הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 384
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ז' בכסלו התשע"ז (07 בדצמבר 2016), שעה 18:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/12/2016
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
סעיפים 27-18 ו-28(2)-(5) בעניין הפרטת מערך הפצת השידורים הקרקעי בטכנולוגיה ספרתית (עידן+), מתן רישיון שידורים לגורם המפעיל והפצת השידורים גם באינטרנט
דיון בהצעת החוק
בקשות לדיון מחדש ודיון מחדש
¶
בבקשת חה"כ איתן כבל בסעיף 26 – תיקון חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של משקאות אלכוהוליים
בבקשת חה"כ איתן כבל בסעיף 27 – תיקון החוק לקידום התחרות וצמצום הריכוזיות
בקשת חה"כ רוברט אילטוב בסעיף 18(16)– 13ב, 13ד(א)(1)-(3), (ב), (ג), ו-(ד).
בבקשת חה"כ רוברט אילטוב בסעיף 19 בעניין הוראת המעבר – (א), (ב), (ג) (1)-(2) ו-(4)-(5).
בבקשת חה"כ רוברט אילטוב בסעיף 28 - (2)-(5)
מוזמנים
¶
אסף וסרצוג - רכז תקשורת ותיירות באגף התקציבים, משרד האוצר
אסתי פלדמן - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אלידור בליטנר - עוזרת ראשית ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אילת פלדמן - משרד המשפטים
חגית ברוק - לשכה משפטית, משרד התקשורת
הרן לבאות - סמנכ"ל כלכלה, משרד התקשורת
ניר שויקי - מנכ"ל בפועל, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
נסים טל - סמנכ"ל הנדסה, הרשות השנייה, עידן פלוס
מיכל גרוס - עו"ד, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
גילה ורד - עו"ד, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
יפעת בן חי שגב - יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
איתמר חרמון - עו"ד, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
דודו קובסניאנו - יועמ"ש המועצה לשידורי כבלים ולוויין
בנימין אשכנזי - עו"ד, תאגיד השידור הישראלי
תומר קרני - סגן יועמ"ש, רשות השידור
מיכל רפאלי כדורי - סמנכ"לית רגולציה, חברת יס
יורם מוקדי - סמנכ"ל תוכן בהוט
ניר יוגב - מנהל הרגולציה, סלקום
אבי בר - מבעלי ערוץ 20 ומנכ"ל הערוץ
מירי נאור אליאס - יועמ"ש ערוץ 20
שרית הכט - יועצת משפטית של קשת
יהב דרורי - מנהל אגף רגולציה, פרטנר תקשורת
חיים סלוצקי - יו"ר סלוצקי אפיקי תקשורת בע"מ
שרון מלכיאל - פיתוח עסקי - ישראל, חברת netgem
מלי פולישוק בלוך - חכ"ל, אקו"ם
זיו מאני - מנכ"ל האגודה לזכות הציבור לדעת
נגה רובינשטיין - שדלן/ית, מייצג/ת את רשת
אלעד כהן - שדלן/ית, מייצג/ את רשת
אורלי בן שמאי - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את רשת
מנחם-צבי כץ - שדלן/ית (כהן-רימון-כהן), מייצג/ת את יס
יעל שילוני - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את ערוץ 9
ליטל סבר - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את ערוץ 9
נועה גונן - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את הוט
משה ביבי - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את הוט
תמר אברמוביץ - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את סלקום, פרטנר, קשת (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: תאגיד השידור הישראלי)
תמיר אפורי - שדלן/ית, מייצ/ג את ארגון חברות הסרטים mpa
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
היו"ר איתן כבל
¶
שלום לכולם. יקיריי, יקירותיי, גברתי מנהלת הוועדה, יועצת, יועצות, רשמת, דובר, חברת הכנסת עליזה לביא. אנחנו בנושא האחרון שיש לנו, עידן פלוס, שאם נמשיך כפי שאנחנו מתנהלים הוא יהיה עידן מינוס, כך זה נראה. אני אומר לכם כאן בצורה ברורה, עכשיו לא בצחוק, יש מי שחושב שאני צוחק, אני לא מקבל את הדרך הזו. אסף, אני אומר את זה לכם, אמרתי את זה לך, אמרתי את זה לסגנית הממונה, אני לא מוכן שאנחנו נמצא את עצמנו עם חוק שישבנו פה לילות כימים, לא כפראזה, אלא באמת, אני בדיוק הזכרתי אותך, שירה, שאני אומר ביחס לחוק הזה, שהוא הפך מחוק עידן פלוס לעידן מינוס. אני רואה בעיניי יצור מדולדל כזה שכל אחד מושך וחובט, וכולם צודקים. היפה הוא שכולם צודקים, רק חוק - - - רגע, אני חייב לקחת נשימה ארוכה, נכנס אבי בר. שלום, אבי. הרבה שנים לא היית. מאז הימים עוד של החדר ההוא.
מה שאני מנסה לומר לכם, שאם אני איווכח אני לא אהסס - - - וסרצוג, כדאי שתשמעו את זה אתם, אם בסוף הדיונים אני אראה שזה חוק שאין לו התחלה ואין לו סוף אני אפצל אותו. אני אומר לכם את זה במלוא הרצינות, אני לא אהסס למנוע את העלאתו למליאה בחוק ההסדרים, לא מתוך מקום רע, אלא מתוך מקום שאני לא אהיה מוכן שאנחנו נוציא מתחת ידינו, הוועדה, מוצר לא שלם. נכון לרגע זה המוצר הוא לא שלם.
אני אומר את זה לכולם, כל בעלי העניין שנמצאים סביב השולחן הזה וכולם צודקים, אבל פלטפורמה מתחרה לא תיווצר מזה. כדאי שאנחנו נבין את זה. ושוב, איך אני אומר? כולם צודקים, מרוב שכולם צודקים אנחנו נחזור ליהודה עמיחי, במקום שכולם צודקים. אמרתי לך, אני רוצה שיהיה פה שלט לפניי, ציטוט של יהודה עמיחי, 'במקום שבו אנו צודקים'. כולם צודקים. עוד לא פגשתי מישהו פה לא צודק.
מה שנשאר לנו מהדיונים זה קודם כל 13ד. יש לנו קודם כל את 13ד, אותה עיסה שדנו בה בפעם הקודמת, שלא נאפתה כראוי בדיון הקודם. יש כמה נושאים שהיינו אמורים לתת עליהם ניסוח, חידוד, בדיקה. יש את 13ג, מה שנקרא סעיף אפורי, יש לנו את דמי ההפצה ויש לנו כן או לא ערוץ 9 והערוצים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אינטרנט זה 13ד והכול זה 13ג, גם אינטרנט, זה אינטרנט אפורי, ויש 13ד, שזה גם אינטרנט, אבל נושאים נוספים אחרים. ויש, אמרתי, את 9 ויש את דמי ההפצה, זה 9 והגופים האחרים, כדאי שנזכיר את זה, ויש גם את הבקשה של רשות השידור/תאגיד השידור הציבורי. אלה כל הדברים אשר אנחנו, אתי, ביקשנו להעלות. אנחנו נתחיל עם 13ד ואני מקווה שאנחנו נתקדם איתו כמו שצריך ואני מקווה שגם עשינו את העבודה כמו שצריך. 13ג, כמו שאמרתי גם בפעם הקודמת, אני אומר לנציגי הממשלה, אין דיון, זה כן או לא. או שאנחנו מעלים את זה להצבעה, או שאני אומר להם 'חברות וחברים, אני מפצל את זה', עד שיבוא משיח צדקנו, תרצה הממשלה לשנות את דעתה בשוטף ולהביא את זה חזרה, תביא את זה, אבל אני לא מתכוון לקיים דיון שהוא מדיניות ממשלתית נטו.
ב-9, היה דיון היום בוועדת הכנסת שהסירה מסדר היום שמדובר בנושא חדש ובכלל כל הנושאים שכאן הוגדרו תחת נושא חדש, ועדת הכנסת הורידה מסדר היום, כך שאנחנו יכולים לצאת לדרך.
לאה ורון
¶
היינו בנוסח למוזמנים. הם שלחו את זה לוועדה כשאנחנו היינו פה בדיון, בחמש ומשהו, ישבנו פה בדיון על הספורט, אף אחד לא ראה וזה המצב. סיפקנו מהר מהר לחברי הכנסת, להכניס לטאבלט וזה המצב.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מציע שאנחנו נתחיל, אם יסתבר שמדובר פה באיזה דברים ש - - - אז אני אעצור עד שנחלק את זה, אין ברירה. בינתיים - - -
חגית ברוק
¶
ההגדרה "ספק תכנים" אתמול לא הוצבעה, עלו שתי הערות לגבי ההגדרה הזאת, אחת מהן נגעה להיבט הוודאות, שלא ברור מי הוא ספק תכנים שזכאי להיות חלק מההסדר שפה בסעיף, והדבר השני, עלו הערות לגבי פיראטיות וכדומה. אז אנחנו עשינו כאן שינויים, זו הייתה הערה של עורך דין אפורי. אני אתחיל מההגדרה של ספק תכנים, כשלמעשה ההגדרה במהותה היא אותה הגדרה שהייתה קודם, לפני כן הפנינו, כהגדרתו בסעיף 6סג לחוק התקשורת, פשוט שאבנו את אותה הגדרה לכאן, זו אותה הגדרה שמדברים עליה בהקשר של ה-must sell של מכירת תכני הספורט. אני אקריא.
"ספק תכנים" – מי שפעילותו העיקרית שידור של מגוון תכנים לציבור בישראל ובלבד שהתכנים משודרים ביוזמתו או באמצעות ממשק הנמצא בשליטתו, והכול בין שהתכנים המשודרים ניתנים לצפייה בזמן אמיתי, בו זמנית בידי הציבור, ובין שהתכנים ניתנים לצפייה במועד ובמקום לפי בחירת הצופה.
חגית ברוק
¶
עוד לא סיימתי להסביר. בנוסף להגדרה 'ספק תכנים' הוספנו הגדרה של 'ספק תכנים רשום' ובתוך ההגדרה הזאת, יחד עם ההגדרה הכנסנו מנגנון של רישום ספקי תכנים זכאיים בידי המועצה, מועצת הכבלים והלוויין. אנחנו נגיע לזה בהמשך, זה סעיף שהתווסף פה בנוסח 13ה, סעיף שכותרתו 'מרשם ספקי תכנים' ובאמצעות המרשם שתנהל המועצה שתבחן מי עומד בהגדרות וזכאי באופן מהותי להיות מוגדר, מי שמתקיימים בו התנאים שבהגדרה ספק תכנים, שאותה הקראתי, הוא יהיה ספק תכנים רשום וכל הוראת החוק תחול לגבי - - -
דודו קובסניאנו
¶
אבל מה שאמרת עכשיו זה כתוב בחוק? שמי שעומד בהגדרה של ספק תכנים הוא זה שזכאי להירשם?
חגית ברוק
¶
כן, אנחנו הוספנו את סעיף 13ה שכותרתו 'מרשם ספקי תכנים'. הסעיף הזה מסדיר את הרישום בידי המועצה, בהתאם לסעיף המועצה תרשום ספק תכנים שהיא מצאה שמתקיימים בו התנאים בהגדרה שאותה הקראתי עכשיו ובאמצעות המרשם הזה אנחנו גם מייצרים כאן את הוודאות. מן הסתם המועצה לא תרשום ספק שהוא פיראטי, הוא גם לא יבוא לחשוף את עצמו בידי המועצה, כי אז כולם יידעו שהוא הבן אדם שמפר זכויות יוצרים.
מיכל רפאלי כדורי
¶
זה שהמבחן הוא שהתכנים שלו מיועדים לציבור בישראל, זה נהדר, יש הרבה פלטפורמות רוסיות, יש ציבור רוסי בישראל, הערוצים לא הוסדרו כדין, הם ערוצים גנובים והוא משדר לציבור בישראל. וסליחה שאני אומרת פלטפורמות רוסיות, זה במקרה מה שאני מתמודדת איתו, אבל זה גם יכול להיות גורם שמשדר ערוצים שהוא הוריד לא כדין לציבור בישראל, אבל אצלי ברישיון כתוב שאני צריכה לשדר כדין, אני לא יכולה לשדר ערוצים שלא הסדרתי.
אתי בנדלר
¶
אני מציעה, אדוני, שאולי יחד עם ההגדרות תקראי גם את סעיף 13ה כי אולי הוא נותן תשובה לחלק מהטענות.
חגית ברוק
¶
אני אקריא את ההגדרה השלישית שהוספנו בהקשר הזה, אני לא זוכרת אם הקראתי את ספק תכנים רשום, אז גם 'ספק תכנים רשום', אז גם. "ספק תכנים רשום" – ספק תכנים הרשום במרשם. ו"מרשם" – מרשם ספקי התכנים שמנהלת המועצה לפי סעיף 13ה'. ואני עוברת להקריא את סעיף 13ה.
חגית ברוק
¶
13ה. מרשם ספקי תכנים –
המועצה תנהל מרשם של ספקי תכנים הזכאים לקבל הסכמה ורישיון לשידור לפי סעיפים 13ד(א) ו-(ב). המרשם יהיה פתוח לעיון הציבור באתר האינטרנט של המועצה.
המועצה תרשום במרשם ספק תכנים שהגיש בקשה לכך אם מצאה כי מתקיימים בו התנאים שבהגדרה ספק תכנים שבסעיף 13ב.
בקשה לרישום במרשם תוגש באופן שתקבע המועצה.
חדל להתקיים תנאי מהתנאים לרישום במרשם לגבי ספק תכנים רשום, כאמור בסעיף קטן (ב), תמחק אותו המועצה מהמרשם.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה כבר צריך לדעת. אתה כבר יכול לשבת פה, יש לך אישור. לא אתה, אפורי, אתה לא מפסיק, אתה כבר יכול לשבת פה, אפורי.
