הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 441
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ז בשבט התשע"ז (13 בפברואר 2017), שעה 12:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 13/02/2017
פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית מחיר למשתכן., פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית מחיר למשתכן, פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית מחיר למשתכן., פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית מחיר למשתכן.
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ מאיר כהן
2. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ מנואל טרכטנברג
3. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ אורן אסף חזן
4. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ יגאל גואטה
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן כבל – היו"ר
יעקב אשר
עבד אל חכים חאג' יחיא
יוסי יונה
איילת נחמיאס ורבין
רועי פולקמן
יעקב פרי
נורית קורן
מוזמנים
¶
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
עינת גנון - מנהלת אגף התחדשות עירונית, משרד הבינוי והשיכון
בנימין דרייפוס - מנהל אגף בכיר שיווק, משרד הבינוי והשיכון
רונן כהן - סמנכ"ל אכלוס, משרד הבינוי והשיכון
פנחס וולף - דובר של השר, משרד הבינוי והשיכון
אריק שפטר - דוברות, משרד הבינוי והשיכון
אביגדור יצחקי - ראש מטה הדיור, משרד האוצר
אסנת אלרואי - סגנית ראש מטה הדיור, משרד האוצר
יובל טלר - רפרנט שיכון באגף התקציבים, משרד האוצר
אסתי ורהפטיג - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אגם אביגיל דניאל - עוזרת ראשית חקיקה – מכרזים, חקיקה ואזרחי, הרשות להגנת הצרכן, משרד הכלכלה והתעשייה
תמי מרוז - מפקחת ארצית לניצולי שואה, משרד הרווחה
מירי רימון - שמאית הרשות, רשות מקרקעי ישראל
מאיר פרי - עוזר למנהל הרשות, רשות מקרקעי ישראל
טל אלדרוטי - השמאי הממשלתי הראשי
דוד לוי - מרכז פורום פריפריה, מרכז השלטון המקומי
יוסי אוחנה - יועץ לתכנון ובנייה, מרכז השלטון המקומי
דנה דקו-מדנס - מרכז השלטון המקומי
שלמה בוחבוט - ראש עיריית מעלות-תרשיחא, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות
אלי ברבה - ראש עיריית מגדל העמק, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות
רחמים (רמי) תנעמי - ראש מועצת בית דגן, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות
יהודה בצלאל - חבר מועצת עיריית דימונה, נציגי רשויות מקומיות ומועצות אזוריות
עו"ד ניר חזן - עו"ד המייצג לקוחות במסגרת תכנית "מחיר למשתכן"
אתי ירדן - מנכ"לית נדל"ן ומלואו – התחדשות עירונית, תכלול וליווי פרויקטים
דניאל גיגי - ארגון שתיל
עמי צדיק - מנהל המחלקה הכלכלית, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
איתמר מילרד - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
יעל סיסון - פעילה, המשמר החברתי
איתן צור - פעיל, המשמר החברתי
שרה חג'בי - פעילה, המשמר החברתי
בן ציון לבני - פעיל, המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ מאיר כהן
2. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ מנואל טרכטנברג
3. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ אורן אסף חזן
4. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא: פערים בהטבות בין המרכז לפריפריה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", של חה"כ יגאל גואטה
היו"ר איתן כבל
¶
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. גברתי מנהלת הוועדה, הדובר, הרשמת. אני רוצה את כולם בתשומת לב, מפוקסים, ולא נבלבל את המוח, ננצל את ההזדמנות שכבוד השר נמצא אתנו וגם אביגדור יצחקי נמצא כאן, בוודאי לנושא הראשון. לקח לנו זמן אבל בסוף כינסנו מספר נושאים כדי שהשר יגיע. בסוף-בסוף לא חייב השר להגיע לכל דיון מהיר שמקיימת הוועדה, ולמרות זאת התרצה השר. לכן אני מבקש ש"נתקתק" כל נושא לא כאילו זה הדיון הראשון שבו אנחנו עוסקים. תינתן האפשרות למציעי ההצעות להשמיע את דברם והשר ישיב. יש פה את שני גורמי המקצוע הכי בכירים בעניינים האלה. שלום חברי, ראש עיריית מעלות שלמה בוחבוט.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
יש לי הצעה לסדר. יש שלושה נושאים כבדים מאוד וכינסת את כל הנושאים הללו יחדיו. אנחנו מכירים את הנהגים, לא את הנהלים. המון פעמים כשמתחילים לדון בנושא יש גלישה. הייתי רוצה להציע הצעה, שתקצה זמן קצוב לדיון בכל אחד מן הנושאים האלה, שאדוני יחלק באופן חד-משמעי את הזמן עם סטופר. הנושא שאני מעלה הוא הנושא השלישי ואני חושש, אני מודה, שלא ייוותר זמן.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
לכן אם אתה מוכן לקבל את ההצעה, שכאשר נגמר הזמן, חלפו 45 דקות, יעברו לנושא הבא.
היו"ר איתן כבל
¶
חד-משמעית. אני כבר אומר לכם, יש כאן נושאים שאם נידרש לעסוק בהם בישיבה נוספת כך נעשה.
בואו נתחיל. הנושא הראשון הוא פערים בהטבות בין מרכז ופריפריה במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" של חברי הכנסת הבאים, וזה גם סדר הדוברים: חבר הכנסת מאיר כהן; חבר הכנסת מנואל טרכטנברג; חבר הכנסת אורן חזן לא נמצא. נאחל לו מזל טוב על נישואיו, נאחל מזל טוב גם לאשתו; וחבר הכנסת יגאל גואטה. בבקשה חבר הכנסת מאיר כהן. אני מבקש שתהיו ממוקדים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אדוני השר, חברי הכנסת, אנחנו באמת מאחלים לאורן חזן מזל טוב, לזוג הטרי, בעזרת השם.
אני רוצה להקדים ולומר לפני הדקות הקצרות שאדבר שאני כחבר כנסת, גם אני וגם סיעתי, שמח על כך שבנושא הדיור אין אופוזיציה ואין קואליציה ומעשינו מוכיחים שבכל הצעת חוק שקשורה לנושא הדיור אנחנו ראשונים לעמוד ולהצביע ולתמוך בשר האוצר תמיכה מלאה. אני חושב שכך ראוי שיהיה וכך כולנו צריכים לעשות כי אנחנו מתמודדים עם הבעיה הזאת, זו הבעיה של הילדים שלנו, שלנו, של כל אחד מאתנו במדינה הזאת.
