הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 703
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ' באייר התשע"ז (16 במאי 2017), שעה 11:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/05/2017
קביעת חברת נת"ע בע"מ כ"גוף אחר" - סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943, קביעת חברת נתיבי איילון בע"מ כ"גוף אחר" – סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943
פרוטוקול
סדר היום
1. קביעת חברת נת"ע בע"מ כ"גוף אחר" – סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943
2. קביעת חברת נתיבי איילון בע"מ כ"גוף אחר" – סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943
מוזמנים
¶
מרכזת בכירה תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - נטע בורד דקל
עו"ד, ממונה – ייעוץ משפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - הילה הדר
רפרנט תחבורה באג"ת, משרד האוצר - אליהו מורגנשטרן
עו"ד, מנהלת אגף מקרקעין, נת"ע - ענבל קנקה
מנהל אגף תקציבים, נת"ע - יאיר זילברשטיין
מנהל קו סגול, נת"ע - אסא יהושפט
ראש מינהלת נתיבים מהירים, נתיבי איילון - עוזי לוין
מנהל פרויקט נתיבים מהירים, נתיבי איילון - אליצח דמבינסקי
ראש אגף תקציבים ובקרה, נתיבי איילון - סאלי גליצנשטיין
שדלן/ית, יועץ משפטי, נתיבי איילון - שגיב חנין
עו"ד, שדלן/ית (עצמאי/ת), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: רכבת ישראל) - טלי ענבר גולן
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
1. קביעת חברת נת"ע בע"מ כ"גוף אחר" - סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943
2. קביעת חברת נתיבי איילון בע"מ כ"גוף אחר" – סעיפים 22(2ב) ו-22א לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. אנחנו ממשיכים את הדיון בקביעת חברת נת"ע כ"גוף אחר", בסעיפים (2ב) ו-22א; קביעת חברת "נתיבי איילון" בע"מ כ"גוף אחר" – סעיפים 22(2ב) ו-22א. שלחתם לנו את הפרויקטים. מי מציג את זה?
הילה הדר
¶
אפתח ואחר כך חברי, עורכת-דין הילה הדר, משרד התחבורה. אז אנחנו מבקשים להביא בפניכם נתונים, כפי שביקשתם בישיבה הקודמת. רק אפתח ואומר, שפרויקט תשתית ציבורית מחייב הליך תכנון מסודר בפני רשויות התכנון לפי דין. הליך הזה כולל הגשת תוכנית, שמיעת התנגדויות, אישור התוכנית כולל הוראות הפקעה, הקצאת תקציב, אישור ממשלה, ועדה מייעצת, החלטת שר, פרסום פומבי ברשומות ומתן הודעות אישיות.
ועל מנת להוציא לפועל תוכנית מאושרת, נדרש לטפל בביצוע ההפקעה כפי שהיא אושרה. הטיפול הזה נדרש להיעשות באמצעות זרוע ביצוע של הממשלה, ולענייננו זו חברה ממשלתית. פקודת הקרקעות קובעת ששר התחבורה רשאי להרשות - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, בסדר, אנחנו יודעים. מה שאנחנו מבקשים לדעת: מה זה הפרויקטים ששלחתם אלינו? שמישהו יסביר.
עוזי לוין
¶
נציג מספר פרויקטים בחברה. הפרויקט הראשון זה פרויקט נתיבים מהירים. זה פרויקט שאורכו 110 ק"מ. הוא משלב חניוני "חנה וסע" בראשון לציון בהיקף של 3,500 מקומות חניה; "חנה וסע" בשפיים בהיקף של 6,700 מקומות חניה. שתכליתו בסופו של דבר נתיבים מהירים שישמשו לתחבורה ציבורית ול"שאטלים", קווים ייעודיים למרכזי הביקוש בתל אביב.
לצורך הפרויקט הזה אנחנו נדרשים להפקעה בהיקף של 330 חלקות, סדר גודל של כ-900 דונם מופקעים.
