הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 104
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הצ"ח התכנון והבנייה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
יום שני, י' בשבט התשע"ז (6 בפברואר 2017), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/02/2017
חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 10), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 – פרק י"א: שוק ההימורים.
מוזמנים
¶
מנכ"ל משרד האוצר - שי באב"ד
יועצת למנכ"ל, משרד האוצר - נירית איבי
רכז מאקרו באגף תקציבים, משרד האוצר - טמקין איתי
עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר - אסתי פלדמן
מנכ"ל משרד התרבות והספורט - יוסי שרעבי
מנהל אגף בכיר תקציבים, משרד התרבות והספורט - גיא אטיאס
היועצת המשפטית, משרד התרבות והספורט - הדס פרבר
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - עדנה הראל
הלשכה המשפטית, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור - ניצן וולקן
כלכלן, משרד המדע - חביב קטן
מחטיבת הדוברות, המשרד לביטחון פנים - שבתי גרברצ'יק
מנכ"ל הטוטו - איציק לארי
יו"ר מפעל הפיס - עוזי דיין
מרכז המועצה הלאומית לספורט, משרד התרבות והספורט - ניצן בן נתן
עו"ד, המועצה להסדר ההימורים בספורט - יאיר שילה
זכיין, המועצה להסדר ההימורים בספורט - יניב לוי
סמנכ"ל תפעול, המועצה להסדר ההימורים בספורט - אהרון יונה
דירקטור, המועצה להסדר ההימורים בספורט - מעוז טל
זכיין, המועצה להסדר ההימורים בספורט - יעקב גנם
רמ"ט יו"ר, מפעל הפיס - דוד אושר
יו"ר נציגי הזכיינים - חיים טל
זכיין, מפעל הפיס - אביעד בן שטרית
זכיין, מטה מאבק זכייני פיס - יהונתן ברקאי
זכיין, מטה מאבק זכייני פיס - שרון מגירה
זכיין פיס - שלומי ברזני
נשיא איל"ת - אריק קפלן
ידיעות אחרונות - ינון אנגל
חבר הנהלה, תנועת אומ"ץ - יעקב מאור
שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את מפעל הפיס (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: קשת) - טל אלוביץ
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את המועצה להסדר ההימורים בספורט (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: העיתונים ידיעות אחרונות,גלובס והארץ) - משה ביבי
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את העיתונים ידיעות אחרונות, גלובס והארץ (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: המועצה להסדר ההימורים בספורט) - ליאור שובכר פרי
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 – פרק י"א: שוק ההימורים
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברים, בוקר טוב, אני אגיד איך אנחנו רוצים לנהל את הדיון הזה הבוקר. אנחנו נעבור סעיפים ואנחנו נצביע לפיהם. אני מזכיר שעברנו על כל החוק, אבל יש לחלק מחברי הכנסת הסתייגויות. סעיפים שיש עליהם הסתייגויות, נצביע עליהן לפני. אם יש הערות של חברי הכנסת – ואני אומר שוב, רק של חברי הכנסת, כי מבחינת המשרדים הממשלתיים תהליך ניסוח החוק הושלם – הם יכולים להעלות נקודות שעוד פתוחות מבחינתם. נתייחס אליהן אם צריך, נעשה את התיקון ונמשיך.
היו"ר רועי פולקמן
¶
מבחינתי עכשיו. על סעיפים שהסכמנו עליהם אנחנו נצביע. הסעיף שלגביו יש איזה דיון, שקשור גם לזכיינים וכולי, הוא סעיף התחולה. עליו נעצור שנייה, נקבל עדכון ונדבר על המתווה עם הזכיינים. מבחינתי הוא הסעיף המהותי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לכן אני אומר שלפני הצבעה על סעיף אני אשאל, וגם אשאל את היועצת המשפטית אם יש הסתייגויות שהוגשו לאותם סעיפים, ואם כן, נצביע עליהן. אבל עודד, גם אם לא הגשת הסתייגויות, עדיין תוכל להגיד את התיקונים שאתה דורש. מבחינתי בסעיפים שאין בהם הצבעה אנחנו לא עושים כרגע גיוס, כי לדעתי על רוב הסעיפים יש הסכמות ולכן אני לא רואה צורך בגיוס.
אנחנו בסעיף 1, סעיף ההגדרות. מופיע לפניכם הנוסח לאחר כל התיקונים. אני רק אציין שבשבוע שעבר נשלח לחברי הכנסת הנוסח הזה פלוס מסמך מלווה שכתבה היועצת המשפטית, שדיבר על ארבעה נושאים... כי בגדול גמרנו את החוק ואת ניסוחו, אבל יש ארבעה סעיפים שלגביהם תצטרך להיות התייחסות מדויקת יותר היום: סעיף קצובת כהונת מנכ"ל המועצה; החרגת תכניות ספורט מהוראות הגבלת הפרסום, כאשר הבנתי שיש עוד איזו הערה לגבי השעות; אחוז השיעור לזוכים; והוספת הוראות המעבר, מה שקשור גם לזכיינים. אלה ארבעת הנושאים שנדייק היום.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני מציע שנדון בזה בהוראות המעבר. אני רק אגיד משפט מקדים לבקשתך, עודד. התקיימו עם הזכיינים דיונים מרובים בשבוע האחרון, כולל שתי פגישות איתי. האחרונה התקיימה במשרד האוצר אתמול עד מאוחר בלילה. הוצג סל שלם של חלופות והצעות, וכשנגיע לפרק הוראות המעבר הזכיינים יגידו... גם פריסה של יישום החוק, שזאת הייתה בקשה אחת, וגם לגבי מתווה פיצויים... ולכן הם יגידו אם הם רוצים להתקדם לגבי המתווה הזה, ואז נציג אותו, כדי שהוא יהיה רשום בפרוטוקול. אם הזכיינים אומרים שלא מקובל, אז נתכנס, חברי הכנסת, לקראת פרק הוראות המעבר, נציג את המתווה המסתמן, שעליו שוחחתי עם חבר הכנסת ביטן ואחרים, ונקבל החלטה כחברי הכנסת האם המתווה הוא מספק, גם ללא הסכמת הזכיינים. אבל אני כמובן מקווה שחיים יספר לנו שאחרי הדיון אתמול בערב יש הבנה עקרונית. אני מציע שנתייחס לזה גם בסעיף של העמלות וגם בסעיף של הוראות המעבר, שאלה שני הפרקים שבעיקר נוגעים אליכם, חיים.
חיים, יש מבחינתך בסיס להבנות? אנחנו יכולים להתקדם באווירה קואופרטיבית?
היו"ר רועי פולקמן
¶
הדובר הוא חיים טל, נציג הזכיינים. בסדר, חיים, אז נראה אם צריך לשבת על זה, וגם נעשה הפוגה אם צריך, ונראה אם אנחנו יכולים לסגור עכשיו את המתווה. בשביל זה אנחנו פה, כולל בשביל לשבת איתכם כדי לראות אם צריך לעשות fine tuning להסכמים. אנחנו לא נסגור את הדברים עד שיהיה ברור על מה אנחנו מצביעים. אבל קודם ננקה את הסעיפים שעליהם אין מחלוקת ואין בעיה.
הסעיף הראשון הוא סעיף ההגדרות. יש הערות?
חברת הכנסת מיכאלי, בוקר טוב. דיברתי לגבי הפרוצדורה של הדיון ואני מבקש גם את הסכמתך לעניין הזה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, סעיף-סעיף לדעתי. סעיפים שאין לנו לגביהם הסתייגויות או הערות, אנחנו נצביע עליהם בלי קואליציה-אופוזיציה. סעיפים שיש לגביהם הסתייגויות או הערות – נראה איפה אנחנו עומדים.
אנחנו נצביע עכשיו על סעיף ההגדרות כפי שמופיע בנוסח שלפניכם, הנוסח שהופץ בשבוע שעבר. מי בעד סעיף ההגדרות?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 1 אושר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
עודד, תכף נגיע לוועדת הביקורת. מי בעד סעיף 2 כפי שהוא מופיע?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 2 אושר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כן. אני שוחחתי איתך ועם משרד המשפטים אתמול. התיקון שנכנס שאומר שוועדת הביקורת תמנה שלושה חברים אבל לא יוכלו להיות בה חברי המועצה שמונו לפי סעיף 4(א)(4) עד (7), הוא תיקון שלדעתי הוא לא נדרש. אני מבקש לחזור לנוסח הקודם שהיה, הנוסח הראשוני, שאמר שיושב-ראש המועצה לא יהיה חבר ועדת הביקורת אבל כל שאר חברי המועצה כן יכולים להיות חברי ועדת הביקורת. נראה לי לא הגיוני שאנחנו פוסלים אותם מלשבת בוועדת הביקורת. הרי זה לא שהם מחליטים או לא מחליטים מה יהיה בוועדת הביקורת. הם חלק מהעניין ולכן אני לא רואה סיבה לתיקון הזה.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
אני מצטרף לחבר הכנסת פורר, מכיוון שאנחנו מחלקים כאן חברי דירקטוריון לסוג א' וסוג ב' – אלה שיכולים להיות שם ואלה שלא יכולים. אני לא רואה סיבה לזה. הם נבחרו והם יכולים להיות חלק מזה.
הדס פרבר
¶
קודם כול, מדובר בהוראת רוחב בכל חוקי התאגידים הציבוריים. נציגי גופים הנקובים בחוק אינם חברים בוועדת הביקורת. הטענה הבסיסית היא שלאלה יש ניגוד עניינים מובנה, מכיוון שיש להם גם חבות לגופים שמטעמם הם יושבים במועצה. לא מדובר בסוג א' וסוג ב', אלא בסוג של ניגוד עניינים מובנה.
מעבר לכך, לגבי המועצה להסדר הימורים יש שיקול נוסף, שנוגע לכך שהגופים האלה גם מקבלים את כספי המועצה ולכן ניגוד העניינים שם הוא הרבה יותר מורכב ובעייתי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני יודע. רגע. נאמר עכשיו על נציגי אגודות הספורט... חברי הכנסת פורר ורזבוזוב - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז גם חבר הכנסת ביטן. ביקשנו את עמדת המשרדים בשאלה האם אפשר להכניס את התיקון הזה. עדנה, בוקר טוב. הייתה כאן שאלה של שלושה חברי כנסת... יוסי, אתה רוצה להתייחס להערות של חברי הכנסת?
היו"ר רועי פולקמן
¶
עדנה, שלושה חברי כנסת העלו כאן בקשה לאפשר גם לנציגי אגודות הספורט להיות חברים בוועדת הביקורת. מה עמדת משרד המשפטים בנושא? אני מבין שזו עמדת הממשלה, אבל אני רוצה לדעת אם יש עוד מניעה מלבד הסוגיה של ניגוד העניינים.
עדנה הראל
¶
החשש הוא חשש לאפשרות של ניגוד עניינים, מכיוון שהגופים האלה מקבלים תקציבים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט – גם בתור גופים שמקבלים מיתרת ההכנסות לפי אמות המידה ויש עליהם בקרה, וגם לפעמים הסכמים קונקרטיים נחתמים איתם. ככלל, ועדת הביקורת אמורה להיות בלתי תלויה ולבקר את פעולת התאגיד, ולכן רצוי שההרכב שלה יהיה ככל האפשר בלתי תלוי.
זה לא עולה כדי זה שיש מניעה מוחלטת. ברור שאם ישבו בגוף הזה נציגים זה יחייב שהם יימנעו מדיון בחלק מהנושאים - -
עדנה הראל
¶
רק רגע. - - אולי אפילו חלק מאוד משמעותי מהנושאים. ולכן בהחלט-בהחלט חשבנו שההסדר הזה הוא הסדר ראוי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז אני שואל רגע את מנכ"ל משרד הספורט האם אפשר להגיע למתווה שבו יש אופציה לעשות זאת, אבל עם האמירה שבמקרה של ניגודי עניינים הם לא ישתתפו, כאשר גם נגדיר את זה.
עדנה הראל
¶
כמו שאמרה הדס, גם בתזכיר חוק תאגידים ציבוריים כתוב על הגופים שהינם בעלי זיקה לפעולות התאגיד. ברור שלגופים האלה יש זיקה שהיא זיקה כפול: הם לא רק מבינים היטב בנושאים, הם גם זוכים לתקציבים. כך שההסדר הזה יפגע בפעולה של ועדת הביקורת, כי הוא ייצור הרבה מאוד מגבלות על הפעולה שלה. אני מציעה לשקול את עמדת הממשלה בעניין הזה כמשהו שהוא לטובת התאגיד ולטובת ועדת הביקורת.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
מצד שני הם חברי דירקטוריון, הם מצביעים על התקציב והכול. אז אם כבר, אז הם גם לא צריכים להיות בתוך הדירקטוריון.
גיא אטיאס
¶
אני אסביר את ההבדל. מה שהעלה רזבוזוב זו טענה נכונה; יש הבדל בין המועצה, שמאשרת מדיניות ותקציב, לבין ועדת הביקורת. המועצה שמאשרת, יש בה גופים שכאילו מצביעים בנושאים שיש בהם לכאורה ניגוד עניינים. אבל הסוגיה היא לא זו, הסוגיה היא ועדת הביקורת, שמבקרת את הפעולה אחרי פעולת הדירקטוריון. כלומר, הדירקטוריון משדר מדיניות שבעצם מיושמת, ואחרי זה מבקרים את הגופים שניתן כסף לטובת הפעולה שלשמה ניתן הכסף. ולכן יש הבדל מאוד גדול בין ועדת הביקורת לבין המועצה, ולכן הפרדנו. במועצה ברור שישבו אנשים בעלי ניגודי עניינים כאלה ואחרים, בעוד שוועדת הביקורת חייבת להיות עצמאית בפעולה שלה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
האם מההיסטוריה של הטוטו אתם מכירים מקרים שבגלל חברותם של איגודי הספורט היו בעיות מהותיות בוועדת הביקורת?
