הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 5
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הפנים והגנת הסביבה
לדיון בהצ"ח תאגידי מים וביוב
יום שני, כ"ה בסיון התשע"ז (19 ביוני 2017), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/06/2017
חוק תאגידי מים וביוב (תיקון מס' 12), התשע"ט-2018, הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016 (פ/3523/20), של חה"כ איציק שמולי
2. הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016 (פ/3626/20), של חה"כ אורן אסף חזן
מוזמנים
¶
מנהל אגף משק המים, משרד האנרגיה והמים - יוסף אלעזרא
דובר נציבות המים, משרד האנרגיה והמים - אורי שור
משפטנית-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יעל דקל-שפריר
מנהל הרשות ויו"ר המועצה, רשות המים והביוב - גיורא שחם
ממונה על התאגידים, רשות המים והביוב - אפי דביר
מנהל חטיבת כלכלה, רשות המים והביוב - גלעד פרננדס
יועמ"ש-רשות המים, רשות המים והביוב - חנה פרנקל
רפרנטית מים באג"ת, משרד האוצר - רעיה עדני
כלכלן, משרד הפנים - יוסף בנישתי
עו"ד בלשכה המשפטית משרד הפנים, משרד הפנים - שחר פרלמוטר
ראש העיר מודיעין, מכבים רעות - חיים ביבס
ראש מועצה מקומית כפר שמריהו - דרור אלוני
חכ"ל, ראש מועצת עומר - פיני בדש
ראשת עיריית יהוד מונוסון - יעלה מיכל מקליס
מנכ"ל, מרכז השלטון המקומי - שלמה דולברג
דוברת, מרכז השלטון המקומי - הילה וזאן
כלכלן, מרכז השלטון המקומי - ציון נקאש
רמ"ט היו"ר, מרכז השלטון המקומי - לירון דורון לוי
ראש מינהל כספים תפעול ובקרה, מרכז השלטון המקומי - אריאל שטינברג
מ"מ יו"ר, פורום סגנים - אסי אסף לוי
מנכ"ל מעיינות העמקים, תאגידי מים וביוב - יהודה סיסו
יו"ר דירקטוריון, עין אפק, תאגידי מים וביוב - רזיאל אחרק
כלכלן אנרגיה תשתיות, התאחדות התעשיינים - אלעד נצר
פעיל חברתי - אליהו יצחק
מת"ל, כנסת 19 - דניאל חלפין
מוזמן/ת - רם חלפון
מוזמן/ת - ורוניקה איבלב
מוזמן/ת - איציק דדוש
מוזמן/ת - בני פרץ
מוזמן/ת - דודי כהן
שדלן/ית (ענבלים כ.ו סחר ומלונאות בע"מ), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה - אלידור כהן
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016, פ/3523/20, הצעת ח"כ איציק שמולי
הצעת חוק תאגידי מים וביוב (תיקון - צמצום מספר תאגידי המים והביוב), התשע"ז-2016, פ/3626/20, הצעת ח"כ אורן אסף חזן
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מאחל לך הצלחה בתפקיד. אני מקווה שלא תתעמת לנו עם חברי הכנסת ושתעשה מה שצריך לעשות מבחינה ציבורית. אני מאמין שזה מה שיהיה.
מכיוון שנכנסת לתפקיד רק היום – שוחחת אתי על כך – אני מאפשר דחייה של שבועיים בכל מה שקשור לנושאים שעולים בוועדה על מנת שתוכל להיכנס לעניין ולהציג אותם בשם רשות המים.
אחת הבעיות שלנו – אנחנו שומעים פה את חברי הכנסת והם אומרים מה שהציבור אומר – שיש משבר אמינות גדול מאוד בין הציבור הרחב לתאגידים, וגם מול ראשי ערים יש משבר אמינות ומנסים לקחת להם את השליטה מתחת לידיים, שלא בצדק. אני מבקש שתחשבו יחד עם החברים שעובדים אצלך ברשות הזאת על שיטות להחזיר את אמון הציבור בתאגידים. אם תביאו לנו את השיטות האלה, נהיה מוכנים ללכת לקראת העניין, ואני מאמין שאני אשכנע גם את חברי הכנסת.
אחד הדברים שכבר אמרנו זה החזרת אמון הציבור. תבינו דבר אחד, אנשים עשירים, אם הם משלמים 100 שקלים, 110 שקלים, זה לא מפריע להם. מי מקטר הכי הרבה, ובצדק? האנשים העניים. פעם יכלו לקבל הנחה על מים באופן סוציאלי, גם על חובות, והיום אי-אפשר לעשות את זה, כי אתם לא מאפשרים.
דבר נוסף הוא שאם היה פיצוץ מים, יש הוראות שמוכתבות לתאגידים שיוצרות מצב מאוד בעייתי מול הציבור.
צריך להביא בחשבון את כל הדברים האלה אם רוצים להחזיר עמדה יותר חיובית של הציבור כלפיכם.
לגבי הוצאות וכו', התחלנו לדבר על זה ולא סיימנו.
אני מציע שנעשה את הדיון הזה קצר יותר, בגלל שנכנס מנהל חדש ונאפשר לכם לבוא אלינו עם הצעות. תחשבו טוב. מחר הישיבה מבוטלת. היום נשמע מי שרוצה לדבר והמשרד לאיכות הסביבה יציג. האם אתם רוצים להציג את המצגת או לחכות?
היו"ר דוד ביטן
¶
גם היועץ המשפטי של הוועדה אמר לי שהם רלוונטיים. אנחנו נשמע אותך ונדבר על זה. מישהו רוצה להתייחס בנוסף? קודם כול, עדיין לא קיבלתי ממרכז השלטון המקומי שום דבר לגבי תחשיבים ודברים מהסוג הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא ראינו. אם אתם רוצים שנתייחס בצורה רצינית לעניין הזה, תביאו לנו את הנתונים שביקשנו, גם המשרדים וגם אתם. אתם בכלל לא הבאתם. הבאת משהו, המנכ"ל?
