הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 720, 721
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ג בסיון התשע"ז (07 ביוני 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/06/2017
הצעה לסדר-היום בנושא: קריסת התחבורה הציבורית במירון בל"ג בעומר
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום בנושא: "הצורך לשדרג את המקומות הקדושים בישראל כולל קבר רחל וקבר רבי עובדיה מברטנורא", של חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי
מוזמנים
¶
מנהל אגף תיאום ובקרה, משרד הפנים - ליאור פנחס שחר
מנהל תחום, משרד התיירות - אליהו ליפשיץ
ע.מנהל הרשות הארצית לתח"צ, משרד התחבורה - שירלי שמואל
מלווה-חטיבת הדוברות-מ"י, בטחון פנים - שבתי גרברצ'יק
רפרנט שיכון באג"ת, משרד האוצר - יובל טלר חסון
מנהל מועצת בתי עלמין ירושלים - הלל הורביץ
רפרנט תחבורה ציבורית באג"ת, משרד האוצר - הראל שליסל
יועמ"ש מחוז י-ם משטרת ישראל, בטחון פנים - מיכאל פרנקנבורג
נציג הארגונים החברתיים - דוד דהאן
מוזמן/ת - דן מיכאל קדרון
מוזמן/ת - רותם בין ליבני
מוזמן/ת - אנדריי בובנובסקי
מוזמן/ת - שלי שאול
מוזמן/ת - יאיר קובה
מוזמן/ת - יחיאל רודמן
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את אגד - יהושע שלמה זוהר
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
"הצורך לשדרג את המקומות הקדושים בישראל כולל קבר רחל וקבר רבי עובדיה מברטנורא", של חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אני ממשיך את הדיונים. אני מאפשר לחבר הכנסת מיקי לוי שלא היה בתחילת הדיון להציע הצעה לסדר. הצעות לסדר של מיקי לוי תמיד מעניינות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני הראשון שהייתי היום. אפילו פתחתי את הכנסת. ב-8:15 הייתי פה. העוזרת שלך אמרה לי, מה, כל כך מוקדם אתה בא? ב-8:00 היא ראתה אותי.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי באיגוד החברות הציבוריות בתל-אביב. אמר לי מישהו שם, קראו לי לדיונים כאן ימים ולילות, והבנתי שאנחנו הולכים למלחמה עם סוריה עד שהגעתי לפה ואומרים לי, זה הנושא של רשות השידור והתאגיד. הלכתי לפתוח את החדשות ולא קרה שום דבר, אולי אפילו ירד קצת.
היו"ר משה גפני
¶
א', יש. הבעיה שלא דנים על זה.
חבר הכנסת מיקי לוי, בבקשה. רבותי, אני מבקש להפסיק את הדיונים. יש למיקי לוי הצעה לסדר, וההצעה לסדר שלו תמיד מעניינת.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, תודה רבה לך. ב-31 בינואר ביקשתי דיון מהיר בנושא גירעון של 90 מיליון שקלים בבית-החולים רמב"ם. היה פה דיון מהיר לא פשוט, וקיבלתי את הצעתך לדחות בקשה של דוח על מצבו של בית-החולים עד 15 באפריל. הנה, אץ רץ לו הזמן, והדוח מאגף התקציבים באוצר לא הועבר. אתה יודע שאני מגן בדרך כלל על אגף התקציבים ועל האוצר, אבל זה מצטרף לכל מיני דברים שאגף התקציבים מזלזל דרכם בוועדה הזאת: נושא תמנע, נושא בית החולים בצפת ועוד כמה וכמה דברים. והנה, אפילו דוח על מצבו של בית החולים לא עובר. אני העברתי לך מכתב נוסף. אני חושש מאוד שנבוא בעוד חודשיים-שלושה והגירעון יגדל ל-150, ואין פוצה פה ומצפצף, ונמצא את עצמנו עם בית החולים "הדסה עין-כרם" מהדורה שנייה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אכנס לעניין. אני רק אומר לך, אגף התקציבים מזלזל בוועדה זה לא מדויק. אני לא רוצה להגן עליהם ולא רוצה - - - אותם.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע. אני יכול להביא שורה של נושאים שבהם משרד האוצר יודע שדיונים שמתקיימים כאן, חייבים למצוא להם פתרון, אחרת זה לא יהיה טוב. גם בנושא של בית-החולים בנהריה אני מקווה שאנחנו הולכים לפתור. על כל פנים, בוודאי חלק מהעניין נפתר. מכאן להבא הם ידעו שהדיון יתקיים כאן. פעמים רבות הם מבקשים ממני לדחות את הדיון ולבטל את הדיון בגלל הסיבה הזאת. אני מסכים אתך, אני אכנס לעניין, ואני אדבר איתם.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע, יש לי כל הזמן שבעולם. אם זה לא ייפתר יהיה פה דיון שיהיה לא קל. תודה רבה.
אנחנו עוסקים עכשיו בשני סעיפים שעניינם הוא המקומות הקדושים. זה נושא יותר כספי. חבר הכנסת מלכיאלי הגיש את ההצעה הראשונה שעל סדר היום. זאת הצעה שהועברה מהמליאה. הוא מדבר על שדרוג קבר רחל וקבר רבי עובדיה מברטנורא. יש הדבר השני – הצעה לסדר היום שלי בנושא קריסת התחבורה הציבורית במירון. יש פה מישהו מהתחבורה? אתם ממשרד התחבורה?
שירלי שמואל
¶
אני העוזרת של מאיר חן, מנהל הרשות הארצית לתחבורה ציבורית ונעה אבירם, מנהלת אגף רישוי ותפעול תחבורה ציבורית.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבין שמאיר חן ויתר הבוסים שלכם נמצאים במנהרות בדרך לירושלים? בסדר. התייחסות יפה של משרד התחבורה לוועדת הכספים. אני מברך אתכם שאתן כאן. פחות מעניינת אותי התחבורה הציבורית, אבל נדון על העניין הזה.
