ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/02/2017

מעקב אחר יישום חוק העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס"א-2001

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 328

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט

יום רביעי, ה' בשבט התשע"ז (01 בפברואר 2017), שעה 9:00
סדר היום
מעקב אחר יישום חוק העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס"א-2001
נכחו
חברי הוועדה: מיכל רוזין – מ"מ היו"ר

זאב בנימין בגין

אורי מקלב
מוזמנים
הדס גבריאל זני - ממונה ארצית נפגעי עבירה, סיוע משפטי, משרד המשפטים

נעה לוזנר - משפטנית, משרד המשפטים

אמיר אדרי - רכז ביטחון פנים אגף תקציבים, משרד האוצר

אפרת ליפשיץ פרקש - ע' יועמ"ש בט"פ, המשרד לבטחון פנים

גלית מנגמי - יועמ"ש יח' צור שב"ס, המשרד לבטחון פנים

מיה כהן פרידמן - ק' יעוץ וחקיקה נוער באח"מ, המשרד לבטחון פנים

ליאורה סולטן - ר' חוליית ייעוץ וחקיקה מידע פלילי, המשרד לבטחון פנים

ירון קדם - ר' חוליית מוסדות חינוך, המשרד לבטחון פנים

דוד שוורץ - סגן ממונה על הביטחון במשרד הבריאות, משרד הבריאות

דליה מזרחי - כוח אדם בהוראה, משרד החינוך

בלה רדונסקי - ממונה ייעוץ משפטי, משרד החינוך

מאיה אסייג - מרכזת סינון בטחוני באגף הביטחון, משרד החינוך

אריה מור - מנהל אגף הביטחון, בטיחות ושע"ח, משרד החינוך

אודיה איפרגן - עו"ד, משרד הרווחה

נורית כהן זדה - מפקחת ארצית, משרד הרווחה

שמעון שי שלום גז - מפקח ארצי בשירות לאזרחים ותיקים, משרד הרווחה

אורן פז - פרקליט, פרקליטות המדינה

כרמית פולק כהן - יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד

יפעת עמית - ראש תחום עבריני מין, הרשות לשיקום האסיר

דנה קייזר - מנהלת מקצועית - התחלה חדשה

ערגה שמיר גוטליב

ייעוץ משפטי
נעמה מנחמי
מנהל/ת הוועדה
אסף פרידמן
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט

מעקב אחר יישום חוק העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס"א-2001
היו"ר מיכל רוזין
בוקר טוב, אני מתכבדת לפתוח את הישיבה. אני מתנצלת על הפקקים. תודה רבה, שר התחבורה. קודם כל, תודה רבה שהגעתם הבוקר. אנחנו ממשיכים בדיוני המעקב שלנו על יישום חוק זכויות נפגעי עבירה, והפעם אחד החוקים החשובים במניעה והגנה על הציבור מפני עברייני מין לאורך השנים, אני חושבת. לאורך השנים החוק הזה התעבה בהצעות חוק פרטיות שונות - חלקן הייתי מעורבת, חלקן ליוויתי גם עוד בתפקידי הקודם וגם כחברת כנסת.

בוקר טוב לחבר הכנסת בגין.

אנחנו ממשיכים עם החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים. המטרות שלנו הן מאוד ברורות בדיון הזה: אחת, קודם כל לעקוב אחר אכיפת החוק. אני אומרת את זה בכל דיון של הוועדה שאני מנהלת פה, ומכאן גם החשיבות שאני רואה בדיונים האלה. זה לא דיונים של כותרות; זה דיונים שבאים באמת לומר: חוקקנו, קבענו – מה נעשה עם זה? מה קורה בסופו של דבר? אנחנו מחוקקים חוקים נפלאים. איך אנחנו עוקבים ומיישמים בסופו של דבר?

דבר שני, אני יודעת שיש תזכיר חוק שמתעכב – נאמר זאת בלשון המעטה – כבר מספר שנים, של תיקונים חשובים מאוד שצריכים להיעשות בחוק. נעלה את זה פה על השולחן היום - לפחות חלק מהדברים הנדרשים, ונראה עם גורמי השטח, האם זה באמת נדרש. אנחנו נרצה לשמוע מהמשרד לביטחון פנים, מדוע זה מתעכב, ומהן הדילמות שבהן הם נתקלים ובשל כך החוק לא מקודם. נשמע מהמשטרה בעיקר את אתגרי האכיפה.

ברור לי גם שהחוק לא הטיל ושלא ניתן לדרוש מגורמי האכיפה, להיות היוזמים בעניין, כלומר אלה שפונים למוסדות לבדוק אלא הנוהל הוא הפוך - מוסד מחויב על-פי החוק לבדוק. אבל כן הייתי רוצה לדעת, האם נעשים אילו שהם צעדים של הדרכה, עדכון, יידוע של המוסדות, תשומת לב. יש לנו הרבה מאוד חוקים וכללים. אני יכולה לחשוב על מנהלי בית ספר – יש להם רשימות ארוכות, כל שבוע יוצאים חוזרי מנכ"ל, שאומרים לעשות כך או לעשות אחרת.
אורן פז
יש חוזר בנושא.
היו"ר מיכל רוזין
ברור, אבל מנהל בית ספר נכנס לתפקידו, הוא בטח קורא ככה חוזרי מנכ"ל שצריך ללמוד אותם, והאם נעשים גם עבודת יידוע ומניעה מצד גורמי האכיפה ולא רק התפקיד שהוטל עליהם האקטיבי, להיענות לבקשות האישורים.

אף פעם חוק הוא לא מושלם. החוק ודאי לא מתייחס לכל אותם עבריינים שלא נתפסו, לא הורשעו, ולכן אנחנו עדיין נהיה חשופים לפגיעות. אני תמיד אומרת, כל מי שמדבר אתי – פגיעות מיניות יהיו, בכל מקום, לצערי, במרחב הפרטי, בבית, במרחב הציבורי. השאלה בסופו של דבר – האם אנחנו עושים את המקסימום גם למגר את התופעה, גם להגן על הציבור, וגם לדאוג לכך שאם כבר נפגעו, איזה מענה יקבלו, איזה שיקום ואיזה יחס.

במעטפת הזאת אני רוצה להתחיל. אתחיל עם היועצת המשפטית של הוועדה – תני לנו סקירה עד היום איך החוק. אני מבינה שגם קיבלנו דיווח מהמשרד לביטחון פנים, כנדרש בחוק, לגבי עברייני מין נשים, שכרגע אין דרישה אקטיבית לבקש את המידע אלא דיווח של המשרד לביטחון פנים. קיבלנו תשובה בעניין? לפניך? אז גם על זה - נעמה, תתחילי, ונעבור לביטחון פנים ולגורמי השטח.
נעמה מנחמי
חוק מניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, התשס"א-2001 הוא אכן חוק שעבר הרבה מאוד תיקונים בכנסת, בעיקר תיקונים פרטיים. החוק מדבר על שתי אוכלוסיות: על עברייני המין עצמם חל איסור לעבוד באותם מקומות. מדובר ברשימה מאוד רחבה של מוסדות שעוסקים בקטינים, חסרי ישע, שגם הגדרת חסר ישע היא הגדרה מאוד רחבה, כולל אנשים שבשל מוגבלות גופנית או שכלית או נפשית הם נדרשים להגנה, תשושי נפש – רשימה מאוד ארוכה גם של מוסדות וגם של גורמים שעליהם מגנים. אז כאמור האיסור הראשון הוא האיסור על עבריין המין לעבוד באותם מקומות. האיסור הזה חל על גברים ונשים כאחד.

החלק השני של החוק, כפי שציינה יושבת-הראש, הדרישה של בדיקה על-ידי המוסדות עצמם – אותם מוסדות שמעסיקים, וכאן הדרישה היא רק על גברים - נכון להיום – דרישה לבדוק, האם האנשים שאמורים להיות מועסקים אצלם, הם הורשעו בעבירת מין.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
איך נעשית הבדיקה? מה היכולות? מה המגבלות על הבדיקה?
נעמה מנחמי
הבדיקה נעשית על-ידי קבלת אישור מהמשטרה, כשהאישור יינתן, אם אותו אדם לא הורשע בעבירת מין, או אם חלפה אותה תקופה שרשומה בחוק. מדובר על עשרות ואולי מאות, לדעתי, של אישורים בשנה. תכף נקבל את הדיווח של המשרד לביטחון פנים על מספר האישורים שניתנים בכל שנה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
האם יש מספרים על מספר האישורים המתבקשים? האם אנחנו יודעים על מוסדות שבהם התקבלו עובדים במספר מסוים, אבל לא נזקקו לבדיקתם? זה נתון קצת יותר קשה אולי להשיג.
היו"ר מיכל רוזין
האם החוק מחייב?
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אני מבין. האם יש דרך לשאול, מהו המספר הכולל של אנשים שהתקבלו לעבודה בעשור האחרון, בחודש האחרון במוסדות המנויים בחוק? כמה בקשות בכלל הוגשו? שתהיה לנו הערכה כלשהי. אני יכול לראות קושי אנושי מצד מנהל מוסד שהתקשה בגיוס עובדים – או מתרשל או לא רוצה או שכח. כי זו הדרך העיקרית שבה יסתננו אנשים, כשכבר הגענו למוסד שמבקש, אז כבר מחצית הדרך ויותר נעשתה.
נעמה מנחמי
זה חלק מהסיבה שאנחנו כאן. תכף נשמע גם מהמשרדים עצמם – לכל משרד יש הקשיים שלו. למשל, במשרד החינוך היה בעבר קשיים עם מורים מחליפים ועם קיטנות. הדברים, בין היתר – בשביל זה אנחנו נפגשים.

נציין עוד דבר אחד לפני שנעביר את הכדור למשרד לביטחון פנים, שייתן לנו רקע של מספרים – הדרך השלישית של עבריין מין להיות מועסק באותם מקומות זה על-ידי קבלת אישור מוועדת הפטור שבודקת את המסוכנות שלו, אבל נציין שוועדת הפטור יכולה לתת אישור גורף ולא אישור שתפור למידותיו של אותו אדם – מה שכמובן מקשה את הפעילות שלה.

בנוסף אציין - כן אני מבקשת שנזכור שהחוק הזה תמיד נמצא במתח בין הרצון להגן על הציבור ככל הניתן, לבין הרצון להשאיר גם לעברייני מין מקומות שבהם הם יוכלו לעבוד. האינטרס שלהם לעבוד הוא גם האינטרס שלנו, כי אנחנו רוצים שהם יוכלו להשתקם. עבריין מין משוקם הוא הרבה פחות מסוכן. אני כן רוצה שנזכור את זה ברקע הדיון, כי החוק הזה באמת, כפי שציינה יושבת-הראש, הוא הולך ומתעבה עם השנים, אבל גם את זה יש לזכור.
היו"ר מיכל רוזין
לחלוטין, ואנחנו גם זוכרים את זה, וגם את זה שבסוף אנחנו מתעסקים – חבריי חברי הכנסת - בהגנה על הציבור מפני קבוצה מאוד מצומצמת שכבר נתפסה, הורשעה, חלקה הגדול גם מפוקחת. ומצד שני, זה לא ימנע הרבה מאוד- - -
דנה קייזר
וגם מטופלת. שמי דנה קייזר – אני מנהלת מרכז לשיקום מונע, לפי חוק ההגנה על הציבור.
היו"ר מיכל רוזין
כן. לפני שאתן למשרד הפנים לענות על השאלות – קודם כל, השאלה של חבר הכנסת בני בגין היא מצוינת, כי היא בדיוק מראה את הבעייתיות שאנחנו לא יודעים – אתם תדווחו כמה פנו; אנחנו לא יודעים מתוך כמה, ולהסיק מכך כמה לא פנו, אבל כן עוד כמה נקודות שאני רוצה שתתייחסו אליהן: אחת, הנושא של קטינים פוגעים, בין אם הוא שוחרר כבגיר ובין אם הוא קטין פוגע - גם על זה אנחנו צריכים לקבל תשובות. אני מבינה שחלק מתזכיר החוק עוסק בכך.

נושא ועדת הפטור – האם פנו בכלל לוועדת הפטור? כמה קיבלו פטור? כמה קיבלו פטור לעבוד במקומות מסוימים למרות שהחוק אוסר עליהם?

חידוש אישורים – היום זה לכל החיים. האם אתם רואים צורך שדברים ישתנו? אדם התחיל לעבוד במקום העבודה, למשל, ותוך כדי שהוא עובד במקום העבודה הוא עובר תהליך משפט פלילי, ולא תמיד מקום העבודה יודע על כך - בנושא עבירות מין. הוא כבר ביקש בשביל האדם בשביל חמש שנים, הוא קיבל תעודת יושר, הוא אב בית במעון חוסים, והוא עכשיו עובר משפט. מקום העבודה לא חייב לדעת על זה, לא מדווח למקום העבודה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
והוא לא מורשע.
היו"ר מיכל רוזין
נגיד הורשע וקיבל עבודות שירות או משהו אחר. מה קורה במקרים האלה? האם אתם חושבים שיש צורך בחידוש רשיון, אישור, או איך פותרים את הנושא הזה באופן אחר?

נושא של קבלני כוח אדם, בתי חולים שמעסיקים קבלני כוח אדם. היו פגיעות קשות מאוד של עובדי תחזוקה, אפילו אחים בתוך בתי חולים, ואז טען בית החולים: אנחנו לא העסקנו אותו – זה קבלן כוח אדם העסיק אותו – הוא היה צריך לבדוק. אנחנו יודעים שהרבה מאוד מהרווחה, מהבריאות, מהחינוך היום – מה לעשות, יש הפרטה, בניגוד לדעתי האידיאולוגית הפוליטית, אבל יש הרבה מאוד הפרטה. הדברים הללו חייבים להילקח בחשבון.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מה אומר החוק לגבי עובדי קבלן?
היו"ר מיכל רוזין
תכף נעמה תסביר. לאט-לאט מחילים בחוקים השונים בכנסת, אגב, אחריות לא רק על המעסיק הראשי אלא גם על קבלני כוח אדם.