שרון מלכיאל
¶
תוך כמה זמן המועצה צריכה לאשר את הבקשה? זה ימים, שבועות, חודשים או שנים? זה לא מצוין פה. כי לפעמים המועצה עובדת לאט, לפעמים מהר, זה תלוי.
אתי בנדלר
¶
אנחנו לא כותבים תוך פרק זמן סביר, כי רשות מנהלית צריכה לפעול תוך פרק זמן סביר. זאת אומרת שאם מצפים ממנה שתפעל תוך פרק זמן סביר זה ברור מאליו.
חיים סלוצקי
¶
יש בעיה שמיכל מיס העלתה, מה קורה עם הפיראטים? הם אומרים במועצה 'אנחנו לא יכולים לבדוק', יש היום אתרים פיראטיים שמחזיקים את כל ה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, סלוצקי, תודה. אנחנו קודם כל נסיים את עניין לוח הזמנים, אחר כך נעסוק בשאלה האם הנוסח פה נותן מענה לשאלת הערוצים הפיראטיים, כן או לא. גברתי, מה הצעת?
אתי בנדלר
¶
אני לא הצעתי, אני רק אמרתי שאם התשובה היא תוך פרק זמן סביר אין צורך לרשום את זה. ולכן אמרתי לו, הוא שאל 'אם אני מגיש בקשה ב-1 בינואר, האם ירשמו אותי בינואר, בפברואר או באוקטובר?' אז אמרתי שאת השאלה הזו צריכים להפנות ליושבת ראש המועצה.
הרן לבאות
¶
הרן לבאות, סמנכ"ל כלכלה, משרד התקשורת. אנחנו נותנים הרבה מאוד רישיונות, בדרך כלל לפני שנותנים רישיון או במקרה הזה במרשם המועצה תקבע כללים איך מגישים לה בקשה. הרבה פעמים בבקשה חסרים דברים, יש פינג פונג לא קצר בין המגיש לבין הגוף שנותן את הרישיון או שרושם במרשם. לא מקובל לרשום זמן ואם רושמים זמן אז צריך לרשום תמיד גם כל מיני שלייקסים, שאם הוא לא מגיש כמו שצריך אז לא סופרים את זה במניין הזה, כי זה דורש ארכה, זה לא תלוי בנו, זה הוא לא נתן, הוא היה צריך להגיש רישום פלילי וכדומה, הוא לא הגיש כמו שצריך. ולכן זו החובה שלנו וזו החובה של המועצה לנהוג כרשות מנהלית, פרק זמן סביר זה משך זמן סביר ולדעתי לא צריך לציין משך זמן לעניין הזה בחוק.
שרון מלכיאל
¶
דרך אגב, בקשה לאישור משרד התקשורת מחויב ב-10 ימים, אם הבקשה מוגשת כהלכה. אז אפשר להגביל את זה עד 30 יום, שלא ייקח שנים או חודשים רבים.
הרן לבאות
¶
אתה הגשת רישיון, לדעתי, וראית איזה הליך זה. זה הליך מורכב ועוד לא נקבעו הכללים אז אנחנו אפילו לא יודעים - - -
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שכדי להתחיל עם העניין, אם, אדוני, אתה דן בהגדרות האלה יחד עם סעיף 13ה אז אני חושבת שצריכים לקצוב זמן אבל לקביעת כללים, כי עד שאין כללים לא יוכלו להגיש בקשה לרישום במרשם.
מיכל רפאלי כדורי
¶
אתי, אפשר הכול, אבל אני כבר נתקלתי בכמה וכמה חוקים שלא עמדו במבחן המציאות, אז תקבעו כללים.
מלי פולישוק בלוך
¶
יש לי שאלה למומחים. אם הוא רשום, הוא עובד לפי כללים של המועצה, אז חלים עליו כמובן, צריך להגיד את זה גם - - -
מלי פולישוק בלוך
¶
אז בוא נניח שאין לו שום רגולציה ולא חלה עליו שום חובה, כמו שאתה אומר, לזכויות יוצרים וכאן הוא גם משוחרר מזכויות יוצרים, אז על הכיפק.
היו"ר איתן כבל
¶
בבקשה, עורך דין אפורי. ראיתי אותך מחלק כרטיסי ביקור חופשי כבר פה. אתה עוד תשלם לנו פה על ה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גם אנחנו חושבים שאתה מצוין וגם אתה עושה - - - אבל רק שתדע, אתמול צלצלתי ללקוח שלך ואמרתי לו, או שמוציא אותך או שאנחנו נגד. לא קיבלת טלפון ממנו?
תמיר אפורי
¶
המצב שאני הצבעתי עליו בפעם הקודמת, אין לו מענה ואני רוצה לתת שלוש דוגמאות ואני גם אציע פתרון, לא רק בעיות גם פתרון. שלושה מצבים, ממש בקצרה. אתר האינטרנט, שוב אני אומר, לפרגן למיכל שמשקיעה המון מאמצים באכיפה של פיראטיות בישראל בתפקיד אחר שלה, יש פלטפורמות פיראטיות רבות בישראל, יש בצרפתית ויש ברוסית ויש כל מיני ובעברית, יש פלטפורמה שלוקחת ערוצים זרים, שלוקחת תכנים זרים, הכול פיראטי, הכול באמת לא חוקי, בנוסף היא גם רוצה על הדרך לקבל את הערוצים האלה. את התכנים הפיראטיים, באופן פיראטי היא מוסיפה להם תרגום לעברית כדי שיהיה נוח לקהל בישראל, או שהיא מוסיפה להם רוסית, לא משנה מה, היא כן עומדת בהגדרה. היא תבוא למועצה והיא תראה 'אני עומדת בהגדרה. אני פונה לציבור בישראל', איפה כתוב שזה כדין? איפה כתוב שהפעילות שלה היא חוקית.
תמיר אפורי
¶
ביוזמתו ויש לו פלטפורמה ועל הדרך הוא גם ישים כמה סרטונים של חתולים כדי שיגידו שיש לו מגוון תכנים והוא יבוא למועצה והוא יגיד 'אני עומד בתנאים', מה המועצה תעשה? אני יכול להגיד לכם, יש על זה שנים של ניסיון שהרגולטורים בישראל אומרים, כשיש שאלות של זכויות יוצרים, אולי במידה מסוימת של צדק, הם אומרים 'אנחנו לא יודעים מה לעשות, אנחנו לא יכולים להחליט בזה', שנים זה כך.
תמיר אפורי
¶
הדוגמה השלישית במשפט אחד. אתר שלוקח תכנים של חברות הטלוויזיה, קשת, רשת, 10, 1, לוקח ושם אותם ב-VOD שלא כדין, עושה עליהם סיבוב הכי פראי שבעולם, בנוסף יש לו עוד תכנים ועכשיו הוא בא אליהם ועל פי דין כתוב שהם חייבים לתת לו רישיון. אותו אתר שגונב אותם ולוקח מהם תכנים.
תמיר אפורי
¶
אז עכשיו, לדעתי התשובה לזה מאוד פשוטה, צריך לתת לגורמים האלה, הגופים המשדרים, אפשרות לסרב סירוב סביר. צריך להגיד שבמקרים מתאימים הם רשאים לסרב סירוב סביר.
מיכל רפאלי כדורי
¶
בין היתר. תמיר, למה לא לקרוא לילד בשמו? זו עבודה שלך, מה זה סירוב סביר? זכויות יוצרים זה סירוב סביר - - -
מלי פולישוק בלוך
¶
ואני רוצה להוסיף באמת, כפי שאמרה מיכל עכשיו, שהוא צריך גם לשלם את זכויות היוצרים, כי מה שנאמר פה זה בעצם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
העניין ברור. כן, גברתי ממשרד המשפטים, אלא אם כן יש לך הצעה או שאת רוצה לעשות לנו עוד - - -
אלידור בליטנר
¶
אני אומרת מה הציפייה כאן כשאומרים 'כדין', שהמועצה תבדוק, למשל, האם הגורם הזה לא מעלים מס, האם הוא מציית לדיני עבודה? כדין זה דבר מאוד מאוד רחב. גם לגבי דיני זכויות יוצרים ספציפית, נדרשת מומחיות לדבר הזה. הרי בעיית הפיראטיות היא בעיה רוחבית, רגולטורים בכל העולם מתמודדים עם השאלה הזו והדרך להתמודד איתה היא בצורה רוחבית, לא כאן בצורה עקיפה, דרך גורם רגולטורי שהוא לא אמון בכלל על התחומים האלה.
מיכל רפאלי כדורי
¶
אני רוצה לענות לאלידור. אכן במשרד המשפטים מקודמת הצעה למלחמה בפיראטים, אבל היא רק מקודמת, היא עוד לא קרתה, וכאן אנחנו הולכים עכשיו להסדיר משהו שנותן גזר ענק לגופים פיראטיים. אנחנו מתמודדים. אני יושבת ראש זירה, כל הגופים המשדרים פה חברים בזירה, אנחנו אוכלים קש ומגרדים קירות כדי לעצור את הגניבה של התכנים שלנו בערוצים שלנו. אין דברים כאלה בעולם, אני בקשר עם גורמים בכל העולם, אין דבר כזה כמו פה ופה הולכים לתת לגופים, גם לגופים, לא רק לגופים, יש פה גם הרבה גופים לגיטימיים, שזה גם בהם יפגע, אגב, ופוגע בהם גם עכשיו, והולכים לתת להם את הסוכרייה הכי גדולה שמדינה יכולה לתת, את ערוצי החובה, בלי לדאוג שהם הסדירו את הזכויות שלהם. זה פשוט נורא.
זיו מאני
¶
בסופו של דבר המשמעות של המרשם הזה זה שהגופים הללו, אם הם משדרים כעת בצורה פיראטית, הם נחשפים, הם עולים מעל לפני השטח. זו המשמעות של להירשם במרשם.
זיו מאני
¶
לא, אז אני אסביר את הנקודה. הם נרשמים במרשם, הם נחשפים, אם הם הפרו זכויות יוצרים אפשר לתבוע אותם. הנוסח שיש כרגע הוא נוסח מעולה משום שהוא מצמצם את המעורבות של המועצה למינימום, רישום טכני לחלוטין, בודקים שורה של עובדות. אם עכשיו נותנים למועצה סמכות להתערב גם בתוכן, כדין, הכול כדין, בצד של זכויות היוצרים, בשאלה האם הוא עומד בקריטריונים האלה, אנחנו נהרוג את השוק הזה, לא יהיו ספקי תכנים.
מיכל רפאלי כדורי
¶
אישיות משפטית, תתבע אותי, אני עושה את זה חמש שנים. תתבע אותו, תתבע את אתר סדרות, נראה אותך.
זיו מאני
¶
מיכל, הרישום במרשם יאפשר לך לתבוע אותו על כל השנים שבהם הוא גנב לכם תוכן, פשוט מאוד, הוא נחשף.
מיכל רפאלי כדורי
¶
אנחנו עושים, עשינו. תראי, במקומות שאנחנו יכולים, עד היום אגב, בהרבה פלטפורמות רוסיות, שלקחו את ערוץ 1, 2, 10, את 1 לא, כי לא היה לנו - - - את ערוצים 2 ו-10, את ערוץ 9, וקיבלנו ייפויי כוח, הורדנו את הערוצים האלה. לא הצלחנו להוריד את 150 הערוצים האחרים.
אתי בנדלר
¶
לא, אני פשוט מנסה לחשוב על איזה שהוא פתרון שהמועצה תהיה רשאית למחוק מהמרשם אם, ואני מחפשת את מה שיבוא אחרי ה'אם'.
איילת פלדמן
¶
אני רק חייבת להתייחס למה שמיכל אמרה, שבאים למשרד המשפטים ומבקשים לתקן את החקיקה. אז החקיקה הישראלית היא מודרנית ומתייחסת גם לאינטרנט ויש את העילות האזרחיות. יחד עם זאת משרד המשפטים, שרת המשפטים באופן אישי מבינה את הקשיים שיש לבעלי הזכויות ולכן אנחנו עבדנו בצורה מאוד מהירה ויסודית ופרסמנו תזכיר ש - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אני מסכם. סלוצקי, אני רוצה לסכם. יש כאן בעיה, בעיה אמיתית. אני לא מתכוון עכשיו פה דרך זה לפתוח את זה. ברשותכם אני רוצה להגיד שני דברים בעניין הזה. אני לא מנסה דרך החוק הזה לפתור את כל הבעיות שמתקיימות בחוק. במקרה יש לנו פה חוק ועכשיו נעמיס עליו כאילו איזה משאית איסוף של כל הבעיות המתקיימות ב - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מיכל, אני לא רוצה לתת סוכריות למי שלא, אבל בואי נעשה את הסדר וגם נאמרו פה דברים, אני ממש ממש איתך, איתכם לגמרי. אני רוצה גם ממשרד המשפטים, תזכיר חוק אמור לתת מענה למה שמיכל ואחרים העלו?
אתי בנדלר
¶
לא, מאוד קצר, האם יהיה איזה שהוא סעד שאיתו יוכלו לגשת למועצה ועל סמך זה הם יימחקו מהמרשם?
היו"ר איתן כבל
¶
איילת, לא נעים לי, את מג'ברשת. כאילו - - - תיכף תעברי לתנועות ידיים ואין לי עניין להעמיד אותך במצב הזה, אני לא מצפה שעכשיו את תעני על כל השאלות. אני קיבלתי החלטה. אנחנו נצביע על מה שמופיע כאן בפנינו, אנחנו נוציא פנייה לשרה ואחרי שנסיים את חוק ההסדרים אנחנו נתנפל על העניין הזה. מעבר לזאת אני לא מתכוון לפתוח את זה ברגע זה, אין לי כלים לפתוח את זה עכשיו. אפשר להצביע על זה? אוקיי, תודה.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה לומר על מה ההצבעה. בסעיף 13ב, ההגדרות 'מרשם', 'ספק תכנים' ו'ספק תכנים רשום' ועל סעיף 13ה, שבו בסעיף קטן (ג) במקום האמור בו יהיה 'המועצה רשאית לקבוע כללים לעניין אופן הגשת בקשה לרישום במרשם'.
