הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 242
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, כ"ט בניסן התשע"ז (25 באפריל 2017), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/04/2017
עבודת ועדות הכנסת בפגרת הפסח., בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה של הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי;
פרוטוקול
סדר היום
1. תיקון החלטת ועדת הכנסת מיום 20.3.2017 בעניין פעילות הוועדות בפגרת הפסח.
2. הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 7), התשע"ז-2017 – בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה על שולחן הכנסת – בכל הקריאות.
נכחו
¶
חברי הוועדה: יואב קיש – היו"ר
ישראל אייכלר
רוברט אילטוב
דוד ביטן
יואב בן צור
אחמד טיבי
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
אברהם נגוסה
איילת נחמיאס ורבין
רועי פולקמן
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
רן שטרית – ראש מטה שר התקשורת, משרד התקשורת
יאיר טרצ'יצקי – יו"ר ארגון העיתונאים
רישום פרלמנטרי
¶
שלומית כהן
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 7), התשע"ז-2017 – בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה על שולחן הכנסת – בכל הקריאות
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
בגלל שיושב-ראש ועדת הכנסת קובע זמן, אני מתייחס אליו כאדם רציני. אתה יודע איפה אני גר, אז לא ישנתי הלילה בבית.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אגיד לך יותר מזה. ישנתי אצל אבא שלי ברמת-גן, בגלל זה, הלכתי אתו בבוקר לתפילה ולא ישבתי אתו לארוחת בוקר כדי להיות פה ב-09:00.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לא יכול להיות שקובעים את הישיבות לפי המאחרים כשיש לוחות זמנים ידועים. תפסיקו לנהל כך את העסק.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כל הזמן מתפארים בכבישים, ואחר כך מתלוננים על הפקקים. זה רק בממשלה כזאת יכול לקרות. ממשלה ימנית עם שתי ידיים שמאליות.
היו"ר יואב קיש
¶
חברים, אני פותח את הישיבה. יש לנו שני נושאים על סדר-היום, האחד זה תיקון החלטת ועדת הכנסת מיום 20.3.2017 בעניין פעילויות הוועדות בפגרת הפסח, והשני הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי, בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה על שולחן הכנסת בכל הקריאות. אנחנו נתחיל עם נושא ב' ונאפשר לנציג הממשלה להציג.
רן שטרית
¶
אני ראש מטה שר התקשורת. בוקר טוב ותודה רבה לכם. אנחנו מבקשים פטור מחובת הנחה על הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 7), התשע"ז-2017. הצעת החוק נועדה לדחות בפרק זמן של 15 ימים את יום תחילת חוק השידור הציבורי.
רן שטרית
¶
אנחנו מבקשים מחברי הכנסת ומיושב-ראש הוועדה לקבל פטור מחובת הנחה לאור הדחיפות, לאור קוצר הזמן, לאור יום התחילה שהוא ה-30 באפריל. מטרת הצעת החוק הנוכחית היא לתת עוד זמן חקיקה לחקיקת הצעת החוק, שהיום היא כרגע במעמד של תזכיר, תיקון מס' 8, שבא להקים את תאגיד החדשות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
איזה "שואו"? תוציאו את הטלוויזיות. אתה יודע מה נעשה? נוציא את הטלוויזיות ותן שעתיים דיון על זה, בלי טלוויזיות.
היו"ר יואב קיש
¶
רשמי את נורית ואת יואב בן צור, ובזה נסגרת הרשימה. תודה.
חברים, התכנסנו בימי פגרה בשביל להעביר חקיקה, שהיא חקיקה מצד אחד מאוד פשוטה, אבל מצד שני יש לה כמובן משמעות כבדה. החקיקה הזאת – כל מה שהיא עושה, אתם יכולים לראות פה את ההצעה של החוק של הממשלה, היא מדברת בסופו של דבר על הדחייה של השבועיים, עם תיקוני התקציב הנדרשים לכך. זה הכול. זה לא החוק שעליו נצטרך לדון ולדבר שעות ארוכות, אלא לאפשר את החקיקה הזאת. ברור שכל מי שמתנגד לחקיקה הזאת יכול לנסות כבר עכשיו לעצור את הדבר הזה בגלל לוחות הזמנים הבעייתיים. אולי יצליח, אולי האופוזיציה תרצה לעשות פיליבסטר. זה בהחלט לגיטימי, אלה חוקי המשחק הפרלמנטריים. הקואליציה מובילה את המהלך הזה של תיקון החקיקה.
