הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 604
מישיבת ועדת הכספים
יום חמישי, ז' בטבת התשע"ז (05 בינואר 2017), שעה 10:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/01/2017
תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2017 ו-2018) (מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע״ז-2017, צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2017 ו-2018) (שינוי התוספת לפרק י״ב לחוק), התשע״ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
1. צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018)(שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), התשע"ז-2016
2. תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018)(מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016
מוזמנים
¶
סגן שר האוצר יצחק כהן
ערן ניצן - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
ערן יעקב - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
מאיר אסולין - סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
יניב כהן - מנהל תחום בכיר שומת מקרקעין, רשות המסים, משרד האוצר
רחל קופר באר - מרכזת בכירה, רשות המסים, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, עוזר ראשי, המחלקה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר
נדב שיינברגר - ראש מטה שר האוצר
אפרת פרוקצ'יה - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
מעין נשר - אגף התקציבים, משרד האוצר
שרית פלבר - עו"ד, משרד המשפטים
אריאלה מסבנד - מנהלת תחום מידע וסטטיסטיקה, אגף ניתוח כל, משרד הבינוי והשיכון
אוריין לביא - עו"ד, לשכת עורכי הדין
יוסי אלישע - עו"ד, פורום מיסים, לשכת עורכי הדין
אורי אלדר - יו"ר הפורום החברתי כלכלי מרצ
דוד איזקסון - עו"ד
יעקב פרידגוט - עו"ד
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, סמדר לביא - חבר המתרגמים
צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018)(שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), התשע"ז-2016
תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018)(מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו נדון בתקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016 וגם בצו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018) (שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), התשע"ז-2016.
הצעה לסדר של חבר הכנסת עודד פורר ואחרי כן אני רוצה לומר כמה מלים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
עוד לא ראית אותו. אני חשבתי לנצל את ההזדמנות שהוועדה מתכנסת היום ולקיים דיון על זה היום כי במהלך דיוני התקציב הובטח לנו שישבו עם עיריית ירושלים בלב פתוח ונפש חפצה על מנת להגיע להסכמות. המכתב ששלח אתמול ראש העיר הוא חמור, גם בעניין שאני לא חושב שירושלים היא העיר שצריכה להסתובב פושטת יד בפני השלטון כל שני וחמישי. צריך לסגור את העניין הזה אחת ולתמיד. אני חושב שכדאי, דווקא משום שההתחייבות ניתנה בוועדת הכספים, לקיים בהקדם, כבר בתחילת השבוע הבא, דיון. שיבוא לכאן מנכ"ל האוצר, יבוא לכאן הממונה על התקציבים ושניהם יתחייבו בפני הוועדה שהם יושבים עם ראש העיר. שידווחו מה הם ישבו, מה הבעיות במשא ומתן. יכול להיות שהם צריכים אותנו כדי לקדם אותו.
העניין השני הוא קיום הישיבה היום. אני מניח שגם אתה תתייחס לדברים האלה. אני חושב שהקצב, איך שהביאו לנו את הדברים האלה, אני לא רואה את זה בעין יפה כמו שאני לא רואה את כל ההליך החקיקתי בעניין הזה בעין יפה. אני לא מדבר על החומר. אני מדבר על הישיבה מהיום להיום.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. ראשית, לגבי הנושא הראשון. אכן דיברתי עם מנכ"ל משרד האוצר, עם הממונה על התקציבים, גם נדב היה כאן בסוד העניינים, אבל הסיכום היה שהם ישבו. שי באב"ד עם אנשי משרד האוצר ישב עם עיריית ירושלים, גם עם ראש העיר וגם עם המנכ"ל. היה סיכום פחות או יותר שרוח הדברים תהיה שהבעיה תיפתר. אתמול שמעתי מראש העיר שהבעיה לא נפתרה. הישיבות אכן התקיימו אבל הבעיה לא נפתרה. אני מתכוון לדבר עם שר האוצר ועם מנכ"ל משרד האוצר כדי לנסות לראות מה לעשות ואם לא, כפי שהתחייבתי, אני אעשה את הישיבה. אם אתה שלחת מכתב על זה, אני אענה לך עליו בתוך ימים ספורים אם אכן מתקדם או לא מתקדם כיוון שראש העיר אמר לי אתמול שהוא מתכוון להשבית את העירייה ביום שני. הוא רצה להשבית את העירייה כמה ימים קודם.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. ביום שני לא תהיה כאן ישיבה בשום מקרה. אמרתי שאפילו יתהפך העולם, לא תהיה בגלל הישיבה של היום. הישיבה של היום הייתה צריכה להיות ביום שני ומכיוון שהיא מתקיימת היום, היא לא תתקיים ביום שני. ביום שני לא תהיה ישיבה של ועדת הכספים.
דבר שני. אני רוצה להגיד בסך הכול הכללי. למעשה הנושא של מס ריבוי דירות והתקנות שבצו שמגיע עכשיו הוא פועל יוצא של העניין הזה. אני אמרתי ואני חוזר ואומר. היה זמן קצר מדי שאני לא זוכר כמותו מאז אני בכנסת. אני מעריך שלא היה מאז קום המדינה זמן כל כך קצר, גם בתחילתו שהוא הגיע למליאת הכנסת לאחר ויכוחים שהיו בממשלה ולאחר שזה הגיע לכאן ולאחר מכן ויכוחים שהיו כאן, מה מפצלים ומה לא מפצלים. עד שזה הגיע לוועדה לקח זמן יותר מאשר אי פעם בעבר. לא עוד אלא שנתבקשנו לאשר את התקציב, שהוא לא יבוא למליאה ב-31 בדצמבר וזה היה חנוכה. אנחנו נתבקשנו שיהיו כעשרה ימים קודם על מנת שלא ניכנס לתוך חנוכה ולא רצינו שהישיבות האלה יתקיימו. ממילא הזמן היה מאוד קצר. היה מאוד קשה. קיימנו הרבה מאוד דיונים באופן אינטנסיבי.
היו"ר משה גפני
¶
אני קוזזתי והלכתי. לגבי התקציב, שזה נושא מרכזי של הכנסת, רציתי לסיים את זה קודם על פי הבקשה שהייתה בעניין הזה ובסופו של דבר בימים האחרונים גם ישבנו והיו לנו הצבעות בלילות והיו לילות ארוכים.
אני סברתי שאת החוק האחרון שביקש שר האוצר להביא בסוף, סברתי שזה צריך להיעשות ביום ראשון ולא באמצע הלילה ביום חמישי וגם שוחחתי אתו באריכות. מכיוון שאצלו זאת אג'נדה מאוד משמעותית והוא גם נימק לי – אני כמובן לא אומר כאן – למה הוא רוצה שזה ייעשה יחד עם מכלול ההצבעות ולא להעביר את זה ליום ראשון, אני בסופו של דבר הבאתי את זה לדיון ולהצבעה ביום חמישי בלילה. זאת הייתה בקשתו. היו מספר בקשות שלו בתהליך שבחלק הסכמתי אתי מעצמי, גם אם הוא לא היה מבקש, ובחלק, בגלל שהוא ביקש, אני עשיתי זאת על אף שהסברתי לו שלפי דעתי זה צריך להיעשות בהליך חקיקה יותר רחב, יותר ארוך, אבל הוא התעקש על העניין הזה. הוא גם נימק לי מדוע.
לאחר מכן התקיים הדיון כאן ובדיון עלו אחרי כן טענות שקיבלתי אותן בכתב מיושב ראש הכנסת ומהיועץ המשפטי של הכנסת שביקשו ממני לקיים דיון חוזר. אני סירבתי. אני סירבתי כי אני סירבתי. לפני שביקשו ממני, לא רציתי להמשיך את הדיון הזה. זה היה נראה לי מאוד לא תקין שעכשיו נתחיל מחדש. מספיק כל התהליך הזה שהוא היה מבחינתי בעייתי. אני לא הסכמתי וזאת גם הייתה דעתו של שר האוצר. במקרה הזה לא פתחתי את הדיון מחדש לא בגלל שהוא ביקש ממני אלא בגלל שזאת הייתה דעתי. אני רק מציין שזאת הייתה גם דעתו. לכן סיימנו את ההליך הזה.
אז התחיל ויכוח לגבי הנוסחאות. מטבע הדברים, כולנו בשר ודם, כאשר מתנהל דיון כזה בלילה ארוך עד הבוקר, כאשר ההליך הוא הליך קצר – בחוק רגיל היינו מקיימים כמה דיונים על החוק הזה – יש לו משמעויות רבות ורחבות, זכות קניין ודברים שנוגעים לנושא של תהליכים בירוקרטיים שאצל בן אדם או אצל משפחה זה הדבר הכי חשוב שיש לה דירה ולפתע ממסים אותה ומבקשים ממנה למכור את הדירה הזאת. אלה דברים לא של מה בכך. אז באו ואמרו שהיה שינוי בפרוטוקול. אני לא הסכמתי גם במקרה הזה ודיברתי גם עם שר האוצר ועם סגן שר האוצר, לא הסכמתי לפתוח את הדיון מחדש. אמרתי תביאו חוק חדש או תביאו תקנות או תביאו צו - מה שמגיע היום או מגיע באופן חלקי היום – ונתקן את זה. לא צריך את הכול לעשות תוך כדי התהליך.
אם אתה שואל אותי חבר הכנסת פורר האם אני מרוצה מהתהליך הזה, התשובה היא לא. אם אתה שואל אותי האם כך צריכה להיראות חקיקה בכנסת, התשובה חד משמעית לא. האם חוק הסדרים, שזאת תמונת המצב, זה מביא לידי ביטוי את המציאות של חוק ההסדרים כפי שהוא נראה במלוא כיעורו. זה דבר שצריך לעבור מן העולם. האם זה תקין שאני עושה את זה בצורה הזאת? התשובה היא כן. זה תקין כי גם בחוות הדעת שנתנה היועצת המשפטית של הוועדה וגם היועץ המשפטי של הכנסת, אני יכול לקיים את ההליך הזה. אמרתי אתמול בוועדה שברגע ששר האוצר פנה אלי אתמול בבוקר ואמר לי שהוא מאוד מאוד מבקש – אני לא רוצה לחזור על השיחה שהייתה – אני הבנתי שזאת אג'נדה שלו, הוא הולך עם התהליך הזה, הוא הולך עם זה בכל כוחו. אני לא רוצה לעמוד מנגד ולהגיד לו, תשמע, בגלל פרוצדורה שהיא חשובה - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני רק אומר את הדברים כדי שלא תהיה טעות. זאת לא אג'נדה שאני מוביל אותה, זאת לא אג'נדה שאני מאמין בה, אני לא חושב שזה תהליך שיפתור את הבעיה אבל בסדר. ברגע שהוכרע העניין על ידי שר האוצר, הממשלה קיבלה החלטה והקואליציה בסופו של דבר תומכת בעניין הזה והיא גם אומרת שהיא עומדת מאחורי העניין – אני לא עושה מהפכות בעניין הזה. אני עושה את מה שאפשר. אמרתי שעמדתי על כמה דברים שעליהם אני לא אחזור ולכן גוללתי את התהליך הזה. האמירה היא אמירה נכונה. צריך לכבד את מה ששר האוצר ביקש ולכן אנחנו מקיימים את הדיון הזה.
אני מקווה שבסוף הדיון הזה הנושא הזה יהיה מאחורינו. קצה נפשי בעניין הזה, לקבל מכתבים מהאופוזיציה, עם החרמות. זאת לא דרכי ואני לא רוצה בזה. צריך לסיים את זה ומה שיש כאן, יכול להבהיר את הדברים לגבי הציבור כולו שזה באמת חלק מהדברים שהציבור עומד ומחכה לאחר שנחקק החוק כדי לראות מה יהיה.
להגיד לך שיש לי מלים טובות על הממשלה בעניין הזה? על התהליך אין לי. יש אנשים טובים בממשלה. במקרה הזה חברו כולם לתהליך, גם כן תהליך מהיר, שהתוצאה היא תוצאה שהביאה בעקבותיה ויכוחים, מה נאמר בוועדה, מה לא נאמר בוועדה. אני מציע שנסיים את זה היום. ננסה לעשות את זה הטוב ביותר שאפשר ונמחק את הפרשה הזאת מדיוניה של ועדת הכספים שלא מתברכת בזה. גם במשרד האוצר, אני מציע לכל אגפיו שיעשו גם חשבון נפש על התהליך, מה היה כאן. אני לעצמי עושה חשבון נפש, כך שאני יכול להגיד גם לאחרים. לא היה דבר כזה בוועדת הכספים. זה באמת דבר רציני, דבר שאני מקווה שבסוף יהיה לטובה.
אנחנו עוברים לדיון על התקנות. מי מציג אותן?
ערן ניצן
¶
לפני אני נכנס לתקנות. אני רוצה להגיב על הדברים. הסיבה שבגינה יש דחיפות לאשר את התקנות היא העובדה שהחוק בתוקף. החוק כבר בתוקף ואנחנו מבקשים מהוועדה, לבקשת הוועדה, תוך כדי הליך החקיקה, לקבוע את הכללים לחלוקת מענק השבח. הדיון הזה לא היה מתקיים אם הוועדה לא הייתה עומדת – ואנחנו כמובן מכבדים את זה, היושב ראש – שהכללים ייעשו באישור הוועדה. זה מה שנקרא. הכללים באישור הוועדה. לכן אנחנו זקוקים לאישור הוועדה. אני חושב שגם הוועדה גם היושב ראש לא מרוצים ממצב שהיום כבר החוק בתוקף, המס הולך ונצבר, אבל התרופה והסעד – כמו שהוועדה ביקשה להכתיב - - -
ערן ניצן
¶
בסדר. בימים אלה, כשהחוק בתוקף והמס מצטבר, התקופה שהוועדה עמדה עליה שתהיה, שמי שחייב במס ובוחר למכור את דירתו – דרך אגב, זאת אחת המטרות המרכזיות שלנו – יוכל ליהנות גם מקופות הגמל שזה לא ענייננו היום אבל גם משבח, ממענק שבח כמו שאנחנו מבקשים להציע את הכללים, זו הסיבה שאנחנו פעלנו במהירות כדי להכין את התקנות הללו והעברנו אותן לוועדה וגם חשבנו שנכון יהיה לקיים ולמצות את הדיון לגביהן מהר ככל הניתן.
מדובר בתקנות מיטיבות. לצדן ישנן תקנות של עדכוני הנוסחה שנשמח להציג שגם הן תקנות ותיקונים שמסייעים ומקלים דווקא על דירות בפריפריה ואני אשמח להציג את זה בהרחבה. כנקודת מוצא, היושב ראש, הסיבה לדחיפות הדיון היא כדי להיטיב ולעזור לציבור. אנחנו באנו במטרה שיצאו דירות לשוק, הדרך לעשות את זה היא מצד אחד להחזיק את המס ומצד שני לייצר את ההקלות ולכן זה תהליך משלים ואני אשמח להציג לעומק את הבקשה שלנו.
אפרת פרוקצ'יה
¶
לגבי הנוסחה, מלכתחילה הנוסחה נקבעה בתוספת כי ידענו שיהיו שינויים בנוסחה. יש תמיד רצון לטייב את הנוסחה, תמיד יש אפשרויות לטייב אותה במיוחד כאשר יש נתונים חדשים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לכן עשינו את החלופה הזאת שניתן יהיה בצו לשנות מתוך ידיעה שכאשר תהיה אפשרות לטייב אותה, אנחנו נשתמש באפשרות הזאת.
מעבר לזה אנחנו רוצים לציין שהתקנות הוגשו לכנסת לפני יותר משבוע, ב-28 לדצמבר, אז עוד קיווינו שהתיקון ייכנס לפני הכניסה לתוקף של החוק כדי שבאמת לא נצטרך תיקון רטרואקטיבי, מתוך מטרה להיטיב עם האנשים כי גם התקנות וגם תיקון הנוסחה בסך הכול מיטיבות עם האנשים, עם הציבור שמשלם את המסים. מבחינתנו ניתן למעלה משבוע ללמוד את התקנות. התקנות לא ארוכות, לא מורכבות מאוד.
אנחנו מצרים על כך שהאופוזיציה לא הגיעה.
שגית אפיק
¶
אני רוצה לומר שני דברים. האחד, בהתייחס לדברים שאמר ערן ניצן וגם לדברים שאמרה אפרת פרוקצ'יה. ראשית, לגבי שינוי הנוסחה, זה לא דבר שאתם דיברתם עליו בכלל במהלך הדיונים בוועדה. אם באמת ידעתם שאתם צריכים לשנות את הנוסחה יומיים אחרי כניסת החוק לתוקף, זה משהו שלכל הפחות אפשר היה לומר בעת הדיון בוועדה.
לגבי הדחיפות. אני חושבת שבהינתן העובדה שהליך החקיקה של החוק עצמו היה פגום למדי, גם אם לא מסכימים שהוא היה פגום עד הקצה, אבל יש טווח רחב מאוד וגם את יודעת שההליך לא היה תקין, לכל הפחות אפשר היה לדאוג לכך שהתיקון הזה של התקנות ייעשה בהליך חקיקה נורמלי. התקנות הגיעו לכאן ביום חמישי בערב בשבוע שעבר, זה נכון, יש חותמת של הוועדה, והיושב ראש תכנן לקבוע את הדיון בהן ליום שני הקרוב. ההבדל בין חמישי לשני מבחינת חברי הכנסת הוא הבדל משמעותי כיוון שיום שני הוא יום מליאה ויום חמישי לא. זה תקין ועדיין אפשר לקיים את הדיון הזה אבל אני חושבת שהפעלת הלחץ הזה לצורך הכנסת החוק לתוקף כפי אתם מבקשים, היא לא דרושה בהפרש הזה של השלושה ימים שביניהם שישי-שבת.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אני רוצה להגיש דבר אחד. בזמן חקיקת החוק, לא ידענו על תיקון הנוסחה. זה לא שידענו שצריך לתקן את הנוסחה. הערכים החדשים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פורסמו ב-25 לדצמבר אחרי הדיון. זה לא שידענו באותו מועד. כמובן שהצורך התברר אחר כך.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. הנושא הזה פחות או יותר מאחורינו. אני רוצה לשכוח את זה. אני לא רוצה לקיים את הדיון הזה אבל אני רוצה להגיד משהו לגבי העתיד. לא על זה. על זה אני מקיים את הדיון. אגב, הוא נקבע ליום שני. נקבע ליום שני ופינינו את כל היום לתקנות האלה, בעקבות הבקשה של שר האוצר. בדקתי האם זה אפשרי וזה אפשרי. זה נקבע להיום. אנחנו כבר בעצם אחרי זה. נקיים את הדיון ואני מקווה שנצביע עליו. אני מקווה שגם יהיה רוב ונוכל לקיים את הדיון הזה.
אני מדבר על העתיד. תדעו, אני חוזר בכל התוקף, יש כנסת, אנחנו במשטר בו הממשלה יכולה לקבל החלטות ואנחנו לא מכונת ירייה שלכם. ייגמר העניין הזה. אני הולך להחמיר בתהליך. הקפדתי על זה בעבר ואני הולך להקפיד עלזה עוד יותר בעתיד. אתם רוצים שההליך יהיה מסודר, הכנסת היא לא חותמת גומי. היא לא תהיה חותמת גומי. הדברים האלה צריכים להיעשות מסודר. אצלכם לוקח לפעמים להתקין תקנות שנתיים ואתם רוצים שאנחנו נעשה את זה כאן בחצי יום. זה לא יהיה.
אנחנו עכשיו הולכים לתקנות. יש עוד מישהו שרוצה להגיב?
ערן ניצן
¶
מבחינתנו לא.
אני לוקח שני סוגים של בקשות. האחד, תקנות לגבי מענק השבח והשני תיקון הצעה. אני אתחיל בתקנות מס השבח.
אחת המטרות, כמו שתיארתי, תהיה לעודד מכירת דירה שלישית ומעלה הן באמצעות המס וגם באמצעות הטבות של קופות הגמל והמענק. הכללים שאנחנו מבקשים לקבוע בתקנות שלפניכם הם כאלה: האחד, שהמוכר יהיה חייב במס. מי שחייב במס על פי כללי החוק הוא זה שיהיה זכאי לקבל את מענק השבח. הדבר השני הוא שהדירה שהמוכר מכר תהיה דירה שנמכרה לחסר דיור הרחבנו גם למשפר דיור. אתה צריך למכור את הדירה שלך לחסר דיור או למשפר דיור. נדבר מיד איך עושים את הדברים האלה. בהנחה שאתה חייב במס ומכרת את הדירה לאוכלוסיות הללו - - -
ערן ניצן
¶
אני רק אסיים את הצגת הדבר. הדברים הם לא ציניים.
