הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 102
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שני, י"א בסיון התשע"ז (05 ביוני 2017), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/06/2017
פניות ציבור בנושא תוכנית קווי הזנק של משרד התחבורה - פארק אפק
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא תוכנית קווי הזנק של משרד התחבורה - פארק אפק
מוזמנים
¶
נועה אבירם - מנהל אגף רישוי ותפעול תחבורה ציבורית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מיטל לוי - מנהלת מחלקת תחבורה, עיריית ראש העין
עמירם סטרולוב - M.Sc מלווה אסטרטגי לפיתוח התחבורה, עיריית ראש העין
גיל יעקב - מנכ"ל 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית
דולי קריסי - מתמחה ב15 דקות, 15 דקות - ארגון צרכני תחבורה ציבורית
יער אמיר - מנהל פורום חברות התחבורה הציבורית הפרטיות
שי סולומונוב - מהנדס מערכת , עובד בפארק אפק בראש העין
אדוארד גולדשטיין - מהנדס תוכנה, עובד בפארק התעשייה אפק בראש העין
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה לפניות הציבור, י"א בסיוון תשע"ז, השעה 14:30, בנושא קווי ההזנק של משרד התחבורה ואנחנו מתמקדים בפארק אפק.
מטעם המשרד התחבורה יש לנו כאן את נועה אבירם, מנהלת אגף רישוי ותפעול. הפונים היו 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית, דולי קריסי ויש לנו מוזמנים נוספים. אנחנו ניתן לכולם לדבר.
קיבלנו פה את תכנית קווי ההזנק – קווים מהירים למוקדי תעסוקה לא מזמן, בי"ב בתמוז תשע"ד, 10 ביולי 2014. סך הכל 3 שנים.
נועה אבירם
¶
יש בוודאי תכנית מעודכנת יותר, כולל מה שכבר בוצע, מה שמבוצע, מה שיבוצע בעתיד הקרוב. זה פרויקט שהוא ON GOING.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן? אז אנחנו נשמח לשמוע, כי אני קראתי את זה ואמרתי לעצמי – דווקא בבירוקרטיה הישראלית שלוש שנים זה לא הרבה זמן. צריך להאריך ימים כאן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוועדה מתכנסת בעקבות פניית פורום 15 דקות לגבי העדר פתרונות תחבורה לאזור התעסוקה בפארק אפק בראש העין, שסובל ממחסור חמור בתחבורה הציבורית אליו ובעיקר מחסור בקווים בין עירוניים. אגב, אני רוצה לומר לך גיל, שיש עוד פארק שקיבלנו תלונות לגביו, עוד מקומות עבודה. יש משהו בפתח תקווה שקיבלנו. את זוכרת, שלומית?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גם ויש עוד מקומות. מה שראיתי פה, באחד החומרים שקראתי, שבעבר היו המפעלים שולחים אוטובוסים לעובדים. אני יודע שבאלתא למשל, באשדוד, אני זוכר ובטח גם את זוכרת באשדוד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היו שיירות של אוטובוסים בשעה מסוימת בבוקר, בערב. זה היה דבר פשוט. אני מבין מהדו"חות שקיבלתי שהיום זה כבר לא כל כך קיים. מעסיקים לא דואגים לעובדים להגעה. אני לא יודע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק בחברות הגדולות. בכל אופן לרוב העובדים אין איך להגיע ויש הרבה אנשים שמגיעים ברכב פרטי. זאת אומרת רוב האנשים מגיעים ברכב פרטי, אז זה גם הוצאה וגם בזבוז וגם כל הדברים האלה.
אז בואו נשמע קודם כל את פורום 15 דקות. אני לא אקרא כמובן ואתם לא תקריאו את סקר התחבורה הציבורית על כל הפרטים, אבל תתמקדו בתכלס, מה הבעיה ומה אתם רוצים.
דולי קריסי
¶
אוקיי, אני מתמחה בארגון. שמי דולי. אנחנו קיבלנו כל מיני פניות לגבי כל מיני אזורי תעסוקה בארץ. שי הוא פעיל מאד רציני בפארק אפק, והחלטנו ללכת אחריו ואחרי עוד כמה מועסקים בפארק, שבעיות התחבורה שלו הן ממש חמורות. אני ניסיתי להגיע לפגוש את הפעילים בשטח והייתי צריכה לקחת אוטובוס, רכבת, אוטובוס ועוד אוטובוס וגיליתי שאין קווים ישירים כמעט שמגיעים מאזור מגורים לתוך הפארק עצמו. זה פשוט מצב בלתי אפשרי למועסקים שם להגיע בתחבורה ציבורית ולכן רובם מגיעים ברכב.
מהסקר אפשר לראות שרובם מעדיפים תחבורה ציבורית, פשוט זה בלתי אפשרי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אין להם ברירה. אחד הדברים המוזרים שבדרך כלל עמותות שעוסקות בבעיות של אנשים נכי רוח וקשיי יום נוסעים במרצדס ואתם נוסעים באוטובוסים. זה משהו לא תקין פה.
גיל יעקב
¶
אולי אני אוסיף ותספרו גם אתם מהחוויה שלכם, שבעצם אחת הבעיות היא שאין בעצם ידע במשרד התחבורה לגבי הצרכים של העובדים באותם מקומות. אז כאן באמת הייתה יוזמה משותפת ונערך סקר שהגשנו אותו גם למשרד התחבורה והבנו שהתחילו לעבוד עליו. אבל באמת אנחנו חושבים שהמצב התקין צריך להיות שמשרד התחבורה עושה מיפוי של הצרכים ולפי זה הוא באמת מתאים את התחבורה הציבורית.
אולי תוסיפו אתם מהחוויה שלכם כעובדים.
אדוארד גולדשטיין
¶
יש אפליקציות, נגיד מוביט או אפליקציות לחיפוש דרכים בתחבורה הציבורית. אני עבדתי בפארק שנה ואחרי שנה גם חיפשתי עוד פעם. מצאתי קו חדש, לא ידעתי את זה. הייתי לבד על הקו הרבה זמן, כמה חודשים לבד, בגלל שאף אחד לא ידע שיש את הקו.
