הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 518
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ו באייר התשע"ז (22 במאי 2017), שעה 12:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/05/2017
צו הגנה על בריאות הציבור (מזון) (תחילת הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים), התשע״ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
צו הגנה על בריאות הציבור(מזון)(תחילת הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים), התשע"ז-2017
מוזמנים
¶
מנהל שירות המזון הארצי, משרד הבריאות - אלי גורדון
שירות המזון הארצי, משרד הבריאות - מרינה אוספלד
סגנית מנהל הרשות המזון הארצי, משרד הבריאות - פנינה אורן שנידור
רפרנט תעשיה ומסחר באג"ת, משרד האוצר - עידו שלמה סופר
נציגת יקבי בוטיק - אילנית צמח
רישום פרלמנטרי
¶
אתי בן-שמחון
צו הגנה על בריאות הציבור(מזון)(תחילת הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים), התשע"ז-2017
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היום 22 למאי 2017, כ"ו באייר תשע"ז. הנושא: צו הגנה על בריאות הציבור(מזון)(תחילת הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים), התשע"ז-2017.
בבקשה, מרינה.
מרינה אוספלד
¶
אני יועצת משפטית, שרות המזון הארצי.
שלום לכולם, כפי שנאמר בצו במכתבו של השר ליצמן, כבוד יושב-הראש, לפי סעיף 319(ה)(1) לחוק ההגנה על בריאות הציבור(מזון) האחריות על ייבוא משכרים הוא מהרגע של ייבוא עד לשיווק, אמורה להיות בסמכותו של משרד הבריאות.
במהלך השנה, עבדנו בשיתוף עם משרד הכלכלה על בניית מבנה אשר יאפשר למשרדנו לקבל את האחריות הזו מצד אחד, ולשמור על הדרך המוכרת, אם אפשר לומר, של כל התהליך שנעשה עד עכשיו על ידי משרד הכלכלה. לשם כך, בשיתוף עם משרד הכלכלה הופצה טיוטה של תקנות, תקנות לעניין משקאות משכרים. בתקנות האלה בעצם נבנתה תשתית אשר הבסיס שלה מצד אחד, זה הוראת מנכ"ל של משרד הכלכלה, שבעצם מסדירה את כל ההליך של ייבוא ורישום מוקדם של המשקאות. גם הליך השחרור הוא פורט בטיוטה, הטיוטה הופצה להערות הציבור לפני כחודש.
לצורך הבנייה של התשתית הנכונה, נעשתה גם עבודה משותפת מול משרד הכלכלה ומכון התקנים, וכל מה שקשור למאגרי מידע שעכשיו עומדים לרשותם של משרד הכלכלה, ומכון התקנים שבעצם היה אמון על בדיקות של המשקאות עצמם והשחרור שלהם. ממה שאנחנו מבינים, שאנחנו זקוקים לעוד זמן מסוים על מנת שתהיה לנו אפשרות להתחברות מלאה עם שיתוף פעולה כמובן עם שני הגורמים האלה לאותם מאגרי מידע. כרגע, בהתייעצות ובהסכמתם הוחלט על מנת שנוכל לבסס את כל הנתונים האלה ולעבוד בשיתוף פעולה גם עם מכון התקנים שיאפשר לנו כניסה לכל מאגרי מידע האלה, כולל בדיקות מעבדה למשל, אשר נמצאים כרגע בסמכותם מכוח חוק התקנים.
מרינה אוספלד
¶
על כן הוחלט שאנחנו נגיש את הצו, נבקש מהוועדה, כבוד היושב ראש, לאפשר לנו עוד חצי שנה של התארגנות.
עידו סופר
¶
רק אני אגיד שזאת עמדה משותפת לכלל המשרדים. במידה ומשרד הבריאות לא יהיה מוכן להעברת הסמכויות, אז יש כאן איזשהו חשש לכך שהפרוצדורה תביא לעליית מחירים, ולהשתת עלויות כאלה ואחרות על יבואנים. ולכן, עד למוכנות של משרד הבריאות לקבל את התחום הזה, אז מוצע על דעת כלל הגורמים להשאיר אותו כרגע במשרד הכלכלה.
עידו סופר
¶
לא, לדחות את העברה עד להשלמת - - -
רק אסביר. כיום אין כאן איזשהו חשש שלא מתקיימת בדיקה, ויש כאן חשש לבטיחות הציבור. במכון התקנים אין אישור שחרור מהמכס במידה ומכון התקנים לא עושה את הבדיקה. להבנתי, מדובר פה ביותר על איזושהי הסדרה שמשרד הבריאות כאחראי על מזון במדינת ישראל, להעביר אליו את התחום הזה שלא יישב תחת משרד הכלכלה. להבנתי, זו לא סוגיה של בטיחות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה להבין בעברית פשוטה. כרגע, זה נמצא במשרד הכלכלה, בביצוע של מכון התקנים. תוך שישה חודשים זה יימצא במשרד הבריאות עם כל התנאים כדי שהוא ימשיך את העבודה בעניינו? – זו ההגדרה? מה יקרה בעוד שישה חודשים?
