הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת משנה של ועדת הפנים והגנת הסביבה
לשירותי כבאות והצלה
יום שלישי, כ' באייר התשע"ז (16 במאי 2017), שעה 12:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/05/2017
תקן 129 - מבקר מטפים
פרוטוקול
סדר היום
תקן 129 - מבקר מטפים
מוזמנים
¶
יעקב וכטל - הממונה על התקינה, מכון התקנים, משרד הכלכלה והתעשייה
נטלי אבן - יו"ר חטיבת בטיחות אש, איגוד לשכות המסחר
רון קולקה - עו"ד, יועץ משפטי, כבאות והצלה, המשרד לביטחון פנים
רוני פטל - בודק תכניות כבאות והצלה, המשרד לביטחון פנים
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון וחירום, מרכז השלטון המקומי
יורי דורמן - מהנדס, מנהל תחום תעשיות כבדות, מכון התקנים הישראלי
גל גסטנר - מהנדס, מנהל פרויקט תקינה, מכון התקנים הישראלי
ורד אורן - דוברת מכון התקנים הישראלי
טל בן יעקב - אגף תעשייה, מכון התקנים הישראלי
ירדן מזרחי - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
אלעד נצר - כלכלן, אגף אנרגיה ותשתיות, התאחדות התעשיינים
מנחם וינברגר - יו"ר ארגון העצמאים העוסקים במניעת אש
שלמה אלבס - ש.ש אש
מאיר כהן - בעל חברת שירות וציוד כיבוי אש
יבגני גולדין - בעל חברת גולד חש. אש
מנשה אגסי - בודק מטפים, חברת אביב אש מערכות בע"מ
עבד אלהאדי חאג' יחיא - איש כבאות ומבקר מטפים
רון גרגי - מנהל חברת NRG
אלי לוי - מנהל בטיחות, עופרטקס
אורי אבן - אחראי מיגון אש אקטיבי, חברת פילו אש
דב אלכופר - בודק מטפים
שמואל בוקי - ממונה בטיחות בעבודה, קיבוץ מעוז חיים
יהושע שלמה זוהר - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את מכון התקנים הישראלי
היו"ר נאוה בוקר
¶
צהרים טובים לכולם. אני פותחת את ישיבת ועדת המשנה לשירותי כבאות והצלה. קודם כל, אני רוצה לומר לכם שבוועדות המשנה של הכנסת אנחנו בדרך כלל לא מרבים לדבר על נושאים שהם תקציביים פרופר וכלכליים. במקרה הזה הנושא של הדיון שלנו היום הוא בנוגע לתקן 129, תקן שמגדיר את תנאי התחזוקה. ההתאמה, ההתקנה והסימון של מטפים.
מטפים נמצאים כמעט בכל בית עסק בישראל, כמובן עסקים שאושרו לאחרונה על ידי הוועדה הטכנית 412 של מכון התקנים.
אני מניחה שרובכם יודעים מאיזה רקע באתי וכמה חשוב לי נושא בטיחות האש בישראל. אלה מכם שעוקבים ומגיעים לעתים קרובות לדיונים של הוועדה, כמו חיים תמם שהיה אמור להיות כאן אבל לצערי נבצר ממנו, יודעים שבנוסף גם חשובה לי הדאגה לעסקים ובמיוחד לעסקים הקטנים כי אני חושבת שהם הבסיס לצמיחה של מדינת ישראל ולכלכלה של מדינת ישראל.
אנחנו יודעים שבתקופה האחרונה באים לקראת העסקים הקטנים בכבאות. אנחנו יודעים שיש מגמה להשתפר בנושא אבל כמו שאנחנו יודעים, בחיים אין ארגון מושלם ואין רפורמה מושלמת וגם החיים שלנו לא מושלמים ולכן לפעמים גם כאשר הכוונה היא טובה, פועלים מהמניעים הכי טובים, הכי נקיים ובכוונות הכי טובות אבל התוצאות הן לא בדיוק כפי שתכננו.
אני רוצה להבהיר לכל מי שיושב כאן שהמטרה שלנו היא לא להגיע למצב שאחד מהצדדים נדחק לפינה, במיוחד אם אנחנו מדברים על צד שמונה כ-700 משפחות שמתפרנסות מהתחום הזה של ביקורת מטפים. אני רוצה שבמסגרת הדיון הזה נגיע להבנות ולהסכמות איך אנחנו גם שומרים על סטנדרט גבוה של בטיחות אש, גם מפחיתים את הרגולציה וגם דואגים שלא לפגוע בפרנסה של מאות משפחות. אני אומרת לכם בצורה חד משמעית שזה אפשרי.
אגב, גילוי נאות. אני יודעת שהיועץ שלי יעקב ישב יחד עם מספר גורמים שפנו אלי בנושא. הם כבר נפגשו לפגישה עם חיים תמם מהנציבות, הם כבר הציגו בפניו את הבעייתיות שיש בתקן החדש הזה, אבל בכל זאת אני חושבת שכאשר מדובר בנושא כל כך רגיש, עם השלכות כל כך כבדות, אנחנו צריכים לקיים את הדיון הזה בכנסת עם כל הגורמים שמוסמכים לכך.
אולי נתחיל עם נציג הכבאות שייתן לנו בקצרה תמונת מצב ויאמר לנו היכן הדברים עומדים כיום.
רוני פטל
¶
אני לא בקיא במאת האחוזים, אבל אתמול דיברתי עם חיים תמם והוא ביקש ממני לעדכן אתכם ולומר איפה אנחנו נמצאים לגבי התקינה הזאת.
התקינה הזאת כעיקרון עדיין לא הושלמה והיא לקראת סיום. ברגע שתסתיים התקינה, אנחנו נפרסם אותה וננהג לפי זה.