אדוארד גולדשטיין
¶
לא יודע. עד שבסוף בסוף זה עדיין מאחור מדי. זה יוצא מתל אביב בתשע בבוקר ומגיעים בתשע וחצי בבוקר, זה מאוחר לרוב האנשים.
שי סולומונוב
¶
אז קוראים לי שי, אני מהנדס, אני עובד בחברת פוינטר בראש העין. אני גר בגבעתיים. החברה נמצאת בראש העין, בפארק אפק מן הסתם. אני עובד שם שנתיים וחצי. אני מאד בעד תחבורה ציבורית מתוך אידיאולוגיה. יש לי רכב פרטי שאני מת לוותר עליו ואני לא מסוגל, בגלל שאין לי דרך להגיע לשם.
אם אתה משווה את החלופות הקיימות – אני למשל מגבעתיים, שאני גר מול קניון גבעתיים, שזה לא אזור שכוח אל. אני צריך לקחת אוטובוס לתחנת רכבת, אחר כך רכבת לראש העין צפון ואז עוד שאטל לתוך הפארק. זה סיבוב שלוקח שעה וחצי. ברכב זה לוקח חצי שעה, אז ברור שאף בר דעת לא יבחר את האופציה הזאת.
לפני שנה וחצי בערך שמתי לב שלא רחוק מהבית שלי, בדרך השלום בתל אביב, עובר קו מספר 472, שהוא קו שהוא מראש העין לתל אביב. חשבתי שזה יופי, אני אשתמש בו. הוא קו מצוין, יוצא פעם ב-20 דקות משש בבוקר עד אחת עשרה בלילה.
שי סולומונוב
¶
לא, זאת הבעיה. הוא נכנס לראש העין העיר ולא לפארק אפק. פארק אפק הוא מבודד מהעיר, הוא מהצד השני של כביש 5, הוא יותר קרוב לכפר קאסם. זאת אומרת הוא שייך לראש העין, אבל הוא לא קרוב אל העיר.
שי סולומונוב
¶
כן. אז אני התחלתי איזה דין ודברים מול משרד התחבורה. מה שאני רציתי לעשות זה שפשוט יקצו - - -
שי סולומונוב
¶
או לעשות חלופה, שפעמיים בבוקר או פעמיים אחרי הצהריים שייכנס לשם ולא לשם. ואני התחלתי חלופה של דין ודברים עם משרד התחבורה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ואז אתה לא יכול לקחת מאנשי ראש העין. תיקח בחשבון - אני כבר אמרתי לאזרחים – מבקשים פה קו. אם זה על חשבון קו למקום אחר, אתה לא יכול לבקש את זה.
שי סולומונוב
¶
אני לא אמרתי במקום, אני אמרתי בנוסף וכל מה שביקשתי זה עוד שתיים-שלוש נסיעות בבוקר ואחרי הצהריים, שייכנסו לפארק אפק במקום לראש העין העיר ואז הקו הזה הוא עובר בתל אביב, גבעתיים, רמת גן, פתח תקווה, קריית אונו ואז אני ועוד אנשים שעובדים בפארק וגרים במקומות האלה, אין להם חלופה. אני די בטוח שזה יוריד עשרות רכבים מהכביש.
הפארק הזה, כמו שאמרת, הוא גם ככה עמוס ומאד פקוק.
גיל יעקב
¶
כן. מה שחשוב אולי להוסיף זה שבעצם לפי הסקר שערכנו ביחד, אז היעדים המרכזיים שאנשים צריכים להגיע אליהם זה תל אביב, פתח תקווה, אזור גבעתיים, רמת גן ויש עוד כמה יעדים משניים, שבראשם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה שריכזה עבורנו המנהלת שלומית זה את הבקשות העיקריות שלכם. אני רוצה שתשמע את זה הגברת נועה. זה קו 253 מתל אביב שייכנס לפארק – תדירות הקו לא מתאימה לשעות העבודה בפארק. קו 5 מפתח תקווה מדלג על תחנות ולא יוצא בהתאם ללו"ז של משרד התחבורה, ומסלול הקו הארוך מדי. בקשה לתגבר את הקו ממודיעין לפארק אפק – יש שם רק אוטובוס אחד ביום; ועוד כמה בקשות שנשמע תיכף.
אז אתה אומר דבר אחד, גבעתיים, קו 472.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בסדר גמור. אני רק אומר את זה למען הסדר הטוב. מר גולדשטיין, בבקשה, מה רצית להוסיף?
אדוארד גולדשטיין
¶
אז כמו שאמרת, חשוב שקו 253 יהיה יותר מוקדם בבוקר. יש גם הפסקה מאד גדולה בין שש וחצי ושמונה בערב בחזרה. אז אם אני מגיע מאוחר, זה צריך - - -
אדוארד גולדשטיין
¶
אני כרגע מגיע בשעה תשע וחצי. אני גם חושב, והזכרתי את מוביט, שמשרד התחבורה יכול ללמוד הרבה מהמשתמשים במוביט. הרבה אנשים מחפשים נסיעות. אם הם לא מוציאים את מה שנוח להם, הם לא לוקחים אוטובוסים ואתם לא יודעים אם צריכים או לא. אז אתם יכולים לשאול את מוביט, לקבל מהם מידע ולדעת מה אנשים מחפשים. הם יכולים להוסיף כפתור או משהו כזה, להגיד שזה הקליינט שלהם ואתם תדעו שזו נסיעה שהרבה אנשים רוצים לעשות.
גיל יעקב
¶
אני באמת אגיד שעיריית ראש העין, אני חושב שהיא העירייה הראשונה בארץ שמינתה ממונה תחבורה ציבורית, שזה מהלך מאד מבורך, והקימה ועדה ציבורית של תושבים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, אתה יודע שהכנסת לא יכולה להכניס חברים לוועדה שאינם חברי כנסת. תצטרך לרוץ באיזה שהוא מקום.
