הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 635
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ה' בשבט התשע"ז (01 בפברואר 2017), שעה 9:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/02/2017
חוק ניירות ערך (תיקון מס' 63), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 60) (שינוי מבנה הבורסה), התשע"ו-2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
מיכל בירן
איתן ברושי
יצחק וקנין
מיקי לוי
רועי פולקמן
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
צליל סלמון - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אביתר תורג'מן - מתמחה, משרד המשפטים
נירית איבי - יועצת למנכ"ל, משרד האוצר
עמיהוד שמלצר - לשכה משפטית, משרד האוצר
ארז אורעד - מנהל מחלקת מלכ"רים, משרד האוצר
שמואל האוזר - יו"ר, רשות לניירות ערך
שרה קנדלר - היועצת המשפטית, רשות לניירות ערך
איציק שורקי - מנהל מחלקת הפיקוח על הבורסה וזירות סוחר, רשות לניירות ערך
אורלי קורן - סגנית מנהל המחלקה לפיקוח על הבורסה, רשות לניירות ערך
אופיר איל - יועץ בכיר ליו"ר, רשות לניירות ערך
חגי בן ארזה - עו"ד ביחידת החקיקה, רשות לניירות ערך
רוני רנץ - מתמחה ביחידת החקיקה, רשות לניירות ערך
שרונה מזליאן - דוברת, רשות לניירות ערך
רונן ניסים - עו"ד, בנק ישראל
אמנון נויבך - יו"ר, הבורסה לניירות ערך
שריה אורגד - סמנכ"ל בכיר, הבורסה לניירות ערך
איה בן דוד אשבל - יועצת משפטית, הבורסה לניירות ערך
יצחק לרנר - יו"ר ועד עובדים, הבורסה לניירות ערך
אורן לרנאו - חבר ועד עובדים, הבורסה לניירות ערך
יוסף בן סימון - חבר ועד עובדים, הבורסה לניירות ערך
טיבי רבינוביץ - מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים בישראל
לבנת קופרשטיין דאש - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל
ענת פילצר סומך - יועצת משפטית, איגוד החברות הציבוריות
עמיר שפטל - יו"ר הסתדרות המעו"ף במרחב ת"א, ההסתדרות החדשה
חביבה דהן - עו"ד, הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ
נילי אבן-חן - סמנכ"ל כלכלה ומחקר, התנועה למען איכות השלטון בישראל
דניאל דושניצקי - מנהל מחלקת מדיניות וחקיקה, התנועה למען איכות השלטון בישראל
ד"ר עדי ליבזון - מרצה לדיני חברות, אוניברסיטת בר אילן
אבי טילמן - חוקר בכיר, פורום קהלת
ד"ר עפר ארז - עו"ד, אזרח
מאיר אסרף - שתדלן/ית, עו"ד, מייצג את ועד עובדי הבורסה לניירות ערך
אייל דותן - שתדלן/ית, עו"ד, מייצג את איגוד הבנקים בישראל
איתן אלון - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את הבורסה לניירות ערך בתל-אביב בע"מ
גילי ברנר - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את הבנק הבינלאומי
מתן צדיק - שדלן/ית
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים להצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 60) (שינוי מבנה הבורסה), התשע"ו-2016. איפה מרב מיכאלי?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני באמת חושבת שזה תהליך מאוד מאוד חשוב. הייתי מעורבת בו, פחות ממה שתכננתי, אבל אני באמת חושבת שזה תהליך חשוב. כפי שאתה יודע, אני מאוד מודאגת ממצבו המדולדל של שוק ההון הישראלי, שהיה כבר אמור להיות בעיני במצב טוב בהרבה, אבל אנחנו מאוד מתקשים להוביל אותו אל חוף מבטחים. אני באמת חושבת שצריך לגמור כמה דברים שהם מהותיים, כמו למשל ההסכם עם העובדים. אני יודעת שזה בתהליך, אני יודעת שעמלים על זה ועובדים על זה ואני יודעת שחבר הכנסת גפני מאוד רגיש לעניינים האלה. אני יכולה להגיד לך שעשינו השנה רפורמה מטורפת במכון התקנים, שם יש הרבה יותר עובדים, בסופו של דבר, באותו לילה סגרנו הסכם עם העובדים, תוך כדי תהליך החקיקה. אני רוצה שניקח את זה לתשומת לבנו כי אני חושבת שזה עניין מהותי. כל אחד ימתח קצת לצד שלו אבל צריך לגמור את הסיפור הזה. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להצביע. יש הסתייגות שאת עומדת עליהן? יש הסתייגויות שאת דורשת אותן? יש הסתייגויות שאת מורידה? איפה אנחנו עומדים עם זה? אני רוצה לסיים את החוק הזה.
היו"ר משה גפני
¶
יש כאלה שאת לא עומדת עליהן, שאפשר להוריד אותן ולחסוך זמן, או שאת עומדת על כל ההסתייגויות? יש לך הרבה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להוסיף שבורסה לא תסרב סירוב בלתי סביר לבקשה שהוגשה להתקבל כחבר בורסה, אותו תנאי ששמתם במסלקה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
כאמור, אני מציעה שבורסה לא תסרב סירוב בלתי סביר לבקשה שהוגשה להתקבל כחבר בורסה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
בדיוק אותו תנאי ששמו כבר במסלקה – שאי אפשר יהיה לסרב סירוב בלתי סביר - - -
היו"ר משה גפני
¶
ההסתייגות התקבלה. "שר האוצר רשאי, בהתייעצות עם הרשות, לקבוע ברישיון בורסה תנאים והגבלות". אם הם מסרבים הם צריכים לתת את הנימוק לכך, לכתוב את זה.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, דקה. מציעה חברת הכנסת מרב מיכאלי שאם אתם מסרבים לקבל מישהו כחבר בורסה צריך שיהיה נימוק בכתב למה מסרבים – איפה המקום של ההסתייגות הזאת?