ועוד נקודה היא הנושא של אנשים פרטיים. יש דרישה, שאני מעלה אותה פה בשולחן, אך אני שמה עליה סימן שאלה גדול, וזה אנשים פרטיים, שמבקשים את האפשרות החוקית, לפנות ולקבל מידע, כי היום - למה יש החוק הזה? כי בהבדל מארצות הברית, אין לנו חוק מייגן. אנשים שהורשעו, וטוב שכך - אני תומכת בכך – אין מרשם של עברייני מין שמפורסם לציבור, כפי שיש בארצות הברית, למשל, או במדינות אחרות. אני ת שזה לא צריך להיות. לכן כן חוקקנו שאותם מקומות, שבהם יש ילדים, כן תהיה אפשרות למקום העבודה, לפנות ולבקש את המידע.
אומרים הורים
אני רוצה להעסיק מטפל, להעסיק גנן בגן ילדים פרטי, בפעוטון, במשפחתון, אני רוצה להעסיק מסיע שיסיע את הילדים כל יום לבית הספר הסעה משותפת – האם אני יכול לפנות כאדם פרטי – אני לא מוסד ציבורי – ולבקש מידע? נכון להיום, לפי החוק, אי-אפשר לקבל את המידע הזה. זאת שאלה, האם צריך להרחיב את החור בעניין הזה. אני מעלה את השאלות האלה. המשרד לביטחון פנים, בבקשה.
אפרת ליפשיץ פרקש
אני אפרת ליפשיץ מהלשכה המשפטית מהמשרד לביטחון פנים. נתחיל בנתונים. את הנתונים יציגו חברותיי מהמשטרה. רק אציין שמדובר בשני סוגי נתונים: אחד, בנתונים שהשר מחויב להעביר אחת לשנתיים, לפי סעיף 13 לחוק – אלה נתונים לעניין התחולה לגבי נשים.
היו"ר מיכל רוזין
והוא העביר אותם.
אפרת ליפשיץ פרקש
שנשמע אותם מהמשטרה; והנתונים השניים, שלא מחויבים לפי חוק להעביר אותם, לקראת הישיבה בוועדה אספנו לעניין מספר האישורים שמוצאים כל שנה. מדובר באלפים – לא במאות ולא בעשרות – וחברותיי מהמשטרה יוכלו לפרט בעניין הזה, והשאלות אחר כך.

נתחיל עם הנתונים ונענה על השאלות אחר כך?
היו"ר מיכל רוזין
כן.
ליאורה סולטן
עו"ד ליאורה סולטן-יעבץ. אני ראש חוליית ייעוץ וחקיקה במדור מידע פלילי. כעיקרון, אספנו נתונים לבקשת המשרד לביטחון פנים. לשאלת חבר הכנסת בני בגין, הנתונים האלה הם אולי יענו מעט על השאלה, אם כי לא על כולה.

החלוקה של הנתונים שנעשתה על-ידי היא לפי כותרות של אבטחה, בריאות, חינוך. אם ניקח למשל את מערכת החינוך, זה יכול להיות במגוון אפשרויות – מגני ילדים עד מוסדות החינוך התיכוניים, היסודיים, וגם כל מקום שנמצאים שם קטינים ומתחנכים. כלומר זה הפילוג. זה לא רק משרד החינוך – וכך גם שאר הנתונים – רווחה, תחבורה, אבטחה, שהיא בכל המוסדות, שיהיו שם קטינים וחסרי ישע, כפי שהסבירה היועצת המשפטית.

הנתונים שאספנו הם שלוש שנים אחורה – 2014, 2015 ו-2016. בעצם ביצענו השוואה. למשל, כל מה שקשור במערכת החינוך, מבחינת אישורים, ב-2014 היו 77,736 אישורים שניתנו.
היו"ר מיכל רוזין
רק גברים, לא כולל נשים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אלה גברים שהתקבלו לעבודה באותה שנה?
אורן פז
שמעוניינים.
ליאורה סולטן
נבדקו. התקבלו – אני לא יודעת.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
שבעקבות בקשותיהם לעבודה.
ליאורה סולטן
נכון. זה לא אומר שהם התקבלו לעבודה. סדר גודל.
היו"ר מיכל רוזין
אני חושבת שההפתעה היא שיש כל כך הרבה גברים במערכות החינוך. אם זה היה נשים, היינו אומרים: ברור, אבל הפתיע את חבר הכנסת בגין וגם אותי שכל כך הרבה גברים רוצים לעבוד במערכת החינוך.
ליאורה סולטן
אני שוב מדגישה - מערכת החינוך – זה במגוון אפשרויות.
היו"ר מיכל רוזין
הבנו לחלוטין.
ליאורה סולטן
לאו דווקא להיות רק מחנך או מנהל בבית הספר.

אני ממשיכה עם האישורים. בשנת 2015 – 89,755. זה יכול להיות על אותו אדם, כי החוק היום בעצם מורה על אותו אדם – נניח, עובד במוסד אחד, ולא צריך לחדש את האישור, אבל אם הוא ילך, לצורך העניין, לעבוד כמדריך קיטנה, ומחר הוא ירצה לעבור קיטנה, לשתיהן הוא יצטרך להביא אישורים נפרדים. יכול להיות שיש פה כפילות, אבל בגדול, האישורים עלו. ב-2016 – 91,770 אישורים. זה לגבי אישורים.

יש עוד נתון, שנקרא הופק ולא הופק. זה שני נתונים נפרדים. הנתון הופק – זה מהמערכות הקודמות שלנו – לא ידענו אז לספור אם הוא הופק ואושר או הופק וסורב, אבל אלה נתונים מאוד קטנים. למשל, בשנת 2014 הופקו כאלה 20, ב-2015 – 40, וב-2016 אין.
היו"ר מיכל רוזין
זה זניח.
ליאורה סולטן
אבל אני עדיין אומרת, כי זה בטבלה.

לא הופק, זה אומר שמשהו בדרך נעצר. התהליך נעצר. אסביר – ניתן להגיש בקשה באמצעות אתר האינטרנט של המשטרה. בדרך כלל בקשות כאלה הן במוסדות גדולים, שיש יותר מ-50 בקשות בבת אחת, אז צריך להגיש את הבקשה באמצעות האינטרנט, אבל עדיין בפעם הראשונה אדם שמעסיק כזה מבקש, צריך להגיע לתחנה, להזדהות, להציג את כל ייפויי הכוח, ולאחר מכן התהליך הזה אוטומטי. הוא עובר לפאזה אחרת, והוא לא צריך כל פעם מחדש להגיע לתחנה. המטרה היא להקל על אותו מעסיק וגם לדרבן אותו להעסיק אנשים כאלה.
לכן, כשכתוב
לא הופק, זה אומר שהתהליך נעצר איפשהו בדרך. זה אומר שיכול להיות שהוא הגיש את הבקשה באינטרנט ולא המשיך, זה אומר שיכול להיות שאותו אדם הגיע לתחנה, גילה שהוא יסורב, ולא ביקש יותר את האישור. כאלה נתונים לדוגמה – 760 בשנת 2014, בשנת 2015 – 2,543, ובשנת 2016 – 2,319.

ולנתון המשמעותי – סירוב. במערכת החינוך, למשל, סירוב היו ב-2014 - 80, כנ"ל ב-2015, וב-2016 - 104. כלומר הם לא מקבלים אישור לעבוד במערכת החינוך, למשל. כפי שציינתי, הנתונים שנפרסים פה על פני הטבלה הם במגוון – אבטחה, שכפי שציינתי, הוא יכול להיות מאבטח במוסד חינוכי שמבקש אישור, אבל גם האבטחה יבקשו אישור, אז הוא יכול לאחוז פה בשני אישורים, וזה מה שחשוב פה – הוא יכול לאחוז בכל אחד מהפרמטרים, אם הוא עוסק – אם הוא גם מאבטח וגם מסיע, אז גם חברת ההסעות תבקש וגם חברת האבטחה תבקש. זה לא סותר.
היו"ר מיכל רוזין
כלומר זה יכול להיות מספרים כפולים?
ליאורה סולטן
גם האישורים וגם הסירובים. אני משערת שאם הוא קיבל סירוב פעם אחת, הוא כבר לא ילך להוציא שוב.
היו"ר מיכל רוזין
הסירובים שאמרת הם בחינוך.
ליאורה סולטן
נתתי דוגמה. יש את זה לגבי כולם. הטבלה שלי היא אבטחה, בריאות, וחינוך ופנאי – חילקתי את זה גם במקום שהם מתחנכים, אבל הם גם מקבלים ערך מוסף של משהו שהוא חווייתי יותר.
היו"ר מיכל רוזין
האם זה כולל מה שהחוק כולל כמו גני חיות, מופעי ילדים?
ליאורה סולטן
כן, תרבות ופנאי בנפרד – מכוני כושר, גן שעשועים, למשל – כאלה מקומות.
כרמית פולק כהן
זה יותר מעניין – כמה בקשות. משרד החינוך הוא גוף כל כך גדול- - -
היו"ר מיכל רוזין
תכף תקבלי את רשות הדיבור, אבל מה שכרמית אומרת, הסיבה שהוספנו גני חיות, מקומות של מופעי ילדים וכדומה היתה כי כן אנו חושבים שאנשים כאלה יחששו ללכת למערכת ממוסדת מוסדרת כמו מערכת החינוך, אבל כן ינסו לחפש עבודה במקום שבו יש ילדים כמו גני חיות וכדומה. דווקא שם אלה המקומות המועדים או מקומות התפר, שאנו חוששים ששם יכולים לקרות יותר דברים, למרות שגם במערכת החינוך קרה.
כרמית פולק כהן
במערכת החינוך – אני מפרגנת להם – יש תהליך מאוד מסודר ומוסדר. זה גוף כל כך גדול. על פניו המערכת עובדת. נכון, יש כשלים – תמיד יהיו, אבל בסך הכול המערכת עובדת יפה. במקומות כאלה – בריכות שחייה וכו' - - -
ליאורה סולטן
פה התרבות ופנאי זה בריכות שחייה, גן שעשועים, גן חיות. כי זה באמת תרבות ופנאי.
היו"ר מיכל רוזין
ילד הולך לקנות ארטיק, ההורים מחכים, יכול להיות גם ילד בן 10 ששולחים אותו לקנות ארטיק לבד. לצערנו, לאור היום ובפומבי זה רוב הפגיעות המיניות. המיתוס שזה קורה בחושך, בלילה באיזו סמטה צדדית, זה טוב לסרטים של הוליווד.
נעמה מנחמי
רק יש לזכור דבר אחד - יש כאן איזשהו שלייקעס נוסף, והוא של יחידת הפיקוח, שבודקת פר אדם שמפוקח אצלה, איפה הוא עובד, מה הוא עושה בשעות היום. זה גם מתחבר עם הסיפור של פעם בחמש שנים. כלומר יש לנו כאן עוד אלמנט מאבטח. כאמור תמיד יש כשלים ואין מערכת שהיא מושלמת, אבל יש גם לזכור שאנחנו לא מסתמכים רק על זה שאותו גן חיות יזכור לבקש עבור כל העובדים שלו.
ליאורה סולטן
ודאי שלא.
היו"ר מיכל רוזין
תוכלי לומר לנו מספר כללי של סירובים?
ליאורה סולטן
כן, אבל גברתי לא רוצה שאומר לגבי תרבות ופנאי?
היו"ר מיכל רוזין
ודאי.
ליאורה סולטן
אז רק אומר שאישור שהופק והכול בסדר, היו – בשנת 2014 – 1,779, ב-2015 זה עלה ל-6,180, ובשנת 2016 – 10,193. יש גידול.
היו"ר מיכל רוזין
זה מראה על מודעות לחוק. זה מראה משהו טוב. זה מראה שהמקומות הפנימו שהם צריכים לבקש. אני תמיד אומרת – נזעקים שיש עלייה בדיווחים על פגיעות. זה דווקא מראה שיש מודעות.
כרמית פולק כהן
בשנת 2014 עשיתם את הקמפיין הגדול, אז זה מראה בדיוק את הגידול.
היו"ר מיכל רוזין
זה חוזר למה שאמרתי בהתחלה – מה עושים כדי לעורר את אותם מקומות שאף אחד לא רוצה לחטוא לחוק. לכן אנחנו צריכים לעורר את המודעות שלו.
ליאורה סולטן
ורק סירוב מעט מאוד – 11 סירובים ב-2014, ב-2015 כלל לא היו, ו-4 ב-2016.

לסיכום, בכללי, יש בשנים הללו- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
סליחה, אבל בואו ננסה לחשוב, מה המספרים האחרונים אומרים.
היו"ר מיכל רוזין
את מעבירה לנו את הטבלה, נכון?
ליאורה סולטן
אם תרצו.
היו"ר מיכל רוזין
בהחלט.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
היו 2,000 בקשות, ובודדות סורבו. האם זה אומר שעבריינים מורשים הבינו שאין טעם שהם ייגשו, כלומר מודעות במוסדות אבל גם מיעוט בקשות, כי אנשים לא רוצים להיות מסורבים? גם כרוך בבושה כשלעצמה.
אורן פז
או שאין להם עניין מלכתחילה לעבוד באותם מוסדות לפי החוק, שזה- - -
היו"ר מיכל רוזין
או שיש להם עניין, רק החוק מרתיע אותם. הם יודעים שיסורבו.
דנה קייזר
אני חושבת שכל התשובות נכונות. עבריין מין שעובר טיפול, לא מעוניין. הוא מבין שזה מסוכן עבורו, הוא מונע את זה מעצמו. זה בדיוק המטרה של פרק השיקום המונע בחוק ההגנה על הציבור והיא משיגה את מטרתה. אני יכול לומר מעשרות עברייני המין שמטופלים אצלי במרכז, שהשיח סביב החוק הספציפי הזה הוא שיח שקיים כל הזמן, מתי לבקש פטור, אם לבקש פטור, עוד לא בשלו התנאים לבקש פטור, הם צריכים לסיים טיפול לפני שיבקשו פטור, המסוכנות שלהם צריכה לרדת. יש שיח שלהם. הם יודעים שאין טעם לבקש. חלקם הגדול, שזה נוגע לו ברמה הספציפית של העבירה שהוא ביצע, נמנע מראש מבקשה. החוק הזה מונע העסקה גם של עברייני מין שלא פגעו בקטינים חסרי ישע. אז גם בעניין הזה אנחנו נותנים הדרכה, אבל גם המודעות של עברייני המין המורשעים והמטופלים גדלה מאוד, וגם המודעות של המוסדות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
ברשותך, עוד שאלה אם כך: כמה מקרים היו של עבירות מין על-ידי עבריינים מורשעים במוסדות שהחוק אוסר עליהם, ושאולי ניתן לומר הסתננו למערכת בדרכים אלו ואחרות? יש עשרה? שניים? שלושים?
היו"ר מיכל רוזין
שפספסו אותם מהצד השני של מוסדות המעסיקים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אבל הם בכל זאת נתפסו בעבירה, הואשמו, או רק נעצרו, כי על זה יש רישום. אם המספר הוא קטן, החוק עושה עבודה מבורכת.
היו"ר מיכל רוזין
זו מסקנה מרחיקת לכת, אבל כן. נשמע את התשובה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
כמה יש עברייני מין בכלל שזה חל עליהם? אפשר לגבש איזה מושג לגבי זה? יכול להיות שהיא השאלה המכרעת בהקשר שבו אנחנו עוסקים.
היו"ר מיכל רוזין
אורן פז, פרקליטות המדינה.
אורן פז
אני משמש נציג המדינה בפני ועדת המומחים שפועלת על-פי החוק – זה לגבי הנושא שגברתי רוצה לעבור אליו בהמשך. אני גם עוסק כרפרנט בחוק ההגנה, ויש זיקה בין חוק ההגנה לחוק.

נתונים על פתיחת תיקי חקירה צריכים להגיע מחבריי מהמשטרה והמשרד לבט"פ – הנתונים הם לא אצלנו. עבירה לפי החוק היא עבירת עוון, ולכן בהגדרתה היא בטיפול התביעה המשטרתית דווקא ולא בטיפול הפרקליטות. עבירות מסוג זה מגיעות לפרקליטות כאשר הן אגביות לעבירה חמורה יותר.
היו"ר מיכל רוזין
אבל זו לא היתה השאלה של חבר הכנסת בגין. הוא שאל, האם הועמדו לדין עבריינים או אפילו הואשמו – וטוב שכך – עברייני מין שנתפסו בתוך מוסדות שהם לא היו אמורים לעבוד בהם.
אורן פז
כפי שאמרתי, אין לי הנתונים – לא בכלל ולא בשאלה הזאת.
היו"ר מיכל רוזין
אבל זה כן בפרקליטות – זה לא עוון וזה לא במשטרה.
אורן פז
תלוי מה העבירה שנעברה. אם העבירה היא רק איסור של עיסוק לא חוקי לפי החוק, זה עוון וזו תביעה.
היו"ר מיכל רוזין
אני מדברת על אותו עבריין שעבר את עבירת המין. יכול להיות שאין להם הצלבה של הנתונים.
אורן פז
אני עונה את התשובה ממקום לא של נתונים אלא מראייה כללית מקצועית של המצב. תמונת המצב היא שהמצב אינו חמור, כלומר איננו רואים הרבה מקרים – להפך – מיעוט של מקרים של הפרות מסוג זה, של אדם שעבד בניגוד לאיסור שקבוע בחוק או הפר איסור. כלומר אין תופעה. המצב הוא שכשקורה משהו, אנחנו תופסים אותו כחריג. פעם ב- נתפס נהג הסעות שאסור לו לעבוד, והמשטרה מגלה. זה די אגבי. אני די נזהר כי אין לנו נתונים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
להערכתכם, זה בודדים בשנה, 15, אבל לא מאות? הפוטנציאל אינו גדול מאוד.
אורן פז
בודדים.
היו"ר מיכל רוזין
גם פוטנציאל עברייני המין הנתפסים הוא קטן מאוד, כך שמתוך קבוצה כל כך מצומצמת אתה רוצה את הקבוצה העוד יותר מצומצמת שבמקרה גם עבדה במוסד ילדים – נאמר שהמספרים של ההרשעות יהיו גבוהים, אז נוכל.

התחייבתי לנציג האוצר, שצריך לצאת. אבל כדי שאתה תגיב עליהם, לגבי החוק, אחת הסיבות שאני שומעת שהחוק מתעכב - בגלל סוגיות תקציביות. למה? ואז הוא יוכל להגיב או לפחות נוכל לחבר ביניכם, שתהיה הידברות.
אפרת ליפשיץ פרקש
אסביר בקצרה, כי פנינו לעתיד ולא אל מה שהיה בעבר. עניין גיבוש ואישור הנוסח של התזכיר הממשלתי בעניין התיקונים השונים שיש לחוק ארך הרבה זמן מפאת המורכבות שלו. בתקופה האחרונה, לאחר שליבנו את כל הסוגיות שנותרו, גם מול משרד המשפטים, גם בישיבות מול- - -
היו"ר מיכל רוזין
חמש שנים. מ-2015. חמש שנים. לא היה עיכוב קל, חצי שנה אנחנו יושבים על זה. חמש שנים. כמה שרים משפטים התחלפו? שלושה. נכון? איילת שקד, לבני ויעקב נאמן ז"ל. שלושה בחמש שנים.
אפרת ליפשיץ פרקש
פנינו אל העתיד ולא אל העבר. אנחנו אחרי המורכבות שהיתה עם הנוסח, אנחנו הגענו לישיבות אחרונות גם עם גורמי השטח במשטרה שבסופו של דבר עליהם הוטלה משימת היישום של אותם תיקונים.
היו"ר מיכל רוזין
תכף נתעמק בזה, אבל כדי שאוכל לשחרר אותו - רק את הסוגיה התקציבית ואז תלכי אחורה ותאמרי איפה הבעיות העקרוניות והמהותיות.
אפרת ליפשיץ פרקש
עקב הזמן שחלף, וכיוון שיש לתזכיר הזה משמעויות הן מחשוביות של מבחינת המערכת משטרת ישראל והן משאביות תקציביות, עלה צורך לעדכן ולתקף את אותן הערכות תקציביות שהיו בעבר, ולבחון את היכולת המחשובית שקיימת היום. אני לא רוצה לעכב, ולכן לא אתן את הדוגמאות, אבל יש דוגמאות להשלכות ממש קריטיות שיש בנקודות מסוימות בהצעת החוק מהבחינה המחשובית וגם מהבחינה התקציבית. אפרט לאחר מכן. כמובן, גם הנושא המחשובי משליך גם הוא על הנושא התקציבי.

אנחנו פנינו בקשה לקבל הערכה מעודכנת. בינתיים אנו לא שוקדים על השמרים, ובשבועות הקרובים אמורה להיות לנו ישיבה מסכמת של כל גורמי- - -
היו"ר מיכל רוזין
איך אני אוהבת את זה, כשאני קובעת ישיבת מעקב, אז מדווחים לי שנקבעה ישיבה, לשבת על הדברים.
אפרת ליפשיץ פרקש
דווקא הישיבה נקבעה עוד לפני.
היו"ר מיכל רוזין
גם את זה אני שומעת תמיד כתגובה.
אפרת ליפשיץ פרקש
זאת האמת, כי זה נושא שחשוב גם לנו.
היו"ר מיכל רוזין
אז למה הוא תקוע חמש שנים? הבאנו את נציג האוצר כדי שיסרב לכסף. אין לו אפילו למה לסרב. אין דרישה תקציבית.
אפרת ליפשיץ פרקש
אסביר. בעבר היו פניות של גורמי אגף התקציבים אצלנו, בניסיון למצוא מענה תקציבי. אנחנו קיבלו סירוב מהאוצר. נאלצנו לנסות למצוא פתרון- - -
היו"ר מיכל רוזין
את אומרת שהחוק התעכב חמש שנים בגלל הסירוב התקציבי?
אפרת ליפשיץ פרקש
לא. היו קשיים אחרים שהובילו לעיכוב, וכרגע אנחנו צריכים להתניע מחדש גם את העניין התקציבי כי גם היו שינויים בנוסח וגם דברים השתנו בהערכה התקציבית. ההערכה שהיתה בתחילת הדרך היא לא אותה הערכה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מה היתה ההערכה? ואז נדע מהו המינימום הדרוש, כי על זה אתם רוצים להוסיף. שיהיה לנו מושג כללי.
אפרת ליפשיץ פרקש
בגדול, ובכוונה אומר – אוכל לומר סדר גודל, ולא נכון להסתכל על זה - גם מניסיוני ראיתי שהערכות שהיו בעבר, שבאו לתקף אותן מחדש, קפצו. אם כן מדובר בסדר גודל של כ-6 מיליון שקלים. זה, בגדול. זאת הערכה שהיתה בפעם האחרונה שפנו לאוצר. מאז דברים השתנו.

היו ניסיונות למצוא פתרונות בתוך הבית. לא צלחו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
כ-10 מיליון שקל תהיה הערכה כללית נכונה לגבי מה שהאוצר צריך לצפות בבקשה?
אפרת ליפשיץ פרקש
אני לא אשת תקציבים ולא יודעת לומר. אני יודעת לומר שאנחנו מחכים לעדכון בעניין הזה, ויודעת שבעקבות כך תהיה פנייה לאוצר.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
הבנתנו היא שבאופן כללי, תבקשו תקציב שבאופן כללי, נע סביב 10 מיליון שקלים.
היו"ר מיכל רוזין
כבר הקפצת להם ב-2.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
גם 8. אני אומר בלי שעצרתי לימודים בצהרונים.
היו"ר מיכל רוזין
בהחלט סכום סביר, וגם בטוח שאפשר להסתדר גם עם פחות, אבל אנחנו תומכים בכל תמיכה אפשרית בהגנה על הציבור מפני עברייני מין.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בין 5 ל-10 גם כן טוב. זה בערך מה שאתם עומדים לחשוב שיהיה דרוש לכם.
היו"ר מיכל רוזין
בבקשה. תודה שבאת.
אמיר אדרי
אדבר בקצרה. אני אמיר אדרי, מרכז ביטחון פנים ועורף באגף התקציבים. אני לא מכיר פנייה שנעשתה לאגף התקציבים בשלוש השנים האחרונות שאני בתפקיד. למען האמת, אפילו לא הכרתי את הנושא במסגרת דיוני התקציב שהיו, דיוני התקציב האחרון, וגם בתקציבים הקודמים. הנושא לא עלה אפילו לא ב-30 נושאים הראשונים לדיון.
היו"ר מיכל רוזין
לא בתוכנית העבודה של המשרד לביטחון פנים.
אמיר אדרי
כן. ככל שהם יהיו ערוכים, נקיים אתם דיון בעניין, אבל אני לא מכיר בכלל שום שיח בעניין הזה. על פניו, בהינתן הסכומים שהנציגה פה ציינה, זה גם סכומים שהמשרד יידע לעמוד בהם, ככל שהוא רוצה לקדם את זה.
היו"ר מיכל רוזין
אתה מתכוון המשרד לביטחון פנים. אתה מחזיר את זה אליהם.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
זה יהיה חלק מהדיון.
אמיר אדרי
אני לא מחזיר את זה אליהם. לא פנו אלינו. לא ניהלנו שום שיח על זה. אני מוכן לנהל שיח על זה. סכומים כאלה, ככל שהמשרד באמת רוצה לקדם את זה, הם יודעים לעמוד בסכומים כאלה. התקציב של המשרד לביטחון פנים, המשטרה, נאמר, סדר גודל של 12 מיליארדי שקלים – הם יכולים לעמוד בסכומים כאלה שלהם, ככל שזה הדבר שמעניין אותם ובראש סדר העדיפויות שלהם, אבל שוב – אני לא מתחמק. ככל שהם רוצים לקיים דיון כזה – ניתן.
היו"ר מיכל רוזין
היות שאתה כבר פה - כיוון שזה קשור לעניין, ולא קיבלנו עדיין תשובה לגבי יחידת הפיקוח צור לגבי העלאת התקציב, שתהיה עמידה בתקנים ושיהיו תקנים נוספים- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בלי לציין.
היו"ר מיכל רוזין
אני שומרת על כך כבר שלוש כנסות. זה בעוכרינו, אגב, כיוון שאנחנו לא מציינים מספר, אנחנו לא מקדמים את הנושא. האם הנושא הזה על שולחנך?
אמיר אדרי
למיטב זיכרוני, בתקציב 2015 הקצינו סכומים מסוימים.
היו"ר מיכל רוזין
נכון. 2016 – לא הוקצה, ויש מחסור וקושי. אני יודעת שוועדת הכספים פנו אליכם בעניין.
אמיר אדרי
כן, קיבלנו את הפנייה והכנו גם התייחסות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בלי מספרים לגבי מספר המפקחים, מה היתה התייחסותכם, העקרונית?
היו"ר מיכל רוזין
שקיבלתם כבר כסף שנה שעברה – זה מה שאתה אומר?
אמיר אדרי
לא. קודם כל, הקצינו תקציבים מסוימים בבסיס התקציב בשנת 2015. מעבר לכך, בדיוני התקציב האחרונים, למיטב זיכרוני – למיטב זיכרוני - הנושא לא עלה בכלל בדיוני התקציב.
היו"ר מיכל רוזין
אני יודעת. הטענה היא לא לאוצר אלא למשרד לביטחון פנים.
אמיר אדרי
ובסוף אנחנו כאגף התקציבים עובדים גם בהתאם לסדרי העדיפויות של המשרד, ובהתאם גם לכל מיני אינטרסים כלכליים שאנחנו רואים לנכון, אבל הנושא הזה גם לא עלה.
היו"ר מיכל רוזין
עכשיו אתה יודע שהוא עלה, פנו אליכם מוועדת כספים. העמדה שלכם היא: אנחנו נתנו - תתייחסו?
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מה השבתם לוועדה?
אמיר אדרי
עוד לא השבנו לוועדה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אמרת שהיתה לכם התייחסות.
אמיר אדרי
התחלנו להכין את ההתייחסות. קיבלנו אותה השבוע.
היו"ר מיכל רוזין
ההתייחסות היא – העברנו למשרד לביטחון פנים - תחליטו את סדרי העדיפויות שלכם.
אמיר אדרי
חשוב להבין את העניין. בתקציב האחרון, תקציב המשרד לביטחון פנים גדל בצורה מאוד משמעותית, הרבה יותר מהגידול- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אתה מדבר 18-17.
אמיר אדרי
כן. הרבה יותר מהגידול הכללי בתקציב המדינה, באחוזים. מדבר על גידול של כ-2 מיליארד שקלים. הרבה מאוד תקנים.
היו"ר מיכל רוזין
אנחנו יודעים לאן זה הולך – לטרור, וזה חשוב מאוד, אבל פיקוח על עברייני מין- - -
אמיר אדרי
לא רק טרור. יש גם שיטור רגלי. יש הרבה מאוד פרויקטים.
היו"ר מיכל רוזין
זה קשור לנושא.
אמיר אדרי
אבל חשוב לי להבהיר, שבסוף הגוף המקצועי, קרי המשטרה, שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון פנים אמור לראות את התמונה הכוללת, וככל שיש בעיה ספציפית ביחידה האמורה, הוא אמור להקצות – זה לא אמור להיות דרמטי מדי בהסתכלות כוללת. לכן אני לא חושב שאנו כמשרד האוצר, צריכים להתערב בכל נושא ולומר: כן, נוסיף תקנים.
היו"ר מיכל רוזין
אבל יש פה אי-עמידה בחוק.
אמיר אדרי
החוק גם קשור אליהם, והם רואים את סך האיומים, סך הבעיות שיש להם בעולם ביטחון הפנים, והם צריכים להחליט לאן הם מנתבים את התקנים. כסף יש והרבה תקנים יש. השאלה עכשיו, מה הם עושים אתו. הם צריכים להחליט.
היו"ר מיכל רוזין
זו התשובה שאתה עומד לענות לוועדת כספים?
אמיר אדרי
זה הכיוון.
היו"ר מיכל רוזין
אני מקווה שיושב-ראש הוועדה לא יסכים עם התשובה הזאת. אני מכירה את עמדתו. הפנייה לא נעשתה לחינם.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
באופן עקרוני תשובת האוצר לא נשמעת לי מופרכת. שוב - זה מאוד דומה לחוקים שמתקבלים כאן, כפטור מארנונה – בסוף מישהו צריך לכסות את הגירעונות, ועד שזה מגיע, חולפות שלוש שנים.
היו"ר מיכל רוזין
זה לא אותו דבר. זה לא כמו פטורים מארנונה, שאני מתנגדת לכל הפטורים שנותנים עכשיו, שהקואליציה נותנת כל מיני צ'ופרים של פטורים, אבל אני אומרת שוב - זה לא אותו דבר. כאשר יש חוק ברור, שצריך לעמוד בו, שמדובר על הגנה על הציבור מפני עברייני מין- - -
אמיר אדרי
זה לא חוק חדש. הרבה מאוד שנים.
היו"ר מיכל רוזין
זה לא חוק חדש, אבל הוא חייב להיות מתוקצב. כולם פה – גם המשרד לביטחון וגם משרד האוצר – אתם מנצלים את העובדה, ואני על הסיפור הזה כבר מהכנסת ה-18 – שאנחנו לא יכולים לזעוק לציבור את המחאה שלנו. אתם מנצלים את זה, כי אנחנו מכבדים את הבקשה של המשרד לביטחון פנים, לא לדבר על מספרים. אם הציבור היה מודע למספרים, הוא היה מקים קול זעקה גדולה מאוד, ואתם הייתם מתקצבים את זה. העובדה שאתם לא מתקצבים, והעובדה שאתם לא דואגים לתקנים, זה בגלל שאני לא יכולה לומר את האמת, ויום אחד אני פשוט אגיד את האמת, כי זה לא סוד מדינה. אנחנו מכבדים את הבקשה שלכם, אבל העובדה שזה לא מטופל זה בגלל שאתם בונים על זה שהציבור לא מקים קול מחאה. אם הציבור היה יודע, זה היה כותרת ראשית.
אמיר אדרי
באמת שאנחנו לא שוקלים שיקולים כאלה. מעבר לכך, כל נושא בעולם ביטחון פנים כרוך בסיכונים ובחיי אדם. ברצינות – כל בקשה שלהם. בסוף התקציב מוגבל, כי יש גבול כמה אנחנו יכולים לגבות מסים. יש קאפ מסוים, ותחת המגבלה הזאת מישהו צריך לקבוע את סדרי העדיפויות.
היו"ר מיכל רוזין
אני מסכימה אתך, רק תמיד בסדרי העדיפויות ביטחון של טרור נחשב יותר מביטחון אישי של נשים וילדים.
אמיר אדרי
זה לא נכון.
היו"ר מיכל רוזין
יש היררכיה. גם היררכיית מוות, גם היררכיית פגיעה. אם אתה נפצע בקרב, זה יותר מאשר אתה נפצע בפעולת טרור.
אמיר אדרי
אנחנו לא קובעים את סדרי העדיפויות.
היו"ר מיכל רוזין
אני מסכימה אתך. לכן החוקים קובעים את זה. והחוק פה קבע סדרי עדיפויות, וגם בו לא עומדים. וכן, יש פה בעיה. מה שאתה אומר נכון, הם צריכים לדאוג לביטחון של כולם. אבל משום מה ביטחון אישי וביטחון של נשים וילדים איכשהו תמיד הוא בתחתית הרשימה ולו לא דואגים. ושוב אומר – בסיפור הזה מנצלים את העובדה שאנחנו באמת מתוך סוג של אחריות ציבורית לא יוצאים החוצה, אבל האחריות הציבורית הזאת תעבוד לצד השני – אני אומרת את זה חד-משמעית. היא תעבוד גם לומר לציבור: אתם לא מוגנים, המדינה לא מגנה עליכם. הכעס הוא לא על האוצר או על ביטחון פנים בעניין הזה, אבל אני חושבת שמול האוצר נצטרך לפתור את העניין הזה.
אפרת ליפשיץ פרקש
רק אבקש להעיר, לגבי מדוע האוצר לא קיבל פנייה לעניין התקציב האחרון, הסיבה – שוב, אני לא אשת התקציבים, אבל ממה שאני מבינה, הסיבה שלא היתה פנייה לקראת התקציב האחרון היתה שכן ניסינו לעשות עבודה פנימית בתוך המשרד יחד עם המשטרה, למצוא פתרונות פנימיים. זה לא צלח. כרגע, כשנגמרו כל ענייני הנוסח, כנראה נאלץ לפנות שוב לאוצר, אחרי שהפתרונות הפנימיים לא נמצאו.
היו"ר מיכל רוזין
תודה רבה שהגעת. הוא צודק, שאם לא מגיעות אליו דרישות, הוא לא יכול לומר אם יש לו או אין לו. אם זה היה מוכן, אולי זה היה חלק מדיוני התקציב שגם קיימנו פה, ונמצא התקציב לשמחתי למערכת מנע למשל. יכלו למצוא גם לשיפור החוק הזה ודברים נוספים. לצערי, בנושא הפיקוח לא הצלחנו, אבל אני בסיפור הזה לא מוותרת. חבר הכנסת גפני, יושב-ראש ועדת כספים, התגייס לעזור – לכן הם קיבלו את הפנייה הזאת. גם אם זה צריך להיות מעל הראש של המשרד לביטחון פנים - בעיניי זו טעות. פשוט מחדל שזה לא חשוב לכם מספיק, אני אומרת לכם חד-משמעית, ליחידה שלכם.

נחזור לעניין. נחזור אליך. אני מתנצלת שאנחנו מזפזפים, אבל הוא היה חייב לצאת. לאחר מכן נגיע אל תזכיר החוק ואל הדילמות שהעליתי.
מיה כהן פרידמן
מיה כהן פרידמן, ראש חוליית שירות לציבור, המשטרה. יש לנו הנתונים לגבי כמות ההרשעות של נשים - סוגיה שעלתה בפתח הדברים – לעניין האפשרות להרחיב או לא להרחיב את כמות הבדיקות.

מהנתונים שבידינו, בשנים 2016-2015 ניתנו 5 הרשעות בלבד בעבירות מין שבוצעו על-ידי 5 נשים. הסיבה שאני מדגישה שזה 5 הרשעות שניתנו ל-5 נשים – כדי להבין שאין פה רצידיוויסטית. לצורך העניין, מספר ההרשעות בעבירת מין שבוצעו על-ידי נשים בהיותן קטינות, זו רק הרשעה אחת. מספר ההרשעות בעבירות מין שבוצעו על-ידי נשים בגירות, בזמן שהן כבר בגירות – 4 הרשעות.
נעמה מנחמי
כלומר 2 בשנה, כי אתם מדברים על שנתיים, נכון?
מיה כהן פרידמן
אין לי פילוח ל-2015 ו-2016, אבל בסך הכול 5 הרשעות ל-5 נשים.
היו"ר מיכל רוזין
אנחנו מבינים – זה לא מצדיק להעסיק את המערכת במאות-אלפי פניות שהן יצטרכו לעבור. ברור לנו. לכן יש הדיווח. אני חושבת שזה מניח את דעתנו, שזה- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לא תופעה רווחת.
מיה כהן פרידמן
מעבר לזה, בדקנו סוגיה נוספת - האם יש עבריינית מין, שביצעה עבירת מין בהיותה קטינה, והורשעה, ולאחר מכן ביצעה עבירת מין נוספת בהיותה בגירה ושוב הורשעה, כלומר עד כמה יש לנו רצידיביזם בתחום הזה בין קטינות לבגירות, ולא מצאנו אף מקרה כזה בשנים 2016-2015.
היו"ר מיכל רוזין
תודה. אני יודעת שאתם לא אמורים לבדוק – את רוצה לומר לי משהו לגבי קטינים פוגעים?
מיה כהן פרידמן
לא בדקנו ולא נתבקשנו.
כרמית פולק כהן
בכללי, יש עוד נתונים שהבאתם?
היו"ר מיכל רוזין
הם הביאו את הפירוט של כל מקומות ההעסקה. אני עצרתי אותם וביקשתי שהם ימסרו. כרמית, את רוצה לדבר על השטח ואז נחזור למשרדים?
כרמית פולק כהן
אותי מעניין כמה תיקים נפתחו, האם נעשות פעולות יזומות כלפי המעסיקים, האם יש לכם נתונים על אכיפה? הנתונים שלי הם רק עד 2014, ואין אכיפה, הייתי אומרת.
היו"ר מיכל רוזין
מה זאת אומרת?
כרמית פולק כהן
הנתונים שלי אומרים שפחות או יותר לא נפתחו בכלל תיקים. בין 2008 ל-2014 נפתחו כ-17 תיקים. אני כן הייתי בציפייה שתביאו נתונים על אכיפה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לא הבנתי. כדי שנבין את המשמעות של המספר, הזה אנחנו צריכים לדעת, מה אנחנו חושבים על מספר המוסדות שעברו עבירה, או מה המספר הכולל? זה 17 תיקים שנפתחו מתוך כמה מוסדות?
כרמית פולק כהן
בשש שנים, מתוך אלפי מוסדות שצריכים לבקש את האישור הזה. על פניו אי-אפשר לדעת אם הם ביקשו או לא ביקשו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מהי ההערכה? כמה מוסדות, לפי הערכה של מישהו, עברו עבירה ולא נתפסו?
אודיה איפרגן
אולי כדאי לקבל מידע, למשל, ממשרד הרווחה, משרד החינוך.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אני לא יודע. אני לא יודע אם 17 תיקים הוא מספר גדול או קטן.
היו"ר מיכל רוזין
בוא נשמע תשובה מהמשרד לביטחון פנים – זו שאלה מאוד נכונה. האם נפתחו תיקים מול מעסיקים שלא דיווחו? האם נתפסו כאלה מקרים?
זאב בנימין בגין (הליכוד)
והאם הוגשו תלונות נוספות שלגביהן לא הוגשו כתבי אישום?
היו"ר מיכל רוזין
כמה סך הכול תלונות, וכמה מתוך כך כתבי אישום הוגשו?
אפרת ליפשיץ פרקש
אין לנו כרגע הנתונים הללו. נעשה ניסיון להפיק את זה ממש עד תחילת הדיון. לצערנו זה לא צלח. ננסה להשיג את הנתונים, ולהעביר אותם בהמשך לוועדה.
היו"ר מיכל רוזין
אגב, זו שאלת השאלות. של האכיפה.
כרמית פולק כהן
וגם הכול קשור לתקציב. אי-אפשר לומר שאנחנו צריכים תקציב, כאשר בפועל זה הנפקת האישורים, מבחינה מחשובית – אני מבינה את זה. אגב, היום יש דיונים על קטינים פוגעים מינית בהקשר של חוק הגנה. זה חלק מהתזכיר. בתזכיר זה לא יהיה מה שהם רצו. הכוונה שזה לא יוחל על כל הקטינים; זה יוחל ספציפית על קטינים פוגעים מינית במסגרת חוק הגנה על קטינים פוגעים מינית. הוא לא ייקרא כך אבל הוא יהיה כזה. הפלח הזה יירד להם מהפול. לכן יכול להיות שזאת לא הצעה תקציבית.
היו"ר מיכל רוזין
עדיין זה לא עונה על השאלה, שכן אתם צריכים לדווח לוועדה, כשאנחנו מדברים על אכיפת החוק הזה, זה לא רק כמה אישורים נתתם או לא נתתם אלא כמה תלונות הוגשו וכמה תיקים נפתחו בגין מוסדות שלא עמדו בחוק.
אפרת ליפשיץ פרקש
אני מקווה שנקבל את הנתנונים הללו בהקדם ונוכל להעביר לוועדה.

כן אני יכולה לומר – והדברים גם נאמרו בעבר - המשטרה אינה גוף שעושה פיקוח יזום.
היו"ר מיכל רוזין
זה אנחנו מבינים. עדיין- - -
כרמית פולק כהן
לכן אני אומרת – על פניו, אם החוק הזה לא יפורסם, אם לא יהיה ידע בציבור, אם לא יהיה קמפיין וכו', איך אנשים יידעו שאין אישור העסקה למישהו?
אפרת ליפשיץ פרקש
כמות האישורים שהולכת ועולה משנה לשנה מוכיחה שיש מודעות. לעניין הבקרות - דיברנו על זה.
אורן פז
תכף נדבר על הבקשות לפטור, אבל אני רוצה לשמוע את משרד החינוך, משרד הרווחה ומשרד הבריאות. נתחיל במשרד החינוך. בבקשה.
אריה מור
אתחיל ואתן – כוח אדם בהוראה, הלשכה המשפטית. שמי אריה מור, אני סמנכ"ל הביטחון חירום ובטיחות. אנחנו מאז החוק ועד היום פועלים בשיתוף עם המשרד לבט"פ, עם המשטרה בעיקר, בצורה מאוד-מאוד סדורה. מעבר לאותם חוזרי מנכ"ל, בכל פעילות החוק מחייב את המעסיק – אז יש עובדי הוראה, שהם מועסקים על-ידי משרד החינוך, וכל שאר עובדי ההוראה שלא מועסקים על-ידי משרד החינוך, צריכים לקבל תעודת עובד הוראה. כמויות הנבדקים הם שלנו. הארבעה שהיא מדברת, שנמצאו בעלי עבירת מין, כדי שנחסום אותם במערכת, הם שלנו, בשנת 2016 - ארבעה – שניים לא נקלטו, ושניים הופסקה עבודתם איך שהתחילו את התהליך.

כל המערכת שלנו עם המשטרה היא ממוחשבת. אנחנו מכניסים קבצים. אגב, הכמויות הן כי אנחנו בודקים בהסכמה את כל הסטודנטים במכללות שנתיים טרם כניסתם למערכת, כי יש להם סטאז' והם עובדים במערכת בשנה הרביעית וכו', לכן אנחנו יוצרים מצב שלא בהכרח כל הנבדקים פנו לעבוד במערכת החינוך או נקלטו, אבל ברגע שהם נקלטו, המערכות מסונכרנות עם הביטחון, עם המערכת שלי, הקבצים נשלחים בכספות, נבדקים ומקבלים או עבירת מין או רישום פלילי, ובמקרים חריגים יש לנו ועדה שממליצה למנכ"לית הפסקת עבודה, כן קליטה, לא קליטה. העובדים הללו מגישים לפעמים תלונות לכוח אדם בהוראה, למה הם נחסמו. בעתיד, כפי שהתחילו כוח אדם בהוראה את הפילוט - זה יהיה באופן מלא. כל תהליך הקליטה של עובד הוראה יהיה ממוחשב און ליין מרחוק. המערכת מאוד מסודרת.

יש פה הנחיות לגופים נוספים, כמו למשל מאבטחים במוסדות חינוך. אני אמון על התהליך הזה יחד עם ירון. בתהליך הזה זה נבדק במשטרה, זה נבדק על-ידי קב"ט מוסדות חינוך, שמונחה על-ידי בראיון קליטה. הוא צריך להציג את היעדר עבירות מין – אחרת הוא לא מאבטח.
היו"ר מיכל רוזין
כלומר אתה לא סומך על קבלן כוח אדם.
אריה מור
ודאי שלא. בקיטנות אנחנו מחייבים שיהיו האישורים האלה, ויש לנו מערכות בקרה – בקרי טיולים – לצערנו, אתמול נהרג פקח טיולים שלנו בחרמון במהלך בדיקה של טיול, אוטובוס דרס אותו, ואני חייב לרוץ להלוויה, אז אני צריך לצאת. בודקים את זה גם בקיטנות. בתיק הקיטנה צריך להיות באישור הקיטנה, כל המועסקים בקיטנה או במחנה הקיץ. אגב, תנועות הנוער, שזה מסות אדירות – כשאתם רואים מספרי חינוך, זה יכול להיות מבקשות של המוסדות עצמם, תנועות הנוער, הרשויות המקומיות. נהגי הסעות של תלמידים צריכים לעבור בדיקה. הכול כתוב בחוזרי מנכ"ל, במכרזים שמשרד החינוך מפרסם, וגם בהסעות תלמידים אנו עושים תהליכי פיקוח ובקרה. יש יחידת בקרה של המשרד שעושה בקרה על הרשויות המקומיות, על הסעות התלמידים. הנושא הזה נמצא כאחד מהצריכים בדיקה. ככל שמגיעה תלונה, היא נבדקת גם, לצורך העניין. זה פחות או יותר.

המספרים גם גדולים כי זה רוטינה של חמש שנים, כלומר כל מורה במערכת עובר את זה אחת לחמש שנים, כך שזה לא משנה אם הוא חדש שנכנס- - -
היו"ר מיכל רוזין
למרות שזה לא מחויב בחוק.
אריה מור
לא מחויב.
היו"ר מיכל רוזין
זה טוב מאוד.
אריה מור
אנחנו מצאנו במהלך חמש השנים האלה שינויים בסטטוס.
היו"ר מיכל רוזין
מה זה אומר?
אריה מור
זה אומר שמישהו עובד, לא היה לו לפני, ועכשיו היא נכנס בתוך המערכת, כי אין – ואנחנו מאוד מאמינים, וזה נכון. אגב, גם בבדיקות ביטחוניות אחרות יש אחת לחידוש הסיווג הביטחוני או האישור. לא צריך ללכת עם כרטיס, אבל שהמערכת הזאת תהיה יותר נגישה כמו במערכות שלנו, שאני יודע לתת את התשובות.

הכספת המשטרתית נותנת מענה טוב בעיקר לגופים הגדולים. תנועות הנוער – אני יודע שחלק מתנועות הנוער הגדולות גם כן פנו בבקשה וקיבלו אישור לתת להם קבצים בצורה ממוחשבת בכספת. ככל שהמערכת הזאת תורחב עבור הגופים, עבור הקבלנים, המערכת הזאת נותנת מענה מהיר, כי אז האופציה השנייה היא שהאדם הולך עם אישור מהמעסיק לתחנת המשטרה, צריך ולחזור וכו'. זה משהו שאולי יכול לשפר גם לגופים אחרים של מעסיקים אחרים.

ארבע היו השנה. בשנים קודמות יש לנו רשימה של שלושים שנפסלו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מתוך?
אריה מור
מתוך אלפי הבדיקות שאנחנו שולחים כל שנה.
היו"ר מיכל רוזין
זה אומר שכן יש ניסיונות של עברייני מין שהורשעו, לעבוד במערכת החינוך או במעטפת של מערכת החינוך.
אריה מור
אני יודע מה נבדק דרכי. אין מערכת שמסנכרנת ונותנת לנו את הנתונים. זה חלק מהפער בין הנתונים שהיא הציגה, של כאלה שביקשו וסורבו באופן פרטי, וזה לא הגיע אליי כאיזשהו נתון, כי הם לא נבדקו דרכי, כי הוא לא מועסק על-ידי. כלומר אם אני מדריך בקיטנה, ומנהל בקיטנה ביקש את הבקשה, והוא סורב על-ידי המשטרה, אין מערכת שאומרת: אלה סורבו, ואז יש מסד נתונים של מסורבים. הוא לא בא אליי, אז אני לא יודע אליו.
היו"ר מיכל רוזין
זו הסיבה שאנחנו לא נותנים מרשמי עברייני מין.

אבל לגבי המעטפת, אותי מדאיגים מקומות התפר, המעטפת. המקומות האלה, כפי שחבר הכנסת בני בגין אומר, ואני אומרת את זה לא כביקורת אלא כדוגמה לכך שבאמת הציבור אומר: מה זאת אומרת, גן חיות? הוא הולך עם ההורים שלו. איך הוא יכול להיפגע? כמו ששואלים – איך הוא נפגע בבית כנסת? בהרבה מקומות כאלה. לכן אני רוצה לשאול על המקומות האלה, שנראה לנו ברור מאליו שבהם הוא לא ייפגע, ושם דווקא ילדים נפגעים.
אריה מור
אני עוסק בזה גם בטיולים. נאמר שהגיעו עכשיו לחרמון או לבריכת שחייה או לגן חיות וכו'. צריך להכניס את זה לחוק רישוי עסקים ברישוי עסקים כמאסט, כי אנחנו מחייבים בחוזר מנכ"ל, ובודקים את זה. בטיולים, כשהם מגיעים לאתרים האלה – שלאתר יש רישוי עסק. כשיש לו רישוי עסק, אני לא יודע לבדוק את הבריכה, אני לא יודע לבדוק את הכלור, ולכן רישוי העסק צריך לכסות.
היו"ר מיכל רוזין
אתה אומר: אני מגיע עכשיו לאתר תיירות. אפילו יש בו לינת לילה, אני לא יכול לבדוק ולא בודק, האם כל העובדים במקום- - -
אריה מור
איך אני יכול? כל בתי המלון בארץ.
היו"ר מיכל רוזין
בתי ספר שדה – העובדים לא נבדקים?
אריה מור
החוק מחייב אותם לבצע את התהליך.
היו"ר מיכל רוזין
אני רוצה להבין. מקום שלמשרד החינוך יש הסכם- - -
אריה מור
אין לנו הסכמים.
היו"ר מיכל רוזין
מה זאת אומרת? אתה מגיע ללינת לילה באתר תיירות מסוים. אין לך הסכם?
אריה מור
לא. משרד החינוך מאפשר לינה או פעילות בכל אתר שיש לו רשיון עסק במדינת ישראל על-פי חוק. אני גם לא פוסל. אם אין רישוי עסק, ומגיע לידיעתי שאין רישוי עסק על מקום לינה, והיה כזה, פסלתי אותו.
היו"ר מיכל רוזין
אבל רישוי עסק – הגיע אליו מכבי אש וכדומה.
אריה מור
צריך לכלול הכול באישור. מה לעשות?
היו"ר מיכל רוזין
כמה דברים רוצים להוסיף לרישוי עסקים – אף אחד לא מפקח על רישוי עסקים. אני יודעת שאתה לא מחויב, אבל אם אתה מחויב, למשל, לבדוק עם המעסיק של המאבטחים, שהוא מעסיק משנה, אתה לא אומר: הוא מחויב, לפי החוק, ולכן אני פטור מלבדוק את זה. אתה מגדיל ראש, ואומר: אני בודק עם המעסיק שאני לוקח לאבטחה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
כי הוא 200 יום נמצא במגע עם ילדים בבית ספר, המאבטח. הוא בבודקה.
היו"ר מיכל רוזין
לא, סליחה. גם העובד במקום הלינה, שכל יום מגיעים אליו בתי ספר, נמצא במגע יום-יומי עם ילדים.
אריה מור
גברתי, אני חושב שזה משהו שהוא פתיר. לעשות תהליך מול בתי ספר השדה, ואיגוד אכסניות הנוער, שזה מרבית הלינות – אפשר לעשות את זה. אבחן את זה.
היו"ר מיכל רוזין
אני חושבת שזה ראוי ונכון, בדיוק כמו עם האבטחה.
אריה מור
אני יודע לעשות את זה. אני עושה את זה במסות. המספרים פה זה המסות. אנחנו עושים את זה, כי אנחנו מבינים שאנחנו אחראיים כמעט על כל המדינה.
היו"ר מיכל רוזין
לא, על כל הילדים.
אריה מור
ברור, אבל הילדים זה 2.2 מיליון, וההורים שלהם, שמגישים את המכתבים, זה כמעט- - -
היו"ר מיכל רוזין
אומר לך מה היתרון שלילדים, למרות שהם הנפגעים העיקריים מהתעללות, מהזנחה, מפגיעה רשימת, נפשית, פיזית – בסוף הילדים האלה – וזו הדרישה שלנו ממערכת החינוך – בסוף הילדים האלה, בהבדל מבגירים – המערכת רואה אותם, בין אם זה מערכת הבריאות, רופא הילדים, טיפת חלב, בין אם זה מערכת החינוך, מערכת הרווחה. הילדים האלה נראים, בניגוד לבגיר, שיכול להיעלם, ואפשר לומר: מה אתם רוצים? לא היו תלונות במשטרה, לא הגבנו לשום דבר, אז איך היינו אמורים לדעת שהאדם הזה ירצח? פה הילדים נראים באופן יום-יומי.

אני קודם כל מברכת על כך שאתה אומר: אקח את זה לתשומת לבי, ואבדוק את זה. אנחנו צריכים למצוא את הפינות האפילות. אין מה לעשות. אנחנו צריכים להתמודד עם אנשים שבאים לפגוע, לפגע. זה פיגועים. אתם צריכים להבין – רק לפני מספר שבועות היו שתי התאבדויות של נשים שבילדותן נפגעו מינית. זה באמת רצח של הנפש. אני אומרת שוב, ואני לא רוצה להישמע פומפוזית – אני אומרת את זה מדם לבי, כפי שאתם יודעים. אני יודעת שמערכת החינוך דואגת. יש מקומות שצריכים בכל זאת לבדוק אותם, ולראות שהם לא נעלמים לנו מהעין.
אריה מור
התייחסתי ללינה, אבל ברגע שנכנסתם לסיפור הטיולים, שזה 150,000 טיולים בשטח הפתוח – נעזוב רגע את הלינה שהוא פתיר, רק עם שני הגופים האלה – אני לא יודע איפה ישנים; בשטח הפתוח – אין בעיה, זה תחת הגוף שנמצאים שם, אבל ברגע שהולכים לבריכת שחייה, ברגע שהולכים ללונה גל, ברגע שהולכים לגן חיות, לשיט בשחייה בעכו – יש אוכלוסיות שונות שעושות כל מיני פעילויות. יש אוכלוסיות חרדיות שהולכות לפעילות ספציפית. אי-אפשר. זה מסות אדירות. לכן אני חושב שיהיה נכון, אם זה כל כך קריטי וחשוב, אני חושב שכהורה, שזה יהיה ברישוי עסק, כמו שצריך שיהיה ערכת עזרה ראשונה וחובש בבריכה, צריך שתהיה בדיקה של המציל, נקודה.
היו"ר מיכל רוזין
החוק חל על המקומות האלה; אנחנו כן רוצים שאתה, כמו שאתה דואג שגם המאבטחים יעמדו בחוק, אנחנו רוצים שלפחות במקומות הלינה, כפי שאמרת – לא בכל אתר תיירות שבאים לשעתיים – כן בהחלט בכל המקומות – אגב, אם אני מבינה נכון, אתר תיירות כזה, שמקבל תלמידים, הוא כן מחויב לפי החוק?
אורן פז
רוב המקומות שהוא הזכיר – הגדרת המושג על פניו חלה.
אריה מור
כן.
היו"ר מיכל רוזין
אבל כן הייתי מצפה ממשרד החינוך לבדוק את מקומות הלינה, בתי ספר שדה ואכסניות.
אריה מור
יש לנו מעטפת נוספת, שהיא לא רק עובדי ההוראה, ואלה אותן בקשות שכביכול עובדים במערכת החינוך אבל הם לא עובד הוראה כמו הגננים בבתי ספר, לא כמו שרתים.

אנחנו ביקשנו בזמנו שיכניסו את הקב"טים לרשויות המקומיות, ועוד לא הכניסו אותם לתוספת לחוק, כדי שהם יוכלו גם כן לקבל אותו מידע באופן ישיר וכספות וכו', ואז יש להם יכולת לעשות דרישה מרוכזת. ברגע שתהיה לכל רשות מקומית היכולת לדרישה מרוכזת וקבלת תשובה מרוכזת, התהליכים יהיו הרבה יותר קלים. היו פה דיונים בוועדת הזאת, וזה לא אושר.
היו"ר מיכל רוזין
גננים בגני ילדים לא נבדקים?
אריה מור
נבדקים, אם הוא עובד הוראה, שעובד משרד החינוך – ודאי שהוא נבדק, ואם לא, בחוזר מנכ"ל הוא מחויב לפי הרשות המקומית.
אורן פז
הוא לא מדבר על אי-הבדיקה. הוא מדבר על תהליך העבודה הטכני. ליאורה תוכל להרחיב.
אריה מור
צריך להפוך את זה למאה ה-21.
היו"ר מיכל רוזין
אז למה נתנו את זה למערכת החינוך ולא לרשויות? הבעיה ברשויות או אצלכם?
אריה מור
כי זה מסות. לטרטר עשרות-אלפי- - -
היו"ר מיכל רוזין
הפוך. אתה מקל על המערכת.
ליאורה סולטן
להם יש כספת ספציפית – הם הגוף היחיד שיש להם כספת ספציפית לעבירות מין וכספת ספציפית למרשם פלילי – שתי כספות נפרדות. זה בעצם ממשק אינטרנטי בין המשטרה לבין הגוף הציבורי הדורש, אחרי אישור משפטי ואחרי תהליך ואחרי תשלום, מגדירה את היקף המידע שהם זכאים לו, ולאחר מכן המחשוב בעצם ממשיך את התהליך מול הגוף, ואז יש ממשק, העברת מידע. לכן גם חברי אמר בצדק, שכל התהליך הוא מהיר.
אריה מור
24 שעות.
היו"ר מיכל רוזין
וזה רק מערכת החינוך.
ליאורה סולטן
כן.
היו"ר מיכל רוזין
האם יש לך אינטרס שזה יהיה גם מול הבריאות, מול הרווחה, מול רשויות?
ליאורה סולטן
צריך לשקול את זה. הכספת הזאת של משרד החינוך – זה לא היה בקדנציה שלי, אז אני לא יודעת מה היו השיקולים.
אריה מור
זה כבר 15 שנה. אני עוסק בזה 15 שנה.
ליאורה סולטן
צריך לבדוק מה היו השיקולים. לדעתי האישית כרגע, אין מניעה בין בריאות ורווחה, גופים נוספים, אבל לשאלת גברתי, יש תהליך נוסף, כפי שאמרתי, שיש גופים שאינם גופים כאלה גדולים, אבל עדיין המסה היא גדולה – היא 50 בבת אחת, אז יש גם תהליך שנוצר במיוחד לאלה, שבהתחלה צריך את ההזדהות הראשונית, כי אנחנו לא יודעים מי האדם, למרות שהאישור עצמו לא מציין את המידע הפלילי. הוא רק אומר אם יש אישור או יש סירוב, אבל זה גם מידע. לכן ההזדהות מחויבת.

לאחר מכן זה עובר דרך חוליית שירות לציבור. הם מפיקים את כל האישורים, ומעבירים את זה באמצעות הדואר לאותו מעסיק.
אריה מור
לגבי נשים, אם עובדות ההוראה - לא מחויבים ללכת לבקש את הבקשה באופן פרטני, אבל באותו רישום פלילי, כשאני עושה בכספת רישום פלילי, אם יש רישום פלילי בנושא של עובדת הוראה, תיאורטית זה מגיע אלינו דרך הרישום הפלילי ללא קשר - יש הרבה רישומים פליליים - עבירת בנייה, עבירה כזאת - יש ועדת חריגים, שאנחנו בוחנים בה גם מבחינה חינוכית, גם מבחינת החוק, גם מבחינת התיישנות, חברים בלשכה המשפטית וכו', וממליצים מה עושים – אנחנו מפסיקים או לא מפסיקים.
ליאורה סולטן
אמות מידע שיש לכם.
גלית מנגמי
אני חייבת לומר משהו, ברשותך. אני גלית, היועצת המשפטית של יחידת צור, היחידה לפיקוח על עברייני מין.
היו"ר מיכל רוזין
אז למה ישבת בשקט כשהתנפלתי על האוצר? עשיתי בשבילך את העבודה?
גלית מנגמי
כן. הלחצת אותי. שאת הולכת לומר את המספר. צריך להבין שהקטע המספרי הוא בדמנו, כי אם יידעו את זה, לא תהיה הרתעה.
היו"ר מיכל רוזין
את לא צריכה להסביר לי את זה. אני רק אומרת שזה גם בעוכרינו.
גלית מנגמי
אני מבינה.

אני יכולה לחשוב בשנה האחרונה על לפחות שני מקרים שבהם שלפנו עבריין מין מסוכן מתוך מוסד חינוכי – פעם אחת במקרה של מפוקח שלנו שעשה עבודות שיפוצים בתוך בית הספר, ובביקורת של קצין הפיקוח הוא נכנס וראה אותו שם והוציא אותו החוצה.
היו"ר מיכל רוזין
היתה פה עבירה על החוק הזה?
גלית מנגמי
במקרה הזה היתה גם הפרה של צו הפיקוח.
היו"ר מיכל רוזין
צו הפיקוח זה ברור.
אורן פז
הבעיה היא לא עם המוסדיים. לא עם משרדי ממשלה.
היו"ר מיכל רוזין
החוק חל על עסקים פרטיים שעובדים באופן קבוע עם ילדים. פה הוא בא לעשות שיפוץ. אני שואלת, האם הוגש כתב אישום במקרה זה? הוא בא לעשות שיפוץ. הוא לא עובד באופן קבוע. האם מי שמעסיק את השיפוצניקים צריך לבדוק אותם? אני לא בטוחה שהחוק מחייב אותם.
אריה מור
לנו יש נוהל שיפוצים מאוד ברור: אם יש עובד קבוע, שבא למעלה ממספר ימים, ובא לפרויקט בבית ספר, מחויבת הבדיקה על-ידי הקב"ט ועל-ידי מנהל בית הספר. אבל אם זה משהו אד הוק, בנוהל מחויב מישהו ללוות אותו אישית עד סיום העבודה ולהוציא אותו, כמו שאנו עושים בשגרירויות וכו'.
היו"ר מיכל רוזין
לצערי למדתם על בשרכם ממקרים מאוד קשים שקרו במערכת החינוך. כולנו מכירים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לגבי שאלתה של כרמית, המועצה לשלום הילד, על אותם 17 כתבי אישום- - -
כרמית פולק כהן
לא, 17 תיקים שנפתחו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
הבנתי משאלתך, ולא הוספת את המילה: בלבד. שאלתי היא, האם אנחנו מוכרחים להגיע תמיד לפתיחת תיק או לתלונה שהוגשה במובן הפלילי? אני שואל את משרד החינוך. אם יש הפרה כזאת מצד הנהלת המוסד, היא גם הפרה משמעתית של הוראות בחוזר המנכ"ל. יש לכם אמצעים משמעתיים כאלה שיכולים לתקן את המצב, ולאו דווקא להגיע לכתבי אישום. האם נקטתם באמצעים כאלה?
אריה מור
אל"ף, כאשר יש עובד הוראה, מופסקת עבודתו- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לא, דיברתי על הנהלת המוסד. האם נקטתם בצעדים משמעתיים כלפי הנהלת המוסד?
אריה מור
אני לא מכיר אירוע שנקטנו מול הנהלת המוסד. אני מכיר אירוע אחד בתחום של מאבטח, שנקלט לעבודה בפתח תקווה, ועשינו תהליך מאוד רחב גם מול הנהלת המוסד וגם מול חברת האבטחה, כשמצאנו מאבטח שמועסק בשער בית הספר ועבר את הזה. אבל אם יהיו לנו המידעים האלה, זה משהו שצריך לעשות אותו.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אבל יש פה מבחינתכם עבירת משמעת. אני לא מדבר על המספרים.
אריה מור
- - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
זה עוד אמצעי שניתן היה לנקוט אותו.
אריה מור
אגב, הוקם במשרד החינוך מינהל אכיפה ובקרה לכל מיני תחומים. אנחנו צריכים את המינהל הזה בהרבה נושאים. אמליץ גם להכניס את הנושא הזה.
היו"ר מיכל רוזין
מצוין. זו עוד נקודה שחשוב שנרשום לפנינו. נרצה ממך בהמשך עדכונים על שני הדברים. בבקשה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בכל זאת צריך לציין בחיוב את הראייה הרחבה של משרד החינוך.
היו"ר מיכל רוזין
עם התייעלות הכספת, שצריך אולי לאמץ אותה לעוד מקומות.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אנחנו גם רואים יתרון שהוא בדרך כלל בארגונים, זיכרון ארגוני של אדם שעוסק בכך יותר משש, שבע, שמונה, תשע, עשר שנים, אז יש בו יתרון גדול מבחינת הפרספקטיבה.
היו"ר מיכל רוזין
נכון. בבקשה, משרד החינוך.
בלה רדונסקי
בלה, מהלשכה המשפטית של משרד החינוך. הערה – המקרה הזה לא מוכר לי. אבל כל מקרה שמגיע לידיעתנו, מטופל בכל היבט, לרבות היבט משמעתי. זה יכול להיות מייד פיטורין, זה יכול להיות השעיה או כל דבר אחר עד שנעשית בדיקה. מייד יש תגובה.
היו"ר מיכל רוזין
בבקשה.
גלית מנגמי
מקרה שנתקלנו בו בזמן האחרון - זה עוד אחד שמפעיל ילדים, ליצן – נכנס לבית ספר. שלפנו אותו משם עם הקלטות שלו ועם ההופעה שהוא רצה לעשות שם. כלומר זה לא הרמטי. יש המגבלות של החוק, ולמי הם כן צריכים ולמי הם לא נדרשים, אבל יש להבין שזה לא הרמטי ועדיין ניתן לראות את ניסיונות ההסתננות האלה.
היו"ר מיכל רוזין
משרד הרווחה ימתין רגע, כי אני חייבת לפנות למשרד הבריאות. אני מאוד מוטרדת ממשרד הבריאות.
דוד שוורץ
מהליצנים?
היו"ר מיכל רוזין
גם, אבל לא רק. ליצנים רפואיים זה דבר נפלא ומופלא, ובאופן כללי, כל המתנדבות והמתנדבים שמגיעים לבתי החולים ומסייעים ועוזרים, אבל אנחנו רוצים שבהם לא יסתננו גם אנשים פוגעים. היו מקרים גם במערכת הבריאות של פגיעות גם בילדים וגם בנשים. הטענה הרבה פעמים נשמעה, שזה מעסיק ישיר אלא קבלן כוח אדם וכו'. אשמח לשמוע מה קורה אצלכם, מה אתם עושים בעניין. בבקשה.
דוד שוורץ
דוד שוורץ, אגף הביטחון של משרד הבריאות. כבר הרבה מאוד שנים, מאז תחולת החוק, כל עובד, בכל בית חולים, אם הוא ממשלתי ואם הוא לא ממשלתי, נבדק להיעדר עבירות מין. יש אכיפה ופיקוח של המשרד כרגולטור. בתי חולים לא מקבלים רשיון עסק – הם מקבלים רשיון ממשרד הבריאות – כל שנתיים נערכת בקרה מאוד גדולה בהרבה מאוד תחומים. בין יתר התחומים נבדק גם האישור שנמצא בתיקו האישי של כל עובד ועובד. למרות שלא כל העובדים מחויבים להוציא את האישור הזה, כי לא כולם מועסקים במחלקות שיש בהם חסויים, אנחנו ממליצים, וההמלצה שלנו התקבלה בכל מערכת הבריאות, לבדוק את כל העובדים שנכנסים לעבודה. זה כי הניוד שלהם בתוך בית החולים במשך הזמן, אי-אפשר לעקוב אחריו, ולעשות אז את הבדיקות, זה בלתי-אפשרי. לכן כל העובדים נבדקים בעת כניסתם לעבודה. לשון החוק היא שהבדיקה נעשית עם כניסתו לעבודה, ולכן לא נעשית בדיקה חוזרת. אין אפשרות כמעט לעקוב אחרי זה. מדובר, אפרופו עמיתותיי מהמשטרה, יש לכם נתונים על מערכת הבריאות? כי זה עשרות-אלפי בדיקות לשנה. אין לי הנתון בידיי.
ליאורה סולטן
לגבי אישורים – אני מדברת רק על מי שבאמת אושר - זה 22,751 ב-2014. ב-2015 – 15,315, וב-2016 - 19,497. סורבו – ב-2014 – 19, 2015 – 25, וב-2016 – 16.
דוד שוורץ
אלה מספרים של משרד הבריאות או מערכת הבריאות?
ליאורה סולטן
בדקתי מה הם מכילים. יש שם בתי חולים, שכמובן מגיעים אליהם קטינים, מרפאות שיש שם רופאים שמטלפים בקטינים, חדרי מיון שמטפלים בקטינים, ורופאים – בנפרד, שמטפלים בקטינים.
היו"ר מיכל רוזין
רופאי ילדים?
ליאורה סולטן
כן. אני לא יודעת אם רק ההגדרה של רופא ילדים, כי חשבתי על זה אתמול - אם רופא הוא רופא שלא מטפל בקטינים אבל נותן מענה במיון, שנכנסים אליו קטינים, מן הסתם לטעמי הוא צריך להביא אישור.
אורן פז
גם משרד הבריאות מפרש את זה כך.
ליאורה סולטן
אם שנינו מפרשים אותו דבר, אני במקום טוב.
דוד שוורץ
כפי שאמרתי, כל עובד שנכנס לעבוד במערכת הבריאות, נדרש להביא את האישור זה. הם עדיין מביאים את זה פרטנית. אנחנו לא עושים את הבדיקה בכספת. יש לנו כספת לר"פ – לא לנושא הזה.
ליאורה סולטן
משם אתם יכולים – אגב, זה לא שאין להם הנתונים האלה מלכתחילה. כרגע שבא רופא, ומבקש להירשם כרופא, לקבל רשיון, הם בודקים אותו בכספת, במרשם הפלילי, ומקבלים נתונים. יש להם היקף מידע ספציפי לגבי מתן רשיון. אם הוא מבקש להיות מועמד לעבודה, היקף המידע הוא עוד יותר גדול. הם יכולים לראות אם יש לו איזושהי עבירת מין. זה לא סותר את בקשת האישור, רק שם ההגבלה היא יותר רחבה.
היו"ר מיכל רוזין
אני לא רוצה לפתוח את הדיון הזה; נצטרך אולי לעשות דיון על מערכת הבריאות באופן כללי, כי יש מקרים רבים של רופאים שפוגעים, והם ממשיכים לטפל עד אשר הם מורשעים, כולל אחרי כתב אישום והליך משפטי, ואף אחד לא משעה אותם. יש לנו בעיה מאוד גדולה עם נושא של רופאים, אבל בואו נחזור רגע לבתי החולים ולמרפאות ולכלל המועסקים, כי אני חושבת שחשוב שנבין. אתה אומר שזה חד-פעמי בכניסה לתפקיד.
דוד שוורץ
נכון. אנחנו כן בודקים כל מי שנכנס קבוע למערכת הבריאות, גם אם הוא קבלן חיצוני, כלומר מאבטחים שהם עובדי קבלן, נבדקים, נדרשים להביא את האישור הזה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לפי המספרים – אלה 20,000 איש בשנה שמתקבלים למערכת הבריאות?
היו"ר מיכל רוזין
נשמע מעט מדי.
דוד שוורץ
נשמע מעט.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בכל שנה 20,000 איש מבקשים להתקבל למערכת הבריאות. לי זה נשמע גדול.
דוד שוורץ
אני אומר שזה מספר שממעיט, לדעתי.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
בסדר. אני לומד.
היו"ר מיכל רוזין
אז איפה אתה רואה אולי את אותם מקומות שבהם לא מבקשים אישורים או לא מספיק מודעים לחוק?
גלית מנגמי
מה עם בתי חולים פסיכיאטריים?
ליאורה סולטן
בתי חולים פסיכיאטריים – יש כל מיני. למשל, אנו"ש, דוגמה – הם נותנים להם שם מעון – אני לא יודעת אפילו איך להגדיר את זה נכון בדיוק – שכן נותן לאנשים פגועים נפשית פעילות. הכנסתי את זה תחת רווחה. יכול להיות שזה נתון שיכול להתאים גם למשרד הבריאות, אבל הנתונים קיימים.

אם אנחנו שואלים את השאלה, האם כשבא אליך מאבטח לבית חולים, ואתה בודק אותו, אתה בודק אותו באותו תהליך כאילו הוא בא לעבוד אצלך ככל עובד קבוע?
דוד שוורץ
הוא לא נרשם.
ליאורה סולטן
אז הוא באבטחה. לכן עשיתי את הנתונים שזה נטו בריאות, נטו אבטחה, אבל האבטחה יכול להיות בבית חולים והוא נרשם באבטחה.
היו"ר מיכל רוזין
מה אתה עושה במקרים של מתנדבים?
דוד שוורץ
בודק אותם. מתנדב או עובד, שמגיע מקבלן חיצוני לעבוד באופן קבוע בית חולים, יש לי הסמכות החוקית ואני עושה זאת – בודק אותו גם לר"פ. אני לא רוצה שיהיו אצלי סוחרי סמים, עבירות סמים, שודדים, גנבים, אנסים, אפרופו עבירות מין, וגם בדיקה להיעדר עבירות מין. עובדים אקראיים – אני לא בודק. עובדים אקראיים זה אד הוק – אני לא רוצה לחזור על דברי חברי – זה באותו סטטוס.
היו"ר מיכל רוזין
תן לי הערכה שהיא כמובן לא בדיקה, אבל מתוך זה שאתה אומר שאתה מרגיש שזה לא המספרים שנקלטים במערכת הבריאות מדי שנה, איפה אתה רואה את המקומות שהם יותר מועדים? כפי שאמר משרד החינוך בצדק – בתי ספר שדה אינם נכללים, למשל. איפה אתה רואה את המקומות? כי אני מקווה שבית חולים – למרות שגם שם היו מקרים – הוא יותר מסודר מאשר מקומות אחרים. איפה אתה רואה את המקומות שבהם אתה חושש שאולי לא מספיק יש פיקוח ובדיקה?
דוד שוורץ
אני חייב לומר שבמערכת הבריאות הממשלתית והציבורית האחרת, קרי שירותי בריאות כללית וההסתדרויות הרפואיות האחרות הנושאים מסודרים וממוסדים. לא שלא יכולות להיות תקלות – כמו בכל מקום – אבל אנחנו בודקים את הנושא באופן פרטני. פעם בשנתיים יש חידוש רשיון של מוסד רפואי. בין יתר הדברים גם נבדקת הנקודה הזאת עד ירידה לתיקים אישיים של עובדים שהתקבלו בשנתיים האחרונות לעבודה.

אני יותר רואה את האפשרות בכל מיני מקומות פרטיים, שגם עליהם יש פיקוח של משרד הבריאות, אבל הפיקוח יכול להיות גם שניידות העובדים היא כזו שאנו לא מגיעים – עד שעובד הגיע ונעלם, אנחנו לא מגיעים למוסד. שם הפיקוח הוא הרבה יותר רופף; לא שהוא לא קיים.
היו"ר מיכל רוזין
היו לכם פניות לוועדות פטור?
דוד שוורץ
לא.
אורן פז
היו שתיים – אחת תלויה ועומדת ואחת הסתיימה.
דוד שוורץ
של רופאים? אוקיי. כפי שצוין פה, רופאים ואחיות במהלך קבלת רשיון הם כבר עוברים את הבדיקות האלה ויכול להיות שכבר נעצרים שם. לא מזמן היה לי אירוע של רופא ילדים שביקשו שיעבוד בלשכת בריאות כרופא ילדים. כמובן שעוד לפני הבדיקה אנחנו- - -
היו"ר מיכל רוזין
אבל אם הוא היה מבקש לעבוד עם בגירים, יכול להיות שהיו נותנים לו.
דוד שוורץ
יכול להיות. זה לא בא לכלל זה. הוא הבין את הרמז ונעלם מאתנו למחוזות אחרים. אנחנו לא יודעים איפה הוא. עד כאן.
היו"ר מיכל רוזין
זה אומר אגב גם לגבי רופא שהורשע בעבירות סמים, שאתם לא מחזירים למערכת?
דוד שוורץ
נכון, אפרופו הרופא בסורוקה שהזריק לעצמו סמים.
היו"ר מיכל רוזין
אני דווקא חשבתי על חבר כנסת, שר לשעבר.
ליאורה סולטן
הוא עצמו לא השתמש. זה סחר. זו היתה הבעיה.
היו"ר מיכל רוזין
מה זאת אומרת?
ליאורה סולטן
לא, אבל השאלה היא לא על עצמו. הוא לא היה עם בעיית סמים. הוא ייבא סמים. יש הבדל בין מישהו שמשתמש וחשוף לבין מישהו שמייבא סמים או מייצא סמים.
היו"ר מיכל רוזין
לא נפתח את השיחה הזו, מה יותר מסוכן. בבקשה.
ירון קדם
ירון קדם, ראש חוליית מוסדות חינוך, אבטחת מוסדות חינוך. עלתה פה השאלה, מה נעשה לגבי המעסיקים אל מול עובדים. אנחנו כאחראיים על האבטחה ועל כל המאבטחים במוסדות החינוך, מבוצעת פעילות בשלושה מעגלים: זה מתחיל בחברת האבטחה, שמחויבת על-ידינו קודם כל לבדוק את המאבטח לעניין היעדר עבירות מין, לשלוח הכול. שם מתחיל השלב הראשוני, כבר בריאיון של המאבטח. לאחר מכן זה עובר, וחובה – גם אריה ציין את זה קודם – חובה על כל קב"ט רשות שמעסיק את המאבטחים, לבצע ריאיון ולוודא בעת הריאיון שהתקבל אישור על היעדר עבירות מין מחברת האבטחה.
היו"ר מיכל רוזין
כמה מתגלים בתחילת הדרך אצלכם, כאלה שמנסים להתקבל לעבודה, ואתה עוצר את זה בשלב הזה?
ירון קדם
אני לא יודע לומר לך. כל מאבטח עובר שלבים. הריאיון שלו זה לא רק להיבט של היעדר עבירות מין; זה גם לעניין של נשק וכל הדברים הללו. למשל, נשק – יבדקו לעניין רישום פלילי, וברגע שאין רישום פלילי, הוא לא יתקבל למאבטח במוסד חינוכי. אני לא יכול לומר לך לעניין היעדר עבירות מין, אבל אם לא יביאו אותו בכלל, הוא לא יוכל להמשיך את התהליך. כדי להמשיך את השלב שבודקים עוד, בשלב ההכשרה, כלומר לאחר שעברתי את חברת האבטחה, שיודעת, קב"ט הרשות ואז יש לי מוסד ההכשרה. מוסדות ההכשרה בארץ, שמכשירים מאבטחים, גם הם עובדים לפי הנחיה שלנו. הם מחויבים לבדוק לפני שהם מוציאים בכלל תעודת סמכויות בכלל למאבטח, לפי חוק סמכויות לשם שמירה, לפני שהם מוציאים לו שהוא יכול לעבוד במוסד חינוכי, הם מוודאים שאכן קב"ט הרשות חתם בטופס שהוא נבדק לעניין היעדר עבירות מין, ורק אז הם ייתנו לו את תעודת הסמכויות. בלי זה הוא לא יכול לקבל.
היו"ר מיכל רוזין
מאבטחים במוסדות חינוך הם עם נשק?
ירון קדם
כן. חובה. כי היום שלנו זה פח"ע. אחלק את זה – יש במגזר הלא יהודית, לצורך העניין, כמות מאבטחים לפי החלטת ממשלה 3738, שמתעסקים באלימות - שם הם לא חמושים, אבל זה במגזר הלא יהודי בלבד. גם הם נבדקים לעניין היעדר עבירות מין – חובה, כלומר זה לא קשור לנשק או לא נשק. בודקים אותם בכל מקרה. אז עושים את שלושת המעגלים האלה ואז יש הפיקוח והבקרה של הקצינים שלנו בשטח. יש לנו רכזים וקצינים בשטח, שמבצעים באופן שוטף בקרות על המאבטחים, אז הם בודקים אותם וגם בודקים את הקב"טים. קב"ט הרשות מחויב לשמור בתיק האישי של כל מאבטח שנמצא אצלו את האישור של היעדר עבירות מין. אז גם זה נבדק, כלומר זה עוד חלק מתהליך פיקוח ובקרה.

הבדיקה, אגב, למאבטחים במוסדות חינוך – לא כמו שאמרו פה במשרד הבריאות – פעם בשנה. כלומר גם אם החוק אמר משהו אחר, פעם בשנה אנחנו מחייבים אותם לבדוק פעם בשנה לעניין היעדר עבירות מין של המאבטחים. כל קב"ט מחויב לבצע ריאיון פעמיים בשנה למאבטחים, ואחד מהן, שזה לפני פתיחת שנת הלימודים, הוא חייב לוודא עניין של היעדר עבירות מין כדי שלא נופתע בנושא הזה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מה המספר של הקב"טים, של המאבטחים?
ירון קדם
קב"טים זה כל רשות ורשות. יש 256 רשויות במדינת ישראל, אז כולם. לגבי מאבטחים כרגע שעובדים לי – עובדים לי 4,900 מאבטחים במוסדות חינוך.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
ואתה מבקש מכולם פעם בשנה תיעוד של הרישום הפלילי. יפה מאוד.
ירון קדם
כן. רשומים לי במערכת 7,000 מאבטחים, כלומר חברות האבטחה – יש הרבה מאבטחים במוסדות חינוך.
היו"ר מיכל רוזין
אז איך קרה שנתפס מאבטח - - -
ירון קדם
זה היה אירוע לפני שבע שנים. זה קב"ט רשות שקיבל אותו, למרות שמחויבים. אם עולה לנו דבר כזה – היו אירועים; לא שלא היו אירועים שעבדו מאבטחים, ואז התברר, אבל לא שהיה להם רישום. שימו לב - רק מי שהורשע כביכול, אסור לו גם לעבוד. זה לא מי שנפתח תיק. זה רק מי שהורשע. זה חלק מהבעיות, כלומר אם נפתח לי תיק עכשיו על אדם- - -
היו"ר מיכל רוזין
אתה לא יודע.
ירון קדם
לא רק שאני לא יודע. היה בתקשורת לא מזמן – נפתח על מאבטח בבית שמש. כל זמן שהוא לא הורשע, מחר הוא יכול לעבוד. צריך לקחת גם את זה בחשבון.