גיא אטיאס
¶
אני חושב שאנחנו העלינו את הסוגיה הזאת בפגישה הממשלתית, אני לא רוצה להעלות את זה בפורום הזה. הסברנו את הבעייתיות ואנחנו מבקשים שהסעיף יישאר על כנו.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אריק, משפט. שרעבי, אני רוצה שאתה תגיד... אם זה עקרוני אז אנחנו נצטרך להחליט האם עושים הסתייגות ומחליטים שלא מקדמים את זה... אבל אם זה לא עקרוני ואפשר להגיע להסדרה, אז בואו נראה מה עושים. אריק, משפט.
אריק קפלן
¶
בהרבה גופים יש איסור על ניגוד עניינים כפי שמוצג פה. אנשי הספורט בהרבה מקרים מבינים הרבה יותר טוב מיתר חברי הדירקטוריון על מה מדובר ולכן יש חשיבות רבה שהם ישבו בוועדת הביקורת. כמי שהיה יושב-ראש ועדת הביקורת של הטוטו הרבה שנים, אני לא חושב שפעלתי באיזושהי צורה לא ראויה בדירקטוריון ובוועדת הביקורת, אלא רק לטובת התאגיד עצמו. מעבר לזה, לא דנים אך ורק בנושאי ספורט בוועדת הביקורת, אלא דנים גם בנושאים של עבודת המועצה עצמה, ואז קל וחומר שאין שום קשר לכך שאתה יושב כנציג ספורט או כנציג של משהו אחר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
יוסי, האם אפשר, במודל כזה או אחר ותוך אמירה ברורה שבמקומות של ניגוד עניינים חברי האגודות לא ישבו, לייצר סעיף כזה? או שמבחינתך זה קזוס בלי?
יוסי שרעבי
¶
ככל שמרב הדיונים שם עוסקים בגופים עצמם, אני חושב שזה הגיוני שנציג של האיגודים יהיה בתוך ועדת הביקורת, כי זה עיקר עיסוקה. במידה שזה רק חלק קטן או לא חלק משמעותי ודומיננטי מעבודת הוועדה, אני חושב שאז היה מקום להכניס חברים מתוך האיגוד, אבל כשדנים באיגודים עצמם הם צריכים להימנע.
אני רק רוצה להבין; מתוך השיח שלי עם יושבת-ראש ועדת הביקורת, שהיא עובדת המשרד, אני מבין שחלק ניכר מהדיונים כן עוסקים בנושאי האיגודים, ואני רוצה לשאול אם מישהו כאן, איציק או מישהו אחר מהטוטו, יכול לומר לי כמה מתוך היקף הביקורת של הוועדה עוסק באיגודים עצמם וכמה בדברים השוטפים של המועצה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
האם מקובל על חברי הכנסת שנאשר את הסעיף עם ההוספה שנציגי האיגודים ישבו באותם דיונים שבהם לא דנים באגודות הספורט? לאור מה שנאמר כאן, מדובר על 50%.
עדנה הראל
¶
אגב, לעניין דברים שקשורים אליהם, יכול עובד משרד או נושא משרה להשתתף בדיונים הקשורים לתחום עיסוקו. יש הוראה כזאת.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני שוב אומר: יש פה בקשה מחברי הכנסת... אם 50% מהדיונים לא עוסקים באגודות, אז בואו נשים סעיף כזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מציע שכל אחד מחברי ועדת הביקורת – ואגב, זה נכון גם לגבי עובדי המדינה, כי הטוטו מתקצב לפעמים גם גופים של המדינה – יהיה חייב בהסדר ניגוד עניינים כפי שיקבע יועץ משפטי כזה או אחר, ובזה מסדירים את העניין. הרי אין סוף לניגודי העניינים, בטח בגוף כל כך גדול - - -
גיא אטיאס
¶
לא בוועדת ביקורת, חבר הכנסת פורר. ועדת הביקורת צריכה להיות הרבה יותר נקייה. אני גם לא מבין למה יש חשש שוועדת הביקורת לא תהיה עם... מה החשש? אין שום חשש.
היו"ר רועי פולקמן
¶
עודד, ברשותך נעשה את זה יותר פשוט. בנושאים שעוסקים באגודות הספורט, לא ישבו חברי ה - - -
עדנה הראל
¶
שנייה, אני בכל זאת רוצה שנעשה רגע סדר בין שני הגופים. מועצה בתאגיד סטטוטורי מורכבת ממכלול של גורמים שמאזנים אחד את השני וברור שהם מביאים זוויות שונות, ולכן כשיש ניגוד עניינים קונקרטי יש הסדר, וכשלא, אז בעצם כל המכלול שלהם הוא מה שיוצר את העבודה המשותפת. לעומת זאת, לוועדת ביקורת יש תפקיד אחר; היא לא שיקוף של הדירקטוריון, אלא יש לה תפקיד לבקר - - -
עדנה הראל
¶
רגע, עוד מילה. ולכן בהסדר הרוחבי בהצעת חוק תאגידים ציבוריים אנחנו אמרנו בפירוש שלא ישב בוועדת ביקורת מי שיש לו עניין. פה, בחלק ממה שהמועצה עושה – ארגון הימורים וכל זה – בהקשר הזה בוועדת ביקורת יכולים לשבת נציגי כל הגופים. אבל ועדת הביקורת בהקשר הספציפי – ועל זה הדיון פה – של המועצה, גם מבקרת את הגופים שמקבלים כספים, האם הם מקבלים לעניין, ולכן בחלק הזה של העבודה של ועדת הביקורת אף אחד לא יכול לשבת. זה לא שאחד ישב ויהיה לו ניגוד עניינים רק לעניין שלו, אלא בחלקים האלה של עבודת ועדת הביקורת נכון שהם לא יהיו. ואז זה בעצם כמו לעשות שני הרכבים של ועדת ביקורת.
היו"ר רועי פולקמן
¶
בסדר. זה אומר שיהיה עוד נציג, נציג של ארגוני הספורט, שלא ישתתף בדיונים שעוסקים בגופי הספורט.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חבר הכנסת עודד, האם מקובלת עליך ההצעה שנציגי גופי הספורט השונים שמתוקצבים על ידי המועצה לא ישבו בדיונים העוסקים בענייניהם?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רועי, ככה תגיע עם זה כבר לצדדים שלישיים ורביעיים. אני חושב שזאת הרחבה לא - - -
עדנה הראל
¶
מה שניסיתי להסביר זה שבגלל שמדובר בוועדת ביקורת אז זה לא רק הסדר ניגוד עניינים רגיל, שמתייחס לעניינים שנוגעים לך. בגלל שוועדת ביקורת עוסקת בהתנהלות התקינה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אגיד לך: ראשי רשויות יושבים בוועדת ביקורת, כאשר כל התקציבים הולכים אליהם. אז למה שם זה בסדר - - -
עדנה הראל
¶
לא, הגופים שלהם זה הסדר ניגוד עניינים רגיל; פה אנחנו מדברים על יותר מזה. בגלל שזו ועדת ביקורת - - -
קריאה
¶
הם יכולים לבוא ולתת חוות דעת מקצועית בתוך דיוני הוועדה, זה גם המצב החדש. כל גוף בעל ידע מקצועי יכול לבוא ולתת חוות דעת בפני ועדת הביקורת - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
גיא, אני רוצה שתציעו את התוספת שאומרת באיזה פורמט הם יכולים לשבת, ואנחנו נעביר את זה לאישור ונצביע על הסעיף. הלאה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, שיהיה עוד חבר ועדה שהוא נציג איגודי הספורט, ואתם תגדירו באיזה תנאים הוא ישב בוועדת הביקורת.
אנחנו עוברים לסעיף 4, עמוד 4, סוגיית המנכ"ל. איציק, ראשית אני מבקש ממך למשוך את הבקשה לנושא חדש, אחרת אנחנו לא יכולים להתקדם עם הסעיף הזה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אם הנוסח אומר שהגבלת הכהונה היא רק מהפעם הבאה אז זה בסדר, אני מושך את הבקשה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אוקיי, אז אני מדייק על מה אנחנו מצביעים. סעיף 4 אומר שהמועצה תמנה, באישור השרים, מנהל למועצה. דיברנו גם על תקופת כהונתו, ואנחנו מוסיפים בנוסח שזה יוחל רק ממנכ"ל המועצה הבא. זאת אומרת, תהיה הוראת מעבר... יוסי, מקובל?
יוסי שרעבי
¶
הוא שאל אותי מה אני חושב, אז אני אומר שאנחנו עשינו הסדר כולל עם האוצר. זה שזה יחול רק מהמנכ"ל הבא ולא מהנוכחי זה מקובל עלינו , אבל כחלק מהראייה הכוללת של ההסדר - - -
יוסי שרעבי
¶
משום שאנחנו רצינו שתהיה חקיקה נפרדת על הסיפור הזה, אבל האוצר בא עם איזשהו רעיון, אנחנו אמרנו שאנחנו לא מוכנים - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז בתיקון, כפי שנאמר, יהיה הסעיף כפי שהוא כתוב כאן, עם התוספת בהוראות המעבר שאומרת שזה שיוחל רק ממנכ"ל המועצה הבא. בסדר, לארי?
גיא אטיאס
¶
שנייה, זה מה שכתוב כרגע בנוסח, אסתי? בנוסח כרגע זה לא חל על המנכ"ל הנוכחי אלא רק על מהמנכ"ל הבא?
היו"ר רועי פולקמן
¶
אוקיי, מי בעד הסעיף עם התיקון שנאמר כרגע... חבר הכנסת שמולי מושך את בקשת הנושא החדש מהסעיף הזה, ואנחנו מצביעים על הסעיף עם התיקון. מי בעד?
עדנה הראל
¶
רגע, אני לא יכולה להשאיר את זה בלי התייחסות. צריך או סעיף תחולה או סעיף הוראת מעבר. סעיף התחולה אומר שזה ייכנס לתוקף עם מינוי המנכ"ל הבא.
ורד קירו-זילברמן
¶
רגע, אני רוצה להסביר פה משהו טכני לחלוטין. ככל שהעיקרון ברור, הוועדה תסמיך אותנו ואנחנו נמצא את הניסוח המשפטי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
בסדר, חברים. מי בעד הסעיף, עם התיקון? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 4 אושר, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
זה אותו דבר, גם בסעיף (ה) זה אותו, הוראת המעבר. אנחנו בעמוד 5, סעיף 5, רואה חשבון מבקר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אנחנו מבקשים לבטל אותו לגמרי. ממתי החוק מתערב באיך ממנים? זה תפקיד הדירקטוריון, הוא קובע את הנהלים ועושים את זה, זה הכול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברים, אנחנו עוברים על הסעיפים, אם יש הסתייגויות והערות אנחנו מקשיבים ומתקנים וזה מתקדם.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
דבר ראשון, אני לא חושב שהמקום של הסעיף הזה הוא בחקיקה. דבר שני, אם יש איזשהו רצון של הממשלה כן להביא אותו בחקיקה, אז בטח שלא בחוק הזה. הוא לא ממן העניין - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם הם רוצים, שיעשו את זה לגבי כל רואי החשבון שמתמנים. תביאו חוק כללי שיחול על כולם, אין לנו בעיה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
שנייה, דוד, בוא נפריד בין השאלה איך עובד רואה החשבון... יש פה כל מיני הוראות על אופן הגשת הדוחות, שזה דבר מאוד חשוב - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כי אז אני רוצה גם לכתוב איך ממנים את היועץ המשפטי, איך ממנים את סמנכ"ל הכספים ואיך ממנים את ממונה כוח האדם בארגון, בדיוק איזה מכרז יהיה להם, איזה תנאים, כל כמה שנים וכולי.
עדנה הראל
¶
ברשותכם, אם אפשר, אני רוצה להסביר. בשונה מסעיפים אחרים, מדובר על סעיפים שמשרד המשפטים ביקש את הכללתם לאור העובדה שהתווסף סעיף אחרי הכחול שלפיו מתבקש שהמועצה תעשה דוחות מבוקרים בסטנדרט שהולם גוף מסוגה.
עדנה הראל
¶
ברשותכם, תרשו לי ארבעה משפטים. לעשות דוחות בסטנדרט שהולם גופים מסוגה זה דבר שכולל בתוכו דברים שאם אנחנו לא נסדיר אז הסעיף יהיה סעיף ריק מתוכן. למה? התאגיד הזה הוא תאגיד סטטוטורי שכל ההסדרים שלו הם רק בחוק הזה, אין לו הסדרים בחוקים אחרים, זה לא כמו חברה, שלה יש דיני חברות, רשות ניירות ערך, חוק רואי חשבון וכל הדברים האלה. ולכן, כאשר - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
ביטן, תקשיב שנייה. ההסבר של עורכת הדין הראל מתייחס לייחוד של הגוף הזה, שבגינו יש בו הסדרים.
עדנה הראל
¶
כן, אבל הדוחות המבוקרים הם לא לפי הוראות שמחייבות; מחר הם יכולים לעשות דוחות מבוקרים אחרים והם יכולים מחר לקחת רואה חשבון שהוא לא בסטנדרט מתאים והם יכולים מחר שלרואה החשבון לא תהיה גישה לכל המידע הנדרש. אם יש חשיבות ציבורית – ואני חושבת שאכן יש – שגוף בסדר גודל כזה, שמנהל כספים בסדר גודל כזה ומייצר כספים בסדר גודל כזה, יהיו לו דוחות בסטנדרט מתאים, אז זה אומר שצריך לייבא את ההסדרים מחוק החברות. אנחנו לא המצאנו כאן שום דבר, אלא ייבאנו את ההסדרים העיקריים שנוגעים רק לדוחות. לכן לא מסדירים יועץ משפטי או כל מיני דברים אחרים, אלא מסדירים את מה שנוגע לדוחות, כדי שהם יהיו בסטנדרט של חברה ציבורית. אם אתם רוצים את זה, אז בסדר, גם בחברה ממשלתית יש סטנדרטים כאלה.