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו נעביר את זה במליאה ואז נראה מה נעשה. הקואליציה מובילה את החקיקה הזאת. כשלב ראשון זו החקיקה הפשוטה, ולשאלתך אלעזר, לוחות הזמנים מחייבים את זה. זה הכול.
בבקשה, ראשון הדוברים אלעזר שטרן. שלוש דקות לכל דובר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מבקש שתסביר למה חוק שעבדו עליו כל כך הרבה זמן, שכבר קיבל דחייה, שוועדת כנסת אנחנו יודעים כמה היא ישבה, דרך אגב שאף מפלגה לא דרשה בהסכם הקואליציוני למחוק את החוק הזה כמו שהממשלה הזאת עשתה לחוקים אחרים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מסביר. זה חוק שהציבור בישראל לא מבין. אני מבין שגם שר האוצר לא מבין, כי הוא התחייב כמה פעמים גם על התאריך הזה. אם אתה יכול להסביר באמת למה בין יום השואה ליום הזיכרון צריכה להתכנס ועדת הכנסת, ואחרי זה בטח מליאת הכנסת, על 15 יום. למה אנחנו צריכים לאשר את הדבר המעליב הזה של כולנו? אחרי זה אתייחס בשלוש דקות.
היו"ר יואב קיש
¶
על זה אני מבקש שאתה לא תענה. אסביר לך, אלעזר, למה אני מבקש ממנו לא לענות. כי אתה מתעקש לא לשמוע את התשובה שלי, והתשובה שלי היא מאוד פשוטה. יש דרישה בקואליציה ובממשלה - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
יש חברי כנסת רובוטים מהקואליציה. יכול להיות שאתה רוצה להפוך אותנו גם לרובוטים. אני חושב שאם אתה מייחס משהו להיותנו אחראים כלפי הציבור שבחר את כולנו, גם אותך, אז האמירה הזאת "כי הקואליציה רוצה" – אז אין דיונים בכנסת, כי הקואליציה רוצה. אם בא נציג ממשלה ורוצה להסביר למה ממשלה צריכה עוד 15 יום, ובשביל זה צריכים לשנות סדרי בראשית - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אסביר לך. התאגיד מתחיל לפעול ב-30 בחודש. אם רוצים לעשות שינוי חקיקה, צריך לדחות בשבועיים. הכי פשוט שיש. למה אתה לא מבין את זה?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אתה לא מבין מה אני שואל. למה צריך שהתאגיד לא יתחיל לפעול אלא בעוד 15 יום. על זה הדיון.
רן שטרית
¶
ברגע שהתאגיד מתחיל לפעול, יש לנו כאן למעשה עסק שהוא בלתי הפיך. אם וכאשר אתה רוצה לעשות את המהלך הזה ואתה רוצה לעשות את המהלך הזה באופן שיהיה יותר מסודר, אז אתה חייב לדחות את יום התחילה על מנת להתחיל את הדברים האלה מהתחלה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אי-אפשר להגיד באופן מסודר על החקיקה הזאת מאל"ף עד תי"ו. לא היה פה משהו אחד שאפשר להגיד עליו שהוא התנהל באופן מסודר.
