן – מ"מ היו"ר

מרב מיכאלי
חברי הכנסת
יפעת שאשא ביטון
מוזמנים
עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יפעת רווה

ממונה בפרקליטות המדינה, אחראית תחום נוער, פרקליטות המדינה - דפנה פינקלשטיין

פרקליטה בפרקליטות המדינה – פלילית, פרקליטות המדינה - קרן רוט

מתמחה, פרקליטות המדינה - נירית ביטון

עו"ד, לשכה משפטית, ה. בתי המשפט - חנית אברהם בכר

קמ"ד אח"מ, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים - רפ"ק דקלה פוגל ברדה

ק' ייעוץ וחקיקה נוער, משטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים - רפ"ק ליאת לב

עוזרת ראשית ליועמ"ש, המשרד לביטחון הפנים - אפרת ליפשיץ

יועצת משפטית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים - אודיה איפרגן

מנהלת שירות לחקירות ילדים וחקירות מיוחדות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים - ד"ר רונית צור

מנהלת המח' לטיפול באלמ"ב ותקיפה מינית, משרד הבריאות - ד"ר זהר סהר

רפרנט ממשל ומינהל באג"ת, משרד האוצר - אייל טולדו

מנכ"לית המועצה לשלום הילד - ורד וינדמן

יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת - מאירה בסוק
ייעוץ משפטי
נועה ברודסקי-לוי
מנהל/ת הוועדה
אסף פרידמן
רישום פרלמנטרי
ירון קוונשטוק

הצעת חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון – הגנה על ילדים נפגעי עבירות מין או אלימות בעת מתן עדות בבתי המשפט), התשע"ו-2016 (פ/3015/20), של חה"כ יפעת שאשא ביטון, דוד ביטן, יעקב מרגי, אחמד טיבי, קארין אלהרר, מיכל רוזין, טלי פלוסקוב – הכנה לקריאה ראשונה
היו"ר יעל גרמן
שלום לכולם. אני רוצה שמי שתציג את החוק בתחילה תהיה היועצת המשפטית. לאחר מכן חברת הכנסת היוזמת תדבר, ואז נעבור למשרד המשפטים.
נועה ברודסקי-לוי
טוב, אז צהריים טובים לכולם. אנחנו באמת דנים על הצעת חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון – הגנה על ילדים נפגעי עבירות מין או אלימות בעת מתן העדות בבתי המשפט).

אני רוצה להתייחס, רגע לפני שאני מציגה את החוק, שזה בעצם הדיון הראשון שלנו בוועדת החוקה בנושא הגנה על קטינים מאז פטירתה של קולגה מאוד יקרה שלנו, לימור סולומון ויסבלום, זיכרונה לברכה, שהייתה היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד, באמת הקדישה את עצמה לזכויות של קטינים והגנה עליהם. וככה אני מרגישה באמת צורך בהקשר הזה לציין את התרומה האדירה שלה לזכויות של קטינים ולהגנה עליהם.
היו"ר יעל גרמן
אז בואו נעמוד לכבודה.
קריאה
גם להצעה הזאת, דרך אגב.

(הנוכחים מכבדים בקימה את זכרה של לימור סולומון ויסבלום, זיכרונה לברכה.)
היו"ר יעל גרמן
אפשר לשבת.
ורד וינדמן
אם אפשר רק לומר תודה – ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד – להביע הערכה לוועדה, שהביעה כבוד לעורכת-הדין לימור סולומון. ומעבר לזה שזה חשוב לכל הקולגות שלה, זה יהיה גם חשוב מאוד לבני המשפחה שלה. וקבלו הערכה גדולה על תשומת הלב הזאת ועל מתן ההוקרה. תודה.
נועה ברודסקי-לוי
טוב, עכשיו באמת נעבור לנושא שלנו. ואם כבר באמת העלינו את זה, אז רק אציין לשם הגילוי הנאות, שבאמת בעברי הרחוק הייתי במועצה לשלום הילד, וגם טיפלתי בנושאים האלה. עבר הרבה זמן, יותר משבע שנים מאז.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אני יכולה להעיד אבל שהנשמה נשארה שם. כן, לגמרי.
נועה ברודסקי-לוי
טוב, אז הצעת החוק שאנחנו דנים בה עכשיו נוגעת, כמו שאמרנו, לחוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים). רק בקצרה אגיד כמה מילים על החוק. זה חוק שבעצם קובע הסדרים מאוד מיוחדים לגבי חקירה והעדה של ילדים עד גיל 14, שנפגעו מעבירות מין או מעבירות אלימות בתוך המשפחה, הסדרים שחורגים מדיני הראיות הרגילים בגלל הקושי הרב שטמון בחקירת ילד צעיר, במיוחד בעבירות כל כך רגישות ומורכבות. ונועד לאפשר להגיע לחקר האמת, תוך יכולת לחקור עד כמה שאפשר את הילד, ולצמצם גם כמובן את הנזק הנפשי שעלול להיגרם לו כתוצאה מהעדות.

ההסדר המרכזי בחוק קובע שילדים עד גיל 14 נחקרים על ידי חוקר ילדים. זה חוקר לא מטעם המשטרה אלא מטעם משרד הרווחה שחוקר את הילד. הוא גם צריך לאשר כל פעולה שנעשית של חקירה של הילד. וגם לפני מתן העדות בבית-המשפט, אם טרם מלאו לילד 14 בזמן שהוא אמור להעיד, חוקר הילדים צריך להחליט אם הילד מסוגל להעיד או אם הוא מעיד במקום הילד.

במקרה שחוקר הילדים מעיד במקום הילד, אז נדרשת גם ראיה נוספת של סיוע כדי לבסס הרשעה, ומוגש לבית-משפט בעצם תיעוד של החקירה של הילד, וגם תמלול בדרך כלל של החקירה, וחוות הדעת של חוקר הילדים לגבי מהימנות החקירה. זה ככה בגדול, כמובן נצלול לתוך הדברים כשנבחן את כל אחת מהנקודות שמוצע לתקן בהצעת החוק.

הצעת החוק נסמכת על הצעת חוק שהייתה ממשלתית בעבר, בעצם חלקים מתוך הצעת חוק ממשלתית שלא קודמה בזמנו, כשההצעה מתייחסת למספר היבטים. השאלה אם את רוצה שאפרט עכשיו כל אחד מההיבטים או שנדון בהם אחד-אחד - - -
היו"ר יעל גרמן
כן, ממש נעבור סעיף-סעיף.
נועה ברודסקי-לוי
בסדר, אז עוד מעט נעבור דבר-דבר. רק אגיד שבאמת אנחנו צריכים לדון בכל אחד מהשינויים, תוך באמת מצד אחד שמירה על זכויות הנאשם, מצד שני גם הצורך להגן על קטינים שטרם מלאו להם 14 שנדרשים להעיד, והצורך גם שניתן את הכלים שיוכלו להביא לכך שילד יוכל להעיד בצורה כמה שיותר טובה. מעבר לזה, נדון בדברים לגבי ההגבלה של תקופות הזמנים, והעדת קטינים.
היו"ר יעל גרמן
משך הזמן, כן. טוב, חברת הכנסת, יושבת-ראש גם הוועדה לזכויות הילד, בואי ספרי לנו קודם כול איך הגעת לרעיון הזה, וספרי לנו על החוק מנקודת המבט שלך.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. החוק הזה הוא בעצם תולדה של סדרה של דיונים שעדיין נמשכת בכל הנושא של פגיעות מיניות בקטינים בכלל, וגם בחברה החרדית בפרט. זאת אומרת, ככל שאנחנו מעמיקים, אנחנו מזהים את הלקונות שקיימות, את המקומות שבהם יש לנו אתגרים מאוד גדולים כחברה להתמודד עם הסיפור הזה, וגם כמערכת משפט.

ומה שקורה זה שבעצם מאוד מאוד קשה למצות דין עם מי שפוגע בילדים שלנו, כי קשה לנו להביא אותו, גם כשכבר זה מגיע לחקירת משטרה, שזה מגיע תמיד בקצה הקרחון, וזה כבר עובר לפרקליטות, הרבה פעמים בפרקליטות נסגרים התיקים, ברוב - - - נסגרים התיקים, כי אין הבשלה בעצם להעמדה לדין. אם הראיות לא מספקות, אם יש עדות שהיא לא מספיק בשלה, גם כשזה מגיע להעמדה לדין, אז אנחנו רואים בבית-משפט כשאין ראיה מסייעת, אז זה נורא קשה להגיע לכדי הכרעה. ויוצא בסופו של דבר שהילדים שלנו די מופקרים.

והנושא של הראיה המסייעת, שבעיני הוא מאוד קשה בסיטואציה הזו, כי בואי נחשוב איזו ראיה מסייעת אפשר להביא לאבא או אמא שאונסים את הילד שלהם ב-03:00 לפנות בוקר במיטה שלו. זאת אומרת, אין לנו שום דרך להביא ראיה נוספת. זה נשמע נורא, אבל זה הסיפור.

והמחשבה הייתה, יחד עם אנשי המקצוע, כשהדוקטורט של רונית צור שפך הרבה אור על הסיפור הזה, שככל שנביא יותר ילדים לבית-המשפט, ככל שיותר ילדים יוכלו להעיד, נוכל למצות את הדין עם יותר פוגעים. בשביל שילדים יגיעו לבית-המשפט, בית-המשפט חייב להיות מותאם לחקירת ילדים.

והחוק הזה בעצם בא להתאים את המערכת המשפטית להעדת קטינים. ואני מקווה שבעזרת השם נצביע כבר היום. אנחנו די מגובשים מבחינת השיח, החוק הזה הגיע אחרי שיח משותף של כל הגורמים המעורבים, אנחנו מאוד ככה בשלים, ואני מקווה שנעשה את זה כמה שיותר מהר. כל יום שעובר אנחנו חוטאים לעוד ילד. אני אומרת את זה ככה בעדינות, אבל - - -
היו"ר יעל גרמן
אז קודם כול, זו המטרה. היום יש לנו די זמן, נדון, נעלה את הבעיות, נדסקס עם כולם, נשמע את הדעות, ובסופו של דבר נגיע להסכמות ונצביע. אני רוצה לשמוע את נציגת משרד המשפטים.
יפעת רווה
כן, תודה.
היו"ר יעל גרמן
רק תציגי את עצמך.
יפעת רווה
יפעת רווה ממחלקת ייעוץ וחקיקה. באמת להצעה הזאת היה סיבוב קודם, שלצערי נפל בכנסת. גם לימור סולומון, שהזכרנו אותה, הייתה שותפה להליכים האלה. ואני מאוד לחברת הכנסת שהעלתה את זה מחדש, ונתנה הזדמנות לחוק המאוד חשוב הזה, שנוכל בעבודה משותפת לקדם את זה. זה חיוני מאין כמוהו לזה שיותר ילדים יוכלו להעיד.

עשינו סדרת ישיבות עם כל הגופים שיושבים פה, עם המשטרה, עם משרדי הממשלה. עשינו גם עם הסנגוריה הציבורית, כי כמובן אנחנו מודעים לצורך באיזון, ושום ילד לא יועיל אם תהיה לנו טעות חלילה בהרשעה. עשינו כל מאמץ כדי שזה יהיה נוסח מוסכם על כל הגופים, גם היו פגישות עם חברת הכנסת. ואני מציעה שפשוט נעבור לגופו של עניין.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי. אז אם אין איזושהי הערה - - -
רונית צור
אפשר להגיד כמה מילים כלליות?
היו"ר יעל גרמן
בבקשה. רק אני מתנצלת, בגלל שאנחנו רוצים להצביע, אז שתי דקות לרשותך.
רונית צור
רונית צור, מנהלת השירות לחקירות ילדים וחקירות של אנשים עם מוגבלות שכלית במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. רציתי להגיד רק כמה דברים כלליים. ילדים שנפגעו מינית יכולים להעיד בבית-המשפט. הם יכולים להעיד בבית-המשפט אם נותנים להם את התנאים הנכונים. לחוקר הילדים, על פי החוק הקיים, יש יכולת להעריך את הכוחות של הילד. ואם חוקר הילדים מעריך שהילד יכול להתמודד ורוצה להתמודד, אז אם ניתן לו את התנאים בבית-המשפט, בית-המשפט יוכל לקבל עדות קוהרנטית וטובה, אם נעשה כמה וכמה דברים, ואת השינויים שיאפשרו לו לתת את העדות הזאת.

היום מעט מאוד ילדים מעידים בבית-המשפט, כי בישראל הם מתמודדים עם מצבים מאוד מאוד לא פשוטים. הם ממתינים הרבה מאוד זמן עד שמגיעים בכלל לעדות, ואז הזיכרון שלהם, זיכרון של ילדים עלול להיפגע.
היו"ר יעל גרמן
ננסה להגביל את הזמן.
רונית צור
בבית-המשפט הם נפגשים לא אחת עם הנאשם ומתמוטטים. אני אומרת לכם את זה מניסיונות וגם מהמחקר.
היו"ר יעל גרמן
החוק הזה מונע את זה.
רונית צור
הם עומדים על דוכן העדים לפעמים שעות, ונחקרים בחקירה נגדית קשה ביותר על ידי עורכי-דין, נשאלים שאלות לא מותאמות, שאלות מורכבות ושאלות כפולות, שהילדים לא יודעים להתמודד עם זה, ובית-המשפט בעצם לא מקבל את הגרסה של הילד את החשיפה של הפגיעה.

דבר נוסף, למדתי מהמחקר דבר אחד, שילדים שמצליחים להעיד היטב בבית-המשפט, הם מצליחים להתמודד, זה גם משפיע על ההסתגלות הפסיכולוגית שלהם לאורך זמן. בדקנו את זה בהשוואה לילדים שלא העידו, ועצם זה שהם מגיעים לבית-המשפט זה יכול להיות התחלת תהליך השיקום שלהם.
היו"ר יעל גרמן
סוג של תרפיה. יופי, תודה רבה, נעבור להקראה. וכמובן שאם יש למי מהסובבים סביב השולחן איזשהן הערות לגבי סעיף כזה או אחר, מוזמן להרים יד ונשמע כל אחד. כן.
נועה ברודסקי-לוי
אז הצעת חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון – הגנה על ילדים נפגעי עבירות מין או אלימות בעת מתן עדות בבתי המשפט), התשע"ו–2016.

תיקון סעיף 2

1.

בחוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים), התשט"ו–1955‏ (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 2 –

(1) בסעיף קטן (א), אחרי "ברשות חוקר ילדים" יבוא "ובנוכחותו";

אסביר. סעיף 2(א) מתייחס לנושא של העדת ילדים עד גיל 14. כמו שאמרנו, חוקר הילדים בכלל מחליט אם לאשר את עדות הילד. ואם הילד מעיד, מוצע כאן לקבוע במפורש שהוא יעיד בנוכחות של חוקר הילדים.
היו"ר יעל גרמן
בנוכחותו של חוקר הילדים, ברור.
נועה ברודסקי-לוי
(2) בסעיף קטן (ב), בסופו יבוא "אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מהוראות סעיף 2ב, או מהוראות סעיף 15 לחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א–2001‏";

מדובר פה על נוכחות בשעת גביית העדות בבית-המשפט. וקבוע בסעיף 2ב שמי שנוכח זה התובע, הנאשם, עורכי-הדין, חוקר הילדים, ומי שבית-המשפט הרשה לו להיות נוכח. ובעצם כאן מוצע לקבוע הבהרה, שהסעיף לא יגרע מהזכות שקבועה גם בחוק זכויות נפגעי עבירה וגם בזכות נוספת שמוצע לקבוע כאן ונדבר עליה עוד מעט, שהקטין יוכל להיות בבית-המשפט וגם מלווה שהוא מביא יחד אתו.
היו"ר יעל גרמן
נכון, אבל כאן יש לי שאלה. הרי בסעיף 15 שמצוין כתוב שעל אף ההוראות רשאי בית-משפט, מטעמים מיוחדים שיירשמו, שלא לאפשר את נוכחותו של נפגע העבירה. האם זה רצוי שבית-משפט יוכל באמת למנוע מהנפגע לא להיות בבית-משפט? כי ראיתי שנמנעת, יפעת, במהלך החקיקה לאפשר זאת, וכאן על-ידי זה שאנחנו מעבירים לסעיף 15 אנחנו מאפשרים את זה.
נועה ברודסקי-לוי
עוד מעט נגיע לזה, בסעיף 2(ב) זה כתוב גם כך לגבי העניין של המלווה. סעיף 15 לחוק זכויות נפגעי עבירה שאנחנו מפנים אליו קובע שבעיקרון בית-המשפט יכול להחליט שנפגע עבירה לא יהיה נוכח. השאלה היא אם יש מצבים שבאמת - - -
אודיה איפרגן
אנחנו בסיטואציה שהוא מעיד, אז - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לדעתי, ההתייחסות פה היא למלווה או לחוקר הילדים, לא לנפגע.
היו"ר יעל גרמן
לא, "שלא לאפשר את נוכחותו של נפגע העבירה". הסעיף מאפשר שנפגע העבירה לא יהיה.
ורד וינדמן
קודם כול, הכוונה לדיונים שנפגע העבירה לא מעיד.
נועה ברודסקי-לוי
כן כן, ברור.
ורד וינדמן
מהשאלות שעלו פה - - - האמת היא שהרלוונטיות של העניין הזה היא בעיקר קשורה לבית-משפט לנוער. בעיני אין הצדקה לא לאפשר לנפגע עבירה להיות בהליך שהוא לא בבית-משפט.
היו"ר יעל גרמן
אז בבקשה, אני מציעה פשוט לוותר על זה. להפנות את זה ל-15(א), אבל לא ל-15(ב).
נועה ברודסקי-לוי
לא, האמת שכאן ממילא, בגלל הרישה של הסעיף, שמדבר באמת על השלב של העדות של הילד, ולכן בנקודה הזאת זה לא רלוונטי. זה רלוונטי לסעיף 2ב רבתי, שעוד מעט נגיע אליו, ששם בית-המשפט יכול להחליט אם המלווה יהיה או לא יהיה. לגבי נפגע העבירה עצמו, בסעיף הספציפי הזה – ויכול להיות שיש מקום לדון במה שאת מציעה לגבי בכלל סעיף 15 לחוק זכויות נפגעי עבירה, לא במסגרת שלנו – כאן בסעיף שלנו זה לא רלוונטי, כי בסעיף שלנו אנחנו מדברים על העדות של הילד עצמו.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אז למה זה כאן אם זה לא רלוונטי?
נועה ברודסקי-לוי
לא, פה זה כדי לא לגרוע - - -
יפעת רווה
זה לא גורע מזה. אבל גם בחוק זכויות נפגעי עבירה זה מטעמים מיוחדים שיירשמו. זאת אומרת, יכולים יהיו מקרים חריגים, שאנחנו כרגע לא - - -
ורד וינדמן
לא, החריגים זה בעיקר בית-משפט לנוער. זאת הייתה הכוונה.
היו"ר יעל גרמן
הם כותבים: מטעמים מיוחדים שיירשמו. אבל לי מפריעה עצם העובדה שמאפשרים לבית-המשפט למנוע מנפגע עבירה להיות נוכח, במיוחד לאור מה ששמענו.
יפעת רווה
אז צריך לבדוק מהם המקרים. האם בית-המשפט בפועל, יש מקרים - - -
ליזו וולפוס
יש מקרים. אני יכולה לדבר על מספר מקרים.
היו"ר יעל גרמן
אז רק תציגי את עצמך.
ליזו וולפוס
שמי ליזו וולפוס, אני פרקליטה בפרקליטות מחוז ירושלים, ונציגת הפרקליטות במרכז ההגנה כאן בירושלים. ישנם מקרים שבהם מטעמי שלומו, בעיקר הנפשי, של נפגע העבירה, בית-המשפט מורה או מציע לצדדים, בדרך כלל זה משהו שהוא יותר ברמת ההצעה, שהוא לא יהיה נוכח בדיונים, לא כשהוא מעיד כמובן, אלא בדיונים נוספים.

למשל, מתנהל אצלנו כרגע דיון, שבו נפגעת העבירה חוזרת בה מדבריה. אחרי שהיא מסרה עדויות מאוד מפורטות, היא הגיעה לשם, ובעצם מגינה על אביה, על הפוגע, בבית-המשפט, בעדות פתוחה בבית-המשפט. והמשפחה מכריחה את נפגעת העבירה לעמוד שם במסגרת הדיונים, ולהסתכל בעיניים של עד עד שנמצא שם.
היו"ר יעל גרמן
שכנעת אותי.
ליזו וולפוס
זה למשל מקרה מאוד מאוד ייחודי.
היו"ר יעל גרמן
השתכנעתי.
ליזו וולפוס
מקרים נוספים זה כאשר למשל יש טיעונים לעונש, ומובאים עדים כראיה על אופיו של הקטין, כדי להסביר לבית-המשפט כמה שהמתלוננת מתנהגת בצורה שאינה ראויה או כאלו דברים. בשלב הזה בית-המשפט יכול להוציא אותה, בשל שלומה, כדי שלא תשמע את דברי הבלע האלה עליה. ולכן יש אפשרות שהדברים האלה - - -
היו"ר יעל גרמן
תודה, אנחנו ממשיכים הלאה.
ורד וינדמן
יכול להיות שיש מקום, כדי לעשות את השילוב בין מה שאמרה הפרקליטה ומה שגברתי היושבת-הראש הציעה, שהטעמים יהיו – לפחות בהקשרים האלה, אני לא מדברת בכלל על בתי-משפט לנוער, שאז האיזונים הם אחרים – שהטעמים יהיו טעמים של טובת ושלומו של הקטין.
היו"ר יעל גרמן
נכון, אבל אז את צריכה לשנות את סעיף 15 בחוק זכויות נפגעי עבירה. אני חושבת שההערה הזאת נכונה.
יפעת רווה
לא, אבל אז זה יוצא כאילו הסדר של חוק זכויות נפגעי עבירה - - - שגם שם זה הטעמים האלו.
ורד וינדמן
צריך לעשות את ההתאמות. אבל אני חושבת שההערה של חברת הכנסת - - -
נועה ברודסקי-לוי
הייתי שמה את זה אולי בתוך סעיף 2ב רבתי.
יפעת רווה
בנפגעי עבירה זה לא ככה?
ליזו וולפוס
בחוק נפגעי עבירה רשום כך: על אף הוראות סעיף קטן - - -
יפעת רווה
לא, אני יודעת.
ליזו וולפוס
אז מה? לא הבנתי.
יפעת רווה
לא, מה שאני אומרת, אנחנו יושבים פה על חוק להגנת ילדים, אבל אני מסתכלת גם על חוק זכויות נפגעי עבירה. ואני מניחה, אני לא רוצה שיתפרש כהסדר שלילי, כי אני מניחה שגם כשמדובר בנפגעת בגירה בת 20, ישתמשו מטובתה. ואני לא רוצה שיתפרש כאילו - - -
היו"ר יעל גרמן
זה גם לטובתה צריך להיות. אז אני מפנה את תשומת לבכם לשנות.
יפעת רווה
סביר להניח שזה רק שימוש שנעשה, אני לא יודעת.
ליזו וולפוס
השימוש נעשה בדרך כלל בהסכמה. ויש גורמים מלווים. זו לא איזושהי הוראה - - -
היו"ר יעל גרמן
לא, אבל הייתה כאן הערה שמאוד אהבתי: ובלבד שזה לטובת הנפגעת. זה צריך לעמוד מול עינינו.
יפעת רווה
נכון תמיד.
קריאה
- - - שכל החלטה של בית-המשפט היא לטובת הנפגעת.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי. אז אני משאירה את זה. נועה תהיה בקשר, ותראו אם אתם יכולים באמת להוסיף.
יפעת רווה
כי זה נכון תמיד. זה נכון גם למבוגרים.
היו"ר יעל גרמן
אתם מפנים ל-15(א) ו-(ב), אבל מוסיפים את המשפט: ובלבד שזה לטובת הנפגעת. אנחנו ממשיכים.
נועה ברודסקי-לוי
כשנגיע ל-2ב רבתי, אני חושבת שאולי שם כן אפשר יהיה לכתוב את זה.
היו"ר יעל גרמן
חנית, כן.
חנית אברהם בכר
חנית אברהם בכר מהנהלת בתי-המשפט. אנחנו כעניין של עיקרון מקפידים לשמור על שיקול דעת של בית-המשפט. ולכן גם באמת יש פה טעמים מיוחדים, הפרקליטות נתנה כאן טעמים מיוחדים. לא בכל מקרה אני מאמינה, כמו שאת אומרת, זה בהסכמות. בית-המשפט מפעיל שיקול דעת ובוחן. ולכן אני חושבת שצריך גם לשמור על האיזון, גם של טובת הקטין - - -
היו"ר יעל גרמן
אבל לא תהיה לכם התנגדות אם תתווספנה שתי מילים או שלוש: ובלבד שזה לטובת הילד.
חנית אברהם בכר
אני אומרת: כל עוד זה בשיקול הדעת של בית-המשפט.
היו"ר יעל גרמן
זאת אומרת, להשאיר את שיקול הדעת של בית-המשפט אבל שיהיה ברור שלא שיקול פרוצדורלי.
חנית אברהם בכר
אני לא יודעת, אני רוצה לקרוא ולהבין את כל המכלול.
היו"ר יעל גרמן
שיהיה באמת שיקול דעת שהוא לטובת הילד. להבהיר: תראה, אנחנו יושבים כאן סביב השולחן, באמת כשטובת הילד מול עינינו. אז אני משאירה את זה פשוט לנועה, חנית, תראו אם אתן יכולות למצוא את זה. אני רוצה פשוט להתקדם הלאה, ברשותכן. נועה.
נועה ברודסקי-לוי
(3) בסעיף קטן (ג), אחרי "רשאי בית המשפט" יבוא "מיוזמתו או לבקשת חוקר הילדים";

מדובר על עניין של בעצם האפשרות להפסיק גביית עדות אם זה מסב נזק לילד. ופשוט יש פה הבהרה שזה יכול להיות מיוזמת בית-המשפט או לבקשת חוקר הילדים.

(4) בסעיף קטן (ד)(1), אחרי "סניגורו" יבוא "באמצעות מערכת טלוויזיה במעגל סגור או בדרך אחרת".

בעצם סעיף קטן (ד) מסביר שכשחוקר הילדים מתיר את עדות העד, הוא יכול גם להתיר אותה בתנאים מסוימים. זה יכול להיות לדוגמה שהוא לא יעיד על דוכן העדים, או בלשכת השופט, יש פה כמה אפשרויות.
היו"ר יעל גרמן
חברת הכנסת יפעת שאשא התייחסה לכך. זה להקל על האפשרות שהקטין יוכל לתת את העדות.
נועה ברודסקי-לוי
נכון. ומה שכתוב בפסקה (1) זה עניין של גביית העדות שלא בנוכחות הנאשם אלא בנוכחות סנגורו. זה דבר שקיים גם בחוק הזה, גם בחוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים), בעבירות מין ובעבירות חמורות נוספות.

ובעצם מה שמוצע פה, אין פה הסדר חדש, אלא הבהרה שחוקר הילדים יכול להתנות שזה יהיה ספציפית בטלוויזיה במעגל סגור. בעיקרון מלכתחילה זאת הייתה הכוונה, ולצערנו נתקלים במקרים שבהם הטלוויזיה במעגל סגור לא עובדת או לא קיימת באותו בית-משפט ספציפי, ואז מביאים פרגוד או כל מיני - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זה לא מיושם, בקיצור.
היו"ר יעל גרמן
אז הנה, זה כתוב בחוק, ובבקשה שיטרחו להביא.
נועה ברודסקי-לוי
אז כך באמת חוקר הילדים יוכל להגיד שאם זה לא בטלוויזיה במעגל סגור הוא לא יכול להעיד בצורה כזאת.
היו"ר יעל גרמן
יפה מאוד.
חנית אברהם בכר
ושוב, כמו שאנחנו תמיד חוזרים ואומרים, ככל שנתקלים בבעיה, אם זה מהפרקליטות לפני או כל גורם אחר, אז שיפנו ויגידו לנו. לא נתקלנו שיש בעיות, שיש תקלות בטלוויזיה במעגל סגור. ואם יש צורך, מניידים - - -
היו"ר יעל גרמן
אבל, חנית, אין לך התנגדות לסעיף הזה.
חנית אברהם בכר
לא לא, בוודאי, אנחנו מסכימים. אבל אני אומרת - - -
נועה ברודסקי-לוי
בנוסף, שייפנו אליהם מראש.
היו"ר יעל גרמן
זאת הערה נכונה.
חנית אברהם בכר
כי עלתה הטענה שבאמת אין טלוויזיה במעגל סגור, ולכן שמים פרגוד. אנחנו מאוד מקפידים על זה, רכשנו עוד ערכות, אז לא אמורה להיות הבעיה.
היו"ר יעל גרמן
בסדר. לא, זאת לא הייתה ביקורת. כן, (5).
נועה ברודסקי-לוי
(5) בסעיף קטן (ד)(7), במקום "לפי סעיף 68 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד–1984" יבוא "לפי כל דין".

אנחנו עדיין באותו סעיף שקובע את התנאים שבהם חוקר הילדים יכול להתנות את גביית העדות. ופסקה (7) קובעת שאפשר להתנות את זה בכך שיהיה נוכח אדם שמלווה את הילד, גם אם הוא מעיד בדלתיים סגורות. ופשוט יש פה הבהרה, שזה לא רק אם הדלתיים הסגורות הן לפי סעיף 68 לחוק בתי המשפט, אלא לפי כל דין. זה בעצם מרחיב את זה, שזה גם אם הדלתיים הסגורות הן לפי חוק הנוער או חוקים אחרים.

(6) בסעיף קטן (ה), אחרי "לפי אותו סעיף קטן" יבוא "וכן להורות על התאמת השאלות ליכולותיו של הילד, ולקבוע הוראות לעניין משך החקירה הנגדית", ובמקום "בלא תנאים או בתנאים שנקבעו" יבוא "ללא שינוי תנאיה או ללא הוראה כאמור".

הכוונה פה, ואני מניחה שירצו פה משרד הרווחה ומשרד המשפטים להרחיב - -
היו"ר יעל גרמן
לגבי משך החקירה.
נועה ברודסקי-לוי
- - הכוונה היא קודם כול לקבוע שבעצם השאלות שהופנו לילד יהיו כאלה שהוא יכול להבין אותן. ולקבוע גם הגבלה בעצם של משך החקירה הנגדית. אולי באמת כדאי ש - - -
היו"ר יעל גרמן
אז אולי רק אחדד. יפעת, גם חשוב לי, אני חושבת שזה לך יהיה מאוד חשוב, כי ציינת את זה, שאחת המטרות של החוק זה באמת לקצר את כל ההליך.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
נכון.
היו"ר יעל גרמן
כיוון שבגלל הארכת הזמן קורה לפעמים שעד שזה מגיע כבר זה לא רלוונטי.
נועה ברודסקי-לוי
אנחנו עדיין לא בפרק הזמן שחולף עד העדת התביעה, אנחנו מדברים פה רק על הזמן שהוא כבר מעיד - -
היו"ר יעל גרמן
על משך החקירה.
נועה ברודסקי-לוי
- - על משך החקירה, שזה משהו שגם עולה מהמחקר המקיף שערכה רונית צור, שאלה דברים שמאוד מאוד מקשים על עדות של ילדים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אנחנו מדברים גם על המשך וגם על הרצף.
נועה ברודסקי-לוי
כן, אז על הרצף עוד מעט נגיע.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
יש מקרים שבהם הילד מתחיל להעיד, מעיד חמש שעות, מפסיקים את הדיון, ומעידים אותו שוב בעוד שלושה חודשים, כשאגב בתקופת הזמן הזאת אסור לו לדבר עם אף אחד, ומכניסים אותו למצב נפשי עוד יותר גרוע.
היו"ר יעל גרמן
זה יש לנו, שזה או באותו יום או באמת ברצף. יש מישהי שרוצה להעיר לגבי משך החקירה? לא, אין הערות. רונית?
רונית צור
בסדר, ארחיב כאן, כי זה באמת אחד הדברים המאוד קשים לילדים להתמודד: הזמן, שיכולות של ילד קטן הן מוגבלות, והחקירה מתמשכת שעות רבות, ויש כאן התשה של הילד. ובסופו של דבר, ילדים, יש להם רצון לרצות, והחקירה הנגדית, אופי השאלות שלה הן שאלות סוגסטיביות, שלילדים מאוד קשה להתמודד עם שאלות סוגסטיביות שמישהו מציע להם ואומר: נכון שקרה כך וכך? והילד כבר מותש, והוא עונה לא – גם אנחנו יודעים, גם ממחקרים נוספים, שילדים שינו את העדות שלהם, לא בגלל שזה לא קרה אלא רק בגלל האופי של החקירה והאופי של השאלות.