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
עכשיו ברצינות. אני מכיר את גיורא שחם כמה שנים, אני חושב שזו החלטה חשובה שהוא קיבל את התפקיד של רשות המים. לא פעם טענו שחסרה מנהיגות בתחום המים. גיורא הוא מנהיג בתחום המים, הוא מקצוען בתחום המים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זה היום הראשון. אני מצטרף לברכות למינוי של הממשלה. אני מאחל לגיורא בהצלחה, ורק רוצה לומר שתתנו לו את הזמן כדי שייכנס לתפקיד, וייכנס כמו שצריך. גיורא, שיהיה בהצלחה, אנחנו לרשותך. תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, תציג את עצמך. חשוב מאוד לשתף פעולה גם עם ראשי הערים במסגרת התפקיד שלך. נגיד ככה: שרשות המים לא תהיה בעלת הבית היחידה כמו שהיא רוצה להיות. דווקא בזמן האחרון יש שיתוף פעולה יפה מאוד. בבקשה.
גיורא שחם
¶
אני גר במושבה כנרת, אני לא בן המושבה, התחתנתי עם בת כנרת ושם בנינו את ביתנו. יש לי חמישה ילדים, אני בוגר הטכניון בהנדסת מים בתואר הראשון ובניתוח מערכות משאבי מים בתואר השני. כל חיי המקצועיים אני עוסק בניסיון לשפר את הגישה הציבורית לניהול משאבי המים של ישראל. עשיתי את זה בתיקון הגדול שהיה בעמק החולה, שקרס בעקבות ייבוש החולה, והפכנו אותו לגן פורח. אני עוסק הרבה בשיקום של הסביבה שנהרסת סביב ים המלח. עסקתי בקידום של טכנולוגיות מים במסגרת קרן הון-סיכון. הייתי חבר בוועדה המשותפת של ישראל וירדן ליישום פרק המים בהסכם השלום עם ירדן. עסקתי קצת בייעוץ גם בחו"ל, גם לממשלה הסינית, גם באתיופיה וגם במצרים. הכנתי את הפרוגרמה למשק המים באמצע שנות האלפיים כשלצערי - - -
גיורא שחם
¶
יש להם בעיות מים קשות בצורה בלתי רגילה. אנחנו מענפי המים והניקוז כמו רופאי עור, כמה שהפצע יותר מודלק, ככה אנחנו יותר נהנים.
האתגר שלי זה להתייחס לסוגיות ולקשיים בניהול הציבורי של משק המים, שכולל בראש ובראשונה את נושא המחירים, את הנושא של שימור המים לנושאים הסביבתיים וכך הלאה. זה בקליפת אגוז.
אני מאוד מודה לוועדה שנתנה לי גרייס של שבועיים כדי שאצלול גם לעניין הזה ואוכל לבוא עם דברים מעשיים לקדם את העניין הזה. תודה.
פיני בדש
¶
שלום לכולם. הרשות שלי היא מבין הרשויות שלא התאגדו. הצהרתי שגם אם אני אלך לבית סוהר אנחנו לא נתאגד.
פיני בדש
¶
עדיין התושבים קמים בבוקר ומחייכים, כי זורמים להם מים בכל יום ואם יש תקלה מטפלים בה מידית. יש לנו מכון טיהור שממחזר מים לרמה של שתייה אקראית. כל היישוב שלי 100% מושקה במים מושבים.
פיני בדש
¶
אולי זו הזדמנות לאלה שרוצים להיפטר ממני. היה פה ראש עיריית רחובות, הוא אמר שהוא ילך אתי לבית הסוהר, רק אמרתי לו שהוא ילך לאגף התורני, החיים שלו יותר קלים, אבל בינתיים הוא התאגד. אני חושב שיש סעיף בחוק שמי שעונה לתנאי החוק, יש אפשרות לתת לו פטור על מטרת החוק של התאגוד. כולם מבינים היום שהתאגיד זה לא חגיגה גדולה כמו שחשבו וזה לא הצלחה גדולה כמו שחשבו. יש תאגידים טובים, יש תאגידים לא טובים, יש כאלה לא מאוגדים, אלה שלא מאוגדים היום מנוהלים בצורה של משק סגור.
פיני בדש
¶
אנחנו מנהלים את כל המערכות במשק מים סגור. אני חושב שני דברים: האחד, להאריך את החוק בעוד חמש שנים. היתה דחייה של התאגוד בחמש שנים. והשני, לאפשר לרשויות שעומדות בכל התנאים של החוק ומנהלות את המים במשק סגור בצורה מיטבית – לאפשר להן על-פי החוק לקבל את הפטור.
היו"ר דוד ביטן
¶
דיברו אתנו על זה, וגם אנחנו מדברים על זה. כרגע אנחנו בודקים הכול, מקבלים ניירת, כל מיני בקשות שביקשנו, ורק לאחר מכן ניכנס לדיונים עם משרד - - -
פיני בדש
¶
איך אמרת בתחילת דבריך? תושב שיש לו בעיה ומגיע, התאגיד לו יכול אתו כלום. כראש רשות, יש לי ועדת הנחות, יש ועדה זו וועדה אחרת. אנחנו משתדלים לעזור לאנשים כשלתאגיד אין כלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו מטפלים בעניין, אבל גם נשב עם מרכז השלטון המקומי, גם נשב עם משרד האוצר וגם עם משרד המים על העניין הזה. נקבל החלטות מושכלות. מה שביקשתי, כדי לקבל את ההחלטות האלה, קודם כול שרשות המים ומשרד האוצר יבואו אלינו עם דרך איך להחזיר את אמון הציבור לנושא של התאגידים. אם תשכנעו אתי, יכול להיות שאני אלך אתכם על מספר דברים. אם לא, לא נהיה אתכם בעניין הזה. תחשבו טוב-טוב הפעם. מישהו עוד רוצה? בבקשה.
רזיאל אחרק
¶
אני יושב-ראש היו"רים של תאגידי המים. חשוב לציין שהיו"רים הם נבחרי ציבור בדיוק כמו כל נבחר ציבור אחר שיושב פה והוא לא מנכ"ל, זה אומר שהם בהתנדבות מלאה, וזה אומר שהרגישות שלנו לציבור היא לא פחות מאשר של חברי הכנסת.