עדנה הראל
¶
לא, לא, לא, בגלל שזה לא חברה ציבורית. היא לא חברה לפי חוק החברות. לכן כל ההסדרים שלהם הם בחוק הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אגיד לך. אני חושב שזה לא נכון בחקיקה. אני חושב שאם אנחנו קובעים את תנאי הסף לרואי חשבון, אני מבקש לקבוע בחקיקה את תנאי הסף גם למשפטים ואיזה משרדי עורכי דין יכולים להיות יועצים של המועצה, ואני מבקש לקבוע בתנאי הסף מי יכול להיות סמנכ"ל כוח האדם של המועצה ואיך שוכרים כוח אדם במועצה - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לכם, בחקיקה קובעים איזה סטנדרט של דוח רוצים, ומפה חזקה עליו שהוא יודע איזה סטנדרט הוא אמור לייצר ומי אמור לייצר לו את הסטנדרט הזה. אנחנו לא יכולים להיכנס בחקיקה לכל פינה כזאת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תגידי לי, בדברי ימי הטוטו מינו רואה חשבון לא מתאים פעם? מישהו שהוא לא ברמה מסוימת? הרי ברור שהם צריכים למנות.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברים, אריק, אני לא אאפשר לאנשים לשבת כאן אם יהיו שיחות ביניים. מה שקורה פה עכשיו זה מענה לתשובות הח"כים, אין יותר דיונים, רק מענה לתשובות הח"כים לכל ההסתייגויות וההערות שלהם, כדי להניח את דעתם וכדי להצביע ביחד. זה מה שקורה פה עכשיו. אין שיחות נוספות, אין דיונים, אין זכויות דיבור. די. עדנה, בואי תסבירי שוב למה אנחנו צריכים לעשות את הסעיפים של תנאי הסף לחברות ראיית החשבון בחקיקה. האם אפשר לקבוע את זה בסעיף כללי שאומר שהמועצה תקבע ובאיזה סטנדרטים ידווחו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אגב, הדיון שמתקיים פה עכשיו מראה למה הסעיף הזה הוא לא סעיף שצריך לבוא בחקיקה הזאת. אם יש צורך לתקן אותו, צריך להביא אותו בנפרד.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
צריך לקיים עליו דיון ראוי; אני רוצה לשמוע פה את לשכת רואי החשבון, אני רוצה לשמוע עוד גופים. יכול להיות שאנחנו טועים, אבל יכול להיות גם שאנחנו צודקים, ולכן זה לא צריך לבוא כסעיף נוסף בחקיקה.
עדנה הראל
¶
אבל אולי בכל זאת אני אסביר. שוב, בשונה מדברים אחרים, בעניין הזה משרד המשפטים הוא הגורם המקצועי, גם לעניין הסדרה של פעולה של חברות, גם של חברות ציבוריות, גם של הפיקוח עליהן. לכן, הגוף הזה, שהוא גוף שהיקף הפעילות הפיננסית שלו הוא בסדר גודל יותר מתאגידים ציבוריים בדרך כלל – אם אנחנו רוצים שהוא ידווח בדומה לחברה ציבורית, נגזר מזה צורך לעשות הסדר בחוק הזה, כי החוקים הכלליים של חברות ציבוריות לא חלים עליו. עכשיו, כאשר יש תאגידים ציבוריים מיוחדים אחרים, כמו למשל תאגיד הציבורי, גם בהם יש פירוט מאוד מפורט של ועדת הביקורת למשל. זאת אומרת שלכל תאגיד ציבורי תופרים לו את החליפה שלו.
פה ברור שמדובר על גוף שיש לו היקף פעילות פיננסית מאוד גדול, ואם אנחנו רוצים בקרה - - -
עדנה הראל
¶
ברשות חבר הכנסת ביטן, שביקש הסבר, אני רוצה לומר שבמפעל הפיס, שאדוני שואל עליו כל הזמן אבל לא רוצה לשמוע, ובכל חברה ציבורית אחרת, רואה חשבון מתמנה על ידי אסיפה כללית, לא על ידי הדירקטוריון. למה? כי רואה החשבון המבקר הוא כלי בידי הבעלים שהדוחות יהיו מבוקרים כמו שצריך וישקפו. ומי האסיפה הכללית של תאגיד ציבורי? המחוקק, המדינה. לכן כדי שרואה החשבון יהיה בלתי תלוי, הוא לא יכול להתמנות על ידי המועצה שאותה הוא מבקר ואת הדוחות שלה הוא מאשר. לכן יש חשיבות בגוף מהסוג הזה לקבוע בצורה מפורשת איך הוא מתמנה. כמו שבחברה ציבורית כתוב במפורש בחוק החברות שאסיפה כללית ממנה אותו וכתוב איזה עקרונות של אי-תלות חלים עליו וכתוב איזו גישה יש לו לחומרים. כך שאם אנחנו רוצים באמת להבטיח את זה, זה ההסדר שצריך. אם לא רוצים שיהיו באמת דוחות מבוקרים, אז אל תקבלו את העצה המקצועית שלנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני לא מבינה מה אכפת לכם שיהיה כתוב בחוק מה הקריטריונים לזה, אני ממש לא מבינה מה ההתנגדות שלכם. לא צריכה להיות לכם התנגדות.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני לא מבינה מה הסיפור; זה תאגיד ציבורי מפוקח וצריכים להיות בו סטנדרטים של תאגיד ציבורי מפוקח. למה זה בכלל כזה ויכוח, אני לא מצליחה להבין.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני אגיד לך למה: מכיוון שעד היום לא הייתה שום בעיה במינוי של רואה החשבון בטוטו. לא הייתה בעיה.
עדנה הראל
¶
אבל זה לא נכון, בגלל שאם הוא... זה סותר את העקרונות של הביקורת. דוד, הייתה בעיה, כי זה סותר את העקרונות של הביקורת. זה שהוא מתמנה על ידי המועצה שאותה הוא מבקר זה סותר את העקרונות של ביקורת בחברות ציבוריות. עכשיו, אם אתה רוצה את אותו הסטנדרט, אז כאן יש לך את הדרך להשיג אותו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מאחר שהעניין הוא עניין מורכב ולרוב חברי הכנסת יש עד שכבה מסוימת של ידע בעניין הזה, זה דבר שמחייב דיון. אני חושב שזה מחייב דיון גם כי יש פה עניין של סטנדרט חקיקתי שאנחנו קובעים, סטנדרט שאני רוצה ללמוד יותר לעומק. אני חושב שבעניין הזה הייתי רוצה לשמוע גם את לשכת רואי החשבון ולראות את כל התמונה כולה. יכול להיות שבסוף אני אשתכנע, אבל כשמביאים את הסעיף הזה בשבוע שעבר - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
ברור שזה לא היה בכחול, אבל זה הוכנס אחר כך. עכשיו, תראו, עצם הסעיף הזה, כמו שאמרה חברת הכנסת מיכאלי, הוא מתבקש, בטח בגוף שמנהל כאלה סכומים של כספים. אני לא מצביע עליו כרגע, אבל אם יש לכם סעיף ספציפי... כי הסעיף של רואי החשבון הכולל, סעיף 6, שעליו כן נצביע, שמגדיר את הנוהל של הדיווח – אפשר לאשר אותו. אם יש משהו שאתם חושבים שצריך לתקן בסעיף הזה או משהו שהוא מיותר – בואו נדבר על זה. אבל עצם זה שמגדירים סטנדרטים בסיסיים לרואי חשבון ובאיזה אופן מגישים את הדוחות בתאגיד שמגלגל סכומים בסדרי הגודל האלה, זה דבר שהוא מידתי, הוא מקובל. אני שוב אומר, התקיימו על זה לא מעט שיחות ודיונים בשבועיים האחרונים - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
קדימה, בוא נסגור את זה עכשיו. לגבי סעיף 6, שמדבר על נוהלי הדיווח, אין מחלוקת אני חושב.
היו"ר רועי פולקמן
¶
סעיף 6 עמוד 6. איך מגישים את הדוח. היה כאן דיון על בקשה שהדיון יהיה באיזשהו סטנדרט מסוים, היו הערות שהדוחות לא בסטנדרט - - -
אסתי פלדמן
¶
ברישה של סעיף קטן (ד) חסרים דיווחים, שהכנסנו: "המועצה תגיש לשרים הודעות, דיווחים ודוחות כמפורט".
היו"ר רועי פולקמן
¶
נוהלי הדיווח. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 6 אושר, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
הסעיף אושר פה אחד.
סעיף 7. אני אקרא לו פה "סעיף רזבוזוב", כי מתחילת הדיונים הנקודה המהותית שהייתה חשובה כאן למשרד הספורט היא שלא ייפגעו תקציבי הספורט. יוסי, אני מבקש שלאחר כל הדיונים על החוק, כולל הסעיף הזה, שהגדיר - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
סליחה, סליחה, זה סעיף העמלות. על סעיף העמלות אנחנו נצביע בסוף, יחד עם הדיון על הזכיינים, כי גם לחברת הכנסת מיכאלי יש הערות וגם לאיציק שמולי יש על זה הסתייגות. אז אני מדלג על סעיף 7.
היו"ר רועי פולקמן
¶
נכון, יש פה דיון על סעיף העמלות. תכף נדבר על זה.
אנחנו עוברים לסעיף 8, סעיף הפרסום. אני שואל - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
דומה. אני רק אזכיר נקודה אחת שדובר עליה. הייתה הערה של משרד הספורט על נושא משדרי ספורט; שכן יהיה פרסום במשדרי ספורט - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, מה זה ישיבה בסוף? עכשיו זה הסוף. בעניין הזה סוכם על הכנסת משדרי הספורט, ואני הבנתי שהיה עוד דיון על השעות, שהגיע מהמשרדים.
היו"ר רועי פולקמן
¶
היו שתי בקשות שאני מכיר. בסעיף 8 יש הגבלות על פרסום, אבל דובר על זה שמעבר לדיון על השעות, במשדרי ספורט ההגבלה הזאת לא תהיה תקפה. זאת הערה אחת. הדבר השני - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
ביטן, שנייה, אנחנו נגיע לזה. כרגע אני בסעיף 8: "המועצה לא תעשה בשעות האסורות לפרסום כאמור בתוספת השנייה פרסומות... למעט במהלך שידור של תחרות ספורט". וכאן אנחנו מוסיפים: "ובשידורי ספורט - - -
איתי טמקין
¶
כל יום לדוגמה יש שתי רשתות שעושות תכנית ספורט של שעתיים, בין שש לשמונה. עלתה הערה מהטוטו ששם נמצא קהל היעד שלהם ולמנוע מהם לפרסם שם יהפוך את הפרסום שלהם ללא יעיל. את ההערה הזאת הסכמנו לקבל, שבשידורים כאלה, למרות שהם בשעות שהוגדרו כאסורות, מכיוון שאלה משדרים שעיסוקם העיקרי הוא ספורט, אנחנו נתיר לטוטו לפרסם, כי שם קהל היעד שלו. איפה לא נתיר לפרסם? לא נתיר - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
מאה אחוז. אז צריך להוסיף בהגדרות מהו שידור ספורט, כמה אחוז מהזמן... אדוני, צריך להוסיף בהגדרות - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
שעיקר עיסוקן בספורט, כמה אחוז מהן. אנחנו מכירות את הרשות השנייה וכל אלה... בכל משדר חדשות יש פינת ספורט וזה יכול להיחשב. אז אם אי אפשר להגדיר אז אי אפשר להוסיף את הסעיף הזה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, התוכן בכלל לא מעניין, מה שמעניין זה אחוז הזמן שהשידור עוסק בספורט. זה מה שצריך להיות כתוב, כי להגיד "שידור ספורט" זה לא מספיק.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברת הכנסת מיכאלי, בואי ננסה לדייק מה כן נכנס בהגדרה "משדרי ספורט". גיא או הטוטו, אתם רוצים להגדיר את זה מבחינתכם?
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז בעניין הזה אנחנו בסדר. אנחנו נצביע על הסעיפים האלה ביחד עם סעיף הוצאות השיווק והפרסום - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
רגע, יש לי בעיה. אני מבקשת למחוק את (ב), את "השרים רשאים לשנות את התוספת השנייה". אני לא רוצה לתת לשרים סמכות לשנות את התוספת השנייה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אבל זה באישור ועדת החינוך של הכנסת. הרי צריך לתת איזושהי גמישות. ויותר מזה, הוספנו – זה לא היה – שזה יהיה באישור ועדת החינוך, לבקשת היועצת המשפטית, דבר שנותן עוד איזה שלייקעס לכנסת. אבל עדיין צריך איזושהי מידה של נשימה. לפי ההצעה גם שני שרים צריכים להחליט וגם הם עוד צריכים לבוא לוועדת החינוך - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז בואו נדבר על זה ביחד עם סעיף הוצאות השיווק והפרסום. איתי, העירו לי הערה לגבי השעות - - -
איתי טמקין
¶
כתוב "רוב" וכתוב "הגבוה מביניהם". כתוב "ייבחר לפי הגבוה מביניהם". ולכן בהגדרה יש אפשרות ל-52, זה מה שנקרא רצפה. מוגדרת פה רצפה שממנה אי אפשר לרדת. כמובן שזה לשיקולם, כי אם הם רוצים לפרסם פחות אז יפרסמו פחות - - -
איתי טמקין
¶
לא, יש להם רצפה של 52. אנחנו מגדירים שתי מגבלות: או 52 או 1.75, לפי הנמוך מביניהם. ואז לכל הפחות יש להם אפשרות להיות ב-52 אם הם רוצים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני מבקשת לבטל את סעיף (ה). אין שום סיבה להחריג מתקרת ההוצאה על פרסום תכניות חדשות. יהיו עכשיו תכניות חדשות חדשות לבקרים. זה חתיכת מעקף מהגיהינום. אין שום סיבה שתכניות חדשות - - -
איתי טמקין
¶
ושלושה מיליוני שקלים. כל תקציב הפרסום של הדבר הזה יכול להיות עד שלושה מיליוני שקלים, זה הכול.
