הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 371
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ח' בניסן התשע"ז (04 באפריל 2017), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 04/04/2017
צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית באר שבע, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עמק חפר, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- מועצה אזורית מנשה, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"ז-2017 - כפר תבור
פרוטוקול
סדר היום
1. צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית באר שבע
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עמק חפר
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- מועצה אזורית מנשה
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"ז-2017 - כפר תבור
מוזמנים
¶
עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יפעת רווה
עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - מיכל אלבז
מתמחה לשכה משפטית, משרד הפנים - גילי ויליאן
עו"ד לשכה משפטית, משרד הפנים - נאוה אושר
יועץ משפטי למ.מ כפר תבור, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - גדי פיכמן
יועץ משפטי לעיריית ב"ש, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - נחמיה אבנרי
יועץ משפטי לעיריית ב"ש, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - ספיר שבו
מועצה אזורית עמק חפר, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - יחזקאל סיבק
מועצה אזורית עמק חפר, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - יעקב כהן
עורך דין, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות - מתן פריידין
פורום חדלות פרעון, לשכת עורכי הדין - שי מילוא
עו"ד של רשות, לשכת עורכי הדין - אריאל פישר
שדלן/ית (ח.ב הקבינט ישראל בע''מ), מייצג/ת את המועצה האזורית עמק חפר - צח בורוביץ
היו"ר אורי מקלב
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט. היום ח' בניסן התשע"ז, 4 באפריל 2017. התבקשתי על-ידי היושב-ראש הקבוע של הוועדה למלא את מקומו. במסגרת מיני ביעור חמץ של דברים שנמצאים על השולחן. לא חלילה הדברים שלכם הם החמץ, אלא הדברים שנמצאים על שולחן הוועדה. כדי לנסות להדביק את ההצטברויות אנחנו מקיימים בפגרה דיון מיוחד בנושא שנקרא אצלנו "צווי עיריות" – צווים עירוניים או חוקים עירוניים שצריכים לקבל אישור של ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת. ניסינו קצת לייעל את הדיון ולחלק אותו לשני חלקים כדי שלא כולם יצטרכו לשהות אצלנו במשך כל זמן הדיון. אז קבעו שהראשונים הם נציגי עיריית באר-שבע, לאחר מכן עמק חפר. אנחנו נפתח בעיריית באר-שבע, אבל אני מבקש ממשרד הפנים שייתן תמצית של כותרות מה על סדר יומנו היום. במה הם מבקשים לדון, מה מתבקשים לאשר או לא לאשר.
נאוה אושר
¶
זאת גילי, מתמחה במשרד הפנים.
יש לנו ארבעה צווי עבירות קנס: עמק חפר – עוסק בתחום של מחזור; באר-שבע שעוסק בשילוט; מועצה אזורית מנשה – צו שעוסק במניעת מפגעים; ויש צו של כפר תבור שעוסק בשמירת הסדר והניקיון, תיעול, פתיחת בתי עסק, שמות שכונות ולוחיות מסחר בבניינים, מודעות ושלטים, הריסת מבנים מסוכנים שזה חוק עזר לדוגמה, אחזקת מקלטים ורחצה בבריכות שחייה. אנחנו מבקשים להפוך חלק מהסעיפים בחוקי העזר האלה לצווי עבירות קנס. כשהופכים אותם לעבירת קנס הרבה יותר קל לרשות לאכוף, במיוחד עכשיו לאור השינוי שזה מברירת קנס לברירת משפט. כך שאז מי שמקבל את הקנס צריך לבקש להישפט, וזה לא משהו שקורה אוטומטית אחרי 30 יום. לכן בעצם צווי עבירות קנס זה כלי מאוד יעיל.
נאוה אושר
¶
פעם כשזה היה ברירת קנס אז בעצם אם הוא לא ביקש להישפט או לא שילם את הקנס אז תוך 30 יום, אם אני לא טועה, הוא היה צריך להישפט. היום שינו את החוק בנושא, ולכן זה עוד יותר מחזק את זה שהליך של עבירות קנס הוא הליך מאוד יעיל לרשויות המקומיות. זה מאפשר להם לאכוף.
נאוה אושר
¶
זה צו של משרד הפנים, ועדיין לרוב זה בקשות שמוגשות מאת הרשויות המקומיות. כמובן, זה מאושר במועצת הרשות. זאת אומרת אנחנו כמובן רוצים לראות שזה אכן מקובל על הרשות. אחר כך אנחנו עוברים על זה, מעירים את הערותינו, וכשזה עובר למשרד המשפטים הם מעירים את ההערות שלהם. אחרי שאנחנו רואים שזה אכן מקובל על שני השרים, הפנים והמשפטים, אנחנו מביאים את זה לאישור הוועדה. עכשיו אנחנו בישורת האחרונה הזאת.
נאוה אושר
¶
הרשות קובעת. לרוב זה משהו שמשרד הפנים לא מתערב בו. אם יש למשרד המשפטים הערות בעניין, אם זה נראה להם גובה לא סביר אז משרד המשפטים נותן לרוב את דעתו בעניין. בחוק אי אפשר לעבור מעבר לתעריף מסוים בגובה הקנס. יש כל מיני דרגות. הרשות, לפי חומרת העבירה והקושי לאכוף או הרצון להרתיע כמה שיותר קובעת את גובה הקנס.
נאוה אושר
¶
אז אם מבקשים להישפט זה נכנס כבר למסלול של כתב אישום, ואז העונש המקסימלי הוא הסכום הקבוע בפקודת העיריות ובפקודת המועצות המקומיות, ונאמר פה שזה 3,600 שקל.
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה היא האם אתם מקפידים על שפה אחידה. דהיינו האם יכול להיות שלא יפרסם אדם שילוט – בעיריית באר-שבע זה יהיה 730 שקל, בעיריית בת-ים זה יהיה 430 שקל, בטייבה זה יהיה 230 שקל?
נאוה אושר
¶
אחידות הוא ללא ספק ערך חשוב, ויש הסתכלות של אחידות. אבל צריך לזכור שכל הנושא של שלטון מקומי זה גם ענין של צרכים מקומיים. זאת אומרת אנחנו כן יוצאים מנקודת הנחה שכל רשות וההסתכלות שלה. אם יש רשות שיש לה יותר בעיות מסוימות, היא רוצה לתת יותר דגש בעניין זה או אחר, וזה בא לידי ביטוי גם בקנס אז זה עיקרון מאוד חשוב לעניין הדיפרנציאציה של כל רשות, הצרכים שלה והראייה שלה.
מתן פריידין
¶
אני יועץ משפטי לעמק חפר. אני רוצה להעיר בעניין הזה שבדיאלוג עם משרד המשפטים הם הרבה פעמים מעירים שהקנסות האלה לסעיף מסוים הם במקום אחר של הנמוכים, ויש להם מדיניות ענישה של מה שראוי ומה הקנס שמתאים לעבירה מסוימת ומייעצים, ובעקבות זה אנחנו משנים את הדרגות לפי ההנחיות הארציות יותר שלהם; כי הם רואים את הצווים האלה בכל הארץ. לכן יש גם הראייה הכלל ארצית.
נחמיה אבנרי
¶
אני עורך דין חמי אבנרי ממשרד עורך דין שפיר. אנחנו מייצגים את הרשות המקומית בעניין הטיפול של הצו הזה. מדובר בכמה הוראות בחוק העזר (שילוט); חלקן הוראות שאנחנו מבקשים דרגה א' שהם שלטים שלא קיבלו רישיון, אבל גם עלולים לפגוע בבטיחות; לגרום לנזקים, למטרדים או פגיעה במתקנים שנמצאים ברשות הרבים. אלה הסעיפים המשנה של סעיף 12. הדרגות הנמוכות יותר הן דברים שנעשו בלי רישיון, למשל סעיף 2(א): "לא יציג ולא יפרסם אדם שילוט במקום ציבורי בתחום העירייה, אלא לפי רישיון". זאת אומרת במקרה הזה יכול להיות שאם הוא יבקש רישיון הוא יוכל לקבל אותו, אבל העבירה פה היא פחותה מכיוון שהוא ביצע את זה ללא הליך רישיון, כשהליך הרישיון אמור לבדוק את תקינות השלט ואת הבטיחות שלו. אז במקרה הזה עצם העובדה שהוא עשה את זה ללא רישיון הוא כבר צפוי לדרגת קנס בעבירה פחותה.
נחמיה אבנרי
¶
הקנס הנמוך הוא לגבי מודעות. אלה לא שלטים קבועים אלא לוחות פרסום עירוניים שבהם העירייה נותנת פלטפורמה לאנשים לפרסם. אבל כיוון שזה שטח עירוני אז הרשות המקומית עושה רגולציה של השטח, ולפי הוראות חוק העזר של באר-שבע מי שרוצה להדביק במקום כזה צריך לפנות לעירייה ולקבל ממנה אישור. זה לא רישיון.
נחמיה אבנרי
¶
יש בחוק העזר הבחנה בין לוחות מודעות שבהם יש צורך בהיתר ובתשלום, ויש לוחות מודעות שהם ללא תשלום.
היו"ר אורי מקלב
¶
הדבקה עצמית. אתה דיברת על מודעה. זה סעיף 65 שאתה מדבר עליו. זה קורה כשהוא פרסם בלוח העירוני שמיועד לכך אבל הוא לא שילם את האגרה, והוא מקבל קנס של 165. מה דינו של אדם שתלה מודעה שהוא מעוניין להיות שותף בדירה, והוא תלה את זה בפעם הראשונה על תחנת אוטובוס ובפעם השנייה על קיר?
נחמיה אבנרי
¶
לפי הוראות חוק העזר בבאר-שבע, נקודת המוצא להבחנה היא בין לוחות שכרוכים בתשלום לבין לוחות שלא כרוכים בתשלום.
נחמיה אבנרי
¶
כי אני אומר, בלוחות שאינם כרוכים בתשלום ההדבקה היא חופשית. בלוחות הכרוכים בתשלום ההדבקה היא על-ידי העירייה.
היו"ר אורי מקלב
¶
יכול להיות דבר כזה? אדם מדביק על לוח מודעות, והוא מקבל 165 שקלים ואם הוא מדביק על תחנת אוטובוס הוא לא יקבל שום דבר?
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה שומע מה אתה אומר? הכותרת שתצא מפה היום: בבאר-שבע אסור להדביק בלוחות מודעות עירוניים ללא תשלום אגרה, אבל אפשר להדביק בתחנות אוטובוס.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה משרד עורכי דין שמייצג את עיריית באר-שבע – באיזו סמכות תיתן לו את זה? מה תיתן לו?
נחמיה אבנרי
¶
לפי הבנתי, בסעיף 2(א) כתוב כך: "לא יציג ולא יפרסם אדם שילוט במקום ציבורי בתחום העירייה, אלא לפי רישיון". בעצם בגלל ההגדרה הרחבה של באר-שבע - -
נחמיה אבנרי
¶
אני אסביר. בעניין הזה יש גם חוסר אחידות ברשויות המקומיות. בבאר-שבע בחוק העזר בהגדרת שילוט כתוב: "שילוט – "שלט או מודעה".
