הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 411
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, י"א בסיון התשע"ז (05 ביוני 2017), שעה 11:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/06/2017
תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות
מוזמנים
¶
תמיר בן משה - סמנכ"ל ומנהל מינהל הפיתוח, משרד החינוך
רחל אברמזון - מנהלת אגף חינוך מיוחד, משרד החינוך
שמעון אבני - מנהל אגף הסעות והצטיידות, משרד החינוך
חיה הראל - ממונה על ועדות מתוקף חוק, משרד החינוך
אשר וכיל - מרכז בכיר, ניהול פרויקטים, מינהל כלכלה ותקציבים, , משרד החינוך
אילן שי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד החינוך
שאול קירשנבוים - רפרנט חינוך, אגף התקציבים, משרד החינוך
הדס אגמון - עו"ד, משרד המשפטים
אמיתי שוחט - מנהל תחום שילוב בחינוך, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים
נאוה בן דוד - המשרד לביטחון פנים
ד"ר הדר ירדני - מנהלת המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו, משרד הבריאות
אדוארד וויס - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
גלית נייגר - מפקחת ארצית, השירות לטיפול באדם עם אוטיזם, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
שרה כהן - מנהלת מחלקת רווחה, משרד העלייה והקליטה
נועה בן אריה - עו"ד, היועצת המשפטית, מרכז השלטון המקומי
מאיר אלרם - מנהל אגף תיאום גורמי חוץ, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
רחלי הכהן - עו"ד, המועצה לשלום הילד
איילת דיין - עו"ד, האגף לקידום זכויות אלו"ט
אסתר קרמר - עמותות וארגונים למען אנשים עם מוגבלות
הניה מרמורשטיין - מנהלת רשת עלה
רויטל לן כהן - עו"ד, הנהלת קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים
מנחם גולדין - קשר, הבית של המשפחות המיוחדות
זאב גולדבלט - מנכ"ל פורום ארגוני הורים
אביבית ברקאי אהרונוף
אבנר עורקבי
–
–
עו"ד, בזכות
יו"ר אהב"ה, ארגון הנכים המיוחד בישראל
אור בירן - הורה
הדר בירן - הורה
ג'יימס כהן - הורה
מוטי אדרי - הורה
נועה בן אריה - שדלן/ית
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. היום ה-5 ביוני 2017, י"א בסיון התשע"ז, הנושא הוא תקנות הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות.
עוד דיון. אנחנו לא מתייאשים ואנחנו נעביר את התקנות. בפתיח של הדיון אני מודה למשרד החינוך שמשדר לנו שהוא מחויב להם והוא זורם אתנו ומתקדמים. אני חושב שעשינו כברת דרך ואנחנו לקראת סגירות סופיות. הגענו לישורת האחרונה..
מירב ישראלי
¶
שמסגרת הדיון תהיה ברורה. הדיון הוא בטיוטה האחרונה שמשרד החינוך העביר לנו. השאלה אם אתה רוצה שהוא יקריא ונדון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא נחזור על כל התקנות, אלא היכן שהייתה התייחסות והתחייבתם לתת תשובות ולתקן. שוב אני אומר לכל הנוכחים כאן שאני לא מתכונן לפתוח דיונים על מה שכבר הוכרע בשלבים הקודמים. אפילו אני לא מעז לומר אלא אם כן כי אין אלא אם כן. אנחנו נתייחס רק למקומות בהם התחייבתם לתת תשובות או תיקנתם או שיפרתם או שיניתם משהו מהתקנות.
אילן שי
¶
אני מהלשכה המשפטית של משרד החינוך. בעקבות הדיון שהיה בוועדה, קיימנו דיון מול משרד המשפטים בנושא של הכרטיס.
קראנו עד מה שעכשיו הוא סעיף 14, תחילה והוראות מעבר. את התוספות עדיין לא קראנו. בעקבות הפנייה שהייתה גם ממרכז ההסעות בבית חולים אלין ואיזושהי תחושה שהייתה לי וגם לעורכת הדין אגמון ממשרד המשפטים, שאולי אנחנו צריכים לעשות חשיבה מחודשת, עשינו דיון עם הגורמים במשרד המשפטים שמטפלים בכך ועשינו שינוי בסעיף הזה.
אילן שי
¶
הכנסנו את זה. הייתה גם תשובת המדינה בבג"ץ של ארגון בזכות וניתנה תשובת המדינה בעתירה לגבי הסעת ילדים משולבים. הכנסנו כאן שינוי שתואם את תשובת המדינה שניתנה בבג"ץ. צפוי דיון בבג"ץ. גם זה שינוי שעשינו בלי קשר ישיר לדיון.
אילן שי
¶
היה דיון שעשינו בלשכה המשפטית של הכנסת עם היועצת המשפטית של הוועדה. רוב השינויים שרואים כאן הם בעקבות הדיון שהיה עם נציבות שוויון ומשרד המשפטים. שמענו הערות מהיועצת המשפטית של הוועדה ובעקבותיהן הכנסנו כאן מספר שינויים. יש גם הערות של שינויים שהתבקשו שעוד לא הספקנו להכניס, אבל הם מופיעים כאן כהערות כי אנחנו דנים בהם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מציע שנעבור סעיף-סעיף והיכן שלא הייתה התייחסות, נדלג, והיכן שיש התייחסות, נתעכב.
מירב ישראלי
¶
אני אעבור לפי נושאים.
בעמוד 1 יש הערה של אילן לגבי הנושא של סמכות למנהל להוסיף מסגרות לפי שיקול דעתו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
התייחסנו לזה בדיון. למה לקיים על זה דיון? מקיימים דיון כשלוקחים מהשר או מהמנכ"ל, המנכ"ל הוא הזרוע הביצועית של השר ומקיים את מדיניותו. אנחנו נותנים לו סמכות ולכן אני לא צריך לקיים כאן דיון.
מירב ישראלי
¶
זה בסדר. אין בעיה. מה שתחליטו, אבל שתהיה אפשרות. שלא תצטרכו לחזור לוועדה כל פעם כשיש איזו מסגרת נוספת שאתם רוצים. זה לא הגיוני.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אומר לך מראש שאני רוצה להכריע. מנכ"ל או את מי שהוא ממנה. נקודה. מנכ"ל המשרד או מי שהוא ממנה מטעמו. אני הכרעתי. מנכ"ל המשרד או מי שהוא ימנה מטעמו.
