הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 431
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י' בשבט התשע"ז (06 בפברואר 2017), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/02/2017
הצעת חוק שירותי תיירות (תיקון מס' 6) (החמרת ענישה בשל מתן שירותי מורה דרך ללא רישיון), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירותי תיירות (תיקון - החמרת ענישה), התשע"ו-2016 (פ/2736/20) של חה"כ טלי פלוסקוב, יפעת שאשא ביטון, ענת ברקו, נאוה בוקר, שרן השכל, רועי פולקמן, מירב בן ארי, בצלאל סמוטריץ', מכלוף מיקי זוהר, רחל עזריה, ניסן סלומינסקי, אורן אסף חזן, יצחק וקנין, שולי מועלם-רפאלי, אלי כהן
לציון יום התיירות
מוזמנים
¶
עו"ד ליז בר-לב - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד תמר קלהורה - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אליהו ליפשיץ - הלשכה המשפטית, משרד התיירות
דוד גודינגר - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה והתעשייה
בני כפיר - יו"ר, אגודת מורי הדרך
רוני פלד - סגן יו"ר, אגודת מורי הדרך
אילן שחורי - סגן יו"ר, אגודת מורי הדרך
אריה בר - חבר הנהלה, אגודת מורי הדרך
מוטי ברטוב - חבר הנהלה, אגודת מורי הדרך
יהודה לוי - חבר הנהלה, אגודת מורי הדרך
ינאי עוזיאל - חבר הנהלה, אגודת מורי הדרך
אילן מזא"ה - נציג, אגודת מורי הדרך
יוסי פתאל - מנכ"ל, לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל
חני סובול - מנכ"לית, התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל
ירון רוזנטל - מנהל בי"ס שדה כפר עציון
זאב גנוט - מורה דרך
נוי כוכבי - מורה דרך
ענת אלון - שדלן/ית (עו"ד גויסקי-קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה), מייצג/ת את אגודת מורי הדרך בישראל, התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל
יעל גויסקי אבס - שדלן/ית (עו"ד גויסקי-קשרי ממשל, ייעוץ ושירותי חקיקה), מייצג/ת את אגודת מורי הדרך בישראל, התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל
יעל שילוני - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את התאחדות המלונות
יובל יפת - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
יעקב סימן טוב
הצעת חוק שירותי תיירות (תיקון - החמרת ענישה), התשע"ו-2016 (פ/2736/20)של חה"כ טלי פלוסקוב, יפעת שאשא ביטון, ענת ברקו, נאוה בוקר, שרן השכל, רועי פולקמן, מירב בן ארי, בצלאל סמוטריץ', מכלוף מיקי זוהר, רחל עזריה, ניסן סלומינסקי, אורן אסף חזן, יצחק וקנין, שולי מועלם-רפאלי, אלי כהן
לציון יום התיירות
היו"ר איתן כבל
¶
שלום לכולם. אני שמח לפתוח את הישיבה השנייה של ועדת הכלכלה שנוגעת להצעת חוק שירותי תיירות (תיקון מס' 6)(החמרת ענישה בשל מתן שירותי מורה דרך ללא רישיון) התשע"ז-2017 של חבר הכנסת יואל רזבוזוב, של חברת הכנסת טלי פלוסקוב ורשימה ארוכה של חברי כנסת.
לאה ורון
¶
אבל אנחנו לוקחים על עצמנו לטפל מול יחידת המחשב של הכנסת כדי שזה לא יקרה פעם נוספת, ומתנצלים בפנייך.
היו"ר איתן כבל
¶
חברת הכנסת טלי פלוסקוב, אני רק מצר על זה שאני לא מופיע ברשימה. חברי הכנסת טלי פלוסקוב, יפעת שאשא-ביטון, ענת ברקו, נאוה בוקר, שרן השכל, רועי פולקמן, מירב בן ארי, בצלאל סמוטריץ', מיקי זוהר, רחל עזריה, ניסן סלומינסקי, אורן חזן, יצחק וקנין, שולי מועלם רפאלי ואלי כהן. זאת הפעם האחרונה שאני מזכיר את כל השמות האלה.
היו"ר איתן כבל
¶
אלי כהן הוא כבר שר. אבל ברשותכם, גברתי, איפה אנחנו אוחזים, כדי שאנחנו נתחיל את הדיון?
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
אנחנו מדברים על הצעת החוק. כרגע בקריאה ראשונה, שעברה בקריאה הטרומית. כרגע אנחנו נדון בקריאה הראשונה. והצעת החוק מדברת על חוק שירותי תיירות. ומאיפה בכלל נולד הרעיון? אני נפגשתי עם שני אנשים שהביאו לכאן חברים שלהם מחוץ לארץ והם לקחו אותם לעשות סיור בירושלים. הסיור היה בשפה של אותם אנשים. במקרה הזה זה היה בשפה הרוסית, כי הם היו מרוסיה. ומה ששני ישראלים שמעו שם על מדינת ישראל, וכרגע אני מצטטת. דברים שבחיים לא ידענו שקורים במדינה שלנו. ואחר כך איך זה התברר? התברר שמי שלקח על עצמו לעשות את הסיור הזה זה לא היה מורה דרך מוסמך, אלא מישהו שיודע להרוויח על ליווי תיירים. וכשאנשים לא מבינים שזו תעשייה נפרדת, מיוחדת, אז אמרתי: רגע, רגע, איך זה יכול להיות? ואז התחלתי ללמוד את הנושא קצת יותר לעומק, ומתברר שבישראל פועלים כיום כ-5,000 מורי דרך מוסמכים, והחוק שאני מדברת עליו כבר קיים. והחוק קובע כי בישראל יפעלו אך ורק מורי דרך בעלי רישיון, וקבלת רישיון מחייבת השתתפות בקורס בפיקוח משרד התיירות, אשר בסיומו נדרשים המועמדים לעבור בחינת הסמכה.