עוזי לוין
¶
גם וגם. חלק מהקרקעות אלה קרקעות של רמ"י, שהוקצו כקרקעות חקלאיות לטובת קיבוצים ואחרים, בחלקם המכריע. ובחלקם קרקעות גם של אנשים פרטיים. השתדלנו למזער ככל שאפשר את - - -
עוזי לוין
¶
יש תהליך ארוך מאוד, גם סטטוטורי וגם של פיצויים. קודם כול, כל הדרכים האלה אושרו על-ידי מוסדות התכנון, בתהליך של גם ירידת ערך - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, זה נאמר. אני מבין. לא הייתם באים בלי שהיה אישור לכך. אבל אני שואל: מה עשיתם עם האנשים הפרטיים? פיציתם אותם? מה עשיתם אותם?
עוזי לוין
¶
כן. ישבנו עם האנשים הפרטיים, תהליך של משא ומתן, פיצויים מוסכמים. הכול עבר תהליך של בקרה של שמאי מקרקעין.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כשאתם באים לכאן זה אחרי שהאנשים הפרטיים – רמ"י, בסדר, זה קרקעות מדינה שניתנו לתקופת מה לאותם קיבוצים, מושבים, אפילו מועצות מקומיות או עיריות כאלה או אחרות. שייכים למדינה. זה קל. עניינינו כאן בוועדה, ונשלחנו הנה כדי להגן על הציבור. אנחנו רוצים להיות בטוחים שההליך שנעשה טרם ההגעה שלכם הנה מוצה.
אני כל הזמן כירושלמי, אני אומר לכם את זה ואמרתי לכם את זה גם בפעם הקודמת: סיבוב מוצא, שבסוף לא משנה, הוא פוצה, אבל הוא ניהל מאבק איתנים. אלה קרקעות פרטיות, היה פעם סיבוב קשה מאוד עם תאונות דרכים, וטוב עשתה המדינה שלקחה את הקרקעות, אבל מגיע לו פיצוי הולם.
ענייננו כאן להיות בטוחים שאתם מגיעים עם הרשימה, כל ההליך הזה של הפיצוי עבור אותם אזרחים בעלי קרקעות, מוצה, נחתם, שולם, הכול. זה מה שאני מבקש. להיות רגוע עם העניין הזה. אני אומר את זה בכוונה, כי אני רוצה שזה ייכנס לפרוטוקול.
שגיב חנין
¶
אני רוצה להשיב, עורך-דין שגיב חנין, יועץ משפטי מטעם "נתיבי איילון". יש שני סוגי פיצוי: פיצוי ראשון, והוא הפיצוי העיקרי, הוא פיצוי בגין התוכנית. אם התוכנית פגעה במקרקעין, גרמה לירידת ערך, יש פיצוי שמוסדר בחוק התכנון והבנייה, סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. את הפיצוי הזה ניתן לתבוע שלוש שנים ממועד אישור התוכנית. הפרויקט הזה הוא פרויקט רחב מאוד, יש הרבה תוכניות, אושרו במועדים שונים. ככל שהוגשה תביעה, התביעה הזאת מתבררת, או נחתמו הסכמי פיצויים, הדברים מתנהלים. לי לא ידוע היום על תביעות פתוחות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כדי להבהיר: אם יש לי חנות או Mall בצמוד לנתיבי איילון, ואני חושב שהגישה נפגעה, יש לי שלוש שנים להגיש תביעה?
שגיב חנין
¶
כן, שלוש שנים. ואם אתה מפספס את המועד, אתה יכול לפנות לשר הפנים לבקשה להארכת מועד. זה פיצוי ראשון, זה הפיצוי העיקרי.
שגיב חנין
¶
הפיצוי השני הוא פיצוי בגין ההפקעה. למה אני אומר פיצוי עיקרי ופיצוי משני? הפיצוי העיקרי הוא: הקרקע הייתה למשל בייעוד חקלאי, שונתה לייעוד דרך. 90% מהפגיעה בקרקע זה הפיצוי שדיברנו עליו, פיצוי בגין ירידת הערך, סעיף 197. 10% מהפיצוי זה בגין ההפקעה עצמה, תפיסת החזקה. זה פיצוי שניתן יהיה לתבוע אותו לאחר שהקרקע תופקע. הקרקע הזו לא הופקעה עוד, אנחנו כאן לפני - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, אמרתם את זה. השאלה האם הגעתם עם בעלי הקרקעות הפרטיים להסכמה? האם יש תביעות בבתי-משפט? איפה אנחנו עומדים עם זה?
