הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 615
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ט בטבת התשע"ז (17 בינואר 2017), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 17/01/2017
חוק הגליל (תיקון מס' 12), התשע"ז-2017, הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת הסובסידיה לייצור ביצי מאכל ופטימים), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת התקופה למתן עדיפות לגליל), התשע"ז-2016
2. הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת הסובסידיה לייצור ביצי מאכל ופטימים), התשע"ז-2016
מוזמנים
¶
ניר דויטש - עורך דין, משרד המשפטים
עלי בינג - אגף תקציבים, משרד האוצר
אסף לוי - סמנכ"ל גורמי ייצור, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אסתר זנזורי פריאל - עו"ד, לשכה משפטית משרד החקלאות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
צפורה ברמץ - מנהל תחום מוצרי צריכה מינהל תעשיות עתירות ידע, משרד הכלכלה והתעשייה
שמעון ביטון - חבר הנהלה, ארגון מגדלי העופות
יוסף אדוני - חבר הנהלה, ארגון מגדלי העופות
דובי אמיתי - נשיא, התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל
גלית חזקיה הרשקוביץ - דוברת, התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל
נילי אבן-חן - סמנכ"ל כלכלה ומחקר, התנועה למען איכות השלטון בישראל
אריאל ארליך - ראש מחלקת ליטיגציה, פורום קהלת
דוד דהאן - נציג הארגונים החברתיים
דן יונה עמדי - נציג הארגונים החברתיים
מתן צדיק - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת התקופה למתן עדיפות לגליל), התשע"ז-2016
הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת הסובסידיה לייצור ביצי מאכל ופטימים), התשע"ז-2016
היו"ר משה גפני
¶
הצעת חוק הגליל (תיקון - הארכת התקופה למתן עדיפות לגליל), של חבר הכנסת יצחק וקנין ועוד חברי כנסת, והצעת חוק הגליל של חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון. אתם רוצים שאני אאחד את זה?
היו"ר משה גפני
¶
שתי הצעות חוק פרטיות. מי בעד מיזוג שתי הצעות החוק להצעת חוק אחת?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה למיזוג הצעות החוק אושרה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חברים, אני בהקדמה אומר שזה יכול היה אולי לא לבוא לפה היום בכלל, החוק הזה, כיוון שבחוק ההסדרים, לפני כחודש, אני הגשתי הסתייגות ויכולתי להאריך אותו לעשר שנים בלי לעשות את כל המציאות הזאת. ברגע האחרון היתה פניה של שר האוצר אלי, והסכמתי לכך שאנחנו נביא את זה בחקיקה. זה הסיכום שהיה עם שר האוצר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
ולכן, יכולתי להביא את זה באותו לילה, לגמור אותו בלי בלגן, שלוש קריאות ולגמור, ודוד ביטן אפילו כעס עלי - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אין שום בעיה משפטית. זה כולה ארבע מילים החוק הזה ומנסים לנפח אותו יותר מהפרופורציה שלו. אני אומר ככה: החוק הזה משנת 89, התקבל ב-89 במליאת הכנסת ומוארך - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
88-ו89 הוארך פעם ראשונה. בשנת 2006 אולי, ב-2005, בהסדר שנעשה עם יושב ראש ועדת הכספים ב-2005 גדליה גל, היתה איזו הסכמה של ראשי הרשויות לסיים אותו בפרק זמן מסוים ואז, ב-96 אני הארכתי אותו בחוק ההסדרים במליאת כנסת לחמש שנים. בשנת 2001 הארכנו אותו, אני ושלום שמחון, לעוד חמש שנים עד 2007. ב-2007 אני, בחקיקה, הארכתי אותו לעשר שנים עד 2017 - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני יכול להבטיח לך דבר אחד, בעזרת השם, ללא נדר: בקדנציה הבאה אני לא יודע אם תראה אותי פה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני לא אהיה פה, חבל על הזמן. אני חושב שכל אחד צריך לדעת מתי הוא מסיים את התפקיד שלו. ולכן, אני רוצה להסביר את המהות של החוק הזה: החוק הזה נותן סיוע וסובסידיה לביצים ולפטם ליישובי גדר, ליישובי קו העימות. הדבר הזה לא נעשה כלאחר יד. אני חושב שגם התמיכה של חברי הכנסת - מי שרואה, בתוך שעה וחצי, אני בדרך כלל לא אוהב שמצלמים אותי - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע שבמשפחה שלו מדווחים שאם עד שעות הצהריים הוא לא מתראיין, הוא מרגיש לא טוב.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
ביטן, תלמד שבשבת התקשורת ריקה מתוכן. הם לוקחים כל שטות והופכים אותה לחדשה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חברים בואו נתקדם, חבל על הזמן, אנחנו לא נגמור את הדברים. בכל מקרה, מה שאני רוצה לומר, שלאורך כל השנים היתה תמיכה מקצה לקצה של מרבית חברי הכנסת, לא היתה התנגדות, הבינו שהדבר הזה באמת נותן לאותם ישובים מרוחקים, צמודי גדר, קרובים לגדר, ישובי קו העימות - ההיפך, בשנת 2001 כשהבאנו את זה לממשלה, אני ושלום שמחון, אפילו ניתנה תוספת של מכסות עם חוק גליל. זאת אומרת, היתה עוד תוספת מסוימת שנתנו לישובים כדי לעודד. יושב פה דוד אוזנה מזרעית. הוא יודע שבישוב שלו אין גן ילדים, אין כלום כי כל החבר'ה הצעירים עוזבים. כדי להביא חבר'ה צעירים נתנו עוד תוספת מכסות לישובי גדר. מה זה "ישובי גדר" רבותי? את החיזבאללה הם רואים בעין, 100 מטר. נכון שאנחנו נמצאים באיזו תקופתה שקטה אבל מדובר על אותם ישובים מרוחקים מאד. ההזדמנויות שיש להם זה הענף היחידי שמחזיק את כל יישובי קו העימות, אין ענף אחר. אני אומר לכם את זה באחריות. ענף הפירות והנשירים זה בכיה לדורות לצערנו הרב. הפסדים. אני בעצמי יכול להעיד על עצמי שעקרתי את המטעים שלי. היה לי אבוקדו ובמשך שנים הפסדתי כסף. לצערנו, הדבר היחיד שמחזיק את ישובי קו העימות - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כי המחיר יקר מאד. תראה, עכשיו הוזלנו את מחיר המים אבל כולם יודעים שעד לפני שבוע, שהעברנו את חוק המים בוועדה, שילמנו כמעט שלושה שקלים לקוב מים לחקלאות בזמן שבזמנו שילמנו חצי שקל. המחירים האמירו. אני יכול להגיד שיש פה מגדלי אגסים, שאני לא יודע איך הם מסתדרים בכלל. פשוט פותחים את היבוא, מחסלים את הענף, גומרים אותו. ולצערנו הרב, אני יכול להגיד שאני על האבוקדו באותם שנים הייתי מקבל 2.60 שקל, ועל המדף הוא נמכר ב-18 שקל. זאת המציאות - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
- - חבר'ה בואו, אנחנו יודעים שיוקר המחיה, זה לא החקלאים ואמרתי את זה 100 פעמים ואני אומר את זה כל הזמן, ואני אמשיך להגיד את זה. הבעיה זה לא החקלאים. רבותי, גם במחיר הביצה וגם במחיר של הפטם – הפטם בקטסטרופה. הפטם בקטסטרופה שלא היתה. חקלאי יכול לגדל פטם, והוא מקבל על הפטם עלות גידול – עלות גידול של החקלאי 5 שקלים, אני אומר לכם שיש חשבוניות שישבתי עם עלי בינג מהאוצר, הוא ראה את החשבוניות, הראיתי לו חשבוניות. 2.90, 3.20. חקלאים פושטים את הרגל אחד אחרי השני. אחד אחרי השני סוגרים את כל מה שהם בנו. בביצים, אחד הדברים ששומר אותו זה התכנון בענף, שגם את זה, דרך אגב, ב-96 אני ושלום שמחון הבאנו. הפסיקו את התכנון, החזרנו את התכנון לענף וגם דאגנו שסובסידיה של חוק הגליל תמשיך באותן שנים.
