הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 589
מישיבת ועדת הכספים
יום חמישי, כ"ב בכסלו התשע"ז (22 בדצמבר 2016), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/12/2016
שינויים בתקציב לשנת 2016
פרוטוקול
סדר היום
שינויים בתקציב לשנת 2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
איתן ברושי
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
רועי פולקמן
יואב קיש
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
רפרנט מאקרו באג"ת, משרד האוצר - תמיר כהן
רפרנט חינוך באג"ת, משרד האוצר - שאול קירשנבום
תקציבנית, משרד האוצר - ג'ו מי טל
משרד האוצר - יובל טלר-חסון
משרד האוצר - יוסי עדס
משרד האוצר - ניר אמסל
משרד האוצר - יעל לינדנברג
משרד התקשורת - אלין רבינוביץ
משרד הפנים - ליאת פרוינד שפרן
כלכלן, משרד המדע - חביב קטן
מ. תח' תקצוב ובקרה, משרד לשרותי דת - יחזקאל כהן
מנהל אגף תקציב, משרד החינוך - משה שגיא
כלכלן, מנהל תחום, משרד השיכון - יוסי שבת
מנהלת אגף תקציבים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - סיון ינקוביץ'
מנהלת תחום תקציבים, משרד התיירות - קרן שפר
תקציבאית, הרשות לזכויות ניצולי שואה - חנה גוטנר
אורטל גבריאלי
היו"ר משה גפני
¶
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. על סדר-היום: שינויים בתקציב לשנת 2016.
פנייה מס' 186-177
שאול קירשנבאום
¶
שאול קירשנבאום, משרד האוצר. הפנייה נועדה להעברת סך של 134 מיליון ₪ למשרד החינוך לנושאים הבאים: 81.769 עבור יישום תוכנית עבודה של מטה ישראל דיגיטלית במשרד החינוך, 52 מיליון ממשרדי הממשלה השונים בעקבות תוכניות משותפות של המשרדים; בין היתר, 9,984 מיליוני ₪ למשרד להגנת הסביבה עבור חינוך סביבתי, מהקרן לניקיון. 7,000 אלפי ₪ ממשרד התיירות ולפיתוח אכסניות נוער. 5,000 אלפי ₪ ממשרד המדע והמוזיאונים לתחום המדעים ועבור מרכזי מצוינות שמפעילה החברה למתנ"סים. 147 אלפי ₪ ממשרד האנרגיה עבור קורסים בחינוך לשימוש מושכל באנרגיה. 3.7 מיליון ₪ ממשרד החקלאות עבור פעילות וניהול מתנ"סים וחוגי מדעים ורובוטיקה. 6,800 אלפי ₪ מהמשרד לשוויון חברתי עבור מספר נושאים. 4.5 מיליון ₪ ממשרד העבודה והרווחה עבור תוכנית היל"ה – תוכנית לנוער נושר. 13.3 מיליון ₪ ממשרד הבריאות עבור סייעות רפואיות ותוכנית למניעת אובדנות, ו-2 מיליון ממשרד הבינוי עבור תוכנית "הרועה העברי" לאגף קידום נוער.
בנוסף, הפנייה נועדה ליישום החלטת הממשלה 922 לפעילות הממשלה לפיתוח כלכלי באוכלוסיית המיעוטים. בין היתר, הפנייה נועדה לביצוע של כל פעילות החינוך הבלתי-פורמלי בהחלטה, וכן פעילות הכשרת עובדי הוראה.
בנוסף, יישום החלטת ממשלה- - -
שאול קירשנבאום
¶
דבר אחרון – 1.5 מיליון ₪ עבור יישום החלטת ממשלה מס' 1652, שעניינה תוכנית לסיוע מיוחדת לקריית ארבע ולישוב היהודי בחברון.
היו"ר משה גפני
¶
לא להפריע, רבותיי. אין לנו כל הזמן שבעולם. אני רוצה לעשות את זה קצר. תודה רבה. שאלות? בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שלא כתוב בתקנון שכשאת שואלת, אחמד טיבי צריך להיות. אבל אם אפשר לומר לאחמד טיבי שסתיו רוצה שהוא ישמע אותה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אנחנו קיימנו ישיבה על תוכנית 922, התוכנית שהיתה אמורה להעביר 15 מיליארד שקלים בהחלטת ממשלה למגזר הערבי על פני כמה שנים. בישיבה ישבו נציגים של משרד החינוך - יובל ותמי מהחינוך הלא פורמלי. היו אמורים להעביר אליהם 130 מיליון שקלים לחינוך לא פורמלי. הם לא קיבלו את זה לאורך כל השנה. הם אמרו לנו שמחכים לפנייה תקציבית, ואז הם ראו שבאותה פנייה תקציבית יש כריכה בין העברה של תוכנית 922 למגזר הערבי לבין החלטת ממשלה אחרת לסיוע מיוחד לקריית ארבע ולישוב היהודי בחברון. שניהם באותה העברה תקציבית, ללא הפרדה, באופן שמחייב את הח"כים להצביע על שני עניינים שונים לחלוטין פה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יצוין גם שמשרד החינוך אמר לנו בוועדה לפרוטוקול, שהם לא יכלו להוציא לפועל בינתיים את הפעילות הלא פורמלית.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני רוצה להפנות את תשומת לבנו של אדוני. אמרנו את זה בעבר – כורכים דבר שאינו במינו. שלוש פעמים אותם אירועים. זה לא בסדר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להוסיף, שאמר משרד החינוך בוועדה: לא יכולנו להשתמש בתקציב לפעילות לא פורמלית בחינוך במגזר הערבי כי לא העבירו לנו את הכסף בבסיס התקציב, אלא כל השנה אנחנו מחכים להעברה. היה ראוי שהכסף הזה – גם אמר את זה הנציג - שיהיה בתוך הבסיס- - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, תני לי לומר משהו. שאול, ביקשנו ואני חוזר ומבקש – זה לא הנושא של הכריכה של הנוהל. נכון שזה לא הנושא הזה, כי זה משרד החינוך, אבל אנחנו מבקשים, וביקשנו כמה פעמים, והיה פעם שהחזרנו את הפנייה והפרדתם. יש אנשים חברים בוועדה, שרוצים להצביע בעד קריית ארבע, ויש כאלה שלא רוצים להצביע בעד קריית ארבע, ורוצים להצביע בעד המגזר הערבי. יש כאלה שרוצים להצביע נגד המגזר הערבי, ורוצים להצביע בעד קריית ארבע. אי-אפשר להכריח את חברי הוועדה להצביע על דברים שזה לא מאפשר להם את הבחירה.
אצביע על זה היום.
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, יש דברים שברור שצריך להפריד, והפרידו. משכו חזרה. הצביעו בסוף על שניהם. שניהם אושרו, אבל משכו את זה.
מה עוד? בבקשה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כיוון שאני עוסק בתוכנית הזאת כבר שנה - בניגוד לחברת הכנסת שפיר, כל מה שנאמר- - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כל מה שנאמר על התוכנית של 130 לחינוך הבלתי-פורמלי על-ידי סתיו שפיר, אינו נכון.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה נאמר על-ידי משרד החינוך. זה בפרוטוקול של הוועדה. אז בבקשה אל תגיד דברים כאלה, ותחזור בך. גם אני עוסקת בתוכנית הזאת.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אני ליוויתי את תהליך כתיבת התוכנית מול משרד החינוך. הסיבה שהכסף לא מומש - שהיתה מחלוקת על הקריטריונים. חבר הכנסת טיבי היה מעורב בזה. זה סוכם רק לפני כחודשיים, מודל הקריטריונים. היה ויכוח, האם להעביר את הכסף לרשויות או לקבוע קריטריון דרך המשרד. היתה שם בעיה באמת כדי להבטיח תפוקות, ולכן התוכנית לא יצאה לפועל. היא התה אמורה להתחיל אגב בספטמבר – אני מדבר על העיכובים – היא היתה אמורה להתחיל בסך הכול בתחילת שנת הלימודים הנוכחית.
ומשפט אחרון – כל הדיבור שלך, סתיו, על גישת בסיס התקציב – למה – כי כל הפניות האלה, שזה בתוך תקנה, התקנה התקציבית - בשפה שאתה מתייחסת אליה – שנקראת חינוך בלתי-פורמלי, בתוכנית העבודה- - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לכן לא צריכה להיות ואין ולא תהיה תקנה ייעודית. יש בתוך תוכנית העבודה, שנקראת חינוך בלתי-פורמלי, באגף הרלוונטי במשרד החינוך, יש תוכנית עבודה שמדברת על חינוך בלתי-פורמלי.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה שתקרא את כל הפרוטוקול של ישיבה שנמשכה שעתיים וחצי על התוכנית 922, ובה אמרו המשרדים: הגופים לא יכלו להשתמש בכסף. אנחנו לא מקבלים אותם.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
זה ילווה אותנו בכל ההעברות בימים האלה - מה המשמעות של העברה תקציבית עכשיו? האם יצליחו לממש הכול בשבועיים? בשנה הבאה?
משה שגיא
¶
יש נושאים שכבר התחלנו את ההיערכות של הביצוע שלהם, למרות שקיבלו תקציב על תנאי, עד שיגיע תקציב.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
¶
אני לא שואל את זה על משרד החינוך; זה ילווה אותנו בכל ההעברות. התוכנית לחינוך בלתי-פורמלי, המשמעות היא שהמגזר הערבי יקבלו- - - או המשמעות היא שזה דברים שיבוצעו ולא שילמתם למורים ועכשיו רוצים לשלם להם? או עכשיו תחייבו ובשנה הבאה- - - איך מכניסים בשבועיים 50 מיליון שקלים?
שאול קירשנבאום
¶
הפעילות במשרד החינוך היא לפי שנות לימוד. שנת הלימוד התחילה לא מזמן. חלק מהכסף הועבר בפנייה הקודמת, לפני מספר חודשים. זו התוספת ל-130. חלק כבר נמצא. תוכניות שהתחילו מתחילת השנה כבר מתוקצבות. כפי שחבר הכנסת פולקמן הסביר קודם, על חלק ספציפי מהתוכנית היתה אי-הסכמה. הם היו צריכים להגיע להסכמה חודשיים. זה תוכנית שתבוצע החל- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אז אני אקבץ את השאלות. קודם כל, יש פה 6 מיליון קיצוצים בתוכנית למניעת אובדנות. מתוך 15 מיליון שקלים שהוקצבו לתוכנית למניעת אובדנות, נוצלו רק 2.5 מיליון שקלים בשנה האחרונה בתקנה. זו תקנה 24-07-14-52. אני רוצה להבין מה הבסיס לקיצוץ הזה – האם מנענו את כל האובדנות הפוטנציאלית שיש?
שנית, רק לגבי התוכנית הזאת, האם אותם כספים לחינוך בלתי-פורמלי עכשיו נמצאים בבסיס התקציב ל-17 ו-18?
שאול קירשנבאום
¶
לגבי החינוך הבלתי-פורמלי – התוכנית נסגרה רק לפני חודשיים, ולכן עדיין אין תקנות, כי התקציב נסגר כבר קודם. התקציב לשנת 18-17 הוגש לכנסת לפני שנסגרה התוכנית עם הרשויות הערביות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אבל עדכנתם אותו לפני כמה ימים. למה לא הכנסתם את התקציב של הרשויות הערביות?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
כלומר לעדכן את התקציב לדברים שהיו משמעותיים יותר לממשלה הצלחתם, לפני יומיים, אבל לעדכן את התוכנית למגזר הערבי לא הצלחתם לעדכן.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אבל גם ב-18-17 זה יתעלה בהעברות תקציביות, במקום שהם יקבלו את התקציב, ויוכלו לבנות את התקציב שלהם.
שאול קירשנבאום
¶
לגבי התוכנית למניעת אובדנות, זה תוכנית של משרד הבריאות. מעבירים אלינו פה חלק מסוים מיישום במשרד החינוך, שעוסק- - -
היו"ר משה גפני
¶
177 עד 186 – מי בעד אישור הפניות – ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור הפניות – 6
נגד – 1
נמנעים – אין
פניות 186-177 אושרו.
פניות מס' 195-193
היו"ר משה גפני
¶
הפניות אושרו.
אני חוזר לפנייה הקודמת שהיתה כבר בשבוע שעבר – לא היה נציג המשרד. עמוד קודם, עמוד 4. 193 עד 195. בבקשה, תמיכות בענפי משק, תיירות.
קרן שפר
¶
קרן שפר, משרד התיירות. בעצם במסגרת החלטת ממשלה 4060 שעניינה ביצוע פרויקט הגנת הקבע בים המלח נקבע שמפלס הבריכה מס' 5 לא יעלה על 15.1.
קרן שפר
¶
האגן הדרומי של ים המלח, מה שגורם להצפה. ואז, בעצם, אם מתקרבים לגובה המפלס, צריך להתחיל לבצע את פעולות הקציר. כרגע, כיוון שאנחנו עדיין לא שם - יש כמובן מעקב אחרי זה, התוכנית לא יצאה לפועל.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להבהיר לחברי הוועדה, מי שלא שם לב – הפניות הללו היו בשבוע שעבר. נציגת משרד התיירות לא היתה, לא נתתי לאשר את זה, ועכשיו מדברת נציגת משרד התיירות. בבקשה. אה, חברים ביקשו. מעיר לי טמיר הערה נכונה – את היית בסדר. החברים ביקשו כדי לדעת לגבי ההפחתה בקציר ים המלח. לכן אני מודה לך שבאת, כי זה חשוב מאוד – אחרת אי-אפשר לאשר את זה.
קרן שפר
¶
כיוון שעדיין לא הגענו לגובה מפלס של 15.1 מטר, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה, תוכנית הקציר לא יצאה לפועל, ולכן יש שם עודף מזומנים שממנה עכשיו נגרע.
קרן שפר
¶
כי יש עדיין עוד שנתיים, ויוצא שאנחנו די אדישים, כלומר אם מפעלי ים המלח רוצים להשתמש בבריכה, יודעים שעדיין לא מתקרבים למפלס, הם יכולים לעשות בזה שימוש. ברגע שיתקרבו לשימוש, יצטרכו להתחיל לבצע את פעולות התקציב. אנחנו כל הזמן בבדיקה, בניטור.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מצד אחד, אמרו שזה הולך להציף את המלונות וכו', ורעש ומהר-מהר. היו מריבות עם כי"ל, שיממנו את הרוב, ועכשיו פתאום הכול תקוע. זה קצת מוזר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
האמת שזה לא רק ל-2016. 2014 זה תוקצב ב-190 מיליון. מתוך זה ביצעתם רק 8 מיליון. מ-190 זה ירד ל-8. 2015 - ביצעתם 10 מיליון, כלומר מתגלגלים פה עודפים של מאות-מיליוני שקלים על התוכנית הזו. יכול להיות שהיא בכלל רזרבה לתוכניות אחרות?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
כל שנה מ-2013. ב-2013 זה תוקצב ב-190 מיליון. ביצעתם 3 מיליון. איפה כל העודפים האלה?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה מטריד אותי עוד יותר. כי"ל התחילה בקצה, ומה שאת אומרת - עכשיו אני פתאום נזכר שהיא התחילה בקצה.
קרן שפר
¶
היתה רכישה של- - - יש פעולות בסיסיות – אני יכולה להעביר לך אילו פעולות כאן. יש ביצוע, אבל ביצוע מאוד מינורי. תוכנית של 5 מיליארד שקל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
נאמר שאלה המספרים. 80% כי"ל. כי"ל התחילה לעבוד. אני לא מבין למה המדינה – מה יהיה?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
ביצוע שולי של 4 מיליון בשנה על תקציב של 190 מיליון. אני חשה שיש פה משהו אחר – שהאוצר מנסה לצמצם את התקציב, אז הוא שותה כל מיני תקציבים בסעיפים שהוא יודע שלא ישתמשו בהם, במשך שנים, כדי בסוף או להחזיר אותם לקופת המדינה או להעביר אותם הלאה. אי-אפשר להסביר איך מ-2013 סעיף שמתוקצב בין 190 ל-300 מיליון שקל בשנה בסוף מבוצע ב-3 מיליון שקל בשנה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
משהו פה לא בסדר.
אני גם עכשיו קורא דוח של מבקר המדינה על זה. מבקר המדינה - מתוך דוח מבקר המדינה – חושף: כי"ל עשתה הסכם העם המדינה, ואז הם שינו את המתווה, בלי הסכמה, והמשמעות היא שההשקעות בעניין הזה יידחו בהרבה שנים, אבל הנזק לים המלח יהיה נורא ואיום. אנחנו לא יכולים להסכים לזה.
קרן שפר
¶
אני רק אסביר את ההיבט הזה – אם אנחנו עדיין רחוקים מרחק של שנתיים-שלוש מגובה המפלס, איזה נזק אמור להיגרם? עוקבים אחרי זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אבקש בתוך שבוע פירוט מהשר, שייתן לוועדה. אני אמליץ לאשר את ההעברה הזאת, כאשר במקביל בתוך שבוע אנחנו מבקשים פירוט לוועדת הכספים מהשר על כל התוכנית הזאת. האם באמת מחכים – פירוט ממש.
היו"ר משה גפני
¶
בלי זה לא נוכל להמשיך. לא אעכב את זה עכשיו. אמליץ לחברים להצביע בעד, מותנה ובמקביל לפירוט השר שייתן לוועדה בתוך שבוע על כל התוכנית הזאת. מה כי"ל עשתה, מה אחרים עשו, מה לפי התוכנית של החלטת הממשלה צריך לעשות עם העניין הזה. שנדע פירוט מלא, כדי שלא נתבלבל עם העניין.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
לא רק פירוט של התוכנית. הכסף הזה לאורך השנים עבר ליעדים אחרים מהתקנה הזאת. לאילו יעדים הוא הועבר?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש פירוט של מה שביקשתי.
מס' פנייה לוועדה 193 עד 195. מי בעד אישור הפניות - ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד אישור הפניות – 6
נגד – 5
נמנעים – אין
פניות 195-193 אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
יש לנו שוט ועוד איך. הם לא באים לפה יותר? אני מכיר את השר. הוא יביא את הפירוט. הוא יגיד את האמת. אחרי זה כבר לא נוכל לאשר.
היו"ר משה גפני
¶
סתיו, את לא סופרת פה אצבעות. יש מזכיר לוועדה, הוא סופר. לא לנהל את הוויכוח הזה. באמת. תנהלו את הוועדה, יודעים מה? תנסה אתה, נראה איך אתה משתלט.
יוסי עדס
¶
יוסי עדס, רפרנט פנים, אגף תקציבים. הפנייה נועדה לתקצוב הסעיף של משרד הפנים במשרד הראשי. יש פה מספר נושאים: הראשון, 15.6 מיליון ₪ עבור הוצאות שכר עם פעולות המשרד לאור להוצאות לפועל ובהתאם להחלטות ממשלה שהתקבלו לאחר אישור התקציב. יש פה 14 תקני כוח אדם ל-36 חודשי עבודה לארבעה סטודנטים. אלה תקנים שבעיקרון גובשו בעת אישור התקציב, אבל סוכם עליהם והיו מותנים באבני דרך שונים, ולאור הסדר פרישה במשרד.
תקצוב של 5 מיליון ₪ בהרשאה להתחייב עבור אגף לעדות לא יהודיות. סך הכול 9.5 מיליון. אחד זה עבור בתי עלמין ואחד זה עבור מבני דת לדתות לא יהודיות. תקצוב מימון בחירות ברשויות בסך של מיליון ו-800 ₪ בהתאם לביצוע בפועל בבחירות לרשויות המקומיות. העברת תקציב ממינהל התכנון במסגרת של כ-15.8 מיליון ₪ ממינהל התכנון חזרה למשרד הפנים במסגרת ההסדרה של הפרדת מינהל התכנון ומשרד הפנים וכל ההתחשבנויות שנוצרו במהלך השנה.
3.5 מיליון ₪ עבור מבני דת בישובים הבדואים בצפון בהתאם להחלטת ממשלה מ-2016, ומיליון ו-400 ₪ עבור דרוזים ברמת הגולן, בהתאם להחלטת ממשלה. ככל שיש שאלות על פרטים יותר מפורטים- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתם אומרים פה 42 מיליון שקלים ו-697,000 שקלים. בטבלאות הסכומים הם 5 מיליון שקלים יותר גבוהים.
שנית, יש פה החלטות ממשלה, למשל, לטובת הישובים הדרוזיים, שהיא החלטת ממשלה מ-2013. למה מאז 2013 לא הצלחתם לשים אותה בבסיס התקציב?
יוסי עדס
¶
שאלה שנשאלה בעבר, והתשובה – שההחלטה היתה שהנושא יתוקצב במשרד ראש הממשלה, וממנו יועבר, במסגרת תקציבית שמבוצעת בעצם, מתוקצבת בהתאם לביצוע בפועל במשרדים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש לתמוך בבקשה. אני בקשר עם המגזר הבדואי וגם בקשר הדוק עם ראש רשות במגדל שמס והדרוזים בגולן. הקואליציה אחראית גם על הדרוזים בגולן וגם על הבדואים בצפון. אני בא משם. הדרוזים בגולן חושבים שהם מקבלים פחות לעומת הדרוזים האחרים, והבדואים בצפון מחכים להחלטות האלה. השאלה, למה לא עשו בעבר, היא חשובה, אבל לא כזאת שתעצור, ואני מבקש להעביר את הסכומים האלה. הם מאוד נחוצים במגזר ברחבי הצפון, ואני ודאי מכיר היטב. לכן אני מבקש להעביר את הסכומים האלה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הפניות – ירים את ידו.
הצבעה
בעד אישור הפניות – רוב
פניות 211-207 אושרו.
פנייה מס' 233
היו"ר משה גפני
¶
הפניות אושרו. עמ' 51, 233.
אני מבקש לתקן את מה שאמרתי בתחילת הישיבה. שגית הערה לי שלא היא הציעה את ההצעה הזאת; אני הצעתי אותה, והיא הסכימה, על השינוי הנוהל.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
המספרים אכן לא מתחברים פה. סתיו צודקת. אני מבקש שיעברו לוועדה הסבר למה שהצבענו, משרד הפנים. האם זה טעות סופר?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יש פה פער של 5 מיליון שקלים. זה מראה כמה חשוב שהח"כים יקבלו את המידע מראש, כדי שנראה את הסכומים האלה.
ג'ו מי טל
¶
ג'ו מי טל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים. הפנייה הזו נועדה לבצע שינויים פנימיים בין תקנות, ותוספת של תקציב בהוצאה המותנית בהכנסה.
ג'ו מי טל
¶
ב-2017 שני תקני כוח אדם, אבל כוח האדם שאתה מדבר עליו הוא בכלל כתוצאה משיבוץ שני עובדים ממחסום ארז בכלל לרשות המסים. אז כן, גורעים שני כוח אדם.
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שגם אני, שלא מבין כלום, ככה לא אבין בכלל, גם בהמשך. שכל אחד ידבר בתורו. בבקשה.
ניר אמסל
¶
אני ניר אמסל, מאגף התקציבים. באתי להסביר לחבר הכנסת סמוטריץ – שני התקנים ממתאם פעולות הממשלה בשטחים הועברו כחלק מפעילות ועדת ויסות כוח אדם בנציבות, והם מועברים מפעולות הממשלה בשטחים לרשות המסים. לשנת 2017 ו-18 הם הועברו כבר בבסיס התקציב. זה חלק מהתקציב.
ניר אמסל
¶
אנשים שכבר הועברו בפועל לרשות המסים. ההעברה שלהם היא טכנית אחרי הנושא התקציבי. זה מועבר עכשיו בשביל הרישום התקציבי.
ניר אמסל
¶
לא. אין משמעות. ראשית, שכר משולם לפי חוק. הממשלה לא תעסיק אדם אם לא תשלם לו משכורת. זה לא רלוונטי עכשיו אם אנחנו מתקצבים את השכר הנכון. זו אחריות שלנו לתקצב את השכר הנכון, ככל האפשר, אבל עדיין אתה משלם לפי חוק ולפי הסכמים קיבוציים. האנשים האלה מקבלים שכר, נקודה.
הנושא של התקצוב של התקנים – לרשות המסים יש תקנים פנויים בשנת 2016. לכן יש להם האפשרות לקלוט אותם גם על תקנים של רשות המסים בינתיים. טכנית מתאם פעולות הממשלה בשטחים צריכים להעביר את התקנים בפועל גם בהעברה תקציבית. בינתיים הם נקלטו ברשות המסים על תקנים פנויים של רשות המסים.
ג'ו מי טל
¶
העברנו אותם לפני כמה חודשים כבר, אבל אנחנו לא העברנו שכר, כי זה היה סיכום בין האוצר לבין- - -
ניר אמסל
¶
ממש לא אישור רטרואקטיבי. בשנת 2016 לרשות המסים יש שני תקנים, מתוך כ-6,000 התקנים שיש לרשות המסים, יש להם שני תקנים פנויים שהם יכולים לקלוט אותם. בתקציב 2018-2017 שכבר אושר, התקנים האלה כן הועברו בפועל בבסיס התקציב ממתאם פעולות הממשלה בשטחים לתקציב רשות המסים. לכן ההעברה הזאת היא לא בקשה רטרואקטיבית; היא יותר בקשה טכנית. האנשים האלה כבר נקלטו על תקנים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה מבקש לאשר את התקן שהם העבירו לפני כמה חודשים, שבהסכמה בעל-פה רשות המסים קלטה אותם, שילמה, והם עבדו אצל המתאם.
רחל עזריה (כולנו)
¶
זה היה על תנאי שאנחנו נאשר, ובינתיים לא אישרנו, ואם לא נאשר, זה לא יקרה. אם כן נאשר, זה כן יקרה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אתם באמת חושבים שהתפקיד שלכם - לטפל בשני תקנים? מה, השתגעתם? לא, יש גבול.
היו"ר משה גפני
¶
מס' פנייה לוועדה 233. מי בעד אישור הפנייה – ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור הפנייה – 9
נגד – 3
פנייה 233 אושרה.
יוסי עדס
¶
באמת חלה טעות בפנייה. הועברו יותר מקורות ממה שצריך. הרי כל המקורות תמיד עוברים דרך הרזרבה הכללית.
יוסי עדס
¶
חברת הכנסת סתיו שפיר העלתה שאלה, שיש 5 מיליון עודפים של מקורות לעומת השימושים. באמת חלה טעות. יש יותר 5 מיליון של מקורות מאשר שימושים. כל המקורות הרי תמיד עוברים דרך הרזרבה הכללית. לכן ברזרבה הכללית נשארו 5 מיליון שלא הועברו למשרד הפנים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני מציעה שהוועדה תקבע ייעוד ל-5 מיליון שקלים שהם קיצצו יותר, ולא העבירו לתוכנית הזאת.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
הועבר לרזרבה. זה מה שאני אומרת – שהם בכוונה מייצרים עודפים תקציביים לקצץ מהם, כדי שזה לא יעבור לשימושים חשובים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה 5 מיליון שקלים שיכולים ללכת לאנשים שבאמת זקוקים להם; לנכים ולחולים ולניצולי שואה. במקום שהכסף הזה ילך ליעדים החשובים האלה, זה נתקע עכשיו ברזרבה בקופת האוצר- - -
מס' פנייה 9004, 238-235, 253-232
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. את צודקת. מס' פנייה לוועדה 9004, 238-235. 253-232. זה חוברת נפרדת. זה הפחתה רוחבית לביטחון. בבקשה. לא, לא הפחתה. לא אמרתי כלום.
תמיר כהן
¶
אסביר, ברשותך. תמיר כהן, אגף תקציבים, משרד האוצר. אני מבקש להבהיר לפרוטוקול – לא מדובר פה בהפחתה רוחבית. פנייה שמונחת בפני חברי הוועדה נועדה להעביר סכום של כ-1.84 מיליארד שקל לתקציב משרד הביטחון – זאת בהמשך לסיכום התקציבי בין משרד האוצר למשרד הביטחון מיום 24.11.15.
תמיר כהן
¶
אסביר מייד. הסברים נוספים לגבי השימושים יינתנו בוועדה המשותפת. עד פה צד השימושים; צד המקורות, ואפחית למה זו לא הפחתה.
מדובר בהעברה בין שינויים. מרבית הסכום האמור ימומן באמצעות שימוש ברזרבות לעמידה ביעד ההוצאה וברזרבות להתייקרויות, רזרבות שנקראות רזרבות לעמידה במסגרות הפיסקליות. מדי שנה, בהתאם להחלטת ממשלה שעוברת בעת אישור התקציב בממשלה – השנה עברה החלטה בליל אישור התקציב, 11.8.16, קובעת ששר האוצר מוסמך לקבוע שיעור מסוים של רזרבה בהתאם לגודל כל תקציב ותקציב של אחד מסעיפי תקציב הממשלה בכל משרד. הרזרבות הללו נועדו לממן אחד משני הדברים: או שימושים שיש בתוך המשרדים השונים, שלא היו ידועים בעת הנחת התקציב, וניתן לממן אותם בתוך המשרד. בנוסף, הם נועדו לממן גם מחויבויות רוחביות שלא היו ידועות בעת הנחת התקציב בכנסת.
בפעם הזאת אנחנו מציעים לכם להעביר את התקציב, ליישם המשך פעימה נוספת, כמעט אחרונה, בהסכם אוצר-ביטחון לשנת 2016. שוב – ההסכם נחתם ב-24.11 - אחרי הנחת התקציב בכנסת שנה שעברה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני חושב שהוועדה המשותפת קודם כל תתכנס, תחליט שזה נכון, תמליץ לנו לאשר. אנחנו לא ניכנס לפרטים. מה, אנחנו עכשיו נאשר בלאנקו – ואחר כך הוועדה המשותפת תדון.
היו"ר משה גפני
¶
כי זה ההליך שקיים מאז קום המדינה, והלכו לשבש אותו בשנה שעברה, והתוצאה היתה רעה. מה זה משנה? בצלאל, אני לא רוצה להתווכח. אתן לך הצעה: אני לא הולך עכשיו, בעידן הזה של סוף דצמבר, לשחק עם העניין הזה. אתה רוצה – נדבר שנינו. אני חולק עליך. נדבר שנינו. אם תשכנע אותי, נלך על זה יחד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רבנו עם האוצר על כל שקל; על כל 5,000 שקל לקבוצות משימתיות או 10 מיליון שקל לניצולי שואה. עכשיו פתאום יש פה 1.8 מיליארד ברזרבות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להעיר הערה. גפני, חבריי, לאחרונה נאמר, שמשרד הביטחון מתעלם מההתחייבות לשלם את חלקו בשנת שירות. אני מכיר את זה גם מתפקידים קודמים. הייתי גם במשרד הביטחון. דבר לא הגיוני. אני מציע לאשר את זה בתנאי שמשרד הביטחון, מה שהיה המנכ"ל הקודם, ישתתף במימון שנת השירות יחד עם גורמים אחרים. שנת השירות היא מרכיב חשוב בעצמה הכוללת. משם באים הרבה טייסים ואנשי קבע; ודא אנשים שעוסקים בחינוך. לא ברורה לי ההתנהגות הזאת, ואני מציע לאשר את הבקשה בתנאי שמכלילים בה גם את החלק של משרד הביטחון בשנת שירות.
היו"ר משה גפני
¶
בסוף זה משרד האוצר. נכון שזה משרד הביטחון. אני מצטרף לדרישה שלך. אי-אפשר להתנות את זה. אבל אני מצטרף לדרישה. זו דרישה נכונה.
היו"ר משה גפני
¶
עשו הרבה טעויות בעניין הזה - גם עם תקנת המחנכים וגם עם זה. בסדר. אני אומר לפרוטוקול, שאני מבקש את הדבר הזה לתקן.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אדבר היום עם אודי אדם. אומר לו שזה התנאי, בעיניי. הבנתי את המגבלות, אבל את הדרישה. אי-אפשר להעביר פה מיליארדים- - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מה זה משנה אם זה עובר היום או זה עובר ב-1.1.18? הכסף קיים. הוא יושב בבנק, מחכה. יושב אצל האוצר. נורא מרגיז אותי שכשאנחנו- - -
היו"ר משה גפני
¶
כי כל המערכת הזאת היום פועלת לפי הסכם שאנחנו אישרנו בשנה שעברה. המציאות הזו שאם אנחנו מתחילים עכשיו לשבש את הדברים בגלל העיתויים- - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא שאלתי על העיתוי. שאלתי איך ייתכן שכשאתה רוצה כסף לדבר נורא חשוב, אומרים לך: אין, ופתאום מוצאים 1.8 מיליארד, ופתאום יש רזרבות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יש פה קיצוץ של 60- - - לחיילים משוחררים. איך יש קיצוץ כזה? וגם קיצוץ בכבאות והצלה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לפני יומיים שאלתי את החבר'ה מהאוצר – אמרתי לו: תגידו את האמת – נכון שיש לכם כסף מיותר? נכון שיש רזרבות? אז אולי במקום זה נוביל עוד קצת כסף לדברים חברתיים? אמרו: אנחנו לא יודעים על מה אתה מדבר, עובדים עליכם. אתם לא יודעים לקרוא תקציב. עכשיו אנחנו מגלים שיש לא מעט רזרבות אלא מיליארדים של רזרבות.
אני מבקש דבר אחד – לצחוק על חברי הכנסת אולי זה משהו שהיה מקובל פה עד היום. זה כבר לא מקובל וזה לא יעבור בשתיקה. לנסות לקצץ ולפגוע יתר על המידה זה גם לא. בהקשר הזה- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
הצעת לבטל את הנוהל. כל המשמעות שלו היתה שהאוצר יפסיק לצחוק על חברי הכנסת, והצבעת על זה עם הוועדה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא הייתי פה לפני שעה ולא הצבעתי, וחבל שאת כל כך שבויה בקונספציה של ימין ושמאל ומאבקים במקום ל- - -
היו"ר משה גפני
¶
ביקשת לשאול בצדק, ונדמה לי שגם בצלאל שאל וגם אחרים, לגבי הקיצוץ בנושא של החיילים משוחררים.
תמיר כהן
¶
אתייחס לכמה נושאים. דבר ראשון, חשוב לי להבהיר: הרזרבות האלה מתוקצבות מדי שנה - לא מתוך רצון של אגף תקציבים לעשות את זה אלא מתוקף החלטת ממשלה, שהממשלה מעבירה בעת אישור התקציב בממשלה. היא מסכימה את שר האוצר לתקצב את הרזרבות האלה, בדיוק למטרות שציינתי קודם.
תמיר כהן
¶
כבור היו"ר, לגבי המקור שמגיע מהמשרד לחיילים משוחררים, בתיאום עם המשרד לחיילים משוחררים; יותר נכון לבקשת משרד לחיילים משוחררים, מדובר בהעברה תקציבית המשרד הזה למשרד הביטחון למען תקצוב השכלה גבוהה בפריפריה וגם הטבה בביצוע בפועל של תקציב משרד לחיילים משוחררים לשנת 2016. הכול נעשה בתיאום בין המשרד לחיילים משוחררים למשרד הביטחון.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
קודם כל שיבואו לפה נציגי המשרד לחיילים משוחררים, ושהם יגידו את זה.
אשאל שאלה, ותענה על הכול. זה כבר קיצוץ רביעי בעניין חוק חיילים משוחררים. זה כבר מדי שנה – אני מסתכלת על הפירוט התקציבי שלכם, ומ-2011 כל שנה יש שם קיצוץ של כמה עשרות-מיליונים בתקציב של החיילים המשוחררים. ב-2014 - מ-2.14 מיליארד זה קוצץ ל-1.9, ב-2015 מ-2.17 קוצץ ל-2. וכל פעם אתם מסבירים לנו – לא השתמשו בזה, ולא צריך, וזה עודפים.
אני חושבת שאתם שמים את הכסף בכוונה ברזרבה כדי להעביר אותו בסוף ליעדים אחרים, ואז בתקציב זה נראה לנו מאוד חשוב, וכולנו רוצים שהכסף יעבור לשם. למעשה בפועל במהלך השנה אתם מעבירים את זה לדברים אחרים לגמרי, וקשה לדעת לאיפה אתם מעבירים את זה. אין עודף בתקציב לחיילים משוחררים. אם יש כסף שנשאר בקופה, תעבירו את זה בבקשה לחיילים משוחררים, ולא לשום דבר אחר.
הדבר השני הוא כבאות. גם בשירותי כבאות אתם מקצצים פה 6.5 מיליון שקלים, אחרי שלפני ארבעה ימים קיצצתם עוד 4 מיליון שקלים בשירותי כבאות. זאת עכשיו המגמה הממשלתית - לקצץ בכבאות, אחרי השריפות שהיו רק בחודש האחרון?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אבל לא סיימתי. עוד אחד – מענקי בינוי ושיכון. גם שם אתם מקצצים 60 מיליון שיכון. זה מענקים של בינוי ושיכון.
תמיר כהן
¶
אחזור שוב – לא מדובר פה בהחלטה רוחבית; מדובר פה ברזרבות, שאם הן לא נלקחות לשימושי המשרדים השונים, הן נלקחות לשימושים הרוחביים, שלא היו ידועים בעת הנחת התקציב.
למען הסדר הטוב, לא תמיד המקורות הללו הולכים למשרד הביטחון. למשל, בשנת 2011 סכום של כ-1.7 מיליארד שקל של הרזרבות לעמידה במסגרות הפיסקליות, צה"ל יישם את ועדת טרכטנברג – מה שנקרא דוח הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי. הכסף הזה הועבר לגנים, לחוק חינוך של ילדים בגילאי 3, 4 לטובת מס הכנסה שלילי. ב-2007 הועבר לניצולי שואה בהתאם לדוח דורנר. כל פעם הכסף הזה מועבר- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתה לא צריך להגן פה על משרד הביטחון. אנחנו בעד משרד הביטחון. אני אומרת פה משהו אחר – גפני, צריכים להיות פה הנציגים של משרד השיכון. צריכים להיות פה הנציגים של חוק חיילים משוחררים, גפני; של כבאות, כדי שהם יסבירו לנו איך ייתכן שהם לא הצליחו להשתמש במה שאתם קוראים לו רזרבות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
של כבאות, של שיכון ושל החיילים. הם יגידו לך שלא נותנים להם להשתמש ברזרבה.
תמיר כהן
¶
תקציב המשרד לחיילים משוחררים יוצא מתוקף חוק. הפנייה הזו, כמו יתר הפניות, קרו בהתאם לבקשת המשרד לחיילים משוחררים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
גפני, הבטחת שיהיו פה נציגים של המשרדים. אין פה נציגים שנותנים תשובות.
הצבעה
בעד אישור הפניות – רוב
פניות מס' 238-235, 253-232 אושרו.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
בשביל השקט הנפשי שלי – כשאמרתי שאנחנו לא פיונים פה, התכוונתי לזה. אדוני למד את החומר. אולי אני לא יודע בדיוק.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כבוד היו"ר, אני רוצה לשאול. יש פה מין דרמה שמתחוללת בחדר סביב הנגשת מבני ציבור, שהועברה בקשה, והגיעה נציגות של המשרד, ועכשיו אומרים שלא ידונו.
היו"ר משה גפני
¶
אם אמרו לה, לא יהיה דיון. אל תתערבי בזה. לא יפה שאת תהיי הטובה ואני אהיה הרע. זה גם לא חברי.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא הולך לבקש רשות. אמרתי שהישיבה הזאת תהיה עד 15:00. לא ידעתי שעכשיו יתנהל כזה דיון מעמיק.
פניות מס' 256-255
עמוד 58. פניות 255 עד 256. תיירות.
קרן שפר
¶
הפנייה נועדה להעביר סכום של 3,704 אלפי ₪ להוצאה, ו-1,895 אלפי ₪ בהרשאה להתחייב, ולבצע הסטות פנימיות בתקציב המשרד; בין השאר, לתגבר הוצאות תפעול ואחזקה ותקצוב פרויקט מערך דיגיטלי לתייר, ותגבור תקציב השיווק של המשרד; בעיקר בשיווק בחו"ל.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתם מדברים פה על הכשרות ועל דברים מהסוג הזה. מול אילו חברות ייעוץ וחברות חיצוניות, כולל בפרסום ובשיווק, אתם מעבירים את הכספים האלה?
קרן שפר
¶
עיקר הפעילות שלנו בשיווק בחו"ל זה קמפיינים שאנחנו מבצעים דרך הלפ"מ – עובר בעיקר ללפ"מ, ואנחנו עכשיו התחלנו פעילות מכר, כלומר אנחנו עושים הסכמים עם חברות כמו טריפ אדוויזר ואקספדיה, שימכרו את ישראל – נמכרו כבר חבילות של ישראל, כלומר לא רק צד של תדמית אלא גם צד של מכר. זו פעילות חדשה שיצרנו השנה במטרה להגדיל את מספר התיירים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אולי בהנחה שנצביע ונאשר את זה, תיקחו חלק מהתקציב כדי לרענן קצת את השורות? כי יש ניתוק מוחלט בין מי שמנהל את זה היום ואיך שהוא מתנהל והתדמית וההסברה העולמית לבין הדור החדש שלא מבין את השפה שהיום קיימת?
קרן שפר
¶
אני לא יודעת אם ראית את הקמפיין- - - אנחנו מוכרים את ירושלים ותל-אביב ביחד. יצרנו עכשיו אפליקציה תיירותית לתיירים. זה חלק מהמערך הדיגיטלי לנייר. היום הקמפיינים מנוהלים אחרת.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הם תקועים עשרים שנים לפחות לאחור. אני אומר את זה מהלב. אם מעבירים כסף, נעביר את זה למקום טוב. אני מדבר ברצינות. זה לא הכול פוליטיקה.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אבוא בוודאי. אבוא אפילו עם סתיו. נבוא להציע הצעות ביחד. יש תלונות לנושא הזה, סתיו?
קרן שפר
¶
תדמור זה משהו אחר. יש בית הספר לקולינריה, תדמור. היא נקלעה לחובות. זה יגיע גם לפתחכם פה בוועדת הכספים, שאישרתם את פירוק תדמור. בעצם עכשיו יוצאים למכרז לבחירת זכיין שיציל את בית הספר. צריך גם לתת לו קורסים מקצועיים. זה חלק מההסכם, אז פה אנחנו מתקצבים בהרשאה להתחייב, כדי שאפשר יהיה להתחייב להסכם עם משרד הכלכלה ומשרד האוצר לקדם את המהלך הזה. צריך לתקצב בהרשאה להתחייב את הקורסים. מחויבים במימון של עד אלף שעות קורסים בשנה.
היו"ר משה גפני
¶
255 עד 256. מי בעד אישור הפנייה – ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור הפניות – 4
נגד – אין
נמנעים – 1
פניות 256-255 אושרו.
יובל טלר חסון
¶
הפנייה נועדה לתקצוב בהרשאה להתחייב בסך של 25 מיליון שקלים, וכן תקצוב הוצאה בסך 700,000 שקל, וביצוע התאמות לתקציב המשרד – - - - הרשאה להתחייב לטובת המשך התקשרות לניהול פעילות חברות הסיוע שמספקות את הסיוע עבור משרד הבינוי והשיכון. בנוסף, תקצוב הוצאה בסך כ-146 מיליון ₪ לטובת מימון הסיוע בשכר דירה בהתאם לביצוע בפועל, כפי שנאמר פה בדיונים קודמים בוועדת הכספים, וכן העברת 700,000 שקל מתקציב המשרד לשוויון חברתי לטובת השתתפות בתוכנית כאן גרים, ותמרוץ מגורים משותפים של סטודנטים ואוכלוסיות קשישים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
קודם כל, אתם עושים פה קיצוץ של 32 מיליון שקלים בסיוע למחוסרי דירה. גם להוסיף – אין שום דברי הסבר על הדבר הזה.
יובל טלר חסון
¶
מדובר פה על העברה בתוך הסעיף. הביצוע בפועל, לקראת סוף השנה, בסיוע לרכישת דיור, היה סיוע נמוך מהצפוי. לעומת זאת, הסיוע בשכר דירה היה סיוע גבוה מהצפוי. לכן הכספים- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
סליחה, אורן, שנייה. הייתי באמצע. אני רוצה לעמוד על השאלה שלי. הסיוע בשכר דירה הוא סיוע שניתן ל-153,000 משפחות שהן זכאיות דיור ציבורי, אבל בגלל שאין דיור ציבורי, נותנים להם סיוע של כמה מאות שקלים בחודש.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני באמצע, תודה. אבל אני רוצה את עזרתו של יו"ר הוועדה בעניין הזה. גפני, אפשר את תשומת לבך לעניין הזה? כי אני חושבת שהוועדה יכולה לעשות פה חסד עם אנשים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יש 153,000 משפחות בישראל שמקבלות סיוע. למעשה, סבסוד של כמה מאות שקלים עלובים בחודש, ושאולי הם יוכלו לקבל דירה. הסיבה לכך – הקריטריונים המאוד קשוחים לדיור ציבורי, כי אין דירות לדיור ציבורי.
ישבו נציגי משרד השיכון אצלי בוועדה, ואמרו: הכסף שאנחנו מקבלים – 1.7 מיליארד שקלים בשנה – לא מספיק כדי לתת סיוע. אמרו עוד, חלק מהמשפחות לא משתמשות בסיוע, ולמה – חבר'ה, אני לא יכולה. זה לא נעים. אני לא מדברת כשגפני לא מקשיב לי. אני חושבת שזה נושא שגם לגפני חשוב ממנו, וזה לא מכבד – לא אותי; זה לא מכבד אנשים שאין להם בית. אותי אתה לא חייב לכבד, אבל אנשים בלי בית בבקשה תכבד. אני יודעת שאכפת לך מהם.
המשפחות האלה מקבלות מאות שקלים בחודש, ואי-אפשר בפועל להשתמש למימון שכר דירה, כי זה לא מספיק לשכר דירה בשוק הפרטי. אין להם אפשרות לתת עירבון, הם לא מקבלות דירות. והכסף חוזר לקופת האוצר.
מה אומר לך פה יובל מהאוצר – הכסף שחזר לקופה, כי הוא לא הספיק למשפחות האלה – אנחנו הולכים להעביר אותו במקום אחר. הכסף הזה הוא כסף של סיוע לאנשים שאין להם דירה.
נוסף על זה, מהאוצר רוצים לקצץ פה עוד 30 מיליון מכלל סיוע למחוסרי דירה. זה קיצוץ שכל שנה עושים אותו. למה? כי לא תיקנתם את הקריטריונים האלה כל כך הרבה שנים, שאף אחד לא יכול להשתמש גם בסיוע הזה, כלומר מקצצים פה לאנשים החלשים ביותר, כי במכוון לא מאפשרים להם להשתמש בכסף הזה מלכתחילה. במקום להוסיף כסף שישתמשו בו, רוצים להוריד אותו. זה בלתי-נתפס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הקריטריונים נקבעו על-ידי משרד השיכון; לא על-ידי משרד האוצר. לכן התקציב הזה הוא תמיד בעודף. אני מנסה להכניס את זה לשורות. התקציב הזה הוא תמיד בעודף כי אף שנה לא ניתן לצפות כמה משפחות יגישו ויעמדו בקריטריונים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אם נשארו כל כך הרבה רזרבות, אולי אפשר לקחת לפחות חלק מהכסף, ולחלק לאלה שכן עומדות בקריטריונים, ולתת להם?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה לא נכון. אני מצטטת את משרד השיכון – אתה יכול לקרוא את הפרוטוקול - אמר משרד השיכון: אנחנו יודעים שאין לנו מספיק כסף כדי לתת סיוע הגיוני למשפחות האלה שזכאיות לסיוע בשכר דירה. יותר מזה – אמר משרד השיכון – זה גם החלטות שהחליטו בוועדה למלחמה בעוני, וגם שם אמרנו שאין מספיק כסף בתקציב הזה. המשפחות לא יכולות להשתמש בו, לכן הוא חוזר לקופת המדינה. זה דבר שאני קוראת שנה אחר שנה
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
למה יש מאין? אם נכנסו לתוך קריטריון מסוים X משפחות, במקום לחלק ליותר אנשים, נחלק למי שכבר נכנס יותר כסף. מה לא בסדר?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אז תענה לי בבקשה על שלושה חלקים: קודם כל, בסיוע מיוחד שאתם מקצצים 50 מיליון, סיוע לחסרי דירה - 31 מיליון – שוב, זה דבר עקבי שעושים שנה אחר שנה, ובעיקר בסיפור של סיוע בשכר דירה, שקיצצתם ממנו השבוע 30 מיליון שקלים בהעברה תקציבית אחרת - אתם רוצים לקצץ ממנו עוד.
יוסי שבת
¶
אענה על השאלות. קודם כל, לגבי הסיוע בשכר דירה. הסיוע בשכר דירה לא מקוצץ, כי הוא מופעל לפי קריטריונים, והוא ניתן בהתאם - כל הזכאים מקבלים את הסיוע בשכר דירה. יש תוספת – יש לך הנתונים של שנה קודמת – יש תוספת מאוד משמעותית, כי יש גידול במספר הזכאים, ויש תוספת סיוע בממתינים לדיור ציבורי, כלומר יש לנו סך הכול תוספת, וכל הזמן יש דיונים בין משרד השיכון למשרד האוצר לגבי תוספת כללית לכל אותם 150 ומשהו אלף שמקבלים את תוספת הסיוע. פשוט מדובר בהיקפי תקציב מאוד-מאוד משמעותיים. זה דיון לא פשוט בין המשרדים.
לגבי יתר התקציבים, שאת רואה בהם ירידה - הירידה הזו נובעת- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה מה שקורה פה. יהיו אלפי משפחות שאין להן בית. אלפי משפחות שאין להם סיכוי לצאת ממעגל העוני, כי אין להם בית.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
גפני, אני לא נגדך. רצה הקב"ה, ונשאר כסף למטרה הנעלה הזאת. בוא נעשה משהו טוב יותר עם הכסף.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. תשובה. נשאר כסף אומרים חברי הכנסת סתיו שפיר ואורן חזן, ובאופן מפתיע שניהם שואלים את אותה שאלה.
יוסי שבת
¶
לגבי כסף שנשאר בסיוע, שנקרא הסיוע המיוחד או סיוע לחסרי דירה – מה שקורה שם - זה מושפע מאוד מהריביות במשק. במהלך שנת 2016, באופן כללי, היו ריביות מאוד נמוכות, ומעט מאוד אנשים מימשו את הסיוע. אנחנו רואים בסוף השנה ומעריכים שגם לקראת שנה הבאה יהיה מימוש היקפים משמעותיים הרבה יותר גם בגלל פרויקט מחיר למשתכן וגם בגלל העלייה בריביות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני חייבת, גפני, כמה נתונים: סיוע מיוחד – ב-2013 תקצבתם ב-102 מיליון שקלים. איכשהו חצי זה לא הצלחתם להשתמש. 2014 תקצבתם ב-80 מיליון שקלים. שוב – רק חצי מזה הצלחתם להשתמש. 2015 – שוב, רק חצי מהשימוש. כל שנה באורח פלא אתם טועים בחישובים, ומעבירים את הכסף בסוף ליעד אחר. כל שנה מאז שיש פה היסטוריה תקציבית לסעיף הזה. אנשים נשארים בלי בית בגלל הכביכול טעויות שלכם.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
ואתם במשרד השיכון, אתם אמרתם בוועדה למלחמה בעוני שאתם צריכים עוד כסף לסיוע בשכר דירה. למה אתה לא אומר את זה פה בוועדה? לא אכפת לכם מהעניים?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
12% מהזכאים לסיוע בשכר דירה. ודאי שנגד ורביזיה – 12% מהזכאים לא יכולים להשתמש בסיוע, כי הוא נמוך מדי. אי-אפשר לשכור דירה ב-300 שקל.
הצבעה
בעד הפניות– רוב
פניות 307-306 אושרו.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יובל, זה מצחיק אותך? אז למה אתה צוחק? אותי מעליב שאתם לא נותנים פה תשובות. אתם יודעים את האמת.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הרביזיה – ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד הרביזיה – 4
נגד – 5
הרביזיה לא אושרה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני אמורה לאתר ח"כים שיושבים מאחור? אולי שיצביעו מהחדר השני? בואי שבי. תעשו הצבעות שמיות, אם זה כל כך- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני יכולה לבקש שוב שהייעוץ המשפטי יגיד מה עמדתו על הדבר הזה? גם הקודם הגיע בלי דברי הסבר.
שיר שפר
¶
אני חייבת לומר לפרוטוקול, שפנו אליי הרבה משרדים עכשיו. שגית ביקשה שרק שבע הפניות שעומדות בנוהל ב-100% יגיעו לפה היום.
תמיר כהן
¶
תמיר כהן, משרד האוצר. הפנייה האמורה נועדה להעברת עודפי מט"ח בסך כ-650 מיליוני ₪, שנוצרו בתקציב הביטחון בשנת 2015 ובשנת התקציב 2016. מקור העודפים, בהתאם לסיכום, בהתאם למזכר ההבנות, ל-MOU, בין ארצות הברית לישראל, מועמד לתקציב הביטחון סיוע דולרי בסך של כ-3.1 מיליארד שקל בשנה. אני מדבר על ההסכם הישן; לא על זה שנחתם קדימה. התקציב האמור מנוהל בארצות הברית, ומשמש רובו לרכש דולרי בארצות הברית, למעט נתח של 0.8 מיליארד שקל.
תמיר כהן
¶
שנייה. כבור היו"ר, הסיבה העיקרית ליצירת העודפים הוא פער אינהרנטי בין שנת התקציב האמריקאית, שזזה מחודש אוקטובר לחודש אוקטובר, לבין שנת התקציב הישראלית, שנעה מדצמבר לדצמבר. לכן באופן אינהרנטי נוצרים העודפים.
היו"ר משה גפני
¶
ההודעה אושרה.
פניות מס' 347-337
עד כאן הכול עומד בנהלים. ביום ראשון בעז"ה הכול יהיה בהתאם למה שסיכמנו.
הבטחתי לחבר הכנסת אחמד טיבי – אם אכן תהיה הסכמה - יש פה שתי העברות: אחת, שנאשר עכשיו, ואחת שנאשר בעז"ה ביום ראשון. אבל ההעברה שעליה אנחנו מדברים עכשיו – מדובר בדבר פורץ דרך. דיברו על זה בוועדה. אני מבקש את ההקשבה. אני מבקש את ההסכמה של כולם, שאפשר יהיה לאשר לפחות את ההעברה הזאת של מרכזי המחקר.
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה. להסביר לכולם. נאשר רק אחד, ובתנאי שכל חברי הוועדה הנוכחים כאן, יסכימו. אם לא יסכימו, אני לא יכול להעביר את זה. אני הבטחתי לאחמד טיבי שאעשה כל מאמץ, לשכנע את חברי הוועדה, כי זה לא עומד בנוהל. זה צריך להיות ביום ראשון. אני מאוד מבקש שחברי הוועדה יסכימו, ואז נסביר את הפנייה. בבקשה.
תמיר כהן
¶
הפנייה התקציבית נועדה להעביר סך של כ-45 מיליוני ₪ במזומן וכ-7 מיליון בהוצאה מותנית בהכנסה לתחומים הבאים, שעיקרם מפורט כדלקמן: אחת, העברה תקציבית בסך של 3 מיליוני ₪ ממשרד החינוך עבור מימון פרויקט זוזו – מפעילים את הגוף – שיתוף פעולה בין משרד החינוך ומשרד התרבות- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אולי שהדוברות של הוועדה שוב תוציא טוקבקים שלא היו בתור משהו שלא קרה, בהודעה לעיתונות.
תמיר כהן
¶
סך של 4 מיליוני ₪ עבור תגבור- - - במכון וינגייט- - - להתקדמות חקיקת חוק המכון הלאומי לספורט – זאת בהתאם להחלטת ועדת שרים לענייני חקיקה ממאי 2016. העברה של 20 מיליוני ₪ לטובת תמיכה והקמה ושיפוצים של מתקני ספורט בהלימה לתוכנית המתקנים הלאומים לשנים 27-20 שאושרה על-ידי שרת התרבות והספורט, האוצר והטוטו. סך של כ-9 מיליוני ₪ לטובת יישום איגום תקציבי לאור החלטת ממשלה שהתקבלה בדצמבר 2015 על קיום משחקי המכביה ב-2017. סך של חצי מיליון לטובת תוכנית פרחי ספורט. התוכנית היא תוכנית של פעילות ספורט ברשויות המקומיות, להרחיב את בסיס הפירמידה של הספורטאים בני הנוער בישראל. 24.8 מיליוני ₪ לטובת רשות העתיקות.
בנוסף, אני חייב לציין לפרוטוקול שבהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה 1.1801 מחודש מרס 2015 בכל הקשור ליישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית, כל הסכם שנערך אגב אישור התקציב, חייב להיות מובא לפרוטוקול בפני הוועדה טרם הגשת הבקשה בפני הוועדה. לקראת תקציב 2014-2013 הושג סיכום עם חבר הכנסת אחמד טיבי לטובת העברת תמיכה 3 מיליון ₪ בתרבות הערבית. על אף שהנוהל האמור של הנחיית היועץ לא התקיים דאז, אנחנו עדיין מביאים ואומרים את זה לפרוטוקול פה בבקשה לאישור.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני. מדובר בהעברה של 3 מיליון שקל לתרבות הערבית, שסובלת מתת-סיוע ותת-תקצוב שנים רבות. זה ניסיון לפצות על החסר. מדובר בתמיכה באומנות ותרבות וספרות ותיאטרון ושירה. זה נושא שקרוב ללבי, קרוב ללב רבים. כבר עשינו את זה בעבר. אני מבקש מהוועדה, לאשר את הבקשה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה שאלה אחת: האם הכסף הזה הוא כסף שאתם מתחייבים להכניס לבסיס בהמשך, או רק עכשיו בהעברה? כל שנה זה יהיה פניות וטיבי יצטרך לבוא ולבקש מהוועדה, במקום שזה יהיה בבסיס.
חביב קטן
¶
חביב, משרד התרבות והספורט. הכסף שהגיע מחבר הכנסת טיבי הוא כתוצאה מסיכומים פוליטיים. אין לו שום קשר למשרד. זה כספים חד-פעמיים שמועברים לא על-ידינו.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
טיבי קיבל כספים קואליציוניים? או. איפה התקשורת השמאלנית שתזעק? איפה הסחטנות? שומו שמיים, מי היה מאמין... ויצאת פראייר – רק 3 מיליון... בוא אני אעשה לך שיעור, איך עושים את זה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. הבנת מה זה סיכומים פוליטיים? זה דרישה שלנו להגדיל את התקציב של התרבות הערבית. הסכמים פוליטיים – אני מתחייב שאם אהיה ראש הממשלה, התקציב של התרבות יגדל פי חמישים...
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אתה יכול להתחייב על מה שתרצה אם תהיה ראש ממשלה, כי זה לא יקרה, אז אתה מרשה לעצמך לפזר התחייבויות. מה אכפת לך להגיד?
היו"ר משה גפני
¶
יש מישהו שמתנגד להעלות את זה עכשיו?
מי בעד אישור הפניות – ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד הפניות – פה אחד
פניות 347-337 אושרו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להודות לוועדה. לקח שנתיים כדי להעביר את ההעברה הזאת, שבאה כתוצאה מתביעה שלנו להגדיל את תקציב התרבות הערבית. יש בג"ץ, כדי להגדיל את התקציב של התרבות הערבית. אני מקווה שהתקציב יוגדל ללא הבג"ץ. האנשים האלה עושים עבודה מצוינת. אני גאה בהם, ומקווה שנוכל להגדיל או להכפיל את התקציב שלהם, גם אם נצטרך לפעול כאן בוועדה פעם אחר פעם, סתיו, אבל עדיף, כפי שהיא אמרה, שזה יהיה בבסיס התקציב.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
תאמין לי – אם תפעלו רק לטובת הערבים בעלי האזרחות הישראלית, אתה תביא הרבה יותר הישגים. תתעסקו בעיקר ולא בטפל. יהיה לכם הרבה יותר קל.
פניות מס' 232-231
היו"ר משה גפני
¶
לשבת, בבקשה. לא סגרתי את הישיבה. אתה רוצה להסביר לי את הפנייה הזאת? כי אם כולם יסכימו, אצביע, ואם לא, זה יידחה ליום ראשון.
תמיר כהן
¶
הפנייה התקציבית נועדה לתגבור תקציב יחידות הסמך של משרד ראש הממשלה בסך של כ-142 מיליוני ₪. פרטים נוספים יימסרו בוועדה המשותפת.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אגיד מה זה. לא צריך את הוועדה המשותפת. מדובר בכסף למוסד ולשב"כ. אני לא יכול לומר מהי, אבל היא ראויה בהחלט.
היו"ר משה גפני
¶
הפנייה הזאת היא פנייה שלא על-פי הנוהל. היא צריכה לעבור ליום ראשון, אבל כמו שאמר מיקי רוזנטל – אם כולם מסכימים - זו הפנייה האחרונה שאני מביא היום. מדובר על המוסד והשב"כ. מדובר בפנייה שכל דחייה שלה גורמת- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני מקבלת את עמדתו של חברי מיקי, אבל אני רואה שבפנייה הזאת יש קיצוץ של למעלה מ-100 מיליון שקלים בתמיכות וחקלאות, ואני רוצה להבין איך במדינה שבה התמיכות בחקלאות היא מהנמוכות ביותר ב-OECD, אתם עושים עוד קיצוץ בחקלאות עכשיו. צריך להיות פה נציג משרד החקלאות. אנחנו חלילה לא רוצים לפגוע בתקציב המשרד, אבל זה לא- - -
תמיר כהן
¶
כבוד היו"ר, אבקש לענות. ראשית, יושבת פה נציגת משרד החקלאות. דבר שני, אין פה קיצוץ בתמיכות ואין פה משהו ממה שצוין קודם.
תמיר כהן
¶
ברשותכם, אסביר. מה שיש פה זה הפחתה של מזומן לפיתוח ההתיישבות, שזו פעילות הרשאתית שעברה ממשרד ראש הממשלה למשרד החקלאות. מכיוון שזו פעילות הרשאתית, ניתנה הרשאה להתחייב, והמזומן נלקח והוקצה לטובת המקור שהוא בא.
סיון ינקוביץ'
¶
הוא צודק. אין פגיעה בפעילות. אני מחזקת את דבריו. אין הפחתה אמתית של פעילויות של חקלאות. מדובר בתיקון תקציבים שתוקצבו במקור במזומן, אבל הועברו להיות פעילות הרשאתית בגלל האופי ארוך הטווח שלהם. תוקצבו בהרשאה במהלך השנה, והתפנה המזומן.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להעיר, כי זה לא נכון. הנתונים בטבלה שונים. ברושי, אולי זה יעניין אותך. ב-2016- -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש מהוועדה פיצול בסעיפים: את החקלאות בוא נדחה ליום ראשון, ואת הכסף- - -
תמיר כהן
¶
חבר הכנסת רוזנטל, ככל שהמקור לא יאושר, השימוש לא יוכל להיות מאושר. כבוד היו"ר, זו פעילות הרשאתית.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אני מבקש לדעת – כולם מסכימים לעניין הזה? אחרת זה כמו שאמרתי, נדחה ליום ראשון.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא מבקשים הסבר על הפירוט שזה נמצא בוועדה החסויה, אבל על המקרות אנחנו מבקשים פירוט. האם יש מישהו שמתנגד להעביר את הכסף הזה, שעליו מדובר? אין. פנייה 231 עד 232. מי בעד אישור הפניות – ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד הפניות – פה אחד
פניות 232-231 אושרו.