הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 419
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ו בטבת התשע"ז (24 בינואר 2017), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 24/01/2017
חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ח-2017, הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ו–2015
פרוטוקול
סדר-היום
1. הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ה-2015 (פ/2018/20), של חה"כ בצלאל סמוטריץ', רוברט אילטוב, יצחק וקנין, מכלוף מיקי זוהר, מרדכי יוגב, אורן אסף חזן, דוד אמסלם, נורית קורן, אלי אלאלוף, ניסן סלומינסקי, יואב קיש, יואב בן צור
2. הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ו–2015 (פ/2117/20), של חה"כ יצחק וקנין, יעקב פרי, עליזה לביא, רוברט אילטוב, נאוה בוקר, יואל חסון
בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ בצלאל יואל סמוטריץ' ודיון מחדש בסעיף 1(2)
מוזמנים
¶
משה מור יוסף - מנכ"ל, הרשות לפיתוח הנגב, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל
רן בנימין - סגן מנהל בכיר, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל
מרון כליפה - היועמ"ש, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל
עידו שלמה סופר - רפרנט תעשייה ומסחר באג"ת, משרד האוצר
תמי שאולקר - סגנית מנהל מחוז הנגב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
שירה תם - יועמ"ש, חטיבה לשמירה על הקרקע, רשות מקרקעי ישראל, משרד הבינוי והשיכון
ליאורה עופרי - עו"ד, המשרד להגנת הסביבה
מרק פורזיקי - מנהל תחום כלכלה ותעשיות קלות, משרד הכלכלה והתעשייה
אריאל צבי - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים
משה צימרמן - ממונה תכנון פיזי אזור מרכז, ת"א, משרד התיירות
ארז ירדני - מ"מ ראש מועצה רמת הנגב
אביגיל גוטליב - מנהלת תחום הזרעים, איגוד לשכות המסחר
משה ליפקה - עו"ד, חוות משק צאן, גב' רות נבו, בעלת חוות בודדים בנגב
סער פאוקר - עו"ד, המועצה האזורית רמת נגב
ירון סולומון - מנהל המחלקה להתיישבות, האיחוד החקלאי
גיתית ויסבלום - נציגת החברה להגנת הטבע, מלכ"ר
מאיר דויטש - נציג עמותת רגבים, מלכ"ר
אריק ברוכין - מרכז חוות הבודדים, בעל חוות בודדים בנגב
איל גלעד - חוות מקנה דקל, בעל חוות בודדים בנגב
דוד הר שמש - חוות הר שמש, בעל חוות בודדים בנגב
משה הר שמש - חוות הר שמש, בעל חוות בודדים בנגב
מאיר טאו - חוות הר שמש, בעל חוות בודדים בנגב
רות נבו - חוות משק צאן, בעלת חוות בודדים בנגב
אביחי נבון - בעל חוות בודדים בנגב
חובב נבון - חוות נבון, בעל חוות בודדים בנגב
תחיה קלינגר - בעלת חוות בודדים בנגב
יהושע פלג - מנכ"ל, "זרעים גדרה"
שוורץ עדי - מנהל מרחב דרום, ארגון השומר החדש
יובל בירנבאום - רכז, ארגון השומר החדש
אריאל בן חיים - ארגון השומר החדש
עמי מנור - ראש מחלקת לוגיסטיקה, חברת "הזרע", חברת "זרעים גדרה"
אריאל רומנו - מנהל פרויקטים, חברת סינג'נטה
רחל כהן - שדלן/ית (עו"ד גויסקי-קשרי מימשל, ייעוץ ושירותי חקיקה), מייצג/ת את האגודה הישראלית לתקשורת קהילתית
רות פרמינגר - שדלן/ית, מייצג/ת את משק צאן נבו
גבי אונגר - שדלן/ית
שני אטלי - פעילה, המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
1. הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ה-2015 (פ/2018/20), של חה"כ בצלאל סמוטריץ', רוברט אילטוב, יצחק וקנין, מכלוף מיקי זוהר, מרדכי יוגב, אורן אסף חזן, דוד אמסלם, נורית קורן, אלי אלאלוף, ניסן סלומינסקי, יואב קיש, יואב בן צור
2. הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ו–2015 (פ/2117/20), של חה"כ יצחק וקנין, יעקב פרי, עליזה לביא, רוברט אילטוב, נאוה בוקר, יואל חסון
בקשה לדיון מחדש מאת חה"כ בצלאל יואל סמוטריץ' ודיון מחדש בסעיף 1(2)
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכולם, היום יום שלישי פעמיים כי טוב, אני מקווה שגם הדיון הזה יהיה בטוב. גברתי מנהלת הוועדה, היועצת, רשמת, אימפריית הדוברים, חברי הכנסת, אורחים נכבדים. האם כבר לקבוע מועד חדש לדיון? כי ממילא אני מבין שכל דיון משתנה, זאת אומרת, זה לא משנה מה אנחנו מסכמים פה. חשבתי שבדיון הקודם שכיליתי את זמני – בהלכה היהודית יש בל תשחית, ועשיתם לי בל תשחית רציני בכל הנוגע לזמני, לזמן שלנו כוועדה. חשבתי שאנחנו מסיימים את הדיון, וביקשתי מכם להגיע רק לביצוע התאמות, והסתבר לי שזה סוג חדש של התאמות, קיבלתי נושא חדש.
היו"ר איתן כבל
¶
ב-28 ביוני היה דיון, כפי שכותבת לי מנהלת הוועדה, התקיימה ישיבת ועדה בהצעות החוק, הן מוזגו. אושרו סעיפים 1, ו-2, וחבר הכנסת סמוטריץ ביקש בקשה לדיון מחודש בעניין טכני. היה דיון אפילו טוב, היה דיון מעמיק, שמתי לב שהעמדות גם כן התקרבו, והעובדה ששני הצדדים לא היו מרוצים באותה מידה גם כן מצא חן בעיני, שזה חלק מהתהליך.
היו"ר איתן כבל
¶
רק מילה, אני רוצה שפרי יקשיב. מאז ועד היום, כנראה לוח הזמנים, היה זמן לאנשים לחשוב יותר מדי, ואני מקבל מהמדינה הצעת חוק אחרת לגמרי שאיננה דומה כלל.
היו"ר איתן כבל
¶
תכף אאפשר. אני לא אומר שאני מסכים לכך, אני פשוט אומר שזה לא דומה למה שסוכם, זה הכול. אני לא יודע מה דיברתם, מה לא דיברתם, זה לא היה הכיוון אותו ביקשתי. לא ביקשתי, זה לא היה רוח הדברים.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אנחנו באים לפה ממש עם ידיים נקיות. אחרי אותה ישיבה שהזכרת, ישבנו עם נציגי המינהל, הם יושבים פה, עם נציגי משרד המשפטים ביחד עם אביגדור יצחקי בחדר של בצלאל סמוטריץ, וסיכמנו סיכומים ברורים, עברנו את הסעיפים שהיו בעייתיים, סיכמנו אותם. הדבר הזה לדעתי היה צריך לבוא מזמן, יכול להיות שהיה עניין של ניסוח או דברים כאלו ואחרים, והרי זה לא איזה חוק של 200 עמודים, עמוד וחצי בקושי.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
ולא רק זה, אלא שאת חלק מהדברים כבר הקראנו פה וסיכמנו, ויש הסכמה שלהם ושלנו ביחד. ולצערי הרב, כשאתה מקבל את ההצעה כתובה אתה מקבל אותה שונה לגמרי מהסיכומים. הם טוענים שאלו הסיכומים, ואני אומר לך שאלו לא הסיכומים.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה מבין למה אסור להשאיר דברים לפרשנות? כל הזמן אנחנו פה מתעקשים, כי כל אחד נוסע עם הפרשנות שלו.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני חושב שאפשר להקריא את הדברים ולהבהיר את ההבהרות לגבי הסעיפים, הם לא דברים שתלושים מהמציאות. אנחנו במצב שמה שהם מציעים היום בהצעת החוק יותר גרוע אפילו ממה שאנחנו הבאנו, ככה אני יכול להגדיר את זה. המצב פה אפילו יותר גרוע.
היו"ר איתן כבל
¶
יכול להיות שזה מה שהמדינה רוצה, אז תימשכו, תגידו שאתם מתנגדים לחוק. יש לנו לוח זמנים כל כך צפוף, באמת, אני לא אומר את זה בציניות, שהמדינה תקום, תגיד: אנחנו מתנגדים לחוק, כל העניין היה סיבוב שעשינו פה על ח"כים, אנחנו כבר לא צריכים את האצבע של סמוטריץ, יש לנו רוב. אבל פה כשאנחנו מתנהלים התנהלות מקצועית אני מוצא את עצמי במצב מאוד מביך.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אני אוסיף עוד מילה אחת. מי שזוכר בפתיחה של הישיבה הקודמת אמרתי שלא צריך את החוק שלנו לו היו מיישמים את החוק כפי שצריך. הרי החוק הזה כבר חוקק על-ידי ישראל חסון, ואני ביחד אתו חתומים על החוק הקודם. וכשהבאנו אותו לפה, לצערי הרב, לו היו מיישמים אותו בלשון הרצון של המחוקק לא היינו מגיעים לחקיקה הזאת. לא צריך אותה, אני לא צריך חוק, אמרתי את זה לחבר'ה ממשרד המשפטים וגם למינהל. לא צריך אותו.
אבל כשמערימים בעיות וקשיים והדברים לא מגיעים לפתרון, והאנשים האלו נזרקים ממקום למקום, וזה לא מביא לשום פתרון, לא נותרה ברירה בידינו, אלא לתקן את אותה חקיקה קודמת על מנת להביא את הפתרון הזה לסוף שלו. ולצערי הרב, אנחנו מסתובבים סביב עצמנו. אני רואה שלא רק שלא הולכים קדימה, אפילו חוזרים אחורה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא רוצה לבזבז זמן על הקדמות, אני רוצה שנתקדם. אני רק רוצה לומר שלא זו בלבד שהמערכת לא, איך נקרא לזה, עשתה צעדים בונה אמון – הרי מצופה היה שבחצי שנה שעברה מאז הדיון הקודם לדיון עכשיו לפחות נראה שהמערכת מבינה את הרוח שלנו המחוקקים, מבינה שאנחנו רוצים ללכת לקראת החוות ואנחנו רוצים להסדיר אותם, ולא מוכנים לתת להם בפרשנות לסרס את החוק, אז לפחות מה שהם עושים היום הם קצת יראו רצון טוב – הם עושים את ההפך.
הם היום מטילים עוד – עכשיו יש דרישה להפקדת ערבויות מטורפות. חוות שכבר עברו את שבעת מדוברי הגיהינום והחליטו שמאשרים אותם ב"דרך היין", עכשיו פתאום המינהל ממציאה, הרשות שמה המצאה חדשה, דורשים סכומים מטורפים של ערבויות לפינוי במקרה ו-. אז עכשיו עוד תירוץ למה – בקיצור, הם יטילו כל מכשול אפשרי מבחינתם על החוות.
ופה אני אומר לך, אדוני היושב-ראש, לצערי, גם אחרי שנביא את החוק הזה, וגם אחרי שנכתוב פה את הכול, הם יעשו ככה עם האגודל, הם למדו בישיבה כמוך, הם יודעים לעשות ככה עם האגודל ויחפשו עוד, עכשיו זה יהיה ערבויות, מחר בבוקר זה יהיה, אני לא יודע אפילו איזה, הם יותר יצירתיים ממני ברעיונות. אני מבקש שנתקדם, בוא נקרא את החוק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הם יותר ממני. אנחנו לא נשאיר שום חריץ לשיקול דעת, כיוון שהם הוכיחו שהם מנצלים את שיקול הדעת הזה כדי לסכל את כוונת המחוקק.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
בשלושה משפטים. בדיון הקודם, זה שאמרת שהיה ב-28 ביוני, אישרנו את סעיף 1 פסקה (2), פשוט רשמתי לעצמי, ונאמר בסוף הדיון הקודם שישבו הצדדים ויגיעו להסכמה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
הייתה גם הצבעה טרומית ואמרו שהממשלה תומכת בהצעת החוק כפוף להסכמת המשרדים המקצועיים. ואני מבין שמה שקרה עכשיו זו איזו נסיגה או חזרה ברוב הסעיפים שאני רואה, אבל יכול להיות שהם לא כולם, נוגעים להסכמות או לאי הסכמות עם המינהל. ומה שקורה לחוות הבודדים שמריצים אותם השכם והערב לפני 2010, אחרי 2010. אני חושב שבעצם העובדה שישנן חוות בודדים והמדינה – הרי אף צד לא יצא באיזשהו מקום וכל תאוותו בידו.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
לא צריך. ואנחנו צריכים באיזשהו מקום למצוא את הפשרה ולגמור את הסוגיה הזאת. אני לא חושב שהיא עד כדי כך מסובכת שאי-אפשר לגמור אותה. צריך בסופו של דבר הכרעה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
כן, אני מציע שבאיזשהו מקום נקבל את ההכרעה, כי ההצעה בסך הכול מבורכת ובאה להסדיר סוגיה חשובה, ובסך הכול אפשר להכריע וצריך להכריע. השאלה אם משרדי הממשלה הרלוונטיים יהיו באמת גמישים מספיק.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אנחנו מציינים היום את יום הנגב בצלם של האירועים המאוד מאוד הקשים שהתרחשו בנגב לפני כמה ימים. וגם כשאנחנו באים לדון בחוק הרשות לפיתוח הנגב, אני חייב לומר בפתיחת הדיון הזה כמי שמאוד מאוד רוצה בפיתוחו של הנגב, רוצה בקידומו של הנגב, בעתידו של הנגב לטובת כל התושבים והאנשים שחיים בנגב, כשבמרכז החדר הזה, אדוני היושב-ראש, נמצא פיל מאוד מאוד גדול, ואי-אפשר לדבר על שום דבר בחדר הזה בלי להתייחס לפיל שנמצא במרכז החדר.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
חבר הכנסת סמוטריץ תמיד יודע להתעלם מפילים שקיימים במרכזי חדרים, וגם להתעלם מפילים שנמצאים בשולי החדר. הפיל שנמצא במרכז החדר, אדוני היושב-ראש, זה הציבור הערבי הבדואי שנמצא בנגב. אני מסתכל בחוק הזה ואני מנתח אותו, ואני רואה בחוק הזה באמת הרבה מאוד יצירתיות ומנגנונים שנועדו לקדם מיזמים כאלה או אחרים שהמדינה חפצה ביקרם. ואני שואל את עצמי מה קורה עם 200,000 תושבים ערבים בדואים בנגב שגם הם חיים שם, גם הם היו רוצים מיזמים חקלאיים תיירותיים משולבים או אפילו לא מיזמים חקלאיים תיירותיים משולבים, הם בסך הכול היו רוצים להמשיך ולגור בכפרים שהם קיימים בהם, ולהסדיר את הכפרים האלה ושיהיו בהם תשתיות, ויהיו בהם תוכניות מתאר מסודרות, ואפשר יהיה לבנות לפי החוק, דברים אלמנטריים.
אדוני היושב-ראש, אני לא יכול בדיון הזה שלא להתייחס לסיפור האיום והנורא, שאני מכיר אותו היכרות מאוד מאוד קרובה, של אום אל-חיראן. אום אל-חיראן זה כפר קטן של סדר גודל בין 300 ל-400 נפשות. מי שלא היה כאן מהמשתתפים בדיון בכפר הזה, אני מציע לבקר שם. הכפר הזה הוקם על-ידי תושביו שפונו על-ידי המדינה מהקרקעות המקוריות שלהם שנמצאות באזור שובל. הם גורשו מאזור שובל בשנות החמישים ופונו לאזור של אום אל-חיראן. באום אל-חיראן הם מקיימים כפר, והכפר הזה בשלב מסוים, אפילו בשנת 2010 כבר היה על סף הכרה, ורשויות התכנון במדינת ישראל רצו להכיר בכפר הזה. אגב, אני אומר, אם היו מכירים בכפר הזה לא היה נגרם שום נזק, לא סביבתי, לא תכנוני, לא חברתי ולא כלכלי. מסביב לכפר הזה במרחק של קילומטרים אין יישובים, ואין שום מניעה לקיים את היישוב הזה.
המדינה החליטה אחרת. החליטה להקים במקום הזה יישוב קהילתי חדש בשם חירן, ובמסגרת הקמת היישוב הזה אמרו לתושבים של אום אל-חיראן: אתם צריכים להתפנות. הסיפור הזה, אגב, הגיע לבתי-משפט, עבר ערכאות, אני רק רוצה שהדברים יהיו מדויקים ועל השולחן. בית-המשפט העליון מעולם לא החליט שצריך לפנות את אום אל-חיראן. בית-המשפט העליון קבע בפסק-דין של רוב, שניים נגד אחד, שתושבי אום אל-חיראן אינם פולשים במקום הזה, אלא הם ברי רשות. וכברי רשות למדינה יש את הזכות להחליט גם לפנות אותם, כי היא זאת שנתנה את הרשות.
תושבי אום אל-חיראן, אגב, אמרו
¶
אנחנו מוכנים להתפנות. הם אמרו: אנחנו מוכנים לפנות את כפרנו, אנחנו מבינים שהמדינה רוצה להקים במקום הזה יישוב חדש בשם חירן, ולנו אין מקום במקום הזה. אגב, יש פסק-דין חשוב של השופטת דפנה ברק ארז בדעת מיעוט שאומרת שאם רוצים להקים יישוב קהילתי בשם חירן אין שום מניעה שבמקום הזה יגורו ביחד בשתי שכונות גם התושבים מהגרעין הקהילתי חירן, וגם התושבים המקוריים של אום אל-חיראן, אין שום בעיה. תושבי הכפר, אגב, קיבלו את ההסדר הזה מאוד בברכה, ואמרו: מצוין, יבואו שכנים חדשים, אולי בזכותם יהיו לנו תשתיות, יהיו לנו כבישים, תהיה לנו פה הכרה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני מתכנס לסיום. המדינה אמרה לא, אתם בדואים, ובדואים, כמו שהמדינה תמיד אומרת, הם אנשים שאינם מתאימים לחיי הכפר. הבדואיים, מעצם טיבם, ההיסטוריה שלהם והמסורת שלהם הם אנשים אורבניים, ולכן מתאים להם לחיות בעיר. וגם המדינה החליטה באיזה עיר הם צריכים לגור, בעיר חורה. לא מיזמים חקלאיים, לא מיזמים תיירותיים, לא מיזמים משולבים, בדואים אנשי עיר, למה שלא יגורו בחורה? רצו להעביר אותם לחורה. אומר ראש עיריית חורה: אין לי מקום, יש לי תושבי מקום שצריכים את המגרשים האלה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אחרי שמסתבר שאין להם מקום בעיר חורה, התושבים בעזרת חברי כנסת מהרשימה המשותפת – ואני רוצה לציין כאן בבית הזה את תרומתם ואת התגייסותם, חבר הכנסת איימן עודה, חבר הכנסת טלב אבו עראר – הקדישו שעות רבות והגיעו למתווה מוסכם בין התושבים של אום אל-חיראן לבין המדינה, שעל-פיו התושבים היו מוכנים להתפנות מהמקום, לפנות את בתיהם, לעזוב אותם ולעבור למתחם זמני צמוד לעיר חורה. ובעתיד, בעוד שלוש שנים לעבור למתחם קבע, גם הוא צמוד, אגב, לעיר חורה.
ואני תמה איך קרה שאחרי שכל ההתקדמות הזאת נעשתה מישהו קיבל החלטה בדם קר להיכנס למקום הזה בכוח ולפנות את האנשים האלה באמת עם עוצמה בלתי רגילה. ואני שואל את עצמי למה היה צריך את כל המהלך הזה? הרי האנשים כבר הסכימו להתפנות, הסכימו להתפנות ברצון, למה צריך היה לבצע מהלך כזה כוחני?
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
משפטי סיום, ברשותך, אדוני היושב-ראש. אני אומר שלנגב יש עתיד אחד ויחיד, והעתיד הזה שכל האנשים שחיים שם, גם אלה שכבר נמצאים בנגב וגם אלה שרוצים לבוא ולהצטרף לנגב, כולם צריכים לחיות אחד בצד השני. כל התפיסה שאומרת שאנחנו צריכים לנהל את הנגב כאזור מלחמה, שהמדינה צריכה להילחם נגד אזרחים שלה, האזרחים הערבים, לדחוק אותם, לסלק אותם, לגרש אותם, לנשל אותך, ליישב אותם מחדש במקומות שלא מקובלים עליהם, כל התפיסה הזו פועלת לא רק נגד האזרחים הערבים הבדואים בנגב, אלא נגד העתיד של הנגב. תודה רבה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אני אמשיך גם את דבריו של חברי דב חנין. כשמדברים על קרקע מדינה, והחוק הזה גם בא לדבר על קרקע מדינה בגדול, כי אתה צריך את המינהל וצריך את כל מה שמסביב שם. אבל לפי ההבנה שלי, תתקנו אותי אם אני טועה, מה זה אדמת מדינה? זה האדמה של האזרחים שמנוהלת על-ידי הממשלה וזרועותיה, זה מה שנקרא אדמת מדינה. אדמת מדינה זה לא משהו דמיוני. האדמה היא של האזרחים בניהול של המדינה וזרועותיה.
עד היום אני גם יודע שהבדואים הם אזרחים. אז כשמדברים על אדמת מדינה זו גם אדמה שלהם, אפילו אם היא לא רשומה בטאבו. אז את הדבר הזה צריך גם להפנים כל מי שבא אפילו לחוקק או לשבת מול השולחן הזה, מסביב לשולחן הזה או לשבת בממשלה.
כשאנחנו מתחילים מאום אל-חיראן, באום אל-חיראן היה רצח של מורה. ואם מישהו ידבר לי על גרסאות, דרס, לא דרס, הוא דימם בין 20 דקות לחצי שעה בלי שהוא מקבל אפילו עזרה. תטפל בו ותביא אותו למשפט, ואז יתבררו דברים, אבל זה רצח בדם קר. ולא רק זה, לא ראיתי מדינה בעולם שאימא צריכה לחכות שישה ימים ולהגיע לעתירה לבית-המשפט הגבוה לצדק כדי לקבל אישור לקבור את הבן שלה. זה רק במדינת ישראל בממשלה הזו הגזענית.
לעניין. הממשלה שבאה לאום אל-חיראן וזרועותיה שבאו לא באו בידיים נקיות למשא-ומתן, כי לא יכול להיות שמשא-ומתן מתפוצץ באום אל-חיראן בחצות, ובארבע לפנות בוקר כבר יש יותר מ-500 אנשי ביטחון ודחפורים. כדי להכין פעולה כזו זה לא לוקח שעתיים, כי צריך לאסוף אותם ולהביא אותם. אז הם באו כדי לפוצץ וכדי להרוס וכדי להרוג. אני מעלה את הנקודה הזו, ואני היום בדרך עכשיו מדברים עם אישה מעפרה, אתה יודע מה היא אומרת על צווי ההריסה שהם מקבלים? זה משחק מינהלי. ואני מצטט אותה: משחק מינהלי. כשבאים לאדמה כבושה ומוציאים צו הריסה זה משחק מינהלי.
לכן, אם אנחנו מדברים על חוות בודדים, חוות הבודדים האלה הם גדולים בשטחם, כל חווה גדולה יותר מכפר אחד קיים שאומרים שהוא לא מוכר. הדרך הנכונה היא לבוא ולהפריד בין הדיון על הבעלות לבין הדיון על ההסדרה של אותם יישובים ומתן זכויות ומתן שירותים. לכן, אי-אפשר לבוא לאנשים שהם באותה מידה – אם נדבר על הערבים שבנו ללא היתר, ברוב החוות של הבודדים האלה הם באותו מצב, הם בנויים ללא חוק ובאים עכשיו להסדיר אותם – וצריך לכרוך אותם ביחד, אחרת אנחנו נתנגד לחוק הזה מהטעם הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. תודה, יקירי. שוב נתתי לכם להרחיב. אנחנו נכנסים חזרה לתוך ההתנהלות של החוק. לפני שאנחנו חוזרים אל תוך ההקראה אני רוצה לשמוע את הדברים, לומר את הכיוון שלי בחוק הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תראו, החוק הזה יעבור, אלא אם כן הממשלה תודיע לי שהיא מתנגדת לחוק ועומדת על רגליה האחוריות והיא רוצה למשוך, תבוא בדברים עם המחוקקים ותמשוך אותו. הם חלק מהקואליציה, הממשלה עובדת אצל הקואליציה.
היו"ר איתן כבל
¶
עזוב, אני אומר את הדברים, בצלאל, אני יודע שזה לא יקרה, שהדברים ייאמרו בצורה הברורה. אני מכיר את הנושא הזה, תאמינו לי, יותר מכל אחד אחר, איך אומרים עוד שנים לאחור בסוף שנות השמונים, והייתה לי הזכות באמת להגדיר פעם ראשונה, ליפקה, גם עם הסגן שהיה לך.
היו"ר איתן כבל
¶
גם עם אלי בבאי הובלתי את ההסדרה של מה שנקרא התיישבות בודדים. מבלי להיכנס למור"ק, אם אנחנו עושים קפיצת מדרגה, כמו כל דבר, לצערנו, חולף הזמן, אתה נדרש להסדרה מחדש כי הממשלה מתרשלת בעבודתה, לא עושה את העבודה שלה בזמן, אחר כך היא יורה, אחר כך בוכה. אז אני לא רוצה להרחיב בעניין הזה.
אמרתי שמבחינתי צריך למצוא את נקודת האיזון. המינהל והמדינה תפקידם להשגיח על קרקעות המדינה. ובעצם, מה שקורה כאן זו פעולה של התרשלות רבת שנים של המינהל, ולא רק בעניינים האלה. מה שאני מבקש, זה לא יעזור, אני מתכוון לתת מענה. הדיון הזה שאתה, נציג המינהל, התרחקת עכשיו קצת יותר מהפעם הקודמת.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אני מתנצל. אתה ממשרד המשפטים, נכון, התבלבלתי. אבל עבדתם בשיתוף פעולה לא רע אז, אני זוכר. בסדר, לפעמים יש דברים שבהם אתם מתואמים.
היו"ר איתן כבל
¶
זה בסדר גמור. זה לא יעזור, הדבר היחיד שאני אגרום לכם, שתחזרו הביתה ותבקשו למשוך את זה חזרה, אנחנו נמצא את נקודות האיזון. אני לא מתכוון לקיים דיון חוזר על כל מה שקיימנו בפעם הקודמת. אני לא מתכוון. וכל תיקון שיובא עכשיו אני אומר את דעתי, אנחנו נצביע עליו, זה הכול. בבקשה.
שירה תם
¶
באמת בעקבות הדיון הקודם ישבנו בכמה ישיבות, ניסינו להגיע לנוסח מתואם. אנחנו גם חושבים שצריכים להגיע לאיזשהו הסדר שימצא פתרון לנושא, ולכן היה חשוב לנו לשבת ולתאם את הנוסח, וזה מה שעשינו, שלחנו ניסוח בהתאם. אחר כך צצו כל מיני סעיפים שלא עלו, לפחות לא בדיונים אתנו, שאני מבינה שחלק מהרקע שלהם זה בעניין ערבות. אני רוצה לציין שסכום הערבות זה 30,000 שקל.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, גברתי, לא נעים לי, אל תגרמי לי להוציא אותך. אם את לא מבינה את כללי המשחק, פה אלו כללי המשחק שאני קובע, אז בבקשה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להתקדם, לא באתי להתנגח, לא אתך, לא אתם, ולא עם חברי הכנסת. על העניינים האלה כבר נדבר בתוך הסעיף. אני רק רוצה לדעת מבחינתך, את אומרת שמנקודת המבט שלך כל מה שהבאתם הבאתם ברוח הדברים, לשיטתכם, שהיו בדיון.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
אז מי העלה את הדברים שלשמם התכנסנו? אם אתם עומדים מאחורי הסיכום שהיה אחרי הישיבה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
הרי יש פרוטוקול. סליחה, יקירי, זה לא תקופת מזוזואיקון תחתון וזה לא מיקרופישים של האוניברסיטה העברית, זה היה אתמול, כמו שאומרים הגששים.
היו"ר איתן כבל
¶
זה מצולם, אפשר לדעת מי שרוצה, לקרוא את הדברים, את רוח הדברים, האם השיח ביניכם בפגישה היה ברוח א' או בפרשנות ב'. אילו הייתי יודע את זה מבעוד מועד הייתי הולך ומתיישב, כמו שאני עושה מעת לעת, כמו שפרי מת על זה ועושה את זה תמיד, ומכין את עצמו בצורה מסודרת, והיינו יכולים לדעת איפה אנחנו עומדים. אבל, בבקשה, בואו נתחיל את ההקראה, ונראה במה דברים אמורים.
היו"ר איתן כבל
¶
איזה מהם אני צריך להקריא? שלא חס וחלילה מישהו ייעלב מזה שנתתי לו להקריא.
"חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע–2010
תיקון סעיף 1
1.
בחוק הרשות לפיתוח הנגב, התשנ"ב–1991 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1"
זה לא זה?
היו"ר איתן כבל
¶
אני מקריא.
"הצעת חוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) (תיקון), התשע"ו–2015
תיקון סעיף 5
1.
בחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע–2010 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 5 –
(1) "
היו"ר איתן כבל
¶
(1) מחוק.
"
(2) בסעיף קטן (ב) אחרי "במקרקעין" יבוא "לרבות החזקה כאמור מטעם הזכאי לפי החוזה או בהעברת זכויות";
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(ב)(1) רשות מקרקעי ישראל לא תציב שום תנאי נוסף מעבר לאמור בחוק זה."
אביטל סומפולינסקי
¶
הסעיף אושר בפעם הקודמת בנוסח עם המילים "אחרי "מיזם חקלאי" יבוא "מיזם תיירותי" ואחרי "להקניית זכויות" יבוא "חכירה לדורות"".
אריאל צבי
¶
הסעיף שנוסף, שאדוני הקריא, מתייחס לסיטואציה שנתקלנו בה בעבודה של הוועדה הבין-משרדית לגבי חלק מהחוות של הנגב הצפוני, והוא נועד לפתור את הבעיה שהייתה להם, ולאפשר להחיל עליהם את ההסדר שבחוק. היו מקרים שבהם החוזה המקורי לגבי המיזם נחתם עם רשות מקרקעי ישראל, אבל הזכויות פשוט עברו למישהו אחר שלא בהסכמת רשות מקרקעי ישראל. במקרה הזה לפי הנוסח הקיים בחוק המבקש הוא לא בעל הזכויות והוא לא מחזיק, ולכן התיקון הזה נועד להבהיר שגם מי שקיבל את הזכויות ממי שחתם על החוזה מול רשות מקרקעי ישראל יוכל לבקש שיחול עליו ההסדר שבחוק.
שירה תם
¶
לגבי החזקה מטעם הזכאי זה תואם אתנו, וכפי שאריאל הסביר, זה באמת כדי להכניס גם את מי שהחזיק מטעם הזכאי. ההוספה של העברת זכויות, לנו לא ברור מאיפה היא נובעת. אנחנו חושבים שזו יכולה להיות הוספה מטעה בגלל שאין כאן באמת העברת זכויות. אין כאן איזושהי העברה שאושרה על-ידי רשויות המס, ולכן לא ברור לנו מדוע נוסף העברת זכויות, לדעתנו זה מטעה וצריך למחוק את זה.
עוד דבר נוסף, הקראת כבר את סעיף (ב)(1) לגבי התניית תנאים נוספים. לגבי הסעיף הזה אנחנו לא מכירים אח ורע כזה בשום חוק, בשום תקנה, שיש איזושהי הוראה שקובעת שרשות מינהלית שמנהלת את הקרקע, שחותמת חוזים לא תוכל להתנות אף תנאים. ברור לנו שזה על רקע הערבות, מה שניסיתי להגיד קודם, של ה-30,000 שקל, הערבות לפינוי שזה תנאי שהייתה עליו קצת תרעומת, ואני יכולה להסביר מאיפה הוא הגיע. אבל בטח לא להכניס סעיף בחקיקה ראשית שמתנה בצורה כזאת.
אריאל צבי
¶
אפשר להוסיף רק שבנוסח הזה בעצם לכאורה רשות מקרקעי ישראל לא תוכל לחתום על חוזים או להתנות תנאים בחוזים, ואת כל החוזה בעצם יצטרכו לכאורה להכניס לתוך ההסדר פה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ראשית, לגבי התוספת של העברת זכויות. יש לנו בעל זכויות אחד שקיבל את הזכויות לפני 30 שנה או 40 שנה. אחר כך, מאחר שהמדינה באיזשהו שלב התכחשה לזכויות האלה ולחוות האלה אז אי-אפשר היה להעביר את הזכויות. נניח, בן-אדם נפטר, אללה ירחמו, קורה, אשתו אלמנה, אין לה מה לעשות עם החווה, מכרה את החווה למישהו אחר. המישהו האחר הזה לא יכול היה לבוא למינהל, הוא הלך, הוא ניסה לעשות העברת זכויות מסודרת, אבל המינהל אמר לו: את החווה הולכים לפנות. לא נותנים לו. או שאנחנו משאירים את האלמנה עם לא להקיא ולא לבלוע, אז האלמנה מכרה. אני רוצה להגן גם על אותו אדם שמכרו לו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ברור. לכן כתבנו או בהחזקה מטעם הזכאי. מטעם הזכאי זו לא העברת זכויות. מטעם הזכאי זה אומר שהזכאי נשאר בעל הזכויות, והוא שולח מישהו מטעמו. זה יכול להיות מקרה אחד.
מקרה שני זה שהייתה העברת זכויות. אני לא מכיר אף פעם שמס הכנסה – מס הכנסה לא קובע אם עברו זכויות או לא.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אמרת שרשויות המס לא הכירו. גם מיסוי מקרקעין לא קובע אם עברו זכויות או לא, עם כל הכבוד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה גם לא מעניין אותי. מיסוי מקרקעין לא קובע אם הייתה העברת זכויות או לא.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אחרי שהורידו מפה את המיזם החקלאי ואת המיזם התיירותי זה הופך להיות מקום לשבת בו, לגור בו. לכן, אני רוצה שנכניס בתוך הסעיף הזה גם את מי שמתיישב בשטח עשר שנים ומעלה, מגיעות לו הזכויות ואז יחתמו אתו את החוזה, וזה בדיוק הסעיף לכפרים הבלתי מוכרים. ואני אומר את זה במפורש שצריך להכניס אותם לפה, כי זה מתבטל.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא מיזם חקלאי ולא מיזם תיירותי, זה הופך להיות הסדרה בסגנון עמונה או השטחים האחרים. זה הסגנון.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אין בעיה. חברים, בואו לא נחסום שור בדישו, ירצה אחר כך להגיש הסתייגות, אין בעיה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
לא נחסום, אבל אי-אפשר על גב החוק הזה או ההסדרה בנושא הזה לפתור את בעיית התיישבות הבדואים בנגב, עם כל הכבוד.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
החוק הזה מחטיא את המטרה שממנה התחיל. כשאתה מבטל את המיזם החקלאי, מבטל את התיירותי, אתה עושה חוק חדש. אתה בא עם חוק חדש, אתה בא עם חוק הסדרה אחר, זה בדיוק מה שעושים פה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להבהיר נקודה אחת גם לפרוטוקול ולנו. זה לא בעת הזו כשהגענו אנחנו גם מתקנים את א', ב', ג', ד'. אני אתך בעניין של הבדואים, כתבתי במו ידי, לא בהקלדה, את ההצעה שהממשלה אישרה הקמת יישובים חדשים, הקמת מיזמים עבור הבדואים. המדינה, לצערי, לא לקחה את זה. לא רוצה להרחיב את זה. הצעת החוק הזו היא מאוד ממוקדת, היא באה להגדיר הגדרות.
היו"ר איתן כבל
¶
אם אדוני חושב שצריך – ואני מסכים אתך ואני אתך בעניין של הסדרת המקרקעין. ודרך אגב, המדינה, את מה שהיה אפשר לעשות בשנת 1992, 1993 כשאני הייתי שם - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - אני אמרתי להם, זה לא הולך להיות יותר קל, זה רק יהיה יותר גרוע, כי ממילא לא תעשו כלום, אפרופו מינהל מקרקעי ישראל והגופים האחרים. אבל מה שאפשר לדחות למחרתיים נדחה לעוד שנתיים, אחר כך ל-20 שנה.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן אני מבין את מה שאתה אומר, מותר לך להגיש איזו הסתייגות שאתה רוצה, אבל אני לא הולך אתך במקרה הזה על הנתיב. גברתי.
אביטל סומפולינסקי
¶
אני רק רוצה להבהיר שהנוסח במקור לא ביקש להוסיף מיזם חקלאי, אלא הוא ביקש להוסיף בנוסף את ההסתכלות אחורה, מה היה לך, האם היה לך מיזם חקלאי - -
אביטל סומפולינסקי
¶
- - או מיזם חקלאי-תיירותי משולב. באו חברי הכנסת בהצעה המקורית, ואמרו: בואו לא נצמצם את עצמנו רק לחקלאי או לחקלאי-תיירותי, בואו נוסיף אופציה שלישית של מיזם תיירותי. אמרה המדינה בדיון הקודם שהיא מתנגדת לאפשרות הזאת.
אביטל סומפולינסקי
¶
והיא עומדת על זה שבמקור עשית משהו שמשולב עם חקלאות, וחברי הכנסת כנראה קיבלו את עמדת - - -
אביטל סומפולינסקי
¶
מהטרמינולוגיה של תיקון חוק אנחנו שמים את המילה "אחרי מיזם חקלאי" כדי להגיד מה מגיע אחר כך. אם אנחנו מורידים את מה שמגיע אחר כך, אז כבר לא צריך גם את המילים "אחרי מיזם חקלאי". אבל בחוק עכשיו, אם הנוסח הזה יתקבל, בחוק יישארו גם המילים "מיזם חקלאי" וגם המילים "מיזם חקלאי-תיירותי משולב".
סער פאוקר
¶
בהחלט. אני רוצה להתייחס במשפט אחד לנושא של הערבות שדובר עליה. אנחנו מייצגים את מועצה אזורית רמת נגב. ברמת נגב יש את מה שנקרא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. חברים, אני רוצה שנתמקד. לכל סעיף יש את העניין בו אנחנו מבקשים לטפל, אז בואו נלך צעד צעד.
משה ליפקה
¶
פשוט עסקתי בזה הרבה שנים, לא זאת הנקודה. הנקודה היא שאני רוצה פשוט את הקונטקסט של הדברים. אחרי הדיון בפעם הקודמת התבקשנו לנסות, חבר הכנסת וקנין וחבר הכנסת סמוטריץ קיימו פגישות, ובסופו של דבר הייתה פגישה של היועצים המשפטיים, והגענו לנוסח מוסכם על דעתנו ועל דעת חברי הכנסת וקנין וסמוטריץ, ובתוכו נכללו המילים "מיזם תיירותי". מפני שיש מיזם תיירותי ויש מיזם חקלאי ויש מיזם משולב, ולא רצינו לגרום לזה שהפרשנות תהיה כזאת שזה לא היה בדיוק כך.
יש לנו ניסיון, סליחה שאני אומר, מר, כי יש חוק, כמו שאמר חבר הכנסת וקנין, ולמעשה אנחנו נמצאים פה מפני – אני אגיד בעדינות, אמרנו את זה בבג"ץ – סיכלו רשויות המדינה את קיום החוק. לכן, עושים עוד תיקון בחוק. ולכן, כדי שהדבר הזה לא יקרה, ויש גם מיזם תיירותי ויש גם מיזם תיירותי משולב ויש גם מיזם חקלאי, הכנסנו את המילים האלה. וזה הוגש – אני לא יודע באיזה צורה זה הוגש, כי יש איזה חמש-שש טיוטות. אני מדבר עכשיו על הטיוטה שהוגשה לאחר הדיון.
היו"ר איתן כבל
¶
זה בסדר, אני מצטער שאני מחזיר את כולם לתוך הסעיף. הנקודה המרכזית שאני מבקש בה לקבל את ההחלטה נוגעת למשפט - - -
היו"ר איתן כבל
¶
או בהעברת זכויות. אומרת נציגת המינהל: אין דבר כזה, מה, אתה לא יכול להעביר זכויות כשאין לך זכויות. נכון? בשורה התחתונה זו הפרשנות.
אביטל סומפולינסקי
¶
היא אומרת עוד משפט, היא גם אומרת שאת ההחזקה מטעם אפשר יהיה לפרש בשורה רחבה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
גב' תם, הבנתי. אני רוצה לומר לך איפה הבעיה שלי. ממשלה מתרשלת – עזבי, נניח הם פלשו, לא באתי עכשיו להגן על אף אחד. בימי חיי פיניתי מספיק פולשים במגזר היהודי, לא נלך עכשיו למקומות הקלים, בדואים, ערבים שזה קל שם. אני מדבר במגזר היהודי, וזה לא עסק קל גם אם הפולש לא עשה את זה בידיים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה מוכן, סמוטריץ, היתרון של שנינו שאנחנו מדברים אחד אל השני בגובה העיניים גם כשאנחנו יושבים, אז אל תפריע לי. אחד, אין דבר כזה, אם אתה מנהל אתו משא-ומתן זה על בסיס משהו. אם לא, כבר מזמן הוא היה מפונה. אם לא, כבר בית-המשפט היה שולח אותו הביתה.
אתה לא יכול להגיד לי
¶
אחרי שאדם יושב – זה אחד הדברים שהכי מטריפים אותי במערכת היחסים בין המימשל לבין הציבור. גם אם בן-אדם בא בהתחלה, נזכרים אחרי כמה שנים, כשהוא כבר התפתח, כבר בנה, כבר ילד ילדים, כבר התרחב, ואז אומרים לו: אוקיי, צא.
גב' תם אחר כך חוזרים למשרד ומבינים איך שאתם רוצים, כי אתם לא מקשיבים למה שאני אומר, ברשותכם.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה פתרון. אין דבר כזה, את יכולה להכניס אותי לתוך מסגרת. אין דבר כזה שתגידו לי על בן-אדם שאתם מתנהלים מולו כבר שנים, מה אני עושה? אני בן-אדם שצריך לחיות, אני חי שם, אני מגדל, אני אפילו משווק, משלם מס הכנסה. מע"מ אם אני לא אבוא ייתן לי בראש, יכניסו אותי בכלל לכלא כמו עם אל קפונה על מסים, בכלל לא על רמ"י.
היו"ר איתן כבל
¶
מותר לך, אתה מתנהל לגמרי, מחברים לך מים, גובים ממך מים, המועצה האזורית גובה ארנונה, היא אוספת לך זבל, אתה מתלונן, אתה מצביע לרשות המקומית. ופתאום במה שקשור להסדרה אומרים לך לך תחפש את החברים שלך.
מה כל העניין פה? העניין הוא שבסופו של דבר כמו שהטענה כלפיהם שהם עשו את המעשה הלא נכון, אתם גם התרשלתם. אז בהתרשלות הזו אני מבקש להסדיר את העניין. אני לא מקבל את המשפט. אני מבקש נוסח שיודע להכיל את האנשים פנימה. כן, סמוטריץ.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא מדובר באנשים שהיו לא בסדר, לא מדובר באנשים שנכנסו נגד המדינה, כל החוק הזה מדבר על אנשים שנכנסו באישור של המדינה. זאת אומרת, בעל הזכויות המקורי נכנס באישור המדינה וקיבל הסכם.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אגב, היה סעיף. בהצעה שלנו כתבנו במפורש: או שנעשה בהם שימוש לפני אותו מועד – ביקשתם שנוריד את זה, באנו לקראתכם. הכול רק מי שיש לו הסכם, שבעל הזכויות המקורי חתום על הסכם עם רשות מקרקעי ישראל. המדינה שלחה אותו. ואגב, ממנה אותו, גם זה תנאי בסעיף.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אנחנו מדברים על אנשים שהיו עשר, המדינה שלחה אותם, נתנה להם חוזה, נתנה להם כסף, הכירה להם במיזם. ואז אחרי עשר שנים המנוולים שינו את הכללים ולא סיפרו לנו. מתכחשת המדינה לאותה הסכמה, את זה הם רוצים להסדיר.
איפה הוויכוח בינינו? אני טוען שגם אם אותו אדם תם לב שהמדינה שלחה אותו לא עשה דין לעצמו, אחרי 15 שנים העביר את הזכויות בחווה למישהו אחר. גם המישהו האחר הזה הוא תם לב, הוא שילם מיליון שקל, או 1.5 מיליון שקל וקנה את החווה. נכון שהם לא נתנו לו לעשות העברת זכויות. השאירו את שני הצדדים תלויים בין שמים וארץ. כי הם במשך 20 שנה דחו אותם.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רק להשלים את המשפט. יש שני מושגים משפטיים. יש מצב שאדם אחד נמצא מטעמו של אדם אחר. זאת אומרת, הראשון הוא עדיין בעל הזכויות, והשני הוא פועל שלו, החכיר לו, השכיר לו, מטעמו, זה דבר אחד.
יש מושג אחר שבו הראשון יצא מהתמונה, נפטר, אללה ירחמו, הוא כבר בגן-עדן הרבה שנים, הוא מכר את הזכויות למישהו אחר, זה נקרא העברת זכויות. את שני הדברים אנחנו צריכים להכניס בחוק.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. מה שאני מבקש, נציגי המדינה, בצלאל, הבנתם לא מה בצלאל אמר, מה שאר חברי הכנסת מתכוונים?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק, זו הנקודה. אם זה בתוך המשפחה וזה ליורשים זה כבר שונה, אבל כשאתה עושה מזה עסק ואתה מתחיל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חאג'. הדבר היחיד שמפריע לי כאן זה שהמשפט, הפרשנות כלפיו היא לא בהכרח אפילו מה שאתה ואני רוצים להתמודד אתה.
היו"ר איתן כבל
¶
בצלאל, אני הולך אתך, אבל אני רוצה להבהיר, אני רוצה שיהיה לזה גם שסתום. בבקשה, גברתי.
אביטל סומפולינסקי
¶
כמה דברים. א', לרבות החזקה מטעם הזכאי זה באמת מחבר בין המחזיק לבין הזכאי. כשמדברים על העברת זכויות אז קודם כול המינוח באמת של העברת זכויות מכוון להעברת הזכויות שיש לך למישהו אחר. פה מתעורר הקושי של מהן אותן זכויות? זו לא העברת זכויות שנעשתה דרך הרשויות, ובאמת זה לא ברור, למקרה הזה אני חושבת שהמינוח המשפטי לא מתאים, אבל זה בהיבט הזה.
אביטל סומפולינסקי
¶
העברת הזכויות בהקשר הזה לעומת החזקה מטעם הזכאי לא קושרת בין מי שהעבירו לו את הזכויות לזכאי. זאת אומרת, זה יכול להיות מי שהוא העביר, ההוא העביר להוא, וההוא העביר להוא, המדינה לא הייתה בכלל בכל - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל היא לא הייתה באשמתה כיוון שהיא 20 שנה לא הסכימה לעשות שום דיספוזיציה בעסק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הם העמידו את האלמנה הזאת בלא להקיא ולא לבלוע. את לא יכולה להמשיך בעצמך, כי את אלמנה ובעלך, זה שהיה חוואי כבר נפטר, אללה ירחמו בגן-עדן, את גם לא יכולה למכור. אז מה תעשי? לא להקיא ולא לבלוע.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כי הוא ציוני, הוא עשה משימה חלוצית בנגב, הוא בטוח בגן-עדן. מבחינתי, אם הוא מכר זה לגיטימי, ואני רוצה להגן על המכירה הזאת.
היו"ר איתן כבל
¶
בצלאל, מבחינתי, זה למצוא את הניסוח – כי מה העניין, ואני רוצה כדי שנסכם ונעשה את זה חלוט – כל עוד האיש גר שם ולא עשה איזו פעולה שהסריח בה את מעשיו שם, והוא בסך הכול כבר מבוגר ורוצה להעביר את זה למישהו אחר.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אבל זה לא לשון החוק פה, זה פרשנות שמנסים להסתיר את הכוונות מאחורי זה.
היו"ר איתן כבל
¶
הוא מעביר לבא בתור שנכנס לנעליים שלו. לצערו, הוא נכנס גם עם הבעיות שיש לו מול המינהל.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שאלה היועצת המשפטית מה הוא העביר, הוא העביר את מה שיש לו ומה שאין לו, את זה הוא העביר, בא בנעליו של הקודם.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שיש לו, זאת אומרת as is. עכשיו במקום שיהיה בצלאל סמוטריץ, יהיה איתן כבל, הנעליים שלי יותר גדולות, אבל זה דיון אחר.
אביטל סומפולינסקי
¶
אני רק רוצה להבין מבחינת העיקרון. העיקרון שמתבקש שהניסוח שלו הוא שאחד יכול להעביר ל-ב', ו-ב' יכול להעביר ל-ג', ו-ג' יכול להעביר ל-ד', אבל כל עוד השרשרת הזאת היה בה את המינוח החדש שנקרא לו העברת זכויות אז יש לו זכאות להגיש את הבקשה. או שאנחנו מדברים כמו החזקה מטעם הזכאי, בכל זאת איזשהו קשר למי שהיה בעל החוזה?
אביטל סומפולינסקי
¶
זאת אומרת, ההעברה הראשונה, לדוגמה, משהו שהוא באמת מחבר אותנו ומצמצם קצת את - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לדעתי כל ההעברות, אבל יש תנאי ממילא בחוק, ובתנאי שאותו מחזיק שעומד בפנינו היום - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
איתן, החוק כבר מטפל בזה. הרי יש תנאי שאומר שהכול בתנאי שהמחזיק הזה האחרון שעומד בפנינו עכשיו - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אז יש לי משפט אחד. קודם כול, אם כבר הוא יכול להעביר למישהו, אז שיהיה תנאי שהוא לא יקבל שטח אחר ממישהו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני יודע. אבל אם סמוטריץ מעביר לכבל, כמו שאמרת, שלא ילך - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני יודע, אבל בתוך החוק הזה אני לא רוצה שזה יהפוך לעניין של הסכם נדל"ן.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אתה אומר מה פתאום, אני יודע שאנחנו לא שם, אבל בשטח הזה, במצב הזה הוא עדיין פתוח, הוא יכול להעביר ואז ללכת להקים עוד חווה חדשה שלא נמצאת בחוק הזה, נמצאת במקום אחר.
היו"ר איתן כבל
¶
כמו בסיפור של יונתן גפן, אתה זוכר שהוא אמר: זה לא בשיר הזה זה בשיר אחר, זה בסיפור אחר? ב"כבש השישה-עשר".
היו"ר איתן כבל
¶
תוכלו להסתכל גם על המימיקה שלי, ולהבין את הדברים יותר טוב. בסדר? שלא חס וחלילה נתבלבל. בואו נמשיך אל הצעד הנוסף.
היו"ר איתן כבל
¶
"
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
(ב)(1) רשות מקרקעי ישראל לא תציב שום תנאי נוסף מעבר לאמור בחוק זה."
העניין הוא כזה, בצלאל, אני מבין את הרצון שלך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הוא נמצא בסעיף הבא, בסעיף אחר. תראה, אני חוזר רגע על הבסיס של הדיון, כמו שאמר חבר הכנסת וקנין, אנחנו פה היום כיוון שהמערכת, המדינה, איך אתה קורא לזה, הרשות המבצעת במשך שנים עושה הכול כדי לסכל את כוונת המחוקק פה. תראה, אני עוד לא זכיתי, אתם פה הרבה שנים, זכיתם להיות חלק מהמהלך הראשון, אחרת לא היינו צריכים להיות כאן היום.
אנחנו רואים שהעסק הזה נמשך. כבל, אתה יודע מצוין שכשרוצים להקל מקלים וגומרים עניין, וכשרוצים להערים קשיים אז הם אלופים בביורוקרטיות ובזה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא מוכן, אני לא רוצה להיות במצב שעוד שנה נביא עוד פעם הצעת חוק, ועוד פעם צריך לתקן כי עוד פעם הם ייתנו פרשנות ויערימו קשיים. זה נגמר. כיוון שאני לא סומך עליהם, לצערי, אני אומר את זה, מה זה לא סומך? אני יודע שהם מתנגדים לחוות, צריך לשים את זה על השולחן, זה לא פיל, זה נמר, זה טנק. הם מתנגדים לחוות. מקצועית הם התנגדו לחוק ב-2010, הם זה רמ"י ומשרד המשפטים, הם מתנגדים לזה היום.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הם לא הפנימו שאנחנו במדינה דמוקרטית, ובמדינה דמוקרטית הכנסת מחליטה, ו-once הכנסת החליטה הם צריכים לבצע.
כיוון שאני רואה בעיניים – ויספרו כאן האורחים, בשביל זה ביקשנו מאנשים לטרוח, לעזוב יום עבודה, להשאיר את הכבשים לבד – אני רואה בעיניים שהם לא מפספסים שום אפשרות להקשות, אז רוצה לנעול את זה בחוק. לא יקשו יותר. אולי אפשר לתת לנציגי החוות טיפה לדבר, להסביר על הקשיים האלה? לראש המועצה.
היו"ר איתן כבל
¶
בצלאל, אמרת על חאג' שהוא עושה פיליבסטר, נראה לי שאתה עושה לעצמך פיליבסטר. אני רוצה להתקדם בעניין. ברשותכם, לא באתי לשמוע אף אחד, כבר העניין ברור. ואני חושב שרוח הדברים שאני מדבר אותם מדברת בעד עצמה. לא צריך עכשיו לשכנע אותי. יחד עם זאת, אני מבין את אדוני, אני לא אצביע על הסעיף הזה, נחזור אליו כשנסיים את כל הסעיף.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר לכם, זה מרחיק לכת, אני מבין לאן אתה רוצה להגיע, אף אחד לא יכול לקבל את זה, גם אתה אם היית בכובע של הקולגה שלך, וחברתך לסיעה כשרת משפטים לא תסכים לדבר כזה. לכן, מבחינתי יש עכשיו כוון שמכניס אותנו לתוך הנתיב, נחזור אל זה ונתמודד עם זה. אז ברשותכם, אנחנו יכולים כבר להצביע?
היו"ר איתן כבל
¶
את צודקת. נחזור לזה.
"
(4) בסעיף קטן (ג) –
(1) בפסקה (1), אחרי המילים "בסעיף קטן זה" יבוא "וזאת בהתחשב בין היתר, באופי הפעילות החקלאית והתיירותית שבו, ובמשך קיומו";
(2) פסקה (2) – תימחק."
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כל מה שהתכנסנו כאן היה בגלל אותה פסקה (2) שאנחנו עכשיו מוחקים, שנקראת "ההיתכנות התכנונית". כוונת המחוקק – ואני לא רוצה לחזור על זה – הייתה ברורה. ההיתכנות התכנונית, הכוונה שיש לזה היתכנות עקרונית. הם נתנו לזה פרשנות שיש לך תוכנית היום בפועל ואז זה הביא מעגל – אין לי תוכנית אז אני לא יכול להיכנס, אני לא להיכנס, אני לא יכול להכין תוכנית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בדיוק, ביצה ותרנגולת. לכן אנחנו מוחקים את הסעיף הזה. יחד עם זה, אמרו אנשי הממשלה, המדינה: תראו, אתה לא להשאיר לנו שום שיקול דעת, הרי הנוסח של הסעיף עכשיו, הסעיף הקודם היה: הוועדה הבין-משרדית ממליצה, והיא ממליצה על-פי, על בסיס סעיף קטן (ב) שהוא אגב זה שמגדיר את התנאי, שזה שלוש שנים לפני ובאישור המדינה ובחוזה וכו', הכול כתוב שם.
אגב, חשבתי שצריך להסתפק בזה, סעיף קטן (ב) הוא מספיק, הוא כבר מגדיר את תנאי הסף של מי שנכנס פנימה. ומבחינתי, once אתה עומד בתנאים ונכנסת פנימה אין שיקול דעת לחבר'ה, כי כבר אמרנו ששיקול הדעת הזה נוצל אצלם לא לטובה, במילים יפות.
יחד עם זה, הם אמרו
¶
תשמע, אתה לא יכול לא להשאיר לי שום שיקול דעת. הם רק ביקשו לעצמם שיקול דעת מה זה מרחיב, הם רצו שהנוסח של הסעיף יהיה – זה נמצא כאן בפניכם כחלק מהמחיקה – הם ביקשו שהוועדה תשקול את מידת התאמת המיזם לפעילות המילים "היתכנות תכנונית" במילים "התאמת המיזם לפעילות". הם החליטו שהמיזם לא מתאים, אז הם יחליטו בסוף שכל החוות שהם לא אוהבים מחוץ ל"דרך היין" הן לא מתאימות. זה לא יהיה.
הם ביקשנו איזשהו שיקול דעת. אז אמרתי: אין בעיה, אתם רוצים שיקול דעת? על העבר. לקחתי את מה שהם ביקשו. הם הרי ביקשו שיהיה כתוב: מידת התאמת המיזם לפעילות כמיזם תיירותי-חקלאי בהתחשב בין היתר באופי הפעילות החקלאית והתיירותית בו ובמשך קיומו, שזה עד עכשיו. זה היה המצב בעבר. אמרתי: את זה אני מסכים. הם רוצים עכשיו שלא כל אחד, לדוגמה, שקיבל - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא כל אחד שהעמיד קיוסק, עגלה בצד הכביש ומכר פחיות לעוברים ושבים במפרץ, הוא לא יוכל להגיד עכשיו: אין בעיה, אז זה על העבר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא יהיה – אני אומר לך את זה חד-משמעית, אדוני, אני מבקש – לא נסכים בשום אופן לשיקול דעת צופה פני עתיד, כי זה להחליף פרה בחמור.
אריאל צבי
¶
לאור הניסיון שנצבר בפעילות של הוועדה במשרד נגב גליל – שאגב רשות מקרקעי ישראל לא הייתה חלק ממנה – זה שהוועדה הזאת כבר אישרה רוב מוחלט של חוות דרך היין, מה שביקשנו זה באמת לאפשר לנו את שיקול הדעת, כי אחרת הוועדה הופכת להיות חותמת גומי.
מה שאני כן מבקש לעומת הנוסח שכרגע מונח בפני הוועדה, שהמילים "בין היתר" יצאו מתוך סעיף קטן (א) ויעלו למעלה. כלומר, שהבחינה תהיה לאחר שבחנה בין היתר את אלה, ואז את הנוסח.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל עכשיו אחרי מה שהוא מעורר אני אציע למחוק את זה. אם הוא חושב שהוא ירוויח אותו דבר - - -
אריאל צבי
¶
חבר הכנסת סמוטריץ, אנחנו מנסים לבצע את עבודתנו כמו שהמחוקק שלח אותנו. אני מנסה שייתנו לי את הכלים לעשות את זה.
אביטל סומפולינסקי
¶
כשאנחנו אומרים: הוועדה הבין-משרדית תמסור לשר את המלצתה לגבי בקשה לאישור מיזם. כשכותבים בפנים: וזאת בהתחשב בין היתר באופן הפעילות החקלאית והתיירותית שבו, המילים שבו מכוונים למיזם צופה פני עתיד, ולא למיזם שהיה.
אריאל צבי
¶
אני לא מסכים, זה תנאים אמורים באותו סעיף קטן. (ב) מדבר על העבר, (ב) מדבר על העובדות, ובוחנים את ההתנהלות הזאת, והאם מכוחה מוצדק לתת לו הלאה.
אביטל סומפולינסקי
¶
הרעיון הוא שהמילים: וזאת בהתחשב בין היתר באופי הפעילות החקלאית והתיירות שבו ובמשך קיומו, מתייחסים לעבר ולא לעתיד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הוא אומר שהוא רוצה להשתמש ברישה כיוון שהוא אומר בין היתר, אז זה רק בין היתר, אז הוא יכול גם צופה פני עתיד.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מפרשן אותו בחייו. הוא אומר: מה שהיה ברישה זה בסדר, אנחנו מקבלים את זה, יודעים לזרום עם זה. הסיפה כבר צופה פני עתיד, יש בה משמעות של צפי פני עתיד, והמשמעות היא אפילו כבר לא למיזם הזה, לא?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אסביר, ואני חושב שהיועצת המשפטית הבינה אותי מצוין. בסעיף (2), אם תסתכלו רגע בנוסח המשולב, בסעיף 5(ג)(2) כתוב שהוועדה הבין-משרדית "תמסור לשר את המלצתה כאמור בסעיף קטן (ב) לגבי בקשה לאישור מיזם, לאחר שבחנה, בין היתר, את אלה". לגבי האלה הזה הוא מסכים למה שביקשנו, רק מה הוא אומר? כיוון שכתוב "לאחר שבחנה, בין היתר, את אלה", אז זה רק בין היתר. עכשיו אם זה מה שיהיה אז הוא יכול עוד כל מיני. אז אני עכשיו רוצה למחוק את המילים "בין היתר" בסעיף קטן (2).
אביטל סומפולינסקי
¶
לוועדה, אם אני מבינה, מוגשת פרוגרמה של משרד החקלאות, אז איך אפשר יהיה לבחון את הפרוגרמה הזאת אם לא כתוב את המילים "בין היתר"?
אריאל צבי
¶
מה שאנחנו מנסים להסביר זה שהמנעול שאתה נועל אותנו פה הוא חזק מדי, בגלל שבכל זאת בדרך ההתנהלות שלנו יש - - -
רן בנימין
¶
היות שהזכרתם את הוועדה כמה פעמים, חשוב לי רק באמת לתת תרחיש לחלוטין הגיוני שיכול לקרות מכל העניין הזה, בסדר? חוזה, יכול להיות גם חוזה לרעייה, וגם יכול להיות חוזה למרעה, לעונתי. היה בחור עם חוזה לרעייה, העביר לחברו ב"צטלה". עמד שם עם עגלה הכי סתם שמוכרת חלב עזים, באמת הגיש לוועדה. הוועדה אמרה: מה, אבל אתה לא חקלאי ולא תיירותי. ואז הוא יגיד: נכון, אני אגיש עכשיו פרוגרמה חקלאית, אני אגיש פרוגרמה תיירותית, והרי אני מוכיח לך שעם חוזה לרעייה שהעבירו לי בפתק - - -
היו"ר איתן כבל
¶
הדוגמאות, נדבקת. זה מהר, זה מדבק. תרשה לי, תאמין לי, כדי לדפוק את העסק, גם כשאתה מתכוון לטוב, אתה לא חייב לבוא מתוך כוונה רעה.
היו"ר איתן כבל
¶
כולם באים מכוונות טובות. אני יכול לתת לך עכשיו אלף דוגמאות, אני הרי מכיר, אני פה מחוקק ותיק, וקנין ואני כמעט ביחד פה. אתה יודע, כשאני לא רוצה משהו, יש ואם, ואם, ואם לא נגמר. אתה לא יכול כל חוק, כל עניין שאתה מביא לכאן – את זוכרת באיזה חוקים היה לנו לא מזמן ואם, על התקשורת. ואם ואם ואם, ואתה לא גומר. תמיד יהיה ואם.
לכן, אנחנו לא באים במקום הזה של ואם. אתה שם את מסד של הסעיף. והמסד של הסעיף מדבר על כך שהוא קבע את הכללים לאחור, בזה יש הסכמה. הוויכוח הוא עכשיו לא לפתוח עכשיו למה שאתה אומר, אלא למצוא את המינוח שנותן להם מרחב מחיה, אבל לא מוגזם.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אתה יודע מה ההבדל בינינו? אני הרבה יותר ותיק ממך ומהגב' תם בתוך התהליך הזה. תאמין לי, איך כתוב? "על גבי חרשו חורשים; האריכו למעניתם", ואני אומר את זה אחר כך גם כן בעניין.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
הייתי אומר יותר מזה, אנחנו יודעים מי זאת הכלה, רק צריך להתאים לה עוד טיפה את החתן. אנחנו לא רחוקים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לכיוון אחד מאוד, לכיוון מאוד מסוים. רק לכיוון אחד. במקומות אחרים אתם מאבדים את היצירתיות.
היו"ר איתן כבל
¶
נצביע על הנוסח כמו שהוא. ואני כבר אומר לכם שבין קריאה ראשונה לשנייה ושלישית תצטרכו לבוא עם חליף ל"בין היתר".
שירה תם
¶
עוד הערה קטנה רק לגבי הסעיף הזה. שוב, הצעה שבמקום "אופי הפעילות החקלאית והתיירותית" נחזור להגדרה של מיזם חקלאי-תיירותי משולב, כי זו הגדרה שיש בחוק ואפשר לפרש אותה.
אביטל סומפולינסקי
¶
המחיקה של פסקה (4), פסקה (1) אחרי המילים "בסעיף קטן זה יבוא וזאת בהתחשב בין היתר באופי הפעילות החקלאית והתיירותית שבו במשך קיומו", ופסקה (2) תימחק. ואני אוסיף בדברי ההסבר את ההתייחסות למילים ברישה ל"בין היתר", שיהיה ברור מה נכנס.
היו"ר איתן כבל
¶
ואני כבר אומר, אני חייב לסיים את הצעת החוק הזו, אני לא מתכוון להתברבר אתה. גברתי מנהלת הוועדה, אני רוצה לסיים את זה, יש אנשים מאחורי החוק הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אם מסתבר בתוך השבועיים הקרובים שלא הצלחתם או שיש אי הסכמה, נא להודיע לי מבעוד מועד. אני רוצה לדעת כדי שאני אביא את ההצעה שלי אם הדברים יידרשו. אני מעמיד להצבעה את אשר עורכת-הדין אמרה. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הסעיפים אושרו.
היו"ר איתן כבל
¶
אושר. הלאה.
"
(4) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג1) הוועדה הבין-משרדית תעביר המלצתה לשר לפי סעיף קטן (ג) בתוך שבע שנים מיום התחילה, ובלבד שהבקשה הוגשה במועד לפי החוק; לא העבירה הוועדה הבין-משרדית המלצה לשר תוך שבע שנים מיום התחילה, יראו אותה כאילו המליצה לשר ליתן אישור לפי סעיף קטן (ב), אלא אם כן הורה השר על הארכת התקופה האמורה לעניין בקשה מסוימת או לעניין סוג מסוים של בקשות."; "
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הפרוצדורה של החוק הרי זה שמגישים בקשה מסודרת תוך לוחות זמנים לוועדה המייעצת הזאת, הוועדה אמורה להמליץ לשר, ואז אם השר מאפשר מתחילים פרוצדורה שלמה של תכנון. אבל אי-אפשר לעשות עינוי דין לאנשים. לכן, אנחנו דורשים שהוועדה הבין-משרדית תהיה חייבת לתת תשובה תוך שבע שנים, ואגב, גם זה המון. אם שואלים אותי, תוך שנה. אבל אומרים לי: תשמע, מדינת ישראל, הנושאת מטוסים, טה-טה-טה-טה, וכדי להכריח אותה לתת תשובה אני רוצה לומר שאם היא לא החליטה, אז אי החלטה משמעותה החלטה, המלצה חיובית.
ביקשו משרד נגב גליל וקיבלנו את זה, שצריך שתהיה גם אפשרות להחריג. כי לפעמים עלול להיות מצב שכבר הגענו ועוד חודשיים יהיה, אז השר יוכל להחריג את זה. אבל אם אתם תציעו לצמצם את התקופה אני אתכם, אני בעד לצמצם את התקופה. אבל חייב להיות השוט הזה שאם אין החלטה זו החלטה חיובית, אחרת הכי נוח לא להחליט. הכי טוב לא להחליט.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, בצלאל. דרך אגב, כבר בסעיף הזה אתה למד איך המדינה מייצרת את הבעיות. דרך הסעיף הזה אתה למד.
היו"ר איתן כבל
¶
במובן הזה שאתה אומר: בעוד שבע שנים. הפקידות שהתעסקה עם זה בתחילת הדרך כבר התחלפה - -
אביטל סומפולינסקי
¶
הסעיף עכשיו מנוסח: בתוך שבע שנים מיום התחילה. יום התחילה זה מונח מוגדר בחוק, והוא מדבר על אוקטובר 2010, ולכן יש חוסר הלימה בין – במקור כשדובר עליו בישיבה הקודמת - - -
אביטל סומפולינסקי
¶
כן, בדיון הקודם. קודם כול צריך להזכיר שהצעת החוק הזאת היא משנת 2015, באוקטובר אני חושבת, ונראה לי שקדימה הייתה מין תפיסה שרוצים לדעת שזהו נותנים לזה גג ושעד אוקטובר 2017 הכול מסתיים.
אביטל סומפולינסקי
¶
אז אם הכוונה היא שבע שנים מהיום, אז א', זה לא מנוסח, וזה גם מאוד לא מקובל בחקיקה לתת למדינה שבע שנים לקבל החלטה, זה נראה לי - - -
אביטל סומפולינסקי
¶
אני רוצה להגיד עוד דבר. בדרך כלל המועד שניתן לא ניתן בהתחשב בשאלה מתי החוק ניתן, אלא מתי הגשת את הבקשה.
אביטל סומפולינסקי
¶
לכן, מישהו שהגיש באוקטובר 2010 לא צריך לחכות שבע שנים, היה צריך לקבל את ההחלטה בעניינו לכאורה כבר אתמול, וצריך לקבל לוח זמנים סביר. ולוח הזמנים הזה צריך להיספר מהיום שבו המדינה קיבלה את כל המסמכים שהיא ביקשה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ברגע שאנחנו משנים עכשיו את הקריטריונים, אי-אפשר להסתכל היום על הבקשה שהוגשה לפני חמש שנים, כי לפני חמש שנים היו אמורים לדון בה, ולכן לא דנו בה עם הקשקוש הזה של ההיתכנות התכנונית.
אנחנו צריכים לנקוב מעכשיו. מהיום שהחוק הזה נכנס לתוקף מתחילים כאילו מחדש, מי שעדיין לא אישרו לו, עכשיו בוא ניתן להם שנה-שנתיים, לא שבע.
אביטל סומפולינסקי
¶
צריך להסתכל, אם הבקשה הקודמת של הבן-אדם עדיין בקנה, ועכשיו אפשר לקדם אותה בגלל השינוי היום של החוק, אז פתוחה בפניו או אפשרות כמו שכתוב בהמשך להגיש בקשה חדשה.
מרון כליפה
¶
ספציפית על הנקודה הזאת. קודם כול, יש לנו בעיה עם האישור האוטומטי לאחר תקופה מסוימת, כי לפי הנוסח שקיים היום או אם נסתכל, מישהו יכול גם לעתור לבית-המשפט ואיכשהו לעצור את הדבר הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
הלכת לחלק הכי פשוט. ברשותך, תעזור לי, יש לנו פה שתי נקודות, אבל הנקודה הכי חשובה היא כמה זמן? תן לי כמה זמן, אחר כך אתווכח אתך אם אני נותן לך - - -
מרון כליפה
¶
זה תלוי במספר הבקשות שיוגשו. אם כרגע אנשים שנמצאים במרחב הנגב יחליטו להגיש בקשות ונגיד למספר גבוה מאוד - - -
רן בנימין
¶
מה החוק מונע מכל בן-אדם היום להגיש בקשה מחודשת לוועדה, בעיקר אם היה לו חוזה שגם העביר אותו לחבר שלו?
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. כשרוצים לתקוע האם הופך להיות גדול. יש אם שמתחיל באותיות "דוד", אחר כך הוא מתחיל להתרחב, ואחר כך הוא נהיה הפיל של סמוטריץ.
היו"ר איתן כבל
¶
נמצא פתרון, תן לי שנייה. אתה בהתלהבות, עף על ההתלהבות של עצמך ממשפט שאמרתי פה. תן לנו עכשיו לתת מענה. אתה רוצה לעזור לי לתת מענה או שאתה רוצה לספר לי כמה זה קשה? לבעיות שלך אנחנו רוצים למצוא פתרון. תראה, החוק הזה ברור. אם תגיד לי שלחוק הזה יש השפעה על חוקים אחרים, אז נבקש תשובה. האם המשמעות היא שאנחנו נותנים עכשיו את השנה או השנתיים או השלוש, ופותחים את זה לכל ה-200,000 או ה-100,000 בדואים שיש במרחב.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אפשר לכתוב שנפתח את זה רק למי שכבר הגיש ב-2010, או שהוא יוכל להגיש מחדש.
היו"ר איתן כבל
¶
הרי החוק הזה מאוד מוגדר, הוא עוסק בחוות מאוד מוגדרות, הוא עוסק רטרואקטיבי בעניינים מאוד מאוד מוגדרים, ובזה אנחנו מתעקשים, וסמוטריץ כל הזמן חוזר על זה שאין כאן פתיחה, אין כאן צפי כלפי העתיד, אלא כל הזמן לאחור. אם אתה אומר לי שהחוק הזה עלול להשליך שכל הבדואים – אז בוא נמצא את הדרך איך אתה סוגר את זה. כי החוק הזה, חברים, לא יעזור, הוא מאוד מאוד נקודתי.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, כשחבר הכנסת חאג' יחיא ישב פה ואמר את אשר אמר, ואני עצרתי אותו, ואמרתי לו: אדוני, אנחנו עוסקים פה ולא פותחים ופותרים פה את כל בעיות הבדואים. אם תרצה פתרון לבעיות הבדואים אני אבוא אתך לנסות לקדם אתך יחד את זה. עכשיו אנחנו מאוד בנתיב, אנחנו בשביל הזה שיש בו 20, מקסימום 23, 24 או 25 חוות. בואו נראה איך אנחנו תוחמים את הצעת החוק.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
הדבר ברור. כשחוקקנו את זה ב-2010 דיברנו בצורה ספציפית ממוקדת לאותם 23 חוות, או 25 חוות, שתיים היו בעייתיות. אני חושב שמדובר על אותם 23. מי שהגיש בקשה ב-2010, אנחנו יכולים לתת עוד שנתיים ארכה לרשויות לתת לו תשובות ולגמור את זה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא חוסם אחרים מלהגיש. אני חושב שזה מה שוקנין מתכוון. אנחנו לא חוסמים אחרים מלהגיש, את זה אי-אפשר, עשינו קריטריונים חדשים, כל מי שמתאים יכול להגיש, גם 1,000. את לוח הזמנים המצומצם של שנתיים נניח נקבע למי שהגיש בקשה מחודשת, וזה אגב הגיוני, כי הוא כבר חמש שנים מחכה, ואלק, שידונו בו ראשון.
מי שהגיש בקשה ב-2010, הוועדה תצטרך לתת החלטה תוך שנתיים מהחוק החדש, מאז שהחוק הזה נכנס לתוקף. ואם לא אז זו תשובה חיובית. מי שהגיש בקשה חדשה ולא הגיש, שבע שנים, אז יהיו להם שבע שנים לדון.
אביטל סומפולינסקי
¶
א', עדיין מתעוררת השאלה, אפשר לקבוע כלל אחיד שאומר שנגיד שלוש שנים ממועד הגשת הבקשה יש החלטה, ושוב, בהנחה שהגישו הכול, אני מבינה שפרוגרמה ומשרד החקלאות, הדברים האלה לוקחים זמן. שלוש שנים, נגיד, ממועד הגשת הבקשה. ועם סמכות לשר להאריך את זה לגבי בקשה מסוימת או לעניין סוג מסוים של בקשות מתוך תפיסה שאם פתאום יוצפו אלפי בקשות, הם יצטרכו להתמודד עם כל הדבר הזה
אביטל סומפולינסקי
¶
אז יהיה אפשר להאריך את המועד לגבי בקשה מסוימת שרואים שלוקחת יותר זמן או סוג מסוים של בקשות. נראה לי ששלוש שנים ממועד הגשת הבקשה לקבלת החלטה זה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל למה שלא נעשה את ההבחנה הזאת? שבקשה מחודשת תהיה יותר מהר, בקשה חדשה יותר זמן.
תמי שאולקר
¶
כמשרד החקלאות שחבר בוועדה הבין-משרדית, לאחר ששמעתי את כל מה שנאמר פה, כולל משרד נגב גליל, שנתיים זה די והותר לעבור את התהליך של הגשה של ועדת פרוגרמה בכל המדינה.
אביטל סומפולינסקי
¶
אם הכלל משתנה ואומר שהוועדה צריכה להגיש את ההמלצה שלה תוך שנתיים ממועד הגשת הבקשה, אז זה מין כלל שחל לגבי כל הבקשות שיוגשו מכאן ואילך. צריך לקבוע הוראת מעבר, שיש אותה, אבל צריך להתאים אותה, והשאלה מהו פרק הזמן הסביר – שנה מהיום לסיים את כל הבקשות שנמצאות בקנה זה פרק זמן סביר שאפשר לעמוד בו? אנחנו יודעים כמה בקשות יש בקנה?
אביטל סומפולינסקי
¶
האם אפשר לסיים את הטיפול בבקשות, את העברת ההמלצה, אפשר בתוך שנה להעביר את ההמלצות?
אריאל צבי
¶
הבקשות שהוגשו לוועדה לא נגעו בהם. כלומר, זה לא אומר שלא היה לגביהם טיפול, לכן מהבחינה הזאת אין ממש הבדל בין אם הבקשה הוגשה אז או מוגשת עכשיו כי הטיפול - - -
רות נבו
¶
בדיון הקודם שהיה פה הייתה נציגה של הוועדה הבין-משרדית שאמרה שמה שתוקע את סגירת הטיפול הוא ההיתכנות התכנונית. הנושא הזה ירד מהפרק.
אביטל סומפולינסקי
¶
שנתיים ממתי? אנחנו מדברים על שנתיים מהיום? שנתיים לסיים המלצה שבקנה כבר מ-2010? זה הרעיון?
אביטל סומפולינסקי
¶
אני לא מדברת על מי שמחליט לחדש את הבקשה שלו או מי שמחליט להגיש בקשה חדשה והוא מעולם לא היה בקנה. כל מי שמגיש בקשה חדשה מוסכם שתוך שנתיים מעבירים המלצה לגביו. אני שואלת מה קורה עם כל הבקשות שנמצאות עכשיו בקנה?
תמי שאולקר
¶
מי שבקנה כבר דנו לגבי כל הסוגיות האחרות ובחנו אותן, מה שנשאר זה ההיתכנות. ברגע שההיתכנות נפטרה, שנתיים מספיק.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, סליחה, אני לא רוצה לריב עכשיו עם אף אחד, שנתיים חלוט על כולם. גם אחרי מה שנאמר כאן רוב הדברים בעצם בתהליך מאוד מאוד מתקדם, מי יותר, מי פחות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתה רוצה לתחום את היכולת של השר להאריך? גם כן לשנה, שלא יוכל להאריך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מסוג מאוד מסוים. סליחה, אני מאוד לא אוהב את מתן האורכות האלה. אתה יודע למה? אנחנו פקידים, נכון? גם אני, כי אתה כבר חושב על הארכה.
מרון כליפה
¶
במסגרת העבודה ברור שהבקשות המחודשות, נקרא להן, יזכו לטיפול ראשוני. אם נראה שאין עוד בקשות נוספות במספר גבוה, אז מן הסתם כולן יטופלו במסגרת השנתיים. אם נראה שפתאום יש לנו עוד סוג מסוים של בקשות שהן רבות, אז לגבי הסוג הזה של הבקשות, הן יהיו בצד, נטפל בבקשות שכבר הוגשו בעבר, נסיים אותן, ואחרי זה נטפל בבקשות החדשות. זאת הכוונה שלנו.
(היו"ר יצחק וקנין, 10:56)
אביטל סומפולינסקי
¶
ההוראה שאומרת שרואים את ההמלצה הזאת כהמלצה חיובית אם לא הועברה המלצה היא הוראה מאוד חריגה בחקיקה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היא קיימת, נניח, בחוק ההנמקות, מה שנקרא, החוק לתיקון סדרי משפט ומינהל (החלטות והנמקות), תשי"ט–1958, סעיף 6(ב).
אביטל סומפולינסקי
¶
למשפט המינהל יש דרכים, כלי אכיפה לרשות שלא מקבלת את ההחלטות שלה. אני אומרת שזאת הוראה מאוד חריגה בחקיקה.
אביטל סומפולינסקי
¶
א', אני מעלה את השאלה, האם בהתחשב בעובדה שהמילים "מידת ההיתכנות התכנונית" ירדו ושמהוועדה מסבירים לנו שזה היה המכשול העיקרי בשביל לשחרר את הדברים - -
אביטל סומפולינסקי
¶
- - האם אי-אפשר להסתפק בהוראה של שנתיים מיום קבלת ההחלטה? נראה לי שאת זה כדאי גם לבחון. יש פה מכלול של תיקונים שאמורים היו לשחרר מחסומים. השאלה אם באמת צריך גם את ההוראה הזאת שהיא באמת הוראה חריגה. אבל אם מכניסים את ההוראה החריגה הזאת אז בוודאי שהסמכות להארכת מועד קצת מרככת אותה במובן הזה שהיא נותנת איזושהי אפשרות לרשות להתמודד עם עומס שיהיה לה.
משה ליפקה
¶
שתי הערות, ברשותך. דבר ראשון, סליחה שאני אומר, בבסיס היה מדובר על 90 יום אז לעבור לשנתיים זה לדעתי בלתי סביר לחלוטין. לא רק שזה בלתי סביר, אלא שכולם הגישו, אלה שרצו הגישו, והן לא נדונו לא בגלל שלא גמרו, העברנו את כל המסמכים.
משה ליפקה
¶
היועצת המשפטית, יש תקדים בחקיקה המפורשת בחוק מס שבח, אם אתה מגיש שומה עצמית ואחרי שישה חודשים אין תגובה זה הופך לסופי. זה לא תקדים ראשון, סליחה, שדבר הופך לחלוט.
משה ליפקה
¶
ואי-אפשר עוד פעם ועוד פעם. המילים שנתיים ועוד שנה זה בלתי מתקבל על הדעת. זה חיים של אנשים, רבותי, חיים של אנשים. אתם יודעים שבלי המצב הזה הם לא יכולים לקבל מים, הם לא יכולים לקבל - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
ברור לנו הכול. ליפקה, הכול ברור, בוא נתקדם. הצעתי שנתיים כדי לתחום את זה ובוא נגמור. אני חושב שזה מקובל.
אביטל סומפולינסקי
¶
זאת אומרת, שנתיים מיום התחילה לגבי הבקשות הקיימות ושנתיים לגבי הבקשות החדשות מיום הגשת הבקשה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ואנחנו משאירים את העובדה שתוך שנתיים זו תשובה חיובית אם אין החלטה, וסייגנו אותה - - -
היו"ר יצחק וקנין
¶
חבר'ה, משרד המשפטים, מקובל עליכם שנתיים ולשר יש את הסמכות. מי בעד הסעיף לפי איך שאת תנסחי אותו.
היו"ר יצחק וקנין
¶
סעיף (4) קטן (ג), כולל התיקונים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף (ג)(4) אושר.
היו"ר יצחק וקנין
¶
הסעיף אושר.
"
(5) בסעיף קטן (ה), אחרי המילה "לשם" יבוא "תכנונו" ואחרי "יום התחילה", יבוא "ניתן תוקף לתכנית המאפשרת את קיומו של מיזם חקלאי-תיירותי משולב במקרקעין, יוקנו לגבי המקרקעין, זכות חכירה לדורות ביחס לשטח המיועד למגורים ולתיירות";"
אני רואה שכל השאר נמחק, נכון?
אביטל סומפולינסקי
¶
אבל אולי לפני הניסוח שיהיה הסבר מה הסעיף הזה אומר. הסעיף בעצם מדבר גם על מה הזכויות שניתנו לך בהתחלה ולמה אנחנו מכוונים בסוף הדרך. אז בהתחלה אתה תקבל חוזה הרשאה לפיתוח.
אביטל סומפולינסקי
¶
ועכשיו מובהר שזה גם יהיה תכנון, אלו המילים "תכנונו", ובסוף הדרך, אחרי שעברת את ההליך התכנוני שזה בעצם ההליך האחרון - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זו הייתה בקשת היושב-ראש. אנחנו רצינו בפעם הקודמת חכירה לדורות על הכול.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
נכון, על זה תכף אדבר. יש שתי שאלות, על מה מקבלים חכירה לדורות, ואיך הולכת הפרוצדורה. לפרוצדורה היו שתי אפשרויות: אפשרות אחת שהם מקבלים את החכירה לדורות מייד, אבל כותבים בחוק שככל שלא מסתיים ההליך התכנוני בלוחות הזמנים אז הוא פוקע מאליו, כדי שלא נהיה במצב שבו אדם מחזיק חוזה אבל הוא לא הצליח לקדם הליכי תכנון. או שניתן קודם הרשאה לתכנון ואחר כך - .
אנשי הממלכה, איך שניסן קורא להם, לא רצו בכלל שנכתוב חכירה לדורות לא פה ולא פה. לכן, אנחנו אחרי המון המון דיונים קיבלנו החלטה בעצמנו, הלכנו על האמצע, בין לא לכתוב בכלל חכירה לדורות לבין לכתוב חכירה לדורות מהרגע הראשון, כמו שליפקה תכף יבקש, הלכנו על האמצע שאומר: קודם הרשאה לתכנון ופיתוח ואחר כך חכירה לדורות. אני חושב שברגע שזה כתוב בחוק אז אני רגוע, הם לא יוכלו להתחכם בעניין הזה.
והנושא השני זה על מה? אני אומר את האמת, דעתי, ואם היושב-ראש יסכים, לתת על הכול חכירה לדורות. כיוון שאמרו לי: תשמע, יש לו 3,000 דונם מרעה, ומרעה בדרך כלל זה חכירה לכמה שנים, זה מוגזם. אמרנו שלפחות היחידה שהוא גר בה פלוס השטח התיירותי, לא רק היחידה שהוא גר בה, למה? הם רצו רק ליחידה שהוא גר בה. אי-אפשר לשרוד במקום הזה רק עם בית. אם אתה לא נותן לאדם גם אמצעי ייצור, תיירות, חקלאות, אז מה? ייקחו לו את הכול, ישאירו אותו עם הבית, אז מה הוא יעשה? ממה הוא יתפרנס? - - -
משה ליפקה
¶
הניסוח של הסעיף הזה הוא הרבה יותר גרוע מהמצב הקיים. אני אסביר. במצב הקיים הוא חריג מאוד, זה באמת חריג, כי פה הוא אומר שלרשות אין שיקול דעת בהקצאת הזכויות. פה הכניסו את המילה "תכנונו", מה שמרחיק אותנו מהקניית הזכויות.
עכשיו אני רוצה להגיד משהו בסיסי שנזכור, ואנחנו צריכים שזה יהיה מול עינינו. משרד המשפטים, המינהל ומשרד הפנים מתנגדים לכל החוות, ואני עברתי גם את המשרד המשפטים, גם את ועדת הפנים, ישבתי שם, והם נגד. ולכן, אם זה לא יהיה כתוב ברחל בתך הקטנה אין לנו סיכוי לעבור את זה. אני אומר במפורש, אין לנו סיכוי לעבור את זה.
משה ליפקה
¶
סליחה, לכן אני מבקש שההחלטה תהיה כמו שהתכוונו מראש. זאת אומרת, כמו שכתוב בחוק היום זאת הצעה שמרעה את המצב. שיהיה חוזה חכירה לאחר המלצה של הוועדה הבין-משרדית לשר, למינהל אין שיקול דעת, נותן חוזה, עשר שנים, 15 שנה, לא חשוב כמה, עוברים, אין הסדרה סטטוטורית, יש אפשרות לבטל את החוזה. אחרת, אני אומר לכם באחריות, נשב פה בעוד שנה עם אותם חברי כנסת ואולי אחרים, זה לא הגיוני.
אריאל צבי
¶
אנחנו מקבלים בעיקרון את הנוסח שהוצע. אני כמובן מסתייג מכל מה שנאמר לפני על ההתנהלות של משרד המשפטים. אז לרשום בראש הפרוטוקול שגם על מה שהסכמנו ולא הסכמנו - - -
אריאל צבי
¶
תודה רבה, אדוני. שוב, אני אקח גם את זה כמחמאה. מה שאנחנו רק מבקשים לתקן שזה יהיה ביחס לשטח הבינוי או המבונה המיועד בתוכנית כאמור למטרת תיירות או מגורים, זה הכול. זה מה שאנחנו מציעים.
אביטל סומפולינסקי
¶
אריאל, אבל גם כשאתה מסביר, אם אפשר, אם יש משהו באופן חיובי שאפשר להגיד מהן הזכויות שיוקנו לגבי היתר, כדי שלא ישתמע שמקבלים זכות חכירה לדורות על השטח המבונה, ולכאורה זה לגבי כל השטח.
אריאל צבי
¶
ממש לא. היום הוא מוחזק בחוזה חקלאי, ואין שום סיבה שהוא לא ימשיך להיות מוחזק בחוזה חקלאי.
היו"ר יצחק וקנין
¶
דקה אחת, עצור. הרי אני מתקדם אתך במהירות, אני מבין מה אתה רוצה. משרד החקלאות, אתם לא רואים בזה בעיה? הרי מה אומר פה נציג משרד המשפטים? ניתן איפה שהמגורים אולי אם יש עוד איזה שני דונם של תיירות שם לידו, לזה הוא ייתן חכירה לדורות, כל שאר השטח המעובד החקלאי אם הוא מגדל שם משהו, יש לו איזה צאן, שטח מרעה, את זה השטח הזה הוא משאיר באוויר, מה שנקרא.
תמי שאולקר
¶
משרד החקלאות חושב, כמו שאמר קודם חבר הכנסת סמוטריץ, שלא ניתן להשאיר את הבית של המתיישב ללא אמצעי ייצור. אם הקרקע החקלאית לא תהיה לו באותו סוג של - - -
תמי שאולקר
¶
יש כל מיני חוזים, יש חוזים ל-49 שנה, יש חוזים מתחדשים לשלוש שנים, זה תלוי באיזה סוג של קרקע. אני לא אומרת נכון, זה לא סוג, זה תלוי בסוג החוזה.
תמי שאולקר
¶
אתן לך להסביר כמובן את מה שאת צריכה להסביר, אני אסביר את מה שאני צריכה להסביר. אני צריכה להסביר את הכוונה של משרד החקלאות, והכוונה היא שהמתיישב יוכל להתפרנס, ולכן הקרקע שניתנת לו צריכה להיות באותה הסדרה. מצדי אל תקראי לזה לדורות, תקראי לזה ל-49 שנה עם המשך.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
כולנו מבינים שחוזה לדורות זה 49 שנים. כולנו מבינים את זה, כל אחד שחי באגודה שיתופית יודע את זה.
שירה תם
¶
אני רוצה להסביר. דבר ראשון, שטחים שניתנו בעבר כשטחי הרשאה לרעייה אלו שטחים שכוללים בתוכם לפעמים גם שטחי אש, גם שטחים של שמורות טבע, גם שטחים עם מעמד שונה שכמובן אי-אפשר לתת בהם חכירה לדורות. על זה אנחנו לא חולקים. וזה גם מה שהוסכם בעקבות ההערות הקודמות בישיבה הקודמת. מה שכן, צריך לתת את החכירה לדורות לשטח קבע, למגורי הקבע, למבני הצימרים שיש שם בתוכנית.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, לא שמעתי אותך. בואי נראה איך אני אומר את מה שאת מתכוונת לומר. יש את המחוברים, קרי מבני הקבע שלו, הצימרים, יהיה חוזה, כמה שצריך, 49 או כמה שזה, על השאר את אומרת ככה, למרעה ניתן לו חוזה א', למטעים חוזה אחר. כמו כל מה שאתם עושים לכל עם ישראל ולא עומדים בשום דבר.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, גברתי, אני רק רוצה להזכיר לגברתי איך נחקק 533, איך נחקקו כל החוקים האלה, כמה אכפתם, איפה אתם אוכפים, מתי אתם אוכפים, למה אתם אוכפים. אני לא רוצה לפתוח את זה. תאמיני לי, את יודעת מה היתרון שלי? אני הייתי שם פיזית.
משה הר שמש
¶
אני מציע פה רק להבהיר שזה מאוד חשוב שהשטח של החכירה יכלול גם את השטחים החקלאיים של אותו מחזיק. ואני אסביר רק במילה אחת למה. מ-2006 ברגע שנגמר החוזה עד 2016 השטח שהיה שלי בחוזה הרשאה ניתן לכל מיני גורמים אחרים כי הרי אין לי זכויות. והמינהל, את זה נתן לקרן קיימת, את זה נתן לקיבוץ, את זה נתן לתפוחי-אדמה, נשארתי בלי שום דבר. והיום הכול פתוח, תקבל מה שאתה צריך.
משה ליפקה
¶
רק להזכיר, יש בארץ בין 40 ל-50 חוות. חוות זה סטטוס מיוחד. כולם מכירים את החווה של אריק שרון אבל היא לא היחידה. יש כ-50, מרכז המחקר של הכנסת יכול לעשות לכם בדיקה, ואני אומר לכם מידיעה אישית שבמינהל יש עבודה על כל החוות. חווה לא יכולה להיות על 20 דונם, זה לא מתקבל על הדעת, הם לא יכולים, כמו שאומר מר שמש, להתמודד עם זה. רבותי, הם יושבים בנגב, הם לא יושבים במרכז הארץ. אני מקווה שזה יהיה פעם מרכז הארץ, בעוד 50, 100 שנה. ולכן, הם חייבים לקבל חוזה חכירה לדורות.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אאפשר לך, גב' תם. איך זה עובד? אתה מחכיר לו את השטח, אם הוא לא עומד בכללים ומחר במקום מטעים הוא בונה לו חנות לבגדים אז זה בנייה חריגה במשבצת.
היו"ר איתן כבל
¶
ואז אתה יודע לפעול מולו. מה הנקודה? אני רוצה שתביני מה ההבדל בין החוות האלה, חוות הבודדים, בוודאי חוות הבודדים הספציפיות שאנחנו מדברים עליהן בנגב, הם לא יכולים לחיות בלי אופק כלכלי. כשבן-אדם לא יכול כל פעם לקום ולחשוב - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבהיר, לכם תמיד נתונה הזכות – אני כבר נותן לך משרד החקלאות, חשוב לי לשמוע אותך – תמיד הזכות למינהל, אם אתה לא עומד בחוזה יש לך מנעד של פעולות שאתה יכול לבצע נגד אותו אדם. כן, הגב' ממשרד החקלאות.
תמי שאולקר
¶
אני רוצה להבהיר משהו שלא רשום כאן, אבל מבחינתנו כשאנחנו מאשרים פרוגרמה לחווה ישנו את השטח שעל-פי הכללים שהיו הוא היה מקסימום ל-80 דונם, שזה שטח שהוא קבוע של החווה, וזה שטח שבו החווה יכולה לעשות גם פעילות חקלאית קבועה, כמו חממה, כמו רפת, כמו מתקנים ומבנים ועיבוד כזה. ושוב, לא לי הסוג של החוזים, שירה, אבל עדיין אני אומרת, ישנה בנוסף קרקע שהיא קרקע למרעה או קרקע לעיבוד עונתי.
תמי שאולקר
¶
חבר הכנסת, סליחה, צריך למצוא איזשהו ניסוח שיגביל. בוודאי שאנחנו רוצים שהחכירה לדורות תהיה גם על הקרקע החקלאית הזאת, אבל זו שמוגבלת לפי הפרוגרמה שניתנה, אצלנו זה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להבהיר מה אני רוצה. תראו, על המחוברים אין ויכוח. קודם כול אני רוצה להזכיר, משרד החקלאות הוא הגורם המקצועי שאמור בסוף לעבוד מול זה. אחד. נכון, אין חוזה חכירה לדורות ל- , לא מתווכח עם זה, אבל אני רוצה שתהיינה הגדרות יותר ברורות על - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אם הכול היה בסדר לא הייתי צריך אתכם. עובדה שאנחנו יושבים ומתווכחים. עכשיו אתם תקשיבו לי. אני רוצה שתהיה הגדרה מהו המתחם למחיתו, כמו שבמושבים יש חלקה א', חלקה ב', חלקה ג', בואו נייצר גם פה מהי חלקה א', מהי חלקה ב', מהי חלקה ג'.
אריאל צבי
¶
אדוני, בדרך כלל, כמו שאדוני בוודאי יודע, הנושאים האלה הם מכוח הסמכות של רשות מקרקעי ישראל, של מועצת מקרקעי ישראל, כל הנושא הזה מנוהל, וזה חוק שבטיפול הוועדה.
היו"ר איתן כבל
¶
אבל הם לא עושים את זה ככה עם האצבע, הם יושבים עם המשרד, בסופו של דבר זה גורם מקצועי.
אריאל צבי
¶
מעבר לזה, אני חושב – תכף תפרט גברתי מרשות מקרקעי ישראל – יכול להיות שיש נכונות ברשות מקרקעי ישראל לקבוע איזושהי החלטה עקרונית שתסדיר את כל הדברים האלה.
ארז ירדני
¶
קודם כול, אני מלא התפעלות מהפעילות של הוועדה. אני אומר לכם באופן אישי, לצערי אני חורג מהסדר, הייתי מעדיף שתמשיכו בעבודת החקיקה, נראה לי הכי חשוב בלוח הזמנים שאנחנו נמצאים בו היום. אני אומר לכם באופן אישי, ב-1942 עלו ראשוני המתיישבים למצפה רביבים. נציגי החוואים שיושבים פה עושים בדיוק את אותה העבודה מ-1942 עד היום עם אותה נחישות, עם אותו אורך רוח, עם אותם מאמצים, לפעמים די דומה עם אותם קשיים.
ארז ירדני
¶
לא יודע, אני רק מדבר על הנחישות שב-1942 עלו למצפה רביבים. ב-1979 משפחת קורנמן זו המשפחה הראשונה שמועצה אזורית רמת נגב העלתה על הקרקע, זכיתי לעזור להם להוריד את הקרוון. אני אומר לכם, מ-1972 לא יכול להיות ש-20 שנה משפחה חיה בלי לגמור הסדר.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
איתן, אני אומר לכם, שמעו להצעות שלי, אני פונה למינהל ולמשרד המשפטים, ההצעה שלי לכתוב שהכול יחול בחכירה לדורות מלבד שטחי מרעה.
תחיה קלינגר
¶
אנחנו חקלאים, אנחנו יושבים 11 שנים, 12 שנים בצומת משאבי שדה. מהיום שעלינו על הקרקע נטענו 3,600 עצי זית. על-פי חוק אנו עוסקים גם כן בתיירות. לא ייתכן שנקבל חוזה לדורות – והלוואי וכבר נקבל את החוזה לדורות ששוכב אצלכם בתיק שלנו 14 שנה וסירבתם להעביר לנו, לא ייתכן שנשב במבנה שבו אנחנו גרים 38 מטר ולא נוכל להמשיך לעבד את מטעי הזיתים שלנו. ממה אתם מצפים שאנחנו נתקיים? או שאחד מחמשת בנינו ימשיך לשבת שם? לא ייתכן שנגיע בהתאם לקול קורא, נעזוב חיים אחרים, כל אחד מהחוואים פה שהיו לו חיים אחרים, נבוא, נשב, נטפח את אדמת הנגב, נשלם מסים, נשלם את חוזה ההרשאה עד 2020, נשלם מדי חודש ארנונה. שילמנו גם מס רכוש, ונעמוד כעניים בפתח לחכות שאתם תיתנו לנו את החוזה, ואתם מבקשים שאנחנו נחתום על ערבות פינוי.
זה לא עניין של 30,000 שקל. אני השקעתי עשרה מיליון שקלים בעשר שנים. עצם זה שאתם דורשים את פינוינו, עזי מצח שכמותכם, בניגוד להחלטת ממשלה, ויש גם בדואים שיש להם חוות. ואנחנו רוצים דבר אחד, איננו מבקשים מענקים, ולא סיוע, אנחנו רוצים שתעשו את מה שהטיל עליכם החוק. ושלא יהיה פתק בתיק של משפחת קלינגר במינהל שכותב: הם לא באו לי יפה בעין כי הם מפתחים את זה יותר מדי, אחרי ארבעה סיבובים בבית-משפט קמא, מחוזי ועליון ובג"ץ שהורה לכם לסגור נגדנו את התיק. ארבע שנים אני מחכה שתעשו את זה ואתם לא עושים את זה. והיועץ המשפטי בדרום כל שבוע שולח לי ולעורך-הדין של רמת הנגב תשובה מדוע זה עוד לא נעשה.
רבותי, אתם דנים באנשים, ברות נבון שמגדלת שם 20 שנה צאן - -
תחיה קלינגר
¶
אתם יודעים שאני עובדת שמונה שעות ביום בזיתים ושומרת ארבע שעות בלילה? מישהו מכם בגיל 60 עשה את זה? אני עושה את זה. ואתם באים ומתחבטים ומספרים לי, אדוני שמסתכל בטלפון שלו בוועדה, מה אתם מבינים?
היו"ר איתן כבל
¶
זה בסדר, את לא צריכה לבקש סליחה. תודה. אני מבקש את הדבר הבא, קודם כול הגב' תם תסיים את הדברים שלה, ולאחר מכן אני אגיד מה אני בדיוק מבקש.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לשבחה של רשות מקרקעי ישראל ייאמר שהיא לא מפלה, היא עושה את המוות לכולם, לא רק לחוואים. דיברתם קודם על המושבים, אספר לכם בכמה מושבים וקיבוצים אנחנו מטפלים - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
- - שהופכים אותם לעבריינים בעל כורחם, אז אנחנו עושים חוק, את זה לפחות נסדיר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בואי נדבר על כמה שנים לקח לכם לפנות את אום אל-חיראן, אל תפתחו פה. אם הייתם מתנהגים עם אום אל-חיראן כמו שאתם מתנהלים מולם היינו במקום אחר היום.
היו"ר איתן כבל
¶
כשאתה עוד היית ילד – איך אמרת לי? – היית עוד פתק בכותל, אני רוצה להזכיר לך את זה. בשורה התחתונה אתם לא יודעים למשול, אתם לא יודעים לשלוט. אם הייתם יודעים לעשות את זה, ולא משילות במובן הזה של להתנחל בשטחים שזה סיפור אחר, אני מדבר פה בתוך המדינה.
שירה תם
¶
א', אני מזדהה עם הכאב של הגב', זה לא סותר את מה שאני הולכת להגיד עכשיו, הכאב של אנשים זה באמת משהו שקשה תמיד לשמוע. לגבי החכירה לדורות, כמו שזה נעשה גם בחוות דרך היין, והם יודעים מה השטחים האחרים ומה המעמד שלהם, יש אפשרויות לתת גם חוזים לגבי השטחים החקלאיים, גם הרשאות מרעה. יש לנו את המנגנון הזה, זה עובד, ויש כוונה גם להמשיך לעשות את זה הלאה.
אני יכולה גם להציע כאן – אני מבינה שיש כאן איזשהו חוסר אמון – כדי לקבע באיזושהי החלטת שלנו להביא את זה גם להחלטת הנהלה סדורה שתסדיר גם את המעמד של השטחים הנוספים.
לגבי חכירה, יש משמעות שהיא משמעות רחוקה הרבה יותר. אנחנו יודעים מכל מה שקורה עם מצוקת הדיור, אנחנו מתמודדים גם בסוגיה הזאת בחכירה, הפדיון של קרקעות חקלאיות, יש כוונה לשמור חלק מהקרקעות לעתודה של קרקע של מדינת ישראל. בוודאי שאי-אפשר לעשות את זה במסגרת חכירה. אפשר יהיה לעשות את זה במסגרת חוזים אחרים.
אני שוב חוזרת, ההצעה של החלטת הנהלה סדורה כדי – חוסר האמון שנוצר כאן – לקבע את זה באיזושהי החלטה שאנחנו כפופים לה יכולה מאוד לקדם.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
איתן, משהו אישי אני חייב להגיד. תראה, עכשיו אני מדבר אתך, לא מישהו אחר. תקשיבי טוב. אני עם מטע נטוע, 12 דונם מטע נטוע אבוקדו באזור תעשייה שלומי, מה שעכשיו זה אזור תעשייה. בא המינהל, אמר לי: אדון וקנין, אתה זז מפה. אמרתי: חבר'ה, יש לי מטע נטוע כבר 12 שנים, 13 שנים, השקעתי פה המון כסף. בא המינהל, לא שאל אותי, אמר: יש לך ברירה, ללכת להליך משפטי, ואז אנחנו ניתן לך תעריף א' ואתה אבוד, או שאתה אומר כן ואתה מקבל תעריף ב', פיצוי בהסכמה, נגמר.
קיבלתי 16,000 שקל פיצוי לדונם. אני חוזר אחורה קצת בשנים, היום זה בערך 34,000 שקל, משהו כזה. קיבלתי 16,000 שקל. בקיצור איזה 160,000 שקל, על זה שילמתי מס. הלך לי מטע האבוקדו, נגמר הסיפור, אין לי שטח.
אז אל תעשו סיפור. זה מטע נטוע, לא איזו אדמה של מרעה או דבר כזה. אז אל תנסו לקחת את זה למקומות כאילו החקלאי היום הוא איזה גורם. כשהמינהל רוצה שטח לטובת בנייה כמעט ואין לנו say היום בדבר הזה, אתם יודעים את זה יותר טוב ממני. אז בואו, אל תעשו סיפור. ולא בנגב.
שירה תם
¶
אני רוצה רק עוד משפט. אנחנו מדברים גם על כאלה שמחזיקים כאן שטחים של מעל 4,000 דונם, חלק מהם יושבים גם אתנו כאן. אנחנו מדברים על שטחים בסדר גודל של מושב. אני בטוחה, אולי סבורה - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש לי הצעה מעשית. אני מציע שנעביר את החוק בנוסח הנוכחי עכשיו שמדבר על החכירה לדורות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ונדרוש מהם עד השנייה והשלישית להביא החלטה מחייבת שתיקח בחשבון את הפרוגרמה של משרד החקלאות - - -
משה ליפקה
¶
שני דברים אני רוצה לומר. א', באופן אישי אני תמיד מגן על המינהל ותמיד הם באים בטענות אלי, אף-על-פי שאני כבר 28 שנים לא שם. אני מאוד מצטער להגיד שלצערי, באמת לצערי, ואני אומר את זה אפילו בכאב, כי הייתי שם, אי-אפשר לסמוך על המינהל. אני רק אומר לכם ממקרה אחר, 30 חודש לאחר מתן פסק-דין של בית-המשפט העליון המינהל איננו מבצע את פסק-הדין בתיק אחר. לכן אני, בכל הכבוד לשירה - - -
משה ליפקה
¶
סליחה, בכל הכבוד לשירה, יש לי הרבה כבוד אליה ולאנשים פה, אני מבקש שהדברים יעוגנו בחקיקה, אני מבקש לא להעביר את זה להחלטות ניהוליות יותר.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אני רוצה להבהיר את הדבר הבא, אני גם אומר את זה לבצלאל, אני אומר את זה לכם, ואני אומר את זה גם לכם, הסעיף לא יוצבע כמו שהוא במובן הזה, אנחנו לא נביא אותו לקריאה שנייה ושלישית, הוא לא יכול. אבל אני מודיע לך, למשרד המשפטים, לכל מי שקשור, אם לא תהיה הצעה פה מבעוד מועד פעם אחת, אני לא מוכן לקבל – אני רוצה החלטה חלוטה. זאת אומרת שאנחנו יודעים, הם יודעים, הם לא יאהבו את הכול, אבל הם יודעים איפה הם חיים.
היו"ר איתן כבל
¶
ממה, בוודאי. הם צריכים לדעת שיהיה להם אופק. אני כבר לא מדבר על קיבל אחרי 30 חודש את ההחלטה, לא קיבל. תאמיני לי, זה לא ממקום שאני בא אל פקיד כזה או אחר, זה גם כן חוסר יכולת לקבל החלטות, כי כל אחד מכסח, שולח את זה הלאה. זה דיון בפני עצמו, שהכול צריך להגיע או בחקיקה או בתקנות, כי אין משילות במובן שאנחנו מדברים עליו. כל היום מפחדים מכל דבר, ולקחו את זה ממקום אחד למקום קיצוני לחלוטין, כמו חוק חובת המכרזים, למשל, מרוב חוק חובת המכרזים מתקבלים אנשים שבחיים שלהם לא עבדו, רק למדו.
היו"ר איתן כבל
¶
ואז אתה פתאום מקבל מישהו שהוא אלוף בתעודות, קרה לנו את זה לאחרונה, אבל בסוף הוא לא יודע – תעביר קפה, מה זה? איך מעבירים? אי-אפשר לקחת כל דבר מנקודה אחת ולהקצין אותה. באמת, הרמב"ם כשדיבר על שביל הזהב, זה ממש כך, זו עבודת החקיקה, כל הזמן מה שאנחנו עושים, למצוא את האיזונים. אין צודק יותר, יש בסוף איזושהי נקודת איזון שאתה מנסה להגיע אליה. לכן, גברתי, נרצה הצעה חלופית. אם לא, אנחנו נביא את ההצעה כפי שאנחנו מבינים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אנחנו רוצים לראות אותו לפני ולראות שהוא טוב לנו. למה הנהלה מצומצמת ולא מועצה?
היו"ר איתן כבל
¶
כשהיא אמרה לי מנגנון, כבר ראיתי את האנשים שמתחילים להגיד: זה והוא, ומה פתאום, ואיך, הם גיבורים כשהם בתוך החדר שלהם לבד, אני מכיר את זה. תביא את זה למועצה, כל אחד שם בחייאת דינק הוא קודקוד, אתה מבין?
אביטל סומפולינסקי
¶
אני רוצה לדבר על מה שקרה פה, כי בתחילת הדרך של הצעת החוק דובר על זה שצריך לתת ודאות לאותו בעל חווה שידע שלפחות הבית שלו והשטח המבונה יקבל חכירה לדורות. הייתה פה התקדמות מאוד גדולה בין הצדדים, בין הממשלה לבין המציעים שבאמת הדבר כתוב ברחל בתך הקטנה, ושביחס לשטח המבונה המיועד למגורים ולתיירות יינתן חוזה חכירה לדורות. ובעצם הנוסח הזה עורר את השאלה כאילו יכול היה להשתמע ממנה שלגבי יתרת השטח לא יוקנו בכלל זכויות. אז השאלה אם אפשר בשלב הזה לכתוב שלגבי המקרקעין יוקנו זכויות, ולגבי אותו השטח - - -
אריאל צבי
¶
אבל לא כתוב הרשאה לתכנון, כתוב שיוקנו זכויות. החוזה החקלאי, השטח החקלאי יכול להינתן ברגע הראשון, אחרי זה מתכננים, זה לא אמור להשתנות - - -
שירה תם
¶
הדרישה לחכירה באה מחברי הכנסת שאמרו: אנחנו רוצים לחייב אתכם בחוק שיופיעו המילים: חוזה חכירה, כדי לחייב את זה שיהיה שטח לגביו יהיה חוזה חכירה. לא אהבנו את זה, התנגדנו, בסופו של דבר הגענו לאיזושהי הסכמה. אני אומרת שוב, אני מבינה בעיקר כאן את האנשים שאומרים: אנחנו רוצים איזושהי ודאות, תגידי לנו מה אנחנו מקבלים.
שירה תם
¶
תנו לנו להביא את זה להחלטת הנהלה שלנו, יש לה תוקף מחייב. אנחנו לא יכולים אחרי זה לסטות ממנה. ולכן, תנו לנו לעשות את העבודה הזאת ולהביא איזשהו פתרון שלדעתי ייתן מענה גם לזה.
אביטל סומפולינסקי
¶
ונציין בדברי ההסבר שלקראת הקריאות השנייה והשלישית תיבחן אפשרות להגדיר בצורה יותר ברורה מהן אותן זכויות במקרקעין?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ואם מה שהם יביאו יספק אותנו נישאר עם הנוסח הזה, ואם זה לא יספק אותנו נכניס את בנוסח.
איל גלעד
¶
כל סיטואציה שאני צריך להגיע למינהל כל שלוש שנים ולחתום על חוזה, ברצותם יחתמו וברצותם לא יחתמו, לא מתאים.
איל גלעד
¶
אפילו תשובה לא היה מוכן להשקיע בחוזה במקום שאין לו חוזה ל-20 שנה, למה אני? אני יושב בשטח 32 שנה כבר.
היו"ר איתן כבל
¶
אל תפריע לי. ואני מבין את מה שאתה אומר. בסוף אין דבר כזה שיגיד לך: שטח מרעה, חכירה לדורות, אין סרט כזה. תרשה לי. יחד עם זאת, אני מבין את מה שאתה אומר, ובשביל זה אנחנו צריכים למצוא את נקודת האיזון שמאפשרת לך שלא כל שלוש שנים – אני יודע את זה. זה לא שטח מרעה באזור בן-שמן, שאולי מודיעין תתפתח לשם, לא תתפתח, כל מיני דברים מין הסוג הזה. זה לא בשטחי המרעה של מה שהיה פעם שטח אש ראש-העין שמעבירים מהנגב לשם ואז אתה אומר שראש-העין מתפתחת, לא מתפתחת, יש תב"ע, יש תוכנית מתאר, אין תוכנית מתאר. העניינים ברורים.
פה אפשר לייצר, כל העניין הוא של רצון טוב. כל העניין הוא שגם אתם צריכים לקבל החלטה, אני אומר את זה בהן צדק. מה באמת אתם רוצים מהם? בסוף זו נקודת המוצא. אם נקודת המוצא היא לעשות להם את המוות, גם החוק הזה לא יעזור.
היו"ר איתן כבל
¶
בסוף את אל קפונה הכניסו בכלל על מסים. אם המדינה רוצה אותם, בבקשה. לא רוצה, תגידו לי. אפילו אחר כך תיקחי אותי הצדה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל פה זה משהו אחר. פה המדינה זה אנחנו, והמדינה החליטה שהיא רוצה אותם.
היו"ר איתן כבל
¶
אני יודע. במקרה הזה אתה יודע בדיוק מה אני מתכוון. אנחנו מצביעים על הנוסח כפי שהוא כאן.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, גברתי. גברתי, קחי אוויר, העניין ברור, אנחנו קובעים עכשיו את הכללים, לא תקבלי את כל הרצונות שלך. סליחה, בכל הכבוד, כמו שאצלנו בבית-הכנסת אומרים, במחילה, אני לא יודע לתת לך את כל רצונך, אני אעשה כל מאמץ להסדיר את העניין לשביעות רצונך. אני לא יודע לתת הכול. את יודעת למה? כי אם אני אעבור עכשיו חוואי חוואי ומכל אחד אבקש את המפרט של מה שהוא בדיוק רוצה יסתבר שלא כולם מסכימים על אותו דבר. הכוונה של המחוקק פה היא לתת פלטפורמה כמה שיותר רחבה לפעולה, שתוכלו לחיות ולהתפרנס בכבוד. זו הכוונה. תודה רבה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אני לא מקבל. עזבי, אני לא מקבל את זה עכשיו. נצביע עכשיו כמו שלי, ובקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש שתהיו מאוד מחודדים, כי פה מאחורי כל משפט מסתתר עדר פילים, לא פיל. על מה נתקע? אגיד לכם בדיוק.
היו"ר איתן כבל
¶
על מה נתקע בסוף הסיפור? אספר לך סיפור שהיה לי, אפרופו, לא סיפרת מור"ק, אני אספר לך מור"ק. כשעבדתי במשרד החקלאות בא אלי המינהל אמר לי: אתה מכיר את זה וזה בראש-העין? אמרתי לו: בטח. עשה לנו טובה, יש שכונה, היום רחוב השריון, אנחנו חייבים להתחיל, יש שם איזה פינוי והוא יושב שם, שכנע אותו. אמרתי להם: ומה? אמרו לי: א', ב', ג', ד'. באתי אליו, אמר לי: תשמע, אני לא סומך עליהם, אבל אתה עכשיו – הכנסתי את עצמי באמצע לטובת הכלל כדי שתהיה שם שכונה. היום יש שם שכונה ענקית. הבן-אדם התפנה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני. הוא רואה אותי כמעט כל יום. זה לא הפקיד במינהל שהוא לא יודע מיהו, איך הוא נראה. הוא כל בוקר – פתאום קלטתי שאני מתחיל להתחבא. אלוהים, סליחה, מה עשיתי? זה שביקשתי לעזור? איך זה עובד? הם כבר בנו שכונה, שיווקו את הקרקעות. פתאום זה לא היה על-פי הנוהל. סליחה? אני קובע את הנוהל? אני קבעתי את הנוהל? כשבאתם אלי, אמרתם לי: א', ב', ג', ד'. למה אני צריך להתנהג? בסוף אמרתי לו שלא הייתה ברירה. מגיע השלב שהעט נופל לכל אחד. הוא מסתכל? מה, אני? לא אני, אני לא מחליט. יש נהלים, תלך פה, תלך שם. אין לך מושג.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, שנייה, פעם שזה היה אנלוגי. הייתי פוגש את הפקיד. היום זה דיגיטלי, זה ההבדל. תביני, אני בא לאזרח כשהייתי פקיד בכיר במערכת, ואומר לו: אין לך ברירה, תתבע אותם. בן-אדם שאין לו כסף. אני עוד צריך לבוא להעיד. זו לא תחושה נעימה בבית-משפט גם כשאתה צודק. נציג הפרקליטות אומר לך: אדוני, אל תגיד ככה, תענה לשאלתי, לא תענה, כן סבתא שלי, לא דודה שלי. בסוף המינהל חטף. אבל המסלול שעבר איש יישר דרך, לא שיקר, לא גנב, לא גזל, לא רימה, לא עשה כלום, יושב שם בית-כנסת שנים על שנים, גם לא אמר לא. רק אמר תעמדו בהתחייבות.
אלו בדיוק המילים שעומדות פה. המילים שאחר כך אם הן לא חלוטות, בא פקיד, לא גב' שירה תם, כשמך כן את, גם שירה וגם תמה. בא פקיד שזה לא את, שלא היה בדיונים, אומר: סליחה, אני לא יודע מה אמרה שירה תם. אני לא יודע.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי עכשיו את הכללים שלי. בא מנהל חדש, יש החמרה, יש פולשים, זה ישפיע על הבדואים בדרום. ואז אנחנו חוטפים פה צינורות וצריכים סמוטריצ'ים כאלה שיבלבלו לנו את המוח עם חוקים. למה כל זה? רוב החוקים הם פועל יוצא של חוסר יכולת של המדינה לעמוד בהתחייבויות של עצמה. לכן, אני ארצה את הדברים ברורים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אדוני, אני מבקש להצביע על הנוסח הנוכחי. מה שהם אמרו הוא מאוד מצמצמם וזה לא תמים, זה לא מקובל עלי. אני מבקש להצביע על הנוסח הנוכחי ולקראת השנייה והשלישית שיביאו את כל עסקת החבילה, נראה מה תהיה עסקת החבילה.
משה ליפקה
¶
אני מבין מה שקורה כאן. אני מבקש באמת, אני מפציר בכם, זה לב לבו של העניין. אני ממש מבקש, זה יוצא לדרך עם חכירה רק על המתחם של המגורים.
משה ליפקה
¶
ישב פה שמאי אסיף, ובעקבות בקשה שלו, כמו שגב' שירה תם מבקשת לגבי דברים אחרים, ואמר: אתם לא צריכים להכניס את זה לחוק זה מובן מאליו, הכול יהיה בסדר. והנה, הוא איננו, וחבר הכנסת חסון כבר לא נמצא כאן, ואנחנו יושבים פה בתיקונים. אני מפציר בך, אל תצביעו על זה.
היו"ר איתן כבל
¶
משה, תקשיב, אתה עורך-דין, תעשה את העבודה שלך. אנחנו יודעים מה אנחנו עושים, ואנחנו לא חשודים כמי שלא באים לרצות לסייע, אולי יותר מדי.
היו"ר איתן כבל
¶
מה אתה רוצה? שהחוק לא יעבור בדרך שלך. מה אני רוצה? אנחנו יודעים מה אנחנו עושים, תאמין לי.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לכם את ההצעה, אתם מתקשרים אלי, אנחנו מזמנים פגישה אצלנו, נגיע בינינו להבנות, לא תגידו: סמוטריץ אמר, וקנין אמר, ההוא אמר. מנהלת הוועדה בתיאום תקבע לנו את הפגישה, נעבור על כל הדברים, נראה באמת שאנחנו רואים עין בעין את הדברים. ואם יישארו אי אלו דברים שלא מספיקים, נביא את זה פה להכרעה. זה הכול, בסדר?
היו"ר איתן כבל
¶
כן, בנוסח שלפנינו. ברור לנו. העניין ברור. ובדברי ההסבר תכניסי את כל הדברים. מי בעד? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
פסקה (5) אושרה.
היו"ר איתן כבל
¶
"
(6) בסעיף קטן (ו), אחרי המילים "ישראל רשאית" יבוא "לאחר שנתנה למבקש כאמור בסעיף קטן (ב) הזדמנות להשמיע טענותיה בפניה לעניין זה, להחליט", אחרי המילים "כאמור באותו סעיף קטן" יבוא "או להקנות זכות חכירה במקרקעין", ובמקום "מיום התחילה" יבוא "מיום מתן אישור השר לפי סעיף קטן (ב) או מיום תחילתו של תיקון חוק זה, המאוחר מבניהם, ואחרי המילים" התשכ"ה–1965 "יבוא "החלטה של רשות מקרקעי ישראל לפי סעיף קטן זה תיכנס לתוקף בחלוף שנה ממועד המצאתה למבקש, או בחלוף פרק זמן ארוך זה כפי שתקבע רשות מקרקעי ישראל""."
כן, בבקשה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
קודם כול, אני מבהיר, הסעיף הזה עוסק במי שלא מצליח להסדיר, כי הרי הפרוצדורה של החוק זה שמגישים בקשה, הוועדה ממליצה, השר מאשר, ואז מתחילים את שבעת מדורי הגיהינום או 17 מדורי הגיהינום של הליכי התכנון במדינת ישראל. החוק קובע שצריך לסיים את הליכי התכנון בתוך עשר שנים, מי שלא מסיים את הליכי התכנון תוך עשר שנים בעצם מפסיד את זכויותיו וצריך ללכת הביתה מהחווה.
מה שאנחנו מבקשים לעשות זה להוסיף כמה דברים. ראשית, שכמובן תינתן זכות טיעון. על פניו משהו מינימלי במדינה, זה חלק מכללי הצדק הטבעי. לא זורקים בן-אדם גם אם הוא לא סיים את הליכי התכנון, פשוט נותנים לו לטעון את טענותיו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כן, דיבר קודם איתן על האנלוגי דיגיטלי, אנחנו רוצים לפחות לראות את בני-האדם, כי יש בני-אדם מול העיניים ולא זורקים בן-אדם אחרי 40 שנה. אני מדגיש עוד פעם, כל החוק הזה מסדיר דברים עשרות שנים.
למה זה מאוד חשוב? כי אנחנו יודעים שטבעם של הליכי הטיעון שהם מאוד מורכבים ולא תמיד הסחבת היא באחריות של – לא פעם הבן-אדם הפרטי יכול לעשות מעל ומעבר ויש סחבת של הוועדה הזאת והוועדה הזאת, והארגונים הירוקים והתזכיר ההוא והתזכיר הזה. לכן, תראו בעיניים ולפני שתקבלו החלטה הם לא אמורים להתנגד לזה. אז קודם כול הוספנו את המילים: "לאחר שנתנה למבקש כאמור בסעיף קטן (ב) הזדמנות להשמיע טענותיו" – צריך לתקן שם, "טענותיו" – בפניה לעניין זה".
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ואחרי שהיא נתנה את זכות השימוע היא יכולה להחליט שלא להמשיך להקנות זכויות לגבי המקרקעין כאמור באותו סעיף קטן, או שלא להמשיך ולהקנות זכות חכירה לדורות במקרקעין.
אביטל סומפולינסקי
¶
אז אלו הזכויות, אבל חוזה החכירה לפי הנוסח שאישרה הוועדה בפסקה (5) תגיע רק בתום ההליך התכנוני.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הבנתי, נכון. אז את אומרת שאת ה"או שלא" אפשר למחוק, או שלא להקנות זכות חכירה לדורות אפשר למחוק, כי ממילא את זכות החכירה הוא מקבל רק אחרי.
אביטל סומפולינסקי
¶
כן, אבל לא צריך את המילה "להמשיך". אפשר להכניס את המילה "או להקנות זכות חכירה". זאת אומרת, היא רשאית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בסדר, נכון. סליחה, קראתי מהמשולב. או שלא להקנות זכות חכירה לדורות במקרקעין אם עד, ואז זה כבר הנוסח הקיים, - - - ופה אמרנו, עשר השנים ממתי נמדדים? בחוק הקודם עשר השנים היו מיום התחילה של החוק ההוא.
עכשיו אנחנו רוצים לתת שתי חלופות: או מיום מתן אישור השר לפי סעיף קטן (ב), אחרי המלצת הוועדה ואישור השר, או מיום תחילתו של התיקון הנוכחי. הרי יום התחילה ההוא כבר לא רלוונטי, 2010. לא נמדוד להם עשר שנים מאז. אנחנו רוצים לתת עשר שנים מעכשיו. מה זה העכשיו הזה? או היום שהחוק הזה נכנס לתוקף ואז לחוות שכבר קיבלו המלצה חיובית מהשר, או – עשר שנים היה הרציונל של החוק הקודם, אני לא משנה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גם החוק הקודם דיבר על עשר שנים. עשר שנים ממתי? מהיום שבו הבן-אדם מקבל את האפשרות להתחיל לקדם הליכי תכנון. הרי עד שהשר קיבל החלטה הוא לא יכול לקדם הליכי תכנון. הליכי תכנון בשונה מהוועדה הבין-משרדית שאתה יכול להורות להם תוך שנתיים לגמור, אתה לא יכול להורות לוועדה המחוזית וכו' לגמור תוך שנתיים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אגב, לא אכפת לי, אם נכתוב שהוועדה המחוזית תהיה חייבת תוך שנתיים, אבל אתה לא יכול. בצדק אתה לא יכול.
סער פאוקר
¶
תודה, כבוד היושב-ראש, יש כאן בעיה, אני אגיד פה משהו לא כל כך פופולרי בחדר הזה, אדבר בשבחה של רשות מקרקעי ישראל בהקשר הזה. רשות מקרקעי ישראל, במיוחד מרחב דרום, באמת, עבדה ביחד עם המועצה, בשיתוף פעולה הדוק בשנה האחרונה, בעיקר כדי להשלים את התכנון המפורט של חוות דרך היין. תוכנית מתאר כבר יש, תוכנית מתאר מחוזית עברה את כל המסלולים, גם אושרה, גם בג"ץ דחה עתירה נגד התוכנית הזאת, ועכשיו נמצאים בשלבי השלמת התכנון המפורט.
אבל תכנון, כמו שכולם יודעים כאן, לוקח זמן. אנחנו נמצאים היום ב-2017, המתיישבים בחוות האלה קיבלו את האישורים בחלקם ב-2013, בחלקם ב-2014, ועכשיו נמצאים כבר בשלב מתקדם של ההליך התכנוני.
אומר לנו מרחב דרום ברשות מקרקעי ישראל באמת מתוך רצון טוב – אני לא אומר את זה בציניות, מתוך רצון טוב אמיתי והשקעה של הרבה מאוד זמן ומשאבים בהקשר הזה – אומר לנו, אבל אם נגיע ל-2020, המועד של החוק ייגמר אז יש בעיה. אנחנו לא יכולים להתחייב שנאפשר לכם להישאר כי החוק אומר 2020. נכון שיש להם שיקול דעת גם אחרי, אבל זה הרבה יותר מסובך.
לכן אנחנו חושבים שכדי למנוע את הבעיה הזאת שאנשים אחרי כל המסלול – ודיברה כאן הגב' קלינגר באמת מדם לבה – אחרי כל המסלול שהאנשים האלה עברו, לא מדובר פה באיזה פולשים, אנשים שקיבלו אישור של הוועדה הבין-משרדית, לאפשר את ההארכה הזאת.
שירה תם
¶
כמה דברים. הנוסח הזה מבחינתנו מרחיק לכת מבחינת הזמן. נהיה מוכנים לחיות אתו, אבל אנחנו חושבים שצריך להכניס כאן גם את הצד השני של המתרס.
שירה תם
¶
והצד השני של המתרס זה אם הגענו לשלב שבו התוכנית לא אושרה, או שהגענו לשלב שרשויות התכנון לא קיבלו החלטה אחרי כל כך הרבה שנים כפי שהארכנו את זה כאן, יש כאן חובה לפינוי. כי כרגע בחוק הזה אין אף חובת פינוי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מה זה אין לו? יש לו חובת פינוי. אם הוא יושב לא חוקי אז יש לו חובת פינוי.
שירה תם
¶
דקה, בואו. אז אני אומרת, נהיה מוכנים לחיות עם הנוסח הזה גם של הארכה וגם של התקופה, למרות שיש לנו גם חובה לפינוי במידה שלא תאושר התוכנית.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לי שאלה אלייך. ואם לא היינו כותבים את זה בהצעת החוק, ואין תוכנית מתאר ואין ואין ואין, והסתבר שהבן-אדם הזה הפסיד את כל המסלול, אין לכם דרך לפנות אותו?
שירה תם
¶
זה אומר שאני אצטרך לנהל הליכים משפטיים, כמו שהסובבים כאן סביב השולחן מכירים, הליכים משפטיים של שנים. אנחנו חושבים שזה לא הגיוני שאחרי שנתנו תקופה מאוד מאוד ארוכה בהסכמה לתכנן, שאחר כך אני אצטרך לנהל הליכים משפטיים. ואנחנו יודעים, זה מתחיל בהליך משפטי של בית-משפט שאנחנו יודעים יפה מאוד להתמודד אתו, זה ממשיך בלחץ מקרב כל מיני גורמים כאלה ואחרים של חברי כנסת שאומרים: בסדר, רגע, אבל עדיין – זאת אומרת, זה ממשיך. גם אצלנו צריכה להיות סופיות. צריך להיות סופיות של כל התהליך. אנחנו באים כאן הרבה לקראת, אנחנו מבינים, צריך למצוא איזשהו פתרון, אבל גם בשביל מדינת ישראל, דיברנו על משילות - - -
שירה תם
¶
עוד שנייה, דיברנו על משילות, זה חלק מהמשילות. חלק מהמשילות לדעתי זה לשים גם סוף לכל ההליך.
שירה תם
¶
עוד משפט קטן. ההצעה שאנחנו מבקשים להכניס פה לחוק זה לא לאפשר לידי את המנגנון של בית-משפט, אלא זה א', לקבוע חובה לפנות את החווה מייד עם אותה החלטה של הרשות שנתנו את אותה שנה להתארגנות.
שירה תם
¶
ואפשרות הביצוע תהיה באמצעות חוק מקרקעי ציבור באותה דרך שקובע חוק מקרקעי ציבור (פינוי קרקע), וזה באמת כדי ליצור את הוודאות ואת הסופיות של ההליך.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, שירה. סליחה, אני רוצה לסכם, ברשותכם. אני פשוט חייב לסיים עוד מעט, ויש לי גם כן עוד איזה רעיון, ויש לנו סעיף נוסף.
ברשותכם, תראי, זה שוט קשה מדי, אסביר לך את הכוונה. לא שיש לי בעיה עם הפינוי אם הבן-אדם לא עומד בשום כלל, אלא ברגע שאתה מייצר את זה אתה מכניס את החוואי לתוך סד. זאת אומרת, כל הזמן אומרים לו: אה, אם לא תסכים, אה, לא תסכים, אה. תזכרי, שירה תם, שבוועדה הזו גם מימיקה היא התייחסות. את יכולה כמה שאת רוצה להנהן עם הראש כך, בואי נסכם ככה, סיכמנו שאת צריכה להתקדם בתפקידך, נכון? אני מתכוון להתקדם.
אם הייתי יודע שרק את ואני ננהל את זה מרגע זה ואילך, אין לנו שום דבר בחיים, רק את 23 החוות האלה, הייתי שוקל, הייתי אומר, אנחנו פה, יש לנו גם חיי נצח לך ולי, יש לנו הבטחה, גם אפשר להכניס את זה לחוק. ואז את ואני יודעים בדיוק למה את התכוונת, למה אני התכוונתי, למרות שאזכיר לך, חלפו מיוני שישה חודשים, וכבר אתם חשבתם שאמרו ככה, אלה חשבו שאמרו ככה, וכולה שישה חודשים.
אני מבין את העניין שאת מעלה, אני רוצה לייצר התייחסות אחרת. לכתוב בצורה מפורשת בחקיקה, אני לא חושב שיש לזה אפילו תקדים. אני לא מכיר.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, לא ייכתב בשום פנים ואופן בחוק, לא נצביע, אני לא קשור לכלום. לא אסכים שבחוק ייכתב משפט כזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא נותן את ידי לעבריינים, אני לא מוכן לתת את ידי למי שלא עומד על-פי החוק, אבל אני גם מכיר את כללי המשחק ואני רוצה שהדברים יהיו כתובים בצורה ברורה, מכובדת, שמכבדת את כל הצדדים. מי בעד הסעיף כפי שהוא?
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, אני עומד מאחורי מה שאני אומר, ומכירים אותי, וייקוב הדין את ההר כשנתתי את מילתי. וכשאני אומר לך, אני לא גונב אותך, אם אני רוצה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אם אני רוצה להעביר דברים על הראש שלכם אני יודע להעביר, והעברתי את זה גם כשראש ממשלה ישב לידי, זה לא העניין. לא באתי לשחק את המשחק הזה, אני לא שם. אנחנו מתקדמים, שוחחנו בינינו, זה נותן לך את האינסנטיב להיות זריזה יותר בעבודה שלך, לנו זה נותן את האינסנטיב להיות זריזים יותר בעבודה שלנו, נקודה.
מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף (6) אושר.
היו"ר איתן כבל
¶
סעיף (6) אושר.
"תיקון חוק בתי משפט לעניינים מינהליים
2.
בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש"ס–2000, בתוספת הראשונה, בסופה יבוא:
"55. החלטה של רשות לפי סעיף 6(8) לחוק הרשות לפיתוח הנגב, התשנ"ב-1991, החלטה של רשות מקרקעי ישראל לפי סעיף 5(ו) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4) התש"ע–2010, וכן החלטת שר לפי סעיף 5(ב) לחוק הרשות לפיתוח הנגב (תיקון מס' 4), התש"ע–2010.""
מה זה אומר?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
במדינת ישראל זכות להליך משפטי עקב הפנייה לערכאות. לקחנו את כל ההחלטות, את סדרת ההחלטות שהוספנו עכשיו, החלטת הרשות לתת או לא לתת, להחכיר לא להחכיר, להוציא אותו מהשטח או לא להוציא אותו, כמו שדנו, כל ההחלטות הללו כפופות לזכות עתירה לבית-המשפט לעניינים מינהליים.
אביטל סומפולינסקי
¶
קודם כול רק שיהיה ברור שההחלטה הראשונה לפי סעיף 6(8) מדברת, אם אני מבינה נכון, על חוות צופות פני עתיד, הוא בחוק העיקרי, הוא לא בהוראת המעבר.
אביטל סומפולינסקי
¶
אני רק מבהירה את זה. עוד דבר אחד, לגבי החלטה של רשות מקרקעי ישראל לפי סעיף 5(ו) אני רק רוצה שיהיה ברור שמדובר על ההחלטה שלא להמשיך להקנות או לא להקנות זכות חכירה, ולא ההחלטה הזאת על הארכת המועד או לא הארכת מועד, אלא ההחלטה העיקרית לגבי הזכויות בקרקע.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
המטרה היחידה של הסעיף הזה זה לא להביא אותו לבג"ץ. להוריד את העומס מבג"ץ.
היו"ר איתן כבל
¶
אושר.
ברשותכם, לפני שאנחנו קוראים את הסעיף האחרון. יש כאן את התלמידים נועה לאופר וטל שוורץ שהגיעו יחד עם חברי יואב סימון מהתיכון הישראלי למדעים ולאומנות בירושלים, באו לסיור כאן, וגם יהיו האורחים שלי. שיהיה לכם בהצלחה. פשוט, אם כבר הגעתם, נכניס אתכם לפרוטוקול.
ברשותכם, אני מקריא את הסעיף האחרון.
"הוראות מעבר
3.
בקשה לפי סעיף 5 לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה, (בסעיף זה – בקשה חדשה) תוגש בתוך שישה חודשים מיום תחילתו של חוק זה; מי שהגיש בקשה לפי הוראות סעיף 5 לחוק העיקרי, כנוסחו ערב תחילתו של חוק זה (בסעיף זה – בקשה קודמת), רשאי לבקש כי יראו בבקשה הקודמת כבקשה חדשה."
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
נורא פשוט. שינינו עכשיו חלק מהתנאים בחוק, שאנשים יכולים להגיש בקשה – עכשיו יש להם חלון של שישה חודשים להגיש בקשה חדשה. זה מכוון, אגב, למי שנניח כבר דחו לו את הבקשה עקב הטיעונים הקודמים, והוא מבקש עכשיו להגיש אותה מחדש.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
או שהוא מעולם לא הגיש כי הוא חשב שהוא לא מתאים. או שיש בן-אדם שהגיש והבקשה עדיין על השולחן, היא לא נדחתה, אז הוא יכול להגיד: חברים, אני מוסר לכם הודעה וזו בקשתי.
אביטל סומפולינסקי
¶
א', הוא יכול אבל הוא לא חייב. זאת אומרת שאם הוא לא מגיש בקשה חדשה הבקשה שלו עדיין בקנה, רק שיהיה ברור. ולגבי מה שמוגדר פה "בקשה חדשה", בין אם אתה מחדש אותה ובין אם אתה מגיש אותה לגמרי מחדש זה יתחבר עם ההוראה שאומרת שיש שנתיים.
משה ליפקה
¶
אני לא יודע איפה למקם את זה, אבל אני רוצה להסב את תשומת לב חברי הוועדה הנכבדה שבמסגרת חוק אחר לגמרי תוקן חוק מקרקעי ישראל, חוק רשות מקרקעי ישראל, אני אקרא אותו, זה שורה. סעיף 2ה, והוא חוק מרחיק לכת ביותר, הוא לא נחקק בהקשר שלנו, אלא בכלל בהקשר של דברים אחרים, וכתוב כך: "הרשות", המינהל, "לא תקצה מקרקעין המוחזקים שלא כדין, אלא בנסיבות מיוחדות ולפי החלטת מנהל הרשות ואישור היועץ המשפטי לממשלה". צריך להיות ברור לחלוטין שהחוק הזה ולא יבואו אל מי שנמצא בו מחר בבוקר ויגידו לו: תשמע, אתם מחזיקים שלא כדין, אי-אפשר להקצות לכם. זה מה שכתוב בחוק היום.
היו"ר איתן כבל
¶
תסלחו לי, חברים יקרים, זה עניין משפטי. תבואו אתו בדברים, אני רוצה להצביע על זה עכשיו. אני פשוט חייב לסיים, יש לי עוד לחזור ל-1. מי בעד? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
הוראות המעבר אושרו.
אביטל סומפולינסקי
¶
נשאר הסעיף "לרבות החזקה כאמור מטעם הזכאי או בהעברת זכויות"; אז אפשר בלי המילים "בהעברת זכויות" וגם לגבי זה נדון?
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה בחודש הזה שאתם תבואו עם העניינים שלכם, עם מה שצריך. גברתי, לתאם את הדיון אצלי ונביא את הדברים לכדי סיום. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.