לכן, רבותי, הדבר הזה, אין בו ויכוחים. דרך אגב, אני רוצה להגיד משהו: שמעתי משהו ממשרד החקלאות. בישיבת ועדת השרים החוק שלי לא היה, היה החוק של שאשא ביטון כיוון שהיא ביקשה פטור מחובת הנחה. אני לא עשיתי שום התניות, לא עם משרד החקלאות ולא עם משרד האוצר, לא עם אף אחד. אין לי התניות עם אף אחד. יש לי הצעת חוק שאני חושב שמדברת בעד עצמה - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
בכלל, שמעתי ששר החקלאות או הנציג שלו אמר בוועדת השרים, אמר את המילים הללו: מה פתאום שחבי הכנסת יביאו את הצעת החוק? אני, המשרד, רוצה להביא את זה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
רבותי, זה לא הוויכוח. אני אמרתי שיכולתי להעביר את זה באותו ליל תקציבים, בלי לכרוך את כל הדבר הזה בכל הדיונים. אני חושב שהחוק הזה, יש לו את המקום שלו. זה נותן פרנסה, זה נותן יציבות לאותם ישובים מרוחקים ולכן, אני חושב שהדבר הזה צריך להיות מאושר. זה לא מסובך, זה כמה שורות וצריך לאשר אותו לקריאה ראשונה, ולהביא אותו לשנייה ושלישית.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
תודה רבה כבוד היושב ראש. אכן, אני מתחברת לדברים ולחשיבות שהעלה חבר הכנסת וקנין. אני לא חקלאית אבל נחשפתי לצורך ולמצוקה מתושבים בגליל. אני באה מהגליל, ומן הסתם נחשפתי לכך. ניהלתי דו-שיח במשך מספר חודשים, בעיקר עם משרד האוצר, לנוכח כל מיני קשיים שעלו שם. שניים מהם אני רוצה להעלות כאן כדי שאנחנו באמת נדע שאנחנו עושים דין וצדק עם כל מי שמגדל פטם וכל מי שנמצא בענף ההטלה ביישובי הגליל, כדי שנוודא שכולם באמת נכללים בחוק הזה.
אני רוצה גם להתייחס בקצרה לאמירה אתמול, ומאד חשוב לי שהוועדה הזו, כבוד היושב ראש, תהיה קשובה לעניין הזה. אתמול עלתה הצעה ממשרד החקלאות, שגם מי שלא מגדל אבל קיבל אי פעם איזו שהיא מכסה, יוכל ליהנות מהסבסוד - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
אסור לנו להרשות דבר כזה. אנחנו רוצים לייעד את הכסף למי שבאמת מגדל ומי שנמצא בענף מיישובי הגליל, ושהכספים לא יזלגו החוצה. אנחנו רוצים את כל התקציב כפי שהוא, לאן שהוא אמור להגיע. תודה רבה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
זה מופיע ב-2017 בתקציב המדינה, ב-2018. אין לזה תוספת, זה בבסיס התקציב. אין תוספת תקציבית.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
נקודה נוספת מאד חשובה – אמרתי שתי נקודות: האחת זה משרד החקלאות והשנייה זה הנושא של העברת הכספים. הכספים היום מועברים דרך מועצת הלול.
היו"ר משה גפני
¶
אי אפשר ככה, רק שניה. תמתיני רגע. היא מדברת, באמת, זה פוגע בה. תנו לי לשמוע מה שהיא מבקשת לומר. בבקשה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
דוחות ביקורת שהם הביאו בפני חושפים שלא תמיד הכספים עוברים במלואם לחקלאים. אנחנו כאן, ואני בטוחה שגם חבר הכנסת וקנין, נטו נמצאים עם הפנים לחקלאים. אנחנו רוצים שהם יקבלו את כל התגמול שמגיע להם ולכן, צריך לפקח על הסיפור הזה. אם זה לא עובר ישירות לחקלאים, שלדעתי זה הערוץ הנכון ביותר ועובר דרך מועצה כזאת או אחרת, אז שיהיה מי שיפקח וידאג ששקל לשקל יגיע לאותו חקלאי שנמצא בקצה. תודה רבה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני צריך ללכת, כבוד היו"ר. קודם כל, אני מבקש שתדע שהעמדה שלנו, של הקואליציה, זה להעביר את החוק הזה כפי שהוא, ללא שום שינוי.
היו"ר משה גפני
¶
הקואליציה לא יכולה להגיד לוועדת הכנסת. היא יכולה לבקש. אם אנחנו נמצא לנכון לשנות, נשנה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גפני, תן לי לסיים. אתה אמנם היו"ר ואתה יכול לבקש שינויים אבל אני אומר לך מה העמדה שלנו - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
- - מהסיבה הפשוטה: משרד החקלאות אולי מבקש שינויים אבל הוא לא מביא הגדלת תקציב, וזה ניסיון להיכנס לתוך החוק הזה ולתת לאחרים שלא מגיע על פי החוק הישן. על מנת לא להיכנס לכל התסבוכות של החוק הישן והחדש שרוצים לעשות, ואיזה תיקונים לעשות, עדיף בשלב הזה, כי זה מסתיים ב-2018, להאריך אותו כמות שהוא. ואם יהיו כאלה שיחשבו במשרד החקלאות או באוצר שצריך לעשות שינויים, שיביאו חוק ממשלתי עם השינויים, עם מסגרת תקציב, ונשב ונדון בה. לא ינצלו את החוק הזה על מנת לעשות שינויים שמשרד החקלאות רוצה בהם. ולכן, אני מבקש מכבוד היו"ר להישמע הפעם לעמדת הקואליציה ולא לעשות עם זה בעיות. אני הולך, ואם יש בעיות תגידו לי.
היו"ר משה גפני
¶
הקואליציה צריכה לשלוח לי פרחים אבל גדולים, ענקיים. ראש המועצה מרום גליל, עמית סופר.
עמית סופר
¶
אדוני היושב ראש, חברי הכנסת, חברי החקלאים, קודם כל, אני שמח, אדוני היושב ראש, שהגענו לתחנה החשובה הזאת אחרי מסע שהחל לפני כשנה בהצהרה של שר האוצר. אני חושב שלא צריך להכביר במילים על מצבה של החקלאות. חוק הגליל הוא עמוד התווך בחקלאות. כולם מכירים את האתגר הביטחוני, הכלכלי, החברתי, הציוני שבגליל. אין ספק שההתמודדות פה לא קלה, והרחיב גם חבר הכנסת וקנין וגם חברת הכנסת שאשא ביטון על אתגר הזה. הענף הזה הוא מטה לחמם של החקלאים. ללא חוק הגליל אין זכות קיום לענף הזה. המשמעות שאותם חקלאים, אותן 3,500 משפחות יהיו ללא פרנסה באותם ישובים, ישובי קו העימות.
אני רק רוצה להודות באופן אישי לחברי הכנסת יפעת שאשא ביטון ולחבר הכנסת וקנין, שבאמת הובילו את ההצעה בצורה מאד מסודרת, מקצועית, וכמובן לשר האוצר וכמובן לכל חברי הכנסת מכל הסיעות. כמו ששמעת, אדוני היושב ראש, יש פה תמיכה מקיר לקיר. אנחנו מדברים פה בסך הכל על הארכה של החוק, לא מעבר. וכמו שהציע חבר הכנסת דוד ביטן, אם יש השגות כאלה ואחרות, בשעתו שיעשו את זה. כרגע להעביר את זה כמות שהוא. תודה רבה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר לך, אדוני היושב ראש ובראשם חברי הכנסת וקנין, ויש פה נציגים של החקלאות וגם לאוזני האוצר: החוק הזה הוא הוכחה שהחיבור של חקלאות, ביטחון והתיישבות הם חלק מהמרכיבים של הציונות ושל עתידה של המדינה. ללא ההתיישבות לאורך גבול הלבנון, הגבול לא היה שם. ללא חוק הפטם, לא תהיה שם התיישבות. חוק הגליל, הפטם והביצים. שמעון פרס, זכרונו לברכה, היה אומר שהוא בעד לעזור לחקלאים אבל למה דרך הטוסיק של התרנגולת? בכל זאת, אנחנו מדברים פה על משימה של התיישבות וביטחון ועל תכנון. אדוני היושב ראש – תכנון. מילה גסה, שראיתי שהוציאו היום מילון חדש ליום העברית, מילה שהאוצר מחק מזמן מהלקסיקון שלו, עד כדי כך שאמר פה וקנין שגם מביאים פירות לייתר ביטחון כדי לחסל את מה שנשאר.
לכן, אנחנו תומכים בחוק הזה, בלי קשר להערה כזאת או אחרת אבל כדאי שישתמע מהחוק הזה את מה שאתם לא אומרים. בואו נאמר את האמת: אם זה היה תלוי באוצר, זה לא היה קורה. החוק הזה נכפה על האוצר, ושר האוצר מתחבר לגורמים שמובילים פה את החוק או ההיפך.
לכן, אני רוצה לומר שהחוק הזה, צריך להאריך אותו בעשר שנים. אני מבין, תקני אותי שאשא ביטון, שהוחלט גם בהתערבות האוצר להקים ועדה שהיא בצמוד לחוק, אדוני היושב ראש, תבחן את החוק למרות שהאופק שלו - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אל תדאג, זה גם בראש של ועדה של תעשייה. האוצר הוא כמו זה שסוחב את הזקנה ושואל למה היא נופלת?
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
ממש לא. אני חושבת שיש פה חוסר הבנה של המטריה. יסבירו תכף משרד האוצר למה האוצר מוביל את זה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אם מוקמת ועדה, היא צריכה לבחון גם את ההערות שמובאות לשולחן הזה היום. ועדה שמוקמת לבחינת החוק הזה, שעל פי ההגדרה היא בראשות הממשלה, היא תבחן את כל ההערות, ולפי דעתי היא יכולה להחליט, הוועדה, שאם היא מקבל הערה זו או אחרת, היא לא צריכה לחכות עד סוף הכהונה של החוק הזה אלא להביא אותו לידי ביטוי בלוח זמנים שהיא תדרוש כולל תקציב.