מיכל רפאלי כדורי
¶
אתי, אני רוצה לבקש בכל זאת שאתי תוסיף את הסעיף שהוא יימחק מהמרשם. בוא נראה איך אפשר להוסיף - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אם צריך אני אביא את זה לדיון. אני איתך, רק אני לא מקבל עד לרגע זה את ההצעה שאני אומר לעצמי 'אוקיי, וואלה, זה הרעיון, נכניס את זה ונסיים את העניין הזה'. את מבינה, מיכל?
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, אתה לא נותן לי תרופה לכלום. לא אתה, סלוצקי, אני הולך איתך. אם זו רק תרופת סבתא, אבל אולי היא יכולה לתת משהו, מה אכפת לך?
זיו מאני
¶
כי זה מסרבל את ההליך הבירוקרטי, היושב ראש, זאת התשובה. אנחנו רוצים שכמה שיותר גופים קטנים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני מבקש. אני לא נכנס לפה לדיונים מי פיראטי ולא פיראטי, אין לי את הכלים. אתה מבין? אתם מבקשים ממני להסדיר את השוק שאתם עצמכם לא מצליחים להגיע ביניכם להבנה. לכן מה שאני אמרתי, אני מסכם את זה. אני מצביע, מי בעד? מי נגד? גברתי, נסעתי.
לאה ורון
¶
חברת הכנסת עליזה לביא מצביעה במקום חבר הכנסת יעקב פרי, חבר הכנסת רוברט אילטוב מצביע במקום חבר הכנסת חמד עמאר. מצביעים על ספק תכנים ועל סעיף 13ה בעמוד 5.
היו"ר איתן כבל
¶
מי בעד? ירים את ידו. תודה. אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
הגדרות בסעיף 13ב אושרו, סעיף 13ה אושר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רק רוצה להוסיף, מיכל, אני מאפשר לך עד מחר להביא הצעה סבירה, שלא רק תגידי אה - - -משהו שכולם יודעים איכשהו להתחבר אליו, פעם אחת, ופעם שנייה אני רוצה שתגידו לי על העניין ששאל סלוצקי, אני לא חושב שצריך להכניס אותו פה בכתובים, אבל תסדירו את זה אצלכם, שזה יעלה, בסדר? וסלוצקי, אתה תגיד לי אם הם עשו את זה.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
כבוד היושב ראש, אנחנו דנו אתמול בהרחבה בסוגיה של הארכת תוקף הרישיון. הנושא הזה נידון עם הנושאים האחרים היום בוועדת הכנסת כנושא חדש, אם זה כן נושא חדש או לא. ועדת הכנסת הכריעה בסוגיה הזאת שזה לא נושא חדש וניתן להעלות את זה היום, אני מבקש להעלות את הסוגיה הזאת להצבעה.
היו"ר איתן כבל
¶
כשאתם לא הייתם, אני תיארתי את ה - - - אמרתי שאנחנו עכשיו מטפלים ב-13ד, שזה כל העניינים המשעממים של אתמול, אחרי זה אנחנו יוצאים להפסקה של חצי שעה, כשנחזור אנחנו אמורים לקבל את ההחלטה, האוצר צריך להודיע לי בשם הממשלה האם מעלים את 13ג, כן או לא, ואז אני פשוט מקריא את 13ג אם הם מחליטים שכן, מי בעד, מי נגד. כבר סיימנו את כל הדיונים, אם הממשלה תחליט לעמוד מאחורי 13ג כמות שהוא, זאת מדיניות לגמרי.
יש נושא נוסף שהם צריכים להביא אליי, זה את העניין של ערוץ 9 והערוצים הייעודיים האחרים, הארכה בשנה.
חגית ברוק
¶
בסעיף 13ד, סעיף קטן (א), פסקאות (4) ו-(5) לא אושרו, אבל לפני כן אני רוצה להתייחס לכמה דברים נוספים שהוספנו בסעיפים שכן אושרו. קודם כל התאמנו בכל המקומות שבהם יש אזכור לספק תכנים, השלמנו את זה לספק תכנים רשום כדי להתאים להגדרה ולכל הרציונל שדיברנו פה עליו, של מרשם של ספקי התכנים. אז זה תיקון שהוא טכני למעשה, אבל זה בסעיפים שהוצבעו, אני רק מציינת את זה כאן.
אתי בנדלר
¶
רגע, למשל אני רואה, אני אפילו לא קוראת את התוכן, רק לפי האדומים שלך, אני רואה שב-13ד(א)(1) - - -
חגית ברוק
¶
זה בעיקרון מענה לטענה שהועלתה פה אתמול. אני תיכף אסביר על זה. קודם כל לגבי הרשום, שאני חושבת שזה טכני, אז - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, נעים לכם? בחוץ יהיה יותר. אתם לא מבינים, זה כבר מוגזם, זה לא אווירת סוף מסלול. חלאס, די, אנחנו באמצע דיונים רציניים.
חגית ברוק
¶
אני אסביר מה עשינו ותיכף נחשוב אם יש דרך יותר נוחה מבחינת הפרוצדורה לעשות את זה. אתמול עלתה שקשורה לנושא ההחשכה, במרכאות. בפסקה (1) אנחנו מחייבים את ספק התכנים להעביר את השידורים הפתוחים בזמן אמיתי באופן מלא בלא קטיעה או עריכה. מצד שני, בסעיף קטן (ב) אנחנו מחייבים אותו גם לקבל רישיון עבור הנושא של זכויות היוצרים ועלו כאן אתמול טענות שיכול להיות שזה יהיה בסכומים מופקעים, או שמישהו יסרב, תומר קרני מרשות השידור העלה את הטענה, שיש שידורים שבאופן קטגורי אין סיכוי לקבל מבעלי הזכויות את האישור להעלות לאינטרנט, את הרישיון הזה, ובעצם צריך לתת איזה שהוא מענה לאותם מקרי קצה.
אנחנו מדגישים כאן שמבחינתנו בהכרח מדובר במקרי קצה, זה לא אמור להיות משהו שקורה בדרך כלל וכמענה לזה אנחנו מבקשים להוסיף בסיפא של פסקה (1) את האמירה, ש'המועצה רשאית לקבוע בכללים טעמים מיוחדים שבשלהם יהא ספק תכנים רשום רשאי לתת גישה שלא באופן מלא'. זו המשמעות של הפסקה הזו. אין לנו הכרח שזה יהיה דווקא פה, אפשר שזה יהיה בפסקה נפרדת ואז לא נצביע על זה כנושא חדש. אנחנו רצינו לתת מענה לטענה.
אתי בנדלר
¶
כי אחרת קודם כל על הפסקה הזו, פסקה (1) הוועדה כבר הצביעה ולא הוגשה בקשה לדיון מחדש, אז לצורך העניין אני מבינה שאתם רוצים להוסיף הוראה, לאו דווקא בפסקה (1). לגופו של עניין, את מדברת כאן על 'המועצה רשאית לקבוע בכללים טעמים מיוחדים', אבל אנחנו לא יודעים אם אכן מדובר כאן על טעמים מיוחדים שקשורים בנושא של זכויות יוצרים, להסדרת זכויות יוצרים או משהו אחר. זו הסמכה מאוד רחבה כאן.
יפעת בן חי שגב
¶
בדיוק, הסמכה רחבה שיכולה גם להביא לתוצאה מאוד בעייתית. דמו בנפשכם את ערוץ 2 שמשודר בגרסה א', בפלטפורמה ב' ובגרסה ב' בפלטפורמה ד'.
חגית ברוק
¶
המודל הזה נלקח, יש את סעיף מאסט קרי בחוק התקשורת ושם יש הוראה דומה, כמעט אחד לאחד, ולקחנו את זה משם, אבל אנחנו מקבלים את ההערה של היועצת המשפטית, הסעיף ההוא נכנס בעבר, אני לא יודעת למה התכוונו שם, אבל אצלנו אנחנו בהכרח כן מתכוונים לאותם מקרים שמתייחסים לקשיים במישור - - -
חגית ברוק
¶
מאסט קרי, יש שם הוראה שבעל רישיון כללי חייב להעביר את השידורים ללא עריכה, קטיעה או שינוי ובאופן מלא ובסיפא של הסעיף יש אפשרות למועצה לקבוע כללים שבהם הוא לא יהיה חייב לקיים את החובה הזאת.
חגית ברוק
¶
זה אותו רגולטור והמהות די דומה ואנחנו מקבלים את הערת היועצת המשפטית, זה יהיה באמת בהקשר הספציפי של זכויות יוצרים. אני לא מוצאת פה בעיה.
ניר שויקי
¶
ניר שויקי, מנכ"ל בפועל של הרשות השנייה. אני חושב שחשוב מאוד שהסעיף הזה יחודד כי יש פה איזה שהוא כרסום בסמכויות מועצת הרשות השנייה. לא ברור לי מתי מועצת הרשות השנייה, מועצת הכבלים והלוויין, תוכל להתערב בתכנים של ערוצים שאני מפקח עליהם. זה כתוב בצורה מאוד מאוד רחבה, מאוד מאוד לא ברורה, זה יכול לעשות כאוס שלם בכל המערכת, אני מבקש לחדד את זה ושהנוסח יהיה ברור ויהיה כתוב ברחל בתך הקטנה באילו מקרים, ככל שהם יהיו מקרים סבירים, ולא בהקשר של התערבות בתוכן או כל מיני דברים כאלה. כרגע זה כתוב בצורה מאוד מאוד בעייתית ולדעתי זה פשוט מאוד מאוד פרובלמטי.
יפעת בן חי שגב
¶
יפעת בן חי שגב, יו"ר המועצה לכבלים ולוויין. שככל שזה נוגע לערוצים שבפיקוחה של הרשות השנייה, היא זו אשר תקבל את הסמכות להחליט.
נגה רובינשטיין
¶
אנחנו דיברנו אתמול, ויו"ר מועצת הכבלים והלוויין הזכיר את זה גם היום, על העובדה שכל המטרה של החוק הייתה ליצור הבטחה שהערוצים הפתוחים, הערוצים הפופולריים, יהיו כאלה שלא יהיו חסם לתחרות בפני פלטפורמות. אז עכשיו יש כאן פתח ליצור מסכים, ליצור ערוץ 2 וערוץ 10 דרגה א' או דרגה ב'. ההוראה כאן, בהיבט המשפטי אני לא מבינה אותה, יש סעיף 62 לחוק הרשות השנייה, מדבר על מנכ"ל של הערוץ המסחרי הוא העורך הראשי. 62(ב) מדבר על כך שהמנכ"ל של הערוץ המסחרי הוא העורך הראשי, עכשיו נכנס כאן רגולטור שהופך להיות העורך הראשי של ערוץ הטלוויזיה. אם כבר, ככל שאתם סבורים שיהיה קושי תנו שיקול דעת לערוץ המסחרי.
נגה רובינשטיין
¶
אז תיכף אני אסביר מה ההבדל, אבל אם אתם חושבים שמדובר במקרי קיצון שבקיצון ושבעצם הערוץ המסחרי לא יוכל להעביר לספק התכנים את הסחורה הזאת מכיוון שתהיה בעיה של זכויות יוצרים תנו שיקול דעת לערוץ המסחרי. הרי לו לא יהיה אינטרס להעביר משהו שאין לגביו זכויות יוצרים. יש לו את האינטרס שהמסך שלו יהיה מסך אחיד ואין לו את האינטרס להעביר משהו שאין לו לגביו זכויות יוצרים ולא ל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, נגה, תודה. חברות, אני חייב לסיים את זה, זה נהיה פה אפילו, לא רוצה להגיד זה. איילת, מי עונה? מחפשים מי יענה? אולי ניתן מודעת דרושים?
איילת פלדמן
¶
אנחנו מבינים את הקושי ואנחנו מנסים כל הזמן למצוא פתרון שמצד אחד יענה על הקושי שמעלים קשת, רשת ו-10, ומצד שני גם ייתן מענה לקושי שרשות השידור העלתה, על הנושא של חוסר היכולת למצוא - - - אנחנו כל הזמן - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להבהיר, לא נעים לי, אני רוצה להיות הכי מנומס אליכם, אני באמת משתדל למרות שקשה לי לפעמים, כי באמת גם קצה נפשי. אני מכבד אתכן, אני מכבד את הפקידות, אבל זה כבר נהיה, אני לא רוצה להשתמש, לעבור לתימנית, את מה שאני באמת מרגיש מכל הטחינה הזו. אז אנחנו נעשה ככה, יש כאן נקודות שהעלינו אותן, הן נקודות חשובות שצריך לשים עליהן את הדעת. מצד אחד אני לא רוצה להיות כמו יושבי ראש, אוקיי מצביעים ואחר כך נראה. אני מבקש בעדינות שאחרי האוכל, יהיה לכן כוח לתת רעיונות, לתת את המענה גם לשאלות שנגה העלתה, גם לעניינים שהעלה נציג רשות השידור/התאגיד, שברגעים כאלה ממש הוא על המנגל - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בטוח שאם ייסגר התאגיד אני אדאג לך ברשות השידור, אין לך מה לדאוג. אתה בחור נחמד מאוד. בחור נחמד, מקצועי.
היו"ר איתן כבל
¶
ודאי. חברים, אנחנו יוצאים, עכשיו שבע ועשר דקות, עד עשרים ל- אנחנו חוזרים לכאן.
(הישיבה נפסקה בשעה 19:10 ונתחדשה בשעה 19:40.)
אתי בנדלר
¶
לגבי רישום במרשם שתנהל המועצה לשידורי כבלים ולוויין אני רוצה להוסיף הוראה לפיה מי שמבקש להירשם במרשם יצטרך לצרף לבקשתו תצהיר שהוא פועל בהתאם לחוק זכויות יוצרים וחוק זכויות מבצעים. את הנוסח הסופי המדויק אני אגבש בסוף.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבקש להעלות להצבעה את התוספת. מי בעד? ירים את ידו. תודה. התוספת אושרה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
התוספת אושרה.
