הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 503
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ז באייר התשע"ז (23 במאי 2017), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/05/2017
חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון מס' 5), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (פ/1749/20) (כ/570) – של חה"כ רוברט אילטוב, יעקב מרגי, אורלי לוי אבקסיס
מוזמנים
¶
מתמחה ייעוץ וחקיקה חוקתי ציבורי, משרד המשפטים - לאה לאורה בנימינוב
עו"ד במח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - ליאת בן מאיר
מפקדת נציבות ירושלים, שב"ס, המשרד לביטחון הפנים - רב כלאי יולנד אלחדד
עוזר יועמ"ש המשרד לביטחון הפנים - איילה ויינשטיין
סמנכ"ל קהילה, מגן דוד אדום - מגן ד"ר אלי יפה
ראש ענף משאבי אנוש, כבאות והצלה - שמעון לייני
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014 (פ/1749/20) (כ/570) – של חה"כ רוברט אילטוב, יעקב מרגי, אורלי לוי אבקסיס
היו"ר חמד עמאר
¶
בוקר טוב לכולם – אצלנו עד 12:00 אומרים בוקר טוב – אני פותח את ועדת הכלכלה בנושא הצעת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון מס' 4), התשע"ה-2014, של חבר הכנסת רוברט אילטוב, חבר הכנסת יעקב מרגי וחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס. בהתחלה אני רוצה לתת לחבר הכנסת רוברט אילטוב, שהוביל את החוק, הביא את החוק, שיציג את החוק.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
תודה, כבוד היושב-ראש, ותודה שהצלחת להגיע היום עם כל המורכבויות של הימים האחרונים. ונעלה את הצעת החוק. והצעת החוק קיבלה המשך דיון מהקדנציה הקודמת. כשאני רואה פה את חברי הכנסת מהקדנציה הקודמת שחתמו על הצעת החוק, רובם לא נמצאים היום בכנסת, אבל ראיתי לנכון וחשיבות רבה להמשיך לקדם את הצעת החוק, כי אני חושב שבמדינת ישראל אין מקום לאפליה של ציבור לובשי מדים וכוחות הביטחון בשום דרך שהיא, אם זה בכניסה למקומות ציבוריים, אם זה בכניסה או נוכחות במבחנים באוניברסיטה, ואם זה מקומות בילוי או כל דבר אחר שקשור למרחב הציבורי.
אני חושב שמדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה שום אפליה בשום דרך כלפי אף אחד מאותם האנשים שלובשים מדים. ואם הם לובשים מדים בצה"ל, במשטרה, בכבאות או בכל מקום אחר. אני חושב שאנחנו צריכים לא רק לאפשר להם, אלא גם לתת להם את הכבוד המגיע להם כשהם מגיעים למקומות האלה.
הצעת החוק הזאת הוכנה בקדנציה הקודמת לקריאה שנייה ושלישית, וגם לא היו הסתייגויות. יש תמיכת הממשלה בהצעת החוק. וחבל לי שהצעת החוק הזאת לא עברה עוד בקדנציה הקודמת, ואעשה הכול כדי שהיא תעבור כמה שיותר מהר בקדנציה הזאת. תודה.
אביגל כספי
¶
1.
בחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, התשס״א-2000 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 2(א), לפני ההגדרה ״מעמד אישי״ יבוא: ״״כוחות הביטחון וההצלה״ – כל אחד מאלה:
(1) צבא הגנה לישראל;
(2) משטרת ישראל;
(3) שירות בתי הסוהר;
(4) אגודת מגן דוד אדום בישראל שהוקמה בחוק מגן דוד-אדום, התש״י–1950;
(5) הרשות הארצית לכבאות והצלה;״.
זה הסעיף הראשון.
אביגל כספי
¶
כן. בעצם התיקון הזה הוא לסעיף 2, שבו מצויות ההגדרות, ורוצים להגדיר מהם כוחות הביטחון וההצלה, כדי שמאוחר יותר, כשנגיע לעדכון לסעיף 3, נוכל לקבוע הלכת הפליה חדשה, שהיא לבישת מדי כוחות הביטחון וההצלה. כלומר, נדרש להגדיר מיהם כוחות הביטחון, כדי שיידעו את מי אסור להפלות, את מי שלובש אלו מדים.
סעיף 3, אסביר בהמשך, זה בעצם הסעיף המרכזי בחוק איסור הפליה, שהוא קובע את איסור ההפליה והוא קובע מהן מילות ההפליה. והצעת החוק הזאת מבקשת להוסיף עילה חדשה של לבישת מדי כוחות הביטחון, ולכן נדרש להגדיר מהם כוחות הביטחון.