יעקב וכטל
¶
אני הממונה על התקינה במשרד הכלכלה. אני רוצה לעדכן מעט לגבי תהליך התקינה. אני אקדים ואומר שהמשרד שאחראי על נושא ההסדרה זה משרד לביטחון פנים ולא משרד הכלכלה. משרד הכלכלה הוא למעשה המשרד שאחראי על התהליך של הפיכת התקן הזה לתקן בתוקף ואני אסביר למה אני מתכוון.
יעקב וכטל
¶
נכון. זה בדיוק מה שאני רוצה לעדכן. שלא יחשבו שהוועדה מאשרת ואז התקן נכנס לתוקף. ברגע שהוועדה מאשרת את התקן, התקן מועבר אלינו עם המלצה של מכון התקנים על מנת להכריז עליו רשמיות והתהליך של הכרזת רשמיות הוא תהליך שכולל התייעצות עם גופים שונים וקבלת הסכמות של משרדים שונים. לכן התהליך הזה הוא תהליך שייקח מספר חודשים. דיברתי עם חיים תמם ועדכנתי אותו. הוא צריך לקחת בחשבון שב-1 ליוני התקן הזה הוא לא בתוקף. התקן ייכנס לתוקף רק כאשר שר הכלכלה יכריז עליו כרשמי.
יעקב וכטל
¶
עדיין אין לנו. המשרד המאסדר הוא משרד לביטחון פנים. אנחנו כמובן כגוף שיש לו איזושהי אחריות על התקנים, נביע את דעתנו לגבי התקן ואנחנו לומדים את הנושא ומגבשים את עמדתנו. אני מנסה לומר לך, ואמרתי לחיים תמם, שב-1 ליוני אין תקן. התקן ייקח כמה חודשים עד שהוא יהיה וחיים תמם צריך לקחת בחשבון מצב שיש לו עוד כמה חודשים שהוא צריך לשמר את המצב הקיים.
רוני פטל
¶
חיים עדכן אותי ואמר לי שבינתיים אנחנו ניתן אורכה למבקרים לתת אישור עד סוף שנת 2017, עד שהתקן יושלם.
מאיר כהן
¶
נאמר קודם שלמרות המכתב שחיים תמם הוציא שעד ה-30 ביוני יש את התוקף לאישורים, עכשיו כאילו חיים תמם אמר לו שנותנים אישור עד סוף השנה.
רון קולקה
¶
צהרים טובים. המחלקה המשפטית בכבאות והצלה. קודם כל, חשוב להבהיר שהתקן הזה, דנים בו בוועדה הטכנית של מכון התקנים. זאת לא החלטה של הכבאות. חיים תמם הוא נציג הכבאות בוועדה הטכנית.
רון קולקה
¶
רוב התקן לא השתנה. המטרה של השינוי המבוקש, המוצע על ידינו, היא הקטנת הרגולציה, לבוא לטובת אותם עסקים קטנים.
רון קולקה
¶
הרעיון הוא לבוא לטובת האזרח שלא כל מטף יצטרך בקרה בצורה כזו או אחרת. תהיה בקרה שוטפת, זה גם מוצע בתקן הקיים וגם בהצעת התקן. כתוב בטיוטה שנמצאת אצלי, זו שהעביר לי חיים ואני משער שיעקב מכיר אותה, שחלק מהאחריות עובר לאחראי שהוא אחראי הנכס ובזה יש הפחתת רגולציה.
רון קולקה
¶
זהו. אני מציע שמכון התקנים יתייחס. זה חונה אצל מכון התקנים. חיים הוא נציג בוועדה ואני מציע שמכון התקנים יתייחס לזה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
יש לי שאלה אליכם, ברשותך היושבת ראש. אתם פניתם למכון התקנים כשחשבתם שיש מצב לא בסדר וצריך לשנות את התקן, או שזה בא ממכון התקנים לבד? אתם בכבאות ראיתם שיש בעיה מסוימת שבגללה אתם רוצים לשנות את התקן? זה בא מכם? אני רואה שאתם כנראה לא מעורבים. הגעתם לכאן כי ישבתם בוועדה והישיבה שלכם היא כמו של הרבה אנשים שבאו וישבו במקום מסוים. זה יצא מהכבאות?
רון קולקה
¶
אני מבין את השאלה. לצערי אני לא יודע לענות עליה כי אני לא חבר בוועדה ואני לא מכיר את הרקע.
מאיר כהן
¶
אני בעל חברת ציוד, שירות וציוד כיבוי אש. אנחנו מכירים מעל 45 שנים. הייתי בברית ובבר מצווה של הבחור הזה שיושב כאן, שהוא בעל חברת קרן אש.
לפני חודשיים-שלושה קיבלו החבר'ה המבקרים במדינה מכתבים מנציגות שירות הכבאות שהאישורים שלהם והרישיונות שלהם והתעודות שלהם שמאשרים להם להיות מבקרים ולטפל בנושא המטפים וכיבוי אש בשוק האזרחי ובכלל בשוק הכללי, עד תאריך מסוים והם לא מחודשים. להלן תבינו שאתם קמים בבוקר ואין לכם עבודה וכל הנושא הזה בטל ומהיום והלאה כך וכך. תחשבו מה לעשות, או פנסיה או משהו אחר.
יש מעל 600-700 מבקרים במדינה. חלק מהם מחזיקים עובדים, שני עובדים, שלושה עובדים, כמעט לכל אחד יש פקידה כך שבסך הכול מדובר כ-1,500 עד אלפיים ראשי משפחות שחיים מהשוק הזה ומטפלים בנושא הזה.
אני התקשרתי לאדון חיים תמן ואמרתי לו שאני רוצה לשאול אותו כי הוא חתום על המכתב הזה, מה הסיבה לכך. הוא אמר לי שכך החלטנו. שאלתי אותו אם אפשר לקבוע פגישה. אמר לי, לא, אני לא חייב לך כלום.