מיטל לוי
¶
אז אנחנו עובדים בשיתוף פעולה. הועבר אלינו באמת הסקר. בעקבות הסקר פנינו למשרד התחבורה. בשיחות שהיו לי עם ניר, שהוא עובד של נועה, אז אכן קו 253 הם יוסיפו לו, אם אני זוכרת נכון, איזה ארבע נסיעות בבוקר, שיתחילו מהשעה שש וחצי, שיהיה כל חצי שעה, שיאפשר באמת הגעה לפארק ולא מתשע בבוקר.
מיטל לוי
¶
זה עוד לא התחיל. אני מחכה לתשובה ממשרד התחבורה מתי זה יתחיל. הם אמרו לי שזה יקרה. מתי זה יקרה?
מיטל לוי
¶
לגבי קו 472, זה קו שמשרת את תושבי ראש העין. להגיד לך שאני מתלהבת מהרעיון שהוא ייכנס לפארק וישנה את המסלול שלו? אז לא. אנחנו צריכים לחפש את האלטרנטיבות הכי נכונות גם לטובת עובדי הפארק וגם לתושבי ראש העין, שזה לא יפגע בשירות.
יחד עם זאת, אני עשיתי בדיקה עם חברת אפיקים. יש לא מעט קווים שעוברים על הציר ומגיעים מרחובות, דרך מחלף אבן העזר ומגיעים לאריאל. יש המון קווים שמגיעים לאריאל ועוברים דרך המחלף. הבעיה זה שהם עוצרים במקום שמי שצריך להגיע לתוך הפארק, אז בטיחותית אני לא חושבת. אנחנו לא נעודד את זה.
מיטל לוי
¶
נכון. אנחנו לא נעודד את זה ולכן אולי משרד התחבורה במקרה הזה צריך לבחון. אלף ברוב הקווים זה שעה-שעתיים ביום והם לא באמת נותנים את המענה המתאים, ומעבר לזה משרד התחבורה צריך לחשוב שאולי בשעות מסוימות שכן מתאימות לאנשים שצריכים להיכנס לפארק, שהוא ייכנס. כל הקווים האלה, שמגיעים מנתניה ומרחובות וממודיעין, שייכנסו לפארק בשעות ספציפיות במהלך היום, להכניס את האנשים ולהוציא אותם משם.
זאת אומרת יש מערך קווים לא מבוטל שעובר דרך הציר הזה ויכול להיכנס ולתת שירות נהדר לדעתי לתושבים.
אנחנו גם נפגשנו עם בעלי העסקים בפארק לפני כשבועיים, עם ראש העיר, ביוזמתו. שמענו את כל המצוקות ויש לא מעט מצוקות. אני יכולה להגיד לך שהמידע שלי, לפני מספר שנים הייתה כמות של לפחות בין 10 ל-15,000 עובדים ומועסקים בפארק. היום יש 7,500.
מיטל לוי
¶
גם זאת סיבה. אני חייבת לציין זאת לא הסיבה היחידה. גם הכניסה היחידה והבודדת שיש לפארק וזה גם קצת מקשה. היום אנחנו כבר בתהליך שבעוד כמה חודשים יתחיל להיבנות דרך מחלף החדש, המזרחי, שמשרד התחבורה סיים אותו לפני כשנה, אז תהיה משם כניסה נוספת לפארק, גם מבחינה בטיחותית, גם ביטחונית. אנחנו מעריכים שזה ייגמר לקראת סוף שנת 2019, כי יש שם עבודה רבה ואינטנסיבית. אנחנו חושבים שיש מספיק קווים שיכולים להיכנס לפארק, שכבר קיימים, רק הם פשוט צריכים להיכנס - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה אני לא שומע מכם הצעה פשוטה יותר, כאדם מבחוץ, שהפארק עצמו – אני מניח שיש לו הנהלה, יש לו מועצה, יש להם אנשי עסקים, משקיעים, יעשו איזה חברת שאטלים פנימית, שבשעות האלה אוספים את האנשים מהתחנות, שעוברים על הכביש, להכניס אותם ולהוציא אותם.
מיטל לוי
¶
אז זה אחד הדברים שעלו בישיבה עם בעלי העסקים ואני ביקשתי מהמתכנן שלי שיבדוק איפה אפשר באזור המחלף לעשות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל זה ממש עכשווי. תוך חודש אפשר לארגן כמה אוטובוסים, כמו שפעם היו עושים המפעלים הגדולים. אז אזור תעשייה, בוודאי יש איזה גוף סטטוטורי של אזור התעשייה, לא?
מיטל לוי
¶
אז זו בדיוק הישיבה שהייתה לפני שבועיים בעניין הזה ואנחנו אמרנו שאנחנו מבטיחים לבחון ולראות איפה אפשר לעשות מקום שאפשר ממנו להוציא שאטלים.
מיטל לוי
¶
נכון, אבל אני חושבת שעיריית ראש העין לא צריכה-. אם משרד התחבורה יכניס את הקווים פנימה, אז אין צורך אפילו בשטאלים האלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל אז – תגיד לך נועה – היא עוד לא אמרה את זה, אבל אני כבר ראיתי על התגובות – שכל תושבי אריאל וכל השאר יתקוממו נגד הכניסה הזאת באמצע הדרך, כי הרי השיטה של משרד התחבורה זה כמה שיותר, בפרט קווים בין עירוניים. אני לא יודע עוד איך מסכימים לעצור בגבעתיים ובכל התחנות האלה. כי אנשים אוהבים קווים ישירים מתל אביב ל-.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, אז עוד להכניס. בסדר. אני חושב שעכשיו הזמן לתת לנועה. את צריכה לתת את התשובות.