בשנים האחרונות אנחנו גם עדים לתופעה רחבה של מתחזים למורי דרך. זה בדיוק מה שאני אומרת. לאנשים הפועלים בניגוד לחוק. אבל אם אנחנו ניקח את החוק לידיים שלנו ונקרא אותו אנחנו נראה שהענישה עבור העבירה על החוק הזה, היא רשומה. זה קנס, אבל גובה הקנס רשום בלירות. אז תבינו על איזה חוק אנחנו מדברים, מתי חוקקו אותו - - -
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
ואיזו אכיפה בכלל נעשית פה. גם אין דרך בכלל לעשות אכיפה. ולכן בעצם החלטתי שהגיע הזמן לעשות בחוק, שחוקק בשנות החמישים, כאן, בכנסת, למדינה - - -. זה לא למדינה. בשנות השבעים.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
בסדר. עברו כמעט 50 שנה, נכון? הגיע הזמן.
ואני רוצה להגיד לכם שאני עומדת בראש השדולה לתיירות והרבה נפגשת: גם עם מורי דרך וכל מי שנוגע בתיירות במדינת ישראל. וקראתי גם נייר עמדה של איגוד מורי הדרך, ואני מאוד שמחה שהיא מאוד תומכת בהצעת החוק לי. אתם יודעים? כשהצעתי לחברי כנסת להצטרף להצעת החוק הזה, לא היה אחד שחשב שלא צריך לעשות את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
היא מנסה לעשות קצת סדר. הרי מגיעים צליינים, מגיעים תיירים, מגיעים איתם אנשים מוסמכים על פי כל דין. אולי אין להם את ההסמכה של - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יש אנשים. כמו שאנחנו מורי דרך. בכל העולם אתה זה.
האם חלה חובה? זאת אומרת, כשמגיעה קבוצה, נניח של צליינים או סתם קבוצה שהגיעה, והיא מגיעה עם מדריך.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. הוא מלווה שהוא גם מדריך, יודע ויכול להיות שאפילו גר פה בעבר. היה ישראלי או וזהותו איננה רלבנטית עכשיו. דתו או השתייכותו אינם רלבנטית.
היו"ר איתן כבל
¶
האם יש חובה, ברגע שהוא מגיע לכאן, שהוא מבצע הדרכה מן הסוג הזה? האם יש חובה והוא צריך לקבל אישור מיוחד? כי בסך הכול, אני רוצה שתבין: הוא גודע מטה לחמם של אנשים שקיבלו הסמכה על פי כל דין ויש להם תעודה מסודרת. אוקיי? הרי ברור לי שאם אני רוצה מחר ללכת לחוץ לארץ, רוצה להדריך תיירים, בכל מדינה, יגידו לי: סליחה. אתה מקבל על זה כסף, אתה מקבל על זה. אנחנו רוצים שאתה תהיה מחויב לכל הכללים הנוגעים למדינה. דבר אחד.
היו"ר איתן כבל
¶
דבר שני: האם יש חובת ליווי? זאת אומרת, כשמגיע לכאן קבוצה, האם יש חובה שהיא תלווה על ידי מדריך מקומי? בבקשה. שם ותפקיד.
אלי ליפשיץ
¶
עורך הדין אליהו ליפשיץ, הלשכה המשפטית, משרד התיירות.
על פי חוק שירותי תיירות (תקנות שירותי תיירות – מורי דרך) אם משתמשים במורה דרך, חובה שלמורה הדרך יהיה רישיון על פי החוק, וזה אומר, על פי החוק - - -
אלי ליפשיץ
¶
ואם מדובר אפילו בישראלי אזרח שאיננו תושב, הוא לא יכול להיות מורה דרך על פי החוק, כי החוק קובע תושבות. כלומר, רק אדם תושב ישראל יכול לקבל רישיון מורה דרך. כלומר, אחרי שעבר את ההכשרה וההסמכה. כמובן שאם באה קבוצה שמטיילת בגפה ללא מדריך בכלל, ובואו נניח שהיא עושה את זה, כלומר שהיא לא משתמשת במדריך – המצב כיום, על פי החוק, שהיא לא חייבת במורה דרך.