פנינו למשרד של הגברת נאוה בוקר, דיברו אתו וקבעו לנו פגישה. הייתי אצלו בנציבות עם נציג של המשרד ועוד נציג של ארגון התעשיינים. ישבתי עם מר חיים תמם. השיחה התנהלה, ואני רוצה שתשמע, רוני.
בשאלה הראשונה שלי אמרתי לו
¶
תגיד לי מר חיים תמם, מה הסיפור הזה, מה זה להוריד את המבקר, למה? הוא אמר לי: תשמע, יש הרבה תלונות של ציבור שאומרים שחלק מהמבקרים משקרים, המטף הוא יפה והוא טוב ואומרים שהוא לא טוב ושמים מדבקה וגובים כסף. אתה יודע מה הנושא הזה של כיבוי אש. כל אנשי המניעה באים וזה מה שאומרים להם.
אמרתי לו
¶
תשמע, בכל סקטור יש אנשים שהם שוליים, שהם לא אומרים את כל האמת או עושים הרבה בעיות. יש את זה אצל אנשים שמתקנים טלוויזיות, יש אנשים שמתקנים מכונות כביסה, יש בכיבוי אש, יש בכנסת, יש בממשלה אנשים שלא עשו דברים טובים, ויש בכל סקטור. יש חלק מהאנשים, מהמניעה, שאתם שולחים אותם ללקוחות, לתעשיינים, למפעלים, לחנויות, והם באים וצריכים לעשות מניעה ולהגיד לו שהם צריכים ארבעה מטפים, שלושה גלגלונים וכולי, ואם הוא לא מסדר ואם הוא לא עושה מה שהוא אומר לו, ונתפסו על חם, יש אחד מהם שאני התלוננתי עליו, תפסו אותם על חם.
מאיר כהן
¶
לכן מבטלים. כשאני שאלתי מה זאת ההחלטה הזאת שהוא רוצה לעשות את זה, הוא אמר לי שהוא משנה את התקן, יש ועדה טכנית שמונה ארבעה אנשים והוא אתה, והוועדה הזאת רוצה לקבוע תקן חדש והתקן הזה יגיע לכל מיני ועדות וישבו הוועדות ויאשרו אותו אם צריך.
אמרתי לו, מה זאת אומרת? הוא אמר לי שקודם כל עכשיו כשהמבקרים לא יהיו, אנחנו הולכים להכשיר בתחנה שלנו, כל תחנת כיבוי תכשיר אנשים בעלי מקצוע, ואיש כיבוי אש של התחנה יבוא ללקוח אצלו יראה את המטפים והוא ייתן לו את האישור אם המטף טוב או לא.
מאיר כהן
¶
תקשיב לי, זה מה שהוא אמר. אמרתי לו שאם הראש של המטף מקולקל או השעון לא בסדר. הוא אמר שאנחנו ניתן רשימה של תחזוקאים שאליהם הם יפנו. אמרתי לו שהוא רוצה גם לייצר את הזכוכית, גם לשלוח את זה ששובר אותה. אתם מבינים? זה לא קרטל. זה מה שהוא אמר לי. אמרתי לו איך הוא מחליט על דבר כזה. חבר'ה, הוא אמר לי מילה אחת. אמרתי לו איך הוא רוצה לעשות דבר כזה, אתה נורמלי? אתה מבין מה אתה אומר? זאת שררה. אתה יודע מה הוא ענה לי? זה מצוטט ואנשים שומעים. הוא אמר לי: אני "חקומי", אני מחליט. אמרתי לו שגם אולמרט היה "חקומט" ועכשיו הוא אורח ברמלה.
תקשיבו, חבר'ה, התקן הזה הולך לשרת אנשים מסוימים. שאלתי אותו מי הוועדה הטכנית והוא נתן לי ארבעה שמות – להבות, קרבצ'יק, אדים – שלושה יצרנים ועין פקוחה, עוד איזו חברה של עזוז. אלה הארבעה שיושבים בוועדה. אמרתי לו אם הוא מכיר אותם והוא אמר לי, לא, בכוח דיברנו. 13 ישיבות עשיתם ואתה בכוח מכיר אותם? אני אמרתי לו שאני הולך עם זה לכנסת ואמרתי לו שאני הולך לבדוק מה המניעים שלו, אחרי דקה - - -
רוני פטל
¶
יפה מאוד. זה לא המקום הראוי. מבחינת חברי הוועדה, אני מחזיק כאן את טיוטת התקן. יש כאן 12 אנשים שהם חברי הוועדה ועוד שלושה. אני מציע שמכון התקנים יציג את התהליך שהם עשו.
טל בן יעקב
¶
אני. אני בודק בנושא המטפים כבר כעשרים שנים, חבר בוועדות התקינה, ישבתי גם בוועדת המומחים הספציפית הזאת.
נתחיל מהתחלה. נכון להיום תקן 129 חלק 1 במהדורתו הנוכחית, תקן רשמי משנת 2008. הוא קיים, הוא רשמי, הוא מחייב. לגבי מה שאמרו, לגבי הנציבות, נציגים של הנציבות, נציבי מניעת דליקות, רשאים לעשות בקרה שנתית. זה מופיע גם בתקן היום וזה לא משהו חדש שנכנס.
השינוי שהתבקש על ידי הנציבות, מאחר והם בעצם, לטענתם, קיבלו תלונות מכל מיני ארגונים על בעיה עם אותם בודקים שנתיים ויש להם בעיה לנטר אותם ולעקוב אחריהם ולהטיל איזה שהן סנקציות לאותם אלה שלא בסדר. לכן הם ביקשו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
תנו לו להשלים. הוא כנראה אומר דברים שהם לא מדויקים אבל בואו נשמע אותו ואז נעמיד את הדברים על דיוקם.