מי יודע להסביר האם עומדים לשדרג את הכפרים האלה? אולי אקדים ואומר – אנחנו במקרה עוסקים בקברים שכאדם דתי זה דבר חשוב מאוד. אני מעריך שיש רבים שהם מסורתיים שזה גם חשוב להם. למדינת ישראל מגיעים הרבה תיירים והרבה אנשים שמגיעים לארץ ולמקומות הללו בעקבות הנושא הזה. המקום המתויר ביותר במדינת ישראל זה הכותל המערבי, והמקום השני זה מירון – הקבר של רבי שמעון בר-יוחאי. אליו מגיעים 1.2 מיליון איש ואולי אפילו 1.5 מיליון איש. זאת כמות של תיירות בלתי רגילות.
אני רוצה לשתף אתכם. אני לא יודע אם כולם מודעים לעניין הזה. כל פעם לפני שמגיע ל"ג בעומר שמגיעים בו 1.5 מיליון איש בכמויות, בלי עין הרע, ממש גבוהות, יש שר שמעביר 10-4 מיליון שקל, זורק כמה מיליונים, ואחרי זה רבים כל מיני חברי כנסת, והמיליונים האלה לא פותרים שום בעיה. הבעיה נשארת. כולם יודעים שהבעיה תישאר. המציאות היא שבכבישים הצרים שעולים למירון ובאתר שם שיכולים להיכנס אליו 30 איש מכניסים מיליון איש, וחושבים שעם כמה מיליונים שכל אחד יכתוב בעיתון שלו שהוא סידר שהעבירו קצת כסף, והציבור קונה את הלוקש הזה – שהבעיה נפתרת. הבעיה לא נפתרת. שיהיה האיש הכי טוב במשרד הדתות, שיהיה הקצין הכי טוב במשטרה – הבעיה לא תיפתר. אי אפשר להכניס פיל לחור של מחט. אין מציאות כזאת.
מיקי, אנחנו למדנו פיסיקה? מותר לנו?
היו"ר משה גפני
¶
לא למדנו. אבל אנחנו יודעים שאי אפשר לפתור את הבעיה במירון. אני מבקש שהממשלה תקום ותגיד, אין לי שום עניין לפתור את הבעיה הזאת, אני רוצה לזרוק כמה מיליונים כל פעם כדי שחברי הכנסת החרדים יריבו ביניהם מי הביא את הכסף. זה הכול. כשאני קורא את הידיעות האלה אני מתפקע מצחוק. העבירו 4 מיליון שקל. אני יושב בישיבה של ראשי המפלגות אצל ראש הממשלה, אז קם אחד השרים, ואומר, אבל העברתי 4 מיליון שקל. משום הכבוד ומשום הנימוס לא אמרתי כלום. כמעט בכיתי, אבל העדפתי לצחוק. אין מציאות כזאת.
אני מבקש לשמוע מכם, גם אנשי המשטרה, האם יש, לפי דעתכם, פתרון? אני לא נוסע לחו"ל. כשיש חופשה אני נוסע ליום-יומיים עם המשפחה לגליל. אני אוהב מאוד את הגליל. אני נוסע בכבישים האלה. הנופים שם מרהיבים. אבל זה מקום בשביל שתי מכוניות ביום, לא בשביל כמות כזאת של רכבים. למה מחכים, חס וחלילה, לאסון שיקרה? הרי הוא יקרה.
אני ביקשתי, ואני מבקש כאן בדיון שתוקם ועדה ממשלתית שיעמוד בראשה שר האוצר, ויהיו חברים בה מנכ"לי המשרדים שנמצאים בעניין ועוד ארבעה אנשי ציבור שמייצגים גם את הציבור בנושאים הללו.
היו"ר משה גפני
¶
לשנות את כל התשתית הקיימת במקום הזה. גם את תשתית הכבישים, גם תשתית המבנה עצמו, להרחיב הכול שם. יש אנשים שבאים לל"ג בעומר. הם באים מארצות-הברית, מאוסטרליה – מכל מיני מקומות. אני מתאר לעצמי שכשהם חוזרים הם אומרים ככה: הם אומרים, מדינת ישראל, באמת כל הכבוד לה – יש שם הרים יפים, נוף יפה, אנשים טובים אפילו מפעם לפעם – אבל מדינת עולם שלישי. אני גר בניו-יורק, אני יודע מה עושים, איך עושים כבישים ותשתיות. אני מגיע לשם, אני רואה כל כך הרבה אנשים – סביר להניח שהמדינה משקיעה שם. זה מה שהיא יודעת להשקיע – כביש צר ומפותל, מקום אירוע של כמה מטרים ספורים, ברזלים – ואני לא רוצה להעליב שום מדינה באסיה – אבל זה כמו במדינת עולם שלישית.
הלל הורביץ
¶
אני מנכ"ל מועצת בתי העלמין ירושלים. זומנתי לסוגית קבר הרב ברטנורא. רבנו ברטנורא חי בירושלים לפני 500 שנה. הוא היה גדול מפרשי המשניות. הוא היה רבה של ירושלים וגם היה תקופה בחברון. הוא נקבר בתחתית הר הזיתים ליד מעין השילוח במערה שמאז ועד היום נקראת "מערת הבטרנורא". המקום שם גובל עם סילוואן, והצוק שיושב מעל הקבר משמש כספורט לערבים לזרוק כל מה שאפשר על הקבר, לטנף את כל האזור, להשחית את מה שאפשר שם. מי שמתקרב לשם גם חוטף אבנים, לצערנו. אנחנו במועצת בתי העלמין חידשנו מסורת מאוד חשובה של הילולת הרב מברטנורא ב-ג' בסיוון. זה היה לפני כשבועיים. הגיעו כאלפיים איש. אני רוצה גם לציין פה, אם מותר - -
היו"ר משה גפני
¶
ראיתי שיש ידיעה בעיתון. זה לא חשוב. זה כמו ראש הממשלה הבריטי. מה אתה אומר לי את זה פה? תגיד את זה בעיתון.
היו"ר משה גפני
¶
זה יעזור לי לפריימריז. אין לנו הזמן. המציע לא נמצא. אני לקחתי את זה על עצמי, אבל אני לא מכיר את זה. אנחנו עוסקים בכסף. מה אתה מציע? יש בעיה או אין בעיה?