נועה אבירם
¶
כן, אני יכולה להתייחס לנקודות. אני רוצה גם להגיד כמה מילים בכלל על הנושא של פרויקט קווי
הזנק, שמחר הבנתי שצפוי להיערך דיון קצת יותר נרחב בכלל בפרויקט, אבל בגדול באמת מדובר על פרויקט של שירות ייעודי בהיררכיית שירות גבוהה לאזורי תעסוקה, מאזורי מגורים לאזורי תעסוקה ובכיוון ההפוך. כמובן שהדגש הוא על מהירות, אמינות וזמינות של הקווים.
יש כבר כמה קווים שפועלים במתכונת הזאת וכמה קווים שמתוכננים ועתידים לצאת לפועל בשבועות ובחודשים הקרובים, ובמקביל דיברת על נושא של פרסום, אז גם. ברגע שתהיה השקה מאסיבית, אז זה ילווה גם באיזה שהוא קמפיין יותר נרחב, שהוא גם בשיתוף פעולה עם הרשויות ועם מרכזי העסקים כדי לתת באמת את המידע לקהל היעד.
מילה על פארק אפק, ודיברת על הבעיה של כניסה אחת. אז צריך לזכור שיש בעיה גדולה שלא נאמרה, אבל יש פקקים איומים בכניסה לפארק אפק.
נועה אבירם
¶
נכון, אני רק עונה שבהקשר של תחבורה ציבורית אנחנו הרי הראשונים, באגף התחבורה הציבורית, הראשונים - - -
נועה אבירם
¶
זה גם נוגע אבל לתכנון, שבסוף זה פארק תעסוקה גדול, שמתנקז לנתיבים בודדים, לכניסה אחת. יש שם בעיה מובנית.
נועה אבירם
¶
נכון, ולכן אני אומרת, ככל שיש שם נתיב העדפה זה בוודאי יאפשר לתת שירות יותר טוב. עוד דבר, שיש היום תחנות שמרוחקות מהפארק, בין 250 ל-500 ועד גם קילומטר, שזה בואו נגיד באמת מרחק גדול, אבל 250 ו-500 מטר זה מרחק הליכה סביר. לא תמיד הנגישות היא נוחה. אנחנו עושים עכשיו איזו שהיא בדיקה בסיוע של חברת נתיבי איילון על מתן פתרונות להולכי רגל בגשרים או דברים כאלה, שיאפשרו קיצור של מרחקי הליכה. זה לא למחר בבוקר, אבל בסוף זה כן חלק מהתפיסה שזה יאפשר גם קווים ישירים ומהירים יותר לעצור על הדרך מבלי להיכנס ולאפשר לאותו עובד ללכת מרחק קצר ובצורה נוחה. זה חלק מסט הפתרונות.
נועה אבירם
¶
אנחנו בוחנים כל מיני אפשרויות, כי בסוף יש שם מאסות של פוטנציאל להולכי רגל, כולל פוטנציאל של אנשים שמגיעים מהתחבורה הציבורית.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא הרבה יותר פשוט לעשות איזה מסוף קטן בצד וכל האוטובוסים שדיברתי עליהם, של אזור התעשייה עצמו, יאספו משם את האנשים?
נועה אבירם
¶
שוב, אני אומרת, אנחנו בסוף רוצים לייצר סט של פתרונות וגם היום חלק מהתפיסה, הליכה ברגל היא גם אמצעי - - -
נועה אבירם
¶
לא, ככל שמדובר על משהו שהוא לא תחבורה ציבורית, אז אין לנו אפילו אמירה בעניין הזה. אם יש אזורי תעסוקה שהפעילו את זה בעבר - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה? בתוך הערים אתם כן עוסקים בתחבורה ציבורית. זה כמו בתוך העיר. בתוך ראש העין. יש שכונה בראש העין שנקראת אפק, ששם לא גרים אלא עובדים ואתם, כמו שאתם אחראים על האוטובוסים בתוך העיר, אז יש פה - - -
נועה אבירם
¶
אז מיד אני אוכל לסקור את השירות שכן יש ואת השירות הנוסף שמתוכנן, אבל ככל שמדובר על משהו שהוא אינו תחבורה ציבורי,ת זה עניין של פארק התעסוקה עצמו וזה נעשה גם במקומות אחרים.
גיל יעקב
¶
אבל נועה, אם מחליטים על מתווה של שאטל בעזרת עיריית ראש העין ואיזה שהוא מסוף לעצור, אז זה כן - - -
גיל יעקב
¶
משרד התחבורה אחראי על החלק בשרשרת שהוא אחראי עליו, שלאוטובוסים באמת יהיו את התחנות שם ו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, אני לא ביקשתי שאתם תפעילו, רק שתסייעו לעיריית ראש העין להפעיל את זה ולבעלי העסקים, כמו שאתם עושים בהרבה מקומות, אני מניח.
נועה אבירם
¶
אז אני אומרת, אנחנו עושים, אנחנו בהרבה מקומות מסייעים גם בהיבטים של הסדרות תשתית ואנחנו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השאלה שלי האם זה מעשי נניח שתוך חודש, חודשיים, שלושה, תוכלו לעשות את זה קודם כל, ש - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לארגן יחד עם עיריית ראש העין את בעלי המפעלים שאתם תסייעו להם ושיהיו שאטלים שיאספו את האנשים שמגיעים מכל האוטובוסים, מהכביש הראשי אל תוך המפעלים. זה מוריד - - -
נועה אבירם
¶
אז בוא נאמר שאת השאטלים אנחנו לא מפעילים. שאטלים זה לא תחבורה ציבורית. אני כן אשמח לסקור בקצרה את התחבורה הציבורית שכן יש.
נועה אבירם
¶
כן. כמו שאמרתי יש באזור התעשייה ויש בתחנות שסמוכות, שחלקן הן גם לא רחוקות. 250 מטרים זה מרחק הליכה שהוא סביר. 250, או 500 מטרים. מעבר לזה זה באמת כבר מרחק הליכה גדול.