דבר נוסף שאני חייב לציין בנסיבות האלה: אם מדובר בקבוצה דתית שמלווה על ידי כומר, יש החלטה של בג"ץ משנת 87' שקובעת שרועה רוחני יכול להילוות והסיור או הפולחן שלהם הוא סוג של עלייה לרגל. הוא גם לא מחויב ברישיון מורה דרך, אלא הוא מלווה אותם ובעצם מלווה את החוויה הדתית שלהם. אבל במקרה הזה, בהוראות נוהל פנימיים אנחנו דורשים שהוא יקבל אישור מהמוסדות הכנסיתיים המסוימים, שכאן היה המקום להאריך מי הם, שהוא אכן רועה רוחני והוא מתלווה אליהם במסגרת הפולחן של העלייה לרגל. כל הדרכה שהיא שאיננה כזאת, מחייבת רישיון על פי החוק, רישיון ישראלי על פי החוק, וזה בכלל לא משנה אם הוא מורה דרך במקום אחר בעולם.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רציתי להבדיל בין זה שבא לתת הדרכה, הסבר, שמגיע לאתר מסוים, מישהו שנמצא שם, שהוא עובד שם או קרוב לאזור הזה, לבין מורה הדרך שמתלווה לכל אורך הטיול פה. כי, למשל: אם יש תייר שמגיע לאתר דתי. אז אנשי המקום יתנו את ההסבר ולא יחכו למורה הדרך שנמצא שם. כי לפעמים יש גרסאות סותרות ואנשי המקום יעדיפו לתת את הגרסה שלהם, כי הם אנשי המקום. השאלה אם החוק הזה חל על ההדרכה הזו, במיוחד אם הוא גם לא מקבל תמורה? כי הכוונה, אם הבנתי את החוק: כי כל החוק הזה בא לעדכן את הקנסות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר. השאלה – כי אין לי את החוק לפניי, את החוק המקורי, שאנחנו מעדכנים את האגרות.
אלי ליפשיץ
¶
אני אסביר הכול, בהתאם לשאלות ששאלת.
הדבר השני הוא שאם מדובר באדם שמדריך ללא תמורה, הוא גם לא מחויב ברישיון ובתנאי שאיננו מתלווה לתיירי חוץ. כי אם הוא מתלווה לתיירי חוץ, גם אם זה ללא תמורה; מתלווה פירושו של דבר לכל אורך הסיור או ממקום מוצאם. גם אם זה ללא תמורה, הוא חייב ברישיון מורה דרך.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
למה זו בעיה? למה הוא צריך לספר לכל העולם דברים שהם מעוותים? למה הוא צריך להשמיץ על המדינה שלי?
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
לא נכון. האנשים האלה קיבלו רישיון, השקיעו מזמנם, השקיעו מכספם. זכותם לעבוד בזה ולעשות את זה בצורה מקצועית.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא, אני חושב שאתה קצת, לצערי. זאת אומרת, אי אפשר להפוך כל עניין לעניינים ולהכניס ישר את הפוליטיקה.
היו"ר איתן כבל
¶
הדרכה היא הדרכה. יש כללים ואנחנו באנו להתעסק פה עם הכללים – מי מדריך ומי לא מדריך. עכשיו, יכול שיהיה מדריך, ישראלי כשר למהדרין, וישמיץ את מדינת ישראל מאל"ף ועד ת"ו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כן. ויכול להיות שיבוא לייצג את עמדת הממשלה, שהיא פסולה לפעמים.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הרי יש הרבה דברים שיש ויכוח, אפילו לא בין ערבים ויהודים, אלא בתוך היהודים עצמם, על - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא, אני מנתק. מה שחברת הכנסת טלי פלוסקוב הביאה, הציגה כאן - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא מתעסק עכשיו באמוציות. אני אתן לאדוני. אני רוצה להבהיר: יש כאן עניין פשוט. זו לא שאלה רק אם הוא אומר או לא אומר. יש כאן רצון להסדיר, בראש ובראשונה את מעמדם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני יודע. אני אומר: הנחת העבודה היא שיש דברים שהם גורמים לכך שזה. לכן אני אומר את הדברים האלה. לא בואו נהפוך את זה, חברים. ניקח פה הצעת חוק קטנה ונהפוך אותה עכשיו למפלצת מהלכת – לא על ארבע, על שש.
היו"ר איתן כבל
¶
זו לא הכוונה. בואו נתקדם, בלי עכשיו להפוך ונפתח את זה, לא יודע מה. כל העניין הוא שבתוך הכללים הקבועים היום, האם בסופו של עניין, בשורה התחתונה, נשמר מעמדם, מעמדו של מורה הדרך על כל המשתמע מכך. כל השאלות אם מורה דרך הוא טיפש או ימני או שמאלני או למד את החומר או לא התכונן – זה למקומות אחרים. אוקיי?
היו"ר איתן כבל
¶
בבקשה. קודם כל, מר אילן שחורי. יש לו זכות אצלי הרבה שנים, אז בבקשה. שם ותפקיד לפרוטוקול.
אילן שחורי
¶
אילן שחורי, חבר מועצת מורי הדרך, סגן יושב ראש האגודה.