הלל הורביץ
¶
יש בעיה גדולה מאוד. הקבר הזה נמצא בשיפולים של הר הזיתים במקום שיש למעלה מ-20,000 קברים מחוללים מאז השלטון הירדני. מ-1948 ל-1967 – 19 שנות הכיבוש הירדני – בית הקברות בהר הזיתים חולל והושמד. הפכו אותו לחניונים ולכבישים. לפני כעשור הממשלה השקיעה כ-50 מיליון שקל לשיקום הר הזיתים. הכסף הושקע, והפרויקט הסתיים כי הכסף הסתיים. נשארו למעלה מ-20,000 קברים שלא שוקמו, שהגבול שלהם זה מערת הברטנורא. עכשיו אנחנו עושים מאמץ מול משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר כדי לאגם משאבים לחדש את הפרויקט. צמצמנו אותו למינימום, עשינו תכנית של 7 מיליון שקל לשנה. נמצא פה נציג של אגף התקציבים. הגשנו את זה גם למנכ"ל וגם למעין נשר, הרפרנטית שלנו. אנחנו רוצים את עזרת יושב-ראש הוועדה מול משרד האוצר ולשכת ראש הממשלה לאגם את המשאבים כדי שנוכל לקדש את זה. אנחנו הכנו תכנית מפורטת.
הלל הורביץ
¶
כולל 100. תכנית לשלוש שנים. ב-7 מיליון שקל לשלוש שנים נוכל לשקם את מרב האזור שלא שוקם עדיין, וחולל על-ידי הירדנים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. חבר הכנסת בן-צור עומד בראש השדולה. הוא החתים אותי, ואני חתמתי לו. אתה תפנה אליו, ותבקש שהוא יסדר את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי לך, זה הסיפור עם ראש הממשלה הבריטי. כתב ה"גארדיאן" היה כותב נגדו כל הזמן. יום אחד הם נפגשו בשירותים אז כתב ה"גארדיאן", בחור צעיר, אמר, זה לא רק מה שאני כותב עליה, אתה עושה גם דברים טובים. ראש הממשלה הבריטי אמר לו – מה שאתה אומר לי בשירותים תכתוב ב"גארדיאן"; מה שאתה כותב ב"גארדיאן" תגיד לי בשירותים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני קראתי עיתונים.
לגבי נושא מירון, אנשי המשטרה, בבקשה. מי יכול להתייחס לעניין?
מיכה טובול
¶
שלום, אני מיכה טובול, ראש ענף רישוי ואבטחה במחוז צפון, המחוז המשטרתי שמארח ואחראי לכל ההילולה. חשוב לי להדגיש שהמחוז הצפוני נמצא לפני סיכום ולקחים של כל מבצע מירון. זה אומר שאנחנו עדיין לא הנחנו את הלקחים הסופיים שלנו, ואנחנו נעשה את זה לקראת סוף החודש. יחד עם זאת אפשר לומר שמבחינתנו זאת לא הפעם הראשונה שאנחנו משתתפים בוועדות, וזה מספר שנים עולות הבעיות שנה אחרי שנה. אני באמת לא רוצה לכוון לסיכום של השנה כי על כך הדברים ייכתבו בצורה מסודרת.
יחד עם זאת דיברת על בעיות תשתית. כמו שציינת מבחינתנו מדברים כל הזמן על הרחבת חניונים, הרחבת טרמינלים ושטחים שצריכים לטובת ההילולה. כל שנה עולה מחדש נושא הרחבת הכבישים. כל מי שנוסע למירון יודע שההגעה לציון היא על כביש דו-מסלולי צר. כמו שציינת, זה האתר השני המתויר בארץ בהיבט הדתי אחרי הכותל המערבי. דיברת על נושא האתר עצמו, אז כמובן, באתר עצמו אנחנו מעלים את זה כל שנה כדי להכיל יותר - -
מיכה טובול
¶
מול כל המשרדים שישבנו איתם: משרד האוצר, משרד הדתות. מדברים על הרחבת המתחמים כדי שיוכל להכיל כמות של אנשים שמגיעים.
היו"ר משה גפני
¶
יש סיכוי שהמשטרה תוכל במצב הזה לאבטח, ולהיות בטוחים בעצמם שאותם מאות אלפים או למעלה ממיליון שמגיעים, אפשר לאבטח את נסיעתם ואת שהייתם? אתם בטוחים בזה?
היו"ר משה גפני
¶
אין לי ויכוח שהיא עושה. אני לא הולך להעביר ביקורת על אף אחד היום. אני שואל, האם יש אפשרות שהמשטרה תוכל לאבטח אירוע כזה באופן שאפשר ללכת לנוח ולהגיד, הכול בסדר? כמו שיכול לקרות במקומות אחרים הרבה פחות מסוכנים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אפשר לשאול שתי שאלות מקדמיות שחסר לי מהדברים. כדי לדעת האם הם מסוגלים לאבטח אנחנו צריכים לדעת את נתוני הבסיס: כמה שוטרים הוקצו לאירוע האחרון? מה סדר גודל המשאבים? כלומר אם אתה רוצה לדעת כמה צריך להוסיף.
מיכה טובול
¶
משטרת ישראל השקיעה במבצע האחרון 5,000 שוטרים מסביב לשעון. זאת הילולה שכפי שאת יודעת התחילה ביום שישי והמשיכה למוצאי שבת-ראשון ואפילו עד יום שלישי.
מיכה טובול
¶
לא. 5,000 סך הכול בכל המבצע. לגבי השאלה השנייה שלך זה משהו שמשטרת ישראל לא מתעסקת בכל הנושא של התקצוב. מי שמתעסק בזה זה משרדי הממשלה שקשורים לעניין, ובראש ובראשונה משרד הדתות באמצעות המשרד למקומות הקדושים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
שאלתי על התקציב של המשטרה. 5,000 שוטרים זה שווה כסף. כמה משאבים המשרד לביטחון פנים והמשטרה מקצים לאירוע הזה? זה כדי שנדע כמה צריך להוסיף.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני לא שואלת אותו ספציפית. יש פה נציגי משטרה וגם היה פה עד לפני רגע יועץ השר לביטחון הפנים. ראוי שנדע את התקציב.