היו"ר איתן כבל
¶
בואי נתקדם. קדימה, חברים. אני מסיים היום את החוק, שאף אחד לא יטעה, מצדי שיסתיים מתי שיסתיים. בבקשה.
חגית ברוק
¶
13א, פסקה (1), דיברתי על הסיפא שרצינו להוסיף, עלו כאן הערות, אנחנו מורידים את הסיפא הזאת ובמקומה אנחנו נציע משהו אחר, אבל זה בהמשך, אז אני מציעה שנמשיך עם פסקאות (4) ו-(5) שלא הוצבעו אתמול. ההערה שעלתה אתמול הייתה בהקשר של אמצעים משמעותיים, מה הם אמצעים משמעותיים. אנחנו שינינו את הנוסח, אני מקריאה פסקה (4).
'(4) ספק התכנים הרשות ינקוט אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים', זה ביטוי שהוזכר בחוק בהקשר אחר. 'אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים למניעת ההפצה של השידורים הפתוחים והגישה אליהם מחוץ לישראל', ואנחנו מוסיפים פה, 'כפי שהוסכם בינו לבין הגוף המשדר ובלבד שאותם אמצעים אינם חורגים מהמקובל בהסכמים המסדירים שימוש בזכויות יוצרים, מבצעים ומשדרים ברשת האינטרנט'.
אותו דבר בפסקה (5), אני אקריא גם אותה '(5) ספק התכנים הרשום ינקוט', מחקנו בטעות את המילה 'ינקוט', כמובן שהיא צריכה להישאר ,'אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים למניעת משיכת השידורים הפיתוחים, הטעמתם באתר אינטרנט או שימוש אחר בהם בידי גורמים אחרים, כפי שהוסכם בינו לבין הגוף המשדר, ובלבד שאותם אמצעים אינם חורגים מהמקובל בהסכמים המסדירים שימוש בזכויות יוצרים, מבצעים ומשדרים ברשת האינטרנט'.
איילת פלדמן
¶
כמו שעלה פה במהלך הדיון, מאחר שמדובר ממילא בהסדרה הסכמית בין כל הצדדים ומאחר שגם עלה שהביטוי 'משמעותיים' הוא לא ברור אנחנו מציעים את הביטוי 'נאותים ומתקדמים' שהוועדה הציעה במקום אחר וגם אנחנו מגדירים שאותם אמצעים טכנולוגיים יוסכמו בין הצדדים. וכדי למנוע הטלה של דרישות מגבילות מדי אנחנו קובעים איזה שהוא סטנדרט.
ניר יוגב
¶
יש לי הערה לגבי התוספת, 'כפי שהוסכם בינו לבין הגוף המשדר'. אינני טכנולוג, אבל יש אמצעים מקובלים בשוק לטובת הפעילות הזאת וייתכן שיש גם מספר טכנולוגיות או מספר גישות בעולם הזה וייתכן מצב שבו ספק התכנים בוחר בטכנולוגיה אחת, אולי אפילו בהסכמה עם גוף משדר מסוים ואז בא גוף משדר אחר ואומר 'לא, אני רוצה בטכנולוגיה אחרת'. זה לא יכול לעבוד ככה, יש אמצעים מקובלים, צריך לאפשר לספק התכנים לפעול בהתאם לטכנולוגיה המקובלת בשוק והוא לא בהכרח יכול להגיע להסכמות עם כל גוף משדר ורצונותיו.
תומר קרני
¶
קודם כל הניסוח הזה, אני חושב שהוא הרבה יותר טוב ממה שהיה קודם, רק הערה מסוימת, כשאומרים 'המקובל' צריך לזכור שלפעמים האמצעים נדרשים על ידי צד שלישי, כלומר צד שלישי דורש שהוא רוצה אמצעים מסוימים שהוא יאשר אותם. בדרך כלל זה מן הסתם דברים שנמצאים בשוק אז יכול להיות שאפשר להכניס את זה להגדרת 'המקובל' בנסיבות העניין, אבל צריך לקוות שלא יהיה איזה מישהו שיבוא עם דרישות.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני רוצה לעצור אתכם פה, ברשותכם. העניין הזה, זה לא המקום היחיד שמדברים עליו על הצורך באמצעים מקובלים. יש את זה בהרבה מקומות. אנחנו תמיד מדברים על אמצעים שרובנו מכירים אותם ושלא כל שבוע יש הרי בשוק הזה אמצעים חדשים ומקובלים, שהוא צריך להכניס מיד את האמצעי החדש שאנחנו מדברים עליו, או את האמצעי הכי הכי שבדיוק נכנס לשוק. הכוונה היא לייצר איזה סטנדרט שאנחנו יודעים שמי ששם את ה - - - השקיע, נתן מעצמו ועשה את המיטב שכל בר דעת שנמצא בשוק אומר 'וואלה, בסדר'. זו הכוונה, אני לא מבין מה אנחנו מכדררים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
ברור, אבל אני אומר, אם יבוא גורם ויגיד 'זה התנאי שלי', זה כבר בנוהל והם עושים את זה בהסכמה ביניהם, או לא בהסכמה. אני צריך סעיף שפה נותן לי דבר שאני יכול, שכולנו מבינים מה כתוב בו.
זיו מאני
¶
מה קורה אם אין הסכמה? מה קורה אם בין הגוף המשדר וספק התכנים קיימת מחלוקת בשאלה האם הדרישות הן סבירות או לא, מי אוכף?
היו"ר איתן כבל
¶
בית משפט, אחד יעתור נגד - - - חברים יקרים, ברשותכם אני רוצה להגיד, אני לא יכול יותר לשמוע פה את צירוף המילים אם לא יגיעו להסכמה. אנחנו תוקעים לעצמנו כל הזמן את המקלות, אין סוף לזה. כשאתה אומר - - - זה לא נגמר. בית משפט.
זיו מאני
¶
היושב ראש, אני מסכים שבית משפט, אבל האיפה פה חשוב, כי החשש שלא יגיעו להסכמה הוא לא איזה חשש מופרך. הסיבה שהדבר הזה נדרש מלכתחילה היא משום שיש פה גורמים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מאני, אני נתתי את ההרצאה שלי, אני סיימתי. הניסוח צריך להיות כזה שכשאנחנו מדברים על נקיטת אמצעים טכנולוגיים מקובלים, זאת אומרת שזה מגיע לבית משפט ובית המשפט יכול להגיד 'וואלה'. זה כמו, אתה יודע מה? כשיש בביטוח, שמת את מה שצריך או לא שמת, חברת הביטוח לא יכולה לבוא ולהגיד לו 'שמע, היית צריך לשים שלוש שבכות לפני זה', או לא יודע מה. בסוף בית משפט יודע להגיד 'וואלה, הפעולה הזו היא פעולה סבירה בנסיבות המתקיימות באזור, לעניין, לדברים האלה'. אם לא, לא יוצאים מזה.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שהנוסח נותן מענה, עם כל הכבוד. אם הסכימו על אמצעים אז יהיו האמצעים המוסכמים ואם לא, חל הכלל שנאמר קודם שהוא צריך לנקוט אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים המקובלים בדרך כלל בהסכמים.
ניר יוגב
¶
אבל הגוף המשדר לא - - - כתוב 'כפי שהוסכם בינו לבין - - -', אין בעיה עם הנאותים ומתקדמים, יש בעיה עם המילים 'כפי שהוסכם בינו לבין הגוף המשדר', מכיוון שיש מספר גופים משדרים.
אתי בנדלר
¶
לא, ניר, אם הוסכם, אם יש הסכמה על האמצעים, אז בסדר, אז יחולו אותם אמצעים, אבל אם דורשים ממך משהו שאתה לא מסכים, אז די בכך שאתה נוקט באמצעים - - -
אתי בנדלר
¶
אז בואו ננסח את זה בצורה כזאת. 'הגורם המפעיל ינקוט אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים המקובלים בהסכמים המסדירים שימוש בזכויות יוצרים, מבצעים ומשדרים ברשת האינטרנט למניעת הפצה של השידורים'.
איילת פלדמן
¶
אני מקבלת את החידוד של הייעוץ המשפטי לוועדה ואנחנו נחדד את זה בנוסח. זאת אומרת המהות שאם הוסכם אז הוסכם ו - - -
איתמר חרמון
¶
לא, כמו שזה כתוב 13ג(א)(4), הוא צריך תנאים מקובלים, נקודה, ואז אחת האפשרויות להוכיח תנאים מקובלים זה הסכמה. זה לדעתי עונה על שתי האפשרויות.
תומר קרני
¶
זו חזרה קצת לאחור, אבל הסעיף בנוסח כפי שנוסח, הסיפא, 'ובלבד שמדובר באמצעים שאינם חורגים מהמקובל', זה כבר מגדיר את גדר ההסכמות. כמו שהיועצת המשפטית אמרה.
ניר יוגב
¶
13ג(4) הוא בסדר גמור, הדבר היחידי שצריך לעשות זה להוריד את האות ה"א במילה 'המשדר' בסוף, פשוט עם גוף משדר. כלומר אם ספק התכנים הגיע כבר להסכם עם גוף משדר מסוים וזה מקובל עליו אז לא יכול לבוא גוף משדר אחר ולהגיד לו 'תחליף את הטכנולוגיה'.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, הבנו את העניין, זה עניין ניסוחי שצריך לתת עליו את הדעת ולהתקדם איתו. בבקשה, אני רוצה באמת להתקדם.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. מי בעד? ירים את ידו. עם התיקונים. תודה, איילת, אושר עם התיקונים והתוספות.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
סעיף 13ד(א) עם התיקונים אושר.
איילת פלדמן
¶
כן. במקום ליצור מצב של החשכה אצל ספק התכנים אנחנו מציעים לקבוע סעיף שיאמר כך, 'היה קושי ממשי להשיג רישיון, לפי סעיף קטן (ב), רשאי הגוף המשדר לספק תוכן חלופי לספק התכנים הרשום'. במקרה כזה, אם גוף משדר מסוים לא יצליח להשיג רישיון מול בעלי הזכויות לגבי תוכן ספציפי, אותו תוכן ספציפי יוחלף ואצל ספק התכנים יהיה תוכן שלגביו כן הושג רישיון.
איילת פלדמן
¶
פשוט להוסיף סעיף חדש, במקום לתקן את סעיף קטן 13ד(א)(1), שכבר הוצבע, אנחנו מוסיפים סעיף קטן חדש.
איילת פלדמן
¶
'היה קושי ממשי להשיג רישיון לפי סעיף קטן (ב), רשאי הגוף המשדר לספק תוכן חלופי לספק התכנים הרשום'. מן הסתם זה צריך להיות שוויוני לכל ספקי התכנים. התוכן החלופי שיסופק יהיה זהה לכל ספקי התכנים שיקבלו את ההסכמה של - - -
תמיר אפורי
¶
זה לא בטוח, אל תיכנסי לזה. אם ספק תכנים אחד לא רוצה לשלם זכויות יוצרים ואחר כן, ואחד יבוא עם הזכויות - - -
נגה רובינשטיין
¶
את צריכה לצאת מנקודת הנחה שהאינטרס שלנו שהמסך יהיה אחיד, במקרים שזה לא אפשרי אז נעשה את זה, אבל - - -
איילת פלדמן
¶
'היה קושי ממשי להשיג רישיון לפי סעיף קטן (ב), רשאי הגוף המשדר לספק תוכן חלופי לספק התכנים הרשום'.
היו"ר איתן כבל
¶
לא אמרתי שהצביעו, אבל הקראת. כי ה'ינקוט' מחוק והיא אמרה ש'בטעות מחקנו את הינקוט'. אני מקשיב לכם ועוד איך.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, מי בעד? ירים את ידו, בהתאמות, בוודאי, הכול עכשיו בהתאמות. תודה. אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
פסקה 13ד(א)(5) אושרה.
שרון מלכיאל
¶
למען האמת זה לא משנה כי סעיף 18 הורס הכול. סעיף 18 אומר שבחמש השנים הקרובות שידורי עידן פלוס יעלו כסף למפעילים חדשים לפי המחירים שנהגו בשוק עד היום, אז לא קרה כלום.
אביטל סומפולינסקי
¶
בפסקה (א) אמרתם שאתם תכתבו בעניין החוזים הקיימים גם מול הגורם המפעיל, ולגבי פסקה - - -
אביטל סומפולינסקי
¶
בהוראת המעבר סעיף קטן (א) אושר, אבל הממשלה התבקשה לשקול האם הם רוצים להרחיב את ההסכם לחוזים הקיימים גם על הגורם המפעיל.
חגית ברוק
¶
נכון, (ג)(3) לא אושר בגלל העניין של אמצעים משמעותיים וגם כאן הצענו את הנוסח החלופי של אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים, אז אנחנו מציעים להצביע על הנוסח הזה.
חגית ברוק
¶
סעיף 18(ג), פסקה (3), אמצעים טכנולוגיים נאותים ומתקדמים וזה תיקון טכני לפסקה (5) שכן הוצבעה, שאנחנו צריכים להגדיר גם אמצעים טכנולוגיים.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אני מעלה להצבעה. מי בעד? ירים את ידו. תודה, אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
פסקה 18(ג)(3) אושרה.
אתי בנדלר
¶
אז יש בכל זאת נושא אחד שאני מבקשת סעיף תחילה לגביו, אדוני, וזה בקשר לסעיפים של העיצומים הכספיים. להזכירכם, העיצומים הכספיים, בסעיפים הרלוונטיים כלול גם סעיף והשר מוסמך לקבוע תקנות באישור ועדת הכלכלה לעניין ההפחתה בסכום העיצומים הכספיים. אני לא זוכרת כרגע איזה סעיף זה.
