הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 160
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום שלישי, כ"ג באדר התשע"ז (21 במרץ 2017), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/03/2017
צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ז- 2017
פרוטוקול
סדר היום
צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ז- 2017
נכחו
¶
חברי הוועדה: אברהם דיכטר – היו"ר
איל בן ראובן
עמר בר-לב
ענת ברקו
מרדכי יוגב
עליזה לביא
בצלאל סמוטריץ
מוזמנים
¶
תא"ל ערן שני – רח"ט תומכ"א, אכ"א
רס"ן אורטל יוחפז-ארז – רמ"ד חתומכ"א ונפגעים
סרן ספיר פרי – רל"שית רח"ט תומכ"א, אכ"א
הילה ארליך – סגנית היועץ המשפטי למערכת הביטחון
דרור גרנית – משרד המשפטים
שני פנחסי הראל – ממונה ייעוץ משפטי, משרד החינוך
יעקב חיוני – מנהל תחום מורות חיילות
איריס האן – מנכ"לית החברה להגנת הטבע
גיתית הרש – מנהלת קשרי ממשל, החברה להגנת הטבע
דב גרינבלט – דובר, החברה להגנת הטבע
עמוס זיו – עמותת "לוטם"
ירון רוזנטל – מנהל בי"ס שדה כפר עציון
אבי עטר – מנהל בי"ס שדה שדה בוקר
נתן איתן – מנכ"ל נאות קדומים
אורי ארליך – מנהל אגף חינוך והדרכה, רשות הטבע והגנים
רישום פרלמנטרי
¶
חנה כהן
צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ז- 2017
היו"ר אברהם דיכטר
¶
שלום לכולם, אני מצטער על האיחור הקל, אבל אנחנו גוררים איחור מדיונים קודמים. נדביק את הפער בזמן שנותר לנו. אנחנו עוסקים בצו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2017. פותח משרד הביטחון.
הילה ארליך
¶
שר הביטחון מבקש לתקן את צו שירות ביטחון המוכר בשם "צו השירות המוכר". לפי סעיף 26א לחוק שירות ביטחון, שר הביטחון יכול לקבוע בצו שירות ביחידות במסגרת משרדים ממשלתיים או במסגרות ארגוניות של גוף ציבורי בפיקוח משרד ממשלתי ולראות באותו שירות שירות סדיר. קיים כזה צו שמאפשר שירות במגוון יחידות. היום הצו הזה איננו כולל שירות במסגרות שנקראות "הארגונים הירוקים", החברה להגנת הטבע, קק"ל, רשות הטבע והגנים, עמותות שעוסקות בחינוך לשמירת טבע ולידיעת הארץ. שר הביטחון מבקש לתקן את הצו ולכלול את אותם ארגונים בתוך צו השירות המוכר באופן שיוכל משרד החינוך להציב שם, באותם ארגונים, חיילים וחיילות ולראות בכך את שירותם הסדיר.
תא"ל ערן שני
¶
עמדת הצבא היא שאנחנו לא מתנגדים שהגופים הירוקים יהיו בתוך השירות המוכר, ובלבד שאנחנו לא נחרוג מהמכסה שנקבעה. המכסה שנקבעה היא מכסה של 400. יש פה ירידה, שסוכמה פה בוועדת החוץ והביטחון, בשלבים, תלת-שנתית, כתוצאה מהצרכים של הצבא וגם עניין עקרוני של איפה חיילים צריכים לשרת ואיפה לא. סיכמנו על ירידה תלת-שנתית שבסוף מעמידה את החיילים בשירות המוכר על 400 חיילים. עמדת הצבא היא שכל עוד זה לא חורג מהמכסה הזאת, אין לנו התנגדות שזה יופיע בתוך השירות המוכר ורשאי משרד החינוך להחליט ש-X אנשים מתוך ההקצאה שלו ילכו לגופים הירוקים או למקומות האחרים. זאת עמדת הצבא.
יעקב חיוני
¶
אני ממונה על מורות חיילות במשרד החינוך. עמדת המשרד היא שהוא לא מתנגד להצעה ונושא ההקצאה ייבחן בהתאם לצו החדש.
היו"ר אברהם דיכטר
¶
אם אף אחד לא מתנגד, מי דוחף את זה חוץ מחברי הכנסת? זה נשמע לי קצת מוזר שההתייחסות היא "אנחנו לא מתנגדים". זה אינטרס של מי?
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא הדיון היחידי שהצבא לא מתלהב. גם פה, אני מזכירה לך, יש עוד דיונים כאלה.
