הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 205
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום רביעי, י"ב בשבט התשע"ז (08 בפברואר 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/02/2017
סיוע בדיור לזכאים - דוח מבקר המדינה 65ג - ישיבת מעקב
פרוטוקול
סדר היום
סיוע בדיור לזכאים - דוח מבקר המדינה 65ג - ישיבת מעקב
מוזמנים
¶
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
ליאורה שמעוני - סמנכ"לית ומנהלת חטיבה, משרד מבקר המדינה
צחי בובליל - מנהל אגף, משרד מבקר המדינה
מיכל רפפורט - סגן מנהל אגף, משרד מבקר המדינה
מאיה נוי - מנהלת ביקורת, משרד מבקר המדינה
ולרי לייבוול - מנהלת ביקורת, משרד מבקר המדינה
אשל ארמוני - מנכ"ל המשרד, משרד הבינוי והשיכון
רונן כהן - סמנכ"ל אכלוס, משרד הבינוי והשיכון
אורי בר חיים - מנהל אגף בכיר נכסים וחברות, משרד הבינוי והשיכון
אלעזר במברגר - עורך דין, יועץ משפטי, משרד הבינוי והשיכון
יאיר לנג - עורך דין, מנהל מחלקה בלשכה המשפטית, משרד הבינוי והשיכון
ישראל אקוע - המבקר הפנימי, משרד הבינוי והשיכון
אסתי ורהפטיג בס - עורכת דין, משפטנית, משרד המשפטים
בתיה כהן - מנהלת תחום אגף הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
דורית ירחי - לשכת התאגידים, עיריית ירושלים
מיכל שליאכטר - סטודנטית, עיריית ירושלים
ראובן קפלן - מנכ"ל עמידר
גרשון אגסי - לשכת מנכ"ל, חברת עמידר
יעקב קארו - ממונה נכסים, חברת "פרזות"
ישראל ארליך - מנכ"ל בפועל, חברת חלמיש
יובל פרנקל - מנכ"ל חברת עמיגור
פרופ' אסתר חן זקן - מייסדת, פורום הדיור הציבורי
ד"ר מיטל כהן - מייסדת, פורום הדיור הציבורי
ארן לב אריה - רכז פורום הדיור הציבורי
אביגייל ביטון - מורה ועיתונאית, פורום הדיור הציבורי
אורית משה - מרצה, פורום הדיור הציבורי
רוני שנער - סטודנטית לעבודה סוציאלית, פורום הדיור הציבורי
עידית לוי - פעילה, פורום הדיור הציבורי
ישראל טירי - פעיל, פורום הדיור הציבורי
יונתן יחיאל - פעיל, פורום הדיור הציבורי
שמעון גפן - פעיל, פורום הדיור הציבורי
שונטל אנגל מזרחי - זכאית, פורום הדיור הציבורי
רפאל צברי - מחוסר דיור, פורום הדיור הציבורי
אלכסנדר לוזה - בן למחוסרת דיור, פורום הדיור הציבורי
אתי מילר - מייסדת בית לכל ילד
איריס אסרף - בית לכל ילד
יפה צישינסקי - חברת אהב"ה - ארגון הנכים בישראל המיוחד
חנה גורודצקי - פונה, אהב"ה - ארגון הנכים בישראל המיוחד
אורה גורודצקי - פונה, אהב"ה - ארגון הנכים בישראל המיוחד
אליהו בן מויאל - פונה, אהב"ה - ארגון הנכים בישראל המיוחד
כרמלה לוי - בית אבות נאות טבריה
אלכסנדר זוסימקו - קבוצת בית שאן, רבנים למען זכויות אדם
איילת דיין - עורכת דין, האגף לקידום זכויות, עמותת אלו"ט
מלכי איציק - חברת הנהלת חטיבת בוגרים, עמותת אלו"ט
דניאל גיגי - נציג ארגו שתיל - מייסודה של הקרן החדשה לישראל
שרה אסולין - פעילה, אקדמיה
איתן צור - פעיל, המשמר החברתי
מרים ליכטר - מוזמנת לוועדה
אביגיל דר - מוזמנת לוועדה
ענת אלמועלם - מוזמנת לוועדה
היו"ר קארין אלהרר
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתכתבת לפתוח את ישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה. היום 8 בפברואר 2017, י"ב בשבט התשע"ז. נושא הדיור: סיוע בדיור לזכאים – דו"ח מבקר המדינה 65ג.
בוקר טוב אדוני, שר הבינוי והשיכון יואב גלנט.
היו"ר קארין אלהרר
¶
לנציגי המבוקרים, לאורחים, לאזרחים שהגיעו. זה דיון חמישי של הוועדה מאז יוני האחרון, בנושא שהוא הבסיס של הבסיס – קורת הגג. אנחנו כן רואים שיפור מסוים, אבל אנחנו נרצה לברר שבאמת קיימת התקדמות.
אדוני השר, אנחנו דיברנו בשעתו על צמצום 1,400 יחידות הדיור שאינן משמשות לדיור ציבורי. את הרכש של דירות חדשות לדיור ציבורי, כפי שאדוני התחייב בקצב של 50 דירות לחודש, את אכלוסן, קיצור פרקי הזמן שמחכים לדירות וכמובן, אדוני, זה הזמן להודות שוב, על המחויבות שלך לאוכלוסיית אנשים עם צרכים מיוחדים, הנושא שאותו באמת הרמת.
אני מרגישה שיש עוד לא מעט עבודה, אבל באמת כדי לעשות איזה הוא סיכום ביניים ולבחון את ההתקדמות, החלטנו לקיים את הישיבה הזאת.
אני אבקש ממך, אדוני, להציג ואחרי זה נעבור ממש לשאלות הקונקרטיות.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
טוב, בוקר טוב גברתי יושבת הראש, חברת הכנסת מירב בן ארי, המנכ"ל, מנהלי החברות המשכנות, גורמי הכנסת וכמובן מבקר המדינה.
אני רוצה קודם כל להזכיר במה אנחנו עוסקים, כי הנושא הזה מייצר ציפייה גדולה ובצדק. מצד שני, צריך להבין את הסיטואציה. אנחנו היינו לפני 30 שנה עם 150,000 דירות בדיור הציבורי והן היוו 11% מכלל הדירות. היום המצב הוא שיש לנו בערך 60,000 דירות והן מהוות כ-2% או קצת יותר, מתוך כלל הדיור.
אוכלוסיית המדינה גדלה ב-30 השנים האלה מ-4 מיליון ל-8 מיליון אנשים. המשמעות של העניין זה שהקרן של הדירות, קשה לה לשאת את קצב הכניסה. ולכן אני אומר בצורה המפורשת ביותר, אילו לא היינו עושים דבר ורק מחכים שאנשים לא עלינו הולכים לעולמם ומפנים דירות ומצד שני אנשים אחרים נכנסים פנימה, היינו נמצאים בגירעון של לא פחות מ-1,500 דירות בשנה. 1,000 עד 1,500 דירות בשנה ואנחנו חייבים לרכוש דירות.
עכשיו בואו נזכיר מה קרה בתקופת הממשלה הקודמת. אני חושב שאת מכירה אותה היטב. בתקופה הזאת קנו במשך שנתיים וחצי או בסדר גודל דומה, בשנים 2013-2014 ועד אמצע שנת 2015, שש דירות. לא 600. לא 6,000. שש דירות. אנחנו רכשנו מתחילת כהונת הממשלה למעלה מ-900 דירות ובנוסף שיפצנו עוד 600 דירות שעמדו ריקות במשך 10 ו-20 שנה. התוצאה היא ש-1,500 משפחות זכו בפתרונות דיור. מתוכן דרך אגב, 100 מיליון שקלים מהסכום שהיה הוקצה לטובת רכש דירות לאנשים עם מוגבלויות והתוצאה היא שסדרי גודל של 80 דירות הגיעו לאוכלוסייה של נכים, שמתקשים בתנועה ואני רואה בעניין הזה ערך בפני עצמו בתוך האוכלוסייה של זכאי הדיור הציבורי.
אבל גודל הקרחון הזה הוא עצום. אנחנו מדברים על 156,000 משפחות שמקבלות סיוע בשכר דירה מהמדינה כל חודש. זה עולה לנו בערך 1.6 מיליארד שקלים כל שנה. זה תשלומי העברה בדומה לביטוח הלאומי, שמועברים דרך משרד הבינוי והשיכון ולראייתי, כל 156,000 המשפחות האלה, שזה למעלה מחצי מיליון אנשים, הם זכאי דיור ציבורי. בסוף צריך לפתור להם את הבעיה בדרך זו או בדרך אחרת.
במדינת ישראל של המאה ה-21, הזכות למלבוש ולמזון היא בדיוק כמו הזכות להגנה ולדיור וכל אדם וכל אזרח זכאי לה ואני רוצה שלאנשים האלה תהיה את האפשרות.
אוכלוסייה מאד ספציפית מתוך הכלל הזה, הוגדרה כזכאי הדיור הציבור מפני שחתכו את זה בהכנסת מינימום ואולי גם במספר ילדים או בקריטריונים אחרים. אבל מי שמרוויח 500 שקלים מעל שכר המינימום ועדיין נמצא במצוקה הזאת, הוא לא זכאי לדיור ציבורי, הוא נמצא באותו מצב.
ולכן, המספר שמוצג חדשות לבקרים כאילו זה מספר שאילו פתרת אותו באופן פלאי ייפתרו הבעיות, לא זה המצב. זאת אומרת אם ניקח 3,000 משפחות, ניתן להן פתרון, אז מיד לאחר מכן יבואו 3,000 המשפחות הבאות שמצבן הוא דומה, גם אם הוא מעט יותר טוב לפי הקריטריונים שלנו ולכן צריך פה תהליכים אחרים. אז ראשית אמרתי מה הכיוון.
הדבר השני, אני גם מברך על הפעולה הזאת שאנחנו תיכף נדבר עליה, שעוסקת במה עושים עם סדר גודל של 2,000 נכסים, שייעודם לפחות לפי הרישומים היה כביכול דיור ציבורי ומה צריך לעשות איתם על מנת לסייע. אבל גם הדבר הזה, שהוא חשוב בפני עצמו, עדיין הייתי מגדיר אותו כטיפה בים.
עוד כמה מילים על הנושא.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אני אביא את המספרים, כי אני מאז הדיונים הקודמים שלכם, לאחר שנכנסתי לעומק העניין, אנחנו מאופסים על הנתונים והם יוצגו ואם צריך גם יועברו ונראה מה עושים איתם.
באופן כללי, חילקנו את הדירות הללו לתשע קבוצות שבכל אחת יש סטאטוס וקריטריון שונה. יש דיור שהן אכן, בוא נגיד ככה – כולן מוגדרות ברישום כביכול כדיור ציבורי, אבל דיור ציבורי היה סעיף סל שבו רשמו את כל מה שמופיע בדירות שמוחזקות על ידי משרד הבינוי והשיכון ואני אסביר.
יש 395 דירות שלא יכולות להיות דירות למגורים, כי הן נמצאות על שטח חום בהגדרתן. כלומר שטח שהוא שטח ציבורי.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
תיכף יתנו לכם. איך הגיעו להגדרה? לפני 20, 30, 40, 50 שנה, כשרשמו משהו, רשמו אותו תחת כותרת של דיור ציבורי, אבל למעשה כשבונים בית כנסת או מקווה, גן ילדים, או מקום אחר, לא מתכוונים בהגדרתו על שטח חום, שהוא יהיה דיור ציבורי. הוא רשום כדיור ציבורי בסעיפים שלו. אפשר לבדוק את הדברים ואפשר לקבל דיווחים.
אז דבר ראשון יש לנו סדר גודל של 395 דירות שנמצאות על שטח חום. תיכף נדבר על תהליכי הפתרון ואנשים יציגו אותם. והדבר השני, בתוך בתי החולים יש לנו 363 דירות, רובן בתל השומר, חלקן בסורקה. אנחנו בתהליך הסכמי. גם זה, דרך אגב, במקורו לא נבנה כדיור ציבורי אלא נבנה כמגורי סגל רפואי.
יחד עם זה, מאחר שלקרקע יש ערך ואפשר להביא מהכסף הזה גם דירות לדיור הציבורי, נביא גם דירות לדיור הציבורי, אבל במקור זה לא נועד על מנת לשכן שם דיור ציבורי. אני מניח שהפתרונות שיהיו באסף הרופא יהיו דומים לפתרונות של תל השומר, שהוא הנתח העיקרי, 90%.
