הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 185
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, י"א בשבט התשע"ז (07 בפברואר 2017), שעה 14:09
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/02/2017
העסקה ישירה של מגשרים חינוכיים יוצאי אתיופיה על ידי משרד החינוך - ישיבת מעקב
פרוטוקול
סדר היום
העסקה ישירה של מגשרים חינוכיים יוצאי אתיופיה על ידי משרד החינוך - ישיבת מעקב
מוזמנים
¶
פוריה קלעי - ממונה על תכניות יחודיות לבני הקהילה האתיופית, משרד החינוך
מאיה שריר - מנהלת אגף קליטת תלמידים עולים, משרד החינוך
דליה מזרחי - סגנית מנהלת אגף כח אדם בהוראה, משרד החינוך
דוקטור שרי פייר - מנהלת תחום בכיר לחינוך, משרד העלייה והקליטה
קסאיי דמוזה פרנזמן - מנהלת תחום תכניות חברתיות-כלכליות, משרד ראש הממשלה
גיורא ואלה - כלכלן, אגף הכלכלה, ההסתדרות הכללית, ההסתדרות החדשה
ורד אחיהון - מנהלת תוכן פרויקט אתיופיה, הסוכנות היהודית
מיכל אברה - מנכ"לית עמותת "פידל"
נגה אלנה - מנהל מגשרים ברמה ארצית, עמותת "פידל"
פנטהון אספה-דויט - מנכ"ל, עמותת "טבקה", מרכז לסיוע משפטי וסינגור קהילתי ליוצאי אתיופיה
בני מלסה - איש שטח, עמותת "טבקה", מרכז לסיוע משפטי וסינגור קהילתי ליוצאי אתיופיה
דוד מהרט - מנהל אגף, האגודה לקידום החינוך
הדס גרמאי - מגשר, מרכז היגוי
טזתה גרמאי - המרכז הישראלי לחדשנות בחינוך, מכון פוטרמן
רישום פרלמנטרי
¶
עופרה ארגס - חבר המתרגמים
העסקה ישירה של מגשרים חינוכיים יוצאי אתיופיה על ידי משרד החינוך - ישיבת מעקב
היו"ר אברהם נגוסה
¶
שלום לכולם. התכנסנו היום לדון בנושא המגשרים החינוכיים שהיו במרכזי היגוי. הועדה מקבלת כל הזמן פניות בעניין של בעיות השתלבותם של המגשרים כפי שהחלטנו בוועדה בדיון הקודם. אני רוצה להזכיר את ההחלטה או המסקנות של הוועדה בדיון הקודם: 1. הועדה מברכת את מרכז ההיגוי ליוצאי אתיופיה ואת המגשרים על עבודתם החשובה, המקצועית והמקדמת את התלמידים יוצאי אתיופיה. 2. הוועדה קוראת למשרד החינוך לקלוט את כל עובדי מרכז ההיגוי כעובדים מן המניין במשרד, בין אם כמגשרים ובין אם מהסכמים אישיים והוגנים" כלומר לפי המקצוע שהם מתאימים. אמרנו באותו זמן להחריג את מרכז ההיגוי או את המגשרים, זה כבר לא רלבנטי, אבל אנחנו החלטנו גם שנעשה מעקב ונקבל דיווח.
לאור הפניות שקיבלנו, החלטנו לקיים את הדיון הזה ואני מברך את נציגי משרד החינוך שנמצאים פה, נציגי המגשרים, משרד הקליטה וגם נציגי ארגון "פידל", וכמובן גם היושב ראש של נציגי הארגונים ומנכ"ל טבקה. נמצאת פה גם נציגת משרד ראש הממשלה. נקבל את התמונה איפה עומד העניין.
אם כולם השתלבו ונקלטו, אנחנו נשמח, ונרצה לשמוע. ואם לא כולם נקלטו, מה הבעיה ומה צריך לעשות. אני ארצה לשמוע בתחילה את נציגי המגשרים, לאחר מכן נבקש התייחסות משרד החינוך.
בני מלסה
¶
ליתר בטחון אדוני היושב ראש, יש שניים שבדרך, ואם אתה גם תייצג אותם כיושב ראש, וגם אכפת לך כי נלחמת בעבר, זה יהיה מעולה. יש כאלה שגם חוששים לפרנסתם.
הדס גרמאי
¶
אני אגיד שתי מילים. שמי הדס, אני גם מגשרת, עברתי לעמותת "פידל" אבל לא באתי לייצג באמת באתי לשמוע, כי כל כך - - - מטלטלים אותנו ממקום למקום וגם הלימודים שלנו לא התחלנו, לא קרה שום דבר, כואב מאוד, אבל באתי לשמוע לאן אנחנו פונים עכשיו. סתם באתי לשמוע. כל פעם יש פה וועדה, כל הכבוד שאתם מארגנים ומזמינים אותנו, אבל תכלס בשטח לא קרה שום דבר, זה מאוד מאכזב.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
לכן אנחנו מקיימים את הדיון, כדי לשמוע מה קורה בשטח וכדי לעקוב אחרי. זו מטרת הדיון. אם לא מגיעים כדי להשמיע, אז מה אני יכול לעשות?
היו"ר אברהם נגוסה
¶
רגע. אני רוצה לשמוע את המגשרים. דוד, אתה רוצה להסביר מה קורה עכשיו? בוא תעדכן אותנו.
דוד מהרט
¶
טוב. ראשית אני לא יושב כאן כנציג המגשרים ומדבר בשמם אבל אגיד לך, כמו שאתה יודע במרכז ההיגוי עבדו לא רק מגשרים, אלא גם אנשים בעלי תפקידים נוספים ועבדנו כקבוצה אחת ואני חושב שצריך גם להסתכל על בעלי התפקידים הנוספים שעבדו במרכז ההיגוי.
קיימת פה הרבה דיונים, היו לנו הרבה דברים להגיד על המכרז שהיה, על המטרות ועל המגמות שלו שבגדול נועד כדי להרוג את מרכז ההיגוי ולפגוע בעובדיו. ואכן המשימה הזאת הצליחה, המרכז פורק, ותיכף אדבר לגבי העובדים.
במהלך המאבק שהמגשרים הובילו אותו, הצליחו לתקן במשהו את מה שתוכנן במכרז שהיה לשלוח רבים מהעובדים הביתה, אחרי תקופה ארוכה שהם שירתו במערכת החינוך.
מה שקרה בפועל אחרי כל המאבקים, קרו כמה דברים. לגבי המגשרים קרו שני דברים: 1. אלה שיש להם תעודת הוראה, כ-10 אנשים, נקלטו לתפקיד שנקרא "מורה מגשר". לאלה שלא הייתה להם תעודת הוראה אבל היו אקדמאיים, הוצע להם לעבוד עם הקבלן החדש, קרי עמותת "פידל", ואני מבין שרבים מהם עובדים בעמותת "פידל", למרות שהמטרה והדרישה של העובדים הייתה להיקלט במשרד החינוך כעובדים מן המניין, ולא לעבור כפי ש- - - מקבלן אחד לקבלן שני. הם רצו בטחון תעסוקתי ובטחון תעסוקתי יכול להתקיים רק כאשר הם נקלטים במשרד החינוך והופכים להיות עובדי מדינה.
מתוך המגשרים יש כאלה שלא נקלטו ב"פידל" ולא נקלטו כמורים מגשרים במשרד החינוך, ולצערי אחרי תקופה ארוכה שהם שירתו במערכת החינוך ואת בני הקהילה, הם מוצאים את עצמם מובטלים ויושבים בבית, לא עושים דבר.
דוד מהרט
¶
אני לא מקיים מעקב רישום של כל אחד מהם, כמה מהם עובדים, כמה מצאו עבודה, כמה לא מצאו עבודה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
לא, כמה מהים לא כמורים מגשרים, לא נקלטו ב"פידל". לא משנה אחר כך אם מצאו או לא מצאו עבודה. אבל כמה מהם לא פה ולא פה?
דוד מהרט
¶
תראה, אני באמת, דובר בזמנו, תיכף אני אגיד לך, רק שניה ברשותך אדוני היושב ראש, במרכז ההיגוי גם היה צוות של מנחים אזוריים וצוות מטה. האנשים האלה בכלל הם לא נכללו במכרז, והאנשים האלה מצאו את עצמם גם כן מובטלים, חלקם עדיין מחפשים עבודה וחלקם כנראה מצאו להם עבודה אבל מקומות שלא יכולים להביא את המחויבות ואת הניסיון שצברו במשך כל כך הרבה שנים, כך שבמצטבר, תראה, אני לא יודע במדויק כמה אנשים נקלטו אצל הקבלן החדש, אני יודע שבמרכז ההיגוי עבדו כ-65 אנשים, רבים מהם מצאו את עצמם או כמובטלים או שהלכו לחפש להם מקומות עבודה חדשים.