היו"ר אברהם דיכטר
¶
סליחה, אין מה להאשים את הצבא. לא שמעתי התלהבות ממשרד החינוך ובאיזשהו מקום אני תוהה. כבן למורות חיילות אני מוחה. חלק מהיתרונות שלי, אולי החסרונות, זה שהייתי תלמיד של מורות חיילות בפרובינציה באשקלון.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
לגמרי. אדוני, הבאנו עוגות, ואפילו את היין לא הרשו לנו להכניס לכאן. יש שם עוגה, היא מחכה, היא כשרה.
אני מאוד שמחה. מאוד מאוד שמחה שתיקנו, החזרנו. זה לא משהו חדש, אלא תיקון של עוול שנעשה. מסלול מורות חיילות ירוקות הוחזר. זה ניצחון ענק לכולנו. אני חושבת, אדוני היושב-ראש, אתה מדבר אולי על חוסר ההתלהבות, כי אנחנו ערים למציאות בתוך הצבא של סגירה של עוד ועוד פרויקטים, ובטח כאלה שמתכתבים עם החברה בישראל, מתוך השקפת עולם של הצבא. לגבי משרד החינוך, ההקצאה היא מתוך הסכום הקיים ולא נוספו עוד מורות חיילות ולכן אולי יש פה איזושהי הבנה שהיו שמחים שתהיה הגדלה ולא בתוך המספר הקיים. הייתי מאוד שמחה שזאת היתה הבשורה שלנו היום.
מה שקרה לפני כמה חודשים – במרץ האחרון היתה פה החלטה של ועדת החוץ והביטחון להיענות לדרישת הצבא לקיצוץ תקנים במסלול הירוק, שעמד על 53 מורות בלבד. לאורך השנים הצליחה ועדת החוץ והביטחון לדחות ולסכל את התוכנית הזאת של הקיצוץ הנוסף. אני עצמי קרוב לחמש שנים בכנסת והיו ניסיונות לקצץ את המסלול החשוב, הערכי, המאוד מיוחד שמושיט עזרה, ידע, ובטח על הרקע של השינוי בפרופיל של המתגייס. רק אתמול קיימנו, אדוני היושב-ראש, שדולה לחיילים בודדים ללא עורף משפחתי. המספר שלהם הולך וגדל ורק 12% ממלש"בים שהם ללא עורף משפחתי מתגייס לצבא. מתוך ה-12% האלה לא הרבה סיימו בתי-ספר. זאת התחנה האחרונה שיכולה לסייע בהרבה מאוד מובנים, ובטח בהיכרות עם שביליה האהובים של מדינת ישראל ועם מורשת הקרב ועם עוד דברים שלצערי הרב נמנעו מהם לאורך תהליך הסוציאליזציה שמדינת ישראל היתה אמורה לספק להם. אנחנו רואים את זה בהרבה מאוד נקודות, ובטח כאן, בהקשרים הללו.
אני רוצה לברך את שר הביטחון על המודעות. הוא הצהיר כאן, אדוני היושב-ראש, בשיחה שלו איתנו, על המקום החברתי, על ההיכרות שלו עם החברה בישראל, על חבר'ה שמצטרפים אלינו ולא גדלו כאן. כמי שהיתה מורה חיילת במסלול הירוק, אני אומרת לכם שזו הרבה פעמים הזדמנות יחידה של צעירים שמתגייסים לצבא, שבתוך הצבא, להיכרות יותר מעמיקה עם שביליה האהובים ועם נופיה ועם הסיפור המאוד מיוחד של עם שחוזר לעצמו. אני מאוד מאוד שמחה שאושרה ההחלטה.
אני רוצה להודות גם למשרד הביטחון וגם לצבא, שבסופו של דבר הרמטכ"ל הבין את הבקשה המיוחדת והסכים; למשרד החינוך על שיתוך הפעולה; לשר בנט על ההבנה ועל הרגישות שהיתה נצרכת כאן; לחברי חבר הכנסת סמוטריץ ולשאר החברים שחתומים על הצעת החוק.
נכון אמר ערן שהיתה פה הצעת חוק שהגשתי כשכלו הקצים. אני לא אוהבת חקיקות בנושאים הללו, אבל הבנתי שזה הכלי היחידי. אני מאוד שמחה שאחרי שנחתום כאן, אדוני היושב-ראש, על ההחזרה, אני אמשוך את הצעת החוק שלי.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני מאוד שמח על ההחלטה ואני גם רוצה לומר לעליזה שאפו על הטרקטור שעבד פה לאורך הזמן ועזר, כל אחד בדרכו, עם העברת מסרים.