יש לנו סדרי גודל של מאות דירות – 303 דירות – שנמצאות במקומות שבהם אין ממתין שדורש את הדיור הציבורי הזה לאורך שנים. גם היום, אחרי שפינינו דירות בירוחם, בדימונה ובמקומות נוספים, יש מקומות שעומדות דירות ריקות אחרי שהגמשנו את הקריטריונים ואנחנו מוכנים לתת אותן כמעט לכל אחד ועדיין הן עומדות ריקות. ירדנו מ-130 דירות לסדרי גודל של 20 דירות, אבל את האחרונות אנחנו לא מצליחים לאכלס, אחרי ששחררנו את כל הקריטריונים, אז יש גם מקומות כאלה.
יש כ-300 דירות שנמצאות בתהליכי פינוי, כולל משרדי ממשלה. יש 46 דירות שנמצאות - - -
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
תיכף יתנו לך פירוט, אבל בגדול זה בכל רחבי הארץ. 46 דירות בתי כנסת, משרד הביטחון, משטרת ישראל, משרד הקליטה, רשויות מקומיות וכן הלאה. כל התהליכים האלה נדרשים להשיב אותן ואנחנו בתהליך והתהליך הזה הוא תהליך שצריך להמשיך אותו.
יש 180 דירות, חלק ניכר מהן בבאר שבע, שמושכרות לסטודנטים. 63 בבאר שבע ויש דירות נוספות גם בקצרין. יש לנו עוד דירות שנדרשות לממתינים ופה – זה סך הכל 169 דירות – יש בתוכן 129 בתי כנסת ועוד 30 לשימושים קהילתיים. לעניין הזה אנחנו נצטרך לתת פתרון.
יש דירות בשימושים על ידי קיבוצים קהילתיים בירושלים, בקיבוץ בית ישראל ואחרים. בסך הכל הדירות האלה נמצאות באזור ביקוש. גם הנושא הזה יהיה על הפרק. יש מצד אחד את הערך שנותנת השהייה של האנשים האלה לטובת חיזוקה של הקהילה, ומצד שני את הבעיות האחרות. יש דירות שמוחזקות על ידי חוסים. אנחנו לא מתכוונים לפנות אותם בכל מקרה – 38 דירות.
באופן כללי, מה שאני מנסה לציין זה שאחרי שתקבלו את הפירוט, אתם תקבלו תמונה שאומרת את הדבר הבא: יש נכסים שבאופן חד משמעי צריך להחזיר אותם לידי המדינה, לדיור הציבורי. מתוך ה-2,000 האלה זה מאות אחות בוורסיות שונות. יש כאלה שצריך לעשות עליהן תהליכי המרה – למכור, לקנות, כמו תל השומר, להרוויח כסף ולעשות עם זה. יש כאלה שאין צידוק כלכלי, הייתי אומר, להחזיר אותן. אין מי שייקח אותן, כי גרים שם. נניח מישהו שהוא גרעין צופים בקצרין. אם אתה תשחרר את העניין הזה לא יהיה שם אף אחד, לא תקבל שכר דירה, תצטרך לטפל בדירה ולא תוכל להחזיק אותה.
יש מקומות שאסור לשחרר אותם מבחינה מוסרית. אתה לא יכול לקחת דירה שמשמשת גן ילדים למשפחות חד הוריות במקום מצוקה מאד גדול ולהחליט שאת הדבר הזה אתה לוקח. מדובר על דירות בודדות, אבל אני חושב שזה דבר שאנחנו צריכים לשקול אותו כממשלה בראייה כוללת ולא רק בראייה פרטנית של מה אומרים. ובסופו של דבר יהיו גם כאלה שאנחנו נצטרך להוציא משרדי ממשלה מתוכם ונראה איך אנחנו עושים את זה, בין אם מדובר על משרד הביטחון, משרד הדתות שמחזיק בתי כנסת ואחרים.
בסך הכל, כתוצאה מהפעולה או מהתהליך שאתם ביקשתם לעשות, למעשה יש גם פילוח, גם החלטה, גם קבוצות ועכשיו אפשר יהיה גם להחליט איך מטפלים בכל אחד ואיך עוקבים אחרי זה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
אז אני רוצה להתייחס לדברים שאמרת. אדוני, בדיון הקודם שנערך רק ביולי 2016, ביקשנו שישלחו לנו את הפירוט. מאז לא קיבלנו. אדוני הביא אותו היום. עכשיו אני אומר. בדיונים הקודמים, אפילו לא באחרון, אחד לפני, עורך דין אלעזר במברגר, החל בפעילות נמרצת, כתב את חוות הדעת, אמרו שהפינוי מורכב. חלק גני ילדים. אמרו שתהיה ועדה בראשות המשנה למנכ"ל. הובטח שזה יהיה בתוך חודש.
עכשיו אני לא הבנתי. את הפילוח הזה הבנתי שהיה כבר. הוא לא חדש. עכשיו אני רוצה לדעת, למשל הדירות שהן מושכרות לסטודנטים, מי מקבל מהן את הכסף? מה התהליך? מתי זה יקרה? אני מבינה, יש 38 דירות שהן לחוסים ולא החזירו אותן, בסדר גמור. אתם יודעים מה? אני מקבלת את זה, למרות שבעיני, אדוני השר, אני חייבת לומר, שאם זה עניין של אינטרסים מתנגשים, לא כל העול צריך ליפול על משרד השיכון. ברוך השם יש משרד הרווחה, יש משרד הבריאות. גם הם יודעים לדאוג לנכסים.
אפשר לעשות דברים בשיתוף פעולה, בהחלט. אבל בסופו של דבר אתם התחייבתם, הלכתם עם זה כדגל, זה חשוב. אני מברכת אתכם על ההחלטה הזאת. אבל אם אנחנו באמת רוצים לצאת לדרך הזאת ואני מבינה שכן, מה לוחות הזמנים? איפה זה עומד? יש הליכים בבתי משפט? כמה הליכים נמצאים בבתי משפט? מה קורה? מה קרה מאז יולי 2016?
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
לדעתי התהליך או הדרך שבה הדברים מוצגים, כמו שאת מציגה אותם, היא קצת סוטה מהמציאות. המציאות האמיתית היא אחרת. המציאות היא שבמשך 30 ו-40 שנה איש לא הרים את הכפפה הזאת, כולל הממשלה שאת - - -
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
לא, לא, אני רק אומר, בואי נשים - הרי הציבור מסתכל, שואל – בואי נשים את האמת על השולחן. במשך 30, 40 שנה אף אחד לא בזה. אף אחד לא העיז להכניס את הידיים שלו לעניין הזה. אף אחד לא עסק באמת כבר 20 ו-30 שנה בדיור ציבורי. אף אחד לא קנה דירות לדיור ציבורי, אף אחד לא התעסק עם פינויים, כולל הממשלה שמפלגתך הייתה חברה בה בפעם - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
אם באנו להטיח האשמות – הנה, אני אומרת לך, כבוד והדר לאדוני, שאתה לקחת את הנושא הזה כדגל. עכשיו, אם זה הדגל של אדוני, בבקשה אדוני יסביר לי מה קרה מאז יולי 2016.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אז אני נמצא בסטאטוס שבו אני מסביר לכם את הדברים בצורה המפורשת ביותר ונותן על זה דיווחים מסודרים. רק כשאני שומע את הניסיון לרפות את ידיהם של מי שבכל זאת עוסקים במשהו ולהציג אותם ככאלה שלא עוסקים, אז כמובן דבר שמבחינה ציבורית עלול להביא לסיטואציה שהגורם האחראי, לא משנה מי הוא, בכל מקום, במקום לקבל ביקורת יעדיף לא לעשות. כמו שהיה פה 30-40 שנה. ומה שאני באתי לומר לכם, אנחנו החלטנו לעשות ולא לא לעשות ואנחנו מוכנים לקבל את הביקורת גם כאן וגם במקומות אחרים ובלבד שנביא תוצאה.
אני מניח, אני רואה פה הרבה אנשים, שחלק מהם הרבה שנים סביב נושא הדיור הציבורי. אני מניח שחלקם יודעים שמה שקורה פה עכשיו לא קרה שנים ארוכות ולכן פרופורציות. זה כל מה שאני מבקש. לא אמרתי שאנחנו מושלמים. פרופורציות. ומה שלא קרה 30 שנה, זה שהוא לא קורה חצי שנה במדינת ישראל הבירוקרטית, גם את זה צריך להבין.
אז אני מבקש מאנשי המקצוע שיתנו את הפירוט, כל דבר באיזה סטאטוס, באיזה מקום הוא נמצא, מה צריך לעשות ומה לא צריך לעשות.
דרך אגב, אני חלוק על עוד נקודה. אני חושב שכל עוד הדברים עומדים במסגרת החוק, זה פררוגטיבה שלנו כממשלה ושלי כשר שיכון להגיד, שאוכלוסיות מסוימות שנמצאות בדירה שיועדה לדיור ציבורי אבל הם משפחות חוסים או תופעות חברתיות קשות אחרות, אני לא מגלגל אותם או מכדרר אותם למשרד אחר, כי אני יודע מה המשמעות כלפי האנשים האלה לעבור למשרד אחר ושמשרד אחר יפתור להם את הבעיה. אני לוקח על עצמי את הביקורת. אני לוקח על עצמי את ההבנה שאני מסייע למישהו ואני לא רוצה להחליף מישהו חלש מאד במישהו חלש אחר, גם אם מדובר על משהו שהוא במקורו מיועד בדרך אחרת. אני מדבר על אוכלוסיות קטנות וספציפיות.
דרך אגב, אני אומר כל עוד זה עומד במבחן החוק. אם זה לא עומד בחוק, אנחנו נפעל לפי החוק. אם זה עומד במסגרת החוק, אני לא רואה את עצמי מוציא משפחה או ילדים חוסים מתוך מקום מסוים, מפני שמישהו חושב שהוא רוצה שם את הדירה, דיור ציבורי. אני כן רואה את עצמי מוציא את משרד הביטחון ואת בתי הכנסת שלא עומדים על קרקע חומה ועוד דברים אחרים. כלומר, בעניינים האלה הביקורת יכולה להמשיך ובתנאי שהדברים האלה נשקלים על ידי כל מי שלוקח אותם בחשבון.
אשל ארמוני
¶
בוקר טוב. אני מבטיח לתת את כל הנתונים המדויקים עד הסוף ולומר בכל דבר ועניין היכן אנחנו נמצאים, היכן אנחנו רואים שיש קשיים, אבל אני מבקש להגיד כמה דברים בראשית דבריי.
במהלך השנה וחצי האחרונות בכהונתו של השר, אנחנו עבדנו על שלושה דברים מרכזיים שאני חושב שאפשר להציג בהם די הרבה הישגים. הראשון הוא בתחום התפעולי ואני לא אחזור שוב על הדברים שנאמרו, אבל 1,000 דירות שנקנו זאת אופרציה שלא הייתה קיימת. זה לא שהגדלנו פתאום את משרד הבינוי והשיכון ועוד איזה שהוא אגף. אותם אנשים - - -
אשל ארמוני
¶
וזה עולה כל הזמן וזה בסך הכל מותנה תקציב, לא מותנה אופרציה. זאת אומרת לא ניתן לבוא אל המשרד ולהגיד יש לכם תקציב, למה לא ניצלתם. כל הכסף נוצל, די מהר דרך אגב. מי שפעם קנה דירה יודע שזה תהליך שבסופו של דבר צריך להצמיד אותו לאדם שאין לו דירה וכל הדבר הזה בסופו של דבר הושלם.
על זה אכלוס הדירות הריקות שהשר דיבר עליהן. על זה שיפוצים נרחבים בסכומים שלא היו לפני זה בדירות. על זה גם דברים חדשים שיצרו מקורות כספיים נוספים, כגון הפרויקט שנעשה עם עמידר להתחדשות עירונית על בסיס המבנים שבהם יש רוב שוכרים, שחלק מהכסף ייכנס לקרן שבאמצעותה יירכשו עוד דירות. ובנוסף הפרויקט עם עמיגור, שהוא נעשה בבתי גיל הזהב ושהוא ייצר עוד 2,650 דירות. זאת אומרת בסופו של דבר ברמת האופרציה, אני חושב שנעשתה עבודה וככל שיהיה תקציב וככל שיהיו עוד משאבים, אז אנחנו ערוכים לפעול.