בקרב הדרכות, אם אדם מדריך במקום סגור: כמו בגן לאומי, כמו במוזיאון לאומנות - - -, כמו בכל מקום שקונים כרטיס ונכנסים – אנשים יכולים להדריך שם, במקום הזה, בלי שום - - -
אילן שחורי
¶
- - - אם מישהו מבחוץ בא, הוא לא יכול. אחת הבעיות הקשות ביותר - - - למשל, זה בשרונה. זה מקום פתוח, ובאים בתוך אנשים ומדריכים בלי רישיון. אבל במקום סגור: בגנים לאומיים, בכל מיני אזורים אחרים – אין עם זה בעיה.
הנקודה שחברת הכנסת הנכבדה מעלה פה, זה בסך הכול על הקנסות. זה הכול.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, תודה. אני מודה למר אילן שחורי שהסביר אותי יותר טוב. אוקיי? אני מודה לך, אבל אנחנו נתקדם. אני אאפשר.
מר ירון רוזנטל. אחרי זה ידבר מר בני כפיר, יושב ראש אגודת מורי הדרך. הגברת חני סובול, ואחרי זה מר יוסי פתאל, חברי.
ירון רוזנטל
¶
תקנות מורי הדרך, שבעצם הענישה שמוצעת פה תחול עליהם, נחקקו – מישהו יודע באיזו שנה? ב-1967. זאת אומרת, לפני 50 שנה. הולכים פה לקחת תקנות אנכרוניסטיות, שהן אנכרוניסטיות מתוקף היותן כאלה שנחקקו לפני 50 שנה, ולא לבחון האם הן רלבנטיות ורק להחמיר את הענישה. למה אני מתכוון? מאז 1967 – ויושב הראש של הוועדה מכיר את זה היטב – הוקמו הרבה מאוד בתי ספר שדה בכל רחבי הארץ והוקמו הרבה מאוד גופים שעוסקים בהדרכת טיולים. וכשהם הוקמו או כשהחוק הזה נחקק הם לא היו קיימים – היו רק מורי דרך. ופתאום מצאנו את עצמנו עבריינים. זאת אומרת, התקנה הזאת בעצם מונעת מכל החברה להגנת הטבע, מכל בתי הספר לשדה, להדריך הדרכות של מבוגרים, כי למדריכים שם יש היתר הדרכה, אבל לא היתר של מורה דרך. כי היתר ההדרכה שם הוא היתר הדרכה אזורי. הם גופים אזוריים.
ירון רוזנטל
¶
אם יחוקק החוק ויאכפו אותו, זה יגרום לקריסה כלכלית של כל הגופים שעוסקים בידיעת הארץ. ואני מבין שלא חשבתם על זה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, מר ירון רוזנטל. זה לא נולד עכשיו, ככה, החוק הזה, פתאום פרץ לכם. אתם יודעים אותו. הוא כבר מונח פה – כמה זמן?
היו"ר איתן כבל
¶
יפה.
יש משרד. אם אתם חושבים שאתם מוצאים את עצמכם נפגעים. זה מין בשאינו מינו. הטענה שאתה מעלה, מה שאתה אומר לי בעצם – מה אתה אומר לי? שהחוק הקיים כבר "דופק" אתכם. רק מה? עכשיו זה יחמיר. אוקיי?
היו"ר איתן כבל
¶
מר ירון רוזנטל, יקירי, אני לא נגדך.
מר בני כפיר, עשה לי טובה, את הוויכוחים ואת השיחות שלכם לא מעניין אותי לשמוע.
ירון רוזנטל
¶
זה הסתדרות, מה - - -. זו גילדה. זו גילדה. עלית על זה. יש פה גילדה מקצועית. יש פה גילדה מקצועית - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לסגור את העניין הזה. אני לא פותח את זה. יכול להיות שכל מה שאתה אומר זו אמת בסלע. אין לי ויכוח איתך. על פניו זה גם נשמע לי סוג של הגיוני. אני מציע לך: תפנה, יש חברי כנסת, יגישו הצעת חוק. אפילו חברת הכנסת טלי פלוסקוב – אתה יכול לפנות אליה. אם תשכנע אותה שהנושא הזה מצריך תיקון. אבל זה לא בעת הזו. אנחנו לא באנו כי לא אכפו לנו את הסעיף. חברת הכנסת טלי פלוסקוב באה ממקום אחר לגמרי. איננו עוסק, איננו נוגע בנושאים שאתה מבקש להעלות, חשובים ככל שיהיו. אני אינני מזלזל. שלא תהיה כאן איזו נימה שכאילו אני מזלזל בדברים או מנסה לגמד את הדברים שאתה אומר, אבל אני אומר: זו איננה הצעת החוק, כי היא לא מתעסקת עם העניין הזה. מה גם שהיא רק, איך אומרים? מחדדת מצב קיים. זה הכול.
מר בני כפיר, בבקשה, בלי לענות לו.
בני כפיר
¶
קודם כל, אני מברך את כל הנוכחים באולם.
אנחנו כמורי דרך עוברים דרך ארוכה מאוד כדי לקבל את הרישיון. אנחנו משלמים השתלמויות, חייבים השתלמויות ומשלמים עבור הרישיון כל שנתיים.