היו"ר משה גפני
¶
הגשת הסתייגות, יושב-ראש הרשות לנירות ערך מקבל את ההסתייגות הזאת, אני מבקש להוסיף בתקנון שאם מסרבים לקבל מישהו כחבר בורסה – לנמק בכתב, נקודה.
היו"ר משה גפני
¶
אם התקנון יבוא לכאן או לא יבוא לכאן, אנחנו תכף נראה. אנחנו כרגע מדברים על ההסתייגות של מרב מיכאלי. הסתייגות אחת שלך קיבלנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אם יורשה לי להתייחס לשאלה שנשאלה שלא ברשות דיבור, השאלה היא במקומה – למה במסלקה זה בחוק ופה זה לא בחוק?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להוסיף שם חובות דיווח שיש גם לחברה ציבורית. החברה הרי לא מוגדרת כחברה ציבורית אבל אני כן רוצה שהם יצטרכו למסור דוחות כספיים תוך שלושה חודשים מתום כל שנת חשבון ושגם הבורסה או המסלקה תמסור לרשות את הדוחות האלה. בקיצור, חובות דיווח כמו לרשות ציבורית במסגרת הפיקוח.
שרה קנדלר
¶
היום יש סמכות לרשות לדרוש כל דיווח שהיא רוצה. הסמכות בסעיף 51 היא: הבורסה תמסור לרשות דוחות על פעולותיה במועדים לפי הפרטים שקבעה הרשות תמסור לה על פי דרישתה ידיעות על ענייני הבורסה. זאת אומרת, זה פתוח לגמרי, אנחנו יכולים לדרוש איזה דרישות שאנחנו רוצים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא. אני אומרת שזו תהיה ברירת המחדל, ומעבר לזה הרשות יכולה לבקש מה שהיא רוצה. אני אומרת שאת זה הרשות לא תצטרך לדרוש. את זה היא תקבל בהגדרה בפוש, באופן קבוע וכחובה. מעבר לזה, הרשות רוצה לדרוש מה שהיא רוצה לדרוש – היא תדרוש.
שגית אפיק
¶
היא רוצה להוסיף שהדוחות הכספיים ימסרו תוך שלושה חודשים מתום כל שנת חשבון, מידע בדבר בקשה להתקבל כחבר אשר הוגשה, התקבלה ונדחתה בסמוך להחלטת הבורסה לגביה, דוחות ומידע - - -
שמואל האוזר
¶
זה מתפרסם לציבור. ברגע שיהיו בעלי מניות זה חייב להתפרסם. כל זמן שאין וזה לא מניות לציבור אז יופיעו הדיווחים שאנחנו מבקשים מהם ומה שאתם תבקשו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אז אני אומרת, אני רוצה שהדוחות הכספיים יהיו נגישים לציבור גם אם אתם לא מבקשים.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני דיברתי – ואחרות ואחרים דיברו בישיבה הקודמת – על צמצום מספר האחוזים שיורשו להחזיק בסופו של דבר בעלי הבורסה הקיימים ואני רציתי לבטל את זה בכלל.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא רק אתך, דיברתי על זה עם יושב-ראש הרשות ועם אחרים. עכשיו אני מצמצמת את בקשתי, לא להגיד כבר עכשיו: נוריד לאפס, אלא לעשות הוראת מעבר שאם - - -
שגית אפיק
¶
עמ' 8 למעלה, סעיף שעוסק בשליטה והחזקת אמצעי שליטה בבורסה. את קופצת כי את מצמצמת את ההסתייגויות שלך לכמה עיקריות?
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה שאם הרשות לא רוצה כבר היום להגיד שבסופו של התהליך האחוזים יהיו אפס, לקבוע תקופה של שנה או שנתיים – אחרי שכבר ירדו ל-5% – שאם אחריה אנחנו רואות שהמטרה שלשמה נעשתה הרפורמה לא הושגה, אז הם יצטרכו למכור את כל ההחזקות ולהגיע לאפס, בשביל באמת להשיג את ההפרדה הטוטלית בין הבעלות לחברות. הרי, שמוליק, אתה אומר לי: אני רוצה להפריד בין החברות לבעלות, אני אומרת לך: אם אתה רוצה להפריד בין החברות לבעלות, למה לא תפריד טוטלית, ממש חברות לחוד ובעלות לחוד? אתה אומר לי: מידתי, מה מידתי, ונראה בדרך, וגם ככה לא כל הבנקים מקשה אחת, וזה לא 35%, והבנקים המוסדיים לא בהכרח ביחד והכול בסדר – מאה אחוז. אני אומרת, בוא נקבע תקופה של זמן שכשאנחנו נישאר עם ה-35% – אתה אומר לי: הם ימכרו מעצמם. מאה אחוז, הן ימכרו מעצמם. אם לא – אז אתה תוכל לקבוע שהן כן צריכות למכור את כל מה שנשאר להן.