שי באב"ד
¶
חברת הכנסת, אני אסביר לך. קודם כול, את יודעת הרי שבגדול אני לא רק מסכים אלא גם מזדהה. אבל במקרה הספציפי הזה יש בעיה אחרת שבגללה הלכנו לכיוון הזה. בעצם היום אנחנו מוציאים לפיס את תחנות המזל, ולטוטו את מרוצי הסוסים. הם אומרים: אנחנו רוצים להחדיר עכשיו משחקים חדשים שיפצו על אובדן ההכנסות הזה, כי אם לא יהיו לנו את המשחקים החדשים ולא יפצו אותנו על אובדן ההכנסות האלה, הספורט בישראל ייפגע. וכבר אמרנו כמה פעמים שאנחנו לא מתכוונים לפגוע בספורט. ולכן, כאקט של פשרה, הסכמנו להתפשר על זה. הרי אם לא יקדמו את המשחקים החדשים ולא יעשו להם פרסום, אף אחד לא ישחק בהם. ואז ייווצר מצב שבו הוציאו את מרוצי הסוסים ואת מכונות המזל, ובפועל אין משחקים חדשים, כי לא פרסמו אותם ולכן לא משחקים בהם ולכן הם לא מביאים את ההכנסה הנוספת שיועדה לספורט. ורק מהטעם הזה בלבד הסכמנו לעשות איזושהי תוספת - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
שנייה, שי, מרב, ההערה לאורך כל הדרך הייתה שכן מאפשרים הימורים אם הם מוצהרים שהם פחות מזיקים. כל הדיון לאורך כל הדרך היה על זה שכן יהיו הימורים, ולכן הדיון היה – כולל הדיון על רגולטור שאנחנו מדברים עליו – שצריכים להכניס מוצרים לא מזיקים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
רגע. היום יש שר אוצר שלא תומך בהימורים ומבין את הסכנה בהימורים, אבל זה חוק שהוא לא רק לשר האוצר הזה, ועלול לקרות יום אחד שיהיה שר אוצר אחר שאולי יראה את זה אחרת. ולכן זה בלתי סביר שלא תהיה הגבלה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל אין הגבלה על מספר... זה 18 חודש לכל תכנית, זה לא 18 חודש מתחולת החוק, נכון?
שי באב"ד
¶
רגע, את צודקת, אבל יש לי הצעה. אמרת קודם שאת סומכת על שר האוצר הנוכחי שהוא לא בעד להרחיב את ההימורים אלא להפך - - -
שי באב"ד
¶
אפשר לעשות 18 חודש ממועד החקיקה ולא ממועד התכנית, ואז כל התכניות החדשות שייכנסו ייכנסו עכשיו. הרי בכל מקרה הם רוצים להכניס את התכניות החדשות עכשיו.
שי באב"ד
¶
אין בעיה, הוא מציע הצעה שגם אני חי איתה בשלום. הוא שם תקרה לסכום, הוא אומר שהסכום לא יעלה על שש.
שי באב"ד
¶
אבל יוסי, אתה יכול לעשות תכנית גם במיליון או במיליון וחצי, אתה לא חייב לעשות תכנית בשלושה מיליון פרסום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
איתי, זה מה-זה לא לעניין שאתה מסביר לו את זה באוזן, בוא תגיד לפרוטוקול את מה שאמרת.
איתי טמקין
¶
אנחנו באמצע פה: מצד אחד משרד התרבות והספורט עם הצרכים שלהם, ומצד שני חברי הכנסת שמעלים תהיות. ולכן אנחנו נסביר למה ההצעה שהצענו כרגע היא מאוזנת. בהצעה האוצרית המקורית שהונחה בפני חברי הוועדה, הצעת החוק הממשלתית, הייתה הפחתה בתקציבי הפרסום. לבקשת חברי הכנסת, בסוף לא פגענו בתקציבי הפרסום. גם היום, צריך להגיד את האמת, לעומת הצעת החוק הממשלתית שהייתה בהתחלה, לטוטו יש היום יותר גמישות בנושא הפרסום באופן כללי, בין אם זה להפנות את זה למוצרים חדשים ובין אם זה להפנות את זה למוצרים קיימים. זה דבר אחד.
בנוסף על הדבר הזה, אמרנו שהדבר הזה ייתן עוד גמישות לשני משחקים חדשים כביכול בשנה, שלא יחרוג משישה מיליון שקל. גם צריך להגיד שבכל ההתדיינות עם משרד התרבות והספורט אנחנו לא מדברים אפילו על שני משחקים בשנה, זה לא הכיוון שלנו, אלא אנחנו מדברים על להוסיף משחק או שניים בשנים הקרובות. זה הכיוון, זה מה שדיברנו עם משרד התרבות והספורט, ואלה קווי המשחק. אם זה יניח את דעתם של חברי הכנסת, נוסיף היקף של שישה מיליון שקלים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
שזה יהיה שישה לכל התכניות החדשות? פשוט זה ברור שיהיה שימוש בכל השישה האלה, זה מה שמטריד.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
רגע, צריך להגיד לפרוטוקול שההגבלה היא עד שישה מיליון חריגה מסכום הפרסום המותר לתכנית... כאילו, יש כל שנה בעצם - - -
שי באב"ד
¶
אני מציע להוסיף עוד דבר: מכיוון שאנחנו לא רוצים שהדבר הזה יהיה פרוץ, אז שזה יהיה בהוראת שעה לשנתיים, וככל שירצו להאריך את זה, השרים יצטרכו להסכים ביחד, שר האוצר ושר התרבות.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל למה? הרי היום אנחנו מדברות על מצב של פיצוי, אבל בעוד שנתיים אנחנו לא נהיה במצב של פיצוי כבר.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
בטח שזה מפריע, הרי הם רוצים שיהיה להם כמה שיותר כסף לפרסום, ברור שזה יפריע להם.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
את הסעיף הזה בהוראת שעה לשנתיים? סביר מאוד. זה נותן להם עוד 12 מיליון שקל - - -
עדנה הראל
¶
אני רוצה להגיד לוועדה שלחץ לאשר מהר תכניות עובד נגד האיכות של התכניות. אז אולי שנתיים זה פחות מדי.
עדנה הראל
¶
אני אומרת שלחץ לאשר מהר תכניות חדשות עובד גם נגד הבחינה שלהן אם הן ממכרות או לא ונגד שיקול דעת זהיר. יכול להיות ששנתיים זה פחות מדי זמן וכדאי להגיע לאיזון חדש.
ורד קירו-זילברמן
¶
שאלה ניסוחית: בהגדרה "תכנית הימורים חדשה" כתבתם "תכנית הימורים שלא הייתה קיימת קודם לכן". מה זה "קודם לכן"?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל יש גם "או כל חידוש של תכנית הימורים קיימת או סוג נוסף של תכנית הימורים קיימת". זה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אתה מבין, מר באב"ד? כל חידוש של תכנית הימורים קיימת? אז נארוז אותה מחדש, נעשה לה מיתוג מחדש, והנה היא נכנסת בהגדרות.
ורד קירו-זילברמן
¶
רגע, אנחנו דיברנו על סעיף 8 לנוסח, שזה הגבלת פרסומות, וסעיף 11 לנוסח זה הנושא של - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברים, אנחנו מתקדמים להצבעה, אז בואו תהיו רגע איתי. בסעיף 8 לנוסח, עמוד 7, אנחנו מוסיפים "שידורי ספורט", ודייקנו את הנוסח, שעכשיו אומר ש"רובו של השידור עוסק בספורט" - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא פינת ספורט. גיא, בלי מחטפים עכשיו, אף אחד לא עושה מחטפים, לא האוצר ולא משרד התרבות.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אירוע ספורט כבר כתוב בנוסח. חברים, בסעיף 8 עמוד 7, ההערה היחידה בקשר לנוסח שלפניכם היא שאנחנו מוסיפים גם תכנית שרובה עוסקת בספורט, חוץ ממה שכתוב - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, אבל שידור כבר כתוב. ובסעיף 8(ד), עמוד 11, סעיף 11 לנוסח, עשינו את ההגבלה שעליה היה הדיון עכשיו - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
נכון. בהתאם להערות של חברת הכנסת מיכאלי. אוקיי, מי בעד סעיפים 8 ו-11 לנוסח כפי שהוקראו, עם התיקונים? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיפים – פה אחד
סעיפים 8 ו-11 אושרו, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
הסעיפים אושרו.
אנחנו מתקדמים לסעיפים 9 ו-10. סעיף 9 אמנם מופיע כשורה קטנה, אבל הוא חשוב. סעיף 8(ב) בטל. זה אומר ביטול מרוצי הסוסים.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אנחנו בעמוד 8, סעיפים 9 ו-10. סעיף 9 זה מרוצי הסוסים. אני רוצה לציין מה עלה כאן בדיוני הוועדה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אוקיי, הוא בא יחד עם... היועצת המשפטית תגיד לי איפה הסעיף על הנושא של ועדת הכספים. איפה זה?
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני אסביר. סעיף 9 בעמוד 8 הוא סעיף ביטול מרוצי הסוסים. מה שאמרה הוועדה, ובגלל זה הוכנס סעיף 16(ב) בתחולה, בעמוד 19, זה שכל הסכם בין האוצר לבין חברת מרוצי הסוסים יוגדר כתכנית תקציבית ולכן יובא לאישור ועדת הכספים. ככל שיהיו עלויות להסכם בין האוצר - - -
שי באב"ד
¶
אדוני היו"ר, אני נותן הצהרה שכל מה שייסגר עם החברה האנגלית שמספקת את מרוצי הסוסים – אם ייסגר, ככל שייסגר, כל סכום – הסכום הזה לא יהיה על חשבון הטוטו והסכומים שסוכמו עם הטוטו, אלא זה יהיה בסכום תקציבי נפרד והוא יאושר בוועדת הכספים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיש הסתייגות לסעיף הזה. זה סעיף שאני הכי חושש ממנו, מהדיון הראשון בוועדה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
הזה. של הוראת המעבר. כמו שאמר פה בין השורות חבר הכנסת גואטה, השאלה המרכזית היא מה קורה אם אין הסכמה. אם אין הסכמה אני חושש ממצב שבו מה שאנחנו כרגע מדמיינים כעשרה מיליון יהיה בסופו של דבר - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
לא, זה חוזר לוועדת הכספים אם יש הסכמה, לא אם אין הסכמה. אם אין הסכמה מה שהולך לקרות זה ששר האוצר יחתום על הצו, לדעתי, ואז זה ייפול אולי על שר האוצר הבא או הממשלה הבאה. ואני חושב שיש פה כשל: זה לא יכול להיות - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שהממשלה צריכה לבוא ולהגיד מה נראה לה סביר שהולכים לגמור עם ה - - -
שי באב"ד
¶
אי אפשר, זה במשא ומתן. אם תשים תקרה אז באותו רגע החברה לסוסים תגיד: זאת התקרה? זה המינימום שלנו. ואז אתה לא יוצא מזה.
שי באב"ד
¶
אבל בשביל זה הוא שר האוצר. הוא לא בא ושם את ישראל ב - - - הוא מחליט מאות החלטות בסכומים הרבה יותר גדולים וחותם על חוזים הרבה יותר משמעותיים. חברים, הוא שר האוצר של מדינת ישראל, הוא לא חסר אחריות.
היו"ר רועי פולקמן
¶
שי, אי אפשר ככה. מה שאנחנו יכולים להבטיח בחוק זה הדבר הבא: שכל הסכמה תבוא לאישור ועדת הכספים והכנסת תיתן את דעתה אם זה סביר או לא סביר ויצטרכו לתת דין וחשבון לעניין הזה.
שי באב"ד
¶
נו, עשינו כבר דברים יותר מורכבים מזה, בחייאת, חברים, תנו לשר האוצר טיפה קרדיט, עשינו דברים הרבה-הרבה יותר מורכבים מזה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
יאללה, חברים, מיצינו את הדיון הזה. איתי, משפט, ואז איציק יחליט אם הוא רוצה הסתייגות.
איתי טמקין
¶
כמו שיושב-ראש הוועדה הסביר קודם, במסלול של הסכמה אין אפשרות לחתום על החוזה מבחינת חשבותית עד שאין כסף בתכנית. בגלל שזה הוגדר בתכנית תקציב נפרדת זה אומר שלפני החתימה על הסיכום זה יהיה חייב לבוא לוועדת הכספים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אבל ביטן, אם אין הסכמה אז מה שיש פה זה צ'ק פתוח. אם זה בסוף יעלה 150 מיליון שקל על הממשלה, זה דבר אחראי?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אבל אתם לא יכולים להאשים את הוועדה. אתם הבאתם את החוק לפני שיש הסכמות עם הבריטים, אז אל תפילו עלינו את זה שאנחנו לא - - -
שי באב"ד
¶
אנחנו לא מפילים, אבל זאת התנהלות רגילה של משרד האוצר במסגרת עשרות משאים ומתנים שמשרד האוצר מקיים. זה לא משא ומתן חריג. בכל משא ומתן שהמשרד מקיים יכולים להיות סיכונים כאלה ואחרים, ואנחנו מבקשים מהוועדה לסמוך על שר האוצר של מדינת ישראל, בהסכם לא מסובך, במשא ומתן לא מסובך, בלי לגדר אותנו, בלי לגדר את שר האוצר, תחת זה ששר האוצר אחראי לא לחשק את הממשלה הבאה לסכומים אסטרונומיים.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אולי נעשה בדיוק הפוך, נסכם שזה עד תקרה של 50 מיליון וככה הם יבינו גם שהם לא יכולים ל - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
איציק, בוא נעשה ככה: נצביע רגע על סעיף 9, ולגבי סעיף 16(ב), התחולה, כשנגיע אליו, אם תרצה תגיש הסתייגות ונצביע עליה. אוקיי, אני מצביע על סעיף 9, ועל סעיף 16 איציק יגיש הסתייגות ונצביע עליה. אנחנו חייבים להתקדם.
בסעיף 9, סעיף 8(ב), נושא מרוצי הסוסים, בטל - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא הצבענו על הוראות המעבר, כי לחבר הכנסת שמולי תהיה הסתייגות. אנחנו נצביע לפני סעיף הוראת המעבר על הסתייגות.