היו"ר יואב קיש
¶
מי שמפריע, אני אקרא אותו לסדר. כל אחד נרשם פה לזכות דיבור, יקבל את זכות הדיבור שלו. נקודה. לא יהיו פה התפרצויות. עכשיו אלעזר בזכות הדיבור שלו, אז כמובן שלגיטימי. אני מתנצל, קודם לא הבנתי את השאלה שלך. התשובה שאני הבנתי מרן עכשיו, שאם התאגיד מתחיל לפעול ב-30, למעשה כל שינוי יהיה הרבה יותר מורכב ובעייתי, וזו הסיבה שהממשלה רוצה לפעול לפני תחילת התאגיד.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מודה שאני לא רוצה להציק לך, אבל אני בטוח שגם אתה לא הבנת את ההסבר. על פניו אין חוק בכנסת שאי-אפשר להגיד עליו או אין החלטת ממשלה, שאם נחיל אותה לא נוכל לבצע שינוי. זה מה שהסביר רן. אתם מכירים חוק כזה, שפעם הכנסת העבירה וקבעה מועד ואמרה בואו נדחה אותו לאור ההסבר המלומד הזה שקיבלנו פה, שאם החוק יופעל כמו שתוכנן אז לא נוכל לשנות אותו? אני באמת לא מצליח להבין את ההסבר הזה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
חזרת והסברת את אותו דבר, אפילו באותן מילים לצערי הרב. אתה בחור אינטליגנט, אני שואל אותך עוד פעם.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אנחנו אחרי פסח. מה נשתנה החוק הזה מכל החוקים, שבחוק הזה הממשלה אומרת: צריך 15 יום דחייה כדי שאולי יבוא לנו לעשות שינוי? הדברים האלה לא נכונים על כל חוק אחר, שמהרגע שהכנסת הזאת תחוקק ותקבע תאריכים, תבוא הממשלה ותגיד: תנו לנו עוד 15 יום, כי אולי נרצה לעשות שינויים. מה קרה? למה אני כחבר כנסת וחבר בוועדת הכנסת צריך לקחת הסבר כזה, שהוא הסבר על פניו גנרי, שהוא יכול לחול על כל החוקים ללא התוכן שלהם, ולהגיד שמעכשיו כל חוק שנעשה, אחרי שנקבע תאריך ניתן עוד 15 יום, כי אולי ראש הממשלה או שר התקשורת יגיד: אולי נרצה לעשות שינויים, אז בואו תדחו את זה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני. רן, זאת לא אשמתך כמובן שאתה צריך לייצג פה את הדבר הזה, אבל התשובה שכך זה יעבוד בצורה מסודרת היא ממש לעג לרש. אין שום דבר בקשר לחוק הזה, אין שום דבר בקשר לתאגיד הזה, אין שום דבר בקשר לשידור הציבורי שעבד בצורה מסודרת. הממשלה הזאת באופן כללי לא מחוקקת בצורה מסודרת. אגב, מה שאתה אמרת, אלעזר, ההפך הוא הנכון בממשלה הזאת. מחוקקים בחיפזון, בהיסטריה, בטירוף. כל הזמן קיצור, כל הזמן פטור, כל הזמן אומרים: מקסימום נשנה אחר כך, עכשיו דחוף לנו להעביר את הרפורמה הזאת, עכשיו להקים את הדבר הזה, מקסימום נשנה. הרי אנחנו מתמודדות עם זה בוועדות ובמליאה. אבל פתאום כשמדובר כאן אומרים: לא, אי-אפשר, צריך להיות מסודר. אין דבר שנעשה בצורה פחות מסודרת מהמחיקה, מהרמיסה, מהדריסה, מהפירוק, מההריסה של השידור הציבורי בישראל. החל מהחקיקה המקורית שסגרה באופן חד-צדדי, אחרי שהיה למדינה הסכם חתום עם עובדות ועובדים ברשות השידור, ובאופן חד-צדדי ביטלה את ההסכם הזה וסגרה רשות ממלכתית בהינף יד. רשות שהיא מאבני היסוד של המדינה הזאת. דרך זה שכבר דחו את מועד עליית התאגיד, דרך זה שכבר שינו את המבנה שלו, ועכשיו שוב באים לעשות טלאי על טלאי ומשנים את הדעה הלוך וחזור. מסודר זה לא.
אני חייבת להצדיק את אדוני חבר הכנסת אלעזר שטרן. השבועיים האלה הם לא מה שיעשה את ההבדל. רוצה הממשלה לשנות את החקיקה של התאגיד, אדרבה, תתכבד ותשנה את החקיקה של התאגיד. ייקח שבועיים, ייקח חודש, ייקח שנה, ייקח כמה זמן שייקח. וכמו שאמרתי, הממשלה הזאת יודעת לחוקק חקיקת בזק ברוך השם. אגב, כמו שעכשיו, באמת ההזיה שאנחנו מתכנסות בין יום השואה ליום הזיכרון בשביל להזיז בשבועיים את מועד עלייתו של התאגיד במקרה הטוב היא מעוררת אי נוחות קשה מאוד.
יש פה זילות של הממשלה ושל הכנסת בחוק עצמו. אני מסתכלת על עצמי כעל אזרחית, היחס לחוק – משנים כל כך בקלות, כל כך באגביות. כל הזמן מזנבים, משנים את החוק. איך אני כאזרחית צריכה להתייחס לחוק, אם הממשלה והכנסת מתייחסת לחוק בצורה כל כך זולה?
