הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 8
מישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
לטיפול בצעירים ובצעירות חסרי בית
יום שני, ד' בטבת התשע"ז (02 בינואר 2017), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/01/2017
מוכנות הרשויות המקומיות לעונת החורף
פרוטוקול
סדר היום
מוכנות הרשויות המקומיות לעונת החורף
מוזמנים
¶
ציפי נחשון גליק - מנהלת שירות לנוער צעירות צעירים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
עידית שער - מפקחת ארצית על פרט, ליווי ומעקב בוגרים, חסות הנוער, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
יעל שפירא - פרק משימה, משרד החינוך
נעה מילגיר - מדריכה, מועצת נוער קריית חינוך יפו, משרד החינוך
אושר לואיז קוטושמן - תלמידה, בית ספר קריית חינוך יפו, משרד החינוך
אהוד משה בקר - רכז מידע ומחקר, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
אריה דרזי - מנהל היחידה לצעירים, עיריית חיפה
מהרטה ברוך - סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו
יואב בן ארצי - מנהל תחום התמכרויות ודרי רחוב, עיריית תל אביב-יפו
איילה קדמי חקלאי - מנהלת תחום דרי רחוב, עיריית ירושלים
עינת זרגריאן - מנהלת יחידת נוצ"צ אגף הרווחה עיריית באר, עיריית באר שבע
אסתר גרינברג - רכזת נוער וצעירים, עיריית באר שבע
עמית פרלסון - מנהל סניף חיפה, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
מור הרפז - מנהלת מישהו לרוץ איתו, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
פלג אביגדור - עובד סוציאלי, מישהו לרוץ איתו, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
אורלי גופר - מתנדבת, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
הדס גול - מנהלת גלגל ושלטר, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
אפרת לוי - צעירה בתכנית, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
מירי כהן - מישהו לרוץ איתו, על"ם - עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
רעיה לוי - מנהלת פורום הארגונים לצעירים בסיכון
ניצן הצבי - מדריכה באתנחתא ירושלים
אלון ברמי - מנהל תחום פיתוח משאבים, עמותת אותות
אסף שמול - מנהל תחום, עמותת אותות
יגאל גולדשטיין - מנכ"ל החוט השלישי
רחל כהן - שדלן/ית (עו"ד גויסגקי-קשרי ממשלח, ייעוץ ושירותי חקיקה), מייצגת את ה.ל.ל האגודה ליוצאים לשאלה
יובל יפת - שדלן/ית (עצמאי/ת), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: אהבה ארגון הנכים בישראל המיוחד
היו"ר מירב בן ארי
¶
שלום לכולם. באנו מוועדה מאד חשובה, ועדה משותפת של העבודה ומעמד האישה על העובדים הסוציאליים. ההתקפות עליהם, אז זה גם חשוב. אני שמחה לראות פה פרצופים מוכרים, חביבים עלי.
היום נפתח את ועדת המשנה לטיפול בצעירים ובצעירות חסרי בית, של ועדת העבודה והרווחה. הדיון היום מתחלק לשניים. בהתחלה נדבר על המוכנות של הרשויות המקומיות מבחינת היערכות לחורף. אנחנו כבר בעיצומו של החורף, אבל נדבר קצת על מה קורה. גם כמהות הכתבה של יגאל מוסקו שהייתה ביום שישי באולפן שישי, שזה היה יותר על דרי רחוב, אבל אין ספק שמי שראה את הכתבה יכול היה להזדהות עם המצוקות.
בחצי השני אנחנו נתייחס למחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. אני אשלח כמובן לכל מי שירצה וכל הכבוד על מחקר מעמיק. רק מלהסתכל על כל המקורות שלך, אודי, יישר כוח. אני קראתי הכל. גיא היועץ שלי יישלח לכל מי שירצה.
ביקשתי מאודי בחלק השני לתת בריף על המחקר. מחקר מאד מאד מעמיק. אני לא יודעת אם היה בעבר מחקר כזה. היה בעבר מחקר על חסרי הבית?
היו"ר מירב בן ארי
¶
יפה. אז אנחנו נתייחס גם למחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. הוא נתן כאן גם סקירה משווה. אנחנו לא נגיע לכל המדינות שהוזכרו במחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אבל אני בהחלט מציעה לכל מי שעוסק בחסרי בית, בטח חסרי בית צעירים עניים, לקרוא את המחקר הזה, סקירה משווה וגם מחקר מצוין.
אנחנו נתחיל עם מה שקורה ברשויות. אתמול הייתי בעיריית תל אביב. הייתה לנו פגישה טובה מאד. אני רואה שגם מהרטה באה היום, אז זה טוב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הייתה לנו פגישה טובה עם הצוות שלך שם, עם שרונה, מנהלת אגף הרווחה החדשה. אני מקווה ואני גם בטוחה וגם לפי ההיערכות, אליה אנחנו גם תיכף נתייחס ספציפית, שבאמת יש נכונות ויש היערכות. החורף הזה זה כבר לא יהיה, אבל מה שבטוח שאת הפרויקטים אנחנו נקדם ונבנה סוף סוף. צריך סבלנות, אין מה לעשות. כבר למדתי את זה. הם אומרים שיחסית אני בזמן קצר, אז בסדר. עדיף שיהיו לך סטנדרטים גבוהים ואז זה ייקח זמן, מאשר שמראש ניתן זמן לרשויות.
אני מבקשת לציין לחיוב - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אני בדיוק אמרתי. את נכנסת לי לדברים. אני באמת רוצה לציין לחיוב שיש גם דברים שקורים בתוך הרשויות. גם בחיפה קרה לנו אירוע משמעותי עם האגף, גם בתל אביב הייתה החלפה של פרסונות שגם זה משמעותי. הנה יואב, בדיוק דיברנו עליך. וכמובן יש לנו את העניינים הרגילים שאנחנו קצת מתעכבים איתם.
אז בואו נתחיל משלוש הרשויות הגדולות ואז נעבור. עד שיואב יתארגן, ציפי, בואי נתחיל עם ירושלים.
ציפי נחשון גליק
¶
בואי נתחיל לומר משהו כללי. שנת 2016 מבחינתנו הייתה אבודה בניצול התקציב, אבל היא בנתה את התשתית ולקיחת האחריות של הרשויות המקומיות. כמו שאת יודעת בעצם, כל הלנות החירום שנמצאות בשלב כזה או אחר של הקמה, הן נעשות ואני התעקשתי שזה יהיה דרך הרשויות המקומיות, כדי שהמוטיב של אחריות הרשות המקומית לילדיה יהיה גם לגבי 18-25.
ציפי נחשון גליק
¶
גם רשות החירום היחידה שפעלה עד עכשיו, השלטר של על"ם, הוא בעצם היה ביוזמת על"ם, הוא לא היה ביוזמת הרשות. זה נכון שהרשות באיזה שהוא שלב חברה לזה ונתנה תקציבים - - -
איילה קדמי חקלאי
¶
לא רק בגלל זה, בגלל הלנות החירום במלון הבירה בזמנו והתשתית הזאת לצעירים. זה לא לקטינים, זה 18 עד גיל 26.
ציפי נחשון גליק
¶
יש הבדל בין שאתה מלין חירום בבית מלון לבין הלנת חירום כמו שאנחנו בעצם הנחינו את הרשויות להקים, כי במודל שלנו זה לא רק לתת לו את הלינה ולהשגיח שהוא ישן בלילה, אלא באמת לנסות ולשכנע אותו לעשות איזה תהליך כדי שהוא ייצא מהמעגל הזה של העוני, של דרות הרחוב וכו'.
אז אני שמחה שהנציגים הבכירים ברשויות המקומיות הגדולות והמשמעותיות, למתן המענים האלה של הלנת חירום – חיפה, ירושלים, תל אביב, באר שבע – שבעצם הם לקחו על עצמם גם אחריות לתת מענה לגילאים 18-25 וגם אחריות בעצם ברמה לאומית, כי בסופו של דבר ההלנות האלה לא יתנו מענה בתל אביב רק לתושבי תל אביב או בירושלים רק לתושבי ירושלים ועל זה מגיע להם כל הכבוד, שבסופו של דבר הם התארגנו.
לכן מצד אחד אני מאד מתוסכלת שעדיין הלנות החירום לא נפתחו, אבל אני בסך הכל שמחה על התהליך שעברנו עם הרשויות המקומיות, שבאמת בסופו של דבר לקחו את האחריות וכמו שאת יודעת, אנחנו נמצאים במדינה בירוקרטית שכל דבר בודקים ובוחנים והיה תהליך מאד ארוך של הסכמים וחוזים וועדת מכרזים וכו'.
ציפי נחשון גליק
¶
כן, שאנחנו בתוך התהליך הזה ובאמת כמו שאת אומרת נשמע עכשיו דיווח של כל רשות איפה זה עומד. מאחר שיש נציגים, אני יכולה ל - - -
איילה קדמי חקלאי
¶
שמי איילה חקלאי ואני מנהלת תחום דרי רחוב וחסרי בית בקידום נוער בעיריית ירושלים. ירושלים מבחינת השלטרים, אני מניחה שכולם יודעים, לשלטר של הבנים נמצא מבנה, המבנה בתלפיות. יש צורך בשינוי ייעוד למבנה. ש התנגדויות תושבים, הדבר די תקוע. לא נמצא - - -
איילה קדמי חקלאי
¶
בגלל שצריך לעשות לו שינוי יעוד ובגלל שיש הרבה מאד התנגדויות של תושבים, שלא רוצים שם שלטר לצעירים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אם עשיתם שינוי יעוד, אז בטח יצאה איזו שהיא הודעה לתושבים, למרות שהם לא מחליטים, הם רק יכולים להגיש התנגדויות.
איילה קדמי חקלאי
¶
אבל זה מעכב את הדברים. שם העסק עומד בשלב הזה. לגבי השלטר לצעירות שיורחב, הדס פה והיא בטח תספר לנו יותר על השיפוצים. אני יודעת שמנח"י אצלנו העבירו או שריינו השתתפות של עיריית ירושלים 150,000 שקלים נוספים לשיפוצים. אנחנו נשתתף גם בעלות של הרחבת והצלת השלטר לבנות עכשיו בקטע החירומי, גם בתשלום - - -
הדס גול
¶
חתמנו. החוזה עוד לא נחתם סופית, אבל ביום-יומיים הקרובים זה צריך לקרות. יש לנו מחר סיור קבלנים שם כדי להתחיל את השיפוץ. אנחנו מחכים לקבל את המקדמה. אנחנו כן תקועים. יש סכום של כסף שהובטח מקידום נוער לשיפוץ, אנחנו לא כל כך יודעים איך לנצל אותו כי זה לא בכסף, אלא - - -
הדס גול
¶
כן, אז עם זה אנחנו פשוט תקועים ועוד לא פיצחנו איך אפשר לנצל אותו, אבל חוץ מזה יש התקדמות מבחינתנו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, את זה אנחנו אישרנו מיוחד עם חנן. תסבירי מה אנחנו עושים עם הבנים, כי כשאני הייתי חברת מועצה, ויש כאן גם את מהרטה, שהיא גם חברת מועצה. כשיש התנגדויות, מביאים ואז מסירים ומקדמים הלאה.
איילה קדמי חקלאי
¶
מי שמאד מעורה בעניין הזה זה ציפי לסלר, שבאמת הכסף אצלה, האחריות. היא שמניעה את הדברים עם יד על הדופק. כרגע לא רואים. זאת אומרת בהתחלה דובר על זה שמקווים שייפתח במרס-אפריל. אם אני מנסה להיות ריאלית, אני לא רואה את זה קורה במרס-אפריל.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אז אני רוצה תשובה כתובה. אני לא יכולה להיות כאן שנה אחרי, עם בנות שבסיור קבלנים ובנים שתקועים על התנגדות על התושבים, בזה יש לי כבר מסטר בתופעת הנימבי. מילא את ההתנגדות, אני רגע שמה בצד, נטפל בה, אבל אני רוצה לדעת, זה דבר שאפשר לדעת, כמה זמן לוקח לעשות שינוי ייעוד. הבנתי שראש העיר רוצה לפתוח עכשיו בית השנטי בירושלים, אז רגע לפני בית השנטי, בואי נבנה את הבנים.
ציפי נחשון גליק
¶
של שינוי יעוד - - -
אני מבקשת תשובה. הוועדה תוציא - - - שינוי ייעוד יכול לקחת גם שנה, ציפי.
איילה קדמי חקלאי
¶
הרווחה של העירייה, זה לא קידום נוער וצעירים. לי אין את התשובות לדברים האלה, אבל בהחלט אני יכולה לבקש מציפי לתת תשובות.
איילה קדמי חקלאי
¶
בזה תקועים, כן. מבחינתנו הנושא של החורף הזה עכשיו, גם מלון הבירה כידוע לכם היה צריך לפנות ולהתפנות בגלל כל מיני תכניות של שינויים בבנייה, אבל הוא האריך והוא יאריך איתנו את החוזה לעוד שנה. אנחנו הגדלנו את התקציב לנובמבר-דצמבר בשביל להיות מסוגלים לספק יותר הלנות והגדלנו את התקציב בינתיים לשנה הבאה, שלנו, של קידום נוער וצעירים, להלנת צעירים, עד אשר ייפתח שלטר לבנים.
איילה קדמי חקלאי
¶
הכסף הוא כסף עירוני, הכסף הוא כסף שלנו, של קידום נוער, ששמים במלון הבירה ועוד יותר מזה. המנהל של בית המלון והבעלים לא הסכים להלין את הצעירים שלנו, את צעירי הזולות, בגלל בעיות של ונדליזם בין היתר ורעש ושימוש בסמים וכו' וכו'. ההתניה הייתה שאם אנחנו מלינים שם, זה יהיה בליווי מדריך, שיכניס, שייצא. 12 שעות משמרת לילה של עובד שלנו, של קידום נוער. גם את העניין הזה אנחנו מתקצבים.
איילה קדמי חקלאי
¶
יש לי צוות כוננים, שבעת הצורך, בהתראה קצרה, אחד מהם או שניים, יכולים להיות במלון וללוות את ההלנה של אותם צעירים. על חלק מהכספים אני הבנתי שאנחנו נקבל שיפוי מהרווחה.
איילה קדמי חקלאי
¶
כל המערך הזה של החורף. ועוד פעם, למרות כל זה ולמרות הרצון הטוב יש בעיות, בין היתר של צעירים מסוימים שלא מעוניינים לישון פה אלא דווקא במקום אחר. בעיות שאין מספיק חדרים פנויים במלון לפעמים, דברים משתנים. המלון עובד גם כעסק עצמאי. אין לנו 100 אחוז אפשרות להלין כל מי שברחוב.
אחד מהדברים שתמיד בתקופה הזאת, אני חושבת שצריך לתת עליהם את הדעת ואולי לזמן לפגישות הבאות נציגים גם של משרד הבריאות, זה אותם צעירים שבעצם שייכים לבריאות הנפש, אבל כאשר יש לנו אפס מעלות בחוץ, או 1 או 2 מעלות בחוץ ויש מישהו בן 23 שמאובחן – כן או לא – כחולה נפש והוא לא שייך בעצם לאף אחד מאיתנו, אבל חייבים לספק לו קורת גג, מענה לדבר הזה צריך להיות. אני חושבת שצריך בוועדות הבאות נציג של משרד הבריאות וצריך לחשוב על איזו שהיא הקמת מסגרת בשיתוף לאותה אוכלוסייה של בריאות הנפש.
איילה קדמי חקלאי
¶
זה משתנה, כמו כל האחוזים של דרות רחוב. זה מאד מאד משתנה, אבל זה פחות אחוזים, זה יותר בני אדם. כי כשקר בחורף באמצע הלילה ואין מענה ומישהו כזה צריך מקום, צריך שתהיה לנו אפשרות לתת לו מקום.
הדס גול
¶
אני אגיד מירב שהרבה מהצעירים והצעירות - מאובחנים או לא מאובחנים – רובם גם לא מטופלים ולא מקבלים מענה ממערכת בריאות הנפש. בגלגל, בשלטר, יש צעירים וצעירות ששייכים, כעיקרון הם אמורים להיות שייכים למערכת - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני יודעת, אנחנו עוסקים בזה המון בתחלואה הכפולה, שזה גם התמכרות וגם לצד מחלה נפשית.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אני יודעת. מי שאני פוגשת באשפוזית זה בדרך כלל החברה של התחלואה הכפולה, לצערי. אוקיי, זו נקודה חשובה. תגידי, לגבי הדיורית של אותות, יש דיורית אחת בירושלים, ציפי?
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, הייתי שם, מהרטה. זה הדיורית. דיורית מקסימה, אגב. רגע, אבל אנחנו יכולים לפתור את זה. ציפי אומרת שאם יש צורך מעיריית ירושלים לפתוח עוד דיורית, זה אפשרי.
איילה קדמי חקלאי
¶
מה שאני מרגישה בעבודה, שבאמת הצורך האקוטי, האמיתי, זה צעירים. זה לדאוג לצעירים, לבנות, לצעירות. תמיד צריך, אבל נראה לי שזה פחות אקוטי. צעירים וכאלה ששייכים לבריאות הנפש, זה משהו ש - - -
מהרטה ברוך
¶
אבל יש שם בעיה, כי הממשק בין בריאות הנפש לבין רווחה הוא ממשק מאד מאד גדול שאנחנו מעדיפים להתעלם ממנו.
איילה קדמי חקלאי
¶
מירב, תראי, הם מבחינתנו מחפשים קורת גג. הם מסתובבים ברחוב - - - בעובדים שלנו - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אבל הדיורית, רגע. אני ראיתי את הבנות גם בדיורית בתל אביב, דיורית מקסימה והייתי גם בדיורית בירושלים. זה בנות שאם הוא אומר שאם יש לו בחורה צעירה שהיא לא דתייה ושהיא לא גרה בתל אביב, ששם בכלל יש לה רשימת המתנה חבל על הזמנה, והיא לא במקום של נכת נפש אלא לצורך העניין אפילו מישהי שהייתה חיילת בודדה. מה שאני ראיתי בתל אביב זה כאלה שהיו חיילות בודדות, שהיו בוגרות פנימייה, שאין להן לאן לחזור והיא נורמטיבית, היא אפילו חמישה חודשים ישנה אחר כך עוד בבית החייל, ואז היא באה ואז היא שובצה בדיורית ומהדיורית, שזה מה שאנחנו מדברים על הרצף הטיפולי, היא יוצאת לתכנית לסיוע בשכר דירה. זאת אומרת זה הרצף.
פנימייה, לצורך העניין, נגיד שהיא הייתה בצבא, יש כאלה כמובן שלא, או בשירות לאומי, גרה בתקן דיור של נערה בסיכון, הגיעה לדיורית ומהדיורית-. עכשיו, אצלך בירושלים, אני נותנת לך אפשרות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
איילה, אנחנו מאפשרים לך וציפי כאן כגב, לפתוח דיורית לצעירות לא דתיות בירושלים. לדעתי יש לכם גם יותר מכללות ואוניברסיטאות ממה שקורה בשאר הארץ.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אז אנחנו נוציא את זה גם. לדעתי זה חשוב וגם בעיקר כשיש לו רשימת המתנה של צעירות שלא - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, היא צודקת. אני נתתי לך קצת לדבר פה חופשי. תדברו. תגידו את התפקיד שלכם לפרוטוקול. יגאל, אתה רוצה להוסיף משהו על ירושלים, מה המצב אצלך שם בחוט עם הדירות שלך? אתה עם שתי דירות?
יגאל גולדשטיין
¶
יגאל גולדשטיין מהחוט המשולש. ההוסטלים שלנו הם לא ירושלמים. הם במקרה בירושלים, אבל זה מכל הארץ. הם בתפוסה מלאה. אנחנו עכשיו בעיצומו של המכרז להוסטלים ולשתי דירות מעבר.
יגאל גולדשטיין
¶
ריבוי גדול של ילדים מהחברה החרדית. שוב, דיברנו על זה בדיונים קודמים, שזה לאו דווקא ילדים שרוצים לא להיות דתיים, אבל המשפחות שלהם הן משפחות פוגעות, מנצלות, שמכניסות אותם לבלבול. אנחנו רואים את החברה של השלטר, את הבנות של השלטר של הבנות, כל היום, את רובן. באמת כמו שאיילה אמרה, העירייה נותנת את הפתרון של הלנת החירום. תמיד יישארו חברה בשוליים שלא יוכלו להיכנס או שלא יהיה מקום. כמובן יש גם את החברה שהם מתחת לגיל 18, שאין להם מקום באתנחתא או שלא רוצים ללכת לאתנחתא, ואז יש תמיד את הקטינים שגם איתם מתעוררת בעיה של הלנת חירום בלילה, אבל אמרנו שזה נושא עתידי.
כרגע יש לנו חדר מנוחה בשעות היום, שהשאיפה היא שזה יהיה גם חדר מנוחה בלילה, באיזו שהוא שלב.
יגאל גולדשטיין
¶
ארבע. אבל בעצם במחשבה, דיברנו על זה גם פה באחד הדיונים, שאם היינו יכולים להפעיל את המרחב 24 שעות ולתת פתרונות גם לילדים מתחת לגיל 18, השם לא יכולים להיות באתנחתא ולתת להם לישון לילה או שניים, בשביל שלא יהיו ברחוב, אז היינו פותרים עוד חלק בירושלים שהוא עדיין לא - - -
יגאל גולדשטיין
¶
שאלה טובה. בדרך כלל יש מקום. אי אפשר להגיד שבאתנחתא אין מקום, כי הם תמיד יפעלו גם בחירום, אבל יש ילדים שלא מתאימים לאתנחתא, שנגיד עפו מאתנחתא, שאתנחתא לא התאים להם. לאתנחתא לא התאים שהם יהיו שם, אז הם נמצאים ברחוב ואז אין להם פתרון.
יגאל גולדשטיין
¶
כן, זה לא משהו מול אתנחתא. אתנחתא עושים את העבודה שלהם. זה כמו שאנחנו אומרים תמיד, תמיד יהיו ילדים שאפשר למצוא להם פתרונות. במקרה של הרעיון של הפעלת המרחב 24 שעות, זה יכול לתת עוד איזה שהוא פתרון גם לילדים שמסתובבים בלילה, כי זה פתוח - - -
עידית שער
¶
עפים מאתנחתא והם ברחוב. אני פחות מכירה. אבל אני רק רוצה להגיד שיש שיטה שעובדת טוב מאד בין הבתים לחסרי קורת גג ואם תשימו לב היא עובדת יפה מאד רוב הזמן. אם עפת מאתנחתא, משמע אתה יכול להיכנס למקום אחר ואם עפת ממקום אחר, אולי תיכנס לבראשית. תנוח טיפה שם ותחזור למיקומך. אז זה עובד כל הזמן בסירקולציה. אני מתקנת. אני פחות מכירה, אבל אני חושבת שאם מדובר, אז זה באמת קצה של קצה.
הדס גול
¶
נכון, ואנחנו פוגשים אותם הרבה ברחוב ובזולות, כי הם לא רוצים להיות במסגרת של הוסטל. אפשר להתווכח על זה, אבל זה - - -
ציפי נחשון גליק
¶
כן, כי זו מסגרת שכבר יותר מחייבת. זאת אומרת אתה קם בבוקר, אתה צריך כבר להיכנס למערך של סדר יום. יש כאלה עדיין שלא נמצאים במצב כזה - - -
יגאל גולדשטיין
¶
אבל צריך להגיד שעדיין מדובר על קצה שבקצה של הילדים, עדיין מדובר על בין 10 ל-15 בשנה כאלה שאנחנו רואים אותם. בין 10 ל-15 בשנה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, במבשר טוב גם הייתי, זה של החרדים. מהצד השני הייתי גם בהלל בירושלים, שזה יצא ב-2 - - -
הדס גול
¶
מירב, אני רק רוצה להגיד שאם אנחנו מסיימים את השיפוץ ויכולים לעבור עם הבנות, אנחנו בבעיה עם הבנים. המבנה שלהם עוד לא - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן. אני לא סיימתי. אני וציפי נבדוק את העניין הזה של הבנים בירושלים. זו אחריות שלנו גם. אז בואו נעבור לתל אביב. מהרטה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הן גם יכולות להצטרף לשולחן, יש לנו מקום. בואו, תצטרפו. הנה, עכשיו גם קיבלתי הנחיה פה, אני לא יכולה לסרב לה. בואו. בבקשה, מהרטה, סגנית ראש עיריית תל אביב.
מהרטה ברוך
¶
אז תל אביב באמת כעורף הסוציאלי של החברה הישראלית - כמו שראש העיר אומר – מושכת אליה מין הסתם את דרי הרחוב ואני מוכרחה ל - - -
מהרטה ברוך
¶
גם שם רואים את המאמץ. קודם כל יש לנו יחידה מדהימה לדרי רחוב, שהיא ברשות יואב, שעושה עבודה באמת מרגשת. אין מקרה שבו אני מתקשרת מהרחוב ואומרת יש פה דר רחוב ולא מגיעים אליו, ולא נותנים לי את הסיפור של האיש ומה קרה ולמה הוא נמצא ולאן הוא הלך משם. אז נעשית עבודה באמת ממש שמרחיבה את הלב. את בטח מכירה קצת את העבודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין לי ספק שלגבי קטינים יש עבודה מעולה ובדרי רחוב יש עבודה מעולה. מה שאנחנו רוצים לעשות פה עכשיו זה עדכון על החברה האלה שלא הולכים לשלטר, כי השלטר, איך אמר לי אחד מחסרי הבית – מלא נרקומנים, תוך כדי שהוא מעשן לי ג'וינט בפנים - תפיסה של פרופורציות בחיים - אל מול הקטינים, שבזה גם הייתי, בית השנטי במקום אחר, שזה מתחת לבית שלי וכבר יש לי שם מנוי. בואי נדבר עכשיו על החברה בגילאי 18.
יואב בן ארצי
¶
יואב בן ארצי, מנהל תחום התמכרויות, דרי רחוב ושיקום האסיר בעיריית תל אביב-יפו. אז כמו שאמרנו, יש לנו פלח אוכלוסייה בין 18 פלוס נקרא לזה, באופן גס, עד גיל 27. ישנם בעצם יותר ילדי על"ם, מישהו לרוץ איתו, שאין לנו מענה, בטח לא אידיאלי. בלילות החורף אנחנו משלבים אותם בשני מקומות אפשריים – או בגגונים - הסיפור של נקיים ומשומשים הוא בעייתי, בדיוק כמו שאמרת קודם. מעשן ג'וינט זה לא מכור בתפיסה שלהם. בעינינו זה סם, אין מה לעשות. אז לכן מאד קשה לשלב אותם בגגון נקיים.
יש לנו היום אופציה נוספת במקלט ברחוב דפנה 32, שמיועד לדרי המנהל, שברובם לא נמצאים במקלט. שניים-שלושה בלילה. אני עוקב אחרי זה.
יואב בן ארצי
¶
כן. עודכנתם אתמול לגבי שלושת השלטרים. לא אפרוש את מה שיש לנו. אני יכול לומר שבגרוסו-מודו אנחנו מלינים כ-100 דרי רחוב מבוגרים בשלושת המקומות – גגון נקיים, גגון משומשים וגגון לנשים. ואנחנו מנסים לייצר פתרונות חדשים באמצעות משרד הרווחה שהטיב איתנו, ואמנם שנה שעברה לא עשינו ממש, אבל השנה אנחנו בהחלט במה שנקרא עם כל המוטיבציות וגם טיפה אחרי הבירוקרטיות.
אני מאד מקווה לומר שהחורף הזה עוד לא יקרה, אבל באפריל אנחנו כבר נהיה במקום אחר עם שלושה מקומות חדשים לטובת האוכלוסייה הזו, שהיא כרגע חסרה.
יואב בן ארצי
¶
נכון. הדבר הנוסף שחסר לי זה מקום לנשים מכורות פעילות. יש לנו גגון לנשים, שהן נקיות ויש לנו את דירת החירום של פרויקט סלעית, שבעצם מדובר על זנות ושימוש בסמים. נשים שרק משתמשות ולא נמצאות בזנות, זה לא המקום שנכון להן ובחלק הזה זה עוד פלח אוכלוסייה שאין לי אומדנים לגביו, אבל אני יכול להגיד שבגדול היום, 20% מהמכורים הן מכורות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה בדיוק דרך אגב אותן נשים צעירות שפגשנו במישהו, שאמרנו שהן לא עוסקות בזנות ולכן הן לא יכולות להיות בלב - ציפי, זה גם מה שדיברנו אתמול – לעומת נשים שהן לא עוסקות בזנות ואין להן שלטר. אז היא אמרה למה להן יש כזה מקום ולנו אין.
אז אנחנו נעדכן שמאתמול יש שלושה שלטרים בתל אביב – אנחנו יודעים שיש לנו את ההסכם ושהוא בחתימות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, הוא יודע. הוא אומר שהעירייה עוד לא חתמו. הרי זה נמצא עכשיו אצל המנכ"ל, שמענו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
משם זה אמור ללכת למשרד, שאני אגב הצעתי את שירותי לקחת את החוזה פיזית. אני אמרתי להם אני כבר בתל אביב וירושלים. אפילו על זה כבר אמרנו שנעשה את זה, נביא את זה למשרד הרווחה לציפי, המשרדים יחתמו ואז ייצא קול קורא. אני מניחה שהעמותות המרכזיות זה על"ם ואותות שיתמודדו על השלטרים. השלטרים אמורים לתת 24/7. ביניהם אנחנו גם נכיל את הנשים המכורות ואולי, כמובן אחרי שזה ייצא, אנחנו נראה מה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, טוב. זה משהו אחד. על השלטרים בכל מקרה ייצא הקול הקורא. זה כבר בחתימות אחרונות.
הדיורית, גם זה יעבור, מה שדיברנו אתמול של עיריית תל אביב, נכון?
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה כבר בחוזים. כשאתם מנסים לפתוח דיורית נוספת בבת ים ולא מצליחים בגלל ענייני מקום.
יואב בן ארצי
¶
התחלנו לעשות בדיקה על דרום תל אביב ואנחנו בבדיקה. הבעיה היא שאמצע שנה עכשיו וכל החדרים תפוסים, אז אנחנו עובדים על זה. יש לנו פגישה עם כל הנכסים של תל אביב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מהרטה, הדיורית הזאת היא מקסימה, בטח הייתם שם ויש רשימת המתנה מטורפת. יש שם רשימת המתנה של כמה יש עכשיו?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתם יכולים לבנות עוד? את אומרת אתם יכולים לקבל גם מימון לדיורית נוספת במקום ההיא בבת ים. הבעיה זה רק המקום ושם באוניברסיטה אי אפשר לקחת עוד קומה כמו שלקחתם? ניסיתם?
אסף שמול
¶
אפשר לבדוק. דווקא נראה לי נכון יהיה גם לתת מרחב, אחד יהיה בצפון העיר, אחד בדרום העיר, קרוב יותר גם.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תשמע, הדיורית הזאת זה דבר מדהים בעיני, באמת. זה גם הוזכר גם במחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. זה רצף טיפולי נהדר, זה נותן פתרון. הן גם הולכות לעבוד, יש להן את המעסיק הידידותי, זה נהדר. אם אתה כבר כמה חודשים – ואומרת ציפי שהעמותות אמורות לתקתק את זה – אתה כמה חודשים כבר מחפש. אני יודעת שגם מנסים לעזור לכם שם בינתיים. לא מצליחים. אולי כדאי לחזור לאוניברסיטה ופשוט לקחת עוד קומה.
ציפי נחשון גליק
¶
לא, גם לא כדאי לצבוע את זה. זה אותו רעיון של חיכוך עם סטודנטים. אני לא רוצה להפוך את כל בית ברודצקי ל - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אבל אני רוצה באמת שתתנו לנו פתרון להרחבה של דיורית בתל אביב. זה חבל. זה פשוט עשרות צעירות שמחכות כאן.
יואב, מה רצית להוסיף?
יואב בן ארצי
¶
את צודקת. זה יהיה כך. אחת זה בשעה טובה אנחנו אמורים לבנות מחדש את הגגון ברחוב אליזבט ברגנר, שלוש קומות מפוארות עם נוף לים. לשווק את זה כ - - -
יואב בן ארצי
¶
יש לנו שתי תכניות, אנחנו נראה מה אנחנו נוכל לעשות, מה יעלה לנו, מה יסתייע בידינו. בכל מקרה, זה אירוע היסטורי מבחינתנו.
יואב בן ארצי
¶
מושקעים בו הרבה מאד מיליונים באמצעות קרן הוט, מנכ"ל הוט נתן לנו הרבה מאד לעמותה ולעיריית תל אביב. גם כן העירייה שמה שם הרבה מאד כסף ואני מניח או רוצה לומר שבחורף הבא הבא, אנחנו נראה פחות אנשים ברחוב, כי יהיה להם לאן להגיע, למקום שהוא מכבד את באיו ואת עובדיו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, השנייה. אז אנחנו הגענו למסקנה שבקינג ג'ורג' זה לא יעבוד ושאתם צריכים לחפש דירה אחרת . אלון, אתה רושם את כל הדברים?
היו"ר מירב בן ארי
¶
הם צריכים משרד תיווך משלהם, עמותת אותות. אתם הולכים לחפש עכשיו דירה אחרת? יש לכם איזה חצי מיליון מביטוח לאומי על שיפוץ, אתה יודע.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כדאי מאד שתמצאו כי זמנו של עופר בתל אביב, למרות שאני ושרונה אמרנו שאנחנו בכל מקרה נראה בו תמיד מנהל אגף ביטוח לאומי תל אביב, לא משנה לאיזו עיר הוא ילך.
יואב בן ארצי
¶
טוב, אז לכבוד אסף ואלון אני אומר שנפתחה דירת המעבר לנשים שהן מכורות נקיות. חמש שנים ביד אליהו.
יואב בן ארצי
¶
לא, זה לנשים שמטופלות ביחידות לטיפול בנפגעי סמים ורצוי גם במרכז היום, אבל זה לא מחייב. הן נקיות כמובן. הדירה היא למשך שנה. תקופת מורטוריום, עד שהן תהיינה בדיור עצמאי בקהילה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
טוב. בשבוע הבא גם תתחיל לעבוד הפרויקטורית של השלטרים, שחשוב לציין תהיה פרויקטורית מעיריית תל אביב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן? כן, כן, נו. היא מחייכת ומהנהנת אז זה כן. כשזה לא, אז היא יודעת להגיד לא. והדבר האחרון שאנחנו גם סגרנו אתמול, שאני מקווה שסוף סוף זה ייצא לפועל, זה התכנית לטיפול באובדנות, גם של הקהילה הלהט"בית, שזה גם אמור לצאת לדרך לאחר הרבה זמן.
עוד תוספות, עיריית תל אביב? מור, בבקשה.
מור הרפז
¶
אז אני שמחה על כל ההתקדמויות. אני בכל זאת רוצה להגיד, למרות שעצרת אותי, מירב, שבחורף הזה אנחנו צופים שלא יהיה עדיין שלטר לצעירים וכרגע הצעירים שלנו ישנים ברחוב. צפויים לנו עדיין הרבה מאד לילות קרים ואם יש אפשרות לא לבנות מענה חדש, לפתוח שער של מקלט שכבר קיים באזור דרום העיר, כי לרחוב דפנה הם לא מגיעים. אין להם כסף. אין להם יכולת להגיע לדפנה. הם רוצים, הם שואלים - - -
מור הרפז
¶
עבור זה חסם ואני יודעת שיש לי לא מעט צעירים שבסך הכל אם יהיה מקלט עירוני שייפתח בדרום העיר, הם ישנו במקלט הזה. יש לנו לא מעט לילות שהם קרים.
יואב בן ארצי
¶
אני מציע משהו אופרטיבי. תשלחו לי מייל, אני אעביר את זה. אם אני רואה שאני לא מצליח, אני מסתייע בך.
יואב בן ארצי
¶
שנייה, אני יכול להגיד לכם שמלונות לא מקבלים. גם אכסניות אצלנו לא מקבלים, כי הם פשוט מלאים. הם לא צריכים אותנו. עם דרי רחוב בעבר היו לי הסדרים, היום אין לי שום הסדר. אף אכסניה.
מור הרפז
¶
אין לנו תקציב מאד מוסדר לזה, אבל במקרים מאד מאד חירומים, יש לנו צעיר שעבר אונס ברחוב, אז שלושה ימים אחרי שהוא היה בחדר 4 שיכנו אותנו במלון, במומוס. שילמנו על זה הרבה מאד כסף. זה היה 260 שקלים. אכסניה, 260 שקלים ללילה, אבל זה עדיף מלישון ברחוב אחרי אונס.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תשמעי, מהרטה, אם חס וחלילה ימות לנו מישהו מהיפותרמיה, אגב כמו שהיה לפני שבוע ברמת השרון. אני לא יודעת למה הוא מת, אני לא מכירה את החקירה, רק קראתי, אבל זה קרה ברמת השרון. אז זה יכול להיות אסון. אנחנו מדברים כאן על חודשיים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תיכף אנחנו נגיע לחיפה. אין ספק שהניקוז לירושלים זה כל האזור של ירושלים. חיפה זה הקריות והצפון ותל אביב זה אזור המרכז. כל מי שאת רואה כאן וזו פעם ראשונה שאת שומעת, זה אנשים שמקבלים 50% תושבי העיר ו-50% תושבים מסביב. זה העניין של עיר גדולה. זה העניין של עיר מטרופולין. לטוב מקבלת דו"חות כל היום מתושבים ומתושבי חוץ - - -
מור הרפז
¶
צריך להנגיש את השירות לאיפה שדר הרחוב נמצא. אם זה ברמת השרון, ובאמת שם הוא לא מצא איפה להניח את הראש.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בואו נעשה בדיקה לפחות לחודשיים הקרובים, ומור צודקת, על איזה שהוא מלון שבינואר-פברואר הוא לא בתפוסה מלאה. אפילו מלונות רגילים לא בתפוסה מלאה בינואר-פברואר ולעשות שם איזה שהוא סידור, שלא חלילה יהיה פה אסון.
עוד משהו תל אביב? אוקיי, אני רוצה לעבור לחיפה. בבקשה, אריה.
אריה דרזי
¶
חיפה. אריה דרזי, מנהל היחידה לצעירים ואחראי על השלטר החל מתחילת אוקטובר. אני אפתח דווקא עם השלטר, כי זה הפך להיות מענה לכלל חיפה והסביבה.
אריה דרזי
¶
השלטר לדרי רחוב, אבל נתתי הנחיה והוא פתוח לכולם. כלומר דבר ראשון אוספים מהרחוב, מיטה חמה, שתייה, ארוחה חמה.
אריה דרזי
¶
המקום שהיית בו. הרחבנו, יש צוות. בין השעות חמש אחר הצהריים עד תשע בבוקר יש איש צוות. במהלך היום כניסה של אנשי צוות של דרי רחוב לסירוגין. התהליך – קודם קליטה ולאחר מכן ניסיון לעשות הערכה או בניית תכנית שיקום תוך כדי, או לראות בכלל מי הוא. מתחילת אוקטובר עד עכשיו היו 31 פניות. נקלטו 26 חברה לסירוגין. היום יש לנו רק שניים קבועים, כי בעוכרינו נושא של הוסטלים והפניות להוסטלים. יש רשימות המתנה וכו' וזה פשוט עוצר. זה הופך להיות תחנה כזאת שעוצרת אותם אצלנו.
שתי פניות – אחת משפרעם, אבל הוא לא הגיע לבסוף, ודר רחוב, אי אפשר להגדיר אותו כדר רחוב. אדם מלוד שבעצם נתקע בחיפה בדרכו לתמרה, לקהילה טיפולית. חלק גדול צרכני סמים ואלכוהול, אנחנו יודעים. כן נתתי הנחיה לערוך חיפוש בכניסה. מצידי לך תחביא את זה ותבוא למחרת לקחת את זה. כן נערך חיפוש, יש כללים. הנושא של האיתור הורחב. כלומר גם הסיירת העירונית בשעות הלילה קיבלה הנחיה במקרים של איתור לאן להפנות אותם ולאן להביא אותם, אל השלטר.
אנחנו מפתחים אט אט. ביקרתי בחדרה ואני אשמח לבקר בתל אביב כי אני לומד את הנושא מקרוב. כל הגילאים זה אכן לא מתאים. אני יודע שאנחנו מדברים עכשיו גם על פתיחה מחודש של דירת צעירים. ראינו שני מקומות שהם לא מתאימים לדירת מעבר לבגירים.
אריה דרזי
¶
כן. אני פשוט רציתי במקום לקחת את הדירה של הבנות, הם - - - משהו יותר ראוי ובסביבה יותר מכובדת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
רגע, אני רוצה להתמקד, כי גם אני וציפי דיברנו אתמול. את זוכרת שהיא אמרה לנו שאין ביקוש ואז אני אמרתי לה שאצל עמית-. תסביר לי איך זה יכול להיות שאצלך עוברים, אצל עמית, ואז לאן הם הולכים?
עמית פרלסון
¶
משהו בעירייה השתנה לגמרי ועובדים על זה. אז עכשיו יורדים יותר לדקויות ואני אומר את זה בחיוב. הפרסונות החדשות לומדות את הנושא הזה של חסרי בית ושל דרי רחוב. הם לא התעסקו בזה שנים. אז יש פה עניין של למידה ושל הבנה ושל חידוד של הגדרות. אני מאד אופטימי. אני מרגיש שאנחנו עובדים וברור שעוד חסר מענה שלטר לצעירות ושלטר לצעירים ואנחנו יודעים שיש את המספרים.
ציפי נחשון גליק
¶
וכשאנחנו שואלים את עיריית חיפה למה אתם מסתפקים רק בדירת מעבר דיורית ואתם לא רוצים הלנת חירום, אז אומרת המפקחת שאתה אמרת לה שנתקלת רק בשניים שאין להם איפה לישון.
עמית פרלסון
¶
המפקחת? לא, אני לא יודע למה היא אמרה את זה, אבל עוד פעם, תשאלו את מאירה ואת טניה כמה לילות הן ערות בגללנו.
ציפי נחשון גליק
¶
אולי אתה מגדיר דרי רחוב את המכורים או על אוכלוסיית צעירים בסיכון, שאין להם איפה לישון?
היו"ר מירב בן ארי
¶
כי אנחנו תיכף נדבר על הלב, אגב, שהיינו שם גם ביחד אני וציפי. בלב ראינו את החברה ש - - -
אריה דרזי
¶
אתם מדברים על פתיחה הדרגתית לגבי שלטר לצעירים. היום אני מדבר על דירת המעבר לצעירים כשלב ראשון.
אריה דרזי
¶
ציפי, אני היום יכול לקלוט כל אחד לשלטר, לעשות משם את ההערכה. יש שיתוף פעולה עם היחידה להתמכרויות, עם שיקום האסיר שאני גם רפרנט לנושא. כרגע מדובר בצעירים.
עמית פרלסון
¶
אז כרגע העירייה כן נותנת את המענה הזה מסיבה הומניטארית, למרות שברור שזה לא אידיאלי, אבל כרגע השלטר שאריה מנהל נותן את המענה הזה, אבל בהחלט אני חושב שצריך מקום חדש ש - - -
עמית פרלסון
¶
עוד פעם, ציפי, לפני אוקטובר הם היו ברחוב. לפחות עכשיו יש התקדמות. אנחנו מדברים ולומדים את הנושא.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני שמחה לשמוע שהוועדה הזאת קידמה את העניין, כי הייתי שם אתכם. היינו קצת בעלטה. כבר זה שהיינו בשיפוץ של הבנות ושהן עוברות וכבר זה שאת הבנים אתה לא שם ברחוב. זה ברחוב הרצלייה, נכון?
היו"ר מירב בן ארי
¶
שהיה שם את רימון ההלם בכניסה שזה לא מתאים. אז זה כן לחפש דירה אחרת. וגם הלב, שאנחנו צריכים לדבר עליו, על ה-24/7, שכרגע אמרנו שאנחנו צריכים לדבר עם העירייה על השכירות, נכון?
עמית פרלסון
¶
כן. יש מחלוקת מי ישלם את השכירות. הייתה שיחה ביום רביעי עם מנכ"ל העירייה. הוא אמר שהוא ייתן תשובה תוך 10 ימים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתה ראית את המבנה שלהם פעם? זה מבנה מטורף. ממש. קירות גבוהים, חדרים, משהו. אני זוכרת שישבנו שם והיינו בהלם מהסכום.
ציפי נחשון גליק
¶
בואי נמצה את הנושא הזה של הלנת חירום. בעצם מיועד תקציב לעיריית חיפה ואם הם לא רוצים - - -
עמית פרלסון
¶
ציפי, ממה שהבנתי, אבל תשאלי את מאירה, אני לא הבנתי שהיא לא רוצה. היא אומרת שהיא עוד לומדת את הנושא.
אריה דרזי
¶
אין שלטר לנשים, יש לגברים. בדרך כלל הן מופנות אצלנו לאופק נשי במקרי חירום. לא כולן עוסקות בזנות.
אריה דרזי
¶
שלטר – זה נושא שעלה והוא עכשיו נידון אצלנו, כן. השאלה היא אם יש מספיק, אני לא יודע מבחינת נשים. אלי לא היו פניות של נשים, למעט מקרה אחד בשריפה של - - -
ציפי נחשון גליק
¶
אז תיקחו בניין גדול ותעשו חצי נשים, חצי גברים עם שתי כניסות נפרדות, או קומות נפרדות.
אריה דרזי
¶
אז אני אומר ציפי, כן דנים בנושא הזה כי אנחנו מודעים לזה שזה לא פתרון טוב עבור נשים. כבר התחלנו לגלגל את זה, אבל תנו לנו קצת זמן. אני חושב שאנחנו כן בכיוון טוב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, חשוב, אבל עוד פעם, אתה הולך לאופק נשי, זה שוב פעם נשים שעסקו בזנות. אני רוצה להגיד לך, יש לך כאן מימון מלא להקים שלטר לנשים/צעירות שלא עוסקות בזנות בחיפה, שהן לא נכנסות ללב, הן לא נכנסות לאופק נשי, הן פשוט נשים או צעירות חסרות קורת גג, שלא עוסקות בזנות. יש לך אפשרות לקבל מימון מלא של המשרד. אתם - - - דיברנו אתמול, שהיא אמרה לנו שאין ביקוש. את זוכרת?
אריה דרזי
¶
אנחנו בודקים את הנושא של נשים. אמרתי באמת נתקלנו במקרה אחד שהוא קצת חריג, אבל היא גם לא רוצה להתפנות, במקרה של השריפה של דרת רחוב שגרה באיזו זולה שם. היא חזרה אליה אחרי. השאלה היא באמת, אם הנושא בבדיקה עכשיו, אנחנו לא יודעים בכמה מדובר.
ציפי נחשון גליק
¶
כן, אבל אל תתמקדו רק בעיר חיפה. המענה הוא-. כמובן שעיריית חיפה לא אוהבת את זה, אבל המענה הוא אזורי-מחוזי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
רובם היו מחיפה. דיברנו איתם ושאלנו אותם. גם החברה, מי שראינו בעל"ם, הם היו חיפאים וככה צריך להציג את זה לעירייה. מה גם שזה מימון מלא של המשרד, אז כאילו לא צריכה להיות בעיה.
אריה דרזי
¶
יש נושא שאני גם חייב לברך עליו, כל הנושא הזה של סיוע בשכר דירה. אני יודע על 15 פניות שהיו מאיתנו אל ציפי, שקיבלו סיוע בשכר דירה. נדמה לי שלוש צעירות מתוכן ו-12 צעירים. הם כן בליווי, אבל זה בתנאי שהם בהליך טיפולי מסודר, בתנאי שהם עובדים ויש להם לשלם. כלומר זה גם נותן מענה לאוכלוסייה שלא קיבלה מענה עד עכשיו.
ציפי נחשון גליק
¶
הרבה מהעמותות שלא כולן נמצאות פה. רעיה מפנה לא מעט, שהיא מרכזת את התחום של הצעירים.
אריה דרזי
¶
כלומר, אני מסכם כל כך הרבה תכניות. עכשיו למען השלטר הוצאתי קרוב, אני חושב שזה סכום של 150,000 שקלים כדי לשים מדריכים משעה חמש בערב עד תשע בבוקר וזה סכום לא מבוטל ואני לא רוצה שהכל יקרוס לנו. צריך לעשות את זה תהליכית, מבוקר ומחושב.
אריה דרזי
¶
אז בסבלנות. אני שמח מהמגמה הזאת, באמת. כשאני רואה שזה באמת פועל ועובד ומתקדם, אני רק יכול לברך על השינוי שחל לעומת מה שהיה קודם.
אריה דרזי
¶
כי אמרתי, הם ראויים. אני גם לא רוצה שנגיע למצב שנפתח מהר, במקום לא ראוי. דיברתי עם עמית על ערים בלילה והוא יכול לדבר, אבל קורסת שם מרפסת מעל הראשים של האנשים. לא זו המגמה. המגמה שהמקום יהיה מספיק מכובד. השלטר הוא בתוך בניין מגורים עם דיירים אחרים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
היום נפתח במרכז הכרמל. מה עם המבנה שם? בבקשה, יש לך מבנה שהתפנה. לחברה גדולים זה לא בעיה. חברה גדולים יכולים להתמודד עם כמה עובדים זרים.
אריה דרזי
¶
ציפי, יש - - - שיפוץ, אני יודע, אבל אני לא יכול ליישר ולהרים את הבית קצת יותר גבוה מבחינה טופוגרפית של העיר חיפה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בזמנו כשהתחלנו את המאבק על הבית ברחוב חיים, העירייה הרי אמרה שזה אחד המקומות הכי טובים בעיר. אז עכשיו אנחנו אומרים אם חברה גדולים יכולים להתמודד, ילדה בת 13-14, שרצה עם התיק הקטן שלה, זה היה אירועים קשים. אבל חברה גדולים יותר, לא משנה, מישהו לרוץ איתו נמצא שם, הם דווקא נהנים נראה לי מהאזור הזה, זה נותן להם מרחב מחייה מה שנקרא. אולי שווה לשקול את זה, כי זה חברה גדולים וזה מבנה גדול מאד וזה מבנה שכבר יש בו את המיטות. הוא שימש למגורים.
אריה דרזי
¶
יש נכסים לעיריית חיפה ששווה לבחון אותם לפני שלוקחים שכירויות. את זה אני אומר ואני מול מחלקת נכסים בודק בהדרגה עכשיו - - -
אריה דרזי
¶
מבנה, מבנה, יחד עם מירי, יחד עם המפקחת, ואני מניח שאנחנו נמצא מקום. אנחנו צריכים קצת סבלנות כדי שלא נתחרט אחר כך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, אין בעיה. בסדר. בוא תסכם כי אנחנו חייבים להתקדם. נראה לי שעברנו על הכל בחיפה, כי במקרה אתמול אני סגרתי גם.
עמית פרלסון
¶
אנחנו עוד עובדים על מרכז יום לצעירים, מעבר ללינה, מה שהיית בדירה מתחת לבית ברחוב חיים, שכרגע אנחנו בבעיה כי הם עזבו, אז אנחנו שם לבד עד שהיזם - - -
עמית פרלסון
¶
אז אנחנו קצת בשיחות על זה אם זה מתאים או לא והאם יכול לשהות שם מישהו שלא היה בלילה. עכשיו הצוות הוא עוד חלקי, הוא רק מחמש בערב.
אריה דרזי
¶
אני התחלתי לפני שלושה חודשים משעה 10 בערב עד שש בבוקר. הגעתי היום מהשעה חמש עד השעה תשע בבוקר עם צוות מלווה. אז אני אומר, אנחנו מתקדמים בהדרגה, זה עוד לא מוגדר גם מבחינת הסעיפים התקציביים שאנחנו עובדים היום מול מריה, אנחנו מדברים על שלטר, אנחנו לא מדברים על 24/7.
ציפי נחשון גליק
¶
אני לא מדברת על המכורים, אני מדברת על הלנת חירום. אם אתה פותח לצעירים בגילאים 18-25, במקום שמתפנה, שזה לא הכתומים וזה לא נורא אם זה יהיה מקום הזה בשנתיים הראשונות. שלטר, זה פתוח 24/7. הלינה, אתה פותח את המיטות משבע בערב עד תשע בבוקר, אבל יש לך צוות שנמצא שם כל היום.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, זה כמו השלטרים בתל אביב. זה 100% מימון מדינה, כולל הפרויקטים. יש לנו פה נציגות של באר שבע, נכון? אז זו פעם ראשונה. בבקשה, ניתן לך כמה דקות רק שתציגי את עצמך.
עינת זרגריאן
¶
בדיוק, הבוסית שלי פה. אז ככה, באמת אחרי שתל אביב, חיפה וירושלים מדברים, אז אנחנו מרגישים את המטרופולין מבחינתי של השירות שלנו למחוז דרום. אני אתן סקירה כללית מה יש לנו כיום בעיר באר שבע מבחינת שירות שהוא באמת נותן שירות מחוזי.
יש לנו את דירת המעבר לצעירות שהיא פועלת כבר הרבה שנים בעיר באר שבע. יש לנו שתי דירות, אחת של בוגרי חסות הנוער, אחת של בוגרי פנימיות. יש לנו את קורת הגג בראשית, ששם אנחנו מקבלים מענה לצעירים שלנו עד גיל 19 ובמקרים חריגים אנחנו יכולים לפעמים לשים שם עד גיל 20.
עינת זרגריאן
¶
בראשית נמצא בעוגן. כרגע הוא עבר שיפוץ מאד גדול. הרחיבו שם את האגפים וקצת עשו הפרדה שם. יש לנו את הבית לדרי רחוב, שאנחנו ביחידה פחות עובדים איתו, כי זה - - -
עינת זרגריאן
¶
בדיוק. יש לנו כרגע ממש בחצי השנה האחרונה התפתחנו עם המון פרויקטים חדשים, ציפי נתנה לנו את פרויקט הדיורית.
עינת זרגריאן
¶
הדיורית, בשעה טובה ומוצלחת, נפתחה בשבוע שעבר. דיורית באוניברסיטת בן גוריון, במעונות ד'. קיבלנו את הקומה השנייה. חצי מהקומה היא לטובת הצעירות הללו.
עינת זרגריאן
¶
נקלטה עובדת שכבר התחילה. כבר בשבוע הבא יש לנו ראיונות למלגאיות, לצעירות שכבר מביעות עניין. פונים אלינו מכל מחוז דרום.
עינת זרגריאן
¶
קיבלנו מקום ל-16 וחדר אחד שהוא בעצם למלגאיות וחדר אחד הוא לצוות, לעובדת הסוציאלית ולמדריכה בעצם. זה קצת בירוקרטית לקח לנו קצת זמן עם כל הבירוקרטיה בחוזים, בהסכמים.
עינת זרגריאן
¶
בסוף זה נפתח, כן. היום קיבלתי אישור תקציבי, ציפי, להצטיידות ואנחנו הולכים מה שנקרא להתפרע.
עינת זרגריאן
¶
דבר נוסף שייפתח בעזרת השם זה הנושא של הלב, שזה בעצם המענה לכל הצעירות בקצה הרצף עם הלנת חירום. אני חייבת לציין שאצלנו בבאר שבע - - -
עינת זרגריאן
¶
זהו, בשנה האחרונה, אני אתן לכם דוגמא, שני צעירים שפנו ליחידה וביקשו עזרה בנושא של הלנת חירום ואיך שהוא הצלחנו להתארגן איתם דרך חברים וכאלה. אין לנו איזו שהיא הצפה של צעירים.
עינת זרגריאן
¶
לא, לא. זה לא משהו שאנחנו מכירים ופוגשים. יש לנו ניידת איתור שמסתובבת בלילות של אגף הרווחה.
עינת זרגריאן
¶
לא, חוץ מהג'מילה יש לנו ניידת נוספת של קשב לנוער, שיוצאת לאיתור ובעצם כל פעם אנחנו מקבלים את הנתונים על בני הנוער שלנו ומטפלים. זאת אומרת אין תופעה של חברה שלנים אצלנו ברחובות. המוקד גם פועל 24/7. זאת אומרת יש תורנים של אגף הרווחה, כך שאם יש מקרה של צעיר או צעירה, אנחנו יודעים עליהם גם בזמן אמת. זאת אומרת יוצרים איתי קשר, אומרים לי תקשיבי, יש צעירה כך וכך.
יש לנו גם את המקלט הארצי לנערות וצעירות שבעצם נותן פתרון עד גיל 24-25. גם אם יש לי מקרה כזה של צעירה שכרגע אין לי מענה לתת לה, כי בקורת הגג היא גדולה מדי, אז יש לי. זאת אומרת גם אין פה תורי המתנה. אם בדירת המעבר יש מקום, אז המענה הוא מיידי. מיד אני מחברת אותה לעובדת שנפגשת איתה. אז מבחינתנו העניינים די - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה נראה ככה. בסדר גמור. קודם כל אני מאד מודה לך שבאת לוועדה, בטח שבאת עם בשורות על דיורית, שהדיורית פה כמו את רואה זה בשביל כולנו. אני גם אשמח לבוא, תזמיני אותי. אני לוקחת איתי בדרך כלל את ציפי, שתדעי. אנחנו באות ביחד.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, לא, אין רשימת המתנה. אז אולי תשלחו לבאר שבע. נראה לך? הם לא רוצים ללכת לחוף דפנה, הם יבואו לבאר שבע?
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר גמור. אנחנו נבוא גם לסיור. אני מודה לך. יש עוד הערות? כן, בבקשה, ממש שתי דקות בקצרה, כי אנחנו חייבים לעבור למחקר. תציגי את עצמך.
אפרת לוי
¶
רציתי להגיד שבאמת יש הרבה נערים ונערות, או יותר נערות, שלא עובדות בזנות ואין להן איפה לישון. אין להן איפה להיות.
אפרת לוי
¶
כיף. קשה. אבל כן, רוב הנערים שם מסתדרים מהכספים של הביטוח הלאומי ועוזרים לנו שם בכל מה שצריכים, חוץ מתרופות שהם אומרים שזה לא על אחריותם, שזה אנחנו בעצמנו, אז הם עוזרים לנו בהכל. בגדים, אוכל, מה שאנחנו צריכים מביאים לנו.
אפרת לוי
¶
אני בינתיים בתהליך קצת מורכב, אבל יש הרבה נערים, חברים שלי, שאין להם איפה להיות וזה יכול להיות אישה שההורים שלה העיפו אותה מהבית ואין לה איפה להיות ובערים בלילה, בגלל שהיא לא עובדת בזנות, אז היא לא יכולה להיכנס לשם.
היו"ר מירב בן ארי
¶
נכון. כן, זו הבעיה הכי גדולה שלנו בתל אביב. בסדר. אנחנו מנסים לפתור את המצב שבו את לא צריכה לעסוק בזנות ושעדיין יהיה לך מקום לישון בו ושלטר.
אפרת לוי
¶
במרחב עצמו. עושים קודם את הקומה השנייה, אבל גם, כשיתחילו בעצם את המרחב עצמו אז לא יהיה לנו בדיוק איפה להיות, אז יש לנו את האפשרות השנייה שזה מישהו לרוץ איתו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר, לא צריכה להיות בעיה. זה גם מקום ענק, זה לא בעיה. יופי. אני שמחה שבאת.
אני רוצה לעבור עכשיו לאודי, בבקשה. קצת על ירושלים, תל אביב, תן לחברה בעלי המקצוע כי אין כאן מספיק לכולם. החיילות שם, רציתן לומר משהו?
אהוד משה בקר
¶
אהוד בקר, מרכז המחקר והמידע של הכנסת. אני אקח ארבע דקות להציג את המחקר עצמו ואז אני אעבור על כמה רעיונות שעלו מסקירת מדינות שונות, שיכולים אולי לשמש בארץ, אולי לעזור לקדם את הטיפול.
בכל מקרה, ה מסמך שמחולק לפניכם עכשיו, מציג סקירה של הטיפול שניתן לחסרי בית במדינות שונות. הסתכלנו על 10 מדינות החברות ב-OECD ועל מה שמתנהל בהן. בפרט הסתכלנו על חסרי בית צעירים ככל שניתן. אני אקדים ואומר שברוב המדינות שהסתכלנו עליהן לא היה טיפול ספציפי שמצאנו לחסרי בית צעירים, אלא לקטינים ולבוגרים, כשהצעירים הם קצת - - -
אהוד משה בקר
¶
כן. בכל מדינה בדקנו האם יש תכנית לאומית לטיפול בחסרי בית, מה חלוקת הסמכויות בין הממשל המרכזי והממשל המקומי והאם יש צעדים מיוחדים, שוב, ספציפית גם לנושא של צעירים. הסתכלנו גם על ההמלצות של האו"ם, ה-OECD והאיחוד האירופי בנושא של טיפול בחסרי בית. עלו כמה נקודות חשובות בסקירה ואני אציג אותן עכשיו בקצרה.
דבר ראשון, הגישה הרווחת במרבית המדינות בטיפול כמו שבישראל, היא נושא הרצף הטיפולי - continuum of care, כשאנחנו רואים שבחלק מהמדינות יש תמיכה בדיור תחילה.
אהוד משה בקר
¶
כן, ה-Housing first. ובחלק יש מדיניות מוצהרת של העדפת מניעה וחינוך. לא ראיתי מדינות שבהן הייתה תמיכה מוצהרת ברצף הטיפולי על חשבון האחרות. צריך לציין בזה שעדיין זאת הגישה הרווחת בכל המדינות שהסתכלתי עליהן.
היו"ר מירב בן ארי
¶
רוב המדינות הן בעצם אנחנו כמו רוב המדינות או רוב המדינות כמונו, עוסקות ברצף טיפולי.
אהוד משה בקר
¶
כל המדינות, השירות הרווח בהן הוא הרצף הטיפולי, כשיש מדינות שמציעות או כתכנית פיילוט או כמשהו מוגבל בהקיפו פרויקטים של Housing First, של דיור תחילה ובמקביל כמובן גם מניעה – חינוך. אחד מ הדברים החשובים, שזה גם אחת מההמלצות של הארגונים הבינלאומיים, זה מה שכל הארגונים הסכימו עליו, זה שיש חשיבות מאד גדולה ביצירת רשת ביטחון למי שעלולים להפוך לחסרי בית בהמשך ואני מקדים את עצמי.
אני אחזור רגע אחורה. בנוגע לדיור תחילה, אני רק אגיד ששאלנו את משרד הרווחה על זה ולפי מה שנאמר לנו - - -
יואב בן ארצי
¶
לא, לא, באמת, אני לא רוצה לחתור למקום, כי המקור-. אני רוצה לומר משהו על דיור תחילה. דרך אגב, עבורך, מירב ואת יודעת לעבוד ויש לך את המוטיבציות, זה היעד הבא – ייעוד תחילה.
יואב בן ארצי
¶
לגמרי. אם את רוצה לאתגר, בבקשה. אין ספק שבזה הביוקר יהיה בזול. זאת אומרת העלויות הן גבוהות, אבל זו מעטפת טיפולית שמאפשרת להביא כל אחד מהמקום המאד נמוך שהוא נמצא או עלול להימצא בהמשך, לכדי תפקוד תקין וזה גם ימנע רצידיביזם. זאת אומרת כל הסיפור של הדלת המסתובבת יהיה בהיקפים הרבה יותר מצומצמים ולכן אני אומר הביוקר יהיה בזול.
היו"ר מירב בן ארי
¶
דרך אגב, יש פה ממש סקירה. אני מניחה שאתה מכיר את זה היטב, אבל יש פה ממש סקירה טובה.
יואב בן ארצי
¶
אני מכיר את זה היטב. יש לי את הסקירה משמוליק. תראי, זה בדיוק העניין שדיברתי עליו. נשארתי קורא וזהו. לא מעבר לזה.
יואב בן ארצי
¶
אני מדבר על שני פלחי האוכלוסייה. אני מדבר על צעירים ועל מבוגרים. צעירים זה מאסט. דיור תחילה בקרב צעירים פשוט זה מאסט. זה פשוט מונע את ה - - -
יואב בן ארצי
¶
הוא הרבה יותר גבוה וזה מונע את ההידרדרות לרחוב ולפתח בהם תהליך של דרות רחוב עם כל ההשלכות שקיימות. היום גם למבוגרים עדיין ניתן להציע את זה. זה ימנע רצידיביזם משני הכיוונים, משני פלחי האוכלוסייה. אני אומר עוד פעם, מה שאנחנו מקימים עכשיו זה 10 מטופלים, זה מעט מאד, זה לשנה. זה ממש רחוק מ - - -
אהוד משה בקר
¶
אגב, אני אגיד למי שלא מכיר את הנושא, ש-Housing first – דיור תחילה, זה מציע, להבדיל מהרצף הטיפולי, שמתחיל עם מסגרות יותר זמניות – דיור תחילה מתחיל להבטיח מגורים קבועים לאורך זמן ואז רק מגיעים לנושא הטיפולי מסביב, אבל כן יוצאים בנוסף עם חבילה טיפולית של שירותים. אבל הדבר הראשון זה להתחיל ממקום בטוח, שהוא שלך, של דיור, לטווח של שנים.
אהוד משה בקר
¶
יש כמה פיילוטים שרצו. הפיילוט הכי גדול שעליו גם רציתי להגיד מילה עכשיו, למעשה היה בקנדה, שהסתכל על טווח גילאים מאד גדול, מצעירים עד מבוגרים, ושם דווקא האוכלוסייה שזיהו בקנדה, זה היה פיילוט שרץ בין השנים 2008 ל-2013, ודווקא על אוכלוסייה שזכתה לתמורה הכי גדולה מבחינה חברתית, הייתה אלה שסובלים מתחלואה כפולה ואלה שהם יותר יקרים לטיפול בגישות המסורתיות, אלה שיותר מגיעים לחדרי המיון או למחלקות לבריאות הנפש. אז דווקא במקרה שלהם היה חיסכון גדול יותר.
הדס גול
¶
יש כמה מודלים לזה, אבל בכל מקרה המדינה מממנת אותם. זה יכול להיות בבניינים שמוגדרים לחסרי בית או יש מדינות שזה מפוזר והם גרים ממש בקהילה, אבל זה במימון של הקהילה.
אהוד משה בקר
¶
אני חושב שיש משהו כמו 8 עמודים של מקורות גם על דיור תחילה, שאת יכולה לראות שם כולל דוגמאות ספציפיות. השתדלנו לא להכביד יותר מדי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
יש את שמוליק שי? הוא היה פה גם כמה פעמים ודיבר על זה. הוא ממכללת ספיר. הוא עושה על זה עבודה מאד מאד רצינית. הוא היה אצלי כבר פעמיים.
אהוד משה בקר
¶
אז אני אגיד בהקשר הזה שלהבנתנו כיום בארץ אין דיור תחילה באופן מלא. בתשובת משרד הרווחה כתבו לנו שהמשרד בשנתיים האחרונות – אני אצטט – מאמץ באופן חלקי את התפיסה של דיור חלקי לדרי רחוב שמצבם הרפואי מאפשר זאת. ביקשתי הבהרה, עדיין לא קיבלתי אותה.
איילה קדמי חקלאי
¶
אני חושבת שצריך לעשות הבחנה איכותית בין מחוסרי בית או דרי רחוב צעירים למבוגרים יותר, שמתוך ההבחנה הזאת נגזרות ההתערבויות, כולל התועלת שבדיור תחילה, במדור תחילה.
ציפי נחשון גליק
¶
בשבוע שעבר אני הייתי בדיון בוועדת עלייה וקליטה ולדעתי מי שיתחיל הראשון במדינה זה משרד הביטחון, שסיפרו ששר הביטחון החדש לקח קרקעות של בסיס צבאי ברמת אביב ומנכס אותם.
ציפי נחשון גליק
¶
הוא הולך לבנות 100 דירות, שבכל דירה קטנה יהיו שני חיילים בודדים משוחררים, שכאילו יגורו שם חיילים בודדים בשנה-שנתיים הראשונות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, מאד בעניין של חיילים בודדים. הוא מדבר על זה כל הזמן. בואו ניתן לאודי להמשיך, כי הזמן שלנו קצר. אולי תגיד לו שזה Housing first לחיילים בודדים.
אהוד משה בקר
¶
אם אפשר, אני אגיד כמה דברים שהם גם רלבנטיים לנושאים שעלו כאן בינתיים. כשמסתכלים על המדינות השונות, אז באמת יש בעיה של הגדרת חסר בית בכל מדינה. לנו יש את ההגדרות שלנו במדינה. במדינות אחרות זה משתנה ממקום למקום. זה מאד מקשה גם על האומדן של כמה חסרי בית יש יחסית לאוכלוסייה. זה קשה במיוחד בחסרי בית צעירים ולמשל באיחוד האירופי אמרו שזאת בעיה קשה במיוחד, כי לצעירים יותר קל למצוא דיור זמני אצל קרובים.
אהוד משה בקר
¶
ויש אפילו מדינות שבהן יש איזו שהיא קבלה תרבותית של זה שצעירים בגילאים הללו תרים להם במדינה, אז לא יודעים איפה בדיוק לכלול אותם. מה שכן, באיחוד האירופאי למשל - - -
יואב בן ארצי
¶
גם בארץ יש משהו תרבותי, החברה הפנקיסטים שהולכים בדיזנגוף. יש גם דברים שהם תרבותיים ולאו דווקא מקום של חסרי הבית הצעירים, שזה - - -
אהוד משה בקר
¶
אבל למשל באיחוד האירופי כן הגדירו את אוכלוסיית הצעירים כמועדת במיוחד היום להפוך להיות חסרת בית, מכיוון שהמשבר הכלכלי שעבר על אירופה בשנים האחרונות פגע במיוחד בצעירים ושהאחוז שלהם בקרב חסרי בית ביבשת, עלה מ-27% בשנת 2007, ל-32% בשנת 2010.
היו"ר מירב בן ארי
¶
שגם אצלנו דרך אגב, בעיקר בתל אביב יש גם באמת, ראיתי אותם גם במישהו שיש מבקשי מקלט, שהם גם נוספו כאן בארץ, שאין להם ליווי משפחתי.
אהוד משה בקר
¶
אגב, למרות מה שאמרתי עכשיו על האיחוד האירופאי, אין להם כל כך מדיניות מיוחדת על צעירים. כן הזכרתי כבר את הנושא של המלצה על צורך בזיהוי מוקדם ומניעה. גם הייתה המלצה שהייתה רחבה, גם של האו"ם, ה-OECD והאיחוד האירופי על כינון מדיניות לאומית בנושא של טיפול בדרי רחוב ובחסרי בית.
עכשיו אני אגיד כמה מילים על המדינות עצמן. בשבע מתוך העשר שסקרנו הייתה תכנית לאומית לטיפול בחסרי בית. זה שיש תכנית לאומית זה לאו דווקא אומר שהטיפול הוא טוב. אני אתן דוגמא את ספרד. שם יש תכנית לאומית שיושמה בשנת 2015. השירותים שלהם עדיין די מוגבלים. בגרמניה אין תכנית לאומית, יש שירותים שנחשבים די טובים ברמה האירופית. באופן כללי הטיפול הוא בידי הרשויות המקומיות, גם של צעירים, בדומה לארץ. זה הסקירה הרחבה.
אני אעלה עכשיו, אם אפשר, שלושה רעיונות שעלו בכמה מדינות אחרות, שיכולים לסייע, אם לחסרי בית באופן כללי ואם לאוכלוסייה ספציפית של צעירים. דבר ראשון, אז כמו שהוזכר כאן אגב על משרד הביטחון, אז בקנדה ובארצות הברית יש שימוש במבנים פדראליים שכבר אין שימוש כרגע. נעשתה בהם הסבה לצרכים חברתיים. בקנדה זה ספציפית לחסרי בית. בארצות הברית זה גם לחסרי בית אבל גם למטרות אחרות, כשגופים של שלטון מקומי או עמותות יכולים לקבל מבנים מהממשל המרכזי בחינם ואז מקבלים עוד תמיכה על כך שהם מחזיקים את המקום ומפעילים אותו. מי שירצה להסתכל, יש הסבר יותר מפורט קצת בתוך המסמך, יחד עם לינקים.
בארצות הברית אין תמיכה נוספת, יש רק את מתן המבנה. היום בארצות הברית אני חושב שיש 30 מבנים בכל ארצות הברית שמחכים שאיזו שהיא עמותה תיקח אותם. בקנדה מספר נמוך יותר, אבל זה כן מוקדש לעמותות שיכולות לפנות.
באוסטרליה ובבריטניה יש שמומש במה שנקרא Social impact bonds - אגרות חוב חברתיות, אם אתם מכירים כבר את המונח הזה בארץ.
יואב בן ארצי
¶
לא רק. יש עבריינים, יש בריאות, יש כל מיני תחומים. אני הגשתי בקשה בעיריית תל אביב לגבי אג"ח בנושא של תעסוקה לדרי רחוב מבוגרים ועשו לי חישובים כלכליים וראו שמה שאני מבקש/מציע לא רווחי כדי להיכלל באג"ח.
ציפי נחשון גליק
¶
הרעיון הוא שהמשקיע בא ואומר למדינה, למי שאחראי על האוכלוסייה, נגיד שעולה לכם לשקם צעיר 80,000 שקלים בשנה, אני מוכן לקחת את הצעיר הזה, לשקם אותו. אם אני הצלחתי, המדינה תחזיר לי את ההשקעה שלי. אם לא הצלחתי, אל תחזירו לי.
ציפי נחשון גליק
¶
הוא לא. עכשיו זה עובד. אני יודעת שיש. אני ניסיתי לעשות תכנית לצעירות שעברו התעללות מינית ויש להן המון הפסדים של ימי עבודה וחשבתי שיכול להיות שם חיסכון אם הם יעזרו. הם בחרו אסירים משוחררים והם בעצם אומרים אנחנו ניקח X אסירים משוחררים, אנחנו נשקם אותם לפי דרכים שאתם אומרים ובתקציב שאתם חושבים שצריך לשקם אותו. המדינה לא תיתן שקל. אני כיזם משקיע בהם ועל כל אחד שאני מצליח לשקם המדינה משלמת לי אז.
ציפי נחשון גליק
¶
הם עשו כבר משהו עם אנשים שהם חולי סוכרת, בתכנית מאד ייחודית שמשרד הבריאות לא יכול היה להיכנס אליה כי היא הייתה מאד יקרה.
ציפי נחשון גליק
¶
והם לקחו אותם ובעצם עשו להם טיפולים של מניעה, שזה עלה להם הרבה כסף ורק אחרי שבעצם הוכרעה האפקטיביות של ההתערבות, משרד הבריאות החזיר להם את ההשקעה שלהם.
אהוד משה בקר
¶
אני אתן רגע פרטים. אני דיברתי ספציפית גם על מה שקיים בחלק מהמדינות באוסטרליה דווקא, אם אנחנו מסתכלים קצת יותר דרומה, ששם המדינה מוציאה מכרז בהיבט הזה לגופים פרטיים, חברות שלא למטרות רווח למשל, שהן יכולות אחר כך להציע אג"ח למשקיעים. הם קונים את האג"ח, מממנים בעצם את הפרויקט ואז המדינה מחזירה את הכסף פלוס איזו השיא תשואה מסוימת למשקיעים, אם הם עומדים ביעדים שהוגדרו מראש.
המדינה יכולה בהיבט הזה גם לכסות חלק מהסיכון. היא יכולה לעזור במימון, אבל זה רעיון שראינו אותו גם בבריטניה, שהוא משמש לזה גם באוסטרליה. אפשר לממש את זה בכל מיני דרכים, אבל זו דוגמא למה שאפשר לעשות.
אהוד משה בקר
¶
דבר אחד אחרון, שהוא דווקא ספציפית גם היה לצעירים שראינו בפינלנד. יש שם ארגון מיוחד שמיועד לכל אוכלוסיית הצעירים, 18-29. גם לחסרי בית, אבל הוא מיועד לכאורה לכל הצעירים, לעזור להם להסתגל לחיים עצמאים. ואז הארגון, שהוא אגב ממומן כולו מרווחי הימורים של מכונות מזל - - -
אהוד משה בקר
¶
נכון, אז בפינלנד זה דווקא משיא הרבה רווחים וחלק מזה הולך למטרות חברתיות. הם בונים דיור בר השגה לצעירים, שמציע בנוסף גם ליווי פיננסי, ייעוץ נפשי, שמסייע להם להסתגל מה שנקרא לחיים העצמאים בתור בוגרים. זה מוצע לכל הצעירים. יש עדיפות לחסרי בית. נכון למה שבדקתי אתמול, הארגון הזה מפעיל בכל המדינה 3,100 דירות שמשמשות צעירים. 15% מהדיירים מקבלים תמיכה במיצוי זכויות גם ותמיכה נפשית. בדומה לדיור תחילה, גם כאן הם צריכים לשלם איזה שהוא אחוז מההכנסה שלהם, אבל זה משהו שהוא הרבה יותר נגיש להם ונותן להם הבטחה של מקום מגורים קבוע, שהם יכולים להמשיך ולפתח את עצמם שם.
אהוד משה בקר
¶
לא, לאו דווקא נוקשה, שהיא יותר ממוקדת בך. התמיכה היא הרבה יותר זמינה. כמו שאמרת קודם, בנושא של דיור תחילה למשל יש לך איש טיפול מקצועי אחד לעשרה מטופלים, אז כאן יש לך מעטפת טיפולית הרבה יותר הדוקה, בוא נגיד.
אהוד משה בקר
¶
בכל זמן שהוא יש לך למי לפנות. יש לך באמת איש ספציפי שנותן לך יותר טיפול. הבעיה זאת עלות גדולה יותר על ההתחלה. היתרון, וכאן זה כבר ויכוח באמת מתכנית לתכנית ואני חושב שלא צריך להסביר את הוויכוחים. כשזה מגיע לעלות תועלת, אז עולה השאלה של כמה זה באמת מועיל בסופו של יום. זאת אומרת התומכים אומרים שזה עולה הרבה על ההתחלה. זה חוסך הרבה ונותן תמורה הרבה יותר גדולה אחר כך. בגלל זה כשאתה רואה בהרבה מדינות תמיכה מאד גדולה בדיור תחילה, ובאמת סופרלטיבים מאד גדולים, אבל המימוש שדורש הרבה כסף, כסף אפ-פרונט, הוא פחות. בוא נאמר הוא פחות. נגיד את זה ככה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אגב, אתה יודע, ראיתי פה בעמוד 14, תיראי ציפי, הם מדברים על המדינה שלנו ויש פה באמת את דיור תחילה שאנחנו דנו בזה, אבל אני רוצה קודם כל לבנות את הכל. מה שמעניין הוא שהם כתבו פה שנכון לאוגוסט 2016 פעלו שתי דיוריות. זאת אומרת ירושלים כבר פעלה אז, נכון? ירושלים ותל אביב ושלוש בהקמה.
ציפי נחשון גליק
¶
אבל יש לי הצעה בשבילך לדיור תחילה. ללכת למשרד השיכון ושהוא ייתן לנו מבנה של דיור ציבורי נטוש, שלא משתמשים בו, או שהוא ישכיר מהכספים שיש לו, על חשבון נגיד במקום סיוע בשכר דירה שהוא נותן - - -
ציפי נחשון גליק
¶
לא, נלך על מבנה גדול נגיד, לא יודעת, 20 חדרים בהתחלה. יש לנו במסגרת התכנית הלאומית לצעירים בסיכון, קשר עם פילנתרופיה שזה שש קרנות שרוצות לקחת משהו בתכנית הלאומית. אז אם ליברמן הולך לבנות את 100 יחידות הדיור מכספי - - -
ציפי נחשון גליק
¶
ואז השיפוץ הוא חד פעמי. זה נכון שזה ייקח כמה מיליונים, אבל הוא מעמיד לרשות האוכלוסייה שלנו 20 חדרים ו-40 מיטות. נעשה פיילוט ראשון ואם זה יצליח אז משרד השיכון בסופו של דבר יחסוך הרבה כסף משכר דירה.
ציפי נחשון גליק
¶
או שהם ישכירו מבנה. את יודעת שבעבר משרד השיכון היה שוכר מבנים לטובת תכניות חברתיות? כשאני עבדתי ברשות לשיקום האסיר הם שכרו מבנה ונתנו לי להשתמש בו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
יש לנו שם חברים טובים. אוקיי. קודם כל תודה רבה אודי על הסקירה. אני קראתי, אני מציעה לכם גם לקרוא.
היו"ר מירב בן ארי
¶
יש פה גם פתרונות או כאלה הודעות וגם יש פה באמת השוואה. איילה, רצית להגיד עוד משהו? אז תקראו את זה, זה באמת מעניין. יש פה גם את כל המקורות מאיפה שהוא לקח. באמת תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, בהחלט. הוועדה הזו היא ועדה שיש בה הרבה סיעור מוחות ולכן אם יש נושאים שהם באמת ברמה שהם תיאורטיים יותר או מודלים, אז אל תהססו להביא את זה לפה, כי בסופו של דבר אנחנו יכולים לקדם את זה, לפחות ננסה לקדם את זה למציאות.
אני רוצה לסכם. קודם כל להגיד לכם תודה, תודה גם לעל"ם שהביאו את הצעירה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר. באמת תודה שהבאתם אותה ותודה לכל נציגי הרשויות. אנחנו מקדמים בברכה גם את באר שבע שהגיעו לכאן. אני מזמינה אתכם להגיע תמיד לדיונים. יש כאן גם סיעור מוחות, גם רעיונות שעוברים בין הרשויות, כדוגמת המלון שאנחנו נבדוק עכשיו בתל אביב. לכן בלי קשר לדברים שאתה מביא איתך, זה גם הדברים שאחרים מביאים וכמובן גם העמותות שרלבנטיות.
מכאן אנחנו נעשה כמה דברים. אחד, אני אטפל בנושא, אני אתערב בנושא של חיפה. חבל שזה סתם יתעכב לנו, בטח בימים האלה, בגלל הנושא של השכירות. כמו כן, כל אחד מכם, קיבלתם אתה דברים שאתם צריכים לבדוק אצלכם מבחינת אצלך הנושא של הדיורית, אריה, שיש לך כבר. חשוב לי לומר שאני באמת באמת יודעת שאתם עושים מהפיכה בחיפה. ואם עמית אומר את זה שהוא נמצא שם בשטח, אז אני באמת בטוחה. אני גם יודעת שהיה גם זעזוע בתוך מחלקת הרווחה עצמה, שאני מכירה אותה היטב. לכן אני בהחלט יודעת שאתה עושה. אני מאד מעריכה את ההתקדמות בעניין. אני גם מאד שמחה שיש ועדה שמקדמת את זה ובסוף בתכלס יש לנו פתרונות.
תל אביב – אני הודיתי לכם בהתחלה גם כמובן על זה שהגעתם, גם העניין הזה אתמול שישבנו ועברנו אני וציפי תכנית-תכנית, עברנו אחת אחת. ייצא גם סיכום של הפגישה היום או מחר, שאתם תדעו ואנחנו באמת מחכים לכם ואני כמובן מציעה לבדוק את הנושא של המלון.
לגבי ירושלים, איילה, אני גם אתערב וגם ציפי לגבי הנערים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, את יודעת שאני אומרת ואנחנו נעשה את זה. גם ציפי בפיקוח אצלה וגם אני אתעסק בזה, כי לא יכול להיות שטיפלנו רק בחצי מהבעיה, שזה נהדר שיש לנו פה באמת את החברה של על"ם, שמקדמים ואת גלגל, שנראה אותו בקונסטלציה החדשה.
כמובן מור, אנחנו לא שוכחים את הפעילות שלכם ואנחנו יודעים כמה היא חשובה ואנחנו עדיין מצרים על זה שהדלת נסגרת בערב. ולכן אנחנו ננסה למצוא את הפתרון וטוב שבאת והעלית את הרעיון הזה בעצמך.
עוד דבר שאנחנו נפנה, תראו, יש לנו כאן דיון בסוף החודש, ב-24 בינואר ב-10 בבוקר, שתדעו. מה שאנחנו נעשה כהכנה לקראת הדיון, זה ננסה להתעסק בנושא של תחלואה כפולה. ננסה להביא את משרד הבריאות שלא נמצא כאן, לטפל בנושא הזה של חברה שהם נכי נפש בקהילה, שהם גם חסרי בית. אני חושבת שלכולכם יש מה לתרום בנושא הזה, כי כולכם ראיתם אותם. אני אישית סיירתי אז גם עם יואב, אתה זוכר? ראינו בעצמנו את החברה ואנחנו נעשה כאן דיון משותף של משרד הבריאות ומשרד הרווחה בנושא של תחלואה כפולה. אני כבר מזמן רציתי להתעסק עם זה, אבל זה מאד מאד מתאים לצעירים. נדבר גם על - - -
מהרטה ברוך
¶
דרך אגב, בתל אביב היה דיון של ועדת הרווחה המקומית לשיתוף פעולה, מפגש. גם שירותי הרווחה וגם משרד הבריאות יצאו מזה באמת נשכרים ועם מוטיבציה לעבוד ביחד.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אנחנו נביא אותם לכאן. יש לי קשר מעולה איתם עם החברה מבריאות הנפש. אנחנו נביא אותם לכאן ואנחנו גם נראה מה הם מציעים מבחינת פתרונות.
איילה קדמי חקלאי
¶
אנחנו יצרנו קשר עם מישהי מסל שיקום של משרד הבריאות, שדואגת לסל שיקום לצעירים, שחלקם מאובחנים וחלק לא ואנחנו עובדים איתה בצורה מאד מאד הדוקה. בין היתר היא ביקשה שלגבי אותם צעירים, הרבה מאד מהם מסתובבים ברחובות לפרקים. גם אם יש להם אפוטרופוס וגם אם הם מאובחנים ופה ושם, והיא ביקשה מאיתנו לדאוג לאיזו שהיא מסגרת זמנית, פרק זמן של שלושה חודשים לאותם צעירים, עד אשר הם יקבלו סל שיקום.
כמובן שאנחנו לא יכולים, זה לא המנדט שלנו, אבל בסיעור מוחות ובישיבה באמת התעורר הצורך באיזה שהוא מקום מיוחד, בית, דירה בירושלים, לארבעה-חמישה כאלה, צעירים, של פרק זמן, מהתהליך שהם האיתור עד קבלת סל השיקום, עם ליווי של בריאות הנפש.
לכן בתחילת הדיון הצעתי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, אז אני רואה שכולכם בעניינים, אז אני אדאג להביא לפה את הנציגים הרלבנטיים ממשרד הבריאות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן. זה דווקא חשוב שכולכם כבר מכירים את הנושא, אז תוכלו לתרום לעניין הזה. אז הוועדה הבאה תהיה ב-24 בינואר בעשר בבוקר. היא תתעסק בנושא של תחלואה כפולה בקרב צעירים חסרי בית ובכלל דרי רחוב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
ציפי, תכניסי לך ליומן מעכשיו. אני מודה לכם. תקראו את הכל ותודה לכולכם.
הישיבה ננעלה בשעה 15:15.