בכל זאת אני רוצה להתמקד אך ורק בסוגיה של "מחיר למשתכן" כמי שגר בדימונה והולך לשטחי הבנייה לבדוק מה קורה. אביא כמה נתונים בכדי שנבין למה אני בא עם הדיון הזה ולמה אני אומר שאנחנו צריכים לשמוע את השר ואת אנשיו, כיצד הם מתמודדים עם הנתונים האלה ומה בכוונתם לעשות בכדי לשפר. התוכנית מבורכת, בסופו של דבר אחרי שיעשו את הכוונון העדין וישפרו אין לי שום ספק שהיא תהיה עם בשורה.
אני רוצה לספר לכם שרוב הזוכים בפריפריה, לפחות בסבב הראשון, מוותרים על זכייתם, עוזבים. בדימונה עשרות צעירים וצעירות נדהמו לגלות – הלכתי לבדוק את זה בשכונת השחר, שאני תכננתי אותה והייתי בין מקימיה הראשונים – הסתבר שהם ייאלצו לשלם מחיר שכמעט זהה למחיר השוק. אותו קבלן אמר להם: זכיתם, אבל מעבר לכביש אני בונה שכונה. הפערים היו כמעט אפסיים. למה? לא אכנס לפרטים אבל אני משער שהחבר'ה יודעים.
בירוחם חברת תשתית הוציאה למכירה חופשית 114 יחידות דיור שנשארו פנויות מתוך 214 יחידות דיור. הצעירים זכו וויתרו, למרות שנרשמו 4,000 איש ל"מחיר למשתכן". בקריית ביאליק – 457 זוכים החזירו את הדירות שלהם, אמרו: זכינו אבל אנחנו מבטלים. בעפולה אותו דבר. המגמה הזאת לצערי זולגת להרבה מאוד מקומות. רק לפני חודש התברר, אדוני השר, ששלושה מכרזים של "מחיר למשתכן" בבאר-שבע, דימונה וקריית שמונה נכשלו, אף קבלן לא ניגש למכרז. שימו לב, זה במקומות שאני יודע שיש בהם זוגות צעירים שאין להם דיור. בדימונה לאחרונה בשכונת השחר בוטל מכרז חסר תקדים בהיקפו, של 436 יחידות דיור של "מחיר למשתכן".
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
הדבר השני, קראתי בעיון את המסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. למרות הממוצעים שהם מציגים כאן, חבריה, בסופו של דבר מדינת ישראל, כשמדובר בדירות בראשון לציון או בהרצליה, מכניסה את היד לכיס עמוק מאוד ויודעת להביא פערים של 600,000 שקל בין ממוצע של דירה לבין "מחיר למשתכן", כאשר באשכולות של דימונה, של ירוחם וכולי ההנחה הייתה הרבה פחות משמעותית.
עיני לא צרה, הלוואי שהשר יצליח להרחיב את הפערים האלה. ראוי שגם בהרצליה ובראשון לציון יבנו ב"מחיר למשתכן" וישאירו את הפער הזה של 800,000 שקלים, או מיליון שקלים. ככל שיעשו את זה כך ייטב לנו. אבל אם אנחנו רוצים לדאוג לפריפריה ולדאוג שהפרויקט הטוב הזה ייצא לפועל כפי שצריך גם בפריפריה, ראוי שיקשיבו לנו ולא ייקחו את זה אישית כביקורת. כשהעליתי את הדברים אמרו: מה אתם עשיתם כ"יש עתיד"? קשקוש מקושקש. מה זה שייך?
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
צהרים טובים, אדוני היושב-ראש, אדוני השר, אביגדור יצחקי, תודה שאתם כאן.
בהמשך לדברים של מאיר כהן, הנקודה בעיניי היא לא הסכום האבסולוטי של ההנחה שמגיעה למי שנכנס לתוכנית של "מחיר למשתכן" בפריפריה או במרכז אלא האחוז של ההנחה משווי הדירה. הרי ברור שהקרקע זולה יותר בפריפריה מאשר במרכז, את זה כולנו יודעים, אבל הנה הפער הכי גדול. במחוז הדרום ההנחה כאחוז ממחיר השוק היא 17.5%, בתל-אביב היא כמעט 25%. העניין הוא אחוז ההטבה, ושם כן יש מקום לעשות, אתם יכולים לשלוט על הדבר הזה. מה גם שזה "מתגלגל" הלאה להטבה שהרשויות המקומיות מקבלות על כל דירה שכזאת. הסכום שהן מקבלות הוא פונקציה של ההטבה שניתנת על הדירה ולכן אותם 17.5% "מתגלגלים" הלאה, פחות לרשות המקומית בדרום לעומת תל-אביב. זו נקודת תורפה שאפשר לתת לה מענה.
מעבר לכך, על זה דיברנו מספר פעמים ואני מוצא לנכון להעלות את זה שוב, כולנו מבינים שגם כשמדובר על 850,000 שקל לדירה, שזה נחשב מחיר זול, יש לא מעט זוגות צעירים שלא יכולים לעמוד בזה, בפרט עכשיו כשהעלות של המשכנתה עולה, החלק המימוני עולה לנגד עינינו. לכן אמרנו מספר פעמים שצריך להקצות יותר דירות במתחמים האלה לדיור בר-השגה במובן האמיתי של המילה. לאמור, שהמשתכן ישלם כפונקציה של ההכנסה שלו ולא כפונקציה של מחיר הדירה. את זה אפשר לעשות. יש דוגמאות, בעיקר דווקא בארצות-הברית, בניו-יורק, בניו-ג'רסי, ויש יהודים טובים שמוכנים לתרום לדבר הזה. אם לא, נהיה באותה בעייתיות לאורך זמן.
