הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 347
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ב' באדר התשע"ז (28 בפברואר 2017), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 28/02/2017
חוק העונשין (תיקון מס' 129), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 130) (תקופת ההתיישנות וחובת דיווח בעבירות מין שנעברו בקטין על ידי בן דודו), התשע"ז-2017, של חה"כ מיכל רוזין
הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
יועצת משפטית, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית - איילת רזין בית אור
ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים - לילך וגנר
יועץ משפטי, משרד הרווחה - אודיה איפרגן
מפקחת ארצית, משרד הרווחה - איזבל סרי לוי
עו"ד, ראש תחום פלילי, פרקליטות המדינה - תמר בורנשטיין
מנהל בתי הדין הרבניים, ביה"ד הרבניים - שמעון יעקבי
יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד - כרמית פולק כהן
עוזרת ראשית ליועמ"ש, המשרד לביטחון פנים - אפרת ליפשיץ
קמ"ד נוער באח"מ, המשרד לביטחון פנים - שמואל לרמן
ממונה חקיקה, לשכת עו"ד - פנחס מיכאלי
עדי זגורי
אבנר פורת
מירי ברנשטיין
דבורה קורן
אלן רוזנטל
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 130) (תקופת ההתיישנות וחובת דיווח בעבירות מין שנעברו בקטין על ידי בן דודו), התשע"ז-2017
נועה ברודסקי לוי
¶
שלום לכולם, אנחנו נמצאים בדיון לקראת קריאה שנייה ושלישית. ערכנו פה דיון נרחב בפעם הקודמת, לקראת הקריאה הראשונה, גם בסוגיית ההתיישנות לגבי בן-דוד, ואמרנו שלמעשה אותם רציונלים שהביאו להארכת תקופת ההתיישנות לגבי בני משפחה אחרים, ובמיוחד דודים, חלים גם לעניין בן-הדוד, ולכן יש צורך בהארכת תקופת ההתיישנות.
עלתה פה סוגיה נוספת בנושא חובת הרחבת הדיווח גם לגבי פגיעה על-ידי בני-דודים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה להבין אם לא הגעתם להזמנות או אתם צריכים יותר זמן, או מה הדילמה? כי שמעתי מכינור שני, אני אשמח לשמוע מכינור ראשון איפה נתקלתם בבעיה.
אודיה איפרגן
¶
אני אומר בתמצית. אנחנו עשינו דיונים משמעותיים עם גורמי המקצוע, גם במשרדי, והסוגיה של חובת הדיווח היא סוגיה מאוד מורכבת. זו לא הסתכלות חד-משמעית שזה טוב וזהו. לגבי בני-דודים זה עוד יותר מחודד כי מצד אחד, בשונה מקרבות המשפחה שמנויות בחוק, עדיין בכל זאת, האפוטרופוסים של הקטינים הנפגעים נמצאים פחות בניגוד עניינים כשמדובר בבני-דודים, לעומת, למשל, אם מדובר בבן-זוג. זה מצד אחד. ומצד שני, יש מורכבות מאוד גדולה ומחיר גם לכך שאתה מביא משפחה למשטרה כשהיא עדיין לא בשלה לזה. האידאל הוא שהם בשלים ורוצים לגשת למשטרה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל רגע, אני רוצה להבין. זה לא עניין של אנחנו לא הספקנו להכין והיינו צריכים תקציב וכדומה. יש פה עניין הרבה יותר מהותי. זה לא יקרה. מה שהיא אומרת עכשיו על חובת הדיווח לא יקרה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני מתרגמת על-פי פרשנות שלי.
את אומרת פה דברים שחלים על כל חובת הדיווח – בואי נבטל את חובת הדיווח אם את חושבת שהיא לא לגיטימית או שהיא אפילו מזיקה, ויש מספיק מטפלים לאורך השנים שטוענים, אנחנו לא יכולים לטפל אם אנחנו צריכים לדווח, על אבא שפוגע, על אח שפוגע, וכדומה. מה ההבדל בין בן-דוד לבין אח או אבא? הרי זה עוד יותר פוגע במשפחה, עוד יותר מפצל, עוד יותר אולי לא מועיל לטיפול. אני ממש לא מצליחה להבין. להיפך – פה יש סיכוי יותר גדול שילכו להתלונן.
אודיה איפרגן
¶
- - - היום התפיסה היא שהורה שהוא האפוטרופוס של הילד הנפגע הוא אמור לשקול את טובתו של הילד, והשיקולים שלו אם לפנות לטיפול, אם לפנות לתלונה במשטרה. היום כשמדובר בפגיעה על-ידי אדם זר, אין פנייה.
כשיש חובת דיווח במה שמנוי היום בחוק, למעט דודים, שזו סוגיה קצת שונה שקרובה יותר לבני-דודים - - -
אודיה איפרגן
¶
אני כבר אתייחס לזה.
כעיקרון, מה שנכלל היום בחובת הדיווח, ואני שמה רגע בצד את הדודים, זה שאתה פחות יכול לסמוך על שיקול הדעת של האפוטרופוס כי הוא מוטה וכשמדובר בילד שלך, בבן-זוג שלך, זה מאוד-מאוד מורכב. בני דודים – אנחנו מתרחקים דרגה אחת, זאת אומרת, מדובר באחיין שפגע - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
את מחזירה אותי לסעיף הראשון בחוק, שהוכחנו פה בדיון ולכן העברנו את הצעת החוק הזאת כבר בקריאה ראשונה, שאכן בן-דוד הוא כמו אח מבחינת הקירבה, אין את אותה הגנה של הורה שאת חושבת שקיימת. הוכחנו את זה פה, כולם הסכימו לזה.
