הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 618
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ' בטבת התשע"ז (18 בינואר 2017), שעה 10:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/01/2017
תקנות אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות (חסינויות, זכויות יתר ופטורים), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
תקנות אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות (חסינויות, זכויות יתר ופטורים), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
יואל נוה - הכלכלן הראשי, משרד האוצר
מתן לב ארי - מנהל תחום קשרים בינלאומיים, משרד האוצר
אסתר פלדמן - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלי מורגנשטרן - אגף התקציבים, משרד האוצר
יעקב יהודה רודד - מוזמן/ת
סיגלית בן ששון - שדלנ/ית
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
תקנות אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות (חסינויות, זכויות יתר ופטורים), התשע"ו-2016
היו"ר משה גפני
¶
תקנות אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות (חסינויות, זכויות יתר ופטורים), התשע"ו-2016.
כבר אישרנו את הבנק האסייני.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מתקדמים. אני מנסה להעביר את זה. זה אצלי בסדר עדיפות גבוה. אני עוד לא רואה שכל כך מהר מעבירים את זה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
יש הצעה לסדר על חוק המכס והבלו. יש החלטה להעביר את זה לכאן. זה מתחבר לדיון הקודם על מעמד האוצר והסמכויות.
אסתר פלדמן
¶
אני. לפני כמה חודשים אושר כאן חוק אמנת הבנק האסייני שנועד ליישם את האמנה בתוך הדין הישראלי. סעיף 5(א) ו-(ב) קובע ששר האוצר יתקין תקנות באישור ועדת הכספים של הכנסת בכל הנוגע לביצוען של הוראות אמנת הבנק ומילוי התחייבויות. עכשיו אנחנו מביאים את התקנות הרלוונטיות.
שלומית ארליך
¶
שימי לב שבמכתב השר כתוב שזה בהתאם לסעיף 5(א), אבל בשורה הראשונה, בתוקף סמכותי, כתוב לפי סעיף 4. סעיף 4 מדבר על דיווח לכנסת.
אסתר פלדמן
¶
תקנות אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות (חסינויות, זכויות יתר ופטורים), התשע"ז-2017
בתוקף סמכותי לפי סעיף 5 לחוק אמנת הבנק האסייני להשקעות בתשתיות, התשע"ו-2016, ובהסכמת שר החוץ ושרת המשפטים, אני מתקין תקנות אלה:
חסינות וזכויות יתר
לבנק, נגידיו, מנהליו ומחליפיהם, נשיא הבנק וסגנו, נושאי משרה בבנק, עובדיו ומומחים ויועצים המבצעים משימות מטעם הבנק או נותנים שירותים לבנק, יהיו בישראל במעמד החסינויות וזכויות היתר המפורטים באמנת הבנק והמובאים בתוספת.
בתוספת יש תרגום לעברית של הסעיפים הרלוונטים באמנת הבנק שנוגעים לחסינויות וזכויות יתר.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי צריך לפנות למשרד המשפטים? אני ביקשתי אז לתרגם את ה-פטקא כדי שאנשים ידעו על מה מדובר. לא תרגמתם ואמרתם שאין לכם יכולת. לא חשוב. בעיית ה-פטקא לא נפתרה. על החוקים המסובכים האלה שאתם מביאים לנו, אני אחשוב פעמיים האם אני מעביר אותם. היה סיכום שיהיה תרגום, היה סיכום שבבנקים יהיה נוסח עליו צריך לחתום אבל שום דבר לא התקדם. אני שמח שאתם יודעים לתרגם.
שלומית ארליך
¶
אין בעיה. רק שאלה אחת. זה איזשהו סעיף סטנדרטי שעובר כאן בהתאם לחוקים שקוראים לתוכם אמנות. עשינו איזושהי בדיקה והסתכלנו לגבי נותני שירותים לבנק. זה משהו שלא ראינו שמופיע.