בשני ההקשרים האלה אפשר לעשות. יש לי גם מה להגיד על התוכנית בכללותה. קרן המטבע הבין-לאומית התייחסה לדבר זה. ציינו שזו תוכנית יקרה, נקודתית וכולי. אני לא נכנס לזה. צריך לקחת את זה לתשומת לבנו. אבל בשני האפיקים האלה ניתן לשפר את מה שיש, ואנחנו כאן, כפי שאמר מאיר כהן, אני רוצה לחזק מאוד את מה שהוא אמר, כדי לעזור ולא רק כדי לבוא בטענות נגד. תודה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, אקבל את ההמלצה שלך, ביקשת מהחברים לא לבלבל את המוח. אחרי דבריו של חבר הכנסת כהן ודבריו של פרופסור טרכטנברג, הדברים ברורים. בסופו של יום הכדאיות של התוכנית בפריפריה לא שווה. צריך לראות, עם כל זה שבאמת התוכנית טובה ומצוינת ושר הבינוי והשיכון – אני חושב שאין כל-כך הרבה שרים שעסוקים ברצון לעזור לאזרח כפי שהוא עסוק, ואין ספק שיש פה רצון ויש פה תוכנית טובה. צריך לראות רק איפה יש פה ליקויים כדי שבסופו של יום יהיה כדאי לאזרח ללכת לדבר הזה ולא ניתקל במקרים כאלה, שיש מכרזים ואנשים לא ניגשים. תודה רבה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, אדוני. יש כאן רשימה של 5 חברי כנסת. אתן לכל אחד מהם להתייחס. אני מציע שהשר ישיב קודם כול על הדיון המהיר, לאחר מכן אפתח את זה לחברי כנסת נוספים שיבקשו להוסיף או לחדד ונשמע כמובן גם הערות של מוזמנים. בבקשה, אדוני.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אדוני היושב-ראש, חברי חברי הכנסת, נציגי המשרד וכל המשתתפים, אביגדור יצחקי, אחלק את הדברים שלי לשני חלקים. אתחיל בפתיח קצר ולאחר מכן אבקש שעל הנתונים, התפיסה וההבנה אביגדור יצחקי ירחיב, ואחרי כן אני רוצה להשלים כמה נקודות, ברשותכם, אם זה בסדר מבחינת התהליך.
קודם כול, אני רוצה לשים את הדברים הראשונים על השולחן, וזה הדבר החשוב ביותר. מאז 15 במאי 2015, כשהתחלנו בתהליך, יש דבר אחד מרכזי מאוד. את כל האדמות שהמדינה מוכרת לצורך בניית דירות היא מוכרת ל"מחיר למשתכן", קרי לזוגות צעירים שאין להם דירות במגזר הציוני, שהוא הרוב, שזה חיילים משוחררים. המשמעות של העניין הזה היא מרחיקת-לכת פעמיים: הדבר הראשון, אתה דואג למי שאין לו דירות בעדיפות ראשונה על פני כל דבר אחר, כלומר זה לא כניסה של דירות בזרם מסיבי חסר משמעות, והדבר השני שאיננו פחות חשוב, למעשה אנחנו לוקחים תקבולים גדולים מאוד שהמדינה הייתה יכולה לגבות ומחזירים אותם לאזרח. אם נניח המחיר הממוצע של דירה מוזל ב-200,000 שקלים – ואני מדבר על קרקע – אז למעשה אם על 50,000 דירות אתה לא גובה את זה העברת 10 מיליארד שקל מתקבולי המדינה טרם איזון התקציב מבעוד מועד ונתת אותם כסובסידיה, כמענק, איך שתקראו לזה, לטובת האזרח. המשמעות היא שאנחנו עושים דבר משמעותי מאוד בהקשר של שימושי הקרקע ומסיטים מהמציאות שבה המדינה ראתה בזה כסף, תקבול, קופה ב' של משרד האוצר על מנת לתת כמה שיותר לשימושים טובים כמו רווחה, ביטחון, כל דבר, וזה כמובן היה חלק מהאמרת המחירים. אנחנו מייצרים מצב אחר. זה דבר ראשון.
דבר שני, אני חושב שהתוכנית לא מושלמת, יש לנו מה לשפר. אנחנו לומדים תוך כדי תנועה. נכנסנו לתוך מערכת, מי כמוכם יודע, של שוק שעלה כאן בתוך 10 שנים ב-100%, 15%-20% בשנה; פרויקטים שלוקחים מרגע שמתחילים בתכנון ועד האכלוס 15 שנים, ולפעמים יותר מזה; אוכלוסייה שבגדול, כפי שציין גם מאיר כהן, מתמקדת למרכז הארץ, וממרכז הארץ גם הולכת לאזורי ביקוש ביהודה ושומרון, אבל מידלדלת בצפון ובדרום; ותהליכים שלהבנתי צפויים לנו קדימה.
עכשיו סיימנו דיון בקבינט הדיור. אנחנו מתכננים אחרי כל הפחתים 1.5 מיליון דירות ב-25 השנים הקרובות, בדור הבא, על מנת לתת מענה, בערך 20% לחרדים, 20% לציבור הערבי והשאר לציבור הכללי. כלומר, כל זה גם פוגש אתגר גדול מאוד שאנחנו צריכים להתמודד אתו.
לכן אני קודם כל בא לתוך הדיון הזה ולא אומר לכם שאין לנו מה ללמוד ואין לנו מה לשפר ואין לנו מה לעשות, אבל אנחנו לא עושים את זה בחדרי הישיבות בדיונים תיאורטיים, אנחנו עובדים בכל המקומות.
עכשיו אני מבקש שאביגדור יצחקי יסביר בכמה מילים את כל מה שקשור לאחוזים ולשינויים וכן הלאה, ואני ארחיב בעוד כמה מילים. אני מקווה שזה ייתן מענה.
היו"ר איתן כבל
¶
כדי שנהיה ממוקדים, כדי שלא נצא עם דיון שהוא מחוץ לאטמוספירה, בסוף שאלו כאן חלק מחברי הכנסת שאלות מאוד קונקרטיות, למשל בעניין המכרזים שהתוצאה שלהם לא באמת ממומשת. אתה מכיר את זה, אביגדור יצחקי, כבר דיברת על זה בעבר, אבל חשוב שתמקד את זה; למשל בעניין פערי המחיר, בתל-אביב 20% לעומת ישובים בפריפריה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
1.5 מיליון דירות – יודעים איפה הן ייבנו או שזו החלטה שעדיין לא יודעים את ההתפלגות שלה?
היו"ר איתן כבל
¶
יהיו 1.5 מיליון דירות. לכם זה תקוות... חלק מזה צריך להיות גם תקווה. בבקשה, אביגדור יצחקי.
אביגדור יצחקי
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, על ההזמנה ועל ההשתתפות הערה של חברי הכנסת. זה רק מראה שהתוכנית הזאת חשובה.
אני באמת רוצה להודות על שיתוף הפעולה של הכנסת בכל התהליכים ובחקיקה שאנחנו עושים בנושא הדיור. באמת יש פה התגייסות בלתי רגילה. החל מיום שהעברנו את מינהל התכנון למשרד האוצר היה פה באמת שיתוף פעולה בלתי רגיל, וגם היום בכל החקיקה שלנו.