אודיה איפרגן
¶
לא, לא. אני בכל זאת רוצה לומר את הדברים. אגב, אלה דברים שעולים מאנשי המקצוע שנמצאים במרכזי הסיוע. זה לא עניין של משרד הרווחה. זה עניין של מה שעולה מהשטח, ממרכזי הסיוע, לגבי זה שביחס לבני-דודים יש מורכבות מאוד רבה. זה דורש עוד בחינה מבחינת היתרונות והחסרונות של חובת הדיווח.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
סליחה, אני מכירה היטב את חוות הדעת של מרכזי הסיוע. בואו לא נשתמש בהן, מכיוון שחוות הדעת של מרכזי הסיוע, גם לגבי דיווח כולל, חלוקות מאוד בעניין, כולל עם אבא פוגע. יש לנו מקרים קשים גם בקהילה החרדית שאבא פוגע ועדיין הקהילה אומרת, עדיף לטפל בו מאשר - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
אני מבינה למה את מתכוונת. אני לא חושבת שיש כאן כוונה לפתוח את החוק, בשום פנים ואופן לא. אני מבינה שהיו כאן דיונים, ולהיפך, לפעמים בן-דוד הוא הרבה יותר קרוב מדוד כי הוא משחק עם הילד ומקבל את אמונו, כך שאנחנו לא מקבלים את - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
גברתי היושבת-ראש, אני מבקש למקד את מה שאני מבין שחסר עכשיו לחבר הכנסת רוזין.
נאמר שיש שיקולים שונים. הבנתי וגם אני הייתי רוצה לשמוע על קצה המזלג מה הם השיקולים. אמרת שיש שיקולים בעד ויש שיקולים נגד. האם את יכולה ממש בכותרות לומר מה הם השיקולים בעד ובייחוד מה הם השיקולים נגד.
היו"ר יעל גרמן
¶
חבר הכנסת בגין, אנחנו עוד נעשה את זה. אבל ברשותך, אני חושבת שמאוד חשוב שנקדם את החוק הזה, עם או בלי, ושהוא יעלה כמה שיותר מהר לקריאה שנייה ושלישית, ואני מאוד-מאוד הייתי רוצה שנסכם את זה עוד היום, שהוא יהיה בשל ושיעבור לנוסח חוק ושיעלה. ולכן אני רוצה לשאול את יוזמת החוק אם את בעד. אני לא רוצה כרגע להיכנס לבעד ונגד כי אז אנחנו נכנסים למסילה צדדית שאני לא בטוחה שכדאי שניכנס אליה כרגע.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אבל אתם מבינים עכשיו מדוע יעל מנהלת את הדיון ולא אני, כי הוכח בפעם הקודמת שאני לא כל-כך יעיל בניהול הדיון.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני מכבד את החלטתך. היא מצוינת. לא הייתי בטוח שהיה לי אומץ לקבל החלטה כזאת משם.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אני רוצה לומר לפרוטוקול בצורה פרקטית וחד-משמעית: אנחנו נמצאים במרוץ נגד הזמן. הרבה מאוד נפגעים ונפגעות נמצאים במרוץ נגד הזמן, והם לא יכולים להגיש תלונה מכיוון שחלה עליהם התיישנות על-פי החוק שקיים היום. ולכן אני אעביר את החוק הזה כי מה שחשוב זה שמחר בבוקר, נפגעת או נפגע יוכלו ללכת ולהגיש תלונה נגד בן-דוד שפגע, בתחום ההתיישנות כמו בן משפחה.
הטיעונים שעולים כאן הם טיעונים שמבטלים את כל העיקרון ואת הרעיון - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
הם גם לא נאמרו לקראת הקריאה הראשונה. נאמרו טיעונים אחרים, של היערכות, של תקציב, לא טיעונים עקרוניים - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
לא, לא. אני מצטערת מאוד. הפסקנו ברגע זה את הדיון בנושא הזה. יכול להיות שנחזור אליו כאשר ואם נרצה להרחיב את זה.
כרמית פולק כהן
¶
אבל גברתי, למה שלא נשמע מהן ההסכמות שהם הגיעו אליהן כדי לדעת את יש צפי להיתכנות של החקיקה הזאת. הרי זה חלק - - - זה מה שעבר בקריאה ראשונה.
היו"ר יעל גרמן
¶
בוודאי אנחנו. אני לא היושבת-ראש הקבוע. אני רוצה להעביר את החוק הזה כמה שיותר מהר ולהכין אותו לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו נדון בזה בניחותא, ויהיה לנו את הזמן, אבל כרגע אני מבקשת להתרכז במה שאנחנו כן רוצים להעביר וזה בסעיף הראשון, בהרחבה של ההתיישנות על צאצא של דוד או של דודה. אז בואו נתרכז בזה.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
יעל, רק אם אפשר לקבל הסבר מהיועצת המשפטית, מה זה אומר שאנחנו מפצלים? מה מעמד הפיצול? מה מעמד החלק המפוצל? האם אנחנו צריכות להגיש הצעה חדשה?
נועה ברודסקי לוי
¶
זה בעצם משאיר את זה, זה מפצל את זה לשתי הצעות נפרדות, אחת על ההתיישנות ואחת על חובת הדיווח, כי ההתיישנות, ככל שהוועדה תאשר את זה, אז כמובן שנוכל להצביע על זה בקריאה שנייה ושלישית בכפוף לכך שהמליאה תאשר את הפיצול - - -
אודיה איפרגן
¶
אבל רק חשוב לנו להגיד שאותה הסכמה שהיתה כשהיא עברה בקריאה ראשונה – הרי הנושא של חובת הדיווח הועלה בבוקר של אותו יום, לכן גם מה שיכולתי להגיד כשזה היה - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
אני מצטערת. חובת הדיווח ירדה ברגע זה מעל שולחן הדיונים בדיון זה. אנחנו חוזרים ומעלים את נושא ההתיישנות. בבקשה, נועה, תקריאי לנו ולאחר מכן נשמע הערות ונצביע.
נועה ברודסקי לוי
¶
רק מילה אחרונה על הנושא של חובת הדיווח. מה שאני הבנתי מעמדת הממשלה - - - שהמטרה היא כן לנסות לקדם את הנושא של חובת הדיווח - - -
לילך וגנר
¶
לא, אני מציעה שנקדם את ההצעה הנוכחית ואם בסוף הדיון יתיר הזמן, אני אוסיף משפט לגבי ההסכמות.