אז אלף צריך להבין שכמו שאמרנו, יש קווים שהם חולפים ורק בשעות שיא, מהתחנה הסמוכה לפארק אל תוך הפארק, יש 10 נסיעות בשעה. זאת אומרת שבממוצע זה בעיקרון כל שש דקות, בממוצע זמן המתנה של 3 דקות בשביל לעשות את המעבר מהתחנה - - -
מיטל לוי
¶
לא, אבל איך אומרים, בסדר, קו 38 זה מהרכבת, נהדר. אבל לגבי ראש העין, אנחנו לא מטפלים באנשים שגרים לא בראש העין.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להבין. תנו לנועה לדבר ואני רוצה גם להבין. אותו אוטובוס שאת קוראת לו 13 לצורך העניין, הוא מגיע מראש העין, זה בסדר, אבל למה שלא תהיה לו תחנה על הכביש הראשי לאסוף את האנשים?
נועה אבירם
¶
קו 13 הוא כל חצי שעה, אבל גם קו 12 הוא כל חצי שעה ויש שם תדירות משולבת, כולל בדקנו זמני הגעה משוערים, שבשעות שיא יש 10 נסיעות בשעה.
שי סולומונוב
¶
סליחה, אם סיימת, אז אני יכול להגיד לך שניסיתי את האופציה הזאת, כי ניסיתי את כל האופציות. חוץ מהרכבת, נסעתי עם קו 472 לתוך ראש העין - - -
שי סולומונוב
¶
רגע, לא, אני מדבר על הקווים האלה, הם קווים חדשים – 12, 13, 14 – אמרתי יופי, נשתמש בהם. נסעתי לתוך העיר ראש העין, לקחתי אחד מהם. זה לוקח לי שעה עשרים וחמש.
נועה אבירם
¶
אני אומרת, אני לא מדברת ספציפית על גבעתיים, אבל יש שורה של קווים שעוצרים כמו שאמרתי בתחנות מחוץ לפארק. אני אגיד לך בדיוק כמה.
גיל יעקב
¶
כי הגישה צריכה להיות מאיפה אנשים באים, לא כמה עובר ליד הפארק. צריך להסתכל על הצורך מאיפה בן אדם מגיע.
נועה אבירם
¶
לא, קודם כל ניתן לדבר, ראוי לדבר ומותר לדבר על מעברים בתחבורה הציבורית וכמו שאמרת, כשהמעברים הם תדירים. אמרתי, ובאמת בדקתי נתוני אמת, אנחנו מדברים על כל 5 דקות אוטובוס שעוצר בשעת שיא בכניסה לפארק. זאת אומרת זה מתאפשר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מציע לכם אנשי 15 דקות, תבדקו את מה שנועה אמרה עכשיו, כמה זה רלבנטי לעובדים.
נועה אבירם
¶
כמו שאמרתי מתאפשר מעבר. יש שם תדירות משולבת של 10 נסיעות בשעת שיא. עכשיו ספציפית לגבי קו 253, אז כמו שאמרה מיטל, באמת בעבודה משותפת אנחנו פועלים לתגבר אותו. ככה גיחכתם אולי על השעות שלו, אבל הקו הזה, צריך לזכור מאיפה הוא נולד. הוא נולד במסגרת החלטת ממשלה של חיזוק יישובי מיעוטים. ה קו שבבסיסו נועד לתת את הקישור הטוב מכפר קאסם לתל אביב ואנחנו שמחים מאגד שאפשר לתת לו גם את הצד השני.
לכן ההסתכלות היא שהוא נוסע בבוקר לכיוון תל אביב בשעות המוקדמות, אבל בכל אופן אנחנו נתגבר אותו גם בשעות הבוקר לפארק ובשעות אחר הצהריים מהפארק. כרגע אנחנו ממתינים להצטיידות באוטובוסים. זה סיפור של חודשים ספורים ואפשר יהיה לצאת לדרך. זה לגבי קו 253.
לגבי קו 472 גם, אנחנו בדיאלוג ממושך לגבי הקו הזה, כי גם אנחנו באנו עם איזו שהיא הצעה שאומרת בואו מתל אביב, נכניס אותו לפחות בשעות הבוקר, שבהן מעטים האנשים שרוצים להגיע – אנחנו מעריכים שמעטים האנשים שרוצים להגיע מתל אביב וגבעתיים אל ראש העין ולכן מעטים האנשים שצפויים להיפגע.
ויחד עם זאת אומרת עיריית ראש העין לא יודעים מה זה מעטים, לא יודעים מה זה להיפגע, בואו נעשה בדיקה יותר מעמיקה ואנחנו יוצאים לבדיקה מעמיקה איתם כדי להגיע ל - - -
מיטל לוי
¶
עכשיו אני אומרת, אם מתושבי ראש העין יסתבר שזה לא, ואתה אחד מאלה שבאים מבחוץ ועולים על קו 472, אז אפשר בשעות שיא שהוא לא ייכנס לראש העין או יעשה איזה סיבוב אחר כך לתוך העיר.
נועה אבירם
¶
אז זו הייתה ההצעה שלנו כדי לאפשר באמת שירות שהוא דרך פארק אפק בבוקר. שוב, אני אומרת בהנחה שמעטים הנוסעים שרוצים להגיע מתל אביב לראש העין בשעות האלה. יחד עם זאת - - -
נועה אבירם
¶
תל אביב, גבעתיים, שמגיעים ממערב. אני אומרת שההנחה שלנו היא שמעטים האנשים שרוצים להגיע עד לראש העין ושזה כנראה נסיעות שהן ממילא מעוטות נוסעים ופה יש פוטנציאל שירות. אפשר לתת מענה טוב בנסיעות קיימות. אבל בקשתה של עיריית ראש העין מכובדת וראויה ואנחנו עושים בדיקה מעמיקה איתם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להבין, אנשים שגרים בראש העין ולא מגיעים לתל אביב, שהם כ-10% מהעובדים באפק, להם כן יש קו מהעיר?