שמואל האוזר
¶
אני חושב שההסדר שמוצע כאן הוא מידתי, אני אמרתי לך את זה ואני אסביר מדוע. אנחנו מדברים באמת על הפרדה. זו מהות החוק. החזקות לפי חוק נירות ערך היום, רוחבי, זה עד 5% לא נחשב החזקה מהותית, מעל זה נחשב בעל עניין. צריך לזכור, אנחנו עושים פה מעשה שהוא מאוד משמעותי, הוא דרמטי. אנחנו אומרים: מעל 5% אתם חייבים למכור. לא רק זאת, אנחנו אומרים להם: מעל 5% אנחנו מגבילים את הזכויות בהון ובהצבעה, לא נותנים לכם להשתמש בזה. אנחנו עושים דברים מאוד מאוד משמעותיים. אנחנו נותנים להם תקופת זמן למכור את זה. אנחנו לא נותנים להם ליהנות יותר מההון העצמי. אנחנו עושים פה דברים מאוד מאוד משמעותיים.
עכשיו אנחנו עושים משהו שהוא כל כך חריג בחוק ניירות ערך, שאני חושב שזה לא נכון לעשות את זה ולא צריך לעמוד את זה. אני אומר, אנחנו נדרוש את זה. אם תרצו תמיד תוכלו – עוד שנה נבוא לדווח לכם, עוד שנתיים – אם תחשבו שזה לא נכון אתם יכולים גם ליזום הצעת חוק, אבל זה לא נכון אפרופו זה. בואו ניתן לשוק הזה לראות איך זה קורה. אני אומר לך שיש סיכוי טוב שהדברים האלה יקרו. לא חייבים לעשות את זה בחוק. יש הבדל מאוד גדול אם הדברים נעשים באופן טבעי או לא טבעי. בואו נראה בעוד שנתיים - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להגיד משהו. הדבר האמיתי שאני מוטרדת ממנו הוא עד כמה נבנות חומות סיניות במידת היכולת של הבנקים להשפיע על התנהלות הבורסה. אפילו פחות מטריד אותי העניין של הנגישות להון העצמי והדברים האלה, הזכות בבעלות פחות מטרידה אותי, יותר מטרידה אותי מידת היכולת שלהם לגעת ולהשפיע על העמלות ולהשפיע על דברים שבדרך כלל לא שקופים לעין. זה הדבר המטריד ואני חושבת שבזה אתה צריך לנסות להניח את דעתנו, שנהיה רגועים שבאמת היכולת שלהם להשפיע על התנהלות הבורסה מעצם ההחזקה שלהם היא זו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם בשנתיים הראשונות יצטרכו לבוא ותהיה חובת דיווח לוועדה – מה קורה עם הדבר הזה? אז אנחנו נראה האם באמת יש את החשש שאת מעלה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה שמרב תגיד כי זו הסתייגות שלה, אבל אני אומרת לכם, אני יותר פסימית, אני לא חושבת שיהיה כל כך קל להגיע - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, אז אני אומר גם על הנושא הזה, שבמשך שנתיים – שזה הזמן שאנחנו רוצים – תהיה חובת דיווח כל שנה, מעבר לדיווח שעליו דיברנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שחבר הכנסת פולקמן מסכים אתי בנקודה הזאת. בוקר טוב, חבר הכנסת פולקמן.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני יודעת, וגם בנקודה הזאת לדעתי אתה מסכים אתי. אני ביקשתי להכניס הסתייגות שאם אנחנו נראה אחרי שהבנקים נשארו עם 5%, כל הבעלים הנוכחיים, שמטרת הרפורמה לא הוגשמה ולא הושגה, אז יושב-ראש הרשות יוכל להורות על מכירת שאר ההחזקות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני כמובן מסכים עם מה שאמרה חברת הכנסת מיכאלי, רק יש איזה היגיון מסוים שזו תהיה כן החלטה של שר האוצר מהסיבה הפשוטה – זה קצת כמו היחסים בין בנק ישראל והאוצר.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לרשות לניירות ערך יש עוד מטרות ולא רק התחרות, ולכן בעניין הזה יש איזשהו היגיון מאזן שהמשרד יעשה את זה, שהשר יעשה את זה ולא הרשות. זו ההבנה שלי.
היו"ר משה גפני
¶
א', אפשר, רק צריך לדעת למה, צריך לדעת את ההבדל. אם אין הבדל והכול מתנהל בדרך מסוימת זה בסדר, אז לא צריך לחקור מה קרה, אבל לא מכבר הלכתי לוועדה להתחדשות העירונית של מפלגת כולנו, הקימו רשות לשוק ההון, הוציאו את שר האוצר לחלוטין, אני הייתי צריך ללכת להילחם להחזיר אותו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, יש מרכיב שאומר שאנחנו רוצים שאלטר שמאפשר, אם מטרות החוק לא הושגו, לצמצם ולדלל את ה-5% למטה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש כאן שני ויכוחים שונים: אחד, זה עצם ההסתייגות שאת אומרת, שעושים את השאלטר הזה, שניים, מי הגורם שעושה את זה – האם עושה את זה רשות שוק ההון או עושה את זה שר האוצר. זה שני ויכוחים שונים.
היו"ר משה גפני
¶
אומר חבר הכנסת רועי פולקמן, למרבה ההפתעה, שזה שר האוצר. אגב, בקדנציה הבאה, שר האוצר הולך להיות מישהו אחר בגלל שיכול להיות שכחלון הולך להיות ראש ממשלה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, רק מצער אותי שאתה מאשים את פולקמן באי עקביות. הוא מאוד עקבי – תמיד שר האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
יש כמה הסתייגויות שנאמרו קודם: האחת, מרב מיכאלי מוליכה אותה, שה-5% גם ירדו בתהליך מסוים.