מי שעומד בתנאים הללו, היושב ראש, יהיה זכאי למענק בגובה תשלום מס שבח עד 75,000 שקלים. זה כבר דבר שצוין לפני הוועדה. עד 75,000 שקלים.
יוסי אלישע
¶
שיעור המס הליניארי המוטב, שזה עולם שחי במקביל, מאפשר מכירה של עד שתי דירות, עד ה-1 בינואר 2018. לא שלוש דירות. מי שכבר מכר מ-2014 דירה אחת או שתיים, זה לא רלוונטי לגביו.
ערן ניצן
¶
מה הוא צריך לעשות לפי התקנות כדי לקבל את המענק. האחד, הוא צריך להצהיר שאין בכוונתו לשוב לשוק הדיור ולרכוש דירות נוספות במשך חמש שנים כי המטרה היא להוציא את הדירות האלה לשוק ולמנוע חזרה של המשקיעים לשוק. המכירה לא יכולה להיעשות לקרוב וללא תמורה וההטבה יכולה להיעשות עד 75,000 שקלים עבור עד שלוש דירות שאתה מוכר. כלומר, אם מכרת את הדירה השלישית, הרביעית והחמישית, לגביהן אפשר לקבל את המענק. כתבנו את זה בגבהים הללו. כלומר, אם אדם מסוים לצורך העניין ימכור עשר דירות, תהיה הגבלה לגובה המענק שהוא יוכל לקבל מהמדינה, לא עבור כל עשר הדירות אלא עבור שלוש דירות בלבד, שלישית, רביעית וחמישית.
דבר נוסף שקבוע בתקנות הוא איך אפשר לקבל את הכסף ויש שתי דרכים לבחירת הנישום. או שהוא משלם את השבח במלואו וכעבור 21 ימים הוא מקבל את המענק לפי הכללים, ולחילופין הוא יכול לבקש קיזוז מהתשלום המיידי בהתאם לכללים כמו שרשות המסים קובעת. זאת אומרת, אתה יכול למכור, לשלם את המס ולקבל החזר, או כבר בעת תשלום המס – אם אני אומר דבר לא מדויק - לקזז לך. מענק על חשבון, זה מושג ברשות המסים. זה לבחירתו של הנישום.
היו"ר משה גפני
¶
לא התוצאה. אני שואל. אני בא לרשות המסים ואני אומר להם שאני מכרתי את הדירה השלישית, תפטרו אותי ממס שבח, לא רוצה לשלם, אין לי כסף.
היו"ר משה גפני
¶
אני פנסיונר, לא מכיר את כל הדברים האלה. לי אמרו שיש חוק, גפני עשה חוק שאני עכשיו צריך לשלם מס, לא אצביע בשבילו בבחירות הבאות, בסדר. אני פנסיונר, אתה אמרת שאתה נגד מס על דירה שלישית ובסוף העברת את זה, אתם הפוליטיקאים לא עומדים בדיבורכם. בסדר. אבל הוא מתקשר אלי ואומר לי, תעשה לי טובה, אני לא מבין שום דבר, אני מוכר את הדירה השלישית, זה מה שרציתם, מוכר אותה. אני עכשיו לא רוצה לשלם מס שבח. אל תגיד לי ואוצ'ר ולא קיזוז ולא מלים של מס הכנסה. לא רוצה לשלם את הכסף הזה. אני יכול?
ערן יעקב
¶
אם אתה פנסיונר, במעמד העסקה נקבע שבח ויש ברצונך לבצע זיכוי. אתה רוצה, אתה יכול לבקש אותו מבלי שיהיה לך זיכוי באותו מעמד ובאותו מעמד לא יתבצע תשלום.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
נניח רכשתי את הדירה ב-900,000 שקלים. אני מוכר אותה במיליון וחצי. מה יהיה השבח שלי?
קריאה
¶
אם אתה נכנס לליניארי, שזה אולי ה-25,000 שקלים שהוא מדבר עליהם, המס הוא גם נמדד בפטור עד 2014 ומ-2014 ועד היום חייב במס.
דוד איזקסון
¶
פטור ליניארי בתקופת המעבר שמתחילה ב-1 בינואר 2014 עד 31 בדצמבר 2017, אתה זכאי למכור שתי דירות מגורים בפטור ליניארי. שתי דירות בלבד. אם לא מכרת לפני כן דירה בפטור אחר. זאת אומרת, יש אנשים שגם לא יהיו זכאים.
דוד איזקסון
¶
אני יכול להגיד לך מה היה תשלום מס שבח ממוצע בשנת 2016 בישראל. אנחנו יודעים מה מס השבח הממוצע שעומד על 27.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הדיון הזה בדיוק מזכיר לי את הדוח של הבנק העולמי שהציב את מדינת ישראל במקום ה-96 בפשטות תשלומי המס.
דוד איזקסון
¶
אדוני היושב ראש, אתה פנסיונר לא תדע בכלל לדווח את מס ריבוי דירות. הדיווח יצטרך להיות אך ורק מקוון. אתה תגיע למחשב ואתה תיתקל בקושי.
דוד איזקסון
¶
אני מדבר על המס עצמו. מס ריבוי דירות. אם הוא כבר אוחז כאן ויש לו מס ריבוי דירות והוא מגיע לדווח את המס, יהיה לי קושי לדווח אם הוא לא מתעסק במחשבים.
מאיר אסולין
¶
אנחנו התחייבנו גם בנוסח המקובל להעמיד עמדה ציבורית בכל לשכה ותומך. לא תהיה שום בעיה. אנחנו גם מקימים מרכז תמיכה ייעודי לכל הדבר הזה, גם בטלפון וגם בהנחיות.
היו"ר משה גפני
¶
לי חשוב לדעת, ואתם תמיד מתקשים בהצגת הנתונים האלה, כמה – אולי באחוזים – מקרים בהם מי שיש לו דירה שלישית יהיה פטור ממס שבח כי הוא עומד ב-75,000 שקלים. כמה להערכתכם יהיו כאלה שיהיו חייבים במס שבח אחרי הפטור הזה וכמה לא?
מעין נשר
¶
על פי הבדיקה שלנו, מי שנכנס לליניאריות המוטבת מבחינת המספרים שהוא אמור לשלם, 90% מהמקרים יקבלו בעצם פטור מלא.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אני לא הבנתי מה אתה אומר. אתה חוזר על זה כבר פעם רביעית. מה אתה מתכוון? היא אומרת ש-90% יהיו פטורים.
יוסי אלישע
¶
במסגרת תיקון 76 אמרו בשביל לא להוריד את מחירי הדיור, כך כתוב שחור על גבי לבן, בשביל לא להביא לירידה במחירי הדירות בישראל, עד ה-1 בינואר 2018 תתאפשר מכירה של שתי דירות בלבד. זאת אומרת, גם השנה אי אפשר למכור בליניאריות מוטבת יותר שתי דירות ומי שמכר עד היום, או שמכר אפילו לפני במהלך שנת 2013, לא יכול היום למכור יותר מדירה אחת.
היו"ר משה גפני
¶
למה אתה אומר את זה? אנחנו מדברים על מישהו שיש לו שלוש דירות. הוא לא התכוון למכור לא שתיים ולא אף אחת. הוא השכיר אותן, הוא חי מהפנסיה הזאת. עכשיו בא המחוקק – זאת כבר לא רשות המסים – ואומר לו תמכור את הדירה השלישית שלך.
יוסי אלישע
¶
לא יהיה לו פטור, יהיה לו חישוב ליניארי מוטב. זאת אומרת, יהיה לו פטור יחסי עד 2014. אם הדירה נרכשה לפני ה-1 בינואר 2014.
רחל קופר
¶
הבדיקה שנעשתה מבחינת אחוז המקרים שיקבלו זיכוי מלא על החבות במס שבח, נעשתה גם על עסקאות בהן יש חבות במס שבח בחישוב מלא.
יוסי אלישע
¶
נכון, אבל זה לא אפקטיבי. 75,000 שקלים למס שבח מלא, היא לא אפקטיבית. היא בעצם כלום. קח מקום כמו אשקלון, 2010, לא רחוק מדי, אז דירה עלתה 900,000 שקלים, דירת ארבעה חדרים, והיום היא עולה מיליון וחצי שקלים. 600,000 שקלים הבדל. 75,000 שקלים, זה אומר אקוויוולנט, תעשה חשבון, לארבע שנים של תשלום המס. מי ימכור? אף אחד באשקלון לא ימכור.
יוסי אלישע
¶
אז הוא יעלה קצת את שכר הדירה. אתם זוכרים שיש לך דירה שלישית, אתה לא מעלה לשלישית, אתה מעלה לשלישי, לשני וגם לראשון.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו גולשים כאן למה שלא ענייננו כאן עכשיו. אנחנו לא דנים על החוק. החוק מאחורינו. אנחנו לא מדברים עליו. אמר לי שר האוצר שהוא בוחן את זה, נראה מה יהיה בהמשך. הדברים גם נבחנים אצלו. אנחנו לא בדיון הזה. אם אנחנו בדיון הזה, יש לי הרבה מה לומר אבל אני לא מתכוון לומר.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים על התקנות. מה שמעניין אותי – שאלה לערן ניצן – העניין הזה של ה-75,000. לא אם זה יועיל למכירת הדירות או לא, לא אם זה יעלה את שכר הדירה או לא, לא רלוונטי, זה החוק. נראה, נבחן מה יקרה. אני שואל עכשיו בכמה מקרים מדובר שהפטור שערן ניצן אמר שיהיה פטור ממס שבח על מכירת דירה שלישית – לא ראשונה ושנייה ולא שביעית ושמינית – בא החוק וקבע שהוא מקבל פטור ממס שבח אם הוא מצהיר, כל מה שערן אמר. כמה מקרים בהם מדובר, באחוזים, שהפטור הזה הוא פטור מלא על מכירת הדירה השלישית וכמה לא. זאת הייתה השאלה ולא מעבר לזה.
יוסי אלישע
¶
החשבון פשוט. זה יהיה רק לגבי אלה שלא ניצלו ליניארי מוטב. זה רק לגבי שתי דירות ולא יותר מזה.
ערן ניצן
¶
לפי החשבון הפשוט שלנו, היושב ראש, ושל רשות המסים, אנחנו מעריכים ש-90% מהמקרים יקבלו תשלום אפקטיבי אפסי. אפס.
היו"ר משה גפני
¶
אם יש דירה שקניתי לפני חמש שנים שהיא הייתה שווה 900,000 שקלים, במהלך חמש השנים האלה היא שווה מיליון וחצי, שזה דבר מאוד שיגרתי בשוק הדירות שהיה עד היום במדינת ישראל, המשמעות של העניין היא שחצי מס שבח הוא לא ישלם.
ערן ניצן
¶
קנית דירה ב-900,000 שקלים, עשית 600,000 שקלים בשש שנים. מכסים לך את התקופה. עד 2014 – פטור. במקרה שלך ארבע חלקי שש, אתה לא משלם מס שבח. שתיים חלקי שש, אתה משלם מס שבח. כלומר, בחשבון שלנו, תקנו אותי אם אני טועה, מתוך 600,000, 200,000 רלוונטיים לחישוב מס שבח. במקרה שאמרת, השבח שעומד על 25%, 50,000 שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
יש לי שלוש דירות. אני פנסיונר. אתם זוכרים שאני פנסיונר. יש לי שלוש דירות ואני רוצה להעביר דירה אחת בעקבות החוק הזה לבן שלי. אני קניתי את שלושת הדירות כשעבדתי ושילמתי מס הכנסה והייתי אצל פקיד השומה. שילמתי הכול כדין. קניתי שלוש דירות כדי להתפרנס מהן כשאני אהיה פנסיונר, הרי יש בעיה עם הפנסיות, יש המון בעיות, השקעתי את הכסף בדירות כי זה היה הדבר היחיד שהייתה לו משמעות להשקעה ורציתי גם שלבן שלי, כשהוא יגדל בעזרת השם, והוא יינשא, אני אוכל לעזור לו עם דירה. אמרתם שאסור להחזיק שלוש דירות. בסדר. אסור להחזיק שלוש דירות ואני רוצה דירה אחת למכור לבן שלי. הוא קרוב?
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת האם בהגדרות שבן אדם לא ימכור את הדירה השלישית לקרובו, עזוב עכשיו מה הוא חייב - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל האם קרובו הכוונה גם לבנו. אסור לי למכור לבן שלי. אני אסביר את השאלה. אמר ערן, וזה נאמר כן הזמן, שצריך למכור את הדירות למי שהוא או משפר דיור או חסר דיור. הוספתם משפר דיור. בהתחלה משפר דיור לא היה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל מה, אסור לי למכור את הדירה לקרוב. למה? כי יכול להיות שאני עושה כאן איזו מניפולציה ואני בעצם לא מוכר את הדירה אלא אני רק מצאתי איזה קרוב ואמרתי לו שאני כאילו מכרתי לך כדי שלא יהיו לי שלוש דירות. לזה אתם מתכוונים. אני שואל האם הבן שלי הוא גם בהגדרה של קרוב.
מאיר אסולין
¶
הוא לא יקבל את המענק. דרך אגב, זה לא בתקנות אלא בחקיקה הראשית. בחקיקה הראשית המענק מוגבל שהוא לא יהיה קרוב.
היו"ר משה גפני
¶
לא. זה לא בסדר. מה יש לדבר, אבל גמרנו. זה נחקק. זה לא בסדר. אני רוצה שבתהליך הזה, המדינה רוצה, אתם רוצים שיהיו דירות לאנשים שיגורו בהן. שבן אדם לא יחזיק שלוש דירות אלא שהדירה השלישית תצא לשוק. אם זה הבן שלי, בשבילו קניתי את הדירה כי אחרת הוא יצטרך לקנות דירה אחרת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מה שאנחנו רואים כאן זאת חקיקת מיסוי שנכתבת על ידי אגף התקציבים וכך זה נראה. תסלחו לי. אני אומר לכם, בעניין הזה ביקשתי לבדוק אם רופא הכנסת נמצא כאן היום כי אני מבקש שיביאו כדורי טרוומין לחברי הוועדה, זה כדור נגד בחילה, כשמצביעים על התקנות האלה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כן. בחיל הים היו מחלקים טרוומין אבל זה קצת מרדים. חשבתי שהחוק הוא דפוק, אז מביאים את התקנות ואני רואה משהו עוד יותר דפוק. סלחו לי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני קורא מה כתוב כאן. לבוא ולהגיד עכשיו שאנחנו גם מגבילים למי הוא ימכור. אני מדבר אתך לא על קרובו. אני לא מדבר אתך על קרובו. אתה באמת אמיתי? אתה חושב שכשאני מוכר למישהו דירה, אני אגיד לו שיביא לי תצהיר כמה דירות יש לו? מי אני בכלל בשביל לבקש ממנו לדעת כמה דירות יש לו? איפה אתם חיים? באיזה שוק אתם חיים? אתם ירדתם מהפסים לגמרי. אני אומר לכם. ירדתם מהפסים לגמרי בעניין הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לך, לקחתי כדור נגד בחילה. לא הצבעתי על החוק. אני אומר לכם במובן הזה שבמשק חופשי, אני לא יודע, אני חי במדינה חופשית, אתם תתחילו להגיד למי אני מוכר, למי אני לא מוכר, ממי אני קונה, ממי אני לא קונה וגם הגבלת הרכישה של חמש שנים שלא ירכשו דירות. חבר'ה, אתם רוצים לעשות חוק שאנשים לא ירכשו דירות? תבואו עם חוק שאומר לא לרכוש דירות, למכור את כל הדירות וגמרנו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר. אני באתי ביום חמישי ואני אומר לך את עמדתי. אני לא אוכל לתמוך בתקנות עם שתי המגבלות האלה על הגבלת רכישה ומכירה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אני מסביר אותם. אני אומר לך מה הרעיון שעומד מאחורי העניין. באים ואומרים שזאת המדיניות. המדיניות נקבעה בחקיקה שבן אדם לא יחזיק שלוש דירות מכיוון שהדירה השלישית הופכת להיות ממש דירה להשקעה ולכן צריך לאפשר למכור אותה. אומר משרד האוצר – אני לא אומר את זה סתם – שאם בן אדם מוכר סתם דירה שלישית, הוא מוכר והוא צריך לשלם מס שבח וכולי. אנחנו נותנים הטבות והרבה למי שמוכר את הדירה השלישית, לא רק המקל אלא גם הגזר. זה מה שהם אומרים. הם אומרים שאתה יכול להשקיע בקופת גמל, אתה יכול להיות פטור ממס שבח על פי התנאים שנאמרו, אתה רוצה את התנאים האלה? בסדר אבל אז התנאי שלנו הוא שלא תמכור את הדירה למשקיע אחר כי אז סתם השקענו כסף. סתם נתנו את קופת הגמל, סתם נתנו את הפטור ממס שבח כך שבמקום שראובן יהיה המשקיע, יהיה שמעון המשקיע. לכן אם אתה רוצה להגיע להטבות שאנחנו נותנים לך, אתה צריך לעמוד בכמה תנאים, ראשית, שזה לא יהיה משקיע.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הרי אפשר בצורה חוזית להגיע אתו להסכמה שאם רשות המסים לא מכירה בו כמי שבאמת משפר דיור או חסר דיור, הכסף יופקד בצד אצל עורך דין ובמידת הצורך הכסף יעבור באמת למוכר שלא קיבל את ההנחה.
יוסי אלישע
¶
אדוני, המשמעות של מה שהם אומרים היא התייקרות של המחיר ב-80,000 שקלים. זה צריך להיות ברור.
יעקב פרידגוט
¶
כפי שהיושב ראש אמר הדיון כאן הוא לא בחוק. לצערנו החוק עבר. החוק הרע הזה שיש לי הרבה מה להגיד עליו אבל לא זה הדיון. לכן בהערות אני אתרכז רק בתקנות עצמן. קודם כל, למה להגביל את התקופה של המכירה שמקנה את זכות המעניק לתקופה כל כך קצרה עד ה-1 באוקטובר 2017.
היו"ר משה גפני
¶
זה היה פרי פשרה שהייתה. ביקשו שנה ובסוף זה הגיע לאמצע. אפשר לעשות יום עיון על החוק אבל החוק עבר. אני לא הולך לקיים דיון עד אין סוף. רק על התקנות.
יעקב פרידגוט
¶
לגבי גובה המענק. אני חושב, עם כל הכבוד, ש-75,000 שקלים זה סכום נמוך מדי והוא לא יגרום לשום דבר מבחינת המטרה אותה רוצים להשיג. אם אומרים כאן שהממוצע הוא נמוך, בסדר, אז זה לא משנה, אבל יש הרבה מקרים שמס השבח הוא הרבה יותר גבוה. אני חושב שצריך להכפיל ולשלש את הסכום.
דבר נוסף. קודם כל, רק דבר טכני. מדברים כאן על חייב במס. אני חושב שבתקנות צריך להוסיף גם את ההגדרה חייב במס. מי זה בדיוק החייב במס.
יעקב פרידגוט
¶
דבר נוסף. בעקבות מה שהעיר היושב ראש. צמצמו כל כך את אלה שמותר למכור להם. אני חושב שיהיו רק עשרות בודדות של אנשים כי לזה אסור ולזה אסור. יש כאן דבר מאוד מוזר שהמוכר, אני יודע כמה דירות יש לו?
יעקב פרידגוט
¶
אני מבין שלא רוצים להעביר את הדירה ממשקיע א' למשקיע ב', אבל עם כל הכבוד אני חושב שהגזימו מעל ומעבר.
יעקב פרידגוט
¶
לדוגמה, בזמן שאני מוכר, אני זכאי, ולמה? כי האיש עונה על ההגדרה או דירת יחיד או משפר דיור. אבל מה בשיפור דירה, שהוא מתחייב תוך היה שנתיים ועכשיו תוך שנה וחצי למכור את הדירה הקודמת שלו. אני היום נהנה מהמענק אבל ההוא, מסתבר אחר כך, הוא לא מכר את הדירה שלו כשהוא משפר דיור, אז קונסים אותי? אני אשם בזה? זה דבר נוסף שהוא לא הגיוני בחוק.
לגבי המכירה לקרוב. רוצים את מי שיש לו שלוש דירות לאלץ אותו למכור. בסדר. אני כבר השלמתי עם החוק ואני רוצה לראות מה אני יכול להקל מעלי, אז את הדירה השלישית אני אמכור במחיר מלא ואני לא מדבר על מכירה ללא תמורה. אם כן, מה הבן שלי יותר גרוע מסתם אדם ברחוב? הוא גם עונה על ההגדרה של שיפור דיור או דירת יחיד שיש לו. מה הוא יותר גרוע אם זה במחיר מלא ממישהו אחר? למה לא לתת את האפשרות למכור לו?
