הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 372
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ח' באדר התשע"ז (06 במרץ 2017), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/03/2017
תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע״ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע"ו-2016 - פטור מתשלום אגרה לאשרת כניסה קבוצתית - סין
מוזמנים
¶
ממונה ביקורת גבולות, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול - מיכל יוספוף
לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
--
אורלי שמואל
מנהלת תחום שירותי תיירות ופיתוח המוצר, משרד התיירות - אילנה דרורי
יועץ משפטי, משרד התיירות - אלי ליפשיץ
משרד החוץ
--
רן פלג
יו"ר ודובר הארגונים החברתיים בכנסת
--
דוד דהאן
מוזמן/ת - חננאל דהאן
מוזמן/ת - אליהו קליין
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
27תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע"ו-2016 - פטור מתשלום אגרה לאשרת כניסה קבוצתית - סין
היו"ר דוד אמסלם
¶
צהרים טובים, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע"ו-2016 – פטור מתשלום אגרה לאשרת כניסה קבוצתית – סין. דרך אגב, משרד הפנים פה?
אילנה דרורי
¶
הבקשה היתה במקור שלנו. התשלום בעבור הוויזות תמיד נעשה רק על ידי סוכן ישראלי. גילינו כי סוכנים ישראלים גבו מהסוכן הסיני עמלות מופקעות, שונות, משתנות בעבור הוויזה, בעבור הטיפול בוויזה ובכלל בעבור הטיפול בתיירים הסינים שמגיעים לישראל. התנהלה, אפשר להגיד, מן תחרות פרועה, שלא היה לה דין ולא היה לה דיין. זה פגע מאוד באמינות שלנו כיעד, ובהיבט הכלכלי, למעשה, היה הנזק רב על התועלת. אני רוצה להגיד שעלות הוויזה לתייר בקבוצה היא 35 שקלים ועוד 90 שקלים אגרת קבוצה.
מיכל יוספוף
¶
האגרה של קבוצת תיור – כל חבר בקבוצה משלם 35 שקלים פלוס 90 שקלים. אם יש 10 חברים בקבוצה, משלמים 350 שקלים פלוס 90.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אחרת הייתי שואל למה הבודד יגיד שהוא הקבוצה, לכן רציתי להבין את הדיפרנציאציה. אדם שבא לבד משלם 90 שקלים. לאדם שבא עם קבוצה, יש לו הנחת קבוצתית, 35 שקלים פלוס – זה שקוראים לו קבוצה, אין לי מושג למה, אבל לא חשוב – עוד 90 שקלים.
אילנה דרורי
¶
לא, עצם העובדה שכל התהליך כולו חייב להיעשות אך ורק על ידי סוכן ישראלי פה. סוכן סיני מחוץ לארץ לא יכול למלא את כל הטפסים ולשלם את הכספים הללו דרך המערכת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה זה הפטור? לא הבנתי, אז כאשר אדם יבוא למשרד נסיעות בסין, הוא ישלם שם את הוויזה, כמו בארץ.
מיכל יוספוף
¶
בדרך כלל כשיש אשרת כניסה לארץ, האגרה היא לא עבור אשרת הכניסה, אלא עבור הבקשה. אתה מגיש בקשה עבור אשרת כניסה.
רן פלג
¶
זה בנוסף לוויזה ל-10 שנים שאנחנו נותנים, בנוסף לטיסות נוספות שאנחנו מוסיפים לו, בנוסף להטבות.
רן פלג
¶
אני רן ממשרד החוץ ואחראי על הדסק של סין. יש לנו בכל מה שקשור להסכמים עם סין הרבה הדדיות, למשל בתחום הוויזות – לא הוויזות הקבוצתיות, אלא הוויזות האחרות – יש הטבות שהסינים נותנים לנו ואנחנו נותנים להם, אבל הנחת המוצא היא שאנחנו צריכים כהחלטה אסטרטגית למשוך את התייר הסיני לישראל. יש כל שנה 20 מיליון אנשים בסין, שלא היה להם דרכון שנה שעברה והשנה יש להם. אני מדבר אתך רק על אנשים שפעם ראשונה הוציאו דרכון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, למה אתם לא שומרים על הדדיות? למה אזרח אמריקני צריך לבוא לארץ בלי אגרה? למה בלי ויזה? למה אתה חושב שזה האינטרס של ישראל?
רן פלג
¶
אני לא מומחה לארצות הברית, אני מומחה לסין, אבל אני אומר שבהקשר הזה, אנשים שמגיעים הנה מארצות הברית בסבירות נמוכה מאוד יבואו לעבוד פה בעבודות לא חוקיות, ובסבירות גבוהה מאוד יביאו כסף למשק הישראלי מתיירות, עסקים, טכנולוגיה וכו'.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רואה את זה יותר במובן של הכבוד הלאומי שלנו. אני חושב שכמו שיש הדדיות בינך לבין השכן שלך, זה מה שצריך להיות, זה יותר מכבד את האזרחים שלנו. אם האמריקני לא רוצה – שלא יבוא, אבל אם הוא רוצה לבקש מאתנו ויזה, אנחנו נבקש ממנו גם ויזה, לא משנה ממי.