הדבר השני שעליו אנחנו מדברים היום הוא בתחום ההסדרה. למעשה סוגיות כבדות שהיו על השולחן במשך הרבה שנים. פעם ראשונה ששר בא וממנה ועדות על מנת להכריע בנושאים ערכיים כבדים, כמו סוגיית הפינויים, כמו סוגיית התור – מה יותר חשוב, ותק או רמות שונות של נזקקות. וכן בעניין הזה שמלווה אותנו זמן ארוך, עוד לפני דו"ח מבקר המדינה וגם עכשיו, מה עושים עם המספרים, מה הם המספרים.
בדיונים הקודמים שהיו הייתה לי תחושה שכאילו האצבע מופנית אלינו, שאנחנו משרכים את רגלינו, מספרים איזה סיפור שעובדים על זה, אבל בעצם לא עושים כלום והאמת היא מאד רחוקה מזה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
אני חייבת לעצור אותך בנקודה הזאת. אני חושבת שלא היה משרד שהגיע לדיון בוועדה שהחמאתי לו כמו שהחמאתי למשרד השיכון, שהוא לקח על עצמו את הסוגיה הזאת. אני לא באתי ואמרתי שלא עשיתם.
היו"ר קארין אלהרר
¶
הטיעון היחיד שהיה לי היום, שאני אומרת – בדיון הקודם, ביולי 2016, דיברנו על 1,400 דירות. אמרתם שתוך חודש תעבירו את הפילוח. עכשיו במעמד הדיון השר הקריא את הפילוח. אלף יכולתם להעביר את זה קודם. נעזוב את זה בצד. ב', גם אחרי הפילוח, אני לא הבנתי מהנתונים שהועברו מה נעשה בשטח, כמה דירות פונו.
אשל ארמוני
¶
אז שנייה, תיכף היועץ המשפטי יעבור סוגיה-סוגיה, אבל אני רוצה להסביר שמדובר פה בסופו של דבר בתהליך. למה בעצם זה לוקח זמן? היו פה הרבה מאד דיונים, כולל עם משרד המשפטים, שראה באור אחר חלק מהחלוקות. אנחנו רצינו להגיע לפה כממשלה אחודה, שרואה את הדברים באופן אחיד. הדיונים שנעשו ונעשו די הרבה כאלה, בסופו של דבר הוכרעו על ידי השר והם מקובלים על כל גורמי הממשלה. אנחנו בד בבד החלנו בעצם ותיכף היועץ המשפטי יפרט, בעשרות מהלכים משפטיים כנגד אותם משתמשי דירות שאנחנו חושבים שאנחנו לא צריכים שום דבר, אנחנו צריכים להתחיל בפעולה מיידית.
אבל בסופו של דבר, וחשוב לי להגיד את זה, אחרי שיציג היועץ המשפטי ובסופו של דבר אפשר גם להתווכח על כל דבר, כולל על האם דירה שהיא מוגדרת כדיור ציבורי על קרקע חומה, זאת אומרת שבמשמעותו לא ניתן להתגורר שם, האם זה אומר שאנחנו כמדינה צריכים לפעול באמצעות הרשות לשנות את התב"ע ולהביא לזה שכן אפשר יהיה לגור שם. אפשר להתווכח על הכל. אפשר גם להתווכח על קיבוצים, אפשר להתווכח על בתי חולים. הרי הנכסים האלה שייכים לציבור, הם לא שייכים למשרד הבינוי והשיכון.
אבל אני חושב - וצריך להגיד את זה ביושר - כאשר אנחנו כולנו רוצים בסופו של דבר למצוא פתרון מיידי לדיור הציבורי, כשהפתרון המיידי לתור של ה-2,700 אנשים הוא לא נמצא במלאי הזה בסופו של דבר. חלק כן, בוודאי לא מיידי ואת הדברים האלה סוף סוף יש מי שבא ואומר אותם בצורה כנה, לאחר שנעשה סקר. אנחנו לא התבססנו רק על זה שזה רשום אצלנו. אנחנו שכרנו חברה שעברה ועשתה סקר. אנחנו בררנו את המעמד של הדברים עד אחרון בתי הכנסת, כמה מתפללים בו. זאת אומרת היינו מאד יסודיים. וזאת על מנת שכאשר אנחנו מגיעים לפה ובתום עבודה סדורה, משפטית, סטטוטורית ושמקובלת על השר.
בבקשה, אלעזר.
אלעזר במברגר
¶
אז אני אולי אמשיך מאותה נקודה בדיוק. המקום שאנחנו עומדים בו היום הוא, אני חושב בפעם הראשונה, יש בידינו תמונה מלאה, מדויקת עד רמת הדירה שכל אותם נכסים ואני אזכיר כשנכתב דו"ח מבקר המדינה, צריך להודות באמת אני חושב והאמת היא גם ידועה, היה כאוס גדול. לא הייתה תמונה ברורה של מה היא כמות הנכסים, היכן הנכסים, למה בדיוק הם משמשמים. היו הרבה מאד כותרות. אני חושב שמבקר המדינה זיהה כאן דבר נכון. אנחנו בסך הכל חשבנו שהדו"ח הוא ראוי, ברכנו עליו; ומהדו"ח הזה, שהוא נכתב כבר לפני מספר שנים, התחילה עבודה ארוכה ומסודרת, המנכ"ל דיבר על המרכיבים המרכזיים שלה.
הייתה כאן גם עבודה מקצועית וגם משפטית, כי בסוף הכל היה צריך לעבור במסגרת מבחן משפטי שעשינו גם במשרד הבינוי והשיכון וגם בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה, ולמעשה היום יש לנו תמונה מלאה על מספר הדירות, השימוש בהן ופילוח מסודר שלהן לקבוצות, כאשר לגבי כל קבוצה יש לנו מדיניות מוסכמת, גם מקצועית, גם משפטית, שהשר אימץ אותה בסופו של יום אחרי דיונים והתלבטויות; ואפשר להציג גם מה נעשה עד היום, על מנת לפעול בהתאם לאותם קווי מדיניות. אנחנו לא חיכינו לדיון בוועדה. אנחנו מתקדמים בכל אחד מהמסלולים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל על קווי המדיניות האלה יש חולק במשרד היועץ המשפטי לממשלה לגבי השוכרים הציבוריים וראוי להעלות את המחלוקת הזאת.
אלעזר במברגר
¶
אז אני אומר, לגבי השוכרים הציבוריים אני מניח שנמצאים כאן נציגי היועץ המשפטי לממשלה. אני רק אומר לגבי הפילוח שאנחנו מציגים היום – אין מחלוקת. אנחנו הגענו אחרי תיאום פנימי עם היועץ המשפטי לממשלה, כולל דיון בפניו, בפני היועץ עצמו. לכן אני חושב שהדברים מתואמים, אבל אם תהיה הסתייגות, אנחנו כמובן נוכל לשמוע.
אלעזר במברגר
¶
אולי נשמע קודם את התמונה. אז אני חושב שהחלק שבו נכון לפתוח זה החלק שבו אותה קטגוריה אולי הקשה ביותר, שבה אנחנו אומרים שאת השימוש הזה צריך להפסיק ואת הדירה הזאת צריך להשיב למאגר הדיור הציבורי. בקטגוריה הזאת, כפי שהזכיר השר, נופלים בעיקר משרדי ממשלה, גם בגלל העניין מוסרי שאתה אומר לפני כל דבר אחר הממשלה, שזה דגל שלה – הדיור הציבורי – היא לא תיקח דירות לטובת משרד ממשלתי על פני זכאי דיור ציבורי. זו קבוצה לא קטנה. יש 92 דירות כאלה ברחבי מדינת ישראל, גם באזורים עם ממתינים וגם באזורים ללא ממתינים.
לגבי כל הדירות הללו, מכיוון שאתה לא צריך כאן הליך משפטי, אתה צריך כאן דיון פנים ממשלתי, אנחנו במשא ומתן אל מול מינהל הדיור הממשלתי במשרד האוצר.
אלעזר במברגר
¶
מלפני לפחות חצי שנה, שגם נושא פרי. זאת אומרת בחלק מהמקרים זה הולך יחסית בקלות. מינהל הדיור הממשלתי נערך, נותן פתרון חילופי ומפנה לנו את הדירה. כמובן שהמשרד הממשלתי האחר – זה יכול להיות רווחה, זה יכול להיות תקשורת, זה יכול להיות משרד הביטחון – נמצא איתנו בשיח הזה. אני חושב שהצורך - צריך להגיד לזכותם של המשרדים - הם מבינים את הצורך. הם מבינים את תחרות הזכויות שבה המשרד מציג את הצד החשוב יותר. אנחנו מזהים כאן דווקא נכונות.
אלעזר במברגר
¶
אנחנו מדברים על דירות שכרגע תחת הליכי הפינוי, שזה משרדי ממשלה ורשויות מקומיות שבהן תיכף ניגע. מדובר על 92 דירות במשרדי הממשלה, 162 דירות המוחזקות על ידי רשויות מקומיות ביישוב שיש בו תור ממתינים; ולזה מצטרפות עוד 46 דירות, שהן דירות שבבחינה שלנו, שהזכיר המנכ"ל, נמצא שלא משמשות בעצם לשום צורך ציבורי שיכול בכלל להצדיק את השימוש בהן - - -
אלעזר במברגר
¶
ולכן גם מבחינתנו הן הולכות לפינוי. אז אלה שלוש קטגוריות שלגיבהן אנחנו ניגשים לפינוי מיידי.
אורי בר חיים
¶
אני רוצה לחדד. יש לנו כבר 61 נכסים שהם בתהליך מתקדם מאד. זאת אומרת שכבר עברנו איזה שהוא תהליך של בוררות וכבר יש לו"ז גבי השבת הדירות: אור יהודה, אור עקיבא, בית שמש, בני ברק, גדרה, זיכרון, ירושלים, מזכרת בתיה, נשר, נתניה, פרדס חנה, קריית עקרון, קריית שמונה. כל הדברים האלה יושבו במהלך שנת 2017 בהסכמה כבר.
אלעזר במברגר
¶
אני אסביר את התהליך. מכיוון שמדובר בגופים לא פרטיים, בגופים ממשלתיים – או משרד ממשלתי או רשות ציבורית, כשבסוף גם שלטון מקומי זה גוף ציבורי – אנחנו מנועים מלהגיש ביום הראשון תביעה לבית משפט. יש הנחיות יועץ משפטי לממשלה בעניין. אתה מחויב ליזום הליך יישוב סכסוך בפני הממונה על המחוז.
אנחנו מנהלים הליכי יישוב סכסוך כאלה עם עשרות רשויות מקומיות במדינת ישראל. וגם כאן צריך לומר - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
רק בוא נתחיל מה-92 של המשרדים הממשלתיים. הרי פה אין באמת סכסוך. יש הסכמה ביניכם לבין המשרד הממשלתי להחזיר את הנכסים.
אלעזר במברגר
¶
נכון, אבל לפעמים מינהל הדיור הממשלתי אומר – ייקח לי שמונה חודשים, ייקח לי את כל שנת 2017 על מנת למצוא פתרון חלופי למשרד. אנחנו בדרך כלל מגבשים ביחד איזה שהוא הסדר שהפינוי לא יהיה מחר בבוקר.
אורי בר חיים
¶
תיכף אני אדבר על משרד הדתות, שזה מתווה ספציפי; וחציין זה מול משטרת ישראל או לשכת התעסוקה או משרד הקליטה. אנחנו בשלב הזה כרגע שלחנו מכתבים של דרישות.
אורי בר חיים
¶
כל הדברים האלה נעשו בחצי שנה האחרונה. תיכף אני אפרט. אז אני כבר אומר מה עשינו בחצי שנה האחרונה, אם כבר. אלף אני אגע בנקודה - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
תראו, אני מנסה לייצר מצב שאני אבין כמה משוחרר, מתי. אז אני אשמח אם תעזרו לי בעניין הזה.
אלעזר במברגר
¶
אפשר להסביר את זה ברמת הדירה, כפי שאמרתי. אנחנו יודעים באיזה מקום בדיוק בתהליך נמצאת כל דירה.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אני מציע שתעבירו דו"ח עם כל מה שנעשה, כל פרט וכל שורה, כי אם יש צורך בבקרה, אז כל דבר שאפשר. באופן כללי, אני חושב שהתוצאות מצטברות באופן איטי, כי בסופו של עניין התהליכים האלה הם תהליכים ארוכים ותהליכים מורכבים.