מירב ישראלי
¶
עמוד 2. כל הנושא של מי הוא בעל הזכאות להסעה. כרגע מדובר על הסעה ולא על ליווי. יש תוספת חדשה שכאן מופיעה בפסקה (2), ואולי משרד החינוך יסביר אותה. זה לגבי לקויות שלא הופיעו ב-(1). לקויות נוספות.
אילן שי
¶
לא. אלה אותן לקויות שיש לגביהן זכאות אוטומטית כשהם לומדים במוסד החינוך. כשהם לומדים בחינוך, לגבי שנות הלימודים תשע"ח ותשע"ט, שזו הייתה תשובת המדינה בבג"ץ, הנושא של התלמידים האלה יועלה לדיון פרטני במשרד החינוך.
אילן שי
¶
השינוי הגדול שאמור להיות בשנות הלימודים הקרובות הוא אותו שינוי – בכלל אותו שינוי גדול בתחום החינוך המיוחד – והוא יישום מסקנות ועדת דורנר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הלוואי והיינו מאמינים שמסקנות דורנר ייושמו. אל תיתלו בזה לצורך קבלת החלטות כאלה ואחרות. אנחנו עובדים כרגע במצב שמסקנות ועדת דורנר לא מיושמות ואתם עושים את השילוב בדרככם שלכם. אני לא רואה הצדקה להגביל את המצב הזה, את ההחלטה החשובה הזאת, לתשע"ח ולתשע"ט. למה ההגבלה הזאת לשנתיים? בגלל שנתתם תשובה לבג"ץ? אני לא מתנהל סביב מה שקורה שם. אנחנו מתקנים תקנות. לתקן תקנות זה לתקן דבר, כמה שידנו משגת, בצורה האופטימלית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רחל, אני מקל עליך. הכתפיים שלך לא כל כך רחבות. הנה, אני אומר לך שכאשר ייושמו מסקנות ועדת דורנר, אנחנו נתכנס כאן ונתקן את מה שצריך לתקן.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו מתייחסים בתקנות לביצה שלא נולדה? רחל אברמזון, את יכולה לומר שמסקנות ועדת דורנר מיושמות?
היו"ר יעקב מרגי
¶
דוח דורנר לא מיושם ולהערכתי גם לא ייושם אלא אם כן תאמרי לי. לפרוטוקול אני אומר שמרגע שייושמו מסקנות ועדת דורנר, תבואו לכאן ונאשר לכם את השינוי.
אילן שי
¶
לכן מדובר בהוראת שעה לגבי שתי שנות לימוד. מכיוון שהמשרד כן פועל ליישם את עקרונות המלצות ועדת דורנר ואחד העקרונות שאנחנו מדברים עליו הוא העיקרון של התייחסות לילדים בהתאם לרמת תפקוד, הכוונה היא שהנושא של הזכאות להסעה תיבחן בהתאם לרמות תפקוד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה לא מצליח לשכנע אותי. לו היית באולם אחר, היית מקבל תשובה האומרת: אדוני לא הצליח לשכנע אותי. למה תשע"ח ותשע"ט? זה סתם תקוע. חשש. להערכתי אפשר לדלג על זה.
הדס אגמון
¶
אני אנסה להסביר. סליחה על האיחור. סעיף (א)(2) הוא תוספת שלא הייתה בדיונים הקודמים שלשיטתנו היא משפרת את המצב אבל היא לא מביאה לשוויון מוחלט בין ילדי השילוב לבין ילדי החינוך המיוחד. לכן הצעתנו, הצעת משרד המשפטים, הייתה שההוראה הזאת שהיא עושה חצי דרך תהיה הוראת שעה כדי שבעוד שנתיים תיבחן האפשרות ללכת את כל הדרך.
הדס אגמון
¶
אני ערה לחששות אבל גם אם נוריד ונשאיר את זה כהוראה קבועה, יש חשש אחר והוא שהפער הזה בין ילדי השילוב לבין ילדי החינוך המיוחד יונצח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ירדתי לסוף דעתך. שאלה. אי אפשר להחזיק את החשש בצד אחד ובצד השני חשש אחר שגם הוא לא קיים לגמרי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מצד אחד אנחנו אומרים שאם נוריד, יכול להיות שאנחנו משאירים מצב של אי שוויון לאורך זמן. את אומרת – אלא אם תתקני אותי – שבזה שאומרים תשע"ח ותשע"ט, יש כאן אמירה לפרוטוקול והיא שהתיקון הזה בא למרות אי השוויון אבל הוא זמני. יש כאן מצב של אי שוויון, מצב זמני, והחתירה שלנו היא לתקן את המצב הזה. אם זו אמירה, אני יכול לחיות אתה. יש כאן אמירה לפרוטוקול. זה שאתה שמה את זה בהוראת שעה, יש בזה אמירה לפרוטוקול שאנחנו לא חיים עם זה טוב ואנחנו מבינים שבתשע"ח ובתשע"ט יש מצב של חוסר שוויון, אבל זה רק תשע"ח ותשע"ט כי אשרי המאמין, דורנר או שנתקן. אני יכול לחיות עם זה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אילן, אני הצלחתי להבין. זה לא שאתה לא הצלחת להסביר לי אלא הצלחתי להבין אותה. הייתי נחוש בדעתי אבל אם יש כאן אמירה ואני חידדתי אותה לפרוטוקול, חכמים היזהרו בדבריכם כי המשפטנים יתייחסו אליהם בהמשך.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
כן. זה כמכלול. אני חייבת לומר שאנחנו מתנגדים לסעיף הזה. הסעיף הזה למעשה – וכך גם כתבנו לבג"ץ ובג"ץ עדיין לא הכריע – משאיר את המתכונת הקיימת היום. גם היום הורים לילדי שילוב פונים לוועדת חריגים כדי בעצם לממש זכות שמגיעה להם כבר היום להסעה. מה שכן, משרד החינוך התחייב לבג"ץ בכתב התשובה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
את מודעת לזה שהם פונים בגלל הסדרה שקיימת? לו יצויר שמאן דהוא במשרד החינוך או במחוז מסוים יבקש את האפשרות הזאת, לא עומדת לכם הזכות.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
ההסדר הזה לא אמור להיות כפי שהדס ציינה. ההסדר הזה לא אמור להיות מיוחד לילדי השילוב. אם משרד החינוך סבור שצריכים לבדוק את הזכאות להסעה על פי תפקוד, הוא צריך לעשות כך לגבי כל הילדים. לא יכול להיות שיהיה הסדר שונה לילדים שלומדים בבתי ספר רגילים כשאנחנו מדברים על אותן מוגבלויות.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
כן. חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות לא מבחין בין ילדים שלומדים בשילוב לבין ילדים שלומדים במסגרות לחינוך מיוחד. הוא נותן זכאות להסעה לכל הילדים עם אותם צרכים מיוחדים שלא מסוגלים לנסוע בכוחות עצמם.