אחרי כ-15, 20 שנים אנשים היו צריכים להתחיל מחדש, במקום שמשרד החינוך יחבק את האנשים האלה, יעריך את הניסיון שלהם ואת המחויבות ואת השירות שנתנו, האנשים האלה מוצאים את עצמם כואבים ויושבים בבית.
גרשון ו- - - אמורים להגיע. אלה היו באמת בין האנשים הבולטים המקצוענים, המחויבים והמוכשרים ביותר. והאנשים האלה יושבים בבית. ואני לא באתי פה כדי לדבר על עצמי, כדי להגיד "תמצאו לי עבודה", כואב לי על האנשים האלה שניהלתי אותם, ראיתי את המקצועיות שלהם ואת המחויבות שלהם בגלל מעשה איוולת, ואני רוצה להגיד לך גם מעשה נבלה שנעשה לאנשים האלה, והם יושבים בבית.
למעשה הזה יש הרבה שותפים, אבל מבחינתנו הכתובת היא משרד החינוך והגברת מאיה שריר שיושבת פה. אתה זוכר שהיו פה מאבקים, היו גם אנשים כמו גברת עירית בירן, שאני אפילו זוכר ששנינו דיברנו מולה, היא אמרה "חברים, אנחנו נקלוט את כולכם, הכל יהיה בסדר, המכרז הזה לא נוגע לכם, זה לאנשים אחרים, אתם תיקלטו. ובסופו של דבר לא קרה שום דבר.
עוד דבר ובזה אני אסיים, במהלך המאבקים שהחברים ניהלו, התקיימו מפגשים, אפילו סמנכ"לית משרד החינוך, הגברת מיכל כהן, ויש פרוטוקולים. הובטח להם לאקדמאים שתהיה להם תעודת הוראה. ב-1.9.2016, כלומר ספטמבר שעבר, הם יתחילו ללמוד במימון משרד החינוך, ירכשו תעודת הוראה ובשנת הלימודים הבאה יהפכו להיות עובדי משרד החינוך. אתה יודע כמה מתוך האנשים האלה התחילו ללמוד? אפילו לא אחד. אפס. למה? אומרים "אין תקציב למשרד החינוך כדי להכשיר את האנשים האלה" ואני שואל את עצמי איך זה שמבטיחים לאנשים, מנכ"לית משרד החינוך מבטיחה להם, פרוטוקול שיוצא מהלשכה שלה, מבטיחים ב-1 לספטמבר להתחיל ללמוד, ספטמבר שעבר, ובספטמבר הבא ייקלטו במשרד החינוך, והם עדיין לא התחילו, אולי יתחילו ב- - -. ואני שואל, האם מישהו מוכן עכשיו להגיד להם "חברים, אנחנו עשינו טעות, לא התחלתם ב-1 לספטמבר ללמוד, אבל זו לא אשמה שלכם, אלא אשמה שלנו, וב-1 לספטמבר הבא, כל מי שהתחיל ללמוד, אנחנו נקבל אותו".
האם מישהו יכול להתחייב? כי הם היו מוכנים להתחיל ללמוד ב-1 לספטמבר. אבל ה- - - הזו לא כובדה. כך שאתה יודע, אתה עקבת, אתה יודע, ואגב היו לא מעט פעמים שאתה אמרת שתקיים דיונים ומפגשים, אני חושב שצריך לתקן את העוול הזה. לא יכול להיות, אנשים כל כך מסורים, אנשים כל כך מוכשרים, בועטים אותם אחרי כל כך הרבה שנים ואומרים להם "אנחנו לא מכירים אתכם, לכו תסתדרו בלשכת העבודה". אנשים באמת מוכשרים ביותר, והאנשים האלה מוצאים את עצמם מתייצבים בלשכת העבודה יום יום, חלק אמרו לי כבר שהחודש הזה גם את לשכת העבודה כבר לא יהיה להם כי הם סיימו את זכותם והם יושבים בבית. איפה האחריות של משרד החינוך לאנשים האלה? נכון, היינו עובדי קבלן ואני אמרתי הרבה פעמים שבעבור הפקידים במשרד החינוך עובדי הקבלן הם מעין עבדים מודרניים, אבל לא חשבתי שבאמת כך זה יהיה.
פנטהון אספה-דויט
¶
כן. תודה אדוני היושב ראש, אני חושב שזה דיון מאוד חשוב. אני מנכ"ל עמותת טבקה ויושב ראש נציגי הארגונים של יוצאי אתיופיה. חברי דוד אמר כמעט כל מה שהיה לומר, אבל אני רוצה לשים דגש על הכישלון המתמשך של משרד החינוך, על הנזק ולפעמים גם בלתי הפיך שנגרם, אנחנו זעקנו את זעקת המגשרים כבר מזה שנתיים כמעט, ובכל פעם אנחנו מקבלים הבטחות ומה שמעניין, יש כאלה שכאילו נקלטו לתוך משרד החינוך, כמורים, אבל ממידע שיש לי, אותם אלה שנקלטו כמורים לא עוסקים בהוראה, אלא עוסקים חלקית בהוראה, חלקית בגישור.
הבקשה שלנו ממשרד החינוך הייתה שאותם מגשרים שעושים עבודה מצוינת, מקצוענית, לא של שנה-שנתיים אלא אפילו 15 שנים ויותר, שעובדים כעובדי קבלן, היה צריך לקלוט אותם בתוך מערכת החינוך ולמסד את הפונקציה שנקראת "גישור" ולהעסיק אותם כעובדים מן המניין במשרד החינוך. הם באו עם כל מיני הצעות כאלה ואחרות כדי לא לעשות את זה, אבל העובדה שאותם בעלי תעודות הוראה שנקלטו כרגע עוסקים גם בגישור, זה אומר שאפשר לקלוט גם מגשרים והם לא עושים את זה.
דבר שני, הובטח לאותם מגשרים שלפי ההסכם שנקלטו בעמותת ""פידל"", היו צריכים להתחיל בהכשרה לתעודות הוראה כבר בספטמבר האחרון, וזה לא קרה. לא במקרה, אני רואה עכשיו קול קורא שיצא לפני יומיים למכללות, בגלל שהדיון היום מתקיים, משרד החינוך עושה תרגיל.
פנטהון אספה-דויט
¶
בטח שזה בלי קשר. איך זה מכרז או קול קורא יוצא למכללות יומיים לפני הדיון הזה? זה כמובן אחיזת עיניים, לתעתע את הכל, להבטיח שוב פעם שאנחנו הולכים לעשות את זה, אני חושב שזו עבודה בעיניים. אני חושב שמשרד החינוך צריכים להתבייש במה שהם עושים, זה עוול שהם גורמים לעובדים המצוינים האלה, מעבר לאותם אלה שמועסקים עכשיו ב"פידל" כמו שדוד ציין, יש גם כאלה שהיו במינהלת של מרכז - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אוקיי, לא משנה, כמה? אני רוצה רק את המספר. אני מבין ש-10 משמשים כמורה מגשר, אבל כמה ב"פידל" נקלטו?
פנטהון אספה-דויט
¶
אני קורא למשרד החינוך שיפסיקו לשחק משחקים, שלא יבטיחו דברים שלא יכולים לקיים אותם וגם אני חושב שכאן צריך כן לדרוש משר החינוך וממשרד החינוך להתחיל בתהליך של קליטת אותם מגשרים, קליטה מלאה וישירה תחת משרד החינוך. לא יכול להיות שמשרד החינוך כגוף הממשלתי הגדול ביותר שמתוקצב בתקציב הכי גדול אחרי משרד הביטחון, יכול לשחק במשחקים עם עובדים מצוינים.
אני קורא לך אדוני היושב ראש, להפעיל את סמכותך, את כובד משקלך שהדבר הזה יקרה והמגשרים האלה כן ייקלטו כעובדים מן המניין במשרד החינוך. תודה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. נשמע ממשרד החינוך ולאחר מכן גם מארגונים אחרים. אני מציע שתעשו לנו סדר בעניין. אני מבין שיש לכם מחלוקת על מספר המגשרים שהיו. דוד טען 65.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אוקיי. עכשיו משרד החינוך בבקשה תעשו לנו סדר, לאן הלכו כל ה-65, גם אלה שאינם מגשרים, לאן הלכו כשמרכז ההיגוי התפרק?
