הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 551
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ב בכסלו התשע"ז (12 בדצמבר 2016), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/12/2016
פרק ו' כולו (הוראות לעניין התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
פרק ו' כולו (הוראות לעניין התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
נאוה בוקר
דוד ביטן
מיכל בירן
איתן ברושי
באסל גטאס
זהבה גלאון
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
עבד אל חכים חאג' יחיא
אורן אסף חזן
אחמד טיבי
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
רחל עזריה
רועי פולקמן
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
איתי טמקין
–
משרד האוצריעל מבורך
–
משרד האוצררן רידניק
–
אגף תקציבים, משרד האוצראורן גבע
–
אגף התקציבים משרד האוצרודים פרמן
–
משרד הבריאותשי מעוזפנחס ברקמןדנה חוגריאופיר קציר
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
פרק ו' כולו (הוראות לעניין התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018), התשע"ז-2016, מ/1083
נעה בן-שבת
¶
בסעיף 58 יש שורה של הסתייגויות. מדובר על בסיס ההתחשבנות. בסיס ההתחשבנות מבוסס על הצריכה של שירותי הבריאות בשנים 2013-2015.
נעה בן-שבת
¶
פה יש מקבץ של כמה הסתייגויות. אם משנים את השנים 2013 עד 2015, זה ישתנה גם לאורך הצעת החוק כולה. אחת ההסתייגות של חבר הכנסת דוד ביטן הייתה להתאים את האחוז ל-81%.
נעה בן-שבת
¶
בנושא של הנחת מחזור יש תיקון. אנחנו מוסיפים את בתי החולים הכלליים שבבעלות רשות מקומית כך שגם בהם יכולה להינתן הנחת מחזור. זה מוסף בהגדרת הנחת מחזור.
ההסתייגות הבאה היא בהגדרת הנחת תעריף. הסתייגות אחת של חבר הכנסת באסל גטאס היא שההגדרה הזאת תימחק.
היו"ר משה גפני
¶
הבעיה פה היא ההתמוטטות של בית חולים. זה יכול לקרות בירושלים, זה יכול לקרות גם במקומות אחרים. אני מבין שיש סעיף בחוק שמדבר על העובדה הזאת.
ודים פרמן
¶
הממשלה נתנה את תשומת ליבה לנושא הזה, היא הקימה את האגף שאני עומד בראשו. הוא אגף חדש. הוא אחראי על בתי החולים הציבוריים במדינת ישראל. יש שינויים רבים שהם חדשים למערכת. החשוב בהם הוא אישור ההסכמים האקטיבי של השרים. יש בכוונתנו לבחון את ההסכמים, לא לאשר הסכמים - -
נעה בן-שבת
¶
בסעיף 74(ב) יש אפשרות לבטל את ההסכם, אבל ההגבלה על ההנחות מופיעה בסעיף 74(א)(6). זו הגבלה שהחלטתם עליה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ביקשתי שבמרץ 2018 לא רק יגיעו לכאן הדוחות הכספיים, אלא הדוחות של הטיפולים הרפואיים. אני מבקש שזה ייכנס כהסתייגות.
נעה בן-שבת
¶
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי היא שסימן ג' ייקרא תחולה ודיווח, ולהוסיף סעיף שאומר שהשרים ידווחו לוועדת הכספים של הכנסת עד יום 1 ליולי 2018.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו דיברנו על זה שבמרץ 2018 יהיה דיווח לוועדת הכספים. אתם אומרים שיש בעיה עם הדוחות. אנחנו לא יכולים להגיע ליולי, כי ביולי יש פגרות. זה לא יכול להיות. זה יכול להיות אי שם באמצע. אם תגידו 1 במאי, יהיה ה-1 במאי.
נעה בן-שבת
¶
מוסיפים את זה אחרי סעיף 82. ידווחו לוועדת הכספים של הכנסת עד 1 במאי 2018 על ההתחשבנות לפי פרק זה, הן מבחינה פיננסית על קופות החולים ובתי החולים, הן מבחינה כספית על שירותי הבריאות למבוטחי קופות החולים, הכל על פי עקרונות חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הכוונה היא להבטיח שהשירותים ניתנים במרחק סביר.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
מה שאמר ודים לא עונה על כך שאסור שיהיה מצב שבית חולים ייתן הנחות לקופת חולים יותר מ-x%. היום יש 18.5%, שזאת הנחת המחזור. בוא נוסיף שזה לא יעלה על סך מסוים. זו ההסתייגות.
היו"ר משה גפני
¶
אני סבור שזה עונה על הדרישה הזאת. דרישה מעבר היא בסדר, אפשר להגיש, אבל אני לא יכול לקבל את זה.