ולכן, אני מציע חבריי, לאשר את ההצעה בשלמותה וככל האפשר מוקדם. להקים את הוועדה, כמו שהוחלט, בהקדם, והטענות יובאו כבר לוועדה. אם היא תמצא לנכון, היא גם תשתול אותם בתקופה הקרובה. תודה רבה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אני אגיד בשני משפטים, אולי אני גם ארצה להתייחס אחר כך: אני חושב שהחוק הזה מראה את הניהול, סליחה, הכושל בעניין של החקלאות. מטפלים פה כל פעם - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, כי אני לא אוהב שאני אומר על מישהו "ניהול כושל". חקלאות זה תחום שנמצא בכשל שוק. כשהוא נמצא בכשל שוק, זה המקום של מדינה להתערב, גם מדינה שהיא בעד שוק חופשי. כשאתה שומע שיש מגדלי אגסים שקורסים ומגדלי אבוקדו וכולי, החבר'ה האלה הם אלה ששומרים על הגבולות שלנו, הם אלה שאוחזים בקרקע ובסוף, אין שם דור המשך. גם החוק הזה, לצערי, הוא לא חוק שמדבר על דור המשך. הוא חוק שמדבר על בוא נשמור על מה שקיים ולכן, ואני אומר את זה לאוצר בגלל שאתם נגד משק מתוכנן, שוק מתוכנן איפה שמחליטים שצריך להיות שוק מתוכנן. ומעבר לזה, ופה אני גם אומר לחברים שלי, יש את הנושא של מועצות הייצור, שאני חושב שהתמיכה צריכה להגיע ישירות לחקלאים בסופו של דבר, וזה נושא שצריך לטפל בו בנפרד. לא צריך בדרך להרוג את מה שקיים. אנחנו הולכים לטפל בעניין הזה, אבל העניין הזה צריך להיות דרוש טיפול, ואם הוקמה ועדה כזו, ככל שהוקמה, אני לא מכיר את ההחלטה של ועדת השרים – אם הוקמה ועדה כזו - -
היו"ר משה גפני
¶
אני אקריא לך. ועדת השרים החליטה שמחליטים לתמוך בקריאה הטרומית על החוק של חברת הכנסת שאשא ביטון. לתמוך בקריאה הטרומית בלבד על הצעת החוק של חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון ולאחריה, אחרי הטרומית, יוקם צוות בין-משרדי בראשות משרד האוצר ובהשתתפות נציגי משרד הכלכלה והתעשייה, משרד החקלאות - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אז עם כל הכבוד לוועדת השרים, החוק שלי, הוא לא לוקח את זה לכיוון הזה, לשום הסדר עם אף אחד.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
לא משנה. זה בסדר שתהיה ועדה, ומי שמכיר את ההיסטוריה גם יודע למה. זה לא צריך להיות - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
סליחה, אני ברשות דיבור: עם כל הכבוד לוועדת השרים, ועדה שהולכת לעסוק בעניין של חקלאות, צריך לעמוד בראשה נציג שמרד החקלאות ולא נציג משרד האוצר, עם כל הכבוד לחברים שלי באוצר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כן, הם רוצים לדבר על ה-WTO, זה הסכם שמדינת ישראל חתומה עליו בעניין הזה.
ניר דויטש
¶
תודה רבה לך אדוני היושב ראש. אדוני היושב ראש, סייע לי בכך שהוא חזר על החלטת ועדת השרים, שהתכוונתי להזכיר אותה ולהדגיש את הנושא שלפי החלטת ועדת השרים הוחלט לתמוך בקריאה הטרומית בלבד, ולקדם את הליכי החקיקה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל עכשיו יש פה חוק אחר. אתה צריך להבין את זה. אתה צריך להגיד למשרד המשפטים: החוקים הוצגו, החוק של וקנין, לא היתה לו שום התליה ולפיכך, הוועדה מוסמכת להמשיך ולקדם את החוק.
ניר דויטש
¶
אני לא אמרתי זאת לרגע. הקשיים והמורכבויות של החוק שהועלו הובאו גם בפני שרת המשפטים לדון בהיבטי שוויון שנוגעים לתמיכות שניתנות במסגרת חוק הגליל. ובמישור הזה, אני רוצה להזכיר אמירה של בית המשפט העליון, בפסק הדין 3815/08 איאד מג'ס נגד שר החקלאות בהקשר של הארכת תוקפו של החוק כפי שהוא. מדובר שם בפסקה 23 - אכן גם לעיקרון של תקופת מעבר צריכות להיות מגבלות, ויש להיזהר משימוש גורף בו לשם הנצחתה של אפליה. דווקא משום כך, נודעת חשיבות לכך שחוק הגליל, אשר מכוחו מוענקות תמיכות למגדלים שקיבלו מכסות הטלה בעבר, קובע זמן תפוגה לזכאות זו לשנת 2017.
וכך אומר פסק הדין לעניין - -
ניר דויטש
¶
אני אבקש להמשיך: כמו כן, כפי שהעלינו בפני כבוד שרת המשפטים, הצעת החוק עלולה, ואני חוזר שנית: עלולה, ואני לא נכנס עכשיו לגופו של עניין ולהחליט האם מקיימת או לא מקיימת. היא עלולה להעלות קשיים במישור המשפט הבינלאומי - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כל ההצעות שהיא מקדמת לא עלולות להעלות קשיים במישור הבינלאומי? פתאום היא דואגת לעניין הבינלאומי?
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כל פעם אתם חוזרים על - - - שהיא תבוא לכאן ושהיא תגיד את השטות הזאת. היא שולחת אותו לדבר שטויות ואחר כך אני לא יכול לתקוף אותו? שיעביר לה את הדברים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
איתן הסוגיה הזאת עלתה, הוא לא ממציא את זה אבל עזוב את הצד הפוליטי, תן לו לדבר. אנחנו נתמודד את זה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
כל פעם אנחנו מגנים על הפקידים והשרים שולחים אותם להיות בשר תותחים, ואני צריך לשתוק על השטויות האלה.
היו"ר משה גפני
¶
מר דויטש, אתה תאמר את דבריך, אני מבקש ממך לא לנהל ויכוח עם אף אחד. אתה תאמר את דבריך במלואם.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא תודה רבה, זה התפקיד שלנו. אנחנו חייבים לשמוע את נציגי הממשלה כמו את חברי הכנסת כמו האורחים. אני מבקש שתאמר את דבריך, אני מכיר את הבג"ץ הזה, ותכף חבר הכנסת וקנין ביקש להשיב על זה ואני כמובן אאפשר לו אבל תאמר את דבריך במלואם.
ניר דויטש
¶
אני אגיד בנוסף, שבמסגרת עבודת הצוות, הוא יוכל להתייחס לקשיים הבינלאומיים שהצעת החוק עלולה להעלות. בהקשר הזה, איך שהוא להזכיר את הסכמי ארגון הסחר העולמי, ה-WTO. אנחנו יודעים שגם בכוונת משרד החקלאות וגם בכוונת משרד האוצר, כל משרדי הממשלה לעמוד במחויבויות של מדינת ישראל במישור המשפט הבינלאומי - -
היו"ר משה גפני
¶
יש לי שאלה אליך בבקשה, אני גם אשאל את זה את נציג משרד החקלאות ואת נציג משרד האוצר: 2017, גם אני הבנתי שהיא הולכת להגיע. למה הבנתי? בגלל שהתחילו לדבר איתי מהאוצר על חוקה הסדרים ועל תקציב מדינה. הבנתי ש-2017 הולכת להגיע. אתם ידעתם, אתם, נציגי המשרדים כולם, אני אל אומר רק לך אבל אתה מעלה את זה אז אני אומר גם לך: ידעתם ש-2017 עומדת להגיע. 2017 מגיעה בנושא הזה, הגליל נופל. זאת המציאות. ישובים צמודי גדר פשוט יתמוטטו. ידעתם את זה והחלטתם על הקמת צוות. עשיתם משהו בעניין הזה? אתם יכולים לבוא עכשיו לוועדה ולהגיד: תעבירו את זה בקריאה ראשונה, נמשיך לדון על זה לקראת הקריאה השנייה והשלישית? הרי אף אחד מאתנו לא ייתן לגליל ליפול. הרי המשמעות של העניין זה שאנשים יושבים שם מול החיזבאללה – אני כבר לא מדבר על כל המרחב ההוא. כל השנים זה נעשה, אף אחד לא חולק שצריך לעשות את זה. יש בעיות, כפי שהקראת, אני מסכים, שזה צריך צוות שיבחן את זה אבל אנחנו לא נוכל להתמהמה עם זה בגלל שאתם, אני לא רוצה להגיד עצלנים, בגלל שזו מילה לא נכונה אבל איזו מילה מקבילה אם הייתי מוצא, הייתי אומר. למה לא עשיתם כלום עד עכשיו? לא בגלל שוקנין הציע הצעת חוק או שאשא ביטון הציעה הצעת חוק. למה אתם לא עשיתם? מה חשבתם? שמה? שהגליל לא קיים? ש-2017 לא עומדת להגיע? הייתם שואלים אותי, הייתי אומר לכם ש-2017 עומדת להגיע. קיבלתי את החוק על מיסוי דירה שלישית. הבנתי ש-2017 עומדת להגיע.
