הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 302
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ו בכסלו התשע"ז (26 בדצמבר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 26/12/2016
צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו, צו המעוצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - כוכב יאיר, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- מועצה מקומית עראבה, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - גן רווה, צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית בת ים, צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016, צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - גן רווה
2. צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית בת ים
3. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- מועצה מקומית עראבה
5. צו המעוצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - כוכב יאיר
6. צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו
7. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016
מוזמנים
¶
מיכל גולד - יעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
שחר פרלמוטר - לשכה משפטית, משרד הפנים
נאוה אושר - לשכה משפטית, משרד הפנים
אלה נפתלי - לשכה משפטית, משרד הפנים
עלא אגבאריה - רו"ח, מרכז השלטון המקומי
אלון אשר - מועצה מקומית כוכב יאיר צור יגאל, יועץ משפטי, עיריות ומועצות מקומיות
אושרת מצליח - יועצת משפטית, המועצה האזורית גן נווה
אילנה קרומר - תובעת עירונית, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות
יפית גרין נהרי - יועמ"ש, עיריות ומועצות אזוריות ומקומיות
חן יעקובסון - מתמחה, מועצה מקומית תמר
עלי עסאלה - ראש עיריית עראבה
חאתם יאסין - מנכ"ל עיריית עראבה
חנאף קרא - גזבר עיריית עראבה
ג'ואד חטיב - יועץ משפטי, עיריית עראבה
רישום פרלמנטרי
¶
איה לינצ'בסקי
6צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016
צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת חוק חוקה ומשפט. יש לנו סדר יום ארוך, המלאכה מרובה והזמן קצר. חג שמח לכבוד חג החנוכה וחג שמח לאחינו הנוצרים שחגגו את הכריסטמס ובגלל זה המליאה מוקדמת היום, אז ניגש למלאכה.
נתחיל בצו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016 וגם בצו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016. שני הצווים זהים ואנחנו מדברים על הפיכת עבירות הקנס לברירת משפט. כזכור, גם ועדת השרים לענייני חקיקה דנה ואישרנו את זה בקריאה ראשונה בשבוע שעבר, להפוך את כל עבירות ברירת הקנס לברירות משפט.
ברירת משפט זה אם נותנים קנס והנאשם רוצה להתדיין, הוא מגיש בקשה להישפט ועושים לו משפט. במקרה ההפוך נותנים הזמנה למשפט וזה כמובן מעמיס על בית המשפט. הדרך הנכונה היא ברירות משפט, נותנים את הקנס ואם הנאשם סבור שהוא לא אשם והוא רוצה לנהל משפט, הדרך פתוחה בפניו. אני מברך את חברותי לוועדת חוקה יעל גרמן וענת ברקו.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מעמיד להצבעה את צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016. מי בעד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר למועצה אזורית תמר), התשע"ז-2016, אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אושר פה אחד. אני עובר להצבעה על צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016. מי בעד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לגדרה), התשע"ו-2016, אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
הצו אושר פה אחד.
צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו
צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית בת ים
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
נעבור לצו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו ולצו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית בת ים. שני הצווים דומים ויציגו לנו אותם העיריות בבקשה.
אילנה קרומר
¶
עורכת דין אילנה קרומר, תובעת עירונית, מייצגת את מדינת ישראל בבית המשפט בעבירות הללו. הבקשה של עירית בת-ים היא פשוטה, ברירת המשפט שלנו מדברת על רף ענישה שלטעמנו הוא נמוך מידי ולא מרתיע מספיק. רף הענישה שלנו עומד על 475 לקנס אחד על אי איסוף גללים של כלבים. מדובר בעיר צפופה, כ-130,000 תושבים, בנויה צפוף עם הרבה מאוד בעלי חיים ויש בעיה מאוד קריטית של מדרכות שמכוסות במוקשים קטנים שלא נעימים לתושבים וגם לא לבעלי הכלבים האחרים. אנחנו מבקשים להעלות את רף הענישה מ-475 ל-730 שקלים על מנת ליצור הרתעה.
אילנה קרומר
¶
אני לא יכול להגיד לך על כתבי אישום משום שכתבי אישום אלה אנשים שמבקשים להישפט ומדובר בכ-10% מבין מכלול הדוחות. אני יכולה לתת לך את נתוני הדוחות.
אילנה קרומר
¶
דוחות לשנת 2015 יש 583. לשנת 2016 הנתונים מהבוקר הם 603. מדובר ב-10% מכלל הדוחות שאנחנו רושמים בכלל בעיר. 10% רק על הסעיף הזה. המטרה היא ליצור התרעה. ככל שהרף יהיה גבוה יותר, התמריץ של האנשים לאסוף את הגללים יהיה גדול יותר ואיכות החיים של שאר התושבים יהיה טוב יותר.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
למה שלא תהיה אחידות בכל העיריות? סכום של קנס אחיד, למה בכל מקום זה אחרת? הרי זה מפריע לכולם באותה מידה.
ציון בן שושן
¶
אצלנו יש 2,000 דוחות רק על נושא צואת כלבים. יש גם כלב מסוכן שהקנס עליו הוא 730 שקלים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני מכירה את הבעיה ואני עדין חושבת ש-730 זה גבוה מידי. אנחנו מדברים על תקופה קשה ומאוד הייתי רוצה שכולם ישמרו על הכלבים שלהם, יצאו עם שקיות ויאספו הכול. אבל להקפיץ את זה מ-470 ל-730 זה נראה לי גבוה מידי.
רונן מזור
¶
שמי רונן מזור, התובע העירוני מעירית תל-אביב. יש גם עבירות של פסולת, אם אנשים שמים שקיות או חומרי בניין, זה גם 730 שקלים. יש עוד עבירות של מפגעים ופסולת שזה גם 730. גללים של כלבים זה גם סוג של פסולת, זו פסולת ברמה היותר קשה כי מדובר פה על איכות חיים, על מפגעים תברואתיים. הקנסות האלה קיימים - - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
שאלתי את היועצת המשפטית אם אפשר לעשות משהו נמוך יותר ונעניתי שמדובר בדרגות של קנס. יש דרגה של 470 ודרגה מעליה שהיא 730. גם אני חשבתי כך.
רונן מזור
¶
מסך כל הקנסות שהעירייה נותנת, רק 10% של צואת כלבים, להראות כמה הבעיה הזאת אקוטית וחשובה, כמה אנשים לא מתייחסים לעבירה הזאת. מצד אחד העירייה מקימה גינות כלבים ומשפרת את איכות חיי בעלי הכלבים אבל מצד שני יש גם חובות לבעלי הכלבים, שהם צריכים לאסוף. אם מישהו יאסוף הוא לא יקבל את הקנס, זה לא משהו שכופים על מישהו לא לעשות. יש גללים וצריך פשוט לאסוף אותם. אני חושב שאין אחד שלא נתקל בבעיה הזאת. בתל-אביב היא מאוד חמורה עם 10% רק על דוחות של כלבים שאני רוצה לציין שיש 25,000 כלבים בתל-אביב, כל יום כלב מטיל לפחות פעמים את הגללים שלו, זאת אומרת ש-50,000 פעמים ביום הפעולה הזאת מבוצעת.
מיכל גולד
¶
דבר ראשון, לשאלת חברת הכנסת ברקו למה זה לא בכל הרשויות אותה דרגה, עוד מעט נשמע את המועצה המקומית עראבה, יש רשויות מקומיות שם זה יהיה גבוה מידי והרשויות בעצמן יבקשו להוריד, הסכומים בכלל ברשויות מקומיות מסוימות הרבה יותר נמוכים בגלל התחשבות בתושבים והיכולת הכלכלית של התושבים.
מיכל גולד
¶
דבר שני שחשוב להגיד, כנראה הנושא של האיסוף באמת מסעיר הרבה רשויות. קבלנו פניה מאחת הרשויות שפנתה אלינו בבקשה לקבוע דרגת קנס ייחודית לנושא הזה, הם בקשו לקבוע אלף שקל.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אפשר לשאול את עיריית בת-ים ותל אביב כמה דוחות חוזרים על עצמם? מישהו שכבר נתתם לו דו"ח ומקבל שוב? אתם אומרים שזה לא מרתיע אז אני רוצה לדעת האם יש דוחות שחוזרים על עצמם וזה לא מרתיע אותם?
אילנה קרומר
¶
אני מבקשת להוסיף, דווקא בגלל שמדובר בעבירה שהיא ברירת משפט, מי שהקנסות גבוהים לו מבקש להישפט, שם אנחנו יכולים בהחלט להתחשב במצבו ואנחנו עושים את זה.
אילנה קרומר
¶
לא. ללא ייצוג. ברגע שהוא מגיש בקשה להישפט, הוא מגיע לבית משפט ושם הוא מעלה את מצבו הכלכלי ואנחנו בהחלט מתחשבים בזה. אני מופיעה בעיר שהמצב הסוציו-אקונומי שלה לא שפיר כפי שאתם בוודאי יודעים, לא מעט אנשים מבקשים להישפט ואנחנו אכן מתחשבים. יוצאים אתם עם הסדרי טיעון שכן מתחשבים. אבל יחד עם זאת יש כאן אלמנט הרתעתי כי רוב האנשים הנורמטיביים יכולים לאסוף.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז אולי מה שצריך זה להגביר את הפקחים? אולי הבעיה היא אכיפה? צריך להגביר את מספר הפקחים שיהיו כל הזמן ברחובות ואז אם יאכפו, בעלי הכלבים ילמדו לאסוף ולא להעלות הקנס.
ציון בן שושן
¶
מי שמחזיק כלב היום, עלות החזקת הכלב היא בין 1,000 ל-1,500 שקלים לחודש. אחד שמחזיק צריך גם לשמור על החוק.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ללא ספק. אנחנו לא אומרים שלא. אבל 500 שקל זה מאוד גבוה. להערכתי אתם מוצאים את הכלב הקלה, להעלות את המחיר במקום להוסיף פקחים ואכיפה.
רונן מזור
¶
הוא רק צריך להרים את הגללים, זה הכול. לא לעשות שום דבר מעבר לזה. ללכת עם שקית ולהרים אותם.
ציון בן שושן
¶
אנחנו עושים הכול כדי למגר את התופעה. היום אני מרצה בבתי ספר בתכנית עבודה 2017, אני נכנס לאשכול גנים - - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
איך שאתם מציגים את זה, זו באמת בעיה חמורה. גם היקף הדוחות מלמד על היקף התופעה והבעיה. אנחנו רוצים עיר נקיה וערים נקיות. מצד שני אנחנו לא רוצים להכביד יתר על המידה על האזרח. 475 שקלים נראה לי גם קנס גבוה. גם 730, אם לא זה לא ילווה במסע של הסברה וחינוך ועוד פקחים, גם אלף שקל לא יועילו.
ציון בן שושן
¶
אנחנו מבצעים הסברה בבתי הספר. אנחנו מרצים פעם בחודש בבית ספר. בתכנית 2017 אני נכנס לאשכול גנים על מנת להטמיע את זה בקרב הילדים, כך שבעתיד אנחנו יכולים להרוויח. לדעתי, על מנת להרתיע את בעלי הכלבים, צריך להעלות את הקנס.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני לא מסכים אתך לעצם העלאת הקנס, אנחנו רואים את זה בדוחות המשטרה שהעלו את הקנסות ב-500 שקלים ובאלף שקלים וכאשר אין אכיפה ואין ניידות בכבישים אז אנשים ממשיכים לעשות את העבירות. אני אציע לחברותי שני שינויים ואז נצביע על הצווים ונאשר אותם.
בצו כתוב שתחילתו של צו זה 30 יום מיום פרסומו, אנחנו מציעים שלושה חודשים ובתקופה הזו תפרסמו לאנשים האזרחים שהקנס עומד לעלות, מלווה במסע חינוכי. דבר שני, אני מבקש תעבירו אחרי ששה חודשים דו"ח לוועדה עם נתונים, אם זה באמת הרתיע, מה מספר הדוחות, כדי שנמשיך.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם למעלה מ-33,000 כלבים יש רק 40 פקחים, אז כמו שאמר כרגע היושב-ראש, זה לא יעזור.
רונן מזור
¶
אבל למה הציבור צריך לשלם את עניין הפיקוח על אדם שלא מרים את הגללים? זה עולה כסף כל הפקחים האלה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אם צריך למנות עוד פקחים אז זה עוד תקציב. בסופו של דבר זה חוזר אל האזרח. הייתי מצפה גם ממשרד המשפטים וממשרד הפנים, זה כלל ארצי. אי-אפשר שבכל מקום יהיה משהו אחר, זה לא נראה טוב שבעיר מסוימת ישלמו על אותה עבירה 470 שקל ובעיר אחרת 730 שקלים. זו הערה לשרת המשפטים ולשר הפנים.
שחר פרלמוטר
¶
זה המודל של הרשות המקומית. אנחנו עושים את זה לפי הבקשות של הרשויות, הן אלה שמסבירות לנו מה הנסיבות ומעצבות את המודל הזה ברשות. אני חושב שזה משהו שאפשר לכבד. לדעתי זה הבסיס לשלטון המקומי, שכל רשות לוקחת בחשבון את הנסיבות הייחודיות שלה. אני אקח את זה למשרד.
שחר פרלמוטר
¶
אבל יכול להיות שבתל-אביב התופעה היא כזאת שקנס שהגובה שלו 475 אינו מספק ויכול להיות שבעראבה זה כן מספק. זה משהו שאפשר להגיד על כל השלטון המקומי. בשביל מה צריך שלטון מקומי אם כך, אפשר לעשות צו אחיד.
שחר פרלמוטר
¶
אני רוצה לשאול את הרשויות הנוגעות בדבר, התחולה המוצעת פה, שזה לא יהיה בתוך 30 יום אלא 90 יום זה משהו שמקובל עליכם? זה משהו שנתתם עליו את הדעת?
שחר פרלמוטר
¶
לנו אין בעיה. רק רצינו לדעת האם הרשויות נתנו את הדעת האם יש משהו שמונע מבחינת האכיפה? שמצריך הכנה מוקדמת?
אילנה קרומר
¶
אני רוצה לומר שזו לא עבירה שכל-כך קל להוכיח אותה בבית משפט. משום שצריך לאתר את ביצוע העבירה, להמתין לבעל הכלב כדי שיעזוב את המקום ורק אז נרשם הדו"ח. כלומר יש מספר שלבים, גם בפיקוח עצמו לפני שנרשם דו"ח כזה.
אילנה קרומר
¶
אני אקרא את לשון החוק אצלנו: "עשה הכלב את צרכיו על-ידי הטלת גללים במקום ציבורי, חייב בעלו או מי שהפיקוח על הכלב בידיו לאסוף מיד את הגללים". כלומר, הפקח צריך לראות את הכלב עושה את הצרכים וצריך להמתין שבעלה כלב יעזוב את המקום מבלי לאסוף אותם. אנחנו מדברים על שני שלבים, על הקצאת משאבים די גדולה של פקחים בשביל הדו"ח.
רונן מזור
¶
יש מקרים שהם אוספים. הרבה פעמים אחרי שמצביעים להם על העבירה הם חוזרים ואוספים את הגללים.
אילנה קרומר
¶
אבל אפשר להתחשב אם הוא מבקש להישפט. לא מעט מבקשים להישפט על העבירות האלה ויש התחשבות במצבם הכלכלי ויש הסדרי טיעון, לפחות בבית המשפט שאני מופיעה בו.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מברך על הצטרפותו של חברנו, חבר הכנסת עבד אל חכים חאג' יחיא. אני מביא להצבעה את צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עיריית בת ים, עם שני התיקונים.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
ותחולה אחרי 90 יום, לא 30 יום. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אחד
צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – עיריית בת ים, אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו, גם עם שני התיקונים. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אחד
צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – עיריית תל-אביב יפו, אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
צו העיריות(עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016- עיריית תל-אביב יפו אושר.
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – מועצה מקומית עראבה
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אנחנו עוברים לעראבה ולמען הגילוי הנאות כדי למנוע ניגוד עניינים אומר שאני תושב עראבה ואני מתגאה בכך. כתוב צו מועצות מקומיות, אבל הפכנו לעיר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
עראבה הפכה מאז לעיר ואם בישראל. אנחנו מברכים את ראש העירייה מר עלי עאסלה. את המנכ"ל, חברי עורך-דין חאתם יאסין ואת היועץ המשפטי, עורך-דין ג'ואד חטיב ועלא אגבאריה והגזבר חנאף קרא, אהלן וסהלן.
עלי עאסלה
¶
לפני שיציגו את הנושא ברשותך אומר כמה מילים. בוקר טוב, אני מצטרף לברכות של החגים, חנוכה וחג המולד. אנחנו ישוב לא גדול כמו בת-ים ותל-אביב, יש לנו 25,000 תושבים. לא באנו להציע הגדלת תעריפים וחוקים שלדעתי עוד מאה שנה לא נגיע לזה כמו שהציגו החברים. באנו להציג חוב קנס של פסולת כדי להגיע לאיכות חיים טובה יותר ומסע חינוכי, שאנשים יחיו בצורה טובה יותר ויעברו מהכפר לעיר, אנחנו מתחילים בתהליך הזה.
לא באנו כדי להעשיר את קופת העיריה, אתם תראו את התעריפים, זה משהו מצחיק. העיר היחידה בצפון שיש לה היום פקחים, סיירת של פקחים עירוניים וסיירת של פקחים סביבתיים זו עראבה. לכן אנחנו כבר מוכנים לצאת לאכיפה ולקנוס את האנשים שעוברים על החוק. החוקים מאושרים כבר מזמן אבל אנחנו רוצים לתת יד כדי לאכוף את החוק ולתת קנסות לאנשים עבריינים. תודה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
חברת הכנסת גרמן, אני רואה שרוב הקנסות הם סביב 200, אפילו 165 שקלים, 105 שקלים. עלא בבקשה.
עלא אגבאריה
¶
עלא אגבאריה, משפטן, רואה חשבון, יועץ חיצוני לרשויות מקומיות ועיריות בנושא של חקיקת חוקי עזר וגם צווי עבירות קנס. אני שמח להיות חלק ממגמה שהולכת ומתגברת במגזר הערבי, קודם כל אישור חוקי עזר.
עלא אגבאריה
¶
סנונית שנייה. בחודש מאי אישרנו צו עבירות קנס של מג'ד אל-כרום, לצערי לא היית שותף. באישור של ג'סר א-זרקא נבצר ממני להגיע ואתה היית. עכשיו אנחנו נפגשים.
עלא אגבאריה
¶
כשהתחלנו את זה במועצה מקומית עראבה, לאחרונה עראבה הפכה לעיר והצו הוגש כשהיינו מועצה מקומית. התחלנו תהליך של אישור חוקי עזר, איכות סביבה, שילוט, חניות ועוד. מצד שני, מבחינת ההיערכות של המועצה או של העירייה, היא שלחה פקחים להשתלמויות והם מוכנים לעבודה. צריך את המסגרת המשפטית שתיתן את הקנסות בגין אותן עבירות שנמצאות בחוקי עזר. בעיקר זה חוקי עזר לעראבה (איכות הסביבה מניעת מפגעים), התש"ע-2012.
העירייה בחרה במגמה של חינוך התושבים. מה שהולך להיות זה שינוי תרבותי כי בעבר זה לא היה קיים. לא הלכנו לכיוון של קנסות גבוהים ולא 730 שקלים, יש כמה עבירות שמבחינתנו מאוד חמורות כמו שריפת פסולת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני יכול להגיד לנוכחים שבעראבה מזה מספר חודשים התארגנה קבוצת אזרחים ביוזמת כמה צעירים וצעירות, זה סחף כמעט את כל הישוב ואת העירייה והם עשו מהפכה בתחום הניקיון, שיפור פני העיר, שתילת פרחים ועצים ומי שנכנס היום לישוב רואה את התוצאות והכול בהתנדבות. גם העציצים והפרחים, בהתנדבות ובשיתוף העירייה. היית רואה בשישי ושבת מאות אנשים גברים נשים צעירים צעירות, תלמידים, זה היה נהדר וזה החינוך שאנחנו רוצים. לא רוצים את ה-300, 400 שקל, זה לא מה שמחנך את האנשים. רוח ההתנדבות וההכרה הפנימית שזה הישוב שלנו הכפר שלנו והעיר שלנו, זה מה שבסופו של דבר יעשה את הדברים האלה.
חאתם יאסין
¶
חאתם יאסין מנכ"ל העירייה, מבחינת ההכנות שעשינו הלכנו בשני מישורים, לא באנו עם חוק עזר וצו עבירות קנס שנאשר אותו כצעד ראשון. מזה שנה וחצי עשינו מערך של פיקוח עירוני ללא צו עבירת קנס אלא כהכנסת נורמה חדשה לישוב בלי קנסות, התראות ללא תוקף חוקי אלא התראות רגילות. אנשים שהסתובבו בתוך הישוב והעירו פה ושם. כאשר מכניסים נורמה חדשה של צו, עשינו את כל עבודות ההכנה והתוצאה, כמו שאמר יושב-ראש הוועדה, התוצאה היא שפתאום יש מתנדבים שעושים את זה וזו כמובן תוצאה של עבודת ההכנה שעשינו.
מצד שני אנחנו שותפים בסביבה שווה שיש בה מרכיב רציני של חינוך סביבתי בתוך בתי הספר. כבר שנה וחצי אנחנו עושים את הכול על מנת להכין את התושבים ועכשיו הקרקע מוכנה לכך שהם יקבלו ולנו תהיה היכולת לדחוף ולאכוף את החוק בפועל. אני מקווה שכולם במגזר ילמדו את העניין ושתהיה אכיפה. אי-אפשר לנהל ישוב או עיר בלי מרכיב של אכיפה. בגלל זה עשינו את כל המערך הזה. כאשר אנחנו נוסעים לכרמל יש אכיפה, בעכו יש אכיפה בכל מקום יש אכיפה.
חאתם יאסין
¶
יש שבעה פקחים מתוקצבים. קבלנו רק 300,000 מהמשרד לביטחון פנים במסגרת שיתוף פעולה של שיטור עירוני ופיקוח עירוני והעירייה מממנת את היתר. זאת אומרת שאנחנו נושאים בסביבות 700,000, 800,000 שקל בשנה, כבר שנה וחצי, יותר ממיליון וחצי שקלים, שיחסית לתקציב שלנו ולמצב הישוב שלנו אנחנו משקיעים ושמים את זה בסדר עדיפות ממש גבוה. אי-אפשר בלי אכיפה. עשינו את הכול, צריך להתחיל לאכוף כחלק מהנורמה שצריך לפתח.
גם בקשר לחוק העזר שילוט. התחלנו במהלך של הסרת שלטים דרך השימוש בתאגיד איכות הסביבה הסטנו שלטים מהכביש הראשי. האנשים גם השתתפו, המגזר השלישי של הישוב, עמותות בישוב ואנשים שיש להם עניין ולמדו שצריך להיות שייך וצריך לאכוף חוקים. אי-אפשר להיכנס לישוב כאשר שמים שלטים בצורה פיראטית ופראית. צריך לשלב את שני אלה לפחות. אנחנו מבקשים שהצו הזה יאושר ונתחיל התחלה חדשה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
קודם כל אני מברך על עניין החינוך ועל העבודה ההתנדבותית. אני באתי ממקום של עבודה התנדבותית. הייתי במשך כמה שנים יושב-ראש ועדה, עבדוה התנדבותית בעיר טייבה. הייתי גם ראש עיר אבל אני מדבר במיוחד על עבודה התנדבותית. מי שייכנס לטייבה יראה כמה מקומות בולטים שהם תוצאה של העבודה ההתנדבותית. לדוגמה בכניסה הצפונית והדרומית, יש שתי כיכרות עם מזרקות יפות גבוהות, עם עצים ופרחים. זו תוצאה של עבודה התנדבותית ואפילו החומר היה מתרומות.
אני פונה גם לראש העיר ודרככם גם לשאר ראשי הרשויות, כדאי וחובה לדעתי להקים ועדה התנדבותית בתוך הרשות עצמה שתרכז את העבודה ההתנדבותית של כולם. הזכרתי שהייתי ראש עיר ואפשר להשליך את זה גם למקומות אחרים כי זה הצליח חלקית, ועדי שכונות שיקבלו חלק מהעבודה כמו לשמור על הפרחים, על הניקיון ועל האזור שלהם ואז אפשר גם לעשות תחרות בין השכונות עם פרס. זה חלק מהדברים שכדאי לעשות ברשויות, בעיקר הערביות, אני אומר זאת מניסיון.
לגבי הקנסות, לדעתי התפקיד שלהם הוא לא להעשיר את הקופה של העיריה כי הם זעומים, אבל יש בהם גם חינוך, גם מניעה וגם התרעה. לעבודה הזו, גם כראש עיר שהצליח בזה ואני יכול להמליץ למקומות אחרים, אפשר לגייס את האימאמים במסגדים. הנושא של שמירה על הניקיון, שמירה על הרכוש הציבורי ושמירה על היופי של העיר זה חלק מהדת שגם האימאמים במסגדים יכולים להיות מגויסים וגם לדבר על זה בדרשת יום שישי ולהפנות את האנשים לחובה לדאגה על הדברים ששייכים לכולם.
אפרת חקאק
¶
זו מגמה מבורכת ויש לי כמה שאלות טכניות. לא ידענו עד עכשיו שהפכתם לעירייה, סליחה שלא ידענו את זה.
שחר פרלמוטר
¶
אני מבקש להוסיף, כפי שנאמר, הטיפול בצו החל לפני 2011 ועד עכשיו העירייה לא הביאה לתשומת לבנו את שינוי הסטטוס ועל כן נדרש לתקן את שם הצו עצמו מאחר וזה יהיה תיקון צו עיריות ואת סעיף הסמכות של השר לסעיף המקביל בעיריות.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לכן העליתי את זה, אחרת היינו מאשרים צו מועצות מקומיות, הייתם הולכים לבית משפט ואומרים שזה לא תקף.
אפרת חקאק
¶
יש כבר עבירות קנס בצו המועצות המקומיות, אתם מכירים את מה שקיים? אז עכשיו יהיו לכם חלק בצו המועצות המקומיות ויהיו לכם חלק בצו העיריות.
שחר פרלמוטר
¶
יש שלושה חוקי עזר, אחד לשווקים, שני לשעות עסקים וסגירתם. יכול להיות כרגע אכיפה בהקשר הזה - - -
מיכל גולד
¶
עשינו עכשיו בירור ואני מבינה שמעבר לזה שזה לא יפה ואסטטי, יכולות לצאת ממש הקלות מזה שיש חלק בצו המועצות המקומיות וחלק בצו העיריות. נאשר עכשיו את צו העיריות אבל תהיה התחייבות כלשהי לפרוטוקול שכבר מחר בבוקר אתם מעבירים את החלק הישן.
אפרת חקאק
¶
אז תעשו את השינוי הזה. יש לי כמה הערות לסעיפים עצמם. בסעיף 61א', בעמוד הראשון של הטבלה, שאלה למשרד המשפטים, רציתי לשאול אם זה כולל גם כלב.
מיכל גולד
¶
צודקת שהסבת את תשומת לבנו. לעניין גרימת סכנה לחייו או בריאותו של אדם, זה למעט כלב. רק לעניין הזה כי זה מכוסה. לא כל הסעיף, רק לעניין גרימת סכנה לחיים או בריאות.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
בסעיף 61ג', לא יאכיל אדם בעל חיים, זה נכון שהפכנו לעיר אבל עדין יש ישוב כפרי ויש הרבה בעלי חיים. 730 שקל זה לא גבוה?
חאתם יאסין
¶
יש עכשיו מקומות בהם אפשר לבנות רפתות מסודרות. אי-אפשר להחזיק בעלי חיים בתוך הישוב שמפריעים לתושבים. יש מקומות מוסדרים. כאשר לא היו מקומות מוסדרים היינו מעלימים עין, אבל כאשר יש הסדר ואפשר להעביר לרפת שהיא מחוץ לישוב במקום מוסדר, אז זה חמור שהם יישארו שם.
חאתם יאסין
¶
לגבי מי שיש לו בעלי חיים, היום הם אחוז זניח מהישוב ולכולם יש רפתות מחוץ לישוב, חלק מהם מחזיק גם בישוב כי זה יותר נוח. אז צריכים למנוע את זה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אולי יש מקום לפנות למשרד החקלאות שיעזור במעבר בסבסוד, כי צריכים להקים את הרפתות.
אפרת חקאק
¶
בסעיף 47 יש איסור על רחצה בבריכה במקומות אחרים, אלא אם כן הוצגה במקום הודעה המתירה על זה. ממה שאני מכירה ממקומות אחרים, בדרך-כלל ברירת המחדל היא הפוכה.
מיכל גולד
¶
ברירת המחדל הפוכה באמת כשזה לא משהו כמו משחק בגן. הוא לא אמור לדעת שאסור לשחק במשחקים מסוימים אלא אם יש שלט. אבל פה אנחנו מניחים שאדם צריך להבין שמזרקה זה לא מקום לרחצה.
עלא אגבאריה
¶
לקח לנו הרבה שנים לעשות את הצו. המחשבה היא שלא נעשה כל יום את הצווים הרלוונטיים לעראבה אז לקחנו את כל האופציות.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז אתם צופים את הנולד? באמת יש תופעה כזאת שמכניסים בעלי חיים למזרקות או עושים כביסה? כי זה מפורט פה ברמה הזו.
אפרת חקאק
¶
מבקשים על זה 320 שקלים והסכום לא מופיע בצו. על הסעיף הזה רציתי גם להעיר שאין את המגבלות הרגילות.
שחר פרלמוטר
¶
התשובה לכך היא שבסעיף 11 לחוק העזר, בסעיף שקובע שסעיף 2 לא יחול על סוגי השילוט המפורטים שם, לכן אין צורך. ודאי שהסעיף הזה חל רק על צווי שילוט - - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
בעבר זה לא היה חוק עזר, סעיף 11 שמחריג את סוגי השלטים האלה אז בתחום העבירות היו צריכים - - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לגבי סעיף התחולה, תחילתו של צו זה 30 יום, מכיוון שזה צו ראשון ואנחנו רוצים לפרסם ולתת זמן לאזרחים לעשות את החינוך והפרסום. שאנשים ידעו שיש חוק עזר ויש אפשרות להעניש ולתת דוחות, אז אנחנו מציעים לעשות את זה תוך 90 יום כמו שעשינו בגס'ר א-זרקא. זה השינוי שאנחנו מציעים. בזמן הזה תפעלו גם לתקן את כל הדברים של צו המועצות המקומיות וצו העיירות.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
זה הנוסח השגור אבל אנחנו מחליטים מה שאנחנו רוצים וזה מה שהחלטנו גם בג'סר א-זרקא.
שחר פרלמוטר
¶
אני רק מבקש להציג את עמדת המשרד, ברור שהוועדה תאשר אחר-כך. מעבר לכך שזה הנוסח השגור, כפי שנאמר זה מיום הפרסום, זה לא 30 יום ממחר, זה 30 יום מהרגע שבו זה התפרסם ברשומות. מדובר גם כך על תקופה של 45 יום וגם לאחר מכן המועצה לא ישר מטילה קנסות, זה פשוט יהיה כלי נוסף לשיקול הדעת שלה. יכול להיות המקרה הבודד בתקופת הביניים הזאת שכן יצדיק הטלה של קנס ולא יהיה ניתן, הייתי נותן על זה את הדעת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מעלה את צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - עראבה, עם התיקונים שעשינו, כמובן שהעירייה תשלים את נושא ההתאמות והשינויים בקשר לצווי המועצות המקומיות. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – רוב
5נגד – אין
נמנעים – אין
צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – עראבה, אושר.
אושרת מצליח
¶
שמי אושרת מצליח, יועצת משפטית ותובעת עירונית של המועצה העירונית גן רווה. המועצה האזורית גן רווה היא מועצה קטנה, כ-5,000 תושבים בין יבנה לפלמחים, כביש 42. יש כעשרה ישובים כשיש ישוב אחד בבניה ופיתוח ויש אתו הרבה בעיות מבחינת מפגעים כאלה ואחרים כתוצאה מהבינוי. בנוסף, בתחום השיפוט של גן רווה יש את חוף פלמחים שגם מהווה מקור להרבה מפגעים וזה מפורסם מידי פעם בתקשורת.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
לא רק מפגעים, גם דברים טובים. להגיד על חוף פלמחים שזה מהווה מקור למפגעים, הרבה היו מוכנים להתחלף אתכם.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מבקשת סליחה, אני צריכה ללכת לוועדה אחרת, אבל אני רוצה לומר מילה לפני שאני הולכת. אני מבינה שאתם מבקשים לאכוף מחזור.
אושרת מצליח
¶
אנחנו מבקשים במסגרת חוק העזר לאכוף את נושא ההפרדה. שפסולת תושלך לכלים הייעודיים שלה. אם בקבוקים ואם פלסטיק.
אושרת מצליח
¶
זה לא קל לאתר דבר כזה. קל יותר למשל באזורי תעשיה. אם יש מישהו שיש לו פסולת קרטון או נייר, רואים את ההיקפים אם זה מושלך לכלי עצירה רגיל או שהוא לא מושלך לקרטוניה, שזה מה שצריך לעשות.
אושרת מצליח
¶
הסעיף יחול גם על אדם רגיל, אבל כמובן שיש גם את מדיניות האכיפה שהרשות תחיל, שהיא תהיה על אזרחים, אנחנו לא עושים דיפרנציאציה, אנחנו מקצים משאבים. יכול להיות שנגלה שהתופעה היא יותר חמורה ויותר מתפשטת למשל באזור התעשייה של יבנה הצפוני שהוא בתחום שיפוט של גן רווה, שם יש מספר עסקים ומפעלים ויש פסולת רבה של אותם עסקים ויכול להיות ששם יליטו להקצות את המשאבים מבחינת אכיפה. לצורך העניין לעשות שם את האכיפה יותר בעניין של ההפרדה. כמובן שאם פקח על הדרך, כשהוא עושה את הסיור הקבוע שלו יגלה עבירה כזו או אחרת, הוא לא עושה הפרדה.
אושרת מצליח
¶
כרגע יש פקח אחד, קלטו עוד פקח אחד. אני אציין שכל המהלך של חוק העזר התחיל כבר ב-2012 עם אישור חוק עזר שמירה על הניקיון ומניעת מפגעים שאושר ופורסם סוף סוף ב-2015 וזה השלב הבא של אישור עבירות קנס. אבל בינתיים, מאחר והיה כבר צורך להתחיל פיזית את האכיפה, הרשות קבלה החלטה להתחיל לאכוף לפי חוקי מדינה. אז נכון לעכשיו כבר יש אכיפה. יש כרגע אכיפה לפי חוקי מדינה. ככל שיאושר הצו תתקבל החלטה במליאה לגבי הסוגים הרלוונטיים של העבירות, מה ללכת לפי עבירות קנס ומה ללכת לפי חוקי מדינה. לרשות קטנה יש את האפשרות לבחור אם היא רוצה ללכת לאכוף לפי חוקי מדינה.
אושרת מצליח
¶
יש תכנון להרחיב את האכיפה. זה שלב התחלתי. אני יכולה להגיד שהדוחות הראשונים התחילו להינתן רק בספטמבר וזה עדיין בשלבי בניית כוח אדם. גם כשהצו יאושר אנחנו כבר נראה מה היקף האכיפה והרשות תשקול את השיקולים.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
מבחינת איכות הסביבה בחלוקה של פסולת, לדעתי מדינת ישראל מפגרת בתחום הזה, זה נורא מה שקורה כאן. אני בונה על הילדים שלומדים בבתי הספר, אבל זה לא מספיק. מי שרואה איך הדברים מתנהלים באירופה או בארצות-הברית, רואה שאנחנו ממש מפגרים בזה.
שחר פרלמוטר
¶
בהקשר הזה אני אציין שלהבדיל מהצווים הקודמים שבהם זה היה העלאת דרגת קנס, לפחות לגבי זה אפשר להגיד שב-90 ימים אפשר להטיל קנס בגובה הקודם, פה אין אפשרות והייתי נותן על זה את הדעת. את הצו הזה לא ניתן לאכוף, כלומר לא ניתן להטיל קנסות בעד זה, לכן בהקשר הזה זה שונה.
אושרת מצליח
¶
בניגוד לרשויות אחרות כבר התחלנו פיקוח, כבר עשינו הסברה, התושבים יודעים שיש פיקוח. נעשית הסברה כבר במשך שנה ומתחילים לקבל דוחות. יש עוד חוק עזר שאושר והתחילו לתת לגביו דוחות, זה העמדת רכב וחנייתו. 30 יום זה מספיק להיערכות. זה כמובן לא יהיה בדיוק 30 יום בכל מקרה בפועל. אבל 30 יום לדעתי זה מפסיק.
שחר פרלמוטר
¶
גם אחרי 30 יום מיום הפרסום. אני רק אעיר הערה טכנית, בסוף עמוד שש יש טעות טכנית זה לא 77 זה 78 באופן שתואם את התוכן. אחרי 77(א), צריך לבוא 78.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מעלה להצבעה את צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - גן רווה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – גן רווה, אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אושר פה אחד. מזל-טוב. נעבור לנושא האחרון, כוכב יאיר.
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – כוכב יאיר
אלון אשר
¶
שמי אלון אשר, יועץ משפטי של המועצה וגם תובע עירוני. הבקשה שלנו להחלת חוק העזר (שילוט) בצו המועצות המקומיות-עבירות קנס, על מנת שאפשר יהיה לאכוף את חוק העזר (שילוט) ולהטיל קנסות. התחלנו בתהליך הזה לפני שנתיים ואני שמח סוף סוף שזה עולה להחלטה.
אלון אשר
¶
זו הדרגה השנייה. אני שומע שנותנים גם הערות על טעויות כתיב, אני מקווה שאצלכם זה מתוקן, אבל בסעיף 11(א) כתוב: "לא יציב אדם שילוט אלקטרוני, אלא אם כן השילוט מצויד במפסק פחת, הצנרת המספקת חשמל לשילוט מוסתרת והשילוט עבר ביקורת של חשמלאי מוסמך ואישורו על כך בכתב מצוי בידי", לא "בעל השליטה", אלא "בעל השילוט".
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אז אני מעלה להצבעה את צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 - כוכב יאיר. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשע"ו-2016 – כוכב יאיר, אושר.