הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 138
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שלישי, ט' באדר התשע"ז (07 במרץ 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2017
מיגור תופעת שכחת ילדים ברכב
פרוטוקול
סדר היום
מיגור תופעת שכחת ילדים ברכב
מוזמנים
¶
עינת סגל - מנהלת אגף הנדסה ותקינה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אורה גולדהירש - מרכזת באגף חינוך קדם יסודי, משרד החינוך
פדיל סאלח - מנהל, משרד המדע והטכנולוגיה
מיכל כרמל - אגף מעונות יום, משרד הכלכלה
אודי גל - דובר כבאות והצלה מחוז ירושלים, המשרד לביטחון פנים
מירי כהן - מנהלת תחום בכיר שירותי הצלה ועזרה ראשונה, משרד הבריאות
אליהו מורגנשטרן - רפרנט תחבורה באגף תקציבים, משרד האוצר
רות דיין-מדר - מנהלת מחלקת חברה, המרכז לשלטון מקומי
ליאת קרביץ-דיין - מנהל אגף הסברה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
כרמית פולק כהן - עורכת דין, יועצת משפטית, המועצה הלאומית לשלום הילד
גלית גלעד - סמנכ"ל אגף מדיניות ממשל וקשרי חוץ, בטרם - המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים
לילי פוקמונסקי - מנהלת המחלקה לגננות, הסתדרות המורים - מחלקת גננות
שרה דורות - עוזרת מנהלת המחלקה לגננות, הסתדרות המורים - מחלקת גננות
רות ברק - סגנית מנהלת המחלקה לגננות, הסתדרות המורים
מאיר אסרף - עורך דין, לשכת הקשר הסתדרות המורים
עדי חן - עורכת דין, חברת ועדת זכויות הילד, לשכת עורכי הדין
חאלד דגש - לשכת עורכי הדין
מזל נייגו - ממונה חקיקה, לשכת עורכי הדין
חנן דגן - מנכ"ל, איחוד גני הילדים
קובי זפרני - איחוד גני הילדים
שוקי שדה - מנכ"ל, ארגון חברות ההסעה בישראל
קרן איוס - יו"ר, חיבה - איגוד הגנים הפרטיים
אסנת מלול - מנהלת משרד, חיבה - איגוד הגנים הפרטיים
טל אלוביץ - שדלן/ית (פוליסי בע''מ) מייצג/ת את איגוד חברות הביטוח בישראל (שמות לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: מעונות יום – נעמ''ת, ויצ''ו, אמונה, נאות מרגלית, נשי חרות)
צח בורוביץ
שדלן/ית (ח.ב הקבינט ישראל בע''מ) מייצג/ת את איגוד חברות הביטוח בישראל
איתן אלון - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג) מייצג/ת את בטרם
מאיר אסרף
שדלן/ית (מאיר אסרף משרד עו''ד) מייצג/ת את הסתדרות המורים
מתן צדיק
שדלן/ית (מאיר אסרף משרד עו''ד) מייצג/ת את הסתדרות המורים
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בוקר טוב לכולם, אני ברשותכם פותחת את דיון הוועדה בנושא מיגור תופעת שכחת ילדים ברכב, נושא שבעצם התחלנו לעסוק בו בצורה מאד מאד אינטנסיבית בקיץ האחרון, בעיקר בסוף חודש יולי, עם ריבוי המקרים שזעזעו את כולם והבנו שמדובר באמת במגיפה ולא באיזה שהוא אירוע חולף.
הבנו מה שהיה לנו קצת קשה להפנים אולי במקרים שלפני כן, או בכלל בשנים שלפני כן, שזו תופעה שיכולה לתפוס כל אחד. היא לא שייכת למגזר מסוים ולא לפלח אוכלוסייה מסוים, אלא באופן באמת בלתי נתפס, עדיין בלתי נתפס, זה יכול לקרות לכל אחד.
ישבנו בצוות מקצועי, כששר הבריאות בעצם ליווה אותנו בתהליך והסכים גם שהמשרד ייקח וירכז את כל הנושא. החלטנו שאנחנו הולכים למהלך שהוא מערכתי. בהתחלה נגענו בסוגיה של מערכת החינוך, אבל הבנו שהיא לבדה לא תוכל לעשות את העבודה ואנחנו באמת צריכים ללכת למהלכים מקיפים, שכוללים את משרד התחבורה וכוללים את משרד הבריאות מבחינת ההסברה בטיפות החלב וכל מי שיכול לשים ידו בנושא הזה, כדי שאנחנו נוכל למנוע את האסונות הבאים – ישב סביב השולחן.
הגענו לכמה החלטות, חלקן כבר יצאו לדרך בתחילת השנה, אבל אנחנו רגע לפני הקיץ והתחושה שלי שיש דברים שעדיין לא סגורים עד הסוף, בעיקר בכל מה שקשור למשרד התחבורה ותיכף אנחנו נרחיב על זה. ולכן אנחנו כאן, לפני שמגיע הקיץ, כדי לנסות ולהיות ערוכים ואני מקווה – אני אומרת את זה כבר בראשית דבריי, שהדיון הזה הוא לא לשווא, אבל הוא יהיה זה שימנע בעצם את האסונות הבאים של הקיץ ושאנחנו נעבור קיץ שקט ונגיד שאולי, בקצת, זו גם התרומה של מי שיושב כאן סביב השולחן.
אנחנו נתחיל עם מירי. מירי, תתני לנו קצת סקירה על מה שהיה, כדי שאנחנו נכניס את כולם לתוך המסגרת ואחר כך אנחנו נמשיך. בבקשה.
מירי כהן
¶
בוקר טוב. אז כפי שאמרה יושבת ראש הוועדה, אכן שנה שעברה, בעקבות ריבוי המקרים והזעזוע של כולנו מכל המקרים והתובנה, כפי שנאמר, שזה יכול לקרות לכולנו, להורים נורמטיביים, ולכן אנחנו לא מדברים כאן על איזה שהוא סוג של ענישה וכו', אלא בעצם לעזור להורים, לעזור לכולנו כדי למנוע את אותם מקרים טרגיים.
לכן גייסנו ושילבנו כוחות, כולם כל משרדי הממשלה, ואני באמת מודה ומציינת כאן לחיוב את כל שיתופי הפעולה, גם של הגופים וגם של הגופים החוץ משרדיים, שעבדו איתנו והייתה נכונות מאד רבה גם מצד המעונות וגופים נוספים, כדי לבוא ולנסות לטפל בבעיה הזאת, לצמצם אותה ולמנוע אותה ככל שניתן.
אנחנו כמשרד הבריאות, מטבע הדברים, התמקדנו בנושא של ההסברה, כי שם בעצם נמצאת היכולת שלנו, כי סמכויות רגולטוריות, חוקיות, אין לנו ממש בנמצא. כלומר משרד התחבורה יכול לקבוע תקנים וכו', אנחנו לא שם. לכן אנחנו מיקדנו מאמץ בנושא ההסברה שעשינו את זה בשיתופי פעולה עם כל משרדי הממשלה וכל הגופים הנוספים. היה פה באמת שיתוף פעולה, שיתוף של ידע וניסיון וכו' ועבדנו יחד עם לשכת הפרסום הממשלתית וגופים נוספים, כדי להביא את הידע ולהגיע ככל שניתן לפלחים ולקבוצות, שוב אני אומרת, בתוך הממשלה ומחוץ לממשלה ואנחנו קוראים כאן לכולם לגייס כוחות ולשלב ידיים ולהגיע לכולם.
אנחנו נתנו גם את הדגשים והפצנו את דפי המידע והתובנות שלנו לכל מי שניתן ואנחנו כמובן מתכוונים להמשיך בזה גם השנה. אצלנו בבית עשינו את זה בטיפות החלב. אני חושבת שטיפות החלב הן גורם מאד מרכזי שבעצם נמצא בממשק מאד חשוב ונכון בשלבים הראשונים בעצם של החיים וההורות, ויש להן בעצם איזו שהיא יכולת להעביר את המסרים בצורה נכונה. אבל זה לא מספיק טיפות חלב, צריך בעצם את כולם.
מירי כהן
¶
נכון. את כולם ואנחנו באמת קוראים גם השנה להמשיך בשילוב ידיים גם בנושא ההסברה וכפי שציינה יושבת ראש הוועדה לא מספיקה ההסברה לבד, צריך לעשות את כל התהליכים, גם הטכנולוגים, גם הדברים הנוספים. גם השנה אנחנו מתכוונים להמשיך בזה, בכל המהלכים. אנחנו השנה מתחילים בתכנית הלאומית למניעת היפגעות ילדים וזה אחד הנושאים המרכזיים שהתכנסו לזה. אנחנו ניתן דגש כבר לקראת הקיץ הקרוב. אבל שוב אני אומרת, כל משרדי הממשלה, כל הגופים, גם המעונות, גם הגנים וכו', ללא שיתוף הפעולה, ללא כל אחד שיעשה את כל מה שאפשר ויותר מזה אפילו, אז אנחנו לא נצליח לעשות את הפעולה הזאת כי היא פעולה משולבת. אז אנחנו נראה את זה לקראת הזמן הקרוב.
שוב אני אומרת, אני קוראת לכולם להמשיך עם זה, לעשות יותר ממה שנעשה עד עכשיו. תודה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תודה רבה מירי, וכן, אנחנו צריכים להיכנס להילוך גבוה בכל נושא ההסברה בדיוק בתקופה הזו, רגע לפני שמתחיל הקיץ. גם האביב שלנו הוא מספיק חם כדי שאנחנו נערך לקראתו וזה באמת כולל גם את טיפות החלב, גם מעונות, גם גנים ובכל מקום שבו אנחנו יכולים. ואגב, אנחנו זיהינו גם בשנה הקודמת שגם הסברה בקרב הציבור הרחב מצילה חיים, כי אנחנו זיהינו שיש אזרחים שמגלים ערנות כשהם עוברים ליד כלי רכב ומסתכלים שאין ילד ברכב ואני חושבת שזו באמת משימה לאומית של כולנו.
אני רוצה לפנות לעינת ממשרד התחבורה. עינת, תראי, הסיפור שהיה שנה שעברה הוא כזה: אנחנו הצגנו בפני משרד התחבורה את הדרישה שלנו לתקינה של עזר טכנולוגי, שבעצם ימנע שכחת ילדים ברכב. היה דיון שלם סביב הנושא, שהוא לגיטימי ונכון לחלוטין, את מי מחייבים, האם זה נכון לחייב את כולם ודיברנו על כך כולם בשלב כזה או אחר לוקחים ילדים. לא משנה. בסופו של דבר הצטמצמנו לנקודה שכל רכב שיש בו כיסא בטיחות של ילדים, יצטרך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל אני אומרת עוד רגע, אני שמה את הילד בצד לצורך העניין. יש בו כיסא בטיחות, צריך להיות בו עזר טכנולוגי. זאת אומרת שאנחנו לא דורשים מכל אחד שמסיע ילדים, אלא באמת מי שאנחנו יודעים בוודאות שיש לו פוטנציאל להסיע ילדים ואז זה גם ניתן לאכיפה, כי שוטר לצורך העניין עוצר, פותח רכב, רואה שיש כיסא בטיחותך, בודק אם יש עזר טכנולוגי, יש – יופי. אין – סימן שיש פה כשל. כשהמטרה היא בסוף לא העניין של האכיפה, אלא באמת לעשות הכל כדי לשמור על הילדים.
משום מה הסיפור תקוע. אני יודעת שהייתה איזו שהיא התנגדות במשרד התחבורה, שאני לא מצליחה לזהות אותה. לא יודעת מי בעלי האינטרסים שם, אבל בסוף בסוף אני אומרת לך, החיים של הילדים האלה על הראש שלנו. על הראש שלנו. כי אם אנחנו יודעים שיש בידיים שלנו את היכולת – ולו הקטנה – לנסות ולמנוע את המקרים האלה ואנחנו לא עושים את זה - החיים שלהם על הראש שלנו.
אני רוצה שתתני איזו שהיא סקירה איך מתקדמים, מה הצפי לסיים את התהליך הזה ואחר כך נחשוב איך לקיץ הקרוב אנחנו נותנים איזה שהוא מענה כדי שאנחנו לא נצטרך לחכות עוד שנה ולהגיד טוב, שנה הבאה נציל אותם ולא השנה הזאת. בבקשה.