שבתאי גרברצ'יק
¶
אני מדוברות המשטרה. אני דובר למגזר הדתי והחרדי. הנושא הוא לא הכסף. הכסף הוא תוצאה של הדבר. יש פה עניין של תשתיות של חניונים. כדי לבנות חניונים נוספים, עשרות דונמים. כפי שהרב אייכלר מדבר שנים על 50 דונם חניונים נוספים – להזיז שיח אי אפשר להזיז.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
הפכו את זה למגרש חנייה. כאילו מגלים פה כל פעם את אמריקה. כמה שנים כבר קיים האירוע הזה? איזה לקחים יש לכם? הרי צריך לעשות את זה כמו שצריך. עכשיו תגיד שאין לקחים. הרי זה חוזר כל שנה. מה ההפתעה פה?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למה שאתה לא מודע לו, ברושי, זה שכל שנה ואחרי כל אירוע משטרתי כלשהו מבוצע תחקיר.
היו"ר משה גפני
¶
מר גרברצ'יק, בבקשה.
יושב-ראש המרכז הארצי למקומות הקדושים ליד השולחן, אנחנו מחכים לך כבר הרבה זמן.
שבתאי גרברצ'יק
¶
עקרונית, כפי שהיושב-ראש אמר וכפי שחברי הכנסת אמרו, מדובר פה בתשתיות. הכול מתחיל ונגמר בתשתיות. ברגע שהתשתיות תהיינה מוכנות לקלוט כמות כל כך גדולה של אנשים ובעלייה כל שנה, יהיה לנו יותר קל. זה הכול.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כל שרי המשטרה בעשור האחרון אמרו – תנו לי 50 דונם לאוטובוסים והכול יזרום.
נעה אבירם
¶
ביקשתם לשמוע נתונים על האירוע, אז מהצד של התחבורה הציבורית מדברים על אירוע שהתפרס השנה במשך יומיים וחצי, אבל בגדול אירוע של 36 שעות, רבע מיליון מבקרים שכולם בשלב זה או אחר של הנסיעה שלהם מגיעים בתחבורה ציבורית. השנה הוקצו 2,500 אוטובוסים, ועשו בסך הכול 8,500 נסיעות - -
היו"ר משה גפני
¶
נתתי לך רשות דיבור כדי לדעת, כי משרד התחבורה עוסק הרבה מאוד בפיתוח תשתיות של תחבורה. אני נוסע כל יום במנהרות שעשיתם שם, וכל פעם אתם מרחיבים את המסלול השלישי. אני כל הזמן מחפש את המסלול השלישי. אתם עושים עבודה במקומות מסוימים בסדר, ובמקומות אחרים – מצוין. בפריפריה מה שעשיתם היה טוב מאוד. אנחנו נוסעים היום מצומת "גולני" לצומת "קדרים" – כביש עם נוף, משהו רציני. האם חשבתם פעם להפוך את הכבישים שעולים למירון לארבעה מסלולים.
נעה אבירם
¶
אני מנהלת אגף רישוי ותפעול של תחבורה ציבורית. אני לא ממונה על נושא תשתיות הכבישים – ארבעה נתיבים, שלושה נתיבים או שניים. אני אומרת מפורשות שחסרה תשתית במעגל הראשון ובמעגל השני שתאפשר לקלוט את כל מספר המגיעים מדי שנה - -
היו"ר משה גפני
¶
אני עוסק בישנות. כל הזמן אנחנו כמו אידיוטים הולכים ויושבים עם השרים, ומשבחים אותם ומפארים אותם, ונשארים עם מדינת עולם שלישי. מקומות שלא נוסעים שם הרבה מכוניות יש בהם ארבעה מסלולים. אני מברך על כך, זה בסדר, כך צריכה להיות מדינה מודרנית. אין להם אפילו תכנית להרחיב את הכבישים למירון. אתם לא מבינים את זה. אם היה מגיע - -
היו"ר משה גפני
¶
אל תגידי לי. אם היה מגיע זמר ל"גני התערוכה" בתל-אביב הכול היה נפתח שם. אתם אפילו לא מבינים את זה. אל תדברו בשמם.
יובל טלר חסון
¶
אני רפרנט דתות באגף התקציבים. לגבי דברי היושב-ראש על ההשקעה בתשתיות – במהלך השנים האחרונות בוצעה השקעה רבה בתשתיות, החל בוועדת ויז'ניצר עוד כשהמרכז למקומות קדושים היה תחת אחריות משרד התיירות. ועדת ויז'ניצר קבעה על השקעה נרחבת בתשתיות - -
יובל טלר חסון
¶
ועדת ויז'ניצר עשתה בדיוק את המטלה שעליה היושב-ראש מדבר לגבי קביעת השקעה בתשתיות לכל המרחב של מירון. הוועדה הזאת השלימה את עבודתה, והושקעו התקציבים לפיתוח מירון. בנוסף - -
יובל טלר חסון
¶
אני לא יודע להגיד מה המספר. אני אוכל להחזיר לחבר הכנסת תשובה.
במשך השנים ממשיכה ההשקעה בתשתיות החל בכסף שמשרד התחבורה שם בשנה שעברה לצורך תאורה בכבישי הצפון, ובהמשך בהשקעה בתשתיות נוספות שהמשרד לשירותי דת עשה במסגרת תכנית לדרכי קודש - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
נראה שרק אם יקרה אסון אז משהו יקרה. זה נראה שרק אם יקרה אסון, חס וחלילה, פתאום יתעוררו כולם ותהיה תכנית תוך שבוע, תקציב והכול.
יובל טלר חסון
¶
הייתה ועדה הממשלתית שהסתיימה אז, וכל שנה על אף דברי המשטרה דברים נעשו בתיאום עם -- - - גם משרד התחבורה, גם המשרד לביטחון הפנים, משרד האוצר וגם המשטרה יחד עם משרד הדתות שמתכנן את האירוע יושבים ביחד ומגבשים את ההתנהלות. יצוין גם שלצורך ההפעלה הם הוציאו תקציבים הולכים וגדלים בשנים האחרונות בגלל הטיפול בהיקף המגיעים.