מבחינה זו פעם בשנה אני מוציא דרישות מבצעיות, שמגיעות לכל הרשויות. משרד החינוך, שאנחנו עובדים בשוטף, כולם דואגים שזה יגיע. יש שם הנחיה חד-משמעית של משטרת ישראל, שהם מחויבים לעניין היעדר עבירות מין. אנחנו לא משחקים בדבר הזה בכלל, כך שיש פיקוח מלא לפחות בנושא הזה במוסדות חינוך.
היו"ר מיכל רוזין
תודה. חבר הכנסת בגין, בבקשה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
שאלה כללית. סך הכול הכנסת חוקקה מערכת די ענפה של חוקים במטרה להפחית ככל האפשר עבריינות מין בכלל ועבריינות כלפי קטינים בפרט. היושבת-ראש שלנו כאן יש לה חלק נכבד בחקיקה הזאת, וברכה על ראשה.
שאלתי
במגמה הכללית בחמש, שש השנים האחרונות בעבריינות לאלף נפש, לאלף ילדים, איזשהו מדד כללי יותר - אפשר לציין מגמה? היית מצפה למגמת ירידה לא במספר אלא במספר היחסי, כפי שאנחנו מודדים מקרי רצח לאלף או ל-100,000, והמספר הזה לא גדל. אנחנו 1.8 נמצאים, פחות או יותר, כבר 15-10 שנים. זה המספר של קנדה או של טורונטו. אני שואל לגבי העבריינות הזאת. מגמה – עלייה, ירידה? יכול להיות שאין תשובה ברגע זה, אבל כדאי להסתכל מדי כמה שנים, לעצור ולבחון בדרך זו את היעילות של החקיקה שלנו ואת הצורך או אי-הצורך בהעמקת החקיקה הזאת. אולי התופעה שאנחנו מדברים עליה היום היא אחרי כל השנים האלה לא מאוד רווחת, והצלחנו אולי כולנו יחד למתן אותה.
היו"ר מיכל רוזין
לא קיבלנו אישור להמשיך. נמשיך חמש דקות, אז אני מבקשת משפטים קצרים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אז אל תיתנו לי תשובה עכשיו.
אודיה איפרגן
אני יכולה לומר שבאופן כללי התחושה שלנו, שהנושא הזה מאוד הועמק בשטח, ויש מודעות שמאוד עלתה. זה גם עלה מהנתונים ששמענו וגם בהרגשה שלנו מהביקורות.

אני מחלקת את העבודה של הרווחה לשני חלקים: יש המוסדות הממשלתיים, שנבדקים ישירות על-ידי הקב"ט של המשרד, ואז מוסדר בצורה ברורה – זה כולל גם עובדי הקבלן לכולם.

יש המוסדות שנמצאים בהתקשרות עם המשרד, ואז הבקרה לגבי התנהלות שלהם נעשית על-ידי המפקחים. בנושא הזה התרשמות המפקחים – הם עושים תדירות של בקרות ולוקחים תיקים אקראיים, מעבר לזה שזה כמובן מוסדר במכרזים ובכל הנהלים. הבקרה בשטח מעלה שהנושא הזה הופנם ויש הקפדה מאוד גדולה על-ידי המעסיקים לגבי הבדיקות של העובדים. זו התוצאה, כלומר אתה לא מוצא כמעט – יש מקרה אחד שנמצא – שלא היתה בדיקה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
שאלתי על התוצאה מבחינת העבריינות.
היו"ר מיכל רוזין
זו שאלה גדולה מדי, שלא נצליח לפתור עכשיו, שרובם לא נתפסים, רובם לא מואשמים.
אודיה איפרגן
אני רוצה לומר לעניין שאלתך, למשל לגבי החלופה של האפיק המשמעתי – היה מקרה אחד אצלנו שנמצא, שלא שהמעסיק העסיק אלא שנמצא שהוא לא בדק מול הקבלן האם בדק את העובדים שהוא הביא עמו. באמת המשרד העמיד אותו לדין משמעתי. בהקשר הזה יכול להיות שזה אפילו יותר אפקטיבי מההליך הפלילי – הרי ההליך הפלילי זה עבירת קנס למעסיק. זה לא מעבר לזה. זה בהחלט חלק מהנתונים שיש לקחת בחשבון בהקשר הזה.

אני גם רוצה לומר שהמשרד מיוזמתו בכל המכרזים דורש אחת לשנה את הבדיקות הללו.
היו"ר מיכל רוזין
כל גוף שזוכה במכרז?
זאב בנימין בגין (הליכוד)
לפנים משורת הדין.
אודיה איפרגן
כן, כל שנה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
זה אומר שהחקיקה כשלעצמה הביאה למודעות, שאנשים פועלים מעבר לדרוש.
היו"ר מיכל רוזין
נכון. בבקשה.
הדס גבריאל זני
הדס גבריאל זני מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים. לפני כשנה וחצי נכנס לתוקף חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין, תיקון לחוק הסיוע המשפטי. עוד לפני שהחוק נכנס לתוקף אמרו לנו שיגיעו לפתחנו אולי עשרה מקרים בשנה. אני שמחה לומר שבלי קמפיין עדיין נפתחו אצלנו כ-30 תיקים בסיוע המשפטי. הגשנו בקשות לפי חוק המגבלות. אני לא יכולה לומר לכם כרגע כמה תיקים או כמה בקשות התקבלו – נקבל את זה בימים אלה.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
מה הבקשה שמופנית אליכם? מצד מי?
הדס גבריאל זני
מצד הנפגעים עצמם.
היו"ר מיכל רוזין
כדי להרחיק את הפוגע שפגע בהם מסביבת מגוריו וגם בית ספר, למשל.
הדס גבריאל זני
כן. אני חושבת שעדיין, עם יידוע מספק, אנחנו נצליח לגרום לנפגעים נוספים לפנות אלינו ולהגיש בקשות.

אני חייבת לציין שזה לא פשוט, כי יש הדרישה של הוכחת נזק נפשי של ממש, ואולי זה משהו שצריך לדון בו, התנאי על ההרחקה.
היו"ר מיכל רוזין
ברור.
אורן פז
כי המסוכנות מטופלת בחוק ההגנה ולא בחוק הזה.
הדס גבריאל זני
צריך לשים עליו דגש, כי זה מקשה עלינו בהרבה מאוד תיקים.
היו"ר מיכל רוזין
תודה. בבקשה.
דנה קייזר
אני רוצה לבקש, לקראת הדיון הבא, שיתקיים ביישום החוק הספציפי הזה של מניעת העסקה, כמי שמטפלת בעברייני מין, אולי איזשהו מנדט ממשלתי אפילו להביא לשיקומם, צריך לזכור שתעסוקה היא אחד הנדבכים המרכזיים של שיקום.
היו"ר מיכל רוזין
אין ספק. לכן אנחנו מוצאים את האיזון.
דנה קייזר
לכן גם אני חושבת שסעיף 4ב קיים בחוק. אין בכלל ספק, שמדבר על הערכה על-ידי ועדת מומחםי לצורך העניין של הפטור, אבל עניין הפטור הוא יחסית חדש וצעיר. היתה צריכה לעבור תקופה שבה עברייני מין יקבלו טיפול לפי חוק השיקום המונע כדי שיוכלו להגיע למצב שבו המסוכנות שלהם יורדת לנמוכה, הפיקוח מוסר מהם לצורך – אני גם חושבת על דוגמה ספציפית תוך שאני מדברת – מטופל שלי, שהמסוכנות שלו פחתה לנמוכה, נשלח באותו יום שחזר עם הערכת המסוכנות, מהמרכז להערכת מסוכנות, קיבל טלפון מקצין הפיקוח שלו והסירו ממנו את הפיקוח. הוא כבר לא עומד בקריטריונים של החוק וגם לא זקוק לו יותר, ואז הוא פנה לוועדת הפטור. היה נראה שזה הליך שפרקליט התלבט מה לעשות, איך לדון בעניין, כי זה עבריין מין שישב במאסר ממושך בכלא, חצי קלאץ' מהקהילה.
היו"ר מיכל רוזין
שורה תחתונה?
דנה קייזר
הפרקליטות התעקשה על שליחתו מחדש למרכז להערכת מסוכנות למרות שטרם חלפה שנה מהערכת המסוכנות האחרונה שלו.
היו"ר מיכל רוזין
את פותחת פה נושא מאוד-מאוד חשוב, שלא הגעתי לקבל עליו מידע, וזה ועדות הפטור.
דנה קייזר
אומר שני משפטים ואסיים בבקשה, כי אין לי כאן דרישה להחלטה.
היו"ר מיכל רוזין
זה יותר מזה. אני מתחייבת לעשות על זה דיון.
דנה קייזר
שלחו אותו מחדש להערכת מסוכנות – שבעיניי זה בזבוז כספי ציבור משווע – תוך שנה פעמיים, ואחר כך גם ניתנה החלטה לא ברורה על-ידי מעריכת המסוכנות, שעיקר הטענה שלה בזמן הבדיקה שלו היתה שהוא חולה סוכרת שמבקש לעבוד בחנות ממתקים, כשמדובר באדם שביקש באופן מאוד נקודתי לעבוד חמש שעות בשבוע בהוראת קרב מגע. לכן אני אומרת את זה כדוגמה שהבקשה שלי, שלקראת הדיון הבא ייוחד- - -
היו"ר מיכל רוזין
זה מה שרציתי לומר – לא דיברנו פה על שיקום ו-וועדות פטור, וכל הדברים כדי ליצור את האיזון. האיזון הזה ברור. התחלתי בכך שאמרתי שאנחנו לא רוצים לרדוף אותם או לעשות להם לינץ' ציבורי. אנחנו רוצים שהם ישוקמו. עדיין אנחנו רוצים להגן על הציבור מפניהם ובוודאי על הקטינים, ולכן הנושא הזה עדיין לא סיימנו אתו.

קיבלתם הארכת זמן פה בוועדה בנושא התזכיר, כי לא עברנו על הרבה מאוד נושאים כמו הקטינים פוגעים, שאני יודעת – הכול יותר רחב מרק הנושא.
אפרת ליפשיץ פרקש
זה נושא נפרד.
היו"ר מיכל רוזין
זה נושא נפרד אבל חלקו גם קשור להעסקה. הנושא של ועדות הפטור, הנושא של חידוש אישורים – שמענו שיש מי שעושה פה וולנטרי. צריך לחשוב אם זה ייכנס לתסקיר, כי פעם בעשרים שנה- - -
אפרת ליפשיץ פרקש
כל השאלות נמצאות בתסקיר.
היו"ר מיכל רוזין
אני יודעת. הנושא של אנשים פרטיים, איזה עוד גופים יכולים לפנות לבקש. הנושא של הכספת לבדוק. יכול להיות שזה יהיה עלות גדולה חד-פעמית לגופים מסוימים כמו רשויות מקומיות, אבל בהמשך זה יקטין את העלויות מבחינת אחזקת כוח אדם ומחשוב שכל פעם יצטרכו לבדוק.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
ואם אפשר לקראת הדיון הבא, להתחיל לקבל נתונים על המגמות הרב-שנתיות.
היו"ר מיכל רוזין
ועוד דבר ששאלת ולא קיבלת - כמה מועסקים מול בקשות, אז לא קיבלנו פרופורציות, וסך הכול. לא אמרתי שאתם צריכים להביא את זה, אבל אנחנו צריכים לנסות למצוא. יכול להיות שהממ"מ של הכנסת צריך לבדוק, כי אם אומר לנו פה נציג משרד הבריאות, נשמע לי שכמות הבקשות הן נמוכות לעומת כמה אני מעסיק - אפשר לשאול את משרד הבריאות: כמה אתם מקבלים עובדים חדשים בשנה מול כמה בקשות חדשות הוגשו. אפשר לעשות את הבדיקה הזאת – לא צריך להבין יותר מדי לא במתמטיקה ולא בסטטיסטיקה. וכמובן, אתם חייבים לנו תשובה לגבי פתיחת תיקים או הגשת תלונות. יכול להיות שבסופו של דבר יוגשו תלונות אפילו שווא. בואו נשמע כמה תלונות הוגשו, כמה נבדקו, כמה מעסיקים נקנסו אם בכלל, כי כרגע לא אמרתם לנו שהיתה איזושהי פעילות מול מעסיקים בכלל שעברו. שמענו פה דברים נפלאים ממי שעושה נכון, אבל לא שמענו אם המערכת באיזושהי צורה אוכפת על כאלה שלא עמדו בחוק.

תוך חודש, לפני סיום המושב הזה, אנחנו נקבל תשובות גם מכם לגבי תסקיר החוק. אני מבטיחה, כמו שאני מפעילה לחץ – עדיין לא הצלחתי; חלק מהדברים אני מצליחה וחלק זה קצת קשה מהאופוזיציה, אבל בני בגין יעזור לי – ללחוץ על תקציב נוסף ליחידת צור, ואני לא מוותרת על זה. גם בעניין הזה. אני אלחץ על משרד האוצר על תקציב, אבל אתם חייבים לבוא מוכנים עם החוק, עם העלויות הנדרשות מהחוק. אתם יכולים לנפח, אבל בסוף אתם צריכים להיות גם ריאליים, ו-5, 6, אפילו 10 מיליון, זה עלות של הצעת חוק פרטית, אז אולי בסוף ניזום את זה כהצעת חוק פרטית.

תודה לכם, יום טוב. תודה על כל הדיווחים, זה חשוב מאוד.

תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:10.

קוד המקור של הנתונים