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, עוד מעט נדליק משואות לתפארת מדינת ישראל, ואתמול השתתפתי בעצרת בלוחמי הגטאות ושלשלום בתל-יצחק, והמעבר הזה בין השואה והתקומה, והופיע הנשיא לשעבר הגרמני והנשיא של היום חברנו ריבלין – אתה רואה את הסתירה הזאת, ואתה לא מבין את הממשלה. ממשלה שכמעט התפרקה, ועוד לא גמרה לאחות את הקרעים על חוק לא מובן, לא צריך אותו, לא מועיל ולא צודק, היא עכשיו מנסה כאן, בשולחן הזה, באחריותך – אולי לא בחרת בזה, חברי קיש – להביא הצעה לא מובנת בעיתוי תמוה, על דבר שהוא לא גורלי למדינת ישראל. במקום לאחד, כל הזמן מדברים על אחדות, מביאים את הדברים הכי מפצלים בעיתוי הכי לא נכון. באמת, צריך להיות כל כך שלומיאלים בשביל להביא את הדיון הזה עכשיו לכאן, בסעיף לא חשוב, בעיתוי אומלל. על מה? באתי לכאן אפילו בבוקר בזמן, כי אני חושב שכאשר קוראים לנו אנחנו צריכים להתייצב. זה מקום העבודה שלנו. אנחנו לא מומחים בשליחויות בכל העולם. פה התרגלו בכנסת, שמי שבחו"ל הוא מקוזז, היתר מגיעים. אז אנחנו מגיעים. אנחנו אסירי ציון, אנחנו מגיעים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
השאלה היא לא מה נצביע היום. מי שמתנגד לחוק, יתנגד לכל השלבים בדרך אל החוק, משום שהוא לא ראוי ולא מוצדק, ולא בעיתוי הזה, ולא מוצדק המהלך הזה.
דבר שני, יש גבול לשימוש בפטור. יש פה יועצות משפטיות, איפה הגבול של השימוש בפטור?
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
בדיוק זאת הנקודה, איפה שיקול הדעת. יש פה המון חוסר שיקול דעת. אם היה שיקול דעת, לא הייתה מתכנסת הישיבה היום. חוסר שיקול הדעת הוא מה שמאפיין את הטיפול בכמה נושאים, בוודאי בנושא הזה, ויעידו על כך המחלוקות. ראיתי עכשיו בדיווח, שאם לא תהיה רשת "מורשת" בחוק, אז גם חלקים נוספים בקואליציה יצביעו נגד החוק. לכן זה לא מבושל, זה לא מתואם, זה לא בזמן, זה לא במקום, זה לא צודק.
בכל מקרה אני רוצה לומר שני דברים, אדוני היושב-ראש, שכדאי להגיד אותם בכל מקרה. אחד, הטילו עליך פה שליחות. מזמן לעוזר לא הייתה שליחות כזאת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גם אני הייתי עוזר. אני רוצה לומר שני דברים. האחד, השידור חייב להיות בירושלים. אין מנדט להוציא שידור מחוץ לירושלים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
דבר שני, אין פגיעה בעובדים. לא יכול להיות שהממשלה משתגעת, ואת המחיר ישלמו העובדים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לדיון. הוא הרי ביטל, יש לו השקפת עולם, יש לו דעה. בטח הייתה עבודת מטה למה בוטלה רשות השידור והקמת התאגיד, והוא גם גורם בממשלה. לכן לדעתי חשוב לשמוע את דעתו. אבל אין ספק שאנחנו רואים קרב פוליטי על גבם של העובדים, גם של רשות השידור וגם של התאגיד, ויוצרים מעין אנדרוגינוס עכשיו, מן רשות-תאגיד, או תאגיד-רשות, עם גוף חדשותי, עם מחלקת חדשות, בלי מחלקת חדשות. בסופו של דבר עובדים ייפגעו, חבר הכנסת ברושי. למרות הדאגה הכנה של ראש הממשלה, בדרך כלל ערב חג, לגורלם של עובדים. משום מה אני בטוח שאף אחד בחדר הזה, לרבות לא