היו"ר משה גפני
¶
ורועי פולקמן מבקש שיהיה איזון. לא הרשות תסיר את ה-5%, או תוריד את ה-5%, אלא שר האוצר. בבקשה, תתייחס.
שמואל האוזר
¶
אני רק רוצה להגיד לעניין ה-5% מה שאמרתי, אתם תקבעו מה שנראה לכם. לעניין 5% – יש לזה חשיבות כי זה רוחבי על כל חוק ניירות ערך. עד 5% זה לא החזקות מהותיות, מעל 5% זו החזקה של בעל עניין ואז אנחנו מתחילים לדווח. כך זה עומד. לכן, בהתחשב בעובדה שאנחנו גם אומרים לבנקים שאנחנו מורידים להם את הזכויות בהון, את הזכויות בהצבעה, אנחנו גם לא נותנים לכם ליהנות מהון עצמי – אני חושב שזה מאוזן. ככל שאתם מעלים ההסתייגויות – מה שאתם תסכימו ביניכם, אין לי התנגדות. מבחינתי, השר באישור ועדת הכספים.
עדי ליבזון
¶
מרצה לדיני חברות מאוניברסיטת בר אילן. אני רוצה להעיר שתי הערות לגבי העניין הזה: דבר ראשון, כולם כאן משליכים שהרגולטור עוד שנה עוד שנתיים יבדוק ואנחנו יודעים שהרגולטור בפני עצמו לא להוט אחרי זה. אחד הדברים שלמדתי כשנכנסתי לסוגיה - - -
עדי ליבזון
¶
אוקיי, אז הערה אחת. העניין של הרגולציה על התעריפים הוא עניין סופר מורכב. ישבתי עם פרופ' ראובן גרונאו וראיתי שאפילו אנשים שמבינים את תורת המחירים - - -
עדי ליבזון
¶
זה מאוד קשור כי ברגולציה של מחירים, בשביל לראות מה יהיה האפקט עוד שנה-שנתיים – זה עניין סופר מורכב. לכן צריך לפתור את הבעיה בשורש וברגע שלא פותרים את זה בשורש לא תפתרו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי, מספיק. אני לא מקבל את ההסתייגות הזאת. זה צריך להיות 5% ואני דורש שתהיה חובת דיווח מה קרה עם זה כעבור שנה וכעבור שנתיים.
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא יכול להגיד מה לעשות, בשביל שאתה תגיד מה לעשות אתה צריך, או לעבור פריימריז או מועצת גדולי התורה, תחליט. הלאה, מרב, ההסתייגות הבאה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, סליחה רגע, אתה הצעת להוסיף פה את הדיווח אז בוא לפחות נעשה את הדבר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
יהיה בחוק, בעניין הזה, חובת דיווח בשנה הראשונה, אחרי תום השנה, לראות מה קרה עם ה-5% האלה.
היו"ר משה גפני
¶
ואחרי זה, בשנה השנייה, שזה בערך פרק הזמן, כך אני מעריך, שנדע איפה אנחנו עומדים בעולם עם כל שינוי מבנה הבורסה. כעבור שנתיים אני מבקש שיהיה כתוב בחוק גם כן שיהיה דיווח לגבי הנושא הזה, מעבר למה שמיקי העלה שדיברנו על חובת דיווח כללי, שזה לא קשור להצעה הזאת. הלאה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
סעיף 44 זה סעיף שאנחנו מבקשות להוסיף. זה דבר שנדון, ועדת היישום. יסביר לי יושב-ראש הרשות מדוע הוא מתנגד לוועדת היישום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
בדומה לוועדה שהוקמה בהצעת החוק להגברת תחרות וצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות, ועדה שתעקוב אחרי הרפורמות.
שרה קנדלר
¶
שם קמה ועדה כי היתה ועדה שהיא זו שהציעה את הרפורמה והיא רצתה לעקוב אחרי זה. פה יש את יושב-ראש הרשות, הוא ידווח לוועדה, כי הרפורמה נעשית על ידי הרשות ביחד עם הוועדה.