מאיה שריר
¶
דבר ראשון אני מבקשת לצאת נגד הדברים של דוד מהרט ואני מבקשת שגם הוועדה תצא נגד. אני נציגה של משרד החינוך, אנחנו פה שלוש נציגות של המשרד וההשתלחות האישית הזאת צריכה להיפסק. אני כבר הגשתי שתי תלונות במשטרה ואני מבקשת שזה לא יחזור. באמת. זה קודם כל.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
קודם כל בואו לא נדבר ברמה פרסונלית. בדיון לא צריכים לדבר ברמה פרסונלית, פה אנחנו מדברים לגופו של עניין, אז לגופו של עניין יש אחריות של המשרדים והעובדים פה באים כנציגי המשרדים. לכן אנחנו יכולים לציין את המשרדים אבל בואו נימנע מלציין שמות.
מאיה שריר
¶
תודה. חבל שלא התחלת בנו כי היינו נותנים את כל העובדות. המשרד מלכתחילה הודיע, וזה היה מהלך באמת מאוד מיוחד של המשרד, מאוד אמיץ, זה לא קורה בשום מכרז אחר, המנכ"לית הובילה את הדרך הזאת, הכיוון הזה, המשרד הודיע שכל מי שיש לו תואר אקדמי ותעודת הוראה ישתלב במשרד, וכך זה היה. משרד החינוך מעסיק עובדים שיש להם גם תואר אקדמי וגם תעודת הוראה. אני בדיוק עכשיו מגיעה מביקור בבתי ספר, נפגשתי עם כל המנהלים במעלה אדומים. המגשר שעובד שם זה יאיר גטה, הוא קיבל הרבה מאוד ברכות ושבחים ולא הפסיקו להלל ולשבח, שזאת הדרך הנכונה. זה הכיוון שלנו וזה מה שהודענו.
כל מי שרצה, אנחנו כמשרד יש לנו ספק חדש, אנחנו לא יכולים לכפות עליו לקלוט עובדים, אבל הם, כל הכבוד לעמותת ""פידל"" הם לקחו על עצמם, פתחו את הדלת לכל מי שרצה. כולם הוזמנו להיפגש שם, אני יודעת שכל מי שרצה נקלט, אבל את זה באמת צריך לשאול אותם.
הרשימות שלנו הם שיש שם 33 מגשרים שיש להם תואר אקדמי והם צריכים ללמוד לתעודת הוראה. אנחנו הבטחנו שזה יקרה על חשבון המשרד, שוב, דבר שאף פעם לא היה עם אף אוכלוסייה, זה דבר מאוד ייחודי, וזה קורה. קול קורא התפרסם, ההליך הבירוקרטי כפי שיושב ראש הועדה, אדוני, אתה מכיר, הוא לא פשוט. פורסם קול קורא לשבוע, בשבוע הבא ייסגר, על זה תענה הנציגה שאחראית על ההכשרה מתי זה מתחיל, אבל זה יתחיל.
מאיה שריר
¶
נכון. יש עוד 14 שאין להם לא תואר אקדמי ולא תעודת הוראה. והם, על חשבון משרד החינוך מלא, ילמדו גם לתואר וגם לתעודת הוראה. אבל זה אני מציעה שמי שאחראי על הנושא יענה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הבנתי. אבל אני רוצה לדעת גם הם לאן הלכו. אני מבין שזה לא נושא הדיון, אבל אנחנו גם צריכים לראות לידיעה כללית שלנו לאן הם הלכו.
אמרתם ש-33 הולכים ללמוד לתעודות הוראה.
דליה מזרחי
¶
אני רוצה להתייחס לדברים שהוא אמר, לגבי הקליטה של 11 המגשרים במשרד החינוך. אנחנו ישבנו ביחד איתם ובאנו לקראתם במה שהם רצו בעניין הקליטה שלהם במערכת. הם ביקשו שלא לעבוד במשרה מלאה כעובדי הוראה, לכן באנו ואמרנו "אין שום בעיה, תעבדו ב-1/3 משרה, 2/3 משרה תעבדו כמדריכים, סוג של עבודת גישור".
הדס גרמאי
¶
בגלל שהם לא נמצאים פה את מדברת כך? אני לא חושבת שזה היה ככה. זה לא נכון. אני אחת מהנציגים.
דליה מזרחי
¶
זה היה ההסדר וכך שיבצנו אותם, ב-1/3 משרה, וארבעה ימי הדרכה. ה-11 כך שובצו. אחרי משהו כמו חודשיים הם פנו אלינו והם אמרו לנו שהם מעדיפים יותר שעות הוראה ופחות שעות הדרכה. גם אז באנו לקראתם, אמרנו להם, בואו נכין רשימה מסודרת, אנחנו צריכים להגיש כי צריך להעביר תקציבים. "בואו נכין רשימה מסודרת, כל אחד שיגיד מה הוא עכשיו מעדיף". באמת הם הגישו לנו רשימה, היום יש לנו רשימה אחרת ממה שהם רוצים, זה נמצא באישור, כאלה שהורידו לשני ימי הדרכה והיתר בשעות הוראה, כולם משובצים ב-100% משרה לפי החלוקה שהם ביקשו.
דליה מזרחי
¶
כל ה-11. אני מדברת רק על אלה שנמצאים במערכת. המשרה שלהם היא 100% הוראה, ומתוכה יש להם חלק של הדרכה, לבקשתם. יש כאלה שיש להם יומיים הדרכה וכל היתר זה שעות הוראה, יש כאלה שיש להם ארבעה ימי הדרכה והיתר שעות הוראה, בהתאם לבקשה שלהם. אבל הסך הכל הכללי זה 100% משרה, כפי שהתחייבנו.
לגבי התנאים שהם בעצם היו עובדים כביכול במערכת החינוך, הכרנו להם בוותק לפי התנאים של הסכם קיבוצי שיש לנו, כל אחד שהביא את האסמכתאות שבאמת הוא עבד כמגשר, הכירו לו בוותק. יש כאלה שלא היו מוסמכים באותה תקופה. ההסכם הקיבוצי אומר שמי שלא היה מוסמך לכלל עובדי הוראה, לא רק לאוכלוסייה הזאת, זה מזכה אותו בחצי ותק, וזה בדיוק מה שנתנו להם. בשבוע שעבר הם היו אצלנו במשרד, הראינו להם את כל הניירת, אני חושבת שהשיחה שלנו הייתה ברוח מאוד מאוד חיובית, אני לא יודעת על מה היא מדברת, באמת כל מה שהם ביקשו בדקנו, החזרנו להם תשובות והם עובדים ומאוד מרוצים במערכת, הם רק מחכים עכשיו לשינוי הזה שאנחנו נקבל אישור עליו, לגבי הבקשה שלהם לחלוקה השונה בין ההדרכה לשעות הוראה. זה הכל. זה אני יכולה לומר, הם בקשר ממש ישיר איתנו, הם גם אמרו כשהם ישבו בישיבה, שכל מה שהם מבקשים, יש להם למי לפנות, הם מרגישים באמת באמת טוב. אני לא יודעת על מה מדברים.
הדס גרמאי
¶
אני יודעת שבמתווה שעשינו וגם בהסכם שעשינו, שהמורים האלה שייכנס למשרד החינוך יהיו מורים מן המניין, לא גישור ולא כלום. בגלל זה גם ביקשנו שהמגשרים ייקלטו בתוך משרד החינוך, שהם יהיו מגשרים, אבל המורים האלה יעבדו בתור מורים. לא יהיו מורים ומגשרים. אין דבר כזה.