אמר שר הבינוי והשיכון, ואני מצטרף לדבריו, מי שעושה לא חף מטעויות. יש הבדל בהנחה בין המרכז והפריפריה. זה לא עובדה שאנחנו הולכים להתווכח עליה, היא דבר אמיתי ונכון. דרך אגב, יש פריפריה שלפעמים באחוזים ניתנים בה אחוזים גבוהים יותר.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר'ה, אני מכיר את אביגדור יצחקי כבר שנים, הוא יודע לדבר באופן שוטף. בכל מקום צריך להיות משגיח כשרות? הוא מייצג היטב את העניינים שלו.
אביגדור יצחקי
¶
ההנחה ב"מחיר למשתכן" ניתנת על-פי מספר עקרונות שקבענו. בכל המקומות שהם במרכז הארץ ובהם הקרקע מעל 150,000 שקל אנחנו נותנים הנחה של 120,000 שקל. על זה תוסיפו את המע"מ ואת מס הרכישה ואת כל הדברים. הכוונה היא להנחה בסדרי גודל של 200,000 שקל. כל ההנחות מעבר לזה באות על-ידי הקבלנים, שדרך אגב, לא נעים לומר אבל מחירי הבנייה בצפון ובמרכז הארץ גבוהים יותר באופן משמעותי מאשר בדרום הארץ בגלל כל מיני עניינים של הובלות והסעות וכל מה שקשור בעניין הזה. זה דבר שצריך לקחת אותו כנתון כשלעצמו.
בפריפריה אנחנו נותנים 80% הנחה על הקרקע, ואם אני יכול לומר: 100% על הקרקע.
אביגדור יצחקי
¶
אין ספק בכך. נמצא פה השמאי הממשלתי, אתה יכול לשאול אותו. הפער משמעותי למדי. זה יכול להגיע לפעמים ל-20%-25%.
הדבר השני, בפריפריה אנחנו נותנים קודם כול קרקע כמעט בחינם. תבינו, במקומות האלה, בדימונה למשל, בסך הכול המדינה גובה 20,000 שקל ליחידת דיור, עם הפיתוח ועם המכירה של הקרקע.
אביגדור יצחקי
¶
יוצא מזה שבסופו של דבר מחירי הדירות בדימונה נקבעים רק על-ידי מחירי הבנייה ולא מעבר לזה.
לגבי הביטולים, קודם כול יש הרבה מאוד אנשים שנרשמים כמה שאפשר, כולל בעוונותיי הבת שלי, שנרשמה וזכתה באופקים ואז אמרה: לא מתאים לי, וביטלה. רבים מאלה שנרשמים באזור הדרום לא באמת מתכוונים לקנות שם, אבל הם רוצים לראות אם באמת הם זוכים או לא זוכים. יש פה הרבה משחק בעניין הזה.
לגבי קריית ביאליק, יש שם מקרה שבו קבלן עשה טעות. גם ברעננה יש לנו אחד כזה וגם בקריית ביאליק. הם יצרו דירות שאף אחד לא רוצה אותן. אף אחד לא רוצה דירה עם כיוון אוויר אחד. אז זה דבר שאנחנו לומדים אותו. לא נאפשר את הדבר הזה יותר. קבענו כבר כללים שונים בייצור הדירה. הנה, אני אומר לכם, אנחנו נכנסים לבדיקה עכשיו, שאנחנו נגיש כבר לקבלן את צורת הבינוי הסופית שבה לא יהיו שינויים יותר, כי באמת קבלנים מנסים לנצל את כל הדבר הזה מפה ומשם.
בפריפריה מעבר לזה שאנחנו למעשה הופכים את עלות הקרקע לאפס, או נותנים מינימום 80% הנחה, אנחנו מוסיפים גם 40,000 שקל סבסוד לפיתוח ובין 40,000-60,000 שקל מענק לרוכש. זאת אומרת, הדייר בדימונה, כל דייר, מקבל 60,000 שקל מענק לצורך העניין הזה.
כדי לסכם את העניין, אנחנו עושים גם טעויות ולפעמים זה לא מסתדר ולפעמים אנחנו טועים בשומה. זה סך הכול מאסה שאנחנו מתכוונים להיות בה בסדרי גודל של 100,000 יחידות דיור. יש ראשי רשויות מקומיות, יש קבלנים, כל אחד עם הצרכים והרצונות שלו. אנחנו גם מוסיפים לכל רשות מקומית את היכולת לתת לבני המקום, ובפריפריה אנחנו נותנים 50% לבני המקום, ובנוסף מי שלא זכה וקיבל מקום יכול להשתתף בהגרלה הכללית. אנחנו מגיעים לפעמים ל-60%-65% בני מקום ולפעמים גם נשארים יותר בני מקום שרוצים דירה באותו ישוב. אנחנו נותנים לבני המקום בפריפריה הקרובה 32% פלוס הגרלה כללית, ובמרכז רק 20%, שזה הפער בין המרכז ובין הפריפריה, עדיפות ברורה מאוד לפריפריה.
יחד עם זאת, אני סבור, ובטח השר יציין את זה פעם נוספת, שאנחנו צריכים למצוא פתרון שיהעביר יותר מן המרכז לפריפריה על מנת שבפריפריה תהיה הנחה קצת יותר גדולה מאשר הייתה בה עד היום.
הדבר האחרון, הכישלון של המכרזים. כדי לייצר דירה צריך 4 דברים בסיסיים:
ראשית, צריך תכנון. אני חושב שבעניין הזה אנחנו על המסלול של יותר מ-100,000 יחידות דיור בשנה.
שנית, צריך אשראי. בעניין הזה אנחנו כבר "סגורים", יש גם חקיקה בוועדת הכספים על ערבות חוק מכר. אנחנו מורידים את המע"מ. אפשרנו לעשות ביטוחי משנה ואין בעיה של אשראי.
דבר שלישי, בתשתיות היום אנחנו עובדים קשה מאוד על תוכניות ארוכות-טווח. ביוב גמרנו. פרט לתחבורה, שבה המצוקה קשה, אבל יותר בגלל שנכנסות יותר מכוניות ולא בונים מספיק כבישים. כיתות לימוד – 17,000 כיתות ב-5 השנים הקרובות. אנחנו מעורבים, מטה הדיור ומשרד האוצר עם המשרדים הרלוונטיים, בחשמל ומים. נפגשנו אתמול עם כל אנשי התשתיות בשביל לא לעכב את הדברים ולעשות אותם כמה שיותר מהר.
