הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 677
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב באדר התשע"ז (20 במרץ 2017), שעה 13:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/03/2017
חוק הגליל (תיקון מס' 12), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
חוק הגליל (תיקון מס' 12), התשע"ז-2017, (הארכת התקופה למתן עדיפות למשק הלול במרום הגליל (התשע"ז-2017), של חה"כ יצחק וקנין, מרגי, איתן ברושי חיים ילין, איל בן ראובן, עמר בר-לב, יעקב פרי, משה גפני, מיכאל מלכיאלי, בצלאל סמוטריץ', יגאל גוטה, אורי מקלב, זהבה גלאון, איתן כבל, רועי פולקמן, אילן גילאון, אכרם חסום, אלעזר שטרן, עודד פורר, מרדי יוגב, ענת ברקו, דוד ביטן, רוברט אילטוב, אברהם נגוסה, עיסוואי פריג', אראל מרגלית, מירב בן ארי, שולי מועלם-רפאלי, ישראל אייכלר, מנחם אליער מוזס, נאוה בוקר, נורית קורן, נחמשן שי, איציק שמולי, מאיר כהן, מנואל טרכטנברג, יעל גרמן, אורלי לוי אבקסיס, רויטל סויד, עליזה לביא, טלי פולוסקוב, יעקב אשר, יפאת שאשא ביטון
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
יצחק וקנין – מ"מ היו"ר
דוד ביטן
איתן ברושי
מכלוף מיקי זוהר
רועי פולקמן
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
אודי אדירי - סגן ראש אגף התקציבים, משרד האוצר
עמיהוד שמלצר - עורך דין, לשכה משפטית, משרד האוצר
שירה ברגמן אדלר - אגף תקציבים, משרד האוצר
נועה לויאל - דוברות, משרד האוצר
מיכאלה כהן - דוברות, משרד האוצר
מיטל דדון - דוברות, משרד האוצר
אביטל שטרנברן - עורכת דין, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גילת בן שחר - מתמחה במח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ד"ר אסף לוי - סמנכ"ל גורמי ייצור, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אפרת ורד - עו"ד, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אסתר זנזורי-פריאל - עו"ד, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
צחי ברקוביץ - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
עידית פרום - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
שמעון גואטה - ראש המועצה האזורית מעלה יוסף
דוד אוזנה - חבר מועצת הלול
שמואל לויט - מנכ"ל המועצה לענף הלול
יצחק בוסקילה - חבר דירקטוריון, מועצת הלול
חיים דהן - חבר דירקטוריון, מועצת הלול
גילי ברנר - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ) מייצג/ת את מועצת הלול
מירב שמולי - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את מועצת החלב
רישום פרלמנטרי
¶
ר.כ., חבר תרגומים
חוק הגליל (תיקון מס' 12), התשע"ז-2017, (הארכת התקופה למתן עדיפות למשק הלול במרום הגליל (התשע"ז-2017)
של חה"כ יצחק וקנין, מרגי, איתן ברושי חיים ילין, איל בן ראובן, עמר בר-לב, יעקב פרי, משה גפני, מיכאל מלכיאלי, בצלאל סמוטריץ', יגאל גוטה, אורי מקלב, זהבה גלאון, איתן כבל, רועי פולקמן, אילן גילאון, אכרם חסום, אלעזר שטרן, עודד פורר, מרדי יוגב, ענת ברקו, דוד ביטן, רוברט אילטוב, אברהם נגוסה, עיסוואי פריג', אראל מרגלית, מירב בן ארי, שולי מועלם-רפאלי, ישראל אייכלר, מנחם אליער מוזס, נאוה בוקר, נורית קורן, נחמשן שי, איציק שמולי, מאיר כהן, מנואל טרכטנברג, יעל גרמן, אורלי לוי אבקסיס, רויטל סויד, עליזה לביא, טלי פולוסקוב, יעקב אשר, יפאת שאשא ביטון
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה, לאחר שוועדת הכנסת דחתה את הדרישה לנושא חדש אנחנו חוזרים חזרה לחוק.
אומר חבר הכנסת ועקנין שיש בעיה בנוסף בלי קשר לכל הדברים שדיברנו, שהמשמעות של העניין שהם יכולים לאבד הרבה כסף.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אני רוצה להגיד לכם שאין לנו נוסח מעודכן. זאת הבעיה, שאנחנו מדברים על חוק שאין לנו אותו.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
בנוסח אני עליתי על הדבר. הערתי את תשומת ליבו של אסף. דיברתי גם עם שירה בשבוע שעבר. הדבר הזה מביא תוספת גדולה מאד של כסף. אני הייתי מציע שאסף ממשרד החקלאות יקריא את הסעיפים, נתקן אותם בהתאם וזה הכל. זה לא יוצר שום מצב אחר. הרי אנחנו חייבים לתקן אותם. אם לא לדעתי זו תוספת תקציבית גדולה מאד, מכיוון שהניסוח הזה פורץ גדר כפי שהוא נוסח בטעות.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, חבר הכנסת וקנין, אני רוצה להגיד. היות והתפרסם שלחבר הכנסת וקנין יש נגיעה אישית בעניין הזה, אני לא יודע, אז היינו צריכים להחליט, הרי הוא מטפל בעניין הזה 15 שנה. הוא אמר את זה כאן בוועדה, שאין לו נגיעה אישית לעניין, אז אני מבקש אם אתה יכול לומר את זה באופן מפורט.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אומר ככה – הנושא הזה לא עלה פעם ראשונה ולא פעם שנייה ולא פעם שלישית. גם הגיע לוועדת האתיקה בזמנו, לפני 7-8 שנים. ותמיד מתי זה עולה? כשאני מדבר כנגד הטייקונים. אז הם דואגים מיד לעשות את מה שצריך. רבותי, יש לי מכסת תלות, אחרי שחוק הגליל התקבל ב-88. אני נכנסתי לכנסת בשנת 96, זאת אומרת חוק הגליל התחיל לפעול כבר ב-88, ככה שלא הייתה לי שום נגיעה לא בחקיקה שלו, לא בשום דבר. לאורך כל השנים חוק הגליל רץ בלעדי יצחק וקנין.
המכסה שלי היא מכסה אישית, שהיא לא עולה על אף מכסה מ-3,000 החקלאים שיש בגליל. דהיינו המכסה היא מכסה של 2,000 מטילות, כמו שיש לכל חקלאי מכסה אישית כזאת, עם 500,000 ביצה. לא עולה, לא יורדת, לא יכולה להשתנות. אני שווה בין שווים. מאחר שהחוק, המחוקק, כאשר קבע עיסוק נוסף החריג את המושבניקים ואת הקיבוצים מתוך הדבר הזה של עיסוק נוסף, קבע את זה על החוק בכנסת כאשר קבעו עיסוק נוסף. ולכן גם ועדת האתיקה וגם כל הוועדות שנגעו בזה, לא מצאו שום פגם בזה, כי אני לא נותן לעצמי שום דבר ממה שאחרים מקבלים אותו. לו הייתי דואג לעצמי לתוספת תקציבית או איזה דבר מסוים. אני לא עושה את זה.
רבותי, אני רוצה להגיד עוד יתרה מזאת. אני חושב שכל הפרסומים המכוונים שהיו בשבוע שעבר, הם היו רק במטרה אחת. במטרה אחת להביא לאנדרלמוסיה שיש היום, כבר קיימת בענף ההטלה, בענף הפטם, סליחה, והיא הולכת במסלול לענף ההטלה. זה שאני אמרתי פה שכולם כיסו את זה מתחת לשולחן, אני הייתי צריך לשבת בשקט ולא לומר את זה פה בשולחן, שמעל 800 מגדלים היום בהטלה, מקבלים סובסידיה ולא מגדלים. אז על זה אני צריך לקבל את כל הכותרות. למה? כי הטייקונים הלכו ודאגו למה שדאגו. אז עשו כתבה, מחזרו אותה עוד הפעם בדה-מרקר וימחזרו אותה עוד 200 פעם.
חברים, אף אחד לא יחזיר אותי אחורה. את האמת שלי אני אומר על השולחן. אני מגדל בין כל 3,000 המגדלים. אין לי שום יתרון על אף מגדל ולא דאגתי לעצמי לשום דבר. חוק הגליל בא לפני והיה לפני, אז ככה שלא ינסו להדביק לי שום דבר.
יתרה מזו, אני חוזר ואומר, מה שאני הבאתי לפה, מה שאף אחד לא ניסה, כשבאתי ודיברתי על הפטם ודיברתי על ההטלה, לא אני הצעתי את הפשרות של 2020. משרד המשפטים הציע את זה בישיבות שקיימנו. לא אני הבאתי את הפשרות האלה. אני את דעתי שלי אמרתי כשדיברתי עם משרד המשפטים בשבוע שעבר, ואמרתי את זה לפני משרד האוצר ואני אמרתי את זה גם לפני נציגי משרד החקלאות. ככה שכל מי שמנסה עכשיו לעשות - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אדוני, לא אני הבאתי את זה, משרד המשפטים אמר שצריך את הזמן של ההסתגלות, לא אני אמרתי.
היו"ר משה גפני
¶
מכיוון שאנחנו כנראה נצטרך לדון על כמה סעיפים שהם מה שהעלה עכשיו חבר הכנסת וקנין ועוד סעיפים אחרים, אני מציע לקבל את הרביזיה שלך ולפתוח את הדיון. עכשיו שאלתי את שגית לגבי הנוסח, אז היא אומרת שיש להם עוד תיקונים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ענייניים, לא טריקים שאני רוצה לתקוע את זה. אני רק רוצה שהדברים שהיו ברוח הדברים שסוכמו - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז, בסדר. מי בעד קבלת הרביזיה של חבר הכנסת מיקי רוזנטל ירים את ידו? מי נגד? אין. נמנע אין.
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הרביזיה של חבר הכנסת מיקי רוזנטל נתקבלה
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו פותחים את הדיון מחדש על הסעיפים שבהם יש בעיות. אני רוצה לדעת, אסף, האם זה נכון שחבר הכנסת וקנין אומר שיש פה איזה טעות? אז תגיד מה הסעיף, נצטרך לטפל בו.