עלי בינג
¶
אני מאגף תקציבים באוצר. חוק הגליל, התוקף שלו מסתיים בסוף שנת 2017. אנחנו נמצאים עכשיו בינואר 2017, זה לא שעוד חודש החוק - -
עלי בינג
¶
רק להעמיד דברים על דיוקם: אנחנו רוצים להגיע לשם מוכנים, לכן התחלנו כבר את הדיונים. ההחלטה בוועדת שרים לחקיקה היתה זה לא מכבר והצוות עתיד לקום.
היו"ר משה גפני
¶
כשישבנו פה על חוק ההסדרים, העלה חבר הכנסת וקנין והוא ביקש להכניס את זה כהסתייגות לחוק.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
לא, אנחנו מקבלים את מה שברושי אמר. אנחנו נעביר את החוק, ואם נדרש לשינויים תוך כדי תנועה אנחנו נעשה את זה במהלך - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
בינתיים צה"ל הקים יחידה שמאמנת - - - של החיזבאללה. מעמיד את הצבא מול החיזבאללה, יחידה מיוחדת.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר לדבר רגע? היתה אפשרות להעביר את החוק הזה בחוק ההסדרים הרבה זמן לפני השבוע האחרון, שעליו אתה מדבר בקריאה הטרומית. היה אפשר להעביר את זה. חבר הכנסת וקנין ויו"ר האופוזיציה והקואליציה והחברים כולם תתמכו בזה. היה אפשר להעביר את זה, היינו היום אחרי קריאה שנייה ושלישית. נעתר חבר הכנסת וקנין, הוא לא עשה טוב, אני חושב שהוא עשה נכון. נעתר חבר הכנסת וקנין כי רצה שזה יהיה רחב יותר, והוא צודק. נעתר חבר הכנסת הוקנין לבקשתו של שר האוצר ולא הבאתי את זה להצבעה, ואמרנו שזה ילך במסלול של חקיקה רגילה. שאשא ביטון יחד עם חבר הכנסת וקנין – אגב, גם אני חתום על אחד החוקים, כולנו חתומים בעצם. זה שזה מסתיים בסוף 2017 אנחנו יודעים. אני שואל אותך האם אתם תסכימו – אני לא צריך את ההסכמה שלכם אבל שנעביר את זה לקריאה הראשונה ותקימו את הצוות בין הראשונה לשנייה והשלישית. גם אנחנו לא רוצים שיהיו תקלות.
עלי בינג
¶
כפי שאמרת, אתם לא נדרשים להסכמה שלנו. בעצם מה שוועדת שרים לחקיקה החליטה, שמאשרים קריאה טרומית, - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זו השאלה אולי המהותית ביותר, איך נקבע את הרשימה הזאת ומתי היא נקבעה, ואם היא מעודכנת. כל מיני שאלות שעולות.
ניר דויטש
¶
הנקודה של ה-WTO דיברתי ולכן, גם משרד החקלאות, המסר שקיבלנו ממשרד החקלאות ומשרד האוצר שהכוונה זה להתאים את ההוראות המחויבות הבינלאומיות של מדינת ישראל. והנושא הנוסף שהועלה כקושי זה הנושא של השינויים שחלו בענף הפטם וההבדלים בינו לבין ענף הביצים, שיש להתחשב בכך בעת חקיקת הארכת החוק. אלה הנושאים.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כן, אומר את זה כך: שנת 2017 היא בסך הכל מקרית בכל הסיטואציה הזאת, לצערי הרב אני אומר את זה. החוק ביסודו מעולם לא הוגבל. כשהוא התקבל, אני זוכר שישבתי ביציע עם דוד אוזן ביחד, ישבנו ביציע של מליאת הכנסת, עוד לא הייתי חבר כנסת, והחוק ניתן ברוב של קרוב לשבעים ומשהו חברי כנסת שהצביעו בעד החוק הזה כי הבינו את החשיבות של הענף הזה לאותם ישובים, והסברתי את זה בהתחלה. ככה ש-2017 זה הכל מקרי. למה הארכנו את זה? היתה הסכמה לעשר שנים, הארכתי את זה בעשר שנים אבל יכולתי גם להביא 20 שנה. אז מה הייתם אומרים ב-2027? נחכה ל-2027? גם עכשיו אני לא חושב – למה הגבלתי אותו? יש פה עוד כמה דברים שאני נוגע בהם מול המשרד בנושא של הרפורמה ודברים שמאד חשובים לענף הזה, כולל הרפורמה של הענף.
בנושא של הפטם – אני רק רוצה לומר מה שהוא אמר: הפטם הוא מזערי פה, בסובסידיה. הוא חלק מאד שולי מהסובסידיה ולכן, אל תנסו לנפח את זה, הוא מאד שולי.
לשאלתו של רוזנטל – אותם בעלי נחלות חקלאיות שהיו רשומות ב-1998, אפשר להגיד כמעט ולא השתנה כהוא זה מאותם בעלי נחלות מלבד אם זה בן ממשיך או אם ניתנה תוספת של נחלות חד-פעמית עם חוק הגליל וכאשר כל הנחלות הנוספות או המכסות הנוספות לא מקבלות את חוק הגליל. רק אותן מכסות יסוד שנרשמו בשנת 1998 ומעליהן לא התווסף כלום, אלה הדברים, חד וחלק.
לכן - -
אסף לוי
¶
תודה רבה על זכות הדיבור. אני אתחיל בסוף – אנחנו בעד הארכת חוק הגליל אבל במתכונתו זו, של הארכה אוטומטית, יש לנו גם בעיה מקצועית וגם בעיה משפטית להארכת התוקף, ואני אגע בכמה נקודות, ותוך כדי אני אענה על השאלות של חבר הכנסת רוזנטל: חוק הגליל נקבע, כמו שחבר הכנסת וקנין אמר, נקבע ב-89, וב-2000 נכנסו בהחלטות ממשלה בעלי מכסות נוספות לחוק הגליל, ומאז הקבוצה סגורה. בשביל לעודד צעירים ובשביל לעודד ולחזק את הגליל - -
אסף לוי
¶
בעצם משנת 2000 לא נכנסו בעלי מכסות חדשות והצעירים כרגע לא מקבלים את חוק הגליל, ואנחנו מקצועית חושבים וגם בג"ץ פסק בנושא הזה, שיש פה אי שוויוניות וצריכים שהאוטובוס יעצור בתחנה הראשונה ויעלה גם את הצעירים וגם את בני המיעוטים וגם ישובים אחרים. יש לי כאן מפה, אם יורשה לי אחר כך, אני אציג את כל היישובים שאני לא יודע כיום להסביר למה הם לא נמצאים בחוק, וזו הנקודה שאני חושב שאנחנו צריכים לתת - -
אסתר זנזורי פריאל
¶
אני מהלשכה המשפטית במשרד החקלאות. כפי שהיום קובע חוק הגליל, יש תוספת לחוק ושם מפורטים הישובים והמועצות האזוריות שמקבלים את הסובסידיה הזאת. אין לנו הסבר כרגע לומר למה דווקא ישובים אלה ולא אחרים. יכול להיות שבאותה תקופה אלה היו הישובים הרלוונטיים ואני אביא לדוגמה: - -
אסתר זנזורי פריאל
¶
מועצה אזורית מבואות החרמון – כולה מקבלת. מועצה אזורית הגליל העליון – כולה מקבלת. מועצה אזורית מעלה יוסף – כולה מקבלת אבל במועצה האזורית גולן, יש רשימה ספציפית של ישובים: אודם, אורטל, אלרום, אפיק, גשור וכו'. לא כל ישובים מקבלים - -
היו"ר משה גפני
¶
שניה, אני אוציא מהדיון. תמתינו. אני מבקש לא להתפרץ לתוך הדברים, עם כל הכבוד. רבותי, אני לא מסכים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אמר כבודו שיש לכם רשימה משנת 89, רשימה סגורה, ואתם הייתם שמחים להרחיב אם אפשר היה וכולי, אני אתכם. אני שואל: אלה שכן מקבלים, מתי עשיתם בדיקה פעם אחרונה אם בכלל יש שם לול? האם בכלל יש שם מישהו? מתי עשיתם בדיקה כזאת?
אסף לוי
¶
שניה רגע, כל הזמן וכל שנה אנחנו כמעט מונעים את התמיכה של 30,40 מגדלים שלא עומדים בתנאי החוק, שהם לא גרים במרום הגליל. סליחה, לא במרום הגליל אלא בישובים המנויים בתוספת לחוק. אנחנו מונעים את זה כל הזמן, ואנחנו עושים שימועים ועוצרים את הסובסידיה חדשות לבקרים, אפילו כל שבוע או כל שבועיים אנחנו בודקים את זה. יש לנו פקחים שמסתובבים ואנחנו עובדים על זה יום יום. היות ועכשיו אנחנו נתחיל גם תביעות השבה אחורה כדי לדעת שאנשים שקיבלו - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל פנו אליכם. אני יודע שפנו אליכם אנשים שונים שמגדלים בגליל, בישובים - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר, אני יודע מה הם אומרים. תאמין לי, אני מבין מה הם אומרים אבל אני רוצה לדעת כמה מגדלים יש - -
היו"ר משה גפני
¶
בא נחדד אתה עניין הזה – לפי מה שהבנתי יש רשימה, ואם פונים מגדלים ממקומות חדשים, אין להם רשימה כזאת בגלל שהם אומרים להם מיד: לא.