נועה ברודסקי לוי
¶
אז נחזור לעניין ההתיישנות. כפי שפתחתי ואמרתי, בנושא של התיישנות עבירות מין בקטין, בגלל שעבירות המין, גם ככה ידוע שיש קושי בדיווח עליהן ועוד יותר כאשר מדובר בקטין שגם יש לו קושי להבין את מהות הפגיעה, וכמובן ל חשוף אותה, והקושי הזה עולה הרבה יותר כאשר מדובר בפגיעה מינית בתוך המשפחה, הוארכו תקופות ההתיישנות לגבי פגיעות מיניות בקטינים. בניגוד לכלל הרגיל בהוראות הרגילות של חוק ההתיישנות, שעבירה מתיישנת אחרי 10 שנים, לגבי קטינים בעבירות מין שבוצעו שלא על-ידי קרוב משפחה, יש הארכה עד גיל 28, זאת אומרת, 10 שנים מאז שהקטין בגר, ולגבי עבירות מין בתוך המשפחה, עד גיל 38. עכשיו מוצע להאריך את תקופת ההתיישנות גם לגבי בן-דוד שלא נכללה בעבר בנושא של פגיעות מיניות בתוך המשפחה, ולהאריך את תקופת ההתיישנות עד גיל 38 גם בעניין הזה.
יש עוד נקודות שחשוב לציין.
בדיון הקודם ציינו איזשהו חריג גם בנוסח שהונח לקריאה ראשונה. בעצם ניסינו לעשות התאמה מלאה לעניין ההתיישנות כפי שהיא קיימת לגבי דודים, ולכן ציינו שם איזשהו חריג - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, אבל יש הבדל בין הורים לבין דודים בכמה נקודות. והנקודה שבה היה פער, זה כשמדובר בקטין שכבר מלאו לו 16, והפוגע שהוא דוד, עדיין לא מלאו 18, ומדובר על עבירה שהיא בעילה אסורה בהסכמה שנעשתה אבל תוך ניצול של יחסי תלות או מרות, או השגחה, או חינוך, אז לא מתארכת התקופה עד גיל 38, רק עד גיל 28.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה היה - - - בהסכמה, מעשה סדום בהסכמה, ומעשים מגונים שנעשו בהסכמה.
אנחנו כן חשבנו על הדיון הקודם שנכון לעשות התאמה מלאה לעניין הדוד, ולהחריג בצורה דומה גם לעניין בן-הדוד. וכשחשבנו עם משרד המשפטים בין הדיונים, חשבנו שאולי בכל זאת אין צורך לציין את זה, גם כי אנחנו חושבים שזה מאוד-מאוד מצומצם. זאת אומרת, פגיעה מינית שנעשית בהסכמה אבל תוך ניצול של יחסי מרות, כשהנפגע הוא בן 16 והפוגע הוא מתחת ל-18, נשמעת כמאוד נדירה, ולפחות אנחנו לא נתקלנו בתיקים כאלה, ושאולי זה גם נכון להאריך את תקופת ההתיישנות בגיל 38 גם אם יהיה - - - ולכן חשבנו שאולי נכון לוותר על הסייג הזה ולהאריך את תקופת ההתיישנות עד גיל 38.
לילך וגנר
¶
ראשית, אני אגיד שהנוסח של עבירות המין היום הוא לא מיטבי והדבר יוצר קשיים מסוימים, ולכן ההשוואה הטכנית בין דוד לבין בן-דוד, הגם שהיא רצויה, במקרה הזה היא נראית לנו מלאכותית ולא נכונה. הנושא של הדוד מוסדר בסעיף שקובע עבירה חמורה של מין במשפחה, הוא לא מוסדר בנפרד לגבי ההתיישנות. עצם זה שזה עבירת מין - - - ממילא לגבי עבירות כאלו מוארכת תקופת ההתיישנות לתקופה המרבית שקבועה בחוק, זאת אומרת, כשלנפגע מלאו 28 שנה ומאז נספרת ההתיישנות.
כשקבעו את עבירות המין במשפחה, ובצדק רב לא ייחסו משקל גדול לנושא ההסכמה, כי כשאנחנו מדברים על עבירות מין במשפחה, גם כשהן מוסכמות לחלוטין בלי שום ניצול של שום דבר, הן מהוות עבירה, בוודאי לגבי בעילה, אבל כך גם לגבי מעשה מגונה. מעשה סדום הוא זהה לנושא של בעילה. ולכן המחוקק היה צריך לסייג את העבירה עצמה של הדוד למצבים מאוד מובהקים של הסכמה, שהנפגע הוא מעל גיל 16 ולפוגע לא מלאו 18, ומכאן הסייג ב-351.
לעומת זה, כשאנחנו מדברים על עבירות המין הרגילות של בעילה אסורה, מעשה סדום ומעשה מגונה, כשהנפגע בין גיל 16 ועד שהוא בגיר, העבירה בהסכמה זה רק אם יש ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך, השגחה, עבודה או שירות. ולכן אנחנו לא באותו מצב כמו לגבי הדוד בסעיף 351. ולגבי אותם מצבים מיוחדים שהפוגע הוא עדיין קטין, ולנפגע מלאו 16 שנים, ויש ניצול כל הדברים האלה שאמרתי, אני חושבת שזה ראוי שתוארך תקופת ההתיישנות, הגם שזה לא זהה לפעמים. אני מקווה שזה מובן.
היו"ר יעל גרמן
¶
אני חושבת שזה מקובל. זאת אומרת, שאנחנו לא מחילים את הסייג שקיים על הדוד על הבן-דוד. אז מה יהיה הנוסח, נועה?
נועה ברודסקי לוי
¶
יש עוד כמה שאלות לפני שנקריא, אבל פשוט מה שמונח בקריאה ראשונה, אני אחר-כך אקריא את זה ופשוט הסיפה תרד.
נועה ברודסקי לוי
¶
בדיוק. משם זה יימחק. זאת אומרת, רק נגיד שעבירה מין העבירות המנויות בפסקה (2) שנעברה בקטין ביד בנם או בתם של דודו או דודתו, שמלאו להם 15 שנים.