הלאה, הסעיף הבא הוא הסעיף שעליו דיברנו, מה שקראתי לו קודם "סעיף רזבוזוב". הוא זה שמבטיח שרצפות ההוצאה... סעיף 8(ג) מדבר על הסכומים שיגיעו לספורט בישראל. זאת אומרת, להבטיח... אנחנו בעמוד 8, סעיף 10, שמדבר על אותן תקרות... אני רוצה שיוסי יגיד, מכיוון שזה היה חשוב לחבר הכנסת רזבוזוב, שההסכמות כפי שהגיעו אליהן וכפי שהן באות לידי ביטוי בסעיף הזה, מבטיחות שלא תהיה פגיעה בתקציבי הספורט.
יוסי שרעבי
¶
אנחנו הסכמנו לעשות איזושהי בדיקה לגבי שורות הרווח. יש לנו מחלוקת לגבי הרצועה של 2.6 מיליון. אנחנו מבקשים שתקרת ההכנסות לא תפחת מ-20.4%, בעוד שכאן מופיע 20.9% - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
ומה חוץ מזה? אני רוצה שייאמר כאן בצורה ברורה, כפי שעלה מחברי הכנסת, שלא תהיה פגיעה בתקציבי הספורט.
יוסי שרעבי
¶
בהינתן ש-20.9% יורד ל-20.4% ובהינתן שאנחנו עכשיו עושים הסכם מסגרת מחוץ לחוק שמבטיח את הפיצוי בגין ביטול מרוצי הסוסים ב-43 מיליון שקל, ועם התיקונים שנעשו כאן עכשיו גם לגבי הפרסום – אז בהחלט נחה דעתנו.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
ההסכם הזה שנעשה מחוץ לחוק, עד כמה הוא תקף? נגיד במצב שמתחלפת הממשלה, האם ההסכם הזה הוא מחייב?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הממשלה לא תיפול בקרוב, אתה יכול להיות רגוע. חוץ מזה, אם הממשלה תהיה שונה, מי יהיה שר הספורט? אז מה אתה דואג.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
ההסכם בין האוצר למשרד הספורט לא רשום בחוק, אז איך אנחנו יודעים שזה באמת יתממש ויהיה לו תוקף?
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
אין בעיה. אני אוסיף עוד משפט עד שמביאים ומסכמים עד הסוף: חשוב להבין שבכל החוק הזה אנחנו עושים מגבלות על שוק ההימורים בישראל, דבר שאנחנו כולנו פה מסכימים שצריך להגביל, אבל מצד שני אנחנו מגבילים כאן את תקציבי הספורט. אם חשבנו שב-2019-2018 היינו יכולים לקבל עוד תוספות, עוד 50 מיליון, עוד 100 מיליון ש"ח – זה לא יהיה לנו.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
לפי כל המגבלות שאני רואה, הפוטנציאל מאוד-מאוד קטן. זה לא באותם האחוזים כמו שהיה לפני כן.
שי באב"ד
¶
לא, זה לא נכון. תשמע, חבר הכנסת רזבוזוב, אנחנו היינו מאוד שמרנים פה. ברגע שאתה מבטל את מרוצי הסוסים וביטלת את מכונות המזל, חלק מהמהמרים יעברו להמר במשחקים הרגילים. הרי מי שהיה רגיל להמר לא יפסיק להמר.
שי באב"ד
¶
בגלל זה אמרתי שחלק, לא כולם. חלק כנראה ילכו להימורים הבלתי חוקיים, חלק בעזרת השם יפסיקו להמר, וחלק ילכו להימורים הרגילים.
יואל רזבוזוב (יש עתיד)
¶
אבל חשוב לי לציין כאן נקודה שהיא גם לממשלות הבאות: האוצר חייב להבין שבסוף צריך להכניס יד לכיס בשביל לקדם את הספורט בישראל, הוא לא יכול להסתמך רק על ה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז אני מתקדם, ותחזרו אלינו תכף. כרגע אני מדלג על סעיף 10.
אנחנו עוברים לעמוד 12, סעיף 12.
היו"ר רועי פולקמן
¶
עמוד 12 סעיף 12, דילגנו על סעיף אחד. איתי, תסביר שנייה לוועדה על סעיף 12, אנחנו רוצים להתקדם.
הדס פרבר
¶
לפי החוק היום, חוק המועצה להסדר הימורים, תמיכות לאיגודי ספורט, להתאחדויות, לקבוצות הספורט מחולקות באמצעות אמות מידה שנקבעות על ידי ועדה ציבורית, באישור המועצה הלאומית לספורט. החריג היחיד לסעיף הזה הוא סעיף 9(ב1), שמדבר על חלוקת תמיכה למטרות אחרות בספורט. אנחנו מבקשים שהסמכות לקבוע אמות מידה בנושאים האלה תעבור מהמועצה להסדר הימורים למועצה הלאומית לספורט, בהתייעצות עם הוועדה הציבורית לפקודת הספורט.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
יש לי הערה אחת: לא הבנתי מה היא אמרה. כולם הבינו? אם אני אשאל עכשיו, 90% לא הבינו.
היו"ר רועי פולקמן
¶
ניתן למנכ"ל הטוטו להסביר. אתה יכול להסביר את זה בשתי מילים? גואטה, זו שאלה מצוינת, אין לי מילים אלא להגיד שזו שאלה מצוינת.
איציק לארי
¶
מאז הקמתה של המועצה הלאומית היא אחראית על כל חלוקת כספי הרווחים של הטוטו, מה שבעבר היה בטוטו. היום היא אחראית על אופן החלוקה. למעט דבר אחד: יש גופי ספורט שהם לא איגודים ולא אגודות, כדוגמת הוועד האולימפי, "אילת" וכולי, שמשום מה, את אמות המידה לחלוקה הזו השאירו בידי הטוטו. עכשיו החוק הזה אומר שגם את החלוקה הזאת, כלומר את אופן החלוקה ואמות המידה לחלוקה, יעבירו למועצה הלאומית.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חבר הכנסת גואטה, היה כאן איזה עניין טכני שרוב הנושאים היו מטופלים על ידי המועצה, אבל היו כמה...
היו"ר רועי פולקמן
¶
בדיוק. ועכשיו רוצים שהכול יהיה מסודר במועצה. מי בעד סעיף 12 כפי שהוקרא? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 12 אושר.
יוסי שרעבי
¶
אני אקריא אותו. בסעיף 8ג(א)(2) כתוב "עמד מחזור המועצה לפחות על שני מיליון שקלים חדשים אך לא יותר מ-2.6 מיליון, סך הכספים לא יפחת" – במקום מ-85.4% – "מ-85%". ויש תיקון דומה בסעיף (א) בעמוד 9, שגם שם 85.4 הופך ל-85.
אסתי פלדמן
¶
וגם בסעיף (ד) הייתה מחיקה של "כהגדרתה בסעיף 8ד". חשוב להפנות לתכנית הימורים חדשה כהגדרת בסעיף 8ד, כדי שתהיו קוהרנטיות.
איציק לארי
¶
גם דיברנו על הוראת מעבר שלפיה ככל שיחולו הוצאות חד-פעמיות בעקבות סגירת הסוסים, המודל הזה לא יחול לגביהן.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בוא נדבר על הבקשה של גואטה. אנחנו רוצים להעביר עשרה מיליון שקל לנושא של תמיכה במהמרים.
היו"ר רועי פולקמן
¶
מיד נגיד על זה מילה.
אכן הייתה הערה בדיונים על נושא הוראת המעבר, ואנחנו נתייחס לזה בפרק הוראות המעבר.
איתי, יש לכם עוד חוב בסעיף הזה, שמדבר על חלוקת הכספים לציבור. דובר על הוראות המעבר שככל שייגרמו עלויות בגלל השינויים... אתם זוכרים? סעיף הפחת.
היו"ר רועי פולקמן
¶
זה יידון בסעיף המעבר. לפני שאנחנו מצביעים על הסעיף הזה, סעיף 10, סעיף מרכזי שמדבר על חלוקת הכספים לציבור, חבר הכנסת גואטה העלה את נושא הטיפול במכורים. זה עלה כאן בדיונים כמה פעמים, ואנחנו אמרנו שאנחנו רוצים איזושהי התחייבות לנושא המכורים - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
בוא'נה, זה ממש כיתה טיפולית פה. קודם כול הייתי מקצה מיליון שקל לבעיות קשב וריכוז למשתתפים בישיבה הזאת...
אם אנחנו לא רוצים לחטוא לאמת - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
חשבתי שזה נכון שאחרי שאנחנו מדברים כל כך על העזרה למכורים האלה שבאים ב-28 לחודש עם הכסף של ביטוח לאומי - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אחרי שדיברנו כל כך הרבה על נושא טובת המהמרים, זה לא ראוי ולא נכון שבכל החוק הזה לא יהיו אפילו עשר אגורות לטיפול במהמרים. לכן ביקשנו, בהסכמה, בהבנה, שיקצו לפחות עשרה מיליון שקל לטובת הטיפול במהמרים, כדי שבסופו של יום לא נמצא אותם בהימורים הלא חוקיים ובכל התחליפים.
עוזי דיין
¶
כל מה שהאוצר יקבע, כל מה שיקבע משרד הרווחה, איגוד העובדים הסוציאליים, ולפחות עשרה מיליון – אני בעד.
היו"ר רועי פולקמן
¶
האמירה הייתה שהסכומים על נושא המכורים, אין בזה הפרדה בין פיס לטוטו, זה צריך להיות סכום כולל.
עוזי דיין
¶
צריך לתת לזה את כל מה שנדרש, ולכן אני חושב שעשרה מיליון ביחד זה לא מספיק. אנחנו לבד נותנים כרגע שישה מיליון - - -
איתי טמקין
¶
אני יכול לעשות סדר בדברים? אני רוצה לעשות סדר בדברים ולומר מה אפשר לעשות במגבלות החוק מבחינת האפשרות להתחייב ולהגדיל התחייבויות קדימה. אני אגיד מה אנחנו יכולים לעשות, ולפי דעתי אפשר לעשות הרבה.
איתי טמקין
¶
דבר ראשון, במשרד הרווחה יש כסף לטיפול במכורים שגדל מ-28 מיליון שקל ב-2016 ב-15 מיליון שקל על פני שנתיים, עד 43 מיליון שקל.
איתי טמקין
¶
נכון, אני מסביר. בעבודה עם משרד הרווחה אנחנו נפעל לכך שנוכח הרפורמה שיש פה עכשיו, בניגוד לשנים קודמות חלק נכבד מהתוספת התקציבית שמוקדשת לטיפול במכורים, תוקצה בשנה הזאת לסיפור הזה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, אבל זה לא בנוסח של הסעיף, זה לא רלוונטי לנוסח של הסעיף הזה, כי אתה לא כותב סכום בחוק. כי אולי צריך חמישה שנה הבאה, אולי צריך 15 עוד שנה... אתה לא צריך לכתוב סכום.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
צריך. הרי כל מטרת החוק הזה זה טיפול במהמרים. כל מטרת החוק הזה זה טיפול במהמרים, ואין פה שום טיפול במהמרים.
שי באב"ד
¶
יש לי הצעה. חבר הכנסת גואטה, מאחר שאני מסכים איתך ואתה העלית נושא חשוב, יש לי הצעה, ואני אומר אותה. היה סיכום עם הפיס שאנחנו ניקח 20 מיליון ונשים אותם ביחידה המשטרתית. מה שאני מציע זה שבמסגרת 20 המיליון האלה נשים עשרה מיליון ליחידה המשטרתית ועשרה מיליון לנושא של טיפול במהמרים.
שי באב"ד
¶
עוזי, במסגרת הדיונים שהיו בינינו דיברנו על זה שאנחנו שמנו בהחלטת ממשלה 20 מיליון ואתם הצעתם - - -
שי באב"ד
¶
אני מקבל את זה, ובמסגרת זה שאני מקבל את זה, אני אומר את הדבר הבא. מתוך ה-20 מיליון הזה אנחנו נחלק חלק ליחידה המשטרתית וחלק לטיפול בהימורים.
עוזי דיין
¶
אני מציע גם וגם. אנחנו ניתן 20 מיליון מול 20 מיליון של האוצר, ונעביר את זה לאוצר להקמת יחידה משטרתית, ואני מציע שגם הטוטו יתנו לזה משהו. חוץ מזה, אם צריך יותר כסף לטיפול במהמרים, אנחנו ניתן אותו בנוסף, למה מתוך ה-20?
היו"ר רועי פולקמן
¶
עוזי, הבנתי, הבנתי, הבנתי. חברי הכנסת גואטה וביטן, מכיוון שמה שאנחנו עושים עכשיו זה קצת שליפה מהמותן, אני רוצה להציע שנגדיר – ומשרד האוצר יאשר את העניין הזה – שבתוך שלושה חודשים אנחנו נבקש ממשרד הרווחה, הספורט והאוצר להביא מתווה לטיפול במכורים בהיקף שלא יפחת מעשרה מיליון שקלים. כי אנחנו לא יכולים עכשיו להגדיר את מנגנוני ההקצאה, אנחנו לא יכולים עכשיו - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
למה אתה נרתע מהסכום, אני לא מבין. הוא מוכן לתת עשר, גם הטוטו יתנו עשר, מה הבעיה?
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, אבל אתה צריך שזה יהיה אפקטיבי. סתם לזרוק כסף? צריך לבדוק מי מוציא את הכסף, האם זה יוצא מהפיס, האם הפיס משתמש בזה. צריך שזה יהיה אפקטיבי. אי אפשר להיכנס לזה עכשיו. גואטה, האם הנוסח שהצעתי הוא נוסח שאפשר להתקדם איתו?
היו"ר רועי פולקמן
¶
שיציגו לנו מתווה שהסכומים האלה יהיו בו, אבל שיהיה שם גם מנגנון. כי עכשיו אנחנו לא יכולים להגיד מי שם, איך שם, למה זה הולך, כמה לרווחה, כמה לבריאות. אנחנו לא יכולים להיכנס לזה עכשיו.