חברי קואליציה, לא מאמין לדאגה הזאת של ראש הממשלה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אתם עושים מסחרה מעבודת הכנסת. אתם מזמנים אותנו בפגרה כדי לשנות תאריכים שבועיים פה. אם אתם רוצים לשנות את החוק, בוא נעבוד, נשנה את החוק באופן רציני, אתם תציעו, אנחנו אולי נתנגד, ויהיה דיון רציני בצורה פרלמנטרית, ולא מה שאתם עושים עכשיו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני חושבת שחשוב מאוד היום לאשר את הבקשה של משרד התקשורת כדי שנוכל לתת זמן, כדי לא לעשות אחר כך טלאים בחוק. זה חשוב ביותר. אנחנו צריכים פה לראות שהדבר הזה יבוא על מקומו.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אני חושב שהגיוני מאוד שהממשלה עכשיו תקיים דיון לפני כן, מאשר תתחיל פעילות התאגיד ואז ירצו לעשות איזשהם שינויים.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אני לא הפרעתי לך. תן לי. אני מדבר בנחת, ואני חושב שכולם צריכים לדבר בצורה הזאת. אין סיבה להתלהם פה, ואין על מה להתלהם. כולנו חרדים לגורלם של העובדים, ואנחנו חרדים לגורלה של רשת "מורשת", כי אנחנו חושבים שהיא צריכה להיות חלק מחטיבת החדשות של התאגיד, ואנחנו נעמוד על כך. כן, רן, זה יהיה בסדר. בכל מקרה, אנחנו לא דנים במהות של החוק. הדיון על הצעת החוק הזאת הוא רק בעניין הדחייה. הדיון במהות של החוק תהיה במועד מאוחר יותר, כך אני מבין.
היו"ר יואב קיש
¶
רק דחייה. וזה בשביל לאפשר שבועיים ראשונים למליאה לדון בנושא באופן מעמיק, כפי שטיבי רצה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ואז באמת יהיו דיונים מעמיקים, חברי חבר הכנסת אחמד טיבי, ואתה תעזור לנו, כי אתה גם מבין במורשת. אתה מבין בדברים של מורשת ואתה יודע מה זה מורשת, ואין ספק שנקבל בקטע הזה את התמיכה שלך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
קיבלתם הרבה, יותר מאשר פעם אחת, תמיכה שלנו בעניינים הקשורים בכם, אבל לא החזרתם.
אברהם נגוסה (הליכוד)
¶
כמו שנאמר, אנחנו התבקשנו לעניין של הליך, לדחות. לכן אני חושב שהטענה של האופוזיציה היא טענה לא נכונה, כי מה שאנחנו עושים זה תהליך נכון פרלמנטרית. ואם הקואליציה הסכימה והאמינה בתהליך כזה, אז תפקידנו לעשות את הדחייה. והאופוזיציה, אם היא רוצה, תפקידה להתנגד. לכן כל טענה שלכם היא בכיינות.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אז אשאל אותך, יואב. בהנחה שאתה מכבד אותנו, במיוחד שהקפצת אותנו ב-09:00 בבוקר, את מי שבא בזמן - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
- - אני שואל האם ה-15 לחודש זה מועד אחרון, או אנחנו צפויים לבוא לפה ביום הזיכרון לעוד 15 יום. בגלל שבאמת אין כנסת לממשלה הזאת, יש רק ממשלה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אענה לך, אלעזר. אחרי שאתמול קמתי ב-05:50 בשביל יום מילואים, אז לקום היום ב-07:00 זה היה צ'ופר רציני.
היו"ר יואב קיש
¶
כן. היה מעניין. אני רואה לנכון לציין את זה שחברי הכנסת מגיעים ובנוכחות יפה ובתקופה של פגרה. וכמובן שהיום זה גם יום מליאה, לכן אני חושב שזה חשוב עוד יותר.