היו"ר משה גפני
¶
יש בקשה להעלות בעוד 300 מיליון את הקפ. אני לא מצביע על זה. על הסעיף הזה אני לא מצביע. יכול להיות שאם הקפ עולה בעוד 300 מיליון, לא משנה בכמה, זה משנה את האחוז.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
הרב גפני, אני לא יודע אם בעוד שנתיים מהיום אתה תשב בראשות ועדת הכספים. אני מאחל לך שבעוד שנתיים תהיה שר אוצר, אז אני אהיה רגוע. אם באים ומראש אומרים לנו שבהנחה הזו הם ימצאו את עצמם בגירעון בעוד שנה, כאשר את הגירעון אנחנו נצטרך לאשר אחרי זה, למה להיכנס למיטה חולה מלכתחילה?
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא, אתה טועה, אתה לא צריך להביא את הכסף. אתה צריך להביא את הכסף לחריגות של משרד הבריאות ממקום אחר.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
כל הסיפור של לצמצם את ההנחה זה בשביל להגדיל את הקופה. הפער הוא גדול. תגדיל בהדרגה. בוא נחליט שמגדילים עכשיו ב-19%. אם נרצה 18.5% בשנה הבאה, נלך לקראתך. באים הקניינים, באים אלה שצורכים את זה מראש. מלכתחילה הם אומרים שתצטרך להשלים להם את הגירעון בעוד שנה.
נעה בן-שבת
¶
הסתייגות נוספת של חבר הכנסת גטאס היא לגבי שיעור הנחת התעריף. הוא מציע שהוא לא יעלה על אחוז מבסיס ההתחשבנות -2% עד 7% לחלופין.
אם ייעשה התיקון של מחצית 2013 ושל שנים 2014-2015, יהיה צריך לתקן גם בהגדרת מחיר ברוטו.
הסתייגות של חבר הכנסת גטאס לגבי הגדרת מחיר ברוטו, שההגדרה הזאת לא תתייחס להנחת התעריף, זאת אומרת, יהיה מחיר ברוטו רק במקום הנחת מחזור. הסתייגות חלופית: מחיר הברוטו יוגבל לאחוז מהמחיר המלא, בין 80% ל-75%, זאת אומרת, סך כל המחיר ברוטו לא ירד מתחת ל-75% מהמחיר המלא.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אני מתכוון להגיש הצעת חוק שמבטלת את הדבר הזה שנקרא חוק הסדרים. צריך לבטל את השטות הזאת, את הבלוף הזה.
נעה בן-שבת
¶
אם שנת 2013 נשארת אפילו במחציתה, ההגדרה של שיעור הקידום נשארת כפי שהיא. יש הסתייגויות של סיעת יש עתיד ושל חבר הכנסת עודד פורר. הם הציעו ששיעורי הקידום יהיו בשיעור של 1.4% לכל שנה, זאת אומרת, גם השירות הדיפרנציאלי יהיה 1.4% לכל שנה, גם האשפוז במחלקות הפנימיות וגם שירות הבריאות האחר. הצעה חלופית היא ששיעורי הקידום יהיו לפי גידול במספר המבוטחים המשוקלל בכל קופה, שזה במקום מה שמופיע כאן בהגדרה של שיעור הקידום.
לגבי הגדרת שירות אשפוז במחלקות פנימיות. יש פה אשפוז במחלקות שהקוד שלהן ברשימת תעריפי האשפוז והשירותים האמבולטוריים שמפרסם משרד הבריאות באתר האינטרנט שלו, זה שמשקף את התעריפים המעודכנים מזמן לזמן כפי שנקבעו בצווים לפי חוק הפיקוח, הוא G00M1,G00M2,G00M3,G00M4,G00M5,G00M6. אלו היו המחלקות ההיסטוריות במשרד.
נעה בן-שבת
¶
זו הצעה שעלתה בדיון, דיברנו עליה בדיון הקודם. אלו אותן 6 מחלקות פנימיות בעבר. עד כמה שהבנתי, זה נוסח מוסכם. הממשלה ביקשה להוסיף עוד 3 מחלקות, עוד 3 קודים: G00H5, G00H6 ו – G00q8.
נעה בן-שבת
¶
או מחלקה אחרת שהשרים יקבעו באישור ועדת הכספים.
בהגדרת שירות דיפרנציאלי יש את התוספת שדיברנו עליה בדיון הקודם לגבי שירותי בריאות חדשים שייכנסו לסל שירותי הבריאות. אפשר לעדכן את ההודעה לגבי שירות דיפרנציאלי כזה גם ללא פרסום הודעה מראש. דיברנו על זה בדיון הקודם.