נועה בן אריה
¶
היועצת המשפטית, מרכז השלטון המקומי. אני אחד מהצדדים באותו תיק בו מדובר. זה למען הפרוטוקול. אנחנו לא מנהלים את הדיון של ההליך הזה כאן. אני מבקשת שהוא לא ינוהל כאן.
איילת דיין
¶
אני מאלו"ט. בלי להתייחס לסוגיה של הבג"ץ, ויש לי הרבה מה להגיד עליה אבל ביקשת שלא נדון על כך, הסעיף פשוט מנוסח באופן שכמעט אף ילד בשילוב לא יוכל לקבל כי הוא מפנה אותם לוועדת השמה. ילדים בשילוב, רובם ככולם לא עוברים ועדת השמה.
אבנר עורקבי
¶
למה למנוע את ההסעות מילדים בשילוב? אני מציע לך שיהיה כמו שאתה הצעת. יותר משנה אחת. לעשות את זה סעיף קבוע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. מה לעשות שנציגת משרד המשפטים, בשונה ממקרים אחרים, שכנעה אותי. בינתיים אני משאיר את זה עם אמירה לפרוטוקול כהצהרת כוונות. נקודה. אם יש כאן הצהרת כוונות, אני יכול להישען על זה. בשבילכם גנבתי את הצהרת הכוונות הזאת.
נועה בן אריה
¶
להערה הזאת יש חשיבות ולכן אני מעירה ושואלת את חיה או את אילן. במסגרת ההודעה של משרד החינוך בנושא של ילדי השילוב, האמירה הייתה שבעצם הרשות המקומית היא מערכת שמעבירה ישר לדיון בוועדה במשרד החינוך. אבל אם בעצם המנגנון שנוסף כאן הוא ועדת השילוב, בעצם זה מחזיר בחזרה את הרשות המקומית - - -
ג'יימס כהן
¶
אני אבא לחמישה ילדים ששניים מתוכם בחינוך מיוחד. שאלה לגבי הילדים שהם בחינוך מיוחד. זה לא מוגדר בתוך התקנה. זה אומר שזה לא שייך להם?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
בהמשך לשאלה לגבי סוג הלקויות. איך אתם מתייחסים לתלמידים עם סוכרת? בעיקר כאשר מדובר במרחק משמעותי מבית הספר. אני מבין שלפעמים זה יכול לקחת אפילו שעה נסיעה ונגרם סבל רב לתלמידים הללו כאשר חלקם עם ליווי. אני מבין שעד היום ההסעות לא ממומנות על ידי המשרד.
חיה הראל
¶
אני חושבת שמעורבים כאן כמה נושאים. אני מהאגף לחינוך מיוחד. ילד עם סוכרת, זה לא ילד שבגלל הסוכרת עבר לחינוך המיוחד. יכול להיות ילד עם סוכרת בחינוך הרגיל. אם הוא ילד עם סוכרת פלוס עוד לקות שבגללה הוא קיבל שיבוץ רחוק כמו שאתה אומר, אפילו נסיעה של שעה, ובגלל שהסוכרת שלו לא מאוזנת, יש לו גם מלווה רפואי, זה הכול נמצא בתוך כל הקטיגוריות. זאת אומרת, לא בגלל הסוכרת אלא בגלל לקות אחרת, בגלל מוגבלות אחרת בגללה הוא קיבל שיבוץ רחוק, ואז הוא יקבל את כל מה שמגיע לו.
אדוארד וויס
¶
הערה, לפני שנגיע לסעיף 3. לגבי ההגדרה של מסגרת המשך. ישבנו לדיונים בהמשך לבקשת הוועדה עם נציגי משרד החינוך ולגבי מסגרות ההמשך. כרגע מוגדר רק אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. נציגינו אמרו לנציגי משרד החינוך שהיה סיכום בין המשרדים להרחיב את זה, לכלול גם את הילדים על הרצף האוטיסטי וגם את הילדים של אגף השיקום אבל לא ראינו ביטוי לכך.
מירב ישראלי
¶
זה בהגדרה במסגרת המשך. בסוף נאמר לילדים עם מוגבלות וכולי, לימוד חובה, עם מוגבלות שכלית התפתחותית.
אילן שי
¶
אבל זה לא חל על הסעיפים הקודמים. התנסות במקום העבודה, זה לכולם. דירת אימון, זה לכולם. בנוסף על זה יש את המסגרת פיקוח של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חבל שאמרת את זה כי את זה כן הסכמתם להכניס ואחרים לא, כי ממילא זה קיים אצלכם. זה לא עולה לכם כלום. אתה הבנת את הדרישה? אם אנחנו מכירים ברציונל של מסגרת המשך של משרד הרווחה, למה אנחנו מגבילים את זה לסוג מסוים ולא נותנים את זה לכל בהגדרה כללית? הגדרתי אותך נכון?
אילן שי
¶
זה לא שאנחנו חושבים שהם סתם נדיבים אבל באותה מידה אתה יכול לחשוב על מסגרות אחרות של נסיעה אחרי הלימודים שהן של המתנ"ס. למה המסגרות שלהם?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מסכים אתו למרות שמבחינתי אני רוצה את הטיפול האופטימלי לילד והוא במרכז הבמה אצלי. אם זו מסגרת תמיכה של תרפיה רפואית או משהו אחר, מה את רוצה ממני?
גלית נייגר
¶
אבל המסגרות של מוגבלות שכלית התפתחותית עובדות על אותו עיקרון של האוטיזם, שיקום ומוגבלות שכלית התפתחותית. אין כאן הגיון כן לאפשר לילד להגיע למועדונית של מוגבלות שכלית התפתחותית ולא לאפשר לו להגיע למועדונית של ילדים עם אוטיזם או שיקום.
אדוארד וויס
¶
הבחינה היא רק על סמך המוגבלות ולא על סמך המהות של השירות. השירות הוא אותו דבר. אם כבר נותנים, זה הסדר היסטורי מכל מיני טעמים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה רואה את הבחור שיושב ליד רחלי אברמזון? הוא מייצג את אגף התקציבים. נכון, אתה צודק שצריך לעשות אבל כרגע באה נציגות של משרדים אחרים. הוא מבחינתו ייתן לך וההוא יגיד לו שזה לא שלו ולכן למה הוא מתעסק עם זה. אני מבין את הצורך אבל גם מבין את הצורך לתחם, כל משרד ותחומו. זה לא חינוך. כואב. אני אומר את זה וכואב לי. קשה לי לומר את הדברים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מכיר את החולשה של הארגונים. הם הפיליבסטרים הכי גדולים לחקיקה ולתקנות. בגללם לא עוברים ולא מתקדמים.