אסף לוי
¶
זה נכון מאד. אני רק מוסף שגם מגדל חדש שלא נמנה כבעל מכסה בשנת הגביה, ב-89-90, גם אם הוא בישוב המונה בתוספת, לא יכול לקבל. כל הדור הצעיר שעכשיו, שאנחנו רוצים לחזק את הגליל, לצערי לא יכול לקבל את החוק.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
בדיוק. אז משרד האוצר הוא כספומט? אני לא מצליחה להבין את השיח. אתם הצדיקים שבאים ואומרים - - - ואתם לא מוסיפים תקציב?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
יש איזו טעות ואני אסביר אותה: כשהחוק התקבל, נמנו הישובים וזאת הרשימה הסגורה כולל החקלאים שיש בכל מועצה ומועצה, בכל ישוב ויישוב. אני אומר שאין לי התנגדות, אני, כמציע החוק, להוסיף את אודם ואת כל מי שאתם רוצים. בבקשה, תוסיפו רק מה? תביאו עוד כסף, עוד 30,40 מיליון שקל. תתקצבו את זה, אין לי התנגדות.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
צריך להבין שכל אותם חקלאים שאתם מונים פה באודם, ברמת הגולן, בכלל לא היו פעילים בענף ההטלה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל לא חשוב, הם היום בקו העימות? הם מגדלים פטם? למה אחד כן ואחד לא? מה זה? או שאנחנו תומכים בצפון או שלא תומכים בצפון.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני רוצה שתענה, אתה גורם מרכזי בעניין הזה, אתה הצלחת לעורר פה את כולם, עד עכשיו היה כזה ישנוני אז בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אז תמתינו בבקשה בסבלנות. מה שאמרתם הם דברים חשובים, אני לא מתעלם מהם. גם החברים המציעים לא מתעלמים מזה, נראה מה אנחנו עושים עם העניין. אני רואה בזה דבר שהוא לא בסדר. הממשלה היתה צריכה לשבת על זה. אם הממשלה אמורה לשבת עכשיו, אז שתשב עכשיו אבל אתה הצבעת?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה שאלה אליו. תקשיב זה באותה סוגיה: יש מסלול שנקרא חלף פטם. שמעתם על מסלול "חלף פטם? שיסביר לנו מה זה חלף פטם. איך בעצם עושים ככה...
שמעון ביטון
¶
אני ממושב אביבים שבגבול הצפון. אדוני היושב ראש, קצת תמוה התמימות פה של משרד החקלאות - -
שמעון ביטון
¶
- - חשוב שישמעו את הציונים. חשוב שישמעו כי זה הדבר האחרון שמעניין היום את משרד החקלאות, זה חקלאות וחקלאים בכלל. פתאום קפץ לו חוק הגליל לטפל בו. יש עוד הרבה דברים שצריך לטפל בהם והוא לא חשב לטפל בהם. הלוואי והיינו מקבלים אנחנו היום את התקציבים שהגולן קיבלו במשך כל השנים אבל ליבי אתם ועם כל החקלאים בכלל בכל הארץ.
אדוני היושב ראש, נושא הסובסידיה הזה בדמנו, ואני אומר לאדוני היושב ראש וכל חברי הכנסת וכל מי שמריץ את ההחלטה הזאת: אני חייב להזכיר שבאחת הוועדות משנת 2007, חבר הכנסת שי חרמש העלה הצעה בדיוק באותה סוגיה, לכלול את עוטף עזה בחוק הגליל. ואז נאמר במפורש: חוק הגליל, כשמו כן הוא, לא פותחים אותו בגלל הסוגיות 1,2,3,4, והם ממליצים שאם אפשר לעזור בנתח מסוים של חקלאים בכל חבל בארץ, יטפלו בו. חוק הגליל - -
שמעון ביטון
¶
משרד החקלאות, לא מעניין אותו, הוא רוצה לחסל אותנו פעם אחר פעם. ואני מבקש מכל חברי הכנסת לא לתת יד בזה, והחקלאים בגולן, שגידלו בתקופת חוק הגליל עופות כן קיבלו סובסידיה. שיגיד את זה. הם חדשים, הם לא מכירים את החוק בכלל. החקלאים בגולן קיבלו, ומי שקיבל ימשיך לקבל.
דובר
¶
אז אני אומר: חוק הגליל, כשמו כן הוא. אודם וכל הישובים האלה, אני אומר לך שברובם לא מגדלים היום. כמו אצלנו, אותם חקלאים צעירים שקיבלו, ברובם אין להם אפשרות לגדל. עד שלא תהיה רפורמה, עד שלא יהיה סידור בנושא של הענף, יגדלו. צריך להעביר את החוק כמות שהוא ומחר, אם יש תוספת, אפשר לקבל את התוספת.
דובר
¶
משרד החקלאות, כמו שהרס את כל הענפים, אני אומר לכם שמי שרואה בשלוש שנים האלה, בשנתיים האלה שמשרד החקלאות עובד בו, הכל הולך. בצאן, בפטם. כמו שאתם אומרים, 2016 היתה השנה הכי גרועה בפטם. האם אותו צרכן נהנה מזה? לא אבל תראה את כל - -
היו"ר משה גפני
¶
שמעון תודה. אני לא מקבל את הדברים, מה שאמר ראש המועצה לגבי משרד החקלאות. כל המשרדים צריכים לעשות את עבודתם, מותר לו להגיד. בבקשה.
דובי אמיתי
¶
אז ברשותך, תאפשר לי כמה דקות: ראשית, אני מברך על החוק. זה חוק שתומך תמיכה רצינית, מקצועית בתושבי הגליל. בלי העסק הזה לא יהיה קיום של החקלאות, לא בענף ההטלה ולא בענפים האחרים. זה חוק מבורך, והחוק הזה חייב לקבל את מרבית תשומת הלב בכדי שהגליל ימשיך לפרוח. אתה תיארת מספיק טוב, אולי יותר טוב ממני, את מה עובר על החקלאים בגליל. מצד שני, משנת 89-91 השתנו מספר דברים. מכיוון שהשתנו מספר דברים, צריך לעשות התאמות, להתאים את החוק לימים של 2017-2027. אני אתן דוגמה אחת קטנה לחברי, וקנין ויפעת שאשא ביטון, שהמושבה מטולה, שהיא הצפונית ביותר וישוב הגדר המסובך ביותר לא נמצא בחוק הזה. נפלה טעות. זו הזדמנות אולי לתקן - -
דובי אמיתי
¶
אני יכול לעשות לך, אני אעשה לה סיור, היא חברה טובה על אף הציניות שלך, אני ארגיע אותך, ונעשה סיור.
דובי אמיתי
¶
נעשה סיור, ואני אמשיך לומר לך שבמטולה, וביקשתי שיעשו בדיקה, לפני 89 היו. היום נעשה בדיקה, היו המון מכסות, ואני רוצה לעזור גם למטולה כי היא גם בגליל והיא גם ישוב - -
דובי אמיתי
¶
אני רק אומר פה, למען הפרוטוקול ושיהיה ברור גם לחברים הכי טובים שלי ממעלה יוסף, מרום הגליל, מבואות חרמון: אדוני היושב ראש, חשוב לי שאתה תקשיב. יש עיוותים, יש אי איזונים ואי שוויוניות בלשון - ידידי הוותיק מר וקנין, עברנו חוויה אחת דומה בחוק המים, שאני לא הסכמתי לתהליך. לכן, אני רוצה לומר פה, שירשם בפרוטוקול: בחוק המים, תיקון 27, לקחו מחקלאי א' לחקלאי ב'. בחוק הגליל אני לא אסכים אם מישהו יבוא אלי בסוף ויגיד לי: בשביל לתת לתושבי מטולה תוספת, זה יבוא על חשבון שמעון ביטון, מראש אני מוותר. על הבסיס הזה הייתי מציע גם לחברי הכנסת, גם לוועדה – יכול להיות שבתהליכים אני לא מספיק מכיר את מר וקנין. אני כן מציע עם ידיים נקיות והראש חושב, נראה לי שיש קונצנזוס שלם שחוק הגליל צריך לעבור. אני מציע לאפשר לצוות בין-משרדי, כמו שנקבע לעשות רגע, עצור, יכול להיות שיש כאלה שצריכים להוסיף אותם. אולי בנים ממשיכים, אולי במקרה ייפול עלינו נס מהשמיים ויעזור לנו יושב ראש הוועדה להביא עוד איזה 40,50 מיליון שקל. אתה שומע אדוני יושב ראש הוועדה?