עדנה הראל
¶
אני רק מבקשת לחזור ולהגיד לפרוטוקול שכסף לא מוקצה להקמת יחידות אכיפה על ידי גורמים פרטיים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אנחנו מספיק במצב גרוע שהיום באים ואומרים שאי אפשר לעשות שינויים כי לא יהיה כסף לספורט ולא יהיה כסף לכיתות לימוד. והדבר הבא: שלא יהיה כסף לאכיפה - -
שי באב"ד
¶
לא, לא, אכיפה זה בנפרד, אני לא נוגע באכיפה. באכיפה שמנו 20 מיליון בהחלטת ממשלה וננסה לראות במצ'ינג איך מגדילים את הסכום - - -
שי באב"ד
¶
אני מקבל את המתווה הבא: משרד האוצר מתחייב תוך 45 יום להביא פתרון יחד עם הפיס, הטוטו, משרד הרווחה, לייצר ביחד איזשהו פתרון לעשרה מיליון שקל. נציג את זה פה בוועדה תוך 45 יום.
היו"ר רועי פולקמן
¶
ביטן, אנחנו מצביעים על סעיף 10 לחוק, כולל התיקון שנעשה בסעיף (א2), שבו הורדנו את זה מ-85.4 ל-85% והתיקון שנעשה בעמוד 9, גם כן מ-85.4 ל-85%, כפי שהציג מנכ"ל משרד התרבות והספורט. מי בעד הסעיף? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 10 אושר, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
סעיף 10 אושר פה אחד.
אנחנו מתקדמים. על סעיף 11 הצבענו, על סעיף 12 הצבענו. אנחנו בעמוד 12, סעיף 13. מיד נגיע לעניין הזכיינים. סעיף 13 הוא סעיף... אנחנו בעמוד 12, סעיף 13. יש לנו שני סעיפים יחסית טכניים - - -
אסתי פלדמן
¶
סעיף 13 זה תיקון של סעיף שנכנס בחוק ההסדרים השנה שמדבר על הכספים האחרונים והכספים שהמועצה תעביר למדינה. יש כאן הוספה של שני סעיפים נוספים שמדברים על שני סכומים נוספים שהמועצה תעביר למדינה. הסברנו כבר את כל המנגנון ולמה זה נועד.
וסעיף קטן (ב) הוא תיקון שמדבר על ההחזרה של הכספים מהמדינה למועצה, ומוסיף את סעיף קטן (א1), שאותו עכשיו הוספנו.
היו"ר רועי פולקמן
¶
ואני חוזר על מה שנאמר כאן קודם – אין כאן פגיעה בתקציבי הספורט, כפי שנאמר בצורה מפורשת על ידי מנכ"ל המשרד. אפשר להצביע? מי בעד הסעיף? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 13 אושר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
סעיף 13 אושר.
סעיף 14, סעיף אמצעי הלבנת הון. אנחנו בפרק הלבנת הון. התקיימו עליו דיונים ארוכים. הערה? בבקשה, מר דיין, אבל קצר, כי אנחנו לא בדיונים עכשיו.
עוזי דיין
¶
תקשיבו שנייה בבקשה. בעמוד 13 למטה, בסעיף (ב)(2), יש את הסכומים המדוברים, מ-5,000 עד 30,000 וכו'. יש לי בקשה שבסוף הסכום של ה-20,000, כלומר מה שהסכמת שר התרבות והספורט נדרשת לו, יהיה לא 20,000 אלא 25,000. הבקשה הזאת היא פשוט אצלנו מדרגה. מכיוון שיעשו מזה גזירה שווה, זו מדרגה שתביא עוד 2,600 אנשים, שבמקום לקבל את הזכייה שלהם הם יצטרכו לבוא לפיס בתל אביב. זה 250% יותר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
זה טרטור אתה אומר. הרי יש פה עניין מתי אתה יכול לקבל בתחנה ומתי אתה צריך ללכת - - -
עדנה הראל
¶
אולי כדאי שתשמעו את הרשות לאיסור הלבנת הון, שהנתונים שיש להם אומרים שהרף של 20,000 הוא רף משמעותי.
עדנה הראל
¶
אבל המטרה היא להגיד: אנחנו חושבים ש-20,000 הוא הסכום שלא צריך להיות גבוה ממנו בעניין הזה, ולכן - - -
עוזי דיין
¶
רק לפני שמדברים על הלבנות הון, מכיוון שאתם יודעים שאנחנו עושים את זה כמה שנים, אז לא מדובר על לשנות את הרף הזה, אלא מדובר ששרת התרבות והספורט תוכל - - -
ניצן וולקן
¶
הזיהוי תלוי ברף שייקבע. יש לנו תופעה של רכישת זכויות, והתייחסתי אליה בדיוני הפתיחה של הצעת החוק הזאת. המטרה של המנגנון הזה היא למנוע את התופעה. לפי ההערכות המקצועיות שלנו, כולל הערכות של אגף המחקר, הסכום הרלוונטי לעניין הזה הוא 20,000 שקל, ואנחנו חושבים שהסכום שקבוע בפיס הוא גבוהה מדי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
היו כאן דיונים למה נקבע... הרשות להלבנת הון הציגה כאן ארוכות למה נקבעו הסכומים ומה החששות. אלה הסכומים ובאמת מיותר להיכנס לרזולוציה הזאת עכשיו. אנחנו מצביעים על סעיף... יש עוד הערות של חברי הכנסת? אנחנו מצביעים על סעיף 14, נוהלי הלבנת הון, בנוסח שמופיע לפניכם, נוסח הוועדה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
למה שלא נוסיף כאן סעיף שעושה גם הגבלה על השחקן ולא רק לצורכי הגבלת הון? זה דבר שאתה רצית לקדם אותו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כן. זה כבר חצי דבר, אז למה שלא נוסיף כאן גם את ההגבלה הזאת? חבל, אחר כך סתם נעשה תיקון, חבל.
היו"ר רועי פולקמן
¶
איפה איתי? אתה רוצה להגיד מילה על נושא הכנסת כרטיס שחקן? כי יש זיהוי שהוא לא בדיוק קרוב - - -
עדנה הראל
¶
אני רוצה לדבר דווקא על כרטיס שחקן. כרטיס שחקן זה נושא שנדון בוועדה שאני עמדתי בראשה, ובמסגרת ההמלצות של ועדת באב"ד להמשיך ולדון, נכלל גם הנושא הזה. וגם אנחנו בצוות שלנו מפרטים את השימוש שנעשה בו בחלק ממדינות העולם. זה שימוש מאוד מעניין, אבל הוא מגוון; יש מדינות שזה וולונטרי, יש מדינות שזה אכיף, יש מדינות שזה אכיף לגבי חלק מהתכניות. זה מעורר גם שאלות של הגנה על הפרטיות. שאלות מאוד לא טריוויאליות של הגנה על פרטיות. למשל, אם את עושה כרטיס - - -
עדנה הראל
¶
לא רק על מכונות משחק. יש מדינות שבהן זה לא על מכונות משחק, זה תנאי להשתתפות בסוגי הימורים מסוימים. אבל זה מחייב דיון וליבון, ואנחנו לא חושבים שהממשלה בשלה לעשות את זה מבחינת האיזון בין ההסדרים השונים – הטכנולוגיים, הפרטיות ומניעת הימורים.
שי באב"ד
¶
בקיצור, זה לא בשל עדיין, היא צודקת, אנחנו מסכימים איתה. זה לא בשל, אני מסכים עם עדנה, אני חושב שזה יהיה לא נכון להכניס את זה לחקיקה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז אנחנו מצביעים על סעיף 14, סעיף הלבנת הון, כפי שהוצג. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 14 אושר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
סעיף 14 אושר כנוסח הוועדה.
יש לנו שני סעיפים שדילגנו עליהם ואנחנו נדון בהם לאור ההערות של פורר וביטן. אבל אני רוצה להתייחס שניה, חברת הכנסת מיכאלי, לעניין הזכיינים. אני רוצה לדעת האם אנחנו יכולים להתקדם עם הסכמות שלכם למתווה שאני אציג את עיקריו.
חיים טל
¶
יש לנו בעיה אחת מרכזית בסעיף הפיצויים לזכיינים, שהוא סעיף מחלוקת. לגבי עניין העמלות, יש פה הצעה של חבר הכנסת ביטן, שהיא לא מופיעה בנוסח - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני מיד אגיד, חברת הכנסת מיכאלי. חיים, זה נכון, היא לא מופיעה. אבל אנחנו נתקן את הנוסח במידה שיש הסכמות. הסיבה שזה לא הוכנס היא שזאת עסקת חבילה. הצגנו לכם עסקה שכוללת את התיקון בעמלות לפי ההצעה של חבר הכנסת ביטן - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, פריסה, מה שדיברנו עליו, פריסת ההחלה של העמלות, דיברנו על זה, ממתי מתחילים - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, כן, כן, זה הדיבור. עכשיו, אני מציע את הדבר הבא, חברת הכנסת מיכאלי. אני מציע שנעשה ככה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
שקט, חברים. אנחנו נעשה תכף הפסקה קצרה שבה נעשה שני דיוני משנה קצרים: אחד על המתווה ואחד - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אנחנו נשמע, אני רק רוצה להגיע להסכמות ככל האפשר, כי עד עכשיו עשינו את זה בלי הסתייגויות. אנחנו נראה מה אנחנו צריכים להכניס; מה המתווה שאנחנו יכולים להעביר אותו. חברת הכנסת מיכאלי, את רוצה להציג מה מבחינתך צריך לעבור תיקון? אז בואי תגידי.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להזכיר לחבר הכנסת דוד ביטן שמי שהגיש לראשונה את הצעת החוק לביטול מכונות המשחק ולהגביל את ההימורים זה אני, בכנסת הקודמת, יחד עם השר דרעי ואחרים.
אדוני, אתה הבטחת שפיצוי לזכיינים יוצג בוועדה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כמו שאמר לי חבר הכנסת מרגי כרגע בוועדת החינוך, הא בהא תליה. אי אפשר לקצץ אותם גם מכיוון העמלות וגם מכיוון הפיצוי, צריך לייצר פה איזשהו איזון.
קודם כול, אני רוצה להוסיף, ואני חושבת שזה יהיה מוסכם על כולם, סעיף שאומר שאין בזה כדי למנוע מהמועצה מלשלם לבעלי התחנות תשלומים קבועים במקום עמלות - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אה, עוד לא הכנסנו את זה, נכון. אבל זו הסתייגות שאנחנו בעד לקבל אותה. שזה יהיה גם פיקס וגם עמלות. אנחנו נכניס את זה כהסתייגות לחוק.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רואה את הרציונל בהפחתת העמלות, אבל אני חושבת שצריך לקחת בחשבון את ההוצאות הנורמטיבית – ומן הסתם נורמטיביות יהיו יחסיות ופרוגרסיביות – של כל אחד מהזכיינים. זאת אומרת, לנכות את ההוצאות הנורמטיביות מהעמלות.
שי באב"ד
¶
זה מאוד סובייקטיבי. הרי אם בן אדם החליט להשקיע מיליון ובן אדם אחר החליט להשקיע חמישה מיליון והם עושים אותה תחנה - - -
שי באב"ד
¶
שנה לא נגענו בעמלות ונתנו ארבעה וחצי חודשים פיצוי על המכונות שלקחנו, שכבר באוגוסט הייתה החלטת ממשלה - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, זה חשוב לי, כי זה המקום לדבר על הזכיינים. אני רוצה להגיד לאדוני מנכ"ל האוצר שזה לא דבר בלתי שכיח, זה לא דבר נדיר, שהממשלה מודיעה על איזו כוונה לעשות איזה רפורמה ואז לא קורה כלום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
עכשיו, לצערי, אני יכולה להבין, באנושיות... מפעל הפיס קיווה שזה לא יקרה, הם כבר אמרו את זה לא פעם ולא פעמיים. אבל ברוך השם זה קרה. ועכשיו צריך לקחת בחשבון שהאנשים האלה, שהם לא מפעל הפיס, שהם לא עומדים מול האוצר, הם עומדים מול מפעל הפיס, שאוסר עליהם להתאגד – שזה דבר שצריך לדון גם עליו, לראות אם אפשר להמשיך את המצב הזה, האם זה בגלל הגיוני והוגן - - -
עוזי דיין
¶
מפעל הפיס לא אוסר כלום והוא גם לא התנגד. הוא לפני יותר משנה הציע תכנית פי עשרה יותר הגיונית לעשות את זה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
רגע. יש מחירים שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עוקבת אחריהם. אנחנו מדברות על שכירות, על עלויות שהם לפי המקום הגאוגרפי, על כמה עולה במקום גאוגרפי מסוים לשכור חנות. אלה לא מחירים שהם סובייקטיביים, אלה נתונים שאפשר למצוא אותם ומדינת ישראל אוספת אותם.
היו"ר רועי פולקמן
¶
שנייה, שי, אני רוצה להתקדם למתווה. בחנו את זה טכנית, וזה מסורבל מאוד לייצר את זה, מכיוון שיש שונות עצומה בין הזכיינים.
שי באב"ד
¶
חברת הכנסת, שנייה. ישבנו לא מעט עם הזכיינים, גם משרד האוצר וגם אני באופן אישי, שעות עם הזכיינים.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, אני לא אתן לך. כל הערה אתה תצא החוצה. אני רוצה שאתה תהיה פה, אבל עוד הערה אתה יוצא החוצה.
שי באב"ד
¶
זה ממש לא נכון ואני חושב שזה גם לא הוגן להגיד את זה, ישבתי לא מעט שעות איתם והצוות שלי ישב עוד שעות איתם.