אסף לוי
¶
הסוגיה שחבר הכנסת וקנין העלה בנוסח כפי שאושר בוועדה, כפועל יוצא, מסתבר שכל מגדל פטם, הרי הכנסנו את הסעיף שמגדל - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש, חבר הכנסת גליק, לא לדבר באמצע הדיון. בסדר, אני מבין שאתה צריך, לא חשוב מה שאני מבין.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
ואני אמנם יודע הרבה דברים, אבל יש הרבה דברים שאני לא יודע, אפילו שאני חבר כנסת.
היו"ר משה גפני
¶
אין ויכוח, הכל בסדר. אבל למה אתה מתייעץ איתו, למה אתה לא מתייעץ איתי? הרי לי אין אינטרס פה. אין לי לא מטילות ולא חלף פטם. למה דווקא איתו? מה הוא מבין יותר ממני?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
חבר הכנסת גפני, אני רק רוצה להודיע שאני חייבת לצאת לדיון בוועדה שלי בנושא תכנית בטיחות ילדים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
שעה וחצי. זו ועדה מאד מאד חגיגית. סומכת עליכם שתצביעו נכון למקרה שאני פספסתי, אבל יש לי - - -
אסף לוי
¶
אז אני אסביר לפי סעיף, כי זה לא היה בסעיף וזו הייתה הבעיה. אז עוד פעם, אני אחדד את הבעיה ואני אגיד איפה הצענו לפתור אותה.
הבעיה הייתה שאת ההטלה אנחנו חייבנו בסוף 2021 לגדל במשקו או במושבו ובעצם הסעיף הזה לא חל על מגדלי הפטם ומאחר ואפשרנו, בעצם בגלל שענף הפטם לא בתכנון וכל אחד בעצם יכול להתחיל לייצר, אז נוצרה פה איזו אפשרות שכל בעל נחלה יתחיל לייצר פטם אם באמת הוא בגידול משותף ואת זה רצינו לעצור.
אנחנו הצענו לעצור את זה על ידי הגדרה של שני סעיפים, של יצרן קיים ושל יצרן חדש, כשבעצם יצרן פטם חדש כדי להיות זכאי לסובסידיה יהיה חייב להקים לול חדש.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זאת אומרת שהוא יתחיל ישר עם פשיטת רגל, לא אחר כך. יתחיל ישר עם פשיטת רגל.
אסף לוי
¶
שנייה רגע, תיכף נגיע, רגע. אז בעצם יצרן חדש, מי שירצה להיכנס לראשונה כיצרן פטם כדי להיות זכאי לסובסידיה, יהיה חייב להקים לול חדש ובתקנות אנחנו מאפשרים את זה בגלל היעילות הכלכלית, עד 10 שותפים, שהם יהיו עד 10 שותפים בלול החדש - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לא, מה כן? תנו להם לחיות. הכל עכשיו? תעבירו את החוק, תעשו תיקונים אחר כך, בעוד שנתיים, שלוש. הרי קיבלנו פה לוח זמנים של שלוש עד ארבע שנים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, אנחנו מדברים על אנשי חלף פטם, אנחנו לא מדברים על יצרן שרוצה עכשיו להקים לול.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
העניין הוא כזה, שבחקיקה אני ביקשתי אבל אין לזה טעם כי אין לזה משמעות, להגיד שההסדר הזה של חלף הפטם יהיה חד פעמי, סופי ויסתיים. גם אם כותבים את זה, מחר אפשר לשנות את החוק. ולפיכך ההצעה שלי היא בכלל אחרת, שאומרת כל מי שקיבל חלף פטם עד עכשיו יקבל את כל הכסף בבת אחת והסעיף הזה בחוק יתבטל. לא תהיה יותר אופציה של חלף פטם. המשמעות היא שינוי תקציבי מעט, אבל זה גם מחסל את כל האפשרויות שעכשיו החוק מאפשר ויש בהן פרצה. מה זה אומר? אני קיבלתי חלף פטם נאמר, עכשיו בעוד שנתיים אני אומר אוקיי, ההסדר נגמר, עכשיו אני אכנס שותפות עם מישהו לא במשק שלי. אני אכנס בשותפות. עכשיו אני קיבלתי סובסידיה כחלף פטם ועכשיו אני אקבל סובסידיה כמגדל, למרות שאני לא מגדל.
אני רוצה לבלום את האפשרות הזאת ולכן ההצעה שלי אומרת דבר כזה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
רוזנטל, אבל על כמה זמן? אתה מחשב את הרווח על כמה זמן? שנה? שנתיים? צריך להבין.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אין יותר חלף פטם. כל החלק הזה של החלף פטם, שהיינו מוטרדים בגינו פה, חלק מהאנשים לפחות היו מוטרדים, מסתיים וזהו. ואז יש או יצרן חדש - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
או יצרן חדש או אתה רוצה להקים לול? תבורך. תקבל סובסידיה. לא יהיה יותר מסחראה עם חלף הפטם.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
רגע מיקי, אבל הויכוח, וגם הייתה לנו שיחה קודם עם וקנין, זה השאלה אם אנחנו מסכימים שחלף הפטם כמו שדובר עליו במשרד החקלאות יהיה לשנה בסך הכל או שנה וחצי, עד סוף 2018 אז ניחא, זה איוון אחד.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
קודם כל זו גם עמדה של עוד רבים פה בדיון ואפשר אז ללכת להצעה של רוזנטל ולהוון את זה. לתת להם את זה אפ-פרנט. בסדר גמור. זה יכול להיות שנה וחצי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני יושב הראש, חברי הכנסת. הדיון הזה הוא בעייתי. הוא מתקיים בלחץ של זמן ודנים פה בגורלות של אנשים ושל אזור שלם. לא כולם חקלאים, אבל כולם יושבים - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
רגע, לכן אני לא מבין את השינוי עכשיו. אנחנו צריכים תהליך של זמן כדי להפנים דברים וכדי לאפשר להם. מעולם לא הייתה רפורמה בזבנג וגמרנו. עכשיו הוא מציע בשנה, הוא מציע להוון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
רגע, עם כל הכבוד תן לי. מי שרוצה דרך אגב, אם האוצר מסכים, שירה, תקשיבו, אם האוצר מסכים ומי שרוצה יגיד במקום 3-4-5 שנים אני רוצה לבוא ולקבל את זה, אני לא מתנגד, אבל יש תהליכים. אנשים חיים שם. זה קיים 20 שנה. אי אפשר לעשות דבר כזה מעכשיו לעכשיו ועוד שעה להחליט במליאה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לכן אני מבקש להשאיר את זה כך ולקבל אולי דבר אחד:מי שרוצה להוון, מי שרוצה לקבל את הכסף, מה יעשו עם זה? ילכו להמר עם זה?
שירה ברגמן
¶
שירה ברגמן מאגף תקציבים במשרד האוצר. אני אתייחס להצעה של משרד החקלאות לגבי יצרן חדש ויצרן קיים ואני אגיד שאנחנו רואים פה בעייתיות מסוימת, מכיוון שבהגדרה של יצרן קיים מוגדר בעצם כל מי שהוא חלף פטם. ולכן יש כאן חשש שגם אחרי שהשלוש שנים של החלף פטם יסתיימו, יהיה אפשרי להירשם כמגדל על לולים קיימים ולהמשיך לקבל בעצם חלף פטם, את כל ה-10 שנים.
לכן ההצעה שלנו, שגם דיברנו עליה עם משרד החקלאות, היא לעניין חלף הפטם לעשות צמצום מסוים ולהגיד שאו שהוא מגדל בלול – מי שפרש כבר וקיבל חלף פטם מכיוון שיפסיק לגדל, או מגדל בלול חדש או מגל בלול הקיים שלו שממנו הוא פרש, או בלול של משפחתו הישירה. אחרת מנגנון חלף הפטם – בואו נגיד את האמת לעצמנו – נשאר לחלוטין - - - לעשור.
היו"ר משה גפני
¶
תגיד לעוזר שלך לא להפריע ואני מבקש לא להתערב באמצע, אני גם רוצה להבין. ולכן מה המסקנה? מה שאמר לי חבר הכנסת וקנין ומה שאומר משרד החקלאות, הם אומרים שהם ינוסח כמו שדובר קודם, זה תוספת של 80 מיליון שקלים.
שירה ברגמן
¶
רק מחדדים נקודה מאד מסוימת לגבי חלף הפטם. כרגע בהצעה שאסף הקריא, האנשים שהם חלף פטם, כלומר הפסיקו לגדל והם נקראים היום חלף פטם, מוגדרים כיצרן קיים. משמע, הם יכולים, גם כשהעולם של חלף הפטם יסתיים עוד שלוש שנים או עוד שנה, מה שתחליט הוועדה, לרכוב כפרי-ריידר בעצם על לול קיים. אין דרישה כלפיהם, להבדיל מיצרן חדש, להקים לול חדש. אז יש כאן חידוד.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, הבנתי, אני מקבל את זה. זה בסדר מה שאמר חבר הכנסת וקנין ומה שאמר משרד החקלאות. אנחנו נצטרך לנסח את זה בזהירות וכו'.
לגבי ההצעה של חבר הכנסת מיקי רוזנטל, אני רוצה תשובה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש תשובה לגבי ההצעה של חבר הכנסת מיקי רוזנטל. אם מדובר על שנה או על שנתיים או על שלוש, הוועדה תחליט. אני שואל האם ההצעה הזאת מקובלת.
שירה ברגמן
¶
המשמעות של מעל לשנה של איוון של חלף הפטם - חלף הפטם משולם בשנה בכ-40 מיליון שקלים, 35-40 מיליון - לכן תכפילו במספר השנים שהוועדה לצורך העניין דנה בהם, לצורך העניין 3 שנים – אז אנחנו מדברים על 120 מיליון שקלים ש- - -
שירה ברגמן
¶
אני אסיים עם משפט אחד. בחוק הגליל, בסעיף הארכה שלו אמרנו בצורה ברורה מעל כל במה, ששריינו בעולם של הנומראטור – אני אמרתי כאן משפט שאסור לי להגיד - - -
שירה ברגמן
¶
את הסכום הדרוש בשביל להמשיך את חוק הגליל. עכשיו כשאנחנו מדברים לגבי 2018 לצורך העניין, צריכים להכפיל ויותר, פי שניים וחצי את ההיקף התקציבי, ברור שמדובר בהצעה תקציבית - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אפשר ברשותך? עזבי רגע את החלק התקציבי, אני מדבר איתך על החלק העקרוני. האם בחלק העקרוני שמבטל את חלף הפטם, כמו שאני מציע, העיקרון נראה לכם או שנראה לכם מופרך שאני מדבר שטויות. העיקרון.