היו"ר אורי מקלב
¶
אני הבנתי את זה גם לבד. אם הגדרת - - - כבטיחותי, נקי זה עדיין לא בטיחותי. זה צריך להיכנס להגדרה השנייה של תחזוקה ולא לעניין מפגע בטיחות.
נחמיה אבנרי
¶
במקרה שיש שלט שאיננו נקי אז אם העירייה רוצה לאכוף את זה, והיא באמת חושבת שהדבר הזה מאוד לא נקי היא צריכה ללכת עם זה לבית משפט ולהוכיח שאכן זה איננו נקי. הפקח לא יכול להשתמש בסעיף הזה כשהוא רואה שלט שלדעתו לא נקי, ולתת דוח.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני לא חושב שלזה משרד המשפטים מתכוון. משרד המשפטים דיבר על דרגת הקנס, אבל לא דיבר על זה שאי אפשר לתת קנס על כך שהוא מחזיק שלט לא נקי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מבין כמו שאני מכיר את משרד המשפטים מתוך הניסיון שיש לי מהשנים שאנחנו עובדים יחד, שהוא לא התכוון שאי אפשר לתת קנס על שלט לא נקי; שלא יחול מדרג הקנס הגבוה.
היו"ר אורי מקלב
¶
"באופן שיהיה תקין ובטוח" זה נכנס לדרגה א'. שלט לא נקי צריך להיכנס לדרגה השנייה יותר.
אפרת חקק
¶
אבל אני אוסיף שיש גם עוד סעיף שאי אפשר לראות בטבלה; סעיף 19(ב) מדבר על מי שקיבל דרישה להסרת שלט או לנקות שלט. אז הוא לא עשה את מה שמבוקש. אז אני דווקא הייתי מצפה שאם השלט לא נקי, שזה משהו שהוא פתוח - -
יפעת רווה
¶
אפשר על דרגת הקנס, אבל אם יש התראה זה יותר פשוט מאשר פתאום השלט מלוכלך, והוא אומר לו - -
אפרת חקק
¶
אי אפשר לתת קנס על זה שזה פשוט לא נקי. אבל אם העירייה באה ואומרת לבן אדם שהשלט לא נקי, ולכן אנחנו מבקשים שתתקן, תנקה או תסיר, ובכל זאת הבן אדם משאיר את השלט כמו שהוא אז אפשר לתת את הקנס. אני לא הייתי רוצה להוסיף לעבירות הקנס - -
היו"ר אורי מקלב
¶
הבנתי. אז אולי אפשר לקבל הסבר קצר על סעיף 19(ב)? באיזה מקרים אתם רוצים לתת סמכות לראש העיר להטיל קנס של 730 שקל?
נחמיה אבנרי
¶
19(ב) כולל כמה מקרים שבהם הוא נגזר מ-19(א), כשהוא אומר: "ראש העירייה רשאי בהודעה בכתב לדרוש מאדם שפרסם שילוט או הרשה לפרסמו, להסיר שילוט שפורסם בלא רישיון או בניגוד להוראה מהוראות חוק עזר זה וכן הוא רשאי לדרוש עבודות אחזקה". זאת אומרת פה יש מצב שבו ראש העירייה או נכון יותר, הפקחים - -
היו"ר אורי מקלב
¶
הבנתי. אבל להסיר שילוט או שילוט ללא רישיון זה כבר נמצא בתוך זה. אם הוא מפריע הוא מקבל 730 שקל, ואם הוא לא מפריע הוא יקבל 475 שקל. למה צריך את ראש העיר?
נחמיה אבנרי
¶
כי זה שני דברים שונים. כמו שאדם חונה על מדרכה הוא יכול לקבל קנס על זה שהוא חנה על מדרכה, אבל העירייה גם יכולה לגרור את הרכב שלו. שני הדברים האלה הם סנקציות מקבילות. גם פה בראש ובראשונה בן אדם לא אמור לשים שלט בלי רישיון. אם הוא שם שלט ללא רישיון אפשר לתת לו קנס, והעירייה גם יכולה להגיד לו שהשלט שלו בלי רישיון, תסיר אותו; ואם הוא לא מסיר אותו העירייה תסיר, ותיתן לו קנס על זה שהוא לא מילא את ההוראה להסיר.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא הבנתי. אם אדם תלה שלט ללא רישיון, מדוע לא ייגש פקח וייתן לו את הקנס בהתאם למה שמגיע לו? למה ראש העיר צריך להתערב בזה? למה זה בסמכות ראש העיר?
נחמיה אבנרי
¶
ראש העירייה, לפי ההגדרה, זה כל עובד מטעמו. זאת הגדרה מקובלת בחוקי העזר כיוון שראש העירייה הוא ראש הפירמידה הביצועית ברשות המקומית.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל למה בתור ראש העיר ולא בתור הקנס? מה שיקרה בסוף, נניח, אדם ללא רישיון צריך לקבל 485 שקל, למה הוא צריך לקבל 730 שקל לפי סמכות של ראש העיר? לראש העיר יש אפשרות גם להפעיל את סמכותו ב-2(א)?
היו"ר אורי מקלב
¶
כן. החזקתו אני מבין. זה מה שאמרנו קודם. הגענו קודם לבד למסקנה בעניין הניקיון. אנחנו מבקשים שיבואו מטעם העיר - -
נאוה אושר
¶
ההתייחסות היא ל-19(ב) בלבד. העניין הוא שיש פקחים שמסתובבים אבל לפעמים הפקח לא הספיק, וראש העיר הוא ראש העיר או מי מטעמו, כמו שחמי אמר. אז הוא יכול לתת הוראות. זאת אומרת נותנים את ההוראות לבעל השילוט, והוא זה שנושא באחריות לבצע בהתאם להוראות. לפעמים זה לא רק לעניין הסרה, אלא גם לעניין תיקון או לעניין ניקיון. זאת אומרת רואים שלט לא נקי מספיק, ואין עניין להסיר. אפשר לתקן את הבעיה. לכן נותנים הודעה לבעל השילוט שעליו לפעול בהתאם להוראות שבהודעה, ובכלל זאת גם ניקיון השילוט. לכן 19(ב) אומר שמי שלא פועל בהתאם להודעה אז הוא זה שנושא בקנס.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מסתכל על הסיפא ב-19(א), ואני מבין: "ורשאי הוא לדרוש מבן אדם כאמור לבצע את העבודות הדרושות לאחזקתו התקינה". בעצם אין סמכות לפקח, אלא יש סמכות למישהו מטעם ראש העיר לעשות את זה. פקח שירצה להשתמש בסיפא לא יוכל, אלא רק ראש העיר יוכל. אבל ברישא יש סמכות לפקח. מה זה פקח ומה זה ראש העיר? ראש העיר כותב בעצמו את הדוחות? אם ראש העיר חפץ ביקרו של אותו אדם אז הוא נותן לו 730 שקל, ואם לא הוא יקבל בסכום הנמוך?
נחמיה אבנרי
¶
אז אני מסביר שוב – בסעיפים הראשונים יש שני תנאים מצטברים: האחד שזה ללא רישיון, והשני גם עלול לפגוע בבטיחות. לעומת זאת ב-2(א) מתקיים רק תנאי אחד – עצם זה שאין רישיון.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל ב-19(א) ראש העיר גם מבקש - - - ללא רישיון. אי אפשר לבלבל אותנו כאן. אנחנו לא - - - של הוועדה. אתה מדבר מול ועדת החוקה. אם נותנים תשובות מקצועיות אין בעיה, אבל לחזור על דברים שכבר אמרנו וחידדנו אותם – אני מבקש ממך. אם אין תשובה אז אין תשובה. אני גם שואל את משרד הפנים את השאלה הזאת. אנחנו גורמים לכך שבסמכותו להפעיל – משהו לא ברור פה. אותו קנס של שלט ללא רישיון שפעם אנחנו נותנים לו 730 שקל ופעם אנחנו נותנים לו אחרת, ושהפקח גם - - - ראש העיר.
נאוה אושר
¶
חוק העזר לשילוט, אין ספק שהוא מעניק את הסמכות לראש המועצה. הוא שמעניק גם את הרישיון. נכון שזה בהתאם לכללים שקבועים בחוק העזר. יש עניין שתהיה גם האפשרות להורות לבעל השילוט לבצע כל מיני פעולות נדרשות, בין היתר גם השר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מציע לתת את הסמכות של ראש העיר רק ב-19, ורק לחלק של "רשאי". את החלק הזה לדרוש מראש העיר. ברישא עצמו יש לנו צורך. יש סמכות פיקוח, ושם הפיקוח יפעיל את סמכותו בעניין הזה אם זה יהיה בתחום הבטיחותי. לדעתי, את הסמכות ב-19(א) צריך לתת על החלק הספציפי.
נאוה אושר
¶
אם אני מבינה אותך, ואני אשמח אם תתקן אותי אם לא, האם בעצם הבעיה היא שהסמכות היא של ראש העירייה ולא של הפקח?
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לא הסמכות. היום אנחנו רוצים לחוקק שעל אותה עבירה – אדם אחד מבאר-שבע יקבל עליה 430 שקל ואדם אחד יקבל 730 שקל. אם זה הפקח או ראש העיר שמפעיל את הפקח הוא יקבל - - אין שום סיבה לתת לראש העיר סמכות בדבר שיש כבר בחוק העזר העירוני בדרך המלך. אם אנחנו רוצים לתת סמכות לראש העיר אנחנו לא רוצים להסביר כמו שהסברנו בהיגיון רב בנושא הניקיון בנושאים שהם לא מוגדרים לתת התראה קודם. אלה דברים שלא צריך פקח שיחליט אם זה נקי או לא נקי. כל מה שלא אוניברסלי הוא לא דבר ברור וחד, אז אנחנו נותנים לראש העיר. אבל ברישא לא רק שצריך לתת לראש העיר, אלא אנחנו יוצרים פה שני מדרגי קנס שסותרים זה את זה, ואם זה יגיע מראש העיר ראש העיר יגיד לא, ואם זה ראש העיר לבד הוא לא יגיד לא.
נאוה אושר
¶
אני מבינה שהבעייתיות היא ש-19(ב) זה 730 שקל, ו-2(א) זה 475 שקל. אז פתרון אפשרי יכול להיות להוריד את 19(ב) ל-475 שקל. אני רוצה לציין בעניין הזה כמה דברים: קודם כול 19(ב), כנראה, באמת נועד למקרים שקשורים יותר למקרים של בטיחות. זאת אומרת, ראש העיר או הפקח רואים שיש שלט, ואז ראש העיר שזה בעצם העובד מטעמו מוציאים את ההודעה. ברגע שיש הוצאה של הודעה לבעל שילוט, והוא לא פועל לפי ההודעה יש קשר ישיר יותר בין ההפרה לבין זה שידעת על ההפרה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני לא מבין את תחילת דברייך. אני פשוט לא מבין את הסיטואציה. ראש העיר ראה שלט של מפגע אז הוא אומר למחלקת הפיקוח שייתנו. מפקח שידע ושמע ואזרח שצלצל חייב להיות בשטח או לא חייב להיות בשטח?