נועה ברודסקי לוי
¶
עוד נקודה – הנושא של הוראות מעבר. קודם כל חשוב להבהיר שכלל התיישנות היא הוראה דיונית, ולכן כשיש תיקון הוא בעצם חל גם על כל מה שלא התיישן עד אז. זאת אומרת, גם על עבירה שכבר בוצעה אבל טרם התיישנה, מוארכת תקופת ההתיישנות. אז לכאורה, בין אם נגיד את זה ובין אם לא נגיד את זה במפורש, תקופת ההתיישנות תוארך על כל עבירה שטרם התיישנה כשהתיקון שלנו ייכנס לתוקף.
היתה לנו איזושהי התלבטות יחד עם משרד המשפטים, אם צריך לציין את זה במפורש או לא בנוסח, ואם זה בסדר מבחינת הוועדה, אנחנו נסגור את העניין הזה אחרי הדיון, אם נכתוב את זה במפורש או לא. אבל בכל מקרה, הכוונה היא כמובן להיצמד לכללים הרגילים שבהם תקופת ההתיישנות מוארכת לגבי כל עבירה שטרם התיישנה.
לילך וגנר
¶
מאחר שזאת הפסיקה הקיימת, אנחנו גם לא רוצים ליצור הסדר שלילי, כי זה איום הפסיקה הקיימת שהיא חד-משמעית על הנושא הזה. אם העבירה טרם התיישנה, אפשר להאריך את ההתיישנות. אם היא כבר התיישנה, אי אפשר להחיות משהו שמת.
נועה ברודסקי לוי
¶
הסיבה שבגללה בכל זאת התלבטתי היא שבסעיף 354 עצמו, במקום שבו אנחנו מתקנים, בעבר כן אמרו את הנושא הזה במפורש, ולכן התלבטתי אם זה בכל זאת צריך לציין את זה או לא. אם זה בסדר מבחינת הוועדה, אנחנו נסגור את זה עם משרד המשפטים.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, אנחנו בתוך 354, זה הסעיף שאנחנו מתקנים. אבל הוא תוקן בעבר לעניין הארכה בתיקונים הקודמים שנעשו לגבי אותם תיקונים. אם זה בסדר מבחינת הוועדה, אנחנו נחליט לסגור עם משרד המשפטים את השאלה אם לכתוב את זה במפורש או לא.
לילך וגנר
¶
עמדתי המשפטית היא שהמצב ברור, הפסיקה קבעה את זה. זה גם מופיע בהנחיות הפרקליטות. מצב שהעבירה טרם התיישנה והוארכה תקופת ההתיישנות, תקופת ההתיישנות הארוכה תחול, וגם כשהמחוקק עשה טעות בעבר, כשהוא קבע איזשהו מועד מסוים של קביעת התוקף, התברר שהמועד הזה לא היה נכון כי למעשה עבירות שקדמו לשנת 1990 טרם התיישנו, אז הפסיקה הלכה עם המועד הארוך יותר. ולכן אני מרגישה בטוחה מספיק על סמך הפסיקה הקיימת כדי להגיד שזה המצב הקיים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לצערי, כל-כך מקפידים בפרקליטות על יום ההתיישנות, שלא זזים, לא ימינה ולא שמאלה. גם בעניין הזה לטובה יקפידו.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
יש סייג בחוק, יש בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה וכדומה. זה לא קיים, זה לא קורה בפועל. אבל לא משנה, נתתי לכם מחמאה עכשיו. אמרתי שאתם מקפידים הקפדה יתירה על החוק, ולכן אני סומכת עליכם שההיפך, שתמשיכו להקפיד. גם כשאני נותנת מחמאות, רואים את זה כביקורת.
היו"ר יעל גרמן
¶
אני ביקשתי מנועה להביע את דעתה, כי אחרי ככלות הכול היא היועצת שלנו ואנחנו נקבל כמובן את החלטתה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני קצת התלבטתי, כי אני מקבלת גם את העמדה של לילך, אבל כפי שאמרתי קודם, בגלל שזה כן מצוין בסעיף לגבי תיקונים קודמים, אז חשבתי שאולי כן נכון להבהיר את זה, וגם לכאורה לא אמור להיות בזה נזק בגלל שאנחנו קובעים משהו במפורש - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
תגידי לנו איזה נזק או איזו פרשנות מוטעית שאנחנו לא היינו רוצים שתתקבל, תתקבל אם אנחנו הולכים לשיטתה של לילך.
נועה ברודסקי לוי
¶
לכאורה לא אמור להיגרם נזק, ואין סיבה שהפסיקה תשנה את הפרשנות שהיא נתנה לזה הלאה. אני מקווה שלא יהיו דברים חדשים.
היו"ר יעל גרמן
¶
אז הנה, קיבלנו את ההחלטה גם לנושא הזה. האם יש עוד נושא שמישהי מכן רוצה להעלות, כמובן בהקשר להתיישנות? לא.
נועה ברודסקי לוי
¶
נקודה נוספת, ציינתי אותה מאוד בקצרה בדיון הקודם – ישנה הנחיה של פרקליט המדינה בנושא של העמדה לדין באותם מקרים של הארכת תקופת ההתיישנות. ההנחיה נוגעת לאישור היועץ המשפטי לממשלה; כשהוא עובר לתקופה מעל 10 שנים, אז צריך אישור של היועץ המשפטי לממשלה וההנחיה נוגעת לשיקולי העמדה לדין אותם מקרים. אני חושבת שכדאי שהוועדה כן תשמע הסברים על ההנחיה כי עולה תחושה שבמידה מסוימת זה מצמצם את כוונת המחוקק במספר נקודות, למעשה, מצמצם את כוונת המחוקק בסעיף 354, להאריך כמה שאפשר - - -
תמר בורנשטיין
¶
הפרקליטות מיוצגת, אבל לא לעניין ההנחיה. יש מי שהיום אחראי על פרויקט ההנחיות, והיה מעורב בהוצאת ההנחיה. ישבו גם עם ארגוני הסיוע ושמעו את ההערות, וההנחיה משקפת את הנוסח שנקבע. אני הייתי מעדיפה שמי שהיה מעורב בכל התהליך ויודע את כל השיקולים ואת הדיונים שהיו - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
לסבר את האוזן, אני אציין מה הנקודות שהיו מטרידות פה. זה בעצם נותן איזושהי הבניה של שיקול הדעת כשיש הרגשה שזה מצמצם במידה מסוימת. לדוגמה, לקיחת אחריות של הפוגע גם לאחר שהדברים נחשפו. זאת שאלה, אם יש לזה משמעות אחרי שכבר הוגשה תלונה אחרי כל-כך הרבה שנים.
