הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 367
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום ראשון, כ"ג בשבט התשע"ז (19 בפברואר 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/02/2017
ביקור במועצות תלמידים ונוער(בי"ס, רשות, מחוז וארצי)
פרוטוקול
סדר היום
ביקור במועצות תלמידים ונוער (בי"ס, רשות, מחוז וארצי)
מוזמנים
¶
חנה שוורץ - מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
הדרה רוזנבלום - מפקחת ארצית על מנהיגות ייצוגית נבחרת, משרד החינוך
ורד פינקלשטיין - מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
ליאת תבור - מדריכת החינוך החברתי בהרצליה, מינהל חברה ונוער, משרד החינוך
משה פדלון - ראש עיריית הרצליה
איה פרישקולניק - סגנית ראש העיר, עיריית הרצליה
עפרה בל - סגנית ראש העיר, עיריית הרצליה
מאיה כץ - סגנית ראש העיר, עיריית הרצליה
יהודה בן עזרא - מנכ"ל עיריית הרצליה
שירי רפופורט - מנהלת המחלקה לנוער וקהילה, עיריית הרצליה
יקי חרל"פ - מנהל רשת המרכזים הקהילתיים הרצליה
אבי ברדה - חבר מועצת העיר הרצליה
משה וקנין - חבר מועצת העיר הרצליה
יעקב נחום - ראש אגף החינוך וערכים, עיריית הרצליה
אורלי וולף - מנהלת מחלקת מרכזי הלמידה, עיריית הרצליה
מתן - מלווה את מועצת הנוער העירונית, הרצליה
מיטל - מחלקה לנוער וקהילה, עיריית הרצליה
אורי מלכין - איש קשר ומלווה למועצת הילדים והנוער המחוזית, מחוז ת"א
חנן יזדי - מועצת התלמידים והנוער הארצית
עומר יאיר - יו"ר מועצת התלמידים של הרצליה
רעות לוגסי - יו"ר מועצת התלמידים והנוער המחוזית, מחוז ת"א
דני קציר - מתאם פעולות הכנסת, מועצת התלמידים והנוער הארצית
דניאל זליקוביץ' (זלי) - סגן יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית
איתי שובל - דובר מועצת התלמידים והנוער הארצית
אלמוג בן משה - יו"ר הוועדה האתית משפטית, מועצת התלמידים והנוער הארצית
אילה פוסטיק - מבקרת מועצת התלמידים והנוער הארצית
אופיר יקיר - סגנית יו"ר המועצה המחוזית, מחוז ת"א
מעין אורון - דוברת מועצת התלמידים והנוער המחוזית, מחוז ת"א
גל משעל - המזכ"לית של המועצה המחוזית, מחוז ת"א
ריטה פיקסלר - אני יו"ר נוער וקהילה של מחוז ת"א
נחמה שלו - מנהלת בית הספר תיכון חדש, הרצליה
תהילה ויסברג - מלווה את מועצת תלמידים, בית ספר תיכון חדש, הרצליה
גלי סער - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
אריאל דוד וייס - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
נועה לחם - יו"ר מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
רפאל סבן - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
מאט מיטלס - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
שני - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
יעל זכורוב - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
שירן אמיר - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
גפן - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
יהלי סברמן - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
יונתן - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
סיון - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
אדווה בכר - מועצת תלמידים בית ספרית, תיכון חדש, הרצליה
יניב טרבלוס - יו"ר פרלמנט הילדים של הרצליה
רומי חיות - יו"ר פרלמנט הילדים של הרצליה
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
ביקור במועצות תלמידים ונוער (בי"ס, רשות, מחוז וארצי)
(ישיבה בלשכת ראש העיר)
משה פדלון
¶
בוקר טוב. נמצאים פה חבר הכנסת יעקב מרגי, מנהל ועדת החינוך של הכנסת, מירב בן ארי, חברת הכנסת מירב בן ארי, יש לה גם זיקה לעיר הרצליה, אני אציין את זה בהמשך, חברת הכנסת נורית קורן.
משה פדלון
¶
ודאי, היא תושבת העיר. נמצאות פה סגניות ראש העירייה, עפרה בל, סגנית ראש העירייה לספורט, איה פרישקולניק, סגנית ראש העירייה לחינוך, מנכ"ל העירייה, מנכ"ל המתנ"סים, יש כל כך הרבה, אקצר ואומר, מכובדיי כולם, כל אחד על פי מעמדו, תפקידו ותרומתו לחינוך ולתרבות ולערכים בעיר הרצליה. ראש אגף החינוך, הוא לא נקרא ראש אגף החינוך, הוא נקרא ראש אגף החינוך והערכים.
ברשותכם אנחנו נצפה בסרטון קצר על העיר הרצליה, שתיים וחצי דקות. (הקרנת סרטון).
משה פדלון
¶
שוב בוקר טוב לכולם. הצטרפה אלינו מאיה כץ וכעת הצטרף אלינו חבר הכנסת יהודה גליק. ברשותכם, לפני שניכנס לנושא המרכזי, למהות הביקור, החינוך הבלתי פורמלי, בשלוש דקות מה היעדים של העיר הרצליה. אנחנו קבענו לעצמנו ארבעה יעדים מרכזיים, האחד זה למנף את החינוך, התרבות והערכים בעיר, להתמקד בחינוך בתחום המדעים, מדע, טכנולוגיה, מתמטיקה, אנחנו בעוד פחות מחודש משדרים לוויין תלמידים, ב-16 במרץ, השקעה של 15 מיליון שקלים, 1.720 קילו, זה נבנה על ידי תלמידים מבית ספר להנדסאים בעיר הרצליה. זה הלוויין הראשון של תלמידים בעולם. אנחנו משקיעים בתחומי המתמטיקה וכמובן בתחומי התרבות, החינוך הבלתי פורמלי, שאני אציין בהמשך.
נושא שני, אנחנו עוסקים בדיור, התחדשות עירונית, דיור בר השגה, הולכים לבנות אלפי יחידות דיור במחיר משתכן. יצאנו לדרך ועל כך לא ארחיב, בכל זאת זו סקירה של שעה וחצי. נושא שלישי, למנף את הכלכלה, העסקים והתיירות בעיר. ברוך ה', אזור התעשייה שלנו מלא, בתי המלון במצב טוב מאוד ואנחנו ממשיכים לעודד יזמים להשקיע בעיר הרצליה והבשורה האחרונה, חברת מייקרוסופט העולמי בונה את הסניף שלה בעיר הרצליה, 50,000 מטר מרובע, 3,500 עובדים, הטרקטורים עובדים, ב-2020 המבנה הזה יקום וזה ערך מוסף לעיר עם כל המשמעויות.
הנושא הרביעי שאנחנו עוסקים בו זה רווחה, טיפול בגיל השלישי, בניצולי שואה ובילדים בסיכון. יש לנו בעיר 500 ילדים בסיכון, הם תחת שליטה ובקררה של ראש העירייה וההנחיות פה הן מאוד ברורות לטיפול בהם. אנחנו רוצים אותם תלמידים טובים ואזרחים טובים אחרת נצטרך לבנות עוד בית סוהר בעבור אותם ילדים ואנחנו משקיעים רבות באותם ילדים. פה יש לנו כבר הישגים. כשאני אומר הישגים, פתחנו סניף של הצופים ביד התשעה, שכונה קשה. כשאני אומר הישגים, אותם ילדים נמצאים במסגרות של עד השעה שבע בערב ולא הולכים בשעה אחת, זאת אומרת בשעה אחת מסיימים ללמוד, מגיעים למרכז שנקרא 'דרך הגליל', שם מקבלים סיוע במקצועות הליבה, ארוחת צהריים, ארוחת ערב, פרויקט שהובילה ובנתה יקירתנו חברת הכנסת מירב בן ארי. מאז שעזבת, את עזבת אותנו עם 60 חניכים, היום יש כ-150 חניכים ואנחנו מצילים את אותם ילדים. יש לנו מאות ילדים נוספים בשמונה מועדוניות בעיר. שוב, מסיימים את פעילות הגן, הסעות לשמונה מועדוניות, ארוחת צהריים, פעילויות, ארוחת ערב והביתה.
ברשותכם, לגבי החינוך הבלתי פורמלי. יש לנו פה מועצת נוער, יש תלמידים יקרים שנמצאים פה.
משה פדלון
¶
יושבת הראש נמצאת כאן וברשותכם אנחנו כאן מנהלים פרלמנט ילדים, מגיעים אליי כל חודשיים הילדים והם הכי יקרים לי. הם עולים לי הרבה מאוד כסף ואנחנו מממשים את הבקשות שלהם. סתם לדוגמה, ילדים מתלוננים שאין להם איך לנגב את הידיים, אז אמרתי, טוב, בוא נשים להם מייבשי ידיים. זה עלה לי 700,000 שקל, אבל שמנו את זה בכל בתי הספר.
יש לנו בעיר כשישה מתנ"סים פעילים, רובם בפריפריה, אם זה ביד התשעה, בנווה עמל, בשיכון וייצמן, בנוף ים, בנווה ישראל. יש לנו חמישה סניפים של תנועת הצופים, 2,200 חניכים בצופים. יש לנו מועדון נוער, שאתם תבקרו בו, יש עמותה שנקראת 'בני הרצליה', עוסקת בספורט, כ-8,000 ילדים מתוך 17,000 ילדים משתתפים בחוגים. בנוסף יש לנו את היול"א אחר הצהריים, פעילות של יול"א ב-103 גנים, 2,500 ילדים ביול"א. יש לנו מרכז ספורט שנקרא אפולוניה, מרכז מאוד יפה, מאוד מדוגם, בו משתתפים מאות ילדים, גם בשחייה וגם בג'ודו.
משה פדלון
¶
לא, אני רוצה שתראו דברים יפים. ההנחיה שלי לכל הגופים שילד שיד ההורים אינה משגת ייכנס לחוג. אין 300 שקלים יירד ל-200, 150, 10 שקלים, אבל כל הילדים יהיו בחוגים, כולל בתנועות הנוער. זו ההנחיה שלי ואנחנו נותנים הנחות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה לא מובן מאליו. בימים האחרונים נכנסו מספר חברי כנסת יחד איתי בהידברות להביא למצב של חקיקה, שלא יהיה מצב שילד בישראל לא משתתף לפחות בחוג אחד או שניים. אז זה לא מובן מאליו שעירייה מיישמת את זה הלכה למעשה, דיפרנציאלית, זה מבורך.
משה פדלון
¶
אנחנו כרשות מכסים את א ותן הנחות. ב'בני הרצליה' זה מסתכם ב-700,000-800,000 שקל. ניקח את יול"א, ביול"א ישנן הנחות של כ-800,000 שקל לילדים ועוד אנחנו מחזיקים סייעות. אף אחד לא מכיר בסייעות, זה עולה לך, כמה, יקי?
יקי חרל"פ
¶
סייעות רפואיות לילדים עם אלרגיות. משרד החינוך נותן להם מימון עד שעה שתיים, הילד רוצה להמשיך בצהרון, משרד החינוך מפסיק את המימון, העירייה והמרכזים הקהילתיים, אנחנו ביחד מממנים.
משה פדלון
¶
זה עולה לנו מאות אלפי שקלים. זו הנחיה. הנחיה למתנ"סים, לארגוני הספורט, לוועדי שכונות, בתי ספר, לאתר ילדים שלא מגיעים לפעילויות ואנחנו מממנים את זה. כל הילדים בעיר נמצאים בפעילות.
זה בגדול העיר הרצליה. בסך הכול רשות איתנה, גם המצוקות מגיעות לראש העירייה ואנחנו מטפלים עד לרמת הפרט. אני מטפל כעת בשני ילדים קטנים שהגיעו לארץ, אין להם ביטוח רפואי, גם זה נופל על הרשות ואנחנו מטפלים בהם ומקפידים לסגור פערים. סגרתי בית ספר בפריפריה, ביד התשעה, הילדים לומדים במרכז העיר וברוך ה' ההישגים שלהם משתווים לילדי המרכז. אנחנו כל הזמן במגמה של צמצום פערים, לא רק אצל הילדים, גם אצל המבוגרים, וברוך ה' יש הצלחות, שרק יימשך ככה.
זה היום שלכם, אני פתחתי בעשר דקות שלי, אני אתן לתנועות הנוער פה להציג את מה שאתם הולכים לעשות עם כל המשמעויות. בבקשה.
חנן יזדי
¶
שלום לכולם, חנן יזדי, יושב ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית. שלום לך, אדוני ראש העיר, מר משה פדלון, יושב ראש ועדת החינוך, מר יעקב מרגי, חברי כנסת נכבדים, מנכ"ל העירייה, מכובדיי כולם, אני מצטער שאני לא יכול להזכיר את כולם. קודם כל אנחנו מודים לך על אירוח הסיור, לא מובן מאליו שרשות מקומית נרתמת. חשוב לי גם לציין את מועצת הנוער של הרצליה, שאנחנו רק שומעים ממנה דברים טובים שהיא עושה למען הנוער בעיר. ברכות ליושבת הראש החדשה שנבחרה, אנחנו נאחל לה גם בהזדמנות ובמעמד הזה הצלחה רבה בתפקיד.
חנן יזדי
¶
עומר, יושבת ראש מועצת הנוער של הרצליה. אנחנו, מועצת התלמידים והנוער הארצית, במשפט אחד, כגוף הנבחר הרשמי והמייצג של בני הנוער בכל הארץ, בקשר מתמיד גם עם הרשויות המקומיות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אמרתי, כשיהודה הסיח את דעתך, היא לא יכולה להצליח בתפקידה אם היא לא פוקדת את הוועדה פעמיים שלוש.
חנן יזדי
¶
המועצה, כגוף הנבחר והמייצג, גם פועלת עם הרשויות המקומיות, עם השלטון המקומי וכמובן גם עם ועדת החינוך ואנחנו עוד נדבר על זה הרבה במהלך היום וגם בסיכום שלנו. אנחנו גם אחרי פרויקט כנסת צעירה שהיה הצלחה גדולה והפעיל את כל הוועדות וכל הוועדות בכנסת גם נרתמו, בעצם לענות גם על צרכי הנוער ואני חושב שזה מאוד מאוד חשוב. אז שוב אני מודה, ואני לא אאריך בדברים, על האירוח. תודה לך, אדוני ראש העיר, על האירוח.
עומר יאיר
¶
שלום לכולם, בוקר טוב, בוקר טוב, ראש העיר, חברי כנסת, מכובדים יקרים. אני עומר יאיר, יושבת ראש מועצת התלמידים החדשה של הרצליה. אני רוצה לספר על שיתופי הפעולה שכבר התחילו להיות עם ראש העיר ועם העירייה ועם עפרה בל ומאיה כץ, בנוגע לספורט בהרצליה, שכבר התחיל להיות שיפור ומודעות לספורט, עם התחבורה הציבורית, עם הפגישה עם מאיה כץ עם מטרופולין. אני רוצה גם לספר שראש העיר הציע, עם שיתוף פעולה של בתי הספר בעיר. הצענו לעשות מחזוריות, כך שגם המועצות הבית ספריות יוכלו להרוויח כספים ולממן את המטרות שלהם.
עומר יאיר
¶
בזכותכם יוכלו להגשים את המטרות ולהכפיל יעדים. ועם מועצת הנוער הארצית והמחוזית, יש לנו נציגים ויש לנו את איתי שובל שהוא גם היה יו"ר המועצה המחוזית ואנחנו מודעים לכל מה שקורה עם כל המועצות בארץ, לרוב. אני מאחלת לכם יום נעים ועשייה רבה, תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב לכולם, שבוע טוב. הכי כיף לבוא למקום שהדברים זזים ונעים. כל מה שנגע ראש העיר בסקירה, אני חייב לומר בגילוי נאות, בפעם האחרונה שישבתי כאן על המקום הזה בדיוק וראשת העיר ישבה כאן, גרמתי לעירייה להוציא 18 מיליון שאחר כך גדלו ל-22 מיליון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה הגיע ל-40 מיליון? לא אכפת לי מקופת העירייה, העיקר שהאזרחים נהנים. בפעם השנייה האחרונה שהייתי כאן, זה היה בחנוכת אולם הספורט בוולפסון. אז אין ספק שאני לא מופתע כשאכן הדברים נעים ומסתדרים, אבל כל מה שנגע ראש העיר, אלה הדיונים שלנו בשגרה מול הצרכים והחסכים במקומות אחרים. כך צריך לשאוף, שכל ילד ישתתף בחוגים, המימון הדיפרנציאלי לאותם חלקים באוכלוסייה שלא יכולים לממן את החוגים ותנועות נוער ויום לימודים ארוך. כשראש העיר עושה את זה מעצמו, וולונטרית, אנחנו היום כדי לגרור את כל המערכת להסדרה מסוימת של מה שנקרא יום חינוך ארוך בגנים והלאה, להסדרה מסוימת, הצהרונים שהעיריות עשו, יול"א, אני חושב שזו מסגרת אידיאלית כשבמיוחד עם החשיבה הזו אנחנו היום מקיימים שולחן עגול, לא מחייב, בוועדת החינוך, מיוזמתי, וולונטרית, כדי לתת מענה לנושא הילדים עם האלרגיות באותן שעות שהם בחינוך הפורמלי.