עינת סגל
¶
טוב, אז אני אתחיל קודם כל בבשורות הטובות. קודם כל תחנה לחיוב רכבי הסעות תלמידים. היו בעצם שלוש סיבות לשכחת ילדים. סיבה אחת זה ילדים שנכנסים תוך כדי משחק ונכלאים ברכב; סיבה שנייה זה היה הורים שוכחים; וסיבה שלישית, אם אני לא טועה, הייתה הנושא של - - -
עינת סגל
¶
כן, נכון. אז אני מדברת בעצם על השכחה במסגרת הסעות. את זה בעצם אנחנו כבר חייבנו. התקנה פורסמה ב-28 בפברואר ברשומות, היא נכנסת לתוקף ב-1 באפריל. לצערי יש רק יצרן אחד, מפתח אחד שעמד בדרישות של התקן הישראלי 6400 חלק 1, שזה איתוראן. למעשה מתחילים להיערך על מנת באמת לייצר את אותם מתקינים מורשים, שיוכלו עכשיו להתקין בכל רכב כזה. יגיע רכב כה של הסעת תלמידים למכון הרישוי כדי לעבור טסט, אם הוא לא מציג שיש לו מערכת כזו מותקנת, הוא לא עובר טסט.
זה אומר שבשנה הקרובה כל הרכבים האלה בעצם יותקנו בהם מערכות התראה. אז זו הבשורה החיובית.
עכשיו, תוך כדי שבעצם עסקנו לחייב הסעות תלמידים ונכנסנו קצת יותר לקרביים ובנוסף התחלנו לנסח את הקול הקורא, תקצבנו, אפילו ממש שמנו חצי מיליון שקלים לטובת הנושא כדי לעשות את הבדיקות, כי אמרנו אולי לא ניגשים לזה כי הבדיקות יקרות. הבדיקות עולות בין 50,000 ל-60,000 שקלים למערכת.
עינת סגל
¶
רצינו לתמרץ קודם כל שיהיו לנו מערכות כאלה, כי אין מערכות. אני לא יכולה לחייב אם אין מערכת כזו. אני לא יכולה לחייב על דבר שהוא לא קיים.
עינת סגל
¶
כן, לרכב פרטי. זאת אומרת במקביל עשינו את שני הדברים. למעשה גילינו שיצרנים מפתחים לא ניגשים לא בגלל שהבדיקה יקרה, אלא בגלל שהאחריות היא מורכבת מאד. הם באו ואמרו גם אם עכשיו תשלמי לי את הבדיקה, אני לא נכנס לזה בכלל. איתוראן – אני אומרת לו יש לך כבר מערכת, מה הבעיה עכשיו לעשות הסבה לרכב פרטי? זה כלום מבחינה טכנולוגית, זה אפס זמן ואפס כסף, למה אתה לא עושה את זה?
הוא אומר אני לא אכנס לזה משתי סיבות. אחת האחריות שלו, המורכבות של האחריות שלו כיצרן, שאם המערכת הזו לא תעבוד, שאם לא ישתמשו בה כראוי, שאם יתקינו אותה ויוכלו לנטרל אותה כי מעצבן אותם צפצוף, או מאלץ אותם לעשות איזו שהיא פעולה וכו'. הוא לא יכול לקחת אחריות על אדם פרטי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל אם אדם פרטי מנטרל את המערכת ומזהים שהוא נטרל אותה, אז זו כבר אחריות של האדם הפרטי.
עינת סגל
¶
בדיוק, אבל בשביל לזהות שהוא נטרל אותה את צריכה איזו שהיא מערכת בקרה וזה אומר שאת צריכה עוד מערכת ברכב. ברכב הסעות תלמידים יש מערכת קיימת, איתוראן, שמזהה כל הזמן איפה הוא נמצא. יש קצין בטיחות של החברה, יש ביטוח, יש בעצם מישהו שאחראי על כל הצי הזה ויודע לאכוף את זה, ואם קורה דבר כזה יודע להתקשר אל הנהג ויודע איפה הנהג ותשמע, לך תבדוק, לך תראה וכו' וכו'. אין כאן שום גיבוי, שום דבר - - - ומה לעשות, אין מאה אחוז בשום דבר מבחינת אמינות המערכת.
כשאת מכניסה את כל הדברים האלה למשוואה, הוא אומר אני פשוט לא מעוניין להיכנס לזה. המערכת תהיה יקרה בכל מקרה, גם אם אנחנו נייצר את התחרות. היא לא תרד בשום אופן מ-1,000 שקלים וזה רק החד פעמי, אחרי זה יש גם לשלם למערכות תקשורת.
בעקבות כל הדברים האלה - - -
עינת סגל
¶
דיברנו על 1,000 שקלים מינימום, שזה מה שאנחנו מכירים. אמרנו בואו נייצר תחרות כדי להוריד. קיווינו שזה יוריד. אחרי שנכנסנו לתוך זה והתחלנו באמת גם להיפגש עם מפתחים יצרנים כדי לעודד אותם, אף אחד לא מעוניין. בשוק קיימות בו מערכות, הם לא עומדים בתקן 6400.
יש מערכות ובאופן וולונטרי כל אחד יכול לבוא ולהתקין, מהדבר הפשוט ביותר שזה השרוך, הרצועה מצילת החיים, שזה עולה כלום כסף ועושה את העבודה ועד מערכות מאד משוכללות של חיישנים וכו', וזה באופן וולונטרי כל אחד יכול לבוא ולקנות ולא סתם לא חייבו בעולם. אין בעולם מדינה אחת שחייבה התקנה של הדברים האלה. לא קיים. זה לא סתם כנראה לא קיים. לצערי אני אומרת את זה, אבל הדברים מדברים בעד עצמם.
הבנו שגם אם אנחנו עכשיו נותנים להם כסף - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, בגלל שהיצרנים לא רוצים לקחת אחריות. אבל השאלה, מה, אנחנו מרימים ידיים? כי התשובה היא שאנחנו לא מרימים ידיים.
עינת סגל
¶
לא, אלף לא מרימים ידיים. מה שאנחנו אומרים, עשינו גם הגבלה לנושא של בייבי סנס, שאף אחד לא מחייב את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אגב, ששם באמת הם קונים ומשתמשים ויש סוגים שונים וגם אף אחד לא מבטיח שיש שם מאה אחוז של ביטחון.
עינת סגל
¶
כן, את יכולה למקסם, אבל את יכולה להציע וליידע ולהגיד, אבל לחייב? מי מחייב מישהו לשים בייבי סנס?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
למה מחייבים נהג חדש? את מי מעניין שאני נהגת חדשה? אוקיי? זאת אומרת למה במקומות נוח לנו אנחנו מחייבים ואנחנו עושים את זה, וכשיש פה חיים של ילדים, אז עכשיו אנחנו מתחילים לחשוב כמה זה עולה ומי לוקח אחריות.
עינת סגל
¶
אין לי בעיה, שיעלה גם 2,000 שקלים, אני יכולה לחייב, אבל זה פשוט לא יהיו - אין את המוצרים בשוק - המוצרים שעומדים בתקן. אני לא יכולה לחייב משהו שלא עומד בתקן. לא יכולה. למה בייבי סנס לא מחייבים? התופעות של ילדים שנהרגים – ושוב, אני לא באה להצדיק, ממש לא – אני בעד לעזור, אבל אומרת בואו נעזור איפה שזה הגיוני ואיפה שזה נכון.
אז אם עכשיו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, זה הגיוני וזה נכון. עכשיו צריך למצוא את הדרך. צריך לחשוב איך אנחנו עושים את זה. שנייה אני עוצרת, עינת. יש לי פה נציג של משרד המשפטים? מישהו שיכול לתת את הצד המשפטי של הסיפור הזה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הגננת היא חלק מהפתרון. לילי, אני לא אחזור לדיון הזה. חכי, אנחנו תיכף נגיע אליכן, בזהירות ובנחישות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
היא לא, אבל היא חלק מהפתרון. אני שמחה על החודשים שעברו מאז הסערה הגדולה, שבסופה אמרתי לכם תודה כי בזכותכן זה הוצף וגם בסוף הגענו לפתרון, אבל אני דיברתי עם הרבה מאד גננות ומטפלות במשך כל החודשים האלה. סתם, דברים שלא בהכרח קשורים ותמיד זה הגיע לשם והם אמרו מה, אנחנו גם ככה מתקשרות. מה, כאילו גננות לא עושות טלפונים במשך היום. מה, כאילו גננות לא יוצאות להפסקה חמש דקות.
אז אנחנו תיכף נגיע גם אליכן. הכל בסדר. אל תדאגי. אתם פקטור מאד משמעותי וחשוב בתוך הסיפור הזה.
משרד התחבורה, אנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, בסדר. אני רק רוצה לומר שרציתי לשמוע נציג של משרד המשפטים. אנחנו חייבים למצוא איזה שהוא פתרון, אולי גם משפטי, שייתן הגנה, אולי גם ביטוחי. אני לא יודעת. צריך לחשוב יצירתי כדי לראות איך פעם אנחנו מרוויחים כן עזר כזה ופעם שנייה באמת מגנים על מי שבסופו של דבר לא עליו צריך להפיל את האחריות, בטח לא במלואה. בבקשה.
עינת סגל
¶
אז קודם כל ההצעה שלנו מעבר לפעילות הענפה שעושה פה – ושמעתי גם בפעם הקודמת בוועדה, שזה מדהים – כאילו להעלאת תודעת הציבור, ששם אני חושבת זה צריך להיות. אז להעלות גם את הציבור לתודעת האביזרים הקיימים בשוק. העזרים שבעצם יכולים לעזור לו למנוע את השכחה הזאת, כי בסוף האחריות היא של ההורה, נקודה. ההורה או הנוהג, כי איפה שזה קורה זה דווקא בשבירת שגרה, שפתאום האבא מסיע, או הסבתא, או הדודה וכו', שם בדרך כלל הדברים האלה קורים.
אז גם אם אני אחייב את המערכת הזו ובסוף בשעת לחץ אני אתקשר לאחותי, רגע, קחי לי את הילד מהגן ולה אין המערכת באוטו, אז ברור שהיא בסוף תיקח את הילד מהגן. ובסוף שם זה גם יכול לקרות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אבל הסיפור הוא שהיא צריכה את הבוסטר שלו, את הכיסא, ואם זה מחובר לכיסא אז זה כבר נמצא בילד אין.
עינת סגל
¶
בסדר, ברור. אז מה שאני אומרת יש דברים שהם ניידים, כמו למשל החגורה מצילת חיים. יש דברים שאפשר לנייד מרכב לרכב, אבל זה משהו ששוב, את לא יכולה. את מחייבת, אבל איך את גם בודקת את הדבר הזה? זה בעייתי מאד לאכיפה. אני אומרת להעלות את המודעות של האנשים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה לא בעיה של אכיפה, אגב. כאשר פתח שוטר את הרכב, ראה ילד, שואל – יש לך עזר? זה לא בעיה. עזבי, הכל פתיר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, אני לא מדברת עכשיו על עומד בתקינה. אני אומרת שאם אנחנו נקבל החלטה כלשהי, אנחנו יכולים לאכוף אותה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תשמעו, אנחנו יכולים על הכל להגיד למה לא. אני יכולה גם לשכנע אותך עכשיו למה החגורה לא רק שהיא לא מצילה את החיים שלי, היא יכולה להרוג אותי. כי אם אני אלכד בתוך הרכב ולא אוכל לצאת וזה, מהיום אני לא שמה חגורה. אני יכולה להראות לך את הכל להכל.
עינת סגל
¶
אז יש סטטיסטיקה ובסוף מוכיחים גם את זה. הכל מוכיחים במספרים. אין בעיה. כרגע השר החליט שלא לחייב ברכב פרטי. כרגע. בעקבות כל העבודה שעשינו וכל הדברים שהצפנו הוא קבע, הכריע שלא לחייב ברכב פרטי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
נכון. לא, לא, רגע, אנחנו נעלה את המודעות, עזבי. עם משרד התחבורה ובלי משרד התחבורה. אני לא צריכה את משרד התחבורה בשביל זה.