עוזי לוין
¶
שלב ב' של הפרויקט הזה הוא מראש העין דרך כביש 5 עד למחלף גלילות בואכה תל אביב באותה מידה. ויש פה סקירה של פרויקטים נוספים שמתבצעים בחברה: מחלף רב-מכר.
סאלי גליצנשטיין
¶
סאלי גליצנשטיין, ראש אגף תקציבים ב"נתיבי איילון". מחלף הרב-מכר זה מחלף על כביש 2, שאמור לשחרר עד 15,000 יחידות דיור. בשלב הראשון שלו הוא אמור לשחרר כ-3,000, ובשלב השני הוא אמור לשחרר עוד 12,000. בגדול הפרויקט כבר סיים תכנון מפורט. זאת אומרת, שאם היינו מסיימים עם ההליך ההפקעות, יכולנו מחר בבוקר לצאת לפרסם מכרז. הפרויקט הזה הוא בעצם להתחיל לשווק את יחידות הדיור.
כולנו מכירים את המצוקה שבה אנחנו נמצאים, בטח במרכז הארץ, בטח ליד הרצליה, מה שהופך את ההפקעות בפרויקט הזה להליך מאוד מאוד קריטי. וכרגע אנחנו בעצם לא יכולים להתחיל עם ההליך הפיזי של, כמו שהוא אמר, ירידת ערך, מרגע שאושרה התוכנית התחילו במשא ומתן ושילמו פיצויים - - -
נטע בורד דקל
¶
אלפי יחידות דיור שהולכות להשתחרר ברגע שנקדם את זה. הכנת הביצוע של המחלף היא תנאי סטטוטורי ליחידות הדיור. ולכן יחידות הדיור תקועות, כי אי-אפשר - - -
סאלי גליצנשטיין
¶
יותר מפרויקטים בטיחותיים, אני לא יודעת אם אתה מכיר את לוד ורמלה, אנשים לא יכולים לצאת מתוך היישוב החוצה. זה גם אמור לשחרר תנועה בתוך היישובים.
סאלי גליצנשטיין
¶
פה הרוב זה בתים פרטיים. יש סוג של משא ומתן עם ראש העיר. הרי זה בניינים מאוד מאוד ישנים, אלה שכונות מאוד מאוד קשות בלוד, והמטרה שלו זה לעשות סוג של פינוי-בינוי. אז הוא מקווה שעם הפיצויים שהוא יקבל עבור אותם בניינים שהולכים להרוס כאן, לבנות מגדלים - - -
אליצח דמבינסקי
¶
בגדול אם נעשה סקירה, אז יש את ההפרדה המפלסית 131, שזה בעצם הפרדה מפלסית באזור שכונת ג'ואריש.
סאלי גליצנשטיין
¶
היום אנחנו מבצעים פרויקט שנקרא הפרדה מפלסית 132 ליד שכונת ג'ואריש. יש בצמוד אליה הפרדה מפלסית, שאנשים פשוט עוברים, חוצים את המסילה ברגל. ואם לא נעשה שם הפרדה מפלסית מסודרת, שתתחבר אל אותה הפרדה מפלסית 132, זה פשוט סכנת נפשות.
סאלי גליצנשטיין
¶
ילדים רצים שם. ממש ככה. בתור אחת שנוסעת ברכבת רחובות–תל אביב.
כביש 200 לוד זה פרויקט שאמור לשווק 11,000 יחידות דיור, ולחזק את אזור התעשייה של לוד. פרויקט לדעתי מהמעלה הראשונה באזור הזה.
אליצח דמבינסקי
¶
כן, ציר שלבים שהוא תחבורה ציבורית ומענה לקו אדום. הגענו לגשר השלושה, שזה חיבור אזורי תעסוקה ומגורים. זה פרויקט חשוב. חיבור מתחם עתידים לכביש 4, שזה חיבור של אזור תעסוקה ומגורים לציר ראשי, שהיום עושה מעקף, גם לא בטיחותי וגם לשחרר עומסי תנועה.
סאלי גליצנשטיין
¶
היום כל מי שעובד באזור קרית עתידים יוצא מכיוון ז'בוטינסקי בני ברק. המטרה היא לייצר עוד חיבור לכביש 4 מהאזור הזה, מהצד השני.
