הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 680
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ד באדר התשע"ז (22 במרץ 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/03/2017
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (תנאי שכרו של מנהל המכון להשתלמות שופטים), החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (הוספת שופטי בית הדין הארצי לעבודה לנושאי המשרה הזכאים לבחור ברכב צמוד)
פרוטוקול
סדר היום
1. החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (תנאי שכרו של מנהל המכון להשתלמות שופטים)
2. החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (הוספת שופטי בית הדין הארצי לעבודה לנושאי המשרה הזכאים לבחור ברכב צמוד)
מוזמנים
¶
מיכאל שפיצר - מנהל בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
יפה מור - מנהלת אגף חטיבת שופטים, הנהלת בתי המשפט
אורית במני - יועצת למנהל בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
חנית אברהם בכר - עו"ד בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
שירי לנג - עו"ד בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
רמי טרביה - יועמ"ש, בתי הדין הדרוזיים
דוד דהאן - נציג הארגונים החברתיים
אייל טולדו - אגף התקציבים, משרד האוצר
מתן צדיק - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
סיגל גורדון
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (תנאי שכרו של מנהל המכון להשתלמות שופטים)
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים, אנחנו מתחילים בשני סעיפים שנוגעים לנושאי משרה שיפוטית. אנחנו מדברים על בתי המשפט אבל אני רוצה שאנחנו נדבר גם באותה הזדמנות על בתי הדין הרבניים ובתי הדין השרעיים בנושא החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית, תנאי שכרו של מנהל המכון להשתלמות שופטים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, לכל המערכות הללו, שיהיה להם את הנושא הזה. השופט שפיצר, מנהל בתי המשפט, אתה הגשת את הבקשה, תנמק אותה.
מיכאל שפיצר
¶
היה מכון להשתלמות שופטים שפעל כ-30 שנה והיה צורך לעשות רביזיה שלמה שבאה כחלק מהתוכנית האסטרטגית של מערכת המשפט. מערכת המשפט, אחרי הליך של ייעוץ ארגוני גדול ועבודת מטה מאוד גדולה נכנסה לתכנית אסטרטגית שיש לה כמה משמעויות שבאות לשפר ולייעל את עבודת מערכת המשפט. במרכזה, לדוגמה נושא של הקטנת ביקושים, הנושא של מעבר מהקלדה להקלטה של דיונים. רביזיה גדולה ומקיפה במערכת. בין היתר הגענו למסקנה, שהנושא של הכשרת שופטים צריך לעבור שדרוג משמעותי ולהיות מנוהל על ידי שופט מחוזי מכהן ולא על ידי שופט בדימוס. גם בהקשר הזה נבנתה תכנית שלמה למרכז הכשרה של שופטים, שגדלה פי חמישה או שישה מהמצב הנוכחי.
מיכאל שפיצר
¶
כי לשופט מחוזי יש גם את הניסיון, יש לו גם את הוותק, יש לו גם את הידע של כמה ערכאות, לכן הגענו למסקנה שזה הדבר הנכון לעשותו. היתה ועדת איתור לעניין הזה ונבחר השופט ד"ר יגאל מרזל. צריך לומר, במקרה שלו, דוקטור יגאל מרזל - - -
מיכאל שפיצר
¶
מעבר לזה, אחד מתוך 700 השופטים הטובים, אבל צריך לומר, שדוקטור מרזל שהה לפני כמה שנים קרוב לחצי שנה בבית ספר לשופטים בקנדה, הוא בא עם תכנית מאוד גדולה, סדורה, למשל, אנחנו הולכים לבנות אולם משפטים, תואם אולם משפטים כדי לתרגל שופטים בניהול של דיון. כל המערכת הזאת הולכת לגדול בתקני כוח אדם שהכול סוכם עם האוצר. כדי לתת את התוקף ואת המעמד למנהל המכון, שעד עכשיו זה היה שופט עליון בדימוס, כרגע זה שופט מכהן שאת כל לבו ייתן למרכז להכשרה.