משרד התיירות מגדיר אותנו כחוד החנית של התיירות בישראל, ואני מקבל את ההחלטה שלהם או את הכיוון שהם מדברים עליו. מורי הדרך הם אלה שמגיעים אל המטיילים: גם התיירים שנכנסים לארץ וגם המטיילים בארץ. בסקרים שנערכו בעשור האחרון מורי הדרך נמצאים במקום הראשון בשביעות הרצון של מטיילים – גם מבחוץ וגם בארץ. אנחנו הפנים היפות של המדינה. זו הגדרה נוספת של משרד התיירות, משום שאנחנו עומדים בחזית ההסברה של כל מה שקשור למדינה. ואני אתן תשובה למה שנאמר מקודם: אנחנו לא מתעסקים בעבודה שלנו בפוליטיקה. אנחנו מתעסקים במה שקשור למדינה. מורי הדרך, בנוסף לזה שהם מדריכים, הם משמשים מעטפת לטיול. הם נותנים לסוכנים את הגב: כל הביקורים באתרים, כל הכניסות לבתי מלון, כל מה שקשור לביקור באתרים וכן הלאה, עם ואוצ'רים ודברים נוספים. והחוק, כפי שנאמר, קובע שמי שמדריך בארץ, חייב שיהיה לו רישיון – רישיון של משרד ממשלתי. ואנחנו מאוד שמחים שיש לנו רגולציה. משרד התיירות יודע להקפיד בנושא הזה ברמה גבוהה ביותר. הוא דורש מאתנו מקצועיות, הוא דורש מאתנו המון דברים נוספים, ואנחנו מסכימים בעניין. יש בעיה קשה מאוד בנושא, והיא הדרכה לא חוקית על ידי גופים שונים. החל מאותם כמרים, שעורך הדין אליהו ליפשיץ ציין אותם, ואני מכבד את מה שהוא אמר, כי הוא אמר את החוק כמו שהוא; אבל הכמרים האלה, מותר להם להדריך באתרים דתיים בלבד, ואנחנו, לצערי הרב, מוצאים אותם בכל מקום בארץ מדריכים.
בני כפיר
¶
ופעם הייתה תשובה מאוד יפה של מישהו מכובד בכנסת שאמר: this is the holy country, ולכן אפשר להדריך בכל מקום. זה לא בדיוק ככה. ולכן אני חושב שהצעת החוק – כשאני אומר אני, אני מתכוון לאגודה – אנחנו חושבים שהצעת החוק עלולה ליצור איזושהי הרתעה ולצמצם בצורה די ניכרת את הנושא של ההדרכה הלא חוקית. ההדרכה הלא חוקית פוגעת בכלכלה של המדינה ופוגעת במקומות אחרים - - - על זה לסדר.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, יקירי. ואני, בדיון הזה, ותיכף אני אומר גם למר ירון רוזנטל, הצעה. אם תרצה, תקבל אותה; לא תרצה, אל תקבל אותה. אבל אני אומר את זה פה בעניין הזה, בראש ובראשונה, חברות וחברים: אני בא קודם כל מהמקום שזו פרנסתכם ומטה לחמכם נגדע. זה הכול. קודם כל. לא צריך להשתמש ותמיד להיתלות באילנות גבוהים. לפעמים זה רק פוגע: מדינה וזה, פוגע. קודם כל אתם. זו לא בושה להגיד את זה. אתם קבוצה, ומי שרוצה להיות מורה דרך, שיילמד ויהיה.
אוקיי. הגברת חני סובול ולאחר מכן חברי, מר יוסי פתאל.
חני סובול
¶
אני אקצר ואני אגיד: קודם כל, התאחדות משרדי הנסיעות תומכת תמיכה באגודת מורי הדרך. אם המדינה מכשירה מורי דרך, וכמו שאמר מר בני כפיר: אותו מורה דרך תורם מזמנו, לומד, מתמקצע – אין סיבה בעולם לא לתת לו להתפרנס. אם המדינה תחליט שמורי הדרך זה גוף שהוא פרוץ, אז תתכבד המדינה ותשנה את החקיקה. אבל כל זמן שיש חקיקה ואנשים משקיעים מזמנם ומשקיעים ולומדים – הם באמת הפנים של המדינה, וצריך לתת להם את היכולת מעבר להתפרנס – גם לעשות את עבודתם בצורה נאמנה. כשאנחנו לוקחים מורה דרך ואנחנו חתומים על הסכם קיבוצי עם מורי הדרך; כשאנחנו לוקחים מורה דרך אנחנו יודעים שאנחנו לוקחים מורה דרך מוסמך שיידע לעשות את העבודה, שיידע לתת את ההדרכה הנכונה: הן לתיירי הפנים והן לתיירי החוץ. אני חושבת שזה משהו שהוא מחויב המציאות.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. תודה, הגברת חני סובול.
אני רק רציתי להסב את תשומת לבכם שכשהייתי חייל הייתי פצוע תקופה – עשיתי קורס ארבעה חודשים ידיעת הארץ. איך אני בקטגוריה הזו? צליין או מדריך, כומר? מה?
ירון רוזנטל
¶
אני מורה דרך, אבל אני לא בעד גילדה. אני בעד חופש תעסוקה. יש אנשים שהם נגד האינטרסים הפרטיים שלהם. מספר 10,000 ומשהו.