אתי בנדלר
¶
13כ, תודה רבה. אני מבקשת שהסעיפים של העיצומים הכספיים לא ייכנסו לתוקף בטרם נקבעו תקנות הפחתה. אנחנו מדברים על סעיף שעניינו סכומים מופחתים. בסעיף קטן (ב), 'השר, בהסכמת שר המשפטים', אנחנו אפילו לא ביקשנו כאן באישור ועדת - - -
דודו קובסניאנו
¶
אבל, אתי, מה שיקרה, ייווצר מצב שהמועצה אמורה לפקח, השרים לא מתקינים תקנות ואין אכיפה.
אתי בנדלר
¶
זה באמת מצב מאוד מאוד מביך לכן אנחנו מאוד מקווים שהשרים יזדרזו להביא לוועדת הכלכלה נוסח תקנות. לא יעלה על הדעת שהסכומים יהיו הסכומים הקבועים בתקנות בלא שתהיה אפשרות להפחית מהם גם אם ברור לכולם שמתקיימות נסיבות שראוי היה להפחית.
חגית ברוק
¶
אני מסכימה איתך שזה יוצר מצב לא טוב שבו אין סמכויות פיקוח, אבל מצד שני אנחנו מקציבים לעצמנו זמן וממילא - - -
דודו קובסניאנו
¶
הקציבו למועצה הרבה פעמים זמן ואף אחד לא דיבר. אז גם עכשיו, לא יכול להיות שיהיה גוף שפועל ואי אפשר להטיל עליו עיצומים.
דודו קובסניאנו
¶
יש לי פתרון, אז בתקופה הזו עד התקנת התקנות יהיה איזה סכום מקסימלי, 100,000 שקל, שמותר להטיל. אי אפשר שמישהו יפעל ואין עליו סנקציות, אז תגבילי את זה ב-100,000 שקלים.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת, אנחנו נתחיל עכשיו לדון? הרי יש לנו סכומי בסיס, היו שם המון סעיפים עם הפרות, זה הסכום הבסיסי וזה פעמיים הסכום הבסיסי.
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת, אם אדוני רוצה לקצוב זמן לשרים להעביר תקנות ראשונות לוועדת הכלכלה, בבקשה. בכל מקרה, כמו בכל החוקים האחרים שאנחנו טיפלנו בהם, סעיפי עיצומים כספיים לא נכנסים לתוקף לפני שיש תקנות הפחתה.
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, אנחנו קיימנו דיון בעבר, אני לא זוכר באיזה עניין, אני חושב שזה היה בעניין נתוני אשראי.
אתי בנדלר
¶
תקנות ההפחתה לא לקחו הרבה זמן, מה שעל שולחן הוועדה לא קשור לתקנות הפחתה. זה הפרות נוספות, אם אינני טועה.
אתי בנדלר
¶
הרן, אני רק רוצה לומר לך שכשהוועדה מאשרת סכומי עיצומים כספיים היא לוקחת בחשבון שניתן יהיה להפחית אותם סכומים בהתקיים נסיבות שיפורטו בתקנות. אני לא בטוחה שהוועדה הייתה מאשרת את הסכומים כפי שהם נקבעו אם היא הייתה יודעת שלא יהיו תקנות הפחתה. בכל החוקים. אני יכולה להצהיר כאן לפרוטוקול שבכל החוקים, לפחות בשתי הכנסות האחרונות, שאני טיפלתי בהם, שהיו שם עיצומים כספיים, בכולם התחילה של סעיפי העיצומים הכספיים נדחתה עד להתקנת תקנות הפחתה.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, גברתי, אני מעמיד להצבעה בנוסח שאת מציגה. אני עשיתי את זה גם בחוק נתוני אשראי, בדיוק את אותו דבר. היה אותו שיח ואני גם אז נדרשתי להכריע והכרעתי כפי שאני מכריע גם היום.
דודו קובסניאנו
¶
אז רק לפני הצבעה, שהמועצה לא תוכל ולא תאכוף את ההוראות. שיהיה ברור. אני מאוד אוהב להטיל עיצומים, אבל נבצר ממנו.
אתי בנדלר
¶
דודו, אני מסכימה איתך שזה מצב מאוד לא ראוי, אבל גם המצב השני מאוד לא ראוי ובין שני המצבים הלא ראויים היושב ראש החליט מה הוא חושב ש - - -
הרן לבאות
¶
לא, רגע, יש לי פתרון. אדוני היושב ראש, יש לי פתרון. האם אי אפשר להתלות את הגבייה של הסכום שנקבע בעיצום עד שיעברו תקנות ההפחתה? זאת אומרת יהיה כל ההליך ובסוף אחרי זה יהיה - - -
הרן לבאות
¶
אני מבין, אני מכיר, יש לנו את זה בחוק העיקרי, אני מכיר את התהליך, עובר אותו לא מעט. זכויות יוצרים, זה כאילו מצחיק, שלא נוכל לעשות כלום.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני אומר לכם את הדבר הבא, כל פעם שאנחנו מוצאים את עצמנו שהממשלה מתרשלת בעבודתה אנחנו מטילים את העניינים על גורמים אחרים.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר, בחוק נתוני אשראי, הסעיף שנקבע בעניין הזה זה שעל אף האמור בסעיף כך וכך לא הותקנו תקנות לפי סעיף 97, לא משנה, תידחה תחילתו של פרק י"א עד למועד התקנתן. לעומת זאת בחוק להסדרת פעילות חברות דירוג אשראי, שגם נדון בוועדת הכלכלה - - -
איתמר חרמון
¶
לא, אז יש הבדל, אם זה מיליון לעומת פה שזה רק 100,000 שקל, זה אולי לא להשוות תפוחים ל - - -
אתי בנדלר
¶
בחוק להסדרת פעילות חברות דירוג אשראי, כמו גם בחוק קידום התחרות בענף המזון הסעיף הוא, בשינויים המחויבים, כדלקמן, 'תחילתו של פרק כך וכך ביום התחילה', שם הייתה תחילה נדחית, 'ובלבד שעד לאותו מועד הותקנו תקנות לפי סעיף', הסעיף של הסכומים המופחתים, 'לא הותקנו תקנות כאמור עד לאותו מועד ידחה השר בצו באישור ועדת הכלכלה של הכנסת את מועד תחילתו של הפרק בתקופה שלא תעלה על שישה חודשים נוספים בכל פעם'.
המנגנון הזה, שלכאורה הוא מנגנון מסורבל, מחייב את השר, אם לא הותקנו תקנות, לפנות כל פעם לוועדת הכלכלה, לבקש את דחיית הפרק וזה משמש איזה שהוא כלי להניע אותו להכין את התקנות האלה. אז אם אדוני רוצה, הוא יכול לקבוע את התחילה של הסעיפים האלה נניח בעוד שישה חודשים, ובלבד שעד לאותו מועד יותקנו תקנות הפחתה. לא הותקנו, ידחה בתקופה שלא תעלה כל פעם על שישה חודשים נוספים, באישור ועדת הכלכלה. האם אדוני מקבל את ההצעה? ההצעה הזאת נוחה לכם יותר?
אתי בנדלר
¶
לא, התחילה של הסעיפים האלה תהיה בעוד שישה חודשים ובלבד שעד לאותו מועד הותקנו התקנות לפי הסעיף של תקנות המסמיך להתקין את תקנות ההפחתה. לא הותקנו תקנות עד לאותו מועד ידחה השר בצו, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, את מועד התחילה בתקופה שלא תעלה על שישה חודשים נוספים כל פעם.
אתי בנדלר
¶
השר יידע שאם הוא לא מתקין תקנות אז הוא יצטרך לבוא לוועדת הכלכלה ולבקש דחייה של אותם סעיפים.
חגית ברוק
¶
לא, אני חושבת שזה אפילו פחות עדיף. אני לא בטוחה שזה טוב יותר. אולי עדיף שיהיה לו את הדחיפות להתקין תקנות בשביל שתהיה לו את הסמכות.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מעדיף את הנוסח הראשוני, עם כל הבעייתיות שבו. אי אפשר שאם יש בלגן שאתם תעלו את זה בפניו, מצדי שיהיה בית משפט, בג"צים, שמג"צים, תלונות, אי אפשר שאנחנו כל הזמן נרדוף אחרי הממשלה ונגיד - - - זה מטורף, כל השיח הזה, אם השרים ואם השרים ואם לא יגיעו ואם לא, אני לא יכול את זה יותר. אני מתנצל.
היו"ר איתן כבל
¶
ואז תקום צעקה, הם יתחילו ותקום צעקה והשר יצטרך להזיז את ה - - - בסוף מה זה שר? בסוף זה הלשכה המשפטית שלו. כל הזמן אומרים שר שר שר שר, בסוף השר בא ואומר לו 'תחתום'. בחייכם. השר, השר, כל הזמן, השר אומר 'עזבו אותי מהתקנות האלה'.
היו"ר איתן כבל
¶
אני יכול להצביע? תודה רבה. אני מצביע על פי הנוסח שהצגתם. מי בעד? ירים את ידו. תודה, אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
סעיף 13כ אושר.
היו"ר איתן כבל
¶
הלאה. שני התיקונים העקיפים, גברתי, 26-27. אני מעלה את הבקשה לדיון מחדש, מי בעד? ירים את ידו. תודה, אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
דיון מחדש סעיפים 26-27 אושר.
אביטל סומפולינסקי
¶
סעיף 26 זה תיקון חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של משקאות אלכוהוליים. הסעיף מדבר על משדר שמוגבל בתשדירי פרסומת למשקה. הצעת החוק כללה רק להוסיף את ההגדרה של בעל רישיון כללי ואנחנו מציעים להוסיף גם את משדר הערוץ הנושאי, שגם הוא לא יוכל לשדר פרסומות - - -
אביטל סומפולינסקי
¶
סעיף 27 מדבר על תיקון החוק לקידום התחרות וצמצום הריכוזיות, על מה הם תחומי פעילות בתחום התקשורת שוועדת הריכוזיות יכולה לשקול לגביהם שיקולים והצעת החוק כללה את המינוי של הגורם המפעיל ולאחר שהיה לנו דין ודברים עם הממשלה סברנו שיש מקום להוסיף גם את שלב ההיתר, גם את שלב המינוי וגם את שלב הרישיון הכללי לשידורים כדי שאפשר יהיה לתת את התנאים באופן רוחבי בכל אחד מהפעולות האלה.
אלידור בליטנר
¶
אם אפשר רק להוסיף, זה באמת כדי לאפשר להכניס, גם בתנאי ההיתר וגם בתנאי הרישיון, תנאים שעניינם צמצום הריכוזיות. חשוב להדגיש שהשאיפה היא ככל הניתן להגיע לוועדת הריכוזיות פעם אחת על כל המעשים הרגולטוריים ככל הניתן.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. מי בעד 27 עם התוספות? ירים את ידו. תודה. אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
סעיף 27 אושר.
לאה ורון
¶
חבר הכנסת רוברט אילטוב ביקש בקשות לדיון מחדש, בסעיף 18(6) עד 13ב, 13ד(א)(1) עד (3), (ב), (ג) ו-(ד), סעיף 19 בעניין הוראות המעבר, (א), (ב), (ג)(1) עד (2) ו-(4) עד (5) ובסעיף 28 מ-(2) עד (5).
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אני יודעת מה אושר אתמול ואני נשבעת לך, אני אומרת לך באמת, אני פשוט לא רוצה לעשות לו התקף לב.
היו"ר איתן כבל
¶
מי בעד? מי נגד? תודה. הבקשות לא אושרו.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
הבקשות לדיון מחדש לא אושרו.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני רוצה לומר את זה כך ואני אומר את זה לאנשי המקצוע במשרדי הממשלה. יש גבול גם כמה אני יכול למתוח את עצמי ואת העבודה של הצוות שלנו. אנחנו צריכים נוסח, בכל הכבוד, היועצת המשפטית, משתדלים לעבוד פה בצורה מסודרת, זה לא חאפ לאפ. בשבוע שעבר היה איתי חבר הכנסת דוד ביטן, סירבתי להעביר משהו שאני תומך בו, שאני חלק ממנו, כי הנוסח לא היה מסודר. אותו דבר כאן. נשארו לנו כאן שלוש נקודות, אם אני לא אקבל נוסח מסודר אני הולך למליאה, אני אנעל את הישיבה וזהו.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, העניין הוא כזה, אתי, השיטה היא שאני אומר לך כל פעם את המשפט, אבל אני מתחנף. מה שאני אומר, ברצינות עכשיו, יש כאן שלוש נקודות מאוד מאוד חשובות, הכול מתנקז בשלוש הנקודות האלה. יש לנו דמי הפצה, רשת, קשת, 10, יש לנו את דמי ההפצה ערוצים ייעודיים, יש לנו הארכה 9 פלוס ערוצים ייעודיים. אלה שלוש הנקודות המונחות כאן לפתחנו ואני צריך לראות את זה בניסוח. גם בשבילנו וגם מי שינסה לתקוף את זה, אני צריך לעשות את זה בצורה מסודרת, לא בערך, ככה עם האצבע לראות מאיפה הרוח.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר משהו. היום החוק קובע נוסחה לחישוב דמי ההפצה שמתחלקים בין כלל הגופים המופצים, שאלה בעצם חמישה גופים ציבוריים - - -
אתי בנדלר
¶
רשות השידור שניים, טח"י אחד וערוץ 99. אז יש לנו ארבעה ערוצים ציבוריים ועוד 2 ו-10. היום כולם, למיטב ידיעתי, משלמים אותו סכום משום שכולם ממלאים מרבב אחד באופן מלא ומפצים בטכנולוגיית SD. ברגע שפותחים מרבב נוסף הנוסחה כבר משתנה, כי יש מקום פנוי על המרבב הזה ויש נוסחה איך מחשבים מי משלם עבור הקיבולת הפנויה. אם עוברים לטכנולוגיית HD שוב זה משפיע על דמי ההפצה. מה שקורה כרגע, מביאים נוסחה שתחול כבר עכשיו כנראה, מתחילת החוק, עד שייבחר, אם ייבחר, גורם מפעיל פרטי, ומשנים את הנוסחה. אני לא יודעת איך, אני לא יודעת על חשבון מי, האם זה רק על חשבון האוצר, ההנחות שעושים, או שזה ישפיע על דמי ההפצה שמשלמים גורמים אחרים? אני לא יודעת אם לקחו בחשבון, למשל, את האפשרות בנוסחה, שלא ראיתי אותה עדיין, של מעבר לטכנולוגיית HD, שמייקרת מאוד את דמי ההפצה ואם מקפיאים להם את זה או אפילו מפחיתים זה יכול להיות על חשבון גופים ציבוריים אחרים.