מההצעה הראשונית שהצענו להם ועד ההצעה הנוכחית יש פער מאוד גדול שנעשה. פעם אחת - - -
קריאה
¶
זה מופע של בן אדם אחד, בואו נצא כולנו. בא שי באב"ד ומחליט מה יהיה, מה תהיה הרפורמה, איך היא תבוצע, וממה אנחנו נחיה - - -
שי באב"ד
¶
אנחנו התחלנו עם פיצוי של שלושה חודשים. אמרנו שניתן פיצוי של שלושה חודשים לכל אותם אלה שנפגעו ממכונות המזל שיוצאות, ניתן להם את הכסף שהם היו מקבלים בשלושת החודשים האלה. אחרי אינספור דיונים הוספנו את הדברים הבאים על העמדה הראשונית הזאת: אחד, העלינו משלושה חודשים לארבעה וחצי חודשים. דבר שני, מתוך 208 בעלי התחנות, 150 מפעילים גם את ה"קינו"; עכשיו אמורה להיות פריסת "קינו" ארצית, אבל אמרנו: לא, נשמור לכם את הבלעדיות על ה"קינו" לתקופה ארוכה יותר. זה התחיל משלושה חודשים, ואתמול בערב העלינו את זה לתשעה חודשים. זאת אומרת, תהיה להם בלעדיות על ה"קינו" למשך תשעה חודשים. דבר שלישי - - -
שי באב"ד
¶
עכשיו, המתווה בא ואמר את הדבר הבא: במקום 208 תחנות יהיה מצב שבו מסוציו-אקונומי 0 עד 5 לא יהיו תחנות בכלל, ומאשכולות 6 עד 10 יהיו תחנות, כאשר המשחקים ירדו מ-24 - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אתה גם לא נתת לי מקודם לסיים משפט, ולא צעקתי עליך ככה. מותר לשאול אותך שאלה באמצע.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני מתחיל להאמין שהם צודקים במה שהם אומרים, אתה מתנהל איתם כמו שריף, זה לא עובד ככה.
שי באב"ד
¶
גואטה, אני רוצה לתת לך לסיים. אני מתנצל שהפרעתי לך לסיים. רק שאחר כך תיתן לי לסיים כמה שאני רוצה - - -
שי באב"ד
¶
באנו ואמרנו במתווה הזה שבמקום שמכונות ה"קינו" יהיו ממחר בבוקר, זה אומר שייכנסו מסוציו-אקונומי 6 עד 10, ובנוסף המשחקים ירדו מ-24 לשמונה. זה למעלה מ-1,000 תחנות. באנו ואמרנו שנעשה את הדבר הבא: ניתן לתחנות האלה, במסגרת הפיצוי, שיהיו להן תשעה חודשים שבהם זה ימשיך במתכונת הקיימת, רק עם השינוי של המשחקים – שינוי של כל כמה זמן יוכלו לשחק. כלומר, לא נפחית את כמות המשחקים פעם אחת, ופעם שנייה, לא ניתן לתחנות האחרות; אלא את כל השינוי של הסוציו-אקונומי והפחתת המשחקים נעשה אחרי תשעה חודשים.
אז פעם אחת נתנו את התשעה חודשי הגנה ב"קינו" על אותן תחנות. פעם שנייה, העלינו בארבעה וחצי חודשים את הפיצוי למכונות המזל, ופעם שלישית, לאור הבקשות שלהם, אמרנו שמודל העמלות החדש לא ייכנס לתוקף בשנת 2017, אלא הוא יידחה – ואת זה נתנו להם אתמול בערב – למרות האמרות שנאמרו עד אוקטובר, אני נתתי שנה שלמה אחרי הדיונים איתם. אז למרות שהם טענו שלא עשינו כלום והיה מונולוג, הלכנו והעלינו את כמות הפיצוי. עמלות – שנה שלמה לא נוגעים. "קינו" – למשך תשעה חודשים אותן תחנות שנפגעות מוגנות באופן מלא ולא נותנים לאחרים לפרוס, דבר שנותן להן בלעדיות. ובנוסף – ארבעה וחצי חודשים פיצוי על מרוצי הסוסים.
שי באב"ד
¶
סליחה, על המכונות. ארבעה וחצי חודשים פיצוי. כל החבילה הזאת נועדה לתת פיצוי, אחרי הרבה מאוד דיונים איתם, שבהם כל פעם נתנו עוד קצת ועוד קצת ועוד קצת.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לפני ביטן, אני רק רוצה לבקש את חוות הדעת של עדנה על המתווה של הפיצויים לזכיינים.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לגבי המתווה, האם צריך לפצות כך או אחרת – למה צריך את העמדה של משרד המשפטים? מה זה קשור?
היו"ר רועי פולקמן
¶
שנייה, אני מבקש מחברי הכנסת: אנחנו עכשיו בשלב של לדייק את מתווה הפיצויים, אז אני לא רוצה דיונים כלליים, כי מיצינו אותם. חברי הכנסת שמולי וביטן, בבקשה.
שי באב"ד
¶
ביטן, זו שאלה מצוינת ואני אסביר. הציג לכם פה איתי שהבעיה במשחקים זה שהמשחק חוזר על עצמו הרבה מאוד פעמים ושאתה יודע את התוצאה של המשחק מיד ואתה יכול להמר עוד פעם. ברגע שאתה הולך ומפזר את המשחק הזה פעם ראשונה לא בסוציו-אקונומי מ- 0 עד 5... היום גם יש מ-0 עד 5 וגם אפשר לשחק 24 משחקים ביום לאותם מכורים. אלא שכאן אתה מפזר את זה מסוציו-אקונומי 6 עד 10, דבר ראשון, ודבר שני, אתה מפחית את כמות המשחקים לשמונה משחקים ביום, ולכן רצף המשחקים שאפשר היה לשחק כל חצי שעה, נגמר. עכשיו אפשר יהיה לשחק רק כל שעה וחצי או כל שעתיים.
שי באב"ד
¶
יהיו בכלל הארץ יותר הגרלות, אבל כלפי אותם מכורים, שמצאנו ששיטת ההתמכרות היא שאותם משחקים חוזרים על עצמם מהר – התופעה הזאת תרד. זה כמו שחיש-גד יש בכל הארץ.
עוד מילה אחת בהקשר הזה. אני מזכיר לכולם - - -
שי באב"ד
¶
רגע, עוד מילה אחת. אני מזכיר לכולם שהיה צריך לפצות גם את הפיס וגם את הטוטו על זה שלקחנו להם מקור הכנסה גדול, ולייצר מקור הכנסה אחר שייתן להם פיצוי כספי על זה. והרעיון היה גם לקחת את האשכולות הגבוהים וגם לקחת משחק ולהפוך אותו לפחות ממכר. זאת הדרך, אין לנו דרך אחרת, הלוואי שהיינו יכולים לתפוס את הכול.
שי באב"ד
¶
אם אתה לא פותח אותו ליותר תחנות, הפיס והטוטו לא מגיעים להכנסות שהם היו צריכים להגיע אליהן קודם.
היו"ר רועי פולקמן
¶
טוב, חבר הכנסת שמולי, משפט, חבר הכנסת גואטה, משפט, ובואו נתקדם. אני רוצה להתקדם.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, אין היום דיונים, אני מצטער, היום זה רק הצבעות. אם אתה רוצה משפט, אז בבקשה, לפנים משורת הדין. אבל קודם חברי הכנסת.
היו"ר רועי פולקמן
¶
שי, שי, די, די, תנו לי לנהל את הדיון. מה שרלוונטי לפתוח – נפתח. אבל אנחנו לא בדיונים כלליים היום. שמולי, בבקשה.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול את חיים לגבי העניין של הפיצוי שעדיין במחלוקת. אמרת בתחילת הדיון ש - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
רגע, רגע, תן לי לשאול. כשאמרת שהפיצוי עדיין במחלוקת, האם התכוונת לארבעה וחצי חודשים, או לכל המתווה?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
רגע, בוא אני אשים את הדברים בצורה נכונה. אני חושב שהתיאור שניתן פה כאילו האוצר לא עשה מאמצים הוא תיאור לא נכון, הוא תיאור שהוא חוטא למציאות ואין שום ספק שיש שיפור משמעותי של המתווים. אבל אני מבקש – בשם כולנו אני חושב – שתנסו לראות בהפסקה אם אפשר בכל זאת להעלות לאזור החצי שנה. אני מבקש - - -
קריאה
¶
כן, אבל לא ככה, שלא נותנים לנו לדבר. ושי, עם כל הכבוד, אני נפגשתי איתך וכל השיחות בינינו הן חד-צדדיות.
קריאה
¶
תוציא אותי החוצה עוד הפעם. פעם רביעית. מה העניין של להוציא אותי החוצה? נבטל את כל העסקה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
אתם דיברתם המון, אבל לא היום. דיברתם כאן בלי סוף בישיבה האחרונה. חבר הכנסת גואטה, בבקשה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
לגבי הנושא של ה"קינו" – שי, אני רוצה שתהיה קשוב – אני חושב שזה נושא באמת בעייתי, בגלל שלהגדיל את ההגרלות מ-3,600 הגרלות ביום ל-12,000 הגרלות ביום זה דבר מטורף. נכון שהמרווחים יהיו יותר גדולים - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
שנייה. - - כי במקום 24 הגרלות ביום יהיו שמונה הגרלות ביום, אבל בזמן שהוא יחכה להגרלה הבאה הוא יגרד חיש-גד, הרי הוא ישב שם ויחכה להגרלה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
שנייה רגע. אי אפשר לעשות במקום 3,600 הגרלות ביום 12,000 הגרלות ביום. את מבינה, חברת הכנסת מיכאלי? 12,000 הגרלות ביום. זה פי ארבעה, זה מטורף.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
רגע, עכשיו מה אתה אומר? שאותן תחנות שהיו בסוציו-אקונומי עד 6, זה לא מפצה אותן בכלום. כי את 1,500 התחנות החדשות עושים רק בסוציו-אקונומי 6 ומעלה. זאת אומרת אותם אלה שהם בסוציו-אקונומי הנמוך יהיו דפוקים - - -
שי באב"ד
¶
לא, לכל הקיימים היום. למי שקיים היום נותנים גם בסוציו-אקונומי עד 5 וגם מעל 5. כל אלה שיש להם היום - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אבל לפי מה שאתה אומר, לכאורה זה שמעל 5, לא צריך לתת לו פיצוי, כי הוא הולך להיות עכשיו מתוגמל.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אוקיי. עכשיו לגבי הנושא של הסוציו-אקונומי 6 ומעלה. יש עם זה קצת בעיה, הרי בסופו של יום מדובר על בן אדם שהימר עד עכשיו באור יהודה ועכשיו הוא ילך לגני תקווה להמר. זאת אומרת שגם התחנה באור יהודה תלך פייפן, כי לא יהיו לה קליינטים כי המהמר ילך חמש דקות ברגל לגני תקווה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
לא, לא, לא. אתה גם דופק את הזכיין, כי לא יהיה לו את זה, אלא זה יהיה רק בסוציו-אקונומי 6, ואתה דופק גם את המהמר - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
זה כן ככה כי כרגע את זה אי אפשר לפתור, כי זה לא בחוק. אני יכול לפתוח את הדיונים עד מחר, אבל זה לא בחוק. גואטה, סליחה שאני אומר לך, אבל זה לא הדיון כרגע. זה חשוב לי מה שאתה אומר, אתה אומר דברי טעם, אבל זה לא בחוק.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, בעמלות לא נוגעים. הם יודעים מהו מתווה הפיצויים: פריסת התחלת העמלות, פיצוי על הנזקים וכולי וכולי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא נוגעים במבנה העמלות. זה מוסכם גם על חברי הכנסת. יהיה פיצוי, תהיה דחייה, יהיו כל הדברים שכרגע תוארו כאן, אבל בנוסחה של העמלות לא נוגעים.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
מה שאני מבין, וביטן יכול לאשר את זה, היא שהמגמה הולכת על חצי אחוז כל שנה, לשלוש שנים.
שי באב"ד
¶
נכון. אז אל תתחיל עכשיו פיצוי על פיצוי על פיצוי על פיצוי. בכוונה אמרתי שב-2017 אני לא נוגע להם.
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, זו ההצעה. טוב, חברים, מה שנעשה זה ככה... מה נשאר? יש לנו עוד סעיפים שהם לא אלה שעליהם יש לנו לדבר?
דובר
¶
מה שהוצג פה לגבי ה"קינו" זה טוב ויפה, אבל אני, יש לי תחנה בירושלים, שאני משלם עליה שכירות מאוד-מאוד גבוהה, העלויות הבסיסיות של החנות - - -
דובר
¶
ממש לא. ומה שהוצע פה זה לא פיצוי, אלא הוא רק דוחה לי את הקץ בתשעה חודשים. כי אחרי תשעה חודשים ה"קינו" יוצא ממני לגמרי. אז איזה פיצוי קיבלתי? איזה מין פיצוי קיבלתי?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, לא, כי זו נקודה מרכזית. אני רוצה להגיד משהו לגבי הסיפור של ה"קינו". אני רוצה לשים את הסיפור של הפיצויים בצד ולדבר על ה"קינו". אני באמת אומרת שהעסקה הזאת של לתת לטוטו וללוטו להחזיר את הזה שלהם באמצעות זה שאנחנו נרחיב את הפריסה של ה"קינו" זה דבר לא מתקבל על הדעת. נכון שאתה תוריד את מספר הפעמים ביום שאפשר להמר, אבל אתה תחשוף ציבור הרבה יותר - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אתה תחשוף ציבור הרבה יותר גדול, כולל קטינים, שהם לא חשופים היום למתחמי הימורים, הם לא יכולים להיכנס לשם, ועכשיו הם כן יהיו חשופים ל"קינו", שהוא כן משחק ממכר. וכמו שחזרתי ואמרתי, היום יש שר אוצר שמבין את סכנות ההימורים אבל מחר עלול להיות שר אוצר שלא יבין.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא משנה. אני אומרת שהסיפור הזה הוא לא נכון בכל מקרה. להשאיר רק להם את ה"קינו" זה נכון - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל זה חשוב למתווה של הפיצויים. שי, זה חשוב למתווה, אבל אני לא באה לזה מהמקום של הפיצויים שלהם, אלא אני אומרת שזה לא נכון, כי על הדרך שאתה בא לתקן, אתה עושה פה נזק. להרחיב את התחנות של ה"קינו" זו טעות. זו טעות שתעשה נזק שנצטרך לתקן אותו בהמשך.
עכשיו, למרות שאני חושבת את זה באמת בלי קשר לפיצויים, אפשר ל"הרוויח" את זה גם בתוך הסיפור של הפיצויים. זה נכון להשאיר את ה"קינו" רק במתחמי ההימורים. זה נכון עניינית.