אמרתי את דעתי גם בדיון הקודם. אני חושב שסוגיית הבנות החיילות שמובילות חיילים בשבילי מדינת ישראל, זה מסר עליון. זה חלק מתהליך הגיוס של אנשים ליחידות הנכונות והטובות ביותר. אני אומר לכם את זה מהניסיון שלי – גם אורי – אנחנו גרים באזור שאנחנו רואים מה קורה לילדים כאשר הם מסתובבים בשבילי ארץ ישראל.
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
תיכף אני אתייחס לזה.
חשבתי אז שההחלטה שהיתה בעבר היא לא נכונה ואני חושב שהיום אנחנו עושים תיקון, וטוב שכך.
כבוד היושב-ראש, רק דבר אחד, ופה אני מבקש מצה"ל וממערכת החינוך: חשוב מאוד שהמורות החיילות באמת יעשו את עיקר עבודתן, אם לא את כל עבודתן, למול נוער מדינת ישראל, הנוער שיוצא לגיוס. את זה צריך לכוון. היו הרבה מאוד אמירות שיש בהן, מן הסתם, שאם אנחנו רואים מורה חיילת כזאת שמובילה איזה תיירים וכד', אז זה לא מכוון לרעיון. הרעיון שאנחנו מאשרים היום הוא רעיון של חיילות מצוינות שמובילות את החיילים, כמה שיותר עם מדים, מעבירות להם את רוח צה"ל ומחברות את רוח צה"ל לשבילי מדינת ישראל. זה צריך להיות המסר שיוצא גם מהוועדה.
היו"ר אברהם דיכטר
¶
לא הבנתי למה חיילת במוזיאון חיל האוויר בחצרים יכולה להדריך גם נוער ישראלי בשבילי המטוסים שם וגם תיירים - - -
היו"ר אברהם דיכטר
¶
קשה למדוד כמה תרומה יש לחיילת שנמצאת במשלחת של "תגלית" לאורך הסיור שלהם. כעבור שנים - - -
איל בן ראובן (המחנה הציוני)
¶
אני יודע מי הם ואני יודע מה הם, ואני גם נפגש איתם. אני שם פה כמסר, ואמרתי שאני לא קובע פה איזה קביעת חוק. אני אומר שההכוונה צריכה להיות לעבר נוער ישראלי. לשם זה צריך להיות מוכוון. אם הן באות ונותנות הדרכה ל"תגלית", אין לי בעיה עם זה. אבל אני שם גם את הכיוון ההפוך, כי לפחות קיבלנו מסרים שלפעמים הם גם נתנו הדרכה במקומות שפחות הייתי שם עליהם את הדגש שצריך שם מורות חיילות. אני שם את הדגש הזה, כי אני חושב שהוא מאוד חשוב.
בסופו של עניין, אני מאוד מברך על ההחלטה ואני מקווה שאנחנו חוזרים לדרך הנכונה בעניין הזה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אדוני יושב הראש, מההיכרות שלי רבת השנים בכל התחומים שעסקו מורות חיילות – אמנם לא הייתי מורה חיילת, צמחתי במסלול הפיקודי. היתה יחידת מורות חיילות מפוארת ביותר בצה"ל שעשתה עבודה יוצאת מן הכלל בכל מקום, נגעה בחיילים, הכינה לבגרות, היתה בפנימיות – העבודה היא מבורכת.
אנחנו מדברים כאן על מסלול מיוחד ומדברים על תקופה שיש קיצור שירות. אי אפשר לשכוח את זה. לכן מימוש של הפוטנציאל של החיילות והחיילים חייב להיות מיטבי, כי אין לנו את הזמן לבזבז. לכן אני חושבת שאם זה נשאר במסגרת המכסה שנקבעה, בסדר, אבל גם צריך לחשוב איך לא מבזבזים את הפוטנציאל הזה, כי מה שלא עולה גם לפעמים זול בהתייחסות.
אני רוצה לשאול כאן את משרד החינוך: למה אתם לא שמחים מזה? יש כאן משהו שהוא מאוד מטריד אותי. הייתם אמורים להיות המאושרים באדם.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
הם היו צריכים לומר: איזה יופי, קיבלנו, יש לנו חיילות, זה לא עולה לנו. אבל בכל זאת יש מישהו שאחראי על כל המורות החיילות במשרד החינוך והמסלול הזה הוא חלק מהעניין. האם אתם מזהים איזושהי בעיה במסלול? האם אתם מזהים איזושהי בטלה במסלול? תגידו, שימו את הדברים על השולחן, זה הזמן לעשות את זה. בסך הכל אנחנו יודעים שהאיכויות של החיילות שנבחרות למסלול הזה הן איכויות טובות מאוד והפוטנציאל הזה יכול היה לשרת את צה"ל להרבה מאוד דברים אחרים, ומבחינת קבוצת האיכות לרובן יש אפילו נתוני קצונה.
