הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 418
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ה בטבת התשע"ז (23 בינואר 2017), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/01/2017
חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2016 (מ/1093)
מוזמנים
¶
ראש ענף תאגידים סטטוטוריים, משרד האוצר - עומרי קנר
רפרנט תחבורה באג"ת, משרד האוצר - אליהו מורגנשטרן
אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר - דורון ספקטור
עו"ד בלשכה המשפטית, אגף שכר, משרד האוצר - מאור לזר
משפטן, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - דרור וגשל
יועמ"ש, רשות לבטיחות בדרכים, משרד התחבורה - עמי רוטמן
סגנית היועמ"ש, משרד התחבורה - חוה מרים ראובני
היו"ר איתן כבל
¶
יש לנו כאן את הצעת חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2016. מי מציג? חווה, היי. הרבה זמן לא התראינו.
חוה מרים ראובני
¶
נכון, ועוד נתראה. יש לנו עוד פגישה השבוע.
תודה רבה, אדוני. הצעת החוק, שמונחת בפני הוועדה, נועדה לאפשר גמול ליושב-ראש מועצת הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, - -
חוה מרים ראובני
¶
- - על המאמץ הנוסף שהוא משקיע ונדרש להשקיע, ולשם כך במידה רבה הוא מונה – לא רק לנהל את ישיבות המועצה כיושב-ראש בתפקיד הפיקוחי והבקרתי על פעילות הרשות, אלא גם לעצב ולתכנן את עתידה של הרשות, כיון שכפי שידוע לנו חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים היא הוראת שעה שפוקעת בסוף שנה זו. מונה יושב-ראש, אדם שרוצה, מעונין ויכול לקחת על עצמו הובלת מהלך שינוי ארגוני לצורך זה. זה, כמובן, כרוך בהרבה יותר עבודה מאשר פעם בחודש ישיבות מועצה. מכאן הצעת החוק לאשר לשלם לו גמול בעד עבודה כזו.
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, אני רוצה לומר כמה מלים. אני מכיר את העניין הזה. אנחנו לא יכולים לשבת פה כל שבוע או כמעט כל יום "ולהעלות על נס", במירכאות כמובן, את הצורך במאבק בקטל בדרכים, לבקש מהרשות לעשות את עבודתה ולתבוע ממנה תביעות מפה ועד להודעה חדשה ולא לתת לה את הכלים. בין היתר, אני מקבל את זה שצריך שיהיה יושב-ראש פעיל, שיוכל לעשות את עבודתו בצורה הטובה ביותר, ויוכל להקדיש את עצמו ומרצו לתהליך הזה, בוודאי כשמדובר באיש עתיר יכולות כמו חברי גיורא רום. אני חושב, ובאמת אני אומר את זה, שאנחנו מצפים שהרשות – ואנחנו מלקים אותה ומכים בה כמעט מדי יום – ולכן מנקודת המבט שלי אני חושב שהעניין חשוב ונכון. אני יודע שיכולה לקום ביקורת ציבורית כזו או אחרת, אבל אנחנו מכירים את זה. מצד אחד, רוצים את מלוא השירות ואת מלוא העשייה, אבל מצד שני לא מוכנים לתת את... זה לא יכול להיות שיהיה. אני עומד מאחורי כל מה שאני אומר בעניין הזה. אנחנו צריכים יושב-ראש, שייתן את כל כולו, ובכלל צריך עוד הרבה-הרבה כסף לתהליך הזה, כדי שמישהו יעמוד בראש, יכוון ויוביל, וגם הגיעה העת.
מישהו, בבקשה, רוצה להתייחס?
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
משפט אחד – אני תומך תמיכה גורפת בהצעה להעניק את הגמול, למרות שעד היום זה היה תפקיד התנדבותי. זה ברור שאם אנחנו רוצים שרובו וכולו יהיו בתפקיד הזה ויקדם אותו, אנחנו צריכים גם לתגמל. זה אינטרס של כולנו שהעבודה תיעשה על-ידי אנשים טובים, ואני חושב שגיורא בתפקיד הזה הוא גם איש ראוי וגם איש טוב. אני לא חושב שבגלל התגמול - -
אביטל סומפולינסקי
¶
היו לי שלוש הערות על הנוסח. אל"ף, זה מקובל בחקיקה שכשיש באמת תפקיד מיוחד ליושב-ראש, הוא מקבל גמול שונה מהגמול שחברי המועצה מקבלים, שזה או גמול או הוצאות. אנחנו חשבנו שזה נכון להיצמד למינוחים בחקיקה. באותם מקומות שבהם יושבי-ראש מקבלים גמול אחר, המינוח הוא "גמול סביר" ולא "גמול מיוחד". זה נראה לנו מינוח יותר נכון.
אביטל סומפולינסקי
¶
זה בהקשר למינוח על הגמול.
