הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 144
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שלישי, כ"ג באדר התשע"ז (21 במרץ 2017), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/03/2017
שכחת ילדים ברכב - הצגת פתרונות טכנולוגים למיגור התופעה
פרוטוקול
סדר היום
שכחת ילדים ברכב - הצגת פתרונות טכנולוגים למיגור התופעה
מוזמנים
¶
עינת סגל - מנהל אגף א' הנדה ותקינה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מירי כהן - מנהלת תחום בכיר שירותי הצלה ועזרה ראשונה, משרד הבריאות
עדי זלדס - רמ"ד מחקר ומידע את"ן, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
כרמית פולק כהן - יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד
רחלי הכהן - עו"ד, המועצה הלאומית לשלום הילד
גלית גלעד - עו"ד, סמנכ"ל אגף מדיניות ממשל וקשרי חוץ, בטרם-המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
אביטל אפל פנקס - דוברת ארגון בטרם לבטיחות ילדים
חיים וינגרטן - ראש אגף מבצעים, זק"א
קרן איוס - יו"ר איגוד הגנים הפרטיים
אליעוז רבין - מייצג את לשכת סוכני הביטוח בישראל, מנכ"ל חברת ייעוץ
עדי חן - עורכת דין, פורום משפחה, לשכת עורכי הדין
אביבית ארווץ - קבוצת הורים "לא שוכחים ילדים"
יהודה רודד - איגוד יבואני הרכב
יהודית סגל איצקוביץ - עיתון ג'רוזלם פוסט
אלי ביר - איחוד הצלה
עמית לוזון - סמנכ"ל איתוראן ON LINE
אורי מנדלביץ - קונקטו מערכת בקרה, הגעה לגן ושליחת התראות
רועי גנן - אינטרווקס
יצחק טורם - Ride and Remind
רן אביעד - ARS System
יהושע לבנון - Circuit Basing Experts
רפי ישראל - CarMinder
דוד ישראל - CarMinder
יאיר דרור - Mobyonkey
מיכל קוברסקי - Mobyonkey
שלום פרץ - Babyonkey
מעיין אלמסי - Barkid
אליאב אלחדד - Barkid
מוטי גינדי - יזם, ANS System
גדעון קופרמן - יזם פרטי
יהושע שלמה זוהר
שדלן/ית (גורו עמיר יועצים בע''מ) מייצג/ת את מכון התקנים הישראלי
אבישג שחם חדד
שדלן/ית
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני מתכבדת ברשותכם לפתוח את דיון הוועדה בנושא שכחת ילדים ברכב – הצגת פתרונות טכנולוגיים למיגור התופעה.
הדיון היום ייחוד לחשיפת הציבור לפתרונות שקיימים היום למיגור התופעה של שכחת ילדים ברכבים פרטיים. אנחנו לא עוסקים ברכבי הסעות, כי לשמחתנו שם כבר הותקנה תקנה ואנחנו מתקדמים. בדיון האחרון שעסקנו בנושא הבנו שכנראה בשנה הקרובה לא תהיה תקנה שתחייב התקנה של עזרים טכנולוגיים ברכבים פרטיים והחלטנו שאנחנו לא מחכים.
הקיץ קרב ובא. גם תקופת האביב במדינת ישראל היא לא קרירה במיוחד ואני מרגישה שמחובתנו לפעול ולפחות להביא בפני הציבור את כל האפשרויות שקיימות היום בשוק, על מנת שכל אחד יוכל לבחור איך הוא ממגן את הילדים שלו בכל מה שקשור לשכחת ילדים ברכב.
נכון, אני מכירה את הדילמה ואת הקושי שהרבה מאד הורים אומרים מה, אנחנו לא צריכים את זה, לי זה לא יקרה וגם בעניין הזה אנחנו צריכים לעבור את מהחסום התודעתי כדי שיבינו שלצערנו הרב, ואני מודה שקשה לי לומר את זה – אבל לכל אחד זה יכול לקרות.
אז אנחנו נפעל בשני מישורים. האחד זה באמת הסברה והעלאה למודעות, והשני הוא לאפשר למי שנמצא כאן לחשוף את מה שהוא יזם, כדי לסייע בעצם במניעת התופעה הזו.
אנחנו לא נותנים עדיפות למוצר כזה או אחר. אני גם לא אביע דעה לגבי המוצרים השונים. המטרה היא, כמו שאמרתי, נטו לחשוף את הציבור למה שכבר קיים.
אז תודה רבה לכולכם שהגעתם והתגייסתם למאמץ המשותף. אני חושבת שזו בהחלט משימה חשובה של כולנו.
אנחנו נתחיל עם מכון התקנים הישראלי דווקא, לפני שאני חושפת את הדברים שעולים כאן. מי נמצא כנציג שרוצה לדבר ממכון התקנים? נציגי מכון התקנים נמצאים כאן? דווקא הם לא. דווקא הם, שאיתם רציתי לפתוח באמירה שהם צריכים קצת להגמיש את כל העניין של התקן של העזרים שקיימים, כי אנחנו יודעים שיש מצוקה מאד מאד גדולה. הם מאד מחמירים. הם הפכו את זה למקום אוטופי ושכחו שאנחנו גם צריכים להיות במקום שהוא ריאלי וישים, מבלי שזה יפגע באיכות וביכולת באמת להגן על הילדים.
אז אני ממש מצרה על זה שמכון התקנים לא נמצא. גם רציתי את ההתייחסויות שלו למה שיעלה כאן.
המועצה לשלום הילד רוצה לפתוח? אנחנו ניתן לבטרם. אם יש נציג ממשלתי נוסף שרוצה לומר משהו, אז בשמחה ואנחנו נעבור ליזמים.
בקשה, המועצה לשלום הילד.
כרמית פולק כהן
¶
כרמית, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד. אנחנו נמצאים פה בדיון, באמת, יפעת, מהקיץ האחרון את מכנסת עוד דיון ועוד דיון ולצערי, באמת אני חייבת להגיד שלצערי עדיין לא קרה כלום. ואני יודעת שהכל זה עניין תהליכי ודברים לוקחים זמן וכו', אבל הדיון הקודם נגמר בזה שאמרתם יש לכם שבוע להוציא קול קורא.
כרמית פולק כהן
¶
חם כבר. אני נכנסתי היום לאוטו שלי והיה לי חם. חם. אין לנו זמן. אין לנו זמן. הקיץ הבא בפתח. הקיץ הבא הוא עוד חודש. הבנתי שביום ראשון בוועדת המדע והטכנולוגיה נאמר יש לכם חודש, חודשיים, שלושה. לא. אין לכם.
כרמית פולק כהן
¶
בדיוק. ולכן אני אומרת מבחינתי סד הזמנים פה הוא לחוץ וחייבים להתגייס חד משמעית ברגע זה ממש, כדי שהדברים האלה יקרו. כי מבחינתי זהו. זה בידיים שלנו להציל את הילד הבא. זה בידיים שלכם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אמרתי את זה בצורה קצת בוטה וקשה. חשבתי על זה גם אחר כך, אבל החיים של הילדים הם על הראש שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
וברגע שמשרד התחבורה לא משתף פעולה באופן אמיתי ומלא עם הסיפור הזה, אז כן, החייבים של הילדים הם גם על הראש שלו. אני חושבת שכולנו צריכים להאיץ בתהליך. אין לנו את הפריבילגיה לחכות יותר מדי זמן. תודה רבה כרמית.
גלית, בבקשה.
גלית גלעד
¶
טוב, אני לא אאריך בדברים ואני רק מחזקת את דברייך. אנחנו כארגון בטרם תמיד באים וקודם כל מעלים פה סביב כל האנשים שיושבים פה, שלא היו כל כך בדיונים הקודמים, אז זה נכון. אנחנו מדברים משנת 2008 – 445 מקרים. זה לא כל המקרים, שנהיה ברורים. אני פוגשת פקחים של עיריות, אני יודעת שזה הרבה יותר. 445 מקרים. הרבה מאד ילדים שמתו.
אנחנו אומרים ומציעים לוועדה לעבוד בשיטת הסלאמי. קודם כל כן, משרד התחבורה יש לו את המחויבות שלו ואת החובה שלו לקדם כמה שניתן במסגרת החוק. אבל יש עוד כמה דרכים שאפשר לקדם אותן. יש עכשיו תכנית לאומית. היא נכנסה לפועל. היא צריכה להתחיל להתגלגל ולזעוק לשמיים. משרד התחבורה הוא חלק מהתכנית הזאת. אני חושבת שבד בבד לקול הקורא, משרד התחבורה צריך לשאת איזה שהוא חלק בכל העלאת המודעות, כי ההורים לא מבינים שהם צריכים להיעזר באיזה שהוא אביזר. זה אחד.
דבר שני, הנושא של בטיחות האביזרים האלה, ולכן צריכה להיות איזו שהיא תקנה, איזה שהוא סטנדרט. אנחנו יודעים מניסיונות מדעיים שנעשו בארצות הברית, שהרבה מאד מההתקנים האלה נפלו ולא הצליחו. סתם לצורך העניין, אם ילד בורח לו הפיפי, אז לפעמים ההתקן הזה פשוט לא עובד ואז מה עשינו עם זה?
צריך סטנדרט למוצרים האלה, מודעות ולהתחיל לעבוד על זה מהיום, לא ממחר. מהיום.
גלית גלעד
¶
אני קוראת לכל מי שיושב פה לבוא ולהגיש את המוצר שלו ולראות שהוא עומד בתקינות. לבוא וולונטרית למעבדות האלה שבודקות את המוצרים ולהכריז – המוצר שלי נבדק והוא בטוח לשימוש.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תודה רבה על הדברים, גלית, ובכלל על השיתוף האינטנסיבי כאן.
משרד התחבורה, עינת. עינת, את משנה את המקום כי משנה מקום?
עינת סגל
¶
טוב, קודם כל אי אפשר להגיד שלא עשינו כלום, כי עשינו ובתור עובדה, הנה, באחד באפריל מתחיל בעצם מימוש התקנה לחיוב מערכות הסעת ילדים, שזה גם גורם לשכחה ומקרים טרגיים וקרו. ואנחנו רואים שזה גם בעצם עובד.
במקביל אנחנו גם, זאת אומרת תוך כדי העבודה שאנחנו עושים, אנחנו מגלים דברים. זה לא בגלל שאנחנו לא רוצים לקדם, אבל מגלים דברים תוך כדי.
אני רוצה לברך קודם כל על הדיון המקצועי ביום ראשון בוועדה לטכנולוגיה ומדע. הבינו שבאמת יש עוד דרכים לקדם, מלבד חיוב תקנה. יש המון דברים שאפשר לעשות ויושב ראש הוועדה הנחה שם באמת לעשות ואני ממש ממש מברכת על כך.
עם זאת מכון התקנים, אם נוכל לעשות שם רביזיה, מאד מאד חשוב - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו לקחנו ברצינות את ההערה שלך בשבוע שעבר. כמו שאת רואה גם פתחנו עם זה את הדיון הנוכחי וגם פתחנו עם כך שצריך לעשות עוד צעדים חוץ מהתקנת התקנה. אף אחד לא טומן את ראשו בחול, אבל זה לא אומר שזה מנקה את משרד התחבורה מהחובה לפעול.
עינת סגל
¶
ברור שלא. אני יכולה להגיד שיום למחרת הקול הקורא היה מוכן. יש עניין של בירוקרטיה, לצערי אני אומרת את זה. אז אולי אפשר להיעזר בוועדת הטכנולוגיה והמדע כדי להוציא את הקול הקורא הזה, כי צריכים תקנה תקציבית. אני מניחה שאת מכירה את כל הבירוקרטיה שנלוות לזה.
עינת סגל
¶
עושים ולשמחתי גם היה שם נציג של אגף התקציבים שהבין שהוא צריך לתת מענה מיוחד לנושא הזה ולא לחכות שמונה חודשים לתקנה תקציבית וכל מיני דברים כאלה. זה יושב גם לשולחנה של המנכ"לית וגם שר התחבורה. זה לא מתוך אוזלת יד ולא מתוך זה שאנחנו מזלזלים בנושא, להיפך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שבוע הבא מהגליל אני ארים טלפון, בתקווה שאני אהיה שם ולא בקיבוץ בארץ. אני אשאל עינת, יש קול קורא? סביר להניח שאני אשמע שהוא יוצא לדרך?
מירי כהן
¶
רק להוסיף. כפי שנאמר גם בדיונים הקודמים שאתם הצעתם, מאד חשוב להכניס את זה. אתם אמרתם שפניתם למשרד האוצר כדי להכיר בעצם בטכנולוגיה הזאת למתן הנחה באגרת רישוי.
מירי כהן
¶
אני חושבת שזה סופר חשוב. זו אחת הדרכים לדרבן ולעודד את ההורים לרכוש את הטכנולוגיה הזאת. לדעתי זה דבר שהוא חייב להיות מאסט.
מירי כהן
¶
אם לא אז תגידו לנו. גם אנחנו נעזור לדחוף, לפנות לשר האוצר אם צריך, גם הוועדה, גם משרד הבריאות, כי אני חושבת שזו אחת הדרכים לעודד את ההורים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, תודה רבה. אני רק מחדדת שאנחנו עוסקים במערכות של בטיחות ילדים ברכבים פרטיים, בסדר? אנחנו לא נכנסים כרגע לכל העזרים הטכנולוגיים למסגרות חינוך. קיימנו על זה דיון בנפרד ומאד חשוב שאנחנו נזקק את זה.