השאלה היא אם אנחנו ממצים באמת הכי טוב את הפוטנציאל הזה ואם באמת זה נותן מענה למשרד החינוך, שלא מתלהב מהסידור.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה. אני רוצה להזכיר לכולנו דברים שאמר פרופ' אסא כשר באחד הדיונים האחרים. הוא הפנה את תשומת לבנו שוב לחוק שירות ביטחון, שחוק שירות ביטחון בעצם אומר - במילים שלי כמובן, זה לא במילות החוק ובוודאי לא במילים של פרופ' כשר – שהזכות של מדינת ישראל לשלול את החופש של בני נוער או צעירים מגילאי 18 עד 21 לשירות חובה היא רק למען ביטחון ישראל. אני חושב שזה צריך להיות נר לרגלינו. שלא תבינו אותי לא נכון, אני לא אומר שמה שכאן כתוב הוא לא למען ביטחון ישראל, אבל כאן אני מתקשר למה שאמר איל, ואני מתקשר להערה שלך, אבי, לגבי מה שאיל אמר. אני אומר שאם חיילת או חייל שעיקר תפקידם בצבא לעשות קפה למפקד שלו, אז גם זה לא למען ביטחון ישראל. לכן אני חושב – ואם להתחבר לדברים של חברת הכנסת ברקו – שאנחנו צריכים במימוש להיות בטוחים שכוח האדם, גם במסגרת השירות הצבאי וגם במסגרת הימ"לים באמת יהיה קשור ויתרום בסופו של דבר לביטחון מדינת ישראל במובן הרחב. אני חושב שזה מה שצריך להיות נר לרגלינו.
אני רוצה להזכיר שבכנסת הקודמת נושא הימ"לים בכלל היה נושא מרכזי שוועדת החוץ והביטחון עסקה. היו חילוקי דעות עם הצבא לנוכח קיצור השירות וכן הלאה, אם אפשר או אי אפשר. כשעברנו על המספרים והתקנים שדובר עליהם, ראינו שבחלק מהתחומים, נדמה לי שבהקשר של מורות חיילות בכלל, המימוש היה הרבה מעבר לתקן ובמקומות אחרים היה פחות מהתקן.
לסיכום דברי אומר שהזכות והחובה שלנו כמדינת ישראל לשלול את בחירתם החופשית של צעירי וצעירות מדינת ישראל זה רק על-פי חוק שירות ביטחון, רק למען ביטחון מדינת ישראל. לכן אנחנו – בעיקר אתם, המפעילים – צריכים להיות מאוד מאוד זהירים בהפעלת אותו כוח אדם, אם זה מורות חיילות, אם זה פעילות ברשות שמורות הטבע ואם זה גם בתוך הצבא עצמו.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
דווקא משום שאני מאוד מעריכה, ואולי אפשר להבין מדבריך שאתה חושש שהתפקיד של מורות חיילות ירוקות הוא לא בדיוק בקטגוריה של ביטחון ישראל, ומההיכרות שלי אתך אני רוצה להדגיש עד כמה החשיבות של החינוך לביטחון ישראל מאוד משמעותי. החתן שלי בקורס קצינים - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
החתן שלי כשהיה בקורס קצינים, אתה הובלת את המשלחת שהוא יצא במסגרתה, "עדים במדים". עכשיו הוא בקורס מ"פיים במילואים והוא שמע שגם אתה עומד להיות במשלחת שהוא נוסע. הוא אמר לי: וואוו, איזה יופי, את לא מבינה כמה העבודה שלו היתה נהדרת. אפשר לחלוק גם על הביקור הזה אם זה תרומה לביטחון ישראל. דווקא, משום ההיכרות שלי איתך, הייתי מצפה ומבקשת ממך שבהקשר הזה של מורות חיילות ירוקות להגיד גם את האני מאמין הערכי לביטחון ישראל והקשר של זה למורות חיילות ירוקות. אני מבקשת את זה כבקשה אישית.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
בדיוק בשביל שאני לא אתפרש בצורה לא כפי שהתכוונתי, לכן דווקא נתתי את הדוגמה. אבי נתן דוגמה של מדריכות במוזיאון חיל האוויר. אני לא בטוח שמדריכות במוזיאון חיל האוויר זה למען ביטחון מדינת ישראל. אני לא בקיא בזה ולכן אני לא קובע.
