הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 425
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ד' בשבט התשע"ז (31 בינואר 2017), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/01/2017
חוק חובת אזהרה בפרסום ובשיווק של הלוואה (תיקוני חקיקה), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חובת אזהרה בפרסום ובשיווק של הלוואה (תיקוני חקיקה), התשע"ו-2016 (פ/1652/20)(כ/644), של חה"כ זהבה גלאון, משה גפני, איתן כבל, שלי יחימוביץ', רחל עזריה
מוזמנים
¶
הילה דוידוביץ' בלומנטל - עו"ד, משרד המשפטים
בוריס פבלוב - אגף שוק ההון, משרד האוצר
עמיהוד שמלצר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רונן ניסים - עו"ד, בנק ישראל
עודדה פרץ - פיוח על הבנקים, בנק ישראל
לבנת קופרשטיין דאש - עו"ד, איגוד הבנקים
טיבי רבינוביץ - מנהל קשרי חוץ וממשל, איגוד הבנקים
מיכל לב - יועצת משפטית, לאומי קארד, חברות כרטיסי האשראי
ורדה לוסטהויז - סמנכל טריא פי2פי בע"מ, חברות אשראי חוץ בנקאיות
נדב מנסדורף - שותף וסמנכ"ל אסטרטגיה, טריא, חברות אשראי חוץ בנקאיות
אביעד לחמנוביץ - יועץ משפטי ושדלן, מימון ישיר, חברות אשראי חוץ בנקאיות
לירז אודלר - יועצת משפטית, מימון ישיר, חברות אשראי חוץ בנקאיות
רן מלמד - סמנכ"ל, עמותת ידיד
יצחק דניאלי - מרכז קשרי צבור, איגוד לשכות המסחר
אלעד מן - יועץ משפטי, הצלחה התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית
יצחק לב ארי - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
הצעת חוק חובת אזהרה בפרסום ובשיווק של הלוואה (תיקוני חקיקה), התשע"ו-2016 (פ/1652/20)(כ/644), של חה"כ זהבה גלאון, משה גפני, איתן כבל, שלי יחימוביץ', רחל עזריה
היו"ר איתן כבל
¶
הנושא על סדר יומנו: הצעת חוק חובת אזהרה בפרסום ובשיווק של הלוואה (תיקוני חקיקה), התשע"ו-2016, של חברת הכנסת זהבה גלאון, חבר הכנסת גפני, חבר הכנסת איתן כבל, חברת הכנסת שלי יחימוביץ וחברת הכנסת רחל עזריה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
זה חוק שאמור להגיע לקריאה שנייה ושלישית. בפעם הקודמת ניהל את הדיון חבר הכנסת פרי. קבענו שצריכה להיות חובת אזהרה בפרסום ושיווק טלפוני להלוואות. אני רוצה להוסיף אחרי המילים "מעודדות נטילת הלוואה על ידי הלווה" את המילים "אלא אם כן צורף לה ציון של התאגיד הבנקאי או הגורם המציע את ההלוואה". אני חושבת שיש בזה אלמנט הרתעתי נוסף, לכן אני רוצה להוסיף את זה להצעת החוק.
אתי בנדלר
¶
בד בבד עם האזהרה המוצעת בחוק בנקאות (שירות ללקוח) ובחוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, את מציעה לציין את שם נותן ההלוואה.
רן מלמד
¶
אני חושב שהרעיון הוא טוב, רק הוא לא מספיק. חלק גדול מהגופים, לפחות הגופים החוץ-בנקאיים, משתמש בצדדים שלישיים כדי לתת את ההלוואה. אתה יכול לקחת הלוואה מגוף כמו מימון ישיר או כל גוף אחר, כאשר ההלוואה שלך תינתן על ידי לאומי קארד או איזה שהוא בנק. אם אתה משאיר את ההודעה רק על הגוף הראשון, זה יכול להיות חלקי.
היו"ר איתן כבל
¶
הכוונה היא לדעת את המותג שאתה מתחבר אליו. זה לא לרדת לרזולוציה של הפקיד שחתם. אני לא נכנס לכל הרזולוציות הפנימיות שבו הגוף פועל.