יוסי פתאל
¶
תודה, אדוני.
קודם כל, אני רוצה לעדכן את הוועדה שמשרד התיירות אמר שגם אנחנו חוד החנית.
לעניין עצמו, אנחנו לא מאמינים שההחמרה במספרים שיש כאן בהצעה בכלל תועיל. עיקר העניין נמצא בתיירות הנכנסת, שעליה אנחנו אמונים. לא ראינו מספרים ואחוזים, איפה יש בעיה ובכמה, והאם ההצעה הנוכחית בכלל תפתור את זה. להערכתנו, לא. בכלל לא. יש חוק קיים. אני חושב שאדוני, יושב ראש הוועדה, ראה שיש מקום לקיים דיון רחב בעניין. חשוב לעדכן שהממשלה: משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר מקיימים היום דיונים על הנושא של הקלה בתחום הרגולציה, והוא עוסק בנושא ההדרכה: האם כן? לא? האם תחום פנים? תחום נכנסת זה אותו דבר? ואני מניח שבקרוב גם יוגש איזשהו נייר. ולכן יש היגיון להימנע מהחלטה כזו כשמשרד ראש הממשלה עובד בעניין. מעבר לזה שגם בסכומים הנוכחיים אני לא רואה את הממשלה, את משרד התיירות, עסוקים בכלל באכיפה, ואני לא חושב שנעשתה איזושהי עבודה שמראה שהסכומים שיקפצו למקרים שאנחנו מדברים עליהם, שבהתחלה בכלל פה היה איזשהו פרץ רגשות סביבם, הם רלוונטיים. הם לא רלוונטיים גם אם זה יהיה 200 אלף שקל או מיליון שקל.
יוסי פתאל
¶
ולכן אני חושב שהדיון הוא out of - - -, הוא מחוץ להקשר. הוא בטח לא יסייע לענייננו. לנו הוא מאוד חשוב.
רק במשפט אחד
¶
עכשיו אנחנו בבעיה עם התיירות הסינית. צריך להבין שאין תיירים. אין מדריכים בכלל. היום פועלי בניין מדריכים. אז לכן גם צריך לחבר את זה למציאות כמו שהיא.
זאב גנוט
¶
יש פה סקטור שלם שבעצם לא מוכר. ואני שומע פה, לפי מה שעולה: יש מושג של מדריך טיולים על ידי מדינת ישראל. אמנם, אנחנו מוכשרים - - -
זאב גנוט
¶
אנחנו אנשי מקצוע שלומדים את זה במקצוע במכללה, באותה רמה של שעות, ואנחנו מכבדים את מדריכי משרד התיירות, - -
זאב גנוט
¶
רגע. זה חשוב.
הולך להיות פה סקטור שלם שהולך להיפגע מזה באופן ישיר. יש לי בעצם עסק עצמאי - - - טיולים - - -
זאב גנוט
¶
לא ענין של קטן, אלא שאנחנו בעצם עושים הכשרה מקצועית, ובאמת יש לנו גם כן השתלמויות. וכמו שנאמר מקודם: אנחנו הולכים להיות עבריינים.
היו"ר איתן כבל
¶
אם אתה עושה את אותו דבר, אתה עבריין היום. רק אתה אומר: 20 אלף לירות, ממילא אין לי לתת.
היו"ר איתן כבל
¶
הדבר היחיד שמתקיים פה – אפשר לחלוק עליו. אני אתייחס אליו בסיכום – זה הסכומים. זה הכול. זה הכול.
זאב גנוט
¶
אני אומר: הרי הולכים לעדכן את החוק. אז קודם כל שיעדכנו ואחר כך יעדכנו את הענישה. למה להקדים ביצה לתרנגולת?
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה. תודה, מר זאב גנוט.
מר בני כפיר, אתה סיימת. כן, בבקשה, השכן שלך מימינך. שם ותפקיד.
מוטי ברטוב
¶
מוטי ברטוב, מורה דרך וחבר מועצת אגודת מורי הדרך.
קודם כל, אני מחזק את מה שאתה אומר. הדיון פה הוא בסך הכול על להעלות את הקנס על פי חוק קיים. זה מה שאנחנו צריכים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מר מוטי ברטוב, תודה שאתה עוזר לי. חבר'ה, יש הרבה גופים שדוחפים אותי עכשיו לדיון הזה. לא צריך.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מודה לכם. אני מסכם.
בבקשה. קודם כל, עורך הדין איתי עצמון – היועץ המשפטי המכובד שלנו והנבון והחכם. בבקשה.
איתי עצמון
¶
אני מבקש להתייחס באופן כללי להסדר שמוצע בהצעת החוק. לא כרגע ליתר ההערות שנשמעו ביחס להוראות חוק שירותי תיירות, שהוא אכן חוק מיושן ולא עדכני בהרבה היבטים. אני אתייחס כרגע לעניין האכיפה.