קודם כול ירו פה ואחר-כך סימנו את המטרה. בשנתיים האחרונות מחיר המים ירד ב-30% מבלי שסגרו תאגיד אחד. זה אומר שמחיר המים - - -
רזיאל אחרק
¶
מחיר הימים לא קשור לתאגידים. אני רואה מה שעושים בערוץ 10, עושים רצח אופי לעובדי התאגידים, למנכ"לים, משהו שאסור שייעשה, כי מי שהקים את התאגידים זו הכנסת הזאת, והיא הקימה אותם בגלל שהטיפול במשק המים היה לקוי לחלוטין.
רזיאל אחרק
¶
היום כשמשק המים כבר מתחיל לעלות על דרך המלך, מחפשים פה טענות פופוליסטיות. על השולחן של הכנסת הזאת לפני שנה הונחה הצעת חוק שלי יחד עם ישראל אייכלר – אתה זוכר, שמולי – להקים ועדת הנחות. אם כל-כך היה אכפת לכם, חברי הכנסת, אתמול הייתם מחוקקים את החוק הזה, והייתם חותכים את כל החיובים האלה של האנשים שיש להם תעודות נכה, או אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, כמו הנחות בעירייה, במקום ללכת לערוץ 10 ולהכפיש את כל התאגידים. הצעתי לקחת את מערכת ההנחות בעיריות, לשכפל אותה לתאגיד, ולתת להם את ההנחות, והנה, כבר עשית מעשה. הלוא מחיר המים לא ירד, וזו עובדה, אם תעביר את משק המים לעירייה. הוא לא ירד, זו עובדה. גם אם תצמצם א מספר תאגידי המים, זה לא ירד. זה בדיוק כמו לסגור את תחנות הדלק, מחיר הדלק לא ירד. מי שקובע את מחיר הדלק זאת המדינה. מי שקובע את מחיר המים זה אתם ורשות המים. קודם כול תפסיקו את ההתלהמות, אתם, חברי הכנסת. תורידו את הפוקוס מהתאגידים - - -
היו"ר איציק שמולי
¶
ידעתי שתגידו את זה. למה הבוקר קיבלתי עוד שתי פניות על ניתוקים בקריית-שמונה? אני אעביר לכם אותן אחר-כך, רשות המים.
היו"ר איציק שמולי
¶
הבעיה שאתם תמיד מעל החוק. אם מגיעים לפה מנכ"לים של תאגידי מים ואומרים לחברי הכנסת: אנחנו מנתקים מים כדי לחנך את הציבור, מי אתם בכלל? מה זה הדבר הזה? אתם התבלבלתם טיפה.
היו"ר איציק שמולי
¶
כל המקרים, אחד לאחד עוברים לרשות המים. אתה הצגת את עצמך כיו"ר של היו"רים, ולכן גם בעיה כזאת שקורית בקריית-שמונה, אני שם לך אותה על השולחן.
היו"ר איציק שמולי
¶
אתה רוצה שאני אביא שמות? יאללה, חבר'ה, בואו נפסיק את הקרנבל. רזיאל, סיים את הדברים שלך בבקשה.
רזיאל אחרק
¶
מה שאני בא לומר, חבר'ה, מה שצריך לעשות זה להקים ועדת הנחות. אנחנו בעד. תעריף הנזילה, לא יכול להיות שיכיל בתוכו גם את ההתפלה וגם את הנושא של הביוב. לדעתי אפשר לחייב במחיר הנזילה ב-1.5-1.0 שקלים, עוד איזה עלות הובלה קטנה של חצי שקל וגמרנו, ואז תושבים לא יקבלו חשבונות של 20,000 שקל. זה בידינו. הלוא 300 מיליוני השקלים, היטלי ההפקה שהחזרתם לתאגיד המים, מזה הוזלתם את המחיר של ה-14%, לא בגלל אף אחד, זה בגלל שהיטלי ההפקה חזרו בחזרה לתאגידי המים. אם הייתם עושים את זה מההתחלה, מחיר המים היה יורד ב-14%. זה לא בגלל תוכנית כזאת או אחרת בערוץ 10.
אלון זסק
¶
צהרים טובים, אני סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנת הסביבה וחבר מועצת רשות המים. הוצאנו מכתב מסודר לחברי המועצה, ששם פרסנו את המשנה המקצועית לגבי כל הנושא של התאגיד. צריך להביא בחשבון כמה דברים: דבר ראשון, אם אנחנו מסתכלים בהיבטים הסביבתיים – אני לא נכנס להיבטים של משק המים, אלא להיבטים הסביבתיים – אין ספק שהתאגוד והטיפול מאז הקמת תאגידי המים והביוב עלה מדרגה באופן מאוד משמעותי ברמה המקצועית, בהתייחסות, ביכולות ובסופו של דבר במניעת זיהום מקורות מים. אין ספק שמבחינתנו זה דבר נוח מאוד, טוב מאוד, ואנחנו יודעים לעבוד אתם, אנחנו עובדים אתם מאוד מסודר, יש אמות מידה ברורות מאוד גם לשירות שהם נותנים לאזרח, אבל מעבר לזה לאמות המידה המקצועיות - - -
היו"ר איציק שמולי
¶
אני מציע שנבחן את זה ברצינות, אנחנו ורשות המים. אם אתם כל-כך גאים בשירות שניתן על-ידי התאגידים, נצא לסקר.
אלון זסק
¶
התייחסתי לאמות המידה לשירות, המקצועיות של הטיפול בתקלות, עבודה אל מול בעיות סביבתיות, בעיות של פיצוצים, בעיות של תחזוקת צנרת והתאמה לתקנות הסביבתיות והחקיקה הסביבתית הכוללת.