אז כל הכבוד על היוזמות. אנחנו באנו היום, אני אגיד לכם את האמת, לא לפרגן לעירייה, באנו לעקוב מקרוב אחרי הפעילות של מועצת התלמידים והנוער הארצית, אנחנו נסייר. אני מודה לראש העיר על האירוח, זה נותן רוח גבית. אני אומר לכם, אם מישהו חשב שהנוער במדינת ישראל פסיבי, אז מהקדנציה האחרונה של מועצת התלמידים והנוער הארצית הם כבר לא פסיביים, הם שותפים לעיצוב פניה של החברה בישראל, הם שותפים לעיצוב פניה ודמותה של מערכת החינוך במדינת ישראל, שותפים פעילים בדיוני ועדת החינוך. אני חושב שזה נכון, זה טוב וכשיש שיתופי פעולה ויש שילוב ידיים זה מכפיל כוח. אין לי ספק שיהיו תוצאות טובות וחיוביות לשיתוף הפעולה הזה.
משה פדלון
¶
אני מאוד מודה לכם. יש לנו עיר נהדרת, יש לנו תושבים נהדרים ויש לנו בני נוער מצוינים. הזמן קצר, אבל ניקח את הנתון של אחוזי הגיוס - - -
נורית קורן (הליכוד)
¶
אדוני ראש העיר, סליחה שאני מפריעה לך, אבל, חברים, מאוד חשוב לי לומר את זה, אני תושבת הרצליה, מכירה את החינוך, יודעת שכל מה שהבטחת בבחירות קיימת, ובדקתי עכשיו על ה-10 שקלים לחוג. אני רוצה לומר, יש הרבה אנשים שלא יודעים שהייתי בבית ספר שז"ר גם מורה מחליפה וגם סייעת לילד ועם כל הניסיון הזה, חוץ מזה שגידלתי ארבעה ילדים בעיר, אז אני מביאה אותו לכנסת ואני עומדת על דברים לפעמים, גם בוועדת החינוך, מכיוון שהתנסיתי בכל כך. מה שהילדים האלה עושים במועצת התלמידים זה חשוב מאוד, לא פעם מגיעות לשולחן שלנו כחברי כנסת הצעות שהן הצעות מאוד חשובות וצריך לשים לב ואני רואה שאתה לוקח את זה לתשומת לבך ועושה. אני קיבלתי השבוע הצעה שאני הולכת לכתוב הצעת חוק, שבית הספר צריך ללמד כישורי חיים, כישורי חיים אמיתיים ברגע שמסיימים את כיתה י"ב, כמו להגיע לקופת חולים, ביטוח לאומי, משרד הפנים, חשבון בנק, כל הדברים האלה. אני אעביר את הצעת החוק לכל החברים.
מתן
¶
זה אחד התיכונים הגדולים בהרצליה ואחד המובילים שבהם. מועצת התלמידים בראשות תהילה יציגו את הפעילות שלהם. אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול, בבקשה.
ליאת תבור
¶
אני חייבת לומר שלא סתם מתן אמר, התיכון הזה זה תיכון מדהים. יש פה מנהלת שבאמת כל כולה לב וערכים של חינוך חברתי.
ליאת תבור
¶
וקבוצה של מועצת תלמידים מופלאה ומדהימה ורכזת חברתית, שרון ורווית גם פה. אנחנו צוות חינוך חברתי הכי גדול בעיר, בוא נגדיר את זה ככה.
נחמה שלו
¶
בוקר טוב, ברוכים הבאים בצל קורתנו, חברי כנסת יקרים, אנשי החינוך החברתי, תלמידי מענ"ה, מועצת התלמידים שלנו, תהילה, מובילת המועצה, מורים יקרים. אני יודעת את הרציונל שעומד מאחורי המועצה, כל מה שקשור לנושא המנהיגות ופיתוח המנהיגות והדמוקרטיה והשוויוניות וכו', אבל אני רוצה להגיד שלושה משפטים שעומדים לי בחזון האחר, כמובן לקדם את הדבר הזה.
במסכת אבות בפרק ב', משנה ה', אומר 'במקום שאין אנשים השתדל להיות איש'. מפרשת המשנה, במקום שאין אנשי ציבור שתורמים לציבור השתדל אתה להיות במקום הזה. אני חושבת שמה שהמועצה הזאת עושה זה בדיוק לקחת את שרביט ההנהגה במקום הזה של מעבר להיות תלמיד להיות גם איש ציבור בתוך הציבוריות הבית ספרית, עם כל התנאים שמסביב, הקלים והקשים.
עוד שני דברים שנראה לי נכון, שמובילים את המועצה. כבר אמר פעם אחד הרבנים שכל אדם בא לעולם בשביל לתקן משהו ואלה התיקונים הקטנים שאנחנו משתדלים לעשות בשביל להגדיל את מעורבות התלמידים ואת מעורבותם בקהילה. הדבר האחרון שהייתי רוצה להדגיש זה שזכויות לא דורשים, זכויות יוצרים ואנחנו משתדלים בתיכון חדש ליצור את הזכויות האלה.
אני רוצה להודות לכם, מועצה יקרה, על כל העבודה, תהילה, על העבודה המקסימה והמדהימה שאתם עושים ביחד, על ההתגייסות וההתייצבות לכל פעילות כזאת ואחרת ואני חושבת שהדברים ידברו בעד עצמם. שיהיה לנו יום נעים.
תהילה ויסברג
¶
אני רק אגיד כמה מילים. אני אציג את עצמי, תהילה ויסברג, אני מלווה את המועצה זו השנה השנייה. אני שנה שלישית בחינוך, הגעתי לחינוך אחרי הסבה מקצועית משוק ההון שעסקתי 15 שנים, והאני מאמין שלי זה בעצם להביא את התלמידים לעולם האמיתי, לתת משהו קצת אחר, לתת להם ליזום ולדעת שבכל אחד ואחת מהם קיים יוזם, קיים מנהיג ואתם תראו איך זה בא לידי ביטוי פה. אני לא אכביר במילים כי אני רק מלווה אותם, אני איתם ביחד וזה שלהם.
לפני שנתחיל נעשה סבב קטן. אני חייבת להגיד שלא כל המועצה נמצאת פה, רק נציגים מתוך המועצה, כי יש לנו מועצה ענקית. אז כל אחד רק יגיד אם אפשר את השם שלו, מאיזה שכבה ומה הוא מרגיש שהמועצה תרמה לו.
גלי סער
¶
אני גלי סער, תלמידה בי"א, שנה שנייה שלי במועצה, אני משמשת בתור דוברת ואני חושבת שהמועצה תרמה לי בפיתוח המנהיגות שלי.
אריאל דוד וייס
¶
אני אריאל דוד וייס, אני תלמיד שכבה י"א. זו השנה השנייה שלי בגלגל המועצות, גם במועצה העירונית וגם במועצה הבית ספרית. אני באמת מרגיש שהמועצה נותנת לי משהו שהוא משמעותי, משהו שאני באמת יכול לקום בבוקר ולהגיד שבשבילו אני קם, זה משהו שאתה מרגיש שהוא חלק מאוד גדול ממך. אם זה לא מועצה, אז זה משהו אחר, אבל אני מרגיש שהמועצה זה דרך מאוד מאוד טובה שאפשר - - -
נחמה שלו
¶
הבחור הזה, עם מדי הייצוג שלו, שייך לקבוצת דיפלומטיה ויחסים בינלאומיים שמשגררת את ישראל בכל מיני מקומות והיום הוא שייך גם לקבוצה שהגיעה ללוות את הילדים.
אריאל דוד וייס
¶
בעצם זה משהו מאוד משמעותי כי זה גם מפיג אותך מהלימודים, כי זה מאוד קשה ללמוד וללמוד וללמוד, אתה רוצה גם לעשות משהו ולתת מעצמך. אז זה באמת מפתה המקום הזה, שאתה יכול להגיד 'עשיתי משהו', אתה יכול להיאחז במשהו שהוא מוחשי, בעשייה.
נועה לחם
¶
אני נועה לחם משכבת י"א, אני יושבת ראש המועצה. מעבר לזה שהמועצה היא כיף לא נורמלי המועצה גם תרמה לי המון בזה שהיא חשפה אותי להתנדבויות בהמון מקומות שלא חשבתי שאני אגיע אליהם קודם. מעבר לזה אני גם הרבה יותר מעורבת בחיים של השכבה שלי ושל שאר בית הספר.
רפאל סבן
¶
שלום, אני רפאל סבן, המועצה מאוד תרמה לי בכל מה שקשור להבעה, לדיבור עם אנשים וגם לקחת יוזמות ולתפעל פה דברים.
מארק מיטלף
¶
אני מאט מיטלס, אני בכיתה י"ב, אני סגן יושב ראש והמועצה נתנה לי את האומץ ואת הביטחון להתמודד לתפקידים מנהיגותיים, כמו סגן יושב ראש.
שני
¶
אני שני, שכבה י"א. המועצה נתנה לי את המקום הכי טוב להתבטא בכל המובנים, אם זה להתחיל פרויקטים ולדעת איך לסיים אותם או להמשיך אותם הלאה.
גפן
¶
קוראים לי גפן, אני משכבה י"א, זו השנה השנייה שלי במועצת התלמידים. המועצה גרמה לי לפתח יכולת ביטוי וכושר ביטוי ולגרום לאנשים - - -
שירן אמיר
¶
אני שירן אמיר, משכבה י"א, שנה שנייה שלי במועצה. המועצה נתנה לי לראות בעיות שלא חשבתי שאני אראה ולעזור לילדים.
יהלי סברמן
¶
קוראים לי יהלי סברמן, אני בשכבת י"א, שנה שנייה שלי במועצת התלמידים. אני חושבת שמועצת התלמידים תרמה לי את היכולת להיות יותר קשובה לכלל התלמידים שנמצאים בתיכון, להיות יותר מעורבת וגם לדעת לנהל את לוח הזמנים שלי בהתאם לכלל העיסוקים שיש לי.
יונתן
¶
שלום, שמי יונתן, משכבת י"ב. אני כבר שנה שישית, שלוש שנים בחטיבה ושלוש שנים פה. מה שאני למדתי ממועצת התלמידים זה אולי לחשוב קצת מחוץ לקופסה, להבין דברים שלא תמיד ברורים.
סיון
¶
אני סיון משכבה י"א. זאת השנה הראשונה שלי במועצה ואני ממש לא מתחרטת על אף רגע. מה שהמועצה תרמה לי זה בדומה למה שכולם אמרו פה, זה מאוד שיפר לי את יכולת ההתבטאות שלי ועבודה בצוות, פעולה עם המון אנשים, שיפר לי את היכולת לפתור בעיות בבית הספר ובכלל.
אדווה בכר
¶
אני אדווה בכר, משכבת י', אני נציגה במענ"ה, המועצה האזורית של הרצליה, המועצה בשבילי זה משהו די גדול בחיים שלי. למדתי כושר מנהיגות. המועצה לימדה אותי איך לסדר לוח זמנים כמו שצריך, לתרום, להביא בלי שום שכר, בלי שום תמורה, להביא מעצמך ולהבין שיש אנשים שבאמת צריכים את זה ואתה יכול להתנדב בשבילם.
חנן יזדי
¶
אז ככה, רק כדי להציג מה הרציונל מאחורי היום. היום נעבור שלב אחרי שלב בכל הדבר הזה שנקרא מועצות התלמידים והנוער, גלגל מועצות התלמידים והנוער. עכשיו אנחנו נמצאים במועצת התלמידים של בית ספר תיכון חדש בהרצליה, אחר כך גם נודה כמובן. מכאן נמשיך לפגוש את מועצת הנוער העירונית של הרצליה, משם אנחנו נמשיך לפגוש את מועצת התלמידים והנוער המחוזית של מחוז תל אביב ומשם ניפגש עם המועצה הארצית. מלווים את הסיור גם חברי הנהגת מועצת התלמידים והנוער הארצית, אלמוג בן משה, יושבת ראש הוועדה האתית משפטית, אילה, מבקרת המועצה, זלי, סגן יושב ראש המועצה ודני, מתאם פעולות הכנסת שלנו ואיתי, דובר המועצה וכמובן הדרה רוזנבלום, מנחת המועצה ומפקחת מנהיגות ייצוגית נבחרת וגם חנה שוורץ, מנהלת מינהל חברה ונוער במחוז תל אביב, ורד, ליאת וכל המכובדים שכאן. זה בערך הרציונל של היום, אנחנו נעקוב אחרי הפעילות.
נועה לחם
¶
משהו באזור של חמש עד שבע דקות ואז יהיה סרטון של תמונות מכל מיני פעילויות שעשינו. מקווה שתיהנו.
אריאל דוד וייס
¶
היום אנחנו נדבר איתכם על בית הספר קצת, על התיכון שלנו ועל מועצת התלמידים. אני אספר לכם קצת על הייחודיות של התיכון שלנו. בעצם הייחודיות של התיכון שלנו שאנחנו מאמינים בלהיות איתך. העיקרון הוא שקבוצות ההנחיה הן קטנות והיחס עם המנחה הוא יחס ישיר, הוא יחס שמתמשך ואנחנו יכולים לגשת אל המדריכים שלנו בקלות ולספר להם על הצרכים שלנו ועל הקשיים שיש לנו ועל הדברים שאנחנו צריכים להתמודד איתם. המון תודה לנחמה שלו, מנהלת בית הספר, שנותנת לנו את הרוח הגבית הזאת באמת להאמין שאפשר לעשות ושאפשר לשנות והיא באמת משקיעה בנו המון. אז המון תודה, נחמה, אנחנו מאוד מעריכים את זה.
אריאל דוד וייס
¶
מי אנחנו? אנחנו מועצת התלמידים של תיכון חדש, אנחנו מורכבים מכ-25 נציגים שנבחרו בבחירות דמוקרטיות והם בעלי זכות הצבעה, הם יכולים להצביע ולהתמודד לתפקידים אחר כך בגלגלי המועצות. אנחנו דואגים גם לשלב המון פעילים שיכולים להצטרף גם במהלך השנה ולעזור לפעילויות של המועצה, ברגע שקם איזה שהוא פרויקט. ההבדל בין הנציגים לבין הפעילים זה שלפעילים אין את זכות ההצבעה כמו שיש לאלה שנבחרו בבחירות דמוקרטיות, אבל הם נותנים המון כוח ומשמשים כמכפיל כוח משמעותי מאוד למועצה.
הקטע הוא שמאוד חשוב לנו שיהיה לנו ייצוג בעיר, שיהיה לנו ייצוג במענ"ה. יש לנו פה בחדר שלושה נציגים במענ"ה, יש את גלי סער, יש את אדווה בכר ויש אותי, שאנחנו מייצגים את תיכון חדש במענ"ה. אנחנו דואגים מאוד שהבחירות למועצה יהיו מאוד מאוד דמוקרטיות, שכל העקרונות של הדמוקרטיה יחולו, החשאיות, הכלליות, השוויוניות ואנחנו דואגים שלכולם תהיה התמודדות הוגנת, אנחנו נכנסים לכיתות ומספרים לכולם עד כמה זה חשוב, מועצת התלמידים, עד כמה זה משמעותי, כמה שהם חייבים להשתמש בקול שלהם ולהצביע. זה משהו שאנחנו רואים כמאוד מאוד חשוב בבית הספר.
אריאל דוד וייס
¶
אחוזי הצבעה מאוד מאוד גבוהים, אנחנו מעודדים את כולם ללכת לקלפי ולהצביע. זה באמת חווייתי, עשינו את זה גם בשבוע הדמוקרטיה, מהבחינה הזו שזה מאוד מאוד חשוב.
גלי סער
¶
כמו שהצגתי את עצמי, אני גלי סער, אני גם נציגה במענ"ה וגם שנה שנייה במועצה וגם דוברת ואני אסביר לכם קצת על תפקידי המועצה בבית הספר. אז קודם כל אנחנו מייצגים את כלל ציבור התלמידים בתחומים שונים מול הנהלת בית הספר. לדוגמה, אנחנו בזכות ההנהלה שמנו בכל כיתה שעון למען התלמידים. בימים אלה אנחנו יושבים עם רכזי השכבות כדי לתאם את לוח המבחנים עם התלמידים. אנחנו גם נורא משפיעים על הלך הרוח הבית ספרי, אנחנו עושים הפסקות פעילות ופעילויות כמו בט"ו בשבט וביום האהבה. מסייעים בארגונים בית ספריים, אנחנו משתתפים בטקסים, ביום פתוח, שיקרה מחר, ואנחנו מתכננים לייצג את עצמנו כראוי כמו כל שנה.
גלי סער
¶
אנחנו גם מייצגים את בית הספר שלנו במועצה העירונית, כמו אדווה, כמוני וכמו אריאל. והדבר הכי חשוב בשבילנו זה תרומה לקהילה ולסביבה בה אנחנו חיים שרפאל, היו"ר לשעבר, יסביר. תודה.
רפאל סבן
¶
תהליך העבודה שלנו מתחיל בזה שיש לנו פגישות פעם בשבוע, הפגישות הן אחרי שעות בית הספר. התלמידים שמגיעים לפגישות זה תלמידים שבאמת מגיעים ממקום של רצון. פעם בשלושה שבועות או חודש, לפי הצורך שלנו באותו הזמן יש לנו פגישות עם ההנהלה, בהנהגת נחמה כמובן, כדי לדסקס על פרויקטים, על פעילויות ובאמת שאנחנו מקבלים שיתוף פעולה יוצא דופן.