כפי שאנחנו שמענו כאן מחברת הכנסת המציעה, והדברים גם נאמרו בדיון המוקדם במליאה: התכלית של הצעת החוק היא הגברת האכיפה של ההוראות הנוגעות לרישוי מורי דרך. האכיפה היום בנושא הזה מורכבת בעצם משני אדנים: היבט מנהלי והיבט פלילי. בהיבט המנהלי יש סמכות למשרד התיירות לבטל או להתלות את הרישיון שניתן בעילות שונות שמוגדרות בתקנות שירותי תיירות מורי דרך, וכן אכיפה פלילית, שאני לא אכביר כאן מילים על המורכבות שלה, על העלויות שלה. כך שלהבנתי, לא בהכרח העלאת הקנסות, שאכן נקובים בלירות, תביא בהכרח להגברת האכיפה. מה גם שאני מסב את תשומת הלב לכך שבחוק שירותי תיירות ישנו פרק שנוגע לשירותי סוכנות נסיעות, ובו, להבדיל מיתר שירותי התיירות שעליהם חל חוק שירותי תיירות, יש סמכות לאכיפה מנהלית. דהיינו, הטלת עיצומים כספיים. שכפי שהוועדה הזו יודעת היטב מתחומים אחרים: אכיפה מנהלית היום ידועה כיעילה יותר וקלה יותר ליישום מאשר האכיפה הפלילית. אז זה רק - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה. תודה, יקירי.
אני ברשותכם רוצה לומר את הדברים הבאים: תראו, יש הצעת חוק שאושרה על ידי ועדת השרים. היא לא מזיזה את אמות הסיפים של עולם התיירות בישראל. היא אפילו לא באה להגדיר אם מר ירון רוזנטל עבריין – כן או לא. כי אם אתה עושה את מה שאסור, זה לא משנה. אם לא אוכפים את זה, ממילא זה לא משנה. אני רוצה, קודם כל, לעסוק בנקודה ולאשר את התיקון הזה. זה דבר אחד. עכשיו, בעת הזו, שרוטשילד הגיע לעיירה, פותחים את כל משרד התיירות. אין לי בעיה. אין בעיה. אם אתם חושבים שאני חושב, ואני אומר את זה בחברות לגברתי, חברתי, באמת: האם זה יפתור את הבעיה? חשש מקנן בבטני שלא. אוקיי. כי ממילא אין אכיפה, אז מה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
זה לא העניין. אני לא אלך - - -, אני איתך. אני רק אומר שבעניין הזה, הלוואי ותהיה אכיפה. קודם כל. כמו שהצלחנו קצת להתחיל לעשות בענייני צרכנות. את יודעת שבאמת הצלחנו להוביל מערכת שלמה, וגם כן: עם מספר מועט ולא גדול של אנשים, לצערי, שכבר רואים תוצאות בשטח, אבל גם, בלי כחל וסרק – מול גופים שבדרך כלל לא היו נוהגים לגעת בהם. לכן אני אומר את זה.
אם, מר ירון רוזנטל, יש לך תלונות, טענות, בוודאי למר זאב גנוט; שאלה שאלות לגיטימיות. אין לי תשובות טובות עליהן.
היו"ר איתן כבל
¶
בוודאי לא לי. אתה יודע, אני לא, בכל הכבוד. אני לא אמנע מכם, אם תמצאו חבר כנסת או חברת כנסת מכובדת, כמו טלי פלוסקוב, ותציגו בפניה את העניינים ותגידו לה: אוקיי, כבר נכנסת לעניין הזה? כמו שאני בעניינים אחרים. יגידו: כבר נכנסת לעניין הזה? אז בואי, אם את רוצה לעשות סדר ולתקן, בואו נלך עוד צעד אחד קדימה. אין לי ספק שמשרד התיירות, שכנראה לא עסק בעניין הזה עד היום, מסיבותיו שלו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה רואה? מצוין. מדהים. אם יסתבר גם כן בחלוף הזמן שהצעת החוק הזו מיותרת, אז כנראה יתקינו ויסדירו אותה. אני בטוח, אני בטוח. אלא, איך אומרים? אין חכם כבעל ניסיון. ואני כבר 20 שנה עוד מעט בכנסת ורגיל שכשחוקים מגיעים, הממשלה אומרת בדיוק, בדיוק, בדיוק.
היו"ר איתן כבל
¶
והבדיוק הזה נהיה מבדיוק לבדיוק כזה. אוקיי? יש חוקים שלפני 20 שנה אמרו: בדיוק אנחנו מכינים הצעת חוק כזו והיא עוד לא הונחה.
אז אני אומר את הדבר הבא: אני מקבל את הטענות של מר ירון רוזנטל ברמה העקרונית, מבלי עכשיו להתעמק בהן. אתם מעלים נקודות שראוי לחושב עליהן. אומרים לי נציגי הממשלה שיש הצעת חוק בהכנה שאמורה לתת את הדעת ולתת את המענה והפתרונות לנושאים אשר עלו בוועדה. תבורכו, אני אומר לממשלה. אבל יחד עם זאת: עד ש- ולכש- – אנחנו נעביר את הצעת החוק הזו. ותמיד אנחנו מכירים את זה כשחקיקה מוכנה, אומרים: מהרגע הזה, סעיף זה וזה בטל, ובמקומו יבוא סעיף זה וזה. ולכן אנחנו נעבור להקראה.