ולכן צריך מאוד מאוד, אם אנחנו רוצים שבית-המשפט באמת יקבל את התמונה האמיתית, צריך לאפשר לילד לתת את העדות ללא שאלות שגוררות אותו לתשובות שהן לא נכונות.
היו"ר יעל גרמן
אבל כאן אנחנו מדברים גם על משך החקירה.
נועה ברודסקי-לוי
גם על דרך שאלת השאלות וגם - - -
ליזו וולפוס
גם מבחינה טקטית, חשוב לומר, שהרבה פעמים סנגורים משתמשים בעובדה שהדיונים לא נקבעים ברצף כדי לשאול שאלה אחת או שתיים בתחילת החקירה הנגדית – זאת אומרת, אין פה שום חקירה מהותית – רק כדי למנוע את הקשר בין הילד לבין התביעה. ואנחנו בעצם יכולים לחכות שלושה וארבעה חודשים עד לדיון הבא, כשאין קשר בינינו לבין הקטין, שהקשר הזה הוא מאוד חשוב. והוא נמנע בגלל כל מיני שיקולים טקטיים של ההגנה, שמבצעת שאלה אחת או שתיים, כי הרי בסופו של דבר - - - האלה מתנהלים ברווחים מאוד מאוד רחוקים ובטח לא נגמרים ביום אחד, והם מנצלים את זה. וזה פשוט ניצול - - -
היו"ר יעל גרמן
אני חושבת שיש פה תמימות דעות, אין מחלוקות.
נועה ברודסקי-לוי
רגע, אבל בכל זאת אני כן רוצה להעיר משהו, כי אין פה באמת סנגוריה. אני בכל זאת רוצה להגיד רק משהו אחד: אנחנו מדברים על ליבת זכויותיו של הנאשם בחקירה נגדית. ועכשיו, ברור לכולנו שהכוונה היא לא פה שהחקירה הנגדית – הוא לא יוכל לנהל אותה, ושלדוגמה יוגבל בצורה לא סבירה.

ולכן אני מציעה בכל זאת רק כן לכתוב שם משהו כמו: בשים לב לזכותו של הנאשם לנהל את הגנתו. זאת אומרת, שרק יהיה ברור באמת הכוונה של כולם שזה יהיה - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, אני חושבת שזה ברור. היום בגלל שאנחנו יותר מדי מתייחסים לזכויותיו של הנאשם, אנחנו שוכחים שיש כאן ילד בקצה. לא, אני לא רוצה לתת במה, ברשותכם, לניסוח כזה. זאת נקודת המוצא של בית-המשפט היום, אגב. זו הסיבה שגם הם מסרבים לרדת מהנושא של ראיה מסייעת. זאת אומרת, אנחנו באמת מקדשים את זכות החפות, אבל אנחנו שוכחים שבסוף-בסוף יש פה ילדים שצריך להגן עליהם. לא הייתי רוצה שזה יהיה - - -
היו"ר יעל גרמן
נועה, אני מצטרפת.
ורד וינדמן
נועה, אם תתווסף התוספת הזאת, זה מאיין לחלוטין את כל - - -
נועה ברודסקי-לוי
לא, "בשים לב" זה מאוד עדין, זה לא - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, השופט שם לב, אני סומכת על השופטים.
ורד וינדמן
זה מזיז את האיזון.
היו"ר יעל גרמן
נשאיר את זה כפי שזה. אליבא דבית-המשפט שהוא גם שם דגש לזכויות הנאשם, אני בטוחה. כן.
נועה ברודסקי-לוי
הוספת סעיפים
2ב ו-2ג

2.

אחרי סעיף 2 לחוק העיקרי יבוא:

"נוכחות מלווה וחוקר ילדים בעת מתן עדות של ילד

2ב.

(א) בכפוף להוראות סעיף 172 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב–1982‏ (להלן – חוק סדר הדין הפלילי), ילד זכאי לכך שאדם המלווה אותו, לפי בחירתו, יהיה נוכח עמו במהלך עדותו בדיון בבית המשפט אף אם הדיון נערך בדלתיים סגורות לפי כל דין, אלא אם כן החליט בית המשפט אחרת, מטעמים שיירשמו.

רק אסביר. סעיף 172 לחוק סדר הדין הפלילי בעצם קובע שעד לא יכול להיות נוכח בית-המשפט לפני שהוא מוסר את עדותו. עכשיו, בדרך כלל, גם כשמעידים ילד, מעידים בשלב כלשהו גם את חוקר הילדים. והתעוררו קשיים לעיתים, שרצו שהילד יעיד קודם ורק אחר כך חוקר הילדים, ולעיתים התעורר קושי שחוקר הילדים לא יכול היה להיות. ולכן מוצע להבהיר פה, שלמרות הסעיף הזה כן אפשר לקבוע - - -
רונית צור
חוקר הילדים שחקר את הילד. כי מה שמצאו בתי-משפט, איזה פתרון, להביא חוקר ילדים אחר. ואין לזה שום טעם, כי הוא לא מכיר את הילד.
היו"ר יעל גרמן
רגע, האם זה כתוב?
נועה ברודסקי-לוי
הרישה אומרת: בכפוף להוראות סעיף 172.
אודיה איפרגן
רשום בסעיף (ב): שחקר את הילד.
נועה ברודסקי-לוי
אה, סליחה, הקדמתי את המאוחר. זאת אומרת, התייחסתי ל-(ב), נכון.
היו"ר יעל גרמן
זה לא פה, נכון.
נועה ברודסקי-לוי
זה ב-(ב), סליחה.


(ב) על אף הוראות סעיף 172 לחוק סדר הדין הפלילי, חוקר הילדים שחקר ילד בעבירה המנויה בתוספת, יהיה נוכח במהלך עדותו של הילד בבית המשפט, אלא אם כן הודיע חוקר הילדים כי קיימת מניעה לכך או אם החליט בית המשפט אחרת, מטעמים מיוחדים שיירשמו.
היו"ר יעל גרמן
אני חושבת שיש פה הסכמה.
נועה ברודסקי-לוי
ואבהיר בכל זאת את (א). (א) מדבר על נוחות של מלווה. בעניין המלווה כן זה בכפוף להוראות סעיף 172. זאת אומרת, כן המלווה לא יכול להיות נוכח בעדות של הילד.
היו"ר יעל גרמן
מלווה לא, אבל החוקר כן.
נועה ברודסקי-לוי
החוקר כן, בדיוק.
ליזו וולפוס
יש כאן בעיה. אני חייבת לומר, שפרקטית בית-משפט, מה שקורה, סליחה שאני כל פעם מחזירה אותנו - - -
היו"ר יעל גרמן
כן, זה בסדר, אני רק מבקשת שתצביעי לפני שאת מתפרצת.
ליזו וולפוס
סליחה. אז לגבי מלווה – הרבה קטינות מגיעות להעיד יחד עם עובדת סוציאלית נניח מתוך המוסד שבו הן שוהות, או מלווה אחר שהן בוחרות. וכדי להחליש אותן במהלך העדות, אנחנו הרבה פעמים מקבלים בקשה: אוקיי, היא תהיה עכשיו עדת הגנה, היא לא יכולה כרגע לשהות. אותה מלווה שמגיעה כרגע בדיוק לאולם, אני מכריז עליה כעדת הגנה שלי, כך מכריזה ההגנה, ובעצם גורמת לכך שבית-המשפט צריך להוציא את המלווה, לאו דווקא חוקר ילדים. נותרת ילדה בבית-המשפט לבד להעיד, וזה מצב שאני לא רואה שסעיף (ב), אגב, נותן לו מענה.
היו"ר יעל גרמן
לא סעיף (ב) – (א).
נועה ברודסקי-לוי
לא, (ב) מדבר רק על חוקר ילדים, סעיף (א) מדבר על המלווה.
היו"ר יעל גרמן
הוא לא נותן לו פתרון.
ליזו וולפוס
אבל כשאת מדברת על סעיף 172 - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כן, סעיף 172 מאפשר בעצם לעקוף את מה שאנחנו מנסים לעשות כאן.
היו"ר יעל גרמן
נכון, את צודקת. לא נשנה זאת. ויכול להיות שבהמשך תצטרכי לשנות את הסעיף הזה בהתאם להערה. אבל כרגע לא נשנה כי אנחנו רוצים להצביע.
נועה ברודסקי-לוי
גם בסוף של סעיף קטן (א), כן כתוב: אלא אם כן החליט בית-המשפט אחרת מטעמים שיירשמו. אבל זה כחריג, זה לא - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אם זה מחייב את בית-המשפט בעצם לציין למה הוא אוסר את זה, אז הוא יצטרך להפעיל שיקול דעת נוסף. זאת אומרת, באופן שרירותי הוא לא יוכל - - -
היו"ר יעל גרמן
יכול להיות שצריך לשנות - - -
נועה ברודסקי-לוי
זה כן מאפשר לו להתגבר על זה, אבל זה כתוב ככה - - -
ליזו וולפוס
הסעיף מאפשר להתגבר על סעיף 172 באופן כללי, מטעמים - - -
נועה ברודסקי-לוי
נכון. גם הסיפה של סעיף 172 - - -
היו"ר יעל גרמן
אני חושבת שההערה היא מאוד נכונה. אני מציעה לא לעשות היום שינויים, כי אנחנו רוצים להצביע. אבל תמיד, אם תמצאי לנכון לשנות את הסעיף הספציפי הזה, אז תביאי סעיף לשינוי.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, אבל אם יש דברים שנוכל לשנות פה וכולם יסכימו עליהם, אז יופי. אבל הסעיף הזה, אנחנו צריכים ללמוד אותו.
יפעת רווה
את עיקר הבעיה הסעיף פותר. הוא מאפשר לו טעמים מיוחדים, כי אנחנו לא יכולים לצפות כל סיטואציה. בכל דבר אנחנו משאירים משהו לבית-המשפט, כי יש סיטואציה שאנחנו לא יכולים לצפות מראש.
היו"ר יעל גרמן
נכון.
יפעת רווה
אבל 99% מהמקרים זה יפתור.
נועה ברודסקי-לוי
זאת אומרת, זה יותר טוב מהמצב הקיים.
היו"ר יעל גרמן
ו-(ב) ממש מתגבר עליו – על אף הוראות - - -
נועה ברודסקי-לוי
כן, אבל זה רק לגבי החוקר.
היו"ר יעל גרמן
זה רק לגבי החוקר, נכון.
יפעת רווה
זה אמור לפתור את עיקר הבעיה.
היו"ר יעל גרמן
2ג.
נועה ברודסקי-לוי
איסור חקירה נגדית בידי נאשם

2ג.

(א) הרשה חוקר ילדים את עדותו של ילד שהוא הנפגע בעבירה המנויה בתוספת, לא יחקור הנאשם בעצמו את הילד, אלא באמצעות סנגורו.

(ב) לא היה הנאשם מיוצג בהליך שאמור להעיד בו ילד כאמור בסעיף קטן (א), ימנה לו בית המשפט סניגור לייצגו בעת חקירת הילד; סירב הנאשם למינוי סניגור, יודיע לו בית המשפט כי בהתאם להוראות סעיף זה אסור לו לחקור בעצמו את הילד.
היו"ר יעל גרמן
פנטסטי. הערות? תודה. הלאה.
נועה ברודסקי-לוי
החלפת סעיף 3

3.

במקום סעיף 3 לחוק העיקרי יבוא:

"מינוי חוקרי ילדים

3.

(א) שר המשפטים ימנה חוקרי ילדים לצורך חוק זה, בהמלצת ועדה שימנה (בסעיף זה – הוועדה), שחבריה הם:

(1) נשיא בתי המשפט לנוער או שופט נוער שנשיא בתי המשפט לנוער המליץ עליו, והוא יהיה יושב ראש הוועדה;

(2) מנהל השרות לחקירות ילדים וחקירות מיוחדות במשרד הרווחה והשירותים החברתיים או מי מטעמו שהוא חוקר ילדים בכיר.

(3) קצין משטרה בכיר שימנה השר לביטחון הפנים;

(4) נציג משרד החינוך – איש חינוך שימונה על ידי שר החינוך;

(5) נציג משרד הבריאות – פסיכיאטר או פסיכולוג מומחים לילדים ונוער שימונה על ידי שר הבריאות.

(ב) החלטות הוועדה יתקבלו ברוב דעות; היו הדעות שקולות, תכריע דעתו של יושב ראש הוועדה.

(ג) הוועדה רשאית לקבוע את סדרי דיוניה ועבודתה ככל שלא נקבעו בידי שר המשפטים.
היו"ר יעל גרמן
אין פה הבדלים.
יפעת רווה
זה פשוט היה נוסח ארכאי.
היו"ר יעל גרמן
כן. "מומחה להיגיינה רוחנית" – הסתכלתי על זה ואמרתי: What's this?
יפעת רווה
כן, כולם מסתכלים ואומרים: What's this? בגלל זה.
היו"ר יעל גרמן
בסדר.
נועה ברודסקי-לוי
אז אין פה חידוש משמעותי.

תיקון סעיף 5ב

4.

בסעיף 5ב לחוק העיקרי, המילים "[נוסח משולב], התשמ"ב–1982 (להלן – חוק סדר הדין הפלילי)" – יימחקו.
זה רק בגלל שזה כבר כתוב לפני זה הקיצור לחוק, תיקון טכני בלבד.

תיקון סעיף 6(א2)(3)

5.
בסעיף 6(א2)(3) לחוק העיקרי, לאחר המילים "חוקר ילדים" יבוא "אשר רשאי להעביר את קלטת החקירה או התמליל לאחר לצורך תמלול וכן, באישור מנהל השרות לחקירות ילדים וחקירות מיוחדות, לצורך מחקר שמטרתו הכשרת חוקרי ילדים או פיתוח כלי מחקר, ובלבד שלא יימסרו פרטים מעבר לאלו המצויים בקלטת או בתמליל".