טל בן יעקב
¶
הנציגות נתנה תוקף לאותם בודקים שנתיים והיא לא יכולה לעקוב אחרי זה. יש כאן בעיה במעקב אחריהם.
קריאה
¶
אם מישהו רימה מישהו, שהמשטרה תתעסק בזה ולא הוא ולא הוא ולא אף אחד אחר. אם יש מישהו שהוא נוכל במדינת ישראל, שהמשטרה תטפל בו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מתנצל שלא הגעתי בתחילת הדיון ולא שמעתי את כל הפרטים אבל בזמן הקצר שאני מצוי כאן בדיון ואני שומע את הפרטים, מתגלה כאן, לפחות מבחינתי, איזושהי תמונה מאוד בעייתית, גברתי היושבת ראש. אני חושב שאלו שחושבים שכוחם ועוצם ידם באמת עלולים למצוא את עצמם בסיטואציה מאוד מאוד מביכה.
אני באמת פונה לגורמי המקצוע שיושבים כאן בחדר להיכנס לעובי הקורה כי אני חושב שאנחנו כאן בכנסת, מהרגע שאנחנו מתחילים לעסוק בדבר מסוים, הדבר עלול להתפתח למקומות מאוד מאוד בעייתיים ואני חושב שזה מיותר. אנחנו לא נמצאים במקום שאנחנו רוצים לנגח מישהו או לפגוע במישהו אלא אנחנו רוצים משפט צדק, רוצים יושר, רוצים דרך משפטית ברורה ונהורה ושלא יספרו סיפורים ואגדות.
אני הייתי מציע לגורמי המקצוע להיכנס לעובי הקורה בנושא הזה כדי שנוכל להימנע מסיטואציות מביכות עבור כל הצדדים. אני חושב גברתי יושבת הראש שטוב שקיימת את הדיון הזה וכולי תקווה שלא תצטרכי לקיים דיוני המשך כדי באמת לוודא שהדברים אכן מתרחשים.
אני מאוד מקווה שגורמי המקצוע לוקחים ברצינות את הדברים שעולים כאן כי עולים כאן דברים שבעיני לפחות הם מאוד חמורים. תודה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושבת ראש, חברים, כדי לשנות תקן צריך לבוא ממצב שהוא לא טוב, לא תקין וטובת הציבור גוברת על טובת איש פה ואיש שם. היום לצערנו כדי לבדוק את תקינות המטפים, צריך להיות בודק אבל אנחנו אם המטפים בסדר או לא רק במקרה של אסון, במקרה של שריפה כי אחרת אנחנו לא נדע. היום מה שאתם מציעים זה לבוא ולומר לאנשים שמוסמכים, שלמדו בקורס, שמקבלים את הרישיון שלהם, שמחדשים להם את הרישיון, שישבו בבית כי אנחנו נשלח את האנשים שלנו, של אותן חברות, של טייקונים, של אנשים שייהנו מזה על חשבון אנשים אחרים. זה פשוט כדי לשלוח אנשים הביתה. לא ראיתי בתקינה מצב שבא ואומר שאחרי בדיקות מצאנו עשרה אחוזים מהאישורים של המבקרים האלה שהם לא תקינים. לא ראיתי את זה. יש לכם אחוזים כאלה? מישהו בא ובדק את הבודקים האלה ומצא שיש עשרה אחוזים או 15 אחוזים או עשרים אחוזים שהם אישרו לאנשים ויצאו האישורים האלה לא בסדר? הרי יש להם גם אינטרס לתת את האישור שזה תקין כי הם גם נהנים מזה כי אם הוא לא תקין, יחדשו להם.
לכן אני לא חושב שיש כאן מקום להחליף. אם היית בא ואומר לי שהאבקה שנמצאת שם, אנחנו נשנה את התקינה שלה כך שתהיה יותר טובה, הייתי יכול להבין, אבל אתה בא להחליף אנשים באנשים אחרים ואתה רוצה לפגוע בפרנסה של אנשים כדי שאנשים אחרים ייהנו. לכן בואו נתמקד בנקודה הזאת למי יש את האינטרס, מי נהנה ומי חסר.
מנחם וינברגר
¶
מפספסים כאן משהו. אני יושב ראש ארגון העצמאים העוסקים במניעת אש, ואני זה שארגן את העסק ואת כל החבר'ה. לא רק שהם ביטלו את אלה שיש להם תעודות אלא הם קבעו בתקן החדש שהטייקונים יוכלו להעסיק אנשים בלי תעודות. בתקן יש שני דברים. גם אלה שאין להם תעודות לא יוכלו לעבוד.
היו"ר נאוה בוקר
¶
ארבעת הנציגים של החברות, הם בוועדה. יש נציגות של העסקים הקטנים? אני שואלת את מכון התקנים. האם יש נציגות של העסקים הקטנים בוועדה?
טל בן יעקב
¶
יש ועדת מומחים שהיא בדרך כלל כוללת בסביבות שישה אנשים שהם נקבעים בהתאם לתחומי המומחיות שלהם בנושאים השונים. אותם קובעת ועדה מקצועית, ועדת 412, שהיא ממנה את חברי הוועדה.
טל בן יעקב
¶
אני רוצה להעיר כאן משהו. תהליך של תקן הוא תהליך מובנה והוא מאוד מאוד מוסדר. יושבת הוועדה ומחליטה על התקן, על השינויים. שוב, השינויים באו בעקבות בקשה של הנציבות לשנות את המצב כי הם ראו שהמצב כרגע הוא בעייתי.
היו"ר נאוה בוקר
¶
לי מפריע שחברי הוועדה הם בעלי אינטרס. זה יוצר מצב שבאמת אתם תיצרו כאן בסופו של תהליך איזשהו מונופול שהחברות הגדולות הן מרוויחות והעסקים הקטנים נסגרים.