שי באב"ד
¶
אבל אז את משאירה את זה בסוציו-אקונומי נמוך, במתחמי הימורים באשכולות 3 ו-2 ו-4, שבדיוק משם רצינו להוציא את זה. עכשיו, צודקת הטענה שהוא יכול לנסוע לשם, אבל ככה אתה מתחיל את הדרך, ככה אתה מתחיל להוציא את זה מהאזורים האלה. אבל בכל מקרה זה לא בחוק.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אוקיי, אנחנו עושים עכשיו חמש דקות הפסקה כדי לסגור דברים. יש לנו בסך הכול שלושה דברים שאנחנו נסכם אוף-ליין: ועדת ביקורת, מינוי רואה חשבון וסיפור הזכיינים. אנחנו נסכם את זה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
כן, והשעות של הפרסום. אני מבקש רק את חברי הכנסת ונציגי הממשלה. חמש דקות הפסקה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:13 ונתחדשה בשעה 13:32.)
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. אני עובר על הסעיפים שהיו פתוחים ואנחנו מנקים שולחן. סעיף 3, עמוד 3, ועדת הביקורת. איפה נציגי משרד התרבות והספורט? איפה נציגי האוצר? שי, בוא, אנחנו עושים ויש ומסיימים. לגבי ועדת הביקורת אמרנו שנציג הציבור ימונה בהתייעצות עם גופי הציבור.
היו"ר רועי פולקמן
¶
הפשרה שסוכמה היא שנציג הציבור בוועדת הביקורת לא יהיה נציג של גופי הספורט אבל הוא ימונה בהתייעצות עם גופי הספורט במועצה.
אני מצביע על סעיף 3 כנוסח הוועדה, עם התיקון שאמרתי כרגע. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 3 אושר, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חבר הכנסת שמולי מצטרף להצבעה בסעיף הזה.
סעיף 5, מינוי רואה החשבון. אני אומר שוב, לאור הדיון והבקשות של חברי הכנסת שעלו כאן עכשיו, את סעיף 5 אנחנו מוחקים כרגע מנוסח החוק, כאשר מה שנשאר זה סעיף ההגדרות שבו נאמר איך יוגשו דוחות רואה החשבון. על סעיף 6 כבר הצבענו והוא חלק מהחוק, אבל סעיף 5 יורד.
ורד קירו-זילברמן
¶
אנחנו מתייחסים לסעיף 5 בנוסח המוצע, המונח לפניכם, שמדבר על הוספת סעיף 6א, רואה חשבון מבקר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא היו הסכמות על השינויים. היו הסכמות על נוהל הדיווחים, אבל מכיוון שאין הסכמות על נוהל המינויים, העמדה הייתה שעדיף מהתיקונים... הייתה שיחה, גם עם משרד המשפטים, שבמקום לעשות פה שלייקעס שמותר ככה או אחרת, עדיף בשלב הזה שהנוסח בכלל לא יהיה. כך הבנתי.
עדנה הראל
¶
דוחות מבוקרים צריכים להיות ערוכים על ידי רואה חשבון לפי הדין הכללי. כאן הדין הכללי של רואה חשבון יחול, ואני תקווה שרואי חשבון ראויים ייבחרו לעניין הזה, יפעלו בהתאם לדין החל ולא יסכימו לפעול באופן שאיננו עולה בקנה אחד - - -
עדנה הראל
¶
אנחנו חשבנו שרצוי לעגן את זה, אבל עדיף לא לעגן משהו שהוא לא נכון, ולכן עדיף מבחינתנו שלא ייאמרו אמירות שסוטות מהדין הכללי.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אוקיי, סעיף 7, עמוד 6. זהו סעיף העמלות. אני מעדכן את התיקון כפי שדיברנו עליו. מה שאמרנו זה שאת המדרגה התחתונה אנחנו מעלים מ-4.5 ל-5, וזה יקרה - - -
איתי טמקין
¶
מהמודל שיש מול העיניים של חברי הכנסת, משתנים שני דברים. דבר ראשון, ה-4.5% שיש במודל פה, המדרגה התחתונה, עולים ל-5% במודל המלא. כדי להישאר באותו חיסכון כספי אנחנו מבצעים התאמה גם למעלה – 6.5 יהפוך ל-6.25 במדרגה העליונה. במקום להתחיל ב-1,680,000 - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
רגע, מה שאמרנו שזה ילך ככה: ב-2017 אין שינוי בכלל במודל העמלות הנהוג, ב-2018 המדרגה התחתונה תהיה 6% - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
חמש. המדרגה התחתונה ב-2019 היא 5. ב-2017 אפס, ב-2018 שש וב-2019 חמש. חברים, אנחנו מצביעים על המתווה - - -
איתי טמקין
¶
רועי, עוד תיקון שנגרם כתוצאה מזה: בגלל שהחיסכון ב-2017 ו-2018 הוא יותר קטן, אז סעיף ההחרגה שהוא חצי, יעלה ל-1.2 בכל אחת מהשנים האלה בהתאמה. סליחה, טעות שלי, בסך הכול ל-0.7. מ-0.5 ל-0.7.
היו"ר רועי פולקמן
¶
רגע, אני אומר לפרוטוקול: סעיף ההחרגה מעודכן מ-0.5 ל-0.7 ב-2017 ו-2018. אני אומר לפרוטוקול שסעיף ההחרגה מוחרג מ-0.5 ל-0.7 ב-2017 ו-2018.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אחרי סעיף קטן (ג) בסעיף 8א, יבוא "אין בזה כדי למנוע מהמועצה לשלם לבעלי התחנות תשלומים קבועים במקום עמלות".
היו"ר רועי פולקמן
¶
מאה אחוז. מי בעד ההסתייגות כפי שהוקראה? מי נגד?
הצבעה
בעד ההסתייגות – פה אחד
ההסתייגות שהקריאה חברת הכנסת מרב מיכאלי התקבלה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
עכשיו אנחנו מצביעים על סעיף 8... לא, סליחה, איזה סעיף אנחנו? איפה הסעיף של העמלות? סעיף 8, סעיף העמלות, מי בעד?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אז אנחנו צריכים לדייק את הנוסח של ההסתייגות שעברה ל"במקום עמלות או חלקן".
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז ארבעה בעד, אחד נגד, ושניים נמנעים.
הצבעה
בעד אישור הסעיף – 4
נגד – 1
נמנעים – 2
סעיף 7 אושר, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
היו"ר רועי פולקמן
¶
נצביע על הוראת המעבר. חבר הכנסת גואטה גם בעד. אז זה חמישה בעד, אחד נגד ושניים נמנעו. תודה רבה, אושר.
הלאה, אנחנו בסעיף 15.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, לא, אתה תדבר בסוף ואנחנו נבהיר את הכול. כרגע לא. אי אפשר לנהל פה דיון שכל הזמן אתם מפריעים, אי אפשר. בסוף יהיו תשובות להכול, אל דאגה.
שי באב"ד
¶
כרגע מופיע בנוסח, אם אני זוכר נכון, משלוש עד תשע. מה שאנחנו באים ואומרים זה שבמקום משלוש עד תשע יופיע מאחת עד שבע. כלומר, איסור הפרסום יהיה מאחת עד שבע, ומשבע אפשר יהיה לפרסם. ההוראה הזאת תהיה בהוראת שעה לשלוש שנים, ששרת התרבות יחד עם שר האוצר יוכלו להאריך על ההארכה של זה.
שי באב"ד
¶
דרך אגב, ההנחיה הזאת היא לטוטו, אני לא בהכרח עושה את אותו דבר לפיס. אני מצהיר לפרוטוקול שלגבי הפרסומות זה לטוטו ולא בהכרח יהיה אותו דבר בפיס.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני מקריא את ההסתייגות, אבל אנחנו עוד לא מצביעים עליה, מסיבות ברורות: היה וגובה הפיצוי יעלה על 10 מיליון ש"ח כתוצאה מיישום סעיף (ה), סעיף הביטול של המרוצים, יידרש אישור ועדת הכספים טרם ביטול התכנית.
זה אירוע שאנחנו לא יכולים, זה עוצר את כל התהליך הזה - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, סיכמנו שכל הסכמה על פיצוי למרוצים תהיה באישור ועדת הכספים. הוא אומר שאפילו עוד לפני שמבטלים... זה כאילו למנוע תביעה עתידית אפשרית, וזה מסבך אותנו בצורה לא אפשרית. חבר הכנסת שמולי מעלה את זה, והשאלה אם אתה איתנו, רזבוזוב.
היו"ר רועי פולקמן
¶
- - - שאת מסירה את כל ההסתייגויות למעט ההסתייגות הזאת, ובואו נצביע עליה רגע, כי אני רוצה להתקדם.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
רועי, בוא נעביר גם את תכנית הימורים חדשה, מה שבלאו הכי עדנה הולכת לעשות. שתהיה ועדת מומחים לאישור - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אנחנו בלאו הכי הגדרנו מה זה תכנית הימורים חדשה וגם נותנים להם יותר כסף בשביל לממן אותה, אז בוא כבר נקבע שהיא תהיה באישור.
היו"ר רועי פולקמן
¶
שנייה, בואי נגיע להסתייגויות. אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת שמולי כפי שהקראתי אותה קודם. מי בעד ההסתייגות? שניים. מי נגד? ארבעה.
הצבעה
בעד ההסתייגות – 2
נגד – 4
נמנע – 1
ההסתייגות של חבר הכנסת איציק שמולי לא התקבלה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אנחנו מצביעים עכשיו על סעיפים 15 ו-16 כנוסח החוק, עם התיקון שהיה כאן לעשות, כפי שאמר אותם - - -
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, רגע, יש עוד הסתייגות של חברת הכנסת מיכאלי שאנחנו חייבים לקבל. סעיפים 15 ו-16, מי בעד סעיפי החוק שהוקראו, עם התיקון של המנכ"ל? מי נגד?
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, הייתה כאן הערה על השעות של מנכ"ל האוצר.
הצבעה
בעד אישור הסעיפים – פה אחד
סעיפים 15 ו-16 אושרו, בכפוף לשינויים שנאמרו לפרוטוקול.
אסתי פלדמן
¶
אני רק מזכירה שלעניין הוראות מעבר, תחילת תחולה לגבי הפרסונות, הסמכתם את הצוות המשפטי לקבוע נוסח, ככל שיש צורך בכך.
היו"ר רועי פולקמן
¶
ויש כאן תיקון אחד שצריך לעשות: בגלל שבוטל סעיף רואה החשבון צריך לבטל את סעיף (ו) בסעיף התחולה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
סעיפי התחולה. מרב, אני משאיר לך את התיקון האחרון.
הצבעה
בעד אישור הסעיפים – פה אחד
סעיפים 17 ו-18 אושרו.
היו"ר רועי פולקמן
¶
לא, זאת הייתה התחייבות של האוצר לפרוטוקול.
מרב, תגידי הסתייגות כללית שהיא לא בסעיפים, לגבי בעלי חיים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כן, הוספה של סעיף 19, איסור שימוש בבעלי חיים לצורכי הימורים. זה אומר שאי אפשר יהיה לעשות - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא מרוצי כלבים, לא מרוצי סוסים. אנחנו מבטלים פה את מרוצי הסוסים, כי הסברנו כמה זה ממכר, ואני רוצה שגם פה זה לא יהיה זה.
עדנה הראל
¶
אני רק רוצה להגיד לחבר הכנסת ביטן שהפרשנות של משרד המשפטים לחוק צער בעלי חיים הקיים היום הוא שממילא זה צער בעלי חיים וזה אסור לפי החוק.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כי עובדה שהייתה החלטת ממשלה להקים היפודרום סוסים וכבר עשו לו הכנות. בני ביטון ישב ואמר את זה כאן. אז אי אפשר להקים - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל כך סיכם איתי האוצר. האוצר חוזר בו מזה? סליחה, זה היה הסיכום, שי הבטיח לי את זה.
היו"ר רועי פולקמן
¶
אני לא יכול להכניס את זה כאן. אין לי התנגדות עקרונית, אבל השאלה אם אפשר לעשות את זה - - -
עדנה הראל
¶
איתי, למה אתה מתנגד? אם אני אומרת שלפי המצב המשפטי הקיים ממילא אי אפשר, אז על סמך מה אתה מתנגד בשם הממשלה?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אבל המצב המשפטי לא הפריע לממשלת ישראל לקבל החלטה כזאת ולהתחיל בהכנות - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
- - זה סימן שהיא לא מקבלת את זה כמשהו ש... אז איפה היה הייעוץ של משרד המשפטים בזמן שהתקבלה החלטת הממשלה הזאת?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
נירית, זה פשוט לא נכון, וגם היושב-ראש שמע את זה. הוא אמר שהוא בעד זה ושהוא תומך בזה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אז זאת אומרת שהתחילו בכל ההכנות וגרמו לבני ביטון ובגלבוע להוציא הון עתק על הכנות להיפודרום – בלי שעשו את התיקון בחוק.
היו"ר רועי פולקמן
¶
חברת הכנסת מיכאלי, יש פה גם התנגדות של חלק מחברי הוועדה ואני לא יכול עכשיו לפתוח את זה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני צריכה ללכת, כמו הזכיינים, לבג"ץ על הדבר הזה. בסדר גמור. אתם רואים את שרשרת המזון?
היו"ר רועי פולקמן
¶
אז אני מצביע על שני הסעיפים האחרונים שנותרו, סעיפים 18 ו-19, הוראת שעה ותיקון חוק הספורט. מי בעד כנוסח הוועדה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור הסעיף – פה אחד
סעיף 19 אושר.
היו"ר רועי פולקמן
¶
פה אחד. תודה רבה, נוסח החוק אושר כנוסח הוועדה, עם התיקונים שנאמרו כאן. כל סעיפי החוק אושרו.
אני אומר לזכיינים: תיקנו את הרצפה מ-4.5, כפי שהיה, ל-5. דבר שני, ב-2017 לא תהיה בכלל החלה של מודל העמלות החדש. ב-2018 הרצפה תהיה על 6%, וב-2019, כפי שכתוב בנוסח הוועדה, על 5%, עם תיקון המדרגות בהתאמה, כפי שציין נציג האוצר איתי טמקין לפרוטוקול קודם לכן. והוראת שעה. אלו התיקונים שעשינו בעמלות. תודה רבה, הישיבה נעולה.