לפני שאני אשחרר אתכם להמשיך לעסוק בנושא, אני רוצה לומר לכם בשתי מילים, היעד הוא בסופו של דבר להסדיר את הנושא הזה, כי הוא דור הסדרה ואני מעריך שמאות דירות או יחזרו או יוחלפו בסכומי כסף שיאפשרו רכש של דירות אחרות. אני חושב שהפעולה הזאת היא ראויה.
מה שאני מנסה לומר זה שלצד הצורך בטיפול בנושא הזה, שהאנשים הללו, שיושבים כאן, עוסקים בו, הרי יש לנו צורך של רכש של אלפי דירות בשנים הקרובות, על מנת בכלל לשמור על האיזון וגם בזה האנשים האלה עוסקים ויש עליהם משימות רחבות ואני צריך להפעיל אותם באופן כזה שהם יוכלו לעשות את משימתם. אם אתם שואלים אותי מה חשוב בעניין הזה, זה לראות איך אנחנו מגדילים את המלאי של 60,000 יחידות דיור, שקטן לאורך השנים מ-150,000 למספרים יותר גדולים.
מה שעשינו בשנה האחרונה הוא רק תהליך של בלימה. תהליך הבלימה הזה גורם לזה שאנחנו לא נמצאים במצב יותר גרוע מכפי שהיינו בשנת 2015 וכן הלאה. אבל אם לא נמשיך בזה, נמשיך ונתדרדר כמו שהתדרדרנו. ולכן סימנו תחילה של שינוי כיוון. גם הדירות האלה ברבות השנים יחזרו לתוך המאגרים או יאפשרו רכש של דירות נוספות, אבל הפעולות הגדולות הן הפעולות שנעשות בנוסף.
כאשר עשינו הסכם עם חברת עמידר למשל ובהסכם הזה אנחנו עושים פינוי בינוי על נכסי עמידר, שנמצאים במקומות יקרים ו-1,000 יחידות דיור מחליפות את עצמן ל-6,000 יחידות דיור וה-6,000 האלה נמכרות ובקופה הזאת אתה קונה נכסים נוספים, אז מהתהליך הזה יש סיכוי להכניס אלפי יחידות דיור בפריפריה גם במכרז, בפריפריה חברתית, לתוך המאגר הזה, מנכסים קיימים. אבל את זה אנחנו יכולים לעשות ממה שיש לנו.
מעבר לזה, אנחנו פועלים – גם שר האוצר וגם אני – למצוא שיטה על מנת להגדיל את מלאי הדיור הציבורי למען מי שצריך. צריך לזכור גם - - -
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
צריך לזכור את התהליכים ואת המחירים. העסק הוא מאד פשוט. 800 דירות למכירה היום עולות מיליארד שקלים. זה סדרי הגודל, כל 800 יחידות דיור. עכשיו צריך לראות איך סוגרים את העניין הזה. אז פה אנחנו נגיע נניח למספר הזה דרך פינוי שייקח תהליך, אבל ההסתכלות הכוללת זה איך להפוך את ה-60,000 האלה ל-80,000 ול-100,000 בעתיד לבוא, על מנת שיהיה לנו עם מה לעשות. יש לנו תכנית ואני אשמח - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ואיך זה מתקיים אם בעבור אותם נכסים של 1,000 דירות של דיור ציבורי במרכז, אנחנו הולכים לפינוי בינוי, מקבלים 6,000 וחוזרים למלאי במרכז רק 1,000 דירות. תסביר לי איך זה בא ומתיישב עם האג'נדה שעכשיו הונחה על השולחן.
הנה, משרד המבקר נמצא כאן, האם ראוי לתת לחברה משכנת כמו עמידר, שנמצאת תחת חקירה, את המפתחות ואת הנדל"ן הזה ולהגיד לה תהפכי, תשני את הכובע מחברה משכנת לחברה בהתחדשות עירונית. האם שני הכובעים האלה הולכים בד בבד או שיש פה ניגוד עניינים מובנה? זו שאלה שאנחנו צריכים לשאול. כי התור הגדול ביותר נמצא במרכז הארץ, ומה שאנחנו שמענו פה שלשום, במקום הזה בדיוק, רק תחת אצטלה של ועדה אחרת, זה שאלה שאנחנו נעשה על גבם את אותם עסקי נדל"ן – 6,000 תמורת 1,000 ועדיין נשאיר רק 1,000 במרכז, אנחנו נעביר לפריפריה. זה מה שנאמר כאן בוועדה לצדק חלוקתי.
שתי דקות קודם השר אמר שהתור הארוך ביותר הוא במרכז. בואו לא נדבר על השוכרים הציבוריים שלא התבקשו לפנות כמו סטודנטים, כמו אחרים ועדיין משרד מבקר המדינה אומר רק במקרה קיצון אנחנו נשקול להשאיר את השוכרים הציבוריים וגם אז בשכר דירה ריאלי או בקנייה ריאלית. פה אנחנו מגלים שיש בבאר שבע, שיש בדימונה ואנחנו גם מגלים במשרדים האלה של עמידר, החברה המשכנת, שהם יוצאים בפרסום של אותה פעילות חברתית כביכול בשם הסטודנטים, על הגב של התקציבים החברתיים ומנגד אנחנו רואים אותם נותנים 20 ומשהו דירות לערוץ 7.
ואת תקשיבי לטענה פה שזה מוזר, כשהם טוענים ערוץ 7 שיחזירו את הדירות למלאי הדיור הציבורי, אז הם אומרים זה בכלל אדמה פלסטינית. מעניין שבעמונה אומרים יש שם הסדר. אז צריך לראות אם ההסדר הזה יחול גם פה.
שאלה נוספת אחת שמעלה תהיות ומשרד מבקר המדינה צריך לתת את דעתו על כך, זה כל הנושא הזה למשל שערוץ 7 נותן אות כבוד לחברה המשכנת, שנתנה לו בעצם להשתמש בדירות של הדיור הציבורי במחיר כמעט אפס. זה מטורף.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
כן, כן. אני רוצה לשאול כמה דברים. אחד, מה נעשה עם אותן דירות של שוכרים ציבוריים. חשוב לדעת, כי מה שנאמר לנו פה זה בעצם אפילו לא שליש ממה שמבקר המדינה בעצם הלך ותייג וקבע שהן דירות של דיור ציבורי. אנחנו מדברים פה על 300 דירות שמתוכן יש הליכים על 60 דירות להחזרה, כאשר מבקר המדינה מדבר על למעלה מ-1,300 דירות.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
1,400, אז בואו נדייק. אנחנו מדברים על כך שהיועץ המשפטי אומר רק במקרה קיצון ואנחנו שומעים שמשרד השיכון אולי רוצה לתת במתנה, שמעתי את זה מדברי המנכ"ל, שאולי זה סיום תפקידו, אבל הוא בא ואומר בגלוי – אנחנו בודקים האם ראוי להשאיר את הדירות האלה. זה לא יהווה את הפתרון. אנחנו לא רואים פתרון אחר. הפתרון היחיד שמציעים משרד האוצר ומשרד השיכון, זה להשתמש בכספים של הדיור הציבורי וחלקם יעברו לקרן.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תקשיבו, האם זה פתרון אמיתי? מה קורה עם כל השוכרים הציבוריים? בואו נקיים באמת את היועץ המשפטי לממשלה שאומר דבר ראשון להחזיר, אין מספיק במלאי; והוא גם בא ואומר – אני לא מבין אתכם. ומנדלבליט – אני חייבת לצטט אותו, בסוף דצמבר הוא אומר ככה: אין לראות באותה בחינה – מבקש משרד השיכון לבחון מחדש את העניין של השוכרים הציבוריים כי הוא רוצה לתת לחלק מזה הנחות ענק. אז מנדלבליט אומר להם ככה: אוקיי, בחינה מחודשת? אני מסכים לבחינה מחודשת, אבל אין לראות באותה בחינה נוספת משום הצדקה משפטית כלשהי להקפאה של גביית שכר דירה ריאלי משוכרים ציבוריים.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אבל את יודעת, הציבור צריך לשאול שאלות. חברי הכנסת יכולים לשאול תשובות.
איריס אסרף
¶
למה אני לא נכנסת, ועוד פעם, אני לא האינטרנט ואני לא הטלוויזיה, אני המציאות שלך. תסתכל עלי כשאני מדברת אליך. למה אתה לא מכניס אותי לבית? אני שנים עם נכות. הייתי פה. הביאו אותי מהמקלט.
איריס אסרף
¶
למה אני לא בבית? רונן כהן – תפני לוועדה ציבורית. מה זה ועדה ציבורית? יש דירות סגורות. תפתחו את הדירות האלה. אני פניתי אליך כמה פעמים, רונן כהן - - -
איריס אסרף
¶
פניתי אליך ואמרת לי תפני לוועדה ציבורית. למה אני אמורה להמתין בתור? למה אני בתור 16 שנים, 15 שנים, 17 שנים? איפה אני כבן אדם? כאמא לילדים?
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
הנושא של דיור ציבורי ומי שזכאי לו, הוא מאד מאד חשוב לי וקרוב לליבי וזו הסיבה שאני עוסק בו. ולכן, גם אם אלה שלא טופלה להם הבעיה צועקים וזועקים מדם ליבם, ואני מקבל את זה ואני חושב שכל מה שאת אומרת הוא דבר שצריך להביא לו פתרון. אני חושב שאת צודקת, אני לא חושב שאת לא צודקת. בגלל זה אמרתי כאן, יש 130,000 זכאים או 156,000 משפחות שצריך לתת להן פתרון ולא 2,500 והקריטריונים הם דבר שבנינו על מנת לתת לעצמנו איזה שהוא תהליך שלבי ולפתור את הדברים.
אני חושב שצריך להיכנס לעניין הזה ויש לי גם רעיונות והתהליכים האלה הם תהליכים ארוכים. אני חושב שלכל בן אדם במדינת ישראל מגיעה הזכות לגור בדירה ואני פועל בהתאם. אני משוכנע שמה שעשינו הוא הרבה הרבה יותר ממה שנעשה בעבר ואני חושב שהוא עדיין מעט מאד ביחס למה שצריך לעשות. זה מה שניסיתי לעשות וזה מה שניסיתי להסביר ואני מבין לחלוטין את המצוקה שלך ואני רואה את המצוקה הזאת בהרבה מאד מקומות בארץ ואני קשוב אליה ואני מנסה לפתור אותה ואני מניח שיש גם בין האנשים כאלה שפתרו להם את הבעיה ומכירים אותה וגם מכירים את התהליכים שנעשו, כי אני מזהה פה חלק מהפנים.
אני לא בא להגיד לכם שהמצב טוב. אני גם לא בא להגיד לכם שאנחנו נפתור את הכל מיד. מה שאני בא להגיד לכם, זה שמה שלא נעשה פה במשך 20 שנה נעשה עכשיו בכל התחומים, גם אם הוא לא מגיע לכל אדם ואדם, כי כל אחד מסתכל והוא קרוב אצל עצמו; ואני מנסה לפתור את הדברים ויש לי צוות שחלק גדול מהעיסוק שלו הוא לפתור בעיות בתחום הדיור הציבורי. אבל בסופו של עניין, עם משאבים נתונים אפשר לעשות דברים נתונים.
לכן השאלה היסודית היא כמה משאבים נשקיע בתחום הזה, מאיפה נביא אותם ובעניין הזה יש רעיונות. אני מזכיר את מה שאמרתי כאן בוועדה הזאת, לדעתי לפני שנה או משהו דומה. אנחנו מסייעים למשפחה, נניח בין 800 ל-3,000 שקלים, תלוי לאיזו משפחה. עכשיו נניח שמישהו שוכר דירה ב-4,000 שקלים וחצי מהכסף הזה, נניח 2,000 שקלים מגיע מאיתנו ועוד 2,000 שקלים מגיע ממנו. אז בשנה זה 48,000 שקלים, נניח 50,000 שקלים. ב-20 שנה זה מיליון שקלים. אילו היינו רושמים מראש את הדירה על שמו והתשלומים האלה היו מיועדים לתשלום משכנתא, ככה שחצי מכוסה על ידי המדינה וחצי על ידי האזרח, אז היינו יכולים להוציא באופן רב שנתי משפחות מתוך העניין.