פנינה אורן שנידור
¶
בטיוטת התקנות שהפצנו, ובכוונתנו להביא אותה לאישור, אנחנו מבקשים בעצם שבתקופה הזאת של החצי שנה, יאושרו התקנות בוועדה. בטיוטת התקנות ישנו מתווה מפורט שבא ואומר, אנחנו מחילים את הוראות חוק המזון על ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משקרים, וקובעים לתקופת מעבר.
פנינה אורן שנידור
¶
כן. תקופת המעבר תהיה בתקנות. בעצם, מה שאנחנו באים ואומרים, שעל מנת לשמור על רצף הפיקוח, אנחנו צריכים גישה למערכות מידע ולמאגר נתונים שקיימים היום במכון התקנים.
פנינה אורן שנידור
¶
הם מקובל עליהם. למרות שיתוף הפעולה הפורה שהיה עם משרד הכלכלה, אנחנו עדיין טרם השלמנו את המעבר. יצרנו את המסגרת, קבענו את התנאים איך יהיה – אנחנו כרגע צריכים גישה לנתונים, למערכות המיחשוביות שלהם.
אלי גורדון
¶
מכיוון שמערכות ממוחשבות לא הספקנו לממשק את מערכות ממוחשבות שתומכות בתהליכי פיקוח שלנו, ושיתמכו בתהליך פיקוח בדרך עתידית, אנחנו חייבים את הזמן כדי ליצור את המאגר מידע שמרינה ופנינה דיברו עליו, וגם לגרום לתהליך לעבוד בצורה פשוטה – מאפשרת פיקוח פשוט, וגם נגיש למפוקח בעיקר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם אני מבין טוב, המצב הוא כזה - בשישה החודשים הקרובים, אתם תצללו בתוך המאגר של משרד הכלכלה.
פנינה אורן שנידור
¶
יתרה מכך, שר הבריאות פנה לשר הכלכלה, והוחלט על הקמת צוות בין-משרדי, שאמור בעצם - - -
אלי גורדון
¶
במהלך שישה חודשים אלה – אנחנו צריכים לכתוב את התקנות, להעביר את כל התהליך כדי להביא אותם לאישור כאן בוועדה. לבנות את הממשק הנכון עם מערכות ממוחשבות אצלנו ואצלם גם, כי מערכות צריכות לדעת לדבר ביניהם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו כרגע אומרים, אתם צוללים אצלם, מעבירים אליכם, ואחרי שישה חודשים - - - ואתם מתחילים לעבוד, ואז תהיו גם מוכנים לעבוד?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זאת אומרת קבלת ידע הקיים והערכות להמשך. בעוד שישה חודשים אנחנו מקבלים תכנית עבודה להמשך. אתם תדעו מה לעשות, לא תהיה תקופה מתה שבין זה לזה.
פנינה אורן שנידור
¶
לא תהיה תקופה מתה. אנחנו רק מסתייגים שגם בעצם לפי סעיף 319 לחוק, אנחנו יכולים לבקש - השר יכול לבקש הארכה לעוד חצי שנה בעצם ארבע פעמים. הכול תלוי כמובן.
פנינה אורן שנידור
¶
בגלל שאנחנו עושים ככל יכולתנו לעמוד בלוח הזמנים. אנחנו פה צריכים את משרד הכלכלה ששותף אתנו.
עידו סופר
¶
המשאבים שקיימים בכלל הרפורמה שנעשתה בהליך החקיקה. בסופו של דבר זו העברה של תחום מסוים לשם.
עידו סופר
¶
הם ערוכים לזה, זה היה במסגרת ההבנות שהיו. יש חשיבות גם שהוועדה תבין שצריך לוודא שזה מעבר חלק שגם לא פוגע במגזר העסקי, זה עוד נדבך שחשוב להבין. אין כאן חשש לבטיחות הציבור.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לאור מה שאתה אומר, זו הערה מאוד נחרצת בעיניי. אתם רוצים שישה חודשים, נאשר לכם כמובן, אבל בעוד ארבעה חודשים תדווחו לנו שאתם עומדים בלוח הזמנים, כדי שלא נגיע לעוד שישה חודשים, ונגיד לא הצלחנו, או זה לא זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אפילו בלי התכנסות - התראה בעוד ארבעה חודשים, נקבע את המועדים, נקבל מכם הערכת מצב של ההיערכות שלכם.