היו"ר משה גפני
¶
המספרים פחות חשובים לדיון הזה.
בקיצור, אין לך עמדה לגבי מה שהעליתי. תאורה אני לא מוצא שם. בכבישי הצפון כן, שם לא. אבל המסלולים נשארים אותם מסלולים.
יוסי שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי למקומות הקדושים, בבקשה. אין לנו הרבה זמן. אני אגיד לך על מה הדיון. כל שנה אנחנו משקיעים הרבה כסף, ובכל הארץ יש פיתוח מואץ בלתי רגיל שאנחנו מברכים עליו. אין פיתוח בנושא של מירון אף על פי שמדובר, כפי שנאמר פה קודם – האתר התיירותי השני בגודלו. זורקים פה כסף, הולך לטמיון. אפילו במקרה הנוכחי לא לוקחים שם חניונים. יש שם מושב סמוך לקברו של ר' שמעון בר-יוחאי. בבקשה, תגיד מה אתה אומר.
יוסי שוינגר
¶
יש פה טעות בסיפור של מירון. צריך לחלק את האתר וסביבתו ואת הדרכים המובילות אליו. אלה שני נושאים שונים לגמרי.
היו"ר משה גפני
¶
יש האתר של מירון של ר' שמעון בר-יוחאי, יש הכבישים שמובילים אליו. דיברנו על זה. יש גם מושב מירון ליד זה שכולכם פוחדים מהיושב-ראש שם. יש כמה נושאים. את כל הנושאים העליתי?
יוסי שוינגר
¶
אני אשתדל להתייחס.
לגבי דרכי הגישה המובילות – יש תכניות, חלקן תכניות ישנות. אבל היות שמדובר בסדר גודל של עשרות מיליונים, אם לא למעלה מכך, ברגע שאנחנו מנסים להשיג כל שנה עוד מיליון או פחות מיליון, כמובן, זה לא יעזור. גם ועדת ויז'ניצר המהוללת שעשתה, ואי אפשר לזלזל, אבל עדיין לא הגענו אפילו ל-50% מהצורך שצריך לעשות שם. ברור שצריך הרחבת דרכים, אין ויכוח בכלל. אגב, ראש המועצה הוא מהליכוד. זה לא נכון, גברתי חברת הכנסת.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
היא אמרה משהו נכון. כולם שם חברי מרכז הליכוד, והם לא דואגים ובאים למירון.
יוסי שוינגר
¶
בכל מקרה ברגע שהתפיסה היא להעביר כל שנה את ההילולה בהצלחה קשה לרדת ליסודם של דברים. צריך גילום של כל משרדי הממשלה לתכנית מערכתית. היא קיימת. יש תכנית כביש שיעקוף את כל מושב מירון כדי שלא נצטרך בכלל להגיע דרך מושב מירון. זה פותר את השאלות של היושב-ראש כי אם אתה כן בא לעימות עם המושב או לא, יש שורה של תכניות. כרגע במצב הקיים אנחנו מנסים להעביר הילולה בשלום. שנית באתר עצמו נעשים דברים גדולים: הורחבו שטחי הדלקה, יש תוספות מתוספות שונות. אבל עוד לא הגענו למנוחה ולנחלה. יש גם שותפות של משרד הנגב והגליל שנותן לפרויקט שנקרא "נתיבי צדיקים" שנותן פתרון לדרכי גישה לאתרים קדושים בגליל ובגליל העליון. כמובן, אם נקבל 50 או 100 מיליון שקל אז כל השאלות של היושב-ראש לא יהיו. היות שאין ככה הכול נראה. תודה.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
תודה רבה ליושב-ראש על עצם קיום הדיון. מעבר למירון שזה אתר תיירות שמבקרים בו הרבה, בסופו של דבר זה גם מקום קדוש. אומה שמכבדת את המקומות הקדושים שלה היא צריכה לשמר אותה ערכית, היא צריכה להשקיע ולאפשר גם הגעה וגם שהייה מכובדת במשך כל השנה וגם בל"ג בעומר כאומה שחייבת למקומות הקדושים שלה. לאחר מכן יש גם הנושא הכלכלי והתיירותי שמביא תיירים וכו'. צריך גם להגיד שמירון זה לא רק ל"ג בעומר, זה כל השנה. זה גם בימים מיוחדים כמו ראש חודש, ז' באדר, חודש אלול וחגים - -
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אין עוד מקומות שיש בהם כל כך הרבה – זה לא רק ל"ג בעומר. זאת טעות לחשוב. אנחנו לא מדברים כרגע על ההיערכות ועל הביצוע בל"ג בעומר. אנחנו מדברים באופן כללי על מירון כמקום קדוש, כמקום תפילה, כמרכז רוחני, ולאחר מכן גם כמקום שמבקרים בו ומטיילים בו וההשלכות של התיירות הזאת לא הסביבה. זה לא רק למירון כמירון. צריך לדעת שיש עשרות אלפי תיירים שהדבר המרכזי שהם באים אליו זה מירון. לאחר מכן הם גם מבקרים ומסיירים ושוהים פה כפי שתיירים נוהגים לעשות. חוץ מזה מדינה גם חייבת לאזרחיה שלה.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
ובצימרים ובעוד מקומות. זה ענף שמתפתח, ומי שמתחזק אותו זה התיירות הזאת והביקורים האלה. לכן אנחנו חייבים להסתכל על העניין הזה בצורה אחרת לגמרי.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
כן. אתה גם מדבר על כאלה ששוהים, זה לא רק ביקור של כמה דקות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
התכוונתי להפך, שלמרות שהאתר הזה פעיל כל השנה זאת לא השקעה חד-פעמית, אלא השקעה כל השנה. לכן השיקול הוא לא שיקול של יום-יומיים - -
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אני אגיד לך עוד משהו. ל"ג בעומר והתאריכים האלה לא נופלים בהפתעה. מעבר לכך המספרים רק יגדלו. לפי כל תחזית – לא צריך תחזית של מומחה – יגידו לך שהמספרים של מבקרים גדלים באופן דרמטי. עכשיו צריך לראות מה המדינה עושה. אולי היא אפילו משקיעה בהרבה כסף באופן יחסי, אבל פתרונות פלסתר - -
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
- - אבל גם לא מכמתים את כל ההוצאות שיש מסביב להשקעה במירון. 5,000 שוטרים זאת השקעה של הרבה כסף. אם יהיו דרכים מסודרות לא יצטרכו 5,000 שוטרים, אלא יספיקו 200 שוטרים. לכן התחשיב הכלכלי, כמה צריך להשקיע במירון מעבר לדברים שאמרנו, גם מבחינה פרקטית-תיירותית, ההשקעה לריק יכולה להיות הרבה יותר כדאית.