אנחנו לא הזמנו, למשל, את מנכ"ל הכנסת כי זה ישפיע גם על דמי הפצה של הכנסת. אבל נשים כרגע את ערוץ הכנסת בצד, אני מדברת על רשות השידור. מאיפה רשות השידור תיקח את הכספים לדמי ההפצה הגבוהים יותר שיושתו עליה כתוצאה מהחוק? האוצר לוקח את זה גם על עצמו? אני לא יודעת, אני צריכה לקרוא את מה שכותבים.
אתי בנדלר
¶
אוקיי, צריכים לקרוא ולראות אם באמת הכול מכוסה. עכשיו אנחנו הולכים עד התקופה עד לבחירת גורם מפעיל פרטי. הוא צריך להציע מדמי הפקה שהוא יגבה, איך זה יתחלק? מבטלים את הנוסחה, כי אומרים שברגע שיש לי גורם מפעיל פרטי הוא יקבע את דמי ההפצה, אבל אנחנו לא יודעים. זה איזה משהו עלום שהוועדה לא דנה בו. איך יחולקו דמי ההפצה בין הגופים המפיצים?
יש כאן הרבה שאלות כי מדובר כאן בסכומים מאוד גבוהים בסך הכול. אז לדון בזה בלי שיש לנו את ההזדמנות, לא לנו ולא לאף גורם אחר, לראות את הנוסח, לראות את ההצעה ולהבין את המשמעויות שלה? אני לא יודעת לעשות את זה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אפשר שאלה? דיברנו על זה לפני כמה ימים, על המתווה עד שנכנס הערוצים בתשלום, אז איפה אי הבהירות?
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לקבוע את הדבר הבא. אני אתחיל כך, אני אבקש מהאוצר להעלות בפניי את המתווה שעליו הם ינסחו את המתווה ונלמד את הפרטים, אבל אני רוצה שקודם כל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתי, זה בסדר, אני רק מנסה קודם כל - - - יש הבדל גדול בין דיון כשאין הסכמה על מתווה או כשלא יודעים מה המתווה לבין זה. אני קודם כל רוצה לאשר את העקרונות. מרגע שסיכמתי את העקרונות, אחר כך הם כותבים את הנוסח המדויק ואחר כך כל אחד מאיתנו, יש לו את השאלות שלו, מהשאלה של מה יקרה אם, ששאל ממלא מקום מנכ"ל הרשות השנייה, ועד השאלה שנוגעת לערוץ 1 ועד השאלות האחרות.
אני רוצה להזכיר שאתמול בערב, כשאני נעלתי את הדיון, אמרתי, וסרצוג, שאני לא מתכוון לעשות חאפ לאפ, אני רוצה סיפור דרך ברור, שאנחנו יודעים ממה תחיה הפלטפורמה הזו ומה קורה כשמפסיקים לשלם, מי ממשיך לשלם, את כל השאלות האלה שמהניסיון שלי שלא כדאי להגיע לרגע ואז להגיד 'אוקיי, נראה מה יהיה'. זה צד אחד. צד שני נוגע לעניין של הערוצים הייעודיים, הארכת תקופת הרישיון של הערוצים הייעודיים, והנושא השלישי זה מתן דמי הפצה לערוצים הייעודיים, הגנת ינוקא. אלה שלוש הנקודות.
מה שאני אומר זה כך, אני אבקש ממך קודם כל להציג בפניי את הסיכומים שלכם שהגעתם אליהם בנושא דמי ההפצה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
קיבלתי, בסדר גמור שהצבת לי - - - אני אבקש ממך להציג. דוד, אתה תציג את דמי ההפצה לערוצים הייעודיים, אתם תידרשו לנסח את זה בשפה משפטית, זה יונח בפני החברים ואם לא תהיה ברירה נתכנס מחר, מה אני אעשה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יש מחר יום הגליל, חלק מאיתנו התגייסו לטובת המיזם של יושב ראש הכנסת.
אסף וסרצוג
¶
ולכן גם באנו בדברים במהלך היום האחרון. אני אציג את המתווה שיש עכשיו ונקודת מחלוקת שעוד קיימת. המתווה מדבר על הפחתה לערוצים 2 ו-10 במיליון וחצי - - -
אסף וסרצוג
¶
אני אציג את המתווה. המתווה מדבר על כך שדמי ההפצה של ערוצים 2 ו-10 יופחתו למיליון וחצי שקלים עד אשר הגורם המפעיל הפרטי יעלה ערוץ, לפחות ערוץ אחד שממומן על ידי פרסומות. תיכף אני אדבר על מאיפה המימון ואיך זה משפיע על הערוצים הקיימים. המחלוקת שנותרה קיימת, שהגורם המפעיל הפרטי יעלה ערוץ אחד נוסף שממומן על ידי פרסומות. המחלוקת שיש כרגע בינינו לבין הערוצים היא החל ממתי תחול ההפחתה למיליון וחצי שקלים. גם לפי ההיגיון שהוצג לנו אנחנו חושבים שהערוצים צריכים להמשיך לשלם את המחיר המלא עד שתהיה הפרטה, כי אחרת למעשה אין שינוי במצב הקיים והערוצים כמובן דורשים, הם יוכלו גם להציג את זה בעצמם, שההפחתה תהיה החל ממועד כניסת החוק לתוקף, כלומר החל מה-1.1.
לגבי אופן המימון. אופן המימון משתלם על ידי אוצר המדינה. פה גם צריך להגיד שייתכן מצב שבאורח פלא תהיה הפחתה בעלויות ההפעלה על ידי הרשות, זה יכול לקרות מסיבות מסוימות, ולכן גם צריך להשאיר מרווח. יכול להיות מצב שאופן ההפעלה יתייעל בצורה מסוימת כך שלא יהיה צורך לשלם הפרשים, אבל במידת הצורך ההפרשים בגין מה שהערוצים משלמים היום לבין המיליון וחצי שקלים יושלמו על ידי אוצר המדינה.
אסף וסרצוג
¶
לא, רק 2 ו-10, כי הסכום שלהם מקובע, שאר הערוצים משלמים קרוב ל-4 מיליון שקלים. למעשה ייווצר פער בין ה-3.7 למיליון וחצי ולכן את הפער הזה, שוב, ככל שיהיה צורך, במידה שלא תהיה איזה שהיא התייעלות פתאומית בהפעלת עידן פלוס, ישלים אוצר המדינה.
אסף וסרצוג
¶
ממה שהוצג אתמול על ידי היושב ראש, כן. היושב ראש הציג אתמול בערב והעלה את הקשיים, היו פה קשיים סביב השולחן.
נגה רובינשטיין
¶
אני צריכה שתי דקות סבלנות מזמנכם. הרפורמה הזאת, כל החלק הזה נבנה על בסיס הנכסים, אני לא אגיד על גבם כי זה לא המקרה, אבל על בסיס הנכסים של ערוץ 2 ו-10. מה זאת אומרת? הרי הרעיון הוא לפתוח את שוק הטלוויזיה הרב ערוצית לתחרות ויש שני נכסים מרכזיים, 2 ו-10, שבלעדיהם אי אפשר היה לפתוח את השוק לתחרות ולכן ערוצים 2 ו-10 חויבו להעביר את התוכן שלהם בחינם, בלי שום תמורה, על גבי כל ספק תוכן שירצה אותם. אנחנו הלכנו עם ההסדר הזה, כמו שאתם יודעים, לא התנגדנו להסדר הזה ועכשיו אומרים לנו 'בואו, משנים לכם את כל העולם. אתם חייבים להתאים את עצמכם לעולם החדש שיש בו אינטרנט ולתת את כל התכנים שלכם בחינם כי אתם חסם המעבר ובתור חסם המעבר אתם תהיו האמצעי שלנו לקדם את התחרות בתחום הטלוויזיה הרב ערוצית. הכול ישתנה, אבל בדמי ההפצה שלכם לא נוגעים'.
ואנחנו שואלים, במהלך כל התקופה, דמי ההפצה שלנו הם דמי הפצה יעילים, אנחנו משלמים תשלום יעיל? למה? כי יש כאן גוף שאנחנו מממנים את הפעילות שלו בלא שאף אחד יכול להגיד לנו, מבחינת הגופים המבקרים, משרד התקשורת, משרד האוצר, שההפצה היא הפצה יעילה. ההבנה שלנו היא שההפצה אינה הפצה יעילה ואנחנו משלמים ומממנים את המערך הזה כבר שנים ארוכות.
מכיוון שכולם הולכים עכשיו למתווה חדש, במסגרת המתווה החדש הזה אנחנו נפיץ את התכנים שלנו לכל דורש בחינם, אנחנו נביא את ההסכמות של בעלי זכויות היוצרים לתכנים שבכלל יהיו משודרים אצלנו. אנחנו מבקשים שבמסגרת המתווה החדש, שבו אנחנו נהיה מחויבים לעבור על גבי עידן פלוס, בלי שנותנים לנו את האפשרות להפיץ את עצמנו בעצמנו, כי אנחנו יכולים להפיץ את עצמנו בעצמנו, אולי ביעילות גדולה יותר, המדינה מונעת מאיתנו להפיץ את עצמנו. אז אנחנו מבקשים שממחר בבוקר, ואחרי שמימנו את המערך הזה באופן כל כך כבד בעשרות מיליוני שקלים, ממחר בבוקר צריכה להיות הפחתה, ההפחתה הזאת תשקף מערך שהוא מערך יעיל וההפחתה הזאת היא כזאת שאם היא לא תקרה יכול להיות שלעולם גם לא תהיה הפרטה, יכול להיות שאנחנו נצטרך להמשיך לשלם את ה-3.7. הרי זה לא כסף שיוצא מהכיס של האוצר - - -
נגה רובינשטיין
¶
אני אסביר לך מה משתנה. אי אפשר לבוא ולהגיד 'תשמעי, הכול משתנה, העולם משתנה, התוכן שלך - - -
נגה רובינשטיין
¶
לא, תראה, התוכן שלי, שזה הנכס המרכזי ביותר שלי, עכשיו יועבר לכל גורם בחינם, כי העולם השתנה. נכון, כבר יש הרבה פלטפורמות, אבל גם מה שהשתנה זה האופן שבו דמי ההפצה צריכים להיות ממומנים.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, חברות וחברים, תקשיבו, כמו שאני אמרתי לכם, אני הולך להכריע פה. וסרצוג, אני אומר את הדבר הבא, שמעתי את כולם, הראש שלי כבר התפוצץ מכל התהליך הזה, אני מבין את הפנייה של ערוץ 2 וערוץ 10 יחד עם העניין הזה, אני מכריע ככה, שנה ראשונה תהיה סכום מלא, ורק שנה ראשונה. אם לא תוציאו את המכרז אחרי שנה זאת בעיה שלכם, אחרי השנה הראשונה ישלמו מיליון וחצי וזהו. כאן הכרענו, גמרנו, תודה רבה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לוודא שהסכום שהמדינה תשלם עבור דמי ההפצה, ההפרש יהיה בין הסכום המלא ש-2 ו-10 היו צריכות לשלם לולא ההפחתה בהתאם לנוסחה הקיימת היום בחוק לבין 1.5.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון, לכן המדינה, גברתי - - - סליחה, אני לא יכול כל הזמן לבוא בסיפורים אל המדינה שכל הזמן המדינה מספרת לנו את הסיפורים. זה כמו שאמרתי, יבואו השרים. יש רגע שאנחנו לא יכולים כל הזמן לשחק עם עצמנו. המדינה רוצה את הפלטפורמה הזו, כדי לייצר תחרות, יתכבדו - - - הייתה לי מחשבה הרבה יותר קיצונית, כפי שאתם יודעים, אבל אני יודע למצוא את האיזון במקום הזה וזה איזון סביר וזה איזון נכון. המדינה רוצה? תעשה את העבודה, נקודה.
אתי בנדלר
¶
כי לכאורה אין שום אמות מידה, אתם יכולים לאשר לו לקבוע דמי הפצה פי ארבעה ממה שגובה היום הרשות השנייה.
אתי בנדלר
¶
ואני רוצה לחדד, שהם יהיו שוויוניים, לפי אותן אמות מידה שיש היום בחוק, למרות ש - - - כך וכך צריכים לשלם.
אסף וסרצוג
¶
צריך גם להבין שהקביעה של היושב ראש עכשיו שמה את האוצר בחשיפה. אם לצורך העניין יהיה מכרז ובאמת מרוב כל הכרסומים לא הצלחנו להביא זוכה, הערוצים נשארים עם מיליון וחצי. עוד פעם אני מזכיר לך, אפשר היום להפריט את המכרז - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
דיברנו על ארבעה ערוצים ייעודיים, שזה ערוץ 9, 20, 24 ועוד יש איזה שהוא ערוץ ערבי שאני לא זוכר - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, רק אמרנו על ארבעת הערוצים הייעודיים, 18 חודש ואז הם נכנסים ל-1.5 עד כניסת - - -
אסף וסרצוג
¶
אל"ף, אנחנו אמרנו שאנחנו מתנגדים לייעודיים, אתם אמרתם שנה וחצי - - - בסדר, אבל מה אחרי?