לכן אני חושב שכפי שאמר השר, אנחנו מתקנים את עצמנו תוך כדי תנועה ועושים מה שאפשר.
אני יכול לומר לכם שבהתחלה עשינו טעות כאשר לא חייבנו ערבות חוק מכר לרוכשים. זו טעות. מה שהיה צריך לעשות זה לתת ערבות מדינה. אז התגייסה הכנסת ואישרה לנו 3 מיליארד שקל ערבות מדינה, אבל זה לעבוד מול כל קבלן ולהחתים אותו על הסכמים. אני עושה את זה באופן אישי כי זה באמת משא ומתן של ירקנים, ואבא שלי היה ירקן. אנחנו בעניין הזה משתדלים.
הדבר הרביעי והאחרון הוא מימון. "סגרנו" עם בנק ישראל שהמשכנתה תינתן לפי הערכת השמאי ולא לפי מחיר המכירה. יוצא מזה שאנחנו מגיעים ברוב המקומות ל-90% משכנתה לפחות. הדבר הזה, אחרי ישיבות רבות עם הבנקים, עובד בצורה מסודרת, בעיקר במקומות שבהם אנחנו נותנים ערבות מדינה. אני חושב שפחות מ-100,000 שקל זה בעייתי. כלומר, ההון העצמי שהדייר צריך להביא לכל היותר הוא 100,000 שקל. קשה מאוד לרדת מן הדבר הזה. יש גם משכנתאות של משרד הבינוי והשיכון שניתנות בהנחה משמעותית מאוד, של ממוצע המשכנתאות פוחת בחצי.
הדבר האחרון, המשכנתאות עלו בצורה קשה מאוד. אנחנו מנסים להידבר עם המפקחת על הבנקים כדי לראות מה לעשות בדבר הזה. פה יש עניינים של התערבות ושיקולי סיכון ודברים כאלה. אני מקווה שגם ב"מחיר למשתכן" נגיע לאיזשהו דיבור עם הבנקים וגם למעשים.
היו"ר איתן כבל
¶
עד עכשיו זה הולך ממש כפי שצריך אז אתן לחבר הכנסת טרכטנברג לומר משפט, אתן לחברי הכנסת שלא דיברו וכן לאורחים שירצו להתייחס, ואדוני בוודאי יסכם את כל הדברים האלה. בבקשה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
משפט אחד. אביגדור יצחקי, בדרום עוד 70,000 שקל בהנחה או בסבסוד פר דירה יביא את שיעור ההנחה ל-24.8% כמו בתל-אביב. זה גם ישפיע על שיעור המימוש. לכן הדברים קשורים זה לזה. מבחינת העלויות, תעשה אתה את החשבון, זה לא בשמים. כלומר, זה מהלך שאני מציע שתעשו באופן מיידי.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני מבקש לשאול שאלה קטנה. הסקירה יפה והנתונים נראים נפלא והכול בסדר, אבל בסופו של דבר אחרי שאתם נותנים כל-כך הרבה וגובים כל-כך מעט עבור הקרקע, איך זה שבשוק החופשי בסוף המחירים כמעט זהים?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, ממש בקצרה. דבר אחד, אני מציע לקרוא את הנייר שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוכן לבקשת הוועדה, יש בו הרבה נתונים מעניינים. תסתכלו בעמוד 14, בטבלה שמראה את מחיר השוק והנחה לפי אשכולות פריפריאליים. תראו שאין כמעט הבדל בשיעורי ההנחה בין האשכולות הפריפריאליים השונים. תסתכלו על הטבלה המתמצתת. בשיעורי ההנחה הסופיים אין כמעט הבדל בין אשכול סוציו-אקונומי 9 לאשכולות סוציו-אקונומיים 1-2. אזור זה עניין אחר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה אותו רציונל שלכם בחוק המס על דירה שלישית. בגלל זה הדירה של 2.5 מיליון שקל השתוותה לדירה בדרום הארץ. העיוות נוצר כשאתם מסתכלים על אחוזים ואתם לא מסתכלים פר כסף, כי יש לזה השלכות. עדיין יש לך דירה של מיליונים לעומת דירה ששווה פחות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
עדיין יש הבדל בין מי שרוצה לגור בראשון לציון ובין מי שרוצה לגור במעלות. זה דבר אחד. לכן צריך להבין שההנחה היא אותה הנחה. זה שדירה במעלות בהנחה יחסית עולה 600,000 שקל ודירה בראשון לציון עולה 1.2 מיליון שקל זה פר השוואה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני אומר את זה למאיר כהן כי זה בהחלט צורם שאתה מעלה הצעות כאלה לדיון. למה? מכיוון שבדיוק מחר זה שנה ו-9 חודשים מאז חילופי השלטון ואפשר להשוות בין שר האוצר הקודם לשר האוצר הנוכחי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הדבר המרכזי הוא שעד לרגע זה, ואני בודק בכל שבוע את זוכי פרויקט "מחיר למשתכן", עד היום כבר 23,000 דירות שווקו בהגרלות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
מה שמדהים, שהוא יזם את הדיון. ועדת הכלכלה הרצינית הזמינה נייר ממרכז המחקר והמידע של הכנסת וחבר הכנסת מאיר כהן לא קרא את הנייר. בנייר כתוב את מה שאני אומר עכשיו. רק מה, הוא מדבר בשביל הקמפיין. כתוב:" 23,100 דירות שווקו".
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני ממש מדבר אל הוועדה, לא להתנגחויות. יש נייר מקצועי שהונח על שולחן הוועדה. אני מציע לחברי הוועדה ולאורחים לקרוא אותו. המספרים שאמרתי עכשיו כתובים בנייר.
כתוב בנייר שעד עכשיו בשנה וחצי שהתוכנית פעילה ההטבה המינימלית לאזרחים הייתה 7.3 מיליארד שקל של חיסכון כספי, והנחה ממוצעת של 20%.
לגבי כל מה שדובר עליו כאן, ואני אומר שוב, אני עובר ערב-ערב, פוגש זוכים, ההון העצמי הנדרש הוא 100,000 שקל. אנשים מוותרים על זכיות כי באמת אנשים ניגשים בכל רחבי הארץ להגרלות ובסוף רוצים לזכות במקום שהם בחרו בו, וזה נאמר קודם.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בוודאי צריך למצוא דרכים שאנשים יזכו וירצו לגור בכל הארץ. ההשקעות לא סביב הסבסוד. ועוד דבר שאמר חבר הכנסת כהן ואיננו נכון, אין סבסוד של 800,000 שקל לדירה על-ידי המדינה, הסבסוד מגיע ל-200,000 שקל.
