הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 84
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, כ"ז בכסלו התשע"ז (27 בדצמבר 2016), שעה 12:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/12/2016
ביצוע החלטות להנחות בתחבורה הציבורית
פרוטוקול
סדר היום
ביצוע החלטות להנחות בתחבורה הציבורית
מוזמנים
¶
שלומית עמוס - רואת חשבון, מנהלת אגף תעריפים וכרטוס, אגף הרישוי, משרד התחבורה
דקלה איל - כלכלנית, מחלקת כלכלית, חברת אגד
שי סעדו זדה - מנהל חדר בקרה ארצי, חברת אפיקים
לירון בן יהודה - מנהלת שירות לקוחות- דן בדרום, חברות תחבורה ציבורית
אלה מור יוסף - מנהלת שירות, דן באר שבע
הרב פסח פרידמאן - מנכ"ל עמותת חיים וחסד
זאב ויינגרטן - רכז פניות, עמותת חיים וחסד
דנה חוגרי - פעילה, עמותת המשמר החברתי
אמנון פרג הנדל - פעיל, עמותת המשמר החברתי
דמיטרי רוטשטיין - פעיל, עמותת המשמר החברתי
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום לכם, חנוכה שמח. אנחנו פותחים את הדיון. בעצם זה דיון מסכם, או דיון שנוגע לאיזה שהוא פרט בכל הנושא של הרב קו, קיימנו עליו הרבה דיונים.
אנחנו מדברים עכשיו על ביצוע ההחלטות להנחות בתחבורה הציבורית. בזמן האחרון יש הנחות גדולות שמאד מאד עזרו לשינוע התחבורה בארץ בכלל ובתחבורה ציבורית בפרט, שכל האזרחים נהנים מהן והוועדה מקיימת היום דיון בעקבות הודעת משרד התחבורה על ההחלטה לאפשר לבעלי אשרת שהייה של שנה לפחות בארץ, פרט לאשרה לצורכי עבודה, ליהנות מהנחות בתחבורה הציבורית. זו בשורה טובה והחלטה חשובה מאד של משרד התחבורה.
איתנו רואת חשבון שלומית עמוס, מנהלת אגף תעריפים וכרטוס, ברוכים הבאים, שנתנה את הבשורה הזאת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
וגם אם לא מדובר בסכומים גבוהים לכל יחיד, מדובר על הקלה כלשהי על חייהם של הלומדים בארץ ועל עידוד התחבורה הציבורית.
זאת ההזדמנות לברך את משרד התחבורה על כלל ההנחות בתחבורה הציבורית לתושבי חוץ עם אשרת שהייה בארץ. יחד עם זאת, יש לנו פה בעיה נקודתית, שלמרות שהתקבל עדכון על כך שמשרד התחבורה הוריד הנחיה לכל מפעילי התחבורה הציבורית, ככל הנראה לא כל המפעילים והנהגים מודעים ליישום ההנחיה הזו. גם באתר האינטרנט של משרד התחבורה אין כל פרסום על כך.
ב-8 בדצמבר, ח' כסלו תשע"ז, הופיעה ידיעה בעיתונות שבה מודיע יושב ראש הוועדה על המדיניות החדשה של משרד החבורה עבור תושבי חוץ והתחילו להגיע שמועות של סטודנטים זרים, שנתקבלו בסירוב לקבלת ההנחה המיוחלת. אנחנו רוצים לדון על זה. לא נראה לנו שמשרד התחבורה דאג להוציא הודעה או פרסום בנושא ההנחות החדשות שמגיעות לתושבי חוץ, בכל התחנות שבהן מנפיקים את כרטיסי הרב קו בארץ.
אני לא אקריא את כל תשובות הגורמים שנתנו לנו לקראת הדיון, כי הם נמצאים פה וכל אחד יגיד את דברו. אנחנו נגיד את המטרה של הישיבה הנוכחית בסוף וזה לא סוד, שאנחנו רוצים פשוט שאנשים יידעו ויוכלו להשתמש בהנחה.
בדרך כלל, כמנהג הוועדה לפניות הציבור, הפונים מקבלים זכות דיבור ראשונים. הרב פסח פרידמאן, בבקשה.
פסח פרידמאן
¶
משרד התחבורה, תודה, אבל בכל זאת, את חתומה על זה. לא יודע כמה ידוע כל הרקע, אבל בקיצור, כבר כמה שנים התחבורה הציבורית עובדת לפי כרטיסי הרב קו, כשנוער מקבלים הנחות רציניות, שזה בעצם בעירוני זה 50% הנחה.
יש פה בארץ המון אנשים שהם פה באשרת שהייה. זה יכול להיות סטודנטים, זה יכול להיות תושבים ארעים, זה יכול להיות אנשי דת, כל מיני אשרות שהייה שהם בעצם גרים פה בארץ ומה שחשוב זה שהם נקראים תושבי ישראל. זו הגדרה חוקית גם לגבי מיסוי, גם לגבי ביטוח לאומי, הם זכאים לקבל ביטוח לאומי וכו'. הם תושבים, הם לא אזרחים.
גם לפני שזה יצא, מה שהופיע בעצם – לפי הבנתי – בצו הפיקוח של התמחור, היה שהנחות ניתנות לתושבי ישראל. זאת אומרת בעצם גם לפי ההגדרה הזאת, היו אמורים לקבל את ההנחות האלה. מה שקרה באמת בפועל זה שהאנשים האלה הגיעו לנקודות המכירה של רב קו, לא היה להם תעודת זהות, כי הם לא בעלי תעודת זהות, הם בעלי דרכונים, בעלי ויזות ואמרו להם לא, רק מי שיש לו מספר זהות ותעודת זהות זכאי לקבל את זה. זאת אומרת, כל מי שיש לו משפחה עם ילדים בין הגילאים 5 עד 18, שילמו בעצם פי שניים בתעריפים האלה.
סתם כדוגמא, אנחנו קשורים לספר הזה שנקרא Newcomers Guide, שזה דוברי אנגלית. בעיקר רק בירושלים יש פה מעל 52,000 נפשות, שחלק מהם כבר עשו עלייה אז הם כבר בעלי תעודות זהות, אבל בעצם יש עשרות אלפי אנשים שנכנסים להגדרה הזו שהם אמנם תושבים והם לא אזרחים.
זה יצא וכאילו הבהרתם שבעצם האנשים האלה כן זכאים להנחות האלו, אבל מה שקורה בפועל, בארגון שלנו, שאנחנו בעצם עוזרים לכל האנשים האלה, בחודש האחרון מאז שזה יצא אנחנו פרסמנו את זה במייל שלנו, באתר שלנו ואנשים זרמו לנקודות ואמרו להם – לא מכירים את זה בכלל. אז באו אלינו בצעקות ובטענות, אתם סתם הוצאתם אותנו מהבית על קריאת שווא. אז אנחנו פנינו ליושב ראש הוועדה, שזה יפה מאד שיצאה הוראה, אבל בפועל זה לא יושם.
זאב ויינגרטן
¶
אין לי מה להוסיף, רק אני אומר שאולי זה לא סכום גדול לכל משפחה, אבל יש משפחות ברוכות ילדים.
זאב ויינגרטן
¶
האנשים נוסעים יום יום, הילדים יוצאים לבתי הספר והם משלמים כפול. זה יכול להיות מאות שקלים בחודש. זה הרבה כסף.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
נכון, ודאי. אז בבקשה, רואת החשבון שלומית עמוס, מנהלת אגף תעריפים וכרטוס במשרד התחבורה.
שלומית עמוס
¶
טוב, אנחנו הוצאנו בעקבות פניות שלכם הנחיה לכלל מפעילי התחבורה הציבורית. אני רואה שהזמנתם רק ארבעה מהם, אבל כנראה ש - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בדיוק, בשעה אחת חייבים להיכנס למליאה. יש מליאה בחנוכה, אז אנחנו חייבים לסיים את הדיון בקצרה.
שלומית עמוס
¶
אז בעיקרון לפני כחודש הוצאתי הנחיה לכלל המפעילים כן לכבד, כן לתת הנחות למי שמחזיק אשרה של שנה ומעלה. אני דווקא מהפניות שראיתי זה כן מתקיים. יש לנו כמה מקרים דווקא באגד שכן פנו - - -
פסח פרידמאן
¶
התחילו לפני שבוע בשתי נקודות שאני יודע כן לכבד, אחת בירושלים ואחת בבית שמש שידוע לנו. מאתמול – בתחנה המרכזית לא יודעים מזה. בפסגת זאב לא יודעים מזה. זה שיחות שאנחנו קיבלנו ממש אתמול.
שלומית עמוס
¶
אז פניות של יחידים אפשר להפנות אלי. אני מטפלת באופן מיידי מול המפעילים זה מתוקן, אבל הם יודעים על זה ובעקבות הפנייה של הוועדה אנחנו גם הוצאנו פרסום באתר שלנו.
שלומית עמוס
¶
כן, השבוע. אגד למשל פרסמו גם באתר שלהם, אבל זה היה לבחירת המפעילים. לא נתנו איזו הנחיה לעשות את זה. אז אני מניחה שזה לא יחזור על עצמו. זה גם עניין של אתה יודע, לא הרגל, אבל לאט לאט הם ילמדו שזה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש מילת קסם במדינת ישראל, שאני לא יודע איך זה במדינות אחרות, במדינות המוצא של התושבים האלה. המילה נקראת בירוקרטיה. מאז שיוצאת ההוראה עד שזה מגיע לתחנות, יכול לעבור חודש או חודשיים ואם יש דיון בוועדה אולי נזרז את זה ואם לא זה יכול להימשך גם יותר.
דווקא עכשיו הייתי עד לדיון בוועדה לביקורת המדינה, על נושא רווחה. התברר שוועדה משותפת שהוקמה והתחייבה ביולי לוועדה לביקורת המדינה, על פי כבר ביקורת של מבקר המדינה לעשות מסמך, ועדה בין משרדית שקובעת מדיניות מיולי – זה לא ספר לכתוב, אלא פשוט מדיניות – עד היום הזה משרד אחד מחכה שהמשרד השני יסיים את עבודתו והמשרד השני אומר שהוא עדיין צריך תשובות ממשרד שלישי, כך שחודש ימים זה לא הרבה זמן במערכת.
אז אני רוצה להודות לך שוב על העניין הזה, אבל השאלה היא כזאת: האם אתם יכולים לעשות שילוט באנגלית, כי מדובר בתושבי חוץ, על הזכות הזאת? זה מגיע להם.
שלומית עמוס
¶
אני לא יודע. זה דווקא לא יועיל בתהליך של לתת להם את המידע שהם זכאים. כשהם מגיעי לעמדות רב קו הם כבר מגיעים כשהם יודעים שהם זכאים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, לא. רוב הזכויות של האזרחים בארץ לא ניתנות בגלל שאנשים לא מודעים לזכויותיהם. בפרט ב - - -
שלומית עמוס
¶
אבל אם הייתי מפרסמת את זה בעמדות הרב הקו, אז זה לא ממש יסייע, כי הם מגיעים לשם כי הם כבר יודעים.
זאב ויינגרטן
¶
אני אומר, גם לדעת להחליף וגם שיהיה במקום. מי שכבר מחליף או מחדש, שיידע שיש לו את הזכות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
סליחה, אני רוצה לשאול מישהו שרק מי שלא נוסע באוטובוס יכול לשאול אותה. לא קונים את זה גם באוטובוס עצמו?
דקלה איל
¶
לא, לא. אני מאגד, אני אענה. דקלה איל. יש עמדות הנפקה מיוחדות שפרושות בכל רחבי הארץ ובעצם הנוסעים מגיעים לשם ושם מטעינים להם על כרטיס הרב קו את הזכאות שלהם לפי מסמכים, כפי שהוציא משרד התחבורה. יש הנחיות מדויקות מי רשאי לקבל הנחת נוער, מי רשאי ותיק וכו'.
אגד קיבלה את ההנחיה של מחזיקי אשרות שהייה, כמו שאמרה שלומית, ב-21 בחודש. ב-22 בבוקר זה הועבר לפניות הציבור של אגד ובאותו יום הופץ לכלל עשרות העמדות של אגד ופורסם באתר האינטרנט של אגד.
לגבי הטעינה באוטובוס
¶
באוטובוס אפשר לטעון אמצעי כרטוס, הסכמים שזה חופשי חודשי, חופשי יומי, ערך צבור. הכל בהתאם לרב קו שנמצא בעצם אצל הנוסע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז ודאי שאני אבקש ממשרד התחבורה שיהיה שם שלט באנגלית, שהם יכולים לקבל את כל ההנחות בארץ. פשוט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה שלט קטן. אתם יכולים לעשות אותו גם זמנית מבחינתי לחצי שנה. לא צריך אפילו לשלם. באנגלית אני מתכוון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לתת לחברות אחרות שטרחו והגיעו לכאן לשאת את דברם. חברת אפיקים, שי סעדו זדה, איך אתם נערכים אצלכם?
שי סעדו זדה
¶
אנחנו, כמו שנאמר, קיבלנו הנחיה לפני חודש לכבד את ההנחות הנ"ל. כמו שנאמר, אם אזרח מגיע לעמדת הנפקה עם אשרת שהייה, אז הוא מקבל את ההנחה בהתאם. כל מרכזי השירות שלנו על הקו קיבלו את ההנחיות למחרת בבוקר וכמו שאני יודע אף אזרח לא הגיע מבחינתנו לעמדה ולא היה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בסדר. מצוין. אז מי עוד פה מחברות התחבורה? חברת דן באר שבע, אלה מור יוסף, מנהל שירות, בבקשה.
אלה מור יוסף
¶
שלום. אנחנו אמנם חברה חדשה, רק חודש, אנחנו בפעילות בעיר בבאר שבע. גם אנחנו קיבלנו אכ את ההנחיה משלומית דרך המייל. ההנחיה מיושמת. אני יכולה להגיד שהיה לנו מקרה אחד כזה, שהגיעו באמת לעמדת השירות. ישר הנציגים בעמדות פנו אלי, רצו לוודא את קבלת המייל. לכן רצינו לראות שהתהליך מתבצע באותה פרוצדורה שהייתה מצוינת במייל וכך נעשה.
לא שמעתי איזה שהן פניות חריגות בנושא או שזה לא התבצע או איזה שהוא לקוח או מישהו שהגיע ו - - -
לירון בן יהודה
¶
אנחנו נמצאים בכל אזור צפון הנגב בעצם, מאשדוד עד באר שבע לא כולל. לנו כן יש מכללות באזור. אנחנו נתקלנו בסטודנטים שבאו עם אשרת שהייה והנפקנו להם לפי פרופיל אישי, לפי הזכאות שלהם. העברנו את ההנחיה גם לעמדות הרב קו, הם מכירים את זה. אנחנו נעביר את החידוד הזה שוב, שהם זכאים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, בסדר. גם עליכם תחול בטח ההוראה של משרד התחבורה, לשים את השלט גם באנגלית.
אני רוצה לסכם ברשותכם את הישיבה:
הוועדה מברכת על המדיניות החדשה של משרד התחבורה לאפשר לבעלי אשרת שהייה שנמצאים לפחות שנה בארץ, ליהנות מהנחות בתחבורה הציבורית.
אנחנו מבקשים ממשרד התחבורה להוציא הנחיה לכל מפעילי התחבורה הציבורית ליישם את ההחלטה החדשה כפי שנעשה. איך נאמר, אין מזרזין אלא את המזורזין.
כמובן שחשוב לדאוג שיהיה פרסום בכל תחנות ההנפקה של כרטיסי הרב קו. כמו כן חשוב לפרסם במכללות, באוניברסיטאות ובמוסדות לימוד נוספים על הזכות הזאת, גם בשפה האנגלית.
אני רוצה להודות לכולכם שהשתתפתם. חנוכה שמח. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:35.