יוסי אלישע
¶
אני רוצה להגיד קודם כל שני דברים. האחד לעניין הנושא הזה של מכירה למשקיע. מכירה למשקיע, עם כל הכבוד, המשקיע הוא חלק מהביקושים בשוק. הוא חלק מהביקושים ואם אתם רוצים לענות על ביקושים כדי לצמצם מחירים, זה כללי המשחק הפשוטים, אז גם למשקיע צריך לאפשר את המכירה הזאת.
לעניין משפרי הדיור והיא בדיוק נגעה בנקודה הזאת שזה מה שיקרה במערכת החוזית.
יוסי אלישע
¶
אומרים אל תאפשרו למשקיע אבל משקיע שבא לקנות הוא חלק מהביקושים, חלק מהגרפים האלה שהראו לך. הרי מה משפיע על המחיר בשוק? ביקוש מול היצע. אתה רוצה לייצר היצע, היצע לכל מי שרוצה לקנות.
יוסי אלישע
¶
לעניין התיאור שהיה עכשיו. בעצם לב לבו של העניין. אני כעורך דין מייצג עכשיו מוכר, אני מרתק 80,000 שקלים מהקונה שנה וחצי בחוזה בצד. אין עסקה של שנה וחצי. דירה היא דירה, עסקה פשוטה של מספר חודשים, חצי שנה, שבעה חודשים. זה אומר שאותו קונה מסכן צריך להביא 80,000 שקלים נוספים מהבית, לשים לי אותם ערובה. אנחנו מייקרים את שוק הדיור לאותו מסכן ב-80,000 שקלים. זה מה שקורה עכשיו. מי יעשה עסקה כזאת?
דוד איזקסון
¶
אנחנו יודעים את כללי השוק. ככל שהביקוש קטן, המחיר ירד. ככל שהביקוש גדל, המחיר יעלה. זה פשוט. מה שיקרה, היות והדירות האלה, השוק שלהן השוק שלהן יהיה מצומצם, יהיה קושי מאוד ניכר למכור אותן. אני כבר היום נתקלתי במקרים שאומר לי עורך דין של צד שני שהוא מוכר אך ורק למי שמשפר דיור או חסר דיור.
דוד איזקסון
¶
זה בסדר. אני לא יכול להבטיח לו. המחיר של הדירות האלה רק יעלה כפי שאמר יוסי וכפי שמעלים כאן.
דוד איזקסון
¶
אני מתחבר לדבריו של יוסי. אני רוצה לומר שבדיוק כפי שאמרו כאן, מחירי הדירות כתוצאה מכך יעלו. אם רוצים באמת לעודד מכירת דירות, יש שיטה מאוד פשוטה. האוצר ורשות המסים מכירים אותה. הייתה הוראת שעה. תנו פטורים. שחררו פטורים. אם אתם אומרים שזה פטור אפקטיבי, אם זה פטור אפקטיבי מלא, תנו פטורים. זה יקל.
היו"ר משה גפני
¶
אתה לא בטלפון אתי עכשיו ואתה לא אצלי במשרד. אנחנו אחרי זה. לא הצלחנו בעניין של ההצעה שלך לתת פטורים. לא הצלחנו. משרד האוצר, שר האוצר ומשרד האוצר והממשלה התעקשו על העניין הזה. זה התהליך. התהליך הוא בחקיקה. הוא כבר לא בידיים שלנו. אפשר לבקש. תבוא אלי למשרד או תרים אלי טלפון ותגיד, גפני, תגיש תיקון לחוק. נעשה את זה בעוד ארבעה חודשים. נראה שאין שום דבר, בוא נעשה את זה ונתקן את החוק. זה החוק ואנחנו לא דנים בו עכשיו. זאת לא במה להגיד במה החוק לא טוב. אנחנו מדברים על תקנות. צריך לגרום לכך שהתקנות יהיו טובות.
יוסי אלישע
¶
הליניארי המוטב שמסתיים ב-1 לינואר 2018, תקדימו להיום. זה שנה שאין לה שום עניין של גבייה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
לא. הכוונה היא תקנות. זה כבר עבר נסחות ואנחנו אחרי הנסחות. זה כבר עבר את משרד המשפטים.
ישי פרלמן
¶
עד שהוועדה מאשרת ושר האוצר חותם, אנחנו מדברים על טיוטה. יכול להיות כאן שינויים כי הוועדה תבקש אותם.
ישי פרלמן
¶
נדע לפעם הבאה. זאת הייתה הכוונה. אנחנו מתנצלים אם זה יצר חוסר בהירות.
תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 146 ו-148(ד) לחוק ההתייעלות הכלכלית תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018) התשע"ז-2016 (להלן – החוק) ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
בתקנות אלה –
"בקשה" – בקשה לקבלת מענק לפי תקנה 2(א)(3)(א).
אנחנו בעצם מתחברים כאן למנגנון שהוא מנגנון דומה לפטור לדירה יחידה בו מבקשים בקשה במהלך ההצהרה על המכירה כדי לקבל את הפטור. גם כאן תהיה בקשה שיבקש מי שרוצה לקבל את המענק במהלך מכירת הדירה.
יוסי אלישע
¶
הגדרת דירה יחידה כאן, אנחנו חוזרים לחוק להגדרה של דירה, נכון? איך אני מבין את זה כאן? ההגדרה בחוק ריבוי דירות - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
כשיש לך חוק ראשי ותקנות שהוצאו מכוחו, כל הביטויים שנמצאים ואין להם הגדרה בהתחלה, זה אומר שההגדרה היא מכוח החוק המסמיך.
יוסי אלישע
¶
קודם כל, עברתי על התקנות וקשה מאוד להבין את זה. בחוק מיסוי מקרקעין הגדרת הדירה, את יודעת, לא כוללת דירה שהשימוש שלה עסקי ופה הכנסנו גם קליניקות לרפואת שיניים וגם אותן צריך לאפשר למכור.
ישי פרלמן
¶
כאשר אנחנו מתייחסים לדירת מגורים כהגדרתה בחוק מיסוי מקרקעין, זה כתוב באופן מפורש.
"דירה יחידה" – כהגדרתה בסעיף 9(ג1ג)(4) לחוק מיסוי מקרקעין.
בסעיף האמור יש הגדרה של דירה יחידה שכוללת גם מקרים בהם יש החלפת דירות או במקרים בהם יש לך בנוסף לדירה הזאת פחות משליש בדירה ואנחנו מכניסים את כל ההגדרה לתוך התקנות כאן.
דוד איזקסון
¶
יש הבדל בין מס שבח לבין מס רכישה בעניין הגדרת דירת מגורים יחידה, מי שקיבל דירה מלאה מהורה. מי שיש לו דירה בשלמות שקיבל בירושה מהורה, לעניין מס שבח זאת לא נקראת דירה נוספת אם עומדת ב-49(ב)(5) ולעניין מס רכישה היא נחשבת. אותה הגדרה 9(ג1)(4), מס רכישה.
ישי פרלמן
¶
"מוכר" – חייב במס שמכר דירת מגורים בתקופה שמיום ג' בטבת התשע"ז (1 בינואר 2017) עד י"א בתשרי התשע"ח (1 באוקטובר 2017).
יוסי אלישע
¶
כאן יש בעיה. המוכר והחייב במס, למשל במקרה שהכלילו חברות שמחזיקות דירות, אין קואורלציה בין המוכר לחייב במס. החייב הוא הבעלים אבל המוכר יהיה החברה. החברה גם צריכה לקבל את המענק בדיוק באותה מידה. היא המוכרת במרשמים שלהם. הוא החייב במס, הבעלים.
ישי פרלמן
¶
אני אשמח לסיים את ההסבר לפני שנכנסים עם שאלות.
יש כאן הגדרה שהיא בעצם מאוד דומה. היא חוזרת על הוראות שכתובות בחוק שהחייב במס, כלומר, הוא צריך להיות חייב במס במועד מכירת הדירה, ושהוא מכר דירת מגורים בתקופה הקבועה כשהתקופה קבועה בחוק.
ישי פרלמן
¶
אנחנו חושבים שבחוק, בגלל שהחוק מתייחס לאפשרות לתת מענק רק לחייב במס, ושהחברה היא לא חייבת במס מכוח הוראות החוק, אנחנו חושבים שזה בעייתי מכוח הסעיף המסמיך.
יוסי אלישע
¶
הוא חייב בתשלום הדירה השלישית. הוא אומר שהוא מוכר את הדירה, אומרים לו, לא, המוכר זאת כבר החברה והיא לא יכולה לקבל מענק. תחליטו. אל תחייבו אותו.
יוסי אלישע
¶
אני לא מבין. לי יש עכשיו שלוש דירות בחברה, אני רוצה למכור אותן כדי לא לשלם את המס על ריבוי דירות. אני משלם ולא החברה. לפי החוק אני משלם. אני גם לא יכול למשוך את הכסף הזה מהחברה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא הבנתי על מה אתה מדבר. הם צודקים. מה פתאום החברה תהיה פטורה? למי יש שלוש דירות?
יוסי אלישע
¶
אני לא יכול למכור. החברה מוכרת. אני חייב במס. אני אשלם 1,500 שקלים כל חודש. אני, לא החברה. החברה מחזיקה את הדירות והיא לא משלמת כלום. אני, בגלל הבעלות העקיפה בדירה, לפי החוק אני חייב. אני לא יכול למשוך את הכסף הזה אפילו מהחברה. יוצא שגם אני לא יכול למשוך את הכסף מהחברה, ואני אומר תשמעו, זה פנלטי קשה כי בשביל לשלם 1,500 שקלים, אני צריך למשוך 3,000 שקלים מהחברה. נכון? בשביל 50% מס. אז מה אני עושה? אני רוצה למכור. תנו לי להיפטר מזה. עכשיו אומרים לי, לא, אתה לא כמו השוק, לך אסור למכור, ואם אתה תמכור - אתה לא מקבל את המענק. למה? אני חייב במס כפול כאן, מכולם.
ישי פרלמן
¶
"מס שבח" – המס המוטל לפי סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין בעד מכירת זכות במקרקעין לפי חוק מיסוי מקרקעין, ללא ריבית והפרשי הצמדה, קנסות או תשלומים נוספים.
עוד מעט, כפי שאמר ערן, המענק ניתן בגובה מס השבח ואנחנו מבהירים שעם מס השבח יש קנסות בגלל שאדם לא הצהיר במועד, שזה לא ייכלל, שאתה לא תקבל מענק בגובה הקנסות שאתה צברת בגלל דברים שאתה עשית.
היו"ר משה גפני
¶
הוא לא הצהיר. ביקשתם חמש שנות מאסר. נזכרתי בתצהיר. אני עד עכשיו לא נרדם בלילות מזה.
ישי פרלמן
¶
"מענק" – תשלום שתשלם רשות המסים בגובה מס השבח שמוכר חייב לפי חוק מיסוי מקרקעין בעד מכירת דירת מגורים עד סכום של 75,000 שקלים חדשים.
זה מה שהוסבר כאן קודם.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לכם למה. זה דבר שהוא אחד הבסיסים המרכזיים של מה שרוצה שר האוצר שיהיו יותר דירות. זאת אומרת, שיימכרו יותר דירות. אם אנחנו קובעים שהמחיר הוא עד 75,000 שקלים, לדבריכם זה לא יעודד מכירה.
היו"ר משה גפני
¶
לפי מיטב שיפוטי, אני לא מבין בכלל, רק בוויכוח כאן, אני מעריך שזה יותר מ-10%. יש יותר אנשים שיהיו חייבים במס שבח. לגבי ההגדלה – זה לא בחוק ואמרתי שאם זה בחוק, אנחנו לא נוגעים כי החוק נקבע – אבל אם אנחנו רוצים להגיע למטרה וכנים דבריכם שצריך להוציא כמה שיותר דירות לשוק, עד 75,000 שקלים במס שבח יוציא כאלה שלא ייכנסו למשחק הזה כי הם יצטרכו לשלם מס שבח ואולי אפילו הרבה. אני שואל, היות וזה לא בחוק אלא זאת החלטה שלכם, אני שואל האם אתם יכולים להגדיל את הסכום מעל ה-75,000 שקלים כדי להכניס יותר מוכרים של הדירות.
היו"ר משה גפני
¶
לא אמרתי את זה. לא אמרתי את זה. אני אחזור על מה שאמרתי. יש כאן תהליך והתהליך הוא מורכב מהרבה מאוד נדבכים. הנדבכים עליהם מדובר זאת גם המציאות הזאת של הפטור ממס שבח, זאת גם האפשרות להשקיע את הכסף בקופת גמל, זאת גם האפשרות שהמדינה כאילו מצהירה קבל עם ועולם שאנחנו לא נעשה חיים קלים למשקיעים בדירות. יש כאן מערכת שלמה. בין היתר אתם באים בחוק ואתם אומרים לבן אדם תמכור את הדירה השלישית שלך, זאת הזדמנות של תשעה חודשים שבהם אתה תהיה פטור ממס שבח. אז הוא הולך לעורך דין שלו ליוסי אלישע או לדוד איזקסון והוא אומר, תגידו לי בבקשה, מה באמת המצב שלי אם אני מוכר את הדירה השלישית. אומרים לו, תשמע, אתה תהיה חייב לשלם 25,000 שקלים מס שבח. תעשה את החשבון. אתה יודע מה? אני אעלה את השכירות. אני לא מוכר את הדירה. אבל אם הם יגידו לו שהוא פטור ממס שבח, בנדבך הזה של ההחלטה שבה הוא מתלבט האם למכור את הדירה או להשאיר אותה אצלו ולהעלות את שכר הדירה, ההעלאה של הפטור של ה-75,000 שקלים ליותר תכניס יותר אנשים, לדבריכם, לתהליך הזה וזה התהליך אותו אנחנו מבקשים. לא אנחנו אלא אתם.
ערן ניצן
¶
אני חושב שבתיאור של השיחה יהיה עוד משפט. יגיד לו היועץ שלו שהוא ייאלץ לשלם 25,000 שקלים מס שבח אבל חביבי, החל מאוקטובר אתה תשלם כבר 100,000 שקלים מס שבח.
ערן יעקב
¶
עוד משהו לנושא הזה, לפני התשובה. כשבדקנו מנתונים שמצויים בידינו לגבי מיסי השבח ששילמו בשנים האחרונות, עשינו סוג של בדיקה, ראינו ש-75,000 שקלים מכסה, כמה רחל? 87%?
היו"ר משה גפני
¶
גם אם תתנו תשובה שלילית, אני אצביע בעד ואני לקחתי את הכדור של עודד פורר בתחילת הקדנציה. אם כנים דבריכם בקשר למכירת הדירות, תעלו את המחיר הזה. 75,000 שקלים לא מכסה ולפי דעתי אלה לא 90% ולא שאני יודע.
דוד איזקסון
¶
יש עוד נתון. מס שבח הולך ועולה. אנחנו נמצאים בתקופה שהמס מחושב ליניארי. מה שהיה נכון לאתמול, לא נכון למחר.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך למה לא קיבלת רשות, בגלל שאני ידעתי שזה מה שהם יענו לך ועכשיו בסוף הדיון הם יגידו אבל נתנו לכם את הליניארי.
ישי פרלמן
¶
"משפר דיור" - רוכש שלו דירה יחידה והצהיר לפי תקנה 2(א(3)(ב) שבכוונתו למכור את אותה הדירה בתוך התקופה שקבועה בסעיף 9(ג1ג)(2)(ב) לחוק מיסוי מקרקעין.
התקופה הזאת היא הקבועה.
ישי פרלמן
¶
על פי ההגדרה משפר דיור זה מישהו שיש לו דירה אחת באחזקתו, כלומר, הוא לא חסר דירה, אבל הוא מצהיר שבכוונתו למכור את הדירה ואז הוא רוכש דירה חדשה והוא מצהיר שבכוונתו למכור את הדירה הישנה שלו כך שבסופו של יום הוא יישאר עם דירה אחת.
יוסי אלישע
¶
רשום שם הצהיר. איפה בדיוק נדרשת ההצהרה הזאת? אנחנו מדברים על המערכת החוזית בין הקונה למוכר או אני צריך לחפש את המש"ח שלו ומה הוא מצהיר בו? אני צריך התאמה בין החוזה למש"ח?
ישי פרלמן
¶
סעיף 2 מתאר את התנאים לקבלת המענק. סעיף (א) מדבר על תנאים שיהיו לפני קבלת המענק וסעיף (ב) מדבר על תנאים שמתקיימים לאחר קבלת המענק.
דוד איזקסון
¶
יש אלפי בתי אב שרכשו זכויות בקבוצות רכישה, אלפים, אולי רבבות, אין לי את הנתונים והם בעלי דירה והם לא יכולים למכור אותה והם גם לא יוכלו לקנות כאן דירות. אנחנו לא מאפשרים להם להיכנס בדלת התקנות האלה וזה חבל. הבעיה מוכרת.
דוד איזקסון
¶
אני אסביר. יש אלפי אנשים שרכשו זכויות בקבוצות רכישה, אם רכשו קרקעות והם נחשבים היום בעלי דירה. הם באים לקנות דירה נוספת, הם נחשבים בעלי דירה שנייה. הם ישלמו מס רכישה 8% על דירה שנייה. מישהו כאן חושב אחרת?
דוד איזקסון
¶
אותו אדם שיבוא אלי ואני רוצה למכור דירה, הוא לא יכול למכור את קבוצת הרכישה שלו בתוך 18 חודשים כי הוא לא זכאי לשום דבר. זאת קבוצת רכישה. אנחנו רוצים לסייע לאנשים כאלה?
ישי פרלמן
¶
אני חושב שההערה של יוסי הייתה נכונה, ההערה הקודמת לגבי משפר דיור. צריך להבהיר. ההצהרה לפי תקנה 2(א)(3)(ב) היא הצהרה אחרת ולכן צריך להבהיר שם שזה רוכש דירה יחידה והצהיר בדיווח על רכישת הדירה שבכוונתו למכור את אותה דירה בתוך התקופה הקובעת.
ישי פרלמן
¶
אני אקריא את זה שוב.
"משפר דיור" - רוכש שלו דירה יחידה והצהיר בדיווח על רכישת הדירה שבכוונתו למכור את אותה הדירה בתוך התקופה שקבועה בסעיף 9(ג1ג)(2)(ב) לחוק מיסוי מקרקעין.
ישי פרלמן
¶
כן.
תנאים לקבלת המענק
מוכר זכאי למענק אם התקיימו כל אלה:
המוכר היה חייב במס שלא חל עליו סעיף 117(ב)(4) לחוק, מיום תחילתו של החוק עד מועד מכירת הדירה.
הסעיף הזה, סעיף 117(ב)(4) לחוק, הוא הסעיף שפוטר מחובת תשלום מס ריבוי דירות אנשים ששתי דירות ההשקעה שלהן, הסכום הקובע לגביהן נמוך ממיליון ו-150,000 שקלים. אנחנו מבהירים שאם אין לך את המקל כי אתה לא חייב במס ריבוי דירות, אז גם לא מגיע לך הגזר ושלא תקבל את המענק ממכירת דירה.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אם אני נמצא במסגרת הפטור, מה שקבענו בחקיקה, שיש לי שלוש דירות ושתי דירות מתוכן אינן מגיעות לסכום של מיליון ו-150,000 שקלים, אני לא זכאי גם להטבות, גם אם אני מוכר את הדירה השלישית.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מתווכח על זה. אני רק שואל. אני כל הזמן חושב לו הייתי משרד האוצר, יש לי שלוש דירות, דירה אחת שאני גר שלא חשוב כמה היא שווה, שתי דירות קניתי בקריית גת ושתי הדירות לא שוות מיליון ו-150,000 שקלים. אני משרד האוצר מעוניין שהוא ישחרר דירה אחת בקריית גת כדי שייכנס לשם זוג צעיר או משפר דיור. למה לא לתת לו חלק מההטבה? לעזור שהוא ימכור את הדירה?
ערן ניצן
¶
העיקרון המרכזי כאן בחלוקת ההטבה, ושים לב שמדובר בחלוקת הטבות לאנשים חזקים, הוא המקל והגזר. אנחנו חושבים שלא נכון לחרוג מהעיקרון הזה.