טל בן יעקב
¶
בתוך התקן יש מה שנקרא שירות תחזוקה מאושר. כיום יש בסביבות ארבעים חברות כאלה, חלקן באמת של חברות יותר גדולות וחלקן חברות של בן אדם אחד, של תחזוקאי מאושר שמורשה לעשות את העבודה והוא עושה. זה בעצם מה שהנציבות רצתה לעשות. היא רצתה שאותם אנשים שהם היום בודקים שנתיים, ייכנסו תחת מסגרת של שירות תחזוקה.
היו"ר נאוה בוקר
¶
סליחה אדוני, לא קיבלת רשות דיבור. תמתין בבקשה ואני אתן לך את רשות הדיבור לאחר מכן.
טל בן יעקב
¶
אני אומר שישבה הוועדה, קבעה את התקן. התקן יוצא להערות ציבור. אני יכול להראות שיש כאן הערות ציבור שהגיעו גם מנציגים של תחזוקאים. הוועדה יושבת ומתכנסת ועונה על הערות הציבור.
יבגני גולדין
¶
אני מנכ"ל של חברת גולד חש אש. שלום לכולם. אני מהנדס חשמל ואני בתחום של מערכות גילוי וכיבוי אש כמעט שלושים שנים. אנחנו יבואנים ויצרנים של המערכות לגילוי וכיבוי אש. אני רוצה לדבר על קווים כלליים. המצב היום, לגבי מה שאמרו על אותם מאות מבקרים או תחזוקאים. אנחנו עברנו - אחד מהראשונים במכון התקנים – קורס וקיבלנו. היינו יכולים לקבל תחזוקה אם אנחנו פותחים מעבדה או מבקר. המצב היום, מה שאומרים, שעשו לנו כאן שם רע, שאנחנו גנבים. על זה צריך משהו לשנות, כמו שאני מבין וכמו ששמעתי. זאת אומרת, יש מישהו שעשה תעודה לא טובה או משהו. כל מדבקה ששמים, כתוב שם כתובת, שם ופג תוקף. הכול כתוב, אם יש אפשרות.
הנה מטף. אפשר לראות.
מאיר כהן
¶
את המדבקה הירוקה שם המבקר. המטף, אחד היצרנים ייצר אותו, או קרבצ'יק או להבות או אדים. אחד מהשלושה.
יבגני גולדין
¶
המטף, יש לו יצרן ויש לו מדבקה ראשית עליה אסור להדביק מדבקה שלנו, של המבקר. אסור. זאת אומרת, כל האחריות שיש בפנים, אבקה והכול, זה על היצרן וזאת מעבדה שמחליפה אבקה. המבקר בא ובודק לפי התקנים ולפי החוקים של מדינת ישראל אם המטף תקין או לא תקין.
יבגני גולדין
¶
הדברים פשוטים. מי שיושבים כאן ואומרים מבקרים - כל שנה לפי חוק, צריך לבוא ולבקר ציוד מיטלטל בכל עסק. יש מישהו שמכיר וקרוב וזה זול, באים ומבקרים. אם יש משהו בפנים, אבקה לא טובה או משהו, זה מתחזק שיש לו חברה וזה לא יכול להיות בן אדם אחד כי אלה מינימום עשרים אלף שקלים חודשית, האגרה למכון התקנים.
מאיר כהן
¶
חברים, אני כאן בין הבודדים, חוץ מהיצרנים האלה, חברי הוועדה, שיש לי מעבדה שמתחזקת ומאושרת על ידי מכון התקנים, משלמים כל הזמן, נותנים כל מה שצריך. תבינו, יש הבדל קטן והוא שהמבקר בא ובודק את המטף ויש עם המטף בעיה, הוא לא רשאי לפתוח ולטפל בו. הוא מביא אותו למעבדה. מבחינתי אם תיקחו למבקרים את האישור הזה ולא תתנו להם, זה טוב לי. אני לא צריך אותם. זה משרת אותי ומשרת את היצרנים. לא. חבר'ה, אלה 700 אנשים שחלק מביאים לי וחלק מביאים לחברה אחרת.
יבגני גולדין
¶
המבקרים הם מבקרים. אם יש בעיה, הוא מביא למעבדה מוסמכת שמטפלת בזה. זה אומר מספר פחות של האנשים. המרחק הוא הרבה יותר גדול. הציבור ישלם לא כפול אלא כפול כמה. לפעמים הם לא כותבים את השם שלו. למבקר יש את השם, יש את התעודה ויש לו הכול.
אורי אבן
¶
אני נמצא כאן בשם עורכת הדין נטלי אבן, יושבת ראש חטיבת מיגון האש בלשכת המסחר. אנחנו מדברים כאן על שני קצוות, כל אחד – סליחה – מהאינטרס שלו אבל יש ביניים. יש היום בעייתיות בתחום המבקר. תחום המבקר הוא היום קורס של שמונה שעות, עלות של 900 שקלים ויש לי תעודת מבקר ואני מוסמך לתת אישור למטפים לכנסת. זה בעייתי. התחום הזה הוא לא מפוקח ואין שום בעיה.
אורי אבן
¶
המבקר לא מפוקח. שיפקחו עליו, אין בעיה. לא צריך לבטל אותו. זה לא נכון לבטל את התפקיד הזה. זה תפקיד חשוב שמפרנס הרבה מאוד אנשים בארץ. אבל אי אפשר להשאיר את זה מופקר ללא פיקוח. בדיוק כמו שתחזוקאי מפוקח על ידי מכון התקנים ורק על ידי מכון התקנים – זו בעיה אחרת איך לפתוח את זה לבקרה נוספת - גם את המבקר תכניסו לפיקוח.