היו"ר משה גפני
¶
מציע חבר הכנסת רוזנטל – על זה ביקשתי התייחסות – הוא אומר ישלמו להם עכשיו, זה יהיה בחוק, מה שיוחלט. זה יהיה בחוק וחלף פטם יוצא מהחוק. זאת ההצעה.
שירה ברגמן
¶
הבהרתי את הבעייתיות. במהות, אם היינו יכולים לקצר את חלף הפטם בשנה אחת, מצוין מבחינתנו. אין לנו שום בעיה. אבל להוון – הופך את האירוע הזה לאירוע תקציבי - - -
היו"ר משה גפני
¶
האוצר יטריף לי את הדעת. אתם החלטתם מלכתחילה כמה כסף אתם נותנים לחוק הזה. שקל אחד נוסף לא יהיה בדיונים איתנו. בסדר, הבנתי. שאלתי שאלה עקרונית, אז מה את מספרת לי עכשיו על שנה ושלוש שנים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שנייה, תן לי להגיד לה משהו. את יודעת היטב שאם אנחנו לא נבטל עכשיו את החלף פטם הוא יהיה בכל ה-10 שנים האלה. יבוא מישהו, תהיה הסתייגות בעוד שנתיים, בעוד שלוש וזה יימשך וככה אנחנו הורגים את הדבר הזה שהוא דבר רגע מאד. אז יכול להיות שזה יעלה עכשיו יותר, בלונג-ראן זה יעלה הרבה פחות למדינה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך מה ההבדל בינך לבינה. אתה מדבר בהיגיון, אתה אומר דבר – חלף הפטם יוצא מהחוק ובזה זה נגמר. אתה לא יודע מה יהיה פה בעוד שלוש שנים.
היו"ר משה גפני
¶
הם יודעים. לא משנה מי שיהיה, הם ישלטו. אז זה לא איכפת להם. הם כל הזמן מדברים על אותו כסף. אני רואה כל הזמן, הרי ישבתי בישיבות להגיע לפשרות. בסוף התשובה היא שלילית.
חבר הכנסת חיים ילין, בבקשה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כבוד יושב הראש, שתי הערות. קודם כל אפשר לעשות גם וגם, לנסות להגיע לאיזו שהיא פשרה שכולם מבינים אותה. לבטל את חלף הפטם והתשלומים יהיו פרושים בשלוש שנים. אז זה לא אירוע תקציבי כמו שהיא אומרת ומצד שני הוא מקבל את מה שהוא רוצה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
לא צריך לעשות מזה עניין, כי בסך הכל זה תזרים מזומנים. באמת זה תזרים. את שמת את הנומראטור, אסור להגיד את זה, כבר שמת את זה בצד, עכשיו מה זה משנה? בגלל שהחוק קובע שאם האירוע הוא פי שלושה, אז הוא הופך להיות אירוע תקציבי, אבל אם זה כל שנה, אז זה לא אירוע תקציבי.
אז אני בא ואני אומר, כבוד יושב הראש, אפשר ללכת עם מיקי. יש היגיון. זאת אומרת אני לא מדבר על ההיגיון החקלאי, אני מדבר על ההיגיון הניהולי. ההיגיון הניהולי בא ואומר חברה, בואו נעיף את זה מפה, נסדיר גם מה זה ומי מקבל, שלא יהיה פה כפל מבצעים מה שנקרא. בסך הכל, כשמדברים על החלף, זה מין פנסיה שנותנים לבן אדם אשר הפסיק להתפרנס מהמקצוע שלו.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
רגע, אני אסביר לך משהו, שירה. ניהולית זה נכון מה שאומרים, כי מבחינת חלף הפטם הוא נעלם מהמפה, מקבלים את התשלום פרוש לשלוש שנים. לך אין בעיה מבחינת האוצר ובמקום שיופיע בחוק חלף פטם, אז לא יופיע שום דבר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני מקבל דווקא את מה שאת אומרת, שירה, שלא יהיה מצב כזה של מגדלים חדשים או ישנים או ערבוב של המגדלים. אני חושב גם שאם זה יהיה מאד ברור, אז זה גם יעשה סדר. אם לא יהיה ברור בחוק, אז אני רואה את עצמנו בבתי משפט על ידי לולנים שתובעים והפוך, שקיבלו כסף ופתאום מישהו נזכר שהוא לא קיבל כדין, שזה עוד יותר גרוע. זאת אומרת לקחת כסף אחרי שמישהו קיבל פיצוי וכבר הייתי בסרט הזה. זאת אומרת אני אומר את זה מתוך ניסיון, לא מתוך שום דבר אחר.
לכן העסק צריך להיות מאד מאד ברור – האם אנחנו יודעים לנסח את זה בצורה כזאת, עכשיו? אתם יודעים לנסח את זה?
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני לא רוצה שיהיה פיצוי שאחרי זה בן אדם ירצה לגדל ואחרי זה יבואו ויגידו לו - - -
אסף לוי
¶
סך הכל יש לנו היום במסלול של החלף 590 ואמרנו שמתוכם 118 מייצרים בפועל. רק לשם הנוחות הלכו למסלול של החלף. אז מתוך 450 שהם לא קיבוצים, רובם מושבים, אם נכפיל ב-35 כפול 3, אנחנו מגישים לחשיפה תקציבית של 40-50 מיליון שקלים לשלוש שנים ולא 120 מיליון שקלים.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כבר תראה סעיף בוועדת כספים של 80 מיליון שקלים רזרבה, אם זה נכון מה שאתה אומר, שמגיע לפה, להעביר לסעיף אחר.
היו"ר משה גפני
¶
פשוט יש פה את הוויכוח הקבוע שמתקיים פה. הרי מה שאמרה שירה, היא אמרה הבדל בין שנה לשלוש שנים זה הבדל מהותי, זה משנה גם את תמונת המצב.
היו"ר משה גפני
¶
למה? בגלל שהיא אמרה שלשלוש שנים זה 120 מיליון שקלים, 40 מיליון שקלים לשנה. אומר הגורם המקצועי בממשלה את הנתונים, הוא אומר לשלוש שנים זה לא 120 מיליון שקלים, זה לא אירוע תקציבי, זה 40 מיליון שקלים. זה כל הסיפור.
שירה ברגמן
¶
רגע, גם אם נדבר שנייה אני ואסף, נראה לי שאנחנו נסכים, מכיוון שהסוגיה כאן היא לא רק מי שמקבל חלף ובאמת המגדל, אלא כולם מקבלים הרי חלף היום. כולם מקבלים - - -
אסף לוי
¶
לא, המייצרים יעברו ליצרנות. בן אדם לא ייקח שלוש שנים אם הוא מייצר בפועל. קיבוץ שמייצר בפועל ולשם הנוחות לוקח את החלף - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל שירה, את לא יכולה. אני לא שאלתי עכשיו על זה. אנחנו נצטרך להכריע בהצבעה. אני רוצה לדעת מה עוד הסוגיות שנמצאות במחלוקת, בבקשה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני איתך לא עושה שום הסדר. איתך אני לא עושה שום הסדר. איתך אין לי מה לדבר בכלל. תתנהל עם עצמך כמה שאתה רוצה, לא איתי. וקנין לא מתנהל מולך.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אוהב את השיח שלך. כשאתה נכנס לפה ולא מבין על מה מדברים ועושה את מה שאתה עושה.
אפרת ורד
¶
אני מקריאה את ההגדרה מחדש של מרום הגליל. מרום הגליל – יישובים באזור המסומן במפה שבתוספת - - -
אפרת ורד
¶
שקיים בהם לול שבו מגדלים תרנגולות או פטמים, לפי העניין, שהוכנסו ללול בהתאם להיתר לפי פקודת מחלות בעלי חיים, (נוסח חדש), התשמ"ה-1985. ולעניין סעיף 2 (ד) – יישובים כאמור שגידלו בהם בעבר פטמים. ולעניין נהרייה – רק בכפר השיתופי נהרייה.
אייל לב ארי
¶
ובנהרייה יש היום שכונה של 2 רחובות, שהיסטורית פעם הם היו חקלאים ויש שם לולים. אז אני לא יכול להחריג, לכתוב ללא נהרייה. לכן כתבנו - - - שיתופי - - -
אפרת ורד
¶
אנחנו לא רוצים שאנשים יעברו לגור בנהרייה ויחשבו כמקיימים את התנאי של מגורים במרום הגליל, לכן אנחנו מחריגים ומאפשרים רק - - -
אייל לב ארי
¶
זה מספיק בעל מכסה בגלל ההגדרה. כי בעל מכסה זה בעל מכסה קטנה ויצרן פטם. זה כולל גם וגם. נכון? בעל מכסה הוא גם מי שיש לו מכסה קטנה וגם יצרן פטם מבחינת ההגדרה.
אפרת ורד
¶
אחרי יצרן פטם הוספנו הגדרה חדשה. אנחנו רוצים להוסיף הגדרה חדשה. יצרן חדש - בעל מכסה שהחל לגדל תרנגולות או פטמים לפי העניין, לאחר יום י"ז באדר תשע"ז, 15 במרס 2017. הכוונה היא יצרן חדש, מי שהצטרף עכשיו, אחרי בעצם יום אישור החוק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיבו, אני מבין טוב מאד. אם מקבלים את ההצעה שלי, אז הבעיה לא קיימת כמעט, אבל אם לא מקבלים את ההצעה שלי, אדוני יושב הראש, בעל המשק לול ליצור פטמים צריך להיות ביצרן החדש. בעל המשק לייצור פטמים זה החלף פטם. זה לא יכול להיות ביצרן הקיים, כי אחרת אנחנו פותחים פה בדיוק את הבעיה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
או להעביר את זה ליצרן חדש ומי שקיבל חלף פטם לא יכול להיות מוגדר יותר כיצרן קיים, הוא צריך להקים לול חדש אצלו או בשותפות, אבל אצלו במשק. אחרת - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר. תקשיב, אני אומר שאם מקבלים את ההצעה שלי לגבי חלף הפטם, אז זה פחות קריטי. זה כבר לא משנה ההגדרות האלה. אם לא מקבלים את ההצעה שלי, אז מי שקיבל, הוא בעל משק לייצור פטמים וקיבל חלף פטם, הוא לא יכול להיות יצרן קיים יותר. הוא רק יצרן חדש.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. אני מודיע כדלהלן: אנחנו מקבלים את ההצעה שלך. אם יהיה שינוי בהמשך הדיון, אנחנו חזור גם להצעה שלך.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי לחבר הכנסת רוזנטל. הוא אמר זה משנה לגבי ההגדרות. אם נקבל את ההצעה שלו ואני רוצה לקבל אותה, לא משנה בהגדרות מה אומרים על מצב קיים, מצב חדש, זה בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק. אם לא נקבל את זה, אנחנו נחזור גם להגדרות. זה מה שאמרתי לו. אנחנו יכולים להצביע עכשיו על ההגדרה כאילו ההצעה שלו התקבלה. אם ההצעה בסוף לא תתקבל, נחזור להגדרה הזאת. יש עוד שאלות לגבי ההגדרות?