זה בעצם הסעיף שקובע חובת סודיות, ושכל מי שנוגע - - -
היו"ר יעל גרמן
אני רוצה להעלות את זה בכל זאת לדיון, יפעת. אנחנו כל כך רוצים לשמור באמת על הסודיות, וכאן אנחנו נותנים את זה למחקר. מניסיוני מחקר בסופו של דבר עובר ידיים. זה לא ישמור על סודיות. כן.
רונית צור
החוק הקיים, הסודיות שלו מאפשרת לחוקר הילדים להעביר את התמלול רק לעו"ס לחוק הנוער ולמשטרה. וזה באופן מוחלט. היום החקירות מתומללות. קודם כול, היום אנחנו לכאורה עוברים על החוק, כי אנחנו מעבירים את זה לאנשים שזכו במכרז לתמלול. אז קודם כול, לצורך התמלול צריך לפתוח את זה ולסדר את זה.
היו"ר יעל גרמן
שהם כמובן חותמים על הסכם סודיות.
רונית צור
כן, בוודאי, הכול, עם כל אחד מהעובדים, כל אחד מהמתמללים.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, אז נכתוב את זה.
נועה ברודסקי-לוי
העצה שאם כן מקבלים את זה, זה שנכתוב את זה גם בחוק במפורש.
אודיה איפרגן
יותר מזה, אפילו עשינו הרחבה, מבדקים לפי נושא של מניעת העסקת עברייני מין, שאף אחד לא - - -
היו"ר יעל גרמן
אה, יופי, שיש את זה במוסדות חינוך.
רונית צור
עכשיו, אני מסכימה אתך שאנחנו לא רוצים לפתוח את זה למחקר רחב. אנחנו מדברים רק על מחקר שהוא להכשרה של החוקרים, מישהו שאנחנו בוחרים אתו שהוא יכשיר את החוקרים, עובדים אתנו אנשים מאוד מסוימים מהאקדמיה שמעבירים את ההכשרה.
היו"ר יעל גרמן
אז למה אתם משתמשים במילה מחקר? זה לא מחקר. זו הנחיה, זו סדנה.
קריאה
לא, זה מחקר וזה למידה.
רונית צור
כל הפיתוח של הכלים שלנו, אנחנו עובדים לפי פרוטוקול חקירה, מדריך חקירה, שפותח עם האקדמיה בשיתוף פעולה שלנו.
היו"ר יעל גרמן
טוב.
רונית צור
אז רק לצורך פיתוח של הכלים שלנו והכשרת החוקרים, רק לצורך זה ניתן את האישורים.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי.
רונית צור
זה מאוד מאוד במשורה ומאוד מדוד, ולא פותח את זה באופן כללי למחקר.
אודיה איפרגן
אני יודעת שפשוט מחקרים נפלו - - -
היו"ר יעל גרמן
אני מתנצלת רק רגע, יפעת ביקשה לומר משהו.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, אני רוצה רק לחזק את זה, כי אנחנו נתקלים, אגב לאורך כל הדיונים, שאין לנו מסד נתונים. אין מסד נתונים שאנחנו יכולים ללמוד ממנו. זאת אומרת, אנחנו די עובדים מהבטן, מתוך מה שאנחנו מגלים תוך כדי תנועה. אני חושבת שאם תהיה עבודה שיטתית – של אנשי המקצוע, זה לא משהו שהולך להיות ציבורי – של אנשי המקצוע, שיוכלו ללמוד ממנו ולהתפתח ממנו, ונוכל גם לעשות תיקונים ושינויים בעתיד כתוצאה מזה, אז זה יכול להיות מבורך. ואני חושבת שזה צעד ראשון.
היו"ר יעל גרמן
אבל בואו נכניס רק הסכם סודיות? ואני רוצה לדעת איפה סנקציה.
נועה ברודסקי-לוי
אני לא הייתי חושבת - - - כי בעיקרון 6(א) קובע שאסור - - -
יפעת רווה
אבל - - - אם אסור פרטים מעבר לאלו המצויים בקלטת או בתמליל, למשל אנחנו לא רוצים שאם לא עולה מהתמליל עצמו מהשם, לא יהיה כתוב על הקלטת השם של הילד, ודאי לא השם המלא.
היו"ר יעל גרמן
אבל בתמליל יציינו.
יפעת רווה
יכול להיות שהחוקר אומר את שמו הפרטי וקורא לו. זה נמצא שם
היו"ר יעל גרמן
כן, שמו הפרטי בוודאי שיהיה בתמליל. זו אחת הבעיות של תמליל, שאת לא יכולה להוציא את זה.
יפעת רווה
שום דבר מעבר. לא עיר, לא שום דבר, אלא אם דברים עולים - - -
היו"ר יעל גרמן
איך אנחנו מחייבים הסכם סודיות? ואני רוצה לדעת מה הסנקציה.
ורד וינדמן
עוד הערה. הנוסח עכשיו לא לגמרי מותאם למה שרונית אומרת. תראו, כתוב כאן: לצורך מחקר שמטרתו הכשרת חוקרי ילדים או פיתוח כלי מחקר.
היו"ר יעל גרמן
נכון.
ורד וינדמן
אם רוצים שגם הפיתוח של כלי המחקר יהיה לצורך הכשרת ילדים, הרי שצריך לכתוב את זה בצורה הזאת, כי היום זה פתוח.
היו"ר יעל גרמן
פיתוח כלי המחקר לצורך הכשרת חוקרי ילדים. בסדר. אוקיי, זאת הערה נכונה.
יפעת רווה
קיים סעיף סודיות עם עבירה פלילית.
נועה ברודסקי-לוי
בתוך סעיף הסודיות סעיף קטן (א) וסעיף קטן (א1) קובעים את איסור הפרסום. אז אני לא בטוחה אם צריכים להוסיף - - -
היו"ר יעל גרמן
אתן מרוצות מהסודיות?
יפעת רווה
עבדנו על זה ביחד. עשינו את זה אחרי באמת הרבה חשיבה, גם מצד אחד, חס וחלילה, ששמות לא יתפרסמו וזה לא ידלוף החוצה, זה מאוד מפחיד. ומצד שני, שמענו שהם לא יכולים לעשות מחקרים פנימיים אפילו והכשרות, ודברים נפולים בגלל זה, אז זה היה הסעיף שהתגבש. יש סעיף סודיות, סעיף 6, שאומר: לא יפרסם אדם דבר שיש בו כדי לגלות זהותו של ילד, אלא ברשות בית-המשפט.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כן. זה מכסה את זה בעצם.
יפעת רווה
והעונש הוא שלוש שנות מאסר או קנס.
היו"ר יעל גרמן
יופי.
אודיה איפרגן
וכמובן, גם מחתימים אותם - - -
היו"ר יעל גרמן
בסדר גמור. אז אנחנו רק מוסיפים את ההערה – אני לא זוכרת מה שמך.
ורד וינדמן
ורד וינדמן.
היו"ר יעל גרמן
ורד, נכון.
נועה ברודסקי-לוי
לפני שאני עוברת לתיקון הבא שמוצע כאן, חברת הכנסת גרמן, ביקשת בסעיף 7 להוסיף גם כאן: בנוכחות חוקר הילדים. מדובר פה על פעולה נוספת - - -
היו"ר יעל גרמן
נכון. לא הבנתי למה כאן ויתרתם על - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
איפה ב-7?
נועה ברודסקי-לוי
לא, סעיף 7 לחוק עצמו, זה לא נמצא בהצעה.
יפעת רווה
נועה, לא הבנתי.
נועה ברודסקי-לוי
סעיף 7 לחוק קובע חקירה משטרתית נוספת - -
יפעת רווה
פעולה נוספת.
נועה ברודסקי-לוי
- - כל פעולה נוספת שדורשת את נוכחות הילד, בעצם תיעשה רק בהתאם להוראות של חוקר הילדים.
היו"ר יעל גרמן
ולא בנוכחותו.
נועה ברודסקי-לוי
חברת הכנסת שואלת: למה להוסיף גם פה את הנוכחות, כמו בסעיף - - -
יפעת רווה
כתוב פה: לעשות פעולה המצריכה נוכחותו של ילד או השתתפותו בה.
נועה ברודסקי-לוי
כן, אבל שחוקר הילדים גם יהיה נוכח.
היו"ר יעל גרמן
שהחוקר שלו יהיה נוכח.
רונית צור
כי ברוב הפעולות הדרמטיות חוקר הילדים נמצא: הוא מלווה אותו לבדיקה רפואית, יש ביקור בזירת האירוע, יש מסדר זיהוי. יש לפעמים פעילות חקירה שהן מאוד מינימליסטיות, ויש צורך בכל זאת לעשות את הפעולה ללא חוקר הילדים. למשל, יש ילד בן 13 וחצי, יש לו ליווי כראוי והוא צריך לעשות מסדר תמונות 8, שהוא מדפדף באלבום. ולא תמיד יש צורך דווקא שחוקר הילדים ילווה אותו בהתאם למצב.

אז החוקר הילדים, אם צריך, הוא מכיר את הילד, הוא מכיר את הגיל, הוא מכיר את הסיטואציה, אז הוא מאשר ונותן את ההנחיות. בילדים צעירים בוודאי שחוקר הילדים יהיה. לא תמיד – יש לפעמים פעולות מאוד מיוחדות, שהשוטר רוצה לעשות משהו, אז הוא מתקשר לחוקר הילדים והוא מאשר.

אני חושבת שצריך להשאיר את הפתח הזה, אם יהיה, כדי לא לסנדל אותנו. למשל, יכול להיות מצב שילד נמצא באישון לילה בבית-חולים ונדרשת בדיקה רפואית. ובדיקה רפואית היא רק באישור של חוקר הילדים. זאת אומרת, אז עד שחוקר הילדים יגיע ייקח לו איזה שעה, והילד נמצא, וחייבים לעשות את ההתערבות הרפואית. אז באישורו של חוקר הילדים. שלא נגביל את זה - - -
היו"ר יעל גרמן
Sorry, לא שכנעת אותי.
רונית צור
לא?
היו"ר יעל גרמן
לא. כי אם אנחנו חושבים שחוקר הילדים שחקר את הילד צריך ללוות אותו, אז אני לא יודעת איזה פעולות נמצאות בתוך הכותרת: פעולה המצריכה נוכחותו של ילד או השתתפותו בה. יכולה להיות פעולה מינורית ויכולה להיות גם פעולה דרמטית, כי זה תוך כדי חקירה. ולא הייתי רוצה שהילד – יבקשו ממנו לעשות משהו. יש כבר בהתאם להוראות של חוקר הילדים, אז הוא צריך לדעתי להיות נוכח שם.
יפעת רווה
למשל, בדיקה רפואית או שחזור.

אבל מה שאומרת רונית, אם יורשה לי, שמרוב רצון להגן על הילד אנחנו עלולים לפגוע בו. למשל, אם בדיקה רפואית צריכה להיעשות מיד, והוא נמצא בבית-החולים, והחוקר לא יכול כרגע להגיע, נעכב את הילד בבית-החולים, ומתוך רצון טוב נגרום לזה שהוא יהיה יותר שעות והדבר הזה לא ייגמר.
ורד וינדמן
אני רוצה להציע משהו, שלוקח בחשבון את - - -
היו"ר יעל גרמן
אז קודם כול לנועה יש משהו. ורד, את רוצה משהו לומר?
ורד וינדמן
אני חושבת שההערה הזו מאוד מאוד משמעותית. יום אחד מה שצריך לקרות זה שיהיה לכל הילדים נפגעי עבירה ליווי לאורך ההליך הפלילי בחסות המדינה. היום המועצה לשלום הילד עושה את זה, אבל רק בחלק קטן מהילדים. עד שזה יהיה, אני חושבת שההערה שלך, גברתי היושבת-ראש, מאוד חשובה, ונוכחות של חוקרי הילדים עם הילדים, במיוחד בשלבים האלה, מאוד מאוד נחוצה וחיונית. עכשיו, אני יכולה לדמיין מקרים, אם כי בודדים, שיש דחיפות, והדחיפות הזו היא לטובתו של הילד.
לכן מה שאני מציעה
כן להוסיף, כפי שגברתי הציעה, את הנוכחות כמחויבת, של חוקרי הילדים - -
היו"ר יעל גרמן
למעט - - -
ורד וינדמן
- - כאשר חוקרי הילדים, ולא המשטרה למשל, יהיו אלה שיוכלו לאשר נסיבות חריגות של דחיפות.
נועה ברודסקי-לוי
אפשר להגיד פה: אלא אם כן חוקר הילדים - - -
אודיה איפרגן
אנחנו נתנגד לתיקון הזה. אגיד למה.
נועה ברודסקי-לוי
למה? את משאירה פה שיקול דעת.
אודיה איפרגן
קודם כול, היום באמת החוק משאיר את שיקול הדעת לחוקר הילדים. ואני חושבת שאתם צריכים לסמוך על שיקול הדעת שלו, שיש פה איזון של הצרכים של הילד ושל רמת החקירה והדחיפות. מעבר לזה, יש לזה השלכה מעשית כמובן, מבחינתנו זה יעכב את החוק. לא נוכל להסכים עכשיו - - -
נועה ברודסקי-לוי
אבל, אודיה, אם אנחנו קובעים בסעיף: בנוכחות של חוקר הילדים, אלא אם כן הוא קבע אחרת – את משאירה עדיין את שיקול הדעת, שאם אני מבינה נכון, ברוב המקרים כן חוקר הילדים נמצא. אז את משאירה לו את שיקול הדעת לאפשר - - -
אודיה איפרגן
אני לא יודעת. יכול להיות שאם זה משהו שהוא קטן, כמו לעבור תמונות, ונגיד הוא נמצא עם הורה שהוא סומך עליו, חוקר הילדים - - -
נועה ברודסקי-לוי
אבל זה מה שאנחנו אומרים, שחוקר הילדים יוכל - - -
אודיה איפרגן
כן, אבל עכשיו כל דבר צריך יהיה להסביר. זאת אומרת, מה שהיום נעשה בשיתוף פעולה ובשיקול דעת מלא, כשאני חושבת שאנחנו חייבים לסמוך על חוקר הילדים, עכשיו כל דבר ידרשו הסבר.
נועה ברודסקי-לוי
זה לא בא מהמקום שלא סומכים.
אודיה איפרגן
אנחנו צריכים לבדוק את ההשלכה על זה. לדעתנו, בוודאי לא לקריאה ראשונה, אפשר לשקול לקראת הקריאה השנייה והשלישית מה המשמעות של זה.
ורד וינדמן
בפרקטיקה ברוב הפעמים חוקרי הילדים הולכים עם הילד. וזה מעגן מצב קיים פלוס, זה הכול. אין לזה מבחינתכם השלכות מעשיות הרות גורל, אבל זה מעגן עיקרון שהוא נכון.
אודיה איפרגן
לא, בוודאי שיש, כי אם באמצע הלילה הוא צריך עכשיו לנסוע לחקירה, בוודאי שיש לזה משמעות.
ורד וינדמן
ולא עושים את זה היום?
אודיה איפרגן
אני לא יודעת. זה תלוי.
רונית צור
הם עושים, והם עושים את זה. אבל עדיין יש פעולות שחוקר הילדים אומר, פעולות מאוד מינוריות לפי שיקול דעתו, שהוא בודק מי הילד, מה הפעולה, מה הדחיפות והוא מאשר. ברגע שאנחנו אומרים על כל פעולה, ולפעמים יש המון פעולות מינוריות שנדרשות שהמשטרה עושה, ושלא נדרשת נוכחותו של - - -
נועה ברודסקי-לוי
הוא הרי צריך לאשר את זה.
אודיה איפרגן
לקריאה ראשונה אנחנו ודאי מתנגדים לזה - - -
היו"ר יעל גרמן
חברות ונשים יקרות, דקה, אני רוצה לשמוע את דקלה.
דקלה פוגל ברדה
תודה. אנחנו גם מתנגדים לתוספת הזו, מהסיבה הפשוטה שמדובר בחקירות שהן מאוד דינמיות. יש הרבה פעמים משמעות מאוד מאוד גדולה לבצע פעולות באופן מיידי. אנחנו עוסקים פה בילדים. ילד זה לא כמו אדם מבוגר, שיש לו את אותה מידת סבלנות. יש צרכים אחרים שצריך לתת עליהם את הדעת. ודי מניסיון אישי, לפעמים אנחנו צריכים לבצע פעולה באופן מיידי, ועכשיו נצטרך להמתין לחוקר הילדים באופן שהפעולה הזו לא תוכל להתבצע, אני חושבת שזה יכול יהיה לשבש את החקירה.