קריאה
¶
גם למבקר יש דרישה על ידי כבאות. אם אתה רוצה לבקר מטפים, אתה תביא לי חותמת, חתימה של חברה מתחזקת כמו שיש לו ורק אז, כשיש לך אישור של חברה שממלאת לך את המטפים ונותנת לך עבור תחזוקה עם מכתב מהם - - -
היו"ר נאוה בוקר
¶
זה לא דו שיח. אני אתחיל להוציא אנשים מהדיון הזה, אם תמשיכו כך. זה לא מקובל.
אלי לוי, בבקשה.
אלי לוי
¶
אני ממונה בטיחות ועוד מספר תפקידים במפעל עופרטקס בברקן. אני מהצד של המשתמשים ואני גם מבקר מטפים בחלק מההסמכות שיש לי בנושא של בטיחות. אני חושב שהמהלך הזה שהולך ומתרקם כאן, שינוי התקן, הוא מהלך – ואני מייצג כאן גם את דעת אנשי המפעל – לא נכון, לא רצוי, אין בו שום תרומה ביצועית ואין בו שום טיוב של המערכת. זה רק עוד פרוצדורה, עוד מישהו שמרוויח קופון בדרך, בתכל'ס המטפים לא ייבדקו יותר טוב או פחות טוב מכפי שהם נבדקים היום. תאמינו לי, אני מזמין את אנשי חברות כיבוי אש, לספרינקלרים, לאינטגרציה, למערכות גילוי אש, והבדיקה שהן עושות, אני לא משוכנע שהיא הכי טובה בעולם אבל הם מקבלות וחותמות והכול בסדר.
דב אלכופר
¶
שלום. אני מבקר מטפים. אני מבין מהתקן החדש שהתעודה שיש לי היום תבוטל ואנשים שלא הוסמכו ולא היו בשום קורס בשום מקום, יוכלו לבוא ולבדוק מטפים.
דב אלכופר
¶
עשר שנים. אני לא שמעתי אף פעם – ואני בודק ואני שומע – שיש תלונות לנציבות או למכון התקנים על בדיקת מטף שלא יצאה תקינה. היכן יש רישום לזה? הייתי מעוניין לראות רישום שמישהו מרכז את הדוחות האלה, את התלונות האלה.
דב אלכופר
¶
לכן נראה לי שכל הדרישה הזאת, הבקשה לכאורה של הכבאות, משרתת אינטרסים אחרים, גם של הגופים הגדולים ויתכן גם של הכבאות עצמה.
היו"ר נאוה בוקר
¶
זכותו להתבטא. עם כל הכבוד, אם הוא חושב שזה משרת אינטרסים אחרים, גם אני אמרתי שזה מאוד מוזר שוועדה של שישה אנשים, ארבעה הם בעלי החברות הגדולות. זה לא צריך להיות כך. אני אתן לך להגיב על הדברים.
היו"ר נאוה בוקר
¶
לא. יושבים כאן שני חברים מהכבאות שאני מאוד מעריכה והם יודעים כמה אני קרובה לכיבוי אש, אבל כך לא מתנהלים. לא שולחים שני אנשים שלא יודעים על מה אנחנו מדברים, עם כל הכבוד. זה לא מכובד ולא מכבד את הדיון הזה ולא אותי. אתם נאלצים לשבת ולשמוע דברים שלא מוצאים חן בעיניכם, אבל מה לעשות.
דב אלכופר
¶
הנושא הנוסף הוא שמפקחי הכבאות ילכו וייתנו אישורים על בדיקת המטפים. זה נשמע מגוחך. זה כמו שמכון הרישוי יתקן את הרכב לידו בחצר.
יעקב וכטל
¶
כן, אבל אני רוצה לעשות סדר בדברים.
צריך להבין את חוק התקנים לגבי כתיבת תקן. הסמכות היחידה לקבוע תקן היא הוועדה הטכנית במכון התקנים. הוועדה הטכנית מורכבת מבעלי אינטרסים בהגדרה שצריך להיות ביניהם איזון. אגב, ברפורמה שנעשתה בחוק התקנים לאחרונה ממש, הוגדר מה יהיה הרכב הוועדות כדי למנוע שליטה של בעלי עניין כזה או אחר בוועדה וזה עכשיו בתהליך. אנחנו כאן כבר מעבר לתהליך הזה.
לא לשרים יש סמכות להורות לוועדה הטכנית לערוך שינויים בתקן. אני חושב שלנוכח מה שנשמע כאן, צריך לבקש מהוועדה הטכנית לדון בנושא הזה עוד פעם בהתחשב במכלול ההערות שנאמרו כאן, ונאמרו כאן הערות שצריך לקחת אותן בחשבון, ולבקש מהם לדון בזה שוב למרות שהתקן נמצא כבר בתהליכים די סופיים מבחינת הוועדה.
הסמכות של הרגולטור, וזה משרד הכלכלה והמשרד לביטחון פנים, היא לא לתת לתקן הזה בכלל מעמד תקף. התקן הזה עוד לא הגיע להליכים האלה. אני חושב שזה נכון להחזיר את זה ואני מבקש מהוועדה לא להתעלם מהבקשה להחזיר את זה לדיון.
היו"ר נאוה בוקר
¶
תודה רבה. אני לוקחת את זה בחשבון.
הגיע לכאן חברי חבר הכנסת יעקב אשר. כשתרצה לומר כמה מלים, תעדכן אותי כי עוד רבע שעה אנחנו מסיימים את הדיון.
יוחאי וג'ימה, מרכז השלטון המקומי.