איילת דיין
¶
זה לא עניין של תחום שירות. אם אמרתם תחום שירות של מסגרות משרד הרווחה, ברגע שאתם מפלים בין מוגבלויות, זאת פשוט אפליה.
חיה הראל
¶
ההבחנה היא אחרת. התנסויות במקומות עבודה, דירת אימון, מועדון לכישורי חיים ושירות לאומי - כולם הם מליבת התכניות של משרד החינוך.
קריאה
¶
המסגרת בפיקוח משרד הרווחה לילדים עם מוגבלות, מוגבלות שכלית התפתחותית. זה לא נעצר בילדים עם מוגבלות בגילאי לימוד חובה. נקודה.
הדס אגמון
¶
חיה, תסתכלי על מה אנחנו מדברים. במסגרת המשך, בכותרת של מסגרת המשך, תקראי אותה. התנסות במקומות עבודה, דירת אימון וכולי, ובסוף, אחרי הפסיק האחרון, "ומסגרת ופיקוח משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים המיועדת לילדים עם מוגבלות בגילאי לימוד חובה עם מוגבלות שכלית התפתחותית". הם שואלים למה המלים "עם מוגבלות שכלית התפתחותית". למה זה לא נעצר בילדים עם מוגבלות בגילאי לימוד חובה.
שמעון אבני
¶
מנהל אגף הסעות. הסיפור של מוגבלות שכלית התפתחותית בינונית וקשה שמוסעת למוסדות רווחה, היא בעקבות פסיקה של בית המשפט. הייתה פנייה לבית המשפט ומשרד הרווחה ומשרד החינוך הגיעו להבנה שהילדים האלה בלבד ייסעו. המסגרות האלה הן עד 6:00 בערב. ילדים אוטיסטים מסיימים ללמוד בשעה 5:00 בערב.
שמעון אבני
¶
אחר כך תתקני אותי. אני עשיתי עבודה עם משרד הרווחה, מיפיתי את כל הילדים, לקחתי רשימות של כל הילדים שמשרד הרווחה טוען ומבקש שהם יוסעו למסגרות.
שמעון אבני
¶
לא המשך. למסגרות רווחה. המשך, זה סיפור שלנו ולא צריך אף אחד. כשזאת מסגרת המשך, בגלל שזה משרד שכן, אני עכשיו ממפה את הילדים האלה. אני רוצה לראות כמה. ישבתי כבר עם משרד הרווחה על מסגרות של עיוורים. יש המון ילדים שצריכים לקבל. אני עושה עכשיו עבודה.
אילן שי
¶
סעיף קטן (3). יש הפניה בתוך הסעיף לכך שבית הספר שאליו הוא נוסע – לגבי אותם תלמידים שלא עומדים בקריטריונים של סעיף קטן (2) וסעיף קטן (1) אלא תלמידים אחרים שבשל איזושהי מוגבלות מבקשים הסעה ויש בדיקה פרטנית של הנושא שלהם – בית הספר אליו ההסעה מתבקשת, הם בתי ספר שהם או באזור הרישום או בית ספר שהרשות המקומית מיוזמתה שיבצה ולא בתי ספר שיש איזושהי בחירת הורים של בית ספר שהוא לא באזור הרישום.
מירב ישראלי
¶
להגדרה של אביבית לגבי "ביוזמתה". אולי זה באמת צריך להיות באישורה של הרשות. ביוזמתה, אלה רק מקרים שהיא יוזמת.
אילן שי
¶
יכול להיות מצב שבו בגלל שיקולים של הרשות המקומית שבית ספר מסוים מלא, אזור רישום שבו יש הרבה מאוד תלמידים לעומת אזור רישום אחר קצת יותר מרוחק שיש בו בית ספר שהוא יותר פנוי מבחינת מקום, משבצים את התלמיד במקום שהוא קצת יותר מרוחק וזה לא ימנע את זה.
אילן שי
¶
שזה לא שההורים באו ואמרו שהם רוצים מגמת מוזיקה. הרשות אמרה שלא תלמד בבית ספר בשכונה כי הוא מלא אלא תלמד בשכונה אחרת.
רויטל לן כהן
¶
אני מבקשת להזכיר למשרד החינוך את המקרה של עמק חפר. הרשות המקומית, כדי לא לשלם על הסעה יקרה, דחפה – ואין מילה אחרת – ילדה לכיתה שיש בה רק בנים, שכל אנשי הטיפול, כולל אנשי החינוך, אמרו שזה רע לה. הם עשו זאת כי לא התחשק להם להסיע אותה יותר יקר לבית ספר אחר שיש בו כיתת תקשורת אחרת עם בנות. זה מה שנקרא ביוזמתה. זאת הבעיה. ההורים התעקשו ומאחר ומשרד החינוך כפה, אבל זה לא היה ביוזמת העירייה, במשך שנה ההורים הסיעו אותה לבד. אדוני, זה בדיוק היה העניין של ביוזמתה.
נועה בן אריה
¶
הטענה שמועלית כאן, גם אם היא נכונה וגם אם לא, אני לא מכירה את המקרה הפרטני, המקום לברר אותה הוא בכלל לא במסגרת תקנות הסעה בטיחותית אלא במסגרת תקנות המעברים.
נועה בן אריה
¶
הסיפור של היוזמה, יש לו חשיבות כאן מכיוון שיש הבדל בין מצב שבו המעבר הוא רצון הורי או בקשה מיוחדת כאשר אז הרשות המקומית אומרת שהיא מוכנה להיענות לבקשה אם כי לא בכפוף למימון הסעה. להבדיל ממצב שבו הרשות נאלצת. נאלצת מאילוצים. אלה יכולים להיות גם שיקולים מערכתיים כלכליים ואלה יכולים גם להיות שיקולים ארגוניים. אז היוזמה של אותו שיבוץ היא באמת יוזמת הרשות המקומית שלא יכולה לנער חוצנה מהמקום של חובת ההסעה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תני לי. סיכמנו בדיון הקודם והצהרתי שאני אומר מה שאני רוצה. אנחנו דנים בתקנות ההסעות. כמו שאנחנו דואגים לילדים ושההורים יקבלו את המענים, גם הרשות המקומית היא חלק. היא מנהלת את עצמה בדרך כלשהי. אסור למנוע את המציאות הזו שהרשות המקומית תהיה בתוך תבנית ולא יהיו אחר כך מענים בגלל צרכים, נכון, גם כלכליים וגם ארגוניים. זאת לא מילה גסה.