עמר בר-לב (המחנה הציוני)
¶
לכן נתתי דוגמה דווקא מתוך השירות בצה"ל. זה לאו דווקא קשור לימ"לים. אמרתי שאני חושב שאנחנו צריכים לבחון את עצמנו, ובעיקר הגופים המפעילים, שכוח האדם הנפלא הזה, האיכותי, בעל המוטיבציה, שמגיע למקומות השונים, באמת יופעל בצורה הנכונה. ראשית, אני לא מכיר מספיק את הניואנסים ולכן אני לא קובע כאן עמדה ערכית מה נכון ומה לא נכון. אני גם לא חושב שאנחנו יכולים לקבוע הפעלה במסגרת ימ"ל או גם בתוך צה"ל או כל דבר, לרדת לרזולוציה הזאת.
אין ספק שהכרת הארץ, אין ספק שליווי חיילים וחיילות שפעם ראשונה הם צעדו בשבילי הארץ במסגרת פעילויות של ימ"לים מחוץ לצבא, אם זה מורות חיילות, אם זה מדריכי או מדריכות שבמסגרת הצבא הם עושים את השירות שלהם – אין ספק שזה דבר שתורם ומחזק את הקשר הלאומי והעוצמה שלנו למדינת ישראל. לכן, גם כשדיברתי על ביטחון, ניסיתי להבהיר שהכוונה שלי לא רק במושגים של טנקים ותותחים, כי אם ביטחון לאומי ברמה הרחבה ביותר.
איריס האן
¶
צהרים טובים. אני מנכ"לית החברה להגנת הטבע מזה קרוב לחמישה חודשים. התחלתי את דרכי בחברה להגנת הטבע כמורה חיילת בבית-ספר שדה שקמים. אני נרגשת מאוד להשתתף בדיון הזה.
אני חושבת שההסכמה הרחבה שנשמעה כאן באה לידי ביטוי בכל התהליך שליווה את הצעת החוק והדיון בצו. זו הסכמה רחבה מכל קצווי הבית וגם מהציבור הרחב, ראשי רשויות מקומיות וציבור רחב שתמך במהלך של החזרת המסלול הירוק של מורות חיילות, מה שמעיד על החשיבות של המסלול.
מה שאנחנו מדברים עליו למעשה הוא חינוך לידיעת הארץ ולאהבת הארץ. זה אחד מהערכים שצה"ל מבוסס עליהם ומחנך אליהם. ואם זה לא ביטחון במובן הרחב, אז אני לא יודעת מה זה ביטחון במובן הרחב. החינוך לאהבת הארץ, החיבור לארץ, הוא הבסיס שלנו, בסיס הקיום שלנו ושל הפעילות הצבאית והביטחונית. זה מה שעושות המורות החיילות הירוקות.
חשוב לי להדגיש שחלק גדול מהפעילות של המורות החיילות בחברה להגנת הטבע נעשה בבתי-ספר שדה וביחידות שממוקמות בפריפריה, ובפריפריה הרחוקה. מורות חיילות משרתות – לצערנו, היום הבודדות האחרונות משתחררות ואני מקווה שנצליח להתחיל עם חדשות בשנה הקרובות – וישרתו בבית-ספר שדה הר הנגב שנמצא במצפה רמון; בבית-ספר שדה עין גדי שנמצא באזור שנמצא, ובצדק, בראש סדרי העדיפויות של הממשלה; באילת; בבית-ספר שדה גולן שנמצא בקצרין; מל"ש גליל מזרחי שנמצא בקרית שמונה; מל"ש גליל מערבי שנמצא בשלומי ובמעלות וביחידות נוספות. אנחנו מדברים על הפריפריה ויש כאן ערך חשוב נוסף.
יש נושאים בידיעת הארץ שהולכים ומשתנים עם הזמן, ואנחנו – כחברה להגנת הטבע – מנסים להתמודד איתם. דור ה-X, דור ה-Y, אפליקציות, עוברים מספרים למחשבים וכו', אבל יש דברים שלא משתנים. משהו שלא משתנה, או ערך שלא משתנה - החיבור הבלתי אמצעי, העוצמתי והחזק בין האדם לטבע, בין האדם לשטח. זה אותו קשר, אותה ידיעת הארץ שהיא הבסיס לידיעת הארץ ולאהבתה.