נועה אבירם
¶
זהו, עוד לא אמרתי על פתח תקווה. אלף תלונות לגבי סדירות של הקו – לא מגיע, לא עוצר – תעבירו לנו את המידע. אני לא מכירה מידע ספציפי, אבל אנחנו תמיד חוזרים - - -
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
נועה, זה לא רציני להגיד לפרוטוקול וסליחה שאני מתערבת. זה לא רציני להגיד לפרוטוקול של ישיבת ועדה תעבירו פניות, כי לאזרחים, כמנהלת וועדה, משרד התחבורה לא משיב שום תשובה עניינית. זה לוקח חצי שנה ולך תגיש עדות. זה לא רציני.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להוסיף לפרוטוקול שהגברת שלומית, המנהלת שלנו, פונה לכל ארגוני פניות הציבור של כל משרדי הממשלה. זו העבודה שלה. נדמה לי שממשרד התחבורה, אם אני אדייק ואני שומע מהעבודה בוועדה, מקבלים את התשובות הכי - - -
נועה אבירם
¶
רק צריך להבין מבחינת התהליך שיש חובה חוקית לחקירה ולתת למפעיל שתי זכויות ערעור. מטבע הדברים, כשניתנות שתי זכויות ערעור וניתן לו איזה שהוא זמן להגיש את הערעור, לכן חוקית אנחנו מחויבים לאיזה שהוא פרק זמן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רגע, מה שאמרת עכשיו זה מתאים לאזרח שרוצה לתבוע את החברה שלו ב-100,000 שקלים, אז אומרת לו עורך הדין, תשמע, אם אתה תגיע לבית משפט ארבע שנים עד שהוא עונה והפקדה ועיון. פה מדובר בנוסע. נוסע לא מעניין אותו כלום.
מיטל לוי
¶
אני חייבת להגיד בנושא הזה שחצי שנה זה לא הגיוני. אז מה קורה? תושבים שאמורים בעצם לקבל תשובה ממשרד התחבורה, פונים אלינו, מעמיסים וגורמים לנו לקרוס במקום לטפל להם בדברים החשובים. כי בן אדם אומר לי אני שולח מייל למשרד התחבורה בכתובת של התלונות – עוד חצי שעה תקבל תשובתך. כשאני בטלפון מרימה למפעיל ואומרת לו אני רוצה שתגיד לי כרגע, ברגע זה, למה האוטובוס לא הגיע.
נועה אבירם
¶
נכון, אבל צריך לזכור מה הן החובות שאנחנו מחויבים לעמוד בהן בתהליך. בכל מקרה, כמו שאתם מכירים ויודעים, יש לנו גם כלי של בקרה יזומה. אז שוב, ברגע שיועבר אלינו – וזו פשוט פעם ראשונה שאני שומעת את זה – אז ברגע שיועבר אלינו ויגידו לנו בקו זה וזה יש תופעה כזאת וכזאת, אנחנו עושים בקרה יזומה. אתם בוודאי מכירים את זה, זו לא הפעם הראשונה שזה נעשה.
נועה אבירם
¶
אז מפתח תקווה לפארק אפק מתוכנן גם קו הזנק, שכמו שאמרתי זה קווים שהם מהירים יותר, שהם מותאמים לשעות העבודה. גם כאן - - -
גיל יעקב
¶
אגב אפרופו פניות ציבור, בתשובה שהתקבלה לפנייה שלך שי, נכון, יש פה משפט מדהים של משרד התחבורה.
נועה אבירם
¶
אז אני אומרת, זה לא המדיניות שלנו. אם אנחנו רוצים לעשות דיון שנוגע לאופן המענה לפניות הציבור - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
המכתב הזה לא עבר דרכנו, נכון? אתה פשוט מעיד שמה ששלומית אמרה זה אמת ויציב ונכון. גם את העדת על זה.
נועה אבירם
¶
אז יכול להיות שיש מקום – תגידו אתם – שיש מקום לדיון שהוא נוגע למענה לפניות הציבור. זה פשוט לא הדיון הזה ואני לא אוכל לייצג את זה נאמנה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
באמת זה לא הדיון, אבל חשוב שאת, כממונה על התחבורה הציבורית תדעי שיש פה כשל חמור מאד ביחס לאזרחים מבחינת - - -
נועה אבירם
¶
כמו שאמרתי קו מפתח תקווה מתוכנן. אז גם פה אנחנו ממתינים לנושא של הצטיידות באוטובוסים, שזה סיפור של כמה חודשים.
נועה אבירם
¶
חברים, בשעת שיא, בשבע ועשרים בבוקר, שזו השעה שכולם רוצים לצאת מהבית, כל נסיעה היא - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, זה נורא ואיום. אני לא יודע עם מי לדבר במשרד התחבורה. אולי אני אנצל את הוועדה הזאת. אם חסרים 3,000 נהגים זה אומר שהשכר למקצוע הזה נמוך מדי. כי אם אני לא אשלם לחשמלאי מספיק, לא יהיה לי חשמל. אי אפשר להגיד לציבור אין לי בשבילכם נהגים ואתם אל תיסעו ברכב פרטי או תיסעו בתחבורה ציבורית. צריך אולי להוסיף, ואני נהיה ועד העובדים של הנהגים, תוסיפו להם שכר.
נועה אבירם
¶
קודם כל המדינה הכניסה את היד עמוק עמוק לכיס בשנים האחרונות והעלתה את שכר המינימום. כמובן שהחברות יכולות, כל חברה לתת גם יותר מזה. המדינה קובעת רק את הרף המינימאלי שעומד על 39 שקלים. דרך אגב, אנחנו מכירים גם תופעות שמאז שהשכר עלה אז שעות העבודה הצטמצמו, של נהגים שאומרים – וזכותם המלאה – הם אומרים את אותו שכר אני יכול לעשות עכשיו בפחות שעות וגם את זה אנחנו רואים. אני אומרת, וזו זכותם וזו זכותו של כל מי שעובד.