במהלך הפגישות אנחנו מדברים על הפרויקטים שלנו, מדברים על פרויקטים שהיו, רואים מה ההצלחה שלהם, מתכננים לו"ז, מקבלים סדנאות. למשל רק ביום רביעי האחרון הייתה לנו סדנה אורחת על אקטיביזם חברתי וכמובן שבסוף כל פגישה יש לנו פרוטוקול שאנחנו שולחים לכל תלמידי המועצה, כך שגם תלמידים שלא יכלו להגיע באותה פגישה גם נשארים מעודכנים במה שאנחנו עושים.
אריאל דוד וייס
¶
אז כמו שהסברתי על הבחירות, אנחנו עשינו אותם בשבוע הדמוקרטיה. כמו שאמרתי אנחנו מדגישים שכל תלמיד יכול להתמודד, אנחנו משתדלים מאוד לשלב את הכיתות התקשורתיות בבית הספר. בשנה שעברה היה נציג מהכיתה התקשורתית.
נחמה שלו
¶
הכיתה התקשורתית זו כיתה שנמצאת על הרצף האוטיסטי, יש לנו שמונה ילדים כאלה, הם שותפים לכל הפעילויות של השכבה. זו כיתה בפני עצמה, שאנחנו משלבים אותם כל אחד על פי יכולתו, תופרים את החליפה האישית. היה לנו מחזור אחד, שאני יכולה להגיד בגאווה שתלמיד אחד סיים בגרות מלאה ותלמידים אחרים עשו בגרות חלקית. מה שחשוב זה שבאמת הם שותפים ופעילים בכל חיי בית הספר, אם זה הצגות ואם זה טיולים ואם זה מסע ישראלי ואם זה כל פעילות שאנחנו עושים. הדבר היפה, שהמועצה שהחבר'ה עכשיו מספרים זה על שיתוף הפעולה גם עם הילדים הללו.
אריאל דוד וייס
¶
אז אנחנו מאוד רוצים לשתף אותם בפעילות של המועצה, זה מאוד חשוב והיה לנו נציג גם בשנה שעברה.
אנחנו חלק מאוד קריטי בגלגל המועצות, כי אנחנו בתוך השטח, אנחנו אלה שעוזרים למי שרוצה לעלות לגלגלים היותר גבוהים במועצות, לכיוון הרשות, לכיוון המחוז, לכיוון הארצית. זה משהו שמבחינתנו מאוד חשוב לעודד את זה, שיהיה את הרצון להגיע למקומות האלה. אחרי שהרכבנו את המועצה אחרי הבחירות עשינו בחירות פנימיות בתוך המועצה בין כל הנציגים לתפקידים השונים, לתפקיד יושב הראש, לתפקיד סגן יושב הראש, לתפקיד הדובר, לתפקיד המזכ"ל ולתפקיד הגזבר.
רפאל סבן
¶
שלום, אני רפאל סבן, אני היו"ר הקודם. עשינו מספר פרויקטים, זה הפרויקטים העיקריים. קודם כל זה פתיחת השנה, אנחנו לוקחים חלק בטקס פתיחת השנה, מחלקים שי לתלמידים וגם היו"ר נואם. אנחנו עשינו גם מכירת חולצות בית ספריות במחיר סמלי של שקל אחד. הבוגרים שסיימו בשנה שעברה, לקחנו מהם את החולצות, אספנו את החולצות הישנות שלהם, כיבסנו אותם ומכרנו אותם בשקל אחד לכל התלמידים כדי שכל מי שירצה יוכל לקנות.
גם עשינו פעילות עם עמותת 'לתת'. המועצה העמידה דוכנים בסופרמרקטים בעיר ואנשים תרמו לנו מוצרים לקראת ראש השנה למשפחות נזקקות. עשינו את יום המורה, הפסקות פעילות, יום בריונות ברשת. המועצה קיבלה סדנה של ארבעה מפגשים שבמהלכה הסבירו לנו על הסכנות של בריונות ברשת, על דרכי התמודדות ואת כל החומר הזה העברנו בחזרה לשכבת י' בשנה שעברה, עשינו יום מאורגן, עברנו בין כל הכיתות והעברנו את התכנים.
גם עשינו את יריד תרומת השיער עם עמותת פל"א. עמותת פל"א זה פאה לכל אישה, היא נמצאת בבתי חולים ונותנת פאות לנשים חולות סרטן.
רפאל סבן
¶
כן, גם תהילה תרמה את השיער. עשינו את זה פה באולם ספורט, עמותת פל"א הביאה ספרים משלה וגם ספרים פרטיים, שבאו לעזור בהתנדבות ויצרו קשר עם העמותה. באו לפה אנשים גם מהרצליה וגם מחוץ לעיר וכולם באו לתרום. עשינו גם בקניון פעילות בשבעת הכוכבים, העמדנו דוכן וילדים, גם מהמועצה וגם במסגרת המעורבות החברתית שלהם, באו ועזרו לנו להסביר על הפרויקט הזה. אנחנו מאוד גאים בו.
עכשיו גם עשינו עידוד החתמה על כרטיס אדי, שאריאל לקח בו חלק גדול, אז אני אתן לו להסביר על הפרויקט.
אריאל דוד וייס
¶
כמו שרפאל אמר, לקחתי חלק בהתנעה של הפרויקט הזה של החתמת כרטיסי אדי. הפרויקט הזה הוא פרויקט שהוא מאוד מאוד חשוב לנו, עשינו אותו בגלל שראינו שיש מחסור באנשים שרוצים לחתום על הכרטיס הזה וזה כרטיס שהוא מאוד מאוד משמעותי. מה שרצינו לעשות זה לעודד את החתימה על הכרטיס הזה כי יש מחסור, כמו שאמרתי. זה מתחלק, יש את מה שעשינו ויש את מה שאנחנו מתכוונים לעשות. עד עכשיו הצלחנו לגייס 78 חתימות לכרטיס הזה במהלך ערבי הורים שהיו. אנחנו מתכוונים להרחיב את זה למסגרת עירונית, בעצם לפתוח דוכנים ברחבי העיר בשביל לעשות מזה קצת יותר רעש, להחדיר את זה לתודעה.
משה וקנין
¶
שלום, אני רוצה להגיד משהו. אני חבר מועצה בהרצליה ויש בזה גאווה גדולה לראות בתור חבר מועצה את הפעילות בבית הספר, זה ממש כאילו החזון של ראש העיר בהרצליה. אתה רואה את ההטמעה שלו בכל מערכת חינוך עירונית, ההשקעה פר תלמיד, אם זה ביסודי, בחטיבות ובתיכונים וזה מחלחל לאחד ואחד. הדמוקרטיה פה חוגגת, זה דבר אדיר וחשוב מאוד. אתם דור העתיד שלנו, אתם דור העתיד, ככה זה מתחיל, במנהיגות בית ספרית ואז ממשיכים הלאה עד שמגיעים לחברי כנסת ומסיימים בממשלה.
ומילה אחרונה, לכל הצוות שנמצא פה, במיוחד יעקב נחום, ראש אגף החינוך, תודה ענקית לך על ההחזקה בצורה מדהימה בהרצליה. זה גאווה לנו בתור תושבי העיר וחברי המועצה, יישר כוח לכולם.
הדרה רוזנבלום
¶
משהו קטן בסגירת המעגל. אחד הקורסים הראשונים שהנחיתי מנחי מועצות רשותיים הייתה שירי רפפורט, שאי אפשר להתעלם מזה שבמשך שנים ליוותה את המועצות ויש פה בכל אופן איזה שהיא סגירת מעגל. אני רוצה מאוד מאוד להודות, תיכף ראינו שאת הולכת להיות מנחה רצינית, שגם הגיעה לקורס שאנחנו מקיימים אחת לשנה לכל המנחים הרשותיים והבית ספריים. ותודה ענקית למנהלת שככה במהירות אדירה, זה היה רעיון של אורי מלכין, אני עושה קצת סגירות, אנחנו התלבטנו בין שלושה מחוזות והוא פשוט שכנע אותנו ש - - -
הדרה רוזנבלום
¶
באמת כיף. אני פשוט אומרת שאני חייבת לומר את זה כי באמת זה לא מובן מאליו שעוצרים את יום הלימודים, התחלת שבוע, יום ראשון, באמת תודה ענקית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כמה מילים. אין ספק שזה מבורך שיש שיתופי פעולה ויש מועצות שמרוצות ועושות. אהבתי את מה שאמרתם, אבל לא אהבתי שזה התמקד רק במה שנתנה לכם המועצה. הייתי באמת חושב, להבא, אין לי ספק מה אתם עושים, אני יודע את זה, כשאתם מציגים, פועל יוצא של הנתינה שלכם זה קבלה, אתם מקבלים, אבל כשאתם מציגים את עצמכם חשוב מאוד שתציגו גם את העשייה, ממש לרדת לרזולוציות, במה מתבטאת החברות שלכם, במה מתבטאת הפעילות של המועצה, אבל אין לי ספק, אני יודע מה אתם עושים.
יש לי רק לברך אתכם, כי זה לא מובן מאליו, שכבה י"א, אני מכיר את העומסים, אני מקווה שהמנהלת שלכם, לא כשאר מנהלות בתי הספר, ידעה גם לפרוס את הבחינות, לא לשים את זה באזורי הנוחות של המורים ושל ההנהלה, כך שהרפורמה החינוכית תתבטא טוב, כי הצעקה עולה, שי"א היא שנה עמוסה. כשבדקנו בדקנו בסך הכול אם משרד החינוך יודע להטמיע את הרפורמה הזאת של בחינות הבגרות נכונה, כי בסך הכול צומצם מספר הבחינות, לעומת השנים ש - - - צומצמו המספרים, אם הפריסה היא נכונה אז אני חושב שזה סביר, ועדיין לטעמי אפשר לגרור קצת לשכבה י"ב, הגבינה שם מלאה חורים.
שוב, תבורכו, לי אין ספק, תמיד אני אומר זאת, כל מי שנמצא בתור תלמיד, בן נוער, שנמצאים בשליחות, במשימה חברתית, זה תורם לו. אין לי ספק, כשאנחנו רואים אתכם כמעצבי הפנים של המדינה בדורות הבאים, לאו דווקא בפוליטיקה. יש דברים יותר טובים לחקות ולשאוף, בכלכלה, בחברה, במדיניות וגם בפוליטיקה, בכל תחום, שרק תצליחו. תודה רבה לכם.
(בפגישה עם מועצות התלמידים)
משה פדלון
¶
בוקר טוב לכולם, שבוע טוב. אני שמח לארח כאן את ועדת החינוך והתרבות של הכנסת. נמצא איתנו יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת יעקב מרגי, חברת הכנסת מירב בן ארי, נורית קורן, שהיא תושבת הרצליה, נמצאים איתנו מנכ"ל העירייה, חברי המועצה, משה וקנין ואבי ברדה, מכובדי, נמצאים פה מועצת התלמידים של העיר הרצליה ופרלמנט הילדים. חמודים, עם החולצות הכחולות. כמובן נציגי משרד החינוך, המועצה הארצית. אקצר ואומר, מכובדיי כולם, כל אחד במעמדו, תפקידו ותרומתו לתרבות בעיר הרצליה. אני מעביר את השרביט לתלמידים החמודים שלנו. בבקשה.
שירי רפופורט
¶
אני שירי, אני מנהלת המחלקה לנוער וקהילה. לעיריית הרצליה יש חלוקה מאוד מאוד ברורה, אגף החינוך, אגף הרווחה ואגף חינוך נוער וספורט. הבית הזה, כפי שאתם רואים, זה בית של ילדים. זה מועדון לנוער, רב תחומי, הוא נבנה לפני 14 שנה, בהחלטה של מועצת הנוער שרצתה בית, שאמרה שהילדים צריכים איזה שהוא בית שיהיה רק שלהם, לא מתנ"ס, לא מרכז קהילתי, בית שנוכל לפעול. הבית הזה מנוהל ידי מועצת הנוער, הם מתעסקים במוזיקה ובאירועים. יש פה ערבים רק לנוער, אין פה מבוגרים, לבית הזה לא נכנסות קבוצות של מבוגרים, רק אירועים שלנו, רק אירועים שבעצם מרכיבים את עולם הילדים והנוער. כשאני אומרת נוער זה מגיל 13 ומעלה.
שירי רפופורט
¶
הרעיון הוא שזה יהיה בית לנוער שנבנה במהות שלו ככזה. אתם גם רואים את ההשקעה שיש כאן. למעלה יש חדר למועצת הנוער, זה החדר שלה, זה הבית שלה, זה המקום שבו מנהלים את כל הישיבות והפורומים, ביום יום ופורומים אחרים. בשלוש השנים האחרונות הצמחנו פרלמנט ילדים, שנמצא באגף החינוך, ההפרדות של משרד החינוך, מינהל חברה ונוער נמצאים בנוער, אגף החינוך נמצאים - - - יעקב מתחבא כאן מאחור. יש לנו פרלמנט שבעצם אנחנו מצמיחים את הילדים ומשם אחת המטרות שהם יגיעו למועצת נוער.
מועצת הנוער בהרצליה מעבירה את כל תהליך ההכשרה במינהל חברה ונוער, זאת אומרת שכל מה שאתם שומעים, טיולים, סמינרים, הרשות המקומית לוקחת את זה על עצמה, כל תלמיד בעיר הרצליה שהוא חבר במועצת התלמידים יוצא כאן לסמינר של יומיים, זאת אומרת שאנחנו מכשירים את כל מה שראיתם בתיכון חדש, אנחנו מכשירים את כל הנציגים ומשם אנחנו יוצרים את ה - - - והופכים את זה למועצה עירונית. זה משהו כמו 400 ילדים, זו כבר שנה עשירית, זה מודל שלקחנו ממינהל חברה ונוער. בעבר היו תקנים, היה כסף, היום אין כלום, אנחנו עושים את זה לבד. אני חושבת שזה המקום להצלחה וליציבות של העוגנים שאנחנו נותנים, כי אי אפשר להפעיל מועצות תלמידים, זה לא עובד מהאוויר, הילדים צריכים הכשרה, הם צריכים - - - זה בעצם השליחות שלנו. יש לנו מדריכה - - - בעצם יש לנו תמיכה ומטרייה שכל הזמן פרוסה, אנחנו פועלים לבד ואנחנו פועלים ביחד.
בגדול השמים הם הגבול. הרצונות, הבקשות, אנחנו מקשיבים. היוזמה האחרונה - - - מסיבת קיץ של המדינה. השנה אנחנו חושבים אם לעשות אותה או לא לעשות אותה, לא להילחץ, אבל בעצם משהו כמו 13,000 בני נוער ביום האחרון של הלימודים מגיעים לחוף הים, יש מסיבה מפוקחת, מפוקחת עם מועצת הנוער ועם יחידות הטיפול שלנו ועם משרד החינוך ומצילה, וכל הגופים שיכולים לקחת חלק לוקחים בו חלק. שוב, היוזמה של מועצת הנוער, אנחנו והם, הם גם מנהלים את הכול - - - הם עושים את הכול, אנחנו רק המעטפת שמעליהם.
זהו. המחלקה שלנו היא גם מועצה, גם חינוך, יש לנו נבחרת, אצלנו זה נקרא נבחרת - - - ליאת ומיטל, הן מנהלות את כל החינוך החברתי בעיר. יש פורום, שאותה תהילה שראיתם בתיכון חדש, יש פורום שנפגש אחת לחודש. שוב, עם כלים, שפה - - - המון המון מעטפות ומעגלים שאנחנו נותנים בשותפויות שונות כשהרעיון של השותפויות האלה זה בעצם גם הפריה הדדית וגם ליהנות אחד מהשני. מועצת נוער היא לא גוף וולונטרי, הכול פה ביחד, כולל תנועות הנוער, שזו בעצם עמותה שאני עומדת בראשה, שזה גם תנועות נוער, גם - - - גם מועצת תלמידים ועוד כמה דברים בדרך.
בהזדמנות הזאת, תודה למיטל. יש המון אנשים שעושים בדרך, אבל לא תמיד רואים אותם וכמובן למינהל חברה ונוער שלנו. זה לא מובן מאליו, גם אנחנו לא - - -
יניב טרבלוס
¶
שלום, שמי יניב טרבלוס, אני יושב ראש של הפרלמנט של הרצליה. יחד איתי בתפקיד יושבת ראש של הפרלמנט רומי חיות.
נציג/ת פרלמנט הילדים
¶
פרלמנט הילדים הוא גוף מייצג של ילדי העיר, בו לוקחים חלק 120 תלמידים מכיתות ה' עד ו' שלומדים בבתי הספר היסודיים בעיר. לפרלמנט הילדים שני תפקידים עיקריים, ליזום ולהביא - - -ופעילויות למעננו ולמען ילדי העיר ולשמש כגורם מקשר בין הילדים לעיר לבין הנהגת העיר. פרלמנט הילדים הוא פרלמנט מעז, הוא פרלמנט ייחודי בנושא מנהיגות, ערכים וזכויות הילדים.
נציג/ת פרלמנט הילדים
¶
הפרלמנט פועל במסגרת שלוש ועדות, תכנון עירוני, תרבות פנאי והרצליה טק. בנוסף לפרלמנט הילדים יש מועצת עיר המורכבת מנציגי כיתה ו' של כל בית ספר. המועצה נפגשת אחת לכמה חודשים עם ראש העיר, מר משה פדלון, ודנה בנושאים מרכזיים בהם פועל הפרלמנט. יש לנו את הכוח להשפיע. תודה רבה ושנה מוצלחת לכולם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תעמדו, אני רוצה לשאול אתכם שאלה. אמרת שפעם בכמה חודשים אתה נפגש עם ראש העיר ואתם דנים בנושאים. תביא דוגמה.