הדס גרמאי
¶
אני אתמול שוחחתי איתם, אף אחד לא ביקש, אני לא יודעת מאיפה היא מביאה את זה. זה עצוב מאוד, כל פעם, וזו גם אחת הסיבות שלא רצו לבוא לפה. כי כבר נמאס לנו, כי לנו אין פה ולכם יש פה, אתם כל הזמן מדברים ומדברים, אין לנו פרוטקציה באף מקום. אנחנו מה שיכולנו עשינו, אנחנו גם נמשיך לעשות, אנחנו - - - אנחנו נמשיך, אם זה צריך מחאה, אם זה דורש, כל מיני דברים נעשה. כרגע זו גם אחת הסיבות ש- - - לא פה, אבל זה לא נכון, לא תקין מה שהיא - - -
הדס גרמאי
¶
אני יודעת. אני אחת הנציגות שיש בתוך הקבוצה הזאת. אתמול שוחחנו על זה גם, אני לא יודעת למה לא הגיעו אבל היו צריכים להגיע. כנראה שהם לא רוצים להגיע, הם יודעים שלא יצא מזה שום דבר. אבל זה לא נכון מה שהיא אומרת.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אם זה ככה, אז תבקשו. אני לא מסכים עם האמירה שלך. אנחנו החלטנו לקיים את הדיון לפי בקשתם, לפי הפנייה. גם חבר הכנסת לשעבר, היום השר אלי כהן גם פנה אלי בנושא הזה ולכן קבענו. הוא לא יכול היה להיות פה בגלל שהוא שר, זה כל העניין. אבל אם אתם חושבים שמראש לא יצא כלום, אז - - -
הדס גרמאי
¶
אני רוצה לחדד את הדברים שלי. זה לא מבחינתך, יש פה אנשים ממשרד החינוך שכן מזלזלים בנו, כן עושים מה שבא להם, לא מתייחסים אלינו כאנשים, כי אנחנו עבדנו בבית הספר, עשינו את העבודה, עבודה טובה. הילדים שהיו בבית הספר שלי, לכי תבדקי איזה ציונים. הציונים שלהם בבית הספר היו נושקים לאפס, היום יש 100% של ציונים בתוך בית הספר שעבדתי. לא רציתי לדבר, תלכו תראו את זה ב- - - המשולבים. תלמידים טובים גם ממשיכים ללמוד באקדמיה. יכולתי להביא את כל התלמידים שלי אבל לא הבאתי אותם. אמרתי אני הולכת לשמוע, ובאתי לשמוע.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הדס, קודם כל אין מחלוקת בשירות ובאיכות שאתם נותנים ובתרומה מבחינת המקצוע. אין מחלוקת. אני רוצה להגיע לפתרון. עכשיו קיבלנו תמונה ממשרד החינוך.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רוצה לחדד את מה שמבחינת משרד החינוך הוצג לנו. 11 עוסקים בהוראה מטעם משרד החינוך, ב-100% משרה, נכון או לא נכון?
דליה מזרחי
¶
למשל יאיר גטה שנכנס לעבודה במשרד החינוך הוא לא היה מגשר, הוא היה מנחה אזורי. ובמשרד זה מעבר לזה, התייחסו ל- - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הבנתי. כיון שאנחנו עוסקים בנושא המגשרים, אלה שלא מגשרים תשימו אותם בצד, כדי שיעשה סדר. תסביר מבחינת הנתונים.
דוד מהרט
¶
אני אומר ככה, משרד החינוך כלל בתפקיד שנקרא מורה מגשר, אגב, אני רוצה להגיד שהתפקיד הזה מראש הוגדר כארבעה ימי גישור ויום הוראה.
דוד מהרט
¶
בסדר. הדרכה. זה מה שהוגדר יום בשבוע וארבעה ימים, ואני דיברתי עם אחד האנשים שעוסק בתפקיד הזה ובאמת היא אמרה לי "אני משתגעת, לא יכולה, שמו אותי בארבעה בתי ספר כמגשרת ויש לי עוד יום ללמד, זה תפקיד שבלתי אפשרי ליישם אותו" אבל נשים את זה שניה בצד. אני אומר לתפקיד הזה, בתוך עובדי האגודה לקידום החינוך ומרכז ההיגוי, נקלטו עשרה. הגברת הנוספת שקלטו לא הייתה קשורה לעובדי מרכז ההיגוי.
דוד מהרט
¶
עכשיו אני אגיד לך, מתוך המגשרים יאיר גטה שמאיה הזכירה אותו, הוא היה מנחה אזורי. הוא היה אדם שניהל קבוצת אנשים וכולי.
דוד מהרט
¶
כן. הוא היה מנהל. הוא היה אדם בכיר, המשרד, מה שיכול היה להציע לו זה להיות מגשר, תפקיד שהוא ניהל אנשים שעסקו בתפקיד הזה, אבל לא חשוב, הוא נמצא שם. מעבר לזה אני אגיד, סתם כרגע אני זוכר שלושה מגשרים. - - - גם היה מגשר, לא עובד. אני זוכר גברת בשם יפית - - - הייתה מגשרת, לא עובדת. אני מכיר גברת בשם מזל מנגוסה, שהייתה מגשרת, לא עובדת. אני נותן לך מנחים אזוריים שהיו כמו אילן, כמו גרשון ועוד אחרים, כמו גיבטה וכולי, או שמצאו להם עבודה במקום אחר, או שהם לא מצאו ויושבים בבית.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
רגע דוד, בוא נעשה ככה. הם גם לא אמרו עכשיו הם עובדים, הם אמרו 11, אבל בוא נעשה 11. 11 הם במשרה מלאה. 33 הם הולכים לעבור הכשרה שיש להם תואר אקדמי, לקבל תעודת הוראה. 14 אין להם תואר, הם הולכים לקבל סיוע מהמשרד להוציא תואר וגם תעודת הוראה. האם זה מקובל עליכם?
דוד מהרט
¶
אני אגיד לך מה לא מקובל עלינו. הגעת ל-58 אנשים. איך מ-44 הגענו ל-58 אנשים? מאיפה הגיעו 4 האנשים האלה? אין לי מושג.
דוד מהרט
¶
הנקודה החשובה צריכה להיות, בעיני לפחות, כמה אנשים היום יושבים בבית ולא מוצאים תעסוקה וכמה אנשים הלכו ל- - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בזה אני בא ל"פידל". קודם שאלתי כמה מגשרים עמותת "פידל" קלטה, שהיא הזכיינית, אז אמרו לי 42. עכשיו תסבירו, מיהם ה-42 האלה והאם זה אלה מה-33, מה-14, אני אשמח לקבל תשובה.
בני מלסה
¶
לא, אדוני, אתה חוזר על זה. אני מבקש שתכבד את האנשים, אני מכבד אותך, אוהבים אותך ובוא נתחיל מזה. אני רוצה לדבר על כמה דברים. אני עובד בעמותת טבקה אבל אני לא מייצג היום, אני היום בחופש. עכשיו אני אגיד לך דבר אחד, כל המשרד, חוץ מעירית בירן, הובטח, יש לי הבטחה ועכשיו ליד גיורא אני אומר לך, הובטח להם לקלוט אותם. מה עשו? טירפדו כל מיני עסקנים פוליטיים כמוני בכל מיני מפלגות שונות, באו ישבו את אלה שמכירים את המנכ"לית עוד מזמן וקודמה, וטירפדו הכל, ואני האמנתי, ואני גם תמים כבוד היושב ראש, הדבר עכשיו שמציעים לך, היו צריכים להתחיל בתחילת הדרך כדי לסיים שלא יהיה יותר מכרז. זה חשוב, אדוני היושב ראש, שייקח את המכרז הזה, יקדיש זמן לעובדים שלו ולמנהלים שלו, תשב עליו, הם דחו בכוונה כדי שיהיה מכרז. המטרה של משרד החינוך זה אותם אתיופים יישארו כעבדים לנצח ואז לא תהיה קליטה. הרי - - - זה חלב ודבש בארץ ישראל. אני גם האמנתי כפעיל.
שנית, אני פניתי לשר החינוך, - - - שיתחילו במיידי, אם לא זה מכוון גם מבחינה משפטית. כאילו, זה עבודה בעיניים כי יש להם עולים מצרפת ומרוסיה שעובדים דרך הרשויות. רק אתיופים לא. למה? מוכנים להשקיע 100 מיליון שקל כדי שאתיופים יישארו בצד.
דבר שלישי, גברת דליה, מה שענית פה, אני אגיד לך, צריך להיות קודם כל אנושי כי אנחנו אזרחים כמו כולם ושווים, ולכן יושב ראש ההסתדרות, בטקס שאתה נכחת בו שמנהלי מוקדי קליטה נקלטו, אתה חלק משם, בטקס, והנה גיורא יושב פה, תפסתי את יושב ראש ההסתדרות ותפסתי את שר האוצר, יש לך את הסמכות את העזרה ואת היכולת, אתה רוצה לעזור לבני הקהילה שלך? אני אומר לך, אתה מסוגל. הם הבטיחו לי שהם מסוגלים להילחם רק למגשרים ולכן יש לך את הדרך, בשביל זה אני מעכשיו לא מדבר.
מיכל אברה
¶
אני רוצה קודם להגיד שעמותת "פידל" עוסקת בגישור מזה עשרים שנה ועמותת "פידל" היא לא קבלן, היא גוף מקצועי, שיש לו מודל עבודה ותכנית עבודה שמתווה לאורך זמן, גם בעבודת הגישור וגם בעבודה בחינוך הפורמלי וגם בבלתי פורמלי כידוע לרבים. לכן חשוב היה לנו לאורך השנים להתמודד במכרז, כדי לזכות בהפעלה של המגשרים.
היה מכרז, התמודדנו, אני שמחה שהמשרד ראה ב"פידל" כגוף מקצועי שיכול להניע את הסיפור של המגשרים, גם כי זה הדגל שלנו ואנחנו כ"פידל" ראינו את הגישור כמשהו מאוד משמעותי בלהעצים ולתת את כח ההנעה של הקהילה בתוך בתי הספר שלא היו מורים, שלא היו יועצים, המגשרים היו הגוף הראשון ש"פידל" שמה לה למטרה להכניס לתוך בתי הספר ולפעול, ולכן זכינו במכרז.