נעה בן שבת
¶
אני רציתי לשאול בהקשר הזה של המשאבים, הרי זה לא התקנות היחידות שצריך היה להתקין אותו, או לא הדבר היחיד שהסתיים תוך 18 חודשים, יש תקנות של ייחוסי סגולות ריפוי, והשאלה אם באמת הועמדו המשאבים הנחוצים בשביל לאפשר את כל ביצוע התקנות, כי אנחנו לא ראינו את התקנות מגיעות, ואנחנו לא יודעים אם באמת הדברים שהועברו פה בוועדה האם אפשר לבצע אותם.
אלי גורדון
¶
חלק ממשרות נפתחו כבר למכרזים ברמה של מטה, כי ברמת הפיקוח אנשים לא עוסקים ביצירת תורה וחקיקת משנה. ברמת המטה - אכן כרגע יש לנו משרה נוספת של יועץ משפטי, ועוד אחד בדרך, יש מכרז כרגע. אנחנו מקווים מאוד שנעשה את המרב ונביא את כל התקנות לכאן.
חשוב לזכור, שיותר מחקיקת משנה, נוצרה ועובדים עליה תוך כדי כאשר זה לא היה בתכנית עבודה של החוק, אפילו אותן תקנות של צהרונים נולדו אחרי החוק, וגם עליהן עבדנו ועוד על כמה דברים. אנחנו עושים את המרב כדי לעמוד בכל המשימות שהחוק הטיל עלינו.
נעה בן שבת
¶
כך לגבי תקנות הצהרונים, שאלת לגבי המועדים הנדרשים. אני מבינה שגם המועד שהיה בחוק חלף, אבל שהיה צורך בהערכות בגלל ההתקשרויות ומפעילי הצהרונים, ולכן אני חושבת שצריך זמן היערכות.
אלי גורדון
¶
אני מסכים. לכן אני רציתי רק לדעת, כי התבקשתי לתעדף גם עבודה בתוך משרד המשפטים, כי יש יותר מתקנה אחת שנמצאות בסבב בין משרד הבריאות למשרד המשפטים, וגם הם מבקשים לתעדף את התקנות האלה.
אלי גורדון
¶
קודם כל ברמת החוק, קבענו שמזון יהיה ממורכז תחת גוף אחד גם ברמת החקיקה וגם ברמת הפיקוח. ככל שפחות יש אחריות לביצוע, יש יותר זמן להשתכרות, בינתיים אין לנו זמן לשתות מים.
אילנית צמח
¶
אני לא לוביסטית.
אני באמת כאן מגיעה כנציגת יקבי הבוטיק בישראל. אני שמחה לשמוע על הדחייה של התהליך, כי בעצם זה אחד הדברים שיקבי הבוטיק מבקשים.
אילנית צמח
¶
300 יקבי בוטיק במדינת ישראל.. אפשר שביחד הם מייצרים כאן למעלה מ-5 מיליון בקבוקים. יקבי הבוטיק שלנו נודעים בארץ ובעולם.
אילנית צמח
¶
באזור הדרום יש בסביבות ה-15 יקבי בוטיק, שזה מאוד יפה ומכובד.
אזור מטה יהודה, ומועצה אזורית גזר יש למעלה מ-50 יקבים, זה ריכוז מאוד יפה. היתר מתרכזים באזור עמק יזרעאל צפון, ולאזור הצפון - רמת הגולן וכדומה. בעצם, אנחנו מדברים על פרנסה של 300 יקבים, אלפי עובדים מועסקים בתעשייה הזאת. אנחנו סופרים מעבר לבעלי היקבים עצמם, הייננים עצמם, כמובן שיש את הנושא של משגיחי כשרות בחלק מהיקבים ועובדים נוספים.
הענף הזה אנחנו לא יכולים להגיד שהוא כלכלי, יקב הוא לא הדבר הכי כלכלי בעולם, אבל יחד עם זאת הוא יודע לפרנס את עצמו, ועוד כמה משפחות ליד. אנחנו מדברים על כלכלה זעירה, אנחנו מדברים על עסקים קטנים שיודעים לפרנס את עצמם. היום הם לא נטל על המדינה. אם לא נשכיל לנהוג בהם נכון, הם ייהפכו להיות נטל על המדינה.
אילנית צמח
¶
מה שעשיתם עכשיו מבורך. אני רוצה כן להתייחס לנושא עצמו. העברה של יקבי הבוטיק ממשרד הכלכלה / ממשרד החקלאות לתחום משרד הבריאות, זה דבר נכון, כי בעצם במזון אנחנו עוסקים.