מעבר לזה, אני רוצה לומר שבאמת החוקרים במשטרת ישראל שחוקרים את העבירות הללו, אלה חוקרים מאוד מאוד מנוסים. העבודה מול חוקר הילדים היא עבודה הדוקה, טובתו של הילד היא בראש - - -
היו"ר יעל גרמן
אנחנו לא מוותרים אבל על חוקר הילדים בגלל החוקרים המיומנים של המשטרה.
דקלה פוגל ברדה
לא. אז אני אומרת, שמידת הזהירות ומידת הרגישות היא מאוד מאוד גבוהה, וברגע שהיום החוק מאפשר לנו – יש כבר בחוק הוראה שלא תיעשה הפעולה אלא בהתאם לפעולותיו של חוקר הילדים, המשמעות היא שיש תקשורת מול אותו חוקר ילדים. זה לא אומר שאנחנו חייבים גם לחייב את חוקר הילדים - - -
היו"ר יעל גרמן
הבנתי. אייל, יש לך משהו להוסיף?
דקלה פוגל ברדה
ההוראה היום נותנת מענה שהוא מספק.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי. תודה, דקלה. יש לך משהו לנושא הזה?
אייל טולדו
כן כן, בוודאי שלנושא הזה. צריך לבדוק את התפעול, גם של משרד הרווחה וגם של המשטרה, האם השינוי של הסעיף הזה יפגע בתפעול של החקירה, ובאופן נלווה מכך גם יידרשו משאבים נוספים? ולכן הייתי מבקש לא לעשות את השינוי הזה עכשיו, ושיעשו את הבדיקות, ואחר כך נדון בו בצורה - - -
היו"ר יעל גרמן
הבנתי. כן, נועה.
נועה ברודסקי-לוי
אני רוצה להתייחס לדברים של דקלה. דווקא להתחבר למה שאת אומרת, אבל מהכיוון השני. ממילא כתוב הרי שחוקר הילדים צריך להרשות את החקירה, ממילא ברוב המקרים, כמו שאנחנו מבינים, לא בדברים אולי הקצרים והפחות - - - כמו מסדר תמונות או משהו כזה, אבל ממילא ברוב המקרים כן חוקר הילדים, אם אני מבינה נכון, נמצא. ולכן בעצם אנחנו מעגנים מצב קיים, עוד פעם, תוך מתן חריג שחוקר הילדים יכול גם להתיר לעשות את זה בלעדיו, אם הוא חושב שזה לא נכון או שזה מעכב יותר מדי. אני לא חושבת שזה כל כך - - -
דקלה פוגל ברדה
אבל דווקא מאחר שמגוון המקרים – והצורך הוא מאוד מאוד גדול, אני חושבת שדווקא הוראה שתכבול אותנו עלולה להערים קשיים מאוד גדולים. וההוראה היום היא הוראה שבאמת נותנת את המענה, ואני חושבת שתהיה לנו - - -
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, דקלה. בסדר, הבנתי. אישית אני חושבת שלא רק שזה לא יזיק, אני כל הזמן מסתכלת כאן על המטרה, והמטרה היא באמת להגן על הילד. אני חושבת שבכל מקרה שאנחנו יכולים לעטוף אותו כמה שיותר באיזושהי הגנה, אחרי טראומה שהוא עבר, אז אני מאוד ממליצה כן למצוא פתרון.

אבל אני מקבלת את ההצעה שלא נעלה את זה לקריאה ראשונה, ולקראת קריאה שנייה ושלישית, אני מבקשת לעשות עוד חשיבה, כדי להגיע לאיזשהו נוסח שיהיה מקובל על כולם. אז כרגע נשאיר את זה כמו שזה ונמשיך הלאה.
נועה ברודסקי-לוי
הוספת סעיף 10א

6.

אחרי סעיף 10 לחוק העיקרי יבוא:

לפני שאני מקריאה את זה, כן אקדים ואומר שבעיקרון יש פה הסכמה בין הממשלה למציעה שזה יהיה בהנחיות. אקריא את זה בכל זאת. ואני חושבת שיש כן מקום לחשוב אם זה לא צריך להיות בחקיקה ראשית.

"הגבלת המועד לפתיחת משפט, להעדת ילדים ולמתן פסק דין

10א.

(א) הוגש כתב אישום בעבירה המנויה בתוספת, וחוקר ילדים הרשה לפי הוראות סעיף 2 להעיד ילד שהוא הנפגע בעבירה, ייפתח המשפט ותיגבה עדותו של הילד לא יאוחר מתום 90 ימים ממועד הגשת כתב האישום, אלא אם כן מתקיים אחד מאלה:

(1) חוקר הילדים התנה את העדתו של הילד, לפי הוראות סעיף 2(ד)(2), בגבייתה בתום תקופה ארוכה יותר מהתקופה האמורה;

(2) נשיא בית המשפט אישר שלא להעיד את הילד בתקופה האמורה, במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים שירשמו.
יפעת רווה
זה לא הנוסח.
נועה ברודסקי-לוי
אז זה מה שאני אומרת, זה הסעיף שהוסכם בעיקרון שיעבור להנחיות. תיכף נעבור לסעיף (ב) לגבי הרציפות, על זה זה לא הוסכם - - -
יפעת רווה
לא, זה ירד מהנוסח.
היו"ר יעל גרמן
על זה הייתי רוצה את המועצה לשלום הילד. מי מייצג אותה, ורד? כן.
ורד וינדמן
אני חושבת שזה אחד הסעיפים, זה שאתן לא מוצאות בנוסח - - -
יפעת רווה
לא, אנחנו מוצאות בנוסח הקודם, זה עבר להנחיות.
ורד וינדמן
כן כן, אני אומרת, לא בנוסח הנוכחי. אני חושבת שזה אחד הסעיפים הכי חשובים שיש בהצעת החוק הזאת. אני אומרת לכם מניסיון רב שנים של ילדים נפגעי עבירה שאנחנו מלווים לאורך ההליך הפנימי: אחת הרעות החולות המשמעותיות ביותר, שאני אפילו לא מתחילה לדבר על ההשלכות שיש לזה על ניהול המשפט, וחברת הכנסת שאשא ביטון הזכירה כמה תיקים נסגרים לפני הגשת כתב אישום. יש לזה השלכות על המצב הנפשי של הילד באופן מאוד דרמטי, היכולת שלו להתפנות לטיפול בחלוף זמן כל כך ארוך.

הבאתי אתי דוגמה – אני לא רוצה להלאות אתכם, אבל דוגמה של מקרה שהיא אומנם חריגה, אבל אפילו תחלקו את זה בחצי, ותבינו מה הסטנדרטים – של הגשת תלונה במשטרה ב-2006, והגעה להסדר ב-2013. יש מקרים כאלה, וגם הפחות חריגים הם מקרים של חלוף זמן מאוד משמעותי.

אז קודם כול, היו לי עוד הערות להרחיב את זה, שתיכף אומר לכם באיזה הקשר, אבל להשאיר עניין כזה, כל כך מהותי, של זמן שחולף מהגשת כתב אישום עד העדה של הקטין לנוהל, המשמעות היא שהדבר הזה כמעט ולא יקרה. יש נהלים היום, נשיא בית-המשפט העליון גרוניס הוציא נוהל חשוב מאוד של ניהול הוכחות יום אחרי יום. את הדבר הזה אנחנו לא רואים בהקשר של ילדים שאנחנו מלווים שהוא מתרחש. ויש פער גדול בין נהלים לבין חקיקה ראשית. אז קודם כול, לעניין הזה, אני חושבת שהוא מאוד מאוד משמעותי, ואולי זו התרומה הכי משמעותית שיש בהצעה הזו לילדים נפגעי עבירה.

עכשיו, חייבים לדבר גם על הזמן המאוד, והוא הזמן המשמעותי באמת, שחולף מהרגע שהילד מגיש תלונה ועד שמוגש כתב האישום.
היו"ר יעל גרמן
כמה זמן זה, דרך אגב, בממוצע?
ורד וינדמן
זה לוקח במקרה הטוב חודשים ארוכים.
ליזו וולפוס
על סמך מה את אומרת את זה?
ורד וינדמן
הילדים שאנחנו מלווים. פה זה תלוי אם הוא עצור עד תום ההליכים או לא. עד שיש החלטה - - -
דפנה פינקשלטיין
אנחנו מכירים תמונה אחרת לגמרי.
היו"ר יעל גרמן
מיד נשמע גם את הצד השני.
ורד וינדמן
אני מוכנה להעביר לכם את המקרים שאנחנו מלווים. ואתם מכירים את זה, אנחנו עובדים עם מרכזי ההגנה.

עכשיו, ביקשנו לאורך השנים, במפגשים שלנו עם הפרקליטות, לתת תעדוף לתיקים שבהם מעורבים קטינים. לתת תעדוף. עכשיו, אנחנו מכירים את המגבלות ואת ההתייחסות האחרת, בצדק, שכשהנאשם עצור עד תום ההליכים, בוודאי שאז השתנה. אנחנו אומרים: רק מתבקש לקחת בחשבון את העובדה שמעורבים קטינים.

עכשיו, יש מקרים לא מעטים של ילדים, שנוכח גילם חוקר הילדים קובע שהם לא יעידו. ולילד קשה מאוד להעיד, וחוקר הילדים קבע את זה. והזמן חולף, ואנחנו מגיעים לחלוף הזמן, והילד כבר עבר את גיל 14 והוא צריך להעיד. זאת אומרת, יש לזה משמעויות, מעבר למשמעויות הטיפוליות המאוד דרמטיות, גם לעובדה שהוא מעיד או לא מעיד.

לכן חלוף הזמן הוא אחד הדברים הדרמטיים ביותר שקיימים בהליך הפלילי. זה נכון שיש פה הרבה מאוד הוראות חשובות בחוק הזה, אבל אם לא תטפלו בחלוף הזמן אז אנחנו מפספסים פה הזדמנות פז לעשות משהו מאוד משמעותי עבור ילדים נפגעי עבירה.
היו"ר יעל גרמן
ורד, תודה רבה. אני מבקשת את התייחסותה של נועה.
נועה ברודסקי-לוי
אני גם רוצה ככה באמת להדגיש את החשיבות המאוד גדולה לעניין של הגבלת פרקי הזמן. גם המחקר של רונית צור, מחקר מקיף שהצביע על כך שהמצוקה הכי גדולה של הילדים עד מתן העדות זה סביב ההמתנה לעדות. ושחוסר האונים שלהם, שגם ככה התחיל מביצוע העבירה, רק מתעצם בעקבות ההמתנה.

כמובן שזה גם קובע, ככל שחולף פרק זמן רב יותר, גם היכולת לזכור דברים נפגעת, ואז העדות גם הופכת להיות יותר קשה ובעייתית. ואני חושבת שבהחלט - -
היו"ר יעל גרמן
צריך להשאיר את הנוסח המקורי.
נועה ברודסקי-לוי
- - מאוד משמעותי העניין של הגבלת פרקי הזמן. וגם באמת לעניין התביעה, בהחלט זה רק חלק. זאת אומרת, אם נתקן רק את הנושא של פרק הזמן שחולף מהגשת כתב האישום עד לעדות, זה באמת לא נותן לנו את המענה המלא לגבי התקופה עד הגשת כתב האישום, שלפעמים - - -
היו"ר יעל גרמן
אז יש לי שאלת תם. רונית עשתה מחקר שמעיד על כך שזה קריטי. יושבת-ראש הוועדה למעמד הילד באה והעידה כאן, ואמרה לנו שזו אחת הסיבות שבגללה היא יזמה את החוק, כדי באמת לקצר את משך הזמן שעובר מהרגע שבאמת מוגשת תלונה ועד שמגיעים – יפעת, טוב שנכנסת, אנחנו נמצאים בנושא הקריטי, במשך הזמן. וזה היה הנוסח, אני לא מבינה למה הוא השתנה, למה שינו אותו. כן.
חנית אברהם בכר
חנית אברהם בכר מהנהלת בתי-המשפט. קודם כול, חשוב לי להדגיש שמערכת בתי-המשפט, וזה חשוב לי ככה כרקע לכל ההצעה הזו, רואה חשיבות בהסדרת הוראות שעניינן הגנה על ילדים שמעידים בבתי-המשפט, מפני פגיעה נפשית בשל העדות שלהם בבתי-המשפט. זאת כמובן תוך איזון עם זכויות הנאשם להליך הוגן.

אין חולק שנושא של עדות קטינים בבתי-המשפט זקוק להתייחסות מיוחדת. וזה באמת מה שעשינו. לפני כשנה התחיל תהליך במערכת בתי-המשפט, גם בעקבות קבלת המחקר של ד"ר רונית צור, וגם בעקבות פגישה שהייתה עם חברת הכנסת שאשא ביטון, גם בעקבות פגישה שהייתה עם שרת המשפטים – בעקבות כל הדברים האלה, וגם בכלל סוגיות שעלו בוועדות כאן: בוועדה של זכויות הילד, בוועדה חוקה, הבנו שיש צורך לדון בכל הסוגיות שעולות.

ובהנחיית נשיאת בית-המשפט העליון הוקם צוות של שופטים מערכאות שונות, כולל את נשיאת בית-המשפט לנוער, הנשיאה ויגוצקי, נציגי מזכירויות ונציגי הלשכה המשפטית. הצוות בחן את מסקנות המחקר, קראנו את המחקר על בוריו ולמדנו אותו. למדנו את כל ההצעות השונות שהגיעו, וגם הצעות שהשופטים נתקלו בהן ביום-יום.

ובסופו של יום הציע הצוות טיוטה לנשיאה, טיוטה של נוהל נשיאה. תיכף אסביר מה ההבדל בין נוהל לחקיקה. טיוטה של הנוהל מסדירה את כל נושא עדות הילדים, ולאו דווקא רק את הנושא של מועד העדות. וזה גם כמובן בשים לב לכל הרגישויות שיש בהיבט של ילדים.
היו"ר יעל גרמן
בואי תקראי לנו את הטיוטה.
חנית אברהם בכר
לא אקריא את כל הנוהל, אבל אתייחס באמת בגדול - -
היו"ר יעל גרמן
למשך הזמן.
חנית אברהם בכר
- - למה כוללת טיוטת הנוהל. עוד אדגיש, שהטיוטה עברה את האישור העקרוני של הנשיאה. קיבלתי עוד הערות ממשרד הרווחה, גם אותן הכנסנו. את ההערות הסופיות, בגלל שזה בהליך של גיבוש, זה לא קיבל אישור סופי של הנשיאה, כי רציתי לראות באמת שאנחנו עוברים את הדיון. ולאחר מכן זה יעבור לאישור סופי של הנשיאה וכמובן לפרסום.

טיוטת הנוהל כוללת התייחסות גם לפתיחת המשפט וגביית עדות הילד, ככל הניתן לא יאוחר מתום 90 ימים. לקחנו בעצם את הצעת החוק והכנסנו סייגים טיפהל'ה שונים, אבל ברמת העיקרון זו ממש אותה הצעה. התייחסות לעדות הקטין, כמו בהקשר של המתנת הקטין לעדות שלו. חדרי המתנה, עדות בהיוועדות חזותית, מועד העדות בתחילת יום הדיונים.

וגם לאחרונה ממש נפגשתי עם נציגי כלל המזכירים הראשיים והדגשתי להם את החשיבות. אמרתי להם: בואו נבנה נוהל, נוהל עבודה כשיש עדות של קטין – זה יופיע בתחילת היום, הדיון עצמו יהיה בתחילת היום, והוא לא יצטרך לחכות, כי יש דיונים אחרים, להמשך היום.
היו"ר יעל גרמן
אתם מתייחסים גם לרצף, שבתחילת היום, והעדות תימשך כל עוד שהיא יכול להימשך.
חנית אברהם בכר
זה גם מופיע בהצעה.
חנית אברהם בכר
ולזה אין לכם התנגדות?
חנית אברהם בכר
אין התנגדות. וגם זה מופיע בנוהל. עדות רציפה – זה גם מופיע בטיוטה של הנוהל.
נועה ברודסקי-לוי
חשוב לי רק להבין: לפי מה שהוסכם עם הממשלה, גם הנושא של הרציפות של העדות יורד מההצעה?
חנית אברהם בכר
לא לא לא, זה נשאר. בנינו נוהל שכולל את כלל הדברים. יש דברים שהם בחקיקה, והם בחקיקה, אבל הנוהל - - -
היו"ר יעל גרמן
קודם כול, כמה זמן ייקח עד שהנוהל ייכנס לתוקפו?
חנית אברהם בכר
זה נוכל. ברגע שמאשרים אותו - - -
היו"ר יעל גרמן
כמה זמן להערכתך הנוהל ייכנס לתוקפו?
חנית אברהם בכר
זה צריך לעבור אישור. אני לא יכולה - - -
היו"ר יעל גרמן
אוקיי. ונניח שבאמת יהיה נוהל. וזה נפלא, כי הנוהל הזה לא רק יכלול את נושא הילדים אלא בכלל, הוא כולל ודאי עוד דברים נוספים. מה ההתנגדות שלכם לכך שכרגע, נכון לעכשיו, זה יהיה כתוב בחוק? אם ממילא בנוהל, למה שזה לא יהיה מצוין בחוק?
חנית אברהם בכר
אז אסביר מה ההבדל מבחינתנו. קודם כול, חשוב לי להדגיש, שכל הצעת החוק באמת מתואמת אתנו. מנהל בתי-המשפט נפגע עם המציעה חברת הכנסת שאשא ביטון והגיע איתה להסכמות. ככלל, נראה לנו הרבה יותר נכון כמערכת, עניין שבמדיניות, שכל הנושא של אופן ניהול ההליך המשפטי והמידע בדברי מועדים, יהיו בהנחיות פנים מערכתיות שמגיעות מראשי המערכת לשופטים. כך לדוגמה נוהל פסיקת מזונות זמניים – יש נוהל, הנשיא גרוניס הוציא אותו, שתוך איקס זמן – 45 ימים, לצורך העניין – יהיה את פסק-הדין בעניין מזונות זמניים.