תמר בורנשטיין
¶
המשמעות היא על המקרים ההפוכים שבהם הובא בחשבון, גם לעניין ההעמדה לדין ואחר-כך גם לעניין האונס שביקשנו – העובדה שבמשך 20 שנה מאז ביצוע המעשה, הרי אנחנו מדברים על חלוף זמן ניכר, שאנשים היו קטינים לפעמים כשביצעו את העבירה, והיום הם אנשים מבוגרים, ובמהלך התקופה הזאת הפוגע עוד המשיך להציק למתלוננת, לקורבן, והעובדה הזאת הובאה כשיקול בעד העמדה לדין.
נועה ברודסקי לוי
¶
אין לי ויכוח עם תמר, שכמובן לא אחראית להנחיות, אבל כשקוראים את זה לא מבינים שזה דווקא שיקול לחומרא אלא זה נראה כשיקול לקולא. עוד נקודה שעלתה, לדוגמה, שיש פה איזושהי קריאה לחרוג, גם החריגה מעונש מזערי, ואפילו אמירה מפורשת שבעיקרון אחרי תקופה של 20 שנה לא אמורים לבקש מאסר ככלל. שוב, אני מבינה שעניין חלוף הזמן הוא שיקול מהותי, אבל יש פה אמירות שאני חושבת שקצת סוטות מסעיף 354 - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
אני לא חושבת שכולנו נמצאים באותו דף, אז אני רק אבהיר. היום ההתיישנות היא מגיל 28 עד גיל 38, אבל אם חלפו יותר מ-10 שנים, זאת אומרת, הנפגע היה בן פחות מגיל 18, אז צריך לבקש את רשות היועץ המשפטי לממשלה כדי להעמיד לדין את הפוגע. ונועה אמרת שזה למעשה מצמצם באיזושהי מידה את החומרה, אבל זאת ההנחיה.
תמר בורנשטיין
¶
עצם הדרישה שיהיה אישור היא דרישה בחוק. בגלל הייחודיות של ההסדר, המחוקק רצה שלא כל פרקליט יגיש כתב אישום על דעת עצמו אלא שיהיה מי שירכז - - -
תמר בורנשטיין
¶
ההנחיה באה לצקת תוכן בשיקול הדעת של מי שאמור להחליט אם לאשר את הגשת כתב האישום או לא, ואת השיקולים לכאן ולכאן.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל מכיוון שמדובר בהנחיות שכוללות את כל נושא ההתיישנות בעבירות מין, לא ספציפי לבן-דוד, אני מציעה שנעביר את הנושא של ההתיישנות וניזום דיון על ההנחיות.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כבר גילינו הנחיות מסוימות או פעילות של פרקליטים לא בהתאם להנחיות, ותיקנּו. יש דברים כאלה. אני חושבת שחשוב לדון בהנחיות האלה. אני רואה עוד דברים שמפריעים לי, כמו התנהלות נורמטיבית מאז – אדם שבוגר מכון אדלר ומטפל בהורים וילדים, זה נראה התנהלות נורמטיבית רק שהיא מאוד בעייתית כשמדובר בפדופיל. זאת שאלה, ואני חושבת שלגבי ההנחיות צריך לעשות פה דיון רציני, ראוי, גדול, על כל העניין של ההנחיות האלה במסגרת יישום מעקב אחרי - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אם מלכתחילה, באופן הכי בסיסי והגיוני, נדרש אישור, אז זאת אומרת שיש שיקול דעת. שיקול דעת יכול להיות לכיוון זה ויכול להיות לכיוון אחר.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אבל מלכתחילה – כך אני הייתי מבין, אני לא הייתי בחקיקה ההיא – נותנים מתחם של שיקול דעת. פעם הוא יסטה לכיוון זה ופעם הוא יסטה לכיוון אחר.
היו"ר יעל גרמן
¶
את הבעת את זה גם אתמול במליאה. אנחנו מקבלים את ההצעה של חברת הכנסת מיכל רוזין, ואנחנו נדון לחוד.
היו"ר יעל גרמן
¶
ההצבעה הראשונה שלנו היא בעד הפיצול. מי בעד הפיצול?
הצבעה
בעד – פה אחד
הבקשה לפצל את הצעת החוק אושרה.
נועה ברודסקי לוי
¶
"הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 130) (תקופת ההתיישנות וחובת דיווח בעבירות מין שנעברו בקטין על ידי בן דודו), התשע"ז-2017" – יֵרד הנושא של חובת דיווח.
"תיקון סעיף 354
1.
בחוק העונשין, התשל"ז–1977 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 354 –
(1) בסעיף קטן (א), אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) עבירה מן העבירות המנויות בפסקה (2) שנעברה בקטין בידי בנם או בתם של דודו או דודתו שמלאו להם 15 שנים.
(2) בסעיף קטן (ג)(1), במקום "או בן משפחה בהגדרתו באותו סעיף קטן" יבוא "בן משפחה כהגדרתו באותו סעיף קטן או בנם או בתם של דודו או דודתו של הקטין כאמור בסעיף קטן (א)(3)"."
מיכל רוזין (מרצ)
¶
תודה רבה. הבטחנו ללילך להסביר את עניין חובת הדיווח. יפעת, את זה את צריכה לשמוע, זה חשוב.