אביגל כספי
¶
רק הערה אחת. בפעם הקודמת שהגענו בהצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית, הוצע להוסיף גופים שהם כמו זק"א, שמוגדרים בחוק שירות לאומי-אזרחי כגופים בפריסה ארצית שעיקר עיסוקם בהצלת חיי אדם, וגופים שעזרתם נדרשת באופן מיידי לזיהוי קורבנות אסון, שקבע שר בצו באישור הוועדה. הוועדה בעצם צריכה להכריע אם רוצים להכניס את הגופים האלה, או שההגדרה של כוחות הביטחון וההצלה תהיה מצומצמת יותר, כמו בנוסח לקריאה הראשונה שהקראתי.
היו"ר חמד עמאר
¶
לא, להיפך, אני דווקא רוצה להרחיב. כל מי שעוסק בהצלה ובכוחות הביטחון, שייכנס לתוך החוק, שלא יופלה בגלל לבישת מדים.
היו"ר חמד עמאר
¶
אנחנו לא מדברים על זק"א כזק"א. וכאן לא מוזכרת זק"א, מוזכר באופן ברור כל מי שעוסק בהצלה וביטחון, בגלל המדים שלו לא יאסרו את כניסתו. ויש לו מדים. אחד בלי מדים, אף אחד לא ישאל אותו. אנחנו לא מדברים על מישהו שהוא אומר: אני מזק"א, ואז מפלים אותו מלהיכנס. אנחנו מדברים על מישהו שנכנס עם מדים של כוחות הביטחון, איזשהם כוחות ביטחון והצלה, ואוסרים עליו להיכנס.
אביגל כספי
¶
זה בעצם גם יכול להיות או מדים או סמלים, כי הצעת החוק מדברת על לבישת מדי כוחות הביטחון וההצלה או ענידת סמליהם. מספיק שיש סמל והוא מופיע באיזשהו אופן על - - -
היו"ר חמד עמאר
¶
לא היית מהתחלה, בוא נחזור צעד אחד אחורה, לא נגיש רוויזיה, רק נשמע בדיוק – חבר הכנסת התבלבל, הוא לא יודע על איזה חוק אנחנו מדברים. לכן את יכולה - - -
לאה ורון
¶
זה לא הנושא של איסור או הפליה בכניסה, אלא הצעת החוק הזו מתייחסת להפליה כנגד מי שלובש מדים של כוחות הביטחון או כוחות ההצלה.
היו"ר חמד עמאר
¶
אנחנו מדברים על מישהו ממד"א לדוגמה או חייל צה"ל, שרוצה להיכנס להרצאה באוניברסיטה, ואוסרים עליו להיכנס להרצאה או למסעדה או לכל מקום בילוי שהוא ציבורי, ואומרים לו: בגלל שאתה לובש מדים אתה לא יכול להיכנס.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
שיבוא ב-civil, כי הוא לא בתפקיד באותו רגע, ושילבש כמו כל אחד שנמצא שם. אני לא צריך, אם אני נכנס למקום כזה - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר, הוגשה רוויזיה לחוק, אז בעוד חצי שעה נדון ברוויזיה. בואו נמשיך לסעיף השני.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אני שואל שאלה חשובה: מישהו מונע מחייל להיכנס לבית קפה היום?
היו"ר חמד עמאר
¶
מנעו מחייל להיכנס לבית קפה. החוק נולד אחרי שחייל מילואים נכנס לאיזושהי הרצאה באוניברסיטה, והמרצה לא הסכים להכניס אותו.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני חושב שחיי צה"ל – אנחנו צריכים להתגאות במדים. לכן אני אומר: החוק הזה חייב לעבור.
היו"ר חמד עמאר
¶
והוא הגיש רוויזיה, חבר הכנסת אילטוב, בעוד חצי שעה נדון ברוויזיה. בואו נמשיך להסביר את הסעיף השני. בבקשה.
אביגל כספי
¶
כן, אני קוראת את סעיף 2.
2.
בסעיף 3(א) לחוק העיקרי, במקום ״או הורות״ יבוא ״הורות או לבישת מדי כוחות הביטחון וההצלה או ענידת סמליהם״.
בעצם כמו שאמרתי מקודם - - -
לאה ורון
¶
לא, אדוני, אני מציעה לחשוב מתי אתם מבקשים את הרוויזיה, וחבר הכנסת רוברט אילטוב ואתה תודיעו לי מתי אתם מבקשים את הרוויזיה.