זו תכנית שהתחלנו להניע. זה לא כל כך פשוט מכל מיני סיבות שקשורות לתהליכים - - -
איריס אסרף
¶
איזה חד הורית יכולה לתת 2,000 שקלים כל חודש? חד הוריות מקבלות סיוע בשכר דירה של 1,100 שקלים או 3,000 שלים לא מסיימות את החודש.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
כל הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מבוצעות במלואן. אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה מוציא מכתבים, את סיכומי הדיונים שלו הוא לא מוציא. אני הלכתי אליו עם היועץ המשפטי שלנו, עם הממונה על התחום מטעמו, ארז קמיניץ. ישבנו והסברנו את הדברים ואני חושב שאנחנו הגענו למודוס ויונדי שבו אפשר לחיות. התהליך שבו אתה תגבה שכר דירה ריאלי ממישהו שנמצא באיזו שהיא דירה וכתוצאה מזה הוא יגיד אני לא רוצה להיות שם כי אין לי יכולת לעמוד ואז הדירה תעמוד ריקה ואין לך למי לתת אותה, הוא תהליך יותר גרוע מאשר - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תעשה הגמשת קריטריונים. אתה הרגע אמרת שיש השתתפות בשכר דירה לאלה שלא עומדים בקריטריונים, כשהם פועל יוצא של מלאי הדירות. אז לכן במקומות האלה אפשר לעשות הגמשת קריטריונים אם יש שם - - - שכר דירה - - -
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אם אני חוזר למה שאני אומר, אחד, אנחנו פועלים כלשון החוק וכרוח החוק ובהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה וזה מופיע ברישא של כל דיון וכל סעיף - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מי קודמים? סטודנטים או זכאים לדיור ציבורי? מי קודמים בעיני משרד השיכון?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה הדיור של דיור ציבורי. השאלה למי הם מיועדים. סטודנטים זה דבר חשוב מאד.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
לכן הנושא כפי שהוצג הוא עיוות של התמונה והקראה של פיסקה מתאימה לאיזה שהוא דיון מסוים מתוך הסתכלות של מישהו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה מכתב שהיה מופנה אליך מהיועץ המשפטי מנדלבליט. אם יש מכתב רגע מאז, זה ממש לפני חודש. אם יש מכתב חדש, נשמח להיחשף אליו.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
הדבר השני זה המניפולציה על האמירה שהכסף שאנחנו משקיעים ילך לטובת הפריפריה. הרי ברגע שיצטבר הכסף, אנחנו נחליט מה אנחנו עושים איתו. אנחנו, עמידר, שהיא כפופה בהחלטות היסודיות שלה להחלטת הבעלים שלה, שזה ממשלת ישראל. ובסופו של עניין, מה שאנחנו עושים, אנחנו מציפים ערך. יש מקום שיש בו 1,000 דירות שנמצאות נניח במצב מוזנח. אתה תביא 1,000 דירות חדשות קודם כל למי שנמצא שם, גם אם זה ייקח תקופה.
הדבר השני, אתה תיצור ערך כתוצאה מהקרקע של עוד 5,000 יחידות דיור, שיכול להגיע לערכים של כמה מיליארדים.
איריס אסרף
¶
אני רוצה להגיד לך משהו, סליחה. יש לי פה מישהי עם שני ילדים בעלי צרכים מיוחדים שממתינה 11 שנים לדיור ציבורי וב-1 למרס היא הולכת לרחוב, למה אין דירה לילדים שלי.
מרים ליכטר
¶
אני ביקשתי רשות דיבור. אני באתי היום. קוראים לי מרים ליכטר. אני נכה, עם סרטן, עם ילד בעל נכות. 17 שנה אני כותבת עשרות מכתבים, עשרות מכתבים למערכת הכנסת. גברת אורלי לוי, הפרוטוקולים שלא קראת מימייך, שהיו פה שרי רווחה, שר השיכון, שנתנו רק לחתך יהודה ושומרון, לדתיים, שהזניחו אנשים פשוטים כמוני.
אני רוצה להגיד לכם פה ואני באתי במיוחד, ביקשתי אישור כדי להגן היום על השר הראשון שהרים את הכפפה ונתן לנו בית. אמנם בית של 40 מטר לילד בן 15 עם נכות ולא איכפת לי לוותר על הכל, אבל הוא הראשון שנענה. את לא יודעת כמה שנים אני כותבת מכתבים. את לא קוראת פרוטוקולים - - -
קריאה
¶
אנחנו לא רוצים לוותר על - - - אנחנו רוצים פתרון. לקחו לנו את הבית שלנו, אנחנו רוצים אותו בחזרה. דיור ציבורי זה שלנו. של אנשים כמונו, לא של אף אחד אחר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שמי שבא והגן על משרד הבינוי והשיכון ועל הרוח החדשה, בין היחידים או אולי הראשונים הייתי אני, כמי שחווה את המאבק של הדיור הציבורי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא, חברה. אבל אי אפשר להסתפק בכך שאם הצלחנו לפתור מקרה יחידני כזה או אחר ולומר - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בוודאי, אבל עם רוח טובה לבד לא פותרים את הבעיה, צריך להביא את התקציבים, צריך לצאת מחוץ לקופסא.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
עם מילים טובות לא הולכים למכולת ואנחנו לא יכולים להסתפק בפתרונות יחידניים. הבעיה היא הרבה יותר רחבה. התקציבים הם מטורפים, והנה עכשיו עוד פעם ב - - -, 1,000 דירות, נקבל 1,000 דירות חזרה והשוק יקבל - השוק הפרטי, השוק הציבורי - לא משנה, עוד 5,000 דירות על חשבון הדיור הציבורי. מה עמדתנו פה, ועל זה אני נלחמת שגם אחרים יקבלו את מה שאת קיבלת, כי את הצלחת להגיע לשר. אני רוצה שכל אחד יוכל להגיע לנקודה הזו.
היו"ר קארין אלהרר
¶
תודה. אפשר בבקשה? תודה. תראו, השר זומן לדיון מלא. הוא לא תאם את זה איתי מראש שהוא עוזב בחלוף זמן מסוים, אני לא יודעת אפילו באיזו שעה בדיוק התחלנו. אני לא יודעת לתת את התשובה במקומו למה הוא עזב את הדיון.
עכשיו אני מבקשת, תראו, כל דיון שאנחנו מקיימים כאן בנושא הדיור הציבורי הוא דיון טעון, כי מגיעים לכאן אנשים עם סיפורים קשים.
איריס אסרף
¶
אז יאללה, תתחילו לפתוח דירות בשביל שלא תהיה מצוקה. בשביל זה באתי לפה היום, להגיד את מה שיש לי, במיוחד לרונן כהן, שאתה צריך להכניס אותי כבר לבית.
היו"ר קארין אלהרר
¶
אני מאד מבקשת, חברות, הדיון כאן, אני מתנצלת, הוא לא דיון פרטני. אני יודעת שיש בעיות פרטניות ואני גם יודעת שהבעיות הפרטניות מנוהלות, בין אם על ידי חברת הכנסת לוי - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
רק שנייה. בין אם על ידי הלשכה שלי, בין אם לשכות אחרות. אני ממש מבקשת שהדיון הזה יישאר עקרוני. המטרה היא למצוא פתרון כולל, נכון? לא למצוא פתרון פרטני. אני שמחה שיש פתרונות פרטניים מדי פעם בפעם. זו לא המטרה של הדיון הזה. אם על הדרך נעזור פרטנית, אדרבא, אבל המטרה היא כוללת וגם שלכם. אז אני ממש מבקשת, אני רוצה לשמוע את התשובות העקרוניות. בבקשה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
חברים, זה מפריע. זה מפריע. תבזבזו את הזמן, אין בעיה. לא הבנתי, אתם מבזבזים לעצמכם.
רונן כהן
¶
מהזווית שלי, אם בשנה רגילה היינו מאכלסים 1,000-1,500 דירות, בשנה וחצי האחרונות אוכלסו 3,000, כמעט 3,500 דירות. עכשיו תראו, את ה-3,500 אנחנו לא רואים פה, נכון? אנחנו מבינים שאנשים מחכים, אבל אלמלא המהלכים האלה שנעשו בשנה וחצי האחרונות, האנשים לא היו מתקדמים בתור. אותם נכים שיש להם. אם היינו פותרים ל-30 משפחות מוגבלים בניידות, בשנה האחרונה אנחנו פתרנו ל-130. מדובר על כל אחד.
אנחנו מדברים על אסטרטגיה שמדברת על זה שיש 2,650 דירות שנמצאות עכשיו בתהליכי תכנון מתקדמים. לא תכנון שלנו במשרד, ברשויות, והתחילו כבר לבנות אותן. זו אסטרטגיה. זה לא פתרון פרטני.
עכשיו אני אומר אני מקבל, אני מקבל כל טענה פה, אבל אם מישהו חושב שבגלל שהוא יושב פה והוא טוען כלפי, אני אשים אותו אחרי שנצא והוא יקודם בתור ממקום 16 או ממקום 17 למקום הראשון, אני אומר לכם זה קודש קודשים אצלנו.
רונן כהן
¶
מבחינתנו אמון הציבור זה דבר חשוב. יש תור. אנחנו אומרים בגילוי לב, אנחנו לא יודעים לטפל היום ב-2,500 ממתינים ובנוסף באלפי ממתינים של משרד הקליטה, אבל אנחנו כן יודעים להצביע על הכיוון. אנחנו כן יודעים מה יש. אנחנו כן יודעים מה צריך ואנחנו אומרים שברמת המשאבים של המשרד השר לקח, גירד מפה, מן היקב ומן הגורן, כל שקל. כל שכר דירה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
שלא ייתמם. קודם כל נתחיל עם ערוץ 7. יש דירות של דיור ציבורי שרשומות כדיור ציבורי. האם הן משמשות היום את ערוץ 7 – נכון או לא נכון?
ראובן קפלן
¶
יש 24 דירות בישיבת סוכת עובדיה בבית אל שנמצאות בדיון משפטי כבר שנים רבות. עמידר תבעה את סוכת עובדיה. ככל הידוע לי, אחת מתוך ה-24 דירות משמשות את ערוץ 7 - - -
ראובן קפלן
¶
24 דירות הושכרו על ידי ממשלת ישראל לפני זמן רב לישיבה בשם סוכת עובדיה. הן נמצאות בבית אל על אדמה פלסטינית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הם יכולים לשכור ולהשכיר בשכירות משנה? הם בעלי הבית? האם אתם לוקחים שכר דירה ריאלי- - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה לא בסדר. האם קיבלתם פרס עכשיו מטעם ערוץ 7 על כך שאתם עושים פעילויות חברתיות ראויות לשבח?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני שואלת שאלות. כל בן אדם יעשה לעצמו את החשבון. יש פה את משרד המבקר, אולי כדאי שיידעו.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
האם נכון הדבר, כן או לא? זה לא צריך להיות שאלה פילוסופית. זו לא שאלה פילוסופית והתשובה לא צריכה להיות פילוסופית.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
קיבלתם או לא קיבלתם פרס עכשיו, על פעילות חברתית מערוץ 7, שיושבים היום על דירות של דיור ציבור בשכר דירה לא ריאלי. נכון או לא נכון? מה הבעיה לענות על זה.
ראובן קפלן
¶
אנחנו לא-. אנחנו קיב- - -. קודם כל התשובה לשאלה הראשונה היא כן. אנחנו קיבלנו פרס על הפעילות החברתית של עמידר מערוץ 7, פרס ירושלים ואנחנו - - -
ראובן קפלן
¶
ואנחנו מאד מאד גאים על הפעילות החברתית שלנו ואנחנו נמשיך לעשות פעילות חברתית ואני מקווה גם - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
רגע, אדוני, עם כל הכבוד. תקשיבו לי רגע, אתם יכולים לתת לי לשאול שאלה? אדוני, אני מבקשת לדעת, עמידר הוקמה לצרכים מסוימים. היא לא חברה שמוסיפה לעצמה יעדים. איזו פעילות חברתית אתם עושים? אתם חברה משכנת.