דיברו פה קודם על הנושא של הפריפריה, אין ספק שתאגידי המים והביוב עשו מהפכה גם בנושא הזה, אם זה רשויות חלשות, אם זה התאגדות אזורית. הנושא של המרחבים האזוריים, מן הסתם, יעזור לזה, ואנחנו מצפים שבשנים הקרובות זה ישתפר עוד יותר. אין ספק שיש שיפור משמעותי מאוד בעשר השנים האחרונות בכל הנושא של טיפול במים וביוב בפריפריה, בין השאר בגלל הדברים האלה.
משה ארז
¶
הייתי יו"ר תאגיד מים, חבר מועצה בהוד השרון 25 שנה וסגן ראש עיר, אז אני מערבב את שני הדברים. אני רוצה להמשיך את דבריו. הייתי יושב-ראש תאגיד עם מכון שהסריח, כפר סבא – הוד השרון, עם 150 תלונות מוקד כל לילה של ריחות עזים – נחלים, נחל הדס, סביבה, עם שפכים לא נקיים, הכול עבר לירקון בצורה מזוהמת.
כמובן כשבאו תאגידים, קודם כול המים הם שלישונים, למשל ברמלה אני זוכר זהבי שהטריד אותנו כל הזמן ובדק אותנו, עד שהפכנו מכון מים שלישונים, עשינו מתקני נטרול ריחות הכי טובים בארץ, הזמנו ציוד אפילו מטקסס למשל, מתקני שריפת גזים, והיום המכון הזה מספר אחת, אין שום ריחות. אין שום ריחות, זה גובל בשכונה, והיום המכון הזה מציל את מה שעשו במגזר הערבי, טייבה וכל אלה, שלא מצליחים להעביר את הביוב לניר אליהו, מכון שהוא עכשיו בשיקום. כל לילה אנחנו לוקחים 10,000 קוב בצו שרשות המים נתנה לנו. זה לא הדבר שהכי מתאים, וחייבו אותנו מהשבוע שעבר להכניס 10,000 קוב בכל לילה למכון כדי להציל את הירדן – תעשו את המים שלישונים, תצילו אותנו. אנחנו לוקחים היום מלמעלה, מהמגזר הערבי, מכיוון ג'לג'וליה, כפר ברא, בגלל שהמכון לא מאורגן בניר אליהו. שם אין תאגיד, ודלג'ו, ראש מועצת דרום השרון, עושה מה שהוא רוצה, הוא אומר: לי אין תאגיד, תעשו. ההבדל הוא שבתאגיד שמו ציוד חדש, הרימו את המכון הזה לרמות גבוהות בקיבולת גבוהה, כי אני כיושב-ראש הקציתי את כל הכספים לעניין של ריחות ולהגדלת המכון, והיום רואים את התוצאות האלה. היום הירקון מקבל מים מסוננים כמו ממי עדן. זו עבודה של תאגידים. כמעט אין היום בנחלים הזרמה של שפכים. זו עבודה של תאגידים.
(היו"ר דוד ביטן, 13:45)
יעלה מיכל מקליס
¶
אני חושבת שראשי הרשויות וראשי התאגיד אחראים מספיק בשביל לקבל את ההחלטות לגבי ניהול משק המים ברשות שלהם בדיוק כמו שהם מנהלים את שאר השירותים שהם נותנים לתושבים שלהם.
אני אביא את הדוגמה של יהוד-מונוסון. כשאני קיבלתי את העירייה לפני שלוש שנים וחצי משק המים היה גרעוני ביותר, היה לי פחת של יותר מ-20% במשק המים. בניגוד למגמה השלטת, ואולי בניגוד לדעת הקהל ואולי בניגוד לרצון התושבים שלי הצטרפתי לתאגיד קיים של מי אונו, ובאופן מפתיע, בניגוד לכל תאגידי המים, המחיר למים וביוב ירד. יהוד שילמה את אגרת הביוב, היא שילמה את אגרת הביוב הגבוהה ביותר במדינת ישראל, ביחד היו לנו 9.5 שקלים למ"ק, ובעת ההצטרפות לתאגיד זה ירד לפחות מ-8 שקלים והיום עוד פחות.
אנחנו רואים את עצמנו כרשות מאוד אחראית. אני מכירה את חבריי, ראשי הרשויות, שמנהלים גם את משק המים וגם את המשקים האחרים של השירותים לתושבים בצורה אחראית.
אני חושבת שגם התאגיד לא מושלם. שום פעילות לא מושלמת, לא הכנסת, לא הרשות המקומית. כל דבר שפועל הוא לא מושלם, לכולם יש טעויות, והרצון הוא ללמוד ולתת שירות יותר טוב לתושבים.
אני יכולה להגיד שהיום התאגיד של מי אונו נותן שירות מצוין לתושבים שלי. התעקשנו שתהיה להם יחידת שירות בתוך העיר ולא רק בקריית אונו, ואנחנו עובדים יפה מאוד. אם הייתי צריכה להקים היום יחידה של מים וביוב שמתנהלת בעירייה, היו לי הוצאות הרבה יותר גבוהות. אני יכולה גם להגיד בסיפוק רב שהתאגיד הוריד בצורה משמעותית גם את הפחת של המים, גם סידר שעונים וכל מיני סידורים אחרים שבזמנו קצת צלעו, אבל משק המים התנהל בצורה מאוד מסודרת.
אני כדירקטורית במי אונו אומרת: שאפו לתאגיד. אני שוב אומרת: יש תקלות, יש ביובים, יש מחלוקות, הם פותחים רחובות לפעמים ללא תיאום עם מחלקת ההנדסה ולא סוגרים, יש תמיד תקלות, אבל בשביל יהוד-מונוסון, בשביל התושבים והעירייה, זו בהחלט היתה החלטה נבונה, וזו החלטה שקיבלנו בגלל שזה מה שהתאים לנו, ואני חושבת שזה גם צריך להיות המסר שלכם, חברי הכנסת. זה המסר שצריך להיות: ראשי הרשויות מנהלים את העיר בתחום של רווחה, שירותים חברתיים, הנדסה, דברים גדולים, והם יכולים גם לנהל ולקבל החלטות לגבי משק המים. זאת הדרך.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
כל הכבוד, רזיאל, מצאת ראש עיר בארץ שיגיד שצריך להשאיר את התאגידים. כל הכבוד. עכשיו נדבר על עוד 300 ראשי רשויות שרוצים לסגור אותם. הנה, יו"ר המרכז לשלטון המקומי אמר פה בישיבה הראשונה דברים ברורים מאוד.