מהסעיף הזה אל תעמיסי את הכול. החששות שלך מוצדקים אבל זה לא הסעיף הזה. אל תעמיסי עליו את הכול.
רויטל לן כהן
¶
אדוני, אני מזכירה לך שאני חברת מועצה ברשות מקומית שמשלמת עשרה מיליון שקלים הסעות מדי שנה ואין לי בעיה לעשות את זה כי אנחנו לא שוקלים שיקול כלכלי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו עוסקים במוגבלויות. נכון? גם לי יש מוגבלות. לא אתן לך. צעקת ולא הקשבתי לך. תקשיבי עד הסוף. בסעיף הזה אנחנו מאפשרים לרשות. זה לא בא עכשיו לשים את הכול באותו סעיף, באותה מסגרת.
רויטל לן כהן
¶
אבל האחריות בסופו של דבר חייבת להיות של משרד החינוך. הרשות המקומית, בכל הכבוד הראוי, היא בעצם ספק שירות של משרד החינוך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אמרתי שאני כרגע לא פותח דיון פילוסופי על כל סעיף. נקודה. אני חוזר בי מהרצון הטוב שלי. נקודה. נגמר. הכרענו. קדימה.
אילן שי
¶
לסעיף קטן (ה). בעקבות הערה שהייתה בדיון הקודם, שינינו את ההפניה לא לתקנת משנה (א) אלא לפי תקנה זו. כל תקנה 2. זאת זכאות לפי כל תקנה 2. תלמיד עם מוגבלות, יש לו זכאות לפי תקנה 2, יש לו זכאות גם כאן.
אילן שי
¶
שינינו את הנוסח. "ילד עם מוגבלות כאמור בתקנה 2(א)(1) שוועידת השמה קבענה את זכאותו לחינוך מיוחד בשל אחת או יותר מהמוגבלויות האלה". כאן גם עשינו שינוי בסעיף קטן (ב): "מוגבלות על רצף האוטיזם – ASD" וזאת בעקבות הדיון עם משרד הרווחה.
בסעיף קטן (ז), "משותק מוחין או בעל מוגבלות פיסית קשה".
אילן שי
¶
יש הערה לגבי ועדת חריגים. לגבי ועדת חריגים, יש את הסעיף של ועדת חריגים. ההערה כאן אומרת שנוסיף במסגרת הסעיף הזה הוראה לגבי הנהלים והפרוצדורה של ועדת החריגים.
מירב ישראלי
¶
תקנה 4 החדשה עוסקת בוועדת חריגים. היא חדשה ולכן עוד לא דנו בה. לי יש כמה הערות לגבי התקנה הזאת ואני משערת שיהיו עוד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תאר לי איך נוסעים היום. אתה עשית מעשה אצילי בסוף המושב הקודם, היו תלונות, קמת בבוקר מוקדם, הלכת לחוות את זה בעצמך והגעת למסקנות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר, זה לא קשור למלווה. הסיפור היה אורך הנסיעה ומה קורה. חווית הסעה. עכשיו אני שואל אותך שאלה לגבי ילדים בגילאי שלוש עד שש שמוסעים. הגבלנו אותם, לכמה ילדים בהסעה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
תאר לי עכשיו שמונה ילדים עם מוגבלות בגילאי שלוש עד שש שנוסעים ברכב. יש אתם נהג בלבד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כשאתה בא לדיון כזה, תעזוב את הכסף. לא יצויר ששאול מאגף התקציבים אומר לך שיש לך יד פתוחה. אנחנו מקיימים דיון קודם כל על הרציונל.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כל התקנות האלה, יכול להיות שיבוא השר ויגיד לי בסוף שהן עולות לו איקס שקלים והוא לא מיישם אותן. עזוב את הסוגיה התקציבית. אני מבקש ממך לתאר לי מצב. בחיים אל תשים את הבעיה התקציבית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בעקבות זה אני רוצה לשאול אותך שאלה. אתה חושב שניתן לקיים הסעה לילדים עם מוגבלות בגילאי שלוש עד שש בצורה בטיחותית ללא מלווה?
שמעון אבני
¶
התשובה היא חד משמעית לא. זה לחלוטין לא מומלץ. עובדתית זה קורה. ילדים בגילאי שלוש-ארבע נוסעים בלי ליווי.
שמעון אבני
¶
אני אומר שאנחנו בחלק מההסעות האלה משלבים ילדים עם לקויות הקלות לצורך העניין בהסעות שיש בהן כבר מלווה. מערבבים את הילדים כדי שהילד שאין לו זכאות, יקבל ליווי. אנחנו לא מצליחים לעשות את זה בכל המקומות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ראשית, אני מודה לך על היוזמה ועל הראש הגדול. אם הייתי ועדת הפרס או עובד מצטיין, הייתי ממליץ אבל כשאני מתקן תקנות, אני לא יכול לסמוך על זה שאתה מאלתר לטובה. אני מודה לך גם על הכנות ועל היושרה. מראש ענית לשאלה שלי ואמרת לא, אי אפשר לקיים את ההסעה בצורה בטיחותית.
אני מתקן תקנות. אני לא בדיון פתוח בו אני שואל אותך מה קורה ביום יום. יושב כאן מרכז השלטון המקומי שמבצע את זה. מחר-מחרתיים הוא צריך להתמודד עם זה.
עכשיו אני מרשה לך לדבר על העלויות. איך קבעת שהעלות היא 45 מיליון שקלים?
נועה בן אריה
¶
התנהלות נורמטיבית ללא תוספת השעות שאנחנו נדרשים להשקיע במקרה שהעלות היא איננה נורמטיבית.