אני אתחיל עם רועי גנן. נמצא כאן? לא. עמית לוזון? בבקשה. וחורב רווית, אני מניחה שאתם ביחד, נכון?
עמית לוזון
¶
חורב רווית לא נמצאת. אני אייצג אותה. קודם כל צהרים טובים. כמו שאמרת, יש תקנה שנכנסת באחד באפריל בכל הנוגע לעולם ההיסעים ואנחנו שם חזק מאד בתור מערכת שהייתה אב טיפוס לכל העולם הזה.
עמית לוזון
¶
איתוראן. לעולם הפרטי המערכות האלה לא כל כך מתאימות לרכב הפרטי. אנחנו בעצם חושבים על פיתרון שלא מצריך איזו התקנה אחרת, נוספת, מעבר למכשיר האיתור שקיים ברכב והיום כבר ל-40% מהרכבים שיוצאים יש כבר מערכות איתור. על ידי חיבור למחשב ניהול המנוע, אנחנו בעצם יודעים איזה דלתות נפתחות ועל בסיס כל מיני לוגיקות של עצירה ואיזה דלת נפתחת, אפשר לדעת האם הייתה עצירה במקומות שהם גני ילדים או יציאה מתוך הבית, כי אנחנו בעצם מזהים את השגרות של כל הנהיגה, שכל כל כלי הרכב, באופן אנונימי, כמובן.
אפשר לדעת שנפתחה דלת אחורית, נסגרה ואחרי זה נפתחה רק דלת קדמית ולא נפתחה אחרי זה דלת אחורית. היתרון בפתרון הזה, שהוא לא מצריך שום התקנה נוספת מעבר למערכת מיגון, איתור שקיימת ברכב בגלל כל מיני דרישות אחרות, דרישות ביטוח. יש יבואני רכב שמתקינים את זה לצרכים שלהם, לצרכי הלקוחות. ובסופו של דבר יש גם פיתרון, שעוד פעם, הוא לא נותן מענה מלא, אבל זה איזה שהוא פתרון שהוא פתרון זמין ואפשר ליישם אותו ממחר בבוקר והעלות שלו היא עלות שולית של 100-200-300 שקלים וזהו.
עמית לוזון
¶
כן, חד פעמי. לקוח דרך האפליקציה, שגם ככה יש לו, יכול לקבל את ההתראות. עוד פעם, זה לא תופס את הכל, זה רק תופס מקרים שבהם באמת הייתה לוגיקה של ילד, שפתחו את הדלת, נכנסו למקום, פתאום רואים שלא הייתה פתיחת דלת אחורית. אפשר ליצור עוד כל מיני לוגיקות, שברגע שאתם מגיע למקום העבודה שלך, אז כשאתה עוצר זה קודם כל תמיד יתריע לך ויגיד לך ללכת לבדוק את המושב האחורי. אבל זה כרגע הפתרון שאנחנו הולכים אליו.
הפיתוח פה הוא יחסית קצר והעלויות פה הן באמת שוליות, בהנחה שיש מערכת איתור ברכב.
עמית לוזון
¶
היום 40% כמעט, בסביבות 40% מהרכבים החדשים שעולים היום על הכביש, באים עם מערכת איתור בגלל צורך. או צורך ביטוחי, או צורך של יבואן, אפליקציות, מערכות קונקטד קאר, רכבים מקושרים וכו'. אפשר להטמיע את הרעיון הזה בילד אין בתוך המערכת שקיימת, ללא התקנת אביזר נוסף.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, תודה רבה עמית. זה אומר שאתם יכולים ללכת בעצם לכיוון כזה, כמו שאתה אומר, כבר מחר בבוקר.
עמית לוזון
¶
בעיקרון כן. צריכים לבנות את הלוגיקות ולעשות פה פיילוטים וכו', אבל מבחינת החומרה, היכולת לקרוא את הנתונים ממחשב ניהול המנוע, עוד פעם, אנחנו קוראים את הנתונים מהמחשב של הרכב, שבעצם יודע איזה דלת נפתחת. צריך לעשות דיגומים על כל הרכבים, לוודא שברכבים באמת הנתון הזה של הדלתות קיים, עובר ברשת הקנבס - רשת התקשורת של הרכבים. אבל בעיקרון זה משהו שהוא קיים ואנחנו עשינו איזה שהוא ניסוי פנימי על הרכבים שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מחר יגיע אליכם לקוח שיש לו מערכת איתוראן, יבקש לנסות את זה, יש אפשרות או שזה צריך לעבור איזה שהוא תהליך בתקופה הקרובה כדי שזה יקרה?
עמית לוזון
¶
כן, יש לנו כוונה לעשות את זה ובמידה ונראה שבאמת השוק הולך לכיוון הזה, אנחנו נציע את זה כאחד מפלטפורמת המוצרים שלנו ללקוחות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חברים, אנחנו ניהלנו את השיח על מכון התקנים, אם הוא היה גמיש ומאפשר אז יכול להיות שלא היינו יושבים כאן, כי היה אפשר לקדם את התהליך הזה בצורה יותר מהירה. אנחנו דיברנו על זה בשבוע שעבר. הרעיון הוא בעצם לאפשר עכשיו את הפתרונות שזמינים, בלי קשר לתקן, כדי שכל אחד יוכל להחליט אם מתאים לו ונכון לו להשתמש בהם ובמה הוא בוחר להשתמש. אבל כן, השאיפה היא בסופו של דבר שגם חלק מהפיתוחים האלה יגיעו למכון התקנים, כשאנחנו נצליח להגמיש טיפה את התקינה. כי הבנו שיש בעצם איזה שהוא קושי גם עם הסיפור הזה. תודה רבה עמית.
יצחק טורם, בבקשה.
מיכל קוברסקי
¶
כן, טוב, נעים מאד. אני מיכל קוברסקי מחברת מוביקיס. אני אראה לכם סרטון אבל כמה מילים לפני הסרטון. בעצם מערכת מוביקיס זו מערכת שכבר יצאה לשוק לפני שהיו דיבורים אם זה ייכנס כתקנה, חוק, קול קורא. היא כבר פותחה, נתנה מענה לחברות היסעים שאנחנו לא נוגעים בזה כרגע, למרות שזה כבר מותקן בהרבה חברות ובעצם הותקן כבר להרבה רכבים פרטיים, עם 15 סניפים שפרושים בכל הארץ. בעצם המון לקוחות פרטיים – סבים, סבתות, הורים – החליטו להתקין את המערכת לפני שכבר יצא תקן שבעצם מחייב.
המערכת נותנת פתרון להמון דברים ביחד, אבל נציג את הסרטון ואז.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, זה כבר פונקציות נוספות. שאלה שעלתה לי תוך כדי הסרט. ההתראות הן התראות קוליות?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
גם כשהטלפון על מושתק? כי למשל שעון מעורר, אנחנו יודעים שהוא מצלצל גם כשהטלפון מושתק. האם זה קיים?
מיכל קוברסקי
¶
אז כן. קודם כל יש חיווי קולי ברכב בכל מקרה, התראה. ברגע ששמים ילד בכיסא, כשפותחים את הרכב ומכניסים, החיישן המותקן מזהה את הילד על הכיסא ובעצם המערכת נדרכת ואז ברגע שמכבים את האוטו, אם לא מוציאים את הילד, אז בעצם המערכת מצפצפת אחרי 15 שניות. פרק זמן שהגדרנו. בדרך כלל זה 50 שניות, 30 שניות והיא מתחילה לצפצף עד שהילד יוצא מהאוטו.
במקביל הודעות ה-SMS והפוש שנשלחות, בעצם נשלחות לכל אנשי הקשר שאנחנו מגדירים. זאת אומרת לצורך העניין ברכב שלי מוגדר אני, בעלי וההורים שלי. אז אם יצאתי מהאוטו והילדה נשארה, אני אקבל הודעה, בעלי יקבל הודעה וההורים שלי יקבלו הודעה, ולבעלי באותו שלב, אם יש לו את האפליקציה בפלאפון גם, הוא יכול לראות גם איפה הרכב נמצא באותו רגע. הוא יכול לפתוח את הרכב דרך האפליקציה. זאת אומרת אם אני לא נמצאת באזור, אני הלכתי חס וחלילה והילד נשאר בתוך האוטו, יש אפשרות לעוד מישהו לפתוח את האוטו ולדעת איפה הרכב נמצא.
שוב, אנחנו עבדנו, עשינו פיתוח של המון זמן והמערכת כבר שנה נמצאת בשוק. היא כבר מותקנת ברכבים. המון רכבים. יש לנו סניפים מאילת עד קריית שמונה. באמת 15 סניפים בארץ שמתקינים את המערכות שלנו.
מיכל קוברסקי
¶
אז ככה, העלות של המערכת היא 699 שקלים שזה מחיר חד פעמי. יש את דמי המנוי החודשיים, בגלל שזה בכל זאת מבוסס על מפות של גוגל, מבוסס על אינטרנט. אז יש את הסים שנמצא בתוך הקופסא החכמה.
מיכל קוברסקי
¶
המחירים היו בהתחלה, כשיצאנו וכשכבר היה גם דיבור לתקן, עכשיו אנחנו לוקחים בחשבון שאם יש מחויבות לכל אזרח להתקין את המערכת, אנחנו גם רוצים לראות שהמחיר יהיה שווה לכולם ונוח לכולם ובאמת תהיה להם יכולת כלכלית לממן את זה המערכת, כאילו לרכוש את המערכת.
מיכל קוברסקי
¶
בדיוק. בהיסעים אנחנו כבר קיבלנו ובפרטיים אנחנו ממש בשלבי סיום. זאת אומרת רצנו עם זה כבר לפני שהיה את הדיבורים. בוועדה הראשונה שהייתי, לפני כמה חודשים, גם בכנסת שישבנו, כבר היינו בתוך זה ועשינו את כל הבדיקות שלנו. שוב, גם עשינו את אפשרויות התשלום שזה לא יהיה תשלום של 699 שקלים לחודש, אלא יהיה מחיר חודשי, קבוע, כמו שיש בחברות סלולר ושיהיה נוח לכל אזרח בעצם לשלם מחיר חודשי ולא מחיר חד פעמי.
כל מי שרוצה יכול להיכנס לאתר שלנו, להתרשם גם מהמערכת של הפרטיים, גם של ההיסעים. בכל שאלה בשמחה.
עינת סגל
¶
רק לדייק, יש גם תוספת של 299 שקלים התקנה, שזה בעצם מביא אותנו ל-1,000 שקלים השקעה חד פעמית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ההורה צריך לדעת מה המסגרת התקציבית בסופו של דבר, כי אנחנו כן צריכים להיות אובייקטיביים.
יאיר דרור
¶
רק שנייה, אני אענה לך. תני לי רק לחבר את מה שמיכל אמרה. אם נסתכל על זה מלמעלה, עניין ההתקנה מתבצע על ידי חברה שמתקינה. זאת אומרת מה שהם מקבלים זה הולך אליהם והם נותנים את השירות של כל תקלה שיש ברכב או קריאות מיוחדות. אז זה ללא עלות. זאת אומרת שילמת פעם אחת ואתה מאובטח מבחינת חברת ההתקשות.
מיכל קוברסקי
¶
הם גם לוקחים את החלק, זאת אומרת אם רכשתי רכב והחלפתי רכב, או החלפתי כיסא לילד. הילד גדל ואני מחליפה לו בין כיסא תינוק לבוסטר ואני רוצה להעביר את החיישן, אז הם ניגשים לתחנה ומקבלים את כל השירותים. הם יכולים להחליף מכיסא לכיסא. תקלות שיש להם ברכב.
מיכל קוברסקי
¶
אז המון משפחות עשו אצלנו ומבחינתנו הגענו לאיזו שהיא הסכמה ועלות מוזלת, כשעושים את זה כמו דיל משפחתי. עשו הרבה הורים וסבים וסבתות ואז הגענו איתם בעצם לפי מספר רכבים, שזה ייצא במחירון מסודר גם לחנויות. תהיה עלות נוחה גם מבחינת ההתקנה. זאת אומרת אם מגיעים זוג שהם משלמים ביחד והם מתקינים בשני רכבים, שתהיה איזו פונקציה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זו לא מערכת שאפשר להעביר אותה? זאת אומרת אם אני מעבירה את הכיסא של הילד, המערכת לא עוברת יחד איתו?
מיכל קוברסקי
¶
לא, זה פר רכב, בגלל שהקופסא החכמה – זו הקופסא בעצם – היא מוסלקת באוטו והיא מחוברת לרכב עצמו. היא קוראת את הנתונים שלו, איפה הוא נמצא, כל דבר.
מיכל קוברסקי
¶
זה בדיוק מה שבאתי להגיד. מבחינת הכיסאות אז הכיסא כן מתחבר. החיישן מתחבר לכבל USB. הם מתחברים אחד לשני ואז יש לך בעצם אפשרות, אם את מזיזה את הכיסא, תקופה מסוימת אחרי לידה הילד במושב הקדמי, עם הכיוון הפוך. תקופה אחר כך, בגיל שנה, הוא כבר עובר אחורה עם כיוון הנסיעה.