נציג/ת פרלמנט הילדים
¶
למשל לפני כמה שבועות דנו בנושא יום הילדים ובעצם ישבנו איתו ותכננו את הנושאים. עשינו את המאמר ליום הילדים ואיך לפרסם את זה לילדים. היו לנו כמה הצעות והיו כמה הצעות לראות מה אנחנו עושים ליום הילדים ודנו בעוד כמה דברים, בנושאי פנאי.
נציג/ת פרלמנט הילדים
¶
ברור. הוא נותן לנו תקציבים, מראה לנו שאנחנו יכולים לעשות את זה והוא איתנו בכל מצב, עוזר לנו תמיד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אדוני ראש העיר, אני לא יודע, יש סקרים שבודקים איפה הילדים אוהבים והכי כיף להם לגדול. כנראה שבהרצליה זה יהיה אחד המקומות.
יובל שמש
¶
אני יובל שמש, תלמיד תיכון בהרצליה ואני מכהן בתור סגן יושב ראש מועצת הנוער העירונית. בעצם אנחנו עוסקים ברווחת הנוער, בכל המובנים, בין אם זה לעזור להם בעניין שעות פנאי, בין אם זה לעזור להם לממש את הזכויות שלהם. אנחנו כרגע למשל עובדים על זכויות נוער עובד, שאנחנו רוצים לרוץ איתו ולשמר את זכויות הנוער העובד בעיר. אנחנו עובדים על כמה פרויקטים במקביל כאשר אנחנו עובדים עליהם בעיקר במליאות, אנחנו מורכבים ממיטב הנוער שרוצים לעזור ולשנות משהו בעיר.
מעבר לזה אנחנו דנים בנושאים חשובים ומרכזיים שבהם הנוער של העיר עוסק, הנוער בכלל, בשביל שהוא יוכל להתקדם, לשפר ולעשות.
מתן
¶
השאיפה שלנו כמועצה עירונית זה שיהיו נציגים מכלל בתי הספר, החטיבות והתיכונים בהרצליה ומכלל השכונות על ידי הוספת חברים מיחידות הנוער השונות שפרוסות בעיר ומתנועות הנוער בשאיפה בהמשך. כלומר אם יהיה מקום בהרצליה שאין בו ייצוג לנוער יש לנו פה בעיה. לכן השאיפה היא לראות את הכלל כדי באמת להגיע לכולם. אני חושב שבסך הכול אלה חבר'ה יוצאים מגדר הרגיל שנבחרו. זה מאוד חשוב, לא אני בחרתי אותם, לא הרשות בחרה אותם, אנחנו לא קשורים לזה, אנחנו קיבלנו את השמות של החבר'ה ואני חושב שיש לנו פה חבר'ה מאוד ייחודיים שרוצים לבוא ולהשפיע ולעשות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני רוצה לדעת איזה יוזמות. שתיים-שלוש דוגמאות. ראינו דוגמאות מקסימות בתיכון חדש, מהתלבושת האחידה שבאמת לקחו מהבוגרים, מדהים בעיניי, וגם ראינו את העבודה עם 'לתת'. יוזמות שמועצת הנוער הובילה ברמה כזאת שכל תושבי העיר נחשפו אליה, לא רק ברמה הבית ספרית.
איתמר
¶
אני איתמר מבית ספר מפתן בהרצליה ואנחנו יזמנו פרויקט של מחזוריות, בשביל לקדם את הנושא של איכות הסביבה ועשינו פחים לכל בית ספר, למגוון בתי הספר בעיר הרצליה וכל הכסף שאוספים יילך בסוף שנה ל - - - ראש העיר גם קידם אותנו ונתן לנו גב והוא אמר שהוא יכפיל, כל שקל שאנחנו נאסוף הוא ייתן לנו שקל.
גיא כספי
¶
אני גיא כספי, חבר במועצת הנוער העירונית של הרצליה, מענ"ה, כמו שנאמר כאן. דבר נוסף שאנחנו עובדים עליו כרגע זה פרויקט של תרומה לקהילה. זאת אומרת אנחנו כרגע נמצאים בשלבים של למצוא עמותה, ארגון או גוף מסוים שתורם לקהילה, עוזר לאוכלוסיות חלשות יותר, באמת בעיות אמיתיות שיש, לאו דווקא אצל הנוער, אבל כן בתחומי העיר הרצליה. אנחנו מתכוונים להוציא אירוע התרמה גדול שיהיה בסוף אפריל וכרגע אנחנו מחפשים את הארגון הזה, בזמן הקרוב אנחנו נמצא אותו ונתחיל לתכנן את האירוע עצמו.
טוהר
¶
אנחנו עכשיו עובדים על פרויקט, על השיימינג. אנחנו רוצים לטפל בתופעה הזאת, של ילדים שחוו דברים ברשת, בריונות ואלימות מילולית או פיזית. אנחנו רוצים להעמיד את זה בעיר, זה מאוד חשוב לנו ואנחנו ממש מקווים שזה יקרה.
עומר יאיל
¶
אני אדבר איתכם על פרויקט התיאוריה. בהרצליה יש בני נוער שמתקשים בלימודי מבחן התיאוריה, כשבלי תיאוריה אין רישיון. אז אנחנו כמענ"ה, מטה עירוני, החלטנו שאנחנו מקימים פרויקט, אנחנו מביאים גוף חיצוני, מורים שיוכלו לעזור במבחן התיאוריה, שהם יוכלו לכוון אותנו ולהגיד לנו מה יהיה במבחן, כך שיהיה לנו יותר קל להוציא רישיון. פרויקט התיאוריה יהיה במחיר מסובסד ובמחיר שמתאים לכל כיס והוא יהיה מספר פעמים בשבוע, כך שלמבחן לתיאוריה הנוער יוכלו לגשת מהר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני יכול לומר לכם, אתם לא יודעים מה חווה תלמיד שגם ככה - - - הרי למה הוא לא עובר את מבחן התיאוריה? יש לו קשיים אובייקטיביים, קשיי למידה אובייקטיביים, ואני אומר לכם, נסו לחשוב את רמת הקושי והתסכול שלו, שאיפת חייו, הוא מגיע לגיל 17, הוא רוצה להוציא רישיון, מגיל 16.5 הוא מנסה לעבור תאוריה ועוד פעם ועוד פעם ולא מצליח. אני חושב שאתם עושים מעשה גדול, מעשה חסד גדול וכל הכבוד לכם.
מיטל
¶
שלום, אני מיטל מהמחלקה לנוער וקהילה, אני אחראית על תנועות הנוער ואני רוצה לדבר על שילוב של ילדים עם צרכים מיוחדים בתנועות הנוער. יש לנו כמה מסגרות שאנחנו משלבים ילדים עם צרכים מיוחדים לפי הצורך והמסוגלות שלהם. יש לנו בצופים עם קבוצות של נוער משולב בקבוצות הומוגניות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים, יש לנו בבני עקיבא שבט, קבוצה של ילדים דתיים עם צרכים מיוחדים, רובם בעלי פיגור, ויש לנו את הבייבי שלנו, זה 'כנפיים של קרמבו', שזו תנועה שעוד רק היינו במסדר כנפיים שבו ילדים קיבלו כנפיים. יש 30 ילדים משולבים עם חונכים, לכל ילד יש שני חונכים. התנועה הזאת פועלת כבר לפני ארבע שנים בעיר והיא הולכת ופורחת ואנחנו מאוד מתרגשים כשהילדים האלה מגיעים לפעילות. אלה ילדים שלא יוצאים מהבית, ילדים עם מוגבלויות קשות.
אנחנו עורכים כל מיני אירועים לטובת אותם ילדים שמשולבים במסגרות האלה. ליאת תסביר על כמה ימי מעשים טובים שעשינו יחד עם אותם ילדים.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אז אני רק רוצה להעיר שלפני שלושה שבועות שינינו את המושג מפגר בכנסת בחוק, צריך לקרוא ילדים בעלי מוגבלות שכלית. זה לא סמנטיקה חשובה ביותר.
נורית קורן (הליכוד)
¶
עם מוגבלויות. אנחנו חייבים לדבר עברית נכונה, קורקטית, הסמנטיקה פה כל כך משנה, אני לא רוצה שיקרה מצב שילד יקרא אחד לשני מפגר.
ליאת
¶
שלום לכולם, שמי ליאת, אני מדריכה לחינוך חברתי בעיר מטעם משרד החינוך, מינהל חברה ונוער. שירי הזכירה ככה בקטנה את שיתופי הפעולה, אז שיתופי פעולה - - - אתה אוהב דוגמאות, נכון? קלטתי אותך שאתה אוהב דוגמאות.
ליאת
¶
יופי, אז אני אתן לך בשטח מה שקורה, כי זה מה שאתה אוהב. אנחנו נתחיל מזה, דיברתם על צרכים מיוחדים, יש לנו פה בית ספר אופק, זה בית ספר לילדים על הרצף האוטיסטי. יש לנו פורום של חינוך חברתי, אחת לחודש נפגשים כל רכזי החינוך החברתי, יחד עם ורד פינקלשטיין, בכל פעם בבית ספר אחר. בתי הספר העל יסודיים בעיר, לפחות מחציתם, משלבים את תלמידי אופק אצלם בבתי הספר. זה לא משלבים בטקס, 'איזה יופי', הם נכנסים לשיעורי מתמטיקה, שיעורי חינוך גופני, שיעורי אמנות, שיעורי ספורט, טקסים. מחר יש הופעה שראש העיר יצפה בבית ספר אופק, עם תלמידים שלנו שמופעים. זה לא משהו שהוא פרויקט מיוחד, זה חלק מהשפה.
כשאני מדברת על קשר עם רשות, יושב פה יעקב נחום, הבלתי פורמלי, זה הכול מחובר. שבוע מעשים טובים, עד לפני ארבע שנים בית ספר היה עושה פרויקט, 'איזה יופי, נהדר'. מלפני ארבע שנים אין את הדבר הזה יותר, כל העיר מתגייסת למען מטרה מסוימת. לפני שלוש-ארבע שנים הוקם הסניף הראשון של 'כנפיים של קרמבו', כל העיר למען 'כנפיים של קרמבו', אין ילד בעיר שלא יודע מה זה 'כנפיים של קרמבו'. זו הייתה השנה הראשונה בהרצליה. זה לא הפנינג שבאים ועושים, אלא ממש עבודת הכנה, נכנסו לכיתות.
לפני שלוש שנים, 'גדולים מהחיים', ילדים חולי סרטן, כל העיר נרתמת למען הילדים. לפני שנתיים, בני הגיל השלישי, ניצולי שואה, והשלמה, כל העיר נרתמת למען חיילים בודדים. כלומר יש פה קשר כל הזמן.
בנוסף בנוסף בנוסף, חוץ מאופק, יש את איה פרישקולניק. יש פה שיתוף פעולה מדהים, יש פרויקט שנקרא 'פרפרים של עומר', אתם מכירים?
ליאת
¶
זו לא עומר הזאת, זה סיפור אחר. הפרפרים של עומר, חובה להכיר, בקיצור הכי בעולם, תלמידה שנסעה לטיול של אחרי צבא, היא נהרגה בתאונת אוטובוס. בזמן השבעה הגיעו המון חברים ובני משפחה לאמא שלה לספר כמה מעשים טובים עומר הייתה עושה, ממש סיפורים שקרו לה בשטח, והחברים שלה החליטו, לזכרה, זה קרה לפני שנתיים, לעשות צמיד אדום שנקרא 'butterflies are forever', פרפרים הם לנצח, כי עומר מאוד אהבה פרפרים. המטרה של הפרויקט, כל מי שיש לו פרפר על היד צריך לעשות מעשה טוב ולהעביר את זה הלאה. לעשות מעשה טוב ולא להשאיר את הצמיד על היד. איה פרישקולניק רכשה צמידים לכל התלמידים בעל יסודי, לעשות מעשים טובים ולהעביר את זה הלאה. זה שיתופי הפעולה המדהימים שיש לנו.
ורד גם העבירה לי פתק שאסור לי לא לדבר על שנת ירושלים השנה. עושים אירוע עירוני, גם ביסודיים וגם בחטיבות, בעל יסודי, בנושא שנת ירושלים. בקיצור, ובאמת כמו שאמרתם בהתחלה, ראש העיר, שירי, מתן, אורי, חנה שוורץ, ורד, יעקב, שאני לא אשכח אף אחד, יהודה בן עזרא, שאני לא אשכח, אחרת אני אסתבך לגמרי, מועצת העיר, מענ"ה, כולם פה מדהימים ומיטל, שאיתה קבוע אני בפורום החינוך החברתי, שזה הכי מדהים בעולם ואתם מוזמנים גם לבוא לבקר.
חנה שוורץ
¶
באמת הרצליה מיוחד. אני אציג בקצרה, מחוז תל אביב, 15 רשויות, לגבי המיוחדים שלנו. אנחנו לילדים בעלי הצרכים המיוחדים קוראים 'המיוחדים שלנו'. אין שום דבר שקיים בבתי הספר הנורמטיביים שלא קיים בבתי הספר של החינוך המיוחד. של"ח, רק במחוז תל אביב, ותבדקו את זה, אין בית ספר חינוך מיוחד שאין בו של"ח, או המורה בהתנדבות או המורה בשכר, אבל יש של"ח.
חנה שוורץ
¶
רכזי טיולים שלב א', רכזי טיולים שלב ב', טיולים, הילדים יוצאים. מעורבות חברתית, תמיד בתי הספר של החינוך המיוחד היו המקום שבו באים להתנדב. לא, הם מתנדבים, הם תורמים, וזה לא משנה על איזה רצף או בלי רצף או עם רצף, אנחנו בכלל לא שמים לב. אנחנו רואים ילדים נורמטיביים וילדים מיוחדים, כולם אותו דבר.
לגבי תנועות הנוער, הולך להתחדש אצלנו משהו אצלנו במחוז, שתנועות הנוער ייכנסו לבתי הספר של החינוך המיוחד ויעשו קורסי מנהיגות. אני רוצה לראות מדריכים של החינוך המיוחד, אני לא רוצה רק שהילדים יילכו לסניף הזה, לשבט המיוחד הזה, לצופים המיוחדים האלה, אלא גם הצופים, גם הנוער העובד והלומד וגם השומר הצעיר ייכנסו לתוך בתי הספר. זה המוטו שלנו, אנחנו עוסקים עם כל ילד כילד שווה. זה המוטו של כולנו, בהרצליה ובכל המדינה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני רוצה להוסיף. אני דיברתי קודם שהייתי מורה מחליפה בבית הספר שז"ר, בבית ספר שז"ר, אדוני היושב ראש, הם הגיעו לבית לבצלר, יש לנו פה מוסד שיקומי שנמצא מתחילת הרצליה, שנים רבות, הילדים יצאו בשיעור מסוים ועבדו יחד עם האנשים עם מוגבלות, עשו איתם שיעור, זה היה פיסול. אני חושבת שזה הדבר שבאמת צריך להטמיע הכי הרבה על מנת לשלב את האחר, על מנת שנהיה חברה ערכית ושוויונית יותר.
שירי רפופורט
¶
אז אני אעדכן. טיפול לכל ילד זה לא רק בני הרצליה ומתנ"סים, יצרנו בעצם שתי מסגרות, בנוסף לכנפיים ובנוסף לצמיד. יש לנו כיתות של ילדים, שכמו שחנה אומרת 'המיוחדים שלנו', יש לנו קבוצה שפועלת בתחום המוזיקה, יצרנו חוג לילדים בתחום המוזיקה שבו הם - - - זו השנה השנייה. בעצם זו פעילות יומית, קבוצה של - - - להעביר להם את החוג בשפה שלהם ובכלים שלהם ובעצם שתי מסגרות שהם לא בשום במסגרת אחרת, בשום ארגון - - - בהרצליה יש קבוצה שנקראת - - - קבוצה מאוד גדולה של ילדים שהתאגדה, הילדים שם נמצאים על כל הספקטרום, מאוטיסטים ל - - - הם גדלו ביחד והיום אנחנו עובדים איתם בשיטת המקרו, אנחנו רואים מה הם צריכים, כי הבנו שכנפיים נוגע לילדים מסוימים, צמיד נוגע לילדים אחרים, אבל לא הכול מתאים לכולם, בייחוד לא לילדים האלה שיש להם טיפולים רבים ובעצם יצרנו קבוצות קטנות. היום אנחנו ממש בקבוצה, זה נקרא קבוצה בוגרת, אנחנו מחפשים לילדים מסגרות חברתיות. אני אומרת ילדים, אבל הם כבר בגיל 21, יש לנו קבוצת הורים עם שישה-שבעה נערים שהם מחפשים מסגרת חברתית ובעצם כל במסגרות שמנו פה אין את המסגרות, ברגע שהם מסיימים את בית הספר אין להם לאן ללכת ופה המקום של הרשות המקומית בעצם לייצר להם קבוצה כזאת. הם כבר לא כל כך ילדים, הם בני 21.
נורית קורן (הליכוד)
¶
וכאן יש ילדים צעירים שצריכים להבין שבעצם הילדים המיוחדים, שלהם יש בעיות, שעד גיל 24 הם יכולים להיות בתוך המסגרת החינוכית, אבל אחר כך אין מה לעשות וכאן העירייה גם צריכה לנסות ולהקים, לא יודעת כמה בתים, יש לנו גם בתים מוגנים וגם מפעלים, אני לא רוצה לקרוא להם מפעלים מוגנים, אבל שהם יוכלו להשתלב בכל התעשייה. אני אשוחח עם ראש העיר על זה, יש לי איזה רעיון.