היו"ר משה גפני
¶
להוא יש שתי דירות בקריית גת, אז שימכור אחת. הרי יש לו דירה שהוא גר בה בתל אביב, יש לו שתי דירות בפריפריה שהן לא שוות את המחיר עליו מדובר ואז אנחנו מעודדים אותו במידה מסוימת – לא לגמרי – איך אמר ערן? יש מקל וגזר. חלק מהעניין של המכירה יהיה שהוא יקבל חלק מההטבה. לעודד אותו למכור, שתהיה עוד דירה בשוק למשפרי דיור.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אתם עשיתם חשבון מה יהיו העלויות? יש צפי גביית מסים של 900 מיליון שקלים מחוק דירה שלישית. נכון?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה מאוד חשוב. כשהם בנו את תקציב המדינה הם שמו תחזית הכנסות של 800 מיליון שקלים. מהי תחזית ההוצאות? הרי אם יש כאן הוצאות של מאה מיליון שקלים, צריך להביא אותם ממקום כלשהו. אתם מתכננים קיצוץ רוחבי?
היו"ר משה גפני
¶
לא התקנות עולות. החוק עולה. הרי באו ענם החוק ואמרו שהם נותנים מקל וגזר. נותנים הטבות. כמה ההטבות האלה שוות? על זה אין תשובה. הם לא יכולים לתת תשובה על זה. אתה לא יודע כמה דירות ימכרו.
יוסי אלישע
¶
אדוני, לעניין הסעיף הזה. זה המקום להחליט אם אנחנו מכניסים חברה או לא. אתם מבינים שאתם מפלים בין חייבים שונים במס. אם מדברים על הבג"צ, זאת אולי הנקודה הכי כואבת בתקנות האלה. אתה מפלה בין חייבים. יש חייב שמקבל ויש חייב שלא מקבל. זאת אפליה שיורדת לשורשו של עניין. זאת ממש זכות יסוד.
יוסי אלישע
¶
אבל החייב הוא חייב. אני חייב ויש לי בחברה. אל תחייב אותי. אתה רוצה, תפטור אותי. אתה לא יכול לחייב אותי במס ולא לאפשר לי למכור את הדירה.
היו"ר משה גפני
¶
בסוף הדיון נדבר על זה. תחשבו. אם תתנו תשובה שלילית, תהיה תשובה שלילית אבל בהיגיון יש הגיון מסוים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בשאלה הקודמת שלי, 900 מיליון שקלים זה מה שרשום בספר התקציב. יכול להיות שטעות שם אבל זה מה שרשום.
ישי פרלמן
¶
המכירה דווחה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין, והמוכר הגיש דיווח לגבי דירות המגורים שבבעלותו על פי סעיף 148(ב) לחוק לגבי שנת המס 2017.
סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין מתייחס למכירת דירה, להצהרה על מכירת דירה, וסעיף 148(ב) לחוק מתייחס לדיווח על כך שיש לי שלוש דירות ואני חייב במס.
יוסי אלישע
¶
התחולה היא רטרואקטיבית. רק שנבין את הפרוצדורה. אני צריך להגיש את הדיווח לפני המכירה או שיש לי עד מרץ רגיל כמו כל השוק?
יוסי אלישע
¶
אני צריך להגיש את הדיווחים כמו כל השוק עד מרץ למרות שמכרתי בינואר? או שאני צריך לעשות את הדיווח יום לפני המכירה?
מאיר אסולין
¶
קודם כל, הדיווחים הם מה-1 בינואר עד 31 במרץ. אם ביצעת את המכירה של מס שבח, אתה חייב להצהיר תוך ארבעים ימים, אם אתה רוצה ליהנות מהמענק.
מאיר אסולין
¶
שלושים ימים אם אתה רוצה ליהנות מהמענק ואתה צריך להגיש בתוך זה את הבקשה גם על ריבוי דירות שיש לך וגם על בקשה להשתמש במענק.
יוסי אלישע
¶
זה חשוב מבחינת התפעול. בתוך שלושים ימים מיום המכירה אנחנו חייבים להגיש גם את הדיווח על ריבוי דירות.
יוסי אלישע
¶
אולי תוסיפו כאן במועדים שקבועים, כדי שיהיה ברור כי לא ברור מתי צריך להגיש את הדיווח הזה. בחוק יש לי 30 במרץ.
היו"ר משה גפני
¶
אחת הבעיות שאני קיבלתי דוגמאות על העניין הזה שמאוד לא ברור מהתקנות, אדם רגיל לא יודע בדיוק את מה שהוא צריך לעשות. אי אפשר לכתוב את הדברים יותר מפורט?
מאיר אסולין
¶
יש הוראת נוהל שתצא. יש לנו מוקד טלפוני לכל האנשים. רק צריך לאשר את התקנות כדי שנוכל ליישם את זה.
יוסי אלישע
¶
בסוף יש עורכי דין שעושים אבל צריך לדעת מה לכתוב. אני כעורך דין חייב לדווח תוך שלושים ימים. אני לא מחכה ל-30 במרץ. זאת התשובה?
מאיר אסולין
¶
אני לא מבין אותך. כתוב לך כאן בחוק לפי המועדים שקבועים ב-148(ב). מה כתוב שם? מ-1 לינואר עד 31 במרץ.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבין שמה שאתם מחליטים לא תשנו. בסדר. הבעיה היא שכולם מתלוננים על זה שהם לא יודעים מתוך התקנות האלה, הם לא יודעים על מה מדובר. מה הבעיה להוסיף את המילה שלושים ימים? אתם לא רוצים? לא צריך. הלאה.
ישי פרלמן
¶
אנחנו נבהיר בנוסח שההגשה של ההצהרה לפי חוק מס ריבוי דירות צריך להיות לפני מועד קבלת המענק כדי שהמענק יתקבל.
ישי פרלמן
¶
על פי סעיף 148(ב). אחרי סעיף 148(ב) לחוק ולפני מועד או במועד הגשת ההצהרה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין.
אפרת פרוקצ'יה
¶
בתקנות בפסקה (2) שעכשיו הקריא ישי, שם יהיה כתוב בסוף מועד ההגשה, שזה יהיה עד למועד הגשת הבקשה למענק.
ישי פרלמן
¶
המכירה דווחה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין, והמוכר הגיש דיווח לגבי דירות המגורים שבבעלותו על פי סעיף 148(ב) לחוק לגבי שנת המס 2017 עד המועד שהגיש הצהרה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין.
המוכר הגיש יחד עם הצהרתו על מכירת הדירה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין, את כל אלה:
בקשה לקבלת המענק בטופס שקבע המנהל לפי סעיף 137 לחוק.
הצהרה שלפיה אין בכוונתו לרכוש דירת מגורים עד יום כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021).
בסעיף (א) אנחנו מדברים על סעיף שמסמיך את המנהל לקבוע טפסים, ובסעיף (ב) אנחנו מבקשים להוסיף דירת מגורים כהגדרתה בסעיף 9(ג) לחוק מיסוי מקרקעין כי זאת הדירה הרלוונטית בהקשר הזה.
יניב כהן
¶
זה אומר שהדירה שהוא לא יכול לרכוש במשך חמש שנים, זאת גם דירה לפי מס רכישה. כלומר, גם דירה מקבלן. זה לא קשור לשיפור דיור אלא זה קשור להגדרה. הגדרת דירת מגורים בחוק ריבוי דירות, זאת רק דירה שבנייתה הסתיימה. דירה שהוא לא יכול לקנות, זאת גם דירה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מבין. אני עוד מנסה להבין ואני לא מצליח. אני כנראה צריך לחזור לכולל. תסבירו לי מה אתם מתכוונים. אני מגיש הצהרה על מכירת הדירה, ביקשתי מענק ומה ההצהרה שלפיה אין בכוונתי - - -
יניב כהן
¶
זה הרוכש. המוכר שקיבל את המענק מצהיר שהוא לא יקנה דירה עד לתאריך שרשום כאן, עד 31 בדצמבר 2021.
יניב כהן
¶
אנחנו רק מבהירים. מתקנים כאן את ההגדרה של דירת מגורים כדי להסביר שמדובר בדירה שלפי ההגדרה במס רכישה, שזה כולל גם דירה מקבלן או בקבוצת רכישה. הרי יש שוני בהגדרות.
יניב כהן
¶
זה לא קשור לדירה. זה קשור לדירה שאסור לו לרכוש. יש בסוף איזשהו חריג שמדבר על מצב שבו הוא בעצם החליף וקנה דירה בסוף שהיא הדירה היחידה שלו. עוד נגיע לזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש לו חמש דירות. אין לי, אבל נניח. באחת אני גר וארבע הן להשקעה. מכרתי אחת ונשארתי עם ש ארבע. על אחת אני משלם את המס. עכשיו החלטתי שאני רוצה את הדירה שאני גר בה להחליף. אני רוצה לקנות עוד דירה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לשאול עוד משהו. האם הממשלה בחקיקה מותר לה להתחייב חמש שנים קדימה שהיא לא תשנה את החוק? אני יודע למה אני שואל את השאלה. מה העמדה המשפטית לגבי התחייבויות הממשלה קדימה? נניח עכשיו אני עושה חוק, אני הגשתי הצעת חוק ואני רוצה בהצעת החוק להכניס שהחוק הזה לא יוכל להשתנות לפחות עד סוף 2021. מה העמדה של הייעוץ המשפטי?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
סעיף יציבות לגבי האזרחים, זה בסדר? מה שמותר לממשלה אסור לאזרחים במדינה דמוקרטית?
אפרת פרוקצ'יה
¶
אדם מקבל כאן איזושהי הטבה. כנגד ההטבה הזאת יש תנאים. הרי כל המטרה של החוק הזה היא שלא יוצפו מחר עוד דירות על ידי משקיעים לשוק. זאת כל המטרה של החוק. אם נתתי מענק למישהו כדי שמחר תהיה דלת מסתובבת והוא יקנה לי כמשקיע עוד שתי דירות, זאת לא הייתה המטרה של החוק. לא לשם כך המדינה לקחה כסף ונתנה לאנשים. המטרה הייתה מאוד ברורה והרצון הוא באמת לקיים את המטרה הספציפית הזאת. לכן זה לא שאני מגבילה אדם סתם מלמכור את דירתו.
אפרת פרוקצ'יה
¶
אתה יכול לעמוד בתנאים ואתה יכול שלא לעמוד בתנאים. אתה יכול להגיד שאתה מוכר דירה, אתה לא רוצה את המענק, אתה לא מצהיר ואתה ממשיך הלאה. זה בסדר גמור וזה לגיטימי. אבל אם אתה רוצה לקבל את המענק מהמדינה, יש תאריך.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
למה דווקא נבחר התאריך 31 בדצמבר 2021? לפי איזה תחשיבים שעשיתם נבחר התאריך הזה ולא ה-31 בדצמבר 2019?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
נתתי לך דוגמה. היו לי שתי דירות להשקעה ומכרתי אחת ואני רוצה להחליף את הדירה שלי.
ערן ניצן
¶
יש לך שלוש דירות. אני אומר לך שאני מאוד רוצה שתמכור את הדירה השלישית, אתה מרובה נכסים, ואני מציע לך שני גזרים, חוץ מהמס. אני מציע לך שאם תמכור את הדירה, תשים את הכסף בקופת גמל ואתה מקבל מענק.
ערן ניצן
¶
גם מענק שבח. אם נתתי לך כסף היכן שהוא יכול להיות פטור, זה לך, זה לא לאנשים מהרחוב, אלה אנשים שיש להם דירות, אני נותן לך מענק מהסוג הזה, מותר לבוא ולהגיד שהמחיר שאני רוצה ליהנות ממנו - - -
ערן ניצן
¶
אני אשאל אותך שאלה. אני מחזיק שלוש דירות ויש לי דירה משלי. אני קונה עכשיו דירה, מחליף אותה, מה מס הרכישה של זה?
יוסי אלישע
¶
8%. אין בעיה אבל כאן יצרת חוק שמחייב אותי במס על דירה שלישית. אני רוצה להיפטר ממנה אבל אז אני רוצה גם לשפר דיור ואתה אומר לי שאסור לי לשפר דיור. למה? למה בן אדם לא יכול עד 2021 להחליף את הדירה שהוא גר בה בדירה אחרת?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
התרופה לזה היא שתבנו דיור ציבורי לכולם. אין יותר דירות בבעלות וכל אחד יקבל דירה מהמדינה ויקבל הקצבה מהמדינה וכל מה שהוא עובד, ייכנס למדינה. זה במדינות אחרות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לקראת ההצבעה, אני מבקש דבר שלישי שתשקלו אותו. לגבי קופות הגמל אני מסכים לחלוטין. ברור שהתנאים הם תנאים וצריך לעמוד בהם. עכשיו אתם רוצים שנחליט על זה שבן אדם לא יכול לקנות דירה בגלל שהוא קיבל פטור, הוא קיבל גזר של פטור ממס שבח. אני מבקש שתשקלו להפחית את זה לארבע שנים. חמש שנים זה הרבה זמן. אנחנו נצטרך לעשות סבב לפני ההצבעה כדי לראות איך משפרים קצת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כאן מתווכחים על זה כאילו לכולם יש שלוש דירות ומעלה. כולם מדברים כאילו מחר בבוקר כולם עם שלוש דירות וכל הציבור מוכר.
ישי פרלמן
¶
המכירה אינה אחת מאלה: מכירה לקרוב כאמור בסעיף 148(ד) לחוק.
כאן אנחנו חוזרים על תנאי שכתוב בחוק, רק כדי שיהיה ברור.
מכירה שנעשתה בלא תמורה.
מכירה שחל לגביה סעיף 5(ב) לחוק מיסוי מקרקעין.
מכירה כזאת היא מכירה של העברה למלאי עסקי. בשלושת המקרים - זה קיים בהרבה חוקים אחרים - אלה מקרים בהם אנחנו חוששים מתכנוני מס כאלה שאנחנו לא רוצים לתת את המענק.
דירת המגורים נמכרה ליחיד תושב ישראל שהוא משפר דיור או שאין לו דירת מגורים כהגדרתה בסעיף 9(ג) לחוק מיסוי מקרקעין.
דיברנו על כך קודם לכן.
סגן שר האוצר יצחק כהן
¶
מה זה מה זה? אני לא מתלבט. אתה מתלבט, תתלבט. מה אתה רוצה? תעשה מה שאתה רוצה. אתה תגיד לי גם מה לחשוב ולא לחשוב?
היו"ר משה גפני
¶
אז מה הצעתי? לא לעכב את זה. הצעתי שאנחנו נגיע לסוף הדיון, יישארו שלוש-ארבע נקודות, אם הם יגידו לא אמרתי, אם הם יגידו לא על כל הדברים האלה אני מצביע בעד, הכול בסדר, זה בידיים שלהם. אמרתי, שלוש פעמים אמרתי את זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז מה התיקונים? בוא נגמור את התיקונים ונלך הביתה. הבאתם אותנו ביום חמישי כשקבענו - - -
שגית אפיק
¶
אז תסביר את 6. אני פשוט לא מבינה. אני אחדד לך את השאלה שלי, אני רוצה למכור את הדירה שלי, פרסמתי, מגיעים עשרה קונים, איך אני אדע - - -
ערן ניצן
¶
תנו לי להסביר. אני חייב לומר לכם, בהתחלה אמרנו, בתחילת הדיונים במשרד האוצר, שאנחנו ניתן קופת גמל פטורה וניתן מענקים למי שמממש את המטרות שלנו, קרי מעביר דירות לחסרי דיור. אבל הגענו למסקנה שאנחנו כן רוצים שיהיו דברים אפקטיביים, אמרנו בוא נעלה עוד קומה, נעלה גם למשפרי דיור, לא למשקיעים, למשפרי דיור, כדי לאפשר - - -
ערן ניצן
¶
גם אנחנו מתלבטים, איך הוא יידע? אז עוד פעם, הטענה עלתה, אצלנו באוצר, שהמוכר בתוך המסגרת החוזית, שהוא מאוים על ידי העובדה שההוא לא ייפטר מהדירות שלו, יידע לגדר את עצמו. אפשר לחשוב שזה מסובך מדי, אז מה, נישאר עם דירה יחידה? לדעתי לא כדאי. לדעתי אפשר לפתוח את האופציה להעביר את זה למשפר דיור. אבל בן אדם צריך לדעת, באמצעות עורך דין - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, רגע. הוא מצהיר בחוזה שאין לו, אם הוא שיקר, החובה לשלם את המס חלה על הקונה, לא על המוכר. זה מה שאני רוצה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא יכולים, אז אין תקנות. אני רוצה ככה, אתם אל תפילו את זה על המוכר. אם הקונה שיקר בהצהרה, שגרם למוכר לשלם מס הוא ישלם אותו. ככה אני רוצה שיהיה כתוב בתקנות, ואז אין בעיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
שיחול על הקונה, אם הוא שיקר למוכר. הצהיר בחוזה שהוא לא זה ולא זה ויצא שהוא שיקר - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה מה שאני אומר. או שתוציאו ותפרסמו לכל האזרחים את תעודות הזהות, מי מחזיק בשלוש דירות ומעלה, אני אכנס לספר ואני אבדוק כמה דירות יש.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה אכפת לכם מי משלם? הוא ישלם, זה הכול. מישהו משלם את זה? אין בעיה, למה המוכר צריך ל - - -
מאיר אסולין
¶
גם כשהוא מקבל הנחה בארנונה הוא פונה אליי לבקש את האישור הזה. אין שום סיבה שבשלב ההתקשרות - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זה מעניין אתכם? מאיר, מה זה מעניין אותך? אתה רוצה לקבל את הכסף, נכון? אתה אומר 'אני לא אתן את ההנחה אם זה לא המצב', אז תשית את זה על מי ששיקר.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אומר דוד ביטן, שני אנשים עומדים האחד מול השני, השני יודע את האמת ומשקר, אני כתוצאה מהשקר הזה הולך להפסיד, למה שלא תשיתו את זה, בחוק או בתקנות, על מי שהוא משקר.
יוסי אלישע
¶
אדוני היושב ראש, ממילא אין פה נזק כלכלי כי אם אני כעורך דין מייצג את המוכר אני לוקח לו 80,000 שקל ושם בצד. זאת אומרת הכסף - - -
יוסי אלישע
¶
לא, זה אומר שאין באמת נזק, זה יושת עליו. לא תעשו את זה פה זה יושת עליו בחוזה. אז או שמייקרים את הדירה ב-80,000 שקל, כי יש פה החזר עם הפרשי הצמדה וריבית, כן? זה לא 75.
יוסי אלישע
¶
אז או שאני אקח לו את הכסף מהיום, אני רוצה למכור דירה במיליון, אני מוכר במיליון 80, זה ברור, ואני אחזיר לו 80 אם אני אקבל את המענק. לא אקבל את המענק לא אחזיר לו 80. זה מה שיקרה, אז ייקרנו את הדירה ב-80,000 שקל. דוד, מה שיקרה, עכשיו כל מכירה שאני עושה אני רוצה עוד 80,000 שקל על התמורה, עמדתי בתנאים אני מחזיר לך את ה-80, אם לא, תן לי את ה-80. זה הכול.
היו"ר משה גפני
¶
תכתוב בתקנות שבכדי לקבל את המענק צריך שהקונה יצהיר שאין לו דירה נוספת וכו', את כל הדברים האלה, מה שאתם מבקשים. במידה שיתברר שהיה תצהיר לא נכון, הסכום הזה יושת עליו, הוא הצהיר, הוא היודע. מה המוכר בעניין הזה? לי יש שלוש דירות, מכרתי לראובן, אני לא יודע אם יש לו דירות, אין לו דירות, אני דורש ממנו תצהיר כדי לקבל מענק והוא מצהיר והוא חותם, תצהיר עם עורך דין, 'אין לי דירות נוספות, זאת הדירה היחידה שיש לי', עכשיו התברר שהוא שיקר, הוא צריך לשלם.
שרית פלבר
¶
שוב, אני לא מדברת כרגע על הסוגיה המהותית, מה יותר נכון לעשות, אני רק מדברת על הטכניקה. אני חושבת שיש קושי לקבוע בתקנות שאנחנו נחזור לקונה שהוא לא החייב במס, כי אנחנו בעצם הולכים לאיזה שהוא - - -
שגית אפיק
¶
אבל את כל התנאים את קובעת בתקנות למעשה, אין לך תנאי שהוא לא בתקנות כרגע לגבי מענק מס שבח.
שרית פלבר
¶
לא, אבל כאן זה כבר לא התנאי של קבלת המענק, זה תנאי של איך אני גובה אותו בחזרה במקרה שיש בעיה.