אפרת ורד
¶
יצרן קיים בעל מכסת הטלה או יצרן פטמים שהחל לגדל תרנגולות או פטמים לפי העניין, לפני יום י"ז באדר תשע"ז, 15 במרס 2017, לרבות בעל משק לול ליצור פטמים.
אייל לב ארי
¶
אני מבין שהוא בעייתי. כשכתבנו את הסעיפים האלה רצינו לאפשר לאנשים שבאמת רצינו שהם יוכלו לגדל, לעשות שותפויות. הבעיה בסעיף הזה שאם נשים אותה חלף פטם ביצרנים חדשים, הם לא יוכלו לחזור ללול הישן שלהם, בגלל שאתה דורש בסעיף שלהם - - -
אייל לב ארי
¶
ולכן אם יוחלט אחרת, צריך להגדיר את חלף הפטם שיוכל לחזור ללול שלו או לבן משפחה. הוא לא יכול להיכנס פה.
היו"ר משה גפני
¶
פה אחד. סעיף אחד התקבל כפי שהוגדר כאן, עם השינויים שהוקראו. סעיף 2. יש הערות על סעיף 2?
יהודה גליק (הליכוד)
¶
לא, לא, אני אומר מה שמיקי רוזנטל אומר. אני אומר בואו נדלג כרגע על 2 ד' שהוא הבעייתי, שהוא החלף פטם ובואו נצביע על כל החוק, שכל החוק יעבור. אנחנו רוצים שהחוק יעבור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, לא, אני מתעקש לגמור עכשיו את הסוגיה של סעיף 2 (ד). אני רוצה לקבוע שהוועדה, או לפחות אני חושב ככה ואני חושב שגם גפני חושב ככה - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כשדנו בנושא של חלף הפטם ואמרנו איך אנחנו מבטלים את חלף הפטם אחת ולתמיד ולא ממשיכים את הסאגה הזאת של כל הזמן הארכות, בא משרד המשפטים, הציע הצעה שזה יהיה עד שנת 2020, דהיינו לעוד שלוש שנים, כדי לתת לחקלאים להסתגל למציאות. או שהם חוזרים לייצר, או שהם נפלטים מהענף ואז מי שלא יגדל יותר, נפלט, לא יקבל סובסידיה.
בא מיקי רוזנטל ואומר דבר כזה, אני מציע לא להמשיך את הסאגה הזאת בכלל. בואו ניתן להם עכשיו את כל הכסף של כל התקופה במכה אחת.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
תקציבי. לדעתי זה גם עלול, אני חושב, יכול להיות, אני לא יודע, זה יכול ליצור מצב כאילו אנחנו יוצרים שהחקיקה הזאת היא תקציבית, מה שלפני כן היא לא הייתה תקציבית. כיוון שגם הנושא הזה עלה בדברים - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כן, מה שהממשלה הסכימה והיה מתוקצב, מתוקצב. עכשיו אם אתה מוסיף במכה אחת 40 מיליון, 50 מיליון, זה גורם לתקציב.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו לא רוצים את זה. אנחנו רוצים לבטל את זה, שלא יהיה אפשר להאריך את זה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כדי לסבר את האוזן, למה באנו ואמרנו את הדבר הזה, זה קצת נוגע לאותה הסתייגות שלי, שגם אני העליתי אותה ויש ויכוח לגביה. האם נחזיר את הויסות לענף או לא נחזיר אותו? למה? למה אנחנו רוצים להחזיר ויסות לענף? הרי אין סיכוי בעולם שאלה שתפסיק להם היום את חלף הפטם, שהם יחזרו לייצר בענף הזה, לאור הכאוס הגדול שיש בענף הפטם. יש כאוס גדול, כל העולם מכיר אותו. כל העולם יודע אותו. מהמציאות הזאת תיווצר רק צורה אחת של גידול.
אדוני יושב הראש, אני נוגע גם להסתייגות של חבר הכנסת מיקי רוזנטל ואני מנסה להסביר את הרציונאל למה בשבוע שעבר קבענו עד 2020. לכן בסוף הדיון אני ביקשתי הסתייגות לגבי הנושא של ויסות הענף, שהוא בעצם נשמת אפו של הענף הזה.
במציאות הקיימת היום, ישנם מגדלים חקלאים ויש מגדלים שהם לא חקלאים, שהם משחטות גדולות, שהם בנו חוות ענק. הדבר הזה יוצר מצב שכל החקלאים המושבניקים מתאדים. אני אומר מילה קשה – מתאדים מהענף הזה. לא ממשיכים לייצר. חלקם הגדול כבר נפל מזמן, כי בעצם הפסקת התכנון, הענף הזה לא מתוכנן. ואם הוא לא מתוכנן, כל החקלאים והמושבניקים, זה לא משנה איזה סדר גודל הם. אני אומר לכם את זה באחריות. יש מגדלים עם 10 חוות פטם במושבים. לא יכולים להמשיך לגדל.
לכן - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
מה ישבתם? וקנין, עם כל הכבוד, הוא לא מייצג את כולם. - - - צריכה להיות שלוש שנים, מה אתם עכשיו חותכים את זה?
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כל הכסף זה כמו חלף פטם, אותו דבר. מה זה משנה? ששר האוצר - - - נגד ראש המועצה של מרום הגליל.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
שגית, יש לי שאלה טכנית לגבי אותה הסתייגות עקרונית שלי. אני הצעתי הצעה שלא קבעתי אותה ולא תיחמתי אותה בזמן.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אומר, על מנת לקבע את הדבר הזה, קבעתי שנאמר שההצעה הזאת תהיה הוראת שעה לשנתיים ימים ולא רק זה, אם בתוך השנתיים ימים האלה תהיה עלייה של מחירים, הוראת השעה תתבטל לחלוטין. לא תמשיך.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
ולכן מה אני אומר, אני אומר יותר מזה. רבותי, בישיבות שלי עם האוצר, ישבתי היום וישבנו ביום רביעי ביחד. רבותי, תקשיבו, תקשיבו, הדבר הזה חשוב מאד.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אחרת אני אומר לכם, מה שיקרה, כל המושבניקים לא ימשיכו לגדל. זה יהיה נחלת המשחטות והקיבוצים, באחריות מלאה. נכון להיום אתם רואים את המספרים. 500 חקלאים בגליל, 570, מתוכם לא נשארו כלום כבר. אין חקלאים. חברים, אתם רוצים להשאיר את זה נחלה של נתח אחד, כמו בחלב? וזה עוד ענף מתוכנן לחלב. הפטם הוא לא ענף מתוכן.
לכן ההצעה שלי, אם תהיה העלאת מחיר, רבותי, הוראת השאלה תתבטל. זה מה שאני מבקש.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כן. וגם דיברו על זה שמחיר הבסיס ייקבע לממוצע המחירים פחות 5%. היה איזה שהוא דיבור.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אם אפשר לנסח כזו הצעה. היה לנו דיבור שאם אפשר נלך עם זה ואם אי אפשר משפטית, אז נדחה את- - -
שגית אפיק
¶
אפשר לומר את הדבר הבא, שאם שר האוצר ושר החקלאות לצורך העניין, ישתכנעו שעלו המחירים בתוך תקופת הוראת השעה, הם רשאים באישור הוועדה או לא באישור הוועדה לעצור את ה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל אודי, לא קיבלת רשות דיבור. קודם נראה שאנחנו פה מסודרים. אנחנו יכולים להצביע בניגוד לדעתכם.
אודי אדירי
¶
יכול להיות שתהיה החלטה בניגוד לעמדת האוצר, אבל יכול להיות שזה יחזור לאן שזה צריך לחזור, כי גם אנחנו - - -
אודי אדירי
¶
זה לא רק נושא, זה במהות חדש. זה להפיל. האוצר כאן לא יתווכח על לתת 100 מיליון שקלים למגדלים, אבל הגבול עובר במקום שבו אתה פוגע בצרכן בחוק הגליל.
היו"ר משה גפני
¶
אודי אדירי, אני לא הולך להצביע היום על הראש של האוצר. לא הולך להצביע היום. אני מבקש ממך אודי, אני אמרתי את זה קודם לשירה, אני אומר את זה עכשיו גם לך. אתם לא יכולים לבוא לכאן לוועדה וכל מה שאנחנו מציעים להגיד לא. אנחנו שוברים את הראש כדי למצוא פתרון שלא יהיה בניגוד לדעתכם. אמרת לי ושכנעת אותי – עליית מחירים. קיבלתי את זה. בא יצחק וקנין, הציע הצעה. אתה מכיר אותה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
רגע, אז לפני אודי, רק דבר אחד שאני רוצה לומר שנהיה הוגנים. נכון, לחבר הכנסת וקנין מאד מאד חשוב להגן, בצדק, על המושבניקים. הייתה רק אמירה שיש כאן נושא שאיך באמת מגיעים ליעד הזה, שגם שומרים על המגדלים הקטנים וגם לא עולה המחיר. זו סוגיה מורכבת וביקשנו להשאיר את ההסתייגות בחיים ולדון בזה בתחילת המושב הבא. כי באנו ואמרנו שזה נושא מורכב.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
על המנגנון של ניהול משק הפטמים. כלומר במובן הזה שברגע שזה משק מנוהל, בפעם הקודמת שזה קרה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כן. ואז אמרנו אנחנו מסכימים עם שתי האמירות שנאמרו כאן, שהצרכן נפגע ווקנין צודק שהמגדלים במושבים נפגעים. הכל מוסכם. מה לא הצלחנו להגיע? ובאמת, וקנין, אין מומחה ממנו ואין כייף לנהל איתו דיונים, רק לא הצלחנו לייצר מודל שאנחנו מסכימים עליו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש כאן הצעה למנגנון המחירים, אודי. השאלה אם אפשר לחיות עם זה. זו השאלה. וקנין צודק, המגדלים הקטנים נפגעים, אין ויכוח על זה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חברה, בואו תשמעו. לפני 10 שנים אני אמרתי אותו דבר על החלב. רבותי, תקשיבו טוב, לפני 10 שנים אמרתי את אותם הדברים על הענף החלב. אותם דברים בדיוק. לא רק זה, בענף מתוכנן, לא ענף לא מתוכנן. ענף החלב הוא ענף עם מכסות. באתי ואמרתי רבותי, זה יחסל את המושבניקים, תשמעו טוב מה אני אומר לכם. גיחכו על מה שאמרתי. נכון להיום,
מתוך 380 משקי חלב במושבים, התחסלו 230 בחמש שנים. נשארו נכון להיום 130 מגדלים. הקיבוצים תופסים איום 70 ומשהו אחוז מענף החלב.