שמעון אבני
¶
אני אומר, אלה 45 מיליון שקלים למשרד החינוך עלות ישירה ולשלטון המקומי עוד תשעים מיליון שקלים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל זו סוגיה כללית של כל שיטת התקצוב והתמחור של כל משרדי הממשלה. אתם בהתחלה התפתיתם כי בעשר השנים הראשונות בכוח אדם זה רווחי אבל מעשר שנים ומעלה מתחיל להיות גירעוני.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא הדיון. אני לא יכול לאשר תקנות הסעה בטיחותית לילדים עם מוגבלות אם אני מדלג על הסעיף הזה. אם אני עושה את זה, אני טומן את הראש שלי בחול. דוגרי, לא התחייבתי לעצמי שהעיקר הוא להעביר את התקנות. אם אני עושה אתן, אני עושה אתן כמו שצריך. תצטרכו לקיים אצלכם דיון. אם אתם רוצים שאני אפנה לשר, אני אפנה לשר. אנחנו נשאיר את זה. במסגרת הפנייה לאשר את התקנות, אנחנו נבדוק עם השר את הסכום הזה. זה לא סכום גדול. תאמינו לי, הנה, אני אומר לכם הצהרה. כל עוד משרד החינוך לא בחן את התועלות של הסייעת הנוספת בגנים, הסייעת השנייה, ואת הצפיפות בכיתות, לשם הופנו, בגלל שהיה לחץ ציבורי לא מבוקר, מאות מיליוני שקלים, לא היה. הנה, אני מצהיר, לוקח ריזיקו כאיש ציבור ואומר לך את זה.
יש עוד משהו להוסיף?
רויטל לן כהן
¶
לא. אני רוצה לומר רק דבר אחד. אני אומרת את זה כל הזמן ואני אגיד את גם לרשויות המקומיות ואני אומרת את זה גם למשרד החינוך. אני מיישמת את זה אצלי בעיר. תשלבו יותר ילדים גם במוגבלויות הקשות. גם אם תתנו להם הרבה תמיכות, זה יותר זול מהסעות. במקום לדבר אתי כאן על תשעים מיליון שקלים, תתחילו לשלב.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
בסעיף של היקף הזכאים לליווי, אין התייחסות לילדים עם עיוורון. הם זכאים להסעה לפי התקנות הללו אבל הם לא זכאים לליווי. בסופו של דבר יש הרבה ילדים עם עיוורון שמגיעים לוועדת חריגים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
את לקחת את הליווי ושמת בכיס. זכית. עכשיו אנחנו עדיין בצריך עיון על הליווי. אנחנו בגילאי שלוש-שש.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
אני לא מתייחסת לגילאי שלוש-שש אלא בכלל. יש רשימה של מוגבלויות, נמנים עליה אותן מוגבלויות שזכאים בגינן.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
ילדים עם עיוורון וילדים עם חירשות הוחרגו כאן. כלומר, הם זכאים רק להסעה אבל הם לא זכאים לליווי. יש אלינו הרבה פניות שמגיעות.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
היום הרבה ילדים כאלה פונים לוועדת חריגים ובסופו של דבר מקבלים ליווי. למה לעשות את זה בדרך עקיפה ולא ללכת בדרך ישירה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא ירדת לסוף דעתי בשאלתי. מערכת החינוך נכנסת לנו באמצע החיים, בין שעות לשעות. מה קורה בשעות האלה שהם לא במערכת החינוך?
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
בדרך כלל הילדים עם הוריהם והם מלווים אותם. כאן אנחנו מדברים על ילד שיורד מההסעה ואין לו מלווה שילווה אותו למסגרת החינוכית. אין לו מלווה בהסעה.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
ילד עם עיוורון זכאי להסעה. היום יכול להיות מצב – היה מצב – שהוא צריך לחצות כביש כדי להגיע לנקודת האיסוף ובעצם אין שום מלווה.
הדר בירן
¶
אנחנו כהורים לילד בן שלוש, לא אשלח אותו בהסעה ללא מלווה כי זה לא יהיה אחראי מצדי. למרות שאנחנו זכאים להסעה, אנחנו לא נקבל אותה ואנחנו נסיע אותו בכל בוקר במשך כמעט שעה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם הייתי מתעסק רק בדברים ודאיים, חמישים אחוזים מהדברים לא היו. אנחנו מנסים לתקן עולם. לאט לאט. ההערה נשמעה וכפי שאמרתי, לא נרפה מכך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא יהיו תקנות בלי מספרים. הנה, אני אומר לך. לא יהיו תקנות בלי מספרים. הסכמנו בדיונים אחרים שצריך להגביל. לקבוע את המספר המתאים.
חיה הראל
¶
לא בעניין של הכסף אלא בעניין של המוגבלויות. תשעים אחוזים מהילדים העיוורים, יותר מתשעים אחוזים, הם ילדים משולבים בתוך המסגרות שלהם. הילדים שאינם משולבים, אלה ילדים שיש להם עוד לקות. לכן הם זוכים להסעה ולליווי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
היו קריאות ביניים ותוך כדי אני הבנתי את זה. נשאר בצריך עיון, ליווי גילאי שלוש עד שש. ממשיכים. הגענו לוועדת חריגים.
מירב ישראלי
¶
לפני כן, הייתה עוד נקודה. היה את העניין של אפילפסיה לא מאוזנת, נושא שעדיין נשאר. הנושא של כל ילד שעלול להתמוטט. קודם כל, במקרים חריגים כשזאת אפילפסיה לא מאוזנת, מה זה מקרה חריג באפילפסיה לא מאוזנת? איך מחליטים? וגם דיברנו על כך שבעצם יש ילדים אחרים שעלולים להתמוטט ולאו דווקא עם אפילפסיה. סעיף (ד), גם הוא נשאר בצריך עיון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
להערכתי יש בעיה עם האפילפסיה. אתם כתבתם ב-(ד) שאפילפסיה לא מאוזנת תובא לוועדת חריגים.
שאול קירשנבוים
¶
משרד האוצר. דווקא בסעיף הזה, המנהל ספציפית יכול לאשר. כולם יכולים להגיע לוועדת חריגים מאיזושהי סיבה. כאן המנהל יכול בלי ועדת חריגים, אם אני מבין נכון את הסעיף.
מירב ישראלי
¶
כשאפילפסיה לא מאוזנת, היא לא מאוזנת. איך הוא יחליט מה זה מקרה חריג? למה להכניס מקרים חריגים?
מוטי אדרי
¶
אני אבא לילדה. לילדה שלי יש אפילפסיה ואני לא מבין למה אפילפסיה לא נכנסת. אי אפשר לדעת מתי הילד יקבל התקף. אין דבר כזה מאוזן או לא מאוזן. גם עם כדורים, הילד פתאום יכול לקבל התקף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל אתה יודע שיש – ובדיונים שהיו אמרו כאן הרופאים - סוגי אפילפסיה שלא מצליחים לאזן אותם ועל הילדים האלה הסעיף הזה. הם המקרה החריג שנכנס ללקות למרות שלא מופיע ברשימה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני רוצה שתבין אותי. אתה במלים אחרות אומר לי, סליחה, כל ילד עם אפילפסיה, גם אם היא מאוזנת בכדורים, צריך מלווה.