מיכאל שפיצר
¶
לא, לא, אני מבקש להבהיר את זה. זאת הכוונה, שאלה יהיו תנאי ההעסקה של מנהל המרכז, שיהיה תמיד שופט מחוזי מכהן.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק לא מצליח להבין, לפי המצב היום יש שופט בדימוס, זאת אומרת, הוא היה שופט בבית המשפט העליון, יש לו את הניסיון, פרש לגמלאות - - -
היו"ר משה גפני
¶
זה לא חוק עם שם. לפי המצב היום אם לא מתקנים את החוק, מעבר לתנאים שצריך לתת לו, שופט שמסיים את עבודתו מסיבות כלשהן, בעיקר מהסיבה שהוא פרש לגמלאות, הוא הולך להיות מנהל המכון הזה אז צריך לתת לו את התנאים.
מיכאל שפיצר
¶
הוא לא מקבל כלום. הרב גפני, אני אסביר לך מה המצב היום. השופט לוין לא קיבל כלום מעבר - - -
היו"ר משה גפני
¶
הסמכות לא מעניינת אותי עכשיו, עכשיו מעניין אותי טכנית למה אי אפשר לקחת שופט בדימוס? לנו יש סמכות או אין סמכות זה דיון אחר, זה דיון טכני, דיון משפטי, אבל אני שואל, למה אי אפשר לקחת שופט בדימוס?
היו"ר משה גפני
¶
תסביר לי מה. אבל שניהם, גם שופט מכהן וגם שופט בדימוס עוזבים את העבודה שלהם. גם השופט המכהן הוא לא מכהן יותר, הוא נהיה מנהל המכון.
היו"ר משה גפני
¶
בוא נתחיל בשמיים, מה בשמיים ומה בארץ, מה ההבדל? יש פה שני אנשים שעליהם אנחנו מדברים, האחד היה שופט בית המשפט העליון ועכשיו הוא בדימוס. והשני, הוא שופט מכהן אבל הוא עוזב את העבודה שלו.
מיכאל שפיצר
¶
הוא לא עוזב את העבודה, הוא עובר לעבודה אחרת כשופט מכהן. הוא לא יושב בדין אבל הוא יושב כשופט מכהן. צריך לומר, ההבדל של ניהול על ידי שופט מכהן לעומת ניהול של שופט בדימוס זה עולם אחר לגמרי מבחינת האוטוריטה שלו, מבחינת המחויבות.
מיכאל שפיצר
¶
כי המחויבות היא אחרת. השופט לוין לא קיבל דבר עבור המכון, הוא קיבל את הגמלה שלו וזהו, גמלה שהגיעה לו בין אם היה בא למכון ובין אם לא היה בא למכון.
מיכאל שפיצר
¶
לא, אבל זו עבודתו. הגמלאי, זו לא עבודתו המחייבת. יש הבדל הרב גפני, באמת, יש הבדל גדול.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, מכיוון שאני מכיר את המערכת מהצד של עריכת דין, הייתי עורך דין, לא הייתי שופט, אני חושב שהמכון הזה הוא חשוב מאוד על מנת להכשיר שופטים מעולים. יש לנו שופטים מעולים אבל אני חושב שחלק מהם אפשר בהחלט לקדם, לפתח ולייעל, במיוחד אני אומר לכבוד השופט שפיצר, שאפשר לשים דגש על התמחויות, יש שופטים שהתמחו בתחום מסוים, למשל נזיקין, יש בתחום הכלכלי, זה מוסיף הרבה. נכון שלפעמים הוא יושב בתורנויות, הוא צריך לדעת הכול. לכן אני סבור, שצריך מכון טוב, חזק, מקצועי, שיכשיר את השופטים, במיוחד את החדשים, וצריך שזה יהיה בפול טיים ג'וב ולתת לו את התנאים כדי שינהל את המכון הזה. זה חשוב מאוד.