שמואל האוזר
¶
שימו לב, יש משהו מאוד חשוב: רשות ניירות ערך – כל דבר חקיקה שעובר, עובר דרך הוועדה הזאת, אנחנו לא יכולים לקדם שום דבר. הרבה מהסמכויות שישנן גם לבנק ישראל לא ניתנות לנו. הכול עובר דרככם. אתם ועדת היישום. אין משהו יותר - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז אמרתי, תיקון סעיף 45ז, סעיף 10 להצעת החוק – בתוך שלוש שנים מתחולת החוק יבחן שר האוצר את אפקטיביות הרפורמה, בדגש על כניסת חברים ובעלים חדשים לבורסה. כל מה שאמרנו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
על זה אני מתעקש. אני רוצה הסתייגות ששמה שסתום – לא דיווח, שסתום – בחוק. אני אסביר גם למה הוא חשוב בלי קשר לתיקון הזה – הוא חשוב כדי לתת תמריץ לבעלים של הבורסה לעמוד ביעדי הרפורמה הזאת. קרי, הם מבינים שיש שוט – ולכן גם בהסתייגות שלי כתוב "במידה ויתרשם כי התחרות אינה מספיקה" - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
שר האוצר. תפריד רגע בין הדברים, נגיד שכתוב כאן רשות ניירות ערך. גם אם זה כתוב, השוט כאן הוא שהמטרה היא לא לדלל את הבעלים, המטרה היא להוריד עמלות ולהכניס בעלים וחברים חדשים. אנחנו מעלים ספק שהרפורמה, עם כל הכוונות הטובות - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני וחברים אחרים כאן, להבנתי. מעלים ספק האם הרפורמה תשיג את מטרותיה. מכיוון שעדיין קיים פוטנציאל ניגוד עניינים בהחזקות הבנקים כבעלים של הבורסה לניירות ערך בישראל, השוט הזה יכול לגרום לזה שכיוון שהם לא ירצו להיות מדוללים פחות מ-5%. לכן אני רוצה את זה בחוק.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הניסוח אמר: "בתוך שלוש שנים ייבחן, בדגש על כניסת חברים או בעלים חדשים לבורסה וירידה בעמלות השונות, במידה ויתרשם כי התחרות אינה מספיקה ניתן יהיה להוריד את שיעור ההחזקות של הבעלים מתחת ל-5%".
שגית אפיק
¶
ויתר החברות – אפשר גם לדלדל אותן אצלך בחוק? יש לכם את זה, או שאחרי שאפשר יהיה רק לבורסה אז יגישו בג"ץ נגד הסעיף הזה?
ירועי פולקמן (כולנו)
¶
יש הצדקה מיוחדת לדבר על אחוזי הבעלות של הבנקים בבורסה לניירות ערך, הצדקה עקרונית ומקצועית. זה מוצדק מקצועית. אין פה דיון על אפליה. החזקת בעלות בבורסה של בנקים – יש לה משמעות מיוחדת.
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה, אני רוצה להכניס אותך לפרופורציה הנכונה – אנחנו בהצבעות. יש לך הערה על ההסתייגות שהיתה פה?
עפר ארז
¶
אני מבין, אני רוצה לחזק את מה שחבר הכנסת פולקמן אומר כי כמו שזה כתוב היום, חברי הבורסה ימשיכו לשלוט בקרטל העמלות שהם עשו נגד הציבור. הציבור הרחב משלם פי עשרות ממה שמקובל בעולם היום.
אייל דותן
¶
רק משפט. אני חושב שברגע שהוסיפו בסוף החוק, בישיבה הקודמת, את ההפרדה בין ההון לבין השליטה ובאו וקבעו שכל עוד כל חברי הבורסה, לא רק הבנקים, מחזיקים יותר מ-50% מהבורסה, יותר ממחצית מהדירקטורים יהיו דירקטורים בלתי תלויים שלא ימונו על ידי האסיפה – שם לכאורה לשיטתכם יש כוח לחברי הבורסה למרות שהם לא מצביעים ביחד – אלא ימונו על ידי הוועדה הבלתי תלויה, ולכן אין חשש ואני מסכים עם חברת הכנסת שאמרה שצריך הפרדה בין ההון לבין השליטה.
נילי אבן-חן
¶
משפט. אני לא מבינה למה יש פחד. אם מדברים על המטרות והם אומרים שהם יעמדו במטרות אז לא צריך להיות פחד לדיווח אחרי שלוש שנים, ואם הם לא יעמדו במטרות אז להוריד את ההחזקות האלה.
נילי אבן-חן
¶
על ההחזקות של ה-5%, להוריד את ה-5%. מלכתחילה צריך להבין שאין לזה אח ורע בעולם שהבנקים מחזיקים במניות הבורסה, אנחנו הולכים פה למודל מיוחד למדינת ישראל.
נילי אבן-חן
¶
והדבר הנוסף – אם מדברים על דיווח, לא דיברתם מה יהיה בכלל בתוכן הדיווח הזה, דיווח על מה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בהחלט, אם היא לא מוסכמת. אני חשבתי שהיא מוסכמת על יו"ר הוועדה, אבל אם היא לא מוסכמת אז כן.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
בתוך שלוש שנים – מה שאני ביקשתי, להוריד אותם לאפס? שאפשר יהיה להוריד לאפס?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בדגש על כניסת חברים – ניסחתי את זה קצת אחרת – ובעלים חדשים. במידה ויתרשם כי התחרות אינה מספיקה ניתן יהיה להוריד את שיעור ההחזקות של הבעלים מתחת ל-5%, לא לאפס, לקבוע שיעור אחר. גם לאפס, אבל מתחת ל-5%.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
שמוליק, אתה צריך לתת תשובה לעניין הזה – מה בסמכותך לעשות אם זה לא יקרה. זה הכול.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני מוכן לתקן את ההסתייגות כך שהיא תהיה באופן כללי כרגע לרשות ואני אתן הסתייגות נפרדת על שר האוצר בנפרד. אם אתם תומכים בזה, אני אעשה הסתייגות אחרת, בנפרד, את ההסתייגות של ה-5%.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להבין מיושב-ראש הרשות: אם יתברר, היפותטית, שבאמת אחרי שהורדנו את ההחזקות ל-5% הבנקים כן עובדים ביחד ומנצלים את האחוזים המשותפים שיש להם, את ה-25% שלהם, או יחד עם גורמים שיש להם אופציה להגיע למצב שהם מנצלים את כל ה-35% שלהם כגרעין שליטה אחד – מה באמת האופציות לעשות עם זה?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני חושב שאני יכול לפתור לכם את הבעיה. כולנו מבינים את העניין עם ה-5% ויש רצון – אם אנחנו רואים שזה בעצם לא מגיע למה שרצינו ב-5%, שיקול הדעת הוא של שר האוצר, או מי הגורם שיקבל את שיקול הדעת על זה. אני מבין שפה הוויכוח.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושבת ששאלת השאלות היא מי הם בעלי השליטה ואיך נקבעת השליטה? 25% בחוק אחר נחשב בעלי שליטה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אורלי, אני באמצע שאלה, שניה. אני רוצה להבין מה היתירות שלך, מבחינתך, שמוליק, אם אתה מגיע לשנתיים לאחר מכן ואתה רואה שזה לא השפיע לטובה, לא על הסחירות בבורסה, לא על העמלות בבורסה, על כל המטרות שבעצם המהלך הזה מנסה להשיג. מה בעצם אתה, באותה נקודת זמן, חושב שנכון לעשות? עזוב כרגע את החקיקה, בוא נתנהג כאילו הרפורמה לא השיגה את מטרותיה – מה אתה חושב שאז הפתרון?