יהודה בצלאל
¶
צהרים טובים, אדוני היושב-ראש, אדוני השר, אני חבר מועצת עיריית דימונה, מחזיק תיק הצעירים. צר לי, חבר הכנסת פולקמן, על דברים.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי בקשה, אמור את דבריך אלינו. עשה לי טובה, אנחנו פה לא בסוג של התנגחות. אמור את דבריך בלב פתוח. אל תתחיל להגיב אל זה ואל ההוא.
יהודה בצלאל
¶
עשיתי את הדרך לכאן כדי להציג את הדברים מהשטח ולא דרך דוחות, כי דוחות כבודם במקומם, הם מספרים, קבצי אקסל למיניהם, זה טוב ויפה, אבל מי שפוגש את הציבור בדימונה ואת היזמים, נפגש איתם ועושה את הכנסים לצורך העניין זה אנחנו. נדבר קצת על עובדות.
יש פרויקט בדימונה, 54 יחידות דיור שיצאו להגרלה כבר לפני כחצי שנה. נכון להיום 12 אנשים בלבד חתמו, וגם היזם תקוע כי הוא מחכה לעוד 100 ועוד 100 ועוד 100 שיגיעו אליו.
באיזשהו שלב – וזה דבר שממש רציתי לבקש מאביגדור יצחקי – שינו את התהליך. במקור היה אמור להיות היתר בנייה ואחריו יציאה להגרלה, כך אני זוכר את זה בהתחלה. מישהו קיבל החלטה לשנות את זה ועכשיו למעשה אנשים נרשמים להגרלה ואין להם מושג לְמה הם נרשמים, אין להם מושג איזו דירה זאת, מה גודל הדירה, כמה חדרים. אחר-כך מתפלאים שהם מבטלים כי הם בכלל לא יודעים מה גודל הדירה, מה המחיר וכולי.
ניר חזן
¶
אני מייצג את עצמי. שלום כבוד השר, יושב-ראש הוועדה, חברי הכנסת הנכבדים, המוזמנים והמוזמנות. אני רוצה לדבר לא על המחיר אלא להציף כאן את הבעיה העתידית שתהיה ותלווה אותנו עוד הרבה שנים אחר-כך, במיוחד בבתי-המשפט. נקראתי על-ידי לקוח בצפון לייצג אותו כי הוא זכה ב"מחיר למשתכן". הדרישות הראשוניות שהיו ממנו זה תוך 48 שעות להגיע ולחתום ולבחור דירה מבין 250 דירות, כאשר הוא לא באמת יודע מה קורה בפרויקט, לא הציגו את זה בפניו. באותן 48 שעות הוא גם אמור לבדוק את היכולת הכלכלית שלו, לגייס את הכסף, את ההון העצמי הראשוני ואת המשכנתה. כאשר קיבלנו את ההסכם נדרשנו בתוך בערך 3 עד 4 ימים לתת את הערותינו, כאשר לאורך כל הדרך הבהירו לנו ואמרו, החל מן המשרד שמייצג וגם מהקבלן, שאין שינויים, לא יהיו שינויים, מה שאתם מקבלים זה מה שיהיה, Take it or leave it, במילים הללו.
כאשר אנחנו רואים את אותם תנאים שעולים, פעם אחת זה התנאים המסחריים הלא הגיוניים, הלא רציונליים, שלא נמצאים בכלל במעשה, כאשר הם מקבלים גיבוי ממשרד הבינוי והשיכון, או אולי לא ממשרד הבינוי והשיכון, אני לא יודע, אבל ממישהו מטעם, שנותן להם גיבוי לא לשנות.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי בקשה. אנא שלח פנייה אל הנהלת הוועדה. זה נושא חשוב, אני לא מזלזל כמובן. אדוני ישלח אלינו מכתב ואנחנו נפנה אותו לגורמים המקצועיים שכבר יידרשו לתת לנו תשובות בעניין הזה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אנצל את זכות הדיבור ואנסה להיות ברורה. אני רואה הזדמנות בכך שגם שר הבינוי והשיכון וגם אביגדור יצחקי, יושב-ראש קבינט הדיור, נמצאים כאן. אני חושבת שהוועדה הזו פספסה את המטרה העיקרית. בסופו של דבר, אם אנחנו באים לבדוק את חוסר האיזון בין ההטבות לפריפריה וההטבות למרכז, אנחנו צריכים להעלות את שאלת השאלות, על כך שמצבן של עיירות חלשות מאוד בפריפריה הורע בשם אותה תוכנית, שהיא תוכנית מבורכת ברציונל שלה.
עלינו לזכור שיש פה התגבשות של כמה תנאים ביחד. אם אנחנו הולכים על תוכנית "מחיר למשתכן" הרי שהיא לא בפריסה ארצית. אקח בכוונה דוגמה שקרובה אלינו, אבל זה יכול להיות גם במקומות אחרים, אולי אפילו בקריית מלאכי, בית-שאן ומקומות אחרים, כאשר יש "מחיר למשתכן" בעיר סמוכה. לדוגמה, עפולה, שם אנשים בשם אותה פעילות חברתית זוכים פעמיים: הם זוכים גם בהנחה על ערך הדירה וגם ב-90% מן המשכנתה. הווה אומר, שבעיירה סמוכה אחרת שבה אין "מחיר למשתכן" נדרשים התושבים לשלם הרבה יותר, גם אם הם זכאים.
בעבר היה מענק מקום שהיה מזכה בכל מקום בפריפריה בעיר חלשה ולא משנה אם אתה בפרויקט "מחיר למשתכן" או בפרויקט אחר. היום לקחו את מענקי המקום, הם מחוקים לחלוטין ואתה זכאי להטבות רק אם אתה בפרויקט "מחיר למשתכן". הפועל היוצא, דירה יד שנייה בבית-שאן עולה הרבה יותר מדירה יד ראשונה בראש העין או בהרצליה. זה העיוות שעליו היינו צריכים לשים את הזרקורים.
האם בכוונת המדינה לאזן את הדבר הזה ואולי להחזיר, במקומות שבהם אין "מחיר למשתכן", את מענק המקום? כך נביא באמת לאחדות חברתית.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אעשה את זה בקצרה. אחסוך את ההערה שבאמת נעשית עבודה אדירה, בשונה מן הקדנציה הקודמת. אני לא רוצה לפתוח את הפולמוס אז בואו נשאיר את זה כך. זאת עובדה, נקודה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לפיד חזר בתשובה, לא?