לגבי השאלה שלך, אני לא מוסמך להתחייב לזה. ברור שכל אחד מאתנו רוצה שזה יסתיים, אבל לאופוזיציה יש כלים שלה. יש לה פיליבסטר, יש לה כל מיני דברים. יכול להיות שאם אתם תהיו ענייניים ולא תלכו לפיליבסטר, אז הכול יסתיים בצורה מכובדת.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני בכל זאת רוצה להגיד משהו. אני אומרת את זה גם לחברים שלי בקואליציה וגם לחברים שלי באופוזיציה. הדיון פה הוא לא רק דיון טכני, נאריך את זה ב-15 יום. הולכים לעשות שינוי. זה לא שעכשיו באנו וביקשנו הארכה ב-15 יום כי במקרה מישהו לא הספיק משהו. יש פה דרך שאנחנו רוצים ללכת אותה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
נורא. מה שאני מנסה להגיד הוא, שבואו משני הצדדים לא נתעטף פה בשאלה למה קראו לנו בפגרה מצד אחד, ולא מצד שני להגיד שזה רק טכני. יש פה תהליך, לכל אחד מאתנו יש עמדה. אנחנו חשבנו, ועדיין חושבים, וזה מוסכם פה על כולם, שיש חשיבות אדירה לשידור ציבורי, יש חשיבות אדירה לא לפגוע בעובדים, יש חשיבות אדירה שהייתה לעשות רפורמות בשידור הציבורי. אני רק מזכירה לחברתי חברת הכנסת מרב מיכאלי שאמרה קודם שרשות השידור היא יסוד מוסד במערכת השידור של מדינת ישראל, אבל לדעת כולי עלמא נזקק שם שינוי משמעותי.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
נכון, והייתה רפורמה חתומה והיה צריך לקיים אותה ולא לסגור אותה באופן חד-צדדי.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני מבקשת שכל השיח יתנהל מתוך אותו כבוד, בעיקר הרצון לשידור ציבורי אמיתי.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבל צריך להגיד את האמת, שהממשלה היא זו שמשכה את השטיח, הביאה את חוק התאגיד וזרקה את כולם לפח.
יאיר טרצ'יצקי
¶
אני יו"ר ארגון העיתונאים, אני מייצג את העיתונאים של התאגיד. נציג משרד התקשורת אמר שהסיפור בלתי הפיך ואסור למעשה לתת לתאגיד לעלות ביום ראשון הקרוב.
יאיר טרצ'יצקי
¶
לפי תזכיר החוק הרחב, וכאילו המהותי, אומרים שלמעשה תאגיד החדשות יפעל באותה מתכונת של חטיבת החדשות בתאגיד, רק במבנה תאגידי אחר. אם כך, אז למה זה כזה בלתי הפיך לתת לחטיבת החדשות?
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אני מוציא אותך. אם אתה מוציא עוד מילה מהפה, אני מוציא אותך. נתתי לך לדבר. זה נושא של ועדת כנסת. אתה אולי לא מכיר פה את הדקויות. אני לא מנהל פה דיון אחד על מהות החוק כרגע, ולכן זה לא רלוונטי.
היו"ר יואב קיש
¶
חברים, אנחנו עוברים להצבעה. מי שבעד בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה על שולחן הכנסת לכל הקריאות, להצעת חוק השידור הציבורי (תיקון מס' 7), שירים את ידו.
הצבעה
בעד בקשת הממשלה – 9
נגד – 5
נמנעים – אין
בקשת הממשלה לפטור מחובת הנחה נתקבלה.
היו"ר יואב קיש
¶
ביקשה רביזיה. רביזיה תהיה ב-10:15.
תיקון החלטת ועדת הכנסת מיום 20.3.2017 בעניין פעילות הוועדות בפגרת הפסח
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו ממשיכים לנושא הבא שעל סדר-היום, תיקון החלטת ועדות הכנסת בפגרת הפסח. אנחנו רוצים להוסיף תיקון להחלטה שלנו מה-20 במרס 2017 בעניין פעילות ועדות הכנסת בתקופת הפגרות. אנחנו רוצים להוסיף לשינוי: על אף האמור בהחלטה המקורית, התכנסה מליאת הכנסת בתקופת הפגרה לדיון בהצעת חוק או בכל נושא שהוא, רשאיות ועדות הכנסת הנוגעות בדבר להתכנס באותו יום לצורך דיונים בקשר לאותה הצעת חוק. ולא יחולו לעניין ישיבות אלה הגבלות האמורות בהחלטה המקורית לעניין מסירת ההזמנה מראש למספר הישיבות במשכן.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני לא מבינה איך זה קורה בלי ביטן. אני דורשת לאלתר שיוחזר ביטן. אני לא מבינה איך כל השינויים האלה מתקבלים בלי ביטן.
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו קבענו שכל ועדות הכנסת, מלבד כספים וועדת הכנסת, יש להן מגבלות של ארבע ישיבות והודעה מראש של ארבעה-חמישה ימים על ישיבה, ועוד כל מיני מגבלות.