נאוה אושר
¶
אני אסביר. 2(א) קובע: "לא יציג, אלא לפי תנאי רישיון שניתן כדין". זאת אומרת שזה מישהו שפועל ללא רישיון, שאין ספק שזאת גם עבירה, והיא מחייבת הטלת קנס. ב-19(ב) אנחנו במקרה קצת אחר. הוא פעל כדין, יש לו רישיון, והוא תלה את השלט. אבל הפקח עבר בסביבה, והוא רואה שיש בעיה עם השלט – השלט מוצג בצורה לא תקינה.
היו"ר אורי מקלב
¶
ואין לי גם ספק שהוא יכול - - - אם זה בעיה של בטיחות זה בסעיפים הראשונים שאמרנו. אני לא אדחק לפינה בעניין הזה. אתם צריכים לקבל החלטה בעניין הזה.
נחמיה אבנרי
¶
אם העניין הוא אותם יסודות עובדתיים שמקימים שתי עבירות אז יש פה הבדל מכיוון שכפי שאמרה נאוה, ב-19(א) ו-(ב) יש פה יסוד נוסף של חוסר ציות להוראה מפורשת. זה לא סתם שבן אדם עשה משהו, והוא לא יודע שזה לא בסדר מצד העירייה. הוא כבר קיבל התראה ולא מילא אחריה, ולכן הדרגה עולה מ-(ב) ל-(א). לגבי ראש העירייה, אמנם זה משתמע ככה מחוקי העזר אבל זה שכיח בכל חוקי העזר. זה לא קשור לראש העירייה. בפועל ראש העירייה לא עוסק בזה וגם אין לו סמכות לתת דוחות. אין לו מינוי כפקח לתת את הדוחות לפי עבירות הקנס.
היו"ר אורי מקלב
¶
הבנתי. ב-19(ב) צריך לקבל הוראה מראש העיר? לא צריך, נכון? בעצם הפקח יכול להשתמש בסעיף הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הוא עובד עירייה. ואז הפקח עובר ונותן לו את הסעיף. הוא לא צריך לא ראש עירייה ולא שום דבר. זה אותו פקח. אז פעם הוא יפעיל את הסמכות הזאת ופעם ייתן 730 שקלים? לפי מה?
נאוה אושר
¶
אז פשוט אין הגדרה לפקח. אם הייתה אז יכול להיות שזה היה מעורר שאלה. אבל מאחר שאין אז זה כולל את הפקח.
היו"ר אורי מקלב
¶
אז זה כולל את הפקח. אתם מבינים מה הוצף לנו. ההבדל הוא בהתראה – אם הוא שולח התראה או לא. אבל אנחנו יכולים או להוריד את הכול ל-430 שקל או שאנחנו יכולים להגדיר את זה לא בעבירות האלה. בעבירות אחרות הוא יכול להפעיל את סמכותו מתוך חוק העזר, הסמכות שלו. הסמכות יותר גדולה. פה לא צריך התראה. לפקח יש סמכות, והוא יכול לתת. עדיין לא שוכנענו ולא הוסברנו למה אנחנו צריכים לתת פה שני מדרגים.
נאוה אושר
¶
יכול להיות שיש פה עניין של עבירה כפולה. זאת אומרת שכשאתה לא ממלא אחר ההוראה, ואתה תולה שלט לא תקין, ואחר כך נשלחת לך הודעה, ואתה לא ממלא אחריה, יש פה כפל עבירה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אז אם אלה הסיבות שאת אומרת צריך להיזהר בזה. לא יכול להיות שאדם יקבל קנס על שלט, ואחרי זה אותו פקח בא ואומר שהוא מפעיל את סמכותו מכוח ראש העיר. איך הוא יבוא? איך זה ייעשה פעמיים? הוא בא בשמונה בבוקר, נתן לו קנס. מה הוא יעשה ב-9:00 בבוקר? יבוא מטעם ראש העיר? יוצא פה משהו לא בסדר.
נחמיה אבנרי
¶
כתוב בסעיף 19(ב): "מקבל הודעה כאמור, ימלא אחריה בתוך התקופה שנקבעה לכך על-ידי ראש העירייה - - - וראש העירייה זה גם הפקח. הפקח אומר לו בהודעה, אדוני, עברת על כך וכך, ותוך שבוע אתה צריך - -
היו"ר אורי מקלב
¶
איך אתה מתייחס עכשיו למה שאמרה עכשיו נאוה בעניין כפל קנס? מה הדברים שעונים לי עכשיו?
נאוה אושר
¶
צריך גם לקחת בחשבון את ניסיון האכיפה ברשות. האם יש פה באמת בעיות בעניין של ציות לחוק העזר בעניין שילוט? מוטלים קנסות, ועדיין השילוט נשאר לא בטוח. ואז במקרה הזה נשלחת הודעה, ואז יש עבירה על אי ציות להודעה. ידוע לכם?
היו"ר אורי מקלב
¶
יש סמכות אחרי כמה זמן אפשר לתת עוד קנס. הקנס הזה הוא על אי הורדה, ואחרי זה מתי אפשר לתת קנס שני?
יפעת רווה
¶
עם רכב שחונה זה קצת בעייתי כי הנחית היועץ מדברת על פעם בשעתיים. בעצם אם היו הולכים על חוק העונשין באופן טהור זאת עבירה נמשכת. לא מפעילים את זה. עבירה נמשכת היא עבירה שעושים אותה הרבה פעמים במחדל, אבל במקרה הזה זאת עבירה - -
יפעת רווה
¶
אני זוכרת מצוין את הדיון הזה. אנחנו עושים עכשיו דיונים על הדברים האלה. זה עולה לנו בהרבה כיוונים.
היו"ר אורי מקלב
¶
את יודעת שאדם יכול לקבל 80 דוחות על כמה מודעות שהוא תלה? אנחנו גם נתקלים בדברים האלה.
אפרת חקק
¶
האמת היא שאני מתלבטת כאן כי באופן כללי אני חושבת שראוי שהעירייה תשלח הודעה מראש. אולי אני בניגוד לעמדתך.
נאוה אושר
¶
2(א) חשוב שיופיע. זה כן הוראה כללית. מה עם ההצעה להוריד את 19(ב)? אני חושבת שחשוב ש-19(ב) יישאר כדי שתישאר בידי העירייה הסמכות לשלוח הודעה, ושיהיה ברור שאם לא מצייתים להודעה אז יש קנס.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני שואל את אפרת. אם לא היה 19(ב) בכלל, לפיקוח אין זכות לשלוח התראה לפני שהוא נותן את הקנס?
היו"ר אורי מקלב
¶
אז את משאירה את האפשרות שהם לא יכולים לתת. אם מה שאת אומרת היה נכון, בסדר גמור. אין אפשרות לשלוח התראה אז אני רוצה ליצור מצב שאפשר לשלוח קודם התראה. אבל המצב של התראה אפשרי. גם אם לא היה 19(ב) אפשר היה לשלוח התראה. אין חיוב לתת מיד.
אפרת חקק
¶
יש לגיטימיות להעלות את הקנס אחרי ששלחו הודעה. אם היינו אומרים שאחרי התראה מקבלים את הקנס של 475 שקל זה משהו אחד. אני מסכימה איתם שאחרי שנשלחה הודעה ראוי שהקנס יעלה - - -
נחמיה אבנרי
¶
כי בעצם זה הנוסח. ביום ראשון הוא תלה מודעה ללא רישיון – הוא יקבל את סעיף 2(א). אם אמרו לו באותו יום ראשון שהוא צריך לפנות את המודעה הזאת עד יום ראשון הבא, והוא לא קיים אותה, אז ביום ראשון הבא הוא יקבל עבירה על כך שהוא לא ציית להודעה בלי קשר לעניין של השלט. זאת עבירה נפרדת. 19(ב) היא עבירה נפרדת על אי ציות. זה לא קשור לכך שהשלט עוד נמצא שם. אז שאלה אחרת שכבודו שאל היא האם על שלט שנמצא חצי שנה אפשר לתת רק קנס אחד או לתת עשרה קנסות. זאת שאלה אחרת שקשורה לאופן מדיניות האכיפה. זה קשור למשרד המשפטים ולא לנורמה עצמה שקבועה פה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אוקיי. אנחנו מאשרים. זה חומר למחשבה למשרד המשפטים ולמשרד הפנים. בנושאים האלה צריך לחדד את זה ולעשות סיעור מוחות בעניין ולדון בסמכות – איך זה עובד בפרקטיקה. ניתן שבוע ימים. הרשויות המקומיות ודאי נוהגות שאם הוא תולה שלט והוא מקבל קנס ולא משלם אותו תוך שבעה ימים והוא לא עושה זאת נותנים לו קנס חדש. לא צריך להפעיל את סמכות ראש העיר. ודאי המדרג פה שונה. על אחד נותנים לו מיד קנס גבוה, ועל אחד נותנים לו קנס לא גבוה. וזה אותו פקיד. כפי שנאמר פה הוא יכול לקבל התראה ל-24 שעות. לקבל ביום ראשון, וביום שני לקבל 730 שקל. לא כתוב כמה זמן זה התראה. זה יכול להיות 12 שעות ו-24 שעות.
יפעת רווה
¶
כמו שאמרתי, לפחות חלק מהדברים יושבים אצלנו אבל כיוון שלא את כל הסיטואציות אנחנו נפתור מראש חלק מזה צריך לבוא בהנחיות של הרשות המקומית. בסוף יש גם שכל ישר.
נחמיה אבנרי
¶
אני עבדתי בעבר במשרד הפנים ונכחתי בישיבות האלה לפני כ-17 שנה בוועדות חוקה. אז אני מכיר את החוויה.
נחמיה אבנרי
¶
הגששים אומרים שגם סיוט זה חוויה. זאת חוויה. אני זוכר שראשי ועדות קודמים התקשו עם הרוטינה הזאת. אבל עכשיו כשאני מייצג לא את משרד הפנים, אלא את הרשויות המקומיות מבחינתנו כך החוק עובד.
נחמיה אבנרי
¶
לא את השאלות הספציפיות האלה. השאלה בכלל של ועדת חוקה, למה היא נדרשת לעוד רשות ועוד רשות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו עשינו את זה דווקא ברצון. אנחנו משתתפים בדיון בין אם אני יושב-ראש ובין אם לא.
נחמיה אבנרי
¶
בכל מקרה קראתי את חוק העזר, והתייעצתי עם הפקחים של הרשות המקומית להבין מה הבעיות שהם נתקלים בהם כדי לענות על שאלות.
אפרת חקק
¶
אני רוצה להוסיף משהו למען הפרוטוקול. זה לא שאין בעיריית באר-שבע היום עבירות קנס בעניין שילוט. בעצם היו להם עבירות קנס על בסיס חוק עזר ישן. התיקון הזה בא בעקבות חוק עזר חדש שנחקק ב-2014. אז עד היום היו להם עבירות קנס. זה לא שעד היום לא הייתה אכיפה. זה נכון?