איריס האן
¶
כשאני שירתי בצבא, זה היה די מזמן, כמורה חיילות, היו כמה עשרות. יש ירידה שהולכת ומתמשכת עם השנים.
איריס האן
¶
זו היתה יחידה מפוארת, אימפריה, והיא עשתה עבודה מדהימה. הלוואי והיינו יכולים לחזור לשם, אבל נסתדר עם מה שיש.
יעקב חיוני
¶
יש מספר מסלולים. כ-80 מורות חיילות משרתות בפנימיות; כ-150 בקידום נוער וחינוך משלים; יש מעט מורות חיילות במועדוניות; בקרב ליקויי שמיעה.
אני רוצה להתייחס למה שנאמר פה, מדוע אנחנו לא שמחים. הצבא קיצץ את יחידת מורות חיילות ב-30% תוך שנתיים. רח"ט תומכ"א אמר את זה במפורש, היו 400 מורות חיילות. היחידה צריכה עכשיו להקצות עוד 53 מתוך ה-400, מה שיבוא על חשבון הפנימיות, מחינוך משלים, מקידום נוער, לטובת הגופים הירוקים.
יעקב חיוני
¶
תלמידים שנמצאים בשעות הבוקר בבית-הספר החיילת חונכת אותם. מדובר במשפחות שלא קיים בהן תא משפחתי מסודר. הם מוצאים מהבית אחר הצהרים למועדונית והחיילת מלווה אותם אחר הצהרים.
יעקב חיוני
¶
הסיבה שאנחנו לא שמחים היא בגלל הקיצוץ המשמעותי שכמעט הרס את היחידה. אני עובד עם מורות חיילות כמעט 22 שנה ובשיא היו 1,860. היום יש ביחידה 400 מורות חיילות. אחד מחברי הכנסת טען פה שמשרד החינוך מצא חברת כוח אדם זולה. אני לא מכיר במערכת החינוך עובד הוראה שיכול לתת את מה שמורה חיילת יכולה להעניק לילדים האלה. תקציב משרד החינוך לשכר הוא מיליארדים, אין לו חוסר בתקציב להשקיע, אבל אין אחת – ואשתי מורה כבר 31 שנה – שתעשה עבודה שעושה מורה חיילת. אי אפשר להסביר את זה.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
פלא שכל הצעירים הולכים למכינות אחרי שהם מסיימים את המערכת של משרד החינוך. פלא. פלא.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אם היית צריך לדרג את החשיבות של תפקידי המורות החיילות במגזרים השונים, בתחומים השונים, בעיסוקים השונים, אם זה החינוך המשלים או בפנימיות, ואת המסלול הירוק. איזה מסלול – אם היית צריך לדרג, כי אתה חייב לדרג, אין לך ברירה – היית פחות זקוק לו.
יעקב חיוני
¶
אני אגיד לך בצורה מאוד הגונה. מי שקובע זה הנהלת המשרד, ויש לה את השיקולים שלה. לי אין את הכלים לקבוע.
יעקב חיוני
¶
זו מסגרת ירוקה לחינוך מיוחד. היא עוסקת רק בהדרכת אוכלוסיה מוגבלת בבתי-הספר. זה גוף ירוק שעושה הדרכה.
עמוס זיו
¶
אני המנכ"ל המייסד של עמותת "לוטם", גוף שקיים יותר מ-20 שנה, מתמחה בהדרכה והעצמה של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים על-ידי פעילויות בטבע. זו קבוצה קטנה יחסית באוכלוסיה, אבל צריכה טיפול או הדרכה מותאמת לצרכיהם. אחוז הגיוס שלהם הוא קטן יותר, אבל גם ביניהם קיימים. אני חושב שכולנו פה ראינו, שמענו, הכרנו, למשל את יונתן כהן, הבן של יוסי כהן ראש המוסד, שהשתחרר בדרגת סרן. הוא אדם עם צרכים מיוחדים, מוגבלות קשה, אבל שירת בצבא. אני מניח שחלק מהאנשים פה מכירים את אורי פרידלנדר, סרן במודיעין של השייטת, שהתגייס כאדם עם צרכים מיוחדים. יש עוד הרבה כאלה. אנחנו, כחברה, צריכים לתת מענה גם לאנשים עם צרכים מיוחדים, וזה מה שעושה הארגון שלנו.