המסקנה הראשונה – צריכה להיות התנתקות מהיישוב. כל הבעיות קורות אם אתה לא מתנתק מהיישוב. היישוב לא יכול להיות זה שעוברים דרכו בדרכים שלו. כאן צריך חשיבה אחרת של דרכים חדשות, הגעה חדשה לגמרי. אם זאת הפקעה זאת הפקעה, אם צריך להגיע בדרכים חדשות או דרכי מילוט – רק שני הדברים האלה – התנתקות מהיישוב. תפיסה אחרת – אם ההשקעה גדולה, גם לא של עשרות מיליונים, אלא השקעה הרבה יותר גדולה בתחשיב שנתי של עשר או עשרים שנה זה לא רק השקעה גדולה, אלא גם כדאי כי זה יחזיר את עצמו. תודה רבה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, תודה רבה לך. בראשית דברי אני רוצה לשבח את המשטרה ובראשה את מר מיכה טובול, האחראי על כל מבצע מירון בל"ג בעומר. אני יכול להעיד שהבן אדם הזה היה 24 שעות, ואני לא יודע אם הוא ישן שעה או שעתיים.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
לא, באמת. הבעיה היא שכאן אין סנכרון. שר החינוך פתאום מחליט שזה יום לימודים, ואז פתאום כל התחבורה הציבורית חייבת להסיע תלמידים לבתי ספר. ואז מודיעים לנו שבוע לפני זה שלא יהיו אוטובוסים למירון; אחרי זה מודיעים ששר התחבורה החליט לא להסתכל על משרד החינוך, וכן להקצות אוטובוסים למירון. אז הציבור כולו החליט לעלות בהמוניו להר מירון, ונסעו עשרות אלפי אנשים במוצאי שבת, ויצאו ממקומות המוצא בשעה 1:00 והגיעו ב-7:00-6:00 בבוקר כי עמדו בפקק אחד גדול. למה הפקק? כי למשל מצומת חנניה יש ארבעה נתיבים, אבל מגיעים לכפר שמאי, ומתחיל הכביש הדו-נתיבי. זהו זה. בתכנית ויז'ניצר לפני שבע שנים אני השתתפתי בדיונים האלה, וקבעו שעלינו להרחיב מכפר שמאי לארבעה נתיבים ולהגיע לנחל מירון, לפנות שמאלה לבורמה ב' גם ברחבה של הכביש, ומגיעים למעלה על-יד ר' יוחנן הסנדלר, ואז לא יהיה הציבור שצריך לעלות בכבדות בכל ההר הזה, אלא להפך – מלמעלה פורקים את האוטובוסים ויורדים למטה, ורק למטה אוספים את הציבור שנמצא על ההר במירון. התכנית קיימת. אז מה קרה? בא הרט"ג והתנגד. אני רוצה לבשר לכם בשורה. ישבתי עם שר התחבורה בשבוע שעבר, והוא בישר שהוא הולך להשקיע 300 מיליון שקל מכרמיאל ועד צומת חנניה – אתם יודעים ששם זה כביש דו-נתיבי – ולהפוך את זה לאוטוסטרדה. שאלתי, מה יהיה עם כפר שמאי? הוא אמר, אני מכיר, יש התכניות האלה, אבל קבעו ועדה ממשלתית שתשקיע משהו בגדול ותיתן מהפך לכל העניין הזה. על הדבר הזה אנחנו צריכים לשבת כדי שזה יביא את הפתרון. השאלה, אדוני היושב-ראש, מתי יישבו, מתי יתקדמו, מתי יזוז העניין הזה של הוועדה הממשלתית שיש לה התקציבים? יש תכניות. יש תכנית ויז'ניצר – מה צריכים לעשות? אז לא היו כל הבעיות האלה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
רק עוד נקודה. יש פתרון של הרכבת שזה הפתרון לאוטובוסים מתחנת המוצא שלא יצטרכו לעמוד שעות ולחכות לאוטובוס בירושלים - - - במודיעין עילית – ויעלו על הרכבת, וזה בסדר גמור. אבל אפילו אם תגיע עם הרכבת לכרמיאל או לתחנת צומת שבע ותעלו לשם עם אוטובוסים תיתקעו בכפר שמאי אם לא תהיה ההרחבה המדוברת הזאת.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
זה היינו צריכים לעשות. זה ברור לחלוטין. זה הפתרון השני. התקציבים – בוועדה המיוחדת של שר האוצר, שאני מציע שחברי הכנסת יהיו שם כי אנחנו מכירים טוב יותר מכולם.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
כמעט נאמר כבר הכול. אני רק רוצה לציין נקודה למה אנחנו צריכים לשבת בוועדת הכספים בעניין הזה. אנחנו דנו בכל הוועדות בעניין, וחשוב מאוד, הרב גפני, שהעלית את העניין הזה. לא לחינם רצינו שזה יהיה בדיון אצלך. הגיע הזמן לעשות משהו מבני ומקיף שיפתח את כל הגליל, את כל המושבים, את כל הקיבוצים. כולם ייהנו, והציבור ייהנה. חייבים לעשות משהו גדול. לא לחינם שאלת כל הזמן וכל הרעיונות של הכבישים לא שמענו ממשרדי הממשלה שהם קיימים. יכול להיות שויז'ניצר עשה את זה, אבל אף ועדה סטטוטורית עוד לא דנה בדבר הזה. לעשות כבישים של ארבעה מסלולים עד למעלה ביוחנן הסנדלר, ולא רק מלמטה. אפשר גם מלמעלה מאזור בית ג'אן. אפשר לעשות שם אזור מפותח, יפה וגדול, ואז גם תחנת מוזס שתספק למי שרוצה לנסוע ברכבת, תהיה לה אוטובוס להגיע עד למעלה. דיברתי עם שר האוצר, ועד שזה יקרה חייבים להפקיע 50 דונם לתחבורה הציבורית. ועדת הכספים חייבת לקחת את זה. אם יהיה שם פתרון דבר ראשון צריך לנטרל את הציבור ולשחרר אותו מהשבי שנקרא אוטובוס. לא יכול להיות ש-200-100 אלף איש ייסעו רק באוטובוס. היום בגלל שיש שם שביל צר אז אומרים, רק אוטובוסים, ואין לי אוטובוסים, ואין לי נהגים. ברגע שיהיה פיתוח גדול – ולכך אני צריך את ועדת הכספים כדי שיהיה כסף גדול, ולדעתי, כסף קואליציוני גם צריך להיכנס לזה.