לילך וגנר
¶
לקראת הקריאה הראשונה, ולאחר מכן בנוסח, דנו בנושא של הרחבת חובת הדיווח לעבירות מין שמבוצעות בידי בן-דוד בקטין. אנחנו נטינו למחשבה שכדאי לשקול בחיוב את ההרחבה של חובת הדיווח. היו כאן מספר נפגעות שסיפרו את סיפורן המזעזע, והנושא של השתקה בתוך משפחות והשיקולים של חובת הדיווח, בעינינו, היו נכונים גם לסיטואציות המשפחתיות המורכבות כשהפגיעה נעשית בידי בן-דוד.
עם זאת, ביקשנו לדון בנושא יחד עם משרד הרווחה, מאחר שמשרד הרווחה הביע חששות מהרחבת חובת הדיווח שנובעים בין היתר מהחשש שאנשים לא ירצו לפנות לטיפול אם הם ידעו שהמקרים ידווחו, והרצון לתת אוטונומיה לאפוטרופוס על הקטין בעיקר להוריו - - -
לילך וגנר
¶
שנייה, כרמית, תני לי לדבר.
צריכים לתת מקום לאפוטרופוס על הקטין, הכוונה להוריו, להחליט אם הוא בשל ומתי הוא בשל להתלונן במשטרה ולפתוח בהליך משפטי, וצריכים לתת להם את האפשרות הזאת.
שוב, אני לא חושבת שאין מקום לחובת הדיווח, ודאי הקיימת, ואני סברתי שצריך להרחיב אותו, ואפילו בתזכיר שלנו הצענו להרחיב אותה בצורה הרבה יותר משמעותית לכלל עבירות המין שמבוצעות בקטין, גם על-ידי זרים.
עם זאת, הרווחה העלתה בעיות בעבודה של המנגנון שנועד ללוות את חובת הדיווח והוא מנגנון של ועדות הפטור. הרי המחוקק מלכתחילה לא חשב שחובת הדיווח צריכה להיות ישירות למשטרה, אחרת הוא היה קובע את זה בסעיף 368, אלא קבע מנגנון - - -
לילך וגנר
¶
הוא קבע מנגנון אחר, שהדיווח יכול להיות למשטרה או לפקיד סעד כאשר לפקיד סעד יש אפשרות לפנות לוועדת פטור שהיושב-ראש שלה הוא פרקליט, וחברים בה נציג הרווחה ונציג המשטרה, ויש אפשרות לפטור. זה המסלול שקבע המחוקק כדי לאזן את הבעיות האינהרנטיות - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אבל את הסף כבר עברנו. המשפחה פנתה למישהו מן הרשויות. את הסף היסודי היא כבר עברה, את הקושי היסודי - - -
לילך וגנר
¶
אין ספק שהמנגנון של ועדות הפטור הוא מנגנון חיוני, הוא מנגנון נחוץ, ונועד לטפל בבעיות שיכולות לעלות בהקשר של חובת הדיווח, במיוחד במקרים שבהם יש טיפול ומניעה של הישנות הפגיעה, אבל הנפגע אינו בשל להגיש תלונה במשטרה ולעבור הליך משטרתי, ויש קריטריונים מסוימים לעבודה של ועדות הפטור ועל זה יש עבודה שנעשית יחד עם הפרקליטות שכאמור מרכזת את הטיפול בוועדות הפטור.
עקב טענות שעלו ברווחה לגבי חוסר אחידות לפעולה של ועדות הפטור, שמקשות על המצב הקיים, הם ביקשו לפתור את הסוגיות האלה בטרם היא תורחב גם ביחס לבני דודים. ולכן ביקשנו את השהות הזאת, שנוכל לערוך את הישיבה המשותפת, יחד עם נציגי ועדות הפטור בחסות פרקליטות המדינה ועם נציגי הרווחה, יוצפו הבעיות שקיימות היום והנושא של בני-דודים יישקל במסגרת הזאת.
ושוב, נטייתי האישית, הראשונית היא בוודאי להרחיב את חובת הדיווח, אבל ההחלטה שלנו כממשלה אמורה להיות מוסכמת על כלל המשרדים הרלוונטיים. מאחר שההצעה הזאת לא נכללה מראש בהצעה של חברת הכנסת רוזין - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
אני מבקשת, אני מאוד-מאוד רוצה לשמוע את כרמית מהמועצה לשלום הילד, ואז נעבור לחברי הכנסת ויש גם סדר.
לילך וגנר
¶
קיימנו ישיבה אצל נועה כדי לדון באפשרות הזאת ובסד הזמנים, ורצינו מאוד שההצעה של ההתיישנות תעבור במהירות, ומראש ההתחייבות שלנו היתה כלפי משרד הרווחה, שאנחנו נלך עם ההצעה להרחבת חובת הדיווח מאחר שהיא לא נכללה במקור, רק אם היא תהיה מוסכמת גם עליהם. ולכן אנחנו עומדים על ההתחייבות הראשונית שלנו, גם חברת הכנסת רוזין היתה שותפה להסכמה הזאת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
זה נגמר. אנחנו אחרי זה. לילך, את לא עונה על הדבר המהותי. לילך, אמרת המון ועל זה לא אמרת כלום.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
לו היה מצב שהחוק היה מדבר בבני-דודים ומיכל היתה רוצה להרחיב אותו לאחים, אז אני מבין שצריך לשקול לגבי אחים, זה הרבה יותר חמור.
היו"ר יעל גרמן
¶
בני, לא נעים לי, אני לא יכולה, אני כל-כך מכבדת ואוהבת אותך שלא נעים לי להעיר, אבל בוא נעשה סדר. עורכת-דין פולק, מהמועצה לשלום הילד.
כרמית פולק כהן
¶
קודם כל, אני שמחה על הבשורה ששמענו פה, ודבר ראשון אני רוצה לברך את משרד הרווחה ומשרד המשפטים על זה שהם מסדירים את הנושא של ועדות פטור, כשלעצמו זה דבר נפלא. להגיד שזה יעלה על הדעת שאנחנו נחכה עם ההוספה של בן-דוד להסדרה של ועדות פטור – הרי, תסלחו לי שאני אומרת, זה פשוט מגוחך לחכות לדבר הזה. הרי שנים, שנים אנחנו קוראים למשרדים להסדיר את זה בקריטריונים, שנים אנחנו קוראים להסדיר את ועדות הפטור. יש לנו כאן הזדמנות חד-פעמית. אני יודעת מה יקרה בעוד שלושה חודשים?