במכרז היה חשוב לנו מספר דברים: אנחנו מודעים למאבק של המגשרים, אנחנו תמכנו שהמגשרים, אם המשרד רואה לנכון לקלוט אותם, אז אנחנו בהחלט ניתן את התמיכה המרבית שלנו כדי שייקלטו. יחד עם זאת יצא מכרז, זכינו, אנחנו היינו ערוכים ב-1 לספטמבר לקלוט את המגשרים, אנחנו הוצאנו קול קורא לקליטה של מגשרים, גם ידענו שיש מגשרים שעברו הכשרה ב"פידל", היו באגודה לקידום החינוך, ידענו שיש שם הון אנושי ומקצועי לכן היה חשוב לנו להעסיק אותם כדי שימשיכו לתרום במערכת.
לכן אנחנו כארגון היינו ערוכים א. לא לפגוע להם בתנאים סוציאליים, אפילו גם לאפשר להם תנאים סוציאליים שבמשך 15 שנים לא קיבלו, אפשרנו כארגון לתת להם את המענה הזה, לא לפגוע - - -
מיכל אברה
¶
היה חשוב לנו, גם מתוך ראייה, שהמגשרים ייקלטו למשרד החינוך אחרי הלימודים שהובטח להם, לכן היה חשוב לנו לשמור על הוותק שלהם מהיום שהתחילו את הגישור שלהם, אנחנו שומרים את הוותק שלהם. אנחנו בודקים עם משרד החינוך גם שההשתלמויות שהם יעברו, יכירו בהם כהשתלמות, אז אנחנו מפסגות בודקים איך אנחנו יכולים לשמור על המסגרת של ההכשרה כדי שיכירו בזה, כי במשרד החינוך גמול השתלמות הוא חלק משכר, אז אנחנו מכינים את התשתית בשביל שהמגשרים בסופו של דבר, כשיסיימו את הלימודים שלהם, ייקלטו בתנאים טובים.
אני מחויבת למכרז, לתכנית עבודה, לתפוקות שעליהם זכיתי, אני זוכה לשיתוף פעולה מלא ממשרד החינוך בתנאים האלה, אני מה-1 לספטמבר, מגשרים שרצו ויועצים מנחים שהצענו להם, קלטנו, אפילו עשינו ראיון מינימלי כי ידענו והכרנו את העבודה שלהם. החבר'ה שלא רצו, אני לא יכולה להכריח אף אחד להיקלט בתוך המסגרת. נגה הוא מנהל התחום, הוא יכול להרחיב יותר במספרים.
אני כן יכולה להגיד שהמשרד מתחייב לממן לימודים של אלה שיש להם תואר BA ואלה שאין להם תואר ללימודים. אנחנו כארגון ערוכים לתת יום לימודים חינם כהרגלה של "פידל" לאורך שנים, ולהיערך ליום של עבודה שלהם בהתאם ליום הלימודים שיידרש. אנחנו מחכים שהמשרד ייתן את האור הירוק כדי לאפשר למגשרים בעצם להתחיל ללמוד, והמשרד צריך לקיים את ההבטחה שלו במהרה.
נגה אלנה
¶
אני מנהל מגשרים ברמה ארצית. כיום בעמותת "פידל" עובדים 60 מגשרים חינוכיים בין תרבותיים. באוגוסט הזמנו את כל המגשרים והמנחים למשרדנו בעמותת "פידל", פעם-פעמיים, טלפונים, מיילים, כל מי שהגיע, התקבל בברכה, התחילו ב-1 לספטמבר את עבודתם בבית הספר. מכל המגשרים שעבדו באגודה לקידום החינוך, חוץ משני מגשרים שהגיעו לתיאום ציפיות ואמרו שהם לא מעוניינים להמשיך לעבוד בגישור, כולם עובדים, כל המגשרים שעבדו באגודה לקידום החינוך, עובדים היום בעמותת "פידל".
נגה אלנה
¶
בסך הכל 42 מגשרים שעובדים בעמותה. המגשרים שמלווים מבחינת הדרכה אישית, הדרכה קבוצתית, לאורך כל החודשים, יש אוזן קשבת ותנאים סוציאליים, אולי מיכל שסיפרה, קרן השתלמות זה לא חובה, שכל ארגון יכול להחליט למי לתת ולמי לא, זו לא מדינה שמחייבת לתת קרן השתלמות, אנחנו נתנו אחרי שלושה חודשים לכל המגשרים קרן השתלמות, זה על חשבון העמותה, על חשבוננו. אני חושב שבאיזה שהוא מקום, שרווחת העובדים מאוד מאוד חשובה לנו, יש להם משפחה, יש להם ילדים, אנחנו פתוחים לסייע ולעזור, להיות אוזן קשבת, כשהם הולכים ללמוד שיעשו את זה בצורה הכי טובה.
מספר פעמים, למרות שזה לא חלק מהמחויבות שלנו, אבל כארגון חשוב לנו שהמגשרים ילכו וילמדו. השתתפתי בדיונים שונים במשרד החינוך. בקול הקורא לפני שהוא יצא, התבקשתי להעביר רשימה של כלל המגשרים העובדים בעמותת "פידל", מי אקדמאי, מי לא אקדמאי. אני מעודכן גם על מספר מכללות שהלכו ועשו פגישות, עושים את העבודה. האם היה צריך להתחיל לפני חודש-חודשיים, אני חושב שמאיה כבר ציינה את הדברים. אני לא בא להגן על משרד החינוך, אני מציין עובדות על שיתוף פעולה מלא, מקצועי ויורדים לשטח. אורנה, מטעם המשרד, הזמנתי אותה, הפגשתי עם כל המגשרים, כל השאלות בנושא של הלימודים שהיה להם שהם שאלו והיא הסבירה את התהליכים איפה זה עומד. זה מה שיש מהיום והלאה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תן לנו נתונים מתוך ה-42, כמה מהם משתייכים ל-33, וכמה מהם, אני קורא שיש קבוצה של 33 וקבוצה של 14. ל-33 יש תואר ולומדים להוראה. ל-14 אין להם. אז כמה מתוך ה-42 משתייכים ל-14 וכמה מהם ל-33?
נגה אלנה
¶
במשרה חלקית, פשוט שאנחנו מעסיקים אותם במשרה מלאה, אבל כרגע אני מדבר על החלק של משרד החינוך. יש לנו שותפות עם המרכז הישראלי לחדשנות בחינוך, עושים איגום משאבים. אנחנו מעסיקים אותם במשרה מלאה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הבנתי. מה שחשוב זה שהם מועסקים במשרה מלאה ומקבלים משכורת למשרה מלאה. אבל אני רוצה לדעת, מתוך ה-45 כמה מהם להערכתך יתאימו לתכנית של משרד החינוך שהם ילמדו ויקבלו תעודת הוראה, כמה מהם ילכו לעשות תואר וגם תעודת הוראה?
נגה אלנה
¶
זו שאלה אישית, ביום שיחליט משרד החינוך, כל מגשר שמזמינים אותו למכללה, לעשות תיאום ציפיות, יהיו כאלה שגם לא ירצו ללמוד. יהיו כאלה שבמקומם יצטרפו אחרים, מהניסיון, מהיכרות אישית שלי עם המגשרים בעצמם.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
נגה, אני שאלתי שאלה מאוד ברורה. אם אין לך את הנתון, אז תעזוב. אבל אם יש לך, רק אני רוצה לדעת מספרים. אני לא רוצה פרשנות. אני רוצה מתוך 42, כמה מהם מתאימים לתכנית הזאת, של ה-33, וכמה מהם ל-14. אם אין לך את הנתונים זה בסדר.
נגה אלנה
¶
יש לי. 14 מגשרים שהם לא אקדמאים, אין להם תעודת הוראה, כולם עובדים במשרה מלאה בעמותת "פידל", הולכים ללמוד ביום שייפתח. אותם 33 אקדמאים שהם עובדים בעמותת "פידל", הם מחכים ללימודים. כולם. 33 וגם ה-14, בסך הכל 47. הנתון - - - . לגבי המגשרים, חוץ משני מגשרים שהיו באגודה, היום הם לא נמצאים בעמותת "פידל". חוץ מאלה, לכולם יש מענה.