בתוך הנוהל עצמו יש גם הוראות פיקוח. הוראות פיקוח, ששופטים שלא עומדים בנוהל צריכים לדווח לנשיא שלהם, והנשיא יצטרך לדווח לנשיאה. זה נותן כלי ניהולי לנשיאה ולראשי המערכת, לנהל ולפקח שבאמת הנוהל מיושם.

למערכת – חשוב להבין, יש לנו ראייה רחבה על כלל ההליכים, על כלל האילוצים. ולכן התעדוף של אופן הטיפול בתיקים צריך להיות מתוך הנחייה פנימית של המערכת.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי. חנית, אני רק רגע רוצה להפסיק אותך. אני מבינה כמובן את הרציו ואת המטרה ואת המחשבה. האם הנוהל שקיים מתקיים? האם יש עליו ביקורת?
נועה ברודסקי-לוי
זה של גרוניס.
היו"ר יעל גרמן
זה של גרוניס, של 45 יום.
חנית אברהם בכר
בוודאי, מתקיים.
היו"ר יעל גרמן
מי מפקח עליו?
חנית אברהם בכר
אז כמו שאמרתי, השופטים צריכים לדווח לנשיאים שלהם, והנשיאים צריכים לדווח למנהל בתי-המשפט, ודרכו לנשיאת בית-המשפט העליון. יש דרכי פיקוח מאוד מאוד מפורטות בנוהל, וזה עובד. אגב, גם בנוהל האחרון שהוצאנו בעניין ערעור - - -
היו"ר יעל גרמן
לא, יש פה איזשהו עניין עקרוני. אני מתנצלת, אני רוצה רק לשמוע גם את חברת הכנסת יפעת שאשא.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש. תראי, חנית, באופן עקרוני ישבנו ודיברנו. ואני מודה שלי חשוב שזה יקרה, ואם זה יקרה בנוהל אז יופי ואני מוכנה גם לבוא לקראת.

אבל אני בימים האלה שאנחנו יושבים כאן מלווה משפחה בבית-משפט. אני יודעת שהשיח היום בבית-המשפט הוא שיש השתדלות שמשך המשפט יהיה קצר, שכל התהליך יהיה לטובת הילדים וכו'. וקיבלנו לפני שבוע, רגע לפני החג, הודעת זכייה נוספת בגזר דין של משפחה עם שלושה ילדים שנאנסו, כשאני מלווה אותם כבר למעלה משנתיים. פסק הדין ניתן לפני תשעה חודשים בערך. הדחייה עכשיו אומרת שיינתן גזר דין כשנה אחרי.

עכשיו, גזר הדין לא נדחה סתם. יש פה איזושהי שיטה של אנשי ההגנה או איך שלא קוראים להם בשפה המשפטית, שהם צריכים להביא עדות אופי, והם כל פעם אומרים: לא, עדי האופי שלנו לא יכולים להגיע, אנחנו רוצים דחייה של שלושה חודשים נוספים. זו כבר פעם שלישית שאנחנו מקבלים דחייה. איך אני יכולה להגן על הילדים האלה מסיטואציה כזו? עכשיו, זאת משפחה שלמה שעוברת גיהינום.
יפעת רווה
לא היה עוזר הסעיף, כי הסעיף מדבר על העדות של הילד, והמקרה הזה - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא רק על העדות, אנחנו מדברים בכלל בנוהל - - -
נועה ברודסקי-לוי
במקור זה פסק דין גם תוך שנה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תראו, יש פה עדות ותחילת משפט תוך 90 יום. זאת אומרת, יש פה תהליך, זה לא רק העניין של משך העדות של הילד. ויש פה הליך משפטי שלא נמשך מעל לשנה.

עכשיו, ברגע שאנחנו יודעים שיש הליך משפטי שלא נמשך מעל לשנה, זה אומר שאין ברירה למערכת אלא להתכנס ללוח זמנים כזה. ואז גם זה לא מאפשר לכל השחקנים במגרש להתחיל לשחק עם הכלים המשפטיים.
חנית אברהם בכר
רק להתייחס. אני לא מכירה את המקרה הספציפי הזה, אבל קודם כול, יש פה שני צדדים, יש פה מערכת אדברסרית. אם צד מסוים אומר: אני צריך להגיש עדות כזו או אחרת, אני רוצה להביא אותם. ובית-המשפט צריך לנהל כאן איזשהו הליך צדק, הליך שהוא הוגן כלפי גם צד השני. אני לא מכירה את המקרה הספציפי, אבל - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אין פה צדק. היה פה פסק דין קשה.
היו"ר יעל גרמן
זה לא עניין של מקרה ספציפי. הגעת להסכמות שזה יהיה בנוהל ולא בחוק?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אבל הובטח, שהנוהל יהיה מאוד מחייב וחזק כדי שנאפשר את זה. ואמרנו שנביא לדיון - - -
חנית אברהם בכר
עכשיו, אני רק רוצה עוד משפט לגבי פסק-הדין.
היו"ר יעל גרמן
I rest my case. אם הגעת להסכמות, אני - - -
חנית אברהם בכר
רק עוד משפט לגבי פסק-הדין ולגבי מה שמופיע בטיוטת הנוהל. אצטט, כי זה באמת שני משפטים: "מערכת בתי-המשפט מכירה בצורך ליתן פסק-דין במועד מוקדם ככל הניתן, ומכירה בציפיית הקטין לתוצאות משפטו, ואף בתועלת התרפויטית שהדבר מביא לשיקומו של הקטין ולהסתגלות הפסיכולוגית של הקטין לאחר המשפט. נוכח האמור ייעשה כל מאמץ ליתן את פסק-הדין במועד הסמוך למועד סיום המשפט". אני חושבת שזה הרבה יותר מחייב מהמצב הקיים היום.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אני רוצה רק שזה לא יישען יותר מדי על השתדלות ורצון טוב, אלא שזה יהיה משהו שהוא באמת מחייב. ואגב, אני מוכרחה לומר, ואשמח אם תתקני את זה או תוסיפי, הסיפור זה לא רק הציפייה של הקטין, הסיפור זה ציפייה של חברה, שסוף-סוף נעשה את מה שאנחנו צריכים כדי להגן על הילדים האלה. זה הרבה מעבר לאותו קטין ספציפי, ובעיני זה חשוב - - -
חנית אברהם בכר
לא, בסדר, אבל זה מובן מאליו.
היו"ר יעל גרמן
חברות יקרות, יש לנו רבע שעה.
דפנה פינקשלטיין
- - - הערה.
היו"ר יעל גרמן
כן, מיד, אני רק רוצה לארגן קצת את הדיון. זה נושא עקרוני, ממש עקרוני. מכיוון שאנחנו רוצות להצביע – נכון, יפעת?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כן.
היו"ר יעל גרמן
אני שוב מציעה שלקראת ההצבעה הראשונה נשאיר את זה כפי שזה, אבל זה לא יעבור לשנייה ושלישית לפני - - -
נועה ברודסקי-לוי
עם הסעיף עצמו.
היו"ר יעל גרמן
עם הסעיף עצמו, אין מה לעשות – לא - - -
נועה ברודסקי-לוי
לא, תוך הורדת הסעיף או תוך השארתו?
היו"ר יעל גרמן
לפי הסיכום שהיה עם היוזמת. אבל אני מציעה שלא נביא את זה לשנייה ושלישית לפני שנראה את הנוהל, הנוהל יובא לפה. אני גם חושבת שהנוהל הזה צריך לקבל אישור של הוועדה.
נועה ברודסקי-לוי
- - - הנשיאה, אנחנו לא יכולים לבקש.
היו"ר יעל גרמן
אני יודעת שזה בלתי אפשרי.
חנית אברהם בכר
אני לא חושבת שצריכה להיות מניעה שאעביר את זה ליושבת-ראש ולחברי הכנסת.
היו"ר יעל גרמן
ליושב-ראש, כמובן.
לנועה ברודסקי-לוי
זה חשוב שזה גם יגיע באמת לדיון לקריאה שנייה ושלישית. ואני חייבת להעיר גם על טיוטת הנוהל שראיתי. גם חסר שם באמת הנושא של דיווח לנשיאה, ואולי אפילו קבלת אישור על כל חריגה מזה. ויש פה המון - - -
חנית אברהם בכר
אני לא חושבת שצריכה להיות מניעה, אעלה את זה בפני הנשיאה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כן, שנדע שיש פה באמת התכנסות אמיתית.
חנית אברהם בכר
נוסיף את הוראות הפיקוח. אעלה את זה בפניה ונבקש את אישורה.
נועה ברודסקי-לוי
זה חוזר פה בכמה הקשרים, כל הזמן "ככל האפשר" – זה צריך להיות משהו שהוא יותר מככל האפשר.
היו"ר יעל גרמן
נועה, בואי תקריאי על מה אנחנו מצביעים, שנדע.
נועה ברודסקי-לוי
רגע, עוד לא סיימנו.
היו"ר יעל גרמן
לא, את הסעיף הזה עצמו.
נועה ברודסקי-לוי
הסעיף הזה עצמו, אם הוועדה מחליטה לאשר את מה שסוכם בין הממשלה לבין המציעה, בעצם כל סעיף 10א יורד.
היו"ר יעל גרמן
לקריאה ראשונה כן.
ורד וינדמן
יש מניעה להוסיף את זה לפני השנייה והשלישית אם לא מובא נוהל בפני הוועדה?
היו"ר יעל גרמן
אין שום מניעה. הוועדה הזאת מוסמכת – בין קריאה ראשונה לשנייה ניתן לשנות.
חנית אברהם בכר
אבל יש הסכמה, זה צריך להיות בתיאום.
היו"ר יעל גרמן
כמובן שצריך הסכמות, אחרת לא נוכל להעביר את זה.
חנית אברהם בכר
אחרת זה יחזור לוועדת שרים.
נועה ברודסקי-לוי
יש פה עניין, אם משהו לא הובא לקריאה ראשונה, לפעמים טוענים נושא חדש.
היו"ר יעל גרמן
דנו בזה כרגע, זה לא נושא חדש. כרגע דנו בזה, אני מודיעה את זה לפרוטוקול, זה לא יהיה נושא חדש. זה נושא שעלה לדיון.
נועה ברודסקי-לוי
הבעיה היא שזה לא החלטה של הוועדה, אחר כך זה החלטה של ועדת הכנסת ולא של הוועדה.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, אבוא להעיד בפני ועדת הכנסת שזה היה כך.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אני רוצה לסמוך באמת, כי גם חנית הייתה אצלי וגם השופט. אני רוצה לסמוך עליכם שבאמת תסגרו הרמטית את כל מה שאפשר כדי שהנוהל לא יהיה בבחינת המלצה.
היו"ר יעל גרמן
שיהיה גם פיקוח.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זה לא יהיה רצון טוב של שופט או של מערכת, אלא שזאת באמת מערכת שמתכנסת לתוך הנוהל הזה, אלא אם יש מקרים חריגים. ובמקרים חריגים תמיד אפשר - - -
היו"ר יעל גרמן
ופיקוח וביקורת.
חנית אברהם בכר
המקרים החריגים יגיעו דרך הפיקוח.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
בסדר גמור. מצוין. זהו, זה מה שאני רוצה לדעת.
ורד וינדמן
אבל אם כבר אנחנו דנים ומנצלים את הנוכחות של כל כך הרבה אנשים סביב השולחן שאכפת להם מנפגעי עבירה קטינים, אני חושבת שגם הפרקליטות יש לה פה תפקיד, כי כפי שאמרתי, לצערי לא יכולת לשמוע את הדברים, אני חושבת שיש משמעות אדירה לפרק הזמן שחולף מיום הגשת התלונה עד להגשת כתב אישום, והדברים - - -
היו"ר יעל גרמן
אז אולי נחזיר את השנה שהייתה במקור?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
העלתה את זה גם נועה.
היו"ר יעל גרמן
וגם את בתחילת דברייך. ואני מבינה שהייתה בהתחלה הגבלה של שנה.
נועה ברודסקי-לוי
לא, זה למתן צווים - - - כתב אישום.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אבל זה לצווים וזה לא לפרקליטות.
נועה ברודסקי-לוי
גם ההצעה במקור לא התייחסה לפרק הזמן שלפני, וזאת שאלה שבהחלט צריך לדון בה, כי פרק הזמן המשמעותי הוא עד כתב האישום.
היו"ר יעל גרמן
אז שוב, אני מבקשת לדון בה בין הראשונה לשנייה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כן, משך הזמן של הפרקליטות.
היו"ר יעל גרמן
אני מבקשת לדון בסך הכול של משך הזמן שעובר.
נועה ברודסקי-לוי
אז אם אפשר לבקש מהפרקליטות, שתעשה בדיקה של הנושא הזה מבחינתם.
יפעת רווה
החלטת ועדת שרים הייתה שזה באמת כפוף להסכמות, אז כמובן שאם הנהלת בתי-המשפט תגיד שזה אפשרי אז בסדר.
היו"ר יעל גרמן
בוודאי שצריך יהיה להגיע להסכמות.
יפעת רווה
אבל אם זה לא, אז אין לנו - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, אבל בואו נעשה את ההשתדלות.
נועה ברודסקי-לוי
אבל זה גם ייבדק בעניין הפרקליטות, לא רק לגבי הנהלת בתי-המשפט.
לחנית אברהם בכר
לא, אבל את מדברת על הגבלה של שנה למתן פסק-דין? לזה אנחנו מתנגדים.
נועה ברודסקי-לוי
זו נקודה אחרת.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, אנחנו מדברים על הפרקליטות.
נועה ברודסקי-לוי
אבל חוץ מזה, הגבלה של התקופה מרגע הגשת התלונה עד להגשת כתב האישום.
יפעת רווה
אז הדברים האלה, אם יש הסכמה זה יופי, אבל אם אין הסכמה - - -
דפנה פינקשלטיין
נתנגד נחרצות.
נועה ברודסקי-לוי
אבל אולי תבדקו לפני שאתם מתנגדים נחרצות.
דפנה פינקשלטיין
בדקתי את עצמי.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
ראשית, אשמח לקבל נתונים על כל התיקים של ילדים נפגעי עבירה, כי ממה שאני יודעת בכלל אין מסד נתונים בפרקליטות ורוב התיקים נסגרים לצערנו.
דפנה פינקשלטיין
אין מסד נתונים, בגלל שבנושא הקטינים אין לנו אפשרות לתעד את זה, אלה תיקים חסויים. ולכן אין לנו מערכת שמתכללת את כל הנתונים, אסור לנו לאסוף את הנתונים האלה.
קריאה
אפשר למספר.
נועה ברודסקי-לוי
דפנה, אי-אפשר לבדוק את - - - הגשת כתב האישום?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
קשה לי לשמוע את זה אפילו.
דפנה פינקשלטיין
ישבתי פה בשקט והקשבתי, אני מבקשת להגיד את דברי בצורה מסודרת.
היו"ר יעל גרמן
בבקשה, רק תציגי את עצמך.
דפנה פינקשלטיין
אני דפנה פינקלשטיין מפרקליטות המדינה, אני אחראית נושא נוער. ואני מפרידה בין הנושאים האחרים שדובר עליהם קצת בערבוביה, אני מדברת כרגע רק על הנושא של הזמן מהגשת התלונה ועד הגשת כתב האישום. זה נושא שאנחנו בוודאי נתנגד אליו כדי לתקף, כדי להסביר. ננסה לאסוף נתונים במידת האפשר – עד לקריאה השנייה?
היו"ר יעל גרמן
יפה. כן, בין הקריאה הראשונה והשנייה.
דפנה פינקשלטיין
מראש אמרתי שזה מה שנעשה. אנחנו רוצים לשבת ולעשות איזושהי חשיבה מערכתית שנכנס, לפחות ככה נאמר לי על ידי המשנה לפרקליט המדינה, הוא רוצה לכנס את פרקליטי המחוז, לקבל באמת תמונה מאוד מבוססת.
היו"ר יעל גרמן
יפה.
דפנה פינקשלטיין
אני לא יודעת אם זה יהיה נתונים ברמת הסטטיסטיקה, כי את זה, אני אומרת, קשה לנו להפיק. הנתונים האלה – יש בעיה של פרסום, לא משנה, אנחנו לא יכולים ליצור איזשהו מאגר אחד אחיד בעניין הזה. אבל ננסה, בוודאי על סמך מקרים אד-הוק, להגיע לאיזושהי תמונה, לתת איזושהי תמונת מצב. ונשקול את עמדתנו. אני אומרת שוב: זה מעורר מבחינתנו הרבה מאוד קשיים, הן ברמה המהותית, הן ברמה התקציבית. ונביא את דברינו לקראת - - -
היו"ר יעל גרמן
אז אני מבקשת להעיר משהו. אני באמת נדהמת שאין מסד נתונים, זה נשמע לי ממש בלתי סביר. זה שזה חסוי זה לא צריך למנוע את העובדה שצריך להיות באיזשהו מקום רישום. אז אל תגלו את הפרטים, אבל צריך להיות באיזשהו מקום: הוגשה תלונה על ידי פלוני, הוגש כתב אישום בתאריך הזה, המשפט התחיל, הסתיים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא חייבים לכתוב את השמות.
היו"ר יעל גרמן
אלה דברים – אני לא פונה אלייך קודם כול, אני פונה להנהלת בתי-המשפט. להערכתי הנהלת בתי-המשפט היא זו שצריכה לספק את הנתונים. זה לא יעלה על הדעת שב-2017 אין לנו נתונים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זה לא רק מערכת בתי-המשפט, זה עוד לפני שזה מגיע לבית-המשפט.
חנית אברהם בכר
אנחנו לא יודעים מתי נפתחה החקירה, אין לנו את הנתון הזה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
בפרקליטות הרבה מאוד תיקים שבכלל לא מגיעים לבית-המשפט, הם בכלל לא יודעים עליהם. וזה רוב התיקים, גברתי היושבת-ראש, שנסגרים כבר בפרקליטות מהסיבות שאמרנו. עכשיו, הם לא יודעים אף פעם להגיד כמה תיקים נפתחו בדיוק.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, נפנה לשרת המשפטים בנושא הזה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אני מתחשבת בכנסת, באמת אני אומרת, ויוצא לי להגיד את זה הרבה בימים האחרונים ואז אולי קשה, שבשם הפרטיות אנחנו שוכחים להגן על מי שצריך. כל פעם שקשה לנו איפשהו אנחנו אומרים: לא, זה פרטיות, זה חסוי.
היו"ר יעל גרמן
צנעת הפרט.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
די, בואו, אנחנו חייבים ללמוד ממה שקורה כאן, כדי שגם נוכל להתנהל על בסיס ידע ולא רק מתחושות קשות של בטן, כי גם ככה הנושאים האלה קשים.
היו"ר יעל גרמן
אני מסכימה אתך.
ורד וינדמן
חוקרי הילדים יכולים לאסוף נתונים בפרקליטות - - -
היו"ר יעל גרמן
מיד, רק רגע. אני מבקשת ממך שיושב-ראש הוועדה יפנה לשרת המשפטים, יכתוב לה מכתב רשמי, ויכתוב שנודע לנו באמת להפתעתנו שאין מסד נתונים לגבי תיקים - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
אבל מה קשור פרטיות לעניין מספרים? לא, זה הזיה, ממש.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
כשקשה אומרים פרטיות.
דפנה פינקשלטיין
זה לא קשור לפרטיות, זה סעיפי חוק, סעיף 24 לחוק – וגם - - - אנחנו לא יכולים, אין לנו אפשרות גישה לתיקים האלה - - -
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, חברים, אנחנו מפנים את זה - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אם יש דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לתקן - - - תגידי לנו. אנחנו מוכנים לבדוק את התיקונים כדי לתת לכם כלים.
היו"ר יעל גרמן
יפעת, אם את רוצה להצביע אנחנו חייבים להתקדם. אוקיי, אנחנו ממשיכים, אנחנו מוותרים כאן ויתורים גדולים, אבל על דבר אחד לא נוותר, על הצבעה היום, אז בבקשה בואו נמשיך.
נועה ברודסקי-לוי
אז רק אני מסכמת. מה שנקבע בינתיים זה שהסעיף הזה כרגע יורד, אבל לשנייה ושלישית יביאו את טיוטת הנוהל של הנהלת בתי-המשפט, ובהתאם לכך יוחלט פה אם בכל זאת לקבוע את הסעיף בחקיקה או לא.
היו"ר יעל גרמן
נכון. וגם הנתונים.
נועה ברודסקי-לוי
ולגבי הפרקליטות – שגם יובאו הנתונים, והם יבדקו את האפשרות כן לעגן את זה בחקיקה. ואני מציעה שהם כן יבדקו גם מה הסביר מבחינתם - - -
חנית אברהם בכר
אנחנו מתנגדים לזה.
קריאה
למה?
חנית אברהם בכר
להשאיר את הסעיף הזה לקריאה שנייה ושלישית.
נועה ברודסקי-לוי
לא, מה שאמרתי, מה שסוכם פה זה שאתם - - -
היו"ר יעל גרמן
אתם תביעו את התנגדותכם אחרי הראשונה.
נועה ברודסקי-לוי
אם בוועדה לא תהיה שביעות רצון פה מהנוהל, אז כן ישקלו להכניס את זה לסעיף. זה מה שהוועדה - - -
היו"ר יעל גרמן
אתם תביעו - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
בין שנייה לשלישית, אם לא יהיה נוהל - - -
חנית אברהם בכר
אני מביאה לכם את זה מחר בבוקר. למה צריך - - -
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, שמענו את התנגדותכם. כרגע אנחנו מקבלים. אנחנו מעבירים את זה על פי עמדתכם לקריאה ראשונה. ובכל זאת, הוועדה הזאת, עם כל הכבוד, סוברנית לקבל את ההחלטות שלה. וההחלטה שאנחנו מקבלים בוועדה זה שבין ראשונה לשנייה ושלישית, בדיונים שיתקיימו כאן, נבקש לראות את הנוהל. ואם והנוהל באמת יתאים – מה טוב. ואם הוא לא יתאים – נפתח דיונים. ואם צריך, נעשה את כל שצריך כדי שהדיונים האלה יישאו פרי.
חנית אברהם בכר
כן, זה בהסכמה - - -
היו"ר יעל גרמן
כרגע אין פה מה להתנגד, כי אנחנו עוברים ואנחנו מוותרים ואנחנו מעבירים את זה בקריאה ראשונה. ורשמנו את הערתך.
נועה ברודסקי-לוי
ולגבי הפרקליטות, אמרנו שהפרקליטות תבדוק מבחינתה את המצב הקיים.
היו"ר יעל גרמן
אמרנו את הכול, אבל אנחנו גם רוצים להצביע, אז בוא נסיים.
נועה ברודסקי-לוי
אני מקריאה את סעיף קטן (ב).