ואגב, אני רוצה לציין – הייתי בדיון הקודם וחידדתי את ההסכמות ודיברתי עם נועה גם לפני כן, ואמרו לי, דחייה של שלושה חודשים, ואמרתי, אוקיי. הטיעונים שאני שמעתי בפעם הקודמת היו, אנחנו צריכים להיערך, אנחנו צריכים להיערך מבחינת הגורמים בשטח, ואלה טיעונים שאני מוכנה לקבל. אבל טיעונים שחותרים תחת הרציונל המקורי של חובת דיווח, אני לא מבינה את הטיעונים האלה. אני פשוט לא מצליחה להבין את הטיעונים האלה שבאים לשולחן כאן. זה ממש לחטוא להגנה על ילדים.
אני כל-כך הופתעתי מהטיעון הזה, ולהיפך, את הטיעון אני מקבלת, ולא רק שאני מקבלת, אני גם באתי לכאן במטרה לשתוק על הפיצול הזה. אבל להביא טיעונים שחותרים תחת הרציונל של חובת דיווח, זה מאכזב אותי. אני רצינית. אני לא מבינה אותך.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
ולעשות סדר בוועדות הפטור, זה לא קשור להוספת בן-דוד. צריך לעשות סדר בוועדות הפטור - - -
איילת רזין בית אור
¶
שמי איילת רזין בית אור, אני היועצת המשפטית החדשה של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, אני מחליפה את ליאת שכולכם מכירים.
אני רק רוצה להוסיף את הנושא של הנתונים, כי בכל ההיערכות הזאת קשה לי לראות בכמה מדובר, כי מהנתונים של 2015, ממה שאני מבינה, מדובר ב-2% מתוך 10,000 פניות, ואני חייבת לומר עוד שאני לא בטוחה ש-2% האלה הם כולם קטינים, כלומר, יכול להיות שאלה בגירים שמדווחים אחורה, אז בכלל אין חובת דיווח. עוד אין לי תשובה לגמרי מוסמכת, אבל לפי מה שאני מבינה מדובר בפחות - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
זה לא רלוונטי. כל ילד שנמצא בסיטואציה הזאת, צריך להציל אותו. לא מדובר רק בקטינות, מדובר גם בקטינים שנפגעים.
איילת רזין בית אור
¶
אני לא חושבת שזה לא רלוונטי, אני מתחברת למה שכרמית אומרת, שמדובר בכמות מצומצמת של מקרים, שלא מדובר עכשיו בהצפה של מקרים. להבנתי, מדובר במקרים בודדים בשנה. ועוד אני אומר, מה שגם דיברתי לפני כן עם כרמית, שלהבנתנו הצורך הזה – ביקרנו בבית לין באשקלון, הצורך הזה עולה ממרכזי ההגנה. הם מייחלים לתיקון הזה, ולכן חובת הדיווח הזאת – אני מתקשה לראות למה - - -
היו"ר יעל גרמן
¶
אנחנו נקיים את הדיון בחלק השני של החוק כמה שיותר מהר כדי שאפשר יהיה לנצל את הקריאה הראשונה. ברגע שאנחנו פיצלנו, אז צריך להתחיל את הכול מהתחלה?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
תודה רבה, גברתי יושבת-הראש. אני רוצה להתייחס לנושא של חובת הדיווח. ראשית, יש לי מה להגיד על ועדות הפטור ויש לי ביקורת על ועדות הפטור, גם על משך הזמן שלוקח להם לקיים את הדברים, אבל בעיקר על זה ש-90% מהמקרים – אלה הנתונים שיש בידי הוועדה לזכויות הילד, ואנחנו לא מדברים על קטינים שפוגעים בקטינים אלא על בגירים שפוגעים בקטינים – מקבלים פטור מכל מיני שיקולים.
נכון שבחלק מהמקרים יש את העניין של טובת הקטין וללכת למהלך טיפולי. אני מקבלת את זה, אבל עדיין צריך לבדוק שם. דרשנו את זה גם במסגרת הוועדה ואני מציינת את זה גם כאן. ברור לי שבמקרים של פגיעה של קטינים בקטינים, של בן-דוד לצורך העניין, יכול להיות שבוועדות הפטור - - - ביותר מהמקרים ללכת להליך טיפולי וזה בסדר גמור, כי אני מאמינה שגם הקטין הפוגע וגם בקטין הנפגע צריכים להיות שם, אבל אם לא תהיה חובת דיווח אנחנו בכלל לא נגיע למקום שהקטין הזה מטופל.
אתם מדברים על בשלות הקטין – אני מדברת על בשלות ההורים שלו. אני קיבלתי פניות ממשפחות שהילדים שלהם נפגעו – אגב, לא רק קטינות, אני מכירה גם מקרים של קטינים שנפגעו על-ידי בן-דוד – והמשפחה חוששת כי זה יעשה קרע מול האח או מול הגיס. ההורים עצמם לא בשלים, ואם אנחנו מתוקף חוק לא נחייב אותם להגיע לרשויות הרווחה כדי שאנחנו נוכל לתת את המסגרת הטיפולית למשפחות האלה, אנחנו נאבד גם את אלה שפגעו ולא יודעים שהם עשו משהו לא בסדר כי אנחנו לא יודעים מה קרה איתם, וגם את אלה שנפגעו.
ולכן אני אומרת שחובה עלינו, על כל מי שיושב פה סביב השולחן, כן לאמץ את זה וכן להרחיב את חובת הדיווח, ואני הייתי מרחיבה אותה הרבה יותר מבן-דוד, אלא בכלל, על כל מי שפוגע מינית בקטינים כדי שנוכל לסייע לכל מי שמעורב.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
כמו כולכם, אני אסיים את הדיון ואני אצא אל מחוץ לכנסת ויש הרבה סיכונים בכביש. לכן כדי שאני לא אמות טיפש – בקשתי, אם תוכלו לומר לנו נימוק אחד או המכריע מדוע התוספת של בן-דוד היא מחמירה את השיקולים של ועדות הפטור לגבי הדיווח. אני הייתי רואה את זה הפוך. לו הוספנו את האח, הייתי אומר, אה, זה כל-כך קרוב ויש קושי. יש היגיון שאומר או פתאום אנחנו ניתקל, מלבד המספרים הקטנים, ניתקל באיזה עניין עקרוני חדש עקב תוספת הבן-דוד?