יאיר דרור
¶
עוד משהו חשוב בנושא הזה. אם את מחליפה נגיד רכב חדש, מה שכולם עושים היום הרבה לשמחתנו, אז בעלות מינימאלית, סמלית, אפשר לבקש מאיתנו. מגיעים אליכם הביתה, מפרקים את המערכת ומעבירים לרכב חדש בעלות ממש מינימאלית.
מיכל קוברסקי
¶
הגענו להמון. אנחנו כבר עובדים עם מול הרבה ועדי עובדים שהולכים להתקין את המערכת. באמת מערכת שכבר קיימת בשוק, לא צריך זמן פיתוח. אנחנו כבר עשינו את הפיתוח שלנו, את הבדיקות שלנו, את הפיילוט שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, תודה רבה לכם מיכל ויאיר ובהצלחה בתהליך של מכון התקנים. אני מקווה שבדרך עוד אתם תוזילו טיפה את העלויות, כדי שזה באמת יהיה שווה לכל נפש, תרתי משמע. גם ישמור לנו על הנפשות הרכות.
יצחק, אתה מוכן? לא. אוקיי. אז אנחנו נמשיך. אביעד רן. אני עושה את זה פשוט לפי סדר, שלא תגידו שנתתי תעדוף. לפי איך שנרשמתם, כך אני מציגה את זה. בסדר?
רן אביעד
¶
אביעד רן, מ- A.R.S System. למעשה אנחנו עצרנו את הפיתוח שלנו, בגלל שהבנו שכל תהליך הפיתוח, ממכון התקנים ועד הנושא הזה של פטנטים וכל הסיפור, אנחנו מגיעים משהו כמו 800,000 שקלים. וכמו שאמרת אנחנו רצינו להביא מערכת ששווה לכל נפש, שדיברנו על 500 שקלים למערכת ונפגשנו עם חברות מובילות בשוק, הבנו שאם אין תקנה ואין חוק, אנשים לא יקנו. זה כמו קסדה שאנשים לא ישימו. זה כמו מוביליי, שעד שלא חייבו אנשים לא שמו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל אנחנו לא בדיון של איך אנחנו יוצרים את העידוד, כי בזה היינו שבוע שעבר ואנחנו אמרנו עד שאנחנו ניצור את העידוד הזה אנחנו כן רוצים לחשוף את האנשים למוצרים שהם קיימים, מכל סוג שהוא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי אביעד, תודה רבה. אנחנו מודעים אגב לקושי, כמו שאמרתי גם בתחילת הדיון. דיברנו גם על הסוגיה של מכון התקנים, אנחנו כן רוצים ליצור מצב שבו נצליח לעודד יותר אנשים כן לצאת לפיתוחים. גם משרד התחבורה ציין כאן שהוא הקצה תקציב לצורך עידוד של יזמים, כדי באמת לנסות וליצור יותר היצע בשוק. אני מקווה שבתהליכים שיהיו אתם כן תוכלו לראות את עצמכם.
רן אביעד
¶
רן אם יתאפשר לי להוסיף, הנקודה שסקר שוק שבדק, זה ממה ככה, עם חברות מובילות, אנשים באמת בוחרים ויבחרו להגיד לי זה לא יקרה ולקנות מערכת מצילת חיים. ואז אנחנו כמפתחים, כל עלויות הפיתוח ועלויות מאד גבוהות והשיווק, יוצא שאנחנו סוגרים ונסגרו הרבה חברות בתחום אחרי שנה-שנתיים, כי אין משהו שיהיה רצף ובלי זה המפתחים לא יקומו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, מאה אחוז. אני מקווה ש אנחנו נפתור את הסוגיה הזו גם בהמשך, כשנשלים את התהליך.
סיגל או סגל ג'ודי, בבקשה.
יהודית איצקוביץ
¶
אני יהודית סגל איצקוביץ, אני עורכת בריאות ומדע של הג'רוזלם פוסט 32 שנה ואני מודעת לבעיה הזאת כבר משנת 2009, כשביום אחד אני הבנתי שיש הרבה מקרים בבת אחת, וילדים מתו וזה כאב לי נורא. אז החלטתי לעזוב את הכל ולחשוב לבד מה לעשות כדי להפסיק את זה.
הגעתי לרעיון, שלא כמו האנשים האלה בשולחן, זה לא עולה לנהג כלום. אפשר לבצע את זה תוך שבוע-שבועיים וזה לא יתקלקל. זה פשוט רעיון שזה עובד כבר והוכחנו – אני ואלי ביר, שהלכתי אליו לבצע את זה. אני חשבתי על מדבקה שתהיה בכל השפות, שכתוב אל תשאיר אותי לבד ברכב אפילו לא לרגע ושזה יהיה בהרבה שפות, אפילו אידיש וערבית והכל. וכל אחד יצטרך להדביק את זה בדלת של הנהג, מתחת לחלון, ליד הידית. וכל פעם שאתה נכנס ויוצא, אתה רואה את המדבקה ואפשר גם כן להדביק את התמונה של הילד שלך, או הנכד או הנכדה שלך פה בפנים, ואני מבטיחה שכל הורה שרואה את הילד שלו כל הזמן, הוא לא ישכח והוא לא צריך אלקטרוניקה. הוא פשוט לא ישאיר את הילד ברכב.
אז הלכתי עם הרעיון הזה ליעקב ליצמן בשנת 2009, כי היה לי ראיון אישי איתו והצגתי את זה ועל המקום הוא אמר לא, זה לא יעבוד ועפתי מהחדר. שנה אחרי זה הייתה מסיבת עיתונאים של בטרם וגם כן התאכזבתי, כי הוא אמר הלוואי שהיה לי. היה דו"ח של התאונות של ילדים מתים, 200 ומשהו בשנה. ליצמן אמר הלוואי שהיה לי רעיון להקטין את מקרי המוות של ילדים. אז ראיתי את זה כסימן וקמתי בלי רשות ואמרתי – הרב ליצמן, אני הצעתי לך את הרעיון הזה שלא עולה כלום לפני שנה, אבל לא עשית כלום.
אז סמנכ"ל ההסברה אמר – אבל התפקיד שלך, עיתונאית, זה לשמוע אותנו ולכתוב מה שאנחנו מדברים. והמנכ"ל של משרד הבריאות, רוני גמזו, אמר אבל עשית מחקר רפואי שפורסם בז'ורנל? אמרתי לא. זה לא עולה כלום. רק תעשו את זה ותצילו חיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ג'ודי, אני רוצה לשאול אותך. אני קראתי בעיון את מה שכתבת, את כל הסיפור. את כתבת לי את זה גם במייל בפירוט רב. אני מכירה גם את היזומה של מישהו מהקהל שקם ונתן 5,000 שקלים. אני זוכרת נכון?
יהודית איצקוביץ
¶
אלי ביר. הלכתי אליו אחרי שליצמן לא עשה כלום ואלי לקח את הארנק, 5,000 שקלים והוא הדפיס אלפים. מאז הדפיס כמעט 500,000 סטיקרים וזה הגיע לכל הארץ וגם הגיע לקליפורניה ולפלורידה, שגם שם יש בעיה כזאת. אלי יכול להגיד יותר, אבל חבל לחכות. לא צריכים אלקטרוניקה בזה. זה יעבוד גם על סבא וסבתא. זה לא אלקטרוניקה, לא צריך פנגו, לא צריך את הגננת. פשוט תעשו את זה וזה יציל חיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. ראשית תודה רבה ג'ודי. אני רק רוצה לשאול. קודם כל יופי של יוזמה ורעיון, במיוחד כשאנחנו נמצאים בשלב ביניים, שבו אנחנו מוכנים להיעזר בכל פיתרון עד שנגיע באמת לתקנה, אבל גם כשקראתי את הדברים שלך ככה בעיון, חשבתי. הפחד שלי שמדבקה כזו – ונזכרתי בכל הדברים שיש לי ברכב – שכשאת רואה אותה פעם אחר פעם, זה הופך לאוטומט. כאילו, את סוגרת את הדלת. יש דברים באוטו שאני כבר לא זוכרת בכלל אם הם שם או לא שם, כי אני רגילה לראות אותם.
יהודית איצקוביץ
¶
לא, אם רואים את התמונה של הילד שלך, וגם חלק מהרעיון היה לחייב לקבל רישיון רכב כל שנה, אם הסטיקר לא שם – אתה לא תקבל רישיון רכב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל השאלה, בן אדם – אם הוא לא מתרגל לראות את זה – יש לנו כל מיני מדבקות על הרכב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני בכלל לא זוכרת אותן. אני לא זוכרת אפילו מה, אלא אם כן מישהו בא ושואל אותי.
יהודית איצקוביץ
¶
אבל זה ילד שלך וזה ליד הידית. תאמיני לי, יש לי נכדים. כל פעם אני מסיעה אותם. רואים את זה לא שוכחים.
קריאה
¶
זה השם יתברך רוצה את הלב. זה הבן אדם הראשון ששמעתי, שהיא נותנת את כל הלב שלה. במה שהיא אומרת היא מאמינה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
צריך אולי לקחת את זה, לפתח למשהו שנמצא בידית - אמרה את זה מירי - שכשאת נוגעת, אז אי אפשר להתעלם לא מ - - -
אלי ביר
¶
אוקיי. קודם כל ג'ודי פנתה אלי באמת לפני הרבה הרבה שנים. מאז שהיא פנתה אלי כמעט 500 ילדים נשכחו ברכב. רק בשנה האחרונה איחוד הצלה טיפל במעל 170 מקרים של ילדים שנשכחו ברכב וארבעה מהם נפטרו לצערנו בשנה האחרונה.
אני חוזר ואומר, הדבר הזה, שכשג'ודי פנתה אלי, הרעיון היה פשוט. עד שתימצא טכנולוגיה, אני לא יודע מתי תימצא הטכנולוגיה, אבל עם כל הבעיות הבירוקרטיות שיש והכל. הדבר הזה נדבק בתוך הרכב, ממש איך שסוגרים את החלון – זה מול הפנים. אני יש לי את זה על הרכב. תמיד כשסוגרים את החלון אני רואה את זה מול הפנים.
אני במשרד שלי, באיחוד הצלה יש לנו בניין בכניסה לעיר, למי שהיה שם. אנחנו מנסים לחסוך על חשמל ויש לנו מזגנים וכל הדברים האחרים. שמנו בכל החדרים ביציאה מהחדר – אל תשכח לכבות את המזגן. ירדנו ב-50% בכמות השכחה של מזגנים. אני לא אומר שזה פותר ב-100%, אבל אנחנו יודעים שמאז שהתחלנו עם המדבקות באיחוד הצלה וחילקנו הרבה מאד ברחבי הארץ. מתנדבים שלנו חילקו את זה בתחנות הדלק, בכל מיני מקומות וזה לא משהו שהתפקיד שלנו הוא ללכת לחלק מדבקות, אבל לקחנו את זה על עצמנו.
הרבה אנשים אמרו לנו ושלחו לנו מכתבים, שבזכות המדבקה הם זכרו. הם כמעט שכחו את התינוק ברכב. וזה אנשים נורמטיביים, כמו שאמרת. זה לא אנשים פושעים שעושים את זה. זה אנשים נורמטיביים כמונו, כמו כל הורה שיכול לשכוח חלילה את הילד.
זה פיתרון זול, פשוט, שאפשר לעשות אותו מיד, בכל הארץ. לא צריך לחכות. אפשר לעשות את זה עם התמונה של הכנסת פה, של משרד הבריאות. מה שרוצים לשים פה. משרד התחבורה. לחייב את כולם במדבקה, כל מי שיש לו ילד. זה אחד.
דבר שני, אני רוצה להוסיף ועל הנושא ידבר פה גם הבחור הצעיר, האמריקאי, מה שמך? יצחק. אני פגשתי את הבחור שהמציא את הרעיון שלו, קישרתי אותו עם איתוראן. איתוראן זו חברה שאני סומך עליה גם עם הרכב שלי, כל יום. אני נוסע עם איתוראן. אני חושב שהרעיון הזה והרעיון שלו הם ישימים גם כן. אבל אסור חלילה – ותשמעו את הרעיונות שלו. מה שהוא אמר זה רעיון פתיר מאד, אבל זה ייקח זמן לעשות את זה.
הרעיון שלו זה רעיון שהתחיל דרך אגב - - -
אלי ביר
¶
אוקיי. אז אני ממליץ על זה מאד ואני אישית אומר שאני מוכן לחלק לכולם פה מדבקות. תחלקו את זה לחברים שלכם. תודה רבה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בראשית כרגע זה חלק מהדברים שזה מה שיש בידינו, אז אנחנו באמת נאחז בכל קצה חוט שאנחנו יכולים להיאחז בו ואולי אפילו גם לשדרג את זה. אני גם חושבת תוך כדי זה שאתם מדברים. אני כבר בפרקטיקה, כי באמת חשוב לי שאנחנו נצליח לפחות בקצת, גם היום, עם כל הרכבים שיש להם בכלל שלטים, לא מפתחות, אז גם יוצאים מהאוטו ובכלל, כשסוגרים מאחורה. שלא לדבר על אלה שיוצאים ורק בנגיעה זה נסגר.