אורלי שמואל
¶
יש שיקולים שהם מעבר לשיקולי הגירה מול רוב המדינות שאנחנו חותמים איתן על הסכמי אשרות, ולאו דווקא תמיד זה באותו מטבע של תן וקח. שיקולים מדיניים כאלה או אחרים מול יחסי החוץ של ישראל – אני אומרת את זה כרשות הגירה – הנתונים שלנו לאו דווקא מצביעים על כך שזה כל כך חיובי לחתום על הסכם אשרות, ויש דרג מדיני בכיר שמחליט אחרת.
אילנה דרורי
¶
עם רומניה היה לנו לדוגמה הסכם הפוך, כלומר אנחנו יכולנו להיכנס לרומניה ללא ויזה, והם היו צריכים לבוא עם ויזה, עד לביטול, לקח זמן. לסיכום, אנחנו חושבים שאם נבטל את האגרות הללו, תהיה תועלת גדולה יותר ותנועת התיירות, שתגלה שיש חסם אחד פחות מסין לישראל, תצמח בהחלט בצורה גדולה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
שעה – לשלוש שנים...אני באמת מאמין שבטווח הארוך זה נכון ליישם את זה בהדדיות. כישראלי, אני לא נוסע לסין, אבל אני מרגיש כישראלי לפעמים כאילו אני דרג ב', במובן זה שאני אוהב כללים זהים, אני חושב שזה גם נכון. הכבוד הלאומי הוא חשוב, הוא גם מתיישר בסוף, לא צריכים כל הזמן לעשות חשבון של ה-100 דולר מחר בבוקר. אתה צריך להסתכל קדימה, ובסופו של דבר מי שמאפשר לך כניסה יותר קלה, תקל עליו גם אתה. ומי שלא – אז לא. אלה הכללים שאני חושב שהם נכונים לטווח הארוך. בסוף כולם יישרו אתך קו.
אלי ליפשיץ
¶
אבל הדדיות זאת לא תמונת ראי. כמו שיש בני זוג שאחד גבוה ואחד נמוך, זה לא הדדי, ההוא צריך כיסא נמוך וההוא צריך כיסא נמוך.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא הבנתי מה הקשר. אנחנו מדברים על הדדיות בכניסה לישראל. אני מניח ששנינו צריכים לאכול ולשתות, אני רואה את זה יותר ככבוד לאומי שלנו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל אמרתי, שאני חושב שבטווח הארוך זה מה שיתיישר. אם כל היום נשפיל את עצמנו, למה שלא ישפילו אותנו?
היו"ר דוד אמסלם
¶
איך אתה רואה את זה? כשאתה רואה ישראלי שיושב כאן וצריך ללכת לשגרירות האמריקנית ולעמוד בתור לפעמים כמה ימים, לחכות לטפסים, לתרגם, ובא אמריקני לפה ונוחת, לא משנה מי הוא, למה? למה זה נראה לך סביר?
אלי ליפשיץ
¶
כי כנראה שיש עוד נושאים שקשורים לנושא הזה, כמו בעיות ביטחוניות, סיווגים אחרים, מערכת אינטרסים כלכלית שהיא גם חלק מהמשוואה, ואם אנחנו נתעלם ממנה, בשם הכבוד נפסיד הרבה דברים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה לא עונה לי תשובה טובה. זאת תשובה לא טובה, אמרתי לך שזאת תשובה שבאה מזווית בצע הכסף, והיות והם מכירים אותנו, הם מתנהגים אלינו ככה. אבל אם אנחנו כישראלים נדאג לשמור על הכבוד הלאומי שלנו, אחרים יכבדו אותנו וגם יתנו לנו את הוויזה ככה. תאמין לי, הם צריכים לבוא לפה והרבה. האמריקני שמגיע לארץ, צריך להגיע לארץ, ובטח לא כדי לבלות באילת, יש לו מספיק שם. הוא כנראה בא ויבוא גם עם הוויזה, וכנראה שאם שם יצטרך לבקש ויזה, הוא ילך לסנטור ההוא וההוא וההוא, ואז יתחילו לדבר אתנו גם. ככה זה עובד. דרך אגב, אם כולם היו נותנים לנו ויזות בכל מקום ואנחנו נותנים למי שאנחנו רוצים ולמי שלא – לא, גם אז המצב לא היה נוח לנו.
אלי ליפשיץ
¶
אנחנו נחשבים כאחת המדינות שיכולות להיכנס בלי ויזה לכל כך הרבה מדינות ביחס למדינות אחרות, שמצבנו יחסית טוב.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יכול להיות שיבואו עוד כמה סינים לקנות בדיוטי פרי כמה שוקולדים, אז בוא נביא אותם גם בלי ויזה.