פוריה קלעי
¶
אני מרכזת התכניות להכשרת מורים טספה, לבני הקהילה האתיופית בכלל. אני רוצה להגיד משהו על התכניות. היו לא מעט ישיבות, גם עם בית ברל וגם עם סמינר הקיבוצים, יצא קול קורא, זה לוקח זמן, התהליכים לוקחים זמן. אושרו תקציבים, היום אנחנו בנקודת זמן שהתקציבים אושרו, יצא קול קורא, אנחנו מקווים שהמכללות תיעננה לקול הקורא תוך שבוע ימים ואנחנו מאוד מאוד מקווים שהלימודים יצאו לדרך לא ב-1 לספטמבר אלא בסימסטר ב' של השנה הזאת. זה התכנון. והמכללות ערוכות לזה, גם בית ברל וגם סמינר הקיבוצים.
אני יכולה להגיד לכם שלמשל סמינר הקיבוצים הוא בית מאוד מאוד חם, יש לנו שם נשיאת מכללה שמחבקת את בני הקהילה האתיופית. אני יכולה להגיד שאני באופן אישי יזמתי איזו שהיא תכנית של חשיפה לאקדמיה, שלקחנו בנות שירות לאומי גם בנות הקהילה האתיופית, ולפני שלושה שבועות, שוב, לקח לי שמונה חודשים לאשר תקציבים, רבותי, זה לא פשוט לעשות את התהליכים האלה. רצינו להתחיל בנובמבר, כשכל המכללות מתחילות, ואני התחלתי רק לפני שלושה שבועות. כך הדברים עובדים לפעמים, והתכנית מוכיחה את עצמה מעל ומעבר, בנינו להם תכנית שיום חמישי אחר הצהריים ויום שישי בבוקר, הן באות מכל הארץ, מאשדוד ומעפולה, עם מוטיבציה מלאה ויופי של תכנית.
אז אני מאמינה ורוצה להאמין שגם המגשרים, בסוף זה ישדרג אותם. לכולם תהיה גם תואר אקדמי וגם תעודת הוראה והם יצאו לדרך, אבל זה תהליכים שלוקחים זמן, אין מה לעשות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אוקיי. אני מגיע לסוף. 52 במערכת, כלומר 42 ב"פידל" ו-10 במשרד החינוך. 2, לפי "פידל", סירבו להשתלב. איפה הם נמצאים עכשיו? הם לא במשרד החינוך ולא אצלכם.
נגה אלנה
¶
לא, אבל מבחינת הלימודים לפחות אנחנו הגשנו את השמות שלהם למשרד החינוך, במידה שייפתחו הלימודים שיוכלו להצטרף, למרות שהם לא עובדים אצלנו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
הבנתי. אז זה מה שמגדיל את המספר. השאלה הבאה שלי היא למשרד החינוך. 10 כבר נקלטו אצלכם. 42 של "פידל", אחרי שהם יקבלו תעודת הוראה, גם את ה-33 וגם ה-14, אתם מקבלים אותם כעובדים מן המניין במשרד החינוך?
דליה מזרחי
¶
אלה שילמדו לתעודת הוראה, ייכנסו ברגע שהם יסיימו תעודת הוראה. המסלול של התואר ותעודת ההוראה הוא יותר ארוך, זה לא מסלול של שנה אחת. ברגע שהם יסיימו גם הם ייכנסו. אבל באמת הקבוצה הראשונה שתיכנס, תהיה של אלה שיסיימו לימודי תעודת הוראה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בינתיים עד שיסיימו הם ממשיכים לעבוד ב"פידל" ואתם ממשיכים לתמוך בהם גם בשכר הלימוד וגם נותנים להם מילגה?
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אוקיי, והם מקבלים משרה מלאה גם. הבנתי. עכשיו, הבעיה היא עם שני עובדים, מגשרים, אם אני לא טועה לפי החישוב המספרי שהגעתי אליו. אני לא יכול לדעת מה הסיבה שהם סירבו, זו בחירה שלהם, אבל הם גם לא פה ולכן אני לא יכול להתייחס לנושא. דוד, אני יודע שאתה רוצה להגיב על מה שנאמר פה, אבל אני רוצה שתבין, אם אתה רואה שעכשיו עשרה נקלטו שם, ו-42 נקלטו פה, ושניים סירבו להיקלט, זה מסיבה אישית שלהם, זכותם להחליט.
אם בסוף משרד החינוך מתחייב לקלוט את ה-42 לאחר סיום לימודי הוראה, איך אתה רואה את הפתרון הזה? מה עוד אפשר לעשות?
דוד מהרט
¶
אני אגיד לך מה עוד אפשר לעשות, אבל ראשית אני רוצה לתקן, כפי שאמרה מיכל הם קיבלו את כל התנאים הסוציאליים, אנחנו עבדנו מול משרד החינוך, גם משרד החינוך לא ירשה שאנשים יועסקו בלא תנאים סוציאליים, הם קיבלו את התנאים הסוציאליים שלהם.
אני רוצה להגיד, אם כבר חוזרים היסטורית, אנשים שחלקם אושרו על ידי "פידל", הם הועסקו בכח אדם ואנחנו התבקשנו לקלוט אותם למרכז ההיגוי, קלטנו אותם בתנאים טובים. ולכן זה שקר להגיד שהם לא קיבלו. זה דבר אחד.
דבר שני, אני לא רוצה להכנס לתלוש שלהם, מדובר על קרן השתלמות וכולי, אבל העובדים יודעים שלמיטב ידיעתי השכר שהם קיבלו אצלהם זה היה אחר, עשרה מקבלים משהו אחר, אז אפשר לשחק עם השכר ולתת קרן השתלמות, זה אולי הסעיף היחידי שאפשר לשחק איתו. האגודה לקידום החינוך לא ניגשה למכרז. בכל השלבים שהאגודה ניגשה גם "פידל" ניגשה ו"פידל" הפסידה לאגודה. האגודה לא ניגשה למכרז הזה מתוך היענות לבקשתם של העובדים שביקשו מהאגודה לא לגשת למכרז, "אנחנו רוצים להיקלט בתוך משרד החינוך ואם אתם תיגשו ותזכו יהיה נוח למשרד להשאיר אותנו אצלכם", לכן האגודה לא ניגשה. מה עוד שהמכרז, כפי שהוא ניבנה, הוא גם היה מכרז הרסני, אבל דיברנו על העניין הזה.
דוד מהרט
¶
אני אגיד לך, תראה, העובדים שיצאו למאבק, מטרתם הייתה להיקלט במשרד החינוך ולהכיר בגישור כמקצוע בלי דרישות חדשות, בלי תעודת הוראה, בלי כלום. תגידו שמגשר הוא מגשר שאו שיש לו תעודה אקדמית או שיש לו תעודת מגשר ולפי זה אנחנו מקבלים אותו ולא נבנה איזה שהוא יצור כלאיים כזה שקוראים לו מורה מגשר. על זה הם נאבקו. אז המשרד הלך חצי דרך ונעצר שם.
קריאה
¶
למה לא עשית עשרים שנה? עשרים שנה לא עשית. הם - - - אותך, היום אתה מדבר על זה? עשרים שנה לא נתת להם - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
העניין הוא כך, דוד, קראתי לפני שנכנסת את החלטת הועדה כאן. בסעיף 2, "הועדה קוראת למשרד החינוך לקלוט את כל עובדי מרכז ההיגוי כעובדים מן המניין במשרד, בין אם כמגשרים ובין אם בהסכמים אישיים הוגנים". תראה, משרד החינוך בא ואומר, "אני כמשרד החינוך, אין לי תקן למה שנקרא מגשרים. אני רוצה להכשיר את האנשים האלה להוראה, אני תומך בהם כלכלית והופך אותם לעובדי הוראה ואז אני קולט אותם ולוקח אותם כעובד שלי".
אני רוצה לתאר את התפתחות העניין. בינתיים האנשים האלה יועסקו כמגשרים בזמן הכשרתם, ואז במקרה הזה הזכיינית היא עמותת "פידל".
דוד מהרט
¶
אני אענה לך. ראשית, ודאי שמי שעובד מצבו יותר טוב מאלה שלא עובדים. לכן הכאב הראשוני שלי הוא כלפי אלה שלא עובדים ואני רוצה שמחויבות משרד החינוך תהיה לא רק כלפי מי שהיה מגשר אלא גם כלפי אלה שעבדו במחוזות, במטה, אותי תשאיר רגע בצד. גם להם צריך לדאוג, כי כולנו שירתנו את המערכת וכולנו פעלנו מטעם המערכת. לכן צריך לדאוג. לכן אני אומר, יש מנחים שלא עובדים, יש כאלה שאתה יודע, אחרי חצי שנה שהם לא עובדים הם כבר מצאו לעצמם כל מיני ברירות מחדל, התחילו לעבוד כי הם צריכים להתפרנס, אבל אני כבר מניתי לפחות שלושה מגשרים שלא עובדים. למה לא רצו, אין לי מושג, לא שאלתי אותם. אבל כל האנשים האלה רצו להיות עובדי משרד החינוך. זה דבר אחד.
הדבר השני שאני רוצה להגיד הוא שאני חושב שמשרד החינוך הבטיח, כפי שנאמר, ב-1 לספטמבר להתחיל ללמוד, ובספטמבר ארבעת האנשים האלה היו אמורים להיות עובדי משרד החינוך. המשרד לא התחיל ללמד וכנראה יתחיל אולי במרץ. לכן אני חושב שצריך לדרוש ממשרד החינוך שכל מי שהתחיל ללמד, אתם הבטחתם תקלטו אותו מה-1 לספטמבר, ותוך כדי עבודה במשרד החינוך הם ישלימו את הלימודים שלהם.
הדבר השלישי והאחרון שאני רוצה להגיד, לגבי ה-14 שאין להם לא תואר ראשון ולא תעודת הוראה, המשרד אמר שלא יהיו יותר מכרזים. אני רוצה להגיד לך שאף אחד לא ישלים תוך שלוש שנים לא תעודת הוראה, ותואר ראשון תוך כדי עבודה. אני אומר לך, כולנו מכירים שתואר ראשון לפחות צריך ללמוד שלוש שנים ועוד יש את תעודת ההוראה. האנשים האלה צריכים ללמוד שבוע שלם בלי לעבוד אף יום אחד, אבל עם יום לימודים אחד בשבוע, אף אחד לא יכול תוך שלוש שנים לעשות גם תואר ראשון וגם תעודת הוראה.
דוד מהרט
¶
אז אתה עשית את זה, אני לא מכיר חיה כזאת שאדם בשלוש שנים גם עושה תואר ראשון וכולי. הדרישה שלי ממשרד החינוך היא למצוא פתרון בראש ובראשונה לאלה שהם לא עובדים.
דוד מהרט
¶
אני אתן לך שמות. - - - שאני מכיר ויש אולי עוד כמה. אני נותן לך שמות, תעזוב אותך מהמספרים, יש פה משחקים של מתמטיקה. אני נותן לך שמות.
דוד מהרט
¶
אין לי מושג, לא תחקרתי אותם למה. אני יודע שהם לא עובדים. יש מנחים אזוריים שלא עובדים ויש אנשי מטה שלא עובדים, גם להם צריך לדאוג.
פנטהון אספה-דויט
¶
ההתייחסות של משרד החינוך, גם בהקשר זה שנאמר פה שהמורים או בעלי תעודת הוראה שנקלטו בתוך המערכת לא רצו לעבוד משרה מלאה, לא מדויק בלשון המעטה. אני לא רוצה להתבטא במילים אחרות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
לא, לא אמרו את זה. אני אולי לא הבנתי, אני אומר לך מה שהבנתי, עובדים ב-100%, אבל לבקשתם הם רוצים גם לעסוק בהדרכה.
פנטהון אספה-דויט
¶
זה מה שאני אומר, זה לא מדויק ולא נכון. אנחנו נפגשנו עם חלק נכבד מאות מורים שנקלטו אבל לא עוסקים בהוראה, וזה מכיוון שאין תקנים במשרד החינוך, ולכן נותנים להם לעסוק בהוראה שליש משרה, והם עוברים מבית ספר לבית ספר כדי לעבוד כמגשרים. אנחנו יכולים לייפות את זה באיזו שהיא הגדרה, אבל הם עובדים כמגשרים, רובם.
דליה מזרחי
¶
לא רק זה, אני רוצה להגיד לך ששעות ההוראה ושעות ההדרכה, אנחנו צריכים ללכת ולבקש אישורים, גם לשעות הוראה וגם לשעות הדרכה.
פנטהון אספה-דויט
¶
גבירתי, את אומרת שני דברים שסותרים אחד את השני. מצד אחד, את אומרת שזה לבקשתם, מצד שני את אומרת אין תקציב.
דליה מזרחי
¶
לא, הם דיברו על הכשרה. מה שדיברו פה עכשיו על תקציב, היא דיברה על הכשרה, על הלימודים. בכלל לא דיברנו על תקציב.
פנטהון אספה-דויט
¶
אני יכול לשאול שאלה? אם נגיד עכשיו כל העשרה יבואו ויגידו "אנחנו רוצים לעסוק ב-100% הוראה, האם משרד החינוך מתחייב עכשיו לתת להם לעסוק בהוראה 100%?
דליה מזרחי
¶
אני אגיד לך למה לא. אנחנו, ברגע שהם ביקשו שינוי, ההסכם איתם היה ארבעה ימי הדרכה בשליש משרה. אחרי חודש הם פנו והם אמרו לנו שהם רוצים שינוי בימי הדרכה ובשעות הוראה. אמרנו להם "תקשיבו, כל פעם אנחנו צריכים להגיש בקשה מחדש לתקצוב של זה, אז תחליטו סופית ותגידו לנו". במשך חודש שלם הם שינו. פעם אחת הם אמרו לנו יום הדרכה, פעם אחרת יומיים הדרכה, בסוף הגענו עכשיו להסדר איתם שהם באו ואמרו לנו "זו ההחלטה הסופית שלנו, תרשמו את ההחלטה" ואמרנו להם "אנחנו לא יכולים לעשות כל פעם את השינויים האלה". הם הגישו לנו רשימה, כל אחד לפי בקשתו, עם ההחלטה שלו ואנחנו סיכמנו איתם שהם לא משנים עוד פעם, כי אנחנו לא יכולים לשנות כל שבוע. צר לי מאוד. אבל זה לא נכון שאם הם יבואו ויבקשו - - - עוד היו כאלה, באמת הייתה לנו אחת שבאמת לא רצתה בכלל ימי הדרכה, שיבצנו אותה בכל השעות לשעות הדרכה.
פנטהון אספה-דויט
¶
בנושא של המגשרים, שוב, אני חוזר למשרד החינוך על ההבטחות שלא מקיימים פה. לדעתי מה שהובטח למגשרים שמועסקים ב"פידל" עכשיו, או אלה שלא מועסקים, במידה והם ירצו, כאן אני חייב לציין שהמגשרים הם אנשים אינטליגנטיים, הם גם יכולים להחליט בעד עצמם. כל אלה שכן ראויים להשתלב בכל מערכת, כן צריך לתת להם את היכולת להשתלב שם.
החלום שלי, הרצון שלי היה, כמו שהקראת שם, כל המגשרים היו צריכים להיקלט בתוך מערכת משרד החינוך כעובדים מן המניין, בלי שום הבדל, בלי שום קשר לתעודות או לתואר שיש להם. כמגשרים למעשה את הפונקציה "מגשר" בתוך משרד החינוך, ולקלוט אותם. וזה לא קרה. וזה גם קרה בחלקו בהסכם שנעשה עם אותם מגשרים עצמם עם משרד החינוך.
אז אני אומר, היה הסכם, הם נקלטו למערכת מסוימת, חלקם הגדול. משרד החינוך הבטיח לאפשר להם ללמוד לתעודת הוראה ולתואר ראשון כבר בספטמבר, לא קרה. אני לא חושב שמכרז או קול קורא יוצא לפני יומיים, ונסגר תוך ארבעה ימים, ופתאום יש מקום, אני יכול להראות לך. שבוע ימים נתתם לזה.
פנטהון אספה-דויט
¶
אז הוצאתם קול קורא למוסדות, והקול קורא הזה התחיל שלשום ומסתיים בעוד ארבעה-חמישה ימים. אני לא יודע מי קבע את המהלך הזה, ומתי סימסטר ב' מתחיל גבירתי? או-טו-טו. איך אתם יכולים לעשות את זה? אלא אם כן זה שוב עבודה בעיניים שבאים ואומרים, כאילו בשביל הפרוטוקול מוציאים קול קורא ובסופו של דבר הם הולכים לעשות מה שהם עושים.
פוריה קלעי
¶
אני רוצה לענות על שני דברים. אחד – לעניין של למה הם מועסקים בשליש משרה וארבעה ימי גישור. האנשים האלה לא היו מעולם מורים בכיתה. לא מורה בכיתה, גם כל מורה, אחרי שהוא לומד ארבע שנים והוא עושה במהלך הלימודים שלו התנסות בכיתה, הוא עושה מה שנקראה סטאז'. כל מורה מתחיל משתלב לשליש משרה סטאז', ובעצם מה שאנחנו עשינו עם המגשרים, בעצם השנה הזאת היא שנת עבודתם הראשונה ולכן דובר על שליש משרה, כשהם מקבלים בבית הספר מורה חונך ומשרד החינוך מממן את המורה החונך, שזה מה שקורה לכל מורה מתחיל במדינת ישראל, והרעיון הוא שבעצם, זה לא חוכמה להכנס לבית ספר, ללמד משרה מלאה ולהיכשל. החוכמה היא ללכת לאט-לאט, לקחת שליש משרה, שהקליטה תהיה טובה ואז לאט-לאט אתה יכול לעבור לחצי משרה, ואנחנו מכירים את זה שהיום בני הקהילה האתיופית יש להם יופי של תפקידים, מרכזים ומחנכים. זה הרעיון של למה זה שליש משרה וארבעה ימי גישור.