ירון רוזנטל
¶
אני רוצה להודות לחברת הכנסת לביא ולחבר הכנסת סמוטריץ על הובלת החוק שגרם לחידוש הצו. זה אכן היה מסע ארוך, אבל אני מקווה שמשתלם.
אני חושב שאחת הבעיות שמערכת הביטחון מתנגדם בעטיים למורות החיילות הירוקות זה מספר המתגייסים. אני חושב שהמורות החיילות זו לא הבעיה של מספר המתגייסים, אלא זה הפתרון לכמות המתגייסים. אני מציע לצבא להתחיל לראות בנו בתור שגרירים שלכם לעידוד גיוס בנים ובנות לשירות משמעותי בצבא. זה הדבר שאנחנו עושים, כי בסוף אנחנו מחנכים את הנוער לחינוך ערכי וחינוך ערכי מתבטא הרבה מאוד בגיוס לצה"ל.
נקודה שנייה, לגבי הידלדלות היחידה – "הידלדלות" זה אנדרסטייטמנט לנפילה מ-2,000 מורות חיילות ל-400 מורות חיילות – בלי לפגוע באף אחד, אני חושב שהצבא הגיע לפה שנה אחר שנה וקיצץ עוד 100 ועוד 200, ועוד 100 ועוד 200. מי שהקים את היחידה הזאת והביא אותה לשיא תפארתה זה לא צבא הגנה לישראל, זה דוד בן-גוריון. דוד בן-גוריון עשה את זה בתור ראש ממשלה של כל הממשלה ועם תמיכה ציבורית מאוד רחבה. לכן מי שצריך להחליט על סגירת היחידה, כי זו בעצם המגמה שמובילים אליה, זה החלטה ציבורית של הכנסת, של הממשלה, של ועדה, אבל העובדה שהצבא מחליט בעצמו על סגירת היחידה זה לדעתי דבר שצריך לתקן. אחרי שהגענו לשיא השפל של 400 מורות חיילות בשנה, אני קורא לבחון בצורה רצינית ומשמעותית הגדלה של היחידה, החזרת עטרה ליושנה. אני מבטיח לאנשי הצבא שזה יעלה את אחוזי הגיוס ותהיה להם בעיה של כוח אדם, כי בסוף זו השקעה שמשתלמת.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
מה, אתה לא מכיר אותו? אתה חייב לעשות סיור. תזמין אותו לסיור של ועדת החוץ והביטחון אצלך.
נתן איתן
¶
הוא זוכר אותי מ"יד ושם". הייתי מנכ"ל "יד ושם" במשך שבע שנים.
אני חושב שהמרוויח הגדול מהתיקון הוא צה"ל. האפשרות שלנו, בנאות קדומים, לחשוף 80,000 תלמידים לבנות השירות, מתוכם תנועות נוער, חיילים, עושה מה שהצבא התקשה לקבל. מרכיב הביטחון איננו רק איך נלחמים. מרכיב הביטחון הוא בעבור מה נלחמים. אנחנו תורמים נדבך מרכזי בשאלה המרכזית שממנה הצבא שואב את כוחו. אני שמח שהצבא מבין את העניין ומבטיח לצבא להוכיח לו שבסופו של דבר, בראייה הרחבה, הבסיס הזה, התשתית שבני הנוער יודעים בעבור מה הם צריכים להתגייס ובעבור מה צריכים לשלול את חירותם, זה מרכיב חשוב בתפיסת הביטחון.
בלי תודות אי אפשר. חברת הכנסת עליזה לביא, חבר הכנסת סמוטריץ, כל החברים מאחורי הקלעים – ההתגייסות מרוממת את הלב. תודה למשרד הביטחון, תודה לצה"ל ותודה לוועדה שהיתה איתנו גם בכל הקשיים.
אבי עטר
¶
אני מנהל בית-ספר שדה שדה בוקר. אין לי הרבה מה להוסיף, אני חושב שהחברים מהגופים הירוקים הציגו את כל התהליך שעברנו. אצלנו, בבית-ספר שדה שדה בוקר שקם ב-63', ברור שעל חזונו של דוד בן-גוריון, היו לאורך כל השנים מורות חיילות. כרגע אנחנו במצב של שתי מורות אחרונות. בסיטואציה שבה המשכיות של ההדרכה באזור הזה של הנגב, חבל הארץ המדהים הזה, הוא כרגע על כרעי תרנגולת. אני מקווה שהמהלך הזה יהיה מאוד מאוד מהיר, כלומר שמהר מאוד נצליח לייצר סיטואציה שאנחנו מגייסים מחדש עוד השנה. בשביל זה צריך את העזרה של משרד החינוך ושהצו הזה יעבור כמה שיותר מהר קדימה. כל בוקר, כשאני הולך למשרד שלי – אני גר במדרשת בן-גוריון - - -
אבי עטר
¶
אתמול היה דיון ואכן הייתי פה גם אתמול. זה כבר דיון אחר.