רן מלמד
¶
כל מטרת החוק היא למקרה שבו האדם לא יצליח לעמוד בפירעון ההלוואה בצורה מסודרת. הוא יכול לקבל יום אחד אס אם אס מלאומי קארד: "לא עמדת בהסדר ההלוואה שלך", ואז הבן אדם יגיד: "רגע, לא לקחתי אף פעם הלוואה מלאומי קארד, מה אתם רוצים ממני".
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אתה מתריע על נקודה מאוד מאוד חשובה. נניח שאני עכשיו לוקחת הלוואה ממימון ישיר. כשאני באה לחתום, אני לא יודעת למי אני חותמת?
רן מלמד
¶
את חותמת על מימון ישיר, על אפשרות העברה ללאומי קארד ועל טופס נוסף. בתפישה שלך לקחת את ההלוואה ממימון ישיר. ברור שהלוואה היא לא משם, שהם רק הגוף המשווק. אני חושב שצריך לדבר על הגוף המשווק.
אביעד לחמנוביץ
¶
גם אם בחלק מהדברים של רן יש טעם, הם לא קשורים כרגע למה שמונח בפנינו. מימון ישיר פועלת כדי לשווק הלוואות. כשהלקוח מגיע לחתום, הוא חותם על הסכם מול הגוף שנותן את ההלוואה. אין שום סיטואציה אחרת. הוא מקבל גילוי מלא לגבי מי שנותן לו את ההלוואה. במצב שבו ניתנת הלוואה שאחר כך נמכרת, שזה משהו שגם בנקים עושים, נשלחת הודעה ללקוח, הוא מיודע על הסיפור הזה. זה לא מתאים לשלב שבו גוף מפרסם רוצה שהלקוח יבוא אליו. הוא עוד לא יודע מה הוא הולך לעשות איתו. הוא עוד לא יודע מה הוא הולך לעשות עם ההלוואה שלו. הוא עוד לא יודע איזו הלוואה הוא הולך לקבל. זה לא נכון יהיה להגיד שיכול להיות שבעתיד יהיה פה איזה אקט כזה. כשהאקט הזה קורה, הלקוח מקבל גילוי נאות מלא.
החוק מדבר על להוסיף את המשפט לכל פרסומת. אנחנו חושבים שיהיה נכון לעשות אבחנה בין סוגי הפרסומות. פרסומות ברדיו מתאפיינות בזמן קצר מאוד. בניגוד למודעה, טלוויזיה או אתר אינטרנט שמאפשרים לכלול את המשפט ברקע, ברדיו צריך יהיה - -
אביעד לחמנוביץ
¶
לא אמרתי שלא. כל מילה ברדיו עולה כסף. אמירת המשפט הזה היא 25% מהעלות. ההצעה שלנו היא שבפרסומות רדיו ניתן יהיה לקצר את המשפט הזה, אחרת זה עלויות שבסופו של יום יתגלגלו על הלקוחות.
היו"ר איתן כבל
¶
אם הייתי צריך לפעול על פי האיומים הגלויים והסמויים שגופים מסחריים או אחרים מניחים פה, לא היינו מחוקקים כלום, כולל את יחסי העבודה. חברים, אל תאיימו. חברת הכנסת זהבה גלאון לא הניחה את החוק כי סתם בא לה, אלא כי יש כאן צורך שנבע מכשל שוק. יש כשל שוק קטן, יש כשל שוק גדול. 70% מהחקיקה שאנחנו מעבירים פה הייתה מתבטלת אם הגופים העסקיים היו מתנהגים בצורה שמצופה מהם. אנחנו פה כדי להסדיר את זה. חבל, זה מסוג הדברים שאמור להיות ברור מאליו.
אביעד לחמנוביץ
¶
חשבנו להציע את המשפט הבא: "אי פירעון ההלוואה יגרור הליך משפטי". המילים "חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל" הן מילים שמכבידות מאוד ברדיו. אני רוצה להגיע לאותה תוצאה.