דובי אמיתי
¶
עוד 40,50 מיליון שקל לחוק הגליל כי זה מאד חשוב. מאד חשוב. ואז נוכל להכניס גם צעירים פנימה ונביא אותם לצפון אבל אם אני מסכם את הדברים שלי, אני אומר: הוקם צוות, כולנו חיים בידיים נקיות, שאף אחד לא יחשוש. אני מודיע פה שאני על חוק הגליל, עבור האנשים האלה, אשכב על הגדר ויותר מזה, אבל בא נעשה את זה מסודר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תראו, לסייע לחקלאים זה ציונות במיטבה, לסייע לחקלאים בצפון זה ציונות 2017 דה-לוקס. אין בכלל שאלה שצריך לסייע לחקלאים. החוק הזה בעייתי מכה וכמה סיבות: 1. שהסיוע לא לחקלאים אלא למועצות ייצור, וזה נושא סבוך אחד. אבל הנושא הסבוך השני הוא שהוא לא רק חוק לא שוויוני. היום אנשים מקבלים כסף כי ב-89 הם גידלו פטמים והיום גם לא מגדלים והם מקבלים עדין כסף. - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אומר. ותאמין לי, כל מה שאני אומר, אתה יודע שאני יודע על מה אני מדבר. יש מסלול במשרד החקלאות שנקרא "חלף פטם". מה זה חלף פטם? זה אדם שבשנת 89, כשהחוק חוקק, היה לו לול או גידל ביצים או תרנגולות, היום הוא לא מגדל יותר והוא עדין ממשיך לקבל כסף במסלול שנקרא "חלף פטם". גם מבקר המדינה התייחס לזה, זה לא איזה סוד מדינה. הדבר הזה הוא לא סביר. אם אנחנו מאריכים את החוק משאירים את הדבר הזה, שאנשים שכבר לא מגדלים שנים מקבלים כסף מהמדינה, את הכסף הזה, לעומת זאת, צריך לקחת את הכסף הזה ואפילו להוסיף עוד כסף לחוק הזה, ולתת לכל מי שהוא חקלאי בגליל בקו העימות. הרי אנחנו לא יכולים לעסוק בחוק במדינת ישראל, עם כל האהבה שלי לאנשים האלה, ויש לי אהבה גדולה והם יודעים את זה, ואני רוצה לשמור עליהם ואני רוצה לתת לכם כסף אבל צריך גם לתת לאלה שנמצאים בצפון, על קו הגבול, לא נכללים בישובים האלה, מגדלים פטם ולא מקבלים כסף. זה לא יכול להיות. אנחנו לא יכולים להרים את היד שלנו עבור חוק מפלה. אלה שתי הסוגיות המרכזיות.
יש דבר אחד נוסף והוא מחדל של המדינה, כהרגלה היא חותמת הסכמים ביד ימין ויד שמאל לא מבצעת אותם. כל הזמן אנחנו נתקלים בזה פה, בוועדה. המדינה חתמה הסכם שהוזכר פה, הזכרתי אותו גם, ה-WTO שאומר ככה: מותר לתת סובסידיה לחקלאים, אסור לתת סובסידיות כלליות למועצות ייצור וכולי וכולי. זה ההסכם שהמדינה חתמה. טוב, רע, נכון, לא נכון, חתמה. היד הזאת חתמה, והיד הזאת ממשיכה לעשות את מה שהיד הזאת אוסרת. איזה מן ממשלה זאת? זה פשוט בושה. לא, זה ביזיון אדוני, ואנחנו צריכים להוציא להם עכשיו את הערמונים מהאש?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני נגד כל ההשתלחות במשרד החקלאות והאוצר. אין לזה מקום, רבותי, כל אחד כבודו במקומו מונח, וכמו שאנחנו לא רוצים שיתקפו אותנו, אני לא חושב שזו הדרך ואני מוחה על כך.
אני רוצה לענות למיקי רוזנטל: תראו רבותי, אני מדבר עכשיו בלי שום קשר לחוק הגליל, רק כדי לסבר את האוזן: מי שחושב במדינה הזאת שאפשר לקיים פה חקלאות בלי תכנון טועה טעות חמורה. אין מציאות כזאת. ההוכחה הכי גדולה זה דווקא מה שנגעת אתה, ואני אסביר את דברי אם יתנו לי דקה, לא יותר: ענף הפטם והביצים היו מתוכננים כל השנים - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני רוצה להגיד לך משהו: אתה יודע מה ההבדל בייני לבינך? אני לא הייתי מתפרץ לדברים שלך עכשיו כמו שאתה מתפרץ לדברים שלי אבל כשאתה תבוא פעם ותהיה חקלאי ותבין שעולמך חרב עליך, אז אתה תבין על מה אני מדבר. אתה לא חי שם, אתה לא שם בכלל, אתה חי באיזו פלנטה אחרת.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אז בא, תן לי להגיד לך את האמת שלי: ענף הפטם וגם ענף הביצים, תבטלו את התכנון, כל מה שאתם רואים, חקלאי אחד לא יישאר בגליל, ואני לא אומר את זה סתם, אני עונה על מה שאתה אומר כי ענף הפטם היה בתכנון ב-95 כשבאתי לכנסת, ב-96 מצאתי שני ענפים שהוצאו מהתכנון - הפטם וההטלה. מאחר והפטם הוא ענף קצר – מי שיודע, זה 42 יום, אתה מוציא את העוף, מכניס אפרוחה ומוציא אותה ב-2.5 קילו. המצב הזה יצר שאת הפטם אי אפשר היה להחזיר למרות שאני חשבתי שכן צריך להחזיר אותו לתכנון כי אז אנחנו מאבדים את כל הענף. מה קרה בענף? תשמעו: היו שני שלבים – שלב ראשון, כל הפטמים התאדו מהעולם, נשארו לולים גדולים. ואז בא השלב הבא, שבעלי המשחטות אמרו: חבר'ה, אנחנו מרוויחים כסף, בא נעשה עוד יותר כסף. לך זה נוגע, אתה שהערת לי הערה. הלוואי שאותם טייקונים שהשתלטו על ענף הפטם והם גם משחטה וגם מכון תערובת וגם מדגרה וגם הכל, את כל מה שהם עושים, היה מוריד לך את מחיר הפטם וזה הרווח שלי ושלך. מחיר הפטם לא יורד לצערי הרב. המחירים נשארו. אני אמרתי את זה עשרות פעמים לגברת שיושבת כאן, אבן חן, מהתנועה לאיכות השלטון. עשרות פעמים ישבנו ביחד. האמן לי, אני אתך. הלוואי וזה היה מוריד את המחירים.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
עוד דקה ידידי, זה חשוב מאד שנדע את הדברים. ואז ביטלו את התכנון. מה קרה? היום ענף הפטם נמצא בקטסטרופה. מי מגדל את הענף הזה היום? חקלאים? לא. משחטות במרכז הארץ שבנו לולים במושבים בדרום, 20 חוות, 80 חוות, אתם לא מבינים אפילו את סדר הגודל. ומה קורה? האם זה נתן לצרכן איזו תוצאה? לא. הבאתי את החשבוניות לידידי והראיתי לו אותן. 2.80 החקלאי מקבל, 3.20, עלות גידול 5. אז אדוני, ענף הפטם, בגלל שביטלו את התכנון, הביא קטסטרופה. תביא את זה לענף העגבניות ותייבא, אתה תגמור אותו. תראו, אם לא רוצים חקלאות במדינת ישראל, אז תגידו, לא צריך אבל למה לעשות אותנו שפני ניסיון? נבנה לולים גדולים, נעשה רפורמות ואחרי זה, אתה מוצא את עצמך מנותק מהמציאות בגלל החלטות ממשלתיות. אני מדבר אתכם מהלב, מהבטן. אני חי את זה יום יום. אני מסייר אצל חקלאים, אני רואה את המציאות שהיא קשה מאוד.
אבשלום וילן
¶
תראו, מדינת ישראל מבחינת התמיכות שלה בחקלאות נמצאת בערך במחצית התמיכות בממוצע של ה-OECD. אחד המקומות המכובדים למטה ואתם רואים את התוצאה. עכשיו, אמר ידידי דובי אמיתי בצדק – פעמיים בחרתם בדרך הקלה, סירבתם להכניס את היד לכיס כמדינת ישראל, כאוצר, ושלחתם לקחת מחקלאי א' לחקלאי ב'. לא שאי אפשר היה לתקן, הצענו כל הזמן לתקן אבל לא בצורה הזאת. עכשיו רוצים לעשות אותו דבר? לא. לא יהיה מצב שירצו לקחת מאחד ולהעביר לשני. ולכן, רוצים לאריך את חוק הגליל, חשוב להאריך את חוק הגליל? נא לשבת בוועדה ולהביא כסף. מגדלים צעירים חדשים שנכנסו ועומדים בקריטריונים צריכים לקבל כמו כולם ולא שיחכו בשביל זה 30 שנה. איפה שיש גופים שלא מגדלים, לקחת מיד. לקחת מיד.