10א.

(ב) החל בית המשפט בשמיעת עדותו של ילד שחלות לגביה הוראות סעיף קטן (א), יסיים בית המשפט ככל האפשר את שמיעת עדותו ביום שבו החלה; לא הסתיימה עדותו באותו יום, ישמע בית המשפט ככל האפשר את עדותו ברציפות, יום אחר יום, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובתו של הילד; בית המשפט ביוזמתו או לבקשת הילד, חוקר ילדים או הורהו של הילד, יפסיק או ידחה את מתן העדות, אם סבר שמתן העדות ברציפות מקשה על הילד.

זה בעצם מה שדיברנו מקודם, לגבי חשיבות הרציפות.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
דיברנו על זה מקודם - - -
נועה ברודסקי-לוי
סעיף 7 – תיקון חוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים). בעצם מוצע כאן, אגיד את זה במילה, לעשות תיקונים דומים לעניין איסור חקירה נגדית על ידי הנאשם, ולגבי הרציפות גם בתוך חוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים), שם מדובר על עבירות מין ועל עבירות חמורות אחרות, גם לגבי קטינים מעל גיל 14, זאת אומרת זה עד גיל 18.

תיקון חוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים)

7.

בחוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים), התשי"ח–1957‏, אחרי סעיף 2ג יבוא:

"איסור חקירה נגדית בידי נאשם

2ד.

(א) מעיד קטין שהוא נפגע בעבירה המנויה בתוספת, לא יחקור אותו הנאשם בעצמו אלא באמצעות סניגורו.

(ב) לא היה הנאשם מיוצג בהליך שאמור להעיד בו קטין כאמור בסעיף קטן (א), ימנה לו בית המשפט סניגור לייצגו בעת חקירת הקטין; סירב הנאשם למינוי סניגור, יודיע לו בית המשפט, כי בהתאם להוראות סעיף זה אסור לו לחקור בעצמו את הקטין.
רק הערה אחת
ב-(א) ברישה כתוב שמעיד קטין שהוא נפגע בעבירה המנויה בתוספת. התוספת לא כוללת את עבירות המין אלא עבירות חמורות אחרות. יפעת, עבירות מין קבועות בסעיף, אם אני זוכרת נכון, 2ב לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים). ולכן אני חושבת שלא הייתה פה כוונה שזה לא ייכלל פה לגבי קטינים מעל גיל 14.
היו"ר יעל גרמן
חס וחלילה.
נועה ברודסקי-לוי
נראה לי שחשוב לציין את זה.
יפעת רווה
לא הבנתי. יש הרי את התוספת, ששם יש - - -
נועה ברודסקי-לוי
התוספת, לדעתי, לא כוללת את עבירות מין. עבירות מין כלולות בסעיף – אה, כן כללו את זה. מה שהם לא כללו זה סחר בבני אדם.
קריאה
מין זה כלול. 345 עד 351.
יפעת רווה
את מדברת על חוק חקירת עדים?
נועה ברודסקי-לוי
כן, אני יודעת, אני יודעת.
היו"ר יעל גרמן
נמחק מהפרוטוקול. הלאה.
יפעת רווה
זה בסדר?
נועה ברודסקי-לוי
כן כן, הם בכל זאת חוזרים על זה ומפנים גם שם לסעיף 2ב. בסדר.

(ב) החל בית המשפט בשמיעת עדותו של קטין שחלות לגביה הוראות סעיף קטן (א), יסיים בית המשפט ככל האפשר את שמיעת עדותו ביום שבו החלה; לא הסתיימה עדותו באותו יום, ישמע בית המשפט ככל האפשר את עדותו ברציפות, יום אחר יום, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובתו של הקטין; בית המשפט, ביוזמתו או לבקשת הקטין או הורהו של הקטין, יפסיק או ידחה את מתן העדות, אם סבר שמתן העדות ברציפות מקשה על הקטין.

חדר המיועד לקטינים המעידים בפני בית המשפט

2ו.

במבנה חדש של בית משפט יוקצה חדר נפרד המותאם לקטינים, שבו יוכלו להמתין קטינים הממתינים בבית המשפט למתן עדותם.

רק אציין שבמקור הכוונה הייתה בכל בית-משפט, והממשלה פה הוסיפה הבהרה שזה רק במבנים חדשים של בית-המשפט.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
מה זאת אומרת?
היו"ר יעל גרמן
כתוב במבנה חדש, יפעת.
נועה ברודסקי-לוי
לא, פה עשיתם את זה בתוך התיקון לחוק לתיקון סדרי הדין (חקירת עדים) - - -
היו"ר יעל גרמן
שימי לב, רק במבנים חדשים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
איפה פה כתוב חדש? אה, הנה, "במבנה חדש של בית משפט".
היו"ר יעל גרמן
מה זה מבנה חדש? ומה עם מבנה שנבנה השנה או לפני שנה?
קריאה
כמה נבנו?
חנית אברהם בכר
כמו שהדגשנו בעבר - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
מי הכניס "חדש"?
היו"ר יעל גרמן
זאת אומרת, למעשה זה לא יהיה.
חנית אברהם בכר
זה לא לא יהיה. לא לא, רגע רגע.
יפעת רווה
מלכתחילה הם הכניסו - - - התנגדו למבנים הקיימים.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, בוא נבין, מה זה מבנה חדש?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
קודם כול, זה אומר שעוד פעם ילדי הפריפריה אוטומטית מחוץ לתחום, כי שם בית-המשפט – אני לא רוצה לחשוב מתי הם נבנו בכלל.
נועה ברודסקי-לוי
גם בירושלים המצב לא יותר - - -
יפעת רווה
בירושלים זה מגרש הרוסים.
היו"ר יעל גרמן
חברים, הכוונה היא שבכל בתי-המשפט הקיימים היום לא יהיה - - -
חנית אברהם בכר
אבל זה עדיף על פני שום דבר, נכון? תאמינו לי שזה עדיף.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא לא לא, מה זה זה עדיף על פני שום דבר? יש לי ילדים בכל הארץ שנפגעים, אני צריכה להגן עליהם.
חנית אברהם בכר
התנגדנו לסעיף שהיה בהצעת החוק של חברת הכנסת שאשא ביטון, שזה בכלל בתי-המשפט, כי כמו שידוע, יש מצוקת מקום קשה. אין לנו את האפשרות להקצות חדר, להקצות מקום - - -
היו"ר יעל גרמן
יש לי – אוקיי.
חנית אברהם בכר
רגע, רק תני לי לסיים. זה שיש כאן הסכמה למבנים חדשים עתידיים, וכבר עכשיו מוקמים שלושה בתי-משפט לעניות דעתי, וכבר עכשיו עושים שינוי.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, יש לי הצעה, אני רוצה שתקשיבי להצעה.
חנית אברהם בכר
רגע, וזה מופיע גם בטיוטה של הנוהל.
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, הבנתי שיש מצוקה. אני גם מכירה את המצוקה, אני מכירה אותה גם מתפקידי הקודם, באמת שאני מכירה את זה. אני רוצה להציע שבמקום במבנה חדש – הנהלת בתי-המשפט תעשה מאמץ בכל מקום שניתן להקצות. במקום במבנה חדש, כי מבנה חדש למעשה - - -
חנית אברהם בכר
זה קיים היום. תקנות זכויות נפגעי עבירה קובעות, שככל הניתן יוקצה מקום.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אז שיהיה גם פה.
חנית אברהם בכר
רגע, רגע, ואנחנו עושים את המאמץ. וכמו שאמרתי, נפגשתי עם מזכירים ראשיים של כלל בתי-המשפט.
היו"ר יעל גרמן
מה את מציעה? בואי נשמע איזושהי הצעה, שבאמת תאפשר את היישום של ההנחיה הזאת.
חנית אברהם בכר
הטיוטה של הנוהל מעגנת גם את הדרך של ההתנהלות, מה המזכירים הראשיים אמורים לעשות. פרסמנו את הטלפונים של כלל המזכירים הראשיים, את הטלפון הנייד שלהם. זה מפורסם, אפשר לפנות, שהפרקליטות תפנה, או ההורים יכולים לפנות אליהם, עדיף עד 24 שעות קודם, אבל גם אם מרימים את הטלפון באותו הבוקר, הם יעשו כל מאמץ. ואני יכולה להגיד לכם שכשנפגשתי איתם הם אמרו שהם יעשו כל מאמץ. הם אמרו: תרמנו עכשיו ספרים ומשחקים, לפני החגים ניקח את המשחקים האלה ונשים אותם אצלנו בחדרים ייעודיים.
היו"ר יעל גרמן
מה את מציעה שיהיה כתוב? איזה נוסח את מציעה, שיהיה ברור שבאמת הנהלת בית-המשפט תעשה - - -
חנית אברהם בכר
זה הנוסח.
היו"ר יעל גרמן
לא, הנוסח הזה אומר שלמעשה אין.
חנית אברהם בכר
הנוסח הזה בשילוב עם הנוהל.
היו"ר יעל גרמן
אני מעדיפה שהנוסח הזה לא יהיה – איפה יפעת? יפעת, אני מעדיפה להוריד את זה בכלל, ולהשאיר - - -
יפעת רווה
זה יותר טוב מהמצב הקיים.
היו"ר יעל גרמן
כי אז את משאירה את הנוהל.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, למה לא יהיה בכל מבנה שניתן? למה במבנה חדש? כי מבנה חדש תוחם אותי רק למה שקורה היום. את במציאות כבר אומרת, שזה קיים גם במקומות אחרים. אז למה אנחנו צריכים להגביל את עצמנו?
חנית אברהם בכר
אנחנו מדברים על חדר המתנה שיהיה ייעודי רק לקטינים ולא ייעשה בו שום שימוש לשום דבר אחר.
יפעת רווה
כן, זה מלבד - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אני רוצה לומר לך משהו, וזה היה בשיח שלנו. כשאנחנו מדברים על חדר המתנה, אמרנו שהרבה פעמים מכניסים את הילד אפילו לחדר המזכירות או באמת לאיזשהו מתחם נפרד.
חנית אברהם בכר
כדי שהוא לא ייפגש עם הנאשם.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אז זה לא חייב להיות חדר שהוגדר כחדר המתנה.
היו"ר יעל גרמן
וסגור כל הזמן.
חנית אברהם בכר
אבל זה קיים גם היום בתקנות זכויות נפגעי עבירה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אז למה שלא יהיה ברור שהילד הזה לא מחכה עם מי שפגע בו? זה מה שאני רוצה.
חנית אברהם בכר
רק כדי להתייחס להערה שלך, הם צריכים לתאם, כי צריך שאיש משמר, מאבטח של בתי-המשפט ילווה אותם, יכניס אותם, וימנעו את הפגישה עם הנאשם. הם צריכים לדעת את זה כל זה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אנחנו לא אומרים איזה חדר ובאיזה סטנדרטים ובאיזה גודל הוא יהיה. אני רוצה לדעת שהילד לא נמצא עם מי שפגע בו. זהו, תכניסו אותו - - -
חנית אברהם בכר
זה קיים. אני יכולה להקריא לכם גם את הטיוטה של הנוהל, שזה מה שהיא אומרת. אני יכולה להקריא לכם את זה. זה קצת ארוך, אבל איך שאתם רוצים.
היו"ר יעל גרמן
תקריאי, כן. יפעת, בוא נשמע. תקריאי, חנית. ויש לי קצת רחש בחש מסביב, אז קצת שקט.
חנית אברהם בכר
"תקנות זכויות נפגעי עבירה קובעות בתקנה 13 פעולות שיש לנקוט לצורך מימוש זכותו של נפגע עבירה לקבל הגנה בבית-המשפט. בין היתר קובעות התקנות, כי יוקצה ככל הניתן בכל בית-משפט שמתנהלים בו הליכים פליליים חדר או אזור, שבו יוכל הנפגע להמתין עד לתחילת הדיון בהליך הפלילי בקשר לעבירה שנפגע ממנה, ושאליו לא תותר כניסת החשוד, הנאשם או הנידון או מי מטעמו.