רן מלמד
¶
אני רוצה להתנגד להצעה. צבירת הריבית והפיגורים נעשית גם בלי הליך משפטי. ברגע שלא החזרת הלוואה יש לך הצמדה, ריבית וקנסות, לכן ההצעה שלך אינה טובה. אני מציע להישאר בנוסח הרגיל.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לוודא שאנחנו לא מדברים כאן על שם המשווק, אלא על השם של מי שייתן את ההלוואה בפועל.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
נאמר פה שלא תמיד המפרסם הוא זה שנותן את ההלוואה. הכוונה היא שמי שלוקח את ההלוואה ידע ממי הוא לקח אותה.
אתי בנדלר
¶
כפי שהוזכר, מוצע לתקן כאן שני חוקים: חוק הבנקאות (שירות ללקוח) וחוק החזרת הלוואות חוץ- בנקאיות. בנוסף להצעה של חברת הכנסת גלאון להרחיב את הנוסח המוצע עכשיו כך שיכלול את שם נותן ההלוואה בפרסומת או בדרך שיווק אחרת, הפנו את תשומת ליבנו לכך שלא נקבע להוראה הזאת עיצום כספי, בניגוד לכל ההוראות האחרות בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), שהפרה של כל הוראה גוררת גם עיצום כספי. אנחנו נציע לתקן את הסעיף שדן בעיצומם כספיים בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), ולאפשר למפקח על הבנקים להטיל עיצום כספי בשל הפרת הוראה זו. כנ"ל גם בהוראה השנייה.
ההוראה השנייה היא חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות. אתמול התלבטנו בשאלה של מתווכים למתן הלוואות, בעיקר פיר טו פיר, מה שהזכיר הרגע רן. פנינו בנושא הזה למשרד האוצר, ללשכה המשפטית של שר האוצר, לשמוע את עמדתם בנוגע לשאלה: האם אין להרחיב את החובה הזאת גם על מתווכים. עמדתם מתחלקת לשניים. אל"ף, בשלב זה, להבנתם, אין צורך להרחיב את זה, ובי"ת, למה התיקון הוא בחוק הלוואות חוץ בנקאיות, לא בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), שזה בעצם חוק שקובע רגולציה על כל הגופים החוץ בנקאיים, על כל נותני האשראי למיניהם. ההידברות בנושא הזה הייתה היום, ככה שלא הספקנו לבדוק את כל הפרטים הנדרשים, לכן גם לא קיבלנו את עמדת משרד המשפטים בנושא הזה. אני אמרתי שאינני מתנגדת לכיוון הזה. הם אפילו הספיקו להעביר לנו הצעה לתקן את החוק האמור, כולל סעיף של עיצומים כספיים. הייתי מבקשת ממשרד האוצר להרחיב את הדברים בנושא הזה.
בוריס פבלוב
¶
ביוני 2017 ייכנס לתוקף חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים. הוא יסדיר, בין היתר, את הפיקוח על מתן הלוואות חוץ בנקאיות בכל הגופים שנתנו אשראי ולא היו מפוקחים עד עכשיו. זה ייכנס לתוקף ביוני 2017. באותו חוק יש סעיף שמדבר על גילוי נאות. הוא חל על כל מי שנותן שירותים פיננסיים. הוא יחול גם על נותני שירותים פיננסיים שיהיו בעתיד, כמו הפיר טו פיר שהוזכר פה ועדיין נמצא בתזכיר חוק. הסעיף של גילוי נאות הוא סעיף רחב. הוא כולל את התנאים המהותיים, את ההיקף של ההלוואה. אנחנו חושבים שההצעה, לפחות על כל הגופים החוץ בנקאיים, משתלבת בסעיף הזה. הצענו את הנוסח הזה כחלק מהגילוי הנאות. העברנו את הנוסח הזה לוועדה.
בוריס פבלוב
¶
המתווכים נחשבים נותני שירותים פיננסיים. גם הפיר טו פיר יהיה צריך לתת את הגילוי. אמנם הוא לא יוכל לגלות מי המלווה כי יש ריבוי של מלווים וריבוי של נותני הלוואות, אבל הפלטפורמה עצמה תוכל לתת את הגילוי הזה.