שרית פלבר
¶
אני שוללת את המענק מהזכאי לו. אני אומרת שוב, יכול להיות שזו הדרך היותר נכונה, אני לא מתייחסת לזה כרגע, אני מתייחסת לאפשרות לעשות את זה בתקנות. אנחנו בעצם מסמיכים תקנות שנועדו לקבלת המענק לחייב במס ולשלול את המענק לחייב במס, אנחנו מוסיפים עוד איזה שהיא הוראה שאומרת שאנחנו נלך לגבות את - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תוסיפי. הרי צריך להעביר בטאבו על שם הקונה, אז הוא לא יקבל אישור להעברה בטאבו עד שלא ישלם את הקנס הזה, מה הבעיה?
ערן ניצן
¶
שרית, מה הבעיה להגביל את הרדיפה הזו למקרה שהתצהיר - - - אני שואל כרגע פתוח, הרשות לא תרדוף מי שהוגש לו תצהיר שקרי.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אתה לא נותן אישור לטאבו לקונה, זה הכול. עד שהוא לא משלם את המס. זה נהיה קנס, אתה מוסיף קנס למס הרכישה, זה הכול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ואז אני לא נותן לו אישור לטאבו, זה מתווסף למס הרכישה, זה הכול. אני לא נותן לו אישור לטאבו אם הוא לא משלם את הקנס. זהו, מה הבעיה? יש שליטה על זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה שאני אומר זה דבר פשוט. יהיו הצהרות בהסכם מה המצב, אם הוא שיקר, אפילו אם הוא טעה, זה לא מעניין אותי, המוכר יקבל את ההנחה, הקונה יקבל קנס בסך ההנחה והוא לא יקבל אישור לטאבו עד שהוא לא משלם את זה. זה הכול. לא נשית את זה על המוכר, נשית את זה על הקונה.
מעין נשר
¶
אני אסביר. מה שהוא מציע, בעצם הקונה צריך לשלם מס רכישה ואם הוא משפר דיור הוא מצהיר לכם שהוא הולך למכור את דירתו ולשלם מס מופחת, ואז אתם גם ככה חוזרים אליו אחרי 18 חודשים כדי לראות שהוא באמת מכר. אז פה, אם הוא לא מכר והוא שיקר, אז תוסיפו לו את זה למס הרכישה. זה מה שמבקש חבר הכנסת.
יוסי אלישע
¶
הבעיה שאת יכולה להוסיף על פי חוק, את לא יכולה להוסיף על פי תקנות. איך את יכולה להוסיף לפי תקנות?
יוסי אלישע
¶
מסכנים משפרי הדיור האלה, תוך 18 חודש הם לא מוכרים, אוי ואבוי להם. הוא משלם את ה-80,000, הוא משלם מס רכישה 8%.
יוסי אלישע
¶
מה, אתה רוצה שהוא יהפוך להיות מחוסר דיור? זה משפחות, זה לא אנשים שמשקיעים, אלה אנשים ש - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא מס רכישה, מס רכישה צריך חוק ממש. זה דיון אחר לגמרי. אומר דוד ביטן, נורא פשוט, אתם שמים בתקנות את התנאים של קבלת המענק או אי קבלת המענק ואז אתם אומרים דירת המגורים נמכרה ליחיד. אני מוכר את זה, אמרתם לי למכור, מכרתי, אני לא יודע לבדוק את היחיד הזה אם הוא משקר או לא משקר. אני נדרש לקחת ממנו תצהיר, הוא חייב להצהיר לי שאת זה אני נותן לרשות המסים, 'אין לי דירה נוספת, זו דירתי היחידה'. התברר כשאתם בדקתם שיש לו עוד דירה, הוא שיקר או טעה ואז אתם לא רושמים בטאבו את הדירה הזאת על שם הקונה עד שהוא לא יחזיר את הכסף.
ערן ניצן
¶
אני כן רוצה פה לשאול את שגית, הדרך לתפוס אותו תהיה לכאורה לתקן עכשיו באופן עקיף את תקנות מס הרכישה.
שגית אפיק
¶
תיתן למוכר ותיקח את זה מהקונה. יש לה איתו מערכת יחסים, עם הקונה, לרשות המסים, נכון? מכוח סעיף 16.
היו"ר משה גפני
¶
דוד, ההצעה היא כזאת, ההצעה היא שדירת המגורים נמכרה ליחיד וכו', כל מה שכתבתם, הוא ייקח ממנו תצהיר שבתצהיר יהיה כתוב שאלה התנאים שבאמת זו הדירה היחידה וכו', מה שכתוב. במידה שיתברר - - -
היו"ר משה גפני
¶
או משפר דיור, אני אומר מה שכתוב בסעיף שכתבתם, במידה שיתברר שהאיש לא דיווח דיווח נכון, לא הצהיר תצהיר אמת, תגבה ממנו רשות המסים את הסכום הזה.
יעקב פרידגוט
¶
מבחינה חוקתית זה לא יעבור כי אין לך אסמכתא בחוק להטיל על הקונה, שהחוק בכלל לא עוסק בו, קנס כזה.
ערן ניצן
¶
היושב ראש, יש לנו שתי קבוצות, יש את חסרי הדיור ואת משפרי הדיור. לגבי חסר הדיור זה יחסית פשוט, אם חסר הדיור, אתה יכול לתפוס אותו, אמרנו?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש מישהו שהבית שלו הוא בירושה, לא רשום אצלכם הרי, הוא לא עשה, הוא נחשב אצלכם חסר דיור.
ישי פרלמן
¶
פסקה (7).
(7) המוכר לא רכש דירת מגורים
גם פה אנחנו צריכים להוסיף כהגדרתו בסעיף 9(ג) לחוק מיסוי מקרקעין, מאותן סיבות שהסברנו קודם.
מיום ט"ז כסלו התשע"ז (16 בדצמבר 2016) עד מועד קבלת המענק.
(ב) זכאות למענק לפי תקנת משנה (א) מותנית בכך שלא יתקיים אחד מאלה:
(1) רכש המוכר דירת מגורים כהגדרתה בסעיף 9(ג) לחוק מיסוי מקרקעין בתקופה שממועד קבלת המענק עד יום כ"ז טבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021)".
כלומר אם הוא עשה את זה הוא לא יהיה זכאי למענק, הוא יהיה צריך להחזיר את המענק.
ישי פרלמן
¶
"לעניין זה –
(א) אם רכש המוכר דירה לאחר יום י"א בתשרי התשע"ח (1 באוקטובר 2017) ברכישה שבעדה שילם מס רכישה בשיעורים הקבועים בסעיף 9(ג1ג)(3) לחוק מיסוי מקרקעין, יראו אותו כאילו לא רכש דירה;".
הכוונה פה שאם הוא מכר את כל הדירות שברשותו והוא קונה עכשיו את הדירה היחידה שלו, את הדירה שהוא הולך לגור בה, אז אנחנו לא נראה אותו כאילו שהוא רכש דירה והוא לא יצטרך להחזיר את המענק.
יוסי אלישע
¶
אבל רק אם זו דירתו היחידה. אם זה בן אדם שרוצה לקנות דירה ויש לו עוד דירות והוא רוצה לגור בדירה, הוא ישלם פה, הוא יחזיר את המענק.
ישי פרלמן
¶
יוסי צודק, זה רק לגבי דירה יחידה.
(ב) על אף האמור בכל דין ובכל הסכם יראו יחיד ובן זוגו, למעט בן זוג הגר דרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, כרוכש אחד, כאמור בסעיף 119(2) לחוק".
זה בעצם תא משפחתי כפי שקבוע בחוק מס ריבוי דירות.
(2) אם נמכרה דירה למשפר דיור ומשפר הדיור לא מכר את דירתו היחידה בתוך התקופה הקבועה בסעיף 9(ג1ג)(2)(ב) לחוק מיסוי מקרקעין".
גם פה, כפי שדיברנו קודם, הוא צריך להחזיר את המענק, כי בסוף התברר שהוא לא מכר למשפר דיור, אלא הוא מכר למשקיע.
יוסי אלישע
¶
הערה קטנה. אם התקופה היא של 18 חודשים, זה בדיוק מתחבר למה זה לא יכול להיות קשור למוכר. גם אם למוכר יש את היכולת המיוחדת להיות בלש ולדעת, עסקה למכירת דירה היא עסקה קצרה, חמישה חודשים, ארבעה חודשים, שישה חודשים, אני פה שנה וחצי צריך לרדוף אחרי המוכר הזה, להתחקות אחרי מה שהוא עושה. אני גם לא יכול למסור לו את הדירה בזמן הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה מייצר חברויות פשוט. כך יהיה לך חבר, זה שמכרת לו עכשיו, אתם חברים, אתם בקשר - - -
יוסי אלישע
¶
לא, אני לא מוסר לו את הדירה שנה וחצי או שאני לוקח ממנו 80,000 שקל. איך אני יודע מה הוא יעשה בעוד שנה וחצי? עסקת דירה היא פשוטה, אני לא מחכה שנה וחצי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא הבנתי, אתם רוצים לתת תוקף של בדיקה של שנה וחצי כדי לדעת אם הוא זכאי למענק או לא?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הוא יקבל את המענק, אבל אם בשנה וחצי ההוא לא שיפר דיור אז אתה תחזיר את המענק.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
חבר'ה, פשוט מאוד, אם אני משפר דיור ביום העסקה אני משפר דיור ביום העסקה, נקודה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם אני בעל דירה יחידה ביום העסקה, אני יכול יום למחרת העסקה לקבל את ההטבה ולקנות עוד שמונה דירות ואתם לא יכולים להגיד לי כלום.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מדבר על הקונה, אני מדבר על הסטטוס של הקונה. אתם רוצים לבדוק את הסטטוס של הקונה כדי לבדוק אם אתם רוצים להיטיב עם המוכר. אני מסכים עם זה, אני איתכם, אבל אתם לא יכולים לבדוק את הסטטוס של הקונה במשך 18 חודש.
ערן ניצן
¶
אני מסביר, אתה יש לך דירת שלושה חדרים ואתה קונה דירת ארבעה חדרים, אתה עדיין מחזיק בדירה של שלושה חדרים, לא מכרת אותה והלכת לקנות את דירת ארבעה חדרים.
ערן ניצן
¶
אתה לא נחשב משקיע, אתה עם שתי דירות ואתה לא משקיע, כי אם תמכור תוך 18 חודש אתה לא נחשב משקיע.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז אמרתי, את ה-18 חודש, רק כדי להיטיב, לא כדי לפגוע בו. זה אומר שאם ב-18 חודש הוא הפך להיות ממשקיע למישהו שמשפר את הדיור שלו - - - את ההטבה, אבל אם אותו משקיע, אותו בן אדם קנה דירה עכשיו, זו הדירה הראשונה שלו ובמשך 18 חודש הוא קנה עוד כמה דירות - - -
יוסי אלישע
¶
זה לא 18 חודש. זה דירה מקבלן, זה יכול להיות ארבע שנים. קבוצת רכישה, עשר שנים אני ארדוף אחריו? כמה שנים אני רודף אחריו?
שגית אפיק
¶
אם יתברר, כעבור 18 חודש, לפי תקנה 5(ב) שלהם, יתברר שהוא לא משפר דיור כי הוא לא הצליח לעשות את השחלוף ולמכור את דירתו השנייה, המוכר צריך להחזיר את המענק בתוך 21 ימים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
וזה שקנה ממנו את הדירה לא מוכר את הדירה והוא לא משפר דיור, אז הוא לא זכאי למענק.
שגית אפיק
¶
המוכר צריך להחזיר את המענק. זאת הבעיה, שהמוכר לא יכול להיות בלש למשך תקופה כל כך ארוכה - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני עונה לך את התשובה, זה אומר דבר פשוט, שאם לא השגת קונה שאתה יודע בוודאות שבאותו רגע שהוא קנה ממך הוא כבר או משפר דיור או רוכש - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
שאלה. אם הוא מחזיק בדירה אחת ואני עכשיו, שמכרתי לו את הבית, זו כבר דירתו השנייה, אז עד שהוא לא מכר אתם רוצים לא לתת לו את הפטור? או שאתם אומרים שהוא מחזיק דירה שלישית?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
חבר'ה, זה נוגד את תכלית החוק. מה תכלית החוק אומרת? תכלית החוק אומרת שאתם רוצים שהוא ימכור את הדירות להשקעה ויקבל הנחה במס שבח.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בעניין הזה אני אגיד עוד פעם, בפשטות, אני יודע שאני בדעת מיעוט פה, אבל אני - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לכם בצורה הכי ברורה לגבי העניין הזה, יש חוק מיסוי, מה שנקרא חוק ריבוי נכסים, מי שהדירות שלו מתרבות, בלי רב וקאדי שבודקים את זה בחקיקה, מי שהדירות שלו מתרבות משלם על זה מס. עכשיו, אם קנה את הדירה משקיע, הוא ישלם מס של שלוש דירות, אני מבין את העניין, ההטבה היא הטבה למוכר. אתה אומר, 'יש לך שלוש דירות? תמכור'. עכשיו, אתם מבקשים מהמוכר גם להיות בלש ואני אומר לכם, הוא לא יכול להיות בלש. אם הוא מכר למשקיע, המשקיע ישלם לכם את המיסוי ובזה נגמר העניין.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לפני שהממשלה עונה יש לי עוד שאלה אחת. רשות המסים, ערן, יש לי שאלה, מצב של עובד - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אם הוא לא עושה אז זה יחול על הקונה. שהקונה ישלם את החזר המס, לא המוכר, אם הקונה שיקר או לא אמר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה, בוא נלך שנייה לכיוון של מס הכנסה. אם אני מצהיר - - - משרד המשפטים, מי פה ממשרד המשפטים? אם אני עכשיו כשכיר מצהיר שזאת ההכנסה היחידה שלי כשאני עובד במקום עבודה מסוים, במקום עבודה אחר גם הצהרתי שזה מקור ההכנסה היחיד שלי וכל אחד עשה את חישובי המס שלו, אל מי הולכת רשות המסים כדי לגבות את המיסוי שהיא צריכה לגבות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מתחבר להצעתו של יושב ראש הקואליציה, אם הקונה יצהיר ביום חתימת החוזה שהוא מתכוון למכור תוך 18 חודש והוא לא מוכר אז שישלם 75,000 שקל.
ישי פרלמן
¶
מבחינה מהותית אנחנו מתחברים להצעה, אנחנו חושבים שיש בה היגיון, אבל מבחינה משפטית אי אפשר לקבוע את זה פה, צריך לתקן את החוק כדי לעשות את זה.
נדב שיינברגר
¶
ההצעה שלי זה שהקונה יילך לרשות המסים, הם לא יאהבו את זה ויקבל מרשות המסים את ההצהרה ש - - -
היו"ר משה גפני
¶
על 18 חודש אין לך פתרון, זה לא רשות המסים, זה או שהוא מוכר או שהוא לא מוכר. פתאום הוא החליט, 'אני לא מוכר', הוא הפך להיות משקיע ואז אני צריך לשלם.
נדב שיינברגר
¶
אם אני עכשיו רוצה לשפר את הדיור והלכתי לרשות המסים, אני רוצה ללכת למוכר להגיד לו 'תן לי הנחה כי אתה מקבל הקלה', ואני הולך לרשות המסים ואני מקבל אישור שאני משפר את הדיור.
דוד איזקסון
¶
מה שהציעו פה, בערך, זה שהקונה כשהוא מצהיר שהוא עתיד למכור את הדירה, הוא גם ייקח על עצמו את ההתחייבות למענק באותו מעמד, התחייבות שלו, ואז הוא לוקח על עצמו את ההתחייבות של מס השבח. לא במסגרת החוזית, במסגרת החוזית אנחנו לא יכולים.
ערן יעקב
¶
כרגע יש מצב חוקי, כמו שאמרנו כרגע, שאנחנו מבינים את הבעיות, אני מנסה עכשיו למפות את הבעיה ולראות אם יש לנו בעיה. ראשית, מרבית המקרים שבהם הסיטואציה הזו קורית, היא לא תחייב שום סנקציה וכלום, כי אנשים עומדים ב-18 חודש, קונים ומוכרים ועושים את זה, כי בסוף אם הוא משפר דיור אמיתי אז הוא משפר דיור ולו רצינו לעזור. אז בעצם אם אני מנסה להגדיר את מקור הבעיה אז בסופו של יום זה לא מרבית המקרים, מרבית המקרים - - -
ערן יעקב
¶
זה מקרי הקצה. אז במקרי הקצה, אז נכון שיש סנקציה כנגד הרוכש, 'תקשיב, אתה קיבלת הטבה, אז אולי גם אתה תחזיר אותה'. מצד שני, לגבי הקונה יש סנקציה אחרת, כיוון שהוא לא עמד ב-18 חודש מוטל עליו מס רכישה של - - -
היו"ר משה גפני
¶
ערן יעקב, אני מתחבר לדברים שלך. החברים צודקים, אסור לעשות דבר כזה, אני בתום לב הולך על פי מה שאמרתם, מכרתי את דירתי השלישית, לקחתי תצהיר מהקונה, אין לו דירה נוספת, אתם מקבלים את התצהיר הזה בגלל שהוא יקבל את המענק - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, או שלא ימכור, אתם מקבלים את התצהיר. לפני שאתם נותנים לי את המענק אתם מסתכלים האם התצהיר נכון או לא ואז אתם חוזרים אליי ואומרים 'תדע לך, הוא שיקר לך, בדקנו', אתם לא נותנים את המענק. אני סבור שאתם חייבים לוותר על זה., להטיל את הסנקציה הזאת על המוכר, אסור שיהיה את זה בתקנות. מדובר על מקרי קצה, מדובר על מקרים בודדים ומדובר על מקרים שזה בידיים שלכם, בסוף, אל תטילו את זה על המוכר. אז אני אגיד לך, אני המוכר, מכרתי את זה לראובן, ביקשתי ממנו תצהיר, קיבלתי ממנו תצהיר, חתום על ידי עורך דין - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני בא אליכם, אני המוכר, עשיתי את מה שביקשתם ממני, לקחתי ממנו תצהיר, בלש אני לא. נתתי לכם את כל המסמכים שביקשתם, כולל התצהיר שלו. אתם בודקים אצלכם, אתם אומרים 'רק רגע, תדע לך שהוא שיקר לך, יש לו עוד דירה'.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קח מהקונה את הכסף, אתה, לא צריך כלום, אתה שולח לו עיקול ונגמר. המוכר, אתה נותן לו לרוץ אחריו בבתי משפט?
יוסי אלישע
¶
אף אחד לא ירוץ אחרי הקונה, מיקי, אני לוקח עוד 85,000 שקל ביום הראשון בצד. מה, זה לא ברור? מה, אני אעשה עסקה בלי 85 - - -
היו"ר משה גפני
¶
להוריד ונתקן את החוק. לא נתקן את החוק, אבל זה לא משנה. בסדר? בבקשה, מי מדבר? מי שאתה אומר, סגן השר, תגיד, תגיד למישהו להגיד.
היו"ר משה גפני
¶
ערן ניצן, בבקשה. תורידו את הסעיף הזה. ערן, אתם מושיבים אותנו פה שעות על רווח שהמדינה לא תרוויח מזה כלום, סתם מסבך. בבקשה, ערן.
יוסי אלישע
¶
לא הסעיף הזה, הסעיף שנקרא ביחד איתו. אדוני, הוא חל גם על משפרי דיור שהם לכאורה משקיעים, אבל הם מחליפים את הדירה שהם גרים בה.
ישי פרלמן
¶
3. הגבלת מספר המענקים. "לא יינתן מענק למוכר אחד בעד מכירת יותר משלוש דירות מגורים בבעלותו; לעניין זה, על אף האמור בכל דין ובכל הסכם, יראו יחיד ובן זוגו, למעט בן זוג הגר דרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים כמוכר אחד, כאמור בסעיף 119(2) לחוק.
פה אנחנו מגבילים את מספר הפעמים שיהיה אפשר לקבל מענק לשלוש פעמים וגם אם מישהו בתא המשפחתי קונה דירה זה ייחשב כאילו שהמוכר קנה את הדירה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
למה לא עשיתם את ההגבלה גם למישהו שיש לו שתי דירות ובלבד שהוא לא קונה - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא אתה, מישהו דיבר עליך? לא דיברנו עליך. אמרנו, יש לי דירה במרכז הארץ, יש לי דירה בתל אביב שהיא לא נחשבת, יש לי שתי דירות שקניתי בקרית גת. שתי הדירות האלה לא מגיעות ל-1.150 מיליון ואני לא בחוק.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם יש מישהו שמחזיק בשלוש דירות, דירה אחת יקרה ושתי דירות ששוות 1.150 מיליון, הוא זכאי להטבה או לא?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני הולך, אני לא רוצה להצביע על החוק הזה. ברצינות עכשיו. זה סתם בזבוז של זמן, אף אחד לא ימכור - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבל אני רוצה אותם לזוגות צעירים, אני רוצה שזוגות צעירים יקנו אותם. יש זוגות צעירים שלא יכולים לקנות במיליון, הם יכולים לקנות ב-700, ב-800.
היו"ר משה גפני
¶
אתה רוצה להקשיב לי רגע? זה אחד הדברים שסיכמנו שנדבר לפני ההצבעה, לנסות לשפר. נדבר על זה, לא עכשיו. בוא נגמור, קודם נראה את התמונה. הגעת לי פתאום אחרי שאני צועק פה?
יוסי אלישע
¶
אדוני, לעניין שלוש הדירות. אחד המכשולים הגדולים למכירה כיום של דירות זה החשש של אותם משקיעים מזה שהמכירה תיחשב פירותית, זאת אומרת שהם יחויבו ב-50% מס על המכירה הזאת. זו הבעיה הכי קשה של כולם. כמעט כל משקיע שתדבר איתו יגיד לך 'אני מפחד למכור', אז צריכה להיות הבהרה שלעניין מכירה כזאת, לא יראו אותה, בכל מקרה היא לא תשפיע על עניין סיווג ההכנסה כהכנסה פירותית, אחרת 50% מס, אף אחד לא מוכר.
יוסי אלישע
¶
אבל אם אני עכשיו מכרתי שלוש דירות וזו הרביעית לפי החוק, אז עכשיו יגידו לי 'הרביעית מכניסה אותך ל-50%', כי ארבע דירות מוכר קבלן. אז אני אומר לכם, אין אחד מהמשקיעים שלא שאל את השאלה הזאת, 'אם אני אחויב ב-50% אני לא מוכר'.
ישי פרלמן
¶
תקנה 4.
(א) התקיימו לגבי מוכר ולגבי דירת המגורים שהוא מכר כל התנאים שקבועים בתקנה 2(א) והמוכר שילם את מס השבח לפי שומה שנעשתה לפי סעיף 78(ב)(1) או (2) לחוק מיסוי מקרקעין, ישולם למוכר מענק בתוך 21 ימים מיום שנתקיימו לגביו כל התנאים האמורים; המענק ישולם על ידי זיכוי חשבונו של המוכר בבנק לפי פרטים שמסר למנהל בבקשה.
אני אמשיך את 4(ב) ואז אסביר את כל המתווה.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), התקיימו לגבי מוכר ולגבי דירת המגורים שהוא מכר כל התנאים שקבועים בתקנה 2(א), רשאי הוא לבקש בבקשה שיראו את סכום המענק האמור בשל אותה מכירה כתשלום על חשבון מס השבח שחייב בו בעד המכירה".
פה יש לנו שני מסלולים, מסלול אחד אומר שאתה מקבל במזומן את הכסף אחרי ששילמת מס לפי שומה סופית, ומסלול שני, שאתה יכול, עוד לפני שבכלל שילמת, לבקש שיראו את סכום המענק על חשבון מס השבח ואז לא תצטרך להוציא שקל מהכיס בעת מכירת הדירה אם המס הוא עד 75,000 שקל.
5. החזר המענק.
(א) רכש מי ששולם לו מענק דירת מגורים כאמור בתקנה 2(ב)(1), ישיב את המענק באמצעות רשות המסים בישראל, בתוך 30 ימים מהמועד שבו רכש את הדירה או חלק ממנה".
פה זה מתייחס לסעיף שאומר שהוא רוכש בתוך חמש שנים. אז אם הוא רכש בתוך חמש שנים הוא צריך להחזיר את המענק בתוך 30 ימים.
(ב) אם נמכרה דירת המגורים למשפר דיור אשר לא מכר את דירתו היחידה בתוך התקופה הקבועה בסעיף 9(ג1ג)(2)(ב) לחוק מיסוי מקרקעין, ישיב המוכר את המענק באמצעות רשות המסים בישראל בתוך 21 ימים מהיום שהמציא לו המנהל דרישה להחזר".
פה זה מדבר לגבי אם מי שמכרת לו, זה מה שדיברנו עליו קודם, הוא משפר דיור. אם התברר שהוא לא משפר דיור, אז הוא יצטרך להחזיר את המענק רק בעקבות דרישה של המנהל, כי אתה לא יכול לעקוב אחרי זה. זה בעצם יהיה חלק מהדיון על משפר הדיור שיהיה בסוף.
דוד איזקסון
¶
זה החזר של רשות המסים, אני יודע שאנשים חיכו להחזרים של רשות המסים, ויושב ראש הוועדה טיפל בזה, גם שנה.
דוד איזקסון
¶
זה היה תקופה, אבל אתם מבטיחים 21 יום. ושנית, עד מתי המנהל יכול לחזור אליי? אין פה תקופה שאני יכול לחשוב על התיישנות, שבע שנים, ולגמור את זה?
שגית אפיק
¶
הם לא מאתגרים את עצמם, הם רוצים שהוא יחזיר את המענק בתוך 21 ימים. הלוואי שהיו מאתגרים את עצמם.
דוד איזקסון
¶
אני שאלתי פה לגבי התקופה שהמנהל יכול לחזור לנישום, למוכר, אם היא מוגבלת בזמן מסוים. יש התיישנות? שמונה חודשים, עשרה חודשים? איזה אירוע גורם לכך שאני יכול לישון בשקט?
דוד איזקסון
¶
5(ב) ו-(ג), שניהם. ב-5(ב) כתוב ש'ישיב המוכר את המענק באמצעות רשות המסים בישראל בתוך 21 יום מהיום שהמציא לו המנהל דרישה להחזר'. אני שואל עד מתי המנהל יכול לפנות לנישום, למוכר, ולהגיד לו 'אדוני, הקונה שיקר, שיקר לך, שיקר לנו, הוא לא מכר' - - -
ישי פרלמן
¶
(ג) שולם למוכר מענק בסכום העולה על סכום המענק שהוא זכאי לו לפי תקנות אלה, ישיב המוכר את ההפרש שבין סכומים אלה באמצעות רשות המסים בישראל בתוך 21 ימים מהיום שהמציא לו המנהל דרישה להחזר.
ישי פרלמן
¶
(ד) סכומים שיש להחזירם לפי סעיף זה יוחזרו בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כהגדרתם בסעיף 1 לחוק פסיקת ריבית והצמדה לתקופה שמיום התשלום ועד יום ההחזר.
היו"ר משה גפני
¶
אוי באמת, גם כן. תמחק את הסעיף. אין ריבית והצמדה? צריך לכתוב את זה? תורידו את הסעיף הזה.
היו"ר משה גפני
¶
מה הצמדה? בכל החוקים שלכם זה נמצא. אין הצמדה? אתם צריכים שיהיה כתוב בחוק? שאני אחתום על זה?
אפרת פרוקצ'יה
¶
לא, הכוונה היא שתהיה הצמדה, לא צריך לכתוב את זה במפורש כי זו הכוונה. לעולם יש הצמדה, אחרת הוא לא מחזיר את ה - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
תמחק את הסעיף, הכוונה היא רק כמובן לפרוטוקול שהכוונה ל - - - הפרשי הצמדה וריבית - - -
שלומית ארליך
¶
לא, מה זה מוריד? אתה לא מוריד את הסעיף, אתה משאיר את הסעיף, אתה רק מוריד את המילה 'ריבית'.
אפרת פרוקצ'יה
¶
לגבי הצו, לאור ההצהרות בתחילת הדיון, מאחר שהאופוזיציה לא הגיעה, לא קיבלנו את ההודעה שלה בזמן, ידענו רק בתחילת הדיון שהם לא מגיעים, לאור האמור השר מבקש לדחות את הדיון ליום ראשון, עד יום ראשון אנחנו - - -
אפרת פרוקצ'יה
¶
את הדיון לגבי הצו. לגבי התקנות תהיה הצבעה, אנחנו חושבים שמדובר בתקנות פשוטות. התקנות הוגשו למעלה משבוע לפני הדיון ומבחינתנו ניתן לעשות הצבעה. לגבי הצו, לאור - - -
שגית אפיק
¶
אבל זה לא ייכנס לתוקף. אמרתם לנו שזה נורא דחוף, אז החוק לא ייכנס לתוקף אם הנוסחה לא תעבור, נכון?
אפרת פרוקצ'יה
¶
ההוראה של שר האוצר היא, לאור ההצהרות בתחילת הדיון, אנחנו לא ידענו מראש שהאופוזיציה לא תגיע, לא קיבלנו שום התראה. לדעתנו יש כאן איזה שהוא ניסיון להמשיך את הדיונים שהיו בחוק. מכל מקום, למרות שאנחנו חושבים ש - - - אנחנו מבקשים - - -
היו"ר משה גפני
¶
רק רגע, לפני ש - - - בסדר, תבקשו מה שאתם רוצים. אתם לא מכירים את סף הרגישות שלנו. ביום ראשון כמובן שאין דיון, זה עשרה בטבת, לא יהיה שום דיון, ביום שני אין ועדת כספים, אני כבר התבזיתי, אני כבר קיבלתי את המכתב, המכתב היה אתמול.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הבנו שהאופוזיציה לא מגיעה גם בפעם הספציפית הזאת מטעמים שאיתה, אנחנו מוכנים לקיים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אל תגיד לי להתקדם, לא רוצה להתקדם, אני רוצה להגיד. לא היה לי דבר כזה. אני שמתי את זה בסדר היום, כולם יודעים, ביום שני. אני שמתי את זה, זה היה בסדר היום, רגיל, האופוזיציה הייתה באה, הכול היה בסדר, זה היה בסדר היום. את כל יום שני הקדשתי לזה, בסדר. אחרי שאתם אמרתם שזה דחוף והכול, קיבלתי טלפון לקיים את הדיון היום. התבזיתי, אמרתי שאני הולך להתבזות, אני מבזה את כבוד הוועדה, אבל זאת הדרישה, לגמור את העניין הזה, שזה יהיה מאחורינו, כינסתי את הוועדה על כל המשתמע מכך. כולם ידעו אתמול, הם שלחו את המכתב אתמול כשיצא סדר היום. עכשיו לבוא היום ולהגיד לי 'לא, האופוזיציה שלחה מכתב'. פתאום אתם מתחשבים באופוזיציה, האופוזיציה שלחה מכתב לכן לא לקיים את הדיון ולא לקיים הצבעה.
אם לא יתקיים היום דיון והצבעה, זה בסדר גמור, אני מקבל את עמדתכם, הדיון וההצבעה יהיו בעוד שבוע. לא יהיה ביום ראשון, זה עשרה בטבת, לא יהיה ביום שני בגלל שאני קבעתי את הוועדה היום על חשבון יום שני. ביום שלישי יש סדר יום, ביום רביעי יש סדר יום. אפשר יהיה, במשא ומתן, ביום שלישי ורביעי לשנות את סדר היום, לא לפני זה. תפסיקו לבזות אותנו, תפסיקו לבזות אותי. אם אתם רוצים, אני עוצר את הדיון. אם לא, אנחנו מצביעים. מה, אתם עושים צחוק? תחליטו.
שגית אפיק
¶
אני גם רוצה לומר משהו. אפרת, ההצהרה הזאת לפרוטוקול, אך ברור שבשל כך שיש כרגע בג"צ היא נאמרת לצורך הזה.
שגית אפיק
¶
זה פשוט לא הוגן, כיוון שאתם ביקשתם את הדיון הזה, בדחיפות הזאת, והדיון מתקיים לבקשתכם בדחיפות הזאת, אז לומר עכשיו הצהרות לצורך בג"צ כדי שאנחנו ניאלץ לדחות אותן, זה פשוט לא רציני. מבחינת מה שקורה בשטח, השטח הוא כזה שאתם ביקשתם את הדיון היום והדיון מתקיים היום לבקשתכם.
אפרת פרוקצ'יה
¶
הכול נכון, אנחנו ביקשנו את הדיון היום כי מבחינתנו יש פה הטבה לאנשים בנוסחה, הנוסחה תהיה טובה יותר לרוב רובם של החייבים במס לכן חשבנו שכדאי להביא את זה כמה שיותר מהר. התעוררנו בבוקר, קמנו לדיון וראינו שהאופוזיציה טוענת שוב, בשידור חוזר, שהיא לא קיבלה את החומרים בזמן, שאין לה זמן ללמוד. אנחנו חושבים שאין ממש בטענה הזאת, אבל כדי להיות הוגנים, לפנים משורת הדין שר האוצר מציע לדחות את הדיון, לאפשר שיעור פרטי לכל מי שרוצה ללמוד את הנוסחה. אנחנו נעמיד את האנשים שלנו כדי להסביר את הנוסחה למי שצריך כדי ש - - -
ערן ניצן
¶
מה שאנחנו מבקשים, הנוסחה קבועה בחוק, יש צו, אפשר לשנות אותה באישור הוועדה. אנחנו מבקשים לעשות שני שינויים בנוסחה שמאפשרים להקל על הנוסחה. הנוסחה הקודמת ממשיכה להיות טובה, השינויים משפרים במידת מה את הנוסחה הקודמת במספר מקרי קצה של דירות בפריפריה.
ערן ניצן
¶
יש נוסחה, הנוסחה רצה. ב-25 בדצמבר פורסמו מדדים מעודכנים של הלמ"ס, הרצנו את הרגרסיה סביב המדדים הללו ולכן אנחנו מבקשים לעשות שני תיקונים קטנים. האחד, הסקלה של הסוציו הייתה מערך שלילי לערך חיובי, מעבירים את כולה לערכים חיוביים, זה מאוד מקל על התוצאה הסופית. ושתיים, היושב ראש, אנחנו מביאים מקדם שככל שהדירה היא פריפריאלית יותר וככל שהדירה היא בסוציו נמוך יותר, כך הופעל עליה מקדם אגרסיבי יותר על שווי הפרוקסי שלה למטר. בסדר? זה מה שאנחנו מבקשים לעשות.
ערן ניצן
¶
משתי סיבות. אחת, פורסמו מדדים חדשים ב-25, שתיים, שנרגיש בטוח להימנע ממקרים שבהם דירות בפריפריה מייצרות תוצאה יותר יקרה ממה שהן. הדרך להעביר את זה היא בלהפסיק עוד מקדם שאומר, כשהדירה היא פריפריאלית, כשהדירה היא בסוציו נמוך, יש מקדם שבנוי באופן כזה שככל שאתה רחוק יותר ובסוציו נמוך יותר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל אם יש לך דירה, אמרנו דירות זולות, אמרנו שלא משנה איפה הן נמצאות. לא רק בפריפריה.
ערן ניצן
¶
אותה הדירה שנמצאת והיא כן נכנסת בגדר החוק - - - זה לא יהיה. בשפיים, ככל שהדירה רחוקה יותר ובסוציו נמוך יותר מופעל עליה איזה פקטור שמפחית את ערך המס באופן יחסי. כדי להיות בצד הבטוח. אנחנו לא רוצים לראות דירה זולה ש - - -
שלומית ארליך
¶
רק אולי צריך להבהיר שלא מדובר בכל התיקון, כי אנחנו מדברים על שינוי של חמש הגדרות מתוך עשר הגדרות שנמצאות היום בתוספת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה להעיר את תשומת לבכם. במקרה, הכינותי מראש, מנהל הוועדה הוא איש חרוץ והוא עשה סימולטור של איך התוכנה הזאת עובדת והערכות שווי. הוא הצליח. אני אגיד לך משהו, אני במקרה במקור מקרית גת והייתי איש נדל"ן הרבה שנים ואני יודע כל דירה בכל רחוב כמה היא שווה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מהצבא, אמא שלי קיבלה אירוע מוחי, קיבלתי את הניהול של משרד התיווך, כמה זה מגיל 19 עד גיל 35? 19 שנים. מספיק זמן, לא? וקניתי ומכרתי.
עכשיו עשיתי סימולטור, לקחתי דירת 3 חדרים בקרית גת, 76 מטר, שאני יודע בדיוק כמה היא שווה היום בקרית גת, לפי הנתון של הסימולטור היא תהיה שווה, לפי ההערכות שלכם, 830 - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אתן לכם שלוש דוגמאות. אני רוצה לבדוק שלוש דוגמאות, בקרית גת, אשקלון ובאר שבע, אני אתן לכם נתונים, תגידו לי את המחיר.
היו"ר משה גפני
¶
זה בדיוק מה שאני הולך לעשות ומיקי זוהר לא נותן לי. אני חוזר לתקנות. יש לנו כמה דברים שאנחנו רוצים לקיים את הדיון בהם ואני מבקש שתהיו מקלים בעניין. אתה רוצה להיות איתי או שאתה רוצה לדבר על נוסחאות בקרית גת?
היו"ר משה גפני
¶
בכל הארץ, אז נהיה רגע בעניין, ננסה לגמור את התקנות. שתי דירות במחיר נמוך, הוועדה מבקשת שאם לבן אדם יש שלוש דירות, אבל השווי שלהן הוא שווי נמוך, אנחנו מבקשים שאם אומרים לו 'תמכור את הדירה', הדוגמה שהבאתי, דירה במרכז הארץ, שבה אני גר, ויש לי שתי דירות בפריפריה שהמחיר שלהן נמוך ואתם אומרים לי 'תמכור את הדירה', כדי שלעוד זוג צעיר בפריפריה תהיה דירה פנויה שהוא יוכל לקנות אותה, שיהיה לו מענק או חלק מהמענק.
ערן ניצן
¶
תסלח לי שאני אומר לך את זה רגע, אותו ההיגיון חל כמובן על מי שיש לו שתי דירות. אנחנו לא יכולים לעמוד בהוצאה - - -
ערן ניצן
¶
רגע, אני מסביר. זה לא ספציפית ה-1.150 מיליון הזה שהוא בעיה בשבילנו. הבעיה שלנו היא שברגע שאנחנו נותנים הטבה למישהו ב-1.150 מיליון, הוא לא חוטף את המס, לצורך העניין - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זאת אומרת שיכול להיות שתהיה כאן עתירה לבג"צ שתוביל לכך שייתנו גם לשתי דירות?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להפסיק לדבר על בג"צ בוועדה. אנחנו מעל בג"צ, אנחנו צריכים לקבל החלטה. זה שאנחנו מתנהגים, גם בבג"צ מתנהגים ככה לפעמים.
אתה צודק, אני מביא את כל הדברים שעליהם דיברנו, הדבר האחד זה שתי דירות. נראה לנו בהיגיון, נראה לנו שעולים על העניין של מי שיש לו שלוש דירות, מקבלים את העיקרון הזה. מי שיש לו שלוש דירות, אין עליו את הנושא הזה של המס מכיוון שהמחיר הוא מחיר נמוך, אבל בכל אופן אנחנו רוצים את הדירה הזו - - -
היו"ר משה גפני
¶
וזה לא כסף, זה כסף קטן. זה דבר אחד. הדבר השני, שסכום המענק, במקום פטור של 75,000 שקל, אני ביקשתי להעלות את זה ל-85,000, יש אחרים שביקשו ליותר, אבל זה מוציא עוד דירות. ההחלטה השרירותית על 75,000 שקל היא נמוכה מדי. הדבר השלישי זה חמש שנים, שלא ניתן להחליף דירת מגורים. עודד פורר ביקש שלוש שנים, אני ביקשתי ארבע שנים.
היו"ר משה גפני
¶
יש את זה שאני לא יכול יותר לקנות אם אני מקבל מענק חמש שנים, לא יכול לקנות דירה. אמרתי שחמש שנים זה הרבה מאוד זמן, אז לגבי קופת גמל, אני באמת לא מתווכח, כתוב בחוק חמש שנים וזה חמש שנים וזה בסדר. קופת גמל, גם מעמדה שונה בעניין הזה, אבל לומר 'תשמע, אתה תקבל מענק בפטור ממס שבח, אתה מוכר את הדירה, חמש שנים', חמש שנים זה שנות דור, 'לא תוכל לקנות דירה חמש שנים', זה הרבה זמן. הציע עודד פורר שלוש שנים, אני הצעתי ארבע שנים. זה הדבר השלישי.
הדבר הרביעי זה מה שהעלה דוד ומה שהעלה מיקי וכולנו הצטרפנו לעניין הזה, למחוק את הסעיף שהמוכר ישלם ויחזיר וכו'. צריך תצהיר. צריך למחוק את הסעיף הזה. יש לכם את הכלים להתמודד עם זה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל זה לא יכול להיות בחוק. למחוק את הסעיף הזה. תעשו מה שאתם רוצים, תשמע, אתם בחמש השנים האחרונות מילאתם את ספר החוקים בחקיקה, מספיק כבר. מספיק, כל הזמן חוקים. אתם לא יודעים לבצע אותם אפילו. שיהיה כתוב, שיהיה כתוב משהו, כדי שתחזרו לחדר הישיבות ברשות המסים - - - מאה אחוז, הכול בסדר, תעבירו את זה לרשות המסים, לאולם הישיבות שם, ותגידו 'הכנסנו עוד חוק'. תמחק את העניין הזה, אתה עושה צחוק.
היו"ר משה גפני
¶
זה הדבר הרביעי. הדבר החמישי, לפי החוק הקבוע מי שמחליף את דירתו זה 24 חודש. אני מציע שגם פה יהיה 24 חודש.
היו"ר משה גפני
¶
אני אומר לך שבימים אחרים הייתי מקבל על זה תשובות חיוביות, בימים אחרים. אני עברתי הרבה ימים.
ישי פרלמן
¶
אני מקריא לבקשת היושב ראש.
צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018) (שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), ההתשע"ז-2016.
יוסי אלישע
¶
אדוני, רק להשלים את דבריך, יש פה שני דברים שהם קריטיים. מיקי, זה חשוב במיוחד לאנשים שעסקו בעבר בנדל"ן. האנשים האלה לא יכולים למכור דירות בחוק הזה, זה צריך להיות ברור. מי שהתעסק עם נדל"ן או מי שיש לו הרבה דירות לא יכול למכור.
יוסי אלישע
¶
מפני שאין פה הגנה מעסקה פירותית. זה צריך להיות ברור לכולם, אף אחד מרובה דירות לא ימכור אם אין לו את ההגנה הזו. למכור שלוש דירות לשוק, המשמעות היא שזה היקפים גבוהים ומס שבח מדווח לפקיד שומה, 'בדוק את האיש הזה שמכר שלוש דירות במכה אחת, האם הוא לא קבלן, האם הוא לא יזם, ותחייב אותו ב-50% מס', זה מה שקורה בשוק היום. זה צריך להיות, שמי שמוכר לאור החוק, לא שם. זה מסוכן, מיקי.
יוסי אלישע
¶
גם המוכר משפר הדיור, אדם שרוכש את דירתו שלו, אסור לו לקנות עד 2021. בן אדם לא יכול לעבור עם משפחתו לדירה אחרת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני אסביר לך. אם עכשיו יבוא מישהו שיש לו שמונה דירות ויגיד 'אני, מה אני צריך כל כך הרבה דירות? אשאר רק עם שתיים, אני אמכור שש', או שיש לי חמש ואמכור שלוש, יבוא פקיד השומה ויגיד 'סליחה, מכרת שלוש דירות, אתה כנראה קבלן' ויחיל עליו ויגיד לו 'זו הכנסה פירותית, אני אמסה אותך לפי מס ההכנסה החדש'.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר בסוף מכל הדיבורים האלה לשמוע את מי שמוסמך להגיב בעניין הזה? מאיר, בבקשה. אומר יוסי, שהוא בזה מדאיג כמה חברים כאן, המשמעות של העניין - - - הרי אנחנו מעוניינים ואנחנו כל הזמן חוטאים למטרה. אני לא הבנתי בהתחלה את מה שהוא אומר. אנחנו חוטאים למטרה, יש לו כמה וכמה דירות והוא רוצה להיפטר מהם ואנחנו מעוניינים שהוא לא יהיה משקיע, אנחנו לא רוצים משקיעים בדירות, אנחנו רוצים שהדירות יהיו בשוק, איך נותנים לו הגנה בנושא הזה?
מאיר אסולין
¶
המבחנים של מלאי, יש מספר מבחנים זה לאו דווקא הכמות. לאו דווקא מי שיש לו עשר דירות זה אצלו מלאי. אם יש לו פעילות של קנייה, מכירה והון וידע וכל זה, אז שולחים אותו לעסקי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אוקיי, אז אני מגדיר איתך עכשיו את ההגדרה, מי שיש לו עשר דירות ומטה הוא לא משקיע פירותי. הלאה, תרשום. אם יש לו 11 דירות תיקח אותו פירותי.
יוסי אלישע
¶
לא, למה? מיקי, למה להיכנס לזה? הרי מלאי, לא חל עליו החוק. אנחנו ממילא מדברים על מי שזה לא מלאי אצלו וכתוצאה מהמכירה עשויים להגיד לו 'עכשיו זה מלאי'.
מאיר אסולין
¶
אבל בצד השני אתה שולל מאדם כזה להגדיר את עצמו בשלוש דירות כמלאי ואז - - - בכוח החוק. אתה מכניס אותו - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, מאיר, אני מבקש להפסיק לדבר. באמת, עודד, תרשו לי. מאיר, תגיד את המצב, בגלל שתדע לך שזה יכול פה להפיל את זה.
מאיר אסולין
¶
אני אסביר. אסור לנו לקבוע כלל מתי אני מעביר אותו מרכוש קבוע למלאי על סמך כמות. כי ברגע שאני אעשה את זה יהיו אנשים שאני אכניס אותם בהכרח למס ריבוי דירות, או שאני אוציא אותם ממס ריבוי דירות. ברגע שאני מגדיר חמש והוא ירצה להיות במלאי אני מוציא אותו מהמלאי ומכניס אותו לרכוש קבוע ומכניס אותו למס.
מאיר אסולין
¶
הכללים הם פשוטים. מעבר לכמות יש לנו עוד המון מבחנים כדי להגדיר אותו כמלאי. כמות היא לא סיבה יחידה שמגדירים אותו כמלאי.
מאיר אסולין
¶
עוד הפעם, במסגרת מה שרשמנו אנחנו נרשום גם את זה ואנחנו נתייחס ויכול להיות שנגיד שמי שיש לו רק שלוש דירות וזה מה שהוא מוכר - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז עד שלוש מכירות לא יהיה פירותי, לא משנה אם יש לו 200 דירות. עד שלוש דירות לא יהיה פירותי, נקודה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ימכור שלוש, לא פירותי, ואז נעודד אותם למכור שלוש. מתאים לי שכמה טייקונים ימכרו עכשיו שלוש דירות.
אחרי ההגדרה "מדד הפריפריאליות" יבוא
¶
"מכנה" – 30 בתוספת אלה:
ההפרש בין 7.482 לבין הערך הכלכלי-חברתי של האזור;
ההפרש בין 6.728 לבין ערך הפריפריאליות באזור;
רחל קופר
¶
כפי שהוסבר, אחת המטרות שלנו הייתה בעצם להבטיח שדירות שנמצאות במיקום כמה שיותר רחוק, בעצם פריפריאלי יותר, רחוקות מהמרכז ובדירוג כלכלי-חברתי נמוך יותר, הן ימוסו פחות. להבטיח את המציאות הזו. המכפלה הזאת שהוספנו, מה שהיא אומרת זה שאם מישהו נמצא במקום שבו הדירוג הכלכלי-חברתי שלו הוא מקסימלי, קרי 7.482, או במיקום הכי מרכזי, כלומר פריפריאליות בדירוג הכי גבוה, שזה 6.728, אז מי שנמצא במיקום הזה יקבל בדיוק את השווי החזוי על פי הנוסחה כפי שהיא מוצעת פה.
שגית אפיק
¶
במקרה הזה, למשל, אין פה שום השפעה של מה שהקראת לזה שפורסם מדד חברתי-כלכלי חדש, שזה היה - - -
ישי פרלמן
¶
מבחינה מתמטית הנוסחה הקודמת כנראה - - - אם אנחנו עושים על פי עקרונות אקדמיים מתמטיים הנוסחה שהבאנו קודם היא תהיה יותר נכונה, אבל בבדיקות - - -
רחל קופר
¶
שנייה, בוא נבחין בין שני דברים. יש כאן שלושה חלקים לעדכון. הנוסחה עובדת בצורה כזאת, אולי נתחיל מההסבר הראשוני של מה הייתה המטרה שלה. אנחנו רצינו למסות על פי שווי של מחיר ממוצע לפי האזור הגיאוגרפי הקטן ביותר. בהיעדר נתונים על עסקאות בכל האזורים הגיאוגרפיים בארץ התייעצנו עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והתייעצנו עם בנק ישראל לראות מה הם היו עושים כדי לתת איזה שהוא אומדן למחיר ממוצע כזה לאזורים שבהם לא יתקיימו עסקאות. המשתנים שהם הצביעו עליהם כמשתנים מרכזיים שנותנים חיזוי לשווי דירות הם הפריפריאליות והמדד הסוציו אקונומי של האזור הגיאוגרפי.
בעזרת מתודולוגיה סטטיסטית, שזה המתודולוגיה שמשתמשים בה גם במדד מחירי הדירות, זו מתודולוגיה שמקובלת לחיזוי שווי של דירות גם בספרות המחקרית אנחנו מריצים רגרסיה, שוב, זה מתודולוגיה סטטיסטית, שבודקת את המתאם בין משתנים שונים, כיצד כל אחד מהמשתנים האלה משפיעים על המחיר. את זה עשינו על כל ה - - -
רחל קופר
¶
נכון וגם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המתודולוגיה הזאת נשארה, היא יציבה. מה כן משתנה? וזה משהו שמשתנה עם הזמן, דבר ראשון זה העסקאות ולכן המקדמים שאתם רואים, העובדה שיש שינוי במספר כזה או אחר, זה יכול לנבוע במקרה הזה לא רק - - - האמת שהרצנו את זה על אותה תקופה, אבל מה שהשתנה זה המדד החברתי-כלכלי, התאפשר לנו להכניס אזורים ברמת דיוק גבוהה יותר. אם לפני כן התייחסנו לאזורים ברמת המועצה האזורית, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אפשרה לנו עכשיו להתייחס לאזורים ברמת היישוב בתוך המועצה האזורית וזה מייצר דיוק ברמה אחת.
דבר נוסף, בתוך המתודולוגיה הזאת יש שימוש במדד כלכלי-חברתי ופריפריאליות. יש אפשרות לעשות את זה על פי האשכול הכלכלי-חברתי ויש אפשרות על פי ערך המדד. האשכול בעצם לוקח איזה שהיא מקבץ, הוא מקבץ מספר יישובים שנמצאים באותו אזור לקבוצה אחת. בכדי להפוך את הנוסחה למדויקת יותר רצינו לא להשתמש באשכול הכלכלי-חברתי, אלא בערך המדד עצמו שנותן ביטוי לשונות של יישובים שהם בתוך אותו אשכול. זה שינוי שאנחנו ביצענו במתודולוגיה שנעשה בה שימוש בתוך מדד מחירי הדירות. זה שינוי שאנחנו עשינו.
התברר לנו שלעשות שימוש בערכים שליליים בתוך הרגרסיה מביא לתוצאה שאנחנו לא מעוניינים בה ולכן הזזנו את הסקלה. ברגע שמריצים את הרגרסיה, את הנוסחה, על - - -
יוסי אלישע
¶
מבלי שיש התייקרות. אבל מקודם היה סבסוד של הדירות הזולות בפריפריה? אבל אם היה ממוצע, בהכרח יש פה פילוג.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת במבחן התוצאה, שהיא תגיד, מה מעניין אותי נוסחה, האם זה מעלה מחירים או מוריד מחירים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
פה ביקשו 900 מיליון שקל. החוק הזה שווה 900 מיליון שקל, קיצצו את הכנפיים. מאיפה באים עכשיו 300, 400, לא יודע כמה כסף.
שגית אפיק
¶
זה לא רציני. אם יש סימולציה שעשיתם, היה ראוי שתעבירו את הניירת הזאת לוועדה לפני הדיון. זה לא עובד ככה.
היו"ר משה גפני
¶
אז תקשיבי לי. הרי בסוף אני מצביע, אני רוצה לדעת במפת הארץ, כתוצאה משינוי בנוסחה, את הנוסחה אישרתי בחוק, כתוצאה משינוי הנוסחה מה קורה לדירות בכל הארץ, עולה או יורד או נשאר אותו דבר. מה זה מעניין אותי הנוסחה?
שגית אפיק
¶
אחרי ההצבעה זה לא יעזור לנו כבר. מידע מעבירים לפני הצבעה, לפני דיון, כדי שחברי הכנסת יוכלו לראות את זה קודם.
רחל קופר
¶
מה שאנחנו מסבירים פה זה מה שהבאנו לוועדה בתוך הסבר למצגים הטכנולוגיים ולמצגת. אנחנו מסבירים שהתיקון הוא תיקון מיטיב עם אזורים שהם מרוחקים או בסוציו אקונומי נמוך. הראינו לכם מספר דוגמאות ואין לנו שום בעיה להעביר גם את כלל הדוגמאות שעשינו, אבל, עוד פעם, לא הסתרנו מידע, הבאנו לוועדה את כל המידע.
רחל קופר
¶
הסברנו שהתיקון של הנוסחה הוא תיקון מיטיב עם אזורים מרוחקים ובעלי סוציו אקונומי נמוך ואנחנו מבקשים את אישור הוועדה.
ישי פרלמן
¶
במקום ההגדרה "מעריך" יבוא: "מעריך" – 4.194 בהפחתת 2.2% ממכפלת הערך החברתי-כלכלי בערך הפריפריאליות, בהפחתת 5.6% - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אתה יכול לשבת. אני רוצה לראות, אני לא הולך לשבת, אני רוצה לראות את הערים. עכשיו מביאים את זה? כמו בג'ונגל. לא כמו במדינה דמוקרטית.
ישי פרלמן
¶
- - - בהפחתת 5.6% מהערך החברתי-כלכלי ובתוספת הסכום המתקבל צירוף כל אלה:
79.7% ממקדם שטח הדירה;
1.2% ממערך הפריפריאליות;
2.8% מהתוצאה המתקבלת מהעלאת ערך המדד חברתי-כלכלי בחזקת 2;
2% מהתוצאה המתקבלת מהעלאת ערך מדד הפריפריאליות בחזקת 2;
בהגדרה ""ערך חברתי-כלכלי" לגבי דירת מגורים", בסופה יבוא "בתוספת 4";
בהגדרה ""ערך הפריפריאליות" לגבי דירת מגורים", בסופה יבוא "בתוספת 4".
בסעיף 2 לתוספת, אחרי "העלאת 10 בחזקת המעריך" יבוא "כשהוא מוכפל בתוצאה המתקבלת מחלוקת 30 במכנה, והסכום הקובע יהיה התוצאה המתקבלת מהנוסחה בשקלים חדשים".
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה לרשות המסים, ערן, נניח שאני מחזיק היום חמש דירות, אני חייב מס בעד שתי הדירות, אני כבר חייב, רק אתם לא יודעים עוד להגיד לי כמה אני חייב ואיך אני משלם.
היו"ר משה גפני
¶
אחרי הפרסום ברשומות, מתי שזה מתחיל מתחיל. לא יהיה פה תחילה. אתה חוזר לתקנות? גמרו עם הנושא של התקנות - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מי יכול לענות לי מרשות המסים? השאלה היא כזו, היום נניח יש לי חמש דירות, אני חייב מס על שלוש, נכון? אני כבר חייב אותו היום, אתם יודעים - - -
ערן ניצן
¶
כרגע עושים בדיקה נוספת עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עם אבי ליכט, הצעה שנציע בוועדה, בעוד שתיים-שלוש דקות - - -
היו"ר משה גפני
¶
תשתדלו להתקדם, זה יום לא מתוכנן אצלי, אני קבעתי פגישות מאוד חשובות ודחיתי את הכול לאחרי אחת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לפי מה שהצגתם פה, בגלל שאני גר בקרית גת אז אני יודע, דירה בקרית גת שהיא בגודל 100 מטר, היא תנוע בין 800,000 שקל ל-900,000 שקל. האם אפשר לומר שזה נכון ומדויק וזה גם מה שיופיע בנוסחה שתוצג אחר כך? אפשר שאנשי המקצוע של המשרד יתחייבו?
היו"ר משה גפני
¶
רק שנייה, עם כל הכבוד, מה הוויכוח? ישי, אני יושב ראש הוועדה, כנראה שכחת. יש דברים שאני מחליט בעצמי.
מעין נשר
¶
חבר הכנסת זוהר, נראה לי שיש פה איזה בלבול. מה שיש לפניך מבוסס על רשימת מקומות שאנחנו ערכנו את הנוסחה - - -
מעין נשר
¶
- - - אזור אשדוד, שלא כתוב בטבלה הזאת, אז יכול להיות שהשווי של הדירה שלו, על פי הנוסחה, יהיה אחר ממה שכתוב לך בטבלה כי הוא בכלל לא מופיע פה בטבלה. אין פה את כל הדוגמאות לכל בעלי הדירות השונים שגרים באשדוד. יש פה דוגמאות ספציפיות שעמדו בפנינו וזה מדגם מאוד גדול של דוגמאות.
רחל קופר
¶
אני אומרת, הטבלה כאן לקחה את הנתונים שיש ברמת השכונות וברמת הערים יחד עם איזה שהוא גודל, סתם אקראי, של 100 מטר כדי שיהיה לנו משהו להשוואה, שתוכלו לראות מה הנוסחה הישנה חוזה ומה הנוסחה החדשה חוזה. זהו, אחד לאחד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הבנתי. אני אגיד לכם למה אני שואל. בנוסחה הקודמת, לפחות מנתון שאני קיבלתי, הסכום לא היה ריאלי, עכשיו מה זה אומר? זה אומר שנניח את אותה הטבה שפה נלחמנו לילה שלם בוועדת כספים, לתת לאנשים שיש להם שתי דירות ב-1.150 מיליון, או אפילו 1.400 מיליון, היא לא תינתן לאף אחד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כי בעצם הסכום שהנוסחה קובעת הוא הרבה יותר גבוה ואין אף דירה שיכולה להיות שווה גם 700,000 שקל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ובעיה שנייה, שהמס שישולם על ידי האזרחים לא ישקף אמת, כי הדירה שלהם שווה פחות, אבל המס שלהם שווה יותר. אז יש שני דברים. הנוסחה הזאת, אדוני היושב ראש, רק כדי להבהיר, זה אבן דרך בחקיקה הזאת, כמה כסף אנחנו הולכים לקחת מהאזרחים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה שאני מציע זה באמת, ומה שאני מבקש, וזה גם מה שאני רוצה לברר, אני רוצה לדעת איך הנוסחה הזו משקפת באופן ממש של הדמיה, ארבע-חמש דירות, עשר דירות, להביא אותן - - - אני יודע להוציא היום, יש היום אתרים באינטרנט שבשנייה, באתר נדל"ן, עסקאות אחרונות, אתה יכול להגיע בדיוק מה היה ולראות שבאמת הסכומים שיש פה לא משקפים את הסכום האמיתי, פחותים מהסכום האמיתי. ואני לא מדבר על 20%, מצדי אחוזים בודדים - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שהנוסחה החדשה טיפה גבוהה, באחוזים מסוימים, וצריך לבדוק אותה. הבנת, אדוני היושב ראש?
היו"ר משה גפני
¶
הפסקה שתי דקות, סגן השר ביקש, אני מבקש לכבד את זה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:00 ונתחדשה בשעה 13:05.)
יוסי אלישע
¶
אבל למה שהוא יפרק חברה אם יש לה עוד דברים? ערן, זאת תשובה? נו באמת. הוא צריך לשלם 8% מס אם הוא מפרק.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להצביע על התקנות כפי שהוקראו עם השינויים, השינויים שהיו במהלך הדיונים - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הגענו להסכמה ואני רוצה לומר את ההסכמות, אני רוצה שזה יהיה כתוב בתקנות. שתי דירות שהמחיר שלהן נמוך, כלומר יש לבן אדם שלוש דירות, דירה אחת שהוא גר ועוד שתי דירות שהן פחות מ-1.150 מיליון או שהם לא נמצאים בתוך התשלום של מיסוי על דירה שלישית, יהיו זכאים. במידה שהוא מוכר את הדירה הנוספת הוא יהיה זכאי עד 15,000 שקל.
אפרת פרוקצ'יה
¶
מענק בשיעור 50% ממס השבח שבו הוא היה מחויב, כלומר זה לא 100% כמו לגבי הדירות האחרות, עד לתקרה של 15,000.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה אומר שאם אני עכשיו מכרתי דירה קטנה והשבח שבסוף אחרי הליניארי יצא לי, סתם לדוגמה, 40,000 שקל, זה אומר שאני יכול לקבל מ-20,000 שקל הנחה של 15.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע, אני רוצה לשאול שאלה. יש לי ארבע דירות, אין לי ארבע דירות, למשל יש לי ארבע דירות, מכרתי את הראשונה, קיבלתי מענק 75,000, עכשיו נכנסתי לשלוש, בתוך השלוש יש לי שתי דירות פחות מ-1.150 מיליון ואז נהייתי פטור, נכון? לפי ההתחלה יכולתי למכור שלוש דירות בלי שום בעיה, בפטור עד 75,000.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, יש לי ארבע דירות, אחרי המכירה הראשונה נכנסתי פנימה ל-1.150 מיליון אז אני זכאי רק ל-15,000 שקל. לפי התקנות הראשונות הייתי זכאי למלא.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בואי, עם כל הכבוד לך, יש לך תשובות - - -מה קרה? אפשר לתמוך באוצר, אבל לא צריך לתמוך באופן מלא.
מאיר אסולין
¶
אז תקשיב למה לא. ברגע שמכרת את הראשונה אנחנו בודקים מה קרה עם השתיים האלה. אם הן עדיין נמצאות בתקן של 1.150 מיליון אתה יצאת בכלל, אתה פטור. לא היית מקבל כלום, עכשיו אתה מקבל 15,000.
מאיר אסולין
¶
לא, כרגע 75. נשארו לך שלוש דירות, דירה אחת אתה מוציא, השתיים האחרות נמצאות ב-1.150 מיליון, יצאת מהחוק. כלומר אם תמכור אותן במצב הזה לא תקבל כלום, לא תקבל את המענק.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
את זה אני הבנתי. לא, אני רוצה שתראה לי בנוסח הקודם שאני לא מפסיד. בנוסח הקודם דובר על שלוש דירות בלי הגבלה.
מאיר אסולין
¶
המוכר היה חייב במס. זה אני מחיל את התקנות שעכשיו הקראנו. המוכר היה חייב במס, כי לא חל עליו סעיף 117(ב)(4) לחוק ביום תחילתו של חוק זה עד מועד המכירה. עכשיו אנחנו מדברים על הדירה הרביעית שלך, בכלל לא קשורה לפה, כי אתה תקבל עליה 75,000. עכשיו אני נכנס לדירה השנייה שלך שאתה רוצה למכור ואני בודק אם אתה נכנס לסעיף הזה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה קורה עם אנשים שמוכרים את הדירה לפני ה-1 במרץ ולפני שהתחלנו לחייב אותם בחוק.
מאיר אסולין
¶
בואו נתחיל את השלב הראשון, יש לנו 2017. 1 בפברואר מכרת דירת מגורים, אתה חייב לדווח לי גם על המכירה עצמה וגם על זה שאתה יוצא מחוק ריבוי דירות.
היו"ר משה גפני
¶
עכשיו, אם אני מוכר את הדירה הזאת אני צריך לשלם עליה מס? מכרתי את הדירה השלישית, יש לי שלוש דירות.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי, אני חוזר על השאלה שלך, שלוש דירות, מכרתי אותה בפברואר, דיווחתי, הכול בסדר. יש לי חיוב על זה?
ערן ניצן
¶
אתה מתאר פה איזה שהיא הסכמה, אני רק רוצה להדגיש, זה חשוב לנו. ההסכמה מאפשרת לקבל מענק גם לדירות ב-1.150 מיליון. אנחנו רואים את בעלי הדירות הללו, שהן עדיין שלוש דירות ומעלה, כקבוצה שנמצאת בפני עצמה, קבוצת המשקיעים מרובי הדירות, היא שונה מכל קבוצה אחרת. מהטעם הזה ומהעובדה שיש בעינינו השלכות חיצוניות שליליות להחזקה של מספר רב כל כך של דירות אנחנו נכונים הפטור, של ה-1.150 מיליון, לתת, משום שהרציונל של הפטור, וזו נקודה חשובה להדגיש, כשישבנו פה בוועדה בלילה, היושב ראש, והוועדה עמדה על זה שדירות זולות, דירות ב-1.150 מיליון, לא יישאו במס, לא התכוונו לפגוע ביכולת למכור את הדירות האלה, רצינו להציע את ההיצע. יחד עם זאת אנחנו מדגישים ומדגישים באופן מאוד ברור, אנחנו רואים את הקבוצה הזו כקבוצה סגורה בפני עצמה, שונה מכל קבוצה אחרת שממלאת את מטרות החוק. לכן אנחנו יכולים לקדם את הפשרה הזו עם הוועדה וחשוב לנו להדגיש את הנושא הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא ניתן להחליף דירת מגורים, במקום חמש שנים, ארבע שנים. לא נוגע לקופת הגמל. הסעיף הזה, התצהיר, המוכר מקבל תצהיר מהקונה שאין לו דירה אחרת, של משפר דיור, כל מה שמותנה בחוק. הוא מעביר את זה לפני שהוא מקבל את המענק לרשות המסים, רשות המסים, אני אומר לפרוטוקול, רשות המסים רשאית לטפל באותו אחד שהצהיר הצהרה שהיא איננה נכונה, בין בשוגג ובין במזיד, בכל הכלים העומדים לרשותה והכלים שעומדים לרשותה הם הרבה מאוד. הם יכולים לעצור את המענק, לא לתת לו אותו עד שיגמור את העניין עם הקונה שהצהיר הצהרה לא נכונה. הצהרה עם נוטריון, אמרתם.
היו"ר משה גפני
¶
אי אפשר, אין דרך אחרת. זה מה שאמרנו, אין דרך אחרת, הסעיף הזה צריך להיכתב באופן כזה הקונה ייתן תצהיר - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני חוזר על מה שאמרתי, מה שסיכמנו בחוץ. לגבי הקונה, שיהיה פה דבר מעוות, שאני מבין את החשש שלכם, אבל זה מאוד בקצה. הקונה צריך לתת תצהיר, שאו שהוא משפר דיור או שאין לו דירה אחרת, לא חשוב, מה שיש בהטבות של המס, הוא נותן תצהיר. לפי דעתי תצהיר מופיע, זאת אומרת אנחנו צריכים לנסח את זה באופן כזה - - -
ערן יעקב
¶
אני רוצה להבין, אתה מתכוון שבמעמד שהם באים הקונה ייקח את החובה שהייתה על הרוכש, בהסכם, מול רשות המסים, ייקח את החובה אליו?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, רק משפט. שבתצהיר הזה הקונה יכתוב שאם הוא לא מוכר את הדירה הוא יישא בעלות.
היו"ר משה גפני
¶
אי אפשר לעשות דבר מעוות כזה. מספיק כלים יש לכם ומדובר על מקרים מאוד מאוד בודדים שלפי דעתי כמעט לא קיימים. תמונת המצב היא שהסעיף הזה לא יהיה בתקנות, מה שיהיה זה שהקונה נותן תצהיר למוכר שאין לו דירה אחרת, או שהוא משפר דיור, מה שהוא צריך לכתוב - - -
היו"ר משה גפני
¶
בדיוק. ואז, הם, לפני שהוא לוקח את המענק, המוכר, כשהוא בא אליכם, אתם בודקים האם יש את כל המסמכים, אחד המסמכים זה התצהיר הזה.
ערן ניצן
¶
את המענק כבר נתת. עברה תקופה, יש לו 18 חודש, הוא משפר דיור, עברו 18 חודש והוא לא מכר, הוא החליט שהוא לא מוכר.
ערן ניצן
¶
אז זה מה שאמרתי, אז צריך התחייבות חוזית שהוא מתחייב, אתה רוצה שאני אחזיר לקונה, נכון? אתה רוצה שאני אחזור - - -
ערן ניצן
¶
חבר הכנסת גפני, נתת הסבר מלומד והסברת לו למה האינטרס שלנו, אם אני בצד השני, אתה לא רוצה שהדירה תעבור ממשקיע א' למשקיע ב', אתה הסברת את זה ויפה מאוד הסברת, אז אני הולך על אותו הסבר, אם אתה עכשיו לא מעגן את זה באיזה שהוא אופן ומוריד את הסעיף - - -
ערן ניצן
¶
רגע, אני רוצה להגיד לך מה המשמעות. המשמעות, שכל ההסבר שנתת נעלם, אתה יכול להעביר את זה ממשקיע א' למשקיע ב'.
ערן ניצן
¶
אז אני מציע, מה שאני אומר, צריך לשאול את העניין המשפטי, שאתה יכול לעשות את ההסכמה שהקונה לוקח על עצמו באופן חוזי ואומר 'האחריות עוברת אליי, למרות - - -
יוסי אלישע
¶
אז אני אסביר, אדוני. אם יהיה טופס לבקשת הקונה, שזה יהיה חלק ממסמכי ההסכם, יהיה טופס של רשות המסים, שלבקשת הקונה החיוב יחול עליו, זה לא על פי חקיקה, זה לבקשת הקונה, אני יכול להחתים אותו על זה. אז אם משרד המשפטים חי עם זה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אז הם רימו אותנו בנוסחה. אתם אמרתם שהנוסחה היא בקירוב למחיר, זה לא נכון. זה לא בקירוב למחיר.
היו"ר משה גפני
¶
רגע עם הנוסחה. ערן, אתה רוצה, בבקשה, לתת לנו להצביע? תורידו את הסעיף הזה ויש לכם את הכלים להתמודד. אתם יכולים להגיד לו שיהיה את מה שהוא מצהיר.
אפרת פרוקצ'יה
¶
יש לי הצעה אולי לפתור את העניין הזה. מה שאפשר לעשות, שמי שמוכר למשפר דירה יקבל את הסכום בשני תשלומים, תשלום אחד מיידי, התשלום השני ישולם לו רק כאשר הקונה מכר את הדירה. ואז הוא לא צריך להשיב שום דבר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. גפני, עם כל הכבוד, אנחנו סיכמנו את העניין. זה לא יחול על המוכר אם הוא לא - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תקשיב לי רגע. תקנו את חוק מס שבח באופן כזה שתוכלו לעשות את זה. אנחנו את זה עושים, נגמר. נגמר הסיפור.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, גמרנו. כל הזמן הוא חוזר על עצמו, מספיק כבר. זה הכול. תעשה את התיקונים שאתה צריך לעשות, אתם אלופים בלהביא לנו חוקים, אז תעשה את זה, זה הכול.
היו"ר משה גפני
¶
ערן, הוא צודק. תקנו את החוק. סעיף 5(ב) יורד. אתם תביאו הצעת חוק, אנחנו נסכים לקיים את הדיון ולאשר את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע-2017, עם כל התיקונים שנאמרו, גם במהלך הדיון וגם ההסכמות, כולל ההסכמות שדיברנו עליהן עכשיו, סעיף 5(ב) יורד, אתם יכולים להביא הצעת חוק, רוח הדברים ברורה. אתם יכולים או לפעול באמצעות המסגרת, יחד עם משרד המשפטים, אתם יכולים לעשות את זה, או להביא תיקון חקיקה. רוח הדברים, אנחנו נתמוך בתהליך כזה ואני מבקש להצביע על ה - - -
היו"ר משה גפני
¶
נדב, אני רוצה להצביע. מי בעד התקנות? ירים את ידו. מי נגד התקנות? מי נמנע? התקנות אושרו.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016, אושרו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני לא מבין, אתם אמרתם לנו בחוק שזה לפי מחירי השוק, אז מצאתם איזה נוסחה גאונית, הוא מראה לי שהמחיר הרבה יותר גבוה, מה?
היו"ר משה גפני
¶
אני אצביע על הנוסחה עכשיו ואני מודיע להם שאם אכן יש בעיה עם הנוסחה, שיביאו נוסחה אחרת. הרי הייתה נוסחה בחוק - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, רק מתקנים על הפריפריה. אם זה משפיע על כל מחירי הדיור, אז אני, במקום לשלם 1,000 שקל, אני אשלם 1,200 שקל.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לפני שאתה מסביר. אתה אמרת לי ביום הדיון, אמרת לי שהנוסחה, אתם לא רוצים להגיע לשמאויות או לדברים מהסוג הזה ולכן עשיתם את הנוסחה שמשקפת את המציאות. עכשיו אני רואה פה שהמחיר הרבה יותר גבוה ממחיר השוק. זה אומר שני דברים, זה אומר שהאנשים ישלמו יותר מס. אז מה הבאת לי? נוסחה שגורמת לנזק לאנשים.
ערן ניצן
¶
יש נוסחה בחוק, אפשר להחליט שעכשיו התיקונים זה לא לעדן אותה, לצורך העניין, היא תישאר בתוקף. כרגע היא קיימת, אנחנו רוצים לעדן אותה - - -
ערן ניצן
¶
- - - של הסוציו יהיה לא מינוס לפלוס, אלא פלוס לפלוס, כי המינוסים האלה דפקו את האירוע הזה. והדבר השני היה שככל שאתה מרוחק ופריפריאלי יותר, לא רק במרחק, אלא אתה בשכונות שהן בסוציו נמוך יותר, אתה מקבל מקדם כדי לוודא שהדירות הללו לא יהיו במחיר גבוה. כל מה שאנחנו מבקשים זה להקל, חבר הכנסת ביטן, ולשפר את הנוסחה במידת מה, בקצוות שלה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע להצביע ושהם יתחייבו שאם אכן מתברר שהטענות האלה נכונות הם יביאו נוסחה אחרת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כל הנוסחה נובעת מזה שלא רצו הליכים בירוקרטיים וכל אחד יביא שמאות וזה. הבנו את זה, הרעיון היה נכון, אבל אם הנוסחה היא בעייתית, שיתקנו את כולה. אם הוא מוסמך בצו, אז למה לתקן משהו קטן? שיבדקו את הכול ונתקן הכול.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אבל מה שמיקי זוהר הראה לי, שעל פי הנוסחה הישנה, נניח בקרית גת היה 1.100 מיליון - - - אני מדבר על ההורדות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הנוסחה החדשה היא מחיר גבוה יותר מהנוסחה הישנה. אני אתן לך דוגמאות, יש פה מקומות שהמחיר עלה, לא ירד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, באזור - - - אני לא נחשד כמי שדואג לתושבי המרכז, אבל גם להתעמר באזרחים באיזה שהוא שלב - - -
ערן ניצן
¶
אדוני היושב ראש, אפשר להציע הצעה? אנחנו באים עם תיקונים כאלה שמפחיתים באזור 7% באזורים שבהם בסוציו, זה לא רק פריפריה, וגם פריפריאלי אנחנו נכנסים לצד הבטוח כדי למנוע העלאות מחיר מהסוג הזה. אני מבקש מהיושב ראש, אנא קבלו את בקשתנו לעדן את הנוסחה, אני מתחייב, אנחנו נשב עם חברי הכנסת, גם עם חבר הכנסת זוהר וחבר הכנסת ביטן, אם צריך, נעשה סימולציות, תמיד אפשר לחזור, וואלה, יש פה זה, טאק טאק טאק, חוזרים בצו.
היו"ר משה גפני
¶
צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב). מי בעד אישור הצו? ירים את ידו. מי נגד? דוד.
היו"ר משה גפני
¶
הצו אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018) (שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), התשע"ז-2016, אושר.
שגית אפיק
¶
כי אין לכם שם. לא היה סעיף תחילה. כשהוא הצביע לא הצבעתם לבקש במענק מס שבח שזה יתחיל אחורה, אבל שיתחיל חמישה ימים אחרי - - -
היו"ר משה גפני
¶
ובתנאי שאתם בתוך שבוע מביאים אלינו נוסחה שאכן תגרום למחירי הדירות להיות מחירים ריאליים ולא מה שיש פה בנוסחה הזאת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני שמתי לב אליך, אתה מתעקש על כל נוסח שאתה מביא, נלחם עליו בלי הפסקה. שים לב, סימנו אותך.
היו"ר משה גפני
¶
שיבואו ויגידו שאין צורך. בתוך שבוע שנדע שדירה בפריפריה או במרכז הארץ, הערך שלה הוא ערך אמיתי, לא מה שיש שם.
היו"ר משה גפני
¶
מה השאלה? בלי איומים הולך פה משהו? אני מבקש שתהיה התחייבות שלכם, של משרד האוצר על כל אגפיו, כרגע המצב הוא שלפי הנוסחה הישנה ולפי הנוסחה החדשה, כפי שהראה לי מיקי זוהר, שהוא מבין בעניין הזה, הערך של הדירות הוא הרבה יותר גבוה מאשר הערך האמיתי.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אמרתי, לפי מה שהוא הראה. בסדר, מותר לי לחשוש, הוא מראה את הנתונים שלכם. לפי הנוסחה החדשה או הישנה תמונת המצב היא שיצטרכו לשלם יותר מס, פחות דירות יוכלו להיכנס לאותה מסגרת שהם פטורים מהחוק. לפי המצב הזה - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, יישבו לא מעניין אותי, הם יכולים לעמוד, הם יכולים לשבת על הגג, אני רוצה בתוך שבוע שתהיה נוסחה ברורה, שבנוסחה הזאת מה שהם אמרו היום - - -
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי, יש שתי אפשרויות, אדוני סגן השר, אפשרות אחת שיתברר, לאחר בדיקה נוספת שלהם, שאין בעיה עם הנוסחה הזאת, מה שאישרנו בסדר גמור, על דעת כולם. זאת אפשרות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אבל יש פה התחייבות שכן ייבדק. אני לא מבין, נדב, זה לא קשור לתחילה, הוא התחייב לשבת - - -
היו"ר משה גפני
¶
את זה הבנתי, הוא אומר שאי אפשר בלי זה. עכשיו אמרתי עוד דבר, בתוך שבוע לא לשבת, לשבת זה בסדר, אפשר לשבת, להגיע לאחד מהשתיים, או שיתברר לנו, חברי הוועדה, שאכן הנוסחה הזאת החדשה פותרת את הבעיה והמחירים הם מחירים כפי שבאמת זה קיים בפועל. או שאתם באים ואתם אומרים שאתם משנים את הנוסחה בגלל שזה לא יכול להימשך ככה.
אפרת פרוקצ'יה
¶
חבר הכנסת גפני, יש בעיה במה שאתה אומר מהבחינה הזאת שהחוק עצמו אומר שכל תיקון יהיה על בסיס העיקרון של ערך מקורב בהתאם למדדים הסטטיסטיים. מה שאתה משנה כאן באמירה הזאת, אתה משנה בכלל את כל הקונספט של הנוסחה ולכן בשביל זה צריך לתקן את החוק.
היו"ר משה גפני
¶
דירה בקרית גת, אם היא שווה מיליון שקל החוק שלכם הוא חוק שאפשר לקחת אותו לצפון קוריאה.
היו"ר משה גפני
¶
אם יתברר שדירה בקרית גת, השווי שלה לפי הנוסחה הוא מיליון שקל, אנחנו מתקשרים לנשיא צפון קוריאה ואנחנו אומרים לו 'קח את החוק הזה, תיישם את זה שם', פה לא ניישם את זה. תהיה מיד הצעת חוק שלנו שתשנה את הכול. עם כל הכבוד. לא מספיק החוק עצמו? עוד להתחיל להגיד שמחירי הדירות הם כאלה גבוהים? מה, אתם עושים צחוק מהציבור? מה אתם עושים עם זה? 'החוק אומר', החוק אומר? נשנה אותו. ואם עשינו חוק שהוא מטומטם, אז מה?
היו"ר משה גפני
¶
החוק יכול לדבר על מה שהוא רוצה, אנחנו פה בשביל לתקן את החוק. אם יתברר שמחירי הדירות, על פי הנוסחאות שלכם, הם מחירים גבוהים יותר מאשר בפועל אתם תהיו חייבים לתקן את זה. אם יצטרכו תיקון חקיקה, הוא ייעשה ביום אחד.
היו"ר משה גפני
¶
החוק מאושר מ-1 בינואר 2017.
תודה רבה הישיבה נעולה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:40 ונתחדשה בשעה 14:10.)
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה של ועדת הכספים. ביקשתי רביזיה, גם על הצו וגם על התקנות. מי בעד אישור הרביזיה? ירים את ידו. מי נגד? אין. נמנע אין. הרביזיה אושרה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הרביזיה אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
אני חוזר לתקנות ולצו. בשני המקרים אני מבקש שסעיף התחולה יהיה מה-1 בינואר 2017. צריך להצביע על כל אחד בנפרד.
היו"ר משה גפני
¶
על התקנות, שהתחולה תהיה מה-1 בינואר 2017. מי בעד אישור הסעיף הזה? ירים את ידו. מי נגד? אין. נמנע אין. הסעיף אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף התחולה של תקנות ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018)(מענק לחייב במס ריבוי דירות בעד מכירת דירה), התשע"ז-2016, אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בצו, התחולה אמורה להיות, אם נאשר, מה-1 בינואר 2017. מי בעד אישור סעיף התחילה מה-1 בינואר 2017? ירים את ידו. מי נגד? אין, נמנע אין. הצו אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף התחולה של צו ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018)(שינוי התוספת לפרק י"ב לחוק), התשע"ז-2016, אושר.