עכשיו המשפט העיקרי
¶
מדינת ישראל ממזמזת, ויושב פה נציג האוצר. לפני שנתיים וחצי אמרתי לו שיש פתרון אחד ללולים בצפון: הצעת צביקה כהן, סמנכ"ל משרד החקלאות. זה יעלה למדינה 400,500 מיליון שקל אבל זה יסודר כי מה שאמר פה וקנין זה נכון. יש פה פרטיים שבנו לולים בדרום והם, בסופו של דבר, יוציאו את אלה שלא ישקיעו, ואין להם את הכסף להשקיע. ומדינה שרוצה לשמור על גבול הצפון, שתשקיע את הכסף, תיתן הלוואות ארוכות ויש מודל שאפשר. האוצר והמדינה בורחים מזה, אז מה אם סתם יאריכו את חוק הגליל? אתם בורחים מהבעיה העיקרית, אתם 5,6 שנים מדברים עליה. השקעה מאסיבית ליישוביי הצפון כדי להגיע ללולים מודרניים, שהחקלאים יסכימו ושלא יכפו עליהם. זה כל הסיפור.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו יכולים לדבר על הרבה ציונות וחקלאות, ודרום וצפון. יש הצעת חוק כאן, שבהצעת החוק הזאת יש בעיות. הממשלה היתה צריכה להביא את ההצעה, זה לא היה צריך להיות הצעות פרטיות אבל הממשלה לא הביאה. אני לא שמעתי שמדברים על הדבר הזה, ועכשיו יש את הצעת החוק הזאת, שהיא כמובן, יש בה בעיות מטבע הדברים. הרי זה הארכת חוק שנעשה לפני הרבה שנים. העלה פה חבר הכנסת מיקי רוזנטל, העלו פה חברים אחרים טענות. בכלל, זו רשימה סגורה. הרי יש חקלאים צעירים, החקלאים הצעירים גם יצטרפו. מציעי החוק רוצים שהם יהיו בפנים. נביא עוד כסף. להביא את החקלאים הצעירים לפי דעתי זה גם לא הרבה. זו אופציית כסף.
היו"ר משה גפני
¶
ולכן, אני מבקש שתגיד את עמדת משרד החקלאות ואחרי זה, את עמדת משרד האוצר. 40 מיליון זה לפי דעתי עולה. הכנסות המדינה גדלו ב-10 מיליארד שקל יותר מהתחזית. היות ולא למדתי ליבה, אז אני לא יודע כמה זה 40 מיליון מתוך 10 מיליארד.
אסף לוי
¶
עוד פעם, חוק הגליל זה חוק של שר האוצר ושר הכלכלה, ועכשיו בתיקון רוצים לתקן שר האוצר ושר הכלכלה - -
אסף לוי
¶
אין ויכוח. הנקודה שרציתי להעלות זה לא חוק של שר החקלאות והכסף זה כסף אוצרי, מתוקצב חיצוני לתקציב משרד החקלאות. עלינו נגזר, כגוף המקצוע, להפעיל את החוק הזה. בצורתו הנוכחית של החוק יש לנו הרבה בעיות מקצועיות ומשפטיות להפעיל אותו, ואני מקבל את עמדת היושב ראש שצריך באמת לתקן את זה, ואנחנו בעד להשאיר את הקיים, ותכף אני אענה על החלף פטם.
אסף לוי
¶
אני אומר כאיש מקצוע, שאני אצטרך להפעיל את החוק אם הוא נשאר במתכונתו, אני אהיה חשוף לבג"ץ, אני לא אוכל לחתום על תצהירים לבג"ץ ואני לא אעמוד בביקורת של מבקר המדינה והחשב הכללי לנושא חלף הפטם ולכן, מה שהעלנו פה זה התיקונים כדי לעגן את החוק ולהסדיר אותו חוקתית, וגם יש לנו פתרון ל-WTO. ה-WTO, אומר חבר הכנסת רוזנטל, שהתמיכה לא יכולה להיות תלויה בגידול ותלויה במחיר. גם לזה יש פתרונות. אם נקבע בחוק שהתמיכה לא תלויה בכמות ולא במחיר, נעשה איזה תחשיב היסטורי וככה נקבע את התמיכה, אז פתרנו גם את הבעיה של ה-WTO.
הבעיה של החלף פטם – החלף פטם, אתה צודק, נקבע דאז, כמו שחבר הכנסת וקנין אמר, גם ענף הפטם היה בתכנון שקבעו את חוק הגליל, ובעצם כשהענף יצא מתכנון, נוצר מצב שיצר חוסר כדאיות ויעילות כלכלית שמגדלים קטנים המשיכו לגדל את הפטם אפילו בהפסד, רק כדי לקבל את הסובסידיה. ולכן, נוצר תהליך מינהלי שלא קובע בחוק, ועליו נתקפנו גם בבג"ץ וגם על ידי החשב הכללי ומבקר המדינה, שהחלף הזה לא מוסדר וצריך להסדיר אותו, וביקשנו להסדיר אותו.
אסף לוי
¶
עוד פעם, הצוות, עם החוק ומה שאני רוצה להדגיש פה, שאם החוק יעבור "אז איז", אני לא אוכל לשלם את החלף פטם. יש גם קביעה של בג"ץ לגבי האי-שוויוניות וגם קביעה של מבקר המדינה - -
עלי בינג
¶
מכיוון שמשרד האוצר תומך בהמשך החוק, אנחנו שירינו את ההיקף התקציבי של החוק גם ב - - -. חשוב להדגיש שההיקף התקציבי ששולם זה ההיקף התקציבי שהיה בעבר גם בנומרטור.
עלי בינג
¶
ככל שההיקף התקציבי של החוק נשאר באותו סדר גודל, אנחנו שריינו את הסכום, אין לנו יכולת להגדיל את הסכום וזה גם כמובן סותר את הנומרטור - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אנחנו נדאג לכל החקלאים. החקלאים הוותיקים לא יפגעו והחדשים יקבלו על אף הנומרטור - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
אדוני היושב ראש, אם משרד החקלאות רוצה להאריך, שיעשה שינוי בסדרי העדיפויות שלהם כאילו התפיסה היא: אה, לנו אין כסף, זה לא מעניין אותנו.
היו"ר משה גפני
¶
אבל יש כללים כאן, בוועדה. זה לא משרד החקלאות וזה לא משרדי הממשלה, עכשיו זה אנחנו. החוק כאן ואנחנו צריכים לקבל החלטה, ואנחנו נקבל החלטה להוסיף כסף. אם תהיה בעיה עם הנומרטור, כל חוק שתביאו לכאן לוועדה, תהיה בעיה עם הנומרטור.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אני הולך להוסיף עכשיו שום דבר. תקשיב לסיכום. חיים רצית להגיד? אני אאפשר גם לכם משפט ובזה נסיים את הדיון ואני אציע הצעה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, תודה רבה. משרד החקלאות עשה רפורמה אדירה, תקשיב טוב. משרד החקלאות עשה רפורמה אדירה יחד עם האוצר והמשרד לאיכות הסביבה בנושא הרצף. אות ומופת שבאים מכל העולם ללמוד את זה. משק שהוא משק שמכניס גם שחקנים חדשים, משק שהוא מתוכנן מהליטר הראשון עד הליטר האחרון, משק שאיכות הסביבה והגנת הסביבה באיכות הכי גבוהה, משק שמייצר אנרגיה, שמייצר זבל אורגני, שמייצר מיליון דברים למען החקלאות וההתיישבות. בסדר? יופי. לקחו את הפטם, הרסו את הפטם לגמרי. מה עשו? שחררו את הפטם – אני אסביר לכם: - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
- - שלושה אנשים שיש להם כסף קנו את כולם. מה מקבלים? איזה 2.80? 10,15 אגורות לקילו כי לא יכולים לסבסד את הקטנים, הם על חשבון הבעל בית, הראיס הגדול הזה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
בסדר. לכן, אני אומר שהמדינה מבחינה אסטרטגית לא קיבלה החלטה ש"אינטל" מגיע לגליל ואין חקלאות, תמורת החקלאות אני מביא את "אינטל". זו לא החלטה שלכם. מביאים את זה לקרית-גת, קוראים לזה פריפריה, 25 דקות מבאר-שבע, 30 מתל-אביב. זה פריפריה. איפה קרית-שמונה? תביאו את "אינטל" לשם. כל עוד שלא מקבלים את ההחלטה הזאת, זה מה שצריך לקבל.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
רגע, משפט אחרון: אני מציע שבקריאה ראשונה החוק הזה יעבור. בין שניה לשלישית תביאו פרוגרמה כולכם, זו דעתי. - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
תקשיב טוב, אני יודע מה שאני אומר לך. תביאו פרוגרמה, זו דעתי ואפשר לא לקבל אותה, שבאה ואומרת איך נכנסים שחקנים חדשים, איך כל הוותיקים, הישנים, משנים את הלולים שלהם ללולים הרבה יותר מודרניים, שנמצאים בתקן הבינלאומי ואנחנו לא צריכים לייצר ולהביא ביצים מחו"ל עם סלמונלה כי את זה, אף אחד לא משלם על זה.
אריאל ארליך
¶
אני אומר בתמצית כי שמענו פה הרבה הערות חשובות שנכנסו לחוק וצריכות להיכנס. ההערה העיקרית נמצאת פה, בחדר, במרכז, מתחילת הדיון והולכים מסביב סביב לה, והיא השאלה למה דווקא לסבסד לולים. הרעיון של חוק הגליל הוא לקדם את הגליל, לפתח את הגליל וזה גם מה שכתוב כרגע בהצעה להאריך את החוק. זו מטרה שהיא מטרה ראויה אם רוצים לסבסד פריפריה, אכן מטרה ראויה. להחליט שמסבסדים דווקא את ענף הלול, המשמעות היא שכופים על אנשי הגליל להמשיך לעסוק דווקא בתחום הזה.