פיני בדש
¶
היום, כשאתה בא לעשות פיתוח, אתה חייב לתאם עם זה ועם זה. איך היא אמרה: פותחים ולא סוגרים. אם אני מתחבר לבאר-שבע - - -
חיים ביבס
¶
זאת הבעיה אתכם, שקצת התבלבלתם. מצד אחד אתם מסתתרים תחת רשות המים, ומצד שני אתה בא ומסביר. הבעיה שיש עוד תקלה שנובעת מהטרמינולוגיה שלך. אתה אומר שאתה נבחר ציבור, מעולם לא נבחרת על-ידי הציבור. אנחנו נבחרנו, לא אתה, עם כל הכבוד.
חיים ביבס
¶
על-ידי המועצה נבחרת, עם כל הכבוד. בואו לא נתבלבל. התבלבלתם קצת. אתה נדבק לספינה ואומר "הפלגנו".
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא צריך להסכים או לא להסכים, זה לא ויכוח ביניכם. אני מזכיר לך שבינתיים אין ועדות סוציאליות לחריגי מים בשום תאגיד. אנחנו רוצים להכניס את זה לחוק. עם כל הכבוד לכם, בינתיים אין, אבל יהיה. אחרי שנחוקק את החוק הזה – יהיה. בבקשה, בני. קצר. אתה מייצג את הציבור עכשיו.
בני פרץ
¶
אני פעיל חברתי, הפנתרים השחורים לשעבר, מכיר את הכנסת עוד מקטנותה, היא התרחבה מאוד, גם הבעיות התרחבו.
אני שומע את התאגידים האלה ואת האינטרסנטיות בכל הנושא שחברי מועצה הפכו חברים בתוך התאגיד וכל אלה עם שכר שניפחו אותו עד למעלה.
בני פרץ
¶
מי שמשלם את זה, זה האזרח. אתה אומר שיש למי לפנות ולאזרח אין למי לפנות. בכל פעם אתם תופסים אותו ושומעים את המילים האלה "לך תחפש בצנרת את הדליפה", "זה אצלך". אתם לא בודקים את הדליפות ולא מתקנים אותן, אלא ישר דוחפים לו, ואדם עם 1,000 שקלים ו-2,000 שקלים.
אני שייך לגיחון. עוד לפני שקם תאגיד היה הגיחון בירושלים. אני לא חושב שהיו לנו בעיות. עד היום אנחנו רואים שהם פותחים כבישים, שמים צנרת, ומחיר המים והמים שמגיעים אלינו הביתה ברמה גבוהה.
פתחתם תאגידים ממש כמו פיראטים והגעתם למחירים קטסטרופליים לאזרח, שלא ראה אותם בחיים.
אני שואל שאלה פשוטה, האם ניפוח המנגנון של החדשים האלה והשכר שהם מקבלים, לא מביא לכך שהאזרח ישלם את זה?
אדוני היושב-ראש, אמרתם שהורדתם את המחירים של המים - - -
בני פרץ
¶
אדוני היושב-ראש, הכנסת צריכה לעשות סדר, סדר רחב. העיריות צריכות לפקח ולהיות שותפות כמו שהיה בעבר, כמו שעיריית ירושלים, שהעבירה לגיחון, היא היתה המפקחת שלו. הוא עשה סדר, ותיקן את התשתיות.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאה אחוז. ראש עיריית יהוד – פחת של 20% לא היה כמעט בשום עיר. אני לא יודע איך הגעתם ל-20% פחת. בקלקיליה אולי, לא בערים.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כול, לא כל הפחת קשור למצב הצנרת. פעם אם היו מספקים מים למתנ"ס, לבתי ספר, זה היה חלק מהפחת. היום העיריות משלמות על אותם מים. זה לא פחת אמיתי. בואו נשים את הדברים על השולחן, ותפסיקו בכל פעם להציג את הקטנת הפחת. העיריות משלמות על המים, מה שפעם הן לא שילמו, ולכן במחיר הפחת היתה כל האספקה של הגופים הציבוריים. מספיק כבר עם זה. כל הזמן אני שומע את הדבר הזה מתחת לאוזן. הפחת לא השתנה הרבה. הוא השתנה, אבל לא בכמויות שאתם מדברים עליהן.
יעלה מיכל מקליס
¶
חבר הכנסת ביטן, אתה צודק, למעט שתי נקודות. האחת, אנחנו שילמנו הכול, גם את הפחת, גם את המתנ"ס – הכול אנחנו שילמנו. זה לא שמישהו אחר שילם. אנחנו שילמנו בכל מקרה את הכול, כי לקחו את מה ששילמנו למקורות - - -
יעלה מיכל מקליס
¶
המסר העיקרי זה שלכל רשות יש המאפיינים שלה, לכל רשות יש ראש רשות ויש מועצת עיר, והם יודעים הכי טוב מה טוב לתושבים. ואם לא, הם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
את אומרת "כל ראש רשות", נכון, אנחנו שומעים גם מנגינה אחרת מראשי רשויות שהיו פה בישיבות, אנחנו יודעים מה העמדה של ראשי הרשויות. רוב ראשי הרשויות היום לא רוצים את התאגיד. זה המצב. למה? כי הם העמיסו גם את ראשי הרשויות על התאגידים. אני לא מצביע עליך, משה גראזי, הקודם לך. אתה דווקא היית בסדר גמור. העניין הוא שהמאיסו גם את ראשי הערים, כי ראשי הערים עומדים מול הציבור, עם כל הכבוד, לא ראש רשות המים ולא אנשי רשות המים, והמצב היום הוא שהם לא יכולים לקבל שום החלטה, הכול בא מלמעלה.
אחת הבעיות, ביבס, שגם אם נחליט שזה לא יהיה תאגיד, זה יהיה בעירייה, עדיין מי שייתן את האות מלמעלה זה - - -
חיים ביבס
¶
אני רוצה לומר משהו שאולי לא ימצא חן בעיני חלק מחבריי, ראשי הרשויות, אבל אני אומר את זה בצורה מאוד-מאוד ברורה: לא הגענו לזה, כי משק המים בשלטון המקומי התנהל בצורה הכי תקינה בעולם.
חיים ביבס
¶
זה הגיע מתוך זה שחלק מחבריי היקרים עשו טעויות. הלכו מקצה לקצה, מהצד שמשק המים על הפנים לצד שהלאימו את כל משק המים. עם זאת, גם בחזרה, אם וכאשר תהיה, תהיה ברגולציה מלאה. כספי התושבים בנושא של מים צריכים ללכת אך ורק למים, לא לשום מקום אחר. נקודה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, ראשי הערים שוכחים את המציאות. המציאות היתה שהרבה מאוד ראשי ערים שהסכימו לתאגיד, גם קיבלו תקציבים מהאוצר לכל מיני דברים וגם התאגיד קנה מהם כביכול את ההשקעות, השקעות העבר.
היו"ר דוד ביטן
¶
את הכסף הזה הם לא לקחו למשק המים, הם לקחו לכסות גירעונות של העירייה. ראשי הערים פה לא נקיים מביקורת, אבל זה לא משנה כרגע, כרגע אנחנו במצב נתון.
היו"ר דוד ביטן
¶
כרגע אנחנו במצב נתון. אתם לוביסטים פה של התאגידים, או המנכ"ל או היו"ר, וזו האג'נדה הפוליטית שלכם כרגע.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני עוד פעם חוזר ואומר: הציבור מאס בתאגידים. על זה אין ויכוח. אם תעשו סקר, תקבלו תוצאה של 90%. אתם צריכים לבוא אלינו היום ולהראות לנו למה אנחנו צריכים להשאיר את התאגידים. אם לא תתנו לנו תשובה ברורה בעניין ולא תגידו לנו איך אתם משכנעים את הציבור להחזיר את האמון בכם, זה לא יהיה, התאגידים לא יהיו, חבל לכם על הזמן. נתתי לכם משימה, בואו נעמוד בה. זה המצב. גם האוצר נגד התאגידים, כי היום יש 56, והם רוצים רק 12.
היו"ר דוד ביטן
¶
עוד מעט לא יהיו תאגידים בכלל. מה זה משנה? אם עכשיו אני נועל את הוועדה והולך הביתה, ב-2019 יש 13 תאגידים. זה המצב. אולי אתם לא יודעים, אבל מירי רגב העבירה את זה בקדנציה הקודמת.
משה ארז
¶
דוד, אני יכול להביא דוגמה, ראש העיר פנה אלי: בוא תקנה את החוב של המים שיש לעירייה. יש לו 50 מיליון חובות על מים, הוא אומר לי: תביא 5 מיליון, שהתאגיד יביא 5 מיליון - -
משה ארז
¶
בהוד השרון.
- - ותיקח את חובות המים בסך של 50 מיליון. אמרתי לו: מה זה קשור? הם חייבים לתאגיד? 50 מיליון חובות מים שהוד השרון לא גבו. הוא אומר: תקנה את החוב.
פיני בדש
¶
יש מקומות שהתאגיד עובד טוב, צריך בינתיים לעבוד. יש מקומות שזה משק סגור. לפעמים שבועיים לא מטפלים בבאר שבע. אצלי הכול ממוחשב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה לא דוגמה. אצלך כל התושבים במצב טוב מבחינה כלכלית. אתה לא דוגמה לכלום. הקטנים לא יכולים להחזיק מעמד, עזוב. אתה יכול להחזיק מעמד. אתה וסביון.
פיני בדש
¶
למה תאגיד רהט משלם פחות מ-2 שקלים לקוב ואותי מחייבים על 7 שקלים לקוב ואני עדיין לא מפסיד?
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב, אתה לא דוגמה לכלום. בעניינים האלה אתה לא דוגמה, אבל יישוב קטן לא יכול להסתדר בלי גוף רחב שנותן לו גיבוי. אין מצב כזה. התכנונים יקרים. לגודל יש חשיבות, המכרזים פחות יקרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
עוד פעם, אמרתי שאתם לא דוגמה, אז אתה מביא לי את כפר שמריהו? בחייאת דינאק. סביון, כפר שמריהו, עומר – אתם לא דוגמה. אתם דוגמה למשהו?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. שתי הערות: דבר אחד, לגבי מה שאמרה ראשת העיר יהוד, הדבר מקובל עלי. העיקרון שקבעת כאן, שהפתרון בחוק חייב להיות מודולרי, שאי-אפשר להחיל פתרון אחד על כולם, זה עיקרון שמקובל עלי. הרוב המוחלט של ראשי הרשויות שהיו פה התנגדו בתוקף להשארת התאגיד אצלם.
אם את חושבת שהתאגיד במקרה שלך, מי אונו, עושה עבודה מצוינת, עושה את עבודתנו נאמנה והכול בסדר, ואת מסוגלת לעמוד כראשת עיר מול התושבים שלך ולהגיד: אני רוצה את התאגיד, על הכיפאק. זו תהיה הבחירה שלך, אבל את בעמדת מיעוט קיצונית בקרב ראשי הרשויות. אני מקבל את זה, זו תהיה הבחירה שלך.