יוחאי וג'ימה
¶
לקחתי את שני התקנים, את המוצע והקודם, ושלחתי אותו למישהו שמבין. הוא יועץ הבטיחות של משרד החינוך. אנחנו ברשויות המקומיות, חוץ מהמתקנים שלנו, יש לנו רק בתי ספר, קרוב ל-5,000 ועוד 18 אלף גני ילדים.
שאלת שאלה נכונה והיא למה לשנות. צריכה להיות סיבה לשינוי. כל הבדיקות, כמו שמופיעות בתקן הקיים, הן אותן בדיקות בטיוטה. כלומר, למה לשנות מבודק לתחזוקאי. אם אותו בן אדם עושה את זה, למה לשנות? אלה לא בדיקות שמצריכות איזשהו שימוש במכשירים מיוחדים אלא אלה בדיקות שבן אדם צריך להיות מומחה ולהכיר אותן. ממילא הוא לא עושה את התחזוקה. הוא משתמש במשהו אחר, כך שאין מה לשנות.
היכן זה משפיע עלינו. ברגע שהאנשים האלה לא יהיו, יהיו שלוש חברות וכנראה המחיר יעלה. אם היום לוקח לבדוק מטף עשרה שקלים, עכשיו המחיר יהיה עשרים שקלים.
יוחאי וג'ימה
¶
עכשיו בואו נעשה את המכפלות לפי מספר בתי הספר שיש לנו ומספר הגנים שיש לנו, ואנחנו מבינים.
מנחם וינברגר
¶
עיריית ראשון לציון התנגדה לזה. הרשויות יידפקו כי חלק מהרשויות מחזיקות מבקרים משל עצמן שהם לא יוכלו לבדוק ולכן יצטרכו לשלם בחוץ.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
סליחה שאיחרתי אבל רציתי קצת לראות את רוח הדברים ואני מבין שרוח הדברים היא כזאת. גם אני לא מבין את השינוי הזה. אני מבין דבר אחד והוא שבסופו של דבר זה יפגע באנשים שזה המקצוע שלהם ועשו אותו נכון. זה עלול לתת איזשהו מונופול לחברות גדולות יותר שמתעסקות בשיווק של המוצר ולא רק בבדיקה שלו. ברגע שאנחנו קושרים בין החברה שמשווקת את המוצר לבין התחזוקה שלו או התיקון שלו או הבדיקה שלו, תמיד יהיו בידיים שלהם ואז המחירים יכולים רק לעלות.
היו"ר נאוה בוקר
¶
יש ערך. אנחנו מבקשים להקפיא את התקן. בעוד כמה דקות נערוך הצבעה. אנחנו מבקשים להקפיא את התקן ולהשאיר אותו במתכונת הנוכחית שלו כרגע.
היו"ר נאוה בוקר
¶
כן, ולאשר המשך עבודה. כמובן. ממש עוד חמש דקות נצביע על זה. אם תואיל בטובך להישאר, נשמח.
היו"ר נאוה בוקר
¶
חבר הכנסת אורי מקלב ביקש להיות כאן בהצבעה. אני ממתינה לו חמש דקות.
יעקב אשר, אתה חבר הועדה שלנו.
רון גרגי
¶
אני רוצה שהם יבינו דבר אחד. אני מדבר על כל המבקרים. יש לנו משפחות, יש לנו חנויות, יש לנו עסקים שאנחנו מושקעים הרבה. מה שהם אומרים שאו שהרישיון שלנו בטל, נתנו לנו עד ה-1 ביוני, או שהם רוצים לעשות עד סוף שנה, הם אומרים לנו שבסוף השנה מבחינתנו הרבה משפחות מתרסקות. הם מרסקים אותנו. יש כאן עוד הרבה משפחות ואנשים כמוני.
רון גרגי
¶
יש לי ארבעה ילדים, יש לנו חנות גדולה בה אני מוכר את כל ציוד כיבוי אש ומבחינתי אם אני אמכור היום מטף באיקס שקלים, הם ילכו וימכרו אותו ביותר על הגב שלנו ואותנו הם מרסקים.
אלעד נצר
¶
אני רוצה לברך את כל מי שהתכנס כאן, את הוועדה וגם את הכבאות. אנחנו כאן יוצאים עליהם, אבל הם באו עם כוונות טובות ואחת הכוונות כאן היא להוריד את הרגולציה.
כל הזמן אנחנו מדברים כאן על נותני השירותים אבל אנחנו שוכחים את הלקוחות. אנחנו צריכים להתייחס גם ללקוחות. כשאני אומר להתייחס ללקוחות, אפשר להגיע למצב שמאפשרים למפעל או לבעל העסק לבחור אם הוא מעוניין בתחזוקאי או במבקר מטפים. הבחירה תהיה שלו. אני לא מדבר על גם וגם אלא אני מדבר על או או. כל מפעל יעשה את החשבון שלו ויבחר.
ירדן מזרחי
¶
אנחנו מסתכלים על זה מהפן התחרותי. עצם ההתאגדות של גוף או עצם התאגדות, מבחינתנו זה לא חסם כניסה לענף. ככל שהתקן עצמו ידרוש עוד ועוד תנאים כדי שהחברה תוכל לפעול, למשל להוסיף עוד מכשור מסוים או כל מיני עלויות כניסה מבחינת מחיר, זה יכול באמת להעיב על התחרות. אנחנו כרגע בוחנים את זה. אנחנו נקבל, אולי גם ממשרד הכלכלה, את ההתייחסות. נבחן את זה. עצם ההתאגדות מבחינתנו לא מהווה חסם כניסה לענף הזה.
רוני פטל
¶
צר לי על תחושתך. את יודעת שאנחנו רוחשים לך רק כבוד. כמו שאת מכירה את העשייה של רשות הכבאות בשנים האחרונות, מה שמנחה אותנו זאת טובת הציבור ומאז החלטת הממשלה גם הפחתת הרגולציה. זה מה שמנחה אותנו גם בעניין הזה. פתחתי את דבריי ואמרתי בהתחלה שהתקן נמצא תחת רביזיה ובדיקה וזה מה שמנחה אותנו.