ראובן קפלן
¶
עמידר כבר שנים רבות, מעבר לזה שהיא חברה משכנת, רואה גם את הדיירים שנמצאים בתוך הדירות. דירקטוריון עמידר הקצה - - -
ראובן קפלן
¶
דירקטוריון עמידר הקצה 20 מיליון שקלים לפעילות חברתית לטובת דיירי עמידר. אנחנו מנהלים מרכזים קהילתיים לילדי עמידר, אנחנו עושים פעילות לילדי עמידר, כי אנחנו רואים את הדיירים שנמצאים בתוך הדירות. אין לזה שום קשר לדירה אחת שהוקצתה על ידי ישיבת סוכת עובדיה בבית אל - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
24 דירות מוקצות שם. לא, אבל מעבר לזה, כמה דירות לסטודנטים? הם מתפארים בזה בעמוד שלהם, שהם עושים פעילות חברתית, נותנים דירות של דיור ציבורי לסטודנטים. בעיניהם זה יותר חברתי מאשר לדאוג לשיכונם של ילדים, את יודעת מה, הומלסים במדינת ישראל.
היו"ר קארין אלהרר
¶
את לא צריכה לשתוק, יקירה, את צריכה רק לסייע לנו כדי לקבל תשובות. אני לא רוצה שתשתקי - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
אדוני, אני רוצה להבין. אלף לעניין שכירות המשנה. איך יכול להיות הדבר הזה? זה הדבר הראשון שאני רוצה תשובה; והדבר השני לגבי דירות לסטודנטים. אתם, אמרה חברת הכנסת לוי אבקסיס, מתפארים בהשכרת דירות לסטודנטים, בעוד שמדובר בנכסים שייעודם הוא דיור ציבורי. אני רוצה להבין איך הדבר הזה קורה.
ראובן קפלן
¶
אני אענה קודם כל על השאלה השנייה. אנחנו לא מחליטים למי משכירים את הדירות. יש 54 דירות שהושכרו לסטודנטים בבאר שבע על ידי מדינת ישראל. אנחנו מנהלים את הדירות - - -
ראובן קפלן
¶
להחזרת 54 דירות הסטודנטים בבאר שבע בשלושה טאקטים. אנחנו מחזירים שליש מהדירות מדירות הסטודנטים בבאר שבע כבר עכשיו, שמושכרות שם שנים רבות, כמו שאמר פה השר. אף אחד לא שם על זה דָם שנים רבות.
ראובן קפלן
¶
54 דירות סטודנטים חוזרות לטובת הדיור הציבורי בבאר שבע. אני גם מקווה שנוכל לשכן שם, כי חלק מהדירות האלה הן דירות - - -
אלעזר במברגר
¶
בואו נעשה רגע סדר בעניין הסטודנטים, נעשה את זה מסודר. צודק מנכ"ל עמידר, זה בעיני לא נושא שהוא נוגע למדיניות עמידר כזו או אחרת. מדובר על מדיניות של ממשלת ישראל, אפילו לא משרד הבינוי והשיכון.
בשנת 2008 עברה החלטת ממשלה. טובה, לא טובה, זה לא ענייננו.אנחנו משרד ממשלתי שמקיים את הוראות הממשלה. אמרה ממשלת ישראל בשנת 2008 למשרד הבינוי והשיכון – אתה צריך לעשות בדיקה ובמקום שבו מצאת שיש לך דירה שאין לה זכאי ממתין, אין שום צורך, אין לנו זכאי, אתה יכול לאכלס אותה - - -
אלעזר במברגר
¶
בשנת 2008, נכון. אנחנו מצווים על ידי החלטת הממשלה לבדוק לגבי דירה כזאת את האפשרות להשכיר אותה לסטודנטים, בכללים שנקבעו באותה החלטת ממשלה, שזה אומר - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
אבל אדוני היועץ המשפטי, אני רוצה לשאול שאלה. תראה, החלטת ממשלה זה יופי שמדי פעם הממשלה גם מיישמת את החלטותיה, אני באמת מברכת על העניין. אבל כשיש שינוי נסיבות - - -
אלעזר במברגר
¶
אז אני אסביר. המצב הוא כזה בדיוק. כלומר, רק אני אשלים כי לא כולם מכירים. החלטת הממשלה היא בתנאים מסוימים. זאת אומרת שאותם סטודנטים מחויבים לחבילה של מה של תנאים שכתובים בהחלטת הממשלה, פעילות חברתית - - -
אלעזר במברגר
¶
הנושא הזה של המדיניות ביחס לדירות הסטודנטים, על פי המסמך המעודכן המדיניות החדשה המעודכנת אומרת כך: חד משמעית, אנחנו עושים בחינה איטית, כל מספר חודשים. אם אנחנו מזהים שיש איזה שהוא צורך – אני אומר את באופן הכי ברור – גם לחברת הכנסת לוי אבקסיס – אם יש איזה שהוא צורך בדירה הזאת לדייר ממתין, היא מפונית. הדירה נלקחת מהסטודנט - - -
אלעזר במברגר
¶
בוודאי. לגבי באר שבע, חד משמעית. מכיוון שיש תור ממתינים בבאר שבע, המשרד מפנה דירות. המשרד באמצעות עמידר מפנה דירות בבאר שבע לטובת ממתינים לדיור ציבורי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז למה רק שליש, אם יש רשימה של 63 ממתינים בבאר שבע? הרי הכמות שהם נתנו שם לסטודנטים היא 54 דירות רק בבאר שבע. אותה כמות יש גם בשדרות. רשימת הממתינים של שלושה חדרים וכדומה בבאר שבע היא 63. תסביר לי אתה. הרי הייתה מדיניות. בעבר היה עודף של דירות, הייתה מדיניות - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
הייתה מדיניות שנתתם קריטריונים מאד מאד גבוהים לזכאות בגלל שהיה לכם מחסור בדירות. אז אם יש לכם מחסור בדירות, בואו תביאו את הדירות שנמצאות עכשיו בהחזקה שהיא לא ביחס לדיירי הדיור הציבורי, כי במקביל המדינה מוציאה השתתפות בשכר דירה לאלה שאולי לא עונים בדיוק על כל הקריטריונים, אבל הם זכאים להשתתפות. זה חלם. זה כאילו אנחנו מממנים פרויקטים אחרים על הכסף של הדיור הציבורי.
רונן כהן
¶
אני חייב להסביר. מה שחשוב זה שיהיה ברור שהאוניברסיטה נדרשה להחזיר את הדירות. אין הלימה בהכרח בין הדירות הקיימות או הדירות המוחזרות - - -
רונן כהן
¶
לבין הצורך במובן הזה של הקומות. יש הרבה אנשים בבאר שבע, שמחכים לדירות בקומות נמוכות. אנחנו רוצים ליצור את ההלימה המלאה. אנחנו אומרים – בכל מקום שיש דירה מתאימה ויש צורך וביקוש, אנחנו דורשים אותה לאלתר.
צריך לזכור רק שהתהליך הזה, בכל זאת האוניברסיטה נמצאת בהסכם מאכלסת, ולכן זה ייקח לה כנראה עד סוף שנת הלימודים, אבל אנחנו לא מתכוונים להתפשר בעניין הזה. זה תהליך סדור, עם מעקב ברור שאנחנו נקבל את כל הדירות הנדרשות בכל מקום - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אולי כדאי להכין את הסטודנטים לקראת תחילת שנת הלימודים. תתחילו עכשיו, תעבירו הודעה שיידעו שהם צריכים להתארגן.
רונן כהן
¶
ועוד לומר משהו. אנחנו לא הולכים לממשלה כדי לבקש מהם עזרה, אנחנו עושים את זה באופן עצמאי וישיר.
ראובן קפלן
¶
אני עונה. אנחנו נמצאים בתביעה משפטית עם השוכר הציבורי בבית אל כבר שנים רבות ואנחנו נמשיך את התביעה המשפטית הזאת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בינתיים הם יקבלו פרסים והוא יבוא ויטען את טענת הנתבע, כאילו היא הטענה הקובעת בשטח.
ראובן קפלן
¶
האמצעי היחידי שעומד לרשותנו זה לתבוע את השוכרים הציבוריים משפטית ואנחנו בגיבוי של משרד הבינוי והשיכון תבענו אותם כבר לפני - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושבת שבשביל הנראות לא הייתם צריכים לקבל את הפרס של ערוץ 7. בשביל הנראות. כדי שאנשים גם לא יחשבו ולא יעלו בדעתם שיש פה איזה שהם דברים לא אתיים, או שמריחים לא טוב. אני אומרת לך כמי שמשקיפה מן הצד, כאשר מדובר בדירות של דיור ציבורי שאתם נותנים במתנה או שווה מתנה, כי יש שם שכירות מאד מאד מופחתת ושכירות משנה ואז אתם מקבלים פרס על ידם, תשמע, זה נראה לא טוב, זה מריח לא טוב. אני בטוחה שזה גם יפתח באיזו שהיא חקירה של מבקר המדינה או משהו אחר, אבל עצם זה שאתם מקבלים את הפרס כאילו בזמן שאתם-. תשמע, זה לא נראה טוב.
קריאה
¶
חברת הכנסת קארין, אם זכור לך בוועדה הקודמת אנחנו היינו פה עם אמא שלי שהיא נכה ועם אחותי שסובלת מפיגור שכלי, שקיבלה מכות משוטרים ונאזקה על ידי שוטרים. עד היום אמא שלי לא קיבלה בית. עמידר מפנה אותנו למשרד השיכון, משרד השיכון גלגל אותנו חזרה לעמידר. הם פשוט משאירים אותנו ככה להישאר זרוקים ברחוב. מה שהם עסוקים בו כרגע – אולי תתמקדו למה השוטרים הרביצו לאחותכם. אבל אין להן כרגע דירה, אז קיבלנו כבר את המכות ואחותי נאזקה.
ראובן קפלן
¶
אוקיי, אז אני אענה לעניין הפרטני הזה רק בשביל זה. רבקה בן יאיר נמצאת כרגע במקום ראשון בתור לדירה בקומה נמוכה. לא פינינו אותה מדירת הפלישה. אנחנו מקווים שיימצא לה פתרון על ידי דירה. אין לנו דירות בקומה נמוכה, אבל אנחנו מקווים שתתפנה דירה בקרוב ויימצא לה פתרון לצמיתות.
קריאה
¶
סליחה, אנחנו מצאנו לה שש דירות שהן פנויות 18 שנה, שש שנים, שנתיים ואחת חמש שנים. הבאנו לו את הדירות האלה, הן ריקות. ריבון האלוהים, האישה בחוץ. הרבצתם לילדה, אחזקתם אותה. אחותי עד היום לא מדברת איתי, היא עם פיגור שכלי. עד היום היא לא רוצה לדבר איתי מאחר שלא הצלחתי להוציא אותה מהניידת. הטראומה שהיא חווה כרגע, שעדיין גם אין לה את הביטחון שלה – אנחנו לא יודעים להתעסק בזה. אני לא עסוקה בלהשלים איתה, כמו שאני עסוקה באיפה יהיה לה מגורים עוד שבועיים.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא, לא. אני אין לי כסף מהבית. אגודת הידידות באה ונרתמה והעמידה כסף לטווח קצר. היא בעצם עושה את זה ביחד עם הרשות המקומית שם וזה בעצם החודשיים, עד אשר אנחנו מקוווים שחלק מהדירות האלה יימצאו ראויות - - -
ראובן קפלן
¶
אנחנו, שר הבינוי בעצמו ועוזר שר הבינוי מטפלים באופן אישי במקרה הזה של רבקה בן יאיר ויימצא לה פתרון.
ראובן קפלן
¶
אני לא מכיר דירות ריקות שהציגו בפני. אני מכיר מספר חלופות שהוצעו ולא התאימו. אנחנו נמצא בסופו של דבר חלופה מתאימה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה גברתי יושבת הראש. אני מאד מצטער ששר השיכון לא איתנו, אבל הכתובת האמיתית בדיון הזה מבחינתי זה אתם, אנשי מבקר המדינה. ואני רוצה שתסתכלו על הנשים שיושבות מולנו פה, הנשים של הדיור הציבורי ואני יודע שמאחורי כל אחת מהן יש סיפור אישי, אבל הסיפור האישי הזה מספר סיפור כללי ואני לא יודע כמה הזדמנויות היו להן לשבת אתכם, עם צוות מבקר המדינה ולספר סיפור אחרי סיפור, כשכל הסיפורים האלה ביחד מגלמים זוועה. אני מאד מעריך את העבודה שלכם עם משרד המבקר בנושא הזה של הדיור הציבורי ואני מבקש מכם להמשיך לעסוק בנושא הזה.