כאמור המדינה דווקא - - -
נועה אבירם
¶
יש להכל תקנות והמשרד גם מפקח עליהן. כל תקנה 168. אנחנו היום גם כן שמים יותר דגש לכל הנושא של התנאים בתחנות הקצה. הרשויות המקומיות מכירות את זה היטב, שאיפה שאנחנו עכשיו עובדים, בכל מקום שאנחנו עובדים על פרויקט של תחנת קצה או מסוף ישר מדובר על לפחות חדר המתנה, שירותים, מקום לשבת ולנוח ולהכין קפה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז נכון לעניין אפק. פתח תקווה אמרת שיהיה תוך כמה חודשים. בערך, אם אני רושם, תוך כמה חודשים זה יהיה? ארבעה חודשים? אני רוצה פשוט להיות ממוקד בזמן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז תבדקו גם את ההצעה שמנהלת התחבורה בראש העין דיברה על זה עם אנשי המפעלים שם, לעשות משהו בינתיים, עד חצי שנה. אני חושבת שזה יכול להיות וגם לבעלי המפעלים מותר לשים כסף, להכניס את היד לכיס ולממן כמה מיניבוסים שיאספו את העובדים שלהם מהכביש הראשי. זה לא נורא.
מילה אחרונה למר עמירם סטרולוב. מה התפקיד שלך?
עמירם סטרולוב
¶
במילה אחת אני מתקשה. קודם כל אני באתי לראש העין ונשבתי בקסמיה, אז אפשר להבין. אני אתייחס נקודתית מהיר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
פעם כשמישהו אמר לי ראש העין, ידעתי שהוא תימני. היום אני כבר לא יודע כלום. בפרט אם קוראים לו סטרולוב, אז זה בוודאי לא מתימן.
עמירם סטרולוב
¶
קודם כל אני אעבור נקודתית. קודם כל לגבי שאטל, אני אתייחס לדברים שנאמרו פה לגבי שאטל. אנחנו בראש העין כבר ניסינו את הדבר הזה ואפילו בהצלחה רבה, והוא היה כל כך מוצלח, שמשרד התחבורה הפך אותו לקו. קו 38 מהרכבת, אנחנו יזמנו אותו ביחד עם הרכבת, מימנו אותו – עיריית ראש העין ביחד עם הרכבת, כי משרד התחבורה אומר ששאטל ה לא משרד התחבורה. איך עושים אותו שיהיה משרד התחבורה?
עמירם סטרולוב
¶
חברה, הוא הקציב לי זמן ואני הייתי נורא שקט עד עכשיו. יושב הראש הקציב זמן. אז אני אומר השיטה להפוך, כי משרד התחבורה לא אוהב את המילה שאטל, אז עשו אותו קו. יכול להיות קו סיבובי - - -
עמירם סטרולוב
¶
נורא פשוט, כמו שאדוני אמר. יהיה קו ממחר בבוקר, שבשעה שעתיים של השיא יסתובב, הולך וחוזר כל הזמן והוא לא צריך לעבור את כל הפארק. מספיק הוא יעשה מהצומת לרמזור וחזרה - זה היה מעגל תנועה, עכשיו זה רמזור - וחזרה. ייקח לו בדיוק שלוש דקות לעשות, 4-5, לעשות את הסיבות הזה והוא יכול לחור ולעשות את זה וצריך למצוא לו סידור.
אז אם רוצים, אפשר לעשות את זה. זה דבר אחד. ואז הוא ייתן מענה - - -
עמירם סטרולוב
¶
משרד התחבורה, כי זה קו. בזה הרגע הפכנו אותו לקו. הוא לא יהיה שאטל. לא יקראו לו - - -
נועה אבירם
¶
השאלה, צריך להסתכל גם מה הכוונה בשאטל וגם בסוף בסוף יש עניין שזה פועל לפי סט תקנות אחר. זה פועל לפי סט תקצובי אחר. אנחנו שוב נכנסים ודיברנו על - - -
נועה אבירם
¶
שנייה, אבל דיברנו על מצוקה של נהגים. פה אנחנו נכנסים לקו שפועל במה שאנחנו אומרים שעות שיא בוקר, בשעות שיא אחר הצהריים. בהיסעים זה משהו שהרבה יותר פשוט לעשות אותו. בתחבורה ציבורית זה המדינה רכשה עכשיו אוטובוס שעושה כמה קילומטרים בבוקר, כמה קילומטרים אחר הצהריים. נהג שעובד כמה שעות אחר כך שולחים אותו הביתה או משאירים אותו לחכות בסניף.
לכן יש דברים נקודתיים שהיסעים, לפחות בטווח זמן קצר, יכולים לתת להם מענה הרבה יותר נגיש, הרבה יותר זמין.
עמירם סטרולוב
¶
לא, אבל משרד התחבורה עושה קווים כאלה בכל מיני מקומות. בעיריית רמת גן יש את קו 58. יש כל מיני קווים.
עמירם סטרולוב
¶
נכון. אז פה אני אתייחס לנושא של הזמנים במשרד התחבורה וקודם כל אני רוצה לומר שנועה פה מזכירה לי את הגברת דינה דיין. היא אחד נגד כולם, מי שמכיר את זאת שמתמודדת במפלגת העבודה מול שמונה גברים.
עמירם סטרולוב
¶
אז מה שאני רוצה לומר זה כמה מילים טובות על נועה במשרד התחבורה, עם האגף במשרד התחבורה, כי הם באמת עובדים איתנו בשיתוף פעולה והם מאד משתדלים. המגבלות שלהם זה שאצלם יש בעיה. יש להם חוסר אדיר בכוח אדם ואולי לזה הוועדה צריכה להתייחס. לא יכול להיות שבמחוז מרכז במשרד התחבורה יהיה בן אדם בודד אחד. 40 רשויות, כולל תל אביב, שמטפל בבן אדם אחד.