מוטי אדרי
¶
שקודם כל יקבלו את ההסעות. הם שולחים אותנו לוועדות חריגים. אפילפסיה מבחינתם לא נחשבת בעיה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה היה. עכשיו נתנו סמכות למנהל לאשר מקרים שהם לא מאוזנים. אם הילד מאוזן, אתה לא יכול.
מוטי אדרי
¶
אבל אין דבר כזה באפילפסיה מאוזן או לא מאוזן. אתה לא יודע מתי הילד יקבל התקף, גם אם הוא על כדורים.
רויטל לן כהן
¶
מאוזן, הכוונה היא שיש טיפול תרופתי שיכול לעזור. אדוני, גם אלה שמקבלים טיפול תרופתי, יכולים לקבל התקף.
הרכב ועדת חריגים יכלול
¶
המנהל והוא יושב ראש הוועדה.
נציג אגף חינוך מיוחד במשרד החינוך.
נציג הלשכה המשפטית של משרד החינוך.
נציג אגף תקציבים של משרד החינוך.
נציג חשבות משרד החינוך.
נציג אגף תקציבים במשרד האוצר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רויטל, אני אוציא אותך. אם הייתי רופא, הייתי מאבחן אתכם בפרנויה. אתם מקימים ועדה, יושב ראש הוועדה – המנהל. בסדר. נציג אגף חינוך שהוא זרוע של המנהל, נציג הלשכה המשפטית של משרד החינוך – אני לא יודע אם הוא מייצג את הילד, אבל ודאי מייצג את המשרד ואני בטוח בזה – ועכשיו מתחילות כאן העלויות: נציג אגף תקציבים של משרד החינוך, נציג חשבות של משרד החינוך ונציג אגף התקציבים במשרד האוצר. אין לי בעיה עם האוצר. חוץ מהממשלה לא צריך להיות כאן מישהו אחר? שלטון מקומי, שהוא לא רוצה, הורים, גורם מקצועי?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתם נוגעים בדבר, לא תהיו שם. זה בסדר? גוף מקצועי שהוא לא משרד החינוך לא צריך להיות? אתם נוגעים בדבר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תשאירי סמכות למנהל בלי ועדת חריגים. הוא יחליט. הוא יהיה ועדת החריגים. אתם נותנים לו הכול. איזה פיתחון פה יש כאן למישהו? נסו לרדת לסוף דעתי למרות שאני קצת נסער. איזה פיתחון פה יש כאן בוועדה הזו למישהו שהוא לא מסתכל על הנושא דרך החור שבגרוש?
היו"ר יעקב מרגי
¶
קודם כל, ועדה גדולה. למה שישה אנשים? זאת ועדה גדולה. תצמצמו אותה. איך שזה נראה, זה דורסני. ראשית, צמצמו. חשב המשרד לא כפוף להוראות אגף התקציבים? פתאום אתה רוצה להיות מעורב בתהליכים? אגף התקציבים צריך להיות מעורב בפעילות פנימית מקצועית של המשרד? מה פתאום? אתה לא מאשר לו להזיז מסעיף לסעיף ואתה יושב עליו. הייתי שר ואני יודע מה זה. למה אתה צריך להיות גם בתוך תהליך העבודה של המשרד?
שאול קירשנבוים
¶
אני יכול לומר מה אנחנו עושים שם. אנחנו יושבים בוועדות האלה. קודם כל, אני מקבל את דעת העמדה המקצועית של האגף לחינוך מיוחד. יש לנו הרבה ויכוחים אבל כשזה משהו מקצועי, הם הסמכות. אנחנו יושבים שם בעיקר בנושאים שמדובר בהם בהשלכות רוחב גדולות, בנושאים שצריכים לבדוק - - -
שאול קירשנבוים
¶
כן. בוועדת החריגים האלה יש מקרים שבאים לאשר מקרה ספציפי שיכול אחר כך להביא להשלכות רוחב. מקרים שהם לא כאלה, כמעט תמיד – הם יכולים להעיד – לא ישמעו ממני איזושהי התנגדות ללא קשר לעלות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
למה אתה צריך להיות שם? אתה הרי יושב להם בתחנה הבאה. תן לשר את חופש הפעולה שלו. אם הוא יחרוג בסעיף והוא יסכן לך סעיף אחר, אתה תמיד אומר לו את זה. אתה יושב לו על סעיפי התקציב באישור התקציב ואתה יושב לו על ההעברות מסעיף לסעיף. אתה נכנס כאן לתהליך עבודה מקצועי. כפףי שזה מוצג כאן, זה נראה גרוע.
שאול קירשנבוים
¶
יש כאן מקרים של השלכות רוחב. יש כאן מקרים שהמשרד נתבע כבר כמה פעמים בבג"ץ בנושאים האלה ואנחנו נמצאים שם. אנחנו לא יכולים לא להיות.
מירב ישראלי
¶
לפני הדיון בדקתי בחוקים אחרים נושא של ועדות חריגים. בנושאים כאלה של זכויות – יש כל מיני סוגים של ועדות חריגים – קודם כל צריך שתהיה באמת איזושהי נציגות אפילו מינימלית לקול אחר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
החשש שלך מעוגן בנציג משרד המשפטים. החשש מפני תביעות. הייעוץ המשפטי של משרד החינוך נמצא שם. צא מתוך הנחה שהוא חושש מכל דבר שזז.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה גורם מאזן, במקום שלושה שקשורים לגרוש. יש לך את נציג הלשכה המשפטית. זה לא אישי, אבל זה מופרז ומוגזם. אם אתה הולך להיכנס לתהליך עבודה, לליבה של המשרד, מצדיע לך, אבל כאן זה תהליך קטן שבקטנים בכלי שלישי שכבר לא חם בכלל. ועדת חריגים אחרי שליבת התקנות מאושרת. אתה מתעקש להיות שם?
אני אומר לכם, צמצמו את מספר החברים. ועדת חריגים לא צריכה להיות מורכבת משישה חברים. אחד נסע לחוץ לארץ, השני לא יכול וכולי וכולי. הוועדה צריכה להיות מורכבת מגג שלושה-ארבעה חברים. בנוסף לכך, אני רוצה לשמוע קול אחר בוועדה. אני מוכן לקבל את קולה של נציבות שוויון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בסדר. בוועדת השמה כן, כי שם מקבלים החלטות שהן מעבר לעלויות, גם החלטות סטטוטוריות אחרות על פי חוק.