היו"ר יואב קיש
¶
לא. תקשיבי עד הסוף. במידה שהחליטו על כינוס מליאה מיוחד, מחר זה יכול להיות בנושא הצפון, ואז המליאה מתכנסת. הרעיון הוא שבהקשר לאותו נושא, כשהמליאה ממילא מתכנסת, החוקים שחלים על חובת הודעה מראש וכל הדברים האלה למעשה יבוטלו. זאת אומרת, לצורך העניין נניח שיש משבר חמור בתעופה, יש בקשה של חברי כנסת, יש כינוס מיוחד של המליאה, ועדת הכלכלה באותו יום, בנושא שאליו המליאה מתכנסת, תוכל לערוך דיון ללא צורך בהתראה מראש של אותם ארבעה ימים. זה הגיוני, זה פשוט. למקרה הנוכחי הוא גם הגיוני. לכן אני אומר, שברגע שיש כינוס מליאה, וזה הכול בשתי הסתייגויות של כינוס מליאה ובהקשר לנושא, זאת אומרת לא תוכל ועדת הכלכלה לדון על העגבניות אם המליאה כונסה על נושא התעופה. אבל כן תוכל לדון על נושא התעופה אם המליאה כונסה על נושא התעופה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל יש הבדל בין זימון דיון שהוא באמת כתוצאה מאירוע חירום, לבין ניצול של הטכניקה הזאת על-ידי הממשלה לצרכים שהם לא מוצדקים, כמו במקרה הזה. לכן אתם הופכים פה את העניין לדבר לא נכון. אם היית אומר: אנחנו במדינת ישראל, כאן הכול יכול לקרות כל יום, אנחנו מדינה שחיה על חולות נודדים, אתה קם בבוקר ואתה לא יודע איפה אתה בערב, בטח בממשלה לא יציבה. אבל להפוך את זה לכלי, כשמראש מכריזים על פגרה ונותנים לכולם את החופש להסתובב בכל העולם, ואחר כך מזמנים ישיבות פתע שמראש חלק גדול מהכנסת איננו, זה לא דבר נכון. אז צריך לקבוע קריטריונים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אמרת שמשבר בתעופה אי-אפשר לצפות. אבל אם יש פגרה, אז לא מזמנים את הכנסת על מטרות, אלא אם הן חריגות.
היו"ר יואב קיש
¶
אני נותן התראה לקיום המליאה. המליאה מקבלת את ההתראה הנדרשת והמליאה מזומנת. חברי הכנסת באותו יום צריכים לדעת שזה יום עבודה, ואם ועדה שהנושא נוגע לעניינה היא רלוונטית, נא תפעל אם היא רוצה לפעול בנושא. אני לא רוצה למנוע ממנה את זה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להוסיף על מה שאמרת. ועדה שכבר קבעה דיון והכנסת החליטה להתכנס, כמו שקורה מחר, צריך לאפשר לוועדה להתכנס בזמן מליאת הכנסת, כי היא נקבעה מראש, לפני שזומנה הכנסת. יש לי מחר מקרה כזה בוועדה שלי. הזמנתי למחר הרבה אנשים להיערכות לל"ג בעומר במירון, ונצטרך לגלוש לדיוני מליאת הכנסת וצריך לאפשר לי.
היו"ר יואב קיש
¶
פה אין סמכות. פה לצורך העניין זה משהו חדש שלא הוגדר. במקרה שלך יש ליושב-ראש סמכות.
אלעזר, בבקשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אגיד לך למה אני מתנגד לזה. יש מושג של לוחות זמנים של הכנסת. יש עובדי כנסת, יש חברי כנסת, ל"ג בעומר של אייכלר. ראינו מה קרה פה בגלל יום אחד חופש מול הורים. אני חושב שאנשים עושים תוכניות. אני חושב שוועדות הכנסת הן לא סתם ועדות של בוא נאסוף חברי קואליציה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
יכול להיות שכולם צריכים להיות, אבל זה בדיוק מה שאני אומר. אני חושב שצריכים לשים חסמים לפני הממשלה או לפני כל מי שלא רוצה, שיעשו את העבודה לפני שיוצאים לפגרה. דרך אגב, גם הדוגמה של החוק היום, עם כל הקפריזות של ראש הממשלה, הוא יכול היה לעשות אותם בזמנים שהכנסת עבדה, עם שר האוצר, עם שר התקשורת, עם כל מי שהוא רוצה. מוכרח שכינוס פגרה לא יהיה כינוס רגיל, כי אחרת עובדי הכנסת תמיד יהיו באוויר שאולי נקפיץ אותם, וכך גם חברי הכנסת.