נחמיה אבנרי
¶
אני חושב שכן, אבל זה לא בתוקף. ברגע שחוק העזר השתנה אי אפשר לאכוף את זה. זאת הערה קטנה כי הייתי אמור להיות פה גם בתיק אלעד והוא הוסר מסדר היום כי באלעד תיקנו את חוק העזר במקביל, ואז צריך לתקן את צו הוראות הקנס. אבל ברגע שחוק העזר השתנה יש פה בעיה של פער בזמנים. ברגע שרשות מקומית מתקינה חוק עזר עד שהיא מצליחה להשלים את הליך עבירות הקנס יש לה חודשים רבים שבהם היא לא יכולה לאכוף את חוק העזר החדש כי אין לה עבירות קנס לגביו. זאת בעיה.
היו"ר אורי מקלב
¶
במה שאפשר לתת תקופת ביניים אפשר הוראת מעבר. משרד הפנים צריך להנחות את הרשויות לתת הוראות מעבר ארוכות יותר.
נאוה אושר
¶
אבל הרבה פעמים חוקי העזר קובעים גם נורמות התנהגות, ואז הם רוצים שנורמות ההתנהגות החדשות יחולו.
היו"ר אורי מקלב
¶
בכלל מאתיים מנה. על מאתיים הם לא יכולים, אבל המנה שיש להם בחוק הזה, עדיין ייתנו את זה. מה שקורה הוא שרשות מקומית לא יכולה לפעמים מחוסר מודעות, וילכו למשרד עורכי דין שאולי מתמצא בזה, ואז הם לא מודעים שתקופות ארוכות הם לא יכולים לאכוף את החוק, וזה דבר שמקשה להחזיר את הסדר למקומו. על סמך ההוראה הישנה אפשר לתת תקופות ארוכות. כל זמן שזה לא חל או לא נכנס לתוקף אפשר לעשות - -
נחמיה אבנרי
¶
אלה שתי מערכות נורמות שונות. חוק העזר מרגע שהוא נכנס לתוקף הוא מיד אכיף, ואפשר ללכת עם כתב אישום לבית משפט. הבעיה היא שמולבש על זה צו עבירות קנס שהוא לא בסמכות ובמגרש של הרשות המקומית. הוא תלוי בשר הפנים, בשר המשפטים ובוועדת חוקה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אפרת דיברה על צו עבירות קנס שהיה ומתכונת ישנה יותר. יש שם עבירות קנס. זאת לא הפעם הראשונה.
יחזקאל סיבק
¶
אני עורך דין יחזקאל סיבק. אני מייצג את עמק חפר. אבל אני מפנה לחוק הפרשנות בסעיף 25. אחד הסעיפים בחוק הפרשנות מתייחס לנושא של סעיף שמחליף סעיף. יש שם נושא של הפניות לגבי העבר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל להגיד את זה בפירוש זה עוד יותר טוב. זה עוד חומר למחשבה. בוועדה אנשים רואים רק את הדיון עצמו, אבל אנחנו גם מנסים ליצור תמונה רחבה יותר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו גם מרגישים שיש שיפורים. הוא במשך 17 שנה ראה רק את היושב-ראש, אבל אנחנו יודעים שיש שינויים בשנים האחרונות בדיונים האלה. עכשיו אני מבין למה התיישבת פה מיד. לא הבנתי למה אתה יושב עם הגורמים המקצועיים. אבל הבנתי שעוד לפני 17 שנה התיישבת מיד אחרי היושב-ראש. רוב אנשי המקצוע יושבים סביב השולחן, והאורחים יושבים - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אני רואה את יפעת רחוקה, ואני שואל את עצמי למה היא כל כך רחוקה ולא יושבת כאן.
תודה רבה לכם. אנחנו מצביעים על הצו ללא שום שינוי, אבל עם חומר למחשבה.
הצבעה
בעד הצו – פה-אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"ו-2016 – עיריית באר-שבע, אושר.
היו"ר אורי מקלב
¶
צו עיריית באר-שבע אושר.
היו שאלות שלא שאלתי אותך, אבל מטבע הדברים הייתי צריך לשאול כמה דוחות אתם נותנים, ואיך אתם נותנים. אנחנו נעשה את זה ברשות אחרת. אבל ראיתי שמהעירייה לא נשלח אף אחד, אלא משרד עורכי דין חיצוני. את הוועדה מעניינת גם הפרקטיקה – כמה אנשים יש במחלקה? מה אתם נותנים? למה אתם מבקשים להעביר את זה לצו עבירות קנס? יש דברים שמעניינים את הוועדה, והיום אנחנו לא יכולים לשאול כי העירייה שולחת מישהו מרחובות בכלל. שולחים שליח טוב, אבל לא מישהו שנמצא בתוך פעילות העירייה השוטפת. אני יודע שאני לא יכול לחייב את זה, אבל מן הראוי שבמקרים כאלה גם נציג מהפרקטיקה יגיע ולענות על תשובות - מנהל המחלקה. אני לא מבקש את ראש העיר ולא את מנכ"ל העירייה אבל מישהו מהרשות שיכול להגיע ולענות לנו על שאלות איך העניין פועל.
אנחנו מודים לכם מאוד.
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עמק חפר
מתן פריידין
¶
אנחנו רואים בנושא איכות הסביבה נושא חשוב מאוד שמקדמים אותו ומשקיעים בו גם זמן ומשאבים. חוק העזר הזה הוא חוק עזר למחזור שמכוחו אנחנו רוצים את צו עבירות הקנס. זה חוק משנת 2014.
מתן פריידין
¶
אני מקווה שזה לא ניגוד עניינים, אבל כן – אני למדתי אצל רעייתו של היושב-ראש. אני עדיין זוכר אותה לטובה.
מתן פריידין
¶
בשנת 99' חוקק חוק העזר לאיכות סביבה שכולל בתוכו כל מיני אלמנטים, וב-2014 הצלחנו אחרי דיאלוג עם משרד הפנים והמשרד להגנת הסביבה לחוקק חוק של מחזור. כמו שציינו בדיון הקודם יש פער זמנים כי ב-2014 חוקק החוק, ורק עכשיו אנחנו יכולים לאכוף אותו.
יעקב כהן
¶
אנחנו חברים.
כבר ב-2010 עמק חפר התחילה בנושא המחזור כרשויות מקדימות של המשרד להגנת הסביבה.
יעקב כהן
¶
בדיוק לכאן אני רוצה להגיע. ב-2010 כשהתחלנו את ההפרדה במקור והמחזור בבתי התושבים הבנו שיש בעיות עם זה גם בעסקים וגם בנכסים של התושבים. היה המון רצון טוב של הקהילה, ויש מעטים שמפריעים לרבים, ואיתם אנחנו צריכים להתעסק באכיפה. לכן התחלנו ב-2010 את הליך חוק העזר. לקחנו דוגמות מרשויות אחרות. רק ב-2014 זה עבר את המשרד להגנת הסביבה כגורם מקצועי ומשרד הפנים. בערך שנה, שנה וחצי כל אינסטנציה כזאת, אדוני. הערות וכל פעם נוסח חדש מובא לאישור מליאת המועצה ושוב עובר למשרד הבא. גם המשרד הבא נותן הערות על הערות על הערות.
יעקב כהן
¶
בדיוק מה שחשבנו, שזה מושרש וקיים. מאז 2014 שאושר התחלנו מיד להחיל את צו עבירות הקנס. זה תהליך שלקח בערך 4-3 שנים.
מתן פריידין
¶
זה תהליך שלוקח זמן, וצריך לחשוב איך מייעלים אותו ומייצרים פתרונות לתקופת הביניים הזאת כי חוץ מזה שיש חוק הצהרתי צריך גם לאכוף אותו בשטח כלפי מי שמפרים אותו ולא פועלים בהתאם להוראות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה יותר מכך. כשמתרגלים, להחזיר לסדר זה הרבה יותר קשה. אולי במקרה שלך אין רצף, אבל יש חוקים שיש רצף של אכיפה של העירייה, וברגע שהיא נמנעת ומנועה להחזיר חזרה זאת עבודה כפולה ומכופלת.
מתן פריידין
¶
לפני שנרד לסעיפים עצמם נשמח שישימו אותם במדרג שמתייחס למשל לעצם החובה לקיים את ההוראות והימנעות מכל מיני דברים ונדליסטיים של השחתה וקלקול וכדומה עד למדרג הכי נמוך שזה שמירה על היכולת לדחוס דברים - -
היו"ר אורי מקלב
¶
מה אתם יכולים לספר לנו מה אתם עושים בעירייה בנושא של פריסה של מתקנים. אני רואה הבדל גדול מאוד – ללכת עד שם לא הולכים, אבל כשזה ליד הבית כן משתמשים בו. יש הסברה? יחזקאל סיבק, בבקשה.
יחזקאל סיבק
¶
אני פה על תקן פעילות ציבורית כחבר מועצה וכחבר הוועדה הסטטוטורית לאיכות הסיבה, והייתי חבר בצוות שגיבש את בריו הקנס.
אני אתחבר למה שאמר קודם יעקב כהן. המועצה האזורית הזאת רואה במחזור יעד חברתי, סביבתי כלכלי מרכזי. כך היא נוהגת כבר משנת 2008 שבה החלו מרכזי מחזור. אדוני שאל לגבי הפריסה, ומר כהן יפרט אחר כך יותר מזה. זה התחיל במרכזי פריסה של מחזור ביישובים שאליהם התושבים היו מביאים את הפסולת למחלקים ומחלקים אותה ל12-10, ל-12 זרמים. זה משמעותי מאוד. אחר כך זה גם עבר לבתים בשנת 2010 – הוסיפו פח לפסולת אורגנית. זה פח חום שמובחן מהפח הרגיל שהוא פח ירוק; ומאוחר יותר בשנת 2013 הוסף ליד הבתים ערוץ מחזור נוסף שזה מחזור של אריזות. אחד המאפיינים שלו הוא הנפח הגדול של הפסולת הזאת. כך שכל בית ממחזר פסולת רגילה; צמוד אליו – פסולת רגילה פסול אורגאנית לפח חום ופסולת אריזות לפח כתוב; ובנוסף מעביר למרכז המחזור היישובי פסולת בכמויות פחות גדולות ובתדירות פחות גדולה. לאחרונה גם הוספנו פסולת אלקטרונית וחשמלית או חיסום של הוראות החוק.
החוק החדש נחקק ב-2014 בלי צו עבירות קנס שצמוד אליו, כך שהוא הפך למשהו שהוא בין דקלרטיבי לבין חוק שהסנקציה על הפרה שלו היא סנקציה של כתבי אישום, ולא רוצים להפעיל חוק בצורה כזאת. במקביל המטרה של החוק וגם המטרה של צו עבירות הקנס שעליו אנחנו יושבים היום, היא לא לתת את הקנסות, אלא לייצר רגולציה של התנהגות נכונה של הציבור במחזור של פסולת. המשמעות היא לא רק שראוי שזה ייעשה וגם המדינה חושבת שראוי שזה ייעשה ומקדמת חקיקה בתחום הזה; אלא בעצם הפרה של הוראות החוק וערבוב בין הזרמים השונים גורם גם לנזקים כלכליים לרשות עצמה וגם לתושבים כיוון שכאשר מתערבבים זרמים שונים של פסולת, תאגידי המחזור פוסלים את אותו ריכוז של פסולת למחזור, המועצה נקנסת, והיא צריכה להעביר את אותה פסולת שאי אפשר להשתמש בה בתוך ערוץ המחזור להטמנה, וזה יוצר עלות נוספת. בעצם כל המרכיב הכלכלי והסביבתי נפגע על חשבון הקופה הציבורית. גם נציגי ציבור וגם הרשות עצמה הבינו שצריך פה סנקציה שתייצר את הפעולה הזאת.