שחר
¶
קודם כל שלום רב. אני שחר, תלמיד כיתה י"ב ואני היושב ראש היוצא של מועצת הנוער. אם ליאת מקודם דיברה על שיתופי הפעולה של המלווים ושל המנחים ברשות, אז גם בתוך מועצת הנוער מתקיימים שיתופי פעולה רבים. לפני כשבועיים קיימנו מליאה משותפת עם נציג חברת מטרופולין עם סגנית ראש העיר, הגב' מיה כץ, שהיא מחזיקת תיק התחבורה בעיר, לגבי איך אנחנו יכולים לייעל את פעילות קווי האוטובוסים בהרצליה. הם באו לשמוע את הנוער, איך הם יכולים לשרת אותנו. פגישה שהייתה מאוד גם חברותית וגם נעימה לנו כחברים ועם שיחה שהייתה לי אחרי זה עם אחד מהנציגים ממטרופולין, הם ממש התלהבו מהרעיון.
בנוסף רציתי להגיד משהו, כנציג שנה חמישית במועצת הנוער. שיתוף הפעולה והתמיכה שאנחנו מקבלים מהעירייה, אני רוצה להגיד שהיא מדהימה והיא גורפת וכל דבר שאנחנו רוצים ומציגים, ראש העיר פה פתוח אלינו, הוא עוזר לנו בכל דבר שאנחנו מבקשים. על זה רציתי להגיד תודה אישית מטעם חברי מענ"ה על זה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
חשוב ביותר לומר. אני רק שמחה שחברת מטרופולין עושה איתכם שיתוף פעולה, כי פגשתי אותם כמה פעמים בכנסת ואמרתי להם שתמיד יש תלונות על קו 4, שכל הזמן הם מאחרים ולא באים בזמן, ואם עכשיו הם עשו איתכם שיתוף פעולה, אז אני מאוד שמחה על זה.
משה פדלון
¶
דרך אגב, לפני כחודש ימים הכנסנו קו תחבורה פנימי שלנו, של העירייה, שעובד משמונה בבוקר עד שש בערב, חינם אין כסף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני חושב שהוכחתם לנו שאי אפשר לדלג עליכם, בקיצור. מה שטוב, מעבר למה שאתם שמים לב יש גם ראש עיר שמגויס להוסיף מעצמו. לקחת קו תחבורה על חשבון העירייה, לתת מענה בדלתא הזו שהתחבורה העירונית הציבורית לא עובדת, אני חושב שזה נכון. שוב, אבל אני אשמח שתעדכנו אותנו שמטרופולין אכן עמדה בשינוי בהתאם לפגישה איתכם.
עומר כספי
¶
אני עומר כספי ואני יו"ר ועדת תכנון עירוני. ועדת תכנון עירוני עסקה בחודשים האחרונים בעבודה עם אדריכל בשם - - -. בחודשים הבאים אנחנו מתכננים בית ספר חדש אשר יוקם בשיתוף ראש העיר. הרעיונות של ילדי הוועדה יועברו לאדריכל שמתכנן את בית הספר.
קריאה
¶
שלום לכם וצהריים טובים, אני יושב ראש ועדת הרצליה טק ומתחילת השנה אנחנו נפגשים עם נכבדים, נפגשנו עם מחלקת בריאות - - - המאה ה-21. אנחנו רוצים לעשות אפליקציה או כל דבר שיהיה דרך טכנולוגית ולהעביר לילדים על הבריאות, כמה זה לא בריא לאכול ממתקים. משהו שהוא לא עוד הרצאה, שייגע בהם ושיהיה להם חשוב. ככה להראות להם את החשיבות בצורה שגם תתאים להם ולא שוב פעם הרצאות ופירמידת המזון. בינתיים אנחנו מעבירים בבתי הספר סקר שעשינו שמראה כל מיני נתונים מאוד חשובים ואנחנו נמשיך עם הפעילות הזאת.
נועה
¶
שמי נועה, אני יושב ראש תרבות ופנאי. בקבוצת תרבות ופנאי אנו אחראים על פעילות הילדים אחר הצהריים וכיום אנחנו מחפשים מקומות של תרבות ופנאי, מתקני שעשועים, מקומות בילוי ומשפרים אותם. הפעילות ללא כסף, כי לא לכל הילדים יש כסף. כשעשינו סקר גילינו שילדים לא אוהבים ללכת למקומות הפנאי מפני שהם עולים כסף רב. ראש העיר עוזר ותומך בנו, תודה לך.
רומי חיות
¶
שלום לכם. אני רומי חיות בכיתה ה'1 בבית ספר נוף ים. אני יושבת ראש הפרלמנט ואם אני יכולה לספר קצת על פרלמנט הילדים, פרלמנט ילדים הוא גוף מייצג של ילדי העיר. אנחנו רוצים להעביר לילדים שיש לנו את הכוח להשפיע. אנו נוהגים לומר פרלמנט שאומר מנהיגות, ערכים וזכויות הילדים. אנחנו כאן בכדי להעביר ולהיות מין שליחים שמעבירים את הקול של הילדים לראש העיר. אנו חייבים להודות לראש העיר על התרומה, העבודה המסורה שלו לעיר. במועצת העיר האחרונה ראש העיר העלה רעיון, ביום המעשים הטובים נלך ונתרום לאנשים נזקקים וזה רק רעיון אחד. אנחנו רוצים להודות לכם על מי שאתם ומה שאתם, יש לנו את הכוח להשקיע. תודה רבה לכולכם.
יונתן פוסידובסקי
¶
שלום, אני יונתן פוסידובסקי, אני מחטיבת סמדר, אני בכיתה ח'. רצינו לדבר איתכם על מטרה שיש לנו לשנה הקרובה, אפילו עד לסוף החודש בערך, אנחנו מקווים להקים עיתון שיהיה רק לנוער ובשביל הנוער ושנכתב על ידי הנוער, בלי התערבות של מבוגרים, רק אנחנו. אנחנו באמת רוצים כי יש לנו נוער בעיר שהוא כל כך אינטלקטואל וכל כך אינטליגנטי, שמאוד אוהב לקרוא ולהעשיר את עצמו ואני באמת רוצה לומר ש - - -
תלמיד
¶
התוכן של העיתון יהיה מוזיקה, סרטים, ילדים שכותבים לנו, אנחנו עונים להם, בעיות, עצות, כל מה שהם צריכים. בעצם אנחנו עוזרים לילדים ונותנים להם מענה.
תלמידה
¶
אנחנו קודם כל נשאל את הילדים בעיתון הראשון, אנחנו נראה שנעביר מין משוב, נשאל אותם מה דעתכם על העיתון ומה הם רוצים שעוד יהיה בעיתון, יהיו סקרים, חידות ומלא מדורים, ילדים יכתבו, אנחנו נכתוב. הכול, הכול פשוט מהכול.
תלמיד
¶
אני רוצה לקחת בדיוק חצי דקה מזמנכם, אני רוצה להצדיע לגב' איה פרישקולניק ולראש העיר. בתור ילד שאני גדלתי בהרצליה מהרגע הראשון של החיים שלי, מהרגע שנכנסתי לבית הספר היסודי שלי, נוף ים, אני רק אמרתי לעצמי איך אני יכול לעזור יותר ואיך אני יכול באמת, וזה לא עניין של מועצת הנוער ופרלמנט הילדים, באמת יש נציגות, הנציגות של מענ"ה והנציגות של פרלמנט הילדים, בערך כל הכיתה או כל מועצת התלמידים משתתפת בבחירות כדי לדחוף את העיר למקום טוב יותר ובשביל שתהיה עשייה ועל זה אני רוצה לומר לכם תודה רבה.
יעקב נחום
¶
וערכים. אם אומרים ערכים ובערכים עסקינן אז חשוב להדגיש, האידיאולוגיה החינוכית שלנו בעיר, שאותה מוביל ראש העיר ואנחנו סרים למרותו, זה הנושא של שוויון זכויות בחינוך. כשאנחנו מדברים על שוויון זכויות בחינוך אנחנו מאפשרים לכל ילד ללמוד ולהסתכל על האופק. לטובת הנושא הזה אנחנו הקמנו מרכזי למידה בשילוב החינוך הבלתי פורמלי, מרכזי למידה שמאפשרים לילדים בכל הגילאים, החל מיסודי ועד לתיכון, להשתלב בתוך המערכת הפורמלית בצורה האופטימלית ביותר, קרי אנחנו אומרים out כל המערכות הפרטיות, in למערכות הציבוריות. לכן הנושא של הלמידה לא יהיה תלוי בכספם של ההורים אלא אנחנו נאפשר לכל ילד להגיע לאן שהוא צריך להגיע בדיוק כפי שמתבקש מהחינוך ההומניסטי שאנחנו מאמינים בו. אורלי, שהיא מנהלת מרכז הלמידה, הייתי רוצה שתספרי כמה דברים, בבקשה.
אורלי וולף
¶
מרכזי הלמידה הם למעשה מערך לימודי שמסייע לאגף החינוך, דהיינו מבתי הספר. מרכזי הלמידה, יש חמישה מרכזים שנמצאים בעיר. לומדים 1,500 תלמידים בשנה. אנחנו מקיימים תכניות בכל החטיבות והתיכונים ומרכזי למידה שנמצאים בבתי ספר יסודיים בעיר ובמרכזים הקהילתיים. אנחנו מתחילים כבר בגן חובה לתת מענה והמענה העיקרי הוא באמת באסטרטגיות למידה, מיומנויות, הקניית שפה, כדי באמת לתת מנוף קדימה לתלמידים כבר לפני שהם נכנסים לבית הספר. תלמידי היסודי מקבלים מענה במקצועות ליבה של מתמטיקה ואנגלית וכל מה שקשור לשפה, כששוב, הדגש הוא באמת מיומנויות. תלמידי החטיבה מקבלים את אותו מענה בבתי הספר שלהם, יש מספר תכניות.
תכנית אחת זו תכנית של מורים צעירים, אנחנו מכשירים תלמידים בעצם בתכנית דגל שלנו, תכנית מצוינות. תלמידים בכיתה ט' שמגיעים למסלול ארבע שנתי, הם עוברים הכשרה של שנה והם בעצם הופכים להיות מורים, הם מקבלים ארגז כלים בהוראה ואחר כך הם מלמדים לתוך המרכזים שלנו, כשאנחנו חרתנו על דגלנו את אותו שוויון הזדמנויות שיעקב נחום דיבר עליו.
בכיתה ט' גם אנחנו מתחילים תכנית נוספת, תכנית מועדון ה-5. זה איזה שהוא מיזם של אגף החינוך שאנחנו מוציאים אותו אל הפועל. אנחנו, כמו שאמרתי, המערך שמסייע לאגף החינוך בבתי הספר והמטרה היא להסליל תלמידים שלא היו אמורים להתקבל ל-5 יחידות מתמטיקה ו-5 יחידות פיזיקה ומדעים. בהמשך זה גם ייכנס למקצועות רבי המלל, אנחנו לא הולכים רק על מקצועות ריאליים.
אורלי וולף
¶
אנחנו מסלילים, אבל כאן אנחנו מסלילים למצוינות, להרחבה. אנחנו רוצים שזה ייכנס גם למקצועות הומניים, היסטוריה, ספרות, פילוסופיה. אנחנו לא רק מדברים במחשבים ומדעים, והמטרה היא כמובן לתת הזדמנות לתלמידים שלפי הציונים שלהם והמקום שהם נמצאים בו כיום, בלי התמיכה הזו והמסלול הזה, הם לא היו מתקבלים ל-5 יחידות.
יעקב נחום
¶
רק להוסיף משפט אחד. אמנם אנחנו בהרצליה, אבל העיר היא קוטבית מאוד וצריך להבין שלא כולם גרים בהרצליה פיתוח, אנחנו מדברים על אוכלוסיות שהן גם חלשות מאוד וגם ביניים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני שמח שבשנים האחרונות, במיוחד בשנה האחרונה, הצלחנו להטמיע את המונח הזה של פריפריה חברתית, לאו דווקא גיאוגרפית. היום המשרדים יודעים לחיות עם זה, גם ראשי רשויות. אני יודע מה עושה ראש העיר בתל אביב, אני שומע כאן. אחרי שתסיים יש לי אליך שאלה.
יעקב נחום
¶
מה שחשוב להגיד, שפרנסי העיר, החל מהמנכ"ל, ראש העיר, מחזיקת תיק החינוך, תומכים בנושא של משאבים דיפרנציאליים וכשאנחנו מדברים על משאבים דיפרנציאליים אנחנו מדברים גם על בתי ספר וברזולוציות עד לרמה של תלמיד ולכן אף אחד לא נשאר מאחור.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אל"ף, תבורכו, אני חושב שזה המוטו שלנו בוועדה, שאנחנו שואפים כמעט בכל דיון. יש לי שאלה אליך, יעקב, כמנהל אגף החינוך. לשאלה שאני רוצה לשאול, אני אקח מנהל אגף או ראש אגף, אתם מורגלים, יש את האיגוד של מנהלי אגפי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות, הייתי רוצה לדעת, האם כשאתם מתכנסים להשתלמויות, מעבר לאילת, ים המלח, שזה לנוח וזה, השאלה אם אתם עושים הפריה הדדית בסוגיה הזאת. אני חושב, ואם לא אז תציעו את זה, כשסוף סוף נפגשים מנהלי אגפים, ראשי אגפים, באיזה תואנה שאתם רוצים, כדאי מאוד שייצרו מודלים כאלה. אני שומע כאן דברים שלא קיימים בהרבה רשויות. יכול להיות שיש דברים שקיימים ברשויות אחרות ויכולים להשלים אתכם למצוין או ל - - - אני חושב שההפריה ההדדית הזו חשובה וכדאי שתגלגלו את זה ביניכם, בין מנהלי או ראשי אגפי החינוך, כי זה חשוב מאוד.
שירי רפופורט
¶
אני רוצה להציע. אני חברת מזכירות מנהלי מחלקות הנוער ואני חושבת שמה שאמרת זו הנקודה הכואבת. שיתפנו את מירב בתהליך - - -
שירי רפופורט
¶
אבי קמינסקי, שהוא בעצם יושב ראש האיגוד שלהם, אין קשר בין שני האיגודים. מנהלי אגפי החינוך ומנהלי אגפי תרבות, נוער וספורט זה שני עולמות שונים. גם בשכר, גם בתנאים ובייחוד בתכניות. אנחנו המעטפת, אנחנו מעודדים בעצם את המערכת ואנחנו לא נחשבים ככה. ההפריה מאוד נכונה באגפי החינוך, אבל איפה ההפריה עם מי שבאמת עושה בשטח?
היו"ר יעקב מרגי
¶
כשכיוונתי כיוונתי לכלל הפעילות. מבחינתי החינוך הבלתי פורמלי זה בתוך, אני לא רואה אותו בנפרד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מכיר את זה, גם משרד החינוך לא וגם הרשויות המקומיות, זה בנפרד. אני הסתכלתי על התמונה הכוללת, היא מדהימה, לכן זה מתחיל מלמטה. כשאני בשיחות ואני מבקש את השינוי המיוחל במערכות החינוך אני תמיד אומר שהשינוי יבוא רק מלמטה. יש הרבה מקומות שחושבים מחוץ לקופסה ועושים דברים שמעבר לפס הרחב, לכן זה מיד צץ לי ואמרתי שחייבת להיות פה הפריה הדדית, שזה כולל את המעטפת של שעות הפנאי והחינוך הבלתי פורמלי.
יעקב נחום
¶
חבר הכנסת יעקב מרגי, אני רוצה רק לומר ולהוסיף על דברי שירי, החינוך הבלתי פורמלי הוא חלק בלתי נפרד מהחינוך הפורמלי ברצף, לכן אין שום היגיון להפריד ביניהם, בטח לא בתנאי השכר ובטח לא במעמד, זה איזה שהוא עיוות שצריך לתקן אותו עם הזמן ואני מעריך שאתם, כחברי כנסת פעילים מאוד ואכפתיים מאוד, תובילו את התהליך הזה.
לגבי השאלה שלך, המפגש באיגוד, אני מצר על זה שנציגים של החינוך הבלתי פורמלי לא נמצאים איתנו כי אני חושב שכשאנחנו מדברים על הפריה הדדית היא לא יכולה להיעשות רק בפורמט הפורמלי, היא חייבת להיעשות בפורמט של הרצף הפורמלי והבלתי פורמלי. לכן אני חושב שפה ההתערבות שלכם משמעותית וחשובה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני אוסיף, כי הוא לגמרי מתפרץ. לוועדת החינוך יש ועדת משנה לחינוך הבלתי פורמלי שאני מובילה אותה ובדיוק בדיון האחרון עלה הנושא הזה שהוא נושא כאוב מאוד. עוד כשהיינו בכנס בים המלח, יש נושא של הפרדה שהיא צריכה טיפול ותיקון. זה אמור להיות בדיון אצלי בוועדה, אבל יכול להיות שאנחנו צריכים ברמה שלך וכן לנהל את זה. אני מבטיחה לך שזה יקרה, אנחנו חייבים בחודש הקרוב להתעסק עם הנושא הזה. אני הבנתי מדני רוזנר, אגב, שיש קצת התקדמות, אבל אולי כדאי לעשות את זה בדיון בפורום במליאה של הוועדה ולא בוועדת המשנה. זה חשוב מאוד.
תלמידה
¶
אני טוהר, אני רציתי לשאול אתכם, חברי הכנסת, מה תפקיד הוועדה, בשביל מה אתם פועלים? איך היא פועלת?