היו"ר יואב קיש
¶
זה המצב. תמיד יכול להיות כינוס פגרה וזה המצב, לא משנים פה משהו. השאלה היא איך אתה מתייחס לאותו היום שכבר הוחלט. הרי אני לא אומר פה שאנחנו קובעים מתי הפגרה תבוטל ויהיה יום מליאה. אני אומר שהוחלט על יום מליאה, זו הנקודה. אני רק אומר שוועדות כנסת שרוצות לדון באותו נושא שיבוא למליאה, לא יצטרכו לתת על כך התראה של ארבעה ימים מראש.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אגיד לך למה כן צריך. קח את ועדת הכלכלה או את ועדת החוץ והביטחון שיש שם דיון, שעצם זה שאנשים חברים בוועדות האלה, יש להם סוג של מקצוענות נרכשת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
בדיוק, זה מה שאני אומר. ועכשיו אתה אומר: אוקיי, יש דיון מליאה, הם לא באים בגלל שהיו להם תוכניות מראש, מישהו התקזז אתם. אבל אם הם יודעים שיש גם דיונים מקצועיים בוועדות, יגידו: אוקיי, זה משהו אחר.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
תודה, אדוני. מצד אחד חבר הכנסת אייכלר צודק בדיוק בהמשך למה שאמר אלעזר, שאנשים עושים תוכניות. הכינוס של הכנסת בשבוע הבא יהיה בפעם השלישית בפגרה הזאת, וזה דבר שהוא רע לעבודת הכנסת, הוא רע לעבודה של חברות וחברי הכנסת שצריכה להיעשות מחוץ לכנסת, הוא רע לעובדות ועובדי הכנסת, באופן המאוד לא מסודר. בהמשך לאמירה שזה ייעשה בצורה מסודרת, זה האופן המאוד לא מסודר שהממשלה והכנסת הזאת מתנהלות. אבל אם כבר ככה בוחרת להתנהג הממשלה והקואליציה, אז מר אייכלר, אין מה לעשות, אני מאוד מצטערת, זה חלק מהמחיר שאתם משלמים על זה. לא יכול להיות שיהיה אישור לנהל את הוועדה בזמן מליאה שהתכנסה במיוחד כי כל כך חשוב. אני חושבת שהכינוס של המליאה מחר הוא לא ראוי, הוא לא צריך להיות, זה לא בסדר. לא צריך להיות כינוס של הכנסת בשביל הזזת החקיקה הזאת מלכתחילה. אבל בהינתן, אז לא יכול להיות שייתנו אישורים לקיים בזמן המליאה הכל כך חשובה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
את זה הייתי מקבלת. אני יודעת שהיושב-ראש לא אוהב שמתנהלים דיונים על מליאת הכנסת.
היו"ר יואב קיש
¶
לא אמרתי לעשות דיונים על מליאת הכנסת. אמרתי משפט מאוד פשוט, שיום המליאה זה יום עבודה, ולא צריך להודיע ארבעה ימים מראש על ועדה. זה הכול.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. אני רוצה להסביר על מה אנחנו מצביעים. השינוי אומר שבמידה שמתקיים יום מליאה בפגרה, יום מיוחד בפגרה, שהתכנס לפי כל הכללים והגדירו מראש, ועדות הכנסת הרלוונטיות לדון בנושא שעליו המליאה מתכנסת לא יצטרכו לתת את ההתראה מראש, מכיוון שמדובר לתפיסתנו ביום עבודה. זו הנקודה היחידה שאנחנו מעלים, ואנחנו אומרים שהישיבות האלה לא יתכנסו בהגבלות האמורות.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
זה לא קשור ליום עבודה, זה קשור ליכולת להתכונן לדיון בוועדה, ללמוד את החומר, להזמין אנשים.
היו"ר יואב קיש
¶
אני עובר להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעת הוועדה – 8
נגד – 4
נמנעים – אין
הצעת הוועדה נתקבלה.
היו"ר יואב קיש
¶
ההצעה התקבלה. תודה. אני נועל את הישיבה. אנחנו נפגשים פה ב-10:15 לרביזיה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:55.