אני חושב שהקולות האלה, הקולות שלהן הם הקולות החשובים ומאחורי כל הסיפורים האלה אנחנו רואים באמת איזה שהיא התנהלות איומה ונוראה של המדינה ושל זרועותיה השונות כלפי הנשים והאנשים הכי מוחלשים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
שנייה. נמצאים פה אנשים מדימונה בדרום ועד בית שאן בצפון והקולות שלהם מאד חשובים. לעניין הדיון. המשפט הכי חשוב שנאמר פה היה משפט שאתה אמרת ואמרת אותו בצורה מאד מאד אמיתית. אתה אמרת אנחנו מנסים מן הגורן ומן היקב למצוא פה ושם כסף ופתרונות. זו בדיוק הבעיה. כל עוד זה יהיה מן הגורן ומן היקב אנחנו לא נזוז. גם אם יהיו אנשים טובים, ימצאו פה פתרון ושם פתרון - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אני מברך אותו על הכנות הזו. אני ברכתי אותו על הכנות הזו. הבעיה נמצאת בזה שממשלת ישראל לא סופרת את הדיור הציבורי וכל עוד היא לא סופרת את הדיור הציבורי אנחנו נמשיך להיות במציאות האיומה הזו. אתם יודעים, כל כך כאב לי לראות את גברת דיכטר, שאני רואה שהיא באמת אישה שכמעט טבעה בין הגלים והנה מישהו זרק לה גלגל הצלה והיא באמת מלאת הכרת תודה והיא אומרת זרקו לי גלגל הצלה. אבל זו מציאות איומה ונוראה, שבאמת רוב האנשים טובעים ויש כאלה שמקבלים גלגל הצלה, אבל אי אפשר להמשיך ככה. תודה.
קריאה
¶
ועוד שבועיים אני ברחוב והשאלה רק פשוט זה לקנות אוהל, 200 שקלים ולבוא לגור לכם פה בחוץ. אבל אתם מוכנים לראות את הזוועה הזאת, שאני אקח שני ילדים כאלה חולים ואני אעמיד אותם פה בחוץ ואתם תצטרכו לתת להם הסברים, לא אני. אני בדיוק עוד שבועיים בחוץ ואף אחד מעמידר לא מדבר איתי ואני מספר 5 בתור ו-11 שנה אני מחכה. לא יום. לא יומיים. כל שנה. כל שנתיים. אין לי תשובות לילדים שלי.
אסתי ורהפטיג בס
¶
רק לגבי הדברים שנשמעו קודם, אז לומר שהנושא הזה של שכר הדירה משוכרים ציבוריים במקרים שאין זכאים ממתינים הוא נושא שבליבון. הייתה פנייה ממש מהשבועיים האחרונים של משרד השיכון והנושא הזה עדיין בבחינה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
רגע, רגע, מה הייתה הפנייה של משרד השיכון? הם רוצים לתת להם הנחה בשכר הדירה? מה מהות הבנייה, שאנחנו נבין. צריך להבין מה - - - אם הייתה המלצה של היועץ המשפטי לקחת שכר דירה ריאלי עד שמפנים אותם ומשרד השיכון חוזר אליהם בבקשה לבחון מחדש, האם הוא בעצם מבקש לתת להם פטור משכר דירה ריאלי?
אלעזר במברגר
¶
נפריד בין שני הדברים. דבר אחד שאנחנו לתומנו סברנו שהוא נושא הדיון, או לפחות בו פתחנו, הנושא של המדיניות העקרונית הכללית של משרד הבינוי והשיכון לטיפול בשוכרים הציבוריים ופינוי חלק גדול מהם ואיך הוא מתקדם בעניין הזה, שהאמת לשם העניין הזה התכנסנו, אבל לא לשם ענייני עמידר וכדומה, לעניין הזה - - -
אלעזר במברגר
¶
המדיניות הזו, שעוד נשמח להציג אותה, נבדקה אל מול ובתיאום יחד עם היועץ המשפטי לממשלה ולהבנתי אושרה על ידו באופן מלא. בתוך העניין הזה יש סוגיה פרטנית. כאשר אנו עוסקים בקטגוריה שהיא יחסית מצומצמת מאד אחרי כל הפילוח והפינוי של הרבה מאד דירות שאפשר לפנות וצריך לפנות. כאשר אותן הדירות במקומות שאין לנו שום צורך בהן לדיור ציבורי, אין דייר דיור ציבורי שמוכן לקבל אותן ואנחנו מציעים את הדירות הללו לדיירי דיור ציבורי, אין להם עניין בדירות הללו מכל מיני טעמים, חלקם אובייקטיביים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אתם לוקחים אותם לראות את הדירה, להגיד אם היא מתאימה תוך כדי שיש שם דייר ציבורי - - -
אלעזר במברגר
¶
אז אני מסביר. התשובה היא כן. אם תהיה לנו אפשרות ואנחנו מגיעים למסקנה, לקביעה שהדירה הזאת אינה נדרשת רק אחרי בדיקה מדוקדקת, שבסופה אנחנו מגיעים חד משמעית לתוצאה שאין שום דרך לאכלס אותה בזכאי לדיור ציבורי.
אלעזר במברגר
¶
אבל אני אשמח לדבר בלי הפרעה. 303 דירות לאחר הפילוח המאד מדוקדק שלנו, הן דירות שבהן אין לנו היום דייר שממתין למגורים בהן. כפי שהסביר רונן, זה יכול לקרות לפעמים גם בגלל המאפיינים הספציפיים של הדירה הזאת, שהיא בקומה רביעית בלי מעלית ואין לנו היום מי שממתין.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אז לגבי הדירות שמוחזקות על ידי בתי חולים? זה כלול ב-300 האלה או שיש לכם עוד קטגוריה, שבמצטבר בסוף זה הרבה יותר?
היו"ר קארין אלהרר
¶
אדוני, תראה, אני גם רוצה לקבל תשובות, אבל אני לא יודעת לקבל תשובות כשהוא אומר חצי משפט, מישהו צועק ועוד חצי משפט. אני מאבדת קשב. הבעיה היא אצלי. תעזור לי.
אלעזר במברגר
¶
לכן האמת, בהמלצתי, לאפשר לנו להציג בצורה מסודרת את הדירות, מה קורה עם הדירות בבתי החולים, מה קורה עם הסטודנטים.
אורי בר חיים
¶
טוב. אז אני אעשה טיפה סדר מבחינת ה-1,400 שהוזכר ופתאום זה 1,800 וכו'. אז 1,413 פלוס 395 שהשר דיבר שזה בשטח חום, זה 1,808. אז כנראה שבדיווח קודם דיברנו על 1,400 והתמקדנו בזה לאחר שנטרלנו את ה-395.
אשל ארמוני
¶
אני רק רוצה לבוא ולומר שיש פילוח. אני רוצה להציג את הפילוח. בכל דבר אנחנו נגיד מה אנחנו עושים. אפשר להתווכח על זה. אפשר לבוא ולהגיד - - -
אשל ארמוני
¶
שנייה, שנייה. ולכן תנו לנו בבקשה להגיע למהות הדיון פה, שהוא לא עמידר ולא סוכת עובדיה, אלא מה עשינו בנושא הדירות האלה ואחר כך אפשר לדבר על כל הדברים האחרים.
אשל ארמוני
¶
אנחנו לא הצלחנו להגיד מה הפילוח. כל הזמן תוקפים. כל אחד פה מנסה, עולה, אומר שני דברים ואז ישר - - -
אשל ארמוני
¶
זו טעות. היה צריך לחלק פה לכולם או לעשות מצגת, שיהיה לפני כולם וזה לא קרה, למרות שבאנו מוכנים.
אשל ארמוני
¶
את צודקת, את צודקת. אני חשבתי שהדברים נמצאים אצלך. בכל אופן, אחרי התהליך למול משרד המשפטים ולמול גורמים אחרים ולמול השר, החלוקה היא כדלהלן, ובבקשה, אל תגידו כל דבר ומה עם זה ומה עם זה. רק תשמעו את החלוקה. הדירות האלה שייכות לציבור.
קודם כל המספר הסופי הוא 1,808. תזכרו את המספר הזה. הוא לא 1,400 ולא 2,400. הוא 1,808 דירות.
אשל ארמוני
¶
זה כולל את הפילוח הבא: קודם כל דירות על מקרקעין בייעוד לא למגורים. מה שנאמר שטח חום. זאת אומרת אפשר לבוא ולטעון, אפשר לשנות את השטח הזה, אפשר כן להפוך את זה למגורים. זה לא המצב כרגע. יש שטח שהוא שטח ציבורי. אי אפשר להקים שם - - -
אשל ארמוני
¶
395 דירות. דירות המצויות במתחם בתי חולים וכן, אפשר להתווכח גם על זה, אבל בואו נגיד את המספר קודם, שנדע, שהציבור ידע. זה הרי היסטוריה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא, לא, זה לא היסטוריה. זה עדיין נדון וגם מבקר המדינה עוד נתן דעתו על כך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תראו, הולכים שם גם לפינוי בינוי, התחדשות עירונית. מה שקורה, אותן מאות דירות שוות הרבה יותר בסופו של תהליך. מה שקורה פה, יש מחשבה לתת אותן במתנה לבית חולים פרטי לפינוי בינוי, שהוא ירוויח את הכסף במקום המלאי של הדיור הציבורי.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
בוודאי שחברת הכנסת לוי, שהיא קצת יותר ותיקה ממני וקצת יותר מכירה, וכשאני מדבר על היסטוריה אז ברור שקטונתי, אבל אני אומר וכוונתי הייתה שזה משהו שקרה בעבר. אנחנו לא נתנו, לא סימנו את הדירות הללו במתחם בית חולים עבור דיור ציבורי.
ליאורה שמעוני
¶
לא, היו דירות בתל השומר באמת, יש שם דירות שמשמשות את הצוות הרפואי ויש כוונה לפתח את השטח הזה ולהפוך אותו לשטח נדל"ני בין היתר ולפתח שם - - -
ליאורה שמעוני
¶
ומה שאנחנו נכנסנו ועצרנו תהליך שבו חלק גדול מהדירות שאמורות היו להיות מפותחות על השטח הזה, יהיו בסופו של דבר שייכות לבית החולים. את זה מנענו. מה שהיה לפני כן דירות מעונות של הצוות הרפואי, ימשיך ויהיה מעונות של הצוות הרפואי. מעבר לכך צריך משרד השיכון מול משרדי ממשלה אחרים, מול משרד האוצר, להגיע להבנה איך הוא גוזר את הפירות של ה - - - הרפואי שלו - - -
אשל ארמוני
¶
בואו נתמקד ברשותך בזה שאני אשלים סוף סוף את הפילוח. או שזה לא מעניין. אז 363 דירות הן נמצאות כרגע במתחם בית החולים, ואמת נאמר פה שבסופו של התהליך הזה וכאשר יהיה שם פינוי בינוי, המשא ומתן מול בית החולים הוא כזה שהכסף יוחזר אך ורק לקרן של דיור ציבורי כדי לרכוש דירות.
אלעזר במברגר
¶
רק מילה, המנכ"ל, ברשותך. זו דוגמא לויכוח שמתנהל כאן חמש דקות, לדעתי על משהו שיש עליו קונסנסוס מלא. הגענו למתווה מצוין שמבקר המדינה גם הכיר אותו, שאומר שכאשר ייצא שם פרויקט פינוי בינוי, זו קרקע איכותית מאד, זה מרכז הארץ, כולנו מבינים את זה, תהיה שם עסקה שתניב לנו, לטובת הדיור הציבורי, שהיום תיאורטית כתובים לנו כך וכך מאות נכסים בתל השומר שלא משרתים את הדיור הציבורי בשום צורה עשרות שנים, הסיכום הוא שאנחנו נקבל חלף הדירות הללו שקל מול שקל.
אם יש שם 337 דירות אני חושב, אנחנו נקבל כמספר הזה סכום ששווה ערך למספר הזה של דירות שאותן נקנה באזורי ביקוש לטובת הדיירים הממתינים. זה המתווה.
אשל ארמוני
¶
אנחנו לא בסדר שלא הבאנו כמו שצריך את הניירות לכולם. הבנו מצגת. היא לא עולה. אני אנסה בכל זאת.
אשל ארמוני
¶
אני חוזר כדי שהמספרים יהיו ברורים. אמרנו – 395 שטח חום. 363 – מתחמי בתי חולים לפי הפילוח שאורי נתן.