לגבי העובדה שבסעיף 21(א)(א) מותנה גם שממלא-המקום יקבל את הגמול הזה, אנחנו מציעים להוסיף "ממלא המקום הקבוע", כך שזה לא יהיה רק ממלא-מקום אד הוק לישיבה אלא באמת ממלא המקום שנכנס לנעליו של יושב-ראש המועצה.
אביטל סומפולינסקי
¶
ההערה האחרונה היא לעניין סעיף קטן (ג), שם כתוב שיושב-ראש המועצה או ממלא מקומו שזכאי לגמול לפי הסעיף הזה לא יהיה זכאי לגמול הרגיל לפי הסעיף הרגיל של חברי המועצה. אנחנו רצינו להעיר על זה שעלול להשתמע מהסעיף הזה שלגבי הוצאות הוא כן יהיה זכאי. הכלל שהחקיקה הולכת אתו הוא שזה או גמול או הוצאות. אנחנו חושבים שהגמול הסביר שיינתן לפי סעיף זה – כמובן שצריך לקחת בחשבון את ההוצאות, את ההשתתפות שלו בישיבות ואת העבודה הנוספת ולתגמל באופן סביר וראוי על כל הדבר הזה, אבל שההוצאות ייכנסו תחת הכותרת של הגמול הסביר ולא שבנוסף לדבר הזה מאיזה סעיף אחר יוסיפו עוד הוצאות. זה לא קוהרנטי לחקיקה שאומרת: או גמול או הוצאות.
עומרי קנר
¶
אני עומרי מהממונה על השכר. יש לנו עוד הערה שמקובלת גם על משרד התחבורה. לגבי סעיף קטן (ב) שאומר שהשר בהסכמה עם שר האוצר, ולא "בהתייעצות". זה הוסכם עם משרד התחבורה.
עומרי קנר
¶
בהמשך לדברי היועצת המשפטית של הוועדה, אנחנו גם אומרים שהוא לא צריך לקבל את ההחזר הוצאות. במכתב בזמנו שהוצאנו לעוזי יצחקי, שהיה מנכ"ל משרד התחבורה, התנינו את האישור שלנו במתן גמול בזה שהוא גם לא יקבל החזר הוצאות וגם הליך רוחבי בכל הגופים הסטטוטוריים שלא מקבלים גם וגם אלא או-או.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
רק בשביל להבין: למה לא דומה? מנכ"ל משרד התחבורה מקבל משכורת מהממשלה, החזר הוצאות. למה זה מקביל? למה זה חופף?
אביטל סומפולינסקי
¶
חבר-הכנסת פרי, חוק הרשות לבטיחות בדרכים עצמו מאפשר לחבר מועצה היום לקבל גמול. הגמול הוא של כמה מאות שקלים, - -
אביטל סומפולינסקי
¶
שוב, התפיסה היא לא שהיו"ר לא יקבל את ההוצאות אלא רק שתכניסו את זה למספר אחד תחת - - -
דרור וגשל
¶
אני דרור וגשל ממשרד המשפטים. בחוק רשות שדות התעופה יש גמול מיוחד כזה, אבל שם יש סעיף שאומר שכשמעניקים את הגמול הזה צריך לפרסם על זה הודעה ברשומות כדי להגביר את השקיפות. אנחנו חושבים שזה גם נכון כאן.
חוה מרים ראובני
¶
אני רק רציתי להעיר שדווקא את נושא החזר הוצאות אנחנו רואים אחרת. אנחנו חושבים שליושב-ראש כאן, בעצם, לפי החוק, יש שני תפקידים והוא חובש שני כובעים: יש את הכובע של היושב-ראש המנהל את ישיבות המועצה, ויש את הכובע של היושב-ראש שיש לו משימות נוספות ותפקידים נוספים.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, תני לי. חבל. אני לא רוצה לייצר חקיקה מיוחדת לאדם מסוים. זה צריך להיות – אתה שומע, פרי? – משהו שיודע להתכנס אל מצבים דומים. גם כך יש על זה ביקורת ציבורית. אני לא רוצה להגיד: לא זו אף זו, כלומר לא מספיק שאני נותן את זה אני גם מייצר לו החרגה מיוחד.
חוה מרים ראובני
¶
במסגרת הזאת, לגבי ישיבות המועצה, ורק לגביהן, אנחנו חושבים שנכון להמשיך לאפשר לו לקבל החזר הוצאות – ישיבות שעליהן הוא לא יקבל גמול. הגמול יתייחס למטלות נוספות. החזר הוצאות – אנחנו לא שוברים את הכלל שעל ישיבות מועצה זה או גמול או החזר הוצאות.