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אסף. שתוק, שתוק. ככה לא נגיע לשום מקום. אני רוצה, כמו שאני הצגתי את המתווה שאני הצגתי אותו, אני רוצה עכשיו מתווה בדיוק אותו דבר, בלי 'ו', 'אם', 'לא', 'כן', 'מתי'. אני רוצה שזה יהיה דבר דבור על אופניו. בבקשה, דוד, תציג.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
עוד פעם אני חוזר, שארבעת הערוצים הייעודיים יקבלו הגנת ינוקא לשנה וחצי, מכיוון שאנחנו צריכים להכניס אותם פנימה לעידן פלוס, כמו שצריך, והם צריכים סיוע, זה הכול.
אתי בנדלר
¶
חבר כנסת ביטן, במסגרת הנוסחה הקיימת היום, דמי הפצה, נוסחה שלא תחול ברגע שיש מפעיל גורם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אני לא משתגע על זה, אבל, אבי, בחייך, אני סברתי מלכתחילה בכלל שלא צריך לתת כלום וערוץ 2 לא היו צריכים לשלם בזה. אנחנו מכריחים אותם להיכנס לתוך התבנית הזו כדי שהם יהוו את התבנית שעליה כל הפלטפורמה הזאת יושבת. אז אנחנו גם מכריחים וגם רוצים לגבות מהם את המחירים המלאים, ולגורם פרטי? אתה הגעת לדיון ראשון, אני כבר מספיק נתתי את ההרצאה הזו ודנו עליה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, סליחה, אני מודיע לכם, אני הולך להצביע עכשיו כי, דוד, אנחנו צריכים לעלות להצביע, אם אתם לא יודעים להגיע להסכמה אני לא מעביר את החוק. תודה רבה, שלום לכם, הישיבה נעולה.
(הישיבה נפסקה בשעה 21:30 ונתחדשה בשעה 22:15.)
היו"ר איתן כבל
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו נתחיל את הישיבה עם הצגת ההצעה של חבר הכנסת אילטוב, אני רוצה להזכיר, חבר הכנסת אילטוב ביקש להאריך את הזיכיון של ערוץ 9 והערוצים הייעודיים בשנה.
היו"ר איתן כבל
¶
הערוצים הייעודיים. אני מתנצל, בסוף, אתה יודע. אני טענתי טענה של נושא חדש, היה דיון בוועדת הכנסת, ועדת הכנסת אישרה את העובדה שאפשר להמשיך את הדיון, שמבחינתה זה לא נושא חדש וניתנת האפשרות לחבר הכנסת אילטוב להציג את הדברים. בבקשה, חבר הכנסת אילטוב, והכי חשוב שתמקד את העניין הזה על המיוחדות שבבקשה, שיש לה איזה מקטע של מיוחדות. בבקשה.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
טוב, בראשית הדברים אני רוצה להודות גם לך שהצגת את הנושא, הנושא חדש, והיה חשוב לציין כי הנושא הזה בסופו של דבר הוא לא נושא חדש מכיוון שמדובר על תיקון של חוק ההסדרים. חוק ההסדרים הוא חוק שבדרך כלל מגיע לכנסת ומחוקקים אותו די מהר ולא תמיד זוכרים את כל הניואנסים הקטנים ולפעמים יש דברים שנופלים בין הכיסאות וזה בדיוק המקרה. כאשר יש על שולחנה של הממשלה מסקנות של ועדת פילבר, שצריכה להגיע לכנסת בצורת חקיקה כזאת או אחרת, הדבר הזה לוקח זמן ויש ערוצים ייעודיים שבתקופה הזאת עלולים להגיע למצב שהרישיון שלהם פג. הרפורמה הזאת עוסקת בהרחבה בכל הסוגיה של הנושאים הקשורים לטלוויזיה ולערוצים הייעודיים ולהכנסתם לפלטפורמה חינמית, לכן לא להאריך את תקופת הרישיון של אותם הערוצים הייעודיים ולהביא אותם למצב שיכול להגיע למצב של חצי שנה עד שנה עד שהחקיקה בסוגיית המלצות פילבר תגיע לקצה פה בכנסת בעצם ייווצר מצב שאותם ערוצים יצטרכו להיסגר. ואין שום הצדקה לאותה חצי שנה או שנה לעשות מכרז מחדש, שיש לו עלויות ויש לו השלכות כספיות.
לכן ביקשתי להעלות את הבקשה לתיקון עקיף, כפי שנקבע פה בוועדה, ולהציע להאריך את הרישיונות של הערוצים הייעודיים עד ל-31.12.2018.
שרית הכט
¶
שרית הכט, היועצת המשפטית של שידורי קשת, הבעלים של ערוץ 24. לא כל כך ברור לי למה אנחנו מדברים כאן על הארכה של שנה. יש ארבעה ערוצים ייעודיים, ערוץ 9, ערוץ 24, שהם שני ערוצים שהרישיונות שלהם עומדים להסתיים בשנתיים הקרובות ויש את הערוצים 20 והלָא, שהרישיונות שלהם תקפים לעוד הרבה מאוד זמן. ועדת פילבר היא ועדה שנמצאת לגמרי לגמרי על העץ עכשיו, ההמלצות שלה לא הוצאו, אנחנו עוד לא זומנו אפילו לשימוע, או נדמה שנקבעה לנו איזה שהיא פגישה הרחק הרחק באפריל 2017, אז לדבר עכשיו על אימוץ של המלצות ועדת פילבר זה נשמע לי משהו שהוא קצת רחוק.
לא יודעת למה החליטו כאן שהחקיקה הזאת תסתיים ב-2018, נראה לי שזה ייקח קצת יותר זמן. אני שומעת פה שאימוץ של המלצות בחקיקה לוקח בממוצע שלוש שנים. לא ברור לי התאריך הזה, 31.12.2018, בפועל מה שקורה כאן זה שיש שני ערוצים שהרישיון שלהם תקף עד 2020 ומשהו, ערוץ אחד שהולך לקבל שנה הארכה, וערוץ אחד, 24, שהולך לקבל הארכה של חודשיים. מה יקרה אם ועדת פילבר לא תאומץ בחקיקה לעולם או לא תאומץ בחקיקה עד ה-31.12.2018, אז ערוץ 24 וערוץ 9 ייסגרו? למה 31.12.2018? לא כל כך ברור לי. או שיאריכו את זה עד שיחוקק פילבר ואם יחוקק פילבר אנחנו מוכנים לוותר על ההארכה הזאת או ש - - - אני לא כל כך מבינה את הדבר הזה.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
אני אתייחס ב-30 שניות. אני הגשתי בקשה להאריך את זה לחמש שנים, הגענו להסכמות כרגע, זה מה שהצלחנו להגיע להסכמות לכן זה התאריך.
חגית ברוק
¶
משרד התקשורת לא מתנגד, אמרתי את זה גם אתמול. אנחנו לא מתנגדים להארכה של שנה, בעיקר לנוכח המלצות ועדת פילבר, שאנחנו צופים שלפחות בשנה הקרובה תהיה איזה שהיא הבנה של אם יש איזה שהוא אימוץ או אין ותחילתם של הליכי חקיקה. אז לנוכח הדברים האלה אנחנו לא מתנגדים להארכה של שנה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר, אני מקבלת את נקודת המוצא שההארכה המתבקשת היא כדי לבחון במהלך תקופה סבירה אם אכן השר הממונה מאמץ את המלצות ועדת פילבר ואם מתחילים בהליכי חקיקה רציניים בפרק זמן סביר, שאף אם לא יסיימו את הליכי החקיקה לפחות תהיה תמונה יותר ברורה אם הממשלה אימצה את זה, אם הופצה הצעת חוק בעניין הזה, אם החלו הדיונים בקשר לכך ואם באמת באותה הצעת חוק מוצע שלערוצים הייעודיים יינתן רישיון ללא הגבלת זמן, כפי שהדברים הוצגו כאן. לא מדובר במתן הטבה סתם, להבנתי, לא מדובר בכך שגופים שנבחרו במכרז וניתן להם רישיון לתקופה מוגבלת עכשיו מאריכים להם את התקופה כהטבה ללא מכרז, ללא אפשרות של גורמים אחרים להתחרות באותו מכרז, אלא מדובר בהארכה לפרק זמן סביר בהנחה שאכן אם יאומצו המלצות ועדת פילבר והממשלה תלך לכיוון הזה ובאמת לא יהיו באמת מכרזים, אז לתקופה כל כך קצרה זה נראה נימוק שמתקבל על הדעת לפטור אותם מהחובה לצאת עכשיו, בפרק זמן די קרוב, למכרז שיכול להיות שבקרוב יסתבר שהוא יהיה מיותר. לכן לכשעצמי אני חושבת שבקשת ערוץ 24, שמתי תוקף הרישיון שלכם אמור לפקוע, אמרת?
אתי בנדלר
¶
אני אומרת איך אני רואה את הדברים. אני חושבת שזה לא ראוי להאריך מעבר לתקופה הזאת, אני חושבת שתוקף הרישיונות שאמורים לפקוע לפני סוף 2018, עד סוף 2018 זה הרבה מאוד בנסיבות העניין ואין מקום - - -
שרית הכט
¶
אבל יש לך כאן ארבעה ערוצים שלשניים מתוכם יש רישיונות ארוכים, אחד מהם מקבל הארכה. בסופו של דבר יש כאן איזה שהיא אפליה כלפי ערוץ 24 שהיא לא ברורה. אני לא יודעת גם למה עד סוף 2018 נחשב לזמן סביר. הניסיון מראה שזה לא זמן סביר, זמן סביר הוא לפחות שנתיים ולכן אני מבקשת שהוועדה תשקול לפחות להאריך את זה בשנתיים כרגע, מהמועד הזה, כלומר עד 2019. אני חושבת שאין בכלל ספק שפילבר, גם אם הוא יאומץ, כשאנחנו זומנו לשימוע באפריל 2017, לחשוב שזה ייגמר כל הסיפור הזה עד 2018 - - -
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להזכיר שאנחנו נמצאים עכשיו בחודש דצמבר 2016, זאת אומרת שאנחנו מדברים על פרק זמן סביר של שנתיים כדי לדעת איפה עומדים בנושא הזה של מימוש מסקנות ועדת פילבר. לי זה נראה תקופה ארוכה מאוד, אינני יודעת מה עמדת הממשלה בעניין הזה.
שרית הכט
¶
השימוע שלנו באפריל 2017, אפילו שאנחנו בדצמבר 2016. את יודעת, עוד לא - - - השר הממונה אפילו עוד לא פגש אותנו ולא שמע אותנו, עוד לא התחלנו בשימוע.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, ברשותכם, עד שיגיע דוד ביטן, גברתי, אני רוצה את המתווה שהצגתי לגבי דמי הפצה לערוץ 2. אני רוצה לאשר את הפורמט הזה בהצבעה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אמרתי, רק את העקרונות, יהיה אחר כך הנוסח, אנחנו נפתח את זה ונקיים את הדיון, אני פשוט רוצה שנדע על איזה נתיב אנחנו הולכים. מי בעד המתווה שהצגתי על ערוץ 2? ירים את ידו. תודה. אושר.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
המתווה לערוץ 2 אושר.
תומר קרני
¶
המתווה הזה שאנחנו שומעים עליו הערב לא לגמרי ברור לי. עד היום הייתה איזה שהיא הנחה או החוק קבע שפחות או יותר הערוצים מתחלקים שווה בשווה בדמי ההפצה.
תומר קרני
¶
אז עוד יותר טוב, אתה מחזק אותי יותר, אז עכשיו אתה מגדיל את חוסר השוויון בין הערוצים בשידור. נאמר כאן שהסיבה להפחתה, או אחת הסיבות שהועלו כאן, זה הפצה לא יעילה. אם ההפצה לא יעילה אז היא לא יעילה לכל הערוצים באותה מידה.
היו"ר איתן כבל
¶
תומר, אני רוצה להגיד לך, יובא הנוסח המלא, אני הצבעתי רק על העקרונות. אנחנו נביא את זה ואנחנו נקיים דיון יותר מעמיק בשאלות האלה. אני לא מתכוון להתחמק, היה חשוב קודם כל את העקרונות להעמיד להצבעה. אני אקיים דיון, אני אאפשר לכם ואני אבקש גם את התשובות, השאלות שאתה שואל הן שאלות שאני לא יכול להתעלם מהן.
אני רק רוצה להעלות להצבעה - - - וסרצוג, תן לי קודם כל להצביע - - - דוד, חבר הכנסת אילטוב הציג את הבקשה שלו לגבי הערוצים הייעודיים, הוא הציג את הסיבה למה, הייתה התייחסות של משרד התקשורת שאמרה שאין לה התנגדות ומבחינתה זה בסדר. נציגת קשת, שהיא בעלת 24, הציגה את עמדתה המתנגדת, היועצת המשפטית של הוועדה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אמרתי בסדר, אני מקבל את מה שאמרת, היועצת המשפטית נימקה מדוע אין לתת אורכה מעבר לאשר ניתן, שנה, גם לערוצים אחרים, ואני מבקש להעלות את זה להצבעה. מי בעד ההצעה הזאת? ירים את ידו. תודה. ההצעה אושרה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
ההצעה אושרה.
בנימין אשכנזי
¶
בני מהלשכה המשפטית, עורך דין בתאגיד השידור הישראלי. אני רק רוצה להבין, בבקשה, אסף, משהו. כשאתה אומר שהמימון, אחרי שתהיה הפחתה, לערוצים המסחריים יבוא מאוצר המדינה למה אנחנו מתכוונים?
אסף וסרצוג
¶
זאת לא הבחנה. בסופו של דבר אלה ערוצים שהם ערוצים פרטיים, אלה ערוצים ציבוריים, גם הם ממומנים בסופו של דבר מאוצר המדינה בדרך כזו או אחרת. אין סיבה להפחית לערוצים הציבוריים.
אסף וסרצוג
¶
אין סיבה, אני אומר, לבצע את אותה הפחתה לערוצים הציבוריים, יש הבחנה בין הערוצים המסחריים לערוצים הציבוריים בעניין הזה.