אודיה איפרגן
¶
זה אומר שכבר היום, בלי חובת דיווח, יש מודעות בציבור והורים לוקחים אחריות על הילדים שנפגעו, אם מדובר ב-10%, מגיעים לקבל טיפול גם כדי שהפגיעה תיפסק וגם כדי שהנפגע יטופל. אגב, המדיניות וההצלחה של מרכזי הסיוע הן שהם מצליחים להביא את המשפחה להתלונן במשטרה. גם התיק הפלילי יצליח יותר כשהתלונה במשטרה תהיה בשיתוף פעולה. גם אם אתה תכפה על המשפחה, הילד יכול גם לא לשתף פעולה עם חקירת הילדים. זאת אומרת, הצלחה בטיפול זה שמגיעים להבשלה הזאת. המנגנון של ועדות הפטור הוא קריטי כי המשמעות שלהן היא שבמקרים שבהם אתם מתרשם טיפולית שלא נכון להגיע להליך הפלילי כי המשפחה לא בשלה או כי יש מספיק הגנה וזה לא יועיל לשום דבר, המשמעות היא שהבאה להליך פלילי עלולה – אל"ף, רוב הסיכויים שזה לא יבשיל להרשעה בסופו של דבר, אם אין בשלות. דבר שני, הפגיעה – אנחנו רואים את זה , למשל, בתסקירי קורבן עבירה, שם כשאדם מגיע לא מספיק בשל יש לזה מחירים. ועדות הפטור הן איזשהו מסננת שאמורה לעשות את האיזון בין האינטרסים השונים.
לגבי בני-דודים – עדיין ביחס למקרים האחרים, אנחנו רואים 10% שמגיעים בלי חובת דיווח וזה מאוד יפה, זה מראה שאפוטרופוס של קטין נפגע לוקח אחריות, לא מטאטא יחסית מתחת לשטיח כי הוא רוצה שיהיה מענה. כשהמנגנונים המווסתים האחרים לא בשלים עדיין, לדעתנו, ומצד שני, ביחס לבני-דודים אני יכולה קצת יותר לסמוך על האפוטרופוס. עדיין הוא בניגוד עניינים, לכן יש רציונל משמעותי לסיפור של חובת הדיווח.
אודיה איפרגן
¶
כן, אבל בוא נאמר שכאשר הפוגע והנפגע שניהם ילדים שלך, אתה בניגוד עניינים יותר גדול כאפוטרופוס של הנפגע - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
את שוב חוזרת לנימוקים למה להאריך את ההתיישנות, ואת בעצם אומרת למה לא כי זה לא אותו דבר.
אודיה איפרגן
¶
לא, אני רוצה לומר שהמנגנון הזה של ועדת הפטור שאמור ליצור את האיזון בין זה שאנחנו רוצים שהסיפורים האלה יגיעו לרווחה כי אנחנו רוצים שתיפסק הפגיעה, ואגב, זה חובת דיווח גם על הסביבה, לא רק על ההורה עצמו ולכן זה חשוב. מצד שני, אנחנו רואים את המחירים ולכן בגלל שבמקרה של בני-דודים ניגוד העניינים הוא קצת יותר מוחלש - - -
אודיה איפרגן
¶
ככל שכרגע הנושא של ועדות הפטור, שאנחנו רואים בו בעייתיות בהתנהלות, לא יוסדר, ואנחנו רואים את זה כהזדמנות, את סד הזמנים הזה, וזה יעזור לנו למנף את הנושא הזה וזה מאוד חשוב לנו.
אודיה איפרגן
¶
אני אגיד למה – כי העברת חובת הדיווח כרגע ביחס לבני-דודים, כל עוד אין איזשהו שינוי בהסתכלות של ועדות הפטור, של הבנה של מרכיבים נוספים שלדעתנו היום לא מספיק מובנים, עלולה להביא ליותר נזק מאשר תועלת.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
זה ממש כמו להגיד שהפרקליטות לא מטפלת כראוי מספיק בתיקים של עבירות מין במשפחה, אז לא נוסיף להם התיישנות כי זה יעשה להם עוד יותר קושי.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
- - - זה פשוט פשע, מה שקורה מהבחינה הזאת. רק השבוע הייתי עדה לשני מקרים כאלה.
נועה ברודסקי לוי
¶
ככל שהנושא של ועדות פטור לפחות יתחיל להיות מטופל בפרקליטות, אז כן תהיה הסכמה שלכם להרחבת חובת הדיווח?
אודיה איפרגן
¶
אני עדיין שמה בצד את כל הנושא התקציבי, שזה מענה אחר שלא נכנסתי אליו בכלל ויש לזה כמובן השלכה על כוח-אדם.
היו"ר יעל גרמן
¶
הנושא התקציבי תמיד עולה על השולחן. חברת הכנסת יפעת, את צודקת, אנחנו כאן בצד מסתכלים על זה אחרת. אבל לגיטימי, ואנחנו לא אנשי המקצוע. אתם תמשיכו בדיון בעוד שלושה חודשים.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
לא, ברור שלא. רק שזה מסר רע כי זה כמו להגיד, מכיוון שאני חושבת שצריך לשפר את המשטרה ואת המנגנונים בה, אז בינתיים אל תתלוננו במשטרה. זה בעצם מה שאת אומרת – בינתיים אל תתלוננו על בן-דוד כי כרגע אין לנו יכולת לטפל בזה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
בואו לא רק נעודד אותם, בוא נעזור להם ונזכור שאנחנו חייבים להציל את הילדים האלה. אם לא אנחנו נציל אותם, אף אחד לא יעשה את זה.