מירב ישראלי
¶
זאת עוד הערה. לגבי ההרכב, אתם צריכים לתת את הדעת על הרכב מינימלי ומי חייב להיות בהרכב במקרה שהמספר יצומצם.
אילן שי
¶
כן. רשמתי.
הוועדה תקבע את סדרי עבודתה ככל שאין הוראה אחרת בדין.
פניות לוועדה תהיינה על ידי הרשות המקומית האחראית על ההסעה ובמקרה של מחלוקת בדבר האחריות על ההסעה בידי כל אחת מהרשויות.
אביבית ברקאי אהרונוף
¶
לעניין סעיף קטן (ג). הוועדה תקבע את סדרי עבודתה ככל שאין הוראה אחרת בדין. אני מבקשת, אם אפשר, לפרסם את אותם סדרי עבודה כדי שתהיה שקיפות בעניין הזה כדי שהורים יוכלו לדעת.
מירב ישראלי
¶
נצרף לזה את אמות המידה כי לדעתי צריכות להיות אמות מידה. צריך לקבוע מי קובע אותן, לפרסם אותן ואז אפשר באמת גם את סדרי העבודה לפרסם.
איילת דיין
¶
לעניין סעיף קטן (ד), פניות לוועדה תהיינה על ידי הרשות המקומית. מה קורה אם הרשות המקומית לא מוכנה לפנות? עכשיו יש לי שני מקרים. בדיון הקודם שמעון אבני אמר שהסעה מעל עשרה ילדים, הוא מפצל. לשם כך הרשות המקומית צריכה לפנות. היה לי מקרה מקריית ביאליק ומקרה מעפולה כאשר הרשות המקומית לא מוכנה לפנות ונוסעים 13-14 ילדים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
צריך לעצור בנקודה כלשהי. דיברנו על כך. אני לא פותח דיון. נקודה. הרשות המקומית, אני לא משחרר אתה משום אחריות. אם היא תעשה עוולה, יש דרכים לטפל בעוולות.
נועה בן אריה
¶
בסעיף קטן (ד), האחראית על ארגון ההסעה ולא האחראית על ההסעה. האחריות של הרשות המקומית היא אחריות לעניין ארגון.
נועה בן אריה
¶
האחריות שלנו על פי הדין היא אחריות על ארגון ההסעה ומעבר לכך, כל האחריות הכוללת, אם זאת התחשבנות, אם זה עניין של זכאות, הכול, אלה דברים שמאושרים לנו דרך המשרד. בואו נבחין.
אילן שי
¶
זה הנוסח בחוק הסעה בטיחותית, חוק שמסמיך להתקין את התקנות. הוא מדבר על אחריות לארגון ההסעה. אני לא בטוח שיש לזה משמעות.
הדר בירן
¶
אני מתייחסת לסעיף קטין (ג), שהועדה תקבע את סדרי העדיפות. אנחנו כהורים שהגשנו בקשה לוועדת ערר, אין לנו מושג מתי הוועדה תתקיים. זה לא רק בעניין של שקיפות אלא תאריכים.
מירב ישראלי
¶
לעניין הפנייה של הרשות המקומית. אני בכל זאת רוצה להחזיר את זה למשרד המשפטים. האם זה סביר? אנחנו יודעים שאם לא, זאת בעצם פנייה לבג"ץ על כל דבר. אני מחזירה את זה אליכם. כשיש ועדת חריגים, האם נכון לתת רק לצד אחד לפנות אליה.
מירב ישראלי
¶
זה בסדר שההורה יפנה, אין בעיה שההורה יפנה. לא שזה אוטומטית כל דבר יעבור, כי אז זה עומס גודל. אבל אני בכל זאת מבקשת מכם לבדוק האם זה הגיוני כשיש ועדת חריגים לא לאפשר ללקוח של הדבר הזה לפנות אליכם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רחל, את הגורם המקצועי. אני רוצה לשאול שאלה. המשרד כגוף מקצועי, האינטרס שלו שהתקנות ייושמו והילד יקבל את הטיפול המיטבי. למה לא תאפשרו במקרה שרשות מקומית לא ממלאת את חובתה ומתעלמת וההורה חושב אחרת, לפחות ליידע אתכם בזה שרשות מקומית מתעלמת מבקשתו להביא את המקרה לוועדת חריגים?
מירב ישראלי
¶
ברגע שאת מתקינה את זה בצורה כזאת, את שוללת מההורה את האפשרות לפנות אליך. זאת המשמעות של התקנה הזאת.
רחל אברמזון
¶
השאלה היא אחרת. והיה אם אנחנו מכניסים את זה פנימה, האם לא תהיינה פניות ישירות בלי להגיע לרשות המקומית?
היו"ר יעקב מרגי
¶
החשש של רחל אברמזון הוא לא מופרך. בנושא אחר בו התקנו תקנות, הורים מיד פנו ודילגו על הקטע של הערר לרשות המקומית. כשהגיע הזמן, עבר הזמן של הערר. החשש הוא לא מופרך אבל חייבים לקיים. רחל, זה לא סוד שיש רשויות מקומיות, ואני לא מטיל דופי, הן עושות עבודתן נאמנה אבל יש קשיים אובייקטיביים או חוסר תשומת לב או לא בא לה טוב בעיניים או הנושאים האלה לא בסדרי עדיפויות והן לא יגישו ערר. הורה כרגע מתמודד עם הבעיה. אם לא תהיה לו אפשרות לפנות אליכם, מה עשינו בזה?
רחל אברמזון
¶
אבל כאן לא שמנו בכלל תנאי שאומר לרשות המקומית תחליטי מתי מתחשק לך או לא. רשות מקומית שקיבלה את הפנייה חייבת להעלות אותה אם זה לא עמד בקריטריונים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לשיקול דעתה. הנה, אני אפילו מקל ממך. אני לא רוצה שתפגעי בשיקול דעתה של הרשות המקומית. אני לא שם. אבל לו יצויר, יש לי תחושה כהורה שהרשות המקומית לא מקיימת את חובתה במקרה קיצון, שתהיה לו אפשרות לפחות לפנות אליכם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רויטל, חצופה, סליחה על הביטוי. אני מדבר. לא מיצינו. הייתי בטוח שאני מסכם ומסיים את כל התקנות, אבל לא. ייקבע דיון נוסף בהקדם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. אני נועל את הדיון. אנחנו נקיים דיון נוסף לסיום התקנות. אני מבקש לקבל תשובות. רבותיי, מספיק עם הצריך עיון ונקבל החלטות. אני מקווה שבדיון הבא נוכל לסכם ולסיים את עריכת התקנות. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:28.