חוה מרים ראובני
¶
גם היום הוא זכאי. זה או-או. אנחנו לא רוצים ליצור מצב שעל המשימות הנוספות, שעליהן הוא מקבל את הגמול המיוחד, הוא יקבל גם החזר הוצאות. אנחנו מדברים על החזר הוצאות אך ורק על ישיבות המועצה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
חוה, רק בשביל ההבנה: אם אנחנו קובעים – מי שיקבע זה שר האוצר בהסכמה, כפי שאתה ביקשת – ואז נותנים לו סכום אחד שהוא גם מגלם בתוכו פחות או יותר את ההוצאות שיש לו, למה צריך להפריד?
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
הוא יקבל משכורת כזו או אחרת, ולא חשוב, בגלל שהוא יושב-ראש הרשות הלאומית, ובזה נגמר הסיפור.
אביטל סומפולינסקי
¶
בהעסקה מראש, חוה, זה כשרוצים לתת גמול, היא באמת כי בגלל שיש תפקידים נוספים. אבל הגמול, לפי סעיף 21(א) אמור לבטא גם את התפקידים הרגילים שלו - -
אביטל סומפולינסקי
¶
- -וגם את התפקידים, כי אחרת לא היה נמצא סעיף קטן (ג) שהיא אמור שהוא לא זכאי לפי סעיף 21(א), כי 21(א) מדבר על הגמול עבור התפקיד השוטף. אנחנו אומרים: לא.
עומרי קנר
¶
אני רק רוצה להוסיף שהוא לא מקבל גמול גם על הישיבות וגם את הגמול הכללי. הוא מקבל רק את הגמול הכללי.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, חוה, אני כבר אומר לכם ולמי שאמון על מערכת יחסי העבודה: אני לא רוצה הפרדה. אני רוצה גמול. כשבן-אדם בא ומקבל בסוף החודש - -
היו"ר איתן כבל
¶
- -את המשכורת שלו, כי המדינה אמרה, כמו כל יושב-ראש: כיון שהוא כך, כך וכך, זה מה שיש. אני לא מתכוון בשום פנים – חברים, זה גם כתוב. אנחנו גם מייצרים גם כלפיו – בפני עיוור לא תיתן מכשול. אני לא רוצה לייצר מכשלות מיותרות.
עומרי קנר
¶
אנחנו הסכמנו שתמורת עבודה של בין יומיים לשלושה ימים – 50% משכר מנכ"ל תאגיד ברמה 4, שזה בעצם הסיווג של התאגיד של הרשות. מדובר על סכום באזור ה-16,000 ש"ח לחודש עבור יומיים בשבוע.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני חושב שזה מהלך סביר וראוי. אני רוצה להזכיר לכם שמלכתחילה זה היה אמור להיות בהתנדבות.
היו"ר איתן כבל
¶
כשאתה מסתכל על זה, אתה אומר: אתה יודע מה? בסדר. אני רוצה להרגיש טוב עם העניין הזה, להרגיש נכון.
חוה מרים ראובני
¶
הצעת חוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ז-2016
הוספת סעיף 21א
1.
בחוק הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הוראת שעה), התשס"ו-2006 (להלן – הוראת השעה), אחרי סעיף 21 יבוא:
"גמול מיוחד ליושב שראש המועצה או לממלא מקומו
21א.
(א)
יושב ראש המועצה או ממלא מקומו שמתקיימים לגביו התנאים שנקבעו לפי סעיף קטן ב), זכאי לקבל מהמועצה גמול סביר בשיעור שלא יעלה על השיעור המרבי שנקבע לפי אותו סעיף קטן.
חוה מרים ראובני
¶
נכון, לא שמתי לב.
(ב)
השר בהסכמת שר האוצר, יקבע את התנאים לתשלום גמול סביר כאמור בסעיף קטן (א) וכן את השיעור המרבי של גמול כאמור.
(ג)
יושב ראש המועצה או ממלא מקומו הזכאי לגמול סביר לפי סעיף זה- - -
אביטל סומפולינסקי
¶
בשביל שזה יהיה ברור שזה גלובאלי, בסיפא שלו צריך להוסיף: "או להחזר הוצאות לפי סעיף 21(ב)".
היו"ר איתן כבל
¶
מי בעד סעיף 1 עם התוספות והשינויים – ירים את ידו?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 1, כהצעת הוועדה, נתקבל.
חוה מרים ראובני
¶
2.
תחילתו של סעיף 21א להוראת השעה כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה, ביום כ"ב באייר התשע"ו (30 במאי 2016).