אלי גורדון
¶
בהיבטים כלכליים אנחנו לא מתעסקים. זה כמו פיקוח על שאר המזונות. לעומת זאת, אם יש מכסה או כל איזושהי הטבה כלכלית ליצרן, ליבואן, אנחנו לא עוסקים בזה – לא אנחנו.
אילנית צמח
¶
מה שכן חשוב לנו מבחינת יקבי הבוטיק. יצא חוק החדש, ואנחנו מבחינתנו צריכים להיערך, צריכים להיערך בכמה רמות - גם מבחינת ההגדרה הסטטוטורית, גם מבחינת ההגדרה לרישיון יצרן, יש כאן מספר פרמטרים שאנחנו מבקשים לקחת בחשבון. ההבחנה בין סוגי היקבים שיש - יש יקבים בתוך הנחלות שזה יקבים שתחת טיפול ממ"י ותחת טיפול משרד החקלאות, ורישיון היצרן הוא פועל יוצא של היותם ברי רישיון עסק כזה או אחר. יש את היקבים העירוניים שאין להם כאן ביטוי בכלל בתוך התקנות האלה, אלה יקבים שעלולים להיסגר מחר בבוקר, שאנחנו צריכים להתייחס אליהם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי המלצה. לאור זה שאני רואה שכולם כבר שיכורים מזה שמדברים על השתייה הזאת, תעבירו להם בכתב, כדי שלא ישכחו שום דבר, או שהתייחסו.
אילנית צמח
¶
אני חושבת שצריך להיות כאן איזשהו דיון גם עם המגזר העסקי, גם עם מגזר היקבים. חייב להתבצע כאן איזשהו שיח. אני אומר כאן שאני אומרת אותו בזהירות רבה. בעצם ליקבי הבוטיק לא היה ייצוג עד לפני שבוע, עד שבעצם קיבלנו את התקנות החדשות. יקבי הבוטיק היו תחת מועצת גפן יין. מועצת גפן יין – היא גוף שמייצג לכאורה את כלל היקבים, יקבי הבוטיק לא היו חלק מתוך התהליך הזה, לא היה לנו נציגות בתוך התהליך הזה.
אני נתבקשתי לבוא ולעשות את זה ברמה של עזרה, של ייעוץ, של פרו-בונו, ואני עושה את זה באהבה, כי פעם היה לי יקב וסגרו לי את היקב, אז אני יודעת על מה מדובר ועם מה מתמודדים. באמת, מהבחינה הזאת, חשוב לנו כאן להיכנס לתוך הדיונים, להיות נציגים, להיות נוכחים.
אלי גורדון
¶
כמה דברים מה שעשינו עד עכשיו. עובדתית, גם היום יקבים מחויבים במסגרת חקיקה קיימת הקודמת לחקיקה שהתחילה ב-2016, חוק שאישרנו כאן בוועדה, יקבים היו מחויבים בקבלת רישיון יצרן. השינוי עם החוק זה שיקב ללא רישיון יצרן לא יוכל למכור סחורה לחנות כזו או אחרת שאסור לה לקנות מזון מהיצרן או יבואן שאין לו רישיון על כך כמו שהגדרנו בחוק. כך למעשה אנחנו סוגרים את כל מעגל הפיקוח, ושרשרת אספקת סחורה שהיא מעסקים שיודעים לתרגם את האחריות בצורה נכונה.
שנית, אדוני היושב ראש, במהלך השנה אחרונה ניהלנו דיונים, מפגשים וניסינו להבין את דרך העבודה, עם כל הגופים, פשוט הגוף הזה כפי שצוין הוקם לפני שבוע בלבד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היות והם אמורים לייצר - אז כדאי שתשקיעו בהם.
ברשותכם, תודה שבאת לגלות לנו שיש ארגון הבוטיקים ליין, זה טוב, תצליחו. יין זה רק משמח, לא צריך להשתכר מזה. אני ממליץ שמשרד הבריאות ישקיע. אני בעד לאשר את זה.
נעה בן שבת
¶
צו הגנה על בריאות הציבור(מזון)(תחילת הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים), התשע"ז-2017
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 319(ה)(1) לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015 (להלן – החוק), בהסכמת שר הכלכלה והתעשייה ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מצווה לאמור:
1. תחילת הוראות החוק לעניין משקאות משכרים
הוראות החוק לעניין ייצור, ייבוא, ייצוא ושיווק של משקאות משכרים יחולו מיום י"ב בכסלו,
התשע"ח (30 בנובמבר 2017)".
בעצם לא חלות הוראות החוק על ההסדר הזה.