שמואל האוזר
¶
אני רוצה שוב להגיד: יש איזושהי הנחה לא נכונה שהבנקים ובתי השקעות חד הם – זה לא נכון. בתי השקעות ובנקים זה משהו אחר. יש הנחה לא נכונה שהבנקים הם חטיבה אחת. חלק מהבנקים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
למה לא? אנחנו רואים את זה בריבית על המשכנתאות. יותר מאחדות כזאת עוד לא ראיתי.
שמואל האוזר
¶
אני רוצה לתת תשובה לחברת הכנסת מיכאלי. יש גם הגבלים עסקיים, אסור להם לתאם, אסור להם לדבר. בנק הפועלים לא מדבר כמו בנק לאומי, ובנק בינלאומי לא מדבר כמו בנק אחר – אסור להם.
שמואל האוזר
¶
זו בעיה אחרת. תראו, עשו הרבה רגולציה שקשורה – ועדת בכר, ועדת זקן ועוד – ועדיין העמלות גבוהות. זו המפכה שתשנה את מבנה העמלות. זה מה שיביא ברוקרים זרים כי אנחנו נוריד את החסמים האלה. עכשיו קיבלנו עוד איזושהי הסתייגות.
שמואל האוזר
¶
אנחנו נביא את כולם, תהיה תחרות, התחרות הזאת תוריד בעשרות-מאות מיליוני שקלים. אנחנו חייבים להאמין בזה. אני אומר את זה לא רק בגלל שאנחנו מאמינים בזה, לא רק שבאנו ושמנו את כל השלייקס האפשריים שבאמת לא נודעו באף מקום אחר, אלא משום שאנחנו יודעים שאנחנו שוק - - -
שמואל האוזר
¶
כל השווקים, גם בגודל שלנו, באירופה – נורבגיה, שוודיה ומדינות אחרות – הם בגודל של הבורסה, בגודל של האוכלוסייה הם דומים לנו, כל כולם הביאו למקום יותר טוב מבחינת התחרות. לכן אני מאמין שהתחרות – שום רגולציה שהם ניסו לעשות, משמעותית ככל שתהיה, לא הצליחה לשנות את זה כמו שאני מאמין שזה מה שזה יעשה.
נירית איבי
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להציע הצעה שאולי חברי הכנסת ואדוני היושב-ראש יסכימו אתי. יש דיווח, הדיווח הגיע לוועדה. לעניות דעתי, במידה והדיווח לא יובא, או לא יוסבר, או לא יגיע למימוש מטרות החוק, הוועדה תבוא ותחליט כיצד להתנהל עם החזקות ואז יקבע מודל דילול, שהדילול יהיה – אם חוששים גם מהבנקים וגם בתי השקעות, שדרך אגב, אני חושבת שאין להם אותם אינטרסים – מודל הדילול יקבע בעתיד.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, אני אגיד לך מה משותף כאן לכולם. קודם כל, צריך להגיד, מר האוזר, שיש פה הרי – לא רק פה, בכנסת בכלל – לבנקים תמיד נציג שמייצג את הבנקים. זה לא שבא נציג של בנק לאומי, נציג של הבנק הבינלאומי ונציג של בנק הפועלים – יש מישהו שמייצג את הבנקים אז אנחנו לא יכולות להתעלם מזה שיש להם אינטרס משותף ופעולה משותפת. זה ממש פשיטא. זה טקסט, זה לא סאב-טקסט. זה הדבר עצמו. זה דבר אחד. לכן, בגלל שהמציאות מוכיחה שהתחרות לא תמיד פותרת כל דבר – למרות שאני מבינה את האמונה שלך בתחרות, היא כמו האמונה של הרב גפני פה בקדוש ברוך-הוא, זה בערך אותו דבר, בעוד שאצל הרב גפני אין לי אפשרות להגיד אם בעוד שלוש יתברר שאין אלוקים, אצלך יש לי אפשרות להגיד אם בעוד שלוש שנים יתברר שהתחרות לא עובדת.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני אומרת שהוא לא משכנע אותי. להגיד: אני מאמין שזה יעבוד – אני אומרת: מאה אחוז, אני נותנת לך את האמונה שלוש שנים. אני מציעה בדיוק את מה שפולקמן. פולקמן ואני אומרים את אותו דבר: בואו נעשה איזו תחנה שאם זה לא עובד, מה קורה אז. אני פתוחה להצעות. אנחנו הצענו הצעות - - -
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לא, אז הכנסת יכולה לשנות את החוק. את זה לא צריך לכתוב בחוק, זה נתון. לא צריך לכתוב בחוק שהכנסת יכולה לשנות את החוק.