עוד נקבע בתקנות, כי בבית-המשפט שלא ניתן להקצות בו חדר, יתאפשר לנפגע העבירה, לאחר תיאום מראש, להמתין לדיון במקום שבסמוך אליו נמצא מאבטח של משמר בתי-המשפט, שימנע ככל האפשר מגע או קשר בלתי נחוץ בין הנפגע לבין החשוד".
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
מעולה.
היו"ר יעל גרמן
פנטסטי.
חנית אברהם בכר
רגע. אני יודעת, זו הבעיה, ובעקבות באמת הערות של משרד הרווחה תיקנו את זה.

"נוכח האמור, בכל בית-משפט ימונה המזכיר הראשי או מי מטעמו, כאשר ניתן לפנות אליו מראש, ולמצער 24 שעות לפני מועד הדיון, על מנת לתאם הקצאת מקום המתנה לקטין, נפגע העבירה, וליווי הקטין על ידי משמר בתי-המשפט מעת כניסתו להיכל המשפט ועד לעזיבתו הבטוחה. ובמקרים בהם מדובר בילדים, בהתאם להגדרת ילד לחוק, קרי מי שלא מלאו לו 14 שנים, יוקצה חדר המתנה, ואין נפקא מינה אם קיים בהיכל המשפט חדר המתנה אם לאו. פרטי ההתקשרות עם המזכיר הראשי יפורסמו באתר הרשות השופטת". אני חושבת שזה סוגר את כל - - -
היו"ר יעל גרמן
זה פנטסטי.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אז מה הבעיה שזה יהיה מוזכר כאן בחוק, שכל נפגע יהיה באזור שהוא נפרד מהפוגע?
חנית אברהם בכר
אז כמו שאמרתי, אנחנו מעדיפים שכל הנושאים שקשורים לניהול של בתי-המשפט יעוגנו בנוהל.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
למה? למה? אני לא מבינה, זה כבר מתחיל להישמע כמו - - - כאילו כל מה שקשור אלינו שימו בנוהל, את החוק תשאירו לכם.
חנית אברהם בכר
בתקנות זה "ככל הניתן", ואנחנו עשינו יותר מזה.
ליזו וולפוס
תקשיבי, בפועל אנחנו מתדפקים על הדלתות של אולמות אחרים כדי להכניס את הקטינים האלה.
ורד וינדמן
אלה סיטואציות שבאמת קשה לדמיין אותן – המפגש שלהם גם עם הנאשמים, גם עם המשפחות של הנאשמים. אנחנו מכירים סיטואציות שבהן יש, אם לא דין ודברים – תנועות שאחר הילד לא יכול להעיד, אחרי המפגש הזה. זה אינטרס גם של הנהלת בתי-המשפט שרוצים לעשות צדק.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תקראי לזה אזור נפרד ולא חדר. חנית, אין שום סיבה, זה לא סותר את הנוהל, וזה נותן דגש לזה שילד מחכה באזור נפרד. ואני לא מצליחה להבין, ואת יודעת כמה הייתי גמישה בהרבה מאוד דברים.
חנית אברהם בכר
אלה ההסכמות שאליהן הגענו. אני לא - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
למה כל מה שקשור להנהלת בתי-המשפט הוא רק בנוהל? למה הוא לא יכול להיות גם בחקיקה? באמת, נו.
חנית אברהם בכר
זה ממש לא נכון. כבר הסכמנו פה להרבה מאוד דברים, ובחקיקה הזו גם. וזה ממש לא נכון שזה ייקבע - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
בואי נקבע שזה יהיה באזור. אני רוצה שבחוק - - -
חנית אברהם בכר
אלה ההסכמות שהגענו אליהן.
נועה ברודסקי-לוי
חנית, אבל יש לי שאלה, אם אפשר לחדד. הקושי שלכם זה שכתוב, שיוקצה חדר מיוחד המותאם לקטינים? וזה הקושי שלכם, וזה אתם רוצים שיהיה בבתי-משפט חדשים, ואתם כן יכולים להקצות איזשהו חדר קיים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אזור אפילו. מה זה אזור בנוהל?
היו"ר יעל גרמן
ככל הניתן.
נועה ברודסקי-לוי
או מה שאתם עושים היום גם ככה בפועל, שאם ילד פונה אליכם, הרי אתם נותנים לו להמתין באיזשהו חדר, אם זה חדר הפרקליטים או במזכירות או משהו כזה.
חנית אברהם בכר
בנוהל אמרנו חדר.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אמרת אזור.
נועה ברודסקי-לוי
השאלה אם יש אפשרות כן לציין גם את זה בחוק, כדי שלא ייצא כאילו הסדר שלילי, שיוקצה חדר כזה רק במבנים החדשים.
חנית אברהם בכר
אז שוב, אני לא יכולה לשנות את זה. אלה ההסכמות שאליהן הגענו, אלה ההסכמות עם ראשי המערכת. אני יכולה להעלות את זה שוב.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
חנית, אתי לא דיברתם על זה פה.
חנית אברהם בכר
אלה ההסכמות שהגענו.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
וגם אם אעביר את זה עכשיו בקריאה ראשונה, אני אומרת לך שפה זה באמת עניין עקרוני ואלחם עליו, כי אני רוצה שלא יהיה מפגש בין הילד לבין מי שפגע בו, נקודה. ואני רוצה שזה יהיה ברור בלשון החוק. איך תעשו את זה?
היו"ר יעל גרמן
אוקיי, גמרנו, אני מסכמת את הנושא.
חנית אברהם בכר
רגע, חברת הכנסת שאשא ביטון, בפגישה אתך - - -
היו"ר יעל גרמן
תודה רבה, חנית, תודה רבה, יפעת, אני מבקשת לסכם. אני חושבת שהוועדה – אומנם לא שמעתי את דעתה של מרב, אבל אני בטוחה שהיא מצטרפת לדעתנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
חד משמעית.
היו"ר יעל גרמן
תודה. הנושא הזה הוא עקרוני. הוא אחד הנושאים שיורדים לשורשו של עניין, שמדובר באמת על ביטחונו הנפשי ועל הרגשתו האמיתית ועל יכולתו בכלל להעיד של הילד. הייתי אומרת שזה לפעמים אפילו נוגע עד כדי תוצאות המשפט. אז זה לא דבר שאפשר לעבור עליו לסדר-היום.
חנית אברהם בכר
זה לא עובר לסדר-היום.
היו"ר יעל גרמן
אני מסכמת. אנחנו לא מקבלים את הנוסח הזה, לא מקבלים אותו. הוועדה לא מקבלת את הנוסח הזה, מתנגדת לנוסח הזה. אלא מה? בשל אילוצי זמן – עכשיו, אני שואלת אותך: את רוצה להוריד את זה בכלל ולהגיע להסכמות?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא, למה לא הפוך? את הסעיף הקודם העברנו בלי, ואמרנו: בין הראשונה לשנייה ושלישית נוסיף אם לא יהיה נוהל. בסעיף הזה בואו נעביר את זה בלי המילה חדש, וגם לא חדר, נגיד אזור – רגע, שנייה, חנית, נעביר את זה בקריאה ראשונה, ונעשה את אותו שיח בין הראשונה לשנייה והשלישית. אבל זה לא יגיע לשנייה והשלישית בלי שיהיו הסכמות.
אייל טולדו
אייל טולדו - - -
היו"ר יעל גרמן
לא, רק רגע, אייל, אנחנו צריכים להגיע להסכמות קודם כול. חנית.
חנית אברהם בכר
אנחנו מתנגדים. אני יודעת שזה אמור להיות בהסכמה, בתיאום עם משרד המשפטים ועם משרד האוצר. לעניות דעתי זה יחזור לוועדת שרים.
רונית צור
אולי הנוסח של יוקצה אזור ככל שניתן - - -
חנית אברהם בכר
אבל ככל שניתן זה לא משנה שום דבר.
קריאה
אבל, חנית, זה לא קורה בפועל.
חנית אברהם בכר
זה קיים היום בתקנון. בואו, הוצאתי פה את הנוהל, ההתעקשות להגיד: אתם לא בסדר - - -
קריאה
כי זאת המציאות. ילדים – אין להם - - - בבתי-משפט היום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
בואי נגיד שהנהלת בתי-המשפט בזמן האחרון, בהתנהלות שלה עם העוזרים המשפטיים, בהתנהלות שלה בחוק הסדר התדיינויות, איך להגיד, הנהלת בתי-המשפט בזמן האחרון עושה לעצמה שם פחות. פחות.
חנית אברהם בכר
אני חולקת על מה שאת אומרת ואני ממש לא מסכימה. אני חושבת שחוק הסדר התדיינויות במשפחה – עשינו המון מאמצים. ובאמת, אני ממש לא מסכימה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
אני בטוחה שאת באופן אישי נניח מכירה מאמצים. אני יכולה להגיד לך, כמי שעובדות מול הנהלת בתי-המשפט, אני חלוקה על – אני חושבת שהנהלת בתי-המשפט הייתה יכולה וצריכה לעשות הרבה יותר, ואיך לומר, התקשתה ומתקשה עדיין. לא שום דבר אישי, חלילה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
נעשה את זה בנוסח הזה, אבל בין הראשונה לשנייה והשלישית, נשנה את הנוסח למקום נפרד.
היו"ר יעל גרמן
בסדר גמור. אוקיי, מאה אחוז. אז, חברות יקרות, נצביע על הנוסח כפי שהוא, תוך מחאה ותוך הבעת התנגדותה של הוועדה ויועציה לנוסח הזה. וכמובן שבין הראשונה לשנייה תצטרכי לעשות מאמץ. אני בטוחה שגם - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
גם הפרקליטות פה, שתתחייב לעשות מאמץ לשינוי הנוסח למקום נפרד. מקום נפרד, לא חדר - - -
קריאה
אבל למה - - -
היו"ר יעל גרמן
מפני שהם לא ייתנו להעביר את זה בקריאה ראשונה.
נועה ברודסקי-לוי
הנהלת בתי-המשפט.
יפעת רווה
לא לא, זה טעות, זה לא הפרקליטות.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
לא הפרקליטות, הנהלת בתי-המשפט. מחילה. לא לא, פניתי אליהם.
קריאה
והאוצר.
היו"ר יעל גרמן
הנשמות הטובות. אוקיי, חברים - - -
נועה ברודסקי-לוי
רגע, יש עוד סעיף.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
רגע, אולי עורכת-דין אברהם בכר יכולה להסכים למקום נפרד עכשיו?
היו"ר יעל גרמן
לא. זה מה שניסינו. כן, נועה.
נועה ברודסקי-לוי
הוראת מעבר

7.

חוקר ילדים שמונה לפי הוראות סעיף 3 לחוק העיקרי, כנוסחו ערב תחילתו של חוק זה, יראו אותו כאילו מונה לפי הוראות סעיף 3 לחוק העיקרי, כנוסחו בחוק זה.
היו"ר יעל גרמן
תודה רבה. מי בעד, חברות יקרות? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד הצעת החוק – רוב

נגד – מיעוט

הצעת חוק לתיקון דיני הראיות (הגנת ילדים) (תיקון – הגנה על ילדים נפגעי עבירות מין או אלימות בעת מתן עדות בבתי המשפט), התשע"ו-2016, נתקבלה.
היו"ר יעל גרמן
תודה.

אני רוצה לסכם. קודם כול, אני חייבת להודות באמת לכל מי שיושב, בראש וראשונה לך, יפעת, שאת עושה את העבודה בצורה בלתי רגילה, וממש נלחמת כמו נמרה ודואגת לטובתם של הקטינים. אני רוצה קצת לרכך את הטונים הגבוהים שהגענו אליהם. אין לי ספק שכל מי שיושב כאן סביב השולחן דואג לטובת הילדים, רק רואה בוודאי גם עוד טובות אחרות.

אני ממש מבקשת, ואני פונה במיוחד אלייך, חנית, שאני בטוחה שגם לך כואב הלב כשאת שומעת על המקרים הנוראיים, ועל כך שלפעמים אדם לא מועמד לדין ולא מואשם, ובסופו של דבר לא נותן את הדין, רק בגלל פגמים שנמצאים בחוק הקיים. אני ממש מבקשת שלקראת שנייה ושלישית, תשבו כולכם, תגיעו להסכמות, שייטיבו וישפרו את מה שאנחנו הולכים להעביר בקריאה הראשונה. יש עוד מישהו שרוצה לומר תודות?
יפעת רווה
תודה לכם.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תודה לך, היושבת-ראש.
היו"ר יעל גרמן
תודה רבה לכולם.

הישיבה ננעלה בשעה 14:12.

קוד המקור של הנתונים