לגבי העניין של הסעיפים הנוספים בחוק. חבר הכנסת ביטן ביקש להכניס כל מיני דברים נוספים שננסה לתקן במסגרת החוק. אתה, אדוני היושב-ראש, יודע, כיושב-ראש ועדת הכלכלה, שחלק מהבעיה שכל הדברים שמעיקים על הציבור במקרה של תאגידי המים מתחבאים בתתי-סעיפים, בכללים, שהציבור בכלל לא יודע על קיומם, זה אפילו לא בחוק ראשי.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
זה יורד כגשם מהשמיים. לכן בהזדמנות הזאת אנחנו צריכים לדבר גם על הפרשי המדידה, שזאת אחת המכות, ועל הערכת הצריכה. יש לא מעט מקרים שבהם אנחנו, כחברי כנסת, מקבלים פניות על הפרשי מדידה לא פרופורציונליים, לפעמים כמו שאמר ביטן באחד הדיונים הקודמים אתה אומר לרשות המים או לתאגיד המים שיש לך בעיה, אומרים לך: תביא טרקטור, תתחיל לעשות חפירות, כי זה לא בשטח שלנו. הערכת הצריכה – הנושא הזה פרוץ מדי לטעמי. יש יותר מדי מקרים שבהם נשענים על הערכה ולא על מדידה של שעון. גם את הנושא הזה צריך להגביל למינימום.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אני רוצה לומר לגבי השערוך שזאת רעה חולה, לא רק במים, זה גם בנושא חשמל. אפילו בעיה יותר גדולה, אם אינני טועה, מתקיימת בעולם החשמל. דרך אגב, אנחנו בתהליך של התמודדות עם העניין הזה. יש עוד נקודה, שאומרים שכנראה הנושא הזה אמור לבוא על פתרונו, כיוון שהטכנולוגיה הולכת להיות כזאת שלא תצטרך להגיע בכלל אל השעון עצמו. יש שם בעיות אחרות, כמו של שבת – כבר היה פה דיון. זה סרטים מפה ועד הודעה חדשה – ויש גם מד מים כשר.
היו"ר איתן כבל
¶
יכול להיות שחלק. תאמין לי, זה סיפור בפני עצמו. אתה צודק שיש חומרות, וכל אחד עם ההחמרה שלו באופן טבעי בעניין.
רזיאל אחרק
¶
איתן, אפשר להעביר את זה בחקיקה. בתוך שנתיים מעבירים את כל מדינת ישראל לקר"מ, כך גם נזילה, יידעו עליה בזמן אמת, לא ישמעו עליה בעוד שנה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני יכול לומר לכם מההתעסקות בעניין, ואיציק שמולי ודאי שבין המובילים את הנושא – אני יכול לומר לכם שאין היום אופציה, או שאתה תאגיד או שאתה תאגיד. אני לא נכנס לפטורים, אני מדבר על המסה הקריטית.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, תאמינו לי, אתם מדברים עם מי שמטפל עכשיו בחקיקת המשך לאי-ניתוקי מים. תאמינו לי שאני יודע שיש תאגיד, יש רשויות מקומיות, במושבים ובקיבוצים יש אגודות מים, יש מקורות – כל אחד מהזווית שלו, מהמקום שלו, עם העניינים שלו, הבעיות שלו. נמצאת כאן הגברת מרשות המים, היועצת המשפטית, אנחנו בהתדיינות. זה לא שאני בא לפה ואין לי מושג, זה הבית שעוסק בכל העניינים האלה, רק שאני אומר שנכון לרגע זה שהאופציות שמתקיימות, אפילו לתחרות לא מתקיימות היום. זה נכון, כבר שמענו כאן, יש רשויות – איך אמר לי פה חבר שלי שהוא ראש מועצה אזוטרית בנגב? הוא אומר לי שאם יתהפך העולם הוא לא יסכים. אמרת לי או לא אמרת לי?
היו"ר איתן כבל
¶
יש מקומות שתאגידי המים, מבחינתם זה עובד.
אין יותר מדי מקומות או רשויות מקומיות ששמענו כאן עליהן שיודעות לחיות בשלום עם סיפור תאגידי המים. אם אני מסכם את זה, יש שורה תחתונה. מה השורה התחתונה? השורה התחתונה היא מהי התכלית הראויה. האם הקמת התאגידים השיגה את התכלית הראויה שלשמה הם הוקמו. מה היה העניין אז? הורדת - - -
היו"ר איתן כבל
¶
נשמה, אני לא אשלח את כל השכונה שלי לבוא אלייך ולקבל ממך הרצאה. בסוף הם לא בהרצאות. הרצאות זה בסדר. הוא רוצה בשורה התחתונה לדעת כמה חשבון המים שלו. נכון שהיה סיפור הפחת ותיקון צנרת, וגם רשויות מקומיות טובות ידעו לעשות את זה בלי תאגיד.
מה שאני מנסה לומר לכם בשורה התחתונה, וזה הכיוון פחות או יותר, כמו שגם נאמר, ההצעה היא המלצת חוק, שבסופו של דבר הכוונה היא למצוא את מקומות האיזון, שכל אחד יוכל למצוא את עצמו, ובסוף כל אחד בא אל מול ציבור הבוחרים שלו. אם הוא החליט ללכת על התאגיד – תאגיד. מי שהולך לכיוון אחר – יצטרך להתדיין על זה אל מול התושבים שלו. כן, גברתי.
יעלה מיכל מקליס
¶
אני רוצה להבהיר לאור הדברים שאמר היושב-ראש ולאור הדברים של חבר הכנסת שמולי שאני בעד שכל רשות תבחר את הדרך הנכונה מבחינתה לנהל את משק המים. יכול להיות שחלק יבחרו כמוני, יכול להיות שחלק ימשיכו לנהל את זה כמשק סגור אצלם ברשות ללא תאגיד, או כל דרך אחרת שימצאו לנכון, אם זה תאגיד עירוני, או אצל היישובים הקטנים בדרך שהם מנהלים את זה כיום. כל רשות לפי מה שהיא חושבת שמתאים לה. לא התכוונתי לשלול שום דרך, נהפוך הוא.
יהודה סיסו
¶
אני מנכ"ל תאגיד המים מעיינות העמקים – יוקנעם, טבעון, רמת ישי וזיכרון יעקב. דובר פה על אמות מידה לשירות. אגב, אנחנו לא נגד סקר, להיפך, גם אמרנו את זה בפעם הקודמת, אם הסקר יהיה באמת סקר אמיתי.