מיכאל שפיצר
¶
רק עוד משפט, כשם שנשיא של בית משפט מנהל אותו, הוא יהיה הנשיא של המכון וינהל אותו. חשוב לנו המקום הזה שנותן סמכויות - - -
מיכאל שפיצר
¶
סכום של כ-3,000 שקלים הפרש בשכר ורכב שהוא מקבל, הוא מקבל רכב צמוד שהוא חיוני מבחינתו וזהו.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע, יש עובדים שנלחמים על הדברים האלה. הוא מקבל משכורת של שופט שהיא משכורת גבוהה, הוא מקבל תוספת עכשיו כנשיא המכון, והוא מקבל רכב צמוד.
היו"ר משה גפני
¶
אין לי טענות, אני שמתי את זה על סדר היום. אני רק מבקש גברתי היועצת המשפטית, אני מבקש לקבל החלטה ואנחנו כנראה נתמוך בזה. אני מבקש, שההחלטה הזאת תחול גם על בתי הדין האחרים. ההחלטה תהיה גם על בתי הדין הרבניים, גם על בתי הדין השרעיים וגם על בתי הדין מדה'ב. אם יוקם המכון באחת מהערכאות הללו, תחול עליהם אותה החלטה.
שלומית ארליך
¶
ההחלטה בעצם מתייחסת לנושאי משרה שיפוטית. נושאי משרה שיפוטית לפי החלטת משכורת נושאי משרה, הוא שופט, שופט בית דין לעבודה, שופט תעבורה, דיין, קאדי וקאדי מדה'ב.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני מבקש שיהיה בפרוטוקול, שאם אכן יוקם דבר כזה, אין מה לדאוג. על כל פנים, ההחלטה היא על כל נושאי המשרה, גם על דיינים, גם על קאדים וגם על קאדים מדה'ב. מי בעד אישור ההחלטה ירים את ידו.
שלומית ארליך
¶
רגע, לא הקראנו את החוק.
"החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017.
בתוקף הסמכות לפי סעיף 10 לחוק יסוד: השפיטה, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
הוספת סעיף 10א - שם הסעיף יהיה: מנהל המרכז להכשרת והשתלמות שופטים.
אחרי סעיף 10 להחלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית, התשמ"א-1981 יבוא –
10א. נושא משרה שיפוטית שמונה למנהל המרכז להכשרת והשתלמות שופטים יהיה זכאי, למשך תקופת כהונתו כמנהל המרכז כאמור, לתנאי שכר של נשיא בית משפט מחוזי, בצירוף תוספות לפי סעיף 4ג ו9א(ד)". אלה הסעיפים שמדברים על גמול ניהול ועל החזר הוצאות רכב או רכב צמוד.
בעצם התחילה תהיה מיום הפרסום.
היו"ר משה גפני
¶
ההחלטה שלנו היא גם על כל נושאי המשרה, כפי שהיועצת המשפטית הקריאה את זה, אם בבתי הדין השרעיים, בתי הדין מדה'ב.
שלומית ארליך
¶
אני רק אבהיר, אני התייחסתי לזה שמנהל המכון יכול להיות בכל אחד מבתי הדין. אני לא יכולה לנסח החלטה.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא מה שהחוק אומר, אבל זה לא חשוב, אנחנו המחוקקים.
מי בעד אישור ההחלטה ירים את ידו. מי נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה בנושא החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (תנאי שכרו של מנהל המכון להשתלמות שופטים), נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
ההחלטה אושרה.
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (הוספת שופטי בית הדין הארצי לעבודה לנושאי המשרה הזכאים לבחור ברכב צמוד)
היו"ר משה גפני
¶
הנושא השני שלכם: החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (הוספת שופטי בית הדין הארצי לעבודה לנושאי המשרה הזכאים לבחור ברכב צמוד). השופט שפיצר בבקשה.