היו"ר יעקב מרגי
¶
טוב, ברשות חברי הכנסת אני אשיב. זה חלק משיעור אזרחות שלכם, אבל ניתן לכם אותו. הרי את עקרון ההפרדה, שלוש הרשויות, אתם מכירים אותו, יש את הרשות השופטת, הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. אני בכוונה התחלתי מהרשות השופטת, אני לא מאלה שחובטים בה, עם כל זה שיש מדי פעם ביקורת, שמתי אותה במקום מרכזי. יש את הרשות השופטת, הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. אנחנו, ככנסת זו הרשות המחוקקת. מצד אחד אנחנו אמונים על החקיקה, על ספר החוקים של מדינת ישראל, אבל גם תפקידנו לפקח ולבקר את עבודת הממשלה. כיו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט אנחנו גם מחוקקים את ענייני החינוך, התרבות והספורט, גם מפקחים על עבודת משרדי החינוך, התרבות והספורט.
יש עוד נושאים שסמוכים על שולחננו, למשל חוק צער בעלי חיים, הארכיאולוגיה ועוד כמה נושאים. רק ל סבר את האוזן, בשבוע שעבר סיימנו לחוקק בוועדה, לקראת קריאה שנייה ושלישית, הקמת המכון הלאומי לספורט, מה שהיה מכון וינגייט הופך להיות מכון לאומי לספורט כדי לעודד את המצוינות ושלא נסתפק בשלוש מדליות אולימפיות.
אז אנחנו גם מחוקקים, גם מפקחים על עבודת הממשלה, וגם נושא שלישי, שעומדת הזכות לחברי הכנסת להעלות נושאים לדיון בוועדה. כולנו קוראים עיתונים, כולנו שומעים חדשים, רדיו, לפעמים עולה נושא כזה או אחר. אתמול בלילה כולנו ראינו את התחקיר על מה שקרה בבית האבות בחיפה. אני מאמין שמחר נשיאות הכנסת תדון בנושא הזה בעקבות יוזמה של חברי הכנסת והנושא יידון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, שמתפקידה לדון בנושא. אני מקווה שהתשובה מקיפה וממצה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני אוסיף לך עוד משהו, שאני תמיד מספרת לתלמידים. אני כמעט כל שבועיים בבית ספר, מעבירה שיעור על הכנסת ואזרחות ואני תמיד אומרת להם, וזה אני גם אגיד לכם פה, כי אתם מאוד מעורים ומאוד בעניינים, שהכנסת היום, בשנת 2017, ממש בשנה-שנתיים האחרונות היא מאוד שקופה, מאוד נגישה, אתם יכולים להיכנס לאתר הכנסת, אתם יכולים גם לצפות און ליין באינטרנט בדיונים של הוועדה, אבל אתם גם יכולים להירשם ולבוא, שזה מאוד מאוד מיוחד. היום האתר של הכנסת הוא פתוח ואז אם יש נושא שמעניין אתכם, וחנן לא סתם כאן, אנחנו קוראים לו חבר בוועדה, זה חנן ובטח הצוות שלו יכול להעיד, תמיד יש נציגים של תלמידים. בכלל חבר הכנסת מרגי, הוא לא אומר הרבה על עצמו, אבל הוא נותן, ובטח תסכים איתי, המון המון לתלמידים.
לכן לא רק שוועדת החינוך עושה עבודה ומפקחת וחקיקה ומעלה הצעות לסדר, היא גם באמת נותנת המון המון מקום לתלמידים ורואה בהם חלק בלתי נפרד מפעילות הוועדה. אז חשוב שתדעו, הכנסת היא מאוד נגישה היום, מאוד שקופה וגם הדבר הכי חשוב, שאתם יכולים לקחת חלק בדיוני הוועדה, אגב לפעמים כמשתתפים וגם לפעמים קבוצות שבאים אלינו כצופים בוועדה ושזה מאוד מעניין אותם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אשלים מה שחשוב מבחינה אזרחית. אני תמיד אומר את זה במפגשים, גם עם מבוגרים וגם עם צעירים, יש פער עצום, כפי שהכנסת מוצגת לכם במסך הטלוויזיה מאותם דיונים שהם רועשים וגועשים ולפעמים גם פופוליסטיים, לעומת מה שהכנסת באמת עושה בדיוני הוועדות ביום יום ומה שמגיע למליאה, האזרח לא יודע, הייתי מצפה שהמפמ"רית לאזרחות והמורים לאזרחות יבהירו זאת, כי חשוב, אין לנו כנסת אחרת, זה בית המחוקקים, בית הנבחרים של מדינת ישראל. חשוב שנדע, זה תורם גם לחוסן החברתי של למדינת ישראל. הפער הוא עצום. לכן אם נכנסים לדיונים רואים שהדיונים הם יותר רציניים, יותר מהותיים ולפעמים חלק יושבים ברצינות, חלק עושים הצגה לבוחרים שלהם, אבל מה לעשות? זו הדמוקרטיה, זה חוזקה וגם חולשותיה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת מרגי, אני רוצה שתדע שראש העיר גדל בשכונה מאוד לא קלה, זאת הייתה השכונה הכי קשה בהרצליה ולהגיע להישגים שראש העיר הגיע וגם בנושא של החינוך זה לא בכדי. הוא גם היה בצבא, אחר כך היה באגף שפ"ע בעיר וכל העניין שלו לבוא ולראות את הבעיות של התושב והתושב באמת נגד עיניו והחינוך במיוחד, כי רק דרך החינוך אפשר להגיע להישגים ואנחנו רואים לאיזה הישגים הגיעו כאן כל מה שנבנה פה בעיר, וזה נבנה כל הזמן, נדבך על נדבך. שירי, אני רוצה לומר לך, כל הכבוד, כל הכבוד לכל העוסקים פה במלאכה. זה לא פשוט. אגף החינוך, וגם ליהודה בן עזרא, ששנים על גבי שנים היה ראש אגף תנו"ס.
וחברי הפרלמנט הצעירים, תדעו לכם שלפעמים יוזמות שלכם מגיעות להרבה מקומות. אני קיבלתי השבוע פנייה מבית ספר שאמרו לי שחסר כישורי חיים וקיבלתי את ההצעה שלהם וזה יהפוך להצעת חוק. כך שאתם יכולים להיות באמת נגישים ולבוא ולבקש מאיתנו, חברי הכנסת. והכי חשוב, אני חושבת, לבקר בכנסת זה השפעה וזה דבר הכי חשוב, כי זה מראה את הפעולה של הכנסת וגם לראות איפה מתקבלות כל ההחלטות שמשפיעות גם על הילדים. תודה רבה לכם.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
קודם כל הצלחתם להרשים אותנו, אתם ילדים מקסימים, מדהימים, מתוקים, חבל על הזמן. אדוני ראש העיר, שתי אפשרויות, או ששילמת פה לכולם לפרגן לך או שאתה באמת עוזר ונותן להם, כי כולם פה, לא היה פה אחד שדילג ושכח לפרוטוקול להגיד לשבחך, וזה באמת נתון חשוב ביותר. מאוד התרשמנו. אם מישהי פה הזכירה שהשנה זו שנת 50 לירושלים, ירושלים זו עיר שיש בה גם סמל, ירושלים היא עיר שלום, שלום זה אומר שכל אחד בא לידי ביטוי, שלום זה win win, אין מצב של שלום ששוכחים מישהו מסוים וזה המסר הגדול של ירושלים, אורו של עולם, שהוא מאיר את כל הפינות החשוכות, בכל מקום מוצאים את המיוחדים.
הבוקר, אני התחלתי את הבוקר אחרי שביקרתי בשכונה של ראש העיר, בנווה ישראל, והתראיינתי באולפן בתכנית הבוקר, לאחר מכן נפגשתי עם בחור בשם צחי וייס, שהוא מרכז גרעין תורני פה בעיר והוא סיפר לי שיש להם פרויקט, יש כ-250 קשישים שהם מבקרים אצלם לעתים תכופות. הוא אמר לי, 'תשמע, אם אתה פוגש את חברי הנוער, תציע להם, חוץ משבוע המעשים הטובים שכל שנה עושים בתחום מסוים, במשך השנה, אם יש חלק מהנוער שרוצים לקחת על עצמם - - -
יהודה גליק (הליכוד)
¶
מעולה, סבבה. אז אני שמח לזרז את המזורזים. והדבר האחרון, אני רוצה להעיר הערה, במיוחד אחרי שראינו מה שראינו, מישהו בביקור הקודם אמר לנו 'אתם הנוער, אתם העתיד שלנו', אז חברים, אני מבקש לתקן, אתם ההווה. יש איזה מחשבה שהמבוגרים, אנחנו העולם האמיתי ואתם העתיד ובעתיד אתם תצטרפו לעולם האמיתי. אנחנו ראינו פה שאם הם ממליצים למטרופולין והם ממליצים לכולם, אתם לא העתיד, אתם ההווה ואתם שותפים להבניית כל מה שקורה. אז ברכותיי, הצלחה לכולכם, גם בלימודים, גם בעשייה, גם בתיאוריה וגם בהחלט בכל מה שתעשו.
אז באמת, אדוני ראש העיר, אדוני המנכ"ל, באמת שפע של שפע יש לכם פה, שהמעשים מדברים הרבה יותר מהמילים.
מתן
¶
תם הטקס של החלק הזה, עכשיו אנחנו נצא להפסקה של כרבע שעה, החלק הבא יתמקד במועצת הנוער הארצית, מועצת הנוער המחוזית ומועצת הנוער העירונית בשיתוף פרלמנט הילדים. אני רוצה להודות באמת לראש העירייה, מר משה פדלון, אני חושב שכבר הכול נאמר, לגב' איה פרישקולניק, מחזיקת תיק החינוך, שעושה עבודה מדהימה והיא באמת הולכת איתנו יד ביד. למנכ"ל, מר יהודה בן עזרא, שמהתחום הזה הוא הגיע וכל הזמן כועס עליי שאין לו מספיק. תודה רבה למר יעקב נחום, ראש אגף החינוך וכל המכובדים שנמצאים פה, תודה רבה.
(בהמשך הסיור)
אורי מלכין
¶
שלום לכולם. אני למדתי בתואר ראשון לימודי יוון העתיקה ורטוריקה, אז אמרו לנו תמיד שאם אתה רוצה שיראו אותך אז תעמוד זקוף ואם אתה רוצה שישמעו אותך דבר חזק, אבל אם אתה רוצה שיאהבו אותך דבר קצר, אז אני אדבר קצר. אני מנחה את מועצת התלמידים והנוער המחוזית של מחוז תל אביב.
אורי מלכין
¶
אני כותב היום תואר שלישי בתקשורת. אנחנו למעשה מטפסים בגלגלי המועצות, ביקרנו בבוקר את המועצה הבית ספרית, לאחר מכן המועצה העירונית, על הרצף של יסודי על תיכון, עכשיו אנחנו נמצאים בגלגלים האסטרטגיים שעובדים אצל מול משרד החינוך, משרדי הממשלה והכנסת, מועצה מחוזית. העיר הרצליה שייכת לרשויות המקומיות של מחוז תל אביב ומועצת התלמידים והנוער הארצית, שאת נציגיה אתם מכירים בוועדה. אני אתן להם את הבמה ותודה רבה שבאתם ואתם איתנו כאן.
חנן יזדי
¶
אז אני גם לא אאריך במילים. כמו שאמרתי, אנחנו התחלנו בגלגל הבית ספרי, הכרנו קצת, טעמנו מהפעילות של ה - - - המשכנו למועצה העירונית ומפה אנחנו נמשיך קצת על קצה המזלג, להסביר מה היא המועצה המחוזית, מה התפקידים שלה, איפה היא בעצם עובדת, מה הקשרים שלה ובשביל זה רעות כאן איתנו, רעות יושבת ראש מועצת התלמידים והנוער המחוזית של מחוז תל אביב.
רעות לוגסי
¶
אני רעות לוגסי, אני בכיתה י"ב, מאזור ואני יושבת ראש המועצה המחוזית. בעצם המחוז אחראי לייצג את כלל בני הנוער במחוז מול גופי תקשורת וכל מיני גופים שאנחנו עובדים איתם. המחוז כולל 13 רשויות. אני קצת אראה לכם מה עשינו השנה ואחרי זה אני אדבר על פרויקטים. אז באמת עשינו בחירות דמוקרטיות, שנבחרתי בהן כיושבת ראש המועצה, כאן יושבים כל חברי המזכירות שלי. עשינו חילופי שלטון עם הנהלת המחוז.
בשנה יש שני סמינרים, סמינר קיץ וסמינר חנוכה. השתתפתי בחדר מצב המועצה עם מנהלת המחוז לפני פתיחת שנת הלימודים. אנחנו עושים ביקורי רשויות, כל אחד מהמזכירות, יש רשות שהוא אחראי עליה, אנחנו מגיעים למליאות ולאירועים שהם עושים כדי לשמור על הקשר איתם. יש לנו פגישות ועדה, במחוז יש שלוש ועדות, ועדת דוברות, ועדת נוער וקהילה וועדה אתית משפטית. פעם בחודש הם מקיימים פגישה, עולים נושאים חשובים, להתקדם בפרויקטים שהם עושים.
אחד הפרויקטים שעשינו בתחילת השנה זה פרויקט ירושלים, שתיכף ידברו עליו. עשינו כל מיני פרויקטים של ועדות, אם זה מיתוג של הפייסבוק שלנו, כל מיני סקרים שעולים מצורך של הנוער. אנחנו נפגשים ומשתתפים בוועדות של המחוז, אם זה ועדת מגדר ומיניות, ועדת טיולים. יש לנו גם פגישות עם מפקחים על כל מיני תקנים. אנחנו לוקחים חלק במליאות ארציות ובכנסים הארציים. יש את פרויקט היזמות 'תזיז את עצמך', שתיכף ידברו עליו. פגישות עם גופים חיצוניים, אם זה הוועד למלחמה באיידס, איגי, אנחנו לקחנו חלק ב - - - ישראלית, בטקס פרסי הזהב של הרצליה. עשינו סיור למשרד יחסי ציבור, עשינו פרויקט חברתי מחוזי שעסק בירושלים כמייצגת רב תרבותיות. וזה בערך התכניות שלנו בהמשך השנה, שתיכף נדבר עליהן.
לי חשוב לדבר על שני נושאים. חשוב לי להגיד שאנחנו מייצגים את כלל בני הנוער במחוז, יש לנו דתיים, יש לנו מהקהילה הגאה, יש לנו נציגים מהחברה הערבית, מיפו, והשאיפה הבאה שלנו זה באמת להגיע לחרדים בבני ברק, שזה חלק מהרשויות שלנו במחוז.
רעות לוגסי
¶
אנחנו בקשר איתם. אז באמת אני אדבר על שני נושאים, אחד זה שיעורי החינוך. אחד הנושאים הוא שעלה עם חילופי השלטון ששיעורי החינוך בבתי הספר הם לא משמעותיים, הם לא נותנים כלים לבני הנוער שיושבים בכיתה, לפעמים מחליפים את שיעורי החינוך לשיעורים להשלים חומר אם חסר חומר, הם לא נותנים כישורי חיים. באמת יצאנו באיזה שהוא סקר.
רעות לוגסי
¶
אז באמת גילינו מהסקר שהשיעורים הם לא שיעורים משמעותיים. אחד הדברים שעשינו זה סקר, אנחנו מציגים אותו מחר להנהלת המחוז כדי לראות מה אנחנו יכולים להתקדם בנושא ואיך להעצים את התלמידים.
ועוד נושא שאני אגיד, הפרויקט החברתי שהצגתי. השנה זה 50 שנה לאיחוד ירושלים, אז בחרנו לעשות פרויקט חברתי עם כלל המחוז, מנהל המחוז וכל מיני רשויות יגיעו ובאמת יישבו על פרויקטים בתוך העיר שלהם, איך אנחנו יכולים להעביר את זה למחוז. ועכשיו אני אתן את רשות הדיבור לחברי המזכירות שלי שידברו קצת על העשייה שלנו.
רעות לוגסי
¶
אני חייבת להגיד שיש את חוק הנוער שאומר שאם אני תלמידה מחוץ ליישוב שלי אני צריכה להיות במועצה של היישוב שלי. המועצה באזור לא חייבת להקים מועצת נוער כי אנחנו פחות מ-1,000 בני נוער ואני מייצגת את המש"צים במועצה שלי ולכן זה שאני לומדת בחולון ולא באזור.
אופיר יקיר
¶
אני אופיר יקיר ממושב אודים בחוף השרון, אני סגנית יושבת ראש המועצה המחוזית. אני אציג עכשיו את הוועדה האתית משפטית. המועצה המחוזית עובדת לפי שלוש ועדות, ועדת דוברות, ועדת נוער וקהילה וועדה אתית משפטית. הוועדה האתית המשפטית מתעסקת יותר בחוקים, בתקנון, באמנה של המועצה ושומרת על תקינות המועצה.
השנה אחד הפרויקטים הגדולים של הוועדה הזאת זה נקרא אות תקינות. זה יורד לרשויות וגם לבתי הספר, בודקים את התקינות של המועצה, מי חבר במועצה, מי לא חבר במועצה, איך המועצה עובדת, שהכול עובד תקין וכמו שצריך. במידה שכן הם מקבלים אות שנקרא אות תקינות בטקס גדול בוועידה המחוזית מול כל הנציגים של המועצה המחוזית והנציגים מהרשויות. זה אירוע מאוד גדול, מאוד יפה, מאוד נחשב וזה ממש מרגש. ומי שלא וגם מי שכן מקבל המלצות איך לשפר להמשך.