היו"ר משה גפני
¶
לא מעניין אותי הנושא, בגלל שאני לא מתערב בשיקול שלכם. מעניין אותי שבאמת ההפקעות הן הפקעות, גם מה שאמר מיקי לוי, שההפקעות הן הפקעות שלא פוגעות באנשים באופן חמור. זה הנושא. הפרויקטים לא מעניינים אותי, זאת אומרת מעניין אותי פרויקט פרויקט, שאני יודע מה קורה עם ההפקעה. לא חשוב לי אם זה בבני ברק או בתל אביב או בגבעתיים, לא רלוונטי מבחינתי. אני לא נכנס לעניין הזה. החשש שלכם, שאולי אנחנו ניכנס לעניין, שפתאום נגיד: רגע, בני ברק אני לא מסכים.
אין לי בכלל כיוון כזה. אני רוצה שתהיה עוד עין בוחנת של אנשי ציבור כאן בוועדה, כשיש הפקעה שנדע שלא נעשים דברים, שלפעמים אתם מוכרחים לעשות את זה בגלל האילוץ המקצועי, ואנחנו צריכים לשמור על הציבור שלא ייפגע. הפרויקטים הם חשובים, לפי דעתי, אני לא חושב שהפרויקטים לא חשובים.
סאלי גליצנשטיין
¶
זה בדיוק פשוט מה שהעורך-דין אמר. 90% מירידת הערך כבר נעשתה ברגע שהכריזו על התוכנית. זאת אומרת, כל הפרויקטים שמוצגים כאן אלה פרויקטים שהתוכנית או כבר אושרה מזמן, ואז הם הגישו תביעות, או אמורה להיות מאושרת. זאת אומרת, שנשאר לנו 10% של משא ומתן באמת מול הבעלים על ההפקעה עצמה.
אליצח דמבינסקי
¶
ובכל מקרה, האינטרס שלנו שתהיה כמה שפחות הפקעה, גם כדי לפגוע כמה שפחות, כמו שאתם אומרים, בפרט, וגם כי זה עולה הרבה מאוד כסף.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. כל ההפקעות האלה שעליהם מדברים עכשיו בכל הפרויקטים האלה זה פרויקטים שאתם מיד מתחילים אותם?
סאלי גליצנשטיין
¶
זה בין למשל הרב-מכר, שאפשר להתחיל מחר בבוקר, אם אנחנו מסיימים את ההפקעות, לבין שלוש וארבע שנים קדימה. יש פרויקטים שהם בהליכי תכנון ראשוניים.
יאיר זילברשטיין
¶
אני בנת"ע. עברתי.
לנו למעשה יש שני פרויקטים גדולים, שני קווי רק"ל שמצטרפים לקו האדום שנמצא כרגע בבנייה. הם ייצרו ביחד רשת קווים. הקו הראשון הוא הקו הסגול, קו עילי של 29 ק"מ, אפשר לראות פה במפה, שעובר בערים תל אביב, גבעתיים, רמת גן, גבעת שאול, אור יהודה, יהוד, ובסוף גם מגיע למועצה אזורית דרום השרון.
יאיר זילברשטיין
¶
זה הרכבת הקלה. עתיד לשרת 60 מיליון נוסעים בשנה. תחילת הביצוע שלו היא 2018, כשאנחנו צופים לסיים אותו, אם נתחיל באופן מיידי, ב-2024, שלוש שנים אחרי שיתחיל לפעול הקו האדום. ההפקעות אמורות להתחיל באופן מיידי. כמו שאמרתי, הקו הוא קו עילי. הוא חוצה 1,200 חלקות בתוואי, שמתוכן 650 מיועדות להפקעה חלקית. סך הכול 700 דונם של הפקעות.
הקו השני זה הקו הירוק, קו הכי ארוך והכי משמעותי, שלמעשה חוצה את גוש דן לאורכה. הוא יתחיל מראשון לציון בדרום, דרך חולון, תל אביב, ותהיה לו גם הסתעפות להרצליה. רובו קו עילי. גם כן אמור לשרת 65 מיליון נוסעים בשנה. וגם הוא, תחילת הביצוע שלו ב-2018.