עוד תיקון שביקש האוצר הוא לגבי המועדים, מתי תפורסם הרשימה של השירותים הדיפרנציאליים. תחילה דובר על כך שזה יהיה לפני תחילת החוק. מכיוון שהם אמרו שהם לא יוכלו לעדכן את זה עד תחילת החוק, הם מבקשים עד 1 במרס 2017.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לגבי החוק שאנחנו דנים בו היום. אנחנו מדברים עם אגף התקציבים ועם משרד האוצר בחודש האחרון, מאז שהונח חוק ההסדרים על שולחן הכנסת. דיברנו על המשמעות של הרפורמה הזאת, רפורמת הקפ. אנחנו יודעים שעושים אותה מידי כמה שנים. הבעיה המרכזית היא שאיך שלא נהפוך את זה יש פה פגיעה של כמה מאות מיליונים, אולי פחות, אולי 200 מיליון שקל, בקופות החולים.
קופות החולים צריכות לתת את השירותים לאזרחים. ידוע שאזרחי הפריפריה הם בחיסרון. למה? כי אם אתה גר בירוחם או בבית שאן ואתה צריך ללכת לעשות בדיקה רפואית כזאת או אחרת, קופת החולים תשלח אותך לעשות את הבדיקה במרכז רפואי מסוים.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
יש התחייבות של הקופות שאם בסיפור הזה של ההנחה הן יחסכו כסף, את הכסף הזה הן ישקיעו בפריפריה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מה שקורה בפועל היום זה שאם אתה תושב שדרות ואתה צריך ללכת לעשות בדיקה, ישלחו אותך לעשות את הבדיקה באשדוד. אם תוריד לקופות החולים כמה מאות מיליוני שקלים, הן הרי צריכות לייעל את המערכת, במקום שאותו אזרח משדרות ייסע לאשדוד, הוא יצטרך לנסוע לראשון לציון. למה אנחנו פוגעים בתושבי הנגב, הגליל והפריפריה? בגלל שהם תמכו בממשלה הזאת ובזכותם אנחנו היום מושלים במדינת ישראל? בגלל שהם הצביעו לליכוד, לבית היהודי, לכחלון?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בזכות תושבי הפריפריה ממשלת ישראל היא זו שקיימת היום, היא זו שנמצאת היום, כולל שר האוצר ממפלגתו. בתושבים האלה נפגע? אני אומר שלא. גם ככה המצב של קופות החולים היום קשה, הן גרעוניות כולן, הן בקושי גומרות את החודש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אם הן לא יכולות כבר היום לתת את השירותים המינימאליים לאזרחים, אנחנו נפגע בהן עכשיו בעוד 200 או 300 מיליון שקל? רפורמת הקפ צריכה לעבור, רק שאגף התקציבים יביא 200 מיליון שקל לקופות החולים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
גם על 200 אני סוגר. שאגף תקציבים יביא 200 מיליון שקל לקופות החולים. יש להם כסף. הם גם ככה שומרים על הכסף כל כך חזק, אין להם בעיה. שישפו את קופות החולים על הנזק שנגרם להן ורפורמת הקפ תעבור פה בשקט ובנחת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה פתיר, אדוני. 200 מיליון שקל, נפתרה הבעיה.
בכל הנוגע לחלוקת התוספת בין הקופות, לא יכול להיות שקבעו את החלוקה לא לפי גידול הנפשות. צריכים לקבוע אותה לפי גידול הנפשות, לא לפי האחוזים. הקביעה פה היא קביעה מוטעית.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
נכון. יש פה את איתי טמקין, הוא מודע ליכולות של האוצר. אם יביאו 200 מיליון שקל, פתרנו את הבעיה. כולה 200 מיליון שקל. זה לא הרבה כסף. יושב-ראש הקואליציה הוא חבר שלי, הוא מעולם לא הזניח את תושבי הפריפריה. הוא לא ייתן יד להזנחת תושבי הפריפריה. ההצבעה היום על רפורמת הקפ פוגעת באזרחי הפריפריה שהצביעו לממשלה הזאת, שהצביעו לליכוד, שהצביעו לכל המפלגות שהן בקואליציה היום, כולל למפלגה של שר האוצר. כשבמי שמצביע לך אתה פוגע בשירותי בריאות - לך הביתה, אל תישאר פה. עם כל הכבוד והערכה, אני לא יכול להצביע במצב הנוכחי. 200 מיליון שקל מאגף תקציבים לקופת חולים זה לא בשמיים. מה זה 200 מיליון שקל? אנחנו מאשרים פה חוקים במיליארדים.
היו"ר משה גפני
¶
יש סעיף שאנחנו לא מצביעים עליו בחוק, הסעיף שאומר להגדיל את תקציב הקפ ב-300 מיליון שקל. זה סעיף שאני מוסיף אותו.
היו"ר משה גפני
¶
זו לא הסתייגות, זה סעיף חדש. אפשר להצביע בעד, אפשר להצביע נגד. תהיה תוספת של 300 מיליון שקל לכולם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני לא חבר קואליציה, מה איכפת לי שהכל יישרף, אבל תגלו אחריות ציבורית. תעשו מה שאתם רוצים, לא איכפת לי.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
אם המפעילים, שאלה הקופות ובתי החולים, אומרים שעם תוספת התקציב הם יכולים להתמודד, למה אתה אומר שאנחנו הורסים?
נעה בן-שבת
¶
הסתייגות אחת נגעה לנושא השנים ושיעור ההנחה הקבועה, קבוצה אחרת של הסתייגויות נגעה לנושא הנחות התעריף, האם להגביל את הנחות התעריף.
היו"ר משה גפני
¶
יושבת פה האופוזיציה, היא אומרת שתצביע בעד. אני לא יכול ככה לנהל הצבעות. אני מעריך שלו הכל היה מתנהל במישרין אפשר היה להעביר את החוק הזה פה אחד. אנחנו הגענו להסכמות. היות וזאת תמונה המצב, אני עוצר את הדיון ל-5 דקות. אם יהיו לי חדשות, שאני עדיין לא יודע אותן, אני אחזור לפה.
היו"ר משה גפני
¶
רן רידניק, הייתה דרישה של 300 מיליון שקל של יושב-ראש הקואליציה ושל רכז הקואליציה בוועדת הכספים.
רן רידניק
¶
הוועדה ביקשה שנתייחס לסוגיית המקורות. אנחנו התבקשנו על ידי יו"ר הוועדה, על ידי מרכז הקואליציה בוועדת הכספים להתייחס לסוגיית ההתניה והכספים התקועים כרגע. בהחלטת ממשלה 1896 יש כספים שלא מועברים, הם מותנים בכך שהקפ יאושר. ללא הקפ החלק הזה לא עובר, הוא לא מתוקצב בבסיס. אם הקפ יעבור, הכספים האלה יתוקצבו. סעיף 6 בהחלטת ממשלה 1896 אומר שכל השינויים בהחלטה יהיו כפופים לאישור תקציב מדינה. הסעיפים עם הכסף ייכנסו לתוקף רק לאחר אישור תיקון החוק וההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים לשנים 2017-2019. זה אומר שללא אישור החוק הזה הכספים האלה לא מתוקצבים. סך הכספים האמורים לבסיס תקציבי קופות החולים והסל ב-2017 מגיע לכ-400 מיליון שקלים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא לרתום את העגלה לפני הסוס. קודם 300 מיליון שקל, אחר כך מתקדמים הלאה, לא ההיפך. אנחנו התפשרנו, היה צריך להיות 600 מיליון שקל.
אורן אסף חזן (הליכוד)
¶
לא יהיו פה עוד הצגות של האוצר. לא סיסמאות והבטחות. ההחלטה לא רלוונטית. אם זה לא בחוק, לא מצביעים.
איתי טמקין
¶
לצד רשימת החוקים הזאת יש את חוק התקציב שמפרט את כל המספרים של התקציב לפי השימושים שלו. אנחנו בתור משרד האוצר נביא לוועדה, אנחנו נוודא את זה. לפני קריאה שנייה ושלישית הוועדה תצביע על נוסח עם מספרים שמשקפים את ה-400 מיליון האלה. לפני קריאה שנייה ושלישית יהיה פה דף של הדבר הזה.
נעה בן-שבת
¶
הסתייגות ראשונה של סיעת יש עתיד, המחנה הציוני, חבר הכנסת עודד פורר, חבר הכנסת אורן חזן וחבר הכנסת באסל גטאס. הם מציעים שבמקום השנים 2013-2015 בבסיס ההתחשבנות יהיו השנים 2014-2015.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
זה גם לא כסף חדש במערכת, זה כסף שכבר הובטח בהחלטת ממשלה. לא לזה קוראים כסף חדש.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
חברים, רק שלא נשלה את עצמנו, ה-400 מיליון שקלים האלה זה בלוף אחד גדול, זה מחזור של מה שכבר הבטיחו לנו בקיצוצים הקודמים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
80% מהחלטות הממשלה לא מבוצעות. אם זה בהחלטת ממשלה אז זה לא יבוצע. אם נכניס את זה לבסיס התקציב, זה יבוצע.