רן פלג
¶
אם אפשר להגיב בנושא ההדדיות, אי אפשר להסתכל על זה כך שאנחנו לא דורשים מהסינים כלום ורק נותנים להם, כי זה לא כך. למשל בתחום הוויזות, לישראלים אין ויזה קבוצתית לסין, לסינים יש ויזה קבוצתית לישראל, עליה אנחנו מקלים, ודורשים מהסינים במקביל, למשל הקלות בכניסה 72 שעות לאנשי עסקים ישראלים שמגיעים לסין, ויזה על המקום בשדה התעופה. על זה למשל מתנהל משא ומתן מול הסינים חד-צדדי, רק לישראלים. זאת אומרת, זה תפוחים ואגסים, לא תמיד אתה מחליף תפוחים בתפוחים. במקרה הזה של הסינים, זהsituation win-win, בגלל שמבחינת הכיס הישראלי, התיירות הישראלית תתקדם ותתפתח בעקבות זה, ואנחנו יוצאים לארג'ים עם הסינים, והם יתנו לנו במקום אחר, זה לא שאנחנו לא דורשים מהם במקומות אחרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה שאתה אומר, זה משהו אחר לגמרי, זה האינטרס הסיני. אתה מדבר עם סינים בשקלים, בדולרים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זה שהישראלי מקבל שם את הוויזה, זה לא חינם, הוא משלם עליה. את הסיני מעניין שרק תשלם והכול בסדר.
רן פלג
¶
לא, הם יכולים לתת לנו הטבות אחרות, כמו שבאמת מתנהל משא ומתן, למשל על ויזה כניסה 72 שעות – תחשוב שאיש עסקים ישראלי לא צריך להסתבך בכלל בשגרירות הסינית, הוא מגיע לסין, והוא על המקום מקבל ויזה ויוצא, אם הוא בדרך להונג-קונג ואם הוא בדרך לאוסטרליה, זו תחנת ביניים. זה למשל מהלך, שאנחנו מקווים שיתגבש בשנה הקרובה, נגיד. זה לא שאנחנו לא דורשים מהסינים גם הטבות מהצד שלהם. זה אינטרס שלנו, שהוא יותר עסקי, ושלהם זה הנושא של ההגעה של התייר הסיני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר גמור, תקראו. אני רק נותן לכם חומר למחשבה להסתכל קדימה, איך בסופו של דבר הישראלים רואים זאת. אני עכשיו מייצג עמדה של אזרח רגיל מן השורה, שהולך ברחוב. זה מציק לי הרבה שנים. לא כל דבר מודדים מהזווית של השקל ומה יוצא לי עכשיו. אנחנו בני אדם, אותנו קודם כל לא משפילים, גם אם זה עולה כסף. דרך אגב, אנחנו יכולים לעשות הרבה פעולות בעולם שיביאו עוד כסף, אבל ישפילו אותנו עוד יותר. אנחנו אומה גאה, יש לנו כבוד לאומי, והאזרח לפעמים אומר שהדדיות זה ערך בחיים באופן כללי. אם יש סיבה מיוחדת, ניחא. אני לא רואה שום סיבה, שבקונסוליה האמריקנית האירופים נכנסים חופשי, חצי מיליארד נכנסים איך שרוצים, אבל הישראלים עומדים בתור, שעות על גבי שעות. אני לא מדבר על הכסף – עזוב, הכסף פחות מעניין אותי, בגלל שהאמריקנים ככה החליטו. לי זה לא נראה סביר.
אורלי שמואל
¶
האמריקנים גם מבקרים אותך בדוחות ובסטנדרטים שהם בעצמם לא עומדים בהם, זה חלק מכללי המשחק, זה לא משהו נקודתי לגבי אשרות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מי שרוצה לבקר, שיבקר ויכתוב מה שהוא רוצה, זה בסדר, אבל הוא בא אלינו הביתה, אז זה משהו אחר. העובדה שכותבים עלי בעיתון, הכול בסדר, אבל כשעיתונאי בא אלי הביתה וכותב אצלי בבית, זה לא\, שיכתוב בחוץ, לא אצלי.
בוא נעבור להקראה.
אורלי שמואל
¶
תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע"ו-2016 – שזה כבר עכשיו 2017:
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 14(א)(4) לחוק הכניסה לישראל התשי"ב-1952 (להלן – החוק), באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לפי סעיף 14(ב) לחוק, אני מתקין תקנות אלה:
"הוראת 1. בתקופה של 3 שנים מיום פרסומן של תקנות אלה, יראו כאילו בפרט 2 לחלק ב'
שעה לתוספת הראשונה לתקנות הכניסה לישראל התשל"ד-1974 (להלן – התוספת
הראשונה), אחרי פרט משנה (ג) נאמר:
"(ד) בעל דרכון של הרפובליקה העממית של סין יהיה פטור מתשלום האגרה לפי
פרט 12 לחלק א' לתוספת הראשונה בעד בקשה לאשרת כניסה קבוצתית מסוג
ב/2".
היו"ר דוד אמסלם
¶
מי בעד? מי נגד? נמנעים?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הכניסה לישראל (הוראת שעה), התשע"ז-2017 – פטור מתשלום אגרה לאשרת כניסה קבוצתית – סין, נתקבלו.