היו"ר משה גפני
¶
מה השאלה? מה עומד פה לדיון? אתה רוצה לעבור את היועץ המשפטי לממשלה - - - עד ל"ג בעומר של עוד 16 שנה?
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
צדקת. אם יהיה כסף אחר אני לא מדבר. אדרבה. בכל מקרה אני לא רוצה שהכסף יהיה תירוץ. חייב להיות פתרון מבני כמו שכולם אומרים ומסכימים. המשטרה צדקה, וגם אני רוצה לשבח את מיכה שעשה עבודת קודש שם - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני לא רוצה שיסירו את העניין. אני רוצה להתמקד ביצירת מבנה, ולכן אנחנו צריכים את ועדת הכספים ואת משרד האוצר שהוא ממונה גם על מנהל מקרקעי ישראל. גם במישור המידי לשים שם 50 דונם לחניית אוטובוסים בהר למטה, גם לעשות תכנית ממשלתית עם משרד התחבורה של כבישים נרחבים של ארבעה מסלולים לכל האזור, ורק זה יהיה הפתרון. לדעתי, צריך לעשות את זה עכשיו ולא לחכות לל"ג בעומר הבא.
דן קדרון
¶
תודה רבה, כבוד היושב-ראש, מנהל הוועדה, וחברי הכנסת מכובדי כולכם. אני דן קדרון מ"תנו יד לחירש נכים למען נכים". היינו בדיון בוועדת משנה לתחבורה ציבורית בנושא של מירון, ואני דיברתי שם ואמרתי שיש הציבור שלנו, ציבור הנכים. הציבור הזה כבר קיבל עונש – פעם אחת הוא היה בריא, ונהיה נכה. הרבה מהנכים הגיעו לשם, ואמרו להם שיחנו את הרכבים שלהם למטה ויעלו למעלה. שאלתי את גברתי ממשרד התחבורה באותו דיון, ולא קיבלתי תשובה.
דן קדרון
¶
אמרו לכמה נכים לעלות לתחבורה הציבורית, אבל אי אפשר להתאים אותה לנכים במקום. אני בטוח שבפעם הבאה כל הוועדה המכובדת הזאת עם היושב-ראש, מנהל הוועדה, וכל האנשים המכובדים פה – ציבור הנכים זה לא ציבור שאין מי שידאג לו. זה ציבור שצריך לדאוג לו כי הוא מספיק מוגבל. אני מודה לוועדה ולכולכם - -
יוסי שוינגר
¶
יש ואנים ואמבולנסים של עזר מציון. אין נכה אחד שמגיע לחניון ומופנה לתחבורה ציבורית. אני רוצה להיפגש עם הנכה הזה. אני נותן לך חצי שנה למצוא אותו.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חייב לציין שהשנה היה כשל משטרתי של עזר מציון. הם הפסיקו את ההסעה, ונכים לא יכלו לעלות ולא לרדת במשך כמה שעות, ונשארו באמבולנסים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אני רוצה שבוועדה המיוחדת שיושב שר האוצר כולנו נתמוך חד-משמעית שמוזס יהיה חבר בוועדה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הפעלת המשטרה – 2.5 מיליון שקלים כפול 5,000 איש זה כסף זול – אף אחד לא סופר את זה. אם תספור את זה לאורך השנים תבין איזה בזבוז. אפשר להקטין את כוחות המשטרה - - -
יחיאל רוטמן
¶
אני יחיאל, ועליתי למירון עם הבן שלי. חזרתי במוצאי ההילולה. התשתיות היו מצוינות. היו אוטובוסים בשפע, ולצערי, להמשך דבריו של מר מקלב, היו יותר מדי שוטרים. במקום סדרנים היו במקום שוטרים מג"בנים שהתעללו והתאכזרו בצורה איומה לציבור הנוסעים בלי שום סיבה. הבן שלי קיבל דחיפה איומה, ועד היום הוא בטראומה מזה. כל הדרך חזרה הוא בכה. זה קרה בלי שום סיבה ובלי היגיון. זה רק עשה עוד יותר כאוס ולחץ.
יחיאל רוטמן
¶
אני מבקש שזה לא יחזור על עצמו. לדעתי, היו שם יותר מדי שוטרים. יש סדרנים ואנשים אחרים - - -
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. תעביר אלי את המקרה, ואני אעביר את זה למשטרה. המשטרה תגיב.