כשמדברים על אמון הציבור, אמון הציבור זה לא רק איך אנחנו נתפסים בעיני הציבור שלנו. ובעניין הזה אנחנו מוכנים ללכת לכל סקר, אנחנו מקבלים לא רק את השלילי, גם את החיובי, מקבלים הכול.
בתקשורת מאוד קל לתקוף. אנחנו משתדלים לא להיכנס לעימותים האלה כי אנחנו לא אמורים להיות צד בעניין הזה. אנחנו באים כגוף מקצועי שבא לטפל. רוצים לסגור אותנו, שיסגרו אותנו. רוצים לאחד אותנו, יאחדו אותנו. המשמעויות בסופו של דבר, כמו שנאמר פה על-ידי ראש המועצה של יהוד-מונוסון, בסופו של דבר זו החלטה מקומית, מדובר על תשתיות מקומיות, מדובר על טיפול בתשתיות מקומיות, ולכן הן לוקאליות ולא אזוריות. יש לזה משמעות. לעניין ניתוקי מים – תאגיד מעיינות העמקים בשש השנים וחצי האחרונות שלו לא ניתק מעולם מים לתושב, וצריך להביא את זה בחשבון.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אתה חריג בנוף. כשאיתן ואני הובלנו את החוק, בתחילת הדרך גם הרשות התנגדה וגם תאגידי המים נעמדו פה על הרגליים האחוריות. לא הייתם פה בכלל בדיונים, אני הייתי פה, וכמעט כל תאגידי המים נאבקו על הזכות לנתק מים. הם הסבירו לנו שבכלל זה עובד לטובת הצרכנים, כי אם לא ינתקו מים יעלו את התעריף.
יהודה סיסו
¶
אגב, ניתוקי מים היו לפני התאגידים, ולצורך העניין ניתוק מים הוא כלי כשאתה לא מצליח להגיע לתושב, לא זה שאין לו, אלא זה שיש לו ולא רוצה לשלם.
היו"ר איתן כבל
¶
אדוני, אני לא רוצה לפתוח את הדיון, ניתקתם מים כי אפשר, זה הכול. עזוב. בארנונה אתה לא אומר למשאית: אני עובר ליד הפח זבל שלו ולא אוסף אותו, או שאני מגיע ועושה איגוף בכניסה לחצר שלו. לא. אתה מנתק מים כמו שאתה מנתק חשמל, כי אתה פשוט יכול. זה פשוט מאוד.
יהודה סיסו
¶
לסוגיית הערכת הצריכה – אמות המידה מגדירות כל דבר. חייבים להעמיד את הדברים על דיוקם, לפני זה היו הערכות צריכה, והיום בכללים יש הגדרות מדויקות מאוד מתי אפשר לעשות הערכת צריכה, ואמרתם את זה. דרך אגב, אסור יותר משתיים. בעבר היו כאלה ששנים עשו הערכות צריכה. בואו נעמיד את הדברים על דיוקם, הכללים מגדירים מה מותר לנו ומה אסור.
יהודה סיסו
¶
סוגיית מחיר המים עלתה פה כמה פעמים. אין טעם להעלות את זה שוב ושוב. זה לא אנחנו. לא אנחנו קובעים בכמה כסף אנחנו קונים וכמה כסף אנחנו משלמים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
דיברנו על זה בישיבה הקודמת. יש מרכיבים במחיר המים שאתם גובים בצורה לא נכונה ולא חוקית ואתם לא צריכים את זה. יש שם מרכיבים שאתם לא צריכים אותם, עם כל הכבוד.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
שלום לכולם, יום טוב. כבוד היושב-ראש, סליחה שעזבתי אתכם היום לבד. בדרך כלל אני משתתף בכל הישיבות. היתה ישיבה על דוח העוני עם משרד האוצר ושר האוצר. מחירי המים גם קשורים לעוני, זה גם חשוב מאוד.
אני לא אכנס לדיון מחדש, אני חושב שהכיוון ברור, ואני לא יודע למה עד עכשיו נציגי – עם כל הכבוד, אל תבינו אותי לא טוב, אני מכבד אתכם – התאגידים עומדים על הרגליים האחוריות ומתעקשים. למה לא הולכים עם הדבר הנכון? נסדר את העניין, נוריד את מחירי המים ונעשה מה שצריך לעשות. למה אתם עדיין עומדים על הרגליים האחוריות? למה? אני לא מבין.
כל הוויכוחים הם ויכוחי סרק והם לא צודקים ולא הגונים. המים לא שלכם, הם של כל אזרח במדינה. כמה אפשר לחזור על המילים האלה? העובדה שיש מרכיבים במחירי המים שאתם גובים ולא צריך אותם. מספיק לעמוד על הרגליים האחוריות, עם כל הכבוד. תנו לנו לסדר את העניינים עם רשות המים, עם מקורות, כמו שצריך, שהאזרח סוף-סוף יקבל את מחיר המים, וגם נעלה את ההקצבה, לא רק 3.5 קוב. תודה.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף, תודה לך. אני אומר את הדבר הבא ואני מסיים עם זה. חברים בשורה התחתונה כל ההתכוונות היא כזאת – הרי ברור שהחוק הולך להשתנות, כבר יש הסכמה בבית הזה, פחות או יותר גם הסכמת הקואליציה-אופוזיציה בעניין הזה. אני מציע לכם, מהניסיון שלי, לרתום את עצמכם למצוא את הדרך איך להוציא את התוצאה הטובה ביותר מהעניין הזה, כי החוק הולך להשתנות.
אני שומע לפעמים קולות, וזה כמו ציוצים אחרונים לפני. זה נגמר. אני לא יודע מה יהיה. מה שבטוח, מה שקיים עכשיו לא יהיה. אני לא יודע לומר מה בדיוק תהיה התוצאה, איך זה ייראה, אבל מה שקיים היום, בוודאות לא יהיה.
אני רק רוצה למסור הודעה חשובה לאלה שנוכחים פה: ישיבת הוועדה שתוכננה למחר נדחית. הנהלת הוועדה תודיע על המועד החדש שייקבע. תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:20.