זה המועד שבו הוא התחיל את כהונתו.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש לדעת דבר אחד: כבר מהיום שהוא נכנס מהתפקיד, הוא כבר פעל בהתאם לכללים שקבענו.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
תכניסו סעיף, לפי בקשת היושב-ראש, לבדוק: אם הוא קיבל החזר הוצאות או משהו כזה מה-30 במאי 2016, צריך לבדוק שלא יהיה לנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תן לי, שנייה. אני לא אומר להם איך לעשות את זה. חברים, אני לא רוצה – הרי ראיתם שלדיון המשמים הזה הגיע טלוויזיה. היא כבר הלכה. היא לקחה את מה שהיא צריכה. פה בודקים אותנו – איך אומרים? עושים בדיקת חמץ לעניין הזה. אני לא מתכוון ליפול על פירור מטופש. אם קבענו לעצמנו את סיפור הדרך, אנחנו נלך על-פי סיפור הדרך. סיפור הדרך הוא גם בחלק הרטרואקטיבי של העניין, ומשמעותו שאני מבקש שתיעשה בדיקה, פעם אחת, לאחור מתי הוא באמת נכנס ופועל כבר בהתאם לכללים שאנחנו קבענו עתה פעם אחת, ופעם שנייה – אם במקום שנדרש קיזוז או תיאום וכל הפעולות האלה, - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כשאתה אומר שהוא פועל כבר מאז לפי הכללים של היום, זה קצת – אתה מכשיל את עצמך במידה מסוימת.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. אני אסביר. אנחנו אישרנו לו על סמך זה שהוא יומיים בשבוע עובד ב-full time job. אוקיי?
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא רוצה לייצר מצב שבו עכשיו מישהו הולך ובודק אותנו. הלוא אתה יודע איך זה. סתם, למה לנו? אני יודע שיש מישהו ש- - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש משהו יותר קל. כדי שלא יהיה כפל – לקזז לו את כל מה שניתן לו בגין הוצאות או בגין מה שלא היה בתקופה הזאת, - -
אביטל סומפולינסקי
¶
יש שני דברים. דבר אחד הוא: מה הסכום שיגיע אחרי שהוא ייקבע בהתחשב בסכומים שכבר- -
אביטל סומפולינסקי
¶
השאלה השנייה: מהו המועד שממנו יש הצדקה לתת את הגמול הסביר הזה? האם המועד הזה הוא מיום כניסתו לתפקיד או ממועד אחר?
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
מה הם אומרים? ייתכן שישולמו תשלומים כפולים. זאת אומרת, צריך שלא תהיה כפילות. מה שהוא צריך לקבל ואם צריך לקבל - - -
עמי רוטמן
¶
אני עמי רוטמן, היועץ המשפטי של הרשות. כמי שכבר נמצא וליוויתי את היושב-ראש מכניסתו לתפקיד ועוד כמה חודשים לפני כן, רציתי רק לומר, ואגיד פה לפרוטוקול, ואני לא יודע כמה זה יהיה אחראי, שהוא חד-משמעית מגיע פעמיים ויותר בשבוע לרשות וישיבות מחוץ לימים האלה.
עומרי קנר
¶
אני יכול להגיד שאפשר לנסות ולהסדיר את זה דרך התקנות שבעצם ייקבעו בין שר האוצר לבין שר התחבורה, וייקבע שם שלא יהיה כפל.
היו"ר איתן כבל
¶
אני הבנתי. אני מנסה להגיד, ואמרתי בדיוק, שבתקנות יוגדר ממתי מתחילים לספור לו. אין זה אומר שמה-30 בחודש בתקנות. יכול להיות שהם יגיעו לגמול מדרגה לחודשים הראשונים. זו כוונתי. אוקיי? אנחנו מבינים אחד את השני.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, תודה רבה. אני מעלה להצבעה עם השינויים, התוספות והתיקונים. מי בעד – ירים את ידו?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר משהו. לא הייתי בהתחלה. הייתי בוועדה לשלום הילד בנושא של אלרגיה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא, זה היה משהו חשוב, כי אתה צריך לדעת שאם אני נעדר, זה רק משהו שהוא ממש סלע קיומנו, אדוני היושב-ראש.
אני רוצה לומר דבר אחד שהוא באמת לפרוטוקול. אני חושב שההחלטה הזאת נכונה. אנחנו יודעים מה נמצא היום על כתפיו, ואנחנו יודעים מה נמצא היום על סדר-יומה של הרשות. מי כמוך מטפל בזה, וגם אני בתפקידיי – בנושא הזה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לכן אני חושב שבהחלט צריך להיות גמול ראוי לעניין הזה, וזו החלטה נכונה ונבונה. אני שמח שהוא מקבל את הגיבוי גם משר התחבורה, כי זה נכון לא רק לעניין הזה – זה גם יהיה נכון להחלטות ולדברים שהוא יצטרך להוליך יחד עם אנשי המקצוע שלו. לכן אני מברך על ההחלטה הזאת.
היו"ר איתן כבל
¶
אגב, אני מעריך גם את הדברים שאמרת. הצטרפת לדברים שחבר-הכנסת פרי אמר ולדברים שאני אמרתי.
תודה רבה.