אתי בנדלר
¶
בשלב הזה, להבנתי, זה לא יחול. צריך לזכור שהחוק עדיין לא נכנס לתוקפו. הוא אמור להיכנס ביוני 2017, כאשר יש אפשרות לדחות את תחילתו. אם אכן כך יהיה, הוא ייכנס לתוקף בתקופה יותר מאוחרת. אולי ניתן לכתוב בחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, שהתיקון הזה יעמוד בתוקפו עד לכניסתו לתוקף של חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים הרלוונטי.
באשר למתווכי ההלוואות, אני חושבת שכאשר תגיעו לשלב יותר מתקדם של הכנת הצעת החוק, תצטרכו לעשות את ההתאמה הנדרשת.
ורדה לוסטהויז
¶
אני באה בשם מתווך פיננסי אינטרנטי של מלווים ולווים. אני חושבת שההוראות לגבי חובות אזהרה צריכות לחול על פיר טו פיר, אין סיבה שלא. כנראה שמי שמפעיל את הפלטפורמה יצא במסע פרסום. אנחנו לא עושים את זה, כי אנחנו לא חושבים שזה נכון. אם פלטפורמה רוצה לצאת במסע פרסום, זה צריך לחול עליה. את המונח "מלווה" בחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות אנחנו מפרשים כמלווה שרשום במערכת.
ורדה לוסטהויז
¶
כן. החוק חל עליהם היום. הדרך שלהם לבצע את חובות הגילוי היא באמצעות הפלטפורמה. הפלטפורמה היא זאת שדואגת לעמוד בכל הוראה בחוק, לרבות עמידה בריבית הפיגורים ובריבית המקסימאלית. יש לי הצעה לגבי הגדרת מלווה. בחוק שמסדיר את כל נותני האשראי החוץ בנקאי והפלטפורמות הביטוי "נותן אשראי" כולל גם את המתווכים. אני הייתי מציעה שהביטוי "מלווה" בחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות יכלול גם את נותן האשראי שנמצא בחוק שכבר היום בתוקף.
אתי בנדלר
¶
תיקון חוק
הבנקאות
(שירות ללקוח)
בחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981 – בסעיף 5, בסופו יבוא:"(ג) לא יפרסם תאגיד בנקאי פרסומת אף אם היא פרסומת המותרת לפי דין ולא ינקוט דרך שיווק אחרת שבה הפרסומת או דרך השיווק מעודדות נטילת הלוואה על ידי הלקוח, אלא אם כן נכלל בהן שם המלווה וצורפה להן אזהרה בנוסח זה: "אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל."
אתי בנדלר
¶
אני מציעה להוסיף פסקה (2), שעניינה תיקון סעיף 11א לחוק. סעיף 11א דן בעיצומים כספיים. סעיף קטן (ב) שבו מתחיל במילים האלה: "היה למפקח יסוד סביר להניח כי תאגיד בנקאי עשה אחד מאלה, רשאי הוא להטיל עליו עיצום כספי בסך 750 אלף ₪". אני מציעה להוסיף: "פרסם פרסומת או נקט דרך שיווק אחרת ללא צירוף אזהרה בניגוד להוראות סעיף 5(ג)".
רן מלמד
¶
ככה זה גם בחוק הצרכנות. אם יש בעל מכולת שלא סימן מוצרים, אז על כל פריט שלא מסומן מוטלת הסנקציה.
אתי בנדלר
¶
אין התייחסות. כפי שהזכיר הרגע רן, השאלה הזאת היא שאלה רוחבית שמתייחסת לכלל העיצומים הכספיים. אין מקום לתת לה תשובה דווקא במקרה זה.
אתי בנדלר
¶
זה יהיה אותו נוסח.