אני רוצה לסכם את הדיון. כל הנושא הזה הופך להיות סאגה בלתי מתקבלת על הדעת. מדובר על אירוע תיירותי שכולם מודים שהוא השני בגודלו בישראל. כולם מודים שאם היו משנים תשתיות לא היה צריך כל כך הרבה שוטרים, לא הייתה צריכה להיות כל כך הרבה היערכות, לא היה צריך שכל פעם תהיה ביקורת. אתר הקבר של רבי שמעון בר-יוחאי הוא אתר תיירות כל השנה. בל"ג בעומר זה אירוע מיוחד בגודלו מכיוון שזה היום של ההילולה של ר' שמעון בר-יוחאי. אני נוסע למירון באמצע השנה בסתם יום של חול כשפה יש חופשה. אני לוקח את המשפחה ונוסע. האתר מלא כל הזמן, והכבישים מלאים כל הזמן. אני כבר לא מדבר על הנושא הדתי – זה מביא כלכלה בריאה לגליל. אנשים לוקחים צימרים, מקומות לינה, אנשים נמצאים שם, ואף אחד לא צריך להרגיש בעניין הזה. אני לא רוצה להתבטא התבטאות לא פרלמנטרית. אני נמצא פה הרבה שנים, וגם בוועדת הכספים אני נמצא לא מעט זמן. אני מאשר הרבה מאוד כסף יחד עם החברים לכל מיני מקומות פחות מתוירים. הרבה כסף. אנחנו רואים גם את משרד התחבורה משקיע בפיתוח ומונע תאונות דרכים, וזה מצוין. זה מאפשר הגעה ממקום למקום. משום מה נעלם מהמפה של משרד התחבורה ושל משרד האוצר כל המקום הזה שנקרא מירון. פשוט נעלם. אני נוסע מאזור המרכז כל הזמן על ארבעה נתיבים, כבישים יפים שלא היה פעם. גם כשאני נוסע לדרום זה קורה. ופה עד שמגיעים לשם, ושם זה נעצר. יש לי חשד שיש שרים שרוצים שזה יישאר ככה כדי שיוכלו לקנות חברי כנסת חרדים, שיוכלו לתת להם 4 מיליון שקל או 2 מיליון שקל כדי להביא עוד כמה שוטרים, ויוכלו לפרסם שהשר הזה היה בסדר. אף שר לא בסדר בנושא ש למירון – לא ראש הממשלה, לא השרים – אף אחד לא אשם. אם היה מגיע לשם זמר מארגנטינה כבר מזמן היו שם ארבעה נתיבים. שלא יספרו לי סיפורים. אין כסף לעניין הזה? מה בדיוק הבעיה?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא נכנס לעניין הפנימי בתוך הר מירון. יש שם הקדשות וכל מיני דברים. אני רוצה את הפיתוח מסביב, ואני רוצה להתנתק מוועד מירון. זה ועד שאני לא רוצה להגיד שהוא מושחת, אבל זה ועד שעושה אפליות לפי הנוחיות של היושב-ראש שם. ואף אחד מכם לא מעז לדבר. על אירוע לאומי מתעסקים בשטויות. אי אפשר לקחת חניונים? אי אפשר לעשות דברים לפחות באירועים הקיימים? אלי באים ומספרים את הסיפורים, ואני אומר את זה.
אני מבקש שוועדת הכספים תחליט מה שדיברנו. זה לא סוד. דיברתי גם אצל ראש הממשלה וגם עם שר האוצר, שתקום ועדה בין-משרדית שתתוקצב כדי לפתור את הבעיות התשתיתיות שזה גם התחבורה, גם המסלולים, גם האתר וכל מה שנלווה לעניין בטרם יהיה אסון. אני מציע ששר האוצר יהיה יושב-ראש הוועדה, של המטה הזה. יהיה בו מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד האוצר, מנכ"ל המשרד לשירותי דת, מנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל משרד התחבורה, מנכ"ל משרד התיירות וארבעה אנשי ציבור שייצגו את הציבור. זה יכול להיות חבר כנסת. עוד נדבר על העניין הזה. לא בטוח שזה אפשרי מכיוון שמדובר על מטה מבצע שהולך לכיוון של ביצוע, ומשנים את המסלולים של התחבורה; הכבישים יורחבו, וזה לא הרבה. להביא תכנית. אני מקבל את מה שאתה אומר, הרב שוינגר, שיכול להיות שצריך בכלל לשנות את ההגעה. צריך, כמובן, להתייעץ איתכם ועם אחרים ועם כל מי שעוסק בעניין הזה. יכול להיות שבין אנשי הציבור גם אתה צריך להיות. אני לא יודע - -
היו"ר משה גפני
¶
יש תכנית, והיא לא מעניינת איש. התכנית הזאת נעשתה כדי שאתה תאמר את זה כל הזמן. איזה גוף סטטוטורי במדינת ישראל אישר את התכנית הזאת?
היו"ר משה גפני
¶
אין אישור, שלא יעבדו עלינו. יש לי עוד הצעה. אני קורא לחברי, חברי הכנסת הדתיים והחרדים, שעולים למירון כל הזמן – בואו נקבל החלטה שנפסיק להיות תמימים. זה לא צריך להיות החלטה של ועדת הכספים, שלא יעבדו עלינו. אנחנו יודעים איך מאשרים כבישים, אנחנו יודעים איך מאשרים תשתיות, אנחנו יודעים איך מאשרים תכניות במדינה מסודרת. יש גופים סטטוטוריים שצריכים לקבל החלטות, לא דברים בעלמא. נפסיק את הדבר הזה. שר שלא ישתף פעולה עם המטה הזה לא יקבל תשבחות. תפסיקו עם זה. אני מקבל על עצמי להפסיק. כל שר שיגיד שהוא הולך לתת 2 מיליון שקל או 6 מיליון שקל, אני אשאל אותו, מה עם המטה. מה עם כל הפיתוח? אגב, זה יעלה כסף, שלא תהיה טעות. אנחנו מדברים פה על תכנית שעולה כסף. אנחנו אישרנו הרבה מאוד כספים פי כמה וכמה על דברים פחות חשובים.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. אני מדבר על עכשיו.
לא מקובל דבר כזה, אבל בכל זאת בשביל הטקס שבעניין, אני מבקש – אם מקובל עליכם, חברי הוועדה – להצביע שאנחנו דורשים מהממשלה להקים את המטה הזה.
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההצעה – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה להקים מטה אושרה.