מיכאל שפיצר
¶
הנושא השני, היה איזה פספוס, שמשום מה כשנתנו לדיינים, לבתי הדין הרבני הגדול ולבית הדין השרעי כלי רכב צמודים לדייני ערכת הערעור, משום מה בית הדין הארצי לעבודה התפספס שם למעט הנשיא וזה אנחנו פשוט מבקשים להחזיר עטרה ליושנה.
שלומית ארליך
¶
אולי נקריא את הסעיף כדי שיהיה ברור. בעצם היום אומר הסעיף, ששופט בית המשפט העליון, חבר בית הדין הרבני הגדול, נשיא בית משפט מחוזי, נשיא בית משפט שלום, נשיא בית הדין הארצי לעבודה, ראש אבות בתי דין שאינו מכהן כרב של עיר, נשיא בית הדין השרעי לערעורים, ראש בית הדין הדתי הדרוזי לערעורים, חבר בית הדין השרעי לערעורים, חבר בית הדין הדרוזי לערעורים, נשיא בית הדין האזורי לעבודה יהיה רשאי לבחור בין החזר הוצאות רכב לפי סעיף זה לבין זכאות לרכב צמוד לנהיגה עצמית שעומד לרשותו.
בעצם מה שמבקשים להוסיף כאן, גם את שופט בית הדין הארצי לעבודה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
פה יש שופטי בית משפט עליון, גם נשיא בית משפט לערעורים ונשיא בית דין רבני וגם שופטי בית הדין הרבני לערעורים וגם שופטי בית הדין השרעי לערעורים. זאת אומרת, כל השופטים, לא רק הנשיא. ואם זה כך - - -
מיכאל שפיצר
¶
בבתי הדין האזוריים כמו בית משפט השלום הנשיא זכאי להחזר הוצאות או לרכב צמוד, רק הנשיא. מעל זה - - -
מיכאל שפיצר
¶
מעליו בא בית הדין לעבודה, זאת ערכאת הערעור, זה בית דין אחד, יושב בירושלים, מונה שמונה שופטים, נשיא ועוד שבעה שופטים מכהנים. לנשיא יש רכב צמוד מכוח ההחלטה הקודמת. לשופטים משום מה לא נכנסו, למרות שמקביליהם בערכאות הערעור, גם בבית הדין הרבני וגם בבית הדין השרעי כן זכאים.
מיכאל שפיצר
¶
לא, הם מעל שופטים מחוזיים. הם מעל שופטים מחוזיים ואין ערכאת ערעור עליהם, בעוד שערכאת הערעור של בית משפט מחוזי היא בית משפט עליון, אין עליהן ערכאת ערעור ואם רוצים לתקוף החלטה של בית הדין הארצי לעבודה, ניתן לעשות את זה רק באמצעות עתירה לבג"ץ.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חשבתי שמגיע רק לנשיא בית הדין הרבני או נשיא בית הדין השרעי לערעורים, אבל עכשיו היועצת המשפטית אומרת שגם לחברי בית הדין, לא רק הנשיא. נכון?
מיכאל שפיצר
¶
זאת ההחלטה, הם זכאים כולם. כבר דיברנו על כך בישיבה קודמת, זה עלה גם בישיבה קודמת והדברים האלה הובהרו.
שירי לנג
¶
אדוני, אם יורשה לי, כתוב בפירוש בסעיף, שחברי בית הדין הרבני הגדול, חברי בית הדין השרעי לערעורים, חברי בית הדין הדרוזי, זכאים לבחור ברכב צמוד. זאת אומרת זה כתוב בצורה מפורשת, גם אם הם לא קיבלו את זה בפועל, יש להם את הזכאות.
שלומית ארליך
¶
אני מקריאה את התיקון: "החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017.
בתוקף הסמכות לפי סעיף 10 לחוק יסוד: השפיטה, וסעיף 8 לחוק בתי הדין לעבודה, מחליטה ועדת הכספים של הכנסת לאמור:
תיקון סעיף 9א. 1. בסעיף 9א(ד) להחלטת משכורת נושא משרה שיפוטית, התשמ"א-1981, אחרי: חבר
בית הדין הדתי הדרוזי לערעורים יבוא: שופט בית הדין הארצי לעבודה.