יואל נוה
¶
הגשנו עכשיו לוועדה גם דיווח קצר בכתב על פעילות הבנק בשנה הראשונה. זה סעיף 4 שאתם הוספתם לחוק.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, אם היו אומרים את זה לפני כן, אולי הייתי יכול לתמוך. אני לא מכיר את העניין.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני לא רוצה. הגשת. אין לי בעיה. זה בסדר גמור. אתה תראה בדיון הבא שיהיה כאן שכל הזמן הממשלה מגיעה לוועדת הכספים ברגע האחרון, אחרי שעושים את כל הדברים בממשלה. כתב מישהו בעיתון שגפני מעכב חתימה. זאת אומרת, אני חתימה. הגשת, אני מודה לך, זה בסדר. אנחנו נקיים דיון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, אתה יודע שאף פעם אני לא משאיר אותך לבד. אני יכול להצטרף אליך, אבל תן לו דקה.
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה. אני מאפשר לך. אני רק מבקש, גם באמצעותך, בממשלה פעמים רבות, וזה עושה לי נזק כיושב ראש ועדת הכספים, מחכים עד הרגע האחרון ומביאים ברגע האחרון דברים. זה לא המקרה. אני לא יכול להשלים עם דבר כזה.
יואל נוה
¶
ככל שתרצו לעשות גם דיון בדיווח, נעשה דיון. אנחנו לרשותכם בעניין הזה. פשוט הכנו דיווח מיד עם סוף שנת 2016 ומצאנו לנכון להביא אותו היום.
הבנק הוא בנק שחברות בו כ-57 מדינות ויש עוד מדינות, תראו בדיווח, שרוצות להצטרף אליו. זה בנק בינלאומי להשקעות בתשתית. בעיקרון הוא בנק לפיתוח . הממשלה הסינית הקימה אותו, סין הקימה אותו, וישראל חברה בו כחברה מייסדת מאז תחילת כניסתו לפעולה, בתחילת 2016.
לבנק בסופו של תהליך יהיה לו הון נזיל של עשרים מיליארד דולר באמצעותו הוא בעצם מגייס הון נוסף וילווה לפרויקטים של תשתית. יש שורה של פרויקטים שהבנק כבר אישר להשקעות במדינות שונות באסיה. את רוב הפרויקטים הוא עושה בשלב הזה, כי זאת תקופת ההיערכות שלו ובעצם רק עכשיו הוא מתחיל להקים את כל הפעילות שלו, בשיתוף פעולה עם מוסדות מולטילטרליים אחרים, בעיקר הבנק לפיתוח אסיה, הבנק העולמי וה-EBRD שזה הבנק האירופאי.
יואל נוה
¶
כן. ממשלת ישראל מחזיקה את המניות. אני מייצג את המדינה בבנק. אני דירקטור חלופי בבנק בתוך קבוצת המדינות שישראל שותפה בהן והמובילה בהן היא דרום קוריאה ומשותפות בה גם מונגוליה ואוזבקיסטן בשלב הזה. אני משתתף בכל ישיבות הדירקטוריון של הבנק כדירקטור חלופי. צריך להבין שהבנק הזה הוא בשלבי התהוות אבל הוא כבר התחיל לפעול.
יואל נוה
¶
לא בהכרח כי ישראל לא זקוקה למימון של הבנק לעשות פרויקטים. ישראל היא לא מדינה נתמכת, גם לא בבנק העולמי ובגופים אחרים, אבל כמו שתראו מהרשימה הבנק עושה פרויקטים בשורה רחבה מאוד של מדינות, בצורה גיאוגרפית רחבה ועל פני סקטורים שונים. כרגע הוא מגייס את האנשים, בונה את המדיניות שלו ופועל בשלבים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
גפני, תצרף אותי למאשרים את התקנות. אני תומך. קודם נמנעתי ועכשיו אני מצטרף למצביעים בעד.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני מגיש רביזיה על אישור התקנות. מי בעד אישור הרביזיה?
הצבעה
בעד – פה אחד
הרביזיה נתקבלה.