אני רוצה לציין מספר נקודות. יש את הפער בין המרכז לפריפריה שאנחנו רואים, אנחנו רואים את זה גם בכסף שמקבלות הרשויות המקומיות פר דירה, גם זה הולך באחוזים. שוב, הרשויות שהן יותר חזקות – יש פה טבלה שמראה שיש פערים בהנחות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני מוכן להודות אם טעיתי. זה הולך באחוזים. זאת אומרת שדירה יקרה יותר האחוז בה הרבה יותר גבוה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש פה עיוות. זה לא קשור. זה לא ביקורת, אביגדור יצחקי, תרגיע. זה ביקורת בונה. איך אנחנו נותנים יותר משקל למקומות שאנחנו רוצים יותר ליישב אותם מאשר למקומות אחרים? אחת הנקודות, שאם יעשו איזו מטריצה באופן דיפרנציאלי זה יכול להיות אחרת לגמרי, ולא פר אחוז כי זה מעוות.
דבר שני, יש נקודה אחת שהיא תרתי דסתרי. בתוכנית הזאת יכול אדם לקנות את הדירה והוא לא חייב לגור בה, הוא יכול להשכיר אותה ובעצם היא דירה להשקעה. אם אנחנו רוצים שבני פריפריה יקנו לעצמם דירות שהם יחיו בהן עדיף להשקיע במקום שיש שם רווח גדול יותר כי ההנחה גדולה יותר. אם יש הנחה של 400,000 או 300,000 שקל- - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם רוצים לכוון אותם, צריך לכוון את הדברים האלה, את האבולוציות האלה.
דבר אחרון, חסר לי בדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת וגם בדיון היום, כבוד השר הזכיר את זה בתחילת הדיון, נושא הפילוח לציבור החרדי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש לו אפיונים משלו ולכן הוא צריך לבוא בפני עצמו. שמחתי לשמוע את מה שהשר אמר בתחילת הדיון לגבי התוכנית הגדולה של 2040, על 20% יחידות דיור לציבור החרדי. תודה רבה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה רבה. עד 2040 תתאפקו... אני בצד שלך, מה אתה רוצה? בבקשה, אביגדור יצחקי יענה על כמה שאלות ואדוני השר יסכם.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
אביגדור יצחקי יענה אחרי זה ויאמר את כל ההשלמות וכך גם אנשי הצוות. אני פשוט חייב לזוז.
קודם כול, אני רוצה לשבח את חברי הכנסת. אתם בהחלט עושים את תפקידכם, במובן הזה שאתם ערניים לנושא שמטבע הדברים אנחנו ערניים אליו כבר מזה זמן. טוב שהדבר הזה עולה לדיון.
קודם כול צריך לשים את הנתונים כפי שהם על השולחן. הנתונים הם כדלקמן: אנחנו בממוצע מורידים בצפון את מחיר הדירות ב-180,000 שקל, בדרום ב-160,000 שקל, בחיפה ב-270,000 שקל, בירושלים ב-270,000 שקל ובמרכז הארץ ב-310,000 שקל. מצד אחד, יש הפרשים. מצד שני, ההפרש הגדול ביותר מגיע ל-40% בערך, בין 160,000 שקל ל-310,000 שקל, נגיד 200%, כמעט פי שתיים. כפי שאמר פה אביגדור יצחקי וגם אתם יודעים, זה גם כמובן פונקציה של המחיר.
לכן אני בראש ובראשונה חושב שזה דבר שצריך להכניס בו תיקון בהקשר הכפול. ראשית, אנחנו רוצים לעודד תנועה לכיוון הפריפריה משיקולים לאומיים. שנית, לעניין הזה יש ערך עצום בהיבט הכלכלי מכיוון שכל תשתית במרכז עולה פי שתיים, כי צריך לעשות תעלה וגשר וכן הלאה, מה שלא צריך לעשות במקומות אחרים. אז בהקשר הזה אני חושב שאתם צודקים.
יחד עם זה, מעבר לדברים שאמרתי בהתחלה, אני רוצה לדבר על דברים ספציפיים.
מכרזי "מחיר למשתכן" הצליחו להביא לשיווקי דירות, בהבדל בין מה שנאמר בוורסיות שונות, בין מה שמשווק לקבלנים ונמצא באוויר לבין האזרחים שזכו, אבל בסוף כל הדברים האלה יעברו זכיות. אנחנו הצלחנו גם במקומות שבהם לא היינו מצליחים ללא הדבר הזה, כמו בהר כרמי בכרמיאל ובנצרת עילית וגם בדימונה ובקריית שמונה. אני חושב שזה דבר משמעותי מאוד.
כאשר אני רואה שבאופקים נרשמים 7,000 איש להגרלה – יש פה חיבור של כמה דברים. זה גם התוכנית שלנו, אבל בואו נזכור את התמונה הכוללת. על מנת שאדם יעבור לגור במקום הוא צריך דירה, תעסוקה ותחבורה, שני האחרונים הם חליפיים ביניהם, הוא צריך חינוך ואיכות חיים במובן הכולל של המילה. כשיש לו את כל החמישה האלה, או חליפוּת של אחד עם השני, יש לו פתרון.
אנחנו עוסקים פה בווקטורים ארוכי שנים. אנחנו עושים מאמץ גדול מאוד. נושא הדיור יש לו תמיכה של מאה אחוזים מחברי הכנסת, 120 חברי כנסת, ולדעתי גם של מאה אחוז מראשי הרשויות המקומיות בכל המגזרים, ואנחנו עובדים עם כולם, וכולם יודעים את זה.
לא פתרנו את כל הבעיות, לא השלמנו את כל הדברים. אנחנו מתקנים בתנועה, אבל החלטנו לנוע, אנחנו נעים, זזים קדימה. רבותי, בסוף שנת 2017 נהיה במצב שלדעתי 30,000 איש יהיו עם הגרלות כאשר הם יודעים שהבית שלהם או בבנייה או מתחיל להיבנות או שכבר קיבלו מפתחות. בסוף שנת 2018 ייבנו פי שתיים דירות מאשר נבנו בשנת 2014.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
נכון להיום בסדרה א' יש לנו 60,000, ויש עוד כ-15,000 בסדרה ב', אבל אנחנו יודעים שאנשים משהים את הרשמתם לסדרה ב' כי הם מבינים שזה ייקח עוד זמן. באופן כללי ההערכה היא שזה לא יטפס מעבר ל-120,000, אבל זה יכול להיות לפה ולשם כי זה מיועד לאנשים שחסרות להם דירות.