אנחנו לא נעשה פה סעיף של תחילה. אני מבינה שאתם רוצים שהתחילה תהיה מיום הפרסום. תהיה לזה משמעות, אפשר יהיה באמצע השנה לבחור ברכב - - -
שלומית ארליך
¶
רטרואקטיביות ודאי שלא. זה בדיוק מה שאני שואלת, תהיה להם האפשרות לבחור מבחינת מי שמקצה את הרכבים קדימה?
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת אוסאמה סעדי, אני עומד להצביע, להצביע בעד כמובן ואני מבקש ממר טולדו לבדוק לי את העניין. אני מבקש לא להביא לחתימה את ההחלטה – הוא אמר עשר דקות, לא משנה, עד סוף הישיבה, אני מבקש שתבדוק אם ההחלטה שלנו פה מדתית והיא נכונה לגבי כל רוחב הנושאים. באותה הזדמנות אתה יכול לבדוק גם במשרד הדתות ואז אחתום על ההחלטה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים על מקבילים. הנהלת בתי המשפט טוענת, שההחלטה הזאת הושמטה כאשר התקבלה החלטה על כל רשויות הערעור שקיימות בבתי הדין השונים.
היו"ר משה גפני
¶
לא עכשיו. אני הולך להצביע. מי בעד אישור ההחלטה ירים את ידו.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית (תיקון), התשע"ז-2017 (הוספת שופטי בית הדין הארצי לעבודה לנושאי המשרה הזכאים לבחור ברכב צמוד), נתקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לבדוק את זה עד סוף הישיבה היום, אנחנו מסיימים באחת עשרה, עד סוף הישיבה לא להביא לי את ההחלטה לחתימה. אם יתברר שטעינו בעניין הזה אני פשוט אעשה רביזיה. אם יתברר שאין בעיה, אחתום על ההחלטה והכול בסדר. אני מודיע על הפסקה חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:00 ונתחדשה בשעה 10:05.)
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני מחדש את הישיבה, לפני שאנחנו עוברים לסעיף הבא, אני מבקש, מר טולדו משרד האוצר, ביקשתי לדעת לגבי בתי המשפט, ערכאות ערעור וגם לגבי בתי הדין הרבניים, בתי הדין השרעיים, בתי הדין השרעיים מדה'ב, מה המצב לאחר שביררתם את זה?
אייל טולדו
¶
לאחר הבירור מצאנו שעשרה דיינים בבית הדין הרבני הגדול זכאים לרכב צמוד. בנוסף, בבית הדין הדרוזי לערר קיימים שלושה שופטים ובבית הדין השרעי לערר קיימים ארבעה שופטים - - -
אייל טולדו
¶
והם זכאים לרכב צמוד. מבחינת היישום זה לפי בחירה. לפי מה שהבנו, מעטים בוחרים ליישם את הזכות הזאת אבל כולם זכאים לכך.
היו"ר משה גפני
¶
ולכן לפי דעתך ההחלטה שלנו, אם אנחנו מאשרים לשופטי בית הדין הארצי לעבודה, שזה בעצם בית דין לערעורים, אם אנחנו נותנים להם רכב צמוד זה מוצדק בגלל שבאופן יחסי לבתי הדין הרבניים והשרעיים זה מקביל.
היו"ר משה גפני
¶
אני אנסח את השאלה שלי בדיוק. הרי אני אקבל ביקורת על ההחלטה הזאת, יבואו ויגידו, אני לוקח כספי ציבור מבלי לבדוק. אם אני בודק ומאשר את זה, זה בסדר. אני בודק אתך עכשיו, אתה משרד האוצר, תאמר לי, האם זו אותה ערכאה שמבחינת התנאים שצריך לתת ליושבים בה היא ערכאה דומה למה שאמרת עכשיו?