תיקון חוק הסדרת
הלוואות חוץ-
בנקאיות
בחוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, התשנ"ג-1993, בסעיף 3, בסופו יבוא:
אני חייבת לציין שכל עוד החוק הזה יהיה בתוקף וכל עוד חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים לא ייכנס לתוקף, לא יהיו עיצומים כספיים בשל ההפרה. לפחות תהיה הנורמה. הנורמה תהיה זהה לנורמה שהקראתי לגבי חוק הבנקאות (שירות ללקוח).
אני עוברת לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), כי ייתכן שממנה אני אשליך לתוספת לחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות. תיקון חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים) וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים), התשע"ו-2016. 1. בסעיף 47, אחרי סעיף קטן (א) יבוא: (א)(1) "לא יפרסם נותן שירותים פיננסיים פרסומת אף אם היא פרסומת המותרת לפי דין, ולא ינקוט דרך שיווק אחרת שבה הפרסומת או דרך השיווק מעודדות נטילת אשראי על ידי הלקוח, אלא אם כן נכללה בהן שם המלווה או נותן האשראי, וצורפה להן אזהרה בנוסח זה: "אי עמידה בפירעון האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל". בסעיף קטן זה, "נותן שירותים פיננסיים" - למעט בעל רישיון למתן שירות בנכס פיננסי. הם מציעים את אותו נוסח, רק שבמקום המילה "הלוואה" תהיה המילה "אשראי". לי יש קצת בעיה עם המונח "אשראי". למונח "אשראי" אין הגדרה כללית בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. הוא מוגדר בשני מקומות. מקום אחד זה בסעיף 21א שבפרק ג'1 לאותו חוק, שעניינו רישיון למתן שירותי פיקדון ואשראי.
אתי בנדלר
¶
היא הגדרה יותר רחבה. היא חלה גם על ניכיון שיקים. ההגדרה של אשראי בחוק הבנקאות (רישוי): "אשראי" – לרבות ערבות, ניכיון שטרות, מימון באמצעות הסדרת נכסים וכו'. בחוק הזה משתמשים במונח "הלוואה". אם רוצים שזה יחול לא רק הלוואה אלא גם על סוגים נוספים של מתן אשראי, אפשר להשתמש במילים "הלוואה או אשראי".
ורדה לוסטהויז
¶
בחוק של הסדרת ההלוואות צריך לכתוב את השם של המלווים, לא מספיק להגיד את השם של הפלטפורמה.
אתי בנדלר
¶
זה לא יחול. נציג האוצר חושב שזה חל, להבנתי זה לא חל. זה יחול רק כשיגיעו לתיקון החוק הזה בקשר למתן הלוואות באמצעות מתווכים.
אתי בנדלר
¶
התיקון חל על מפרסם. אין ספק שמי שמפעיל את האתר הזה של פיר טו פיר הוא אכן מפרסם, ואז אנחנו אומרים שהוא צריך לכתוב גם את שם נותן ההלוואה. את זה הוא לא יכול לעשות בפועל, לכן נוצרת כאן בעיה.
אתי בנדלר
¶
אולי בתיקון לחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות נכתוב כך: ההוראה בדבר פרסום שם נותן ההלוואה לא תחול על מי שמפרסם מתן הלוואה באמצעות מתווך. אנחנו נסייג את התחולה של השם. אני מבקשת להוסיף פסקה (2) בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים בסעיף 72(ב), שזה הסעיף שמדבר על עיצומים כספיים. אחרי סעיף 47א יבוא: "או פרסם פרסומת, או נקט דרך שיווק אחרת ללא פרסום אזהרה בניגוד להוראות סעיף 47א(2)". אני אתאים את הנוסח. הרעיון הוא הטלת עיצום כספי על מי שפרסם את הפרסומת הזאת, או נקט אמצעי שיווק אחר ללא שם או אזהרה.
הילה דוידוביץ' בלומנטל
¶
אני לא רוצה שילמדו מהסייג של הלוואות חוץ בנקאיות שלא חל על פיר טו פיר לגבי כלל סעיפי החוק.
עמיהוד שמלצר
¶
את ההחרגה של פיר טו פיר בחוק הסדרה הלוואות חוץ בנקאיות צריך להכניס גם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים.