הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 399
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בכסלו התשע"ז (19 בדצמבר 2016), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/12/2016
חוק לתיקון פקודת הרוקחים (מס' 26), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת הרוקחים (מס' 25) (פטור מבחינת רישוי), התשע"ז-2016, של חה"כ אלי אלאלוף
מוזמנים
¶
אביטל אגמון - לשכה משפטית, משרד הבריאות
איל שורצברג - מנהל אגף רוקחות, משרד הבריאות
טלי שטיין - ממונה על תחום הבריאות, משרד המשפטים
אריאל פיקאר - פרויקטור צרפתית לשכת מנכ"ל, משרד העלייה והקליטה
ג'ק קורקוס - מנהל תחום זכאות, הסוכנות היהודית
אמיר ניצן - מנכ"ל, הסתדרות הרוקחים בישראל
איל פלום - יועמ"ש, הסתדרות הרוקחים בישראל
דוד פפו - יו"ר, הסתדרות הרוקחים בישראל
מאיר בוחניק - סמנכ"ל, פורום קהלת
אפרים זנו - מנהל תחום תקשורת, קעליטה- ארגון גג למען עולים מצרפת
מרים לסר - סמנכ"לית, קליטה- ארגון גג למען עולים מצרפת
מוניק בן שושן - נציגת איגוד הרוקחים, ההסתדרות החדשה
רון כהן - מנהל בית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית
שמואל קלנג - מנהל המחלקה לפרמקולוגיה ורוקחות, שירותי בריאות כללית
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר המתרגמים
הצעת חוק לתיקון פקודת הרוקחים (מס' 25) (פטור מבחינת רישוי), התשע"ז-2016
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום הישיבה באיחור קל, אני מתנצל, הנושא הקודם גם היה חשוב. אנחנו ב-19.12.2016, י"ט בכסלו התשע"ז, השעה 12:45 ואנחנו ממשיכים בנושא של הצעת חוק לתיקון פקודת הרוקחים, לפי הצעה שחבר הכנסת אלאלוף הגיש.
כפי שאתם יודעים, אנחנו התפזרנו בפעם שעברה אחרי שהיו הרבה מאוד הערות. אני חושב שהשתדלנו לתת תשובות לכולם, אבל אני אבקש מהיועצת המשפטית שלנו לתת לכם את זה בתמצית לפני שנעבור לקריאה. אם יש עוד הערות אנחנו פה בשביל גם, אם יש צורך, לתקן.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הנוסח שאנחנו דנים בו כעת הוא הנוסח שנמצא על השולחן והוא השתנה מהנוסח הקודם ואני אדבר רק מבחינה מהותית, עדיין לא בנוסח עצמו, בכמה עניינים. ראשית, הבחינה מבוטלת לפי התיקון הזה במדינת ישראל. אותו תיקון שהכניסו לפני מספר שנים, כשעשו בחינת רישוי לבוגרי חו"ל ובעקבות זה גם לישראל, בעצם מבוטל כרגע לפי הבקשה של חברי הכנסת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה לציין שזו בחינה שלא קיימת בתחום של הרופאים, זה היה רק ספציפית לרוקחים. אני שמח פה אנחנו מבטלים אותה לבוגרי ישראל על בסיס זה, מאוד חשוב, ש-98%-97% - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
100% אפילו עכשיו? עוד יותר טוב, מצליחים בבחינה הזאת אז אין שום הצדקה להכביד על הבוגרים. זו הזדמנות לברך את בתי הספר שהם מצליחים להכשיר אנשים ברמה כזו.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
חשוב לציין שבמקצועות בריאות אחרים יש בחינות רישוי, פיזיותרפיסטים ואחרים, והתיקון הזה הוא מאוד מאוד ספציפי למקצוע הרוקחות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כן, אני מדברת על מקצועות בריאות אחרים, שהם לא רופאים ויש בחינות רישוי. התיקון כרגע הוא מאוד ספציפי לנושא של הרוקחים לאחר שבאמת היו דיונים בין הוועדות מאחורי הקלעים וזאת כרגע ההחלטה לגבי רוקחים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ועוד לציין שזה על פי המלצת ראשי בתי הספר לרוקחות בארץ, כולל בעבר והתלמידים שלא העזו לבקש, אבל אנחנו הפה שלהם.
איל שורצברג
¶
אני רק מבקש לשאול משהו, להסתנכרן על מה שאת אמרת. אדם שסיים לימודיו בחו"ל עם אפס ניסיון עדיין יעבור בחינה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כן, אני מדברת על ההשגות המהותיות. יחד עם זאת בחינה בדיני רוקחות עדיין מתקיימת, אני מניחה שיוחלט במשרד הבריאות לפי התקנות בתקנות שיובאו על מה יהיה בבחינה כזאת ואיך היא תתקיים, אבל בחינה בדיני רוקחות עדיין תתקיים גם לבוגרי הארץ וגם לבוגרי חו"ל, אני מניחה שתי בחינות שונות, אני לא יודעת.
איל שורצברג
¶
יש קורס בדיני רוקחות. אני רוצה להבין משהו, נירה, אם אפשר. בחינה רוקחות כוללת על כלל המרכיבים שלה עבור אנשים שאין להם ניסיון בכלל, בוגרי חו"ל, תתקיים, או שאני מבין לא נכון?
איל שורצברג
¶
עבור בוגרי חו"ל, אנשים שסיימו את חוק הלימודים שלהם בחוץ לארץ עם אפס שנות ניסיון, תתקיים בחינה או לא תתקיים בחינה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, זה ברור. אין ויכוח, חבל. אם הניסוח לא מתאים נתקן. בואו נמשיך הלאה.
אני מתנצל, לא הצגתי את חברי הכנסת שבאו. חברת הכנסת נורית קורן, ד"ר עבדאללה אבו מערוף ומירב בן ארי, וחברת ילדות שלי.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אז אני מציינת כאן שני דברים חשובים שכרגע לא השתקפו בצורה ברורה בנוסח, אחד זה קודם כל שהבחינה בדיני רוקחות תהיה רק לבוגרי חו"ל, ומי שמבקש רישיון לעסוק בארץ - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כן. דבר שני, לגבי רוקחים ממה שנקרא מדינות חוץ, אחרי התייעצות עם הוועדה ייקבעו תנאים למתן רישיון. דבר ראשון, כמובן למי שמגיע עם תואר אקדמי מוכר, שהוכר כדין, יש מערכת של הכרה בתארים האלה במשרד הבריאות. הוא מוכר בתקנות, אני מפנה לדין, זה יהיה ברור שזה יהיה לפי התקנות. האנשים האלה יידרשו להראות רישיון או תעודה שנדרשים לעיסוק ברוקחות במדינת חוץ, כמובן עמידה בדיני רוקחות באותה בחינה.
וכאן אנחנו מפצלים לשתי אפשרויות של עיסוק כדין וברמה מקצועית הולמת ברוקחות אחרי קבלת הרישיון במדינת החוץ וזה אומר, אם אדם עסק במשך שלוש שנים לפחות במהלך ארבע השנים שקדמו להגשת הבקשה הם יצטרכו לעסוק ברוקחות בארץ במשך שנה בפיקוח של רוקח מורשה, בעל ניסיון של חמש שנים לפחות ולקבל מאותו מפקח המלצה לקבלת הרישיון והכול להנחת דעתו של המנהל.
אפשרות שנייה זה לאנשים שעסקו במשך פחות משלוש שנים ברוקחות במדינת החוץ, הם יצטרכו לעבור שתי שנות פיקוח כזה, בפיקוח של, אותו דבר, רוקח עם חמש שנות ניסיון.
מוניק בן שושן
¶
אפשר להעיר משהו? אותם הרוקחים שיעשו את הסטז' הזה, את העיסוק לפני קבלת הרישיון, לא תהיה להם עדיין הכרה של רוקח בארץ, אז עם איזה היתר הם יעבדו? הרי אין להם עוד רישיון וכדי לעבוד בבית מרקחת בארץ צריך רישיון ישראלי.
איל שורצברג
¶
המסלול הוא כזה, מבקש ממדינת חו"ל שמבקש לחזור לארץ נופל תחת שני קריטריונים, או שלוש פלוס אחד או שתיים פלוס שתיים. כשהוא מבקש את זה ייבדקו קודם כל הניירות שלו, לראות שהאוניברסיטה היא אוניברסיטה שהיא מוכרת, לאחר מכן הוא יעבור בחינה בחקיקה ואז יוכל להתחיל בתור מתמחה.
איל שורצברג
¶
לצורך העניין מבחינה חוקית הוא יהיה כמו עוזר רוקח בזמן האימון ורק לאחר שיסיים ויקבל חוות דעת חיובית מאת המנהל שלו שאחראי עליו בתקופה הזאת, בקריטריונים שאנחנו נקבע, הוא יוכל להגיש בקשה לרישיון. הוא תחת כסות של - - -
איל שורצברג
¶
נכון. מי שעושה סטז' היום במדינת ישראל, חצי שנה סטז' לאחר שהוא סיים את חוק לימודיו או מי שעושה סטז' בוגר חו"ל, הוא נחשב כעוזר רוקח על פי פקודת הרוקחים.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
דבר נוסף, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי, שאני רואה שהיא לא נמצאת כאן היום, הציעה - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
רוחה פה, אני מאוד מקווה, כי אם לא היא תצטרך להגיש לי הסתייגות, אבל היא הציעה לי משהו שלא היה ברור אם הוועדה מקבלת אותו או לא. היא הציעה שאותו רוקח מפקח לא יהיה קרוב משפחה מדרגה ראשונה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אתם קיבלתם את זה. אז זה לא הסתייגות, אני הכנסתי לנוסח, אבל עדיין הייתי צריכה לקבל את אישורכם.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לא, בסוף אנחנו נצביע על הכול, אני רק מביאה את זה לידיעתכם, שלקחתי את ההגדרה הרחבה של בן זוג, לרבות ידוע בציבור, הורה, הורה של הורה, בן, בת, אח, אחות, גיס, גיסה, דוד, דודה, בן אח, בת אח. זה הנוסח המורחב.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אתה אומר שלאשכנזי זה יהיה מספיק רחוק. תראו את ההגדרה, זאת ההגדרה המרחיבה שחלה לגבי מינויים בשירות המדינה ועבודה בשירות המדינה וכדומה.
והדבר האחרון זו אותה ועדה מייעצת שבעצם קיימת ופועלת היום במשרד הבריאות. אני הבאתי אותה מתוך התקנות, שזה מקום צדדי מדי בשבילה אל תוך החוק כאן. זאת ועדה שהולכת להיות יחסית מרכזית עם כל השינויים שאנחנו מכניסים כעת בפקודה. אני כרגע מנסחת כאן את מה שקיים במציאות, אני מבינה שיש כמה השגות לגבי ההרכב של הוועדה הזאת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כרגע לפי החוק היא מונה שלושה חברים, רוקח, עובד משרד הבריאות, שהוא יושב ראש הוועדה וזה ראש אגף רוקחות, רוקח, נציג הארגון המייצג את המספר הגדול ביותר של רוקחים ורוקח חבר הסגל האקדמי בבית ספר לרוקחות בישראל. לוועדה הזאת יהיו סמכויות לייעץ לשר - - -
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אפשר להבהיר את הנציג השני? מה זה, נציג ארגון הרוקחים של חברים יותר?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
ההגדרה הזאת זאת הגדרה שמופיעה בפקודה, במספר מקומות בפקודה מופיע ארגון המייצג את המספר הגדול - - -
קריאה
¶
ברור, אבל פה יש עניין מאוד ספציפי של אימון רוקחים, אבל אני לא אקח את רשות הדיבור עד שהיושב ראש לא ייתן לי.
איל שורצברג
¶
בישראל, כמו בכל מקום דמוקרטי, יש הרבה ארגונים שכל אחד אומר 'אני הארגון המייצג', היות שכך היה קושי באמת לבוא ולהגיד מי הוא הארגון המייצג ולכן כשקבעו את זה בחקיקה, בתקנות, אמרו שזה יהיה אותו ארגון שיכול להראות שיש לו את הכי הרבה מספר חברים רוקחים. בעצם יש לנו היום שני ארגונים גדולים שאנחנו יודעים שיש להם הרבה מאוד רוקחים, אחד מהם זה ארגון הרוקחים, שזה בעצם האיגוד של הרוקחים בהסתדרות ויש לנו את אותם רוקחים שהם תחת ארגון אחר שנקרא ארגון הרוקחות. זה ארגון שנוסד לפני כמעט עוד מעט 20 שנה, אולי קצת פחות, ושם יש הרבה מאוד רוקחים מסקטורים שונים. בדרך כלל, באופן היסטורי, מי שעבד במוסדות ממשלתיים ומי שעבד בשירותי בריאות כללית, קופת חולים כללית, הלך לנושא של ארגון הרוקחים - - -
איל שורצברג
¶
רגע, שנייה, בבקשה. מה שאני רוצה לבוא ולהגיד, מה שהחבר שלי פה אומר, הם באים ואומרים 'אנחנו בעלי בתי המרקחת הקטנים', תרשה לי לייצג אותך שתי דקות ותראה, אולי ייצא לך מזה טוב. בעלי בתי המרקחת הפרטיים, הקטנים יותר, 'אנחנו מבקשים שיהיה לנו סיי בוועדה מהסוג הזה כי אנחנו עובדים בשטח, אנחנו אלה שרואים הכי הרבה את הנושא הזה'. עכשיו, אנחנו לא נגד זה ואפילו מי שהיום בתוך ארגון הרוקחות מייצג בוועדת המשנה הוא נציג של בית מרקחת קטן, הוא בתוך ארגון הרוקחות.
איל שורצברג
¶
אחד. רגע, שנייה. מה שאנחנו מתקשים זה כשבסופו של דבר כשבאים ומנסים לייצר איזה שהיא מערכת מסוימת צריך שיהיה מספר אי זוגי כדי שתהיה הכרעה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בדרך כלל מי שאוהב לדבר זה חברי הכנסת. איל, אם שני הארגונים שאתה מציג בפנינו הם הגדולים אז אנחנו נכתוב ששני הארגונים הגדולים יהיו מיוצגים בוועדה פלוס נציג של ציבור, יש לנו חמישה.
שמואל קלנג
¶
שמי ד"ר שמוליק קלנג, אני הרוקח הראשי של הכללית ואני רציתי להציע הצעה פרקטית. כיוון שמדובר פה באמת בנושא ניהולי מקצועי אני חשבתי שאולי נכון שייכתב פשוט המעסיק הגדול ביותר של רוקחים ולא להיכנס למריבות איזה ארגון יותר גדול.
דוד פפו
¶
דודו פפו, יושב ראש הסתדרות הרוקחים. תודה רבה. אני רוצה להבהיר פה איזה שהיא נקודה. קודם כל זה מקרה קלאסי שבו הגודל לא קובע, ואני לא אומר את זה בציניות. הנקודה פה היא מאוד מאוד מקצועית, מדובר פה באימון, לא בסטז', מדובר פה בטריינינג, באימון של רוקח שהוא כבר בעל תעודה וחלקם כבר עבדו בבתי מרקחת והם אמורים לעבוד בבית מרקחת. אנחנו הארגון שיש לו 550 בעלי בתי מרקחת, סביר להניח שרוב האימון ייעשה אצלנו. אנחנו מבינים מה זה עבודה בבית מרקחת, אנחנו מבינים מה זה ניפוק. לא שבקופות החולים לא מבינים, אבל סביר להניח שהדברים ייעשו אצלנו. זה נראה לי אבסורד שאם רוב האימון ייעשה אצלנו בסקטור המקצועי שלנו, שאנחנו לא נהיה חברים בוועדה הזאת.
דוד פפו
¶
זה לא היה ברור. הם מדברים על מספרים. אתה יודע, מי שעובר ליד ארגון, עושה לייק, הוא כבר חבר ארגון. יש הבדל גדול.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
חשוב לציין שהוועדה הזאת לא מוקמת רק לצורך החוק הזה, הוועדה הזאת קיימת כוועדה מייעצת שיושבת ליד השר כדי לייעץ לו בכל - - -
איל פלום
¶
יש ארבעה ארגונים, יש ארגון הרוקחוּת, אנחנו מכירים אותו יותר בארגון הרוקחות, יש את ההסתדרות כללית שיש בתוכה אגף של רוקחים שכירים, יש את הסתדרות הרוקחים ענף בתי המרקחת, יש את הארגון של העובדים הלאומיים, שהוא מקביל להסתדרות. אלה ארבעת הארגונים. אנחנו מבקשים שבמקרה הספציפי הזה, בתוך הוועדה, לא ייפקד מקומה של הסתדרות הרוקחים, ענף בתי המרקחת, מהסיבה הפשוטה שהיא הרלוונטית לעניין. גם לעניין המספרים, החוק במדינת ישראל מכיר המון ועדות מייעצות כאלה, יש ועדה מייעצת לנושא החינוך הערבי, היא מונה לא פחות מ-15 חברים, הוועדה המייעצת לבנק ישראל מונה 11 חברים, מועצת ההנדסאים מונה 13.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
סליחה, אני חייבת להבהיר, אלה מועצות שמתפעלות גופי ענק, הם דירקטוריונים של חברה פועלת לצורך העניין, זה לא המקום פה, וגם שם יש היום מגמת צמצום.
איל שורצברג
¶
אנחנו לא רוצים שום דבר, אנחנו רוצים שיהיה לנו נוח לעבוד ולייעץ לשר ולמנהל באופן שיהיה נכון. לצורך העניין נקבע ההרכב הזה בתקנות והיה שם באמת נציג אקדמיה, נציג משרד הבריאות, שרואה את הכול, והיה שם נציג של ארגון אחד גדול. אני רוצה שתי דקות, בבקשה, לדבר על הארגונים השונים וכל אחד את מי הוא מייצג. ארגון הרוקחות בישראל, במאמר מוסגר, אני גם הייתי חבר בו לפני שהפכתי להיות ראש אגף הרוקחות הפסקתי להיות חבר בו כדי שלא יהיה לי ניגוד אינטרסים. הוא מייצג היום, על פי האמנה שלהם, את כל הרוקחים בישראל, בלי הבדל דת, מין, גזע, what ever, כל אחד יכול להיות חבר בו בתנאי ששילם את דמי החבר שלו אחת לשנה ויש שם מגוון גדול מאוד של גופים מייצגים. בהסתדרות, אותה הסתדרות הגדולה, בעיקר פועלים עובדי מדינה, יש עובדי מדינה ויש רוקחים שעובדים בעיקר בשירותי בריאות כללית, למרות שכל אדם באופן עקרוני יכול להצטרף, אבל בשירותי בריאות כללית עיקר הסקטור שפועל, ותקן אותי אם אני אומר לא נכון, זה בקהילה. זאת אומרת שלבוא - - -
איל שורצברג
¶
אני לא מתקן אותו, אני אומר, יש בתי חולים, אבל עיקר השירות ניתן בקהילה. אצלם זה בעלי בתי מרקחת והרוקחים השכירים שלהם ובלאומית זה ערב רב של אנשים שלא מצאו את עצמם באחת מההתאגדויות האחרות, כולל עובדי לאומית עצמם.
אנחנו צריכים בסופו של דבר יכולת עבודה ולכן אני חושב שאפשר לבוא ולהגדיל את כמות הארגונים לשני הארגונים הגדולים יותר כדי שנקבל מנעד רחב יותר, אולי זה לא מתאים לחברים פה ממול, אבל אנחנו חושבים שמכיוון שהם יכולים להיות חברים ב - - -
איל שורצברג
¶
אנחנו יודעים את זה מאוד פשוט. כשאנחנו קיבלנו את כתב המינוי שלנו עבור הוועדה הזאת ובגופים אחרים, מה שהם מבקשים הם מבקשים לראות את מספר החברים חתום על ידי רואה חשבון בדרך כלל ורואים כמה חברים יש בתוך אותו ארגון. לפי זה אתה יכול לדעת את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
סליחה, נורית, רק שנייה. אני אומר, יש לנו שיטה לבחור נציגי ציבור, זה לפי גודל הארגון. אנחנו אומרים רק שני הארגונים הגדולים ביותר וחזקה על משרד הבריאות לקבוע מי הם שני הארגונים.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני רק רוצה לשאול שאלה. אם שני הארגונים הגדולים יוצא שזה הסתדרות הרוקחים ולאומית, נניח, אז זה יוצא שזה שני מעסיקים מאוד גדולים במדינה, שהם קופות החולים, ובעצם הם מייצגים רוקחים פרטיים, גם לרוקחים הפרטיים צריכה להיות איזה שהיא נציגות.
איל שורצברג
¶
חברת הכנסת, אני רק רוצה להגיד משהו, אני חושב שכדאי שאנחנו נקרא כולנו את מה כתוב תפקידי הוועדה המייעצת הזאת. הוועדה המייעצת הזאת אמורה לייעץ בנושאים שהם מקצועיים. לבוא ולהגיד - - -
איל שורצברג
¶
אז בוא תגיש את הנתונים, אנחנו נשנה את זה. אם אתה טוען ש - - - לא, אם אתה טוען, יש כאן יושב ראש, הוא מנהל את הדיון והוא יגיד מה - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
השר ממנה את הוועדה ולפי התקנות הוא אמור - - - אני רוצה רק להסביר שכשאנחנו מפנים בחקיקה לארגון הכוונה היא לארגון שמייצג איזה שהיא גילדה, לא למעסיק. אז אולי אם צריך לתקן את הפקודה כולה, תסבירו לי, וננסח את זה, נתקן את זה עכשיו, כדי שזה יהיה ברור.
דוד פפו
¶
אנחנו לא מדברים על מעסיקים, אנחנו מדברים על מי שעוסק באימון בפועל, הם יהיו בתי המרקחת הפרטיים ולא יכול להיות שידירו אותנו כשזה עצם העניין פה בחוק הזה. אני מדבר עכשיו על החוק הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אנחנו מדברים על אנשי מקצוע בתחום הרוקחות ולא על ידי, לא מעסיק ולא שום דבר אחר. אנחנו מדברים על שני הארגונים, ככה עשינו בחוק הווטרינרים בפיקוח על המזון ונעשה כך, אותו דבר פה. לכן גם ההחלטה היא בידיים של השר שיקבל את ההמלצות מתוך המשרד שלו ואני בטוח שהמשרד ייתן לו את ההמלצות לפי נתונים שהוא יקבל, בצורה אחראית, על ידי הארגונים. מי שיש לו את מספר הרוקחים הגדול ביותר הוא יהיה אחד משני הנציגים בוועדה. זהו, גמרנו. לא צריך ויכוח.
נורית קורן (הליכוד)
¶
זה חשוב מאוד. ונציג הציבור הזה יהיה מישהו שמבין ברוקחות ואז הוא ייתן את האינפוט של הציבור. זה חשוב ביותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חמישה חברים ולפי הפירוט שאמרנו, האחריות למנות את שני הנציגים של מגזר הרוקחים זו אחריות של משרד הבריאות לבחור אותם.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
בכל מקרה השר ממנה את הוועדה. השאלה רק לגבי נציג ציבור, ואני חייבת לשאול, אם אנחנו מוסיפים אותו כדי שיהיה כאן מספר אי זוגי, אז אני לא בטוחה. אני צריכה לברר איתך, בדרך כלל נציגי ציבור - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אתם רוצים נציג ציבור שיהיה - - - אנחנו צריכים לדעת מה המאפיינים שלו. נציג ציבור שיהיה רוקח - - -
איל פלום
¶
בסוף החוק מתיישם במציאות ואנחנו חיים את זה יותר מ-20 שנה. הנציג של הארגון של ההסתדרות במשך הרבה שנים היה עובד משרד הבריאות באגף הרוקחות.
איל פלום
¶
אז שהוא לא יהיה. אתה לא יכול לעשות כזה דבר. השר פונה לארגון ואומר 'מנה לי, בבקשה, חבר' והארגון, בהיותו ארגון דמוקרטי, בוחר את הבן אדם ומגיש לשר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נראה לי שאתם מחפשים איך לסבך את העניין הפשוט. אם הוא מועסק על ידי בית חולים, שיהיה מועסק על ידי בית החולים, הוא לא עובד משרד ה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה להשתמש בפעם הראשונה. אני רואה שכולם משתמשים בפטיש ואני עוד לא יצא לי, אז אחרי שנתיים הגיע הזמן שאני אשתמש.
איל שורצברג
¶
חבר הכנסת, אני מבקש להגיד משהו אחד. אני חושב שברגע שיש שני ארגונים שהם יציגים והארגונים הם אלה שבוחרים בסופו של דבר את האנשים שהם שולחים לפי מה שהשר - - - השר לא ממנה שמית, השר בא לארגון ואומר 'מנה לי בן אדם'. אם יש בן אדם לצורך העניין שאותו יושב ראש ארגון עכשיו הוא רוקח ראשי של תל השומר ורוצים למנות אותו - - -
דוד פפו
¶
אתם לא מבינים שהוא יוצר מצב שהמפקח והמפוקח זה בן אדם אחד? פשוט זו ועדה רק של משרד הבריאות.
איל שורצברג
¶
חבר הכנסת אלאלוף, יש היום שלושה חברים בוועדה הזאת, אחד מהם זה אני, השני זה יושב ראש ארגון הרוקחות בישראל, שהוא לא עובד משרד הבריאות והשלישית היא פרופסורית באוניברסיטת בן גוריון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שנציג האקדמיה, שיבחרו לעצמם. אבל אני רוצה לסכם את הנקודה. המועצה מורכבת מחמישה נציגים, היושב ראש הוא ראש מערך הרוקחות במשרד הבריאות, שני נציגי ארגונים, נציג האקדמיה, שיבחרו אותו - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
השאלה אם אנחנו רוצים שנציג הציבור, השארתם אותי בבעיה של ניסוח ואני לא רוצה לקחת לעצמי סמכות שאני לא בטוחה שניתנה לי. כשאנחנו ממנים בדרך כלל נציגי ציבור זה בחוקים עם אינטרסים רחבים והרבה פעמים נציגי הציבור הם אנשים עם השכלה מסוימת. אנחנו מגדירים - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם היה שואל אותי עכשיו השר הייתי רוצה שלפחות אחד מהחמישה יהיה ערבי. חבר'ה, יש היום 40% רוקחים ערבים, כדאי שיהיה. אז אם כבר.
נורית קורן (הליכוד)
¶
עוד דבר, אם ממנים אותם לחמש שנים, זה זמן ארוך מדי. מינוי של חמש שנים לוועדה זה הרבה זמן.
נורית קורן (הליכוד)
¶
הרבה זמן, לטעמי, אני אגיד לכם גם למה. כי אם יש בעיה ואתם רואים שיש ניגוד עניינים בפנים ואי אפשר תמיד לפזר - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אבל הבנה ברוקחות זה מי שלמד או לא למד. אנחנו צריכים לדעת מה אנחנו רוצים שהאדם הזה, איזה פרספקטיבה הוא יביא לוועדה. חוץ מפרספקטיבה של משרד הבריאות, מעסיק ואקדמיה, איזה פרספקטיבה אנחנו רוצים, של ציבור החולים, של ציבור הרוקחים, של - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אנחנו לא רוצים להגיש סתם אדם שיהיה עוד קול בוועדה, אנחנו רוצים להביא אדם שיביא איתו פרספקטיבה מאוד מסוימת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
סליחה, אתה מפריע ליושב ראש, בינתיים אני מכבד כל אחד שמדבר, גם אותי צריכים לכבד. אז אני שוב חוזר, דווקא האיש הזה לא צריך להיות מעולם הרוקחות, בוודאי לא רוקח, זה צריך להיות אדם עם ראייה כוללת שיסתכל על העולם ובלי רוקחים אפילו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
את רוצה פילוסוף לקאנט? תמני אותו. אדם עם ראש פתוח. השר יקבע. מה יש אם הוא ימנה רב, או ימנה ערבי או ימנה מה שהוא רוצה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ואני הזכרתי שבשיחה שלי עם זחאלקה, הוא ביקש ארבע שנים, אבל אחר כך הסכמנו, בהשתתפות של פרופ' ריאד, סיכמנו על שתיים שתיים או אחת שלוש. בבקשה.
מוניק בן שושן
¶
יש לי משהו לשאול. אני לא יודעת אם כבר דיברתם על זה, אבל היות שלא הייתי בפעמים הקודמות, בהצעה לחוק יש מילה שבעיניי לא אומרת הרבה וכשזה מעורפל זה - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אנחנו כבר לא בנוסח הזה. הנוסח הזה כבר לא רלוונטי מכיוון שבחינת הרישוי התבטלה באופן עקרוני - - -
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הנוסח שאני אקריא עכשיו הוא כמובן תחת שתי ההסתייגויות במובן הרחב שציינתי בתחילת הדיון, שזה אומר שאנחנו נוסיף לנוסח סעיף לפיו בחינת הרישוי, שיהיה ברור, כן תתקיים לבוגרי חו"ל שאין להם את הניסיון הנדרש פה ושהבחינה בדיני רוקחות תהיה רק לבוגרי חו"ל ולא לבוגרי ישראל.
איל שורצברג
¶
וגם הבחינה של בוגרי חו"ל שאין להם ניסיון, אין בחינה לבוגרי ישראל. זאת אומרת בוגרי ישראל לא עוברים בחינה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
זה ברור, זה יצוין בכל מקרה בסעיף של רישוי חוקרים ממדינת חוץ. אז אני מקריאה את הנוסח.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כל מה שאני מקריאה כרגע כפוף לאותן שתי הסתייגויות שציינתי כרגע, כלומר הם יצטרכו לשנות גם בנוסח לגבי סעיפים אחרים מה שאנחנו נשנה.
חוק לתיקון פקודת הרוקחים (מספר - - - אנחנו עוד נראה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני הוצאתי את זה ברגע האחרון. אולי מישהו כבר שינה.
תיקון פקודת הרוקחים. 1. בפקודת הרוקחים (נוסח חדש), התשמ"א-1981 (להלן – הפקודה),
בסעיף 3, במקום "בחינת רישוי" יבוא "בחינה בדיני רוקחות";
בסעיף 4, במקום "בחינת הרישוי" יבוא "הבחינה בדיני רוקחות";
אחרי סעיף 5, יבוא –
"רישוי רוקחים ממדינת חוץ. 5א.
שר הבריאות, לאחר התייעצות עם הוועדה המייעצת שמונתה לפי סעיף 5ב ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, יקבע תנאים למתן רישיון למבקש שהוא בעל תואר אקדמי ברוקחות ממדינת חוץ שהוכר כדין שהתקיימו בו כל אלה:
הוא בעל רישיון או תעודה הנדרשים לעיסוק ברוקחות במדינת חוץ;
הוא עמד בבחינה שעניינה דיני רוקחות, כפי שקבע המנהל;
הוא עסק כדין וברמה מקצועית הולמת ברוקחות לאחר קבלת הרישיון או התעודה במשך שלוש שנים לפחות, במהלך ארבע השנים שקדמו למועד הגשת הבקשה;
הוא עסק ברוקחות בישראל במשך שנה בפיקוח רוקח מורשה שהוא בעל ניסיון ברוקחות של חמש שנים לפחות בישראל ואשר המליץ עליו לקבלת רישיון, והכול להנחת דעתו של המנהל; ואולם לא ייחשב לצורך סעיף זה עיסוק כאמור בפיקוח רוקח שהוא קרוב משפחה של המבקש. בסעיף זה "קרוב משפחה" – בן זוג, לרבות ידוע בציבור, הורה, הורה הרבה, בן, בת, אח, אחות, גיס, גיסה, דוד, דודה, בן אח, בת אח, בן אחות, בת אחות, חותן, חותנת, חם, חמות, חתן, כלה, נכד או נכדה, לרבות קרבת משפחה שנוצרה עקב אימוץ או קרבת משפחה חורגת.
על אף האמור בפסקאות (3) ו-(4), עסק המבקש ברוקחות כאמור בפסקה (3) במשך פחות משלוש שנים, יחולו עליו הוראות פסקה (4) לגבי שתי שנות עבודה בפיקוח.
ועדה מייעצת. 5ב.