אשל ארמוני
¶
300 עגול, כפי שאמר היועץ המשפטי – דירות שנמצאות כבר בתהליך פינוי ומתחלקות כפי שהוא אמר בהתחלה. חלקן משרדי ממשלה. עכשיו, גם כאשר משרד ממשלתי אומר אתה יודע מה, אין בעיה. הוא לא הגורם היחיד, זה מינהל הדיור בעצם שצריך לתת את האות.
אשל ארמוני
¶
61 במהלך 2017, אבל אני לא חותם שיק שיהיו 61. אני אומר זה המספר. זה לא בשורה מטורפת, כן? בואו נשים את הדברים על השולחן, 61 דירות, אוקיי. אלו דירות שכבר מזמן היו צריכות לחזור לדיור הציבורי ואנחנו מבינים את התקלה הזאת ומתקנים אותה.
אלעזר במברגר
¶
אני אסביר. 162 דירות סך הכל מתוך הקבוצה שהמנכ"ל הזכיר, הן דירות שמוחזקות על ידי רשויות מקומיות באזורי ביקוש. ביקוש הכוונה ביקוש לדיור ציבורי. 162 הדירות הללו, עד האחרונה שבהן, נמצאות אצלי על השולחן בספקטרום שבין כמו שאמרתי הליך יישוב סכסוך ועד החלטה לפינוי. ההקשר, תוכלו לקבל את זה מבחינתי ברמת הדירה. 162 על הספקטרום הזה, מתוכן 61, כבר יש לנו מועד מוסכם לפינוי הדירה על ידי הרשות המקומית ואכלוסה.
אשל ארמוני
¶
לא, אני לא אמרתי, לא. אני מדייק. יש 61 שנמצאות בתהליכים מתקדמים. הערכה שלי רובן תחזורנה במהלך שנת 2017. לגבי הדירות האחרות, הערכה שלי שהרוב המוחלט - - -
אשל ארמוני
¶
אז אני אומר, אני מעריך שהרוב המוחלט שלהן יחזרו בסופו של דבר לפול של הדיור הציבורי. אני מעריך שזה יקרה במהלך 2018. זאת הערכתי. אבל הכל נמצא בתנועה. תנועה עוברת גם דרך בתי משפט. רשויות הן לא בהכרח נענות ואנחנו לא הגורם שמבצע את האכיפה. אין לנו מג"ב באגף הבינוי והשיכון, אוקיי? זה נכון גם לגבי דברים אחרים. אבל זה לראשונה נצא בתהליך. זה הדירות שנמצאות בתהליך פינוי.
עכשיו יש דברים שהם יותר בעייתיים שגם עליהם אפשר להתווכח. אבל הפילוח קיים אחרי סקר. יש 303 דירות שנמצאות במקומות בשימושים ציבוריים, מוצדקים ככל שיהיו, במקומות שאין בהם כרגע דרישה של זכאי דיור ציבורי ולא, לא הסתכלנו על הגמשת קריטריונים לדירות הללו. נשאלה השאלה הזאת.
אשל ארמוני
¶
מכיוון שהמדיניות כרגע, שאפשר לבחון אותה ואפשר לקיים מדיניות אחרת, המדיניות הזו אומרת שכרגע, ככל שיש שם שימוש ציבורי, אמיתי, שיש בו פעילות חברתית אמיתית - - -
אשל ארמוני
¶
רגע, בסדר. אנחנו לא מדברים על האנשים בתור, אנחנו מדברים על הגמשת קריטריונים, שכפי שהשר אמר, זה דבר שאפשר להגמיש עוד ועוד. ולכן זה המצב, כאשר כל אחת מהדירות האלה נבחנה, האם יש שם שימוש ציבורי שעוזר לציבור. וכן, אפשר לקיים גם - - -
קריאה
¶
- - - שחטפתי ממנו מכות וברחתי עם שלושת הילדים שלי ואני נדדתי במשך 14 שנה. הוא חי בדירת עמידר של שלושה חדשים ואני נודדת מבית לבית. מבית לבית.
קריאה
¶
אני צועקת כי כואב לי. הילדים שלי, יש לי תאומים ועוד ילדה. עזוב את זה שהילדה שלי היא עם כדורים פסיכיאטרים, חרדות. הילדים שלי אומרים לי אמא, אנחנו צוענים. אמרתי לה איזו דרך יפה להסתכל על זה. אז נהיה צוענים. היו דירות שנשארתי בהן שבוע, אתה יודע למה? כי בעל הדירה אמר לי – תתני לי, אני אתן לך.
קריאה
¶
5 בעלי דירה, 5, אני נשבעת לך. חמישה בעלי דירה אמרו לי בואי, תתני לי, אני אתן לך. אמרתי לו מה אתה רוצה שאני אתן לך? כבר למחרת לא יכולתי להיות בדירה.
איריס אסרף
¶
בתל אביב, יש ברחוב אירוס דירה שקוראים לה קומונה של איזה שירות לאומי ויכולתם לתת לה א זה.
קריאה
¶
משפט אחד. אנחנו דנים פה על פינויים, כשלבוא ולפנות משפחות זה בכלל לא קשה. באים ישר, מפנים אותם, מוציאים אותם מביתם, מהבית - - -
קריאה
¶
באשקלון, דירת מעבר קיבלתי. קיבלתי מכות. ואני ממשיכה עוד לקבל מכות ולהתעלל. כולם מתעללים. אני נזרקת לרחוב עוד שבוע.
קריאה
¶
- - - את הבירוקרטיה של דיור ציבורי? אף אחד לא עוזר לה. למה? אישה עם ילדים הולכת לרחוב. למה? תסבירו לי איזו מדינה זאת? אישה מתפנה למען נשים מוכות? הולכת עם בגד על הגוף שלה, עוברת תהליך, אחרי שנה וחצי העמותה מפנה אותה לרחוב - - -
קריאה
¶
לה מגיע דיור ציבורי. תנו לה במקום הסטודנטים. במקום בית הכנסת. במקום כל - - - שגנבו לנו את הבית.
היו"ר קארין אלהרר
¶
אוקיי. שנייה, אבל אני לא - - - תקשיבו, אף אחד לא שומע. אף אחד לא שומע, גברת. אף אחד לא שומע.
אביגיל דר
¶
ביום ראשון אני יוצאת מהבית. לאן אני יוצאת אבל? יום ראשון אני יוצאת. הבגדים שלי ארוזים, לאן אני יוצאת ביום ראשון?
היו"ר קארין אלהרר
¶
תראי, העובדה שהמנכ"ל והצוות של משרד השיכון הגיעו והם מדברים, זה כי אנחנו ביקשנו לשאול שאלות וביקשנו תשובות. אמרתי לפני יותר מחצי שעה, הדיון בוועדה לביקורת המדינה הוא לא דיון פרטני. עולים מקרים פרטניים. אנחנו מנסים ככל יכולתנו לתת את המענה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
רגע. אני לא יודעת, אני אומרת לך את האמת, בכנות, בהגינות, אני לא יודעת לייצר את הדירה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
רגע, שנייה. תראי, אין לי כוונה אחרת חוץ מלסייע לטובת העניין, בסדר? שמנו את זה על השולחן. עכשיו אני אומרת, תראי, אין לי דרך אחרת לקדם את הנושא חוץ מלדרוש תשובות מהמשרד הממשלתי הממונה. ביקשתי שהשר יגיע כדי שגם הוא ייתן את התשובות. הוא היה כאן בחלק מהדיון. בחלק השני הוא בחר לא להיות.
עכשיו תראי, זה שהמנכ"ל ממשיך לדבר, זה כי אנחנו ממשיכים לשאול אותו שאלות. הן שאלות קשות. 1,400 או 1,800 דירות שרשומות תחת הדיור הציבורי - - -
אביגיל דר
¶
אני ממש לא צעקתי 10 דקות. את תראי אחר כך בסרטון ואת תראי שאולי דיברתי דקה בכל הזמן שדיברתי. אני באה ואני מעלה שאלה שאני גם רוצה תשובה אליה ממשרד השיכון. אני מעלה את השאלה - - -
אביגיל דר
¶
אני באה ומעלה את השאלה – למה זה כל כך קל לפנות משפחות שיש להן חובות וזה כל כך קשה לפנות גופים שיש להם חובות? למה משפחות עם ילדים - - -
אביגיל דר
¶
ואת הגופים האלה – עושים על זה דיון ואנחנו פתאום כל כך סובלניים ופתאום אנחנו כל כך מתחשבים.
היו"ר קארין אלהרר
¶
את לא רוצה להקשיב לתשובה? את שאלת שאלה, היא שאלה גם חשובה. אני רוצה לענות לך תשובה. הגופים שאותם צריך לפנות הם לא גופים שחייבים כסף.
היו"ר קארין אלהרר
¶
רק שנייה. כשיש גופים שחייבים כסף, אני בטוחה שהמשרד, שחבל שלו העביר את הפירוט - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
שנייה. מי שהם צריכים לפנות אותו על פי חוק, הם יפנו אותו על פי חוק, כי זה מה שהחוק קובע. עכשיו אני רוצה להגיד, תראי, אני באמת מנסה למצוא פה פתרון. יש גופים שצריך להתדיין איתם. גם אני הייתי רוצה שמחר - - -
היו"ר קארין אלהרר
¶
אני מבינה, אבל תראי, הבחירה היא בין לפתור את הבעיה לבין כולם צודקים וכולם בחדר הזה צודקים. את צודקת.
היו"ר קארין אלהרר
¶
את צודקת. אני רוצה למצוא פתרון. אין לי פתרון אחר חוץ מתשובה. עם התשובה אני יכולה להתווכח, אני יכולה לשאול אותם שאלות נוספות. אין לי דרך אחרת לעשות את זה.
אביגיל דר
¶
אז אנחנו דורשים שעד שלא יפונו כל הגופים מכל הדירות האלה, לא תפונה ולא משפחה אחת ולא דייר אחד מדירת דיור ציבורי.
אשל ארמוני
¶
קודם כל יש פה הרבה כאב בחדר. אנחנו מרגישים אותו. זה לא שאנחנו מרגישים בצד אחר של המתרס.
אשל ארמוני
¶
אנחנו מרגישים את הכאב שלכם, זה מה שהתכוונתי להגיד ובצדק אתם דורשים תשובות ואנחנו נותנים תשובות וחלק מהתשובות הן לא מספקות. בואו נשים את הדברים על השולחן ואמר אותם גם השר. יש 2,700 ממתינים. זה רק הולך ועולה.
אשל ארמוני
¶
ועוד 20,000 של משרד הקליטה, כמו שאמרה אביגיל. זה מספר אסטרונומי. תעשו חישוב, בממוצע כל דירה עולה מיליון שקלים. תעשו את החישוב לבד. זה אפילו במחשב אין מספיק אפסים בשביל זה.
קריאה
¶
אבל רגע, כל הדיון אנחנו רק שומעים אותם בספקולציות. אחד אומר לשני אבל אין באמת תשובות ממשיות למה שיש.
קריאה
¶
לא. אתה תשמע עכשיו, שאני אדבר. ה-54 דירות בבאר שבע, רגע, לא רוצה אחרי הדיון. למה אחרי הדיון? הרי אתה יושב פה - - - רק מדבר ו - - -
קריאה
¶
ובאמת קונקרטי לתת לנו אין לכם. אין לכם. גם רונן מקודם אמר הבעיה היא באמת שאנחנו לא יודעים איך להתמודד עם 2,500 ממתינים.
אשל ארמוני
¶
אתם תמשיכו לעשות את מה שאתם עושים. תמשיכו לדרוש. כן. תמשיכו, אני אומר לכם את זה. מסתכלים עליכם. כולם מסתכלים עליכם. אנחנו יושבים סביב שולחן עגול.
אשל ארמוני
¶
ככל שנוגע ל-1,808 הדירות, אני מתחייב שעד מחר אחרי הצהריים יהיה אצלך הנייר עם הפילוח המדויק של כל מה שנעשה ולוח הזמנים בהערכה שלנו למה שניתן לעשות, וגם מה שעוד פתוח לדיון, כי יש גם את זה. זה יגיע אלייך.
באשר לסך הכל, צריך להבין שצריך יותר משאבים. חלק מהדברים אמר השר, יש רעיונות, חלק מהדברים כפי שאם המצב יהיה כפי שהיה בשנה שעברה, שיכולנו לרכוש 1,000 דירות, אז המצב יהיה יותר טוב ואנחנו נכרסם בתור. אבל זאת המציאות. תודה.