ענבל קנקה
¶
באלוף שדה יש את ההגעה לגבעת שמואל. ובסופו של דבר יהיה חיבור גם לבני ברק דרך ארלוזורוב. מי שיגיע לתחנת ארלוזורוב - - -
יאיר זילברשטיין
¶
כן, בסופו של דבר הקווים מצטלבים, ואז תהיה רשת שלמה שתוכל להגיע איתה לכל מקום. אף קו לא משרת את כל האוכלוסייה. זהו, אלה שני הקווים שלנו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה רק שאלה אחת תם. לא יודע מה, אולי לא אהיה חבר בוועדת הכספים בעוד שנתיים-שלוש. לא יודע.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא יודע. אתה יותר ותיק ממני, למדתי ממך, חביבי, אוניברסיטה בשנתיים האלה, כי הייתי צריך לעשות הפוך, אתה יודע, לא להתחיל שם. אבל זה ביני לבינך.
באמת שאלת תם
¶
יש פרויקטים לחמש שנים, שש שנים, שבע אני שומע – ארבע, לא חשוב. למה אני צריך לאשר עכשיו? תסבירו לי, למה אני צריך לקבל אחריות?
היו"ר משה גפני
¶
לא, אני מציע ככה: אני מציע שנאשר את זה לשנתיים. בעוד שנתיים, אם יתקדם – יתקדם. לא יתקדם, יבואו עוד הפעם, נאשר עוד הפעם. זה מה שאני מציע.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מאשרים את הפרויקטים האלה להפקעות וכל הדברים האלה. אם מחר יש לך עוד נושא או עוד פרויקט שאתה רוצה להפקיע, תצטרך לבוא לפה. אם יש לך משהו עתידי שאתה חושב שהולך להיות בשנתיים האלה, תביא אותם.
שגית אפיק
¶
שתפעילי את הפרויקטים האלה בשנתיים. אם הפרויקטים האלה לא ייצאו לפועל בשנתיים האלה, תחזרי גם לגביהם.
אליהו מורגנשטרן
¶
קודם כול, כשמדברים על פרויקטי תשתית, להגיד שנתיים זה פשוט לא רלוונטי. פרויקטי תשתית נמשכים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו אומרים: את כל אלה אנחנו מאשרים לשנתיים. אם אין את ההפקעות האלה, אז אתם צריכים לחזור.
אליהו מורגנשטרן
¶
לא יסיימו הפקעות בשנתיים, זה פרויקט שלוקח שבע-שמונה שנים. הבנו שמדובר על לאשר לשנתיים, לשלוש, לחברה לעשות הפקעות.
ענבל קנקה
¶
ענבל קנקה, אגף מקרקעין בנת"ע. אני רק מבקשת לציין, אנחנו מתחילים את ההפקעות שלנו מחר בבוקר. הפרויקטים האלה של הירוק והסגול כוללים אלפי חלקות, ולא נוכל לסיים את כל ההפקעות האלה בשנתיים. וזה פרויקטים שלא מחכים עוד שלוש-ארבע שנים, זה עכשיו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תראי מה אני מציע לך, כדאי לך, תאמיני לי: תבואי בעוד שנתיים, תשתי "זירו" על חשבון הוועדה ותגידי: תראו, לא סיימתי, אני מבקשת לחדש בעוד שנתיים.
יאיר זילברשטיין
¶
הרב גפני, אנחנו מקבלים את זה. אנחנו רק מבקשים: אנחנו יודעים כמה הפקעות, אנחנו חושבים שתקופה של שלוש שנים תהיה הרבה יותר סבירה לנסות לסיים - - -
היו"ר משה גפני
¶
מר זילברשטיין, גבירותי ורבותי, אם תבואו עם פרויקטים שאישרנו עכשיו ותגידו: לא השלמנו, היו 500 הפקעות, השלמנו רק 300 ונשאר 200, אני אומר פה לפרוטוקול: זאת תהיה ישיבה של דקה. נאשר אותה כמות שהיא. אלא אם כן יתגלו פתאום איזה בעיות שאנחנו לא מכירים אותן.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הפרויקטים לשנתיים? ירים את ידו, מיקי. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
הפרויקטים של חברת נת"ע וחברת נתיבי איילון אושרו לשנתיים.
היו"ר משה גפני
¶
הפרויקטים אושרו לשנתיים.
תודה רבה, אנחנו עוברים לסעיף הבא. אגב, מישהו מכם ישב גם עם חבר הכנסת מיקי רוזנטל? סיכמתם אותו על שנתיים.