שר הבריאות ימנה ועדה מייעצת לעניין רישוי רוקחים ועוזרי רוקחים ובה חמישה חברים והם: רוקח עובד משרד הבריאות, הוא יהיה יושב ראש הוועדה, שני רוקחים נציגי הארגונים המייצגים את המספר הגדול ביותר של רוקחים, רוקח חבר הסגל האקדמי ב בית ספר לרוקחות בישראל ונציג ציבור.
כאן אני אמצא ניסוח שיתאים לרוח הדברים.
כמו כן ימנה השר לכל חבר ממלא מקום.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
'הנציגים לא יהיה עובדי משרד הבריאות'.
המנהל רשאי להשתתף בכל ישיבות הוועדה המייעצת.
הוועדה המייעצת תייעץ לשר הבריאות או למנהל, בין השאר בנושאים אלה:
הכרה בתארים שנתנו מוסדות להשכלה גבוהה בחוץ לארץ;
פיקוח על רוקחים;
פטור מבחינות רישוי.
הוועדה המייעצת תקבע את סדרי עבודתה.
תקופת כהונתו של חבר הוועדה המייעצת תהיה חמש שנים מיום מינויו, וניתן לשוב ולמנותו לתקופת כהונה אחת נוספת; חבר הוועדה שתקופת כהונתו תמה יוסיף לכהן בתפקידו עד למינוי חבר ועדה אחר במקומו".
וכאן אני אוסיף ב-(ו) או במקום אחר שחברי הוועדה, נציגי הארגונים - - -
איל פלום
¶
למעט היושב ראש אף אחד לא יהיה עובד משרד הבריאות. חברי הוועדה, למעט היושב ראש, לא יהיו עובדי משרד הבריאות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
תקנות ראשונות. 2.
תקנות ראשונות לפי סעיף 5א לפקודה, כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה - - -
כאן, איל, התקנות זה לא רק לפי סעיף 5א, אני צריכה לראות עם השינויים מה התקנות, אבל בעיקרון אנחנו קובעים שהתקנות יובאו בתוך חודש.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
תקנות ראשונות לפי חוק זה יובאו לאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בתוך 60 ימים מיום פרסומו של חוק זה.
מוניק בן שושן
¶
מאוד חשוב לי להבין, כשמדברים על הכרה בתארים שנתנו מוסדות להשכלה גבוהה בחוץ לארץ, שזה תואר אקדמי.
מוניק בן שושן
¶
זה מובן מאליו. אוקיי. דבר שני, פיקוח על רוקחים, מה הכוונה? שהוועדה תייעץ בענייני פיקוח על ה - - -
איל שורצברג
¶
לא הכוונה לפיקוח בשטח, אנחנו מפקחים על המוסדות ובתוך המוסדות יש רוקחים, אז אנחנו מפקחים על רוקחים, פה הכוונה למישהו שזה קשור אל הוועדה הזאת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
זה מה שמופיע בתקנות של ה - - - זה לקוח מתקנות שכבר קיימות שמשרד הבריאות כבר פועל לפיהן. אני לא רוצה כאן להוציא את האיזון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, רק מי שמותר לו יצביע. אז מי בעד? מי נגד? תודה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
הצעת חוק לתיקון פקודת הרוקחים (מס' 25) (פטור מבחינת רישוי), התשע"ז-2016, נתקבלה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
לא, אחריך. אז קודם כל אנחנו מסיימים עכשיו את ההכנה לקריאה שנייה ושלישית ואדוני היושב ראש, אני רוצה לברך אותך על החוק החשוב ביותר ואני מקווה שאנחנו נביא לציון גואל בנושא הזה של כל העולים והלומדים בחו"ל שסוף סוף יוכלו - - -
נורית קורן (הליכוד)
¶
כן, שיוכלו סוף סוף לעבוד בארץ ושנקל עליהם ולא נפריד בין המשפחות, מה שקרה עד עכשיו. תודה רבה.
דוד פפו
¶
אני באמת רוצה לברך ולחזור על הדברים של חברת הכנסת נורית קורן. אנחנו לכל אורך הדרך ראינו חשיבות גדולה בחוק הזה. אני שמח שהצלחנו להביא לידי בשלות של החוק הזה, אני מברך אותך, אדוני חבר הכנסת אלאלוף, ואני מברך גם את חברת הכנסת נורית קורן, ד"ר עבדאללה אבו מערוף, שלא החמיץ אף ישיבה, אני מודה לכם בשמי ובשם הסתדרות הרוקחים ובשם הרוקחים שנכנסו למקצוע. תודה רבה.
רון כהן
¶
אני גם רוצה להשתתף בברכות, תודה רבה, במיוחד בשם הסטודנטים שלא פה היום, הם ישמחו מאוד ותודה רבה על המאמץ.