בשלב כלשהו די מוקדם, אני מקווה שהממשלה הזאת תמצה את ימיה ויהיה זמן לעשות את זה---
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
דעתי הכללית היא, והצעתי את זה גם בדיונים פנימיים, שאנחנו צריכים לשפר את הצדק החלוקתי בהקשר הזה. מצד אחד למעשה איפה שהקרקע יקרה נוח יותר לתת, ומצד שני צריך למצוא את הדרך להסיט את הכסף הזה לכיוון אחר. למשל, באתי עם רעיון, אני לא בטוח שהוא יקרה אבל אנחנו מעבדים אותו במשרד, שאומר שאדם שגר 3 שנים בדירה בפריפריה, אחרי שרכש אותה בזיעת אפו, יקבל אז את המענק בגובה שנחליט, נניח 100,000 שקלים, כחלק מן ההשלמה של התמורה, ואז נוודא גם שהוא גר במקום.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אבל מה לגבי אלו שהם לא ב"מחיר למשתכן" כי הפרויקט לא פועל בעיר שלהם? בעבר היה להם מענק מקום.
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
¶
הדבר השני הוא לעסוק בדיור שהוא לא הדיור הראשוני, השוק המשני, אנשים שעושים שיפור דיור. אני חושב שבהקשר הזה התוכנית תצטרך לעסוק גם בהם, גם מפני שמגיע להם ובסוף אנשים צריכים להשתפר וגם בגלל שצריך להוזיל באמצעות זה את המחיר.
אני לא יכול לתת את כל הסקירה, גם בגלל לוח הזמנים הקצר, אבל אם יש לי מסר אחד לאנשים הוא שאתם עולים על דבר נכון. הוא לא נעלם מעינינו. אנחנו עוסקים בפתרונו. אני חושב שטוב יותר להיות במצב שאתה נע קדימה ומתקן מאשר להיות במצב שאתה עומד במקום. הכוונות טובות, הדברים קורים, מטה הדיור פועל, כולם עובדים על זה.
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותך, אדוני השר, לפני שאתה הולך אני רוצה לומר שני משפטים. ראשית, אני באמת מצר על כך שאתה עוזב, הזמנו אותך ליותר מכך, וזה גם מה שסוכם. לכן תיאמנו את הזמנים אתך. באמת חבל לי. זה מסוג הדברים שבגללם עושים תיאומים מראש ומבעוד מועד.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה לא בן יחיד פה. יש בהמשך דיונים על נושאים נוספים.
דבר שני שאני רוצה להסב אליו את תשומת לב כל העוסקים במלאכת הדיור, בסוף-בסוף זה לא רק עניין מחיר הדירות בפריפריה. אנשים לא באים לגור שם רק בגלל שהמחיר נמוך מאוד-מאוד, לא. אם בסוף לא תהיה לך עבודה כדי שתשלם את המשכנתה, גם אם היא גבוהה, ולא תהיה נגישות למקומות העבודה אז גם אם תיתן להם את זה במחיר אפס לא יגיעו. יושב פה שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות-תרשיחא, שהוא אולי הכי ותיק בינינו בעניין הזה, והוא יודע שפעם היו מחירי אפס, והיה, והיה, והיה. אם אתה לא נותן את כל החבילה – לא יעזור בית-דין. אני אומר את זה לנו.
נכון ששכר מצווה – מצווה, אבל אם לא יהיו עוד מצוות זה לא יעזור לנו, לאף אחד בתוך התהליך הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
גם אתך. תודה רבה לכם, תודה אדוני. אביגדור יצחקי, תסיים בכמה משפטים, בכל זאת גם שאלו פה שאלות חכמות.
אביגדור יצחקי
¶
כשאומרים "מזל טוב" בגילאים האלה אני אומר שהמזל היחיד, שיש כאלה שלא הגיעו...
אני רוצה לומר שלושה דברים, בקצרה.
קודם כול, נפגשנו עם ראש עיריית דימונה ואנחנו מנסים לפתור את העניין הזה. בדירות שבהן נעשו טעויות ויש באמת קושי במכירה, אנחנו נפתח אותן בהתחלה לכלל הנרשמים, לאחר מכן גם לסדרה ב', ולאחר מכן גם למשפרי דיור כך שגם הם יוכלו להיכנס לעניין.
מועד היציאה להגרלה כרגע הוא הגשת הבקשה להיתר. יש לזה יתרונות וחסרונות. זאת ההחלטה. נכון שכתוצאה מזה לפעמים לוקח יותר זמן עד שהדייר יודע מה יש לו.
דבר אחרון, בעניין כישלון. זה לא כישלון אלא מצב שבו לפעמים השוק באותו מקום רווי כבר. כל דבר כזה בסופו של דבר עולה על המדף ומוכן לצורך שיווק בהמשך בצורה כזאת או אחרת. אני מבטיח לכולכם, לא תישאר אף דירה על המדף.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ולגבי מענקי מקום? אם לא הייתי עקשנית לא היינו מקבלים תשובות גם בדיור הציבורי.
אביגדור יצחקי
¶
אחד הפתרונות לבעיית הפער בין הפריפריה למרכז הוא תוספת למענק של הפריפריה הרחוקה. לא הייתי רוצה לתת מענקי מקום כפי שנתנו בירושלים. אני חושב שלא צריך להוביל לשם. אני חושב שצריך בסופו של דבר למצוא את הפתרון. אחד הפתרונות לפריפריה הרחוקה, בקריית שמונה, בית-שאן, חצור הגלילית, ירוחם, דימונה ומצפה רמון, צריך להיות אולי בהגדלת המענק.
היו"ר איתן כבל
¶
בעבר היו מענקי מקום מוגדרים מאוד, אבל אחר-כך כל הארץ קיבלה מענק מקום, ואז הורידו את זה. בסוף המערכת לא יכולה לעמוד בזה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הפריפריה צריכה להיות גם פריפריה כלכלית סוציו-אקונומית, לא רק גאוגרפית. לא יכול להיות שיישובים ערבים למשל באזור המשולש, באזור המרכז לא יקבלו סובסידיה בפיתוח כי הם באזור המרכז ומחוז המרכז לא מקבל. את זה חייבים לתקן חד-משמעית כי מי שנמצא במעמד סוציו-אקונומי 2 או 3 לא יכול- - -