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה, אורלי. אני לא נתקלתי בתופעה כזאת. מגיע איש המקצוע בעניין הזה, מדברים וכולם מסכימים שצריך לעשות מהפכה בעניין, צריך שהעסק הזה יעבוד כיוון שאחרת אנחנו מגיעים להתרסקות מוחלטת. אנחנו דנים כאן כבר חצי שעה על השאלה מה יקרה אם זה לא יצליח. אומר שמוליק האוזר: לפי דעתי זו המהפכה הנדרשת. מה יקרה אם זה לא יצליח? הוא בא בעוד שנה לכאן – לא משנה, מתי שאנחנו קובעים – והוא יאמר: זו תמונת המצב, אלה העובדות, יתברר לנו שהכול כשל. מה עושה כנסת נורמלית?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה עשינו עם הכשלים של דוח בכר? היה לו רציונל, היה אמור להוריד את העמלות. בסופו של דבר, כשנתקלנו, המציאות קצת יותר גדולה מכול התסריטים שהוצגו פה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב מראש, כאשר אתה בא ואומר: אני לא יכול להסתכל על הבנקים - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להסביר את הרציונל של מה שאני מציעה אז תיתן לי שתי דקות, אני באמת מתנצלת. כאשר אנחנו באים ואומרים: המהפכה הזאת באה להחזיר שחקנים, או להביא שחקנים חדשים, לפתות אותם להגיע, ליצור איזושהי תחרות, לא באמת יצרנו פה משהו חדש, כי בסופו של דבר לבנקים יש אינטרס זהה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מה גם שהשחקנים הראשיים לא רוצים להכניס שחקנים חדשים. אם מישהו פה אומר שאין תיאום או איזושהי התנהגות בין הבנקים – מספיק שילך לראות מה קורה עם הריבית על המשכנתאות, שהיום הממונה על ההגבלים גם בודקת אם לא היו תיאומים, אם לא ניצלו את הוראות הבנק המרכזי כדי לתפוס טרמפ על העגלה ולעלות, והרוויחו עוד 5 מיליארד שקל בשנה. זו התוצאה. בסופו של דבר, אם אנחנו נותנים להם 5% זה בעצם מקבע את העניין של 25% בעלי שליטה. איך הם יכניסו, מה הם יכניסו – יכול להיות שהרציונל של האוזר פה - - -
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא. מה שאני אומרת הוא שמראש אנחנו צריכים להגביל פחות מ-5% ולעשות את התחנה – אני מסכימה לגמרי עם פולקמן ועם מרב – והיה והתחזיות שאנחנו רואים לא תתממשנה, איזו אפשרות יש לנו בנקודת זמן שאפשר עוד לתקן.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, רק התייחסות של משפט – גם ברפורמה של כרטיסי האשראי, כשהיה דיון על התשתיות הטכנולוגיות, עשינו את אותה אמירה "מה אם לא". הרי היתה אמירה שיהיה קונה-מוכר מרצון, ואמרנו: אם לא ילך, יהיה מנגנון אחר. גם פה, כל הטענה היא שלא יהיה דיווח ואז נפתח אותו. אדוני היושב-ראש, יש ערך בהכוונת ההתנהגות, כי תבין שאם כבר ממחר הבנקים יידעו שאם קיימת האופציה, שהיא מטרת רפורמה, שהורדת עמלות וכניסת שחקנים לא תושג, יהיה שסתום שמאפשר – נעזוב רגע מי – להוריד עוד את האחוזים, יהיה להם אינטרס מראש, from day one. לכן, אם ניפגש כאן עוד שנה, הם יגידו: חברים, בעוד שנה, בעוד שנתיים נפתח את זה, שינוי חקיקה, לא שינוי חקיקה.
לכן, האירוע של השסתום הוא כן מקובל, אדוני היושב-ראש, עשינו אותו בעוד חקיקות, עכשיו עם "בזק", עם הרפורמה בכרטיסי האשראי. אנחנו שמים שסתום שאומר: אם מטרת הרפורמה לא מושגת אפשר לעשות את התיקון הזה במנגנונים שלא דורשים שינוי חקיקה. לכן, הסעיף הזה הוא סעיף שסתום, שיכול להיות שלא יצטרכו אותו והבנקים יישארו בעלים אבל הם יצטרכו להוכיח שהמטרות הושגו. הם יבואו לוועדה עוד שנתיים ויגידו לנו: חברים יקרים, הריביות ירדו, תיראו, הן דומות למקובל ב-OECD, נכנסו "איקס" שחקנים ובא לציון גואל.