גל משעל
¶
שלום, אני גל משעל, אני המזכ"לית של המועצה המחוזית, אני לומדת בפתח תקווה, בתיכון ברנר, אני בכיתה י"א, בת 17. מקודם רעות הזכירה את יום המנהיגויות שעשינו בירושלים, אז אני ככה קצת אפרט עליו. אז השנה זה 50 שנה לאיחוד ירושלים אז יזמנו יום, שזה שלוש המנהיגויות של המחוז, שזה המועצה של הממלכתי הדתי והמש"צים המחוזיים וגם אנחנו, המועצה המחוזית. עלינו לירושלים, ביקרנו בכנסת, ביקרנו ברובע היהודי, זה היה באמת יום ממש מעשיר. כל אחת מקבוצת המנהיגות יזמה איזה שהיא פעילות, איזה שהוא מערך שיעור שהיא העבירה לכיתה השנייה, זאת אומרת התחלקנו לקבוצות, אני העברתי משהו, חוויתי גם את מה שהעבירו לי מהמש"צים ומהקן ואז הייתה איזה שהיא למידת עמיתים. אנחנו העברנו פעילות על מנהיגות, מה זה מנהיגות בשבילנו, איך נתפס מנהיג וכו' ובאמת היה יום מעשיר.
בהמשך ליום הזה גם יזמנו עם הקן המחוזי איזה שהוא יום, סוף שבוע שאנחנו נשמור ביחד שבת, סוג של סמינר קטן כזה וזה להמשך, מה שהתפתח מהיום הזה.
מעין אורון
¶
אני מעין, אני בכיתה י' בפתח תקווה ואני דוברת מועצת התלמידים והנוער במחוז תל אביב. בעצם בתור דוברת אני מפרסמת את מה שהמועצה המחוזית שלנו עושה החוצה ויש המון עשייה, בין אם זה בתקשורת, בעיתונות וכמובן ברשתות החברתיות. אני רוצה לספר לכם בקצרה על אחד הפרויקטים הגדולים של הוועדה שלי. כרגע אנחנו יזמנו תחרות שנקראת 'תזיז את עצמך', זו תחרות יזמות נוער. בתחרות הזאת אנחנו מקדמים יוזמות של בני נוער וחושפים אותם לכל בני הנוער במחוז שלנו. כרגע אנחנו בשלב התחרות, אנחנו הכשרנו את בני הנוער היוזמים בעזרת - - - ועכשיו אנחנו בשלב התחרות השני של הסרטונים. אנחנו מכינים את עצמנו לקראת כנס מחוזי שיהיה כנס המחוזי, אירוע השיא של התחרות, שבעצם יגיעו אליו היוזמות הכי גדולות והמטרה של התחרות הזאת זה לגרום לבני נוער ליזום יותר, לעודד אותם ליזמות ולהעלות את היוזמות של בני הנוער על סדר היום.
ריטה פיקסלר
¶
היי, קוראים לי ריטה פיקסלר, אני בת 18 מנתניה, אני יו"ר נוער וקהילה של מחוז תל אביב. נוער וקהילה קצת - - -
ריטה פיקסלר
¶
אז נוער וקהילה, התפקיד שלנו בעיקר זה להקנות ערכים לנוער באמצעות פרויקטים שאנחנו עושים ולפתור צרכים. אם נדבר על הרשות, אז - - - אנחנו עושים את זה, ברשות, לא במחוז. אני רוצה לדבר על אחד הפרויקטים שאנחנו מתעסקים בו רוב השנה, בשנה שעברה, שזה פרויקט מיניות ביחד עם הוועד למלחמה באיידס. מה שעשינו, זה צורך שבא מהנוער שאמר שאין מספיק מידע על מיניות, לא יודעים איך. אז עשינו סקר ביחד עם הוועד למלחמה באיידס, הפצנו אותו לכל המחוז ובאמצעותו התחלנו לעשות פרויקט ביחד עם הוועד למלחמה באיידס, הצטרפנו גם לוועדת הבריאות ואנחנו עושים ביחד פרויקט עם סרטונים ובסופו יהיה כנס עם בני נוער והורים, שנועד להורים, כדי להסביר איך לדבר עם בני נוער על המיניות, שבו אנחנו נשיק גם את האתר החדש של הוועד למלחמה באיידס ושלנו.
אז באמת זה הפרויקט שלנו השנה. יש עוד המון דברים, כמו שראיתם כאן. אני אוסיף רק דבר אחד, שזו שנה שלישית שאנחנו מחדשים את עיתון הקמרד, שנוער כתב את זה בשואה, בטרזין, ובאמת אנחנו פונים לבני הנוער במחוז שיכתבו סיפורים, כתבות, על המסעות לפולין ובכלל על השואה. זה יוצא בשבוע של יום השואה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני רוצה להגיד לכם משהו, לכן, כי אתן רק בנות שם, קודם כל כל הכבוד על הכוח הנשי פה, זה מפגן מאוד מרשים.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אתה, אני מרגישה דווקא ברוב. אני רוצה להגיד לכם משהו ואמרתי ליושב ראש, בשבוע שעבר העברתי שיעור בתיכון בנתניה ובכיתת המנהיגות 70% נשים, 30% גברים. אמרתי להם משהו מאוד חשוב, אמרתי שאין ספק שבתיכון מעודדים למנהיגות נשים, ובצבא ברוך ה' אנחנו כבר בשינוי ואתן יכולות להשתלב באמת בתפקידים משמעותיים וחשובים לנשים שבתקופה שלי, אני מודה, התחלנו בין קצינת חינוך לקצינת ת"ש. אני רוצה לתת לכם טיפ, שעכשיו תזכרו ואל תשכחו אותו עוד כמה שנים, אל תרפו, כי משהו קורה אחרי הצבא, אחרי האוניברסיטה, שנשים קצת מרפות. עובדתית, בכנסת שלנו רבע היום, שזו הכנסת הכי גדולה עם נשים, אבל אנחנו עדיין רבע. אנחנו בערך 33 מתוך 120. אז אני מבקשת מכם, קחו טיפ, עד שתגיעו, קצת כמה שנים קדימה ופשוט אל תרפו מהמנהיגות הנשית, כי היא מאוד מאוד חשובה ואני באמת חושבת שיש בה ערך מוסף קצת אחר. לצערי הרבה פעמים אחרי הצבא, אחרי האוניברסיטה, אנחנו קצת הולכות אחורה, משפחה, ילדים ולא מקדמות. אז אני מבקשת מכם, תזכרו את זה ותמשיכו עם המנהיגות הנשית החשובה הזו שאנחנו רואים כאן היום ובכל באמת באמת גם מנהיגות חשובה למדינה בכלל.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מתחבר למה שאמרה מירב, אבל תארו לכם שאני הייתי - - - והייתי אומר לחבר'ה הצעירים, יש ערך מוסף יותר, היו חושדים בי בשוביניזם ומכים בי קשות, אבל דעו לכם, אין ספק שהתרומה של חברות הכנסת בכנסת היא רבה ומשמעותית.
בא לי לשאול, אני לא יכול לקבל תשובה, כשאני רואה חבר'ה צעירים דומיננטיים, מנהיגים צעירים, מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים?
חנן יזדי
¶
או ראש ממשלה אישה. אז ככה באמת כדי לסכם את היום, אני לא אכביר יותר מדי במילים, אני חושב שעצם זה שהוועדה רואה את מועצות התלמידים והנוער נמצאות בוועדה ודורשות וממש נותנות את קולם ואת כל כולם כדי לדרוש את הצרכים ואת הזכויות ואת הדברים שמגיעים לנוער, אני חושב שהיום אנחנו קצת ראינו מפעילות של מועצות התלמידים והנוער שלאו דווקא מתעסקת באותם דברים שכמובן כל מועצה מתעסקת בהם, כי ברור לנו שמועצה בבית הספר גם מתעסקת בלוח בגרויות ומתעסקת בזכויות התלמיד מול המורה או בזכויות מול המנהל וברור לנו שגם במקום הרשותי יש המון פעמים את הדברים של הרווחה והקשר מול הרשות המקומית וגם המחוז יודעים לדרוש את הדברים וכמובן גם ברמה הארצית, אבל עצם זה שמועצות התלמידים והנוער גם יודעות לדרוש ערכים ויודעות לדרוש את הפרויקטים החברתיים האלה שהם לאו דווקא build in לתפקיד שלהם וגם אם זה לשתף פעולה עם עמותת 'לתת' שראינו בבוקר ואם זה ברמה המחוזית, לעשות גם פרויקט של יזמות, קצת יותר להניע את הנוער לכיוון יזמות, אני חושב שזו גם הגדולה שלפחות אני רואה במועצות התלמידים והנוער.
ואני רוצה גם להודות לחברי מועצת התלמידים והנוער של מחוז תל אביב ובכל לעיר הרצליה שאירחה אותנו ומשקיעה. אני חושב שזה ראוי להערכה וזה לא מובן מאליו ואנחנו גם עוד מעט - - -
חנן יזדי
¶
וגם בסוף אנחנו קצת נדבר על הצרכים של מועצות התלמידים והנוער, איפה אנחנו רואים שאפשר לשפר, כמובן בשיתוף הוועדה.
חשוב לי להגיד גם בנושא השוויוניות, זאת אומרת מבחינתנו במועצות התלמידים והנוער אין דבר כזה שנקרא שמישהי היא אישה או שבגלל שמישהו הוא מזרחי הם לא יזכו לתפקיד כזה או אחר. זה מבחינתנו לא שיקול אפילו. אחד הערכים שאנחנו תמיד מחנכים עליהם, גם את הצעירים שעוד יבואו אחרינו וגם את המבוגרים, מנחי המועצות, שעוד מעט נזכיר על התפקיד שלהם, כי זה לא כל כך ברור, גם הם נותנים לנו תמיד את התחושה הזו ואני חושב שזה דבר מבורך.
תפקידים, בכלל במועצות התלמידים והנוער, בכל מועצת תלמידים ונוער קיים גוף שנקרא מזכירות המועצה, שמכיל את יושב ראש המועצה, סגן יושב ראש, דובר, מזכ"ל, מבקר, מבקר גם כדי לשמור על ההתנהלות התקינה של המועצה, ובדרך כלל יש גם יו"רי ועדות, כל זה גם קורה לפי תקנון האב, שהוא המסמך המחייב למועצות התלמידים והנוער. זה באמת להראות לנו דרך איפה עברנו היום, התחלנו במועצה בית ספרית, עברנו למועצת התלמידים והנוער הרשותית, המשכנו במועצה המחוזית ועכשיו אתם אישי, במועצה הארצית, ותיכף גם נכיר את נציגי המועצה הארצית שהצטרפו אלינו.
אז באמת כמו שהוזכר, כל גלגל, אנחנו קוראים לזה גלגל המועצות, כי זה פועל כמו גלגלי השיניים, כאשר בעצם כל מועצה פועלת בשיתוף פעולה עם המועצה שעובדת איתה ברמה שמעל. יש לנו פעולה שהיא יותר חלקה ושגם גורמת לעשייה שהיא חיובית. יש לנו את הגלגל הבית ספרי ואת הגלגל הרשותי, שמתעסקים בביצוע של המדיניות שמכתיבים הגלגלים המחוזיים והארציים וכמובן ועידת מועצות תלמידים ונוער שנפגשת אחת לשנה והתפקיד שלה הוא להתוות חזון וקביעת מדיניות להמשך השנה. אנחנו עכשיו סוגרים שנה שהנושא שלה, על פי ועידת מועצות התלמידים והנוער היה דמוקרטיה - מחזון למעשה. תיכף גם נדבר על איפה זה נגע.
קצת על הכרה רשמית במועצות התלמידים והנוער. במועצות תלמידים בית ספריות יש הכרה בחוזר מנכ"ל ובחוק זכויות התלמיד, במועצות הרשותיות יש הכרה בחוק הנוער, שמחייב הקמת יחידת נוער בכל רשות עם תקצוב של מנהל יחידת נוער שלצדו תעבוד מועצת נוער על פי קריטריונים מסודרים, כמובן תקינה ודמוקרטית. מועצה מחוזית מוזכרת בחוק זכויות התלמיד כשבעצם יושב ראש המועצה המחוזית מחויב להשתתף בוועדת ערר מחוזית שאליה מגיעים תלמידים שסולקו מבתי הספר. יש לנו אמנות ושיתופי פעולה, עם כנסת ישראל, עם המרכז לשלטון מקומי, עם המשטרה, יש לנו אמנת הנוער לשימוש מושכל באינטרנט עם ועדת החינוך, שנחתמה, אם אני לא טועה, ב-2012.
אז יש לנו גם מסמכים מחייבים שמחייבים את פעילות המועצה לפעילות דמוקרטית, כמובן הבחירות הדמוקרטיות, תקנון על שנקבע בוועידת מועצות התלמידים והנוער. לצד זה, דיברנו היום הרבה על ערכים, על הקוד האתי של מועצות התלמידים והנוער שמתווה חמישה ערכים, אמינות, שזה ערך שנוסף השנה, ייצוגיות, כבוד הדדי, אחריות ומעורבות.
יש לנו גם את פרויקט הדגל של המועצה הארצית, 'סליחה באיזו זכות', מוקד פניות שפועל במהלך השנה. בשנה שעברה סיימנו עם מעל 60,000 פניות של בני נוער בנושא זכויות התלמיד וזכויות בני הנוער בעבודה.
קצת על הישגי מועצת התלמידים והנוער הארצית לאורך השנים. פגישות עם ראשי הממשלה, עם נשיאי המדינה וגם עם משלחות דיפלומטיות, פגישות של נציגי המועצות בארץ עם מנהיגי העולם, הנשיא קלינטון, נשיא גרמניה, נשיא פולין והאפיפיור.
מאבקים ומחאות שניהלנו לאורך השנים. ב-2008 הייתה לנו שותפות מלאה בניסיון לפתור את שביתת המורים אז, כשהייתה שביתה של מעל חודשיים בנושא קיצוץ תקציב החינוך. ב-2015 הייתה שביתת תלמידים כמחאה על עיצומי ארגון המורים וב-2016, השנה, הצלחנו באמצעות מחאה שעשינו, גם מחאת אוהלים וגם מחאה אינטרנטית, נגד עיצומי המורים על הפסקת הפעילויות החוץ בית ספריות. בעצם גם הצלחנו להימנע משביתה בזכות שיתוף הפעולה שיש לנו גם עם מרכז השלטון המקומי ועם יושב ראש המרכז, חיים ביבס, שנרתם ועזר לפתרון המשבר. אלה גם דברים שעשינו לאורך השנים.
מה הספקנו השנה? הקמנו שדולה בכנסת שעוסקת בהנהגות בית ספריות ביחד עם חבר הכנסת מאיר כהן, שבוע אהבת חינם קרה השנה בפעם השנייה, היה לנו סמינר קיץ למועצת התלמידים והנוער הארצית והמחוזיות שבעצם התניעה את הפעילות שלנו השנה ונתן כלים, שגם השתתפה בו חברת הכנסת בן ארי. היה לנו את הרחבת צוות י"א שהפך להיות כבר צוות רפורמה ואפילו, על פי המינוחים של דסי בארי, מנהלת אגף א' לחינוך על יסודי, צוות חינוך על יסודי שהולך להתעסק ממש בכל הנושאים הרוחביים בחינוך העל יסודי. אני חייב לציין אותה כי גם שם יש לנו שיתוף פעולה מאוד מאוד נרחב איתה בשינויים שגם קשורים לרפורמה וגם לא.
חנן יזדי
¶
כן, בשנה שעברה הוא היה שותף לכל הנושא של הרפורמה והשנה הוא ממש מתרחב ומתעסק בכל השכבות, מ-י' עד י"ב. יש לנו פינה קבועה בעיתון 'ראש אחד' בנושא זכויות בני הנוער בלימודים ובעבודה, שמרכזת אותו אלמוג, יושבת ראש הוועדה האתית משפטית. היה לנו סיור משותף עם מנכ"לית משרד החינוך לכבוד פתיחת שנת הלימודים בסימן אהבת חינם. ביטלנו את שעות האפס השנה, העברנו רשימה של מעל 150 בתי ספר שעברו על חוזר מנכ"ל וקיימו לימודים לפני השעה שמונה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני יודע שהשעה הראשונה מאוד לא מנוצלת מאה אחוז, לא הבנתי מה הרציונל של שעת אפס. כל הכבוד לכם.
חנן יזדי
¶
נכון, אנחנו גם לא מבינים, זה משהו שלצערנו מדכא תלמידים וגורם להם להגיע ליום פחות מוכנים וערניים.
היו לנו כנסים ואירועים, שילבנו את נציגי החברה הערבית במחוזות הגיאוגרפיים. כדי לסבר את האוזן, פעם היה מחוז חברה ערבית שהתנהל באופן נפרד ושלח נציגים למועצה הארצית. השנה כל הרשויות של החברה הערבית מפוזרות בתוך המחוזות הגיאוגרפיים ושולחות את הנציגים שלהם אל המועצות המחוזיות.