באשר לעניין של המכרז, המכרז הזה, אני יודעת שמדברים גם עם בית ברל, וגם עם מכללת סמינר הקיבוצים כבר חודשים רבים. והתכניות קיימות חודשים רבים. שני הבתים הם בתים נפלאים שיכולים, הבירוקרטיה אומרת שצריך לפתוח קול קורא לתכניות. אי אפשר להגיד "קחו אתם וזהו". מי שיענה למכרז, ומי שיהיו המכללות הכי טובות הן אלה שיזכו, אבל אין שום בעיה מבחינת ההיערכות שזה יתחיל את סמסטר ב'. אז זה לא שאנחנו פתחנו את זה לפני יומיים וניסינו לרמות. ממש לא. זה לא שם.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
כן. מה הבעיה שלכם לקלוט אותם מעכשיו? להעסיק אותם כמגשרים באותו הזמן שהם ילמדו, ואז הם כבר במערכת ויהיה להם קל אחר כך להפוך ממגשרים למורים? מה הבעיה?
דליה מזרחי
¶
אני רוצה להתייחס לזה, אין לנו פונקציה כזאת של מגשרים. אין לנו פונקציה במערכת של מגשרים, מה גם שתנאי הסף לקבלה לעבודה במערכת החינוך כעובד הוראה הם תואר ותעודת הוראה. אין לנו פונקציה אחרת, לכן אנחנו ניסינו להתוות ולסלול להם את הדרך בצורה כזאת שהם יכנסו - - -
היו"ר אברהם נגוסה
¶
השאלה הבאה שלי, אני חושב שיש גם מגשרים לדוברי צרפתית, לדוברי רוסית, לבני המנשה, שאתם מעסיקים מגשרים. אז תעני לנו.
מאיה שריר
¶
המגשרים בשאר השפות, אנחנו מפרסמים קול קורא בחודש דצמבר. רשות שמעוניינת צריכה להגיד "אני רוצה" והיא שמה מצ'ינג והם עובדי רשות, ומובטחת להם עבודה לשנה אחת בלבד. אנחנו מוציאים כל שנה נתונים של מצבת תלמידים, בהתאם למספר התלמידים יש מגשרים. באמת רוב העולים במערכת החינוך הם עולים לא מאתיופיה. הם עולים מכל הארצות האחרות.
התקציב העיקרי, המשאב הכי גדול הוא עבור העולים מאתיופיה. המשרד פה, לא שהוא שמר ולא קיצץ על ההיקף התקציבי שהיה לנו בעבר, למרות שיש הרבה פחות עולים מאתיופיה, הוא אפילו הוסיף עוד מיליון וחצי כדי שעמותת "פידל" יוכלו לקלוט את כל המגשרים שמעוניינים בכך. זאת אומרת שהמשרד פה נתן באמת את הכל, כולל מימון מלא של לימודים שלא היה אף פעם, כולל הוספת כסף למכרז הקיים כדי שכולם יוכלו להיקלט. בכלל, אין מה להשוות למגשרים אחרים שכל התעסוקה שלהם מובטחת לשנה אחת, מה-1 לינואר ועד דצמבר, והרשות צריכה להגיד שהיא רוצה. אנחנו רק משתתפים בפעולה.
פנטהון אספה-דויט
¶
אני יכול להגיד מידיעה שיש אנשים שעוסקים בהוראה, אין להם תעודת הוראה במשרד החינוך. מידיעה. אז אל תבואו ותספרו לי - - -
פנטהון אספה-דויט
¶
עובדים בתוך המערכת, אם משרד החינוך מעסיק מורה ללא תעודת הוראה, מה הבעיה לקלוט אחרים שיעסקו בגישור, ויהיו מועסקים תחת משרד החינוך? מה הבעיה? זה איפה ואיפה.
דליה מזרחי
¶
אני רוצה להסביר שיש מורים במערכת שנקלטו לפני עשרות שנים בלי תעודת הוראה, וגם היום אנחנו עוזרים להם להשלים את הלימוד שלהם לתעודת הוראה. היום יש חסימות במערכת.
בני מלסה
¶
יש לי 11 מורים בלי תעודת הוראה, ואני אומר לך, - - - והם עושים סלקציה בין אנשים. אני אומר לך, גם אותך אני מכבד, הם - - - אותך. אתה תילחם על זה, הם לא רוצים לקלוט את האתיופים בלי תעודת הוראה. אבל את האחרים מותר. למה?
שרי פייר
¶
משרד העלייה והקליטה מאוד מעריך את תפקיד המגשר באשר הוא. אנחנו רואים הצלחה של פרויקטים, הצלחה רבה יותר, ולא משנה באיזו קהילה, כשיש מגשרים. אנחנו סמוכים ובטוחים שהמערכת תעשה את המקסימום כדי לקחת את הכישרונות שיש ולהוביל אותם קדימה, ולפי מה ששמעתי, הדברים באמת נעשים.
ורד אחיהון
¶
אני חושבת שעבודת המגשרים היא עבודה חשובה, במיוחד במקום ש- - - של הסוכנות היהודית - - - הם עושים עבודת קודש. אני מאמינה שהשולחן הזה והאנשים שנמצאים דואגים גם לטובת המגשרים שעוסקים כבר שנים על גבי שנים, שיהיו במקום הטוב להם והמתאים להם והראוי להם, שבאמת יכבדו אותם ולא להתכסות מאחורי כל מיני סיסמאות ואני חושבת שאחד הדברים שראיתי בדיון הזה, וחשוב לי לומר, שהחבר'ה, שבמקום שאנחנו נדבר מגרונם, שהם לא יבואו ויגידו את דעתם. אני חושבת שאם הם היו באים ואומרים את דעתם, הדיון היה נראה אחרת.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני מסכים איתך שאנשים שפנו בעצמם לא הופיעו לדיון, אבל בכל זאת אנחנו כיבדנו את הפנייה שלהם, את הבקשה שלהם וקיימנו את הדיון. תודה שהגעתם, תודה לדוד שתרם לדיון מתוך נסיונו וידיעתו, ותודה לארגון "פידל" ולמשרד החינוך.
ועדת העלייה והקליטה לא משנה את קריאתה, אני שוב אומר שהוועדה קוראת למשרד החינוך לקלוט את כל העובדים המגשרים ולשלבם. כפי שאמרנו, כל עובדי מרכז ההיגוי. אני חוזר על אותה החלטה גם היום, אנחנו נמשיך לעקוב אחרי אבל אני רוצה להדגיש פה שאם אנשים פונים ואנחנו מקיימים דיונים, אותם אנשים צריכים להגיע, כדי שהאנשים בעצמם ידברו ולא אחרים ידברו מגרונם.
אני מברך ואומר שהתקדמנו. אנחנו בדרך לפתרון. יכול להיות שהפתרון לא יגיע בזמן קצר, אבל אני רואה את הנכונות לשלבם במשרד החינוך והנכונות להכשירם על חשבון המשרד, הדבר מאוד חשוב.
אני שוב אומר, משרד החינוך צריך למצוא דרך, כמקרה חריג, במקום שיהיו ב"פידל", שיהיו במשרד החינוך ויעברו את המסלולים. אני לא מוותר על החלום הזה, ואני אמשיך לדחוף בכיוון הזה. הם צריכים להיות במשרד החינוך ולעבור את התכניות שציינתם בפנינו. אין לנו התנגדות לתכניות אלה, כל אחד מחליט בעצמו. משרד החינוך ירוויח על ידי קליטתם את המיומנות והניסיון שלהם. דרך ארגון אחר או קבלן אחר אתם מקבלים את השירות, אבל יכולתם לעשות את זה דרך משרד החינוך ולקלוט אותם. אם יש בעיית תקנים, נהלים ותקנון, צריך למצוא לזה פתרון כמקרה חריג וחד פעמי. לכן אני פונה למשרד החינוך לחשוב ולמצוא פתרון.
אנחנו מחזקים את ההחלטה שלנו ומברכים על ההתקדמות. כמו כן אנחנו מברכים את עמותת "פידל" על שקלטו אותם. אנחנו נמשיך בהידברות עם משרד החינוך על נושא שילובם. תודה רבה. אני נועל את הדיון.
הישיבה ננעלה בשעה 15:33.