מיטל לוי
¶
בסדר, אבל זה לא רק עניין של כוח אדם, זה גם עניין של תקציבים שלא עוברים למקומות הנכונים בזמן הנכון, כפי שלא תקצבו את ראש העין לשנת 2017. כשאנחנו בונים עיר של 16,000 יחידות דיור ואומרים לי לא תקצבנו אתכם לשנת 2017. מה אני הולכת להגיד לכל כך הרבה תושבים שנכנסים לעיר החדשה? תיסעו עם קווים בתוך העיר ותעברו ותעברו ותעברו.
עמירם סטרולוב
¶
מה שאני רוצה להגיד בהמשך, באמת עיריית ראש העין השקיעה מעבר לכל רשות אחרת. היא לקחה אחריות, היא הקימה צוות אסטרטגי שאני הובלתי אותו ויש היום את מיטל וגיל יודע את זה, והיא לקחה את תלונות הציבור באמת והיא מטפלת בהם, בפער הזה בין משרד התחבורה ולכן היא קורסת, כמו שהיא אמרה. למשרד התחבורה אין את הכלים לענות.
עכשיו נקודתית לעוד דבר נורא חשוב, שיכול מאד לשפר את נושא מערך התחבורה הציבורית. עומדת על שולחן משרד התחבורה, נתיבי ישראל, כבר ארבע שנים הצעה לעשות פנייה שמאלה רק לתחבורה ציבורית. איזה פרויקט קטנצ'יק כזה.
עמירם סטרולוב
¶
ואז כל האוטובוסים שמגיעים מתחנת הרכבת או מתל אביב ונכנסים לפארק, יכולים לעבור למעלה, לעשות פנייה שמאלה ולהיכנס ישר, לעקוף את כל הפקק.
הנקודה השלישית שפה יש ויכוח אדיר. השר הכריע אותו לצערי, אבל הוועדה יכולה להעלות אותו שוב פעם לדיון. נתיבי תחבורה ציבורית על כביש 5, שזה הפקק של המדינה. משרד התחבורה, בלחץ שלנו, הכניס את זה לתכנון. אלא מה? הוא רוצה לעשות נתיב תחבורה ציבורי במסגרת כביש מהיר, נתיב מהיר, שייקח בין 4 ל-5 שנים עד שהוא יהיה מופעל.
עמירם סטרולוב
¶
ואנחנו דרשנו בצד ימין להפעיל כאן ועכשיו נתיב תחבורה ציבורית על השוליים. אז גם פה הוועדה יכולה להתערב. הם החליטו שלא. היו דיונים על זה. אנחנו רוצים להחזיר את זה לדיון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל ממש, כי תדע לך שאתה פוגע בסיכויי להיבחר שוב, כי יש ישיבת סיעה ואם ראש הסיעה יראה שאני לא מגיע, אז - - -
שי סולומונוב
¶
אז אני לא אקח את זה על המצפון שלי, אני אעשה את זה מהר. אני חושב שקווים 12,13,14 שהוספתם, ובכלל אפיקים עושה עבודה טובה, אבל אני חושב ששמתם את המשאבים במקום הלא נכון. כי אני עובד שם ואני רואה אותם. הם עוברים כל כמה דקות והם ריקים. כל היום הם ריקים. גם קו 472 דרך אגב. את מוזמנת לבוא איתי. אני רואה אותו כל יום כשאני נוסע ברכב על הכביש, הוא ריק.
מיטל לוי
¶
זה גם לא רלבנטי. אלה קווי ראש העין, נקודה. אני לא מנהלת איתך את הדיון הזה. ממש לא. אני לא הולכת לפגוע בשירות של התושבים שלי, כמו שאני אדאג לשירות שאתה תקבל, שום דבר מפה לא ייצא כדי לפגוע בתושבים של ראש העין.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הגברת מיטל, חסכתי לך את כל הדברים, כי בתחילת הדיון, עוד לפני שהגעת, אמרתי לשי וכולם עדים, שכל הצעה שהוא יציע, שייזהר שלא תפגע בתושבי ראש העין, כי הם יגידו לא.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כי אני מכיר הרבה מקרים בערים אחרות, גם באשדוד ובכל מיני מקומות. באים אל עם כל מיני הצעות ואני אומר סלח לי, לפני שאני הולך לבדוק את זה, זה יפגע במישהו במקום אחר? לא, שם אין כל כך הרבה אנשים. אל תדבר איתי. יש לך הצעה נוספת? בבקשה. חלופה נוספת? בבקשה. לא על חשבון מישהו.
הסיכום
¶
הוועדה מבקשת לתאם את שעות יציאת האוטובוסים לשעות העבודה בפארק, ברור מאד.
הוועדה מציעה להקים ארגון שטאלים שימומן על ידי המעסיקים, בשיתוף עיריית ראש העין ומשרד התחבורה. אני לא מפרט פה, כי הדברים ידועים ומופיעים בפרוטוקול.
אני חייב לומר שכל הפתרונות שמציע משרד התחבורה הם פתרונות לטווח הארוך. עדיין לא שמענו משהו לטווח המיידי. אנחנו מבקשים להציג בכתב תוך 30 יום, תכנית מעשית לטווח הקצר, עד לטווח הארוך. אם יש. אם אין - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למשל העניין הזה של השאטלים והעניין הזה שאתם תמצאו כבר את הדרך איך לקרוא לזה, אם הסיעים או תחבורה ציבורית, או משהו אחר; ומסוף קטן בצומת כדי שיוכלו לאסוף את האנשים שעל הכביש, בקווים הבין עירוניים, להכניס אותם אל תוך הפארק. זה דברים שאפשר לעשות בלי השקעות גדולות ובלי דברים ארוכי טווח.
גם המהנדס סטרולוב אמר משהו שאפשר לעשות באופן מעשי – הפנייה שמאלה. אז תבדקו אם אפשר לעשות פנייה, אני לא קובע שצריך, תבדקו אם אפשר לעשות פנייה שמאלה לתחבורה ציבורית בלבד, כדי לשחרר את הפקקים בפארק אפק.
תודה רבה שהייתם איתנו.
הישיבה ננעלה בשעה 15:20.