מאד יכול להיות שזה משהו ששווה לקחת אותו אולי ועוד איזה שהוא צעד קדימה כדי שזה באמת יסיט מההסחה של הדעת.
בבקשה, גלית.
גלית גלעד
¶
אני רק רוצה להוריד קצת מההתלהבות. בשנת 2014 היה לנו שיא של חמישה ילדים שנהרגו ואז בשנת 2015 הייתה קצת רגיעה. בשנת 2016 הגענו לשבעה ילדים ובשנת 2016 היו הרבה מדבקות. אז אני רק רוצה לשים דברים בפרופורציות. אני לא חושבת שרק מדבקה. מדבקה היא סוג של העלאת מודעות, אבל זה לגמרי לא - - -
גלית גלעד
¶
אני לא יודעת להגיד לך. לא בדקתי את הרכבים האלה. אני לא רוצה לבדוק אותם. אני רק מזהה מגמה. יש לנו מגמה לא טובה, לצערי הרב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, אבל אנחנו אמרנו, אנחנו נותנים את זה כאופציה. אנחנו בהחלט מציפים ומאפשרים ומי שחושב שאולי זה יכול לסייע, אז לגמרי כן.
יצחק טורם
¶
אל תדאגי, אני לא דוחף את עצמי. רק כשאני רואה משהו יפה, אז אני גם מתלהב. זה בסדר. אפשר מתוך ה-100% לתת לזה 3%, 10%, 20% מדבקות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, להסברה זה חשוב וזה יכול מאד מאד להועיל. מה יצחק, שומרים אותך לאחרון חביב? איך זה עובד כאן?
יצחק טורם
¶
אז אני נכנסתי לגברת כהן מיד אחרי סוכות ועם משרד התחבורה לפני חנוכה והם הדריכו אותי עם מכון התקנים, אבל עדיין אין לנו תשובה. זה התחיל עם 30,000 שקלים בשביל הבדיקה. זה בשום שהגעתי אליהם, ביום שני, המהנדסת התקשרה אלי. אומרים שצריך להיות 40,000 שקלים. ביום שלישי התקשרו אלי – צריך להיות 70,000 שקלים. אין גג.
יצחק טורם
¶
אז אנחנו עומדים עכשיו על 5 חודשים בערך אחרי זה, 4 חודשים. באתי עם שני מהנדסים – אחת פה, עינת וגם יעקב שם טוב. אז אחרי הרבה הרבה שבועות שחיכיתי להצעות מחיר, אז הוציאו את זה מעל 100.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל מכון התקנים קם כל יום עם שיר חדש בלב? הוא אומר לו 30,000 שקלים, 40,000 שקלים, 70, 80, 100?
עינת סגל
¶
לא, כי זה נורא נורא תלוי במורכבות המערכת, בכמה פאזות, אם יש שם חיישנים. ככל שהיא יותר מורכבת אז יש יותר בדיקות וזה עובר גם בין כמה מעבדות בתוך מכון התקנים. זו לא מעבדה אחת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אבל עדיין, זה כאילו מראש לאפשר רק למי שהוא בעל הון ושלא לדבר על הזמן שזה הולך ונמשך.
עינת סגל
¶
כן, מאה אחוז, רק לי אסור להתערב בהיבט המסחרי. מה שכן עשיתי מול מכון התקנים, ביקשתי שיתנו תעדוף. זאת אומרת אם יש עכשיו בדיקות אלקטרו מגנטיות שמחכות למשהו אחר, למערכת אחרת, אמרתי תתנו עדיפות למערכות הצלת ילדים אל מול מערכות אחרות, אפילו אם זה מערכות, לא קשור לרכב, שיתנו שם תעדוף. מעבר לזה אסור לי להתערב גם מבחינה מסחרית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, זה הקטע. הם הראשונים שפניתי אליהם. רציתי לתת להם את כבוד הפותחים של הדיון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בכל מקרה שמכון התקנים יתאימו את עצמם למציאות שאנחנו נדרשים לה ולדחיפות שאנחנו נדרשים לה ושגם הם יתגייסו קצת ויתנו מעצמם, כדי שאנחנו נהפוך את הדברים האלה לישימים. זה בלתי אפשרי לשמוע ככה כל פעם על הכשלים.
יצחק טורם
¶
אני דיברתי עם כמה חברות בין לאומיות שעובדות עם רכבים, אם מוצרים אפטר-מארקט, מקוריים. יש להם מחירים וכולם אומרים שצריכים שני אבחונים וזה הרבה פחות כסף. על האבחונים האלה יהיה תקן ברוב העולם. אבל פה בארץ לא יודעים אם זה יהיה מספיק. וגם כל דבר שמכון התקנים התקשרו אלי, יש להם סנסור בתוך הכיסא? לא. אז המחיר עלה. איך זה? ב-6400 רוב הדברים שלהם זה סנסורים שיש בכיסא או בתוך הרכב שעובד בטרייה או עובד על בלוטוס, או WIFI, דברים כאלה.
מבחינתנו מה שאנחנו ראינו ויש אבחון שעשו דרך בית החולים בפילדלפיה, מבחינת משרד התחבורה של ארצות הברית, שלא יסמוך על הדברים האלה בכלל. אז אני לא יודע למה בוחרים אותם בכלל.
יצחק טורם
¶
אנחנו באמת רוצים, אבל אנחנו מחכים לראות מה יהיה. כל דבר לוקח זמן. אנחנו מחכים לתשובה וזה לוקח עוד חודש.
יצחק טורם
¶
זה תלוי. אם כיביתי את המנוע אז צריך לבטל את הכפתור. אז למה יש לך ילד נוסף ברכב אם המנוע לא עובד ואתה לא שם?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, אם לא לחצת על הכפתור לא סיימת את הפעולה מבחינת הרכב, גם אם אין שם אף אחד, עדיין נשארים שם ילדים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אבל הרי חלק מהבעיה היא שאתה לא פותח את הדלת. כי יש להניח שאם אתה פתחת את הדלת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
גם איתוראן הציגו מערכת שמזהה שפתחת דלת אחורית פעם אחת ולא פתחת אותה בסוף הנסיעה.
יאיר דרור
¶
כן, אצלנו. זה מזהה משקל. אני יכול להוסיף מילה קטנה רק בנושא של מכון התקנים? אני יודע שכולם פה אומרים שהסכומים וכל הסיפור הזה, אבל אני יכול להגיד לכם מהניסיון שלי בהתקנות בפיילוטים, זה נותן הרבה שקט הבדיקות שלהם, כי הם באמת בודקים את זה. אני כשאני מתקין אני לוקח באחריות שהורה שם תינוק, שכח. עם כל האחריות הביטוחית שלי, אני רוצה להיות בטוח שנתתי לו מענה.
לכן אני חושב שמכון התקנים עושה פה עבודת קודש, למרות שזה בירוקרטיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
עדיין אני חושבת שהם קצת – גם מידיעות שקיבלנו כאן – הם קצת הלכו רחוק מדי. הפכו את זה למשהו שהוא לא ריאלי ואנחנו רוצים להוריד את זה קצת לקרקע, בלי להתפשר על האמינות והאיכות.
יאיר דרור
¶
נכון. זה הדבר הראשון שרצנו אליו כשפיתחנו את המערכת של מוביקיס. הדבר הראשון שרצנו זה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
30,000, 40,000 שקלים או 80,000 שקלים לא הופכים את זה לאמין יותר או אמין פחות. אני חושבת שמעבר לזה שמשרד התחבורה בא ואומר אני מוכן לתמרץ את מי שיוזם ולתמרץ אותו בכסף, אז לא יזיק שגם מכון התקנים יעשה איזה שהוא צעד מעצמו. אף אחד שם לא יקרוס.
יצחק טורם
¶
יש לי אולי עצה, שמשרד התחבורה ייתן גם לטכניון וגם לאוניברסיטת אריאל, שאני דיברתי עם שניהם, שהם רוצים לדעת מה משרד התחבורה רוצים, אנחנו עושים את הבדיקות. אבל משרד התחבורה אומרים רק - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא נכנסת לזה. תראה, אני אמרתי הרבה דברים, חלקם גם היו לא נעימים אבל אני לא נכנסת לשיקולים המקצועיים של משרד התחבורה, במקרה הזה אני משאירה את זה לשם.
עינת סגל
¶
לא, זה לא קשור לשיקול מקצועי. למעבדת אריאל וגם לטכניון אין את היכולת. אין להם מעבדת אלקטרוניקה.
עינת סגל
¶
אין להם את היכולת התשתיתית לעשות את הבדיקות. אבל אני חייבת לציין עוד משהו לגבי מכון התקנים, למען ההוגנות. מעבר לאמינות של המערכת, יש כאן גם היבטים שלא לפגוע במערכות אחרות ברכב, כי זה לא פחות חשוב. כי בסוף הילד ימות ממשהו אחר, חס וחלילה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
השאלה היא כזאת, אנחנו עברנו פה בכנסת שני קייצים ביחד – יפעת ואני – ואנחנו מדברות ומסתמסות אחת עם השנייה אחרי כל ילד שנשכח, זה דבר שהוא מבאי הוועדה הקבועים. נכון? אנחנו תמיד מדברות על זה. כל אסון כזה אנחנו מדברות בינינו.
אני לא רוצה להגיע לקיץ הקרוב כשאין כבר איזה שהוא פתרון שמתהווה. בוא נאמר אני הייתי רוצה שכבר יהיה פתרון. אני כבר הייתי רוצה שתהיה הכרעה של משרד התחבורה, לאיזה פתרון הולכים ומה משרד התחבורה רוצה להכיל. מבחינתי תעשו את זה בהדרגה במובן הזה שתגידו שרכבים חדשים חייבים להצטייד ורכבים עד 4-5 שנים אחורה חייבים להצטייד בטווח של. כמו שעשיו אגב עם המובילאיי.
אתמול שר התחבורה היה בוועדת הכלכלה, צעקו עליו שם הנהגים המקצועיים. את יודע, מכוניות מסחריות, כעסו על זה שהוא דרש את התקנת המובילאיי. תודה לאל שהוא דרש את התקנת המובילאיי. באמת אני אומרת את זה.
ועל כן אני רוצה להבין מה לוחות הזמנים שאתם רואים לנגד עיניכם כשאתם ניגשים לבעיה הזאת. זה כמובן משתלב גם עם העמדות של משרד הבריאות.
עינת סגל
¶
אז אני אסביר שוב. קודם כל הטכנולוגיה קיימת ואתם רואים את זה פה. כאילו, לא צריך אפילו לדבר. רואים, הטכנולוגיה קיימת. הבעיה שאין משהו שעומד בתקן. אני לא יודעת, משרד התחבורה לא יודע לחייב משהו שאי אפשר להגדיר אותו. אני אחייב מה? משהו באוויר? התקן בעצם זה הקו המנחה למה נדרש וכרגע אין את זה. אם היה את זה אז כבר - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
פשוט פתחנו את הדיון עם זה וזה המשך של הדיון שעבר. יש סיפור עם מכון התקנים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
נכון, אבל זה כי מכון התקנים דורש מצד אחד, מבחינת התקינה, התקינה מאד מאד מחמירה, העלויות הן קצת לא בפרופורציות. דבר נוסף, גם היצרנים – וזה משהו שעינת העלתה, אני כרגע לא שמעתי את זה כאן – שבאמת אנשים אומרים אני מפחד לקחת אחריות. אבל אני שמעתי פה למשל את איתוראן אומרים אנחנו כן מוכנים ללכת על פיתוח כזה, בניגוד למה שהצגנו בדיון הקודם, ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, אז אני אומרת, נכון, יש גם את החשש של אותם יזמים של מה קורה אם וכאשר, אבל אנחנו יודעים שזה לא 100%, אבל אנחנו עושים הכל כדי למזער.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
סליחה, כשיש תאונה, למרות שבאוטו מותקן מובילאיי, סליחה, יש הבדל גדול. שלא נדע, מאבדים חיים, למרות שברכב יש מובילאיי. אז מישהו מיזמי מובילאיי אמר שהוא חושש מאחריות שתוטל עליו אם תהיה תאונה? יש פתרונות. זאת אומרת המערכת של משרד התחבורה, שדווקא הלכה עם הטכנולוגיה והיא יודעת להטמיע טכנולוגיה חדשה, אני אומרת לכם. תקשיבו, אנחנו במרס. גם לפני הקיץ שעבר אנחנו קיימנו את הדיונים הראשונים בפברואר. זאת אומרת אם אנחנו יודעים מה, אז תשמעו, הלוואי, אמן שאני טועה, שלא יהיה אף ילד הקיץ הזה, בלי שום קשר לשום מערכת, אבל תשמעו, אני כבר רואה יוזמות פרטיות. זה מה שרציתי להגיד לך קודם, ששכחתי להביא מהבית.
קיבלתי ממפעל בברקן, מפעל שנקרא טויטו פלסט, של יזם מדהים, ישראל טויטו, מן לב כזה מפלסטיק שהוא מייצר, בגלל שהם יודעים שם במפעל – את נתקלת בזה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לב כזה שמתחבר לחגורת הבטיחות ואז כשאתה בעצם יוצא מחגורת הבטיחות, זה כאילו קופץ לך ואז יש משהו שמזכיר לך. והוא מחלק את זה בחינם, אגב. הוא איש מיוחד במינו. הוא מחלק את זה בחינם לכל מי שמגיע למפעל, לכל מי שמבקש. הוא מוכן לשלוח את זה לכולכם אם אתם רוצים, אבל בסוף זה פתרונות פרוביזוריים, זה לא פתרונות אמיתיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל אמרנו, אנחנו פה לטווח הביניים, כי אי אפשר להשאיר את זה בלי כלום - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, התחייבו במשרד התחבורה. אמרו ייצא קול קורא. אנחנו עובדים מול מכון התקנים כדי שיתאימו בעצם את כל הנושא של התקינה. אנחנו בודקים גם את הסוגיה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אתן לך כמה שיהיה צריך. תן לי בבקשה לנהל את זה. אני מקווה שאני עושה את זה גם כמו שצריך.
יהושע לבנון, בבקשה.
יהושע לבנון
¶
אני מייצג פה מהנדס אלקטרוניקה שחי בניו-ג'רזי ופשוט מאחר שהוא קיבל את זה ברגע האחרון, אז הוא ביקש ממני שאני אייצג אותו. מדובר על מכשיר שכל העלות שלו היא 150 שקלים. מדובר במכשיר שמוצמד לידית של הדלת של הנוסע, מאחורנית – ואני נתתי כאן את הצילומים. ברגע שנהג יוצא מהרכב מושמע צפצוף של מספר שניות ואם לא פותחים את הדלת האחורית, זה הופך לקול ואומר לו בפירוש – באיזו שפה שאתה רוצה – אתה יכול לתכנת את השפה – שכחת את הילד. דבר מאד פשוט.
יהושע לבנון
¶
הוא מחר יכול לייצר, אין שום בעיה. הוא גמר את כל הטסטים בארצות הברית. בארץ כמובן לא הביאו - - -
יהושע לבנון
¶
עדיין לא ייצר מסחרית, אבל יש את הרעיון. אני מדבר על רעיון. עכשיו, מה שאמד מצא חן בעיני, שקודם כל לא קשור בשום פלאפון, לא קשור בשום אפליקציה, בשום דבר. לא קשור גם לבטרייה. הוא מכניס סוללת יוטיוב לאיטיום שאתה יכול לכוון למספר השנים שאתה רוצה. הוא חשב על שש שנים, אבל אם יש עוד ילד אז צריך לכוון עוד פעם.
המכשיר עצמו הוא מאד קטן, אתם תראו, זה דבר כזה, הנה, אבל הוא קצת יותר ארוך, כי החלק האלקטרוני והסוללה, הוא קצת יותר ארוך על הידית והוא עטוף בחומר מבודד שלא ייפגע מגשם וכל מיני דברים אחרים. שאלתי אותו מה תעשה שלא יגנבו לך - - -
יהושע לבנון
¶
זה חיצוני. שאלתי מה תעשה שלא יגנבו לך את המכשיר? אז קודם כל הוא חשב פשוט להדביק את זה עם דבק - - -
יהושע לבנון
¶
כן, עכשיו צריך לפתח משהו שבאמת לא יגנבו את זה. זה לא מספיק הדבקה. המכשיר עובד. המכשיר תקין. הוא עצמו יש לו תינוק בבית והוא בעצמו משתמש בזה. הוא עדיין לא הוציא לייצור. הוא הוציא את האב טיפוס. עוד פעם, זה ישראלי שחי - - -
יהושע לבנון
¶
כן, זה חיצוני. אני מכיר את הבן אדם. איך אני מכיר אותו? כי הבת שלי למדה בארצות הברית ואני הכרתי אותו טוב שם. הוא אדם ישראלי שחי בניו-ג'רזי הרבה שנים והוא בעצמו עצמאי והוא מפתח כל מיני יזמויות כאלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, תודה רבה, אבל אנחנו כרגע, חוץ מלהתרשם, לא יכולים לעשות עם זה הרבה, כי זה מחר בבוקר לא זמין לנו, אבל שווה אולי גם לנסות לעשות את התהליך.
יהושע לבנון
¶
כן, כן, זה מה שאני חושב וזה בדיוק מה שאני אמרתי לו. הוא צריך ללכת ליצרן ולנסות לייצר את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
טוב, יפה. אז הנה, אתה אפילו מקבל פה פידבקים שכדאי לצאת לדרך. תודה רבה ותודה למי ששלח אותך.
דוד ישראל, בבקשה.
דוד ישראל
¶
שלום. אז אני יזם ויחד אם אחי חשבנו לפתח מוצר שהוא למעשה פלג עם פלייק. פשוט להפעלה, לא צריך לזכור להטעין, לטעון, כל הדברים האלה. המוצר נקרא קאר-מיינדר והוא נכנס למצת של הרכב. מאחר שאנחנו תופסים את המצת, אז נתנו כאן שני USB. הוא דובר שמונה שפות. אנחנו לא נחשפנו לנושא הזה של תקן. לאחרונה נחשפנו לזה ויש לנו כבר את הוויז'ן איך להתאים אותו לתקן של זיהוי ילד ברכב למעשה. לשים שני חיישנים שיימצאו ברכב והוא יכול לזהות כל ילד שיושב ברכב, לא משנה קדימה, אחורה, באיזה שהוא מקום.
כרגע, איך שזה עובד והוא מוכן ומיוצר כבר, שמים אותו במצת. ברגע שאתה מניע את הרכב הוא שואל אותך אם יש לך סמארטפון ואם אתה רוצה להתחבר עם האפליקציה. יש אפליקציה חינמית. אתה מתחבר לאפליקציה. ברגע שכיבית את המנוע הוא מתריע לך לבדוק אם יש ילד ברכב והוא מוציא לך התראה בסמארטפון. זה עובד כרגע באופן שהוא קבוע. זאת אומרת הדלקת, הנעת, קיבעת, קיבלת את ההודעות.
אנחנו כמובן רוצים, כמו שאמרתי, לשים חיישנים שהוא יזהה את הילד ברכב והוא יוציא את ההודעה רק כאשר הילד נמצא ברכב.
יהודית איצקוביץ
¶
ומעשנים, שהם לא יהיו מוכנים שזה יהיה במצת? וכל הצפצופים? אנחנו רגילים לצפצופים כל הזמן בפלאפון. מי אומר שישימו לב לזה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, סליחה, תלשום חד פעמי? זאת אומרת זה לא מצריך עוד שום דבר, כי אתה אומר שזה בעצם שואל שאלות ומחוברת אפליקציה שהיא חינמית, בסדר, אבל זה נטו לקנות את זה 90 שקלים, וזה מתחיל לתקשר איתך כשאתה מפעיל את הסוויץ'.
יאיר דרור
¶
אז לא המצבר. יש בעיה בצמה. סליחה שאני מכניס אתכם פה למונחים שאתם לא מכירים. צמת חשמל - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, אתה לא מכניס את זה, כי אני יכולה לשאול את אותו דבר גם על המכשיר שלך. אם יש איזה משהו, איזה קצר, איזה חוט - - -
דוד ישראל
¶
המכשיר עבר את כל התקנים של FCC, שהוא תקן אמריקאי מחמיר. כאן כמו שאמרתי עוד לא הגענו למכון התקנים. אני מקווה שאנחנו ניתן איזה פוש ברגע שנסיים את הפיתוח של החיישנים.
דוד ישראל
¶
לא, כרגע לא. אמרתי, בגלל שנחשפתי לנושא הזה של התקן, אנחנו מבינים שיש איזה שהוא תקן שצריך לזהות את הילד ברכב. אנחנו עובדים על הפיתוח של זיהוי הילד ואז הוא יתריע וישלח את ההודעה באפליקציה עם מיקום, רק כאשר הוא יזהה את הילד ברכב. האפליקציה בשמונה שפות.
דוד ישראל
¶
זה כרגע ככה, איך שהוא, מוכן למכירה, מי שרוצה להביא. זה ב-90 שקלים. אנחנו יכולים להביא את זה אם אתם רוצים לראות.
דוד ישראל
¶
לא. בשוק אנחנו עדיין לא יצרנו איזה שהוא קשר עם איזה שהוא גוף. אנחנו בודקים את הנושא הזה.
עינת סגל
¶
אני רק אציין בינתיים לגבי התקן, הוא מבחין בין שני סוגי מערכות. יש מערכות שקשורות ברכב ומערכות מחוברות לרכב והבדיקות הן שונות לזה. במקרה הזה זה מערכת שקשורה, לא מחוברת. אם היא מחוברת לתוך מערכות הרכב, מערכות תקשורת כמו למשל מוביקיז, אז זה יותר מסובך ואם היא פשוטה יותר, אז היא מתחברת. גם אם היא מתחברת למצבר, היא עדיין נקראת מערכת קשורה.
עינת סגל
¶
אני לא יודעת כמה הוא יותר פשוט, כי הם מצליחים להפתיע אותי כל פעם מחדש, אבל זה אמור להיות יותר פשוט.
עינת סגל
¶
רגע. דרך אגב, חשוב לציין את זה. אם זה עבר בדיקות של מעבדות מוסמכות מאושרות ויש לכם את הסרטיפיקציה, את התיעוד של הדברים ואתם מביאים את זה למכון התקנים, הם לא עושים בדיקה, הם מסתמכים על זה, אם זה על ידי מעבדה מאושרת, וזה גם הוזיל.
דוד ישראל
¶
ב-FCC הוא עבר את כל הבדיקות שלו, יש לי תעודת FCC עם כל התקנים של ה-FCC. זה תקן אמריקאי מחמיר. דרך אגב, שכחתי לציין, המכשיר הוא גם דיבורית לרכב. זאת אומרת ברגע שאתה קונה אותו, קנית גם דיבורית. אתה יכול לדבר איתו דרך הטלפון.
דוד ישראל
¶
ערבית, רוסית, אנגלית, גרמנית, צרפתית, עברית. אמהרית עדיין לא, אבל אפשר להשיג, אם יש ביקוש.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תודה רבה. קודם כל בהצלחה ואני שמחה שאם זה כפי שאתה אומר מבחינת האישורים שיש לך ממעבדות שאולי הן מאושרות, אז זה אפילו יכול לזרז את התהליך. אנחנו מדברים על יותר מעזר אחד שייכנס לשוק. אנחנו כל הזמן היינו עסוקים גם שלא יהיו פה מונופולים. חשוב לנו שתהיה תחרות כי חשוב לנו להוזיל את זה.
דוד ישראל
¶
המצת. זה האחריות של מי שקנה. יש את זה בהוראות שהוא צריך לוודא שכאשר הוא מכבה הוא מקבל את ההתרעה.
דוד ישראל
¶
אז זה מה שאני אומר. הוא צריך לבדוק, לוודא בהוראות ההפעלה שלנו. הוא צריך לוודא שכאשר הוא מוציא את המפתח - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה כמו האוטו-לייט. יש כאלה שגם כשאתה מכבה אתה לא צריך לכבות את האור, זה נכבה לבד, נדלק לבד.
דוד ישראל
¶
אני לא צריך. זה לא איזו שהיא התקנה, זה איזה שהוא שינוי. כל מתקין עושה את השינוי הזה של המצב.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אבל יש לכם איזה שהוא מוד? אם יש מצב כזה שהרכב לא מכבה את המצת, יש לכם מוד שזה יכול להבחין? שזה בעצם לא יעבוד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, הוא צריך לשנות את זה. בעל הרכב צריך לשנות את זה. זה כמו אוטו לייט. את יכולה להתקין או לא להתקין ואז את יכולה בעצם עם נעילה של - - -, לכבות את ה - - -
דוד ישראל
¶
בכל מקרה הוא מתממשק עם האפליקציה. נגיד שהוא כיבה ויצא ונגיד שזה ממשיך לעבוד, באפליקציה הוא כן יקב את התראה. כי האפליקציה התנתקה מהבלוטוס, הוא התרחק 10 מטרים ואז הוא כן יקבל את ההתראה באפליקציה.
שלום פרץ
¶
את זוכרת? גם יושבת ראש הוועדה הקודמת זוכרת. אבל מה שאני רוצה לומר, אני מאד בעד טכנולוגיה, אני לא שולל, אני שמח על זה. כל פתרון זה טוב. כמו שהיא הסבירה עם המדבקה, מה שיכול לעזור, הכל טוב לעניין של המודעות, לעניין של ההסברה.
לפני ארבע שנים, בעקבות אסון שקרה בארץ, שני תינוקות נשכחו ברכב. אני ביוזמה שלי, ובשביל זה אני קצת החמאתי לה, כי פחות או יותר זה דומה. ההתעוררות נבעה מזה שזה מאד כאב, איך נשכחים ילדים ברכב. אני מבין שאם אנחנו ניקח כיתה של בית ספר ונגיד להם שאנחנו הולכים לפתח מברשת שיניים אלקטרונית עם חיישנים ועם הכל, אז כולם יתלהבו, אבל להזניח את המברשת הפשוטה בינתיים, עד ש-, ולהרוס לכולם את השיניים. ואחרי כמה חודשים ילדים יבואו עם צרחות וצעקות מכאבי שיניים - - -
שלום פרץ
¶
אני מדבר על כולנו ביחד מה ניתן לעשות בינתיים. כמו במשל שהבאתי, עד שימציאו את ההמצאות האלה, בואו ניתן לילדים בינתיים מברשת שיניים פשוטה. בין המדבקה שלה לבין האלקטרוניות, יש לי דבר, שדרך אגב זה הדבר הנפוץ ביותר בישראל. אני לא יודע אם מישהו מכיר. מי שקיבל את הפרוספקט יכול לראות מי רכש את זה מאיתנו. תסתכלו פה, צה"ל. תסתכלו פה, כל מיני משרדי ממשלה מאד חשובים. אין לי שום קשרים.
אני מודיע קבל עם ועולם, תסתכלו עלי כולכם, אין לי שום קשרים, אין לי שום פרוטקציות. אני אגיד את זה עוד פעם: אין לי שום קשרים ואין לי שום פרוטקציות. אנשים חיפשו בגוגל. הם הקישו תפס שכחה והגיעו אלינו. תקישו גם אתם תפס שכחה ותגיעו אלינו.
מאיפה המושג הזה בכלל תפס שכחה? זה מזה. משרד התחבורה מפרסם את המילים תפס שכחה. זה זה. כל פעם שמשרד התחבורה אומר בפרסומו תשימו את התיק, אל תשכחו לעשות אפליקציה בנייד והתקינו תפס שכחה, אז זה זה. אני המצאתי את המילים האלה – תפס שכחה.
שלום פרץ
¶
יפה. מה אני בא לומר? אני בא לומר שהדבר הזה משאיר את האחריות בידי ההורים. אף אחד לא היה מכניס תרנגולת חיה למיקרוגל ויחכה לאיזה צפצוף שיציל אותה.
שלום פרץ
¶
זה לא היה עובד. זה לא נכון לעשות את זה. האחריות תמיד תישאר בידי ההורים. שיסתכל פה בפרוספקט, יש פה את השיטה של הפעולה הזאת. השיטה היא מאד פשוטה. הדבר הזה יושב באופן קבוע. נגיד שזה כיסא התינוק, זה כל הזמן בכיסא התינוק, על החגורה. גם כשהנהג לא ברכב. הדבר הזה לא יוצא מהרכב. זה כל הרעיון.
עכשיו מה עושים? כשהורה מגיע אל כיסא התינוק ומניח את התינוק, הוא בתודעה. ההורה בתודעה. הוא לא בדמיונות והוא לא בחלומות עכשיו, של כמה לייקים עשו לי בפייסבוק וכמה ראו אותי. ההורה בכלל לא נמצא בכדור הארץ והוא מניח את הילד והוא ממשיך עם החלומות שלו, שראו אותו בפייסבוק וראו את התמונות שלו.
אני פה מחזיר את ההורה לתודעה. זה יהיה כל הזמן בכיסא התינוק. אני כנהג מגיע לרכב, לוקח את זה, כי זה מפריע לשים את התינוק. זה יושב על הכיסא של התינוק, נכון? אז אני לוקח את זה ומעביר את זה למחזיק המפתחות. ברגע שעשיתי את הפעולה הזאת, הבטחתי את עצמי משכחה. זה לא כמו שאמרת אולי אני אראה את המדבקה, אולי אני לא אראה את המדבקה. סליחה שאני עומד - - -
שלום פרץ
¶
זה לא נכנס בכיס. סיימתי לנהוג, זה עדיין במפתחות של הרכב. אני משתמש בפלאפון שלך. זה מפריע לי עם הפלאפון. זה לא מסתדר עם היום-יום שלי. אני הצעתי את זה למירי כהן ממשרד הבריאות, אבל לא עשית עם זה כלום לצערי הרב, בקיץ שעבר. יכולנו להציף את כל המדינה עם זה.
שלום פרץ
¶
בסדר. אני פונה עכשיו אל מי שהוא אחראי על תקציבים זעומים. אפשר להזמין פחות נייר למשרד וכדאי להזמין את זה יותר. שהפקידה תוציא מכתב בחצי גודל. זה הכל. זה מה שיש לי להגיד.
עכשיו, מי שרוצה להתעורר ולעשות עם זה משהו, מכל המשרדים פה – אז בבקשה.
שלום פרץ
¶
זה המוצר הנפוץ ביותר בישראל. אתם ישנים. אני אומר לכם את זה כל ועדה ואתם ישנים ולא מבינים מה אני מדבר. תסתכלו מי הזמין בפרוספקט ותבינו. אמרתי כבר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שלום, אני רוצה לומר את זה גם כדי שזה יירשם לפרוטוקול. המטרה של הדיון הזה היא לא לקדם מוצר כזה או אחר, נקודה. אמרתי את זה בראשית הדרך. רגע, עכשיו אני מדברת.
אנחנו מציגים כאן את כל המוצרים ואנחנו מאפשרים לציבור הרחב לבחור את מה שהוא מאמין בו, את מה שנכון לו. אנחנו לא מדברים על התגייסות של שום משרד ממשלתי כרגע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו לא נותנים עכשיו, לא ממליצים לא למשרד התחבורה ולא למשרד הבריאות ולא לאף אחד אחר, לקדם את אחד המוצרים שיש כאן או לקדם את כולם. אני נותנת לכולכם במה שווה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אבל עכשיו אתה מקבל חשיפה במסגרת הוועדה. אנחנו גם נעביר ונאמר מה הגיע לכאן לוועדה כדי שהציבור יוכל להיחשף.
שלום פרץ
¶
תשמעי, תראי, כל מי שירשום פה שכחת ילדים ברכב, הדבר הזה עולה ראשון לא מתוך איזה משרד פרסום שעשה לי את זה.
שלום פרץ
¶
זה מטבע הדברים עולה. אני אסביר דבר אחרון עכשיו. מדברים פה על מכון התקנים, מדברים פה על כל מיני תקנים וכל מיני דברים. זה כמו המדבקה, זה כמו כל דבר פשוט. זה אחראיות שנשארת ביד ההורה. חגורת בטיחות, אף חברת מכוניות לא תוכל להיות אשמה, שחגורת הבטיחות בתאונה עבדה ככה או אחרת. האחריות עליך לשים חגורת בטיחות. גם זה.
אני מודיע פה קבל עם ועולם, אני מסיר אחריות מזה שזה יציל. זה יציל הורה אחראי. אתה הורה אחראי? קח את עצמך בידיים, שים את זה על הכיסא קבוע באוטו. כשאתה מביא את התינוק תעביר את זה למפתח. זהו. הבטחת עצמך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, אז אני רק אוסיף כאן בהערה. אנחנו כאן גם בשביל ההורים הלא אחראים, כי חשוב לי להציל את כל ילדי ישראל. אף אחד לא צריך לשלם את המחיר כי ההורה שלו אחראי או לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני מבקשת מאנשי המשמר, באמת. אתה רוצה להישאר פה? אנחנו נותנים לך במה בצורה מכובדת, כמו לכולם. אני חושבת שזה נכון שהדיון הזה יתקיים בצורה מכבדת ואני רוצה לשמור על זה. עוד התפרצות אחת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא באה בביקורת לאף משרד ממשלתי וגם אף משרד ממשלתי לא חייב לשווק את המוצר שלך, אם אני צריכה לומר את זה בצורה ישירה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נותנים לזה, זה בהחלט מכבד. אני רק מוסיפה את ההערה שאנחנו כן רוצים לשמור על הילדים של כולם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה בסדר. שלום, אמרת שאתה מדבר על הורה אחראי? קח אחריות על המוצר שלך, תפיץ אותו כמה שיותר, שיגיע לכל עם ישראל. בוא, קח גם אתה אחריות. אנחנו כולנו כאן כדי להתגייס. תודה.
שלום פרץ
¶
שאלו פה כמה זה עולה. זה עולה 20 שקלים לאדם שמזמין את זה באתר וזה במשרדי ממשלה וכדומה, זה גם מגיע ממש לכמה שקלים בודדים. כמה שקלים בודדים. אז אפשר לכסות - - -
שלום פרץ
¶
יש אתר ויש הכל. זה נקרא בייבי און קי. מי שמקיש בגוגל תפס שכחה, יגיע אלינו. אנחנו עולים כנראה ראשונים. אני לא יודע, יכול להיות ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. מעיין אלמסי נמצאת פה? בבקשה. ואליאב אלחדד. בבקשה. יש לי עוד מישהו שאין לי את השם שלו. מי זה קליד-טייק? אין. אוקיי, אז מעיין ואליאב, בבקשה. יש לי פה עוד בקשות דיבור שאני אתייחס לכולן. אנחנו נתייחס לכולם, אל תדאגו.
אליאב אלחדד
¶
אנחנו יצרנו מוצר שנקרא בר-קיד. זה צמיד חכם לילד. הוא לא מבוסס על GPS, אין בו סים סלולארי, אין בו את הקרינה של הסים הסלולארי. הצמיד הזה בעצם מתריע להורה כל פעם שהילד מתרחק ממנו לפי ההגדרה בטלפון הנייד, באפליקציה מאפס עד 50 מטרים. הורה מגדיר אני רוצה 10 מטרים, 5 מטרים, הוא מקבל התראה. אם הצמיד הזה נכנס למים, הוא מזהה גם כניסה של ילד למים ואז הוא מתריע גם אם הילדה טובע חלילה, או דברים כאלה.
זה נועד בעצם למנוע איבוד של ילד במקומות הומי אדם, פארקים, קניונים, בחו"ל, שדה תעופה או דברים כאלה. אם משאירים את הילד ברכב או הצמוד על הסלקל, זה מה שעושים הרבה מהמשתמשים שלנו, אז כשהם יוצאים מהרכב זה נותן התראה. אם הטלפון נשאר ברכב, כי גם אותו שכחו, אז בעצם אנחנו מעבירים SMS, כי אנחנו מזהים שיש הפסקה של נסיעה לתקופה ממושכת. אנחנו שולחים SMS למישהו אחר, ואז בעצם ככה אנחנו מונעים את שכחת הילדים ברכב. את כל המקרים הטרגיים של ילדים – גם שכחה ברכב, גם איבוד במקומות הומי אדם, גם טביעה, שזה יותר משכחה ברכב בכמות המקרים. וזהו. זה הצמיד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לי כבר אין ילדים קטנים לשכוח. אולי הנכדים שלי, בעזרת השם, אבל הטלפון שלי 99% מהזמן על שקט בגלל הדיונים בוועדות. השאלה אם מי שכמוני, בעצם גם יוכל לקבל את ההתראות?
אליאב אלחדד
¶
זה עובד רצוף. אני אדבר על חיי הסוללה בדברים האלה. זה עובד רצוף 24/7 למשך 400 ימים. אם הורה רוצה להתעסק עם זה – אנחנו לא רוצים שההורים יטעינו ויתעסקו עם זה, כי ההורים לא אוהבים להתעסק עם הדברים האלה. אם הורה רוצה להשתמש בו רק מתי שהוא רוצה, אז אפשר לכבות אותו על ידי לחיצה ארוכה של 15 שניות, כדי שהילד לא יכבה ואז אפשר, זה גם יכול לעבוד ל-5 שנים ויותר. זה שם. זה מיוצר בשבילם. הם גם רוצים את זה. אנחנו לא רוצים לכפות עליהם אזיק אלקטרוני או דברים כאלה. זה בשבילם.
אם מכוונים רק לרכב, שמים על הסלקל. בנוסף גם יש לנו שירות – אם יש פה ארגונים של ילדים, שיידעו – יש לנו שירות שהוא חינמי, בלי כסף, שמתריע להורים אם הילד נכנס לגן או לא נכנס לגן, בתנאי שהגננת רוצה לסמן דברים. אז אם רוצים את זה, אפשר גם להשתמש בזה. זה נקרא בר-קיד נני.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז שווה. למרות שאנחנו מדברים רק על רכבים פרטיים, אני בכל זאת אומרת במאמר מוסגר. אנחנו קיימנו על זה דיון לפני שבועיים. תפיצו גם את המערכת של הגנים ברשויות המקומיות, אפשר גם לשלטון המקומי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תגיעו אפילו באופן עצמאי ישר לרשתות של מעונות, גנים וכו'. בגלל שזה חינמי ובגלל שזה יכול לתת לנו איזו שהיא דחיפה להביא את זה למודעות, אני מניחה שזה ייכנס לכמה שיותר מקומות. יש לנו גם את קרן מאיגוד הגנים הפרטיים. גם הם פיתחו אפליקציה. באמת, בואו נראה בזה שליחות ונתגייס כולנו, במיוחד כשאתם אומרים שזה חינמי וזה לא מצריך עליות מיוחדות של אף אחד.
אליאב אלחדד
¶
הצמיד אטום כדי שהילד לא יבלע חלילה את הסוללה, וגם הוא צריך להיות עמיד במים ואבק. אחרי שנה אנחנו נותנים אפשרות לשדרג בחצי מהעלות, אם ההורה ישתמש בזה.
אליאב אלחדד
¶
אם הילד נכנס לבריכה, את באזור ה-50 מטרים שלו – אוטומטית הצמיד מזהה את הכניסה למים ושולח לך הודעה – תוציאי אותו מהר מהים, מהבריכה.
קריאה
¶
אנחנו עכשיו פיתחנו שעון כזה גם לבתי אבות, לזקנים שהולכים לאיבוד, עם כל הסיפורים שיש כרגע. אותו שעון בדיוק שכרגע נמצא במפעל באיטליה, שמייצר לנו את זה גם באוטובוסים שיודעים איפה הילד. מתי הוא ירד מהאוטובוס, מתי הוא לא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חברים, הבשורה הטובה היא שאנחנו הולכים לראות שיש יותר ויותר פיתוחים. אנחנו רק צריכים לעזור להם לצלוח את המשוכה של מכון התקנים ומשרד התחבורה.
עינת סגל
¶
לא, זה משהו שהוא הרבה יותר מעבר לנסיעה ברכב. אם היו לי ילדים קטנים הייתי קונה את זה עכשיו לכל ילד. אני יודעת איפה כל אחד כל היום. מעולה. אפילו היום, כשהם גדולים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זו טכנולוגיה מצוינת. לא מורכבת. לא מסובכת יותר מדי. אוקיי, יופי, תודה רבה לאליאב ומעיין. אני מבינה שאתה הדובר והיא הרוח שמאחורי הדברים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הכל בסדר. רק חשוב היה לי להגיד שגם את כאן וזה שלא דיברת זה לא אומר שאין את הרוח שלך בסיפור הזה.
אורי מנדלביץ, בבקשה.
אורי מנדלביץ
¶
שלום לכולם. אני אורי מנדלביץ, אני המנכ"ל והיזם של אפליקציית קונקטו. אני יודע שהדיון הזה הוא על עזרים לרכב. אנחנו אמנם אפליקציה, אבל רק מילה קטנה בהמשך למה שבר-קיד אמרו. אתם חיפשתם פתרון קיים בשוק. אני חייב להגיד שיש פתרון. הפתרון שלנו עובד כבר בגנים. זו אפליקציה שארגון חיב"ה משתמש בה. יש לנו כבר מאות גנים שמשתמשים.
אורי מנדלביץ
¶
חינמית לגמרי. מה שאנחנו עושים הוא מסמנים פשוט מתחם מסביב לכל גן שמצטרף למערכת, וכשההורה מתקרב למתחם הוא מקבל התראה. הגננת לא אחראית על שום דבר. היא לא צריכה לעשות כלום. הכל אוטומטי וקורה לבד. ההורה צריך פשוט ללחוץ על הכפתור, הילד שלחי הגיע בשלום. הוא לא עושה את זה, המערכת משגעת אותו עד שהוא עושה את זה. אם ההורה לא מגיע לאזור של הגן בכלל, הוא מקבל עוד התראה כזאת, שאומרת לו מה קורה, כבר מאוחר, תבדוק מה שלום הילד.
כל הזמן התמונה מוצגת לגננת באופן אוטומטי ולבד. היא לא צריכה לעשות שום דבר. זה מסדר לה הכל לפי סדרי עדיפויות. הכל קיים בשוק. עובדים עם זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
צריך למצוא דרך להפיץ את זה עוד ועוד ועוד. אולי אפילו ליזום מפגש במשרד החינוך. אני אומרת את זה גם במאמר מוסגר ואנחנו נטפל בזה בנפרד.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נטפל בזה בנפרד, כי חשוב לי שלא נסתפק בהכרה אלא שנעזור לזה להיכנס לכמה שיותר מסגרות, אבל אנחנו נעשה את זה בנפרד, אפילו בתקשורת ישירה, בסדר?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כל עוד שזה חינמי. שלא נקום מחר בבוקר ונגלה ש-. בסדר? אני עוד רוצה להישאר פה עוד כמה שנים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אה, זה רק דרך המערכות. איזה מתוחכמים אתם. אוקיי, בסדר. אני סולחת לך בגלל שאני מרוצה מהרעיון. יש לי עוד פיתוחים של שכחת ילדים ברכב? בבקשה, רק שם.
אליעוז רבין
¶
נכון. שמי אליעוז רבין. אני מנכ"ל חברת ייעוץ מי שמדבר פשוט, שהלקוח שלנו הוא לשכת סוכני הביטוח בישראל ובשמם אני מדבר.
במסגרת עבודה אסטרטגית שעשתה הלשכה, המסקנה היא שתפקידו העתידי של הסוכן הוא לא לפצות את הלקוח לאחר שיקרה לו משהו, אלא בעיקר לנסות למנוע מקרים שיקרו. בתוך זה גם מקרים שבכלל אין להם שום קשר לביטוח, כמו שכחת ילדים ברכב. אף אחד הרי לא מעלה בדעתו שזה בעיה ביטוחית.
אליעוז רבין
¶
במסגרת זו איתרנו פתרון שאני מצטער להגיד שהוא לא סקסי מבחינה טכנולוגית, אין לו אפליקציות. כנראה אי אפשר יהיה להנפיק אותו, אני לא רואה אקזיט של 15 מיליארד. הוא נורא פשוט. המציאה אותו ילדה בת 14, ילדה בשם מאי קורמן, עם סיפור חיים. סיפורה האישי מעניין וקשה. היא ילדה מדהימה, חירשת, מאד מוכשרת עם סיפור חיים קשה שהמציאה כמה דברים בחיים, בין השאר את הרעיון הזה. עלינו עליו במסגרת העבודה האסטרטגית שעשינו ופיתח את זה עבורה מהנדס בשם חנן מירום, שעשה את זה בהתנדבות.
בעצם העיקרון, שאני מיד אראה את הפתרון, אבל הדבר היפה בעיני זה שהיא פתרה את הבעיה האמיתית. אני שמעתי פה את כל הפתרונות שהם בהחלט מרשימים ומעניינים, אבל כולם התוצר שלהם זה התרעה. לפי דעתי המטרה היא לא להתריע, המטרה היא להציל את הילד.
אליעוז רבין
¶
מה שהמכשיר הזה עושה – זה כל הדבר הזה – הוא מתחבר בפלג פשוט למערכת החשמל של הרכב. הוא יושב על הכיסא של הילד ועושה שני דברים. ברגע שהוא מזהה – בדומה למה שנעשה פה – שלא ירד המשקל אחרי כמה שניות הוא עושה כמה דברים. הוא צופר ברכב והוא פותח את החלונות.
אליעוז רבין
¶
והמשמעות היא שגם אם הילד יישאר והאבא לא שמע את הצפירה ואני לא יודע מה קרה – לא קיבל התראות בסלולר – לא צריך סלולר, לא צריך שום דבר - הילד לפחות יישב באוטו פתוח, שזאת הבעיה. הבעיה היא שהוא מתבשל. וכל הרעיון זה לפתוח את החלונות, לצפור לאבא ובכך למנוע קודם כל את מותו של הילד וכנראה גם את שכחתו.
המוצר הזה מאד פשוט. אנחנו בשלבי ייצור. אנחנו עוד לא התמודדנו עם נושאי התקינה. עוזרת לנו מערכת ההנדסה של איתוראן בנושא הזה. יש לו שני יתרונות בנוסף למה שציינתי. הכוונה היא לחלק אותו חינם לכל אזרחי ישראל הזקוקים שלו, כי בסך הכל העלות שלו תהיה עשרות שקלים. אנחנו מקווים שנוכל לעמוד בזה.
הדבר השני זה שהלשכה רוצה לרתום 4,500 סוכנים חברים בלשכה, כדי להפיץ אותו. אחת הבעיות הקשות בכל מערכת שישנה, זה איך להגיע לציבור. אנחנו חושבים שזה כלי, כוח אדיר. 4,500 סוכנים, אם כל אחד ירכוש בכמה שקלים במקום מתנה לחגים או אני לא יודע מה שהם עושים, לטובת לקוחותיו, יחלק משהו ששווה 30-40 שקלים, חד פעמי.
הקושי שטרם פתרנו בנוסף לתקינה, זה איך מתבצעת ההתקנה, כי ברכב חדש אנחנו נצטרך את עזרת היבואנים. ברכבים קיימים, שזה כשני מיליון רכבים שעל הכביש, או חלק שבהם שבו יש ילדים, עלות המתקין היא בערך 130 שקלים. אנחנו מחפשים לזה פתרון ותקציב, או חסות, או משהו כזה. זה יהיה פתרון.
אם נפצח את שני הדברים האלה, זה יהיה הפתרון. זה כל הדבר הזה. הוא מיוצר בשקלים בודדים. הוא נדבק למושב של הילד, מתחבר בפלג ובזה נגמר הסיפור.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אין חשש – וסליחה, יכול להיות שאני לא מכירה עד הסוף – אבל אתה יודע, ילד יושב, זה מחובר למערכת החשמל, אין חשש?
אליעוז רבין
¶
הוא מתחבר. הוא יוצר קצר. אני לא מהנדס רכב, יש את המהנדס חנן מירום. אם זה יעניין ותרצו לדבר עוד, אני אביא אותו לפגישה. כל מה שהוא עושה, הוא עושה קצר והקצר מוריד את החלונות. החלונות היום הם חלונות חשמליים. הוא פשוט נותן להם פקודה לרדת ונגמר הסיפור. הילד יושב באוטו פתוח.
קריאה
¶
חייבים לציין שלפי מחקרים גם עם חלונות פתוחים הרכב הופך להיות לגוף לוהט ותינוק עם גוף מאד מאד קטן יכול כמובן לחטוף מכת חום. זה עניין של עד 30 דקות.
אליעוז רבין
¶
אחרי שהאמא או האבא התרחקו מאוטו אחרי כמה שניות, ישמעו שהאוטו צופר. נניח שלו, משום מה, אני לא יודע למה, בכל מקרה הילד לא יישב באוטו לוהט. זה כל הסיפור.
יאיר דרור
¶
תגיד, ויש איזו שהיא דרך לבדוק תקינות מדי פעם? כאילו, של המערכת הזאת? זאת אומרת עכשיו אני רוצה לבדוק - - -
אליעוז רבין
¶
שאלת, אני אענה לך. כל מה שאתה צריך לעשות זה לכבות את המנוע ולא לקחת את הילד. הרכב יתחיל לצפצף.
אליעוז רבין
¶
פרויקט בבית הספר שלה. למרות שאני קשור לעניין, אני חושב שגם כל הכבוד ללשכה, שלקחה על עצמה להרים את הנושא הזה. הם חושבים על זה כפעולה ציבורית במסגרת השליחות שלהם.
גלית גלעד
¶
אנחנו כבר התארחנו בלשכה ופגשנו את הילדה. שוב, אנחנו לא אנשי המקצוע שיודעים להגיד אם המערכת הזאת אמינה, אבל היוזמה של - - - היא מדהימה
מירי כהן
¶
כלומר להפיץ, אם זה חינם ואין לנו כאן כללים מחייבים, זה הרבה יותר פשוט, בכל המסגרות האפשריות. אנחנו צריכים לבדוק.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אשאל. יש פה מישהו נוסף עם פיתוח? בגלל זה אני גם שאלתי קודם, לפני שאני עוברת לדוברים נוספים.
אליעוז רבין
¶
אני יכול להוסיף משפט ששכחתי? אנחנו חושבים שאחד היתרונות, בגלל שזה מוצר לא מתוחכם ולא דורש סלולר, לא דורש שום דבר, שזה פתרון טוב מאד לאוכלוסיות בפריפריה ואוכלוסיות חלשות ודתיים נניח או חרדים שלא נוהגים להשתמש בסלולר.
עדי חן
¶
אנחנו כמובן מברכים. עמדת פורום משפחה היא פשוט לפתוח את ההצעות האלה כמה שיותר, שתהיה לנו יותר תחרות לעזרים טכניים ולסבסד את העזרים האלה, כדי שכל האוכלוסייה תוכל להשתמש בעזרים ולמנוע פטירות.
אלי ביר
¶
אפשר להוסיף משהו, ברשותך? אני חושב שהרעיונות פה מדהימים. אני אישית התרגשתי כששמעתי חלק מהרעיונות. בסופו של דבר מדובר פה על חיי ילדים ויש פה מכת מדינה קשה.
אלי ביר
¶
זה חשוב. אני מעלה רעיון שלי כי אני אנטי בירוקרטיה ומירי מכירה אותי הרבה שנים. אני חושב שצריך פשוט למנות – אני לא יודע אם זה אתם או ועדה אחרת, למנות אדם או גוף מסוים שכל היזמים המדהימים האלה יוכלו לפנות ולקבל עזרה וללכת על זה. בחור כזה או בחור אחר לא יודעים לאיפה ללכת. הולכים לפה או לפה, פשוט למנות מישהו שכאילו ילווה אותו. ירכז את כל הבעיה.
סתם לדוגמא, אם מחר יש לי רעיון אדיר שיכול לפתור במאה אחוז את הבעיה, אני אישית שגר פה כל החיים שלי כמעט, לא יודע לאיפה לפנות ואני אאבד אחרי קצת זמן. אז אולי למנות מישהו, כי זו מכה שאנשים מתים כל שנה בגללה ואפשר לפתור אותה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. אז אחרי שהתרסנו בהתחלה, אמרנו דברים לא יפים, אז עינת, משרד התחבורה, יש מישהו שמרכז? אני יודעת שאת מיינדד וצריך גם להגיד את זה וגם לפרוטוקול. אני יודעת שאת מאד מאד מחויבת. אני ראיתי את זה בדיון הקודם, אני רואה את זה עכשיו וזה לא אומר שאני לא אמשיך להציק, אבל אני יודעת שאת איתנו לגמרי.
יש מישהו, יש כתובת שאנחנו נוכל למנות במשרד התחבורה, אפילו באמצעות מייל, כדי שאפשר יהיה לפנות ואתם תדעו איפה כדאי להמשיך וללוות את ההליך, כדי לעודד עוד ועוד אנשים. כי בעצמך אמרת שיש לכם רצון, אפילו תקציבית, מה שמבחינתי זה אקסטרה כדי לעודד יזמים.
עינת סגל
¶
אנחנו מפנים למכון התקנים כדי לקבל את המידע ממכון התקנים, כי כאן אני לא יכולה להתערב. אני מפנה לשם ומגיעים. אם את תיכנסי עכשיו למשרד שלי את תראי את זה ואת תראי את הכל. זה במשרד על השולחן.
שלום פרץ
¶
אם אפשר שאלה קטנה. אם אפשר לסייע לנו, כי סך הכל כל הרעיונות האלה נולדו באמת מתוך רצון אמיתי.
שלום פרץ
¶
תני לי רגע להשלים, באמת. זה נושא חשוב מדי בשביל לחתוך אותי. תקשיבי, מה שאני אומר, אם היושבים פה, אחד מהם יכול לסייע, למשל המדבקות שלה. מוציאים מיליונים על פרסומות רדיו, טלוויזיה, שנייה, הכל פה - - -
שלום פרץ
¶
תני לי לסיים. המדבקות שלה למשל זה כבר דבר שצריך לצאת. הדבר הזה גם כן, סליחה שאני נוגע בדבר, אבל זה דבר גם כן שצריך כבר לצאת לרחוב. איך אנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הסברתי לך, שלום, ואני יודעת שאתה בן אדם שמבין, למרות שאתה מנסה עוד פעם וכאילו לא הבנת. כמו שאני לא יכולה לקחת את המובי קיד עכשיו להפיץ אותו ולהנגיש אותו בטיפות חלב וכאלה - - -
עדי חן
¶
סליחה גברתי, אם יורשה לי לחזור על משהו שאמרנו לפני שבועיים. התעוררה סוגיית האחריות. אז אם אפשר לצורך תקופה מסוימת לנסות תקופת הרצה, לתת לשוק להתחרות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו עובדים על ההיבטים המשפטיים. זה היה חלק מהסיכומים של הדיון הקודם. היום כמו שאמרתי אנחנו נטו כדי לתת להם את הבמה לחשוף את מה שיש להם, שהציבור יראה, שהציבור יכיר, שהציבור יידע, כדי שהוא יכול להשתמש במברשת השיניים הישנה עד שתהיה לנו תקינה ונחייב במברשות המתקדמות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יש לי פה גם התייחסות שניתנה, אני אומר ממי? משותף ומקולגה שמתייחס בעצם לנושא של חינוך וענישה. אנחנו דנו בסוגיות הנוספות שדרכן אנחנו צריכים בעצם לייצר את הבאז כדי להעלות למודעות. הזכרתי את זה גם בתחילת הדיון, אז אני כרגע שמה את זה בצד ואני חוזרת להתמקד בנושא של העזרים.
עודד רודד, איגוד יבואני הרכב.
יהודה רודד
¶
שמי יהודה רודד. אני שמעתי והתרשמתי מכל מה שעלה פה. צריך לקחת בחשבון כמה דברים בסיסיים. האם אנחנו מדברים על מוצרים, שזה מוצרים מה שאנחנו קוראים אפטר מרקט, בהתקנה כזאת או אחרת לאחר שהרכב יצא מרשות היבואן, שזה דבר יחסית טכנית פשוט. או שאנחנו רוצים לקחת צעד אחד קדימה, שזה כבר דבר הרבה הרבה יותר מורכב ולנסות להכניס את אותם אביזרים, או אותן מערכות, כסטנדרט ברכב חדש.
זה בעייתי, כי כמו שאתם יודעים, יצרני הרכב עובדים על פי תקינה מחייבת.
יהודה רודד
¶
נכון. כאשר זה בעייתי מכמה סיבות. אלף, יצרני הרכב עובדים על פי תקינה מחויבת בארצות הברית ו/או אירופה ו/או קנדה, על פי התקנים שמוכרים במדינת ישראל. השוק הישראלי, כמה שהוא נראה גדול, הוא מאד קטן יחסית לשוק העולמי וזאת תהיה בעיה להטמיע - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל צריך לזכור שזו לא מכה שלנו רק. בארצות הברית מספר המקרים בהתאם להיקף – מטורף.
יהודה רודד
¶
זה עדיין נכון. בכל זאת יצרני הרכב, כמו יצרני כל המוצרים אגב, לאו דווקא רכב, גם טלוויזיות וגם טלפונים, עובדים על פי תקינות המחייבות בארצם. אם התקינה לא תהיה מחייבת, אז חלקם יעשו את זה וחלקם יעשו את זה פחות.
אני אתן רק דוגמא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מה קורה עם החיישנים למשל? חיישני רברס יש אצל כולם, נכון? לא קשור עכשיו לאיזה מדינה.
יהודה רודד
¶
אם שאלתם אז תנו לי לענות. יש כלי רכב שיש בהם, יש כלי רכב שאין בהם. התקינה האירופאית, האמריקאית, קנדית – אינה מחייבת נכון להיום. יכול להיות שתחייב בעתיד. אני אתן דוגמא גם כן לסוג של בטיחות. לא סוג, אלא מערכת בטיחותית שאמורה להיכנס בשנת 2018, מה שקוראים אי-קול, זה כפתור מצוקה שהתקינה האירופאית מחייבת, התקינה האמריקאית לא מחייבת. מדינת ישראל מתמודדת עם זה. מנסים היום לבנות מוקד שיתמוך באותה מערכת. הדברים האלה לוקחים זמן.
יהודה רודד
¶
כלומר מה שאני אומר יש לזה בסיס. השורה התחתונה היא שאם אנחנו רוצים להפוך את המוצרים האלה למוצרים נגישים לאוכלוסייה כמה שיותר רחבה, בשלב ראשון הנכון הוא לבוא לשיטת האפטר מרקט, כי אל תשכחו שסך הכל בשנה עולים כ-300,000 כלי רכב, כאשר על הכביש נעים כמעט 3 מיליון. כלומר צריך לקחת בחשבון גם את המכוניות האלה וזה תהליך שלוקח זמן.
מכון התקנים זה בעיה. מצד אחד הבירוקרטיה והעלויות והכל, אבל אני מצטרף אל מה שאתה אומר, כי אני עובד עם מכון התקנים הרבה, אני גם חבר בחלק מהוועדות. המוצר הסופי שהם מוציאים הוא מוצר טוב והקריטריון שנקבע על ידי מכון התקנים לאביזרי בטיחות, הוא מהקריטריונים הגבוהים ביותר. אני חושב שתהיה טעות, למרות שאני לא מייצג אותם ויש לי הרבה ביקורת עליהם גם, לבוא למכון התקנים ולהגיד לו תוריד את הסטנדרט. זו תהיה טעות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נבוא למכון התקנים ונבקש ממנו להפוך את הדברים ליישמים בלי להתפשר על האמינות והאיכות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני בכוונה ניסחתי את זה כפי שניסחתי. אני חושבת שמכון התקנים יכול לסייע בעניין הזה.
יהודה רודד
¶
בצד הטכני, לפי מה שאני התרשמתי מכל מה ששמעתי פה, אני לא רואה בעיה טכנית מסובכת מדי להתקין מערכת כזאת או אחרת, ברכב באפטר מרקט.
יאיר דרור
¶
אני רק רוצה להוסיף מילה לגבי ייבואי רכב. אנחנו היינו בקשר עם כמה חברות גדולות, אני לא אציין פה את שמן. הן דווקא כן היו בעד. מהנדסי החברות עצמם ביקשו לראות את המערכת, הביעו את דעתם.
עוד משהו חשוב. אם תהיה פה תפיסה שמערכת למניעת גלגלים שוות ערך למערכת למניעת שכחת ילד, אז כן נתחיל לחשוב אולי להתקין את זה לפני.
יאיר דרור
¶
כי אני לא חושב שמערכת למניעת גלגלים היא יותר חשובה מלשכוח ילד שמת בדימונה והתבשל למוות. אני לא חושב שיש הבדל. פה שינוי החשיבה למה שאתה אומר והוא נכון. אפטר מרקט זה נכון. ההורים פה באיזה שהוא מקום כלכלי. אנחנו למשל פיתחנו שיטה של להתקין את זה בבית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
טוב, אז ראשית באמת תודה רבה לכולכם שהתגייסתם ובאתם והצגתם ובכלל על זה שנרתמתם למאמץ הזה. זה לגמרי לא מובן מאליו.
כפי שציינתי גם בפני מי שפנה אלי באופן אישי, לי כחברת כנסת, מה לעשות, אסור לשווק אתכם, אבל אני כן משאירה לכולם באופן שווה את הדלת פתוחה לפרסם דרכינו. אנחנו ננסה לראות איך אנחנו דרך הכנסת חושפים את הדיון הזה עוד ועוד כדי שהציבור באמת ייחשף. אם יש אנשים שגם להם יש רעיונות וגם להם יש פיתוחים ולא הגיעו לכאן, אני מזמינה גם אותם להשתמש בכלים ובפלטפורמות שאני הצעתי כדי לחשוף את הציבור לעוד אפשרויות.
אני מקווה ששלב הביניים הזה יהיה קצר כמה שיותר, כדי שאנחנו באמת נוכל לקדם את מה שאנחנו רוצים בתקינה מול משרד התחבורה. אין מנוס מלחייב בסופו של דבר שבכל רכב יהיה עזר טכנולוגי כזה או אחר כדי למנוע את שכחת הילדים, אבל אנחנו לא נרפה ונמשיך לעשות הכל, גם בשלב הביניים הזה וזה מבחינתי סיכום הדיון.
בבקשה, מירי.
מירי כהן
¶
אני רוצה לבקש את כל הטכנולוגיות, את כל ההצעות, כי באמת חלק מההצעות פה היו מדהימות ונורא ישימות. כלומר חלקן עם תהליכים וכו' ויכול להיות שיש דברים פרקטיים ופשוטים. חלקם לא עולים כסף, אז זה ודאי יותר פשוט.
מה שאני מבקשת אולי שהוועדה תוציא מסמך שמרכז את כל ההצעות. אני אבדוק את זה אצלנו בבית.
מירי כהן
¶
האם אנחנו יכולים להפיץ את זה במסגרות שלנו, אפילו בהפניות, כדי שיפנו, אם בטיפות חלב או בקופות חולים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
רגע שנייה, זה חשוב, כדי שלא ייצא שאנחנו מצהירים כאן הצהרות שאנחנו לא יכולים לעמוד בהן.
ורד קירו זילברמן
¶
זהו, אני אסביר. בעיקרון אנחנו מנועים באמת לקדם. אני היועצת המשפטית של הוועדה. אנחנו מנועים מלקדם מוצר זה או אחר לתמוך ספציפית במוצר זה או אחרת. הכנסת בכל אופן היא גוף וזה לא ראוי.
ורד קירו זילברמן
¶
נכון, אבל עדיין, למשרד הבריאות יש אפשרויות הרבה יותר רחבות מאשר הכנסת. בואו נגיד שיש פרוטוקול של הדיון ויש את כל האנשים שהציגו את עצמם בדיון. אנחנו נצטרך לבחון - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני עכשיו קיימתי דיון בוועדה, יש לי לצורך העניין דף פייסבוק משלי ואני רוצה כחברת כנסת לספר על הדיון שהתקיים היום, לספר על החברות שבאו והציגו, להראות לציבור. הרי מה המטרה של הדיון? לא ישבתי פה סתם שעתיים. אני ישבתי כאן כי אני רוצה שהציבור יראה מה הוא יכול לעשות בינתיים, עד ש-. לחשוף עצם את מה שעלה כאן ולהזמין אנשים נוספים שיש להם פיתוחים נוספים, להציג אותם לצורך העניין או באמצעות הדף שאני הצגתי במודעה או בכל דרך אחר.
בכך בעצם אני לא משווקת אדם כזה או אחר או מוצר כזה או אחר, אלא אני מאפשרת פלטפורמה רחבה של חשיפה לציבור. אני לא רואה פה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו צריכים שכל מי שמפתח יעבור את התהליך של מכון התקנים ואז אנחנו נוכל להתקין תקנה כדי שנחייב את ה - - -
אביטל אפל פנקס
¶
אני רק רוצה לציין שארגון בטרם לבטיחות ילדים זה מספר שנים מרכז מסמך עם כל מי שפונה אלינו עם מוצרים שכבר נמצאים בשוק. בהחלט, כל מי שמעוניין זה מוצרים שאפשר כבר להשיג אותם, זה לא כאלה שבפיתוח. אנחנו מפנים בעצם עם כל הפרטים והמידע, אם זה אתרים, אם זה סרטוני יוטיוב, אם זה מייל וטלפון של היצרנים והמשווקים של אותם מוצרים ואתם בהחלט מוזמנים לפנות אלינו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז בואו אני אעשה חיים פשוטים. בואו תרכזו את הכל, אני עד עכשיו הייתי ממושמעת, נכון? תרכזו את הכל ואנחנו נעשה לינק אליכם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
סגרנו. המון תודה לכולם. רק בשורות טובות. אני מקווה שנעבור את הקיץ בשקט. חג שמח.
הישיבה ננעלה בשעה 16:00.