היה לנו שיתוף פעולה עם מיזם 'יום המורה', שגם הצגנו במסגרת ועדת החינוך. היה לנו דיון בוועדת החינוך בנושא שיח אקטואלי פוליטי בשיעורי האזרחות. פתחנו צוות שעוסק ביישום מסמך הוועידה, דמוקרטיה מחזון למעשה. הופעות בתקשורת, פגישה עם שר החינוך נפתלי בנט והעלאת נושאים רבים על סדר יומו. השתתפות וייעוץ בכתיבת לוח הבגרויות, קשר עם חברי כנסת רבים והעלאת תהליכי חקיקה בנושאים שאנחנו מקדמים. גם פה חשוב לציין את שיתוף הפעולה עם חברי ועדת החינוך, במיוחד עם חבר הכנסת יעקב מרגי וחברת הכנסת בן ארי.
תמכנו במאבק על שכר המורים. החלטנו שהשנה אנחנו לא עומדים מנגד לבעיית שכר המורים שהיא בעיה קשה שגם מטרידה אותנו כתלמידים, חשוב שגם אנחנו כתלמידים וכנציגי התלמידים נדאג להיות מעורבים גם בבעיות שלאו דווקא נוגעות לתלמידים. כמובן עבודה שוטפת, פעילות ועדות, פעילות המליאה. הקמנו מוקד לתלמידים שבוטלו להם פעילויות חוץ בית ספריות והענקנו טיפול פרטני. היה את יום זכויות הילד בכנסת. עזרנו ופתחנו מוקד לנפגעי גל השריפות שבעצם קישר בין משפחות שנפגעו לבין משפחות שרצו לארח את אותן משפחות וגם הקמנו מאגר של בני נוער מתנדבים לכל צרכי השריפה.
היה לנו את המאבק על הפעילויות החוץ בית ספריות, הייתה לנו פגישה עם מנכ"לית משרד התחבורה והעברת למעלה מ-1,500 פניות של תלמידים ובני נוער בנושא מחסור בקווים ומחסור בתחבורה ציבורית. צוות רפורמה, שסיפרתי עליו, שכבר נפגש פעמיים, יום כנסת צעירה שהיה יום מאוד מאוד מוצלח, וגם את זה חשוב לציין. הייתה לנו פגישה עם מפקד מיטב, נפגשנו איתו בכל הנושא של בעיות מלש"בים בגיוס לצה"ל.
סוף סוף, ככה אפשר להגיד את זה בפה די מלא, הסתיימה בעיית המחסור בטסטים. בעקבות מכתב ששלחנו לבית הדין לעבודה על תהליכים הגלגלים נעו ובאמת הגיעו לפתרון והרפורמה הולכת לצאת בקרוב.
חנן יזדי
¶
נכון, הרפורמה יצאה לדרך ואנחנו רואים את זה בעין יפה. הוצאנו את תו המפיק החברתי למפיקים שמוכנים לקיים נשפים בעקבות המחאה של כמה תלמידים בנושא מחירי הנשפים. הקמנו את התו הזה, שבעצם כל מפיק שנותן חבילה בסיסית מתחת ל-200 שקלים לבן אדם יזכה בתו המפיק החברתי.
הייתה לנו פגישה של פסגת ההנהגות הבית ספריות לראשונה. אני, יושב ראש ארגון המורים, רן ארז, מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, ויושב ראש ארגון ההורים, פז כהן, נפגשנו לישיבה משותפת שבה דיברנו על הבעיות שמטרידות את מערכת החינוך ואותנו.
חנן יזדי
¶
עכשיו הוא מדבר על שוקולדים, הוא התקדם, הוא לקח את זה צעד אחד קדימה. קצת על היעדים שלנו השנה ושיתוף הפעולה עם הכנסת. אנחנו עובדים עכשיו, ביחד עם חבר הכנסת מרגי, על עיגון מועצות התלמידים והנוער באמצעות חקיקה וגם באמצעות חוזר מנכ"ל. העלאת נושאים שעל סדר היום של בני הנוער בוועדת החינוך, התרבות והספורט, חידוש האמנה המשותפת עם יושב ראש הכנסת ומעקב אחרי התוצאות, יום כנסת צעירה, יזמנו, כמו שאמרנו, דיונים בכלל הוועדות וחשוב שגם נדאג שהם יהיו בעתיד וייצאו מהם דברים טובים.
ועכשיו, אני אסכם ואעבור, כי הצטרפו אלינו נציגים מכל הארץ. בנוסף לנציגים שלנו ממחוז תל אביב הצטרפה אלינו הנציגה שלנו מאופקים, מחוז דרום ונציגים שלנו מהמחוז ההתיישבותי, ממתן ודן מלהבים, ואילה ש - - -
חנן יזדי
¶
לפני שנעבור לשאלה האחרונה לסיכום הסיור ולסיכום היום המיוחד והמקסים הזה, אני חושב שכן חשוב להעלות גם על סדר היום במהלך הביקור הזה כמה בעיות שאנחנו באמת נתקלים בהן. היום ראינו בית ספר שהוא מאוד מאוד מצטיין, שהוא מבחינתנו המודל לאיך מועצה בית ספרית תקינה ודמוקרטית אמורה להתנהל, שיש לה גם תכנית שנתית ערכית, לצד זה גם ראינו רשות שפועלת בצורה שהיא תקינה, דמוקרטית, על פי ערכים שמסדירים אותה וגם יוזמת דברים למען בני הנוער, אבל עדיין אנחנו נתקלים בבעיות מול מנהלי בתי ספר בבתי ספר מסוימים שעדיין מתנגדים לקיומה של מועצת תלמידים למרות החיוב בחוזר מנכ"ל, או בתי ספר, לצערנו אנחנו יותר רואים את זה בחינוך ההתיישבותי ובמגזר הערבי והחרדי, שם באמת יש איזה שהיא התנגדות לקיום של מועצת תלמידים תקינה ודמוקרטית. אני חושב שגם את זה חשוב להעלות ולתת לזה התייחסות. גם ברשויות מקומיות שבהן מנהל יחידת הנוער או ראש העיר מתנגד בצורה כזו או אחרת להקמת מועצת תלמידים ונוער רשותית, אז חשוב שגם לזה אנחנו ניתן מענה, ואני מאמין ש - - -
חנן יזדי
¶
אז חשוב, וזה גם אנחנו עושים באמצעות יוזמת החקיקה, לרתום את מנהלת יחידת הנוער ואת ראש העיר לכל התהליך.
ונעבור פה לנציגים הנכבדים שלנו מהמועצה הארצית. אני באמת רוצה שכל אחד יבוא ויגיד את איפה הוא רואה את הקשר שלנו עם הכנסת כמשמעותי עבור בני הנוער.
נורית קורן (הליכוד)
¶
חברים, אני נפרדת מכם. תודה רבה, היה מאוד מעניין ותמשיכו לעשות בעשייה שאתם עושים, מבורך ביותר.
דני קציר
¶
שלום לכולם, דני קציר, תלמיד בכפר הנוער 'אשל הנשיא', מתאם פעולות הכנסת של המועצה הארצית, שזה אומר בעצם שאני אחראי על כל הגשר בין המועצה לבין הכנסת. תזכיר שוב מה הייתה השאלה שלך.
דני קציר
¶
האמת שאני רואה אותו באופן קבוע כשאני מגיע לכנסת, אם זה אומר שדברים שעולים לסדר היום באמת - - - עם הנוער. האמת שרק מהשנה אני מתאם פעולות כנסת ואולי הדבר שהכי זכור לי זה בשנה שעברה, כשהיה בדיון בכנסת על המצב בכפר הנוער 'אשל הנשיא', שממש יום אחרי הדיון הזה המצב השתנה. ככה ראיתי באמת את הכוח של הכנסת גם ברמה הפרטנית בית ספרית. השנה אני רואה את זה ממש כל שבוע, גם כנסת צעירה היה יום מצוין שהצלחנו להזיז בו הרבה דברים.
דני קציר
¶
אני חושב שמה שהיה בכנסת, זה הראה שיש לנו מקום לתחומים שהכנסת נוגעת בהם, גם בתחומים שלא מתקשרים ישירות לבני הנוער. לדוגמה בוועדת הכלכלה היה דיון על תקנות תעבורה, לא משהו שנשמע שיש לו קשר ישיר לבני הנוער, אבל לקחנו שם חלק מרכזי ובאמת אני מאמין שלבני הנוער יש מקום בכל דבר שמתקיים בשיח הציבורי ולא רק להתעסק בהכרח במה שקשור ספציפית אלינו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אצלנו בהגדה של פסח, באחד הטקסטים כתוב 'עמלנו אלו הבנים'. יהודה גליק אמר הווה, אנחנו אומרים דור העתיד, עזוב ניואנסים, אין ספק שכל מה שמתקבל ונעשה בכנסת יש לו השלכות, לרוב, ל - - - פעם חשבו בכנסת והקימו את נציגות הדורות הבאים כדי לבחון על כל הליך חקיקה ותקנות, אם יש להם השלכות ואם אנחנו פוגעים בדורות הבאים. לכן אני מתחבר לזה. אני מבין שאי אפשר לבוא כל יום ולכל דיון ולהיות בכל מקום כי בסוף אתם גם תלמידים וגם המשאבים וגם הזמן, אבל אין ספק שהיום - - - פעם 'תן לאצבעות ללכת' זה היה פרסומת של דפי זהב, היום אנחנו יכולים מכל מקום לעקוב בדיונים אחר הנושאים שעולים לדיון בכנסת, אפשר להתכתב עם חברי הכנסת, כפי שאמרה חברת הכנסת מירב בן ארי. אני בעצמי, בקדנציה הראשונה הכנסתי חוק לספר החוקים בעקבות פנייה של תלמיד. לכן אני מתחבר לזה ויש לכם מה לומר כמעט בכל נושא שנדון בכנסת.
אורי מלכין
¶
אני רוצה רק להגיד, אני בן 32, אני בוגר של מועצות התלמידים והנוער, אני חייב להגיד שישראל היא המדינה היחידה בעולם שמעגנת את מועצות התלמידים גם ב - - -
אורי מלכין
¶
אז לפני זה אני רוצה להגיד שכשאני הייתי נער זה היה בשלבי הקמה וכל הפרויקט הגדול הזה לא היה קורה אילולא הגב' שיושבת כאן, גב' הדרה רוזנבלום, שמסיימת השנה את תפקידה ופורשת, לצערנו, היא הקימה מפעל לתפארת שבכל העולם מקנאים בנו על מה שיש. אפשר שתגידי משהו.
דניאל זליקוביץ' (זלי)
¶
אני זלי מחיפה, הסגן של חנן. אני חושב שהקשר שלנו עם הכנסת מתבטא עם כמה חברי כנסת מסוימים, כמוכם למשל, שבאמת עוזרים לנו, לבני הנוער, לקדם את הדברים שאנחנו צריכים בהם עזרה בכנסת. אילולא אתם, שזה פשוט חשוב לכם, אין לכם איזה שהוא אינטרס, אתם וחברת הכנסת יפעת שאשא ביטון וחברי כנסת נוספים, פשוט בא לכם לעזור לנו. מה שאני אומר זה הקדמה לזה שחייבים גם שתהיה חקיקה בכנסת כדי שיהיו יותר חברי כנסת כמוכם.
דניאל זליקוביץ' (זלי)
¶
נכון. אני יודע, זה לדעתי צריך להיות הקשר שלנו עם חברי הכנסת, שאנחנו נוכל לפעול. דני יעיד, החבר'ה שלנו עובדים מאוד קשה, וגם אתה יכול להעיד על זה, הם מגיעים לכנסת כל שבוע. אנחנו רוצים שיהיה לנו יותר - - -
דניאל זליקוביץ' (זלי)
¶
נעשה גם איזה פגישה, יש לנו כמה עניינים בנושא ואני מקווה שזה יקרה. יש לנו עזרה בוועדת החינוך, יש לנו עזרה בוועדה לזכויות הילד, היינו רוצים שזה יהיה לנו בכל ועדה, היינו רוצים שכל חבר כנסת ירצה לעזור לבני הנוער. זה מה שהייתי רוצה.
הדרה רוזנבלום
¶
העירו לי שאנחנו קצרים בזמן אז אני אענה לשאלה שלך. קודם כל באמת הסיפור של המועצות בבתי הספר, המשך לרשויות, למחוז ולארצית, אין דבר כזה, זו המצאה שלנו. מועצות בבתי ספר יש, אני חזרתי לפני שבועיים ממינכן, לא בכל מקום. הדגם שהכי דומה אלינו זה בדנמרק, שם יש מועצות בית ספריות ומועצות רשותיות, אין להם מועצה ארצית, מפני שהם טוענים שהם עוד לא הגיעו לזה, אבל כן יש את הרמה שתלמידים נבחרים מבתי ספר למועצות הרשותיות. למשל בארצות הברית, בארצות הברית יש מנהיגות. יש להם נציג מכל עיר, דרך אגב, על כל עיר יש מפקח במשרה מלאה, יש ילד, יש מפקח ואיתו הוא עובד, אפשר ללמוד מזה קצת. באנגליה יש מנהיגות, אבל לא בצורה כזאת. בליטא יש מועצות רשותיות ויש מועצות אזוריות. אני ממש עשיתי על זה בדיקה, יש 22 מדינות שיש שם, אבל הכי דומה לנו זה דנמרק. בגרמניה הם מתחילים קצת, הם אפילו ביקשו ממני שאני אעזור להם כשאני אפרוש להקים דבר כזה. גם ביוון, ערש הדמוקרטיה, ביקשו ממני שאני אגיע לאיזה שהיא פגישה ואולי אפילו לעזור להם.
האמת שזה מעורר קנאה, זה הדבר שהכי אני אוהבת לספר עליו בעולם, הם בהלם. יש היום ארבע מדינות שמנסות לעשות את זה, הם לא מצליחים להקים את זה. אז אנחנו במקום נורא טוב, אני ממש גאה בסיפור הזה.
הדרה רוזנבלום
¶
סילבן שלום. בכל אופן היה בחוק זכויות הילד ניסיון של עינת וילף לבטל אותו, אבל בוועדת החינוך היו דיונים מאוד מאוד קשים וזה לא הצליח לה.
חנן יזדי
¶
אז באמת לסיכום אני רוצה להודות לכל מי ליווה אותנו היום, חבר הכנסת מרגי, שהגעת וקצת לטעום מהפעילות של מועצות התלמידים והנוער בארץ, תודה לפרלמנט הילדים המקסים של הרצליה. תודה למחלקת הנוער, תודה למנחה, מתן, תודה למזכירות מועצת התלמידים והנוער של מחוז תל אביב, והמנכ"ל, אורי מלכין. תודה רבה לחנה שוורץ, מנהלת המחוז שהגיעה וליוותה אותנו, תודה לגב' פינקלשטיין, שגם ליוותה אותנו היום, והדרה כמובן, הדרה שלנו, היא מדהימה. מלא אהבה.
מתן
¶
אני רק אגיד המון תודה. אני חושב שזה לא מובן מאליו שחברי כנסת יורדים לשטח, מגיעים ורואים באמת פעילות. אני חושב שיש לנו הרבה לאן לשאוף, לאן להתקדם. נגיד שהרצליה כן שואפת להיות חלק ממועצת הנוער המחוזית, כן רוצה להיות שותפה לפעילות גדולה יותר, כן שואפת להגיע לארצית. היום יש לנו נציג שהוא גם דובר המועצה, איתי שובל. השאיפה שלנו, ושחנן לא ישמע, זה שיהיה גם יו"ר מהרצליה, יש לנו שאיפות אימפריאליסטיות קצת.
מתן
¶
אחרי שהוא יסיים את תפקידו, אז אנחנו גם ניעזר בו אפילו. אני רוצה באמת להגיד תודה רבה גם לגב' חנה שוורץ, שהיא איתנו לאורך כל הדרך, גם להדרה, שזה באמת להסתכל וללמוד, לוורד, שנמצאת ומלווה אותנו בכול, אורי מלכין, שלא הייתי מוצא את הידיים ואת הרגליים, ובעיקר בעיקר לכם, המון המון תודה, תמשיכו לעשות עבודת קודש ולהסתכל על הילדים, לחשוב עליהם ולחלום עליהם בלילה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
משפט מסכם. משפט אחד. כפי שאמרתי, אין נתינה בלי קבלה. אם תכתבו את המילה נתן, אפשר לקרוא אותה מכל צד אותו דבר, כי מי שנותן מקבל. אנחנו שואבים גם את הכוחות מכם. אני מכוון מטרה בתפקידי זה כיושב ראש ועדת החינוך וגם בתפקידיי הקודמים בכנסת מ-2003, תמיד הסתכלתי לכיוון ומוכוון מטרה לבני הנוער ולאוכלוסיות שצריכות את הדחיפה שלי. מי שלא צריך אותי אני לא נמצא מימינו כי הוא יסתדר, את כל המשאבים שלי אני מפנה למי שצריך. ואין ספק וזה לא שאנחנו נותנים להם, אתם גם נותנים לי את הכוח להמשיך ולהיאבק. זה לא קל, מערכת החינוך היא מערכת גדולה, משרד החינוך זה המשרד הכי גדול תקציבית ומבנית אחרי משרד הביטחון. תארו לכם שאין לנו אתגרים ביטחוניים, משרד החינוך הוא המשרד המוביל וזה מורכב. לא אוהבים שינויים שם במערכת ולכן אנחנו שם כל פעם, לפעמים זה לא נוח להיות המחנך והמצליף, אבל זה מתבקש, זה הכרח לא יגונה לטובת המערכת והתלמידים שלנו.
חנן יזדי
¶
תודה רבה לחבר הכנסת מרגי. אנחנו רוצים גם להעניק לך תעודת הוקרה על כל הפעילות והעזרה ושיתוף הפעולה. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.