אני מבין את הכאב האישי של כל אחד מהאנשים כאן. לא התקבלו החלטות. אמר את זה מר וכטל, אמר את זה מר טל.
רוני פטל
¶
זה בסדר גמור, אבל זה נמצא בתהליך, בבחינה. בוועדה הטכנית יושבים הרבה מאוד גורמים שהם גורמים מסחריים. האמירה הזאת כאילו יש כאן איזשהו ניסיון התנכלות, בוודאי לא מטעמנו. אין לנו שום נגיעה אישית מלבד הצלת חיים ורכוש, מלבד הרעיון והכוונה להפחית את הרגולציה, לבוא לטובת האזרח.
היו"ר נאוה בוקר
¶
לא עניתם לי על השאלה החשובה ביותר. על סמך מה הרביזיה הזאת? על מה השינוי? מאיפה זה התחיל? אין נתונים, אין תלונות.
רוני פטל
¶
יש תלונות. אין לנו ריכוז של נתונים. לי אין ריכוז של נתונים. אני יכול להגיד לך שאני באופן אישי טיפלתי במספר אירועים ואני חושב שהמקרים הנקודתיים האלה הם פחות חשובים. אני מסכים עם האנשים שאין צורך להטיל דופי בציבור שלם בגלל אנשים מסוימים. אני יכול להגיד לך שיש גם כאלה שהם בכלל לא מבקרים ונותנים אישורים כמבקרים.
רוני פטל
¶
לא אמרתי שלא. אני אומר שאנחנו לא מטילים דופי בציבור המבקרים אלא שכל מטרתנו בצד שלנו היא הפחתת רגולציה ולבוא לטובת הציבור. כמו שאמר נציג התאחדות התעשיינים, קולם של הציבור הרחב שהוא זה שמקבל את זה, צריך להישמע.
היו"ר נאוה בוקר
¶
גם אני לא הבנתי איך זה. לי נראה שזה רק מסרבל יותר. לכבאות יהיה קשה מאוד לעמוד בזה.
חברים, אני צריכה לסיים את הדיון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש הפחתת רגולציה ויש גם מושג שבסופו של דבר מחיר לצרכן ולאן בסופו של דבר זה מגיע. זסה המבט שאנחנו צריכים להסתכל עליו.
אני ניסיתי להבין מאיפה צמח העניין הזה. אם יש בעיות של בטיחות ודברים מהסוג הזה ואתם רוצים לשריין כל מיני הוראות כאלה ואחרות שיחייבו את המבקרים, זה בסדר גמור. אין בעיה. אבל ברגע שאתה בא וחוסם ומעיף מהשוק סוג מסוים של אנשים וסוג אחר אתה משאיר, איפה יש כאן יותר בטיחות? איפה יש כאן פחות רגולציה? אין פה כלום. משהו חסר כאן בהבנה. מי מוביל את זה? אתה אומר שאין לך נתונים. אם אין לך נתונים, איך אתם מובילים דבר כזה? לאן אתם מובילים את זה?
מאיר כהן
¶
כבוד חבר הכנסת, אתה לא היית כאן עת אני דיברתי ואני רוצה לומר מילה קטנה ובזה לסגור את מה שאנחנו, הרוב, אומרים. אני ישבתי עם האיש שחתום על המסמכים.
היו"ר נאוה בוקר
¶
הבנו את הנקודה. חברים, אני הולכת להביא הצעת החלטה. הסעיף הראשון שלה אומר: הוועדה מבקשת להקפיא את תקן 129 ולהשאיר אותו במתכונתו הנוכחית.
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת ההחלטה נתקבלה.
היו"ר נאוה בוקר
¶
אפשר להוסיף שאין שום סיבה לשנות את התקן.
הצעת ההחלטה נתקבלה פה אחד.
חבר הכנסת חאג' יחיא מצביע במקום חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף.
הסעיף השני, הצעת החלטה נוספת
¶
לאשר המשך עבודה של המבקרים מעבר לתאריך שנקבע.
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת ההחלטה נתקבלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם כן, אנחנו מקפיאים ומבקשים לדחות את הדבר הזה. אנחנו לא סוגרים את הדלת. אם רוצים לבוא ולדון בדבר הזה ולהסביר לנו אותו, אולי אנחנו לא מבינים, תביאו את זה לוועדה ונקיים דיון.
היו"ר נאוה בוקר
¶
אני רוצה לשמוע את הדעה של חבריי חברי הכנסת.
שאלה לסיום. השאלה אם כדאי לשלוח לייעוץ המשפטי של הכנסת בקשה לבדוק האם אין ניגוד עניינים. אלה חברות גדולות.
היו"ר נאוה בוקר
¶
מי שנמצא בוועדה, אלה נציגי החברות הגדולות בענף. הן יוצרות מונופול.
אנחנו נבדוק את הנושא עם היועץ המשפטי של הוועדה.
יעקב וכטל
¶
חברי ועדת התקינה בפירוש הם בעלי עניין והם צריכים להיות כאלה. האיזון ביניהם צריך להיות כזה שלא יוכל גורם אינטרסנטי אחד לקחת את זה לצד שלו.
יעקב וכטל
¶
זה בדיוק מה שניתן היום בחוק והולך להיות שינוי של כל הוועדות, כולל הוועדה הטכנית הזאת שהולכת להשתנות.
היו"ר נאוה בוקר
¶
אנחנו קיבלנו הבטחה, ויש פרוטוקול של הדיון, שעד סוף השנה אם דברים לא ישתנו. אנחנו נקיים דיון המשך במידת הצורך, אם נצטרך.
חברים, תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30.