עינת סגל
¶
לא רק את המודעות, רגע. אני מדברת מעבר למודעות של זה יכול לקרות, גם לאביזרים שקיימים. אני חושבת שהרבה לא מכירים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני עכשיו התכתבי פה, כמו שראיתם, עם חבר הכנסת מקלב ואנחנו נקיים דיון משותף עם ועדת המדע ואנחנו נציג, נחשוף, את מה שלא עשינו, אגב בצורה יזומה, כי רצינו לשמור על איזו שהיא סטריליות, אבל אם אין ברירה וכשלב ראשון אנחנו נצטרך לעשות את זה, אנחנו נזמן את כל מי שאפשר - - -
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אין בעיה של פתרונות. יש פתרונות טכנולוגיים פשוטים ביותר. יש כמה וכמה פתרונות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הבעיה שהתקן של משרד התחבורה הוא מאד מחמיר וזה בסדר. אין לי בעיה עם זה שהוא מחמיר.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
סליחה שנייה, אני רק רוצה להבהיר את העניין הזה. מה זה מחמיר? המחמיר הזה יש לו פתרונות שיש מחלוקת מה העלויות שלו ומה העלות לבנות אותו, כיחידה אחת. אבל אין ספק שברגע שתהיה דרישה ויהיה ביקוש גדול מאד והייצור יהיה רב, העלות תרד ותרד למשהו שהוא הרבה פחות מהכיסא עצמו. דברים של מאות שקלים ולא דברים מיוחדים ולא כל אחד גם יצטרך לרכוש את זה.
אם נניח פתרון כפי שאת אמרת, פתרון שנמצא בכיסא הבטיחות, אז זה רק מי שמשתמש בכיסא הבטיחות. אדם שאין לו ילדים, שלא מסיע ילדים, אז הוא לא צריך את זה.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אז בסופו של דבר יגידו כן, אבל איך נאכוף את זה. הכל נכון. אלף ואחד תירוצים.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אלף ואחד תירוצים יש, אבל איך להוריד את האחריות, ואני אומר בקריאת ביניים, תרשי לי, האחריות אצלכם. לא תינקו מאחריות. אנחנו עשינו את הכל, הוועדות ישבו, אני לא חושב שיש עוד הרבה נושאים שישבו כל כך הרבה פעמים. הוועדה לזכויות הילד, וועדת המדע, הוועדה המשותפת ומשרד הבריאות. יש מודעות. על מה את מדברת מודעות? איזה מודעות? יש פחד, לא רק מודעות. את מדברת על מודעות? להורים יש פחד להסיע את הילדים מהיסח הדעת למה - - -
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
למה? אל תשאלי למה. זה לא התפקיד שלך לשאול למה. תתני פתרונות. למה?
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אל תחנכי את ההורים. למה ולמה ולמה. תנו פתרונות ישימים. אל תברחו מאחריות.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
זה שאתם לא רוצים לחייב זה בגלל שאתם מסירים אחריות. זה לא פעם ראשונה אצלכם.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
עשרה ילדים כל שנה נהרגים מרברס ואתם לא רוצים לחייב. יש תקינה, אין תקינה, אתם לא יודעים מה לעשות. אתם לא רוצים להיות אחראי. ככה, במגזר הערבי 10 ילדים כל שנה. שש שנים אתם גוררים רגלים. 60 ילדים נהרגו בגללכם. בגלל שאתם לא נותנים פתרון, לא מחייבים עלות של שום דבר. אתם רק יודעים דבר אחד – להסיר אחריות מכם. אתם לא רוצים לחייב ולא רוצים לחייב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חבר הכנסת מקלב, אני רוצה רגע לעזור לך, למרות שאתה לא צריך עזרה, אבל רגע קצת לחדד. שאלת למה? כי באינסטינקט הבסיסי שלנו, ובואי נעבור פה אחד אחד, כולם יגידו שלי זה לא יקרה. אנחנו מודעים, ולי זה לא יקרה. אנחנו נגיד שזה יכול לקרות לכל אחד, גם לנו, אבל לי זה לא יקרה. ולכן אנחנו חייבים להתערב כאן בסיפור הזה.
עכשיו אני אומר לך מה לי הפריע בכל הסיפור של משרד התחבורה. אם שר התחבורה היה בא ואומר אנחנו מחויבים, אנחנו נפעל בתקופה של X זמן כדי למצוא את הפתרונות, כדי לחשוב יצירתי, כדי להתייעץ עם גופים משפטיים – אני לא יודעת – כל תשובה שהוא היה נותן של אנחנו בפנים ואנחנו נעשה הכל כדי שתוך שנה יהיו לנו תשובות – הייתי יכולה לחיות עם זה בשלום. אבל להגיד לי אני עכשיו מחליט שאני לא בתוך הסיפור הזה, אז אני אומרת לך, תגידי לשר התחבורה שהחיים של הילדים האלה על הראש שלו. לא רק על הראש שלנו, על הראש שלו.
כי אני מצפה שכולם ירתמו. את יודעת מה, לפחות ברמת ההצהרה, כדי שאנחנו נבין שאנחנו מגויסים. אבל אפילו את זה אני לא מסוגלת לקבל עכשיו.
עינת סגל
¶
שנייה, אבל רגע, אני רוצה להזכיר שעשינו כבר עבודה מחודש יולי. אנחנו עושים עבודה. אז זה לא נכון להגיד - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אולי אנחנו יכולים ללכת לעזרים שהם באמת פשוטים יותר, זולים יותר ושאנחנו כן יכולים לאפשר את השימוש בהם? אנחנו נבדוק מבחינה משפטית איך אנחנו מסירים אחריות מהיצרן לצורך העניין - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כדי שלא כל האחריות תיפול עליו, בדיוק כמו שדיברנו בהקשר של הגננות. הן תהיינה מגויסות, הן תעשנה את מה שצריך, אבל האחריות היא לא עליהן. אין להן לא אחריות פלילית ולא שום דבר. הן בסך הכל רצועת ביטחון או עוד איזה שהוא בסיס שעליו אנחנו נוכל להישען כדי למנוע את האסונות האלה. מה הבעיה?
עינת סגל
¶
שנייה רגע. מבחינה משפטית כן התייעצנו ואז ההנחיה שקיבלנו היא שאפשר. קודם כל יש את חוק העונשין שאסור להשאיר ילד ללא השגחה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, עינת, יקירתי, אני אסביר לך משהו. אני אגיד לך בצורה בוטה ואני לא זוכרת אם ישבת אצלי בדיונים. אני בדרך כלל לא בוטה, אבל אני אגיד לך את זה הכי ישר. אני לא צריכה אתכם בשביל זה. אני לא צריכה את משרד התחבורה בשביל חוק ההזנה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא צריכה את משרד התחבורה בשביל המודעות. אלא אם כן אתם רוצים להשתתף בקמפיין, אז אתם יכולים לתמוך גם בזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני רוצה תקינה שתחייב הורים להשתמש בעזר טכנולוגי או כל עזר שהוא, כדי שננסה למנוע את האסונות האלה. זה מה שאני רוצה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
גם שם אנחנו מטפלים, עינת. בואי לא נברח. אל תיקחי על עצמך את כל העולם. קחי על עצמך רק את המרחב של הרכב.
עינת סגל
¶
רגע, אני לא רוצה לברוח משם. בסדר, שנייה רגע. אז אנחנו המלצנו לקבוע חוק, סליחה, תקנה בתוך תקנות התעבורה, על אי השארת ילד ברכב. יש את זה בעולם. אסור להשאיר אותו ללא השגחה.
קריאה
¶
זה לא רלבנטי. - - - - הנחייה חדשה, הוא קובע כי בכלל אין להעמיד לדין. ההנחיה הזאת היא לא רלבנטית. אין לה הרתעה. מה שמרתיע שהילד שלך ימות.
קריאה
¶
בדיוק. זה מה שאני אומרת, היא חושבת שזה מה שירתיע הורים? הילד שלהם מת. הם לא רוצים לשכוח אותו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ממש לא. לא, החוק הזה שאומר לך לא לדבר בטלפונים עוזר, נכון? אני מסתובבת, אני חיה על הכביש. אני רואה את כל אלה שגם ה-3,000 שקלים בחוק מאד מאד מרתיעים אותם.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
לא, אנחנו מדברים וכבר עבר קיץ, עבר חורף והקול הקורא מתוקצב. אני לא מבין איך אתם עובדים.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
אנחנו נפגשנו עם ההורים. למה המנכ"לית לא נמצאת בכזה דיון? מה הזלזול גם בדיון הזה? יש כאן חיי אדם.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
על מודעות. תשמעי את ההורים מדברים, הורים אחראים, הורים עם הרבה מודעות, עם פחד, ומהפחד הזה של - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, בואו נאפשר רגע לעינת לסיים. גם לא כל המשרד, היא בסופו של דבר מייצגת את המשרד. מי שיש לו אחראיות על הסיפור הזה זה השר והמנכ"ל. בוא נגיד את הדברים ולא רק הפקידות שנשלחת לכאן.
אורי מקלב (יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה)
¶
זה מה שאני מסתכל. אם הייתם מסתכלים. לא חשוב. זה לא אומר שום דבר. אני בטוח שאיכפת לך.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חבר הכנסת מקלב, בואו נעשה את זה מסודר. אתה רוצה לסכם? בוא תסכם את הדברים שלך.
עינת סגל
¶
אני רוצה לסיים. כרגע הוא הכריע לא לחייב, אבל עם זאת אמרנו בואו נבדוק את הנושא האם אני יכולה להצמיד - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אבל אני רוצה, באמת, אני רוצה לדעת שכל מה שאפשר אנחנו עושים. אם כל דבר בחיים אנחנו נגיד לא נעשה כי לא יהיה לזה מענה או לא יהיו לזה תוצאות, אז אנחנו לא נעשה שום דבר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
להיות אפקטיבי זה להכין קול קורא, לתקצב אותו לא לשגר אותו בגלל שלא נקבל עליו מענה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא משנה, ייקח שנה? צריך להתחיל מתי שהוא? צריך להתחיל מתי שהוא. אנחנו לא בנינו את העולם ביום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אבל זה מה שדיברנו פה בפעם הקודמת. מי זה הבחור שהיה בדיון הקודם? שכחתי את השם שלו. שי. שי היה כאן. זה בדיוק מה שאמרנו. לא חידשנו עכשיו בחדר הזה ומי שיקרא את הפרוטוקול יראה שזה בדיוק מה שאמרנו, שזה יכול להיות מוצמד לכיסא בטיחות. ואז שאלו ואם יש כמה כיסאות בטיחות ואם יש כמה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
תקשיבי, זה בדיוק הסיפור. בואו נצא בקול קורא, עינת. את אמרת פרקטיות, בואי, אני רוצה להיות פרקטית. בואו נשגר את הקול הקורא הזה. אנחנו נבקש עזרים שמותקנים, כמו שאת אומרת, נמקד אותו בכיסאות בטיחות. אנחנו נבדוק את התקנים, לראות שאנחנו לא מחמירים מדי, כדי שאנחנו נאפשר לכמה שיותר יצרנים להשתלב בתוך הסיפור הזה. אנחנו נפיץ את הקול הקורא לא באיזה עיתון צדדי במשבצת קטנה, עם אותיות קטנות, אלא אנחנו נעשה את זה באותיות של קידוש לבנה, כדי שכולם יראו; וגם את זה, אגב, אנחנו נוכל להרוויח את זה כחלק מההסברה, כי אנשים יראו שאנחנו על הסיפור הזה.
את אמרת היום, בסדר, אז לא היום, אבל גם אם זה ייצא ביום שלישי אחרי פורים, דיינו. בסדר? תודה רבה עינת.
גלית, בטרם.
גלית גלעד
¶
עם אביטל, נכון. תשמעי, שבעה ילדים מתו ולא ברכב הסעות לא בהילכדות. וזה מגמת עלייה. אנחנו צריכים לתפוס את המגמה הזאת ולעצור אותה. אתם במשרד התחבורה יש עליכם כל כך הרבה. אנחנו מבינים את זה. אי אפשר לפתור את הסוגיה הזאת תוך חודש חודשיים ולעבור כמה ספקים, כמה אנשים, יזמים שעונים. צריך אורך רוח לדבר הזה. אנחנו 21 שנים מטפלים בבטיחות ילדים ויודעים כמה זה קשה. זה שינוי תרבות, עינת. בואי, אנחנו איתכם.