אני אוסיף כמה מילים על התהליך, ואז היושב-ראש לתת את הפרטים שהוא מצוי בהם מטבע הדברים.
התהליך עצמו עבר את הוועדה הסטטוטורית לאיכות הסביבה. הוא עבר צוות שנבחר מתוך הוועדה הסטטוטורית – נציגי ציבור ונציגי רשות; ועבר דיון במליאת המועצה. מכיוון שנושא הקנסות מטריד נציגי ציבור כדי למנוע מצב שהציבור שולח את היד לכיס, והיא חוזרת וחוזרת. שני דברים שהובטח לגביהם בדיון במליאת המועצה: א', שגם המהלך הזה ילווה בהסברה; ושתוך שישה חודשים יינתן עדכון למליאת המועצה עצמה לגבי אופן ההפעלה של צו עבירות הקנס.
יעקב כהן
¶
כמו בכל דבר – 90% משתתפים ברמה מאוד גבוהה של רצון ויכולת הפרדה במקור ובמרכזי המחזור של הפסולת. 10% שלא משתפים פעולה – איתם אנחנו צריכים להתעסק ולהשקיע לא מעט.
יעקב כהן
¶
בעלי עסקים יודעים ששם יש עונש כבד יותר של כתב אישום. כלומר עסק שגורם לנזק מאוד רציני – ולפעמים המשרד עושה את זה ולא משרד רישום – ולפעמים המשרד עושה את זה אגב, ולא הרשות. אנחנו יכולים לתבוע אותו. תאגיד יכול לקבל קנס של 50 אלף שקל עבור מפגע סביבתי. לכן הם מאוד נזהרים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל זה נכנס למפגע סביבתי? נניח הוא לא תחת החומר, ולא פיצל. אז גם זה נקרא סביבתי? אני לא יודע.
אבל בכל אופן - - -
אפרת חקק
¶
היו שתי שאלות. השאלה הראשונה היא בהפרדה בין בית עסק לבין בית מגורים. אני מברכת על ההפרדה, אני חושבת שזה נכון, אבל אני לא בטוחה איך אתם מבקשים לפרש את כל הסעיפים שכתוב: "לעניין בית עסק".
אפרת חקק
¶
יש כמה סעיפים שיש דרגה אחת לעניין בית עסק, והדרגה הנמוכה יותר היא לעניין בתי מגורים. אבל אם מסתכלים על הסעיפים עצמם, לדוגמה 5(ב): "הותקן מכל ייעודי הסמוך למקום מגוריו או לבית עסק". האמת שזה יותר פשוט. אבל ב-6(א): "לא ישליך אדם למכל ייעודי או למתקן מחזור חומרי אריזה בעלי נפח גדול". אז מה זה אומר לעניין בית עסק? האם זה בעל העסק?
מתן פריידין
¶
באופן כללי החלוקה הזאת הומלצה על-ידי משרד המשפטים מתוך ראייה כזאת שיש חומרה יתרה לבית עסק כאשר הוא לא מבצע את ההפרדה הזאת כמו שצריך לעומת אדם בבית מגורים; וגם משום הפחד שתהיה פה הפרה יעילה. יכול להיות שאם לבית עסק אומרים שלא יציית להוראות וישלם מאה שקלים קנס הוא יגיד לעצמו שהוא לא יוגיע את מוחו בעניין הזה, והוא יפנה איך שהוא רוצה. לעומת זאת אם הקנס יהיה יותר משמעותי זה יפעל עליו יותר. לעומת זאת על האזרח הקטן אנחנו לא רוצים להשית קנס יותר מדי גבוה.
אפרת חקק
¶
אבל השאלה היא אם בכל רגע שיש מכל ייעודי בתוך בית העסק אז כל מי שמעורב כבר נכנס להגדרה של בית עסק?
מתן פריידין
¶
בחוק עצמו יש הגדרה די ברורה מה זה בית עסק ומה זה בית מגורים. יש פיצול בחוק עצמו. למעשה, הכוונה היא שאם אנחנו נחיל את זה רק על בעל העסק אז יכולה להיות בעיה כי הוא יכול להגיד לעובד שלו שהוא ישליך את האשפה.
נאוה אושר
¶
לעניין מה שאמרת, מתן, קודם כול יש: "או כל מי מטעמם" אז זה נותן מענה גם לעובדים. בהמשך לשיחות שקיימנו בנושא נראה שגם לעניין 5(ב) וגם לעניין בית עסק ובית מגורים הפתרון שחשבנו עליו זה לעניין בית עסק, שיהיה כתוב: "לעניין בעל בית עסק" מאחר שכתוב: "אדם, בעל הנכס או כל אדם הנמצא בנכס", ואז יש אחר כך: "או כל מי מטעמם". נוצר מצב שזה גם יחול על בית קפה ואז גם על לקוחות בית הקפה, כפי שאמרת אפרת. לכן חשבנו שנכון שיהיה כתוב: "לעניין בעל בית עסק" - -
נאוה אושר
¶
ברור שלא. אני אשיב לך. אם הייתי אומרת ש"בעל בית עסק או מי מטעמם" יוצר את הבעיה אז ההערה שלך הייתה נכונה. אבל כתוב: "לא ישליך אדם בעל נכס או כל אדם הנמצא". אנחנו רוצים למעט - -
היו"ר אורי מקלב
¶
נאוה, אני רוצה להבין. אדם היה בבית קפה, שתה קולה בבקבוק זכוכית, יצא החוצה לפחים מחוץ לבית העסק, וזרק בפח לפסולת האורגנית. מה דינו של הפקח ומה דינו של האדם? הוא לא בעל העסק, הוא אדם פרטי. בעל עסק לא יכול להיות אחראי על הפעולות שלו עד רמה כזאת. אז איזו סמכות יש לפקח לתת לו קנס? הוא לא דירה, הוא לא בית מגורים והוא גם לא בעל עסק.
יחזקאל סיבק
¶
בסעיף. נקרא את הסעיף יחד, אדוני. "לא ישליך אדם". כלומר העבירה היא עבירת השלכה. להפך, היא יוצרת זיקה ישירה בין ההתנהגות המפרה לבין הקנס.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אתה מצמיד אותה לעניין בית העסק. אתה צודק. אני לא משפטן, אבל יש כאן גם לעניין בית עסק. אתה מצמיד את זה. יבוא אדם ויגיד לך, באיזו סמכות נתת לי?
נאוה אושר
¶
אז רק צריך לשים לב להגדרה של בית מגורים: "נכס המיועד והמשמש לבית מגורים ואינו בית עסק". ייתכן שאין סיבה להטיל על הלקוח את הקנס המוגבר. זה נראה לי משהו שכולנו מסכימים עליו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה כותב: "לעניין בית מגורים". גם פה אתה מצמיד. אם בשביל 105 תעביר אותי ל-6(א) אתה מצמיד גם בית מגורים, ואז הוא לא בית מגורים.
היו"ר אורי מקלב
¶
הם אומרים בצדק שהם לא יכולים להשית עליו. המדיניות העירונית אומרת שהיא לא רוצה לתת לאותו בן אדם, כי היא החמירה מאוד עם בתי עסקים במובן של בית עסק, ולא רוצים להחמיר אם בן אדם או ילד זרק בפח הלא מתאים. אבל היא רוצה להשית את הקנס שמושת על אנשים ולא על עסקים. אבל כשהוא יבוא לפה יכול להיות שלא נוכל לתת לו את זה כי כאן כתוב "לעניין בית מגורים". מה הפקח יכתוב בדוח? לפי איזה סעיף?
מתן פריידין
¶
אנחנו אומרים שהעבירה הזאת היא עבירת השלכה שהעונש עליה צריך לחול לפי המקום שבו היא בוצעה. כשאנחנו מבצעים אותה בבית מגורים בפח הרגיל שסמוך למקום המגורים אז הקנס הוא הקנס הגבוה.
יפעת רווה
¶
אני הנחתי שהכוונה "לבית העסק או מי מטעמו", אבל עכשיו כשהעליתם את זה יכול להיות המקרה של לקוח. זה, כמובן, הוועדה מחליטה. זה לא משהו שאנחנו קובעים.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה קנס גבוה מאוד. זה יכול להיות מישהו מזדמן שהוא לא איש עמק חפר, והוא בא לעמק חפר ושתה משהו ולא ראה בדיוק - -
נאוה אושר
¶
נראה שהכוונה פה והסיבה להטלת הקנס זה שהותקן מתקן ייעודי או מתקן מחזור סמוך. זאת אומרת זה סמוך למקום המגורים שלך, ועדיין בחרת לא לזרוק שם. אין מכל ייעודי אז החובה לא תחול עליך. בעצם נראה שיוצא אבסורד שלקוח דווקא יישא בקנס מוגבר. זאת אומרת זה לא משרת את המטרה שלנו. אז יכול להיות שאפשר פשוט שיהיה כתוב: "לעניין בית עסק" – זה באמת 475 שקלים, ושיתוסף שם שאם המכל הזה הוא בקרבת מקום של בית עסק לעניין אדם יהיה הקנס של 245 שקלים.
מתן פריידין
¶
אבל זה לא ניתן בגלל ההגדרה החוקית שעושה דיפרנציאציה בין בית מגורים לבין בית עסק. אז אי אפשר להטיל את הקנס של בית עסק להטיל על בית מגורים. אבל יש לי הצעה - -
יפעת רווה
¶
בתוך ההגדרה של בית העסק תהיה נסיבה שכשמדובר באדם שאינו עובד בבית העסק הקנס יהיה יותר נמוך. העבירה תהיה עבירה של בית העסק. אני מבינה נכון?
היו"ר אורי מקלב
¶
העבירה תיכנס בתוך בית העסק כשבית העסק עמד בכל הפרמטרים. אבל אנחנו נעשה הבדל אם הוא בעל העסק או אדם פרטי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני שואל את השאלה בדיוק הפוך. זה ברור שאם עובר אורח זרק בקבוק לפח הלא ייעודי יכול לקרות - -
נאוה אושר
¶
ב-5(ב): "הותקן מכל ייעודי או מתקן מחזור או כל מי מטעמם". כי בעצם זה סעיף אחד שמתייחס גם לבית עסק וגם לבית מגורים. הרשות פשוט כתבה את זה פעמיים כדי ליצור את ההבחנה.
היו"ר אורי מקלב
¶
"הותקן או הוצב מכל ייעודי או מתקן מחזור בתוך בית מגורים או בתוך בית עסק יחזיקו בעל נכס במצב תקין ויחליפו במידת הצורך או על פי דרישה מאת המפקח". מה השאלה כאן?
יעקב כהן
¶
ואם אני מספק את הראשון חינם, והוא נשבר מסיבות כאלה ואחרות אז אני צריך להחליף לו את זה כל הזמן?
נאוה אושר
¶
קשה לי להיכנס לכל מיני סיבות, אבל התשובה היא כן. המדיניות שלנו לעניין כלי אצירה ראשון בלבד יכול להיות שגם אפשר להעלות שאלה משפטית. אולי זאת חובה שהרשות צריכה לספק. כך שהמדיניות של משרד הפנים היא לעניין כלי אצירה ראשון בלבד.
נאוה אושר
¶
אנחנו מבקשים שזה יהיה למעט החלפה מאחר שכתוב: "ויחליפו במידת הצורך, על-פי דרישה מאת המפקח". אנחנו באים ואומרים שדרישה כזאת מנוגדת למדיניות משרד הפנים.
היו"ר אורי מקלב
¶
לפני עשר שנים המועצה נתנה על הפח הראשון. הפח לא תקין. אתם חושבים שהמועצה צריכה לתת את זה פעם שנייה?
היו"ר אורי מקלב
¶
מר כהן, כבר ראית פעם אחת שאני יודע בדיוק למה התכוונת. אז תסמוך עלי גם בדבר הזה.
מגיע פקח ואומר שהפח נוזל והוא כבר לא פח, וזה בא מתוך רשלנות של המחזיק. אצל כולם זה בסדר, ויש כאן מישהו שאצלו זה לא תקין.
נאוה אושר
¶
כתוב: "החזיקו בעל נכס במצב תקין". הוא לא שמר על זה במצב תקין, ולשיקול דעת הרשות אם לחייב ולהטיל עבירת קנס. אבל לעניין ההחלפה – בהתאם למדיניות משרד הפנים זה צריך ליפול על הרשות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה לשאול שאלה. מועצת העיר מחליטה שצריך להחליף, ואדם לא מחליף. מה יכולים לעשות לו? אתה טוען שמועצת העיר לא יכולה להחליט לאנשים שיקנו להם פחים חדשים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני הבנתי. אם אני באמת לא רוצה להגיע למצב של "להחליפו" אני מבין. אתה רוצה להשתמש ב"להחליפו", תכריח אותו על ידי כך שתיתן לו קנס.
נאוה אושר
¶
למה שמישהו לא יסכים להחליף את כלי האצירה שלו? זה נשמע מקרה שלרוב לא קורה. לא הייתי רוצה בגלל מקרה כזה לא למעט "החליפם", ובמקרה כזה אם מפקח ייתן הוראה להחליף, והאדם לא יסכים ייתנו לו עבירת קנס, כשלעמדתנו, ההוראה שניתנה על-ידי המפקח היא לא מקובלת עלינו.
נאוה אושר
¶
אנחנו נכנסים פה למרחב של המדיניות של משרד הפנים שלא הולכת להשתנות עכשיו. זאת המדיניות שלנו.
מתן פריידין
¶
הבנתי. אבל אני אומר שצריך לחלק בין עניין ההחלפה. אנחנו אומרים לו, תחליף, ואת אומרת, אל תיקח על זה תשלום.
נאוה אושר
¶
אין ספק שיש פה בעייתיות שיש לנו אישור חוקי עזר, ואחר כך יש עבירת קנס, ולפעמים יש פער. זה חלק מהחיים, ואנחנו מתמודדים עם זה עכשיו.
היו"ר אורי מקלב
¶
נאוה, אני רוצה להבין. הוויכוח שלנו הוא האם על הוראה של החלפה נותנים קנס או לא. את אומרת שאם הוא לא תקין לתת לו קנס; על הוראה של החלפה לא לתת קנס.
מתן פריידין
¶
רק לעניין המדיניות אני אעיר שקצת מענישים פה רשות שעושה לפנים משורת הדין כי את הפח הראשון היא יכולה לחייב, היא נותנת חינם. אתם אומרים לה לא יישר כוח. אבל הפח שפלוני אלמוני לא תחזק כמו שצריך ואני אומר לו להחליף, אתה אומר לי, על זה אל תיקח תשלום.
נאוה אושר
¶
אם העירייה החליטה להקל על תושבים באיזשהו עניין זאת כבר החלטה שלה, ואנחנו לא ניכנס עכשיו לצווי עבירות הקנס, וניתן מענה לכל מקרה שבו העירייה החליטה לפעול לפי - - -
נאוה אושר
¶
זה סעיף 4: "בעל נכס או המחזיק בו יתקין בהתאם להוראות המפקח מכל ייעודי או מתקן מחזור ויבצע הפרדה". זה לעניין כלי ראשון בלבד. יכול להיות שגם פה היינו צריכים להוסיף.
יעקב כהן
¶
אנחנו קוראים לזה פסולת מוניציפלית. עובדים שמביאים סנדוויצ'ים או איש מטבח אנחנו מפנים להם את הפסולת. משחטת עופות צריכה עשרות כלים אני צריך להחליף לו?
היו"ר אורי מקלב
¶
אז אתה מבקש ממנו להחליף לא מכיוון שאתה רוצה שהוא יחליף, אלא מכיוון שהוא לא תקין. בסעיף כתוב שאם הוא לא במצב תקין אתה נותן לו קנס על כך שהכלי לא תקין. הוא לבד ירוץ ויעשה את זה. מה הבעיה שלך? אם משהו לא תקין יש לך בחוק מענה הכי טוב. אז משרד הפנים מכוון למקרה שהוא לא תקין, ולא במקרה שאתה רוצה להחליף בגלל שהחלטת.
היו"ר אורי מקלב
¶
טוב. אני לומד כל פעם עוד משהו.
קיבלת מענה. גם לאותה משחטה שהכלים שלה נוזלים תוכל לאכוף עליה אכיפה של קנסות מכיוון שהכלי לא תקין. ואז אם הוא לא רוצה להחליף הוא יקבל כל יום קנס. אין הבדל בעניין הזה.
תודה רבה. אנחנו מודים לכם. שיהיה לכם חג כשר ושמח.
אפרת חקק
¶
רק שאלה אחת. בסעיף 9(ב) לא הבנתי עד הסוף את העבירה עצמה. הסעיף מדבר על הוצאת המכלים מהשעה 18:00.
יעקב כהן
¶
לעניין ההוצאה, אבל אנחנו רוצים שיהיה סדר; שלא כל אחד יוציא מתי שהוא רוצה. משעה מסוימת שהפחים יהיו בחוץ, ולא כל היום כל אחד יוציא מתי שהוא רוצה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה מדבר עם אפרת, היא נולדה בניו-יורק. אל תספר לה את הדברים האלה. היא מכירה את זה טוב מאוד. היא לא שואלת בגלל שהיא לא יודעת.
מתן פריידין
¶
הם גם מקבלים הודעות על זה. זה חלק מהדרישות שהיו, שהם יקבלו יידוע על זה גם במתקנים, גם במייל וגם באתר. הם מקבלים הודעות על כל השעות של הפינוי, ולכן הם צריכים לפעול בהתאם להוראות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה כבר עניין של ראש העיר לאכוף את זה או לא לאכוף את זה. הוא רוצה להיבחר או לא רוצה להיבחר. אני כבר לא נכנס לזה.
אנחנו נאשר את הצו בהתאם לשינויים שדיברנו עליהם.
הצבעה
בעד הצו – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – עמק חפר, אושר.
היו"ר אורי מקלב
¶
הצו אושר. אני מודה מאוד למשתתפים, ומאחל לכם הצלחה וחג כשר ושמח. כל מי שיכול למסור ד"ש בבית שימסור.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רק רוצה לומר לכם שאנחנו הקצבנו שהפעם נגמור יותר מוקדם, אבל עם כל זה אין בית מדרש ללא חידוש, והנה אנחנו דנים בדברים שנראים לכאורה טריוויאליים ושוטפים, וכל פעם אנחנו מחדשים ומחדדים את הדברים יותר. זה הערך המוסף שיש לנו, שאנחנו למדים כל הזמן. למילה "חכם" יש תרגום בכל השפות. אין שפה שאין תרגום למילה "חכם". אבל "תלמיד חכם", אין אף שפה שיש המילה הזאת. זה רק אצלנו. אז אנחנו כל הזמן רוצים להיות תלמידי חכמים וללמוד. הוא לא חושב שהוא חכם, הוא רוצה ללמוד כל יום. אנחנו למדים.
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - מועצה אזורית מנשה
אריאל פישר
¶
בוקר טוב לחברי הוועדה הנכבדה. אני עורך דין אריאל פישר ממשרד נחליאלי בחיפה, יועצים משפטיים חיצוניים של המועצה האזורית מנשה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם שמים לב, משרד המשפטים ומשרד הפנים, שכל המועצות לוקחות משרדים חיצוניים ולא יכולים לסמוך על היועצים המשפטיים שלהם.
אריאל פישר
¶
יש לנו יישובים ערביים. במועצה יש 24 יישובים. לפני חמש שנים קיבלנו את היישוב קציר. כשהוחלט להקים את העיר חריש היישוב קציר עבר אלינו עם התושבים שלו. אנחנו שכנים של העיר חריש שמוקמת בימים אלה.
אריאל פישר
¶
היו הרבה. בשנים האחרונות הגשנו כמה בג"צים על מה שוועדת הפנים מכנסה "טרור סביבתי" במפגע המפחמות הקשה.
היו"ר אורי מקלב
¶
עשינו צעדים דרמטיים גם בוועדת חוקה בזכות יושב-ראש ועדת הפנים. הוא לקח את זה ועשה מהפכה בעניין הזה. זאת דוגמה לנציג ציבור שלקח משהו שיכול להיות שהיינו חיים אתו עד היום וסובלים סבל רב. בפעולה אינטנסיבית ומתמידה הוא עשה שינוי. זה אמור לעשות שינויים דרמטיים בכל הנושאים האלה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני זוכר. הייתי שותף לזה.
אנחנו נוגעים בחומר התבערה. יש מקומות שאולי בהם אנחנו לא יכולים לאכוף את הדברים, אבל אנחנו מונעים מחומר התבערה להגיע למקומות האלה. אז אנחנו בהנחה שזה ימנע את כל הפעילות שלו. אז באיזה עניין אתה רוצה לדבר?
אריאל פישר
¶
אנחנו מדברים על חוק עזר למנשה: מניעת מפגעים ושמירת הסדר והניקיון. עד היום למועצה לא היה צו עבירות קנס, ומשום כך יכולת האכיפה של המועצה היא מאוד מוגבלת, שלא לומר, כמעט לא קיימת. למעשה, אי אפשר לאכוף בלי כתבי אישום את מה שכמעט לא קורה. צו עבירות הקנס אמור לשפר למועצה משמעותית את יכולת האכיפה שלה ולתת קנסות. כיום אנחנו אוכפים על בסיס החוקים הארציים. יש שני חוקים ארציים – שמירת הסדר והניקיון; ויש חוק עזר של הכלבים. זה למעשה הכלים שיש בידינו.
אריאל פישר
¶
כמה שיותר חוקים ארציים תהיה יותר אחידות. ככל שיאכפו יותר מחוקים ארציים הם יצטרכו פחות לבוא לפה ולאשר צווי עבירות קנס. כי שמירת ניקיון, ברגע שיש צו עבירות קנס ברמה ארצית זה מייצר הרבה מאוד חקיקות כאלה.
יפעת רווה
¶
נכון. מבחינתנו חקיקה ארצית עדיפה עם אפשרות לדיפרנציאציה. במקומות שרלוונטי דיפרנציאציה אנחנו אך נשמח.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה נכון שלמשל בדוגמות גובה הקנס גם בעניין שחיתות ושמירה על הסדר, יש מועצות או ערים שאנחנו מאשרים קנסות הרבה יותר גבוהים.
אריאל פישר
¶
בדיוק. המועצה אצלנו שהיא יותר חקלאית וכפרית אנחנו יותר נתקלים בבעיות של ענייני כפריות וחקלאות כמו למשל החזקת בעלי חיים.
היו"ר אורי מקלב
¶
נראה לי שיש אצלכם פחות מקרים של שעות מסודרות לעומת במקומות אחרים כמו רמת-גן או רעננה וכפר-סבא שבהם אפשר או אסור להיכנס לגן. אני מניח אין לכם מבקרים חיצוניים רבים שמגיעים לאזורים האלה והמועצה נתקלת בכל מיני מקרים כאלה. יש ברמת-גן גנים ציבוריים שאי אפשר להיכנס אליהם מ-19:00 בערב.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה בן גוריון. היה מודיעין, ועכשיו זה הפך לבן גוריון. הרא"ה מתחיל בכיכר רמב"ם, וחוצה עד גבעתיים.
אריאל פישר
¶
יש רחוב עוזיאל שמקביל לרא"ה, והם מחברים שם. רחוב אהוד מחבר ביניהם, ואני גר ברחוב מבוא התיכון שמתחבר אליהם.
היו"ר אורי מקלב
¶
הגנים האלה על-יד הבתים הגבוהים בקצה שקרוב לעמידר. יש גנים שאנשים לא יודעים עליהם, והם פונים אלי. הם לא תושבי רמת-גן, והם נכנסו ולא ידעו שאי אפשר להיכנס לגנים. יש שילוט, אבל לא שמו לב.
אפרת חקק
¶
יכול להיות.
בסעיף 27 שזה בעמוד הראשון משרד הפנים מבקש גם פה למעט את ההחלפה. זה שוב בעניין מי שמחזיק בנכס ומתקין כלי אשפה. גם פה הם מבקשים לחריג את ההחלפה. זה להסכמתכם.
אפרת חקק
¶
הם מבקשים להחריג את ההחלפה.
בסעיף 58 יש גם הערה של משרד הפנים, אבל אני אבקש לחכות שיפעת תחזור. אז נחזור לעניין הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
דווקא בסעיף 27 אין בעיה. אני מבין שאתם מדברים על פיצול של פחים, על סוגי פחים. כאן מדובר על פח האשפה הבסיסי.
היו"ר אורי מקלב
¶
שמדובר שהוא לא תקין. אתם אומרים, תן לו קנס על זה שהוא לא תקין, אל תיתן לו קנס על כך שהוא לא החליף.
נאוה אושר
¶
גילי מראה לי שעל עמק חפר כתוב שם: "במצב תקין". לא כתוב "יתקנם". אז נראה שזה באמת נכון שיהיה כתוב "למעט יתקנם".
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה צריך מצב תקין. אם זה לא תקין אתה נותן לו קנס. "יתקנם", "יחליפם" – זה לא העסק שלך.
אפרת חקק
¶
עכשיו כשיפעת חזרה אנחנו רוצים לדבר על סעיף 58. אולי עדיין יש מחלוקת בין משרד הפנים לבין משרד המשפטים?
היו"ר אורי מקלב
¶
אני שואל שאלה אחרת: במועצה האזורית מנשה יש בתים שאין מקום לתלות כבסים, כמו בבתים ישנים או בבית חד קומתי שאין לו מקום. אז מה אנחנו רוצים מהם? ברחוב אני מבין – במרפסת או בחלון.
יפעת רווה
¶
אני יכולה להגיד לך שאצלי אין בחוץ מקום לתלות שלא בצד של הרחוב, אז אפשר בתוך הבית. הדברים האלה פתירים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם כתוב בהיתר הבנייה, אבל אם בהיתר הבנייה לא מסומן? כתוב כאן "בתנאים שקבע". אם אין בהיתר הבנייה מקום – ואני משוכנע שיש מאות בתים שלא נקבע בהיתר הבנייה מסתור כביסה.
יפעת רווה
¶
בזמנו בהרבה מאוד רשויות מקומיות כן אישרנו מטעמים אסתטיים לרשויות את הכלל שאת הכביסה לא תולים בצד שפונה לרחוב. הוועדה יכולה להחליט שהיא לא מוכנה לזה יותר, אבל זה דבר שאנחנו אישרנו, הוועדה אישרה, משרד הפנים אישר. אם אתם מחליטים לשנות את המדיניות - -
נאוה אושר
¶
אני לא יודעת אם ההיתר נכנס לכזאת רזולוציה, אבל אם בהיתר כתוב שניתן לתלות כביסה אז שם באמת לא ניתן לאסור, זאת אומרת ההיתר גובר. אבל העניין הוא שלרשות מקומית יש סמכות לעניין שמירת הסדר והניקיון, ואז זה לשיקול דעתה, והיא יכולה להחליט שמטעמים אסתטיים היא קובעת שלא ניתן לתלות במקום הפונה לרחוב.
אפרת חקק
¶
אבל יש פה עניין עקרוני נוסף שזה העניין של האחר. יש למשרד המשפטים תורה מתי אנחנו אומרים "למעט הרשאה לאחר" ומתי לא. לזה רציתי שיפעת תתייחס.
יפעת רווה
¶
נכון. יש מקרים שבהגדרה הם כן רלוונטיים לעניין ההרשאה לאחר. ראינו את זה בבית העסק. לרוב בבית העסק אנחנו כן מאפשרים את הדבר הזה כי אחרת יהיה קל מאוד לעקוף את זה.
יפעת רווה
¶
רגע, אם תרשה לי לסיים את המשפט עד הסוף. בדברים שהם לא בתי עסק לרוב אנחנו מורידים את העניין של "לא ירשה לאחר". כאן זה עבר אותנו, אבל ההערה נכונה.
יפעת רווה
¶
אני לא יודעת כמה מצוי בכלל שנותנים קנסות על עבירות מהסוג הזה. זה דבר שבגדול הוא לא מצוי.
יפעת רווה
¶
את ההערה "לא ירשה לאחר" זה דבר, שלמיטב ידיעתי, אנחנו פחות נוהגים לאשר מאשר במקרים של בתי עסק.
יפעת רווה
¶
בדרך כלל לא רואים את האדם שתולה את הכביסה, אלא באים לבית ואומרים, הכביסה שלך תלויה בחוץ, ואז ייתנו לבעל הבית.
יפעת רווה
¶
"לא ירשה לאחר" – אני אגיד את הרציונל, והוועדה תחליט. בדרך כלל לא יתפסו אדם בשעת המעשה שהוא תולה כביסה, אלא יראו את הכביסה תלויה. לגיטימי שמטעמי אסתטיקה הרשות המקומית רוצה לדאוג לזה. ואז יפתחו לו בעלי הבית, והם יגידו, לא אנחנו תלינו, אלא אחותי תלתה. כדי שלא יקרה הדבר הזה אני מניחה שזאת הסיבה שיש "לא ירשה לאחר". אם אפשר גם בלי זה? אני מניחה שאפשר להסתדר גם בלי הדבר הזה. כדאי לשאול את הרשות המקומית אם הם רואים סכנה גדולה בכך.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני לא דקדקן במשפטים, אבל בסופו של דבר זה "לא יתלה". אם אתם נותנים את העונש רק על "יתלה" אז מי אמר שאני תליתי? אני לא יודע מי תלה את זה. אף פעם לא תוכלו לתת קנס. כל אדם יגיד, אני לא תליתי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אם אנחנו רוצים להגיע לתכלית הפירוש הוא שבדירה לא תהיה תלויה כביסה בדירת מגורים במרפסת או בחלון שפונים לרחוב. זה צריך להיות העניין.
היו"ר אורי מקלב
¶
תכלית החוק בסעיף הזה היא שבדירת מגורים הכביסה תהיה במקום המיועד לה וודאי לא בבנייה במרפסת או משהו שפונה לרחוב.
יפעת רווה
¶
בדרך כלל אותם דברים שאנחנו רוצים להמעיט וחושבים שהם לא מתאימים פה אנחנו ממעיטים. פה אישרנו את הדבר הזה. הגענו לוועדה, יש אישור שלנו. זה עבר אותנו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל להבא בחוקי עזר אחרים הניסוח צריך להיות לא רק על מה שקשה לראות, אלא על עצם תליית הכבסים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל זאת הנחיה. אז אני אפנה למשרד הפנים. בניסוח לגבי חוק העזר צריך להנחות אותם על הכבסים - -
נאוה אושר
¶
אפשר להוסיף לעניין הרשאה לאחר "מטעמו". השאלה היא אם אין עוד מקרים כאלה בחוק העזר? כי אז אני לא רוצה שיהיה מצב של חוסר אחידות.
יפעת רווה
¶
לפעמים אני מקבלת תלונות בקשר לעבירות קנס. אני מוכרחה לומר שכביסה זה לא אחד הבולטים. יש דברים שאנחנו מקבלים יותר, אבל תליית כביסה זה לא העניין.
היו"ר אורי מקלב
¶
להגיד לך שזה לא הפרעות? אני רוצה להגיד לך שדווקא הרבה פעמים אני כן רואה הפרעה. כשאני עובר במקומות ורואים מישהו תולה כביסה באופן שמפריע לנראות ולחזות - -
אפרת חקק
¶
סעיף 8 גם "למעט מים". יש לנו כאן כמה כתובות כאלה שבסעיף כתוב 8(א) ובטבלה כתוב גם סעיף (א) וגם סעיף (ב), ואני לא יודעת מה התכוונתם לאשר.
נאוה אושר
¶
הסתכלנו על מה שהוגש מהמועצה, ונראה שהכוונה הייתה לכל הסעיפים הקטנים. פשוט היה כתוב: "8(א) למעט מים" מאחר ש"למעט מים" מתייחס רק ל-8(א). אז נראה לי שבאמת מדובר פה בטעות סופר.
אפרת חקק
¶
אז אני אגיד לפרוטוקול שמדובר בכל סעיף 8, אבל לפחות בסעיף 8(א) ו-(ב). אני לא יודעת אם יש (ג).
נאוה אושר
¶
ממה שבדקנו, כן. ככה זה הוגש מהמועצה. פשוט בגלל שהמיעוט מתייחס לסעיף קטן מסוים אז נוצר מצב שרק הסעיף הקטן המסוים הזה צוין.
נאוה אושר
¶
בדקנו כדי להבין מה הוגש מהמועצה. יש פה כמה נוסחים. יכול להיות שנפלו טעויות סופר בדרך. אבל נראה שהכוונה הייתה לא לכלול את ההוראה בעניין עישון שיהיה הסעיף הקטן הראשון.
נאוה אושר
¶
לא. זה מה שמצוין בצו עבירות הקנס, אבל בחוק העזר הראשון זה "לא יעשן". בנוסף לכך עורך דין אריאל אמר שגם לעניין פיצוח זה בעייתי.
אפרת חקק
¶
מה שמצוין פה כ-(2) ו-(3), אבל זה בעצם (3) ו-(4).
לעניין הסעיף הזה יש מקומות שדרשנו בעבר שיוצב שלט לעניין הזה, ובחוק העזר עצמו יש חובה על בעל העסק להציב שלט. אז השאלה היא למה לא לקבוע שעבירת הקנס חלה רק כשאין שלט?
אריאל פישר
¶
נכון. אני אשאיר את זה לשיקול דעת הוועדה למרות שיש בעיה. אם אסור אבל בעל העסק לא הציב את השלט עדיין מתבצעת עבירה.
אריאל פישר
¶
אני רציתי להעיר שבסעיף 45 ו-46 מסומן דרגת קנס ב', אבל זה בעצם דרגת קנס א'. רואים גם את הסכום – 730 שקל.
נאוה אושר
¶
למען הסדר הטוב, יש פה נציג של כפר תבור? אני פשוט יודעת שגם שם יש עניין הזכוכית, ואני לא יודעת אם יש סיבה להפריד. פשוט אמרתם שאתם לא חושבים שנכון שזה יוחרג רק אם תלו הודעה.
גדי פיכמן
¶
יש אפשרות להציב שלט, אבל לא מופיע בחוק שחובה עליו להציב שלט שאמור לכלול את כל האיסורים האלה.
גדי פיכמן
¶
אני רק אציין בעניין הזה שאחרי ששוחחתי אתמול עם נאוה שוחחתי עם המועצה, והיות שכפר תבור היא מועצה קטנה יחסית, ומקומות העינוג לא רבים, אז אין לנו בעיה עקרונית לדאוג שיהיו שלטים כי אפשר לספור את המקומות שבהם זה רלוונטי על יד אחת. כך שאנחנו מקבלים את ההערה הזאת.
אפרת חקק
¶
אז נוסיף שרק אם הוצב שלט.
עוד כמה דברים שלא היו ברורים לי: סעיף 63 – גם התכוונתם לכלול את 63(א)?
יפעת רווה
¶
אני הייתי שואלת את המועצה המקומית, מה הסיטואציה של הנזק לרחוב וההרשאה לאחר של הנזק לרחוב. מה המקרה? מה אנחנו באים לפתור?
יפעת רווה
¶
אז הם עושים את זה באמצעות מישהו אחר? עד כמה שאני מכירה, ונדליזם זה תופעות של נערים שפשוט זה מה שבא להם לעשות ברגע זה. האם אתם צריכים את ההרשאה לאחר הזאת בכלל? אם זה ונדליזם - -
אריאל פישר
¶
לפעמים זה ונדליזם, לפעמים זה לא בכוונה. אלה סעיפים שגם מאוד קשה לאכוף אותם, אבל זה עוד כלי.
היו"ר אורי מקלב
¶
בסופו של דבר זה לא נותן ממש מענה. מה זה "אחר"? מה זה "ילד"? מה זה "בעל"? גר בדירה או לא גר בדירה? מי שקבע כאן "אחר" התכוון שזה מישהו מטעמו. בכל אופן לפעמים בעל הבית לא עושה את הכביסה בעצמו, אלא יש לו מישהו שמנקה או מטפל בבית.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא משנה. נשאיר את זה. לא נחדד את זה. אנחנו מאשרים את כל הצווים של מועצה אזורית מנשה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד הצו – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון מס'), התשע"ו-2016 – מועצה אזורית מנשה, אושר.
היו"ר אורי מקלב
¶
בפרדס חנה נוכל לעשות טיול שורשים. אצלי, בכל אופן. אנחנו מוותיקי המושבה. אנחנו משפחה שכבר מאה שלושים שנה בארץ. יש לנו שורשים בהרבה מקומות – במוצא, במטולה, בפרדס-חנה. משפחת מקלב, יש מספר משפחות ותיקות מאוד שהן דור שלישי בפרדס-חנה.
אריאל פישר
¶
אדוני, אני רוצה להעלות פה נקודה, אם אפשר, ברשותך. בדיון הקודם עלה העניין של הפסולת העודפת והפסולת הבסיסית. בשנת 2013 בג"ץ קבע שצריך לקבוע בחוקי העזר הפרדה בין פסולת בסיסית לפסולת עודפת.
אריאל פישר
¶
נכון. מאז לא נקבעו קריטריונים להבחנה, ורשויות מקומיות רבות הותקפו בתביעות משפטיות של עסקים שטענו שהם לא צריכים לשלם אגרות פינוי אשפה.
אריאל פישר
¶
לא הייתה הבחנה בין פסולת בסיסית – מה שנקרא, העובדים, שמייצרים את הסנדוויצ'ים – לבין הפסולת של המפעל, של הקרטונים והפסולת שמיוצרת כעסק. למעשה, רשויות מקומיות הותקפו משמעותית בעיקר על-ידי עסקים שטענו - -
זה צריך להיות בתקנות?
אריאל פישר
¶
בג"ץ קבע שזה צריך להיות בחוק העזר על בסיס קריטריונים שיוכנו על-ידי משרד הפנים ומשרד המשפטים. מאז פסיקת בג"ץ הותקפו עשרות רשויות מקומיות שנטען שבהיעדר קריטריונים הם לא יכולים לגבות את האגרה, וגביית האגרה לא חוקית. נוצר מצב שהתושב מממן את העסק. בתי המשפט קבעו כמה פעמים שבהיעדר קריטריונים המועצה לא רשאית לגבות את הכסף.
אריאל פישר
¶
אז רק הערתי. תודה רבה וחג שמח.
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"ז-2017 - כפר תבור
גדי פיכמן
¶
אני יועץ משפטי חיצוני של המועצה המקומית כפר תבור. זאת מועצה קטנה. אף על פי שהיא קטנה היא גדלה מאוד בעשר השנים האחרונות כך שהיא כמעט הכפילה את מספר התושבים שלה. המועצה מאופיינת בשטחים חקלאיים בשטחי המועצה ובבנייה פרטית. אין בתים משותפים או בניינים.
גדי פיכמן
¶
כן.
בדומה למה שתיאר עורך דין אריאל גם במועצה המקומית כפר תבור עדיין לא קיים צו עבירות קנס. אנחנו מאוד מבקשים לאשר אותו היום כדי לתת לרשות כלים לאכוף את חוקי העזר שלה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הקנסות הגבוהים זה בגין עבירות בטיחות ומזיקים. שמתם את הדגש על הפרעות קשות, כמו: "לא יקיים אדם בגן חגיגה". דברים שהם יותר מפריעים באופן מובהק. בדברים של שמירת הסדר הלכתם על רמת קנס נמוכה יותר.
אפרת חקק
¶
הם אומרים שאם אנחנו אומרים שזה רק עם צו שלט אז הם רוצים להוסיף: "מטעם בעל העסק". מדובר פה על בית עסק. יש לכם פה הסעיף עצמו? אין לי הסעיף עצמו.
נאוה אושר
¶
"בעל מקום - - - נקבעה בו במקומות הנראים לעין מודעות לעניין חוק עזר זה שתוכנן, מספרן, גודלן וצורתן יקבע ראש המועצה בהודעה בכתב". אז אולי להוסיף את 7(א).
היו"ר אורי מקלב
¶
בריכה אולי כן נקרא בית עינוג, אף על פי שלדעתי, בריכה זה גם הגדרה נפרדת, זה לא בית עינוג. הבריכה יכולה לשמש כבית עינוג.
היו"ר אורי מקלב
¶
בתקופה האחרונה נראה לי שמגרש כדורגל הוא לא בדיוק מקום עינוג, אבל אולי אני טועה. זה טעם של כל אחד ואחד.
אפרת חקק
¶
לעניין בריכת שחייה יש לכם סעיף ספציפי, סעיף 8 לחוק העזר: "רחצה בבריכת שחייה". זה בעמוד 8 בטבלה שלכם. זה לא כולל בריכת שחייה. תסתכלו על 8(ג).
היו"ר אורי מקלב
¶
נכון. אבל נניח מגרש כדורגל. אני מציע להכניס את זה. אבל היום יש על זה אכיפה. המשטרה דווקא אוכפת בעניין הזה.
אפרת חקק
¶
חוק העזר הוא מ-2016 אז נתקן את ההפניה. זאת הערה כללית למשרד הפנים, שתדעו שחוק העזר שפעם הופיעו באתר של משרד הפנים כבר לא מופיעים. הלינקים לא קיימים.
גדי פיכמן
¶
אני לא יודע אם זה המקום להגיד את זה, אבל השינוי שנעשה באתר משרד הפנים מאוד מקשה על העבודה. לא מוצאים שם לא את הידיים ולא את הרגליים.
אפרת חקק
¶
אבל לדוגמה, בטבלה יש סעיף שאני עצמי לא יודעת מה הוועדה מאשרת כי יש סעיף 3(ב) לחוק העזר בעניין הריסת מבנים.
נאוה אושר
¶
אבל יש סעיפים שבטבלה כתוב: "מי שלא מילא הודעת המפקח". אז אנחנו אפילו לא יודעים באיזה תחום אנחנו – על מה הוא שלח את ההודעה.
אני מניחה שאתה תאשר את הסעיף.
אפרת חקק
¶
הנה, אוקיי. אני אקריא את 3(א) כדי שנדע: "- - - ראש המועצה על פי דין וחשבון שנערך לפי סעיף 9 כי בניין מהווה סכנה למחזיקים או לציבור, רשאי הוא לדרוש בהודעה בכתב מבעל הבניין לבצע את העבודות המפורטות".
נאוה אושר
¶
רק הערה לעניין "הרשאה לאחר". אני מעלה את זה בעקבות מועצה אזורית מנשה כי ב-55(ג) כתוב: "לא ישבור אדם, לא ישחית ולא ירשה לאחר לשבור". כפי שגם במועצה אזורית מנשה קיים העניין "לא יגרום אדם ולא ירשה לאחר לגרום נזק לרחוב" – לא נראה לי שיש הבדל גדול בין הרחוב לבין השחתה של גדר. אז נראה לי שבהתאמה. בסדר? זה מקובל, גדי?
נאוה אושר
¶
נכון. בסדר גמור. אני פשוט אומרת שאני לא רואה הבדל. אם במועצה האזורית מנשה ראינו לנכון להמעיט "הרשאה לאחר" כשמדובר על נזק לרחוב, מדוע שלא נמעיט בהרשאה לאחר כשמדובר בנזק לגן?
גדי פיכמן
¶
על העניין הזה שוחחתי עם המועצה, ומטריד אותם שבמקרה שהרשאה לאחר היא הרשאה מטעם בעל בית לקבלן, והקבלן גרם את הנזק, נוצר מצב שלא נוכל להגיע למי שנתן את ההרשאה בגלל אותה החרגה.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש הבדל. נשאיר את זה ככה.
אנחנו נאשר גם את הבקשה של כפר תבור. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד הצו – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ז-2017 – כפר תבור, אושר.
היו"ר אורי מקלב
¶
הצו אושר. אם כך, בכך השלמנו את כל האישורים. חרגנו בדקה, אבל יסלחו לנו. אנחנו מודים לכם. חג כשר ושמח. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.