אסף וסרצוג
¶
לא, הוא שאל מה ההבחנה בין הערוצים הציבוריים למסחריים, אני אומר שהערוצים הציבוריים הם ערוצים ציבוריים, ממומנים גם הם מכספי ציבור, הערוצים המסחריים אלה ערוצים פרטיים. הרציונלים שהוועדה מצאה לנכון שבעטיים צריך לבצע הפחתה לערוצים הפרטיים לאורך הזמן וגם במיוחד אחרי שעולה מפעיל פרטי הם הרציונלים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כל העניין, בני, למרות הזווית המיוחדת של הפנים שלך, שעשית עכשיו, קשה לי להתעלם לאורך כל הדרך מהעובדה שמדובר בערוצים שהם ערוצים פרטיים, אני רוצה להזכיר לך שבסוף הפלטפורמה קודם כל נחה עליהם. בכל הכבוד. אתה יודע, בסוף בסוף בסוף בסוף בסוף בסוף בסוף הם הסיבה. אי אפשר, כמה אפשר?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני לא מצליח להיזכר בשם, לא משנה. כמו עם הנושא של אמסטרדם שהאשימו אותי, שלא יאשימו אותי בטעות פה או משהו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אלה יקבלו הגנת ינוקא שנה וחצי, בשנה וחצי הזאת הם לא ישלמו על מנת שיוכלו להיכנס לתוך העסק הזה, כי אין להם אפשרות אחרת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
כן, הם לא חייבים, אבל איך אמרנו? רוצים שירות לאזרח, אז נעשה אותו כמו שצריך. רוצים אותו כמו שצריך, אז נעשה אותו כמו שצריך. ערוץ 24 וערוץ 9, יש להם הרבה מאוד מרחב עם האנשים שרוצים לראות אותם, למה לא?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה קורה אחרי שנה וחצי? היה על זה ויכוח. בואו נשמע מה העמדה שלכם. אני לא חשבתי על זה, האמת, כשאמרתי את מה שאמרתי, מה יהיה אחרי ההגנה.
אסף וסרצוג
¶
קודם כל אמרנו את דעתנו לגבי הערוצים הייעודיים, אלה ערוצים שהם פרטיים, מבחירה הם יכולים לעלות על המערך, המערך לא לוקח כסף בגינם ולכן אין הכנסות. במידה שהם עולים על השידור, במידה שזה בחינם, זה ממומן לגמרי מאוצר המדינה, כמו שעכשיו בשנה וחצי שאתם מעוניינים לקבוע. מעבר לכך אנחנו מעוניינים להפריט את המערך, הפרטת המערך, בסופו של דבר צריך לבוא איזה שהוא גורם להפעיל אותו. אני מזכיר שבניגוד להוט וליס, הערוצים הפתוחים שיש היום וגם הערוצים הייעודיים, אם הם יבחרו לעלות על המערך, צריכים להיות מופצים לציבור בחינם, לא ניתן לגבות עליהם כסף, כלומר שמי שמפיץ אותם צריך לדעת לשלם על ההפצה שלהם. אין פה מודל כלכלי אם אנחנו מראש קובעים לו מחיר נמוך והגורם הפרטי יצטרך להשלים אותו, כי לא יהיה לו מאיפה, הוא לא יכול לגבות בעבורם כסף, גם אם הוא היה יכול אני לא יודע כמה הוא היה יכול - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה כשיהיה גורם פרטי. בסדר, כשיהיה גורם פרטי שיהיה. שהגורם הפרטי יישב איתם ויראה מה עושים.
אסף וסרצוג
¶
אחרי השנה וחצי הם צריכים לשלם את המחיר שהם אמורים לשלם היום. דרך אגב, ברגע שייפתח מרבב - - -
אסף וסרצוג
¶
ברגע שייפתח מרבב שני העלויות אמורות להיות כ-1.8 מיליון שקל. לצורך העניין צריך להיפתח מרבב שני ברגע שהם עולים.
אסף וסרצוג
¶
כן, מכיוון שהעלויות הקבועות מתחלקות על פני יותר ערוצים כי יש יותר - - - אז לפי הנוסחה זה יוצא שהערוצים שעולים משלמים סכומים יותר מופחתים והקיבולת הפנויה נופלת לפי החוק על הערוצים הציבוריים ולכן זה יוצא שהערוצים, לצורך העניין, שמשלמים על המערך, הערוצים הייעודיים 2 ו-10, הם אמורים לשלם - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אומר כאן מנכ"ל - - - תחייבו אותי, האוצר לא רוצה לחייב אותם, עם כל הכבוד - - -
אתי בנדלר
¶
אתה ענית לי מדוע דמי ההפצה שלהם יירדו ורציתי לדעת אם אתה יודע מה תהיה ההשפעה על דמי ההפצה של הערוצים הציבוריים שפותחים את המרבב הנוסף.
אסף וסרצוג
¶
זה תלוי במספר הערוצים שיעלו על המרבב הנוסף, כי ככל שעולים יותר ערוצים אז הקיבולת הפנויה קטנה ואז פחות עלות נופלת עליהם.
אסף וסרצוג
¶
אז בהנחה שעולה ערוץ אחד, אנחנו בדקנו את זה אם עולה ערוץ אחד על מרבב, אין לי מולי את המספר הזה, אני לא רוצה להגיד לפרוטוקול, אז אני אחר כך אדייק את זה אם הוועדה תרצה, אם אני לא טועה זה כ-7 מיליון שקל.
אסף וסרצוג
¶
על ההפצה? קודם כל ההקמה נעשתה על ידי אוצר המדינה, כ-130 מיליון שקל, ובנוסף היום מי שמממן את מרבית המערך אלה הערוצים הציבוריים, הערוצים הציבוריים למעשה זה אוצר המדינה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בסדר, בסדר, אמרתי שאני מהתחלה לתת ולעזור לערוץ 2 ו-10, אין לי בעיה עם זה ואפילו לחצתי שזה יהיה, נכון? אוקיי, אז נעזוב רגע את זה, אני לא נגד, אני בעד. אני שואל שאלה, נתנו עכשיו את ההנחה, במרכאות, לערוץ 2 ו-10, בשנים האלה מה קורה עם ערוץ 1, התאגיד הציבורי?
אסף וסרצוג
¶
מה זה צריך לתת להם משהו? הם ממומנים מכספי ציבור, מאוצר המדינה. מאיפה ערוץ הכנסת ממומן? מאיפה החינוכית? מאיפה רשות השידור? זה לא כספי ציבור?
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני רוצה להבהיר, חשוב לי להגיד את זה לפרוטוקול וגם לנו, חברי הכנסת, כדי שנבין. ערוצים 2 ו-10, אנחנו מכריחים אותם לעלות על ה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, לא, לא. סליחה, אתה לא עכשיו, איך אומרים? בעת הזו כשהגענו לפה אנחנו נעשה - - - ערוץ 2 וערוץ 10 הם הערוצים החזקים היום. יום אחד, בעזרת ה', גם אתה תהיה, הרייטינג שלהם הוא אחר, הפלטפורמה אמורה להיות נסמכת עליהם. חברים, בואו לא נעשה - - -
אבי בר
¶
ולהיפך, תוציא עכשיו את ערוץ 10 מעידן פלוס, יורדים לו 2% רייטינג ונגמר הסיפור שלך. זה עובד וייס ורסה, זה עובד גם לכאן וגם לכאן.
היו"ר איתן כבל
¶
רגע, סליחה, אבי, תגידו, מה, נהייתם ועדת מדרוג? לא קיבלתי את העמדה שלו, כאילו מה, הוא אמר, אז מה? גם את תגידי, רק אני לא מרשה לכם להגיד, זה הכול.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל מה שחשוב לציין, שיש אינטרס ציבורי שהערוצים הייעודיים יעלו לפלטפורמה חינמית, כי הם בדיוק הנושא של קבוצות כאלה ואחרות שהן היום נמצאות בתוך יס והוט ולמי שאין את יס והוט, הם לא יכולים לקבל את השידור של אותם הדברים. אם אני מתייחס במיוחד לערוץ 9, יש הרבה מאוד פנסיונרים שפשוט לא מסוגלים להוציא כספים ליס והוט והם נשארים היום בלי שהם רואים את הערוץ הזה והערוץ הזה הוא חיוני מבחינת חדשות ומבחינת אקטואליה ומבחינת כל הדברים ובשביל זה בדיוק הוקם הערוץ ובשביל זה ניתן הרישיון.
הם גם מוגבלים בכל מיני הגבלות, הם ייעודיים, הם לא יכולים, לדוגמה, לשדר גם בעברית, יש כל מיני דברים, ואז עוגת הפרסום שלהם יורדת ואתה בא ואומר בעוד שנתיים אני אחייב אותם ב-2 מיליון שקל. אין להם 2 מיליון שקל, אז האינטרס הציבורי בעוד שנה וחצי יסתיים וצריך לקחת את הדבר הזה בחשבון. אפשר להגיד שלא יעלו, בסדר, שלא יעלו, אז אפשר לא להעלות אותם גם היום. לא עושים להם טובה. האינטרס הציבורי הוא שיראו אותם בסופו של דבר - - -
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
כבוד היושב ראש, אני בזכות דיבור. אני קיבלתי את הסיכום, אני מקבל את הסיכום של שנה וחצי, אבל אני אומר שהאינטרס הציבורי זה לא רק שהברודקסט יעלה, גם הייעודיים, כי יש קבוצות אוכלוסייה שמקבלים את המידע - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אלה במיוחד, אלה לא מסוגלים לשלם את דמי המנוי להוט ויס. אם לא אכפת לכם. כל הקשישים לא יכולים, אז מה?
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
היושב ראש כבל, אני רוצה להגיד לך משהו, אני עכשיו כתבתי את זה לעצמי וגם אמרתי את זה לרועי, אני לא יודעת אם הרפורמה הזאת תעזור לעידן פלוס, בין היתר, גם הייתה לי שיחה עם מנכ"ל משרד התקשורת, המרבב לא הוכיח את עצמו, לא מבחינה טכנולוגית ולא משום בחינה, אבל אני רואה את זה חובה ללכת איתכם במובן הזה שאני רוצה לנסות ולראות האם הפלטפורמה הזאת כן יכולה לעזור. מה מדהים? אני שומעת על אנשים צעירים שלוקחים את עידן פלוס, כי זה לא יקר, וממילא הם צורכים את רוב התקשורת שלהם דרך המחשב.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
לא, אני מדברת על ערוצים, אני לא מדברים על - - - ודברים כאלה, מיכל, תודה. אני יודעת על מה אני מדברת, בסדר? אני מדברת על כאלה שזה מה שהם עושים, זה הביזנס שלהם, לייצר תוכן לאינטרנט, בסדר? תירגעי.
אני אומרת לכם, אנחנו לא יודעים באמת לפלח, אבל צריך להגיד שגם אתם, אני לא בטוחה לגמרי שאתם משוכנים שזה מה שיעזור לרפורמה הזאת. אגב, מה שחבר הכנסת ביטן אמר זה נכון, לקשישים אני הייתי נותנת פלטפורמה כזאת בחינם, זאת אומרת הייתי מנגישה להם את זה באופן - - - אני כבר מסכימה איתך היום פעם אחת. אני רוצה להגיד לך משהו - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
יש רק שאלה אחת, אם ערוץ 2 ו-10, אם אומרים לכם היום שאתם לא חייבים להיות על הפלטפורמה - - -
אסף וסרצוג
¶
אני רוצה לענות לחבר הכנסת אילטוב, להסביר את הנקודה. ברגע שיבוא גורם מפעיל פרטי, יש לו אינטרס גם להעלות ערוצים, הוא רוצה למלא את המערך, הוא רוצה להחזיר עלויות, יהיה לו אינטרס גם להגיע להסכמות, יהיה לו אינטרס להעלות ערוצים, אין סיבה ש - - -
אסף וסרצוג
¶
הם לא יורדים לאפס כשיש מפעיל, רק אחרי שהוא מעלה ערוץ עם פרסומות. זה גם יכול לקחת זמן. ואז כשהמפעיל יעשה את זה הוא ייקח בחשבון את המודל - - -
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
הערוצים הייעודיים, ארבעת הערוצים.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
ההצעה התקבלה.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. חברים, ברשותכם, אני מבקש בהכנת הנוסח, אני מבקש נוסח בהיר שיודע לתת מענה לשלוש ההצעות שהועלו כאן. אני גם אומר לכם, כיוון שאתם כבר שמעתם גם את היועצים המשפטיים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אמרתי, שהוצבעו. שמעתם גם את נציגי הגופים השונים והשאלות שהועלו גם על ידי חברי הכנסת, לגבי איך ואיך מממנים ומאיפה יבוא המימון, כל אותן שאלות כבדות שאמורות לבוא לידי ביטוי נהיר בניסוח. אני לא מתכוון לשבת פה שעות להסביר, אני רוצה לדעת כל דבר ודבר, מה הנושא, מה המענה, מה קורה אחרי שנכנס המפעיל. כל הדברים האלה, שיהיה נהיר וברור, כי ככל שנהיה נהירים וברורים זה גם יעזור בסוף למכרז. כך אני מבקש את הדברים האלה, מי משלם ומה משלם. מתי אתם יכולים להעביר את הנוסח?
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, יום ראשון בבוקר. מחר עד השעה 12:00 אתם מעבירים לאתי את הנוסח, דבר דבור על אופניו. לאה תודיע על המועד של הדיון. יום ראשון זה לא יום קל לי, למרות שזה יום ממש לא קל לי - - -
אבי בר
¶
שאלה שלדעתנו לא באמת סגורה ולא באמת אפויה זה מה קורה לאחר אותה תקופת הגנת ינוקא. למען הסר ספק, אין לנו שום בעיה עם זה שהערוצים 2 ו-10 מקבלים אפס דמי הפצה - - -