שרה קנדלר
¶
אני רוצה רק להגיד דבר שאולי לא כולם מכירים פה – את ההוראות של חוק ניירות ערך. אם הבנקים פועלים במשותף אז רואים בהם בעלי שליטה במשותף ואז הם יצטרכו לקבל היתר שליטה והם לא יקבלו והם יצטרכו להוריד בהחזקות שלהם. זאת אומרת, יש לנו את הכלים, לא רק לרשות ההגבלים, גם לרשות ניירות ערך, אם אנחנו רואים שהם מצביעים ביחד, הם עושים את הכול משותף, אז הם מחזיקים ביחד ואז הם צריכים לבוא להוציא היתר. שר האוצר לא ייתן להם היתר שליטה ואז הם יצטרכו להוריד את ההחזקה. לכן, אין שום בעיה ביישום. לנו יש כבר את הסמכויות מובנות בחוק.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
גפני, למה לא להכניס את השסתום שאומר שיו"ר הרשות, אם תרצה אפילו באישור ועדת הכספים, יכול, בלי שינוי חקיקה – אם לא עומדים במטרות הרפורמה כפי שהגדרנו אותן – לתקן את אחוזי הבעלות?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
קודם כל, לגבי שתי ההסתייגויות האחרות – אני מבין שהן נפתרו, ממילא היתה הסתייגות הדיווח ואני מקבל את זה, אז את ההסתייגות השנייה אני אוריד; ולגבי ועדת האיתור, סוכם שעומד בראשה שופט.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
תכף הוא יגיד מה הוא מציע. אני כן אגיד, כדי לעשות את זה בנפרד, שבאותם סעיפים שאני, אדוני היושב-ראש, מבקש להוסיף את שר האוצר – יש כמה סעיפים פה בחוק, אני יכול למנות אותם, אני חושב שהייעוץ המשפטי יודע – אני כן אבקש בהסתייגות, אני שם את זה רגע בצד, נדבר על זה עד ההצבעה לצורך העניין, שבאותם סעיפים, כפי שמצוין פה בנוסח בעמוד 3 בסעיף 1, איפה שרשום, זה יהיה בהסכמת או באישור שר האוצר, עם התייעצות, עם כל מה שכתוב כאן.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אמרתי, יש כאן שני עניינים: את היעדים של הרשות ניירות ערך ואת היעדים לתחרות בשוק, ולכן אנחנו רוצים את האיזון הזה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
היא מונופול, ובהתעסקות במונופול, אם אתה יודע את זה, יש כאן אירוע שצריך להוציא אותו לדיון של הרגולטור כי זה מונופול. אבל את זה אני רק אפריד בהסתייגות שזה יהיה דיון אופליין עד הדיון במליאה.
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. מה אני אעשה? אני נולדתי תמים אבל כאן בכנסת התברר לי שהחיים הם לא כאלה. אנחנו לא נספיק לסיים את זה, אנחנו צריכים לטפל גם בעניין של העובדים. כל ההתנהגות הזאת לא בסדר, לא של ההסתדרות ולא של האוצר. היא לא בסדר. זה כאילו הכנסת פה היא משהו כזה שמחליפים אותו – אני לא יודע מה. אני אבקש ממנהל הוועדה לזמן את את אבי ניסנקורן, את שי באב"ד, את נציג העובדים, את שמוליק האזור ומנכ"ל הבורסה לישיבה אצלי בחדר לגבי הנושא של העובדים. לאחר מכן אני אכנס את הוועדה, לא חשוב מתי זה יהיה, ואנחנו נצביע על ההסתייגויות. נמאס לי מהעניין הזה.
לצערי הרב, אני מבין מה קרה פה, יש דיון לגופו של עניין, יש שוני בהתייחסות לרשות ניירות ערך מההתייחסות לאגף שוק ההון, הכול צריך להיות פה מעוות, צריך להיות שונה. אין לי ספק בכלל שאם אנחנו נוריד מה-5% - ניפול בבג"ץ. לא ניתן להסביר מה זה שונה מהביטוח, מה זה שונה מאגף שוק ההון, לא נדע להסביר. אני לא יודע להסביר. הבורסה עומדת בפני התרסקות. אני דורש מהאוצר – אני אביא את זה גם להצבעה – לבטל את המס היסף על הבורסה באחוז אחד. אני אביא את זה להצבעה.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אדוני, סליחה, זה לא נכון. זה לא אותו דבר כמו בביטוח כי יש פה פוטנציאל להחזקה מצרפית. זה לא אותו דבר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש פה בעלי אינטרסים משותפים, אנחנו רק מנסים לייצר מצב שבו לא תהיה קבוצה של אינטרסים שיהפכו להיות גוף אחד.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני אבקש, היות ויש החלטה בעניין הזה, להצביע. נעביר את החוק – נעביר; לא נעביר – לא נעביר. אני מקווה שנעביר. נביא את כל הדברים להצבעה, נסיים את הדיון עם העובדים. צריך לקבוע, אם אפשר לקבוע עוד היום. אני רוצה שכולם יהיו. אני רוצה לסיים את העניין הזה. החוק הזה כבר באמת מתחיל לעצבן אותי. הוא כבר מגיע לממדים שמתברר – טוב, עדיף לא לדבר. אני אביא את זה להצבעה אחרי שנגמור את העניין של העובדים. אני חשבתי להצביע היום ולהגיש רביזיה עד שיסתיים העניין של העובדים אבל מתברר שגם להצביע אני לא יכול. העובדים זה כנראה הולך להיות הסעיף – לא הכי בעייתי. אני מקווה שהבעיה הזו תיפתר ולכן אני דוחה את ההצבעה. אני אביא את זה להצבעות, מי שעומד על הסתייגויות יעמוד על הסתייגויות, אני לא הולך לנמק יותר. אמרתי את דעתי, אני נגד, זה לא צריך להיות שונה מכול דבר אחר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אני הנחתי את ההסתייגויות מזמן בכתב אצלכם – אז אנחנו נצביע עליהן בלי לנמק אותן?