גם משרד הבריאות עכשיו נכנס לנושא של בטיחות ילדים. צריך להבין שבטיחות ילדים זה לא דבר שאפשר להבין אותו. יש פה גם נתון של טכנולוגיה וגם נתון של פסיכולוגיה. חוק העונשין לא יפתור את הבעיה. יש פה בעיה הרבה יותר מהותית. בואו תתנו לזה קצת יותר אורך רוח. הקול הקורא הזה יוכל להיות מופץ על ידי כל השותפים בשולחן הזה. אנחנו נגיע. אלינו מגיעים, מתפקדים על הדלת כל כך הרבה ספקים. יש לנו קשר עם כל הארגונים הבין לאומיים. בארצות הברית את יודעת כמה ילדים נשכחים והם מטפלים בבעיה ובסוגיה. נזמין אותם לשולחן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
גם אני אגב מקבלת ערימות של פניות ומטעמים אתיים אני לא נפגשת עם אף אחד ולא מקדמת אף אחד, אבל אני אומרת שהשוק מוצף.
גלית גלעד
¶
אבל עינת, העניין הוא שבמדינת ישראל יש לפעמים סוגי היפגעות שהם קצת שונים מחו"ל. שימי לב לנושא של אופניים חשמליים. אין לזה אח ורע בעולם. לכן אנחנו צריכים להיות יצירתיים וצריך לקחת עוד קצת זמן.
אני מתחייבת בשם בטרם, אנחנו שותפים אתכם, בואו לא נרים ידיים. זה ברור שלא רק זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, הנה, אבל השורה התחתונה. לא, לא, אני לא חוזרת אחורה. השורה התחתונה, אנחנו סיכמנו עם עינת שיוצא קול קורא.
עינת סגל
¶
רגע, אני רק רוצה להוסיף משהו, שאולי כן כדאי לעשות, כי זה יכול אולי כן לפתור את הבעיה וזה לא בסמכותי. זה הנושא של התקן הזה, שאני חושבת ש - - -
גלית גלעד
¶
יפעת, זה מאד מקובל לעשות רביזיה בתקנים, כשרואים שהם לא מתאימים למציאות. להחזיר את זה לוועדת מומחים. אנחנו יושבים איתם. מאד מקובל.
עינת סגל
¶
כי זה מה שתוקע את הדברים. כי אם הוא לא היה כזה מחמיר, אז ברור שהיו לי גם יותר פונים ומציעים גם להסעות תלמידים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
זה מה שהצעתי. כשיוצאים לקול קורא וכשבודקים גם איך אנחנו פחות מחמירים עם ה - - -
קריאה
¶
אחת הבעיות שניגשים לבעיות כמו מכון התקנים, הולכים על האידיאל, לא על הריאלי. צריך להיות ריאלי. לבוא, אוקיי, עדיף לי פשרה מאשר להיגרר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בסדר, הבנו את הרעיון. זה חלק מהדברים שאנחנו נדרוש. אנחנו נפעל עם מי שצריך. אני גם אהיה על זה באופן אישי, כדי שגם הקול הקורא יהיה אפקטיבי. אבל זה לא אומר שאנחנו משהים את הקול הקורא. בסדר גמור. תודה רבה עינת ותודה רבה גלית.
לילי, מה עניינים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כי אני רוצה רגע את המקום הקשה שהיה לפרק ואחר כך אנחנו ניתן בכבוד למשרד. אני מבינה שאת מחליפה את סימה.
לילי, אנחנו שנה שעברה אמנם היינו באמת בעין הסערה עם כל הסיפור של הגננות. הבנו כולנו וגם הגננות בעצמן, באיזה שהוא שלב באו ואמרו תקשיבו, שלא תחשבו שכל המערכת היא כזו, אנחנו כן רוצים להירתם, אנחנו כן רוצים לעזור ואנחנו חוזרים לסיפור של ההתראה בפני הורים כשעה מתחילת שעת הפעילות. אני יודעת שבהרבה מאד מקומות זה עבד. הייתה גם היערכות לפני פתיחת שנת הלימודים. המשרד גם יספר על זה.
אני רוצה לוודא שרגע לפני שאנחנו נכנסים לקיץ, אנחנו יודעים שאלה החודשים הקריטיים. אנחנו לא מדברים על תקופה ארוכה מאד, בטח לא עבור הגנים. בואי תגידי לי איך אתם מציפים את זה מחדש ומגייסים את הגננות.
לילי פוקמונסקי
¶
אני מניחה שהמשרד יוציא עוד פעם הוראות הפעלה, כמו שעשו לפני פתיחת שנת הלימודים. בסוף שנת הלימודים כל גננת עושה מפגשי הורים והם יציגו את הנושא, תזכורת והבהרות נוספות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מה קורה בבוקר, כשאנחנו רואים ששני ילדים לא הגיעו לגן, כשעה מפתיחת שנת הלימודים. מרימים טלפון – כן או לא? אגב, אני יודעת שהיה סידור בחלק מהגנים שעד שעה מסוימת ההורים צריכים להתקשר ומשעה מסוימת, אם ההורים לא התקשרו, אז הגננת מתקשרת.
לילי פוקמונסקי
¶
היה גם פיילוט עם איזו שהיא מערכת במספר גני ילדים, שקיבלתי גם תוצאות שהיה מאד מוצלח, עם איזה טאבלט שהיה בכניסה לגן. אני מקווה. העלות היא מינימאלית.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שנייה רגע, לילי. שנייה רגע. בואו נעצור כי אנחנו לא נעשה את כל הדיון שהיה מהתחלה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
נכון, נכון. אני חשבתי שאנחנו אחרי, אבל אני כנראה בן אדם אופטימי מיסודי וכנראה שאני אפילו אופטימית מדי. גננות מטלפנות במהלך היום, שולחות SMS במהלך היום, יוצאות להפסקה במהלך היום. שותות בחוץ, כי אסור להן לשתות שתייה חמה ליד הילדים במהלך היום. יש הפסקות. אני מדברת עם הגננות. תאמיני לי, כל החודשים האלה, כל הזמן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. אני אפנה בריש גלי לכל הגננות במדינת ישראל. אני רוצה לראות את התגובות שלהן - מי מוכנה להירתם. אני לא רוצה הערות ביניים. אני רוצה לשמוע מהגננות, כי את יודעת מה, זה לא הלך הרוח בקרב הגננות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא רוצה לעשות חקיקה. אני רוצה שאתם תעשו את זה מרצונכם הטוב, כחלק מרשת ביטחון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, עזבי. אני סיימתי פה את השיח. אני לא רוצה לנהל את הוויכוח הזה, אני אגיד לך למה. את יודעת למה? כי השיח הזה עושה עוול, עושה עוול לקבוצה ענקית של גננות, שנמצאות איתנו, ששלחו אלי. אני לא הצלחתי לעקוב אחרי כל מה שאני קיבלתי בשביל להבין שהרבה גננות כן נמצאות שם. אין עליהן אחריות פלילית, אין עליהן שום אחריות מוסרית, חברתית, הכל. יש להן חובה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נבדוק את זה בעוד שעתיים בדיוק. אני אוציא הודעה. אני רוצה לשמוע את הגננות של מדינת ישראל מה דעתן. אם הן מוכנות להירתם בלי אחריות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יופי, אז עכשיו אני רוצה לומר לך. אתם שואלים למה צריך חקיקה? הנה, אני אומרת לכם וזה לפרוטוקול: לא צריך חקיקה. לא צריך חקיקה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אגיד לך למה אני מדברת על זה. כי זה יכול להיעשות בלי חקיקה. זה יכול להיעשות כחלק משגרה של גן במעונות ששם יש מצוקה מאד מאד גדולה. בהרבה מאד מהמעונות עשו את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שנייה רגע, הגילאים הם יותר צעירים. זה הסיפור? שהם ייקחו אחריות? רגע, אז מה את אומרת? אני רוצה לתרגם את מה שאת אומרת. האחריות היא אצל ההורים, מבחינתנו אם שכחו את הילד בעיה שלהם, שימות. זה מה שאת אומרת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא רוצה לפגוע בך ואני לא רוצה לומר משהו שאת לא מתכוונת. אני רוצה שתגידי לי את זה במילים אחרות. אז מה המשמעות של זה?
שרה דורות
¶
את אמרת שיש גננות שעושות, אוקיי. מי שמחליטה, אנחנו לא אומרים לאף אחת לא, אבל חוק לא יהיה וחובה לא תהיה. זה הכל.
שרה דורות
¶
חברת הכנסת, אני גננת בפועל ואני לא אקח אחריות שאני לא יכולה למלא אותה עד תום וזה לא - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אחליט מתי את מסיים, זה פעם אחת. פעם שנייה, אני לא ביקשתי ממך לקחת אחריות ויש חוץ ממך, עם כל הכבוד, עוד צוות שלם בגן עם - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ממש סיפור מלחמה. מסכנים ההורים שצריכים לשים את הילדים בגנים שלכם אם הילד בורח החוצה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא יוצאת נגד הגננות והשיח שיש פה הוא זה שיוצר עוול כלפי הגננות, שחשוב להן להירתם, שהן רוצות להיות חלק מזה. אם את תראי ילד שנפצע מחוץ לגן והוא לא הילד שלך, הוא לא ילד של הגן שלך, את תצאי לתת לו עזרה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
למה? אבל יש לך 35 ילדים שמטפסים על סולם, נופלים, בולעים חרוזים, שותים גואש והשד יודע מה. אבל את תצאי לעזור להם, נכון?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני אגיד לך למה ואני מבקשת להפסיק את המלחמה הזו. אני אגיד לך למה, כי אני מבקרת בהרבה מאד גנים. הגנים הרבה יותר רגועים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הגנים הרבה יותר רגועים ממה שאתם מציגים. גם כשאני מגיעה, הגננות מתפנות ללוות אותי ולספר לי מה יש בגן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
את רוצה שאנחנו נחזיר? אפשר להחזיר חזרה אחורה, להראות להם בלייב את מה שנאמר כאן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני עוצרת פה את הדיון הזה. אני אחזור אליו. אני מוכרחה לומר גם לפרוטוקול שאני ממש, אבל ממש מאוכזבת גם מהנימה וגם מהשיח. אני פגשתי גננות ואני חייבת לעשות לפחות איתן את החסד ואני קיבלתי מאות פניות מגננות, כולל פניות ציבוריות ופומביות של גננות שרוצות להיות חלק מרשת הביטחון הזו. הם יודעים שזה לא בחקיקה. אני הסכמתי שאנחנו לא נדבר בכלל לא על חוזר מנכ"ל ולא על שום דבר שיגרום להן באיזה שהוא מקום לחשוש שמא יש עליהן אחריות פלילית או כל אחריות אחרת. אבל הן רוצות להיות חלק מרשת הביטחון, מתוקף היותן נשות חינוך - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ואני רוצה לעשות איתן את החסד הזה ואני יודעת שבקריאה שלי ובפנייה שלי אליהן, הן תעשנה את זה ואנחנו נעשה את זה דרך משרד החינוך ואני רוצה שאתן, אם יש לכן התנגדות, תצאו בפומבי ותגידו – אנחנו הגננות לא מוכנות לקחת אחריות, לא מוכנות לסייע, סליחה, לא לקחת אחריות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אתם תמליצו - - - אני לא צריכה אתכם בהסברה. הנה, זה כמו משרד התחבורה. לא צריכה אתכם רק בשביל זה. אני רוצה שאם ילד לא מגיע בבוקר לגן ואתם רואים שיש משהו חריג, שזה ילד שבכל בוקר מגיע בשמונה ופתאום הוא לא נמצא, שאתם תרימו את הטלפון ותבדקו איפה הוא. זה מה שביקשתי. כמה ילדים כאלה קורים? כמה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, אני יודעת מה הן עושות. גם הן יודעות. אני שאלתי אותך שאלה פשוטה, הגננות מוכנות להיות רשת ביטחון ולהתקשר לילדים שלא הגיעו?
שרה דורות
¶
מה קרה? אני רק שומעת שכולם מדברים, אבל אף אחד מפה עוד לא אמר קודם כל ההורים. קודם כל לוודא, וגם יש זוגות, למה אחד לא שואל את השני? גם אני שואלת את הבת שלי כל בוקר - הכל בסדר? הילדים הגיעו לגן?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אתם לא. זה לא כולם פטורים מאחריות. תפסיקו כבר להיות במקום הזה. לפני רגע ניהלנו שיח קשה עם משרד התחבורה.