ליז בר-לב
¶
עורכת הדין ליז בר-לב – ייעוץ וחקיקה פלילית.
אני רוצה להגיב באמת להצעת החוק לגופה לפני שאנחנו מתחילים בהקראה. קודם כל, לעניין הקנסות. חשוב לי להגיד שכרגע הפרשנות שבכל חוק שבו עדיין הקנסות כתובים בלירות, התפיסה היא שזה נתפס כמו קנס שלא נקבע לו סכום, ואז חל סעיף 61 לחוק העונשין. וחשוב לדעת את זה, כי זה - - -
ליז בר-לב
¶
בדיוק אני באה להגיד שסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין אומר שהקנס הוא 14,400 שקל. כלומר שזה אפילו יותר מ-5,000 שקל - - -
מוטי ברטוב
¶
אבל בפועל העלו את הקנסות בגלל זה. בפועל - - -. בפועל דו"חות בוטלו בגלל הלירות האלה. אם משרד התיירות היה פועל כמו שאת אומרת - - -
ליז בר-לב
¶
אני אומרת: אני חושבת שלמען הסר ספק, בהחלט יכול להיות שכדאי לעדכן את הקנסות. אנחנו לא מתנגדים לזה חלילה, אבל אנחנו רק מפנים את תשומת לבך שאולי תרצו להפנות לסעיפים הרלוונטיים בסעיף 61, כי זה מה שנהוג לעשות היום.
ליז בר-לב
¶
כדי לקצר אני אסכם שבעניין הקנסות אנחנו חושבים שכדאי לעשות התאמה לסעיף 61: גם לעניין יחיד וגם לעניין תאגיד, בכל סעיף 13. כלומר, גם בסעיפים (א) ו-(ג).
ליז בר-לב
¶
ואם תרצו אני ארחיב בזה. אבל אני רוצה גם להתעכב על העדכון של עונש המאסר. הצעת החוק מבקשת לעדכן מחצי שנה לשנה. בנקודה הזאת אנחנו מבקשים לא להעלות את עונש המאסר.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה.
אני, ברשותכם, רוצה לומר את הדבר הבא: קודם כל, אנחנו נעביר את ההצעה כמו שהיא. אני מבקש, בין קריאה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להעלות. אני שואל. אני בעד. אומר לך כבר את זה, חברת הכנסת טלי פלוסקוב, להעביר את התיקון - -
איתי עצמון
¶
הצעת חוק שירותי תיירות (תיקון – החמרת ענישה), התשע"ו-2016.
תיקון סעיף 13 – 1. בחוק שירותי תיירות, התשל"ו-1976, בסעיף 13(ב)". כאן אני מציע שאני אקרא את הסעיף כדי שניתן יהיה להבין.
איתי עצמון
¶
סעיף 13(ב) קובע שמי שהפעיל שירות תיירות ללא רישוי, כאשר אני מפנה את תשומת הלב לכך ששירות תיירות זה לא רק שירות מורי דרך, אלא הסעיף חל גם על יתר שירותי התיירות שמוסדרים בחוק שירותי תיירות.
איתי עצמון
¶
באופן תיאורטי. יכול להיות שיהיה רישוי, כי הרישוי נקבע בתקנות. אני חייב להגיד את זה מפני שכתוב כאן: מי שהפעיל שירות תיירות ללא רישוי.
איתי עצמון
¶
כנדרש מכוח הוראות סעיף 3(1)(א) - - - קנס 20 אלף לירות, וכאן מוצע לשנות את הסכום ל-5,000 שקלים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מציע שאנחנו לא נרחיב עכשיו. אחר כך יהיו נושאים חדשים ויתחילו פה. נפתח פה נתיבים שלא כדאי.
לאה ורון
¶
חברת הכנסת טלי פלוסקוב תצביע במקום חבר הכנסת רועי פולקמן. חבר הכנסת מיכאל מלכיאלי יצביע במקום חבר הכנסת יצחק וקנין.
איתי עצמון
¶
לעניין הקנס שניתן יהיה להטיל על תאגיד שעבר את העבירה האמורה – אם כאן מוצע במקום 80 אלף לירות, 50 אלף שקלים חדשים, אני מבין שהערת משרד המשפטים היא להפנות לקנס הנקוב בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין. דהיינו, קנס עד 29,200 שקלים חדשים. ופסקה 4, עניינה – כך אני מבין את זה – הפרה נמשכת.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. מי בעד, עם התיקונים, עם התוספות, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיפים 1(1)-(4) בהצעת חוק שירותי תיירות (תיקון – החמרת ענישה), התשע"ו-2016 (פ/2736/20), נתקבלו.
היו"ר איתן כבל
¶
מי בעד, עם התיקון?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 1(5) בהצעת חוק שירותי תיירות (תיקון – החמרת ענישה), התשע"ו-2016 (פ/2736/20), נתקבל.
היו"ר איתן כבל
¶
ההצעה הוכנה להעלאה לקריאה ראשונה במליאה ותובא לכאן להמשך הכנה.
תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:47.