כל יום שאני הולך למשרד שלי בבית-ספר שדה שדה בוקר, אני רואה בדרך את הקבר של דוד ופולה בן-גוריון. אני נמצא שם כל יום, אני מניח שחלק מהנוכחים פה נמצאים לפחות פעם בשנה באזכרה השנתית. צריך לזכור שהיה לו חזון ואנחנו ממשיכים אותו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני רוצה להאיר עוד צד אחד, שלפחות לי היה מאוד חשוב, ודיברתי על זה עם חברת הכנסת לביא. אחת ההשלכות שיכולות היו להיות לסגירת המסלול הירוק היה גם שתחום ידיעת הארץ יהיה נחלתם של דתיים בלבד, כי בנות דתיות שלא הולכות לצבא, הולכות לשירות לאומי. בעיני זה היה דבר בעייתי. אני רוצה מאוד שגם אנשים לא דתיים ימשיכו להתחבר לארץ דרך הרגליים, וזו אחת הדרכים שגם בנות שהולכות לצבא יהיו במסלול הזה, יתחברו לארץ, יחברו את הציבור הלא דתי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אל תקלקלי הכל, ענת. אני מאוד בעד שהתחום הזה יישאר נחלתו של הציבור בישראל כולו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז אם אתה אומר שהן עושות עבודה חשובה, ובנות משרתות בצבא עושות עבודה חשובה, תגיד את זה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא יכול לא לענות לענת, אז אני אגיד שאני מאוד אשמח אם גם בנות לא דתיות יעשו שירות לאומי ודרך זה ידריכו במסלולים הירוקים.
עידו בן-יצחק
¶
צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים)(הוראת שעה)(תיקון), התשע"ז – 2017
תיקון סעיף 1
בצו שירות בטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים)(הוראת שעה), התשע"ו - 2016 (להלן-הצו), בפסקה (1) -
(1) אחרי המילים "במסגרת משרד החינוך" יבוא – "לרבות בהצבה על ידי משרד החינוך במסגרת הגופים שלהלן, בפיקוח משרד החינוך ומשרד הביטחון: החברה למתנ"סים מרכזים קהילתיים בישראל בע"מ; קרן קיימת לישראל; רשות הטבע והגנים; החברה להגנת הטבע; נאות קדומים; עמותת לוטם – לימודי טבע משולבים; בית ספר שדה כפר עציון; המכון למורשת דוד בן-גוריון; מדרשת שדה בוקר,"
(2) אחרי המילים "מדרשת שדה בוקר," המילים "לרבות הצבה על ידי משרד החינוך במרכז" יימחקו ובמקומם יבוא "מרכז".
היו"ר אברהם דיכטר
¶
תודה רבה.
לפני שאנחנו מצביעים, אני רוצה להסב את תשומת לב חברי הכנסת. אנחנו אמורים להצביע לאחר שקיבלנו מכתב שקוימה חובת ההתייעצות של שר הביטחון עם שר החינוך ועם שרת המשפטים. הוצג בפנינו מכתב התייעצות של שר הביטחון עם שר החינוך, טרם הוצג בפנינו מכתב של קיום חובת ההתייעצות של שר הביטחון עם שרת המשפטים. אני מסב את תשומת לב כולם, גם חברי הכנסת וגם האחרים, שהוועדה לא תוכל להוציא את מכתב האישור, שאכן הצו עבר.
היו"ר אברהם דיכטר
¶
אני מבקש לא לעזור לי. שר הביטחון צריך להעביר לוועדה מכתב שהוא קיים את חובת ההתייעצות הקבועה בחוק. עד שהמכתב הזה לא יועבר הוועדה לא תוכל להעביר את מכתב אישור הצו שיאפשר לעשות את כל מה שנאמר כאן על-ידי כולם. לכן ההצבעה שלנו היא הצבעה על הצו. המכתב שבעצם יכול להתניע את המהלך ייכתב כשנקבל את המכתב שקוימה חובת ההתייעצות.
אנחנו עוברים להצבעה. מי מחברי הכנסת בעד הצו, כפי שקרא אותו עידו? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – אין
צו שירות ביטחון (שירות מוכר להשגת יעדים ביטחוניים לאומיים) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2017, נתקבל.