שרה דורות
¶
הגן, או כל מוסד חינוכי, זה לא משרד. זה משהו מאד דינאמי. כל אירוע, וזה יכול לקרות, בקרים כאלה, בקרים אחרים. ילדים שזקוקים לך יותר. האמא פתאום חולה, לא יודעת מה, שלא נדע, והילדה נמרחת כל היום ואני רצה אחריה וזה לא עובד לפי שעון שוויצרי. אני רוצה להיות פנויה לדבר הזה. ברגע ש - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כי זה מה שאת אומרת. אני יודעת שאני מרגיזה אותך, כי אני מנסה להבין, לילי, מאיפה הנסיגה הזאת. תלכו לראות ה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
איך קוראים לה? רותי, יש לי שאלה. אני תיכף אענה לך, לילי. אני רוצה לשאול אותך משהו, בסדר? אבל תעני לי ברגוע, אני אדבר איתך ברגוע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
רגע. בסדר, שנייה. לא באחריות הגננת, נכון? הילד שנפל שם מחוץ לגן והוא שייך לגן אחר - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אבל זו לא אחריות שלך. מה, צריך לנגן ולשיר את זה אלף פעם? שאלתי אתכן אם מרצונכן הטוב אתן מוכנות להוות רשת ביטחון במשימה ובהירתמות של כל מי שיושב כאן סביב השולחן. זה מה ששאלנו. זה לא אחריות שלכן וזה לא כלום.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו סיימנו את הדיונים בקיץ האחרון כשאתן אמרתן – אנחנו נירתם, כל עוד-. רגע, בסדר?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חקיקה כבר סיכמנו מתחילת הדרך שאנחנו לא הולכים. חוזר מנכ"ל אמרתן מבהיל את הגננות, אמרנו לא הולכים. להוציא מנשר, כל מה שאולי יכול להיות לו היבט פלילי, אמרנו אנחנו לא הולכים על זה. אבל אתן ישבתן ואמרתן – אנחנו נהיה כאן פעם אחת כדי להסביר להורים רגע לפני פתיחת שנת הלימודים. אנחנו נדבר עם ההורים. כל גן ידבר עם ההורים על הנוהל של הבוקר של הגן, עד איזו שעה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
רגע, לילי. עד איזו שעה ההורים מתקשרים ורק אם אחרי השעה הזו יש הורה שלא התקשר, אז אנחנו נרים טלפון. אנחנו נעשה את זה באופן פרטני, כך שאם יש ילד שקבוע מגיע בעשר בבוקר, אז לא נרים אליו טלפון בשמונה וחצי. אבל אם יש ילדים שאנחנו רגילים בשגרה שהם מגיעים בזמן מסוים ואנחנו רואים שהם לא הגיעו, אנחנו נרים טלפון. כל זה, כל הדברים האלה מתועדים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז יש לי שאלה פשוטה. אני אגיד לך מה, למה לא אמרת מתחילת הדיון שאתם מוכנים לעשות את זה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אין חובה משפטית. כבר דיברנו על זה. זה בכלל לא על השולחן, אז אני לא מבינה בכלל מה השיח. והם יודעים שאין חובה משפטית. לילי, אני רוצה לדעת עכשיו באמת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, נציגת משרד החינוך, אורה, בבקשה. בינתיים נרגע קצת. תחשבו על הדברים, אנחנו נעבור. בבקשה, אורה.
אורה גולדהירש
¶
אולי זה היה מונע את כל הסערה הזאת, שאין לה שום מקום כאן לדעתי. קודם כל, בדיון הראשון של הוועדה הוחלט שכן נפנה לכלל הגננות בארץ לפני תחילת שנת הלימודים. ואכן, הייתה פעולה, אפילו מעבר למה שהתחייבנו ותארנו כאן, כי יועצות של הגנים שוחחו עם גננות, קצת שמעו מה שאת שמעת מהן, הדים על התחושות שלהן, על החרדות שלהן כלפי מה עלול לקרות לילדים שלא הגיעו לגן.
נעשו דיונים עם ההורים. גננות ערכו דיונים בתחילת שנה עם הורים. העלו למודעות. דיברו על המוכנות שלהן להיות לעזר בהרבה מובנים ולאו דווקא בהרמת טלפונים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אז באיזה אופן עוד? תסבירי לנו איך אנחנו יכולים למנוע את המקרה בבוקר של הילד שנשכח, אם לא בהרמת טלפון? אם יש לך פתרון יצירתי, אני הכי אשמח.
אורה גולדהירש
¶
לא, אנחנו לקחנו את זה קצת רחב יותר. בקשר עם ההורים יש הרבה מאד ממדים, שאנחנו כאנשי חינוך צריכים לקחת בחשבון. למשל, לצאת מהבית באיזו שהיא אנדרלמוסיה של כעס וריצה וחרדה מאיחור של אבא לעבודה או של אמא לעבודה, זה אחד הדברים שאנחנו יודעים שאפשר לעזור להורים גם למתן, להרגיע. יש שם דברים שהם מעגלים יותר רחבים, שכן צריך לקחת אחריות גם עליהם. כשזה בקשר שלנו - של הגננות ושל אנשי החינוך עם ההורים - הוא מאד משמעותי.
מעבר לזה, כל מה שדובר פה על המעורבות של גננות, מעבר לאחריות, לא הייתה גננת שאמרה שכשיש לה איזו שהיא דאגה מהסוג הזה, היא תימנע ותגיד שזאת בעיה של ההורים ולא שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לילי, את מכירה אותי כבר וגם את הגמישות שלי. אני מוכנה לעשות ריסט על כל הפרוטוקול. אני אדרוש שיהיה ואני מרשה לכן לתקן את האמירה שהייתה פה.
אורה גולדהירש
¶
אני מרכזת באגף לחינוך קדם יסודי יחידה לטיפול בפרט באוכלוסיות בעלות צרכים ייחודיים ובעקבות הישיבות שהיו כאן, גם ניהלתי דיאלוגים עם הרבה מאד אנשי חינוך, ויש לי כן להגיד באמת ממקום של אנשים שמאד מעורבים ומעוניינים להוביל מהלכים חינוכיים ואנושיים כמובן, שלא שמעתי עמדה של גננות, של כעס מזה שמצפים מהם.
אורה גולדהירש
¶
הכעס הוא באיזו שהיא עמדה של חוסר אמון בהן, שהן רוצות את טובת הילד, שהן רוצות את טובת המשפחה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
להיפך. את יודעת למה אני גועשת פה? אני יודעת למה אני גועשת בפנים? בגלל שאני כל כך מאמינה בהן. בגלל שאני יודעת שככל שזה תלוי בהן, לא ברצונן הטוב, בנשמה הענקית שיש להן, הן תעשנה את זה. הן עושות את זה בלי טובות ובלי בקשה לא שלי ולא של אף אחד.
אורה גולדהירש
¶
אני רוצה לסיים ולהגיד שכשאנחנו מדברים על אוכלוסיית הגננות ואנחנו כמשרד, כאגף, נותנים בהן אמון וכן מובילים אותן לידיעה שגם אנחנו לא מצפים מהן למה שהן לא יכולות, ויש מצבי חיים שהן באמת לא תוכלנה להרים טלפון באותו רגע.
אורה גולדהירש
¶
שוב, אנחנו אמרנו שאין לה אחריות לא פלילית ולא אחריות לעשות זאת. יש לה כן מעורבות ורצון למנוע אסונות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יש המלצה לגננות להרים טלפון שעה מפתיחת יום הלימודים, במקרים שהן מזהות שילדים שרגילים להיות שם לא נמצאים שם?
אורה גולדהירש
¶
רוב הגננות בעצמן מודעות ועושות את זה ויעשו את זה. מה שאנחנו רצינו להוביל הלאה, זה באמת לאיזה שהוא דיאלוג עם ההורים ולשותפות כזאת באחריות, שחלק מהגנים גם ביקשו מהורים שכשילד לא מגיע לגן בגלל מחלה, שההורים יודיעו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
חלק כן וחלק לא. גם ההורים לא אחראים. בואו, אנחנו לא מסירים אחריות מההורים. לא מסירים אחריות. אמרנו את זה בריש גלי אז, אני אומרת את זה גם עכשיו ואם צריך אני גם אכתוב את זה פה בענק. אנחנו לא מסירים אחריות מההורים, אבל זה לא אומר שאם ההורה לא אחראי, אז הילד שלו צריך למות בגלל שאנחנו אומרים זה אחריות שלהם. זה הסיפור הגדול.
אורה גולדהירש
¶
אז האחריות כמו שאנחנו רואים אותה, היא אחריות משותפת ועל כך אנחנו עובדים. ומעבר למה שעשינו לפני תחילת שנה, למרות שכבר היינו בעיצומו של החורף, יחד עם ארגון בטרם יש מספיק הוראות והנחיות לבטיחות בכל מיני מובנים, נשלח ב-14 בדצמבר – ואני אתן לכם גם את המסמך הזה – לכל הגנים בארץ מסמך שמדבר על הימנעות מתאונות חורף של חימום בבית, של תאונות ברחוב.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני מכירה את כל הפעילות הבאמת מרשימה שעושה המשרד בנושא של בטיחות ילדים, אבל זה לא הסיפור. הסיפור פה היום – אנחנו פה על שכחת ילדים בקיץ ואני רוצה למקד את הדיון. הגננות קיבלו מנשר שבו ממליצים להן לפעול בצורה כזו או אחרת, חוץ מהסברה ושיח עם ההורים?
אורה גולדהירש
¶
כן. בתוך המסמך הזה מבקשים לחזור ולרענן את נהלי הבטיחות ונקיטת אמצעים לשמירה על הילדים בהבאתם לגן ובהחזרתם, כשאנחנו מפנים את זה גם לגננות וגם להורים במקביל. זאת אומרת מה שאנחנו רוצים לנצל בתוך המערכת החינוכית זה את הדיאלוג, השותפות והאחריות.
אחרי חופשת הפסח אנחנו נכנסים למהלך נוסף של יועצות שייפגשו שוב עם גננות לצורך ריענון ואיזו שהיא חבירה לנושא הזה, שיכלול שוב את העיסוק בשאלה האם הן מרגישות שהן רוצות להיות שותפות למהלך שאת מתארת. האם הן מרגישות שהן יכולות ואיפה יש להן איזה שהוא חשש שלא. ויש חשש שלא.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני יכולה לדבר בשום כולן ואני מרשה לכל אנשי החינוך, לכל אותם עשרות או מאות אלפי אנשי חינוך שאם מישהו מהם חושב שאני טועה, אז שיגיד לי, אבל אני בטוחה שכל אחד מהם רוצה להיות שותף לרשת הביטחון הזאת. כל אחד מהן.
מאיר אסרף
¶
לא. צריך לחוקק חוק שישמור עליהם, כי את מבקשת פה להטיל עליהם אחריות לילדים שלא נמצאים בגן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, זה מספיק. אני רוצה רגע להגיד לך משהו ואני רוצה להגיד את זה גם ללילי. מה שאני לא אמרתי לגננות, כי זה בכלל לא הסיפור, אני העזתי להגיד למשרד ממשלתי ואני העזתי להגיד לנו, כמערכת ממשלתית – החיים של הילדים הם על הראש שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ואני אמרתי את זה גם על משרד התחבורה, שאם שר התחבורה אומר אני לא שותף בסיפור הזה, החיים של הילדים על הראש שלו, מה שאני חס וחלילה לא אמרתי לרגע לגבי הגננות. אבל אני באה מעולם החינוך. אני יודעת מי נמצא שם במקום הזה. אני יודעת מי הולך לשם. שכר גדול אין שם ותנאים מי יודע מה אין שם, אוקיי? באים לשם כי יש שם נשמה, בסדר?
לכן אני אומרת שהמקום הכי טבעי שיסייע כרשת ביטחון, בלי אחריות פלילית, בלי אחריות משפטית, בלי שום אחריות שהיא, אלא רק כשותף, הן אלה שנמצאות שם ואני רואה בהן שותפות. וכל מי שאומר אחרת חוטא להן. וכל מי שאומר זה לא שלהן, זה לא אחריות שלהן, זה לא מעניין אותן, חוטא להן ובגלל זה נורא נורא קשה לי עם השיח שהיה פה ואני כן רוצה לרכך אותו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני רוצה להגיד לך שהשיח שהסתיים בסוף הקיץ האחרון היה שיח אחר. היה שיח הרבה יותר רך. היה שיח הרבה יותר גמיש. יותר מגויס. אנחנו אמרנו שאנחנו נבוא לגננות, אנחנו נבקש מהן במקרים חריגים, ואני אפילו מניתי את שלושת הדברים האלה. סימן שלא רק הקשבתי היום, גם הקשבתי אז ואני זוכרת טוב מה נאמר.
אנחנו סידרנו את זה בצורה מודולארית כדי שאנחנו נאפשר גם להורים לקחת אחריות באופן אמיתי, אבל גם במקרים שההורים לא לקחו אחריות, אז אנחנו לא נגיד דפוקים, שהילדים שלהם ישלמו, אלא מה לעשות, אנחנו נעשה הכל כדי להציל את הילדים האלה וזה סוכם ככה ומה שאני התפלאתי זה שאנחנו לא חזרנו לסיכום הזה. שאנחנו נבוא לגננות ואנחנו נגיד - - -
רות ברק
¶
השגנו בהסברה. השגנו דברים על הסברה כמו שנאמר פה ואני רוצה להוסיף משהו. יש לנו את אבואב עכשיו במשרד החינוך, בואו נפעיל אותו ובואו-. את לא מקשיבה לי.
רות ברק
¶
אני אומרת, יש לנו היום את אבואב, מלך הנושא של בטיחות בדרכים. אפשר לעשות את זה יחד ולתת את כל התוכן הזה להורים, להעביר את זה ישירות אליהם דרך הגננות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. לא צריך להעביר את האחריות על ההורים. האחריות היא קודם כל של ההורים. אני לא צריכה להעביר אליהם את האחריות. אני רוצה לעזור במקרים שההורים כושלים, בדיוק כמו שהורים שפוגעים בילדים שלהם, אז הרווחה מתערבת וכשיש מקרים קיצוניים אז גם מוציאים אותם משם. אנחנו לא אומרים זו בעיה של ההורים, כי ההורים צריכים לקחת אחריות. באותה מידה אנחנו כמערכת החינוך, שעוזרת במעגלים רחבים, שהורים לא יודעים לנהל את הבוקר וזה. לא יודעים לנהל את הבוקר – אנחנו נעזור להם, אבל שכחו את הילד ברכב, אנחנו לא - - -
לילי פוקמונסקי
¶
לא, לא, שנייה. אנחנו בשיתוף פעולה מלא עם משרד החינוך. הגננות התבקשנו גם על ידי וגם על ידי מנהלת האגף ונתנו, הסכמנו ושתפנו פעולה ולא הייתה - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שמה? שבמקרה שיש ילד שלא הגיע באופן חריג לגן, יורם טלפון ולא כי זו אחריות. בזה הסכמתן? בזה הסכמתן אז, היום אתן מסכימות?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, בסדר, אז אני לא צריכה שתתרגמו לי את מה שאורה הציגה. אני שמעתי ואני הבנתי.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
תודה. אני הגעתי באיחור לדיון בגלל שכמובן יש הרבה דיונים במקביל וחקיקה חשובה. תראו, אני באמת מרגישה כאן ואני מזדהה איתך יושבת הראש, יפעת, שאתם יודעים, היו כמה כינוסים סמוך למקרים מאד מאד כואבים ועצובים של ילדים שנשכחו ברכב והלכו לעולמם והרוח הייתה שונה. ואני חושבת ויש לי ילדה בגן, שזאת לא בקשה מוגזמת לראות במקרה של 30 ילדים, אם שניים לא הגיעו, להרים טלפון. זאת לא בקשה מוגזמת, עד שעה מסוימת. זאת לא בקשה מוגזמת.
זה לא מטיל אחריות משפטית, זה הגדלת ראש, אבל כן ציפייה שיגדילו את הראש הזה ואולי אפילו זה צריך לבוא בחוזר מנכ"ל.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להעלות הנושא. אנחנו לקראת פסח ותראו איך מזג האוויר מתחמם. אנחנו במשבר אקלים והתחממות גלובאלית. זה רק יהיה יותר גרוע, אל דאגה והסיפור שמתחיל כבר ממאי, כבר מאפריל להיום חם. ילדים, חס וחלילה, שיישכחו ברכב גם באפריל, גם קייטנות, אפילו קייטנות פסח, שמופעלות על ידי גורמים פרטיים. אנחנו צריכים להגיע לכולם ולעורר אותם. זה לא רק משרד החינוך, זה גם הגורמים הפרטיים.
אני לא יודעת איך. זה אתגר הרבה יותר גדול. ושלא לדבר על הגנים הפרטיים. אני זוכרת שהיו כאן גם בדיונים קודמים נציגים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יש פה נציגים שלהם. אגב, דווקא הם הכי בתוך הסיפור הזה, הכי נרתמו, הם פיתחו גם איזו שהיא אפליקציה. זאת אומרת הם הכי מיינדד לכל העניין הזה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שלום, לא ראיתי אותך. הם הכי מיינדד לסיפור הזה. אנחנו תיכף ניתן לקרן לדבר. אני לפני כן - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אותך אני אשאיר לסוף. אני חייבת לצאת מפה עם קצת אוויר ועם תחושה חיובית, אז אנחנו ננסה לפצח רגע את כל הדברים האחרים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אז אני גם אשמח. אנחנו מתחילים עכשיו את הדיון הטכנולוגי. הייתה הרי החלטה של משרד התחבורה לחייב ברכבים. כמובן שזה לוקח זמן, אבל איך עושים את זה עכשיו?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אנחנו קיימנו את כל תחילת הדיון סביב הנושא הזה. אוקיי, תודה רבה חברת הכנסת יעל פארן.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושב שהכלל שצריך להנחות את כולנו זה לא לחשוב על ועדת החקירה הבאה. אני אמרתי את זה לפני כמה דיונים, שלצערי הרב יש לנו תרבות פוליטית קולקלת, הרסנית, שכל אחד בעל אחריות מסוימת רק חושב על ועדת החקירה הבאה, על האשמה, על בית המשפט ולא חושב על הדבר החשוב מאד.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
ברור שכל הגורמים צריכים לקחת את האחריות בעניין הכל כך חשוב. אין יותר חשוב מהילדים שלנו. אין כל כך טרגי מאשר לשכוח את הבן שלך וחלילה הוא ימות. אין יותר טרגי מזה. אז על כולם לקחת אחריות, לשאת באחריות. קצת. קצת אחריות.
נכון בקשר לגננות, אני גם לא אומר שזה צריך להיות בחוק, אנחנו מבינים את זה, אנחנו יודעים את זה, אבל להרים טלפון אם ילד לא בא לגן, מה הבעיה? לא מתוך חוק. לא. מתוך האחריות שנובעת ממך.
שרה דורות
¶
לא, אם זה לא מתוך חוק, רק סצנה קטנה. אני גננת ופועל ותאמין לי שאני אחראית ויש עלי 30 שנות עבודה. נניח שמחר בבוקר אני מגיעה - - -
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
דחף פנימי – אני רוצה להיות רגועה למה הילד הזה, שאני מלמדת, אני כל יום רואה אותו, לא בא.
שרה דורות
¶
שנייה. הגעתי לגן, היו אירועים כאלה ואחרים, נכנסה מפקחת בבוקר, עשינו המון המון דברים, אספתי את הילדים, השעה תשע וחצי. אבא שלו שם אותו בשבע בבוקר, בשבע וחצי בשמש. בתשע וחצי אני מסתכלת והוא לא נמצא. עד שהתארגנתי עם הילדים הרמתי את הטלפון רבע לעשר, הוא כבר לא בחיים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא משנה, אבל את התרעת ומצאו אותו. אז רגע, אז אם הוא כבר מת, אז שיישאר גם עד אחת בצהריים?
שרה דורות
¶
רגע, שנייה. את לא הבנת אותי. דקה, תתני לי רגע אחד. אתם הוצאתם הנחיה, אינני יודעת, משרד החינוך, משרד הזה, אני הגננת הקטנה, אוקיי?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנשים ניגשו לשם בעשר ולא כשהוא כבר איבד צורה ונמס עד אחת בצהריים. זו המחשבה שצריכה להיות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
את לא הבנת. כי אם היית מבינה, אז את לא היית מבינה ככה. זו לא אחריות שלך וכנראה שאם צריך לכתוב לכם את זה הפוך, למעלה, למטה, אתן לא מבינות את זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוי, נו, באמת, באמת, באמת. לאן לקחתן את זה? עכשיו אתן יוצרות דמגוגיה כדי להסביר למה אתן לא בתמונה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו קיימנו שיח עם ישראל דיגיטאלית שזה ממש לא בסדר שהם לא פה ואני רוצה שבסיכום של הדברים ייכתב למשרד ברמה של, באמת, אני לא יודעת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
באמת, זה מוסיף גם הרבה רצינות לשיח. ישראל דיגיטאלית יחד עם משרד החינוך ויחד עם משרד הבריאות, אנחנו בנוסף לכל המהלך הזה במערכת החינוך, כי אנחנו רואים בעניין גם הרבה מעבר לסיפור של שכחת ילדים, במעקב אחר נוכחות של ילדים בתוך המערכת, רוצים לצאת לאיזה שהוא מהלך של התקנת עזרים טכנולוגיים בתוך הגנים והמעונות, כשהרעיון שזה בעצם יסייע. זה גם ישחרר קצת מהצוות, למרות שאני אומרת לכם בגילוי לב, גם במקרה הזה יש את הגננות הנשמות, שיראו שהילדים לא הגיעו וגם כשהם יודעים שהמערכת התקשרה להורים הם יתקשרו וירימו טלפון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
סליחה, לא הגננות של גילה קליין. הגננות שיש להן נשמה ונמצאות עם נשמה בתוך המערכת - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
ירימו טלפון ויבדקו בדיוק איפה הילד נמצא ואם הילד חולה ואם צריך משהו וכו'. אבל אני שמה את זה בצד. אנחנו מכניסים טכנולוגיה כי אנחנו חושבים שחשוב לעקוב גם אחר ההיעדרויות של הילדים בכלל וזה בהחלט יכול לסייע גם בלוגיסטיקה של הבוקר וכו'.
יש מספר מערכות, אגב, שחלקן אפילו חינמיות ואני יודעת שיש גנים בחלק מהיישובים שכבר הכניסו את זה לתוך הגנים והמערכות מסייעות, אז אם אתן באמת רוצות, רותי – אני פונה אלייך – אם אתן באמת רוצות להיות חלק מהסיפור הזה ואתן מבינות את הקושי של הגננות ויש לכן את התפיסה שלכן, אני לא מתווכחת, כי זה לא ישנה הוויכוח הזה עוד – ניהלנו אותו חצי שעה. אפשר גם לפנות לפתרונות כאלה ולנסות להכניס לתוך הגנים עזרים טכנולוגיים שיסייעו בידי הצוותים את המלאכה הזו. יש פתרונות שאנחנו ננסה, שהם יותר ממוסדים ועליהם אנחנו נלך, כי גם יש פה עניין של תקצוב ואנחנו מוכנים כמדינה לסבסד את זה. ויש פתרונות חינמיים שיכולים לסייע, לפחות בשלב הביניים.
אני אתן לקרן לדבר. קרן היא מהגנים הפרטיים. הם כן הרימו את הכפפה כבר בשנה שעברה, אפילו פיתחו משהו בעצמם, משתמשים בזה בתוך הגנים ולא לוקחים אחריות משפטית, אבל הם נרתמו מכל הנשמה להיות רשת ביטחון.
קרן, בבקשה, תספרי מה אתם עושים.
קרן איוס
¶
לגמרי. אפילו לטובת הקולגות שלי ממשרד החינוך, אז אני רוצה להגיד לגננת, כגננת אל גננת. אני גננת ביום יום, יש לי גן ילדים ואני חובשת גם את כובע האחריות המקצועית כעורכת דין. אני רוצה להגיד לכם שאנחנו באים בגישה קצת אחרת, על אף שרף הסיכון אצלנו גבוה יותר מאצלכם. אנחנו מטפלים בילדים מגיל לידה עד שלוש, שסטטיסטית המקרים קורים שם.
קרן איוס
¶
ועדיין, אנחנו החלטנו שאנחנו מסתגלים למצב חדש. עם כל הגלובליזציה ועם כל השינוי המערכתי באנרגיה של הורות, ילדים, קריירה, בית, גן וכו', אנחנו החלטנו שאנחנו מסתגלים למצב חדש, שההורים הם מוסחי דעת ושאנחנו מוכנים לבוא ולהושיט יד ולסגל בתוך הגנים האלה הרגלים חדשים. לא מהמקום של חלילה אחריות פלילית, משפטית, מחויבות, לא יודעת מה, אלא ממקום שאנחנו מוכנים לעשות את השינוי הזה, אפילו שינוי בתפיסה ולו בשביל להציל ילד אחד.
והיה וגם אצלי בגן אני הרמתי טלפון, נניח לילד בשעה תשע וחצי בבוקר וכבר היה חותם על המוגמר, את יודעת משהו? באותו לילה אני לא אלך לישון טוב, אבל אולי תהיה לי את הנחמה פורתא, שאם היה בידי אפילו שהילד יצא בשמונה וחצי מהבית ולא בשבע וחצי מהבית, אולי עשיתי את שלי. אז אני לא הולכת למקום שיתלו את הראש שלי בחוצות העיר ומוכנה להיתלות בחוצות העיר ובלבד שאני אציל נפש אחת קטנה כזאת.
קרן איוס
¶
אני רוצה להגיד שהכלים לעבודה הם באמת בתוך ארגז הכלים שלנו. אנחנו כבר באמת בדיון מתקדם. אני באתי לפה כבר פרקטית, לאחר מעשה, כאילו שיצאנו בקיץ עם שיעורי בית. אני לא חושבת שהדברים נאמרים בעלמא. אני חושבת שכל מי שיושב פה מסביב לשולחן חזר עם תובנו, עם מסקנות ועם יכולת להמשך עבודה.
אנחנו הגשנו את האפליקציה שלנו למשרד החינוך. ישבנו עם סימה. היא קיבלה אישור והכרה ויש לנו את זה כתוב. הגננות שלנו מקבלות הדרכה ובכנס ל"ג בעומר שלנו יעמדו אנשים מתוך המערכת על הבמה ויסבירו לגננות למה זה כדאי להן, ולא למה זה בחובה שלהן.
אז אני חושבת שאם נצא למערך הסברה כולל ונאסוף את כל מי שיושב פה בשולחן וגם מחוץ לשולחן, אנחנו נצליח לצמצם באחוזים את המקום הזה שילדים נמצאים במתחם סיכון גדול. היום לשני ההורים יש רכבים. היום תיכוניסטים מסיעים. היום להורים קשה, עושים קאר-פול, אמא אחת אוספת שניים-שלושה ילדים. תעשו טובה, אל תיכנסו לפינות האלה של לא אנחנו, לא אלינו. אנחנו מערך חינוכי, אנחנו לא ישבנו פה עכשיו לספור מניות של מישהו.
זה ממש חורה לי. אני אומרת לך את האמת. הגעתי בסוף הדיון, אבל אני מרגישה באוויר את מה שקרה פה לפני ואני באמת מקווה, את יודעת מה, שנתחיל שניים, נתחיל שלושה, נתחיל ארבעה, אנחנו נהיה שם לגמרי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
קרן, תודה רבה. את אומרת שהדברים נמצאים בידיים של סימה ובעצם הם ישימים, זאת אומרת אפשר להפעיל את זה אד-הוק.
קרן איוס
¶
האפליקציה שלנו קיבלה הכרה. אנחנו הכנסנו אותה לגנים. אני מאמינה שאם משרד החינוך נתן לזה הכרה, השלב הבא זה שזה ייכנס גם לגנים שלהם, בעל כורחם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני לא חושבת כלום. אני שואלת. אני לא חשבתי שום דבר. אני אפילו שאלתי בנימה שואלת ולא מתריסה. אני גם יודעת להתריס ולהיות צינית, אבל זה היה ככה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
עדיין הגננת מחוץ לתחום? רגע, יש לי שאלה ברורה עכשיו. את אמרת את המשפט, לא אני. הגננת לא חלק ממערך הסיוע? עכשיו אני שואלת אותך באמת, חוץ מההסברה כלפי ההורים.
לילי פוקמונסקי
¶
אם יהיה איזה שהוא עזר טכנולוגי, אמרתי קודם, נתתי, אפשרתי לעשות פיילוט בגנים. אני מניחה שזה צריך להיות בערך אותו דבר.
רות ברק
¶
אל תגידי לי אוי. את יודעת, תשמעי כשאת את הסייעת ההיא מניידים בכל מקום. אצלם בגנים הפרטיים על כל חמישה ילדים יש בן אדם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
את מוכנה לצאת בקריאה לגננות, גם כשיש עזרים טכנולוגיים? תהיי איתי שנייה, אל תתפרצי, בסדר? אנחנו ננהל את זה רגוע. שלא תגידי שאמרתי משהו שאת לא רוצה, בסדר? ואני יודעת שיש שאלה שאת תתעצבני בסוף, אבל תנסי רגע ברגוע.
אני מבינה שעזרים טכנולוגיים, אין בעיה, אנחנו כולנו מסכימים. אבל למרות שיהיו עזרים טכנולוגיים, שאנחנו ניתן את כל הקביים והכלים שצריך. את עדיין מוכנה לצאת בקריאה לגננות, לצוות, לא לגננות. אנחנו כל הזמן אומרים גננות, גננות, כי זו התפיסה של הגן, אבל זה הצוות החינוכי. זה לא משנה לי אם הסייעת עושה את זה, בת השירות או הגננת.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
והאחריות היא לא על הגננת. מספיק. בואו, אני אצעק את זה שכל הכנסת תשמע: אין אחריות על הגננת. היא רק חלק מהתהליך שעוזר לנו. עוזר לנו, בסדר? האם אתם מוכנים לצאת בקריאה לצוותים החינוכיים בתוך הגנים, שבמידה ורואים שילד לא הגיע, שיפקחו עיניים ויראו שבמידה וילד לא הגיע, והעזר כן פעל, לא עזר, שיבדקו את העזר וזה, יידעו את ההורים?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
הפעולה היא שפקחתי עיניים, ראיתי שילד לא הגיע ויש לי עזר טכנולוגי ואני מסתכלת על העזר ואני רואה – לא משנה אם הוא תקין, או לא תקין, מה שיש שם – האם ליידע את הצוות שיעשו טלפון לגבי ילד שלא מגיע.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
איזה חובה זה יוצר אם אני אומרת, כשאני יוצאת מהבית ואני אומרת לילדים שלי או לא משנה, למי ששומר עליהם, או שתיקחו את זה למקום יותר מחויב, מה שתרצו, איזו דוגמא, ואני אומרת להם תקשיבו, חברים, שימו עין שהגז לא דולק ואם הוא דולק תכבו אותו. הפלתי עליהם חובה משפטית?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לילי, אתם מוכנים להעביר את המסר? אנחנו נסייע לכם בעזרים טכנולוגיים. אתם מוכנים להעביר את המסר לגננות שיידעו את ההורים במידה וילד באופן חריג לא מגיע?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
לא, אתם תעבירו את המסר שהצוותים החינוכיים יפקחו בעיקר בחודשי הקיץ, יפקחו עיניים ויידעו הורים שהילד שלהם לא הגיע?
אורה גולדהירש
¶
האופן שאת מתארת אותו הוא הנחיה, הוא לא איזו שהיא קבלת שותפות ורצון טוב של גננות. אנחנו לא פה ממקום של הנחיה אלא באמת במקום, כמו שאת אמרת, של דיאלוג עם הגננות - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בחייכם. להוציא הנחיות של משמונה עד שמונה ורבע הם ישחקו בפאזל ומשמונה ורבע עד שמונה ועשרים הם ישחקו בזה, זה כן, אבל להגיד לצוותים תפקחו עיניים - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני יודעת, אני מכירה את ההנחיות של מה עושים בגן. אני יכולה להביא לך את החוזר. תאמיני לי, אני מכירה ויודעת. אני יכולה להביא לך את סדר היום בעל פה. אוקיי?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אורה, למה אנחנו נזהרים כל הזמן? אני גם, מוצאת את עצמי מתפתלת, אז שזה לא יהיה חוזר, שזה לא יהיה הנחיה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כאילו, מה אני צריכה לבקש בשביל שהגננות, שהן גם ככה איתנו, שיהיו איתנו ברמה הממוסדת, שתצא קריאה מאלה שהם מסתכלים עליהם והם סומכים עליהם ויגידו להם תקשיבו, בואו נירתם למהלך. משרד הבריאות גם נרתם, אין לו אחריות פלילית. ומשרד התחבורה, הם היחידים שאמרנו שזה על הראש שלהם, אבל אנחנו אומרים את זה רק כדי להאיץ, לא כי באמת אני חושבת.
כולנו נרתמים. בואו תירתמו, תפקחו עיניים. אתם רואים שילד לא מגיע באופן חריג, שמישהו ירים טלפון.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בבקשה, המועצה לשלום הילד, כרמית, את רוצה גם לדבר? אז אני אתן. ממש בשתי דקות אתם, ואני הבטחתי לך גם את רשות הדיבור.
עדי חן
¶
עורכת דין עדי חן, נציגת לשכת עורכי הדין. ראשית אני חייבת לפתוח את הדברים. אף אחד לא מטיל אחריות. מבוקש פה לשנות סטנדרט, לעלות בסטנדרט וזה רק לטובת כולנו, גם לטובתכם. לא ברור לי מאיפה ההתנגדות וזה ממש ממש חורה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כי מה עכשיו אתה מקשקש לי על להגן על עובדי ההוראה? ברור שאנחנו נגן על עובדי ההוראה. אני בגופי אגן על עובדי הוראה, שמגיע להם שיגנו עליהם, אגב. ואת כל אלה - זו הזדמנות להגיד בדיון הזה, אפרופו כל השיח בזמן האחרון – את כל אלה שלא מגיע להם להגן עליהם, שכן סוררים בתוך המערכת, בבעיטה הייתי מעיפה החוצה. אתה יודע למה? כי הם פוגעים לא רק בילדים, הם פוגעים גם באותם אנשי חינוך שעושים עבודת קודש. כי אחר כך אומרים כל המערכת נראית ככה.
אז אני רוצה לשאול אותך האם אתה תעזור לי לבעוט בעובד הוראה שלא ראוי להיות עובד הוראה? תגיד כן.
רות ברק
¶
אבל את יודעת מה, אם העלית את זה אני רוצה להזכיר לך את הדיון שהיה עם הגננת הזאת, שישבנו פה עם האמא. היא זוכתה. אף אחד לא מדבר על זה.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כי אני לא דיברתי על הגננת הזו, וכן, אני אגיד את זה פה ואומרים את זה בכל מקום. יש הרבה מאד אנשים שפוגעים, ואני לא מדברת על הגננת הספציפית הזו, ובואו נפסיק לטמון את הראש שלנו בחול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יש מספיק אנשים שפוגעים בילדים שלנו ונמצאים חופשיים שם בחוץ, כי הפרקליטות סוגרת תיקים, כי העדות לא מספיק בשלה, כי 1,001 סיבות. כי אפשר לאנוס את הילדים שלנו, וזה ולא הגננות עושות, אז את יכולה להיות רגועה שאני לא מדברת על הגננת הזו.
אז לבוא במקרה הזה, הרגיש הזה, שאני שנתיים צוללת בתוך החומר הזה מול הפרקליטות ובתי המשפט ולהגיד לי בן אדם זוכה, אז אני אומרת לך, באמת בניקיון כפיים וניקיון לב, לא מרשים אותי כל פעם כשמזכים אותם. אז במקרה שלה יכול להיות שנעשה לה עוול, ואני אומרת לך עדיין, אני מוכנה להיכנס לעובי הקורה בכל מקרה שיש, ואם יש מישהו שטפלו בו האשמת שווא, אני מוכנה להגן בגופי. אבל אני אומרת לך שיש הרבה אחרים ואני מכירה אותם מקרוב, עם ראיות ועם הקלטות, שנמצאות שם בחוץ וזה המלחמה שלי מול מערכת המשפט, לא מולכם. ובכל איפה שיהיה צריך להגן עליכם אני אגן עליכם, בדיוק כמו שאני מגנה על הילדים, כי אני חלק מכם.
אז את יכולה להיות רגועה ואין לי שום דבר. אני לא יודעת מי זו הגננת הזו. אני אפילו לא זוכרת בדיוק על איזה סיפור אתם מדברים, אז זה לא כלפיה, זה באופן כללי. ואני שמחה שהייתה לי הזדמנות לזעוק את הזעקה הזו בשם הילדים, ילדים שאני נמצאת איתם בקשר כל יום ואני מכירה את המצוקות שלהם והלוואי שהמערכת שלנו הייתה יכולה להתגייס כדי להציל אותם. ואני מצטערת גם שהתפרצתי ככה.
עדי חן
¶
דבר נוסף, שעה זה יותר מדי. יותר מדי. כל מטפל במגן דוד אדום, כל חובש מהדרגה הכי פשוטה יגיד ששעה בשמש, בחום של הרכב זה יותר מדי. צריך לצמצם את זה ל-30 או 40 דקות מקסימום. זאת העמדה שלי.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
טוב, אבל זו כבר לא שליטה שלנו. אנחנו צריכים, כשאנחנו מדברים על רשת ביטחון, אנחנו לא יכולים לאמוד את זה מתמטית. אנחנו מנסים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
כן, אנחנו לא יודעים מתי הם יוצאים מהבית. אנחנו לא מכירים את סדר היום של כל אחד. אנחנו צריכים לקבוע שעה סבירה, וכן, אנחנו יודעים שבחלק מהמקרים אולי אנחנו לא נציל אותם כי הם כבר שעתיים שם, אבל לפחות אנחנו דאגנו שהילד הזה יימצא אחרי שעתיים ולא אחרי שמונה שעות, כשהוא כבר מאבד את כל הצלם.
עדי חן
¶
זה נכון. אני חשבתי על אמצעים טכנולוגיים שמשדרים לאפוטרופוסים, כי לפעמים רק הורה אחד הוא אפוטרופוס.
עדי חן
¶
לגבי משרד התחבורה, אנחנו בעמדה שכן צריך להתקין תקנות שמחייבות כל רכב שיש לו בוסטר, שיש לו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, אנחנו כבר אחרי זה. תעשו טובה, אנחנו בסוף הדיון, אז רק אם יש משהו להוסיף.
עדי חן
¶
רק אתמול למשל שוחחתי עם מישהו שמתעסק בטכנולוגיה מהטכניון והוא דיבר איתי על משהו שלא ידעתי. בבתי מלון יש גלאי נפח, שאמור בכל חדר - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
יש הרבה מאד פיתוחים. הסיפור הוא, כמו שאמר פה משרד התחבורה, ואנחנו נעזור למשרד התחבורה ולפצח גם את זה. העניין של התקן, שהוא מאד מאד מחמיר. אז אנחנו נדרוש ממשרד הכלכלה וממכון התקנים שיעשו רביזיה בתקן, שיהפכו אותו למשהו שהוא ריאלי, כדי שאנחנו גם נוכל בסופו של דבר להשתמש בו.
עדי חן
¶
עדי, אולי רק לתקופת הרצה, כדי שאנחנו לא נוריד את הסטנדרט שלנו ולא נוריד את מדד האיכות שלנו.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
בסדר, תודה רבה. שוקי, ממש בשני משפטים, כי אתם כבר מסודרים מבחינתנו. יש לכם מערכת.
שוקי שדה
¶
גילוי נאות, אני איש משרד התחבורה לשעבר הרבה שנים ובעניין הזה אגף הרכב עושה עבודה מצוינת. רק ישנם מספר דברים. לגבי הנושא של הבעיות הטכנולוגיות שישנן, מכון התקנים נתן איזה שהוא פרק מאד גבוה לגבי ההבהרה של החומר הזה באגף התקנים, והתוצאה היא שיש היום מונופול לחברה אחת, לאיתוראן בלבד, שהיא מבצעת את העבודה והמצב הזה הוא חמור מאד.
יש הרבה פעולות בשטח. יש הרבה מכשור שנמצא בשטח, שאנחנו יכולים להכניס באוטובוסים ואין אפשרות להכניס אותם בגלל שאי אפשר לעבור איתם טסט. אתה בא למכון רישוי, אתה לא עובר איתם טסט והתוצאה היא שאתה צריך ללכת רק לאיתוראן.
שוקי שדה
¶
איתוראן עושה מה שהוא רוצה, באיזה פעולות. לפעמים אין זמן ויש זמן והאוטו צריך לעבור טסט. בקיצור, בעיה רצינית מאד שאנחנו - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי, כאשר העזר הזה הותקן ברכב, הוא לא מפריע לו לעבור טסט, להיפך. הוא יעבור טסט בזכות זה שהוא מתוקן.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נשבור את המונופול וזה לא מוריד מהאחריות שלנו להתקין את זה ברכבי ההסעות, כדי להציל את הילדים.
שוקי שדה
¶
קודם כל לא אמרתי על אחריות. אחריות – אנחנו לוקחים את האחריות, אין לנו בעיה עם זה. יש לנו בעיה אחרת. יש לנו בעיה עם הנושא שזה מונופול במדינה הזאת, ואנחנו נלחמים נגד מונופול.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אנחנו נדבר עם משרד התחבורה. עדיין אנחנו נתקין את זה. כל עוד זה העזר היחידי שקיים בשוק אנחנו נעשה את זה כדי להגן על הילדים.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מאה אחוז. כן, כן, ברור. אני אשמח לקבל סטאטוס, לפחות אחת לשלושה חודשים, כדי לראות שזה אמת קורה ואם לא, נצטרך להפעיל לחץ כדי שבאמת לא יהיה מדובר כאן במונופול.
עינת סגל
¶
רגע, עוד משהו לעדכן, אם כבר היא הזכירה לעודד את הנוער. יש עכשיו צוות היגוי במסגרת התכנית הלאומית לתחבורה חכמה ובטיחותית יותר במניעת תאונות ומניעת שימוש ב - - -
עינת סגל
¶
יש צוות שמעודד וגם מתגמל על כל מיני פתרונות שבעצם מונעים אסונות, נקרא לזה לצורך העניין, אסונות טרגיים. ייצא קול קורא ואם יעלה גם משהו כזה, אנחנו בשמחה, וזה לא משנה לנו אם זה נוער מפתח או מישהו מחו"ל.
כרמית פולק כהן
¶
טוב, באמת נאמרו פה כבר כל הדברים, אבל אני חושבת שאחד הדברים החשובים ביותר הוא אולי שהאחריות היא גם של ושל ושל. כאילו השיח, הטרמינולוגיה צריכה להשתנות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אני כבר רואה איך אני אומרת לבת שלי – קחי אחריות על המעשים שלך, לא אחריות פלילית. זה באמת לא מהמקום הזה, אבל זה בשביל להוריד קצת את המתח.
כרמית פולק כהן
¶
באמת, זה נכון. אני מרגישה שהטרמינולוגיה של כולנו צריכה להשתנות, כי בסוף כולנו ביחד.
כרמית פולק כהן
¶
זה בסוף כולנו ביחד בידיים שלובות. אני כן מרגישה שהסיפא של הדברים של משרד התחבורה הוא כל כך הרבה יותר מעודד מהרישא של הדברים שלו, שאני קצת אמרתי אוקיי, הם בעצם אומרים לי אני לא בעניין. תעלו מודעות, האחריות של ההורים וכו'.
מבחינתי הסיפא של הדברים שלכם היא מאד מעודדת ואני באמת חושבת שאתם הגוף שצריך לתכלל את האחריות של כולנו, כי בסוף זה קורה אצלכם. במגרש הביתי שלכם. לצערנו, כן.
אני שמחה על הסיפא של הדברים ואני מקווה באמת, שוב, שלא נבוא לפה עוד חצי שנה ונשמע עוד פעם שצריך להתקין עזרים בכיסאות בטיחות, אלא הם כבר יהיו שם.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
אוקיי. קודם כל תודה רבה לכולכם על דיון לא פשוט. תמיד הדיון בנושא הזה הוא לא פשוט, כי הנושא כשלעצמו הוא מאד מאד קשה רגשית ואני לא מתכחשת לעובדה שזה מפחיד. כולנו בסוף בסוף מפחדים שזה יהיה על הראש שלנו, אבל זה לא אומר שאנחנו יכולים לברוח מהמקום שבו אנחנו לא נשים יד. במיוחד מי שאני רואה אותם באמת כשותפים אמיתיים ובגלל שאני כל כך מאמינה בהם בתוך הסיפור הזה, וזה מערכת החינוך וכמובן גם המעונות.
אנחנו לא יצא לי לשמוע את משרד הרווחה מפאת קוצר הזמן, אבל גם שם אנחנו ננהל את אותו שיח באותה מגמה שהייתה בשנה הקודמת.
אני אומר כמה המלצות ואחר כך אני אנסה לסכם יחד אתכם את מה שאנחנו מוציאים מכאן, כדי שאף אחד לא יגיד שהוועדה הוציאה משהו שלא התכוונתם.
ראשית אנחנו נתחיל עם משרד התחבורה. אנחנו נבקש רביזיה בתקן 6400 ממשרד הכלכלה וממכון התקנים. זה נמצא במשרד הכלכלה, כדי להקל ולאפשר ליותר יזמים להיכנס לשוק וכדי להאיץ את התהליך של התקנת תקנה שתחייב עזרים טכנולוגיים בכיסאות בטיחות.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
עזרי התראה בכיסאות בטיחות. אתם מוזמנים לתקן אותי כדי שהדברים יהיו מדויקים. משרד התחבורה מתחייב להוציא קול קורא בשבוע הקרוב באופן בולט, שיהווה גם חלק מתהליך ההסברה.
הוועדה קיים דיון. אנחנו מאד מאד - - -
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
מוכוון לכיסאות בטיחות, כן. הוועדה תקיים דיון. אנחנו נעשה את הכל כדי שזה יהיה לפני הפגרה ואנחנו נכנסים לקיץ, אז כדי להרוויח את הזמן. אנחנו נקרא לכל מי שיש לו עזרים טכנולוגים ואחרים, יוזמות, רעיונות וכו', כדי שיבואו ויציגו את זה כאן, כדי שאנחנו נוכל בעצם להביא את זה לידיעת הציבור ולאפשר להורים באופן וולונטרי, עד שתהיה תקנה, לרכוש עזרים כאלה, שנוגעים לבטיחות ולהתראה ברכב. זה לגבי הנושא של רכבים.
לגבי משרד החינוך, אז ראשית אני מבקשת לקדם את כל הנושא של האפליקציה או כל עזר אחר שאתם תבחרו. אני לא נכנסת למשרד החינוך, לשיקולים מה נכון לכם בתוך הגנים – כן או לא, אבל בהחלט להתקין עזרים שיסייעו לגננות ולצוות להתריע בפני הורים שהילדים שלהם לא הגיעו.
אנחנו נמשיך את התהליך שהתחלנו עם משרד הבריאות, משרד החינוך וישראל דיגיטאלית, להתקנה של עזרים באופן ממוסד, על פי תקן, כדי שזה יוכל להיכנס בהמשך.
אני רוצה שכן ייכתב בסיכום שאני כן מאמינה בצוותים החינוכיים שנמצאים בתוך הגנים ומתוך המקום הזה אני מבקשת שתצא קריאה, או שתמצאו את הדרך להכשיר את הלבבות או שתקראו לזה איך שאתם רוצים. באמת, מצדי תחליטו על נוסח, תעבירו אותו אלי, כדי שאנחנו נכניס את זה מדויק, שהצוותים יפקחו עיניים. זה לא חייבת להיות הגננת. שהצוותים יפקחו עיניים ויידעו הורים במקרים חריגים שבהם הילדים לא מגיעים.
למה אני אומרת מקרים חריגים? כמו שהסברתי מקודם – לא כל ילד שלא, ואנחנו יודעים גם שאין הרבה ילדים שלא מגיעים, במיוחד בקיץ. זה לא תקופת החורף שהרבה חולים. בתקופת הקיץ לא מגיעים שניים, שלושה ילדים. אם זה ילד שאנחנו יודעים שכרגיל מגיע רק בעשר בבוקר, לא נרים לו טלפון בשמונה וחצי תשע. אבל אם יש ילדים שאנחנו רגילים לראות אותם בשעה מסוימת ופתאום הם לא מגיעים וההורים שלהם, מה לעשות, שלא באשמת הילדים הם לא אנשים אחראים, לא הרימו טלפון, אז שהגננות, שהצוות יידע את ההורים.
בלי אחריות פלילית. בלי שום אחריות משפטית. רק ממקום של רצון טוב. בסדר? ממקום של השתתפות ברשת הביטחון הזאת.
אם יש לכם הגדרה אחרת לקריאה לזה, אתם מוזמנים להעביר אלינו.
לילי, את מקבלת הסיכום הזה?
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
שתחיי איתו בשלום אבל. זה יצא ממני, לא ממך. את בסדר. אני אצא הרעה פה, אבל הכל בסדר.
היו"ר יפעת שאשא ביטון
¶
טוב. שתהיו לי בריאים רק. תעשו טוב, גם כשאתם עוברים ליד רכבים, למרות שאין לכם שום אחריות על זה, תפקחו עיניים. אני אומרת לכם, כל ילד שנציל.
הישיבה ננעלה בשעה 11:15.