אריאל ארליך
¶
אדוני היושב ראש, אני יודע שאני אומר דברים שלא נשמעו עד עכשיו והם לא על המסלול לכן, תנו לי בבקשה להשלים עוד משפטים אחדים.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אין משפטים, אמרתי במשפט אחד. עם כל הכבוד, אני לא אשב פה לקבל מוסר. יש לך להעיר על החוק, תעיר על החוק.
אריאל ארליך
¶
אז אני אעיר על החוק: אמר חבר הכנסת וקנין בצדק שצעירים לא נשארים בגליל. הסיבה שהם לא נשארים בגליל כי אתם מחייבים אותם להמשיך לעבוד דווקא בלול.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
¶
ממש לא. תקרא את תכנית הגליל ותלמד. תלמד את הדברים לפני שאתה מגיע. לבוא לפה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נצביע על החוק היום. מה זה הדבר הזה? מה הוויכוח הזה? הרשיתי לך? עוד משפט אחד ובזה אתה מסיים.
אריאל ארליך
¶
תודה אדוני היושב ראש. אדם צעיר שרוצה להמשיך ולגור בגליל, בן הגליל שרוצה לבוא לגור שם, תנו לו בבקשה לבחור במה להשקיע. לכן, אדוני היושב ראש - -
נילי אבן-חן
¶
המשפט שביקשתי להגיד זה שיש שנה לוועדה, עדין יש שנה שלמה שבה החוק קיים ולכן, אין דחיפות להצביע הרגע. והדבר המרכזי שההצבעה והעברה של החוק היום חושפת את מדינת ישראל לתביעות מצד מדינות אחרות על הסכמי סחר. זה לא משהו פוליטי, זה דבר – מדינת ישראל מעוניינת בהסכמי - -
היו"ר משה גפני
¶
חיים, באמת. לא היית בדיון החוק, אתה מגיע עכשיו ואני נותן לך לדבר, אתה מתחיל לנהל אתה דיון?
נילי אבן-חן
¶
למדינת ישראל חשוב מאד הסכמי הסחר, גם מבחינת היצואנים, מבחינת ההשקעות הזרות. היא גם נתנה תשובות כשמדינות אחרות שאלו אותה, ואפשר לראות את זה. יש אתר שמדינת ישראל מחויבת לתת תשובות על הסכמי הסחר. האמת, זה לא מכבד, אני חייבת להגיד. הייתי מצפה שלמשפט שניתן לי תהיה הקשבה. ואני אומרת - -
היו"ר משה גפני
¶
אז תסיימי את המשפט ובזה נגמור את העניין. מכובד, לא מכובד? חברי כנסת לא מקשיבים אחד לשני, חייבים להקשיב לך? בבקשה, נתתי וכיבדתי אותך. בבקשה, משפט אחרון.
נילי אבן-חן
¶
מדינת ישראל נתנה תשובות למדינות ב-WTO ואמרה שהיא הולכת לרפורמה, והודיעה הצהרות שמנוגדות לחלוטין להארכת חוק הגליל. מדינת ישראל בכובע אחד אומרת שהיא עושה משהו אחד, ובכובע השני, אם אתם כרגע תצביעו, היא חשופה לסנקציות מאד מאד חמורות.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. רבותי, אני מבקש לומר כדלהלן, סיכום של הדיון: יש פה כמה דברים – רבותי, אני מבקש לא לפגוע אחד בשני ולא לדבר כשלא מקבלים רשות. יש בעיות במהלך הדיון על החוק הזה, כמה בעיות: קודם כל, יש בעיות מקצועיות, יש את הנושא של הבג"ץ, יש את הנושא שיש פה רשימה סגורה, יש בה חלף פטם, מה שאמר נציג משרד החקלאות, יש פה חקלאים שנמצאים והם לא נמצאים כאן וזה לא בסדר. ויש את הבעיות של ועדת השרים לחקיקה. ועדת השרים לחקיקה אמרה שיוקם צוות ולכן, לא להתקדם עם החקיקה. בסדר. יש החלטה של יושב ראש הקואליציה, שאנחנו מצביעים - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, לא חשוב, גם מקובלת עלי, של להצביע על החוק הזה כמות שהוא, ואני רוצה להגיד לכם כדלהלן: החוק הזה, אנחנו נצביע עליו עכשיו. אם יהיה רוב כאן להעביר, הרי מיזגנו את זה, זה חוק אחד, אם יהיה רוב, החוק הזה עבר בקריאה ראשונה. אנחנו עוצרים אחרי הקריאה הראשונה, ואנחנו מבקשים מכם בתוך כמה שבועות להקים את הצוות הזה ולהגיע למסקנות. הדברים ברורים. אם הייתי בצוות הזה, הייתי גומר את זה ביומיים. אני יודע, אני יודע את הבעיות שיש, אני יודע את מה שצריך לעשות, צריך לבדוק את הדברים האלה גם לגבי מה שאתה, נציג משרד המשפטים, מר דויטש, אמרת. הבעיות האלה הן פתירות. זה לא בעיות שאינן פתירות, וכולם רוצים את החוק הזה. כולם רוצים שלא תהיינה בו אפליות. אלא מה? זה חוק שנעשה לפני הרבה שנים, נוצרו הרבה בעיות, משרד החקלאות אמר את הדברים. אנחנו מבקשים להצביע על החוק בקריאה השנייה והשלישית עם ההסכמה אתכם, כמו שהחליטה ועדת שרים. אבל אם לא, אנחנו נצביע בלעדיכם. זה אצלנו. אתם תצטרכו להביא כסף לחקלאים החדשים, שמאז שהחוק הזה נחקק הם נכנסו בתוך המערכת.
היו"ר משה גפני
¶
עזוב את הנומרטור. ואנחנו נעשה את זה, אני חבר בקואליציה וחשוב לי הממשלה הזאת. אני מציע לכם, אל תתבזו עם העניין. תביאו את המעט כסף. אני יודע שכשאני עשיתי את החוק של הטבות המס ביישובים, אתם הבאתם מאות מיליונים בצדק. אני משתבח בזה כל הזמן. כאן לא מדובר על מאות מיליונים, מדובר על בסביבות 40 מיליון פלוס מינוס, שזה פותר את הבעיה שהיא בעיה אמתית. בא חקלאי צעיר שגר במטולה ואומר: אותי לא מכניסים בגלל שאני לא הייתי בשנות ה-80. בשנות ה-80 עוד לא נולדתי, ואני הלכתי לצפון, אני יושב על הגבול.
אנחנו נעשה שינוי - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא קבוע לוח זמנים. אני מבקש להצביע על החוק הזה. אני מבקש להביא אותו למליאה לקריאה ראשונה. אני מבקש מכם, אני מקבל את החלטת ועדת השרים לחקיקה, אני רק דוחה את החלטת ועדת השרים לבין הראשונה לשנייה והשלישית. יש לכם זמן קצר, אתם יכולים - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אדוני אני מבקש משהו: יש לי בקשה אדוני, לסיכום שלך: תראה, אני מניח שהם לא יגמרו. הם לא יקימו ועדה, הם בוודאי לא יגמרו את זה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל הם לא יגמרו את זה תוך כמה שבועות. ולפיכך, אני מציע שיביאו גם תשובות טובות לקראת הדיון שתחדש בעוד כמה שבועות על התהיות שהעלינו כאן. זה הם חייבים לעשות. הם חייבים לענות.
היו"ר משה גפני
¶
שתדעו, אני שכחתי להגיד לכם, נציגי הממשלה: אם אנחנו נראה אחרי פרק זמן קצר שלא נעשה שום דבר, אנחנו נקים את הוועדה הזאת. אני הזהרתי את זה על דברים אחרים. אנחנו ניקח את הבעיות שהועלו כאן ואנחנו נצביע בקריאה שנייה ושלישית עם תיקונים שאנחנו נעשה. אנחנו יודעים שיש בעיות. אנחנו נעשה שאשא ביטון עם וקנין ואיתי עם ברושי ואחרים, אנחנו נעשה פה - -
היו"ר משה גפני
¶
טוב: הצעת חוק הגליל (תיקון – הארכת התקופה למתן עדיפות לגליל), התשע"ז-2017. כמובן, בהנחה שאושר המיזוג - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני גם מבקש לדיון הבא, אדוני, את רשימת החקלאים שמקבלים את הסבסוד ואת גובהה. זה חשוב מאד. הגובה של הסבסוד.
היו"ר משה גפני
¶
תיקון סעיף 2 1. בחוק הגליל, התשמ''ח–1988 , בסעיף 2(ד)(1א), במקום "2017" יבוא "2027".
מי בעד אישור החוק בקריאה ראשונה ירים את ידו?
הצבעה
בעד – 6
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הגליל (תיקון – הארכת התקופה למתן עדיפות לגליל), התשע"ז-2017, אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
הצעת החוק אושרה לקריאה ראשונה בכפוף לסיכומים שאמרתי. אני מאד מבקש ממשרד החקלאות, אני מאד מבקש מכם, אני רוצה בכמה שבועות תשובה, אני מביא את זה לקריאה שנייה ושלישית. לא נקבל, אנחנו נעשה ועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו יודעים את הבעיות ואנחנו נפתור אותן.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:03.