אודי אדירי
¶
אדוני יושב הראש, תקשיב, החוק הזה, חוק הגליל, הוא חוק שעוסק בתמיכה בחקלאות. אני חושב שראיתם את משרד האוצר גם מתגייס, כי זו תמיכה בחקלאים שהיא לא על חשבון הצרכן ועשינו את זה. התיקון שמציע כאן חבר הכנסת וקנין, אנחנו חושבים שזה תיקון מסוכן לחוק, שיביא לעליית מחירים לצרכן. זה החשש הראשון שלנו והוא חשש אמיתי ומוחשי.
פנה אלינו חבר הכנסת וקנין בעניין של החקלאים הקטנים, החקלאים במושבים. אני חושב שהנושא הזה ראוי לבדיקה. אני מודה, אמרתי גם לחבר הכנסת וקנין, אנחנו לפני שנה וחצי - - -
אודי אדירי
¶
אנחנו הנחנו לפני שנה וחצי על שולחן ועדת הכלכלה הצעת חוק שאם הייתה עוברת, אני חושב, הייתה מונעת את מה שעושים היום לקטנים, אבל דחו אותה. אז אגב, הכנסת סיכמה שיהיה דיווח חודשי ואם לא תהיה ירידה של 10% במחיר יחזרו להצעת האוצר. בואו אני אספר לכם, ירידה של 10% לא הייתה ולהצעת האוצר לא חזרו.
עכשיו הגענו למצב שבו כמו שחששנו, החקלאים הקטנים נפגעים. אני אמרתי היום לחבר הכנסת וקנין, אנחנו מוכנים, מעבר לתמיכה שיש בחוק הגליל, שנותנת כמובן לכל אחד את ה-3,000 שקלים בחודש, קרוב לזה. אנחנו מוכנים גם להיכנס לשיח ולראות מה אפשר לעשות, בצורה שלא תפגע בצרכן. בסוף לא על חשבון הצרכן, זה באמת חשוב לנו ואני רואה פה.
אדוני יושב הראש, הסיבה שדיברתי איתך ביום חמישי בטלפון ואמרתי שאני לא יודע ללכת על ההצעה הזאת של הפחתת מחיר ושהערכתי שהיא לא אפשרית, ואתה רואה כאן בוועדה, היא לא תהיה אפשרית. היא תבוא לפה עם הסתייגויות והשגות - - -
אודי אדירי
¶
תקשיב, לא ניתן לקבוע שיש ירידה מיידית של 5% ואם אין ירידה ההסדר בטל והוא בטל אם יש עלייה במחירים. ואני אכן מציע, ואני גם לא רוצה להעמיד את חבר הכנסת וקנין - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא למדתי כלכלה ואני יודע שאם יושבים ומחליטים, הרי זה הדבר הפשוט ביותר לעשות. יש עלייה של 5% - כולם יודעים את זה והשרים אומרים יש עליה וזה בטל.
אודי אדירי
¶
לא, זה לא קשור לנומראטור. זה לא קשור. יכלה כאן להגיד הוועדה, יש ממוצע מחירי למ"ס בשנת 2016 של מחירי הפטם, אפשר לקבוע ולהגיד שאם אין ירידה של 5% בתוך חודש ההסדר בטל, ואחרי זה אם במהלך השנה זה עולה, הוא בטל. אבל אני חושב, אני קצת מכיר את האילוצים. א' אני חושב שלא ידעו להעביר את זה, ב' אני לא חושב שזה מה שיפתור את הבעיות.
מה שאני מציע - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע, לאט לאט. בוא, תדבר כמו בחור ישיבה. אנחנו לומדים. תגיד לי, אם נוריד את שר החקלאות ורק שר האוצר יקבע אם הייתה - - -
אודי אדירי
¶
בסדר, אבל מה שאנחנו מציעים אגב, ואני מציע כאן גם לחבר הכנסת וקנין, אני מציע באמת, זה באמת לא קשור לחוק הגליל, ולרתום את זה ברגע האחרון לחוק שבו בסך הכל האוצר הלך כברת דרך ארוכה, אני חושב בזכות שר האוצר, בלי ויכוח, לטובת המגדלים. לא עשינו פה את המשא ומתן הרגיל על חוק הגליל. 10 שנים תמיכה מלאה, לבוא להכניס את זה ברגע האחרון - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
הרי חוק הגליל אומר לבטל את חלף הפטם, נכון? עכשיו נגיד אני רוצה לחזור לגדל. במציאות הזאת אני יכול לחזור לגדל בכלל? אין לי שום דבר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
מתוך דאגה לעניין. תראו, זה לא סביר שבנושאים כאלה דנים בלוחות זמנים כאלה קצרים. הרי היה אפשר להחליט ואנחנו לא רצינו לדחות את הדיון כי חוק הגליל הוא עד סוף שנת 2017. אנחנו רוצים עכשיו. המשמעות שעכשיו לוותר על חלק מההסתייגויות, לוותר על השינויים, למצוא דרך לטפל בזה עד סוף השנה. אני מציע לגבי החוק הזה – ואני גם פונה לחברי מיקי – אנחנו אישרנו לא מזמן. האוצר תקצב ב-100 מיליון שקלים או סדר גודל כזה את חוק הגליל. זה בכל זאת מפריע לי, פולקמן.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זה גורלם של אנשים. אנשים יודעים, 20 שנה הם פעלו, עכשיו רוצים לשנות ביום אחד והכל בגלל שיש פגרה לכנסת? מה השיגעון הזה? אני מבקש לחזור להחלטות הקודמות ולמצוא דרך לדון בכל ההערות במהלך התקופה שתבוא ולא בלחץ כזה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
להוריד את כל ההסתייגויות, גם של גפני. אני תומך בדברים, רגע. אני מציע לחזור למסלול המקורי ולדון בדברים בנחת ולא עכשיו. אם מביאים את ההחלטה הזאת, גם הדיון הזה עכשיו הוא פתע. אני בכלל צריך להיות בוועדה אחרת שדנים שם בדברים לא פחות חשובים.
לכן אני מבקש לחזור להחלטות הקודמות ולדון בכל היתר בלוחות זמנים אחרים ולא להכניס את כל החקלאים ללחץ.
היו"ר משה גפני
¶
ואת ההסתייגות של חבר הכנסת וקנין לפצל. גם אי אפשר לפצל, בגלל שזה לא פוגע בחוק - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל תראו, אני חושב שגם להוון את החלף זה לא דבר פשוט. אני לא יודע, תן להם לדבר. באו אנשים מהגליל.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל אני אומר גם לחברי וקנין, במצב שנוצר היום, אם רוצים להעביר את זה לפני הפגרה, אני מציע להיצמד למסלול המקורי ולמצוא דרך - יש פה מספיק אנשים - למצוא דרך לדון בכל היתר אבל קודם כל על בסיס המשך הוודאות והיציבות של חוק הגליל.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חברה, עם חוק גליל, בלי חוק גליל, החקלאים נגמרים אחד אחרי השני במושבים, מתחסלים. זה מה שאתם רוצים? תגמרו את זה. מה אתם רוצים?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
וקנין צודק, אבל יש דרך פרלמנטארית להשאיר את זה בלי להביא תיקון לחוק הזה מחדש בשלוש קריאות? למרות שעוד פעם, זה הכל אפשרות. השאלה אם יש דרך פרלמנטארית לעשות את זה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אתם יודעים מה הבעיה שלכם? אתם יושבים פה, תקומו, נצא כולנו, נלך נראה את החוות, תשימו לב מה נבנה בדרום על ידי טייקונים, על ידי משחטות, לא על ידי חקלאים, לצערי הרב.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אז מה אתם רוצים? שאני אגיד לא רואה ולא שומע? זאת מציאות קשה מאד. המושבניקים נגמרים אחד אחרי השני. חשבוניות של 3.10, עלות גידול 5. הראיתי את זה לשירה, הראיתי את זה לאנשי האוצר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חבר, המצב הוא חמור מאד. אין לי דרך להחזיר את המציאות לכך שהמושבניקים יחזרו לגדל. אין דרך. זו הדרך היחידה, לעשות ויסות לענף הזה. ואני מתחייב שלא תהיה עליית מחירים.
היו"ר משה גפני
¶
רק רגע, אתה מסכים לקבל הצעה כזאת? אי אפשר לפצל את זה, זה לא מופיע, כמו ששגית אמרה. אנחנו נקבל את ההסתייגות שלך ועד סוף שנת 2017 שר האוצר יוכל לבטל את זה. אנחנו מקבלים את זה בחוק.
אודי אדירי
¶
רגע, אמרנו גם לחבר הכנסת וקנין, אחד החששות שלנו הגדולים זה מעצם הדבר הזה. אם רוצים לפצל - - -
אודי אדירי
¶
תקשיב לרעיון. אני לא בטוח שהוא כל כך טוב לי, אבל אחרי מה שהצעת אני אציע אותו. אני אומר אתה יכול לבוא ולפצל את כל הפטם. עכשיו למה זה טוב לכם?
אודי אדירי
¶
אני לא מאושר מזה, כי זה אומר שבוודאות יהיה דיון, לא מרחתי את זה, כי ברור לי שעל הפטם יהיה דיון לפני סוף שנת 2017, לפני תום החוק. אבל אתה יכול להגיד הפטם מורכב, באמת יש פה נושא מורכב. חלף, לא חלף, הסתייגות של וקנין, אתה יכול להעביר את ההטלה ולפצל את הפטם. אני לא מאושר מזה, הייתי מעדיף לפצל רק את ההסתייגות של חבר הכנסת וקנין, אבל אם זו האופציה היחידה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז תעבירו בלי ההסתייגות ותעשו על זה דיון אחר. אתם משנים את כל החוק ברגע האחרון בצורה מהותית.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, לא, וקנין, רגע. המתווה המקורי עוד ניחא אני חשבתי, אבל זה, מעכשיו הפגנות על הראש של שר האוצר ש - - - כדי שיהיה ויסות? אנחנו חושבים שהויסות כמו שהוא יעלה מחירים לצרכן.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז לגבי המחירים צריך - - - אבל השאלה למה. הייתה כאן רפורמה שהובאה לרפורמה בפטם, לחוק ההסדרים הקודם. דנו, דנו, דנו, לוביסטים, לחץ פוליטי והרפורמה הזאת נפלה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
דרך אגב, מה שאמרנו שיקרה קרה. וקנין צודק, המגדלים הקטנים קרסו והחזקים-. הייתה אמורה לעבור רפורמה כוללת. צודק גם ברושי. אנחנו לוקחים - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
נכון, אבל צודק ברושי שבפטם צריך לעשות רפורמה כוללת, כי יש פה סוגיה איך עוזרים למגדלים הקטנים ומה עושים עם החלף והאם צריך פיקוח מחירים או טווח מחירים. היו כאן דיונים גדולים, זה נפל. עכשיו אנחנו מנסים בדקה ה-90 להכניס רפורמה.
היו"ר משה גפני
¶
רועי, תקשיב לי רגע. רק שנייה. אין לי אינטרס בעניין הזה. אני חושב שצריך להעביר את חוק הגליל. צריך למצוא פתרון. אנחנו מחפשים פתרון כבר שבוע. באמת. יושבים מעבר לזמנים, מעבר להכל. כבר הגענו לפתרונות. הבעיות שהעלה אודי אדירי, שאני מאד מכבד אותו, הוא המוביל בעניין הזה, הוא וחבריו ואני לא מתכוון רק עליו באופן אישי. קיבלתי את הדברים, הגענו לפתרונות.
עכשיו אתה לא יכול גם ברגע האחרון הזה, שאנחנו אומרים בסךר, בוא נעביר את זה, אבל הכוח נמצא בידי שר האוצר. אתה אומר לא יכול להיות שיהיו הפגנות ליד הבית של שר האוצר. אני מבטיח לך למזג הפגנות. יהיו הפגנות על הפטם יחד עם הפגנות על - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זה כמו להעביר לבית המשפט. אז בעצם אין חוק, אנחנו חושבים שהמודל לא עובד, נעביר חקיקה שתגיד לשר האוצר לבטל אותו.
אודי אדירי
¶
חוק הגליל הוא חוק של תמיכה, לעסוק בו בתכנון ענף, זה לא קשור בכלל. זה בדקה ה-90 אפשר ולפצל אי אפשר. אז שיתאמצו לנסות לפצל. זה נושא חדש לחלוטין.
אודי אדירי
¶
לא, בוא, למדנו שלא הכל אנחנו יכולים. יש דברים שגם אנחנו לא יכולים. הנושא הזה הוא לא חלק מהחוק.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אומר לך, תקבלו את הפשרה האחרונה של גפני, גם היא קשה. היא לא פשוטה ואני מוכן לקבל אותה.
אודי אדירי
¶
תראה, אני רוצה שהכנסת תכבד את זה שיש כאן חוק גליל עם תמיכה של 100 מיליון שקלים בחקלאים, ששר האוצר מנע מהכנסת את המשחק הרגיל ואמר מהתחלה תמיכה בחקלאים תהיה ובדקה ה-90 לא צריך להכניס לחוק הזה רפורמה ושינוי מבני בענף. זה לא דבר תקין. זה נושא חדש. אני מנסה. מבחינתנו הצענו לפצל - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד משהו לפני ההפסקה. אלף אני מציע לשמוע את מולי. בסעיף 2 (ד) - - -
שמואל לויט
¶
כן, אני רוצה לומר לפרוטוקול. גם מאחר שנאמרו דברים על ידי אודי אדירי, שבשדה הקרב אנחנו אחים, אבל פה אנחנו יריבים. פשוט אני רוצה להגיד שהתיאוריה של האוצר התפוצצה. שנה וחצי אין הסדר בענף הפטם. מחירים – המגדלים ספגו וחבר הכנסת וקנין הראה חשבוניות פה לחברי הוועדה שמגדלים קיבלו 2.5 או 3 שקלים לקילו פטרם, שלית מאן דה פליג שזה חצי מעלות הייצור, בשעה שהצרכן במדינת ישראל לא נהנה לחלוטין.
הצרכן – את זה אודי אדירי יודע יפה מאד – נהנה אולי מירידה של 3-4 אחוזים בקושי, בשעה שהחקלאים התרסקו וקיבלו חצי מעלות הייצור ולא מסוגלים לעמוד בזה. ולכן המושבניקים לא מסוגלים לעמוד יותר בצורה שהיא בלתי מתוכננת. ועכשיו מה קורה? האבסורד הוא גדול. ככל שהנזק של החקלאים הוא גדול יותר, המרווח הקמעונאי גדל.
עכשיו לצערנו אנחנו עדיין לא מצאנו פטנט והאוצר עוד לא מצא פטנט איך לטפל במרווח הקמעונאי, שהוא מרווח שמשתולל. ואני יכול להגיד, חקלאי שמגדל את הפטם 42 יום עם כל הסיכונים, מקבל 6 שקלים במקרה הטוב בשביל לכסות את הוצאות הייצור והרשת שמחזיקה את זה 5 ימים מקבלת 6 שקלים על אותו קילו. זה האבסורד הגדול עם כל הסיכונים. החקלאים, המושבים, לא בגלל שהם לא טובים, אין להם מספיק הון עצמי. הם חייבים שהענף יהיה בצורה מוסדרת ועם תכנון כזה או אחר, שיאפשר להם לגדל בביטחון שהם לא יפסידו את המכנסים.
אודי אדירי
¶
מולי, אני מציע דיון כזה לעשות עם נתונים. יכול היה להיות כאן דיון עכשיו על רשת מגה או על רשת קלאב מרקט ואז הדיון היה אחר.
אודי אדירי
¶
מה, הרשתות במדינה עושות מיליונים? נו באמת, גם הן פושטות רגל. זה היה יכול להיות פה דיון על מגה עכשיו, אז מה? על 5,000 עובדי מדינה גם יכול להיות דיון. הפכנו. אני מציע לא - - -
שמואל לויט
¶
שנה וחצי אין שום הסדר ויש פיקים של מחירים כלפי מעלה ועוד לא גמרנו. פסח עוד לא עבר. פיקים של מחירים שאף פעם לא היו בתקופת ההסדר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני יושב הראש, אני רוצה לומר משהו לממשלה. בסעיף 2 (ד) כתוב את מה שגם היה בישיבות הקודמות לגבי המכסות של הקיבוצים, בין 500 טונות-. ביטן, אתה צרוד אבל אתה מפריע. 500 טון או מכסת 92 והגבוה מביניהם. פה יש איזה תיקונים, אני לא יודע אם הם קוסמטיים או ענייניים. כאשר גם קיבלתי משר החקלאות לשעבר וגם יש התחייבויות שלטוניות, זה היה 20 שנה, יש יישובים שויתרו על מכסות אחרות כדי לקבל את זה.
אני לא יודע מה המוטיבציה כרגע, אבל אני שומע שהעניין הזה באיזה סימני שאלה ואני מבקש להסיר את סימני השאלה.
אסף לוי
¶
אני אדבר. אני אסביר. הובא לידיעתנו, באמת בנוסח הקודם שאושר בוועדה, היה למגדלי הפטם במשק השיתופי, הקיבוצים, כי הם גם יצרנים, שהסובסידיה תהיה לפי 500 טון או לפי מכסה 92.
אסף לוי
¶
הגבוה מבניהם, תודה. אנחנו קיבלנו פנייה ועוד פעם, לא ידענו בעצם להסביר היסטורית למה זה ככה שונה. לכן הובא לידיעתנו ואמרנו שנכון בעצם לעשות שוויון בין כולם ולשים את כולם על ה-500 טון.
מה שחבר הכנסת ברושי אומר עכשיו, שיש פה איזה הבטחות היסטוריות או שלטוניות קודמות - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אודי אדירי, שירה, בעלי הבית, שבו. זה לא לפרוטוקול, הם לא בעלי הבית.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי, אמרתי, אז מה אם אמרתי? אמרתי הרבה דברים. אודי אדירי, אני מחדש את הישיבה. אני מבקש שתאמר מה אתה מציע. אתה רוצה שאני אגיד? זה יהיה יותר מסוכן.
אודי אדירי
¶
מכיוון שהבעיה שחבר הכנסת וקנין העלה היא בעיה שאנחנו מבינים שהיא משמעותית, שמגדלים קטנים מתקשים מאד לעמוד בתנאים של השוק ונפלטים, אז אנחנו התחייבנו לקחת את החודשיים ואפילו צריך שלושה, אבל לא יותר מזה - - -
אודי אדירי
¶
בסדר. על מנת לדון יחד גם עם חבר הכנסת וקנין וגם עם נציגות של מי שצריך, כמובן משרד החקלאות, נציגות של המגדלים, בנושא של איזה שהוא מתווה שייתן פתרון למצב הזה. אני מאד מאד מקווה שנצליח להגיע, זאת ההגדרה. אני מבין שבמקביל גם חבר הכנסת וקנין מתכוון לקדם הצעת חוק שתעגן את ההצעה שהוא הציע כאן. אנחנו נשב קודם כל את התקופה הזאת - - -
אודי אדירי
¶
אנחנו נשב את התקופה הזאת ומבחינתנו על השולחן זה לא רק לדון בסוגיות של מבנה - - -, אנחנו מבחינתנו גם נדון בפיצוי. אנחנו מבינים שזה יכול להיות חלק מהעניין הזה ואנחנו נדון בזה ואני מקווה שנגיע לפתרון שהוא פתרון שיהיה לרווחת המגדלים ולא יפגע בצרכן.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אודי, אבל אם דנים בפטם, דנים לא רק על הפטם של הגליל, אני מבין. לא דנים על הפטם של חוק הגליל, דנים על הפטם במדינת ישראל.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
לא, לא, לא, זה פטם של כל מדינת ישראל. כל מגדלי הפטם. הבעיה היא לא בגליל, דרך אגב.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
להניח, על מנת שזה יהיה. אני אחתים את כל מי שצריך. אני אומר שאני מקבל את זה כפשרה, למרות שאני מאד מאד מסופק לגבי העתיד של החקלאים המושבניקים בענף הפטם. המצב הוא קשה, הוא לפשוט, אבל אני מקבל את הדבר הזה, כי לצערי הרב כל הצעה שהצענו פה כדי לפתור את הבעיה שהיא הרבה יותר פשוטה-. בסופו של דבר אני מקבל גם את העניין שגם המגדלים הסכימו לדבר הזה.
אני מקווה שהפתרון הזה יהיה פתרון הוגן גם מצד האוצר וגם מצד כולם ביחד. אז אני בעצם מושך את ההסתייגות שלי. אין טעם להסתייגות.
היו"ר משה גפני
¶
שלא נתפוס אותך פעם אחת, שלא תפסנו אותך הרבה שנים, שלא נתפוס אותך פעם אחת במשהו לא מדויק. בבקשה. מי מקריא?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
יש הצעה שהוצבעה בשבוע שעבר, שכל מי שקיבל חלף פטם ימשיך לקבל אותו עד שנת 2020. זו הצעה שהצבענו עליה ועברה. כרגע חבר הכנסת מיקי רוזנטל בא והציע הצעה שהוא רוצה לתת את כל חלף הפטם במה שנקרא מיידי.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
האוצר אומר שהוא לא יכול לעמוד בזה ולכן אני לא רוצה להחזיר דברים אחורה. אם האוצר יסכים, אין לי בעיה עם ההצעה שלו, אבל האוצר לא מסכים.
אפרת ורד
¶
נתלו בעמדה שלנו לעניין 2020 במהלך השיח שהיה בשבוע שעבר. השנה 2020 נקבעה כסוג של פשרה בין אלה שרצו להמשיך עד 2027 לאלה שרצו להפסיק ב-31 בדצמבר 2017.
היו"ר משה גפני
¶
ולכן יישאר 2020. זאת הצעת פשרה שעכשיו לא חוזרים עליה. מה שהציע חבר הכנסת מיקי רוזנטל, שאת זה לתת בבת אחת או לתת את זה - - -
אודי אדירי
¶
אנחנו יש לנו כאן איזה שהוא עניין שאנחנו רוצים שנייה לבדוק אותו. יש איזו שאלה של פער האם הדבר הזה הוא 17 מיליון שקלים לשנה או באזור 40, 50 מיליון שקלים לשנה, וזה משפיע על - - -
אודי אדירי
¶
יכול להיות שאולי כמה דקות אנחנו נבדוק. ברמה העקרונית אם היינו יכולים להעביר את זה תקציבית לא היינו מתנגדים.
אסף לוי
¶
שנייה, לגבי סעיף 2 נעשה עוד פעם הקדמה, כי אדוני יושב הראש לא היה כשהסברנו. עלתה טענה של אי שוויון בקיבוצים, כי בסעיף הקודם שהצבעתם בשבוע שעבר נקבע שהקיבוצים יקבלו את הגבוה מבין 500 טון או המכסה שנקבעה להם ב-92. ההצעה פה אומרת לוותר על הגבוה מביניהם ולוותר על 92 ולשים את כולם קבוע על 500 טון. חבר הכנסת ברושי התנגד לזה. אני רק מסכם את הדיון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
איזו שאלה? קודם כל יש פה אנשי מקצוע, אבל מדובר פה על מציאות של שנים רבות. מדובר כפי שאמר לי שלום שמחון על התחייבות שלטונית, שזה היה כנגד הפחתת מכסות שהיו באמצעים כמו דגים ופירות. מדובר על מספר יישובים, הם על הגדר. זה לא דבר שאפשר לעשות אותו.
לכן אני לא יודע מאיפה זה נולד. זה בטח דבר שאף אחד לא בדק אותו ביסודיות ולבוא עכשיו במכת גרזן, זה דבר מטורף. למי זה? למנרה? למי בדיוק עושים את זה? לכן אני מתנגד לעניין הזה.
אסף לוי
¶
זה היה בשיח בין המשפטנים יחד עם משרד החקלאות, ששאלו אותנו, אנשי המקצוע אם אנחנו יודעים להסביר את הפער הזה. למה יש קיבוץ א' שמקבל 500, שלפעמים הוא יותר צפוני מהקיבוץ שמקבל את מכסת 92. עוד פעם, אני די חדש במשרד, לא ידעתי את מה שחבר הכנסת ברושי אומר, מכסות היסטוריות על דגים או פירות.
עוד פעם, לנו לא הייתה - - -
אסתר זנזורי-פריאל
¶
בכל מקרה יש לזכור שגם הקיבוצים ידעו שההסדר הוא עד שנת 2017 ולא ניתנה שום התחייבות לגבי הארכת ההסדר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
זה נכון גם ל-50, זה נכון להכל. טוב, תפתחו את הכל, למה לא? גם לא הייתה התחייבות שהם צמודים לחיזבאלה כל החיים. מה כן התחייבתם? מה המדינה כן התחייבה?
אסף לוי
¶
עכשיו אנחנו נמצאים בסעיף (ו) (3). זה הסעיף החדש שבעצם הכנסנו ועוד לא הקראנו אותו, שזה בעצם לסגור את הפרצה שחבר הכנסת וקנין העלה בתחילת הדיון. גם כאן יש לנו עדיין עוד עניין ניסוחי שאנחנו צריכים להסדיר עם האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אמרת. אמרת ואני לא מתווכח איתך, אבל שיקול הדעת שלנו הוא לא לעלות עכשיו על מוקשים. באמת, אני רוצה כבר לסיים את זה. שתתכבד בכבוד, הממשלה שאת משרתת בה, ותגיש הצעת חוק מסודרת על הקיבוצים ועל המושבים ועל הפטם ועל הכל. אנחנו עוסקים פה בהצעת חוק פרטית. בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
נכון, הממשלה לא דנה בזה. אם הממשלה תדון, היא לא תקבל שום החלטה, בגלל שאף שר לא יריב עם החקלאים. הלאה, רבותי, תנו כבר לסיים את הסאגה הזאת.
אסתר זנזורי-פריאל
¶
סעיף (ו) (3)– אם הוא יצרן פטם ומייצר את הפטמים בלול המצוי במשקו או במשק אחר ביישוב בו מצוי משקו –
אסתר זנזורי-פריאל
¶
אוקיי, סעיף (ו) (3). אם הוא יצרן פטם ומייצר את הפטמים בלול המצוי במשקו או במשק אחר ביישוב בו מצוי משקו, או במתחם שאינו במשקו של יצרן פטם אחר בתחום אותו יישוב, ובלבד שאם הייצור אינו בלול במשקו, לא מגדלים בלול יותר מ-10 יצרנים ואם הוא יצרן חדש, הלול כאמור הוקם לאחר יום י"ז באדר התשע"ז, 15 במרס 2017.
אסף לוי
¶
לא, יש לנו גם הצעה לחבר הכנסת רוזנטל. עוד משפט שאנחנו צריכים עוד להסדיר עכשיו ניסוחית. מי שהיה גם בחלף פטם יכול בעצם לחזור ללול קיים של עד 10 שותפים. חבר הכנסת רוזנטל אמר לנו בדיון קודם שזה לא נראה וצריך שאו שהוא יקים לול חדש, אנחנו הצענו שאו שהוא יחזור למשקו או לבן משפחה אחר במושבו, ליצרן קיים. אנחנו רק צריכים לסגור את זה ניסוחית.
אסף לוי
¶
שירה ואביטל, רק שנחדד, אסתר את יכולה טיפה אחורה? אנחנו רק נכתוב את הסעיף שיהיה ברור לכולם, שמי שקיבל חלף ולא ייצר בפועל, אוקיי? ולא ייצר בפועל.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
נשארו רק תיקוני נוסח, גמרנו. נצביע על ההסתייגות. מה שנשאר זה לבדוק את זה. שירה צריכה לתת תשובה. שירה, מה לגבי זה של רוזנטל?
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע, שנייה, אפשר לדבר איתי רגע? יש לנו עוד דברים שצריך לשנות, מלבד ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי רוזנטל?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שוב, זה תלוי אם אנחנו מחסלים את חלף הפטם או לא. אם אנחנו לא מחסלים את החלף פטם בהצבעה, כמו שאני חושב שנכון לעשות, אז בסעיף הקנס – אני בישיבה הקודמת - - - עם משרד המשפטים - - -
אפרת ורד
¶
תקשיבו, יש פה איזו סוגיה עובדתית. אני מתנצלת שאני מתפרצת, אבל יש סוגיה עובדתית שאנחנו מנסים להבין בהקשר של החזרה לגידול של מי שהיה בחלף. דיברו פה קודם על יישוב שכולם שם מייצרים ושם אין בעיה. אבל ניסיתי להבין ממנכ"ל המועצה לענף הלול אם יש מושבים שיש בהם מתחם שהוא לא במשקו של בעל מכסה אחר. אבל לא כולם מייצרים שם ויש איזה שניים, שלושה או ארבעה מגדלים שהם מחלף והם רוצים לחזור ויש מתחם קיים – אם הם יוכלו. בנוסח שאנחנו מציעים כרגע הם לא יכולים.
אני לא יודעת אם עובדתית - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
באותו יישוב שלהם. הרי אנחנו רוצים חוות, אנחנו רוצים להוציא את זה מתחום המושב.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אנחנו רוצים יתרון לגודל, מה שחבר הכנסת וקנין אומר, אז אדוני יושב הראש, אם יש מתחם ויש מקום וזה בתחום השיפוט של אותו מושב, מה האסון?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אסביר את הבעיה. הבעיה היא כדלקמן: אדם החליט לא לגדל מסיבה כלשהי והוא מקבל סובסידיה היום. הוא מקבל חלף פטם היום. הוא מקבל חלף פטם ועכשיו הוא אומר לעצמו אני אקבל את חלף הפטם, בעוד שנה אני אכנס שותף עם מישהו ואני לא אהיה המגדל בכלל. הוא גם יקבל את הסובסידיה ואחר כך הוא יקבל גם את החוק עד הסוף.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
חברה, אבל אנחנו עושים את זה ברפתות. אני אומר לך גפני, זה טעות. זה מיליונים. דרך אגב, משרד החקלאות, תקשיב.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
שירה, אבל אם זה לא קיים, זה לא קיים, אבל אם זה קיים זה התנאי שיחזרו לגדל. אין לו כסף להקים לול, אין לו מכסה בגודל שמצדיק לול. לעומת זה יש מתקן לא מנוצל או לא נוצל בשלמותו. חברה, אתם לא מבינים את העניין הזה. זה נכון גם - - -
שירה ברגמן
¶
אני עונה כזה דבר, אנחנו מנסים הרי את חלף הפטם הזה, כולנו סביב אותו השולחן, למגר. נכון? נתנו - - - שנים ואנחנו מעוניינים שהוא ייפסק. במנגנון הזה, בלי התיקון שאנחנו מגדירים שהוא חייב לחזור למשקו או לעשות לול חדש, מה שאנחנו מצפים שיקרה זה שבהרבה מקרים הגידול ייעשה רק על הנייר. רק יהיה פרי-ריידרים - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אבל הוא לא יכול להקים לול. זה במקום לעודד את המגדלים לחזור בשותפויות. הרי כל הבעיה של המשק המשפחתי שהוא קטן מדי. אתם עושים הפוך ממה שצריך לעשות.
שירה ברגמן
¶
זה עוד לא כתוב, אבל אנחנו אומרים את העיקרון. מי שקיבל חלף פטם, כלומר מי שהפסיק לגדל, יכול לחזור לגדל ולקבל את הסובסידיה או בלול חדש או בלול הקודם שלו או - - -
אסף לוי
¶
לא, סעיף אחרון. סעיף 2 (ד) לבעל משק לול לייצור פטמים במרום הגליל או למי שהוא חליפו, המתגורר מגורי קבע במרום הגליל, תינתן סובסידיה בשנים 2018 עד 2020 בלבד; גובה הסובסידיה לפי סעיף קטן זה יהיה בגובה הסובסידיה הממוצעת לייצור טון פטמים לשנת 2017, בהיקף של עד 50 טון פטמים, ואם בעל משק כאמור הוא קיבוץ – בהיקף של 500 טון. אנחנו פשוט מוחקים את המילה עד, כי אין לנו אנשים שנמצאים בפחות ואנחנו לא רוצים שזה יבלבל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
העניין הוא כזה שאם אנחנו עכשיו בכל מקרה, גם אם אנחנו משנים או עושים היוון וגם אם אנחנו לא עושים היוון, אני ביקשתי שיהיה קנס מנהלי ואתם עשיתם פה קנס פלילי. עכשיו פלילי, אתם לא תעמידו אף אחד לדין.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שנייה אחת. יש לכם נטייה לא להקשיב, כאילו כל החכמה אצלכם. תקשיבי, אולי אני מדבר שטויות, אבל אולי לא.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שיהיה כתוב כמו שהוחלט ואני מסכים איתך ואת צודקת וזה בכלל לא משנה. מותר לנו להחליט שכדור הארץ הוא מרובע.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו רוצים קנס מנהלי. אנחנו רוצים טיפול מנהלי, כי זה מהיר. לא צריך משפט פלילי ולהביא עדויות.
אסף לוי
¶
סעיף תחילה – (א) תחילתו של חוק זה ביום י"ד בטבת התשע"ח, (1 בינואר 2018).
(ב) – על אף האמור בסעיף קטן (א), תחילתו של סעיף (2) (ו) (2) ו-(3) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 2 לחוק זה, לעניין מגדל חדש ביום התחילה, ולעניין מגדל קיים ביום כ"ז בטבת התשפ"ב – 31 בדצמבר 2021. זה הסעיף של חברת הכנסת - - -
שירה ברגמן
¶
אז הוא הלך לבדוק ואנחנו דיברנו בחוץ. והוא נקרא למקום אחר וחזרתי ואני מסבירה שיש כאן חשיפה תקציבית שאנחנו לא יכולים לעמוד בה.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
רגע, כבו יושב הראש, הם אומרים שאם מצמצמים את זה לשנה וחצי אין להם בעיה עם - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שאפשר לעשות את זה, אין שום בעיה. תקשיב, אם אנחנו עושים היוון ומשלמים את זה בשני תשלומים, זה לא אפקטיבי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, תקשיב, אני רוצה כי זה מבטל את חלף הפטם. אם לא נבטל את חלף הפטם אנחנו נשלם אותו 10 שנים לאנשים שהם לא חקלאים וזה לא בסדר ותאם יודעים את זה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
לא, העובדות אמרו שאנחנו סגרנו על שלוש שנים. אני לא מבינה, אנחנו מנהלים פה שיח חירשים?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, ההבדל הוא שאם אנחנו עושים היוון, אנחנו מבטלים את חלף הפטם. הביטול של חלף הפטם הוא דרמטי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, אני אומר לך, תקרא את דו"חות מבקר המדינה, תראה מה קורה עם הדבר הזה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
הגענו לסיכום, הצבענו על - - - אני מסכים - - - כל עוד שזה לא תוספת תקציבית. אם זה תוספת תקציבית על השנה - - -
היו"ר משה גפני
¶
טוב, רבותי, הצעת חוק הגליל, (תיקון מספר 12), התשע"ז-2017, כפי שנעשו פה עם השינויים ועם ההתחייבות של משרד האוצר, של אודי אדירי, שהוא העלה פה לגבי שלושה חודשים, שיתקיים כל המהלך הזה.
במקביל, חבר הכנסת וקנין יכין הצעת חוק, שהצעת החוק הזאת תאמר את ההסתייגות שלו אם לא יגיע הפתרון במהלך השלושה חודשים. האוצר יפצה את החקלאים, במידה וייגרם להם נזק כתוצאה מהמציאות הזאת, שאנחנו לא מביאים את מה שצריך להביא.
אתה מגיש הסתייגות?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
אנחנו סתם מסרבלים את החוק הקיים. וקנין, אתה אומר אנחנו סוגרים את זה כמו שזה ואתה מגיש הצעת חוק למקרה ש-? אז גמרנו, בואו נלך איתו. אנחנו צריכים להעביר את החוק הזה כמו שהוא, נקודה. לא צריכים אותו. מי שלא רוצה שלא יצביע.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שצריך לבטל את חלף הפטם, להוון את התשלומים עד שנת 2020 ולשלם אותם בשני תשלומים. מאחר שהאוצר הודיע פה, האוצר הודיע פה שאין לו מושג הגובה - - -
אסף לוי
¶
אבל צריך להסדיר בחוק. צריך להסדיר את הפלטפורמה שנוכל לשלם את זה. לא סתם שמנו את זה בחוק. צריך להסדיר את הפרוצדורה, שבעצם נוכל לשלם את הדבר הזה.
שירה ברגמן
¶
הסדר שאומר שמי שקיבל את ההסדר הזה, מי שמקבל את ההיוון הזה, לא יכול לחזור ולגדל ולקבל סובסידיה, אחרת מה עשינו?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
לא, אבל היא צודקת. זה מה שמשתמע. אם סוגרים את הבסטה או שלא סוגרים את הבסטה.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה, עם כל הכבוד, אני מבקש שתגיש לי הסתייגות. אני מבקש שתעשו את שיעורי הבית. אתם צריכים לקבל את ההסתייגות הזאת. אם אתם מקבלים את ההסתייגות הזאת אנחנו מצביעים על ההסתייגות במליאה. אם אתם דוחים את ההסתייגות הזאת, סימן שעקרונות הם לא חשובים לכם, הרעיון של חוק לא חשוב לכם, חשוב לכם כסף. בסדר, זה הכל ואנחנו נפיל את החוק בגלל הכסף.
היו"ר משה גפני
¶
לא רוצה. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי רוזנטל? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי רוזנטל לא נתקבלה
היו"ר משה גפני
¶
טוב. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת יהודה גליק? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 3
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת יהודה גליק לא נתקבלה
אסף לוי
¶
רגע, יש טעות אחת בחלף הפטם שעשינו. אנחנו כן צריכים את המילה עד בסעיף של הפטם. אנחנו נעשה שיעורי בית - - -
היו"ר משה גפני
¶
זה עולה למליאה. את ההסתייגות הזאת אני לוקח ברצינות. אם שירה תגיד או שאודי יגיד - - -
אסף לוי
¶
צריך גם לדעת משפטית אם אני אוכל לשלם את זה. אם תהיה לי את הפלטפורמה. צריך איזה הליך משפטי.
היו"ר משה גפני
¶
המשמעות של העניין זה שאם אתם מחליטים שכן ולא מסבכים את העניין הזה ויוצא חלף הפטם מהחוק, אנחנו נצביע בעד ההסתייגות. אם תבואו ותגידו לא, חלף הפטם יישאר, נפיל את ההסתייגות שלו במליאה ואתם - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
וזה יעלה למדינה במקום 40 מיליון שקלים, 400 מיליון שקלים ויאריכו את זה. אתה יודע את זה. אתה יודע שיאריכו את זה. היא יודעת שיאריכו את זה. ברור שיאריכו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
התשע"ז-2017, עם השינויים שנעשו כאן במהלך הדיון, עם ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי רוזנטל, שאני באופן עקרוני תומך בהן, עם ההסתייגות של חבר הכנסת גליק – שלא התקבלו – מי בעד אישור - - -
היו"ר משה גפני
¶
מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 5
נגד –אין
נמנעים – 1
הצעת חוק הגליל (תיקון מספר 12) אושרה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
אני גם רוצה רשות דיבור במליאה. ממי מבקשים רשות דיבור במליאה, תמיר? אייל? תודה רבה. שיהיה בשעה טובה.
אייל לב ארי
¶
חברת הכנסת שאשא ביטון, יש לך בכל מקרה